Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-12-2025, 21:49   #71
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019
Domyślnie Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Puma to jest fiesta na szczudłach. Jakiś czas temu zastanawiałeś się czy foka chyba w hatchbacku nie będzie miała za małego bagażnika. Puma będzie miała jeszcze mniejszy.
pozwolę sobie skomentować opinię kolegi, bo mam trochę inne spostrzeżenia co do wielkości bagażnika Pumy.
Oglądałem kilka razy na żywo to auto (i jazdę próbną też kiedyś odbyłem 1.0 155KM) i uważam, że bagażnik jest tam zaskakująco pojemny. Wielkość bagażnika na pierwszy rzut oka może być trochę myląca, bo nie jest długi ale jest głęboki. I do tego jeszcze ta dodatkowa wnęka (zamiast koła zapasowego), którą Ford nazywa chyba Megabox.
Gdyby spojrzeć tylko na suche dane katalogowe, to wg nich, Puma ma bagażnik o poj. 460l., a Focus 375l.
Bagażnik wg mnie należy raczej do mocnych stron Pumy, podobnie jak ilość miejsca na nogi (z tyłu pasażer o wzroście 180cm nie dotyka kolanami oparcia przedniego fotela). Gorzej z ilością miejsca na szerokość (to tylko crossover segmentu B) oraz nad głową (opadająca linia dachu).

kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-12-2025, 22:05   #72
maxxam97
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.0 Ecoboost
Rocznik: 2014

Też właśnie zanim się nie przejechałem Pumą to myślałem, że to takie małe pierdzikółko - a tu proszę - bagażnik miało całkiem sensowny, z tyłu było wystarczająco miejsca.
Także rozglądam się za Focusem / Pumą / XCeedem. Coś używanego i zarejestrowanego w Polsce bym chętnie kupił, ale jednocześnie patrząc na ceny używanych w porównaniu do nowych egzemplarzy to nie wiem czy warto.

Z ciekawości widziałem też te nowsze Kugi z 2020 w górę, tylko trochę dziwią mnie silniki. Wg autocentrum benzynowe silniki to tylko 1.5 120 i 150KM, a na otomoto silników jak grzybów po deszczu. 2.0, 2.5, 4x4. Strzelam, że to było na rynek USA i nie warte zachodu w Polsce bo koszty by mnie zjadły?

Jutro będę dzwonił po tego:
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - dobrze wyposażony, wszystko na czym mi zależało czyli winter, ass, st-line, krajowy, nie bity. Szkoda, że bez pokręteł ale sami mówiliście, że powershifty były po liftingu, a wtedy też weszły duże ekrany więc "wóz albo przewóz".

Ewentualnie jeszcze
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (jak tu się okaże, że jest jakaś gwarancja skoro sprzedaje salon to może być ciekawa oferta)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Dwa pytania:
1. Co o nich sądzicie? Ten pierwszy wydaje się być chyba najfajniejszą opcją. Warto?
2. Podbicie pytania - czy nie lepiej wziąć już takiego Focusa, ale z salonu czyli za jakieś 112k? Wychodzi 27 tysięcy różnicy między nimi, a miałbym świeże auto, gwarancję na 2 albo 4 lata (nie pamiętam którą opcję policzyli) i ubezpieczenie OC/AC/NNW na rok. Co sądzicie? Jest sens w tej różnicy cenowej kupować używane auto (konkretnie to co wyżej) czy wbrew pozorom taniej wyjdzie mnie "nowy" (np. z 2024/2025) Focus z salonu?

Nigdy nie kupowałem nowego auta więc nie wiem z czym się się wiąże taka gwarancja producenta. Kupując auto każdy sprzedawca opowiada jak to jest cudownie, ale jak jest w rzeczywistości? Faktycznie 4 lata jak będzie mi się coś działo to idę do nich i to ogarniają? (pomijając części które się zużywają typu klocki itd). Strzelam, że warunkiem utrzymania gwarancji są przeglądy u nich w ASO (które pewnie więcej kosztują), ale tutaj też podobno miałbym dwa w cenie.
Za taką różnicę w cenie warto rozważyć używany czy według Was nowy jest na tyle podobny cenowo, że nie warto myśleć o używkach?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 12-12-2025 o 01:07
maxxam97 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2025, 14:05   #73
kopson

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

z ciekawości zerknąłem na aktualny cennik salonowego Focusa i w bogatej wersji ST-Line 1.0 155KM i automatem kosztuje ok 120k zł wg obowiązujących rabatów. To auta z tzw. stocku. Czyli różnica między nówką sztuką a tym, który wskazałeś z ogłoszenia to ok 36k zł. Chyba że masz jakąś inną ofertę z salonu.

