![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-08-2009
Model: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
|
Witam, czy ktoś dokonywał demontażu koła pasowego wału korbowego? Jeżeli tak, to jak zblokować, w jakim miejscach i czym (bo blokad niestety nie posiadam) a może wystarczy tylko bieg wrzucić aby układ napędowy wstawiał opór?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez emonkey ; 20-08-2013 o 23:29 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-08-2009
Model: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
|
A więc tak koledzy, może komuś się to przyda, wystarczy blokada skrzyni biegów, w miejscu połączenia skrzyni biegów z silnikiem, w okolicy elastycznej złączki tłumika (pod miską olejową) więcej na rysunku technicznym.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Do blokady potrzebujemy coś o średnicy 11-12mm, wkładany w otwór, okręcamy kołem pasowym aż się koło zamachowe zblokuje, następnie nasadką 18mm odkręcamy koło pasowe. Aby mieć lepszy dostęp, odkręcamy przednie prawe koło, zdejmujemy osłonę paska i koła pasowego, jest zamocowana na dwóch wkrętach na torx, widoczne od spodu auta. U mnie sam demontaż przebiegł bez problemów.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-12-2015
Model: ford
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
|
kolego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], odświeżam gdyż interesuje mnie jak z perspektywy już dość długiego czasu sprawuje się w Twojej foce zamiennik koła pasowego, no i na jaki się zdecydowałeś?
Mam jeszcze do Ciebie pytanie czy oprócz koła pasowego wymieniałeś pozostałe elementy układu paska wielorowkowego - jakie? Na koniec prośba (nie tylko do autora wątku) o ewentualne inne uwagi dotyczące samodzielnej wymiany w/w. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Przy wymianie koła pasowego wału korbowego musisz zastosować nową śrubę.Dokręcamy w dwóch etapach.Pierwszy 30Nm,drugi o kąt 180 stopni. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-06-2011
Model: Fiesta
Silnik: Mk6
Rocznik: 2003
|
Witam, podpinam sie do pytania. Jakie elementy jeszcze trzeba kupic oprocz kola pasowego, napinacza i paska? Rolke? Jesli tak to ile?
Wybralem kolo pasowe corteco i napinacz dayco. Dobry wybor? Ostatnio edytowane przez kamilegia ; 14-04-2016 o 14:16 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-12-2015
Model: ford
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
|
kolego kamilegia, ja chwilowo ze względów finansowych ograniczę się do minimum przy wymianie koła pasowego. Wydaje mi się że może Ciebie zainteresować to co sam znalazłem pod kontem zakupu części - podaje linki sklepu w którym już kupowałem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ->> uzupełnienie wiedzy w temacie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja osobiście jeszcze się nie zdecydowałem na wybór konkretnego Koła Pasowego - znajomość "tańszych" producentów znikoma.... Basra - dzięki za konkret! |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafal
Model: Mondeo MK4 Titanium X/ Fusion
Silnik: 2.0 TDCI/ 1.4 TDCI
Rocznik: 2008/ 2002
|
Witam, mam pytanie odnośnie momentu dokręcania koła pasowego wału korbowego - powinno być, jak pisze kolega wyżej 30Nm + 180 stopni, czy 45Nm? Znalazłem w necie dwie różne wartości i wolę się upewnićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|