Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-03-2014, 13:42   #1
sianes
ford::beginner

Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Pochylenie tylnych kół + dziwne zachowanie przy podmuchach wiatru

witam! otoz kupilem okolo miesiaca temu forda focusa mk2 2005 1.6 tdci hatchback. i chciabylm uzyskac informacje co do dwoch kwestii.
1. Zauwazylem ze tylne kola sa pochylone mniej wiecej w ten sposob /\ czy to normalne w tym aucie? czy musze jechac ustawiac jakies geometrie itd?
2. podczas jazdy okolo 110km/h na drodze otwartej gdy wystepuja podmuchy boczne wiatru musze lekko korygowac auto, na zakretach trzyma sie bardzo dobrze. na prostej drodze nie sciaga auta. podobne objawy mam na koleinach gdy wjade np prawym kolem w koleine to automatycznie kierowncia sie skreca w ta strone i musze ja skorygowac. nie jest to jakos szczegolnie uciazliwe ale jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nie wiem czy to normalny objaw.
z gory dziekuje za odpowiedzi

sianes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 16:54   #2
kael82
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Pochylenie tylnych kół + dziwne zachowanie przy podmuchach wiatru

Cytat:
Napisał sianes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Zauwazylem ze tylne kola sa pochylone mniej wiecej w ten sposob /\ czy to normalne w tym aucie? czy musze jechac ustawiac jakies geometrie itd?
Jak najbardziej mogą być tak pochylone i wcale nie musi to oznaczać, że masz źle ustawiona geometrię. Pochylenie ujemne (tzw. negatyw) stosuje się chyba w większości aut z wielowahaczowym zawieszeniem. Oczywiście kąt PK (pochylenia koła) musi zawierać się w granicach pewnej tolerancji. Jeśli nie będzie ona zachowana i kółka będą się rozjeżdżały za mocno to wtedy będzie raczej potrzeba ingerencji w zawieszenie, aby usunąć przyczynę zbyt dużego pochylenia kół. Dla świętego spokoju proponuję podjechać do dobrego warsztatu, który sprawdzi i w razie konieczności skoryguje ustawienie (o ile będzie to możliwe). Tym bardziej, że nie kosztuje to zbyt wiele.
Cytat:
Napisał sianes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. podczas jazdy okolo 110km/h na drodze otwartej gdy wystepuja podmuchy boczne wiatru musze lekko korygowac auto, na zakretach trzyma sie bardzo dobrze. na prostej drodze nie sciaga auta. podobne objawy mam na koleinach gdy wjade np prawym kolem w koleine to automatycznie kierowncia sie skreca w ta strone i musze ja skorygowac. nie jest to jakos szczegolnie uciazliwe ale jest i nie wiem czy to normalny objaw.
Boczne podmuchy wiatru będą odczuwalne chyba w każdym samochodzie - w jednym bardziej, w innym mniej, ale zawsze bądą. Nie wiem na jakich "kapciach" jeździsz - generalnie im szersze tym gorzej będzie się auto prowadziło w koleinach. Pisząc krótko - to wszystko, co opisujesz w pkt.2 uznałbym za normalne.

Ostatnio edytowane przez kael82 ; 23-03-2014 o 17:04
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 17:08   #3
sianes

Domyślnie Odp: Pochylenie tylnych kół + dziwne zachowanie przy podmuchach wiatru

opony, na ktorych jezdze aktualnie to 205/55/16,
przesiadlem sie na focusa z auta gdzie opony mialy rozmiar 175/70/13 wiec faktycznie moze te objawy sa nim spowodowane.
Stary 23-03-2014, 17:14   #4
kael82

Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

Szerokość 175 a 205 to już jakaś różnica i myślę, że po prostu musisz się przyzwyczaić do innej reakcji auta i jego prowadzenia np. w koleinach.
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 19:13   #5
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Cytat:
przesiadlem sie na focusa z auta gdzie opony mialy rozmiar 175/70/13 wiec faktycznie moze te objawy sa nim spowodowane.
Witam

Pochylenie kół tylnych w twojej foce jest ujemne,czyli tak jak opisałeś i opisał kael82.Najsłabszym punktem tego zawieszenia to,tuleje przednie zwrotnicy-często potrafią się odwulkanizować że tak napiszę lub są pozrywane.Przedni wahacz dolny,mówią na nie cukierki,kości oraz wahacz dolny,w którym dochodzi b.szybko do zapieczenia śruby w tulei.Tej śruby, którą regulujemy zbieżność tylnego zawieszenia.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 19:40   #6
andrzej1987
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Witam

Wydaje mi sie ze powinieneś sprawdzić zawias raczej na wąskich oponach powinno byc bardziej widoczne a na szerszych mniej. Teść tez miał tak pochylone koła z czasem nie dało sie jeździć rzucało autem. Oczywiście opony do wyrzucenia. zawieszenie zrobione i śmiga koła stoją prosto nic nie buja i nie pływa.

Bump: A ja śmigam na 215/40/R17 zawieszenie jest całe bez luzów i nic nie rzuca prowadzi sie jak po sznurku.
andrzej1987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 19:44   #7
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Z rozmiaru opony twojego poprzedniego auta wynika, że nie było najnowsze. Prawdopodobnie miało sztywną oś tylną. Jak przesiadłem się na focusa, miałem wrażenie, że "dupka" czasami ucieka na większych wybojach. Trzeba się przestawic. Coś za coś. Niezależne zawieszenie daje lepszy komfort jazdy.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 19:52   #8
bankarobert

Imię: Robert
Model: Galaxy

a nie tnie Tobie opon od strony wewnętrznej?
bankarobert jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-03-2014, 20:13   #9
sianes

auto mam niecaly miesiac ale opon nie scina. to pochylenie nie jest jakies wielkie. po prostu zauwazylem, ze z tylu delikatnie kola sa ustawione tak /--\ a z przodu normalnie |--| wiec chcialem sie dowiedziec czy to normalne w tym modelu
Stary 23-03-2014, 20:18   #10
andrzej1987
ford::average

Imię: Andrzej
Model: Mondeo mk 4

to sa początki zużycia zawieszenia a jaki przebieg masz?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez andrzej1987 ; 23-03-2014 o 20:20
andrzej1987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania