Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2013, 22:14   #11
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Ecoboost 1.6 150KM traci moc?

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież zmienne fazy rozrządu wchodzą do pracy na wysokich obrotach.
Cytat z Wikipedii:

"W silnikach czterosuwowych fazy rozrządu, czyli moment otwarcia i zamknięcia zaworu (podawane w postaci kąta obrotu wałka rozrządu) są ustalone konstrukcyjnie przez napęd wałka rozrządu od wału korbowego. Fazy rozrządu mają decydujący wpływ na charakterystykę silnika, to znaczy wysoki moment obrotowy występuje albo przy niskich obrotach (wczesne zamknięcie zaworu ssącego), albo przy wysokich, jeśli następuje opóźnione zamknięcie tego zaworu.

Stosując konstrukcję ze zmiennymi fazami rozrządu (zależnie od obrotów lub obciążenia), uzyskuje się w szerokim zakresie obrotów optymalne napełnienie cylindra mieszanką i w ten sposób wysoki moment obrotowy jest osiągany zarówno przy niskich, jak i wysokich obrotach silnika. Pierwszą firmą stosującą układ zmiennych faz rozrządu była Alfa Romeo, której konstruktorzy jako pierwsi już w w 1981 r. zastosowali taki układ w dwulitrowej wersji silnika modelu Spider 2.0 Veloce."

Podobnie twierdzą inne źródła. Z tego co kiedyś przeczytałem, regulacja momentów otwarcia i zamknięcia zaworów ssących pozwala lepiej ukształtować przebieg momentu obrotowego. Z kolei regulacja momentów otwarcia i zamknięcia zaworów wydechowych pozwala zmniejszyć zużycie paliwa i emisję spalin.

A to porównanie momentu na niskich obrotach dla dwóch silników o tej samej poj. skokowej 1596 ccm: Zetec SE (bez zmiennych faz) i Duratec Ti-VCT ze zmiennymi fazami

Silnik Moment obr Moment obr
@2000 obr/min @2500 obr/min
-----------------------------------------------------------------------
Zetec SE (FF MK1) 133 133
Duratec Ti-VCT (MK3) 145 152

aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2013, 15:39   #12
ixen
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał aerostar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak znowu zdarzy Ci się, że zamula cały czas i mu nie przechodzi to spróbuj o ile to możliwe znaleźć miejsce, w którym da się rozpędzić np. od 60 do 100 km/h na IV biegu - normalnie powinno Ci to zająć jakieś 7-7,5 sek. i jeśli uzyskasz mniej więcej taki wynik to znaczy że wszystko jest w porządku.
Jeśli tylko będę miał okazję to sprawdzę to. Na razie (na szczęście) pojawiają się tylko takie krótkotrwałe spadki mocy, chociaż im cieplej tym rzadziej (przynajmniej takie wstępne wrażenie).
ixen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2015, 18:43   #13
justyna2015
ford::amateur

Imię: justyna
Model: ford focus
Silnik: 1.6 ecoboost

Cytat:
Napisał ixen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli tylko będę miał okazję to sprawdzę to. Na razie (na szczęście) pojawiają się tylko takie krótkotrwałe spadki mocy, chociaż im cieplej tym rzadziej (przynajmniej takie wstępne wrażenie).
Witam mam identyczny problem z focusem i pragnąłbym poznać jakie było rozwiązanie tego problemu.Dziękuję i czekam na odpowiedź.

Bump: Witam mam identyczny problem z focusem i pragnąłbym poznać jakie było rozwiązanie tego problemu.Dziękuję i czekam na odpowiedź.

Bump: Witam mam identyczny problem z focusem i pragnąłbym poznać jakie było rozwiązanie tego problemu.Dziękuję i czekam na odpowiedź.
justyna2015 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2017, 15:36   #14
agressorus
ford::average

Model: Ford Focus MK 3
Silnik: 1.6 16v

dzis zrobilem test od 60-100 i wyszlo mi 12 s. silnik 1.6 125km. czyzby przeplywka?
agressorus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2017, 17:23   #15
jacusslavus

Imię: Jacek
Model: Ford Focus sedan Titanium
Silnik: 1.5 EB 150 KM + box od HEKO
Rocznik: 2017

W moim mam tez wrazenie, ze na I mam wolnossącego... czasem na II, III tez, zresztą nie wiem, to mój pierwszy sam. z turbo i mam wrazenie, ze to wolnossący.... Przy jakich obr./min. włącza się to turbo? Może to wina ekojazdy? A te fazy rozrz. to kiedy wchodzą? Może trzeba wdrozyc tzw. wloski tuning, tj. ostra jazda na każdym biegu? Do ilu można ciagnac na I w turbo? Ponoc 1.0 EB 125 KM lepiej wchodzi na I.
Czy jak padnie turbo to będzie jakiś sygnal z autokompa, blad?
I faktycznie jaka benzyna? mam w baku shella, przypadkiem...

Ostatnio edytowane przez jacusslavus ; 11-05-2017 o 17:32
jacusslavus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2017, 17:59   #16
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Turbo powyżej 1600 obr/min, wyraźniej powyżej 2000 obr/min. Najlepsze paliwo moim zdaniem dla EB BP Ultimate. Można ciągnąć do ok. 6200 obr/min efektywnie w wersji 182 KM, miałem poprzednio wolnossącego 1.8 140 KM i różnica jest ogromna na korzyść turbo. Jeżdżę od początku bardzo dynamicznie i auto też od początku było dynamicznie i chciało jechać. Obecnie mam 70 tys. km.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2017, 21:49   #17
mayor

Imię: Kamil
Model: Focus MK3FL Titanium
Silnik: 1.5 EB@200KM by TuneForce
Rocznik: 2017

U mnie kop od turbo zaczyna się powyżej 2000 RPM i wyraźnie czuć, kiedy turbo zaczyna działać.
mayor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 09:10   #18
bestia150

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepsze paliwo moim zdaniem dla EB BP Ultimate
Bo tak jest napisane na klapce wlewu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bestia150 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 11:57   #19
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Cytat:
Napisał bestia150 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo tak jest napisane na klapce wlewu? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie, bo subiektywnie po testach wszystkich paliw tak zdecydowałem, podkreślam - subiektywnie.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2017, 13:01   #20
valhalem
ford::average

Imię: Konrad
Model: FF3
Silnik: 1.6EB 182
Rocznik: 2011

Cytat:
Nie, bo subiektywnie po testach wszystkich paliw tak zdecydowałem, podkreślam - subiektywnie.
U mnie znowu subiektywnie górę bierze Shell VPower Nitro+ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakoś lżej samochód się zbiera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
valhalem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania