Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2011, 14:01   #11
JulkaS
ford::average

Imię: Julka
Model: FORD MONDEO MKIII 2.0TDCi
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: styczeń 2002
Domyślnie Odp: sprężynka cd...nastąpił

Czytałam o tym na forum,ale ciekawa jestem czy objawy które ma moje autko mogą mieć związek z tym czujnikiem ,czy to wina rozkodowanych wtrysków?Hmm i jeszcze jedno ...jeśli wtryskiwacz jest uszkodzony to można stwierdzić wzrokowo np...wkoło niego będzie mokro?Może pytania nieco naiwne i pewnie wyślecie mnie chyłkiem do warsztatu...no ale może ktoś odpowie?

JulkaS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 14:05   #12
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Postaraj się chociaż odczytać kod DTC. Na forum jest opisane jak to zrobić i nie jest to trudne.
Jeśli auto wcześniej miało problemy podczas startu takie jak np chwilowe niskie oboroty, to mogłoby to wskazywać na czujnik położenia wałka.
Czy w ogóle auto wcześniej miało jakieś problemy z pracą silnika, szarpało, miało mniejszą moc itd?
Odnośnie serwisów to aso nie zawsze jest takie profesionalne jak się wydaje, a odczytać kod można nawet i u kowalskiego przed domem jak ma wds.
Jaki masz przebieg? Czy z wtryskami było już coś robione?

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 17-07-2011 o 14:14
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 14:08   #13
corneliusab

Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009

W TDCI to mozna nawet ELM-em odczytac, a napewno sa osoboy z pomorskiego, ktorzy maja go, tylko trzeba poszukac.

Pozdrawiam

corneliusab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 14:13   #14
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał corneliusab Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W TDCI to mozna nawet ELM-em
Koleżanka ma auto z 2002 więc raczej marne szanse aby odczytała "Twoim elm-em"
Oczywiście próbować może bo pojedyncze przypadki się zdarzały.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 14:44   #15
Snajper_881

Cytat:
Łatwo powiedzieć poszukaj,ale w okolicach Gdyni nikogo kompetentnego jeśli chodzi o fordziki nie ma.
Niema co kombinować. W każdym dużym mieście jest serwis z WDS za około 50-70zł, trzeba po prostu poszukać. Tym bardziej w Gdyni, odczytaj tylko kod błędu, to ważne by doradzić co dalej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 14:52   #16
JulkaS

Poprzednim razem odczytałam błędy w Boshu ,ale nie mogli skasować błędu więc i tak musiałam jechać do ASo i zapłaciłam znów za podpięcie,więc nie widzę sensu płacić za coś dwa razy
Stary 17-07-2011, 15:01   #17
JulkaS

Cytat:
Napisał SrebnaStrzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Postaraj się chociaż odczytać kod DTC. Na forum jest opisane jak to zrobić i nie jest to trudne.
Jeśli auto wcześniej miało problemy podczas startu takie jak np chwilowe niskie oboroty, to mogłoby to wskazywać na czujnik położenia wałka.
Czy w ogóle auto wcześniej miało jakieś problemy z pracą silnika, szarpało, miało mniejszą moc itd?
Odnośnie serwisów to aso nie zawsze jest takie profesionalne jak się wydaje, a odczytać kod można nawet i u kowalskiego przed domem jak ma wds.
Jaki masz przebieg? Czy z wtryskami było już coś robione?
Przebieg 178tyś,wtryski nie były robione.Na odczycie w Aso 3 miesiące temu był błąd jednego wtrysku,po zakodowaniu było wszystko ok.Auto miało moc ,palił od kopa,nie kopcił...itd....
Stary 17-07-2011, 15:02   #18
corneliusab

Model: S-Max Titanium S / Kuga Individual
Silnik: 2.5 T 220 PS / 2.5 T 200PS
Rocznik: 2009 / 2009

Cytat:
Napisał JulkaS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poprzednim razem odczytałam błędy w Boshu ,ale nie mogli skasować błędu więc i tak musiałam jechać do ASo i zapłaciłam znów za podpięcie,więc nie widzę sensu płacić za coś dwa razy
Bo dopoki nie usuniesz usterki, nie skasujesz bledu, chyba, ze blad jest tzw. miekki to owszem ale za jakis czas wyskoczy znowu.

Pozdrawiam

corneliusab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2011, 15:08   #19
JulkaS

Cytat:
Napisał corneliusab Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo dopoki nie usuniesz usterki, nie skasujesz bledu, chyba, ze blad jest tzw. miekki to owszem ale za jakis czas wyskoczy znowu.

Pozdrawiam
Ok...w Aso nie powiedzieli ,że mam wtryski do wymiany,po prostu zgubił kod,myślę ,że powodem była dziura w przewodzie gumowym do filtra powietrza,który idzie od turbosprężarki.Po wymianie tej gumy i zakodowaniu wtrysku było ok,aż do teraz....czyli przez3 miesiące.
Stary 17-07-2011, 15:23   #20
Belsnorek

Model: Mondeo kombi
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał JulkaS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam .Podczas jazdy około 100km/h....zaczęła mrugać sprężyna i autko straciło moc.Wyłączyłam go i koniec...już nie chciał odpalić.Po wielu próbach odpalił na krótko i kopcił czarny dym i miał dziwny chód.Potem nie chciał wogóle odpalić i musiałam holować go do domu.Kontrolka najpierw po przekręceniu kluczyka gaśnie ,a zaczyna mrugać po próbie odpalenia.Poprzednim razem bardzo pomogły mi Wasze rady ,dlatego teraz zwracam się do Was o pomoc.Pozdrawiam
Ja miałem bardzo podobne objawy, ale nie były to wtryski tylko padł czujnik położenia wałka rozrządu. Koszt ok 100zł, wymiana zajmuje na spokojnie 5 minut.
Belsnorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania