Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2011, 11:39   #1851
Dopalacz
ford::advanced

Model: Galaxy
Silnik: 1.9 tdi 110KM
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Dogrzewacz

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dopisano:
Kolego Krzyśku, teraz sprawdziłem swoje archwiwum PW i ostatnio odpowiadałem ci dnia; 4.07 dwa razy, 23.06 i 16,06 dalej nie spojżałem...
Pisałem ci chyba też coś mailem, bo wysyłalem ci jakies softy...

Pozdr.
Wszystko się zgadza , tylko na tą wiadomość z 4.07 Odpowiedziałem tego samego dnia , że jestem zainteresowany kupnem i przywiezieniem piwska do Stalowej , ale odpowiedzi brak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A odnośnie VAGa to rzeczywiście po stronie samochodu brak kabelka we wtyczce , ale z D5WZ wychodzi kabel do diagnostyki - ciekawe czy na krótko da się to spiąć z fejsem.

Ostatnio edytowane przez Dopalacz ; 16-07-2011 o 11:41
Dopalacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 21:29   #1852
waldor4
ford::average

Model: Sharan
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2004

smithpl ten kontroler to oparty na układzie BTS712N1 firmy infineon przekaźnik czterokanałowy. Ostatnio wywaliłem go i zastosowałem zwykły czterostykowy przekaźnik przełączający. Jak dobrze pomyślisz to zobaczysz że to bardzo prosty układ.
waldor4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 00:47   #1853
skidan
ford::beginner

Silnik: 1,9 TDI 115KM
Rocznik: 2001

Jeszcze kilka pytan zanim zabiorę się za przeróbkę.
Czy instalacja w samochodzie przygotowana jest do pełnego ogrzewania postojowego? tzn. czy wystarczy rozciąć tapicerkę w podsufitce i zamontować tam zegar i ewentualnie odblokować funkcję w komputerze? jeśli tak to czy zegar od Transit'a [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie pasował
skidan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2011, 01:27   #1854
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał skidan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze kilka pytan zanim zabiorę się za przeróbkę.
Czy instalacja w samochodzie przygotowana jest do pełnego ogrzewania postojowego? tzn. czy wystarczy rozciąć tapicerkę w podsufitce i zamontować tam zegar i ewentualnie odblokować funkcję w komputerze? jeśli tak to czy zegar od Transit'a [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] będzie pasował
W aucie nie ma instalacji pod postojówkę, trzeba ciagnać swoja wiązkę, taki dodatkowy zegar nie montuje sie w podsufitce, chociaż jak sie uprzerz z tym cięciem, to i tam wstawi, a co chcesz odblokowywać i w jakim komputerze, samochodu czy w piecyku??
Zegarek z linku, nie podoła wysterowac bezposrednio pieca, ma za słaby sygnał, nie uciągnie nawet najmniejszego przekaźnika, trzeba to wzmocnić, najlepiej przez dodatkowy sterownik ogrzewania postojowego, który wysteruje; piec, klimatronik, nawiewy, elektryczną pompkę płynu z opóźnieniem jej wyłączenia około 3 min i oczywiscie sterownik przyjmie sygnały z zewnątrz czyli; z zegara, lub sterowania radiowego z pilota i oczywiście poprzez załączanie manualne.
Musisz jeszcze dużo czekać zanim zabierzesz sie za jakiś cięcie...
Pozdrowienia.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 22-07-2011 o 01:37
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2011, 19:10   #1855
skidan

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrowienia.
Chętnie poczytałbym o jakis konkretach. Niedługo minie 4 lata od rozpoczęcia wątku, do tego czasu zwiększy się liczba stron do 190. Temat naprawy dogrzewacza opisany jest tak, że chyba małpa poradziłaby sobie z tym.
Temat rozbudowy dogrzewacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A teraz na spokojnie:
1. zmostkować czujnik na podszybiu
2. podać +12V na pin 6 piecyka
3. uruchomić pompkę obiegu płynu (w komorze silnika) (pamiętać o wyłączeniu pompki 1-2 minuty po wyłączeniu piecyka)
4. Uruchomić nawiew.
Tylko przód, tylko tył, czy może oba jednocześnie? Czy z max siłą mają chodzić? a może uruchomić go z jakąś zwłoką czasową aby płyn zdążył się nagrzać?
5. Po przekręceniu stacyjki piecyk ma się wyłączyć i działać ew. jako zwykły dogrzewacz.
6. pompka paliwa sterowana jest z piecyka więc nie ma problemu
7. ??? czy coś jeszcze ???

A może podpięcie jakiegoś magicznego modułu załatwi tą sprawę w łatwiejszy posób.
P.S. Jadąc do Niemiec musze znać niemiecki,
Niemiec przyjeżdża do Polski, dalej muszę znać niemiecki. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet gdyby miało Wam to zająć kolejne 190 stron to proszę Was, napiszcie to w jezyku polskim.
Dziękuję.

Ostatnio edytowane przez skidan ; 25-07-2011 o 19:12
Stary 26-07-2011, 17:01   #1856
taxidriver
ford::professional

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

Cytat:
Napisał skidan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet gdyby miało Wam to zająć kolejne 190 stron to proszę Was, napiszcie to w jezyku polskim.
Czytałem ten wątek kilkukrotnie cały szukając jakiejś rzeczy gwarantuję ci, że jest już wszystko napisane tylko nieusystematyzowane.Czytaj i notuj wszystko zrozumiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
taxidriver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2011, 18:41   #1857
waldor4

Na tym forum i na elektrodzie jest naprawdę dużo napisane w tym temacie. Fakt, jak już ktoś zabiera się za czytanie tych tasiemców warto wziąźc coś do pisania i nawet niewielką kartkę i zapisywać sobie co ważniejsze rzeczy. Sam jestem posiadaczem sharanki po 2000 roku i w zasadzie te modele studiowałem, ale okazuje się że ktoś zadaje pytanie " a jak podłączyć klimatronic w furmance sprzed liftu ". I okazuje się że jeszcze w tym temacie można jeszcze coś nowego napisać, chyba że sam coś przeoczyłem.

Pozdrowienia i powodzenia
Stary 02-08-2011, 22:20   #1858
radyrvegen

Model: sharan
Silnik: 1.9 tdi AUY
Rocznik: 2003

Cytat:
W aucie nie ma instalacji pod postojówkę, trzeba ciagnać swoja wiązkę, taki dodatkowy zegar nie montuje sie w podsufitce, chociaż jak sie uprzerz z tym cięciem, to i tam wstawi, a co chcesz odblokowywać i w jakim komputerze, samochodu czy w piecyku??
Zegarek z linku, nie podoła wysterowac bezposrednio pieca, ma za słaby sygnał, nie uciągnie nawet najmniejszego przekaźnika, trzeba to wzmocnić, najlepiej przez dodatkowy sterownik ogrzewania postojowego, który wysteruje; piec, klimatronik, nawiewy, elektryczną pompkę płynu z opóźnieniem jej wyłączenia około 3 min i oczywiscie sterownik przyjmie sygnały z zewnątrz czyli; z zegara, lub sterowania radiowego z pilota i oczywiście poprzez załączanie manualne.
Pozdrowienia.
Witam
Nie zgodzę się z tobę Stefano tylko ten raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja mam podłączony taki zegar u siebie plus jeszcze sterowanie pilotem no i oczywiście funkcja dogrzewacza nadal funkcjonuje, wszystko podłaczone na przekaznikach 30A ,diodach jednokierunkowych oraz jeden przekaznik który podtrzymuje pracę pompek 2 minuty po wylaczeniu eberka nie wiem dlaczego ale z jedna pompką przegrzewał się bardzo szybko.
Przekazniki 30A oraz czasowy kupilem od [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] diody, sterowanie na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Oczywiscie Ty Stefano miałes duży wkład że przerobiłem to na postojowe (i tu browarek dla Ciebie) aczkolwiek nie wiem dlaczego ale brakowało chętnych którzy by chcieli podzielić się informacją na temat wydłużenia pracy pompki no ale od czego jest [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pozdrawiam radyrvegen
radyrvegen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2011, 23:14   #1859
skidan

Cytat:
Napisał waldor4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Pytanko odnośnie instrukcji dla TAXI st. 11. Co oznacza na schemacie element "Steuergereat Multifunktionseinheit" zacisk P6/13 ?
Stary 03-08-2011, 06:59   #1860
waldor4

radyrvegen
I z czym tu się nie zgadzać. Mini zegar nie uciągnie samodzielnie normalnego przekaźnika. Co innego poprzez tranzystor, który sami dołożymy lub jest na wejściu sterującym jakiegoś fabrycznego czasowego.

skidan
P6/13 Stecker P6, Kammer 13 to pin 13 6-tego złącza skrzynki bezpieczników pod kierownicą, zielone złącze jak dobrze pamiętam
Odpowiedz

Tagi
diagnostyka silnika , temperatura silnika , webasto

Zasady postowania