Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-01-2016, 20:16   #151
adrpok
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 km
Rocznik: 2008
Domyślnie

Ok dzieki tak zrobie

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

adrpok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 00:45   #152
fixmax
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
Domyślnie Re: Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Cytat:
Napisał zajoprzemo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś ma jakieś pomysły co mogło się stać????
Według mnie powinieneś wrócić do mechanika i przynajmniej błędy przeczytać, swoją drogą, bez sensu że do wymiany przekaźnika odłączali aku, nawet do rzekomego ładowania, najbardziej mi to pasuje na nieprawidłową adaptacje wtryskiwaczy, podejżewam że po odpięciu aku oni tego nie zrobili a Ty poprostu wsiadłeś i pojechałeś.
fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 01:28   #153
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

a to do adaptacji wtryskiwaczy trzeba jakichs specjalnych zabiegow? IMO pojezdzic chwile i sie adaptuja same. Mialem wiele godzin odpiety aku i nic sie nie dzialo.

Jak pisalem wczesniej, podejrzewalbym EGR, ktory "lezy na drodze do swiec". Ale najlepiej zaczac od odczytu bledow.
Stary 11-01-2016, 10:29   #154
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12

[QUOTE=MaXyM;2514462]a to do adaptacji wtryskiwaczy trzeba jakichs specjalnych zabiegow? IMO pojezdzic chwile i sie adaptuja same. Mialem wiele godzin odpiety aku i nic sie nie dzialo.

Jak pisalem wczesniej, podejrzewalbym EGR, ktory "lezy na drodze do swiec". Ale najlepiej zaczac od odczytu bledow.[/QUOT

Błędy odczytane.. wszystkie związane z dpf.. czekam na programiste.. nie mogę w to uwierzyć ze program po odpieciu aku się wysypal... wg mnie mechanik nie chce się przyznać ze zrobił mi aktualizację softu... Chciał dobrze i mu nie wyszło bo zapomniał ze nie mam dpf..

Bump:
Cytat:
Napisał fixmax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Według mnie powinieneś wrócić do mechanika i przynajmniej błędy przeczytać, swoją drogą, bez sensu że do wymiany przekaźnika odłączali aku, nawet do rzekomego ładowania, najbardziej mi to pasuje na nieprawidłową adaptacje wtryskiwaczy, podejżewam że po odpięciu aku oni tego nie zrobili a Ty poprostu wsiadłeś i pojechałeś.
Odpinali aku bo go wyladowalem jak nie mogłem odpalić..
A z tego co wiem to wtryski powinny się same zadoptować..

Bump:
Cytat:
Napisał fixmax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpinali aku bo go wyladowalem jak nie mogłem odpalić..
A z tego co wiem to wtryski powinny się same zadoptować..
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 16:54   #155
fixmax
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
Domyślnie Re: Bardzo ciężko odpala na mrozie !!!!

Powinny, i przeważnie się same ustawiają, ale żeby sie poprawnie zaadaptowały auto powinno pochodzić na jałowym 15-30 min
Ale skoro to soft to już inna bajka
fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-01-2016, 17:17   #156
zajoprzemo
ford::average

Imię: Przemo
Model: MONDEO MK4 KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI 140 KM
Rocznik: 2010/12

Panowie,
Błędy dotyczyły dpf (którego przecież nie ma)... okazało się, że nie wiadomo dlaczego program zaczął szukać dpf i skoro go nie widział to przechodził w tryb awaryjny... ponownie został wgrany program z lekką modyfikacją... (tak powiedział fachowiec).. nigdy ponoć nie miał takiego przypadku, żeby po odpięciu aku wysypał się program...wszystko wróciło do normy, silnik ładnie pracuje..
zajoprzemo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2016, 01:09   #157
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Jakiś czas temu wspominałem o problemie z odpalaniem mojego maxa.
Przy -10 kręciłem aż do rozładowania aku (pewnie z 30 sekund).
Po objawach i poczytaniu wątku byłem praktycznie przekonany, że uszkodzone mam świece żarowe.

A teraz garść informacji jakie udało mi się ustalić. Może komuś się przydadzą.
Wbrew temu co myślałem świece w moim silniku (2.0 tdci DW10C) świece żarowe nie są od strony grodzi ale od przodu.
Nie oznacza to jednak, że można je łatwo wymienić. Trzeba sporo rozebrać.
ASO wyceniło taką usługę na ponad dwie godziny roboty i 850zł (świece po 80).

