Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-01-2016, 12:17   #121
wozny83

Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Mój jak piostał 2 dni przy mrozie -14 a -16 non stop, żeby odpalić to musiałem zakręcić nim 3 razy.

Aku nowy więc kręcił jak szalony tylko załapać jakoś nie dawał rady, więc myślę że tez sobie profilaktycznie świece wymienię.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 13:37   #122
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12

Witajcie,

Mechanik stwierdził uszkodzony przekaźnik świec żarowych 9M5Q-12A343-AA. Nigdzie nie ma dostępnego na już tylko można zamówić w ASO, koszt około 330 zł. Używki są na allego, ale nie za bardzo chcę się w to bawić...
Czy można jakoś sprawdzić ten przekaźnik np miernikiem czy jest dobry???? Czy jeśli prąd nie idzie na świece oznacza to na 100% walnięty przekaźnik?????
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 13:47   #123
PFil
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008

no nie. sprawdź jeszcze bezpiecznik F4 i chyba F10. wcześniej pisałem. chyba na 9 stronie.
odnośnie jego działania to można go sprawdzić gdzieś widziałem instrukcję jak to zrobić.
sprawdź te bezpieczniki na początek. podobno częściej padają jak przekaźnik i są tańsze.
PFil jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 13:52   #124
zajoprzemo

Cytat:
Napisał PFil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no nie. sprawdź jeszcze bezpiecznik F4 i chyba F10. wcześniej pisałem. chyba na 9 stronie.
odnośnie jego działania to można go sprawdzić gdzieś widziałem instrukcję jak to zrobić.
sprawdź te bezpieczniki na początek. podobno częściej padają jak przekaźnik i są tańsze.
Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są dobre...
Do przekaźnika prąd dochodzi, dalej do świec NIE...

Ostatnio edytowane przez zajoprzemo ; 07-01-2016 o 14:03
Stary 07-01-2016, 14:16   #125
wozny83

Cytat:
Napisał zajoprzemo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie,

Mechanik stwierdził uszkodzony przekaźnik świec żarowych 9M5Q-12A343-AA. Nigdzie nie ma dostępnego na już tylko można zamówić w ASO, koszt około 330 zł. Używki są na allego, ale nie za bardzo chcę się w to bawić...
Czy można jakoś sprawdzić ten przekaźnik np miernikiem czy jest dobry???? Czy jeśli prąd nie idzie na świece oznacza to na 100% walnięty przekaźnik?????
Kolego jak coś ja mogę ci załatwić nowy przekaźnik firmy HUCO (oznaczenie takie jak podałeś ) w cenie 250 zł/brutto nówka z 5 letnia gwarancją.

Teraz z ciekawości sprawdziłem u siebie na hurtowni
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 14:16   #126
salom

Wielu kierowców, szczególnie tych wychowanych w epoce komputerów, nie może zrozumieć, że kontrolka grzania świec jeżeli jest w samochodzie, informuje tylko o gotowości do rozruchu, nie jest w żaden sposób połączona z prądem i systemem włączania grzania świec, tylko ze sterownikiem PCM, który zbiera informacje z czujników, i w zaleznosci od temperatury zewnętrznej, oraz temperatury silnika, zapala się na parę sekund, lub wcale sie nie zapala.
Podobnie ze wskażnikiem temperatury silnika, wskazówka staje w pionie, a temperatura w stopniach cały czas podczas jazdy lub pracy silnika się zmienia nawet o 10 stopni,w górę i w dół w cyklu włączania i wyłączania wentylatorów.
Gdyby wskazówka kiwała się na wskażniku, kierowca podczas jazdy dostał by oczopląsu, konstruktor pomyślał, oszczedzając wzrok kierowcy.
Zmienia wskazówka położenie wtedy, wędrując w prawo w kierunku czerwonego pola , kiedy temperatura silnika przekracza 110 stopni, a jak osiągnie czerwone pole to silnik ma 130 stopni lub więcej.
Podobnie zachowuje się kierując w lewo, gdy jest uszkodzony termostat i silnik niedogrzany.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 14:23   #127
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał zajoprzemo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bezpieczniki sprawdzone i wszystkie są dobre...
Do przekaźnika prąd dochodzi, dalej do świec NIE...
A sygnal sterujacy tym przekaznikiem do niego dochodzi?
Stary 07-01-2016, 14:35   #128
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Cytat:
przekaźnik świec żarowych 9M5Q-12A343-AA
Czy namierzył ktoś zdjęcie w necie gdzie ten kontroler się znajduje w silniku 2.0 DW10C?

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie z PCMa musi dochodzić jeszcze sterowanie aby świece się właczyły

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-01-2016, 15:16   #129
zajoprzemo

Cytat:
Napisał wozny83 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego jak coś ja mogę ci załatwić nowy przekaźnik firmy HUCO (oznaczenie takie jak podałeś ) w cenie 250 zł/brutto nówka z 5 letnia gwarancją.

Teraz z ciekawości sprawdziłem u siebie na hurtowni
Bardzo dziękuję za pomoc, ale ja potrzebuję go mega pilnie.. maksymalnie na jutro, a jestem z Poznania... auto muszę mieć odebrane od mechanika w piątek do końca dnia...

Jeszcze raz dzięki za chęci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tego nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak to można sprawdzić?
Stary 07-01-2016, 15:47   #130
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

voltomierzem?

Zasady postowania