Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2020, 17:00   #41
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie Odp: Hak holowniczy/platforma rowerowa Thule a czujniki parkowania

Komunikaty o podłączeniu przyczepy mam i ja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 26-04-2021, 20:35   #42
marekiod
ford::average

Imię: Marek
Model: mondeo mkV HB
Silnik: 2,0; 180KM
Rocznik: 2016

W temacie haka demontowanego, czy jak kupię moduł nr 2 270 699 oraz wiązkę 2 393 062 (FINIS 1929940), to będę mógł podłączyć dowolny hak z gniazdem 13 pin i po programowaniu nie będzie problemu z czujnikami (będą się odłączały automatycznie)?
Czy mogę prosić o potwierdzenie poprawności mojego myślenia?
marekiod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2021, 13:50   #43
Dugass
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: Diesel
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał jg113 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hak bosal, kupiłem używany z dwoma modułami za 980 zł, w serwisie wiązka nr 2116893 kompletna z głośnikiem, przyciskiem, instrukcją 670 przed rabatem. Montowałem i programowałem samodzielnie (Wrocław). Wyszło lepiej niż w ASO, mniejsze wycięcia w zderzaku, praktycznie niewidoczne z zewnątrz.
Czy jest różnica między hakiem dedykowanym do KOMBI a do LIFTBACKa?

Potrzebuję nr haka elektrycznego do wersji LIFTBACK.

Ostatnio edytowane przez Dugass ; 12-05-2021 o 14:20
Dugass jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2025, 15:01   #44
lookashmar
ford::amateur

Imię: Lukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018

Hej, odświeżę troche temat. rozawazam zakup haka do liftbaka (Brink 601000) i mam zagadkę jeżeli chodzi o wiązkę kabli. Czy montował ktoś tą dedykowaną z Ehaki (nr kat. 21060552) i nie było z nią problemów jeżeli chodzi o czujniki parkowania, Trailer Sway Control itp ? czy może lepiej kupic dedyka od Brinka (BRINK 712384) ?
Rozumiem, że kodowanie o którym wspomniał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (IPC, PAM i BdyCM) działa tylko z dedykowanymi wiązkami a z uniwersalnymi już nie ?

Dięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lookashmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2025, 08:24   #45
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020

Czy działa, to można sprawdzić wstępnie w manualu. Jest jeszcze Erich Jaeger, który też współpracuje z blis i czujnikami.
Stary 04-11-2025, 14:16   #46
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Rocznik: 2020

(edytowane po poprawkach od tedi_k poniżej)

W stylu "nie wiem, ale się wypowiem", to Trailer Sway Control prawdopodobnie nie wymaga jakiejś zaawansowanej "współpracy" z modułem odpowiadającym za przyczepę, a jedynie wiedzy o tym, że przyczepa jest (czyli ten sam poziom informacji, co BLIS, PAM etc).
Z informacji, które udało mi się doczytać (np. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), to Trailer Sway Control wykrywa obrót w osi pionowej (yaw) pojazdu (na podstawie danych od RCM o obrocie, PSCM o położeniu kierownicy) i dohamowywuje pojedyncze koła aby to skompensować. Nie wchodzi więc w grę hamowanie przyczepą w ten sposób (chyba że obu kół na raz - jest tylko jedna linia sygnałowa na złączu). Czyli jest możliwość, że TSC nie wymaga żadnej kooperacji z modułem przyczepy, a jedynie potrzebuje wiedzieć, że przyczepa jest obecna.
Gdzieś czytałem o kimś, to sprawdzał umyślnie działanie Trailer Sway Control, ale to wyższa forma ciekawości. Sam fakt, czy się da włączyć z nie-fordowymi modułami, czy nie, powinien być łatwiej stwierdzalny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 06-11-2025 o 12:08
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2025, 18:23   #47
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... Trailer Sway Control wykrywa przechylenie pojazdu...
Jak zwykle "bardzo ładny opis"... Trochę tylko nieprecyzyjny.
Trailer Sway Control to jest funkcja modułu ABS i wykrywa OBRÓT pojazdu a nie "przechylenie". YAW to jest obracanie nię wokół osi pionowej (czyli inaczej "zarzucanie tyłem"). Specyfiką TSC jest to, że obrót spowodowany jest "masą zewnętrzną" w stosunku do auta i reakcja w związku z tym musi być inna niż przy standardowym poślizgu.
Bardzo dobra ilustracja o co chodzi: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Reszta w opisie jak zwykle "użyteczna".

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-11-2025 o 18:25
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2025, 12:05   #48
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Rocznik: 2020

Słusznie. Dzięki za poprawienie i wyjaśnienia, i link, który wszystko tłumaczy.
Poprawię w moim poście, żeby nie wprowadzał błąd, gdyby ktoś go przeczytał czy wygooglał "samego".

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 06-11-2025 o 12:12
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania