Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-08-2013, 21:16   #221
JohnLenin
ford::advanced

Model: Focus MK3
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Zaślepienie EGR, jakie konsekwęcje?

Czy miał Ktoś przypadek, że po zaślepieniu egr-a, po jakimś czasie wysiadł egr? Jeśli tak, to jakie objawy występowały?

JohnLenin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2013, 21:45   #222
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

JohnLenin, a jak stwierdzić, że po zaślepieniu wysiadł, bo nie rozumiem?

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-08-2013, 22:24   #223
JohnLenin

Cytat:
Napisał Mariusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
JohnLenin, a jak stwierdzić, że po zaślepieniu wysiadł, bo nie rozumiem?
Może źle napisałem, np egr działa jak powinien, ale zaślepiam, żeby mieć spokój i okazuje się że zaczyna szwankować po zabiegu. Nie chodzi mi o błędy które mogą się pokazywać, a o awarię samego zaworu, np mechaniczną.

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 01-08-2013 o 22:26
Stary 02-08-2013, 09:35   #224
marcysia
ford::average

Imię: Tomek
Model: Focus MK3 FL, Focus MK2
Silnik: 1,5 TDCI 120 KM / 1,6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2017 / 2005

Ale skąd będziesz wiedział, że szwankuje skoro będzie zaślepiony? Przecież na desce i tak pewnie po zaślepieniu będzie paliła się żółta dioda więc po czym poznasz, że coś się zmieniło np. mechanicznie?
marcysia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2013, 09:57   #225
JohnLenin

Cytat:
Napisał marcysia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale skąd będziesz wiedział, że szwankuje skoro będzie zaślepiony? Przecież na desce i tak pewnie po zaślepieniu będzie paliła się żółta dioda więc po czym poznasz, że coś się zmieniło np. mechanicznie?
Temat o 1.6tdci, a u mnie jest 1.8tdci, jednak wydaje mi się, że podobnie wygląda sprawa z egr-em. Egr mam zaślepiony od ok. 1roku, pełną zaślepką(choć na allegro do mojego sprzedają z 3małymi otworkami) i błędy się nie pojawiają, zaślepiłem, bo miałem szarpanie na zimnym silniku, które ustąpiło po zabiegu, wcześniej, przed założeniem zaślepki sprawdzałem auto na kompie(też w czasie jazdy) i wszysto było ok. Założyłem żeby być pewny, czy to jednak nie problem z egr-em i trafiłem. Teraz mam pewien problem z Foczką i nie wiem czy nie jest on spowodowany, właśnie przez egr-a. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 02-08-2013, 18:17   #226
benio

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Po pierwsze sprawdź, czy po roku czasu zaślepka jest w stanie nienaruszonym (niewypalona).
A po drugie sprawdź poprawną pracę zmiennej geometrii łopatek turbiny, czy na zimnym silniku sztanga przy turbinie lekko się przesuwa.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2013, 22:22   #227
JohnLenin

Cytat:
Napisał benio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po pierwsze sprawdź, czy po roku czasu zaślepka jest w stanie nienaruszonym (niewypalona).
A po drugie sprawdź poprawną pracę zmiennej geometrii łopatek turbiny, czy na zimnym silniku sztanga przy turbinie lekko się przesuwa.
Zaślepkę spr. jest jak nowa, ale zamówiłem z otworkami i po testuję. Co do turbo, to co ma do rzeczy czy sztanga lekko się przesuwa na zimnym, jak problem u mnie jest z pracą silnika na ciepłym po odczekaniu ok 30min?
Stary 03-08-2013, 11:06   #228
benio

Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009

Cytat:
Napisał JohnLenin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... co ma do rzeczy czy sztanga lekko się przesuwa na zimnym, jak problem u mnie jest z pracą silnika na ciepłym po odczekaniu ok 30min?
Sam napisałeś:
Cytat:
Napisał JohnLenin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... gdy zgaszę auto i ponownie odpalam po ok. 30min, czasami szybciej(tak sprawdzałem, bo często mam taką sytuację)...
,
więc staram Ci się pomóc.
Jeżeli sam wiesz co jest przyczyną, to po co pytasz i szukasz porady.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spadam.
benio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2013, 12:36   #229
JohnLenin

Cytat:
Napisał benio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam napisałeś:
,
więc staram Ci się pomóc.
Jeżeli sam wiesz co jest przyczyną, to po co pytasz i szukasz porady.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spadam.
Nie złość się, bo pytanie nie było złośliwe, tylko nie wiedziałem że ten problem można powiązać. Jeśli może to być problem z turbiną to na pewno spr.
... właśnie doczytałem, że w Focusie 1.8tdci jest turbosprężarka z elektrycznie sterowaną zmienną geometrią łopatek kierownicy turbiny, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?

Ostatnio edytowane przez JohnLenin ; 05-08-2013 o 20:04
Stary 29-10-2013, 09:25   #230
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Panowie i Panie zaślepiłem EGR -a samochód chyba troszkę odczuwalnie lepiej się zbiera niech nikt nie pisze głupot że klekocze czy inaczej pracuje mam silnik z przepustnicą widoczny na zdjęciu żaden błąd nie wyskoczył całość roboty ok godziny -POLECAM jakby ktoś nie radził sobie z blaszaną opaską-spinką (jej powtórne zapięcie jest trudne bez specjalnych szczypiec) to polecam wykonanie w niej po obu stronach dwóch otworków wiertłem 2zdjęcie mm wtedy łatwo ja sciągniemy do zapięcia zwykłymi szczypcami do pierścieni zegera

Bump: I przypominam o moim rozwiązaniu problemy odmy i syfu w turbinie-Bezcenne peszel wypuszczony na belkę a turbinka czyściutka od 50 tysi
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_1203.jpg (66.7 KB, 370 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1196.jpg (43.4 KB, 333 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1192.jpg (57.7 KB, 333 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1198.jpg (52.8 KB, 334 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1201.jpg (59.2 KB, 317 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_1202.jpg (65.0 KB, 324 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Matych ; 29-10-2013 o 09:33
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania