Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-07-2014, 10:24   #771
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

ja mam identycznie, widać to troche na avatarze. kolego qrczkos, ty masz moduł SD-2 czy jakiś inny ? Ja mam zwykły SD-2 bez regulacji. Wcześniej miałem SD-2 z regulacją ale 2 sztuki poszły z dymem jedna za drugą. Po kilku dniach palił się tranzystor, robiło się zwarcie i mimo że wszystko zgasiłem to i tak waliło długimi na 100% bo SD-2 z regulacją ma 2 zasilania (stałe 12V i po stacyjce). Ostatecznie kupiłem bez regulacji (jedno zasilanie po stacyjce), który mniej elektroniki, mniej się grzeje i działa perfekcyjnie już pół roku. Ledy niestety wieją wiochą, osobiście mnie nawet polift z orginalnymi ledami nie powala. Pozdrawiam

jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 10:54   #772
qrczakos
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: 2007

Jacki oba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :

kupiłem dokładnie ten moduł

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

też miałem początkowo problem z montażem, bo z modułu wychodzi kabel czarny, który jest do zasilenia długich. jak wychodzi ten czarny kabel, jego zakończenie jest z powrotem w module, no to na chłopski rozum - trzeba przeciąć na pół i jeden do jednej lampy drugi do drugiej. Po podłączeniu jednej lampy wszystko grało ale zaczynały się schody po podłączeniu drugiej - bez zapłonu zapalała się jedna żarówka i zaczynało się dymić z modułu. rozwiązałem to tak, że poprostu podłączyłem obie lampy pod jeden czarny kabel i wszystko pięknie chodzi.

moduł ten też ma regulację mocy 30 i 40%, jednak ta 40stka jest wydaje mi się okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a i jeszcze rada, nie radzę wyciągać żarówek od długich i nie wpinać się w konektor bo potem strasznie ciężko ustawić żarówkę - u mnie lewa lekko nizej jest niż powinna, dlatego naciąłem kabel plusowy do długich i owinąłem drugim i zaizolowałem.

Jak chcesz Jacek to kupuj i pisz na pw to się umówimy i założymyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz to chwila robotyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qrczakos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 11:22   #773
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm

Cytat:
Napisał qrczakos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po podłączeniu jednej lampy wszystko grało ale zaczynały się schody po podłączeniu drugiej
Po co podłączałeś drugą ??
Przecież wystarczy podpiąć do jednej i obie świecą tak jak ma być...
Stary 24-07-2014, 11:27   #774
qrczakos

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Domyślnie

Teraz to wiem, ale na chłopski rozum kabel przecinasZ na pół to jeden kawałek do jednej lampy drugi do drugiej. Ale oczywiście trzeba było obie pod jeden kabel i jest jak mówisz
qrczakos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 11:36   #775
Pejotwroc

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2,5T
Rocznik: 2008
Domyślnie

SD2 jest bardzo fajnym rozwiązaniem ale jedna rzecz mnie denerwowala. Oczywiście poza brakiem homologacji. Żarówka od długich jest osadzona w takim miejscu że światła dzienne super świeciły na wprost. Niezależnie w jakiej odległości się stało od auta. Lecz im bliżej i bardziej odchylamy się od osi tym mniej widać światło. Stojąc na poboczu w odległości około 10 metrów lampa bliżej nas ładnie świeci a ta druga świeci jakby się paliła tylko postojówka. Było to troszkę mało estetyczne :-) Ciężko to opisać. Trzeba zobaczyć na własne oczy.
Pejotwroc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 11:47   #776
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ledy niestety wieją wiochą
No chyba te z marketu za 49 zł.
Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
osobiście mnie nawet polift z orginalnymi ledami nie powala. Pozdrawiam
To co jest w stanie kolegę powalić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akurat oryginalne wyposażenie mondeo w led-y było dobrym posunięciem. Wygląda estetycznie i przede wszystkim świeci bardzo dobrze. A dodatkowa funkcja postojówek przy zapalonych mijania jest bardzo przydatna (odpadają żarówki W5W, które się grzały i wypalały gniazda).
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 12:00   #777
grodek75

