![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-07-2012
Model: S-max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2018
|
Witam.
Od jakiegoś czasu "zgłupiała" mi kontrolka niezapiętych pasów. Włącza się podczas jazdy pomimo tego, że pasy są zapięte, po kilku sekundach się wyłącza i za kilka minut znowu włącza. I tak w kółko. Czasami jednak przejadę kilkaset kilometrów i nic się nie dzieje. Strasznie to denerwujące. Sprawdziłem pod fotelem i wszystkie złączki są prawidłowo wpięte. Podpowiedzcie co jeszcze mogę zrobić (oczywiście poza wyłączeniem przypomnienia). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-03-2011
Model: C-MAX Titanium
Silnik: 1,6 EcoBoost 150 KM
Rocznik: 2011
|
Jakiś czas temu miałem to samo. Przeszło samo i już się nie pojawiło. Cud?
|
|
|
#3 |
|
|
Szkoda, że mnie jakoś takie cuda omijająGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powoli skłaniam się do opcji wyłączenia przypomnienia bo już wytrzymać nie mogę z tym notorycznym pikaniem.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-05-2010
Model: Ford Grand C-max
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM
|
A myślałem, że to takie rzeczy tylko u mnie, pojawiło się w środę po świętach, taki bonus. Chciałem odwieźć syna do żłobka, wyjechałem z bramy a tu dzwoneczek i kontrolka. Oczywiście diabli wiedzieć czemu. Moja pierwsza myśl, auto po akcji serwisowej, no i babol w oprogramowaniu, ale tu na forum cisza więc myślałem, że to może czujnik kończy żywot.
Nota bene Grand C-max rocznik 2011. Najlepsze jest to, że sygnał milknie (kontrolka gaśnie) w momencie zapięcia pasa przy fotelu pasażera. Jak się włącza, zapinanam i spokój, ale to chyba nie powinno tak być. 27.04 Chyba znalazłem przyczynę włączania się kontrolki i sygnału pasów - moja żona nie mogąc zapiąć pasa wcisnęła go kilka razy, czyli zaprogramowała go tak, że sygnalizowane było jego zwolnienie. Przeprogramowałem zgodnie z niżej opisaną procedurą: Przygotowanie Zaciągnij hamulec ręczny. Ustaw skrzynię biegów na biegu jałowym lub w pozycji [P] (dotyczy skrzyni automatycznej). Ustaw kluczyk w stacyjce z pozycji 0. Upewnij się, że wszystkie drzwi są zamknięte. Upewnij się, że pas bezpieczeństwa kierowcy nie jest zapięty Procedura Przekręć kluczyk do pozycji II i poczekaj aż zgaśnie kontrolka pasów bezpieczeństwa. 9 razy zapnij i odepnij pas kierowcy. Zmiana ustawienia przypomnienia o pasach zostanie potwierdzona mignięciem kontrolki. Powtórz procedurę, aby ponownie aktywować przypomnienie o niezapiętych pasach. Chwilowo nastała cisza. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Ostatnio edytowane przez m_gal ; 27-04-2018 o 17:07 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Juz tego próbowałem i niestety u mnie bez efektu
. Natomiast ostatnio pojawila sie inna dziwna rzecz zwiazana z pasami. Jade sobie z zapietymi pasami kontrolka o dziwo nie mruga ale jakos tak postanowilem ja sprawdzic i wypialem pasy. I co? I nic. Kontrolka nie mruga dzwonek nie dzwoni a ja nie mam zapietych pasów. Juz myslalem ze moze wylaczylo sie przypomnienie na stale ale za jakis czas znowu wlaczyla sie dyskoteka. ręce opadają ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
moze masz problem z czujnikiem/mata wykrywania obecnosci kierowcy lub pasazera
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Tak właśnie mi się wydaje, tylko aby to sprawdzić pewnie muszę ściągnąć obicie fotela. Przerabiałem to w innym aucie i już bym nie chciał tego powtarzać, ale pewnie trzeba będzie się zmusić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
gdy nie bedzie widziec pasazera pomimo jego obecnosci to nie zadzialaja tez jego poduszki powietrzne
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Odpuscilem sprawdzanie czujników w siedzisku i postanowilem zacząć od czegos prostrzego. Wymienilem zapinke pasa i od kilku tygodni wszystko dziala po staremu. Wreszczcie nic nie dzwoni podczas jazdy. Uff oby juz tak zostalo. Koszt czesci to 30zl i 15 min roboty.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-05-2010
Model: Ford Grand C-max
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM
|
A, czy możesz powiedzieć dokładniej - kupiłeś używaną i podmieniłeś? I co demontowałeś? Ja mimo tego, że myślałem, że wygrałem walkę, musiałem się uratować, całkowitą deaktywacją przypominajki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro |
|
|
|