![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#121 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Nie ma co dywagować. Wyciągać pompę i wtedy dalej analizować. Płukankę odrzuć już.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#122 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: Diesel
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Bardziej się po prostu zastanawiam, że niektórzy piszą, że taka płukanka wypłukuje nagary, które niekiedy "uszczelniały" jakieś miejsca. I po prostu po płukance zostały luzy/przedmuchy czy nie wiem co. I może przez to. |
|
|
|
|
|
|
#123 |
|
FCP member
|
Bez przesady, nie jeździsz starym 30 letnim gruzem zalewanym olejem mineralnym. Odrzuć te myśli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#124 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Trochę przesadziłem z tym nagarem, ale płukanka faktycznie mogła uwydatnić jakieś problemy w tym silniku. Ile masz ten samochód? Serwis olejowy jak często robiłeś? Robiłeś to samemu czy zlecałeś komuś? Jaki olej lałeś? Od jak dawna masz problemy z tym ciśnieniem oleju? Wcześniej pisałeś, że błąd wyskakiwał jak mocniej cisnąłeś samochód. Przegapiłeś pierwszą oznakę. Spoko, ja miałem "zaufanego" mechanika, który mnie robił jak chciał i zignorowałem pewien objaw co zakończyło się tłokiem w misce olejowej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zdjąć miskę, sprawdzić dół. Jak będzie drogo, prześpij się z tematem. Zdecyduj co robić na spokojnie. Nie mamy fizycznie możliwości coś więcej doradzić. Ja jedyne co ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć-jak będzie źle to mimo wszystko rób. Czy to remont, czy drugi silnik. Będziesz żałować jeśli pogonisz samochód w tym stanie. Za dużo stracisz na tym, tym bardziej jeśli samochód nie ma żadnej historii. |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
|
Cytat:
No nic. Zobaczymy co będzie. Jeszcze jutro będzie szła pompa oleju. Liczę, że to będzie to. A z ciekawości: ile płaciłeś za remont? |
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
|
Ja nie płaciłem, padła mi V8 w A8 D3 i zrezygnowałem. Na tym straciłem ok. 2 dychy. Tamten silnik nie nadawał się do remontu, cały tłok w misce olejowej, długo szukałem drugiego i nie mogłem znaleźć nic z gwarancją rozruchową dłuższą niż tydzień, czyli dla mnie niewykonalna praca. Teraz baaardzo żałuję, że nie zrobiłem. Na tyle mocno, że zalicytowałem taką jedną na aukcji ubezpieczeniowej i czekam na przyznanie samochodu… Cóż, u mnie to syndrom sztokholmski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tym bardziej znając koszta utrzymania takiego samochodu.
|
|
|
|
|
|
#127 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Szybciej niż płukanka może wykończyć częste wypalanie dpfa szczególnie przerywane bo raz temperatura leci mega do góry dwa do oleju dostaje się ropa i to ona może silnik przytrzeć szczególnie jak jest mix 5l oleju, litr+ ropy i ktoś korzysta z pełnego momentu obrotowego. |
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
|
Ok pompa wymieniona o wszystko wróciło do normy. Prawie wszystko, bo jak wzrosło ciśnienie to pojawiły się wycieki spod starych uszczelek. Ale to już chyba prostsza sprawa.
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
FCP member
|
Możliwe, że te wycieki były już wcześniej a nie zwracano na to uwagi. Czyli jednak pompa? Co z nią było nie tak? Sama pompa czy napęd łańcuchowy?
|
|
|
|
|
#130 | |
|
|
Cytat:
Co do pompy to z tego, co zrozumiałem, to chyba kwestia zębatki. I teraz nie wiem, czy mam rację, ale zrozumiałem, że zębatka kręciła się szybciej, niż "łopatki" w środku. Jest duża różnica teraz. |
|
|
|
|