Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2015, 14:00   #11
Wodnik
ford::average

Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: czujnik parkowania różnica przód tył

Dla mnie słowo walnięty oznacza, że nie działa tak jak powinien. Czyli może być spalony, połamany, pokazujący złe wskazania i inne objawy sprawiające że system parkowanie nie działa tak jak powinien.

A swoją drogą tak ten czujnik pokazuje złe wskazania widziałem je na komputerze w ASO. Generalnie jest walnięty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

żeby zacząć od nowa,
żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować.
Nigdy nie jest za późno,
by na stacji złych zdarzeń,
złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń.
(JP II)
Wodnik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2015, 16:31   #12
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Oczywiście na asystencie parkowania nie można polegać w obu przypadkach uszkodzenia czujnika. Jednak należy je rozróżnić ze względu na różny sposób diagnozowania uszkodzonego czunika.
Jeśli są tylko złe wskazania to moduł PAM nie będzie zgłaszał żadnego błędu. Więc jedynym sposobem jest albo podmiana kolejnych czujników na pewną sztuke i sprawdzanie po każdej podmianie czy system działa prawidłowo albo poogladanie pidów ze wskazaniami lub najprościej zobaczenie na wizualizacji na converse+ który fiksuje.
W drugim przypadku kiedy czujnik zdechł całkowicie system przestaje działać w ogóle, wizualizacja nie zadziała, pozostaje tylko sprawdzenie błędów.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2015, 22:34   #13
FAFEK29

Imię: artek
Model: mondeo titanium
Silnik: 2,0 benzyna+gaz

dla znawców tematu,, czy ktoś wie o tym że różnią się czuniki srodkowe i zenęyrzne????
FAFEK29 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2015, 22:46   #14
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI

parametrami się nie różnią, w zasadzie jestem w stanie zarydzykować stwierdzenie, że każdy jeden będzie działał, kiedyś mi padł w windstarze, serwis chciał coś pod 500pln, używki nierealne, zaryzykowałem i kupiłem coś od skody/audi c3, żeby mi tylko kształtem w tą tubkę w zderzaku pasował, gniazdo było całkiem z innej bajki to oberżnąłem nożem i do pinów przylutowałem 3 kable, zalałem klejem z pistoletu, połączyłem z instalacją w aucie i wuala, śmigało bez zastrzeżeń Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2015, 22:52   #15
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Czy różnią się numerami to tego nie sprawdzałem natomiast z całą pewnością dane wysyłane przez moduł PAM z poszczególnych czyjników są znacząco różne. Mają inną czułość zarówno dwa środkowe przednie, dwa środkowe tylnie oraz cztery zewnętrzne.
Wymagało alpejskich sztuczek aby w sofcie wizualizacji paktronika słupki wyświetlić tak aby można było skorzystać z całej ich rozdzielczości oraz aby bocznie nie działały binarnie (jest przeszkoda/niema przeszkody) tylko płynnie zmieniały swoją długość.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2015, 18:13   #16
lobuz123

Model: S-max
Silnik: 2.0 (145 KM )
Rocznik: 2009

Nie bijcie mnie od razu ale nie znalazłem tematu chyba nt. Jak zdjąć tylni zderzak.

Kupiłem czujniki parkowania i dziś po pracy chciałem zdjąć zderzak i poległem bo nie udało mi się.. Odkręciłem po dwie śruby w nadkolach, 2 śruby pod spodem, oraz na froncie 4 śruby i chciałem odczepić ta szarą cześć od polakierowanej i tylko pokaleczyłem ręce. Czyżby trzeba odkręcić naroża i zejdzie wszystko razem ? Siedzi i nawet nie drgnie, jak by od spodu jeszcze cały coś trzymało. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Edit:

Jak coś to już nie potrzeba odpowiedzi, poradziłem sobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez lobuz123 ; 14-02-2015 o 17:28
lobuz123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2015, 10:23   #17
FAFEK29

Imię: artek
Model: mondeo titanium
Silnik: 2,0 benzyna+gaz
Domyślnie Odp: Czujnik parkowania różnica przód tył

Koledzy a jak można sprawdzić poszczególne czujniki? dodam ze kupiłem 2 szt. tylko niewiem czy środkowe czy boczne. w każdym bądz razie czujniki się załanczają,działają ale nie dokońca dobrze. czasami się załączą to piszczą piszczą cały czas . podłączałem pod kompa i niema zadnych blędów z czujnikami
FAFEK29 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2015, 21:45   #18
Dzidzia_2
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: s-max
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie

Jeśli piszczy cały czas to oznacza, że któryś czujnik jest zepsuty i cały czas widzi przeszkodę której nie ma, dlatego komputer nie pokazuje błędów bo dla niego wszystko jest ok. Jedyne co to szukać gdzieś kogoś kto jest w stanie sprawdzić komputerem który czujnik widzi w danej chwili przeszkodę lub kupić czujnik w ciemno i zmieniać pokolei aż wykluczysz ten popsuty. W przypadku tylu sprawa jest prosta bo czujniki są wszędzie identyczne.
Dzidzia_2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2015, 15:32   #19
Jerry292
ford::advanced

Model: S MAX , FOCUS
Silnik: 2.0 TDCI 140 km , 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 , 2011
Domyślnie Odp: Czujnik parkowania różnica przód tył

jak by ktoś potrzebował czujniki nowe oryginalne ford to mogę załatwić w przyzwoitej cenie
Jerry292 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-03-2015, 15:35   #20
totek2
FCP member

Model: Mondeo MK5 ST Line X AWD
Silnik: 2.0 180KM-> ~205
Rocznik: 2018
Domyślnie

Cytat:
Napisał Jerry292 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak by ktoś potrzebował czujniki nowe oryginalne ford to mogę załatwić w przyzwoitej cenie
A są w kolorze czy tylko czarne? Mam do wymiany lewy skrajny z przodu i fajnie było by kupić juz w kolorze(o ile są).

Wysłane z mojego XT1033

Zasady postowania