![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Raul
Model: FF MK2
Silnik: 2.0 TDCI 136 km
Rocznik: 2006
|
Cześć i czołem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zbliża się wymiana opon i w związku z tym mam kilka pytań gdyż jestem laikiem w tym temacie. Zmiana u mnie będzie z alufelg 16 na alufelgi 17 tylko ET tych pierwszych to 45 a tych drugich 50. Mam dodatkowe nakrętki od poprzedniego właściciela ale nie zwróciłem uwagi a jest ich tylko 12. Te obecne na aucie są dłuższe o 5mm od tych zapasowych, pytanie czy to jest na tyle duża różnica, żeby wymienić nakrętki ? Czym różnią się nakrętki przelotowe od krytych ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: JACK
Model: Mondeo MK4 Kombi \ FocusMK2
Silnik: TDCI 2.0/115KM\ TDCI 2.0 136 KM
Rocznik: 2010
|
Cześć
Przelotowa od krytej nie różni się niczym tylko estetyką, najważniejsze jest miejsce osadzenia się nakrętki w feldze ( czy jest kuliste czy np stożkowe ) to należy sprawdzić. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
To oby dwie felgi mają stożkowe osadzenie. Tylko chodziło mi o tą długość nakrętki. Jak jest śruba to za długa może uszkodzić np czujnik ABS. A czy nakrętka w jakiś negatywny sposób wpływa jeśli będzie o te 5 mm dłuższa ? |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Za bardzo kombinujesz, nic to nie zmienia. Pewnie i tak wejdzie ci cały gwint do nakrętki, a jak będzie za długi to się zrówna z nakrętką lub wyjdzie na zewnątrz i tyle. Problem jest jak gwint jest za krótki i nakrętka łapie mniej niż trzy zwoje. W skrócie nie kombinuj, tylko zakładaj. Nakrętka to może być i 2 cm dłuższa, niektórzy zakładają takie długie kolorowe.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Dzięki za pomoc, dziś wymieniam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|