Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-01-2015, 16:50   #2201
leszek.tpp
FCP member

Imię: Leszek
Model: FORD MONDEO
Silnik: 1,6 ECOBOOST
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Witam, mam pytanie czy moduł BT/VC CS7T-14D212-AE obsługuje komendy w języku polskim i czy będzie pasował bez problemu do Mondeo rocznik 2011, moduł jest z Smaxa rocznik 2013?

leszek.tpp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2015, 22:53   #2202
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał truszczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki orion512 za odpowiedź. Mój moduł wygląda, że przeszedł dużo układ zabezpieczający USB nie istnieje - wygląda, że został wyrwany z kawałkami ścieżek, ale ku mojemu zdziwieniu moduł działał.
Zastanawiam się czy dam radę wlutować ten sam układ - jego wymiary są masakracyjne małe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Jednak grzebiąc w necie znalazłem taki oto sposób zabezpieczenia USB.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czy mostując ścieżki i dorzucając bezpiecznik polimerowy zabezpieczę procka?

Napotkałem też sporo rozwiązań, gdzie nie ma tego zabezpieczenia. Czy naprawdę jest aż tak duże ryzyko, że spalę procka jakimś wyładowaniem elektrostatycznym ? W razie czego poza prockiem w module bluetooth nic dalej nie popalę ?

W ostateczności znalazłem podobny moduł tutaj na schemacie IC2 i 4, który jest odrobinkę większy i może da się kupić 1 szt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten układ zabezpieczał tylko linie danych USB. Jego wyrwanie nie miało więc wpływu na pozostałe funkcje modułu.
To czy da Ci się jakoś to połatać zależy od wprawy jaką masz w lutowaniu no i narzędzi jakimi dysponujesz. Przypominam, że wymiary układu to 925um.
Wrzuć jakąś fotkę jak to wygląda to może coś podpowiem.

Co do pierwszego linku jaki podałeś. Tam linie danych USB wcale nie są zabezpieczone. Ten bezpiecznik polimerowy jest na zasilaniu i ma za zadanie zabezpieczyć port USB komputera gdyby w urządzeniu wystąpiło jakieś zwarcie. Nie polecam tego rozwiązania.

Ryzyko wystąpienia niekontrolowanych wyładowań powstaje w momencie podłączania urządzeń do gniazda USB. Więc teoretycznie gdybyś do swojego modułu BT podpiął na stałe jakiegoś pendriva z mp3 i go nie zaczepiał to w zasadzie nie powinno się nic stać. Ale pamiętaj że jeśli polecą linie danych w procku to jest duże prawdopodobieństwo że cały moduł razem z nimi.

Jeśli chodzi o drugi link to zabezpieczenie jest tam zrobione zgodnie ze sztuką. Na liniach danych są szeregowe rezystory oraz układy z diodami. Jak pisałem takich układów są setki i w zasadzie nie ma znaczenia jaki zastosujesz. Ważne jest aby spełnił swoje zadanie i był dedykowany między innymi do USB. Jedynym problemem będzie tylko doklejenie go i podkynarowanie do uszkodzonej płytki.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2015, 17:56   #2203
michalj1983
ford::average

Imię: Michał
Model: MONDEO Titanium
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Koledzy starałem się zlokalizować wiązki do BT/VC niestety jak kostkę do mikrofonu znalazłem to tej nad schowkiem niestety co się oszukałem za diabła nie znalazłem. jeszcze jutro rozbiorę panel i zobaczę te dwa kabelki (biały i pomarańczowy) ale czy w razie ich braku ta wiązka będzie pasować:
michalj1983 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2015, 19:12   #2204
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Pasują.

Opisz co znalazłeś?

Wtyczkę modułu?
Wtyczkę do mikrofonu?
Pajączek?
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2015, 19:36   #2205
michalj1983

Tylko wtyczkę do mikrofonu przy lampkach nic poza tym. A miałem nadzieję że znajdę więcej. Jeszcze jutro będę szukał ale już mniej optymistycznie
Koledzy czy ten moduł bedzie gadal w ojczystym języku?

