Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-12-2024, 16:18   #121
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Bląd P06DD - co z ciśnieniem oleju

Nie ma co dywagować. Wyciągać pompę i wtedy dalej analizować. Płukankę odrzuć już.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zmulim jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 16:53   #122
DonCamillo21
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: Diesel
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przez to nie, co najwyżej przez wcześniejsze zaniedbania. Taka zwykła płukanka to trzeba by chyba pałować na full aby coś się stało, film olejowy nie jest aż tak łatwo przerwać. Tam jest z 300-500ml, aby ciśnienie spadło od tego to musiało by być mix z
50:50 z olejem. Już nie mówiąc nikt z płukanką normalny nie pałował auta.

Pisałem jakie wartości ciśnienia potrzebne są do oceny czegokolwiek.
Niestety nie dostałem info jakie to ciśnienie jest. Ale jak się dowiem to dam znaka.

Bardziej się po prostu zastanawiam, że niektórzy piszą, że taka płukanka wypłukuje nagary, które niekiedy "uszczelniały" jakieś miejsca. I po prostu po płukance zostały luzy/przedmuchy czy nie wiem co. I może przez to.
DonCamillo21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 17:12   #123
zmulim
FCP member

Bez przesady, nie jeździsz starym 30 letnim gruzem zalewanym olejem mineralnym. Odrzuć te myśli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 13-12-2024, 19:37   #124
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Trochę przesadziłem z tym nagarem, ale płukanka faktycznie mogła uwydatnić jakieś problemy w tym silniku. Ile masz ten samochód? Serwis olejowy jak często robiłeś? Robiłeś to samemu czy zlecałeś komuś? Jaki olej lałeś? Od jak dawna masz problemy z tym ciśnieniem oleju? Wcześniej pisałeś, że błąd wyskakiwał jak mocniej cisnąłeś samochód. Przegapiłeś pierwszą oznakę. Spoko, ja miałem "zaufanego" mechanika, który mnie robił jak chciał i zignorowałem pewien objaw co zakończyło się tłokiem w misce olejowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zdjąć miskę, sprawdzić dół. Jak będzie drogo, prześpij się z tematem. Zdecyduj co robić na spokojnie. Nie mamy fizycznie możliwości coś więcej doradzić. Ja jedyne co ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć-jak będzie źle to mimo wszystko rób. Czy to remont, czy drugi silnik. Będziesz żałować jeśli pogonisz samochód w tym stanie. Za dużo stracisz na tym, tym bardziej jeśli samochód nie ma żadnej historii.
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2024, 20:54   #125
DonCamillo21

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Trochę przesadziłem z tym nagarem, ale płukanka faktycznie mogła uwydatnić jakieś problemy w tym silniku. Ile masz ten samochód? Serwis olejowy jak często robiłeś? Robiłeś to samemu czy zlecałeś komuś? Jaki olej lałeś? Od jak dawna masz problemy z tym ciśnieniem oleju? Wcześniej pisałeś, że błąd wyskakiwał jak mocniej cisnąłeś samochód. Przegapiłeś pierwszą oznakę. Spoko, ja miałem "zaufanego" mechanika, który mnie robił jak chciał i zignorowałem pewien objaw co zakończyło się tłokiem w misce olejowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zdjąć miskę, sprawdzić dół. Jak będzie drogo, prześpij się z tematem. Zdecyduj co robić na spokojnie. Nie mamy fizycznie możliwości coś więcej doradzić. Ja jedyne co ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć-jak będzie źle to mimo wszystko rób. Czy to remont, czy drugi silnik. Będziesz żałować jeśli pogonisz samochód w tym stanie. Za dużo stracisz na tym, tym bardziej jeśli samochód nie ma żadnej historii.
Samochód mam 2 lata, auto wcześniej miało innych właścicieli, ale ponoć robiony regularnie. Ja co 10k km wymieniałem oleje z filtrami. Lałem olej albo oryginalny albo Castrol. Ten problem zaczął się pojawiać 2 miesiące temu i występował przy tamtej okazji. Teraz ponoć jest cały czas ten błąd.

No nic. Zobaczymy co będzie. Jeszcze jutro będzie szła pompa oleju. Liczę, że to będzie to.

A z ciekawości: ile płaciłeś za remont?
Stary 13-12-2024, 22:23   #126
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów

Ja nie płaciłem, padła mi V8 w A8 D3 i zrezygnowałem. Na tym straciłem ok. 2 dychy. Tamten silnik nie nadawał się do remontu, cały tłok w misce olejowej, długo szukałem drugiego i nie mogłem znaleźć nic z gwarancją rozruchową dłuższą niż tydzień, czyli dla mnie niewykonalna praca. Teraz baaardzo żałuję, że nie zrobiłem. Na tyle mocno, że zalicytowałem taką jedną na aukcji ubezpieczeniowej i czekam na przyznanie samochodu… Cóż, u mnie to syndrom sztokholmski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tym bardziej znając koszta utrzymania takiego samochodu.
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2024, 00:01   #127
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał DonCamillo21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten problem zaczął się pojawiać 2 miesiące temu i występował przy tamtej okazji. Teraz ponoć jest cały czas ten błąd.
Czyli była usterka zignorowana przez jakiś czas no i się pogorszyło z czasem. Być może wcześniejsza interwencja by pomogła być może nie. Płukanka bez znaczenia, ciśnienia oleju nie wypłucze. Nagar naprawdę znikomo uszczelnia miejsca gdzie olej jest pod ciśnieniem bo uwaga tam się praktycznie nie zbiera. Zbiera się w innych miejscach i tak, kompresję moze podtrzymywać (albo przeszkadzać zależy co i jak) ale samego ciśnienia oleju w bardzo znikomym stopniu.

Szybciej niż płukanka może wykończyć częste wypalanie dpfa szczególnie przerywane bo raz temperatura leci mega do góry dwa do oleju dostaje się ropa i to ona może silnik przytrzeć szczególnie jak jest mix 5l oleju, litr+ ropy i ktoś korzysta z pełnego momentu obrotowego.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-12-2024, 12:55   #128
DonCamillo21

Ok pompa wymieniona o wszystko wróciło do normy. Prawie wszystko, bo jak wzrosło ciśnienie to pojawiły się wycieki spod starych uszczelek. Ale to już chyba prostsza sprawa.
Stary 24-12-2024, 13:47   #129
zmulim
FCP member

Możliwe, że te wycieki były już wcześniej a nie zwracano na to uwagi. Czyli jednak pompa? Co z nią było nie tak? Sama pompa czy napęd łańcuchowy?

Stary 01-01-2025, 22:19   #130
DonCamillo21

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możliwe, że te wycieki były już wcześniej a nie zwracano na to uwagi. Czyli jednak pompa? Co z nią było nie tak? Sama pompa czy napęd łańcuchowy?

Właśnie to dziwna sprawa, ponieważ dopiero co ponoć robili mi w jednym serwisie uszczelnienia.
Co do pompy to z tego, co zrozumiałem, to chyba kwestia zębatki. I teraz nie wiem, czy mam rację, ale zrozumiałem, że zębatka kręciła się szybciej, niż "łopatki" w środku.

Jest duża różnica teraz.
Odpowiedz

Zasady postowania