![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Witam. Ja miałem podobnie. Zaraz po odpaleniu, na zimnym silniku, łatwo było go zdusić. Zwłaszcza w niskich temperaturach. Zaślepiłem zawór EGR i jest duża poprawa. Z tym, że nadal nie wiem co jest przyczyną złego działania zaworu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI 130 km automat
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Pozdrawiam, |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
zbędne posty edytuj .
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 16-03-2011
Model: S-Max
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2007
|
Dziękuję wszystkim za opinie mimo, że trochę mój post poróżnił forumowiczów.
Dla mnie przedewszystkim istotą problemu jest znalezieniu miejsca w którym warto szukać rozwiązania mojego problemu. Przyznam szczerze, że bardziej wierzę w doświadczenia użytkowników niż w umiejętności i wiedzę mechaników. Pozdrawiam Wojtek |
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-12-2013
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi 163 PS
Rocznik: 2011
|
Ma to dokladnie samo u siebie. Juz zachodze w glowe co to moze byc. Jedni ze swiece zarowe a inny nie. Jedni pisza ze nie ma bledow jak sa swiece uwalone inni tak. Sprawdzilem na omomierz i jest po 0,5 oma. Jedni pisza ze tak sie sprawdza inni ze nie.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Silniki spalinowe (cieplne), mają taką przypadłość, zę osiągają pełną moc jak osiągną odpowiednią temperaturę. Nawet silnik samolotu musi sie nagrzać, nawet 5 minut i dłużej aby samolot rozpoczął start. Tylko silnik elektryczny od razu po włączeniu ma pełną moc.
I nad czym tu się zastanawiać, że jeden od razu silny, a drugi po paru minutach. |
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
No właśnie nie rozumiesz zasady pracy silnika z zapłonem samoczynnym, w nim wtrysnietego paliwa nie zapala iskra świecy zapłonowej, ani żarzący się element świecy żarowej, tylko powietrze sprężone do odpowiedniego ciśnienia, i pod wpływem ciśnienia powietrze nabiera temperatury, od której nastepuje zapłon mgły paliwowej wtryśniętej przez wtryskiwacz w odpowiednim momencie do cylindra.
I wtedy, kiedy w cylindrach jest nierówna kompresja, to silniki pracują w pierwszym momencie po uruchomieniu nie na wszystkich cylindrach, a jak nie na wszystkich, to znaczy że te trzy co pracują to muszą jeszcze dodatkowo ciągnąć ten czwarty tłok pokonywać opór sprężania, i dlatego na wolnych obrotach gasną. |
|
|
|
#20 |
|
|
Czy ktos z pozostalych osob ma jakies bardziej sensowne porady?
|
|
|
|