Jeżeli planujesz związać się z samochodem na długo, to zakup nowego wydaje się sensowny, zwłaszcza gdy dostaniesz jakąś ciekawą ofertę. Ja tak też kiedyś zrobiłem.
Z drugiej strony ten używany w Gdańsku to ładny i doposażony egzemplarz. Przebieg niewielki i przypuszczam, że niewiele odstaje od nowego, choć trzeba by to zweryfikowac na miejscu.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2025, 16:20   #74
maxxam97

Tak, w salonie dostałem ofertę za 112 900 PLN dokładnie i w tym było jednak chyba 2 lata gwarancji, a nie 4, ale można było dopłacić. Było to co prawda tydzień temu więc mogło się sprzedać w międzyczasie.

Co do tego z Gdańska, na pewno bym zweryfikował na miejscu (wysłałbym kogoś do testów, jakieś autotesto czy coś takiego zanim sam bym pojechał) i wtedy dopiąłbym już tylko formalności.

Na jutro jestem jeszcze umówiony na jazdę próbną Kią XCeed 1.6tgdi 204KM, ale 150 tysięcy przebiegu i z 2019 roku. 65 tys + PCC do zapłaty. Też dobrze doposażony (wersja XL) - android auto po kablu, fizyczne pokrętła, automatycznie zamykana klapa bagażnika, blisy, czujniki, kamera. No i trochę wyższy niż focus. Niestety, auto już trochę zużyte. Po pierwsze 150 tys. kilometrów przebiegu (a nie 40). Kierownica do wymiany bo strasznie odrapana. Sam sprzedawca podczas rozmowy ze mną stwierdził, że "no 200 km/h to ono jeszcze leci, a potem już ciężko" także pewnie mocno przepalone. Koło lusterka trochę uderzone / gniecione (z 10cm średnicy ma to puknięcie) bo rower w niego wpadł (podobno zabezpieczone, żeby nie korodowało, ale nie wiadomo). No i kupno od osoby prywatnej więc bez vatu. Focus z Gdańska po odliczeniu 50% vat wyjdzie jakieś 77k na czysto za Fokę kontra 67k za Kię.

Ewentualnie jeszcze jakieś warte zachodu z tych co wrzucałem wyżej?

PS. Zadzwoniłem do salonu z Krakowa - nadal aktualny jest tamten Focus, na którego ofertę dostałem tydzień temu. 112 900 PLN za nowy egzemplarz, taka sama wersja, takie same pakiety. Jedyna różnica to to, że niebieski, nie z jazd próbnych tylko faktycznie nowy. Gwarancja na 2 lata, z możliwością przedłużenia na kolejne 2 lata za 2200 PLN (więc chyba warto), a potem kolejne 2 lata za 7200 PLN lub gwarancja tylko po Polsce za 500 PLN rok (pod warunkiem robienia przeglądów u nich w ASO). Do tego jakieś dywaniki i "promocja na zimowe opony". Voucher na jeden przegląd z materiałami u nich w ASO. Warto?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 12-12-2025 o 16:54
Stary 12-12-2025, 21:47   #75
piotrek305

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

Bierz. Nowy to nowy. A Cena naprawdę ok.
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2025, 22:16   #76
maxxam97

Dzięki za opinię. Pewnie na tym się skończy, że wezmę nowego z salonu.

Może takie trochę "ideologiczne" pytanie, ale nie bolała Was później pierwsza obcierka czy rysa na nowym aucie oraz strata na wartości po wyjechaniu z salonu? Trochę się boję, że z racji, że "nowe to nowe" to będę patrzył na dosłownie każdy odprysk lakieru, obcierkę czy uderzenie drzwiami na parkingu i że będę to roztrząsał potem kolejne miesiące. Stać mnie na nowe auto, ale jednocześnie nie wiem z czym to się je. Nigdy nie brałem nowego auta. Nikt z najbliższej rodziny nie brał więc nawet nie mam kogo spytać (poza Wami). Mogę jakąś opinię na temat samego kupowania nowego auta i co potem się z tym wiąże?

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 12-12-2025 o 22:20
Stary 12-12-2025, 22:29   #77
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Czy warto odpowiedz sobie sam. Jesteś chyba 1 osobą tu na forum, która zwiększyłaby budżet na samochód o 90(!) tysięcy. No i pierwsza, która by tak drastycznie zwiększyła budżet przy samochodzie „dla mas”.

Co do obcierek, itp itd. Boli nawet przy używanym jak ktoś mocno dba. Zawsze możesz położyć ppf, zawsze to jakoś ochroni dodatkowo samochód.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 00:16   #78
maxxam97

Też mam to trochę z tyłu głowy, że te 90 tysięcy, które dołożyłem do budżetu nie sprawia, że kupuję "wypasione, sportowe auto marzeń" tylko ot świeże wozidło, dokładnie takie samo, jak dostają ludzie od firmy, którym będę jeździł po mieście i krawężnikach, a które za 5 lat będzie warte 50% ceny. Już nawet patrząc na tę starszą Alfę Romeo Stelvio jakoś człowiek widzi w co poszły te pieniądze. Rozmawiając ze znajomymi słyszę "110 tysięcy za Focusa? Nie dałbym tyle w życiu" - inna sprawa, że zatrzymali się na tym, jak nowe auta kosztowały 50 tysięcy. I tu nie chodzi o to, że chcę się lansować nowym samochodem albo kupować BMW z doklejonymi paskami od m-pakietu, tylko żeby wchodząc do auta czuć było jednak, że wiesz na co poszły te pieniądze.

W tych focusach to przede wszystkim zależy mi na wyposażeniu (grzane siedzenie, blisy, kamera, czujniki przód/tył, android auto/apple carplay) i ewentualnie automatycznej skrzyni bo podobno do miasta to duży przeskok pod kątem komfortu. Gdyby tak samo były wyposażone jakieś starsze, tańsze to z wielką chęcią bym wziął... I niby są te przedliftowe, ale znowu mówiliście, że tamta skrzynia (hydrokinetyczna?) jest słaba...

Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 13-12-2025 o 00:28
Stary 13-12-2025, 08:03   #79
menen2

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

Odpuść sobie automat w foce mk4. Niezbyt udany hydrokinetyk.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-12-2025, 10:57   #80
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał maxxam97 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Też mam to trochę z tyłu głowy, że te 90 tysięcy, które dołożyłem do budżetu nie sprawia, że kupuję "wypasione, sportowe auto marzeń" tylko ot świeże wozidło, dokładnie takie samo, jak dostają ludzie od firmy, którym będę jeździł po mieście i krawężnikach, a które za 5 lat będzie warte 50% ceny. Już nawet patrząc na tę starszą Alfę Romeo Stelvio jakoś człowiek widzi w co poszły te pieniądze.
Cytując klasyka: "miota nim jak szatan".
W pewnym sensie rozumiem Twój dylemat - sam niedawno kupowałem nowe auto i rozterki były podobne (choć u mnie od pierwszej myśli do wyjazdu z salonu minęły mniej więcej 3 miesiące) - po co płacić X za nowe jak można 1/2X za używane.
No wiadomo można. A to co jest lepszą decyzją, to każdy wie indywidualnie dla siebie.

Ale serio - podejmij w końcu decyzję. skakanie z postu na post z aut powych za 120k do używek 30 nie ma żadnego sensu i sprawi, że Ty nigdy samochodu nie kupisz.

Z ekonomicznego punktu widzenia, jeśli samochód nie służy do zarabiania pieniędzy to jego zakup nie ma absolutnie żadnego sensu i jest zawsze kasą w błoto.

Zasady postowania