Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-04-2011, 22:20   #31
rustin
ford::expert

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Falujące obroty 1.8 Duratec

u mnie 680

Stary 02-04-2011, 22:33   #32
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

No to luz, jakoś źle zapamiętałem, że powinno być 750Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2011, 21:04   #33
siniak
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 Duratec HE
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał robertkk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Objawy:
Tylko i wyłącznie na rozgrzanym silnku, bo na ssaniu obroty trzymają się na około 1200.

Przy dojeżdzaniu do świateł, czy jeździe w korku, jak wcisnę sprzęgło, czy wrzucę na luz, obroty spadają na 500 po czy wahają się ze 3x między 500 a 1200, aż się ustabilizują na około 750.
Ten sam objaw występuje, gdy załącza się pompa wspomagania. Zrobłem test gdzie w garażu zjeżdzałem w dół na luzie - obroty skakały między 500 a 1000 podczas kręcenia kierownicą.

Gdy samochód jest na luzie i zwiekszę obroty, wracaja na te 750 bez falowania. W trakcie jazdy, żadne problemy nie występują.
A co sądzicie o roli czujnika ciśnienia wspomagania kierownicy??? Mam identyczne objawy falowania obr. i już zastanawiałem się nad wymianą tego czujnika. Na razie sprawdziłem przy jeździe z odpiętym czujnikiem i obroty miałem stałe ok 1200 (efekt falowania nie pojawiał się przy próbach jak ww.) Czytałem gdzieś, że działanie czujnika sprowadza się tylko do zwierania-rozwierania styków. Czy jest jakiś sens odkręcić czujnik i wyczyścić go + popryskać po stykach jakimś preparatem.
siniak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2011, 14:56   #34
lord51
ford::beginner

Model: Mondeo [MK3]
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2001

Witam,

Mam podobne problemy, czy macie na to sposób by podczas staczania się samochodu na "luzie" z górki obroty nie podskakiwały z około 500 na 1200 i tak do momentu jak auto zatrzyma się ( odbijają się jak piłka ).

Zaznaczę, że wymienione zostały:
1) świece
2) przewody
3) cewka
4) Mam-sensor

Pozdrawiam
lord51 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2011, 13:59   #35
justao19
ford::amateur

Model: mondeo MK3
Silnik: 2.0

witam, ja posiadam Mondeo MK III, 2.0 16V benzyna, bez gazu i mam bardzo podobny problem, czyli dojeżdżając do skrzyżowania na wolnym biegu tak przy samym końcu zatrzymywania się czyli w okolicach od 15km/h do całkowitego zatrzymania obrotomierz najpierw wskoczy na ok 1500 następnie spadnie na ok 650 i na końcu zatrzyma się na właściwych obrotach, stojąc na włączonym silniku na luzie silnik pracuje idealnie, w trakcie jazdy cisza, kiedyś mój mechanik powiedział mi " olej to, fordy już tak bardzo często mają" i jakoś nie drążyłam tego tematu
dodatkowym problemem jaki ja posiadam przy moim aucie to coś takiego że jak chce energicznie ruszyć z jedynki to samochód spadnie wtedy z obrotów okropnie się przymuli na pograniczu zgaśnięcia( choć może 2 razy zdażyło mi sie zeby mi zgasnął w takiej sytuacji a mam go 3 lata) i dopiero po ok 1,5 sek odmuli go i zaczyna normalnie ciągnąć
nie wiem co może być tego powodem(auto dużo mi pali bo aż 18-20L/100km) i też każdy mechanik olewa to jak mu o tym mówię-twierdzą że po podpięciu pod komputer jest wszystko ok
pozdrawiam
justao19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2011, 18:47   #36
bolek-tarnow