Jednak ze względu na ilość pracy przy rozbieraniu przed wymianą musiałem się upewnić, że uszkodzone są świece.
Kontroler świec (popularnie nazywanym przekaźnikiem z czym nie ma nic wspólnego) w tym silniku akurat jest na wierzchu i ma bardzo dobry dostep łącznie z przewodami.
Po wypięciu wtyczki i pomierzeniu świec okazało się wszystkie mają na zimo po ok 430mOhm, co jest wartością prawidłową.
W związku z tym pozostało sprawdzić jeszcze kontroler. Zmierzyłem więc prąd jaki pobiera kontroler z akumulatora (poprzez 60A bezpiecznik F4) po włączeniu zapłonu. Zmierzona wartość maksymalna to 99A (po około 25A na świecę).
Uwzględniając rezystancję świec i napięcie akumulatora pod obciążeniem wszystko wydaje się trzymać kupy.
4 x 11V / 0.43Ohm = ok 102A.
Zauważyłem też, że po odpaleniu silnika (dziś akurat było ciepło +4 stopnie) świece były zasilane jeszcze przez około minuty ale znacznie niższym prądem po ok 2,5A (sumarycznie 10A).

Wynik eksperymentu w zasadzie mnie zasmucił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Z jednej strony wiem, że świece i kontroler są sprawne. Z drugiej strony nadal nie wiem dlaczego nie mogłem odpalić.
Teraz chyba trzeba będzie spróbować z nowym akumulatorem. Spróbuję jeszcze zmierzyć mu rezystancje wewnętrzna i zobaczyć w jakim jest stanie.

Macie jeszcze jakieś pomysły co mo może być przyczyną słabego palenia?
Czy możliwe jest aby przy przebiegu poniżej 200kkm ciśnienie w cylindrach było zbyt niskie.
Kiedyś tak miałem w starym golfie 2 (nie zapalał już poniżej 0) ale tam silnik był faktycznie zjechany.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2016, 04:01   #158
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

By silnik sprawnie odpalił potrzeba nim mocno zakręcić.Maja na to wpływ akumulator a także rozrusznik.By wyeliminować akumulator,wystarczy przy odpalaniu podłączyć drugi akumulator ,który w duże mrozy przyniesiemy z domu i podłączymy na kablach w czasie rozruchu.Im nizsza temperatura tym sprawność akumulatora drastycznie maleje niestety.
Na forum można znaleźć także posty o słabym odpalaniu diesli ,gdy jest uszkodzony rozrusznik-mnie naprzykład takie niedomaganie także dopadło,ale latem i byłem bardzo zdziwiony jak samochód przy + 20 stopniach odpalał dopiero za drugim razem.Po wymianie rozrusznika auto odpalało/odpala po 2 sekundach kręcenia, oczywiście w niskich temperaturach, bo jak jest troche cieplej to odpala praktycznie natychmiast.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 12-01-2016 o 10:57
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2016, 09:22   #159
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

No akumulator to faktycznie będzie najłatwiejsza kolejna rzecz do sprawdzenia.
Ktoś tutaj napisał, że podczas rozruchu napięcie spadało mu do 9V. Jeszcze tego u siebie nie mierzyłem.
Ale pomijając wolniejsze kręcenie rozrusznika to jeszcze moc świec jest mniejsza (zmienia się z kwadratem napięcia).
Przy 12V to jakieś 335W, ale przy 9V to już tylko 188W

Update do pomiarów.
Świece na dobrze rozgrzanym silniku miały po 870mOhm.
PCM widzi zanik komunikacji z kontrolerem świec GPCM i zgłasza stosowny błąd.
Wnioskuję z tego, że poszczególne świece też są monitorowane, lecz nie mam jak tego sprawdzić.
Do świec nie ma dostępu, a nie mam ochoty rozbierać złącza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miło by było gdyby ktoś potwierdził monitoring poszczególnych świec dla silnika DW10C.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 12-01-2016 o 10:38
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2016, 10:55   #160
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał orion512 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miło by było gdyby ktoś potwierdził monitoring poszczególnych świec dla silnika DW10C.
Nie ma tam dojścia by odłączyć 1 świecę i sprawdzić, czy pojawi sie stosowny błąd?
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania