![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Nie ma konieczności zakładania na zwoje gum czy podkładek. Nie mam tego w MK1 i cisza jak makiem zasial. Pomaga ale nie wymaga e. Ważniejsze jest dobre ułożenie sprężyny na talerzu i na amorze
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 17-03-2012
Model: ford focus
Silnik: 2.0 tdci 163km
Rocznik: 2013
|
Są specjale piny do centrowania sanek. W karoserii są otwory i trzeba odpowiednio ustawić sanki.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Sanki można przykręcić z tolerancja nawet do 3 mm także trzeba dobrze ustawić. Po operacji i tak jest wymagana geometria. Inaczej niż ciągną wahacze inna zbieżność.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
O pinach do sanek, wiem i nie o tym jest temat.
Nie ma sensu powielać tych informacji w kolejnym temacie. Zanim będę forsował teorię źle ustawionych sanek, zapytałem o zbieżność po ich ruszeniu. U mnie była zrobiona i tak musiała być zrobiona. Cytat:
Mimo to ściąga w prawo, dlatego zapytałem o dodatkowe czynności przy zbieżności wynikające ze zrzucenia sanek. Przy przekoszonych sankach wyjdzie zbieżność w granicach normy? Ostatnio edytowane przez Antej ; 29-05-2021 o 11:20 |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
Pamiętam jak kiedyś mialem problem z zawieszeniem i sprawdzali z pinami sanki.
Gość mi mówił że na zbieżności nic nie wyjdzie jeśli są przesunięte i dlatego ostatecznością jest właśnie sprawdzanie sanek jeśli zbieżność wychodzi idealnie a auto zachowuje się inaczej. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
nawet milimetr przesunięcia sanek da ci kilka stopni na zbieżności
ja raz wymieniałem wahacze i tam była tolerancja przykręcenia też z 1 czy 2 mm i wyjechałem z kierownicą przekrzywioną o 10 minut zegarowych. każda ingerencja w zawieszenie to geometria. kto robi w zawieszeniach to wie o co chodzi |
|
|
|
|
|
#27 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Cytat:
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] odpisał i trochę mnie utwierdził że mimo dobrej zbieżności nadal sanki mogą być problemem. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tylko opowiada,że ruszone sanki rozwalają geometrię, że trzeba robić zbieżność. Nic nowego, wiadomo że trzeba. Auto po złożeniu bez ustawiania zbieżności "na oko" zachowywało się jak szalone,kierownica skręcona. Zanim dojechałem na SKP zrobiona zbieżność, "żeby była". Potem zbieżność na przyrządach, ostatecznie jeździło lekko, ale wyszło ściąganie. Skończyłem grzebać, powietrza wszędzie równo w oponach (było/jest), nadal ściągało. Zamieniłem koła stronami (mając opony asymetryczne mogę, mają może 15kkm i nie wyglądają na zdarte, z resztą wcześniej nie ściągało auta), podciągnąłem też ręczny. I chyba ciut za mocno, bo opory wzrosły. Ale też mam wrażenie że nie ściąga, i to może być przyczyna problemu.Świeże szczęki i prawa delikatnie mogła brać na puszczonym ręcznym. Chciałem też zrobić poduszkę silnika,bo słyszę pukanie i jest zerwana, ale pogoda nie rozpieszcza. Ostatnio edytowane przez Antej ; 29-05-2021 o 17:27 |
||
|
|
|
|
|
#28 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
kolego jak ci ściąga po spięciu sanek to nic prostszego a zmierz kąt pochylenia koła.
jeśli są "krzywo" skręcone to będzie różnica i będzie ściągać masz wydruk geometrii ? |
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
Cytat:
Cytat:
Inaczej ustawia się kąt pochylenia koła oraz kąt skrętu koła, muszą być identyczne ale o przeciwnych kierunkach zbiezność prawidłowa rysunek a i b, ale na "b" nie sa identyczne kąty skrętu |
||
|
|
|
|
|
#30 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
zbieżność jest dalej dobra, ale kierownica skorygowała "błąd" sanek nikt kto nie montował wahaczy, sanek i nie robił geometrii nie będzie w stanie tego pojąć, jak nikt kto nie robi geometrii nie jest w stanie pojąć że po wymianie sprężyn zbieżność ulega zmianie polska. welcome. willkomen. |
|
|
|
|