Ostatnio edytowane przez michalj1983 ; 19-01-2015 o 08:10
Stary 19-01-2015, 11:05   #2206
michalj1983

Więc Panowie znalazłem tylko wtykę pod mikrofon innych niestety brak. Wymontowałem radyjko i niestety nie wychodzą te dwa kable które powinny od radia więc muszę zamontować wiązkę. Rozumiem że aby mój mondeusz zagadał po polsku czeka mnie również wymiana radia bo mam fordowskie CD6000

Koledzy co to za moduł? Podejdzie mo mondeusza mk4?

Ostatnio edytowane przez michalj1983 ; 19-01-2015 o 19:12
Stary 19-01-2015, 21:23   #2207
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

To jest moduł SYNC - pasuje tylko do Focusa MK3/C-maxa MK2 i nowej Kugi oraz do poliftowych Fiest MK7. Do Mondeo MK4 nie podejdzie.
Stary 20-01-2015, 19:01   #2208
marcinoz82

Model: Clio III,Mondeo Mk4
Silnik: Benzyna,2.0 Tdci 140KM
Rocznik: 2006,2009

Dzięki wielu wskazówkom mayaka(dzięki wielkie za wszelką pomoc) podłączyłem w ubiegły piątek bluetootha do mojego mondka mk4 2009 z radiem sony z seri 7s7t(dowiedziałem się po rozebraniu radia) i zakupiłem moduł 8m5t z usb i angielką w głosie. Po podłączeniu wszystkiego(wiązka od komorowskich) i kabla OTG za 8zł Usb gra jak należy, pani gada, telefon paruje,convers wyświetla niestety nie mogłem jej odpowiedzieć bo nie mam mikrofonu dziś przyszedł od ford malwowa poznąń i mam nadzieje że zachula i to bo połączenia odbierałem także bez problemu. Teraz jak i to ruszy mam zamiar zmienić na polskiego lektora mimo że znam dobrze angielski mam pytanie czy moduł PL podejdzie do mojego auta?
marcinoz82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2015, 19:15   #2209
jarekfxsilver
ford::advanced

Model: Focus mk3 ST / C-max II
Silnik: 2.0 ecoboost +290KM,490Nm / 1.5 ecoboost 150KM
Rocznik: 2013 / 2018

Choć to banał ale dzisiaj zamówiłem gniazdo montażowe USB na ebay (z Chin) za cenę 30zł z przesyłką (10zł mniej niż na allegro ;-). Posiadam doinstalowane BT/VC z USB, obecnie kabel USB do podłączenia pendrive jest w schowku ale podczas jazdy/zakrętów lata to cholerstwo w schowku i denerwuje :-) fajny zestaw sprzedają chinole do podłączenia usb koło podgrzewania tylnej szyby (wygląda to gniazdo jak oryginał) ale z racji że mieszkamy w Polsce i jak łebasy zobaczą pendrive za 20zł w aucie to dobiorą się do tego i narobią szkód (mam tak oryginalnie w bravo II i zawsze wyciągam pendrive z tego powodu :-). Dlatego będzie ostatecznie w schowku w desce lub w podłokietniku (wiem że usb jest właśnie oryginalnie tam - mądry pomysł forda).

Ostatnio edytowane przez jarekfxsilver ; 20-01-2015 o 19:30
jarekfxsilver jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-01-2015, 23:58   #2210
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał marcinoz82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz jak i to ruszy mam zamiar zmienić na polskiego lektora mimo że znam dobrze angielski mam pytanie czy moduł PL podejdzie do mojego auta?
Dziwne, że radio z 7S7T wyświetla Ci zmienne kody parowania, bo chyba wszystkie moduły 8M5T i wyższe już mają zmienne. Jeśli tak jest, to moduł gadający po polsku powinien też działać.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Zasady postowania