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001

Cytat:
Napisał Pejotwroc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SD2 jest bardzo fajnym rozwiązaniem ale jedna rzecz mnie denerwowala. Oczywiście poza brakiem homologacji. Żarówka od długich jest osadzona w takim miejscu że światła dzienne super świeciły na wprost. Niezależnie w jakiej odległości się stało od auta. Lecz im bliżej i bardziej odchylamy się od osi tym mniej widać światło. Stojąc na poboczu w odległości około 10 metrów lampa bliżej nas ładnie świeci a ta druga świeci jakby się paliła tylko postojówka. Było to troszkę mało estetyczne :-) Ciężko to opisać. Trzeba zobaczyć na własne oczy.
No niby tak bo u mnie jest dokładnie tak samo.
Jak stoisz na wprost i najlepiej minimum 3-5 metrów od auta to jest idealnie.
Im bliżej i im bardziej w bok tym gorzej widac przynajmniej jedno światło.
Pytanie brzmi jedynie po co są te światła?
Według mnie po pierwsze po to aby spełnić idiotyczne wymagania ustanowione przez naszych (p)osłów, a po drugie skoro już te wymagania powstały aby auto było widoczne dla jadących z przeciwka i którzy jakichś świateł się spodziewają w każdym pojeździe.
A te wymagania rozwiązanie zapewniane przez SD-2 spełnia nieomal w 100% (pomijam tu, że jest niezgodne z wymogami ustawy).
Światła świecą, więc Policja na ogół się nie czepia, kierowcy z naprzeciwka je widzą. Koniec kropka. A każde dodatkowe oświetlenie (może poza jakimiś wyczesanymi i fantazyjnymi FABRYCZNYMI ledami w lampach głównych) moim zdaniem mniej lub bardziej szpeci auto. A SD-2 zdecydowanie mniej niż nawet markowe LEDy Philipsa wstawione w pociętą atrapę.

Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 24-07-2014 o 12:01 Powód: interpunkcja
grodek75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 12:10   #778
jacekn8

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No chyba te z marketu za 49 zł.
Akurat chodziło mi o każde, nawet te po 499 zł wpasowane gdzieś w dolny grill. To jest moje zdanie i mój gust, kolega ma prawo mieć inny.
Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To co jest w stanie kolegę powalić? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Akurat oryginalne wyposażenie mondeo w led-y było dobrym posunięciem. Wygląda estetycznie i przede wszystkim świeci bardzo dobrze. A dodatkowa funkcja postojówek przy zapalonych mijania jest bardzo przydatna (odpadają żarówki W5W, które się grzały i wypalały gniazda).
Oczywiście, bardzo dobre i praktyczne posunięcie. Ale czy mi się to musi podobać ??? Wg mnie jest wygląd tych ledów jest "taki sobie", znacznie bardziej podoba mi się np. Audi A4 B8 mające ledy w reflektorach a nie w zderzaku. Nowe Clio to już w ogóle porażka jeżeli chodzi o dzienne ledy. Natomiast najbardziej podobają mi się światła dzienne w VW Golfie 6 i 7. Taki sam efekt oddaje właśnie m. in. mój mondek oraz kolegi qrczakos, choć VW stosuje chyba osobną żarówkę (nie jestem pewny). A że nie ma homologacji ? Mam drugi amerykański samochód, który ma w sumie każdą lampę bez durnego napisu E cośtam, Policja tylko stwierdza fakt, że skoro jest przegląd to wszystko OK. A jak trafie na niebieskiego który zabierze dowód to i tak to obejdę. Poza tym w mondku nie mają prawa tego zrobić jak odepnę SD-2.
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 12:21   #779
siwy05

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB 182KM
Rocznik: 2015

Ja nie wiem po co wy się kłócicie, każdy robi w swoim samochodzie to co mu się spodoba - innym nie musi się podobać.
siwy05 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2014, 15:10   #780
p.saw

Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020

To nie kłótnia lecz wymiana poglądów. Ha ha ha. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście gusta są różne i jednemu podoba się to co fabryka "dała" innemu tuning - wiocha (jak to określił kolega), a jeszcze innemu "nielegalna" dyskrecja - SD-2. Być może, gdybym nie miał fabrycznych led-ów to też zastanawiałbym się nad SD-2. I w sumie uważam to za niezły, praktyczny i tani pomysł.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do led-ów montowanych w lampach to wygląda to najfajniej ale z praktycznością już trochę gorzej. Jeśli popsuje się led to cała lampa do wymiany, a pewnie też więcej z tego tytułu kosztuje.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.saw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
drl , lampy do jazdy dziennej , led

Zasady postowania