![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jędrzej
Model: Transit
Silnik: 2.5DDI
Rocznik: 1992
|
Witam wszystkich,mam pytanie ,mam do wymiany w moim fordzie koło talerzowe z wałkiem,most nie jest od tego Forda,jest na 6szpilek i koła bliźniacze 14cali,na kole talerzowym jest przełożenie 5.14, czy jest jakaś opcja żeby wstawić koło kompletne (razem z wałkiem) o innym przełożeniu?żeby pasowało na otwór na koszu satelit?dodam że nie wiem z jakiego rocznika jest most?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Generalnie technicznie jest możliwość wymiany wałka atakującego wraz z kołem talerzowym na komplet o innym przełożeniu. Były trzy różne przełożenia: 4,63, 5,14 oraz 5,83. We wszystkich modelach Transitów Mk3, 4 i 5 zespół wałek atakujący-koło talerzowe miało identyczne mocowanie.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ale gdzie kupisz teraz taki zestaw, mając pewność że jest sprawny? I do tego dochodzi ustawienie też przekładni tak, by prawidłowo koła się zazębiały - do tego potrzebny jest zestaw pierścieni regulacyjnych. I... duże doświadczenie. Bo ustawienie mostu sześcioszpilkowego pod bliźniaki (typ 53) jest o wiele trudniejsze niż mostu pięcioszpilkowego (Timken). Ja bym poszukał całego mostu o odpowiednim przełożeniu zamiast bawić się w skomplikowane przekładanie zespołu przekładni głównej. Szukałbym w dużych firmach specjalizujących się w rozbiórce Transitów i w sprzedaży używek. Takich jak Transit Center, BratFord Radom itp. Weź także pod uwagę konieczność wymiany trybika przekładni linki szybkościomierza po zmianie przełożenia przekładni głównej - ciężko teraz coś takiego zdobyć...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 12-03-2023 o 19:43 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wiem że ciężko to dostać,ale chciał bym w ten most włożyć koło z innym przełożeniem,o ile coś będzie pasować na te wymiary ,a z ustawieniem to raczej nie będzie problemu no na wałku nie ma żadnych podkład ek,tylko koło talerzowe jest regulowane takimi dużymi nakrętkami z obu dwu stron łożyska kosza satelit
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ale jak rozbierałem wałek to tam nic nie było między łożyskami, no chyba że tam już kiedyś nasi byli,kosz w moście jest na cztery satelity,
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
|
Już wiem o co ci chodziło z tymi podkładkami,to będzie widać ją ściągnę bieżnie łożyska z walka ,to będę dopiero jutro wiedział czy tam faktycznie coś jest
Bump: |
|
|
|