Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-07-2019, 10:07   #541
mm32
FORD|ZAWODOWIEC
 
Avatar mm32
 
Imię: Marcin
Zarejestrowany: 21-07-2006
Skąd: Gdańsk
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Postów: 7,436
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

No właśnie, dlatego zawsze warto przeczyścić przyciski na samym początku i sprawdzić czy coś się zmieniło bo nie zawsze moduł jest uszkodzony.

__________________
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2019, 10:28   #542
Juzek
ford::expert
 
Avatar Juzek
 
Imię: Łukasz
Zarejestrowany: 31-10-2007
Skąd: Legnica
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Postów: 3,125
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Tempomatu nie dało się włączyć przed przelutowaniem modułu - to raz.
Po przelutowaniu tempomat się włączał i wyłączał, ale nie za każdym razem - to dwa.
Dopiero wyczyszczenie przycisków pozwoliło na nieskrepowane używanie tempomatu do woli :-)


Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
__________________
Viaken STN1170 v3 + FORScan
126p --> MkI 1.8TD --> ST220 STach --> ST220 STach II --> MkIV 2.5T Tit S
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2019, 21:33   #543
treboRty
ford::amateur
 
Avatar treboRty
 
Imię: Robert
Zarejestrowany: 31-03-2018
Skąd: Zaniemyśl
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2007
Postów: 1
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Panowie mam pytanie. Moje mondeo podczas wlaczenia przycisku on wyswietla komunikat acc nieaktywne. Dziś wyczyscilem wszystkie styki na kierownicy i nadal nie działa. Mam też uszkodzony przepływomierz ktory muszę wymienić ale czy on może być powodem nieaktywnego tempomatu???
treboRty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2019, 22:47   #544
Ancia24
ford::amateur
 
Imię: Ania
Zarejestrowany: 11-07-2019
Skąd: Bytom
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Postów: 1
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Witam
Nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem,A mianowicie
Wczoraj próbowałam załączyć tempomat,naciskając przyciski auto wogole nie reaguję totalnie nic nawet żaden komunikat nie wyskakuje,a wcześniej działał, natomiast ogranicznik prędkości działa poprawnie .
Byłam dzisiaj u mechanika podpioł komputer ,nie wyskakuje żaden błąd, wszystkie bezpieczniki sprawdzone są ok. Co może być przyczyną nie działającego tempomatu. Ford Mondeo mk4 2.0 tdci kombi 2010r
Pomocy !!!
Ancia24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2019, 06:58   #545
Danielo_82
ford::professional
 
Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Postów: 1,430
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Całe dwa posty wyżej masz prawdopodobną odpowiedź...
Danielo_82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2019, 19:47   #546
algreen
ford::average
 
Imię: Krzysztof
Zarejestrowany: 20-01-2014
Skąd: Chrzanów
Model: MK IV
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2009
Postów: 50
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Cytat:
Napisał Ancia24 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem,A mianowicie
Wczoraj próbowałam załączyć tempomat,naciskając przyciski auto wogole nie reaguję totalnie nic nawet żaden komunikat nie wyskakuje,a wcześniej działał, natomiast ogranicznik prędkości działa poprawnie .
Byłam dzisiaj u mechanika podpioł komputer ,nie wyskakuje żaden błąd, wszystkie bezpieczniki sprawdzone są ok. Co może być przyczyną nie działającego tempomatu. Ford Mondeo mk4 2.0 tdci kombi 2010r
Pomocy !!!
Ancia ja w czwartek będę zabierał się za przelutowanie i czyszczenie u siebie. Jak się uda, w ramach ćwiczeń utrwalających będę mógł zająć się i twoim. Tempomatem rzecz jasnaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
algreen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2019, 08:31   #547
bankarobert
ford::advanced
 
Avatar bankarobert
 
Imię: Robert
Zarejestrowany: 31-05-2013
Skąd: Warszawa
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 382
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Cytat:
Napisał Ancia24 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Nie znalazłam nigdzie odpowiedzi na mój problem,A mianowicie
Wczoraj próbowałam załączyć tempomat,naciskając przyciski auto wogole nie reaguję totalnie nic nawet żaden komunikat nie wyskakuje,a wcześniej działał, natomiast ogranicznik prędkości działa poprawnie .
Byłam dzisiaj u mechanika podpioł komputer ,nie wyskakuje żaden błąd, wszystkie bezpieczniki sprawdzone są ok. Co może być przyczyną nie działającego tempomatu. Ford Mondeo mk4 2.0 tdci kombi 2010r
Pomocy !!!
Uderz mocno ręką w lewą cześć koła kierowniczego i sprawdź czy po tym uderzeniu przyciski zadziałała. Jak tak to zimne luty.
__________________
Był Focus MK2 FL 1.8 TDCI 115KM, Mondeo MK4 2.0 TDCI 140KM czas na Galaxy MK3 2.0 TDCI 140KM
http://www.motostat.pl/user_images/83208/icon1.png
bankarobert jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2019, 18:26   #548
BARNEY
ford::specialist
 
Avatar BARNEY
 
Imię: Grzegorz/Barney
Zarejestrowany: 10-07-2012
Skąd: W-WA
Model: Ford S-Max Titanium (prawie S) /Platinium X/7os/ Suzuki Swift
Silnik: 2,0 TDCI/1,3
Rocznik: 2012/2007
Postów: 541
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Od czasu do czasu pojawia mi się komunikat "ACC usterka". Komunikat pojawia się i znika na Conversie. Gdzie szukać problemu. W załączniku błędy które wywala zawsze po resecie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20190617-072710.jpg (6.8 KB, 45 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Screenshot_20190617-072718.jpg (6.8 KB, 29 wyświetleń)
__________________
Zrealizowane projekty:140KM => 163Km, Sony 1CD => NX SD Plus, BT,USB,Voice, Rear Camera, 5os=>7os, podświetlenie nóg II rząd, pakiet TitS, podświetlenie drzwi, Convers + by Orion, Alarm Thatcham z podtrzymaniem, ACC, Blis, TPMS, W realizacji: The End.
BARNEY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2019, 18:40   #549
orion512
FCP member
 
Avatar orion512
 
Zarejestrowany: 23-04-2013
Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010
Postów: 871
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Obrazki są praktycznie nieczytelne, ale z tego co się domyśliłem wygląda to na jakiś problem z komunikacją po magistrali CAN.
Może trzeba przejrzeć wiązki wtyczki. Można podłączyć analizator magistrali i pooglądać, czy podczas transmisji nie pojawiają się błędy.
Jak często ten problem występuje? Jest szansa na wychwycenie tego?

Czy wiązki do modułu/radaru dokładałeś, czy były fabryczne?
Może zostały "niechlujnie" dołożone, pary są miejscami nieskręcone itp.
To może powodować zwiększoną podatność na występowanie zakłóceń w transmisji danych.
__________________
Moja przygoda z preFL Convers+ | FL Convers+ | Customowym LOGO | TPMS |

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 22-07-2019 o 18:43
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2019, 19:18   #550
BARNEY
ford::specialist
 
Avatar BARNEY
 
Imię: Grzegorz/Barney
Zarejestrowany: 10-07-2012
Skąd: W-WA
Model: Ford S-Max Titanium (prawie S) /Platinium X/7os/ Suzuki Swift
Silnik: 2,0 TDCI/1,3
Rocznik: 2012/2007
Postów: 541
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Dzięki za info. Instalację sam zakładałem, niechlujstwo raczej odpada, wiązki (skrętki) były w oryginale a zakładający instalację ma bzika co do dokładności wykonania. Ale pójdę tropem magistrali CAN. Problem nie występował jakieś 2 lata, teraz coś musiało się poluzować lub przetrzeć. Częstotliwość występowania praktycznie nie określona. Potrafiłem przejechać 1500kkm bez błędu a następnie przez 20km błąd pojawia się i znika w nieokreślonej częstotliwości.
__________________
Zrealizowane projekty:140KM => 163Km, Sony 1CD => NX SD Plus, BT,USB,Voice, Rear Camera, 5os=>7os, podświetlenie nóg II rząd, pakiet TitS, podświetlenie drzwi, Convers + by Orion, Alarm Thatcham z podtrzymaniem, ACC, Blis, TPMS, W realizacji: The End.

Ostatnio edytowane przez BARNEY ; 22-07-2019 o 19:29
BARNEY jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 18:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.