![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#411 |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Źle przeniesione Panie moderatorze. Chodzi o S-max mk2.
|
|
|
|
|
|
#412 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Pawel
Model: Ford Focus
Silnik: Diesel
Rocznik: 2015
|
Hej, zgadza się , moje auto jest z 2016r. mk2,
|
|
|
|
|
|
#413 |
|
ford::average
![]() Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
|
Mam pytanie odnośnie dołożenia trzeciego rzędu w samochodzie który oryginalnie ma tylko 5 siedzeń. Nie czytałem całego wątku, ale sporą jego część i niektóre informacje wydawały mi się sprzeczne. Mam parę pytań:
1. Rozumiałem, że mocowanie pasów oraz foteli gdzieś w bagażniku jest zawsze. Możecie mi to potwierdzić? 2. Problem jest podłoga w bagażniku w której w wersji 5 osobowej nie ma miejsca na nogi dla trzeciego rzędu. Czy dodatkowe fotele mimo to można złożyć? Czy będzie można je złożyć? 3. Jak z bezpieczeństwem w bagażniku? Czy przewozilibyście tam swoje dzieci w fotelikach (2-4 lata, nogami nie sięgają do podłogi)? 4. Kolejnym problemem jest składanie drugiego rzędu - jeśli są "czerwone tasiemki" to skrajne fotele można złożyć i przesunąć do przodu, jeśli ich nie ma to jak się dostać na tył? Mam taką zagwozdkę, że mam dwójkę małych dzieci i S-MAX 5 os by mi wystarczył. Tylko że za parę miesięcy moi rodzice się wyprowadzają 60 km dalej i okazjonalnie będę musiał do nich podwieźć dziadków (90 lat). Zawsze byśmy jeździli razem całą rodziną w ramach rodzinnych spotkań. W innych przypadkach te fotele nie będą mi potrzebne. Czy jest sens dalej szukać 7-osobowego egzemplarza, jeśli znajdę dobry 5 os.? |
|
|
|
|
|
#414 |
|
|
1. Mocowanie jest zawsze. Pasy, dywan, przesuwane fotele skrajne 2. rzędu czasem.
2. Nie 3. Można, ale foteliki zapinane tylko pasami. Brak ISOFIX. Rekomendowane jest, żeby nie przewozić dzieci w fotelikach w 3. rzędzie. 4. Wsiadanie i wysiadanie jest wtedy utrudnione. Musi być pomoc drugiej osoby. Szukać przede wszystkim dobrego egzemplarza. 3. rzád foteli można dołożyć. Jest o tym duży wątek w dziale "fotorelacje z napraw". |
|
|
|
|
|
#415 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
|
1. Pasy, dywan, przesuwane fotele skrajne 2 rzędu to była opcja do dokupienia więc takich samochodów jest bardzo mało.
2. Teoretycznie można, ale trzeba ciąć wykładzinę pod szynami fotela. Generalnie lepiana, ale byli tacy co z oszczędności tak montowali 4. W przypadku dzieci to żaden problem. I tak trzeba zawsze je wpuścić i wypuścić. A dla dorosłych to i tak tam raczej trochę ciasno.
|
|
|
#416 |
|
![]() Imię: Dominik
Model: S-Max
Silnik: 1.6 eb
Rocznik: 2012
|
Dzięki za odpowiedzi. Że mało miejsca to się domyślam. Kiedyś jechałem w bagażniku zafirą I z Wawy do Zakopca, przygnieciony jeszcze plecakiem i w górskich butach. A za kierownicą pewien szalony Góral... pół drogi się zastanawiałem czy jak nas będą wycinać to się domyślą że z tyłu były jeszcze dwie osoby.
W moim przypadku będą to okazjonalne wypady z dziadkami 60 km w jedną stronę. Są naprawdę sprawni jak na swój wiek, ale zakładałem że raczej posadzę ich w drugim rzędzie, a dzieciaki z tyłu, chociaż żona nie chce o tym słyszeć. Rozumiem że nie mając właściwych przesuwanych foteli w 2 rzędzie dzieciaki wsadzę i zapnę spokojnie? Przede mną zakup fotelika dla 3,5-4 latka. Obecne mają zapinane i tak na pasy. Podsumowując: Nie ma problemu żeby zrobić 3 rząd ale musiałbym wymienić i dołożyć: dywan(podłogę) bagażnika, dołożyć pasy, dołożyć fotele i ewentualnie boczki. A żeby było w ogóle super to wymienić jeszcze fotele w drugim rzędzie żeby dało się łatwo wysiadać i wsiadać. A jak to wygląda w przypadku rejestracji tych dodatkowych miejsc w dowodzie rejestracyjnym? Kolega chciał focusa II przerobić z wersji ciężarowej dokładając pasy, to się odbijał od ściany. To że pasy muszą być nowe i faktura ma być, to że montaż musi być w warsztacie i wystawienie homologacji... w końcu zrezygnował. |
|
|
|
|
|
#417 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
|
Z wymiany foteli w drugim rzędzie w końcu zrezygnowałem (a raczej nie znalazłem w odpowiednim stanie i tapicerce).
Ale nie narzekam. Dzieciaki radzą sobie bez problemu. A z papierami to bardzo Ci nie podpowiem. Ja miałem sprawę uproszczoną. Mój smax pochodził z Niemiec, a tam według mojej wiedzy wszystkie (a przynajmniej te które widziałem) smaxy były rejestrowane na 7 osób bez względu na to ile foteli miały jak wyjeżdżały z fabryki. W związku z tym po sprowadzeniu został od razu zarejestrowany na 7 osób. A fotele dołożyłem sobie spokojnie w miedzy czasie.
|
|
|
#418 | |
|
![]() Imię: Paweł
Model: S-Max MK2
Silnik: 2.0 tdci 180
Rocznik: 2015
|
Cytat:
Ja dokładałem 3 rząd, miałem łatwiej, bo pasy itd. już były, nawet fotele 2go rzędu miałem właściwe. Auto z PL i zarejestrowane było na 5 osób. Musiałem pojawić się u speca z uprawnieniami, który wypisał mi dokument techniczny o zmianie statusu auta na 7osobowe. Później wizyta na SKP, porobili zdjęcia, sprawdzili pasy itp. i wydali dokumenty, że auto jest tip top. |
|
|
|
|
|
|
#419 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#420 |
|
![]() Imię: Dawid
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
Ja dokładając trzeci rząd nie wymieniałem podłogi bo mi szkoda było na to czasu i nerwów zrobiłem nożem otwory na śruby według podłogi do 7 osobowej wstawiłem fotele i gitara nic nie widać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
|
|
|