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał lord51 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam podobne problemy, czy macie na to sposób by podczas staczania się samochodu na "luzie" z górki obroty nie podskakiwały z około 500 na 1200 i tak do momentu jak auto zatrzyma się ( odbijają się jak piłka ).
sorry ze tak dlugo nie odpisywalem ale chcialem sprawdzic w trzech mondeach, ktore sa u mnie w domu. spostrzezenie moje jest nastepujace: skakanie obrotow wystapilo w jednym z aut (moim) ale falowanie bylo w granicach 750-1250 obrotow i wystepowalo tylko przy staczaniu z gorki na luzie ale gdy wbilem bieg (obojetnie ktory wiadomo bez wstecznego) i trzymalem sprzeglo wcisniete to objaw falowania obrotow nie pojawil sie. przy staczaniu auta powinny sie podniesc obroty do ok 800 - 850 obrotow i tak utrzymywac az do calkowitego zatrzymania. winny temu jest czujnik vss w skrzyni biegow. na moje szczescie mam skrzynie biegow w ktorej padl mechanizm roznicowy i z niej przekrecilem w/w czujnik - falowanie przy toczeniu na luzie ustapilo.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2011, 07:39   #37
lord51

Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sorry ze tak dlugo nie odpisywalem ale chcialem sprawdzic w trzech mondeach, ktore sa u mnie w domu. spostrzezenie moje jest nastepujace: skakanie obrotow wystapilo w jednym z aut (moim) ale falowanie bylo w granicach 750-1250 obrotow i wystepowalo tylko przy staczaniu z gorki na luzie ale gdy wbilem bieg (obojetnie ktory wiadomo bez wstecznego) i trzymalem sprzeglo wcisniete to objaw falowania obrotow nie pojawil sie. przy staczaniu auta powinny sie podniesc obroty do ok 800 - 850 obrotow i tak utrzymywac az do calkowitego zatrzymania. winny temu jest czujnik vss w skrzyni biegow. na moje szczescie mam skrzynie biegow w ktorej padl mechanizm roznicowy i z niej przekrecilem w/w czujnik - falowanie przy toczeniu na luzie ustapilo.
Witam,

Dzięki za wskazanie uszkodzonej części bolek-tarnow, muszę tylko teraz poszukać na szrocie takiego czujnika i podmienić go w ramach testów. Jeśli będzie OK, wrzucę potwierdzenie na tym poście dla pozostałych użytkowników Mondeo. Zaznaczę, że ten sam czujnik przychodzi również do Focusów, poniżej przykładowe numery tego czujnika jeśli ktoś chciałby szukać:

1) Numer orginału: 1136248
2) KW 453 498
3) EPS 1.953.498
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1136248.JPG (12.4 KB, 346 wyświetleń)
Stary 12-10-2011, 20:47   #38
bolek-tarnow

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008

to jest dokladnie ten czujnik. u mnie pomoglo i smiga jak byc powinno
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-11-2011, 21:17   #39
kristoferson

Model: MKIII
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006

U mnie niestety też obroty spadają do ok 500 i dopiero wzrastają do normalnych. Dzieje się tak tylko jak wrzucę na luz przy rozpędzonym aucie,po przegazówce nie ma tego objawu.Sprawdzałem krokowca,przewody W.N.Odłączyłem aku na noc,rano wyjechałem na miasto i od razu zauważam że obroty nie spadają szybko tylko powoli jak kiedyś.Ale po paru kilometrach wszystko wróciło na stare,czyli spadają szybko do 500 i dopiero rosną.Odpinałem krokowca przy zapalonym silniku to ten gasł,więc chyba jest sprawny.check engine nie zapala się.Wiele postów już przeczytałem ale teraz to już nie wiem co to może być!!!
kristoferson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2011, 14:54   #40
lord51

Ja jeszcze nie uporałem się z tematem , czekam na czujnik. Jak wymienię zdam relacje czy pomogło. Sugeruję się podpowiedzią użytkownika: bolek-tarnow.
Czujnik będę miał być może w pod koniec przyszłego tygodnia.
Odpowiedz

Zasady postowania