Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-08-2025, 11:55   #51
BORYK
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Mondeo Mk5 Hybrid
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Stukanie skrzyni e-CVT podczas ruszania

Cześć, wymiana półosi też nie pomogła! Ja daję sobie już spokój z tym szukaniem. Mam zaprzyjaźnione ASO Forda i wymienili mi już skrzynię biegów, prawą półoś kompletną (bo składa się z dwóch części : od skrzyni do łożyska podporowego jedna część i od łożyska podporowego do koła druga część). Myśleliśmy z mechanikami że luz jest na łączeniu tych właśnie dwóch półosi na łożysku podpory i stąd ten klick. Sprawdzili mi w ASO wszystkie zaciski hamulcowe, klocki, jarzma, tłumik drgań skrętnych łączący skrzynię z silnikiem i nic nie wykazywało najmniejszego zużycia. Jedyne co nam jeszcze przychodzi do głowy to właśnie ten tłumik drgań skrętnych, że pod obciążeniem któraś ze sprężyn może wydawać ten właśnie klick. Ale ja już odpuszczam i jeżdżę sobie takim mondeo, które wiem że jest sprawne w 100%. Osobiście nigdy nie jechałem mondeo, które nie robi tego klick. Muszę jeszcze dodać, że moje nie zawsze klicka. Mam ogromną prośbę do wszystkich użytkowników Mondeo Hybrid, że jak dojdziecie co wydaje ten niefajny odgłos to dajcie mi znać. Po prostu ciekawość mnie zżera bo nie należę do osób które odpuszczają. Ale z drugiej strony mondeo mam już od roku i większość czasu spędziło w ASO a nie u mnie. Więć chcę się już nim cieszyć. Pozdrawiam wszystkich

BORYK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-08-2025, 19:59   #52
miros2

Model: MONDEO
Silnik: 2,0 HYBRID
Rocznik: 2017

Cześć.
"Klikanie" przy ruszaniu i hamowaniu dopadło również mój egzemplarz. Szukałem informacji i trafiłem na ten wątek, który ciągnie się już widzę od dawna. Mam nadzieję, że udało mi się znaleźć przyczynę. Po osłuchaniu (ruszaniu na przemian do przodu i tyłu z zaciągniętym hamulcem ręcznym) okazało się, że dźwięk dochodzi z lewej strony. Stuk czuć było nawet po przyłożeniu ręki do koła w okolicy piasty. Podejrzenie padło na wielowypust przegubu i luz pomiędzy nim a piastą. Dla testu odkręciłem lekko nakrętkę przegubu i "klikanie" ustało. Słychać lekki stuknięcie, ale od razu przy próbie ruszenia. Czyli luz tam jest, ale jak nakrętka jest właściwie dokręcona to kasuje się on dopiero przy mocniejszym ruszeniu i dlatego generuje głośny dźwięk. Na próbę odkręciłem nakrętkę, wysunąłem przegub i na wielowypust nałożyłem klej do gwintów, skręciłem nakrętkę, poczekałem do następnego dnia aby klej wysechł i ... cisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Przynajmniej na razie. W każdym razie nic poza przegubem nie ruszałem, więc eliminuje to usterkę skrzyni czy łącznika z silnikiem spalinowym. W tym chyba wątku ktoś wrzucił też informację o kampanii w USA. Sprawdziłem jaki tam jest środek zaradczy i polega on na zamontowaniu podkładki między przegubem a piastą - wg mnie tworzy się dodatkowa powierzchnia cierna i przegub nie zmienia położenia wobec piasty. Co prawda kampania dotyczyła fusiona z 2013 roku, ale widać że ford nie poradził sobie z tym przez lata. Moje mondeo jest z 2017, a widzę tutaj posty dotyczące 2020, 2021. Nie sprawdzałem czy ta podkładka jest dostępna, ale może da się zamówić. Numery prawdopodobnie: DG9Z-7G273-B (USA) lub DG91-7G273-AB.
miros2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-09-2025, 21:06   #53
sweedy

Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 hybrid

Cześć koledzy. Od 1 sierpnia jeżdżę mk5 hybrid z 2021 roku i wysłuchałem opisywanie tutaj klikanie praktycznie od początku. Auto również długo stało więc robione były hamulce i nie pomogło. To nie klocki w jarzmach. Jak robiłem olej w skrzyni w ASO to zgłosiłem im to i zaproponowali smarowanie wieloklinu półosi. Nie pomogło. Niedługo jestem umówiony w serwisie specjalizujacym się w hybrydach na diagnostykę ale może ktoś z Was od ostatnich postów coś ogarnął?? Pomogły komuś jeszcze te podkładki z ostatniego posta miros2?
Autko super ale jestem wyczulony na tego roku rodzaju dźwięki więc wolałbym je wyeliminowac. Klika przy dodawaniu gazu i naciskaniu hamulca. Przebieg 93k.
sweedy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2025, 14:25   #54
Kocudrak
ford::beginner

Imię: MARIUSZ
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 Hybrid
Rocznik: 2020

Panowie.
To stukanie jest nie do wyeliminowania. To błąd konstrukcyjny tej skrzyni. Poza tym obecnie wymiana na nową skrzynię to wymiana na egzemplarz regenerowany. Fabrycznie nowe skrzynie nie są już produkowane. Co więcej w regenerowanych zdarzały się dość często problemy z łożyskami, szczególnie na początkowym etapie regeneracji, co powodowało, że wymieniona skrzynia a raczej łożyska po jakimś czasie zaczynały "wyć".
Sam miałem taki problem. Mam też znajomego którego dotknął identyczny problem po wymianie skrzyni na regenerowaną.
Ogólnie bardzo fajny samochód ale skrzynia w tym aucie to nieporozumienie.
Kocudrak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 16:23   #55
Hiubi

Imię: Hubert
Model: Mondeo MK4/Mondeo Mk5
Silnik: 2.0TDCi / 2.0 Hybrid
Rocznik: 2013 / 2021

No to i u mnie stuka, przy dohamowywaniu i ruszaniu (do przodu i tyłu). Samochód niedawno kupiony, słyszałem to, jak nim próbnie jeździłem, ale uznałem, że to jakiś przekaźnik od hybrydy klika. Trochę to jest odgłos jak automatyczne sprzęgiełka dołączające koła w terenówkach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Metaliczne kilka klików (z lewej więcej, z prawej rzadziej i jeden klik). Zdecydowanie, to nie skrzynia, tylko coś w piaście/przegubie zewnętrznym. Przychylam się do pomysłu z wielowypustem, tylko czy to strona piasty, czy przegubu zew? Ktoś jeszcze próbował to kleić?
Albo podkładka, bo jak widać problem jest szerszy i F150 też dopadł... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Hiubi ; 23-09-2025 o 16:32
Hiubi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2025, 15:16   #56
sweedy

Imię: Paweł
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 hybrid

To u mnie nigdy nie pojawia się kilka klilow tylko jak już zawsze pojedyncze kliknięcie. Wczoraj byłem na tej diagnostyce i jedyne co mi chłopaki znaleźli to luz poprzeczny na poloskach jak się na podniesionym aucie zacznie ręka szarpać za połoske to słuchać luz
sweedy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania