Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Dołożenie świateł do jazdy dziennej
Witam!!
Otóż posiadam Maksia z 2008 roku.Chciał bym do niego dołożyć jakieś fajne światła do jazdy dziennej (najlepiej LED).Nie mam pojęcia jak się za to zabrać :(.
Może jakieś wskazówki?
Pozdrawiam Maciek. :)
NIUTEK74 06-01-2011, 20:17 Ja tez mam zamiar założyć ledy, ale czekam do wiosny auto stoi pod chmurką, mam komplet zdemontowany z poprzedniego auta.
Ciekawi mnie czy ktoś z was to zrobił z jakim skutkiem. Może zdjęcia i koszt ?
Witam!!
Otóż posiadam Maksia z 2008 roku.Chciał bym do niego dołożyć jakieś fajne światła do jazdy dziennej (najlepiej LED).Nie mam pojęcia jak się za to zabrać :(.
Może jakieś wskazówki?
Pozdrawiam Maciek. :)
Jest trochę tego na allegro ale najlepsze były by takie same jak są w zderzaku w nowym modelu , ( trochę wycinki i gotowe ) ciekawe ile stoją i czy oprucz serwisu są gdzieś dostępne i w jakiej cenie ? czy ktoś słyszał?...
w zeszłym tygodniu widziałem na All... oryginalny komplet - 450 zł sztuka z 14-to dniową gwarancją.
Tu są takie
http://ford.sklep.pl/pl,category,95924,elektryka,oswietlenie.html
Tu są takie
http://ford.sklep.pl/pl,category,95924,elektryka,oswietlenie.html
Przymierzałem się do takich (lub bardzo podobnych z homologacją).
Chcąc się zastosowac do zaleceń dot. miejsca zamontowania:
* symetrycznie rozmieszczone
* nie niżej niż 25cm od nawierzchni drogi i nie wyżej niż 150 cm
* nie dalej niż 40cm od bocznej krawędzi auta
* minimalny odstęp między światłami to 60 cm
Nasuneły mi się nast. spostrzeżenia:
- owe zalecane miejsca w S/Max'ie przed FL wypadają na znacznym skosie zderzaka -co wymusza specyficzną budowę takich LED'ów - strumień światła powinien byc skierowany pod kątem (ok. 35-40 st. odchylenia od linii prostopadłej do tylnej ścianki LED'a).
Przyglądałem się również oryginalnym LED'om (na szrocie) do modelu 2010/FL - mają właśnie taką budowę że świecą pod kątem. (a ceny powalają na kolana...)
Jeśli ktoś z Was -forumowiczów natrafił w swoich poszukiwaniach na nieoryginalne LED'y o takiej właśnie budowie - proszę o info:)
Pozdrawiam
XPrzemo
No i pxl temat pozamiatal :)
Jaka jest cena oryginalnych?
Przymierzałem się do takich (lub bardzo podobnych z homologacją).
Chcąc się zastosowac do zaleceń dot. miejsca zamontowania:
* symetrycznie rozmieszczone
* nie niżej niż 25cm od nawierzchni drogi i nie wyżej niż 150 cm
* nie dalej niż 40cm od bocznej krawędzi auta
* minimalny odstęp między światłami to 60 cm
Nasuneły mi się nast. spostrzeżenia:
- owe zalecane miejsca w S/Max'ie przed FL wypadają na znacznym skosie zderzaka -co wymusza specyficzną budowę takich LED'ów - strumień światła powinien byc skierowany pod kątem (ok. 35-40 st. odchylenia od linii prostopadłej do tylnej ścianki LED'a).
Przyglądałem się również oryginalnym LED'om (na szrocie) do modelu 2010/FL - mają właśnie taką budowę że świecą pod kątem. (a ceny powalają na kolana...)
Jeśli ktoś z Was -forumowiczów natrafił w swoich poszukiwaniach na nieoryginalne LED'y o takiej właśnie budowie - proszę o info:)
Pozdrawiam
XPrzemo
O to....to właśnie znalazłem coś takiego i niedrogiego sprzedawca zapewnia że ( można regulować kąt świecenia ) czy ktoś ma takie załozone? .......http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-dzienne-atest-ledy-led-i1413366201.html
chyba że ktoś chce używane orginały .
http://allegro.pl/swiatla-led-ford-s-max-2010-prawe-nowe-i1417715500.html
tylko czy nie za drogo ?.
kalachan 22-01-2011, 19:30 Witam
Alternator w s-maxie ma sporo pracy, więc tej jesieni zakupiłem ledy do jazdy dziennej. Najpierw miały one profil prosty, lecz po przymiarkach okazało się że ich montaż w kratce wlotu powietrza chłodnicy (dolne skrajne pola kratki) to po pierwsze będzie za mały rozstęp od wew. krawędzi LED-ów, po drugie wygląda trochę tandetnie i już z daleka wiadomo że to samoróbka.
W miejscu, które wybrałem gdyż na mój gust wydawało się najlepsze, lampy o prostym profilu nie pasowały. Były za długie w stosunku do wytłoczenia, a co ważniejsze montaż w miejscu krzywizny i zgodnie z nią powoduje że świecą poza osią samochodu. :shock: :027: UF, ale mi się napisało dobra teraz prościej: ledy mają mocno skupione światło, a to powoduje że lampy LED o prostym profilu musimy montować w miejscach prostopadłych do osi samochodu bo inaczej kierowca jadący z przeciwka nie zobaczy naszych świateł. :wink: Wybaczcie , ale miałem cholernie ciężki tydzień i dlatego wena do pisania jest tragiczna.
Mi udało się wymienić na takie z profilem zaokrąglonym i mogłem zamontować tam gdzie wydawało się to najlepsze
Kolejna sprawa to podłączenie takich LED-ów. Ten typ, który posiadam przynajmniej nie sieje zakłóceniami w pasmach radiowych, i można dalej używać radia w naszym samochodzie. Przestrzegam przed kupnem jakiejś tanizny z allegro.
Lampy, które kupiłem mają własny przekaźnik dzięki czemu " rach ciach" powinniśmy je podłączyć i sie cieszyć ......................
G...... prawda
Może i tak jest w Małym Fiacie :619: ale nie w fordzie z szyna CAN podłączenie żółtego przewodu do świateł pozycyjnych powoduje:
- wyłączone światła pozycyjne i mijania (krótkie ) Nie pełne świecenie Lamp LED + komunikat o błędach podawany przez komp.
- Włączenie pozycyjnych lub mijania ( dzienne LED-y winny zgasnąć, po to jest żółty przewód) ledy migają niczym radiowóz policji.
Oczywiście sposobem na to wszystko okazała się metoda znana z czasów 126P czyli:osobny przekaźnik za około 6zł ( numeru nie pamiętam)
Maska i zderzak w moim s-maxie są mocno poobijane od kamieni taki już kupiłem. Lakiernik na wiosnę umówiony,dlatego wycinałem otwory w zderzaku pod ledy i ryzykowałem bo w razie jakby efekt był "Fo-pa" to można to naprawić
O założeniu lamp LED decydowały względy wyłącznie praktyczne.
Jesli uda sie włożyć zdjęcia to efekt jest taki:
arczi_75 22-01-2011, 19:59 Witam
Alternator w s-maxie ma sporo pracy, więc tej jesieni zakupiłem ledy do jazdy dziennej. Najpierw miały one profil prosty, lecz po przymiarkach okazało się że montaż ich w kratce wlotu powietrza chłodnicy(dolne skrajne pola kratki) to po pierwsze będzie za mały rozstęp od wew. krawędzi LED-ów, po drugie wygląda trochę tandetnie i już z daleka wiadomo że to samoróbka.
W miejscu, które wybrałem gdyż na mój gust wydawało się najlepsze, lampy o prostym profilu nie pasowały. Były za długie w stosunku do wytłoczenia, a co ważniejsze montaż w miejscu krzywizny i zgodnie z nią powoduje że świecą poza osią samochodu. :shock: :027: UF, ale mi się napisało dobra teraz prościej: ledy mają mocno skupione światło, a to powoduje że lampy LED o prostym profilu musimy montować w miejscach prostopadłych do osi samochodu bo inaczej kierowca jadący z przeciwka nie zobaczy naszych świateł. :wink: Wybaczcie , ale miałem cholernie ciężki tydzień i dlatego wena do pisania jest tragiczna.
Mi udało się wymienić na takie z profilem zaokrąglonym i mogłem zamontować tam gdzie wydawało się to najlepsze
Kolejna sprawa to podłączenie takich LED-ów. Ten typ, który posiadam przynajmniej nie sieje zakłóceniami w pasmach radiowych, i można dalej używać radia w naszym samochodzie. Przestrzegam przed kupnem jakiejś tanizny z allegro.
Lampy, które kupiłem mają własny przekaźnik dzięki czemu " rach ciach" powinniśmy je podłączyć i sie cieszyć ......................
G...... prawda
Może i tak jest w Małym Fiacie :619: ale nie w fordzie z szyna CAN podłączenie żółtego przewodu do świateł pozycyjnych powoduje:
- wyłączone światła pozycyjne i mijania (krótkie ) Nie pełne świecenie Lamp LED + komunikat o błędach podawany przez komp.
- Włączenie pozycyjnych lub mijania ( dzienne LED-y winny zgasnąć, po to jest żółty przewód) ledy migają niczym radiowóz policji.
Oczywiście sposobem na to wszystko okazała się metoda znana z czasów 126P czyli:osobny przekaźnik za około 6zł ( numeru nie pamiętam)
Maska i zderzak w moim s-maxie są mocno poobijane od kamieni taki już kupiłem. Lakiernik na wiosnę umówiony,dlatego wycinałem otwory w zderzaku pod ledy i ryzykowałem bo w razie jakby efekt był "Fo-pa" to można to naprawić
O założeniu lamp LED decydowały względy wyłącznie praktyczne.
Jesli uda sie włożyć zdjęcia to efekt jest taki:
No i podkładasz się Krajanie naszej Policji pod nóż, łamiąc wszystkie zalecenia dot. położenia LED-ów :-) Mandacik prawie gotowy:-)
kalachan 22-01-2011, 20:27 No i podkładasz się Krajanie naszej Policji pod nóż, łamiąc wszystkie zalecenia dot. położenia LED-ów :-) Mandacik prawie gotowy:-)
???
Nie rozumiem o czym piszesz
- wszystkie wymiary, odległości od obrysu, podłoża itp.itd. są zgodne z normą
- odpalenie silnika powoduje załączenie świateł dziennych LED
- włączenie świateł pozycyjnych, mijania i drogowych powoduje wyłączenie dziennych LED-ów
- światła posiadają odpowiednią chomologację
Od czasu kiedy je posiadam mam włączony automat zmierzchowy i po sprawie.
Więc ????
Czy ktoś próbował podłączyć światła pod automat do świateł (włączający światła po zmroku)?
tak że jak jest widno i światła mijania są wyłączone to zapalają się światła dzienne.
Czy jest możliwe takie ustawienie ( podłączenie ) świateł?
arczi_75 23-01-2011, 11:36 ???
Nie rozumiem o czym piszesz
- wszystkie wymiary, odległości od obrysu, podłoża itp.itd. są zgodne z normą
- odpalenie silnika powoduje załączenie świateł dziennych LED
- włączenie świateł pozycyjnych, mijania i drogowych powoduje wyłączenie dziennych LED-ów
- światła posiadają odpowiednią chomologację
Od czasu kiedy je posiadam mam włączony automat zmierzchowy i po sprawie.
Więc ????
Sorki, ale już doczytałem odpowiednią ustawę co do rozmieszczenia świateł do jazdy dziennej - położenie nie dalej (gdzieś wcześniej wyczytałem, że nie bliżej) niż 400 mm od bocznego obrysu samochodu. No i wyszło, że masz rację :-)
Czy ktoś próbował podłączyć światła pod automat do świateł (włączający światła po zmroku)?
tak że jak jest widno i światła mijania są wyłączone to zapalają się światła dzienne.
Czy jest możliwe takie ustawienie ( podłączenie ) świateł?
To jest najlepsze rozwiazanie tylko dodatkowo powinny gasnąć po otwarciu dżwi.W przypadku napraw , regulacji na uruchomionym silniku wystarczyło by tylko uchylić dżwi i światła by przygasły .
Co do rzeżby w zderzaku to na fotce kalachana wydają się być te światła trochę małe wg. mnie powinny być większe . ja zamontował bym je wyżej na zderzaku na tej wypukłej listwie . były by bardziej podobne do ori.
...Mi udało się wymienić na takie z profilem zaokrąglonym i mogłem zamontować tam gdzie wydawało się to najlepsze...
Czy mógłbyś podac typ, producenta oraz 'źródło' tak cennej zdobyczy;) ??
Pozdrawiam XPrzemo
Slartibartfast 16-02-2011, 01:01 Czy ktoś próbował podłączyć światła pod automat do świateł (włączający światła po zmroku)? tak że jak jest widno i światła mijania są wyłączone to zapalają się światła dzienne. Czy jest możliwe takie ustawienie ( podłączenie ) świateł?
Tak jest po lifcie. W pozycji Auto jak jest jasno świecą się LEDy, jak się ściemnia włącza mijania
Na "0" tylko LEDy
kalachan
gdzie kupiłeś te lampy?
napisz szczegółowo jak je podłączyłeś
dzięki!
Witam,
od pewnego czasu denerwowało mnie ciągłe zapalanie świateł mijania bo i prąd pobiera cała masa żarówek i jeszcze się przepalają co oczywiście napędza koszty no i trzeba pamiętać aby zapalić światła. Rozglądałem się za LEDami , ale kształt S-MAXa nie sprzyja montowaniu czegokolwiek. Przez przypadek więc odkryłem inną możliwość. Po co dokładać lampy jak można wykorzystać już istniejące. Na allegro znalazłem osobę która sprzedaje automat do włączania świateł drogowych na 30% ich mocy. Po włączeniu pozycyjnych długie są wyłączane. Wszystko działa poprawnie, ja się nie martwię o włączanie świateł, nie palą się żarówki oświetlenia tablicy, tyłu i przodu pozycyjnych, oświetlania wskaźników wewnętrznych, nie oślepiam bo światło słabo świeci a jednak jest widoczne. Mam założone od 3 dni i mam na razie święty spokój.
Poniżej użytkownik który sprzedaje regulator, może się komuś przyda. W razie pytań mogę pomóc.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=8921379
Darek
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=124167 i http://kogiel.za.pl/index.php masz na myśli to?
urządzenie wygląda na całkiem fajne i dzięki niemu oszczędzałbym palniki xenonów, ale mam wątpliwości co do legalnosci świateł długich robiących na 30% mocy za dzienne - nie mają homologacji! :(
Właśnie to miałem na myśli tylko, że ja widziałem to w innym samochodzie. W przypadku S-MAXa zdjąłem tylko reflektor lewy ( strona akumulatora) i to wszystko. Wszystkie połączenia ograniczały się do wiązki reflektorów, pozycyjnych, masy i plusa ze skrzynki bezpieczników ( wykorzystałem zasilanie sondy lambda które jest niewykorzystane a podaje + po przekręceniu kluczyka w stacyjce). Zamiast podłączenia przewodu sterującego do mijania podłączyłem do pozycyjnych aby "światła dzienne" wyłączały się zgodnie z przepisami czyli po włączeniu pozycyjnych. Co do legalności to prędzej dostaniesz mandat jak nie włączysz świateł niż za to że są zapalone. Może tylk na przeglądzie trzeba odłączyć plus modułu aby się sprawa nie rypła.
Darek
szmelcmax 26-03-2011, 14:49 Podobne ustrojstwo jest fabrycznie montowane w Fieście, ale oczywiście na światłach mijania. Widocznie przepisy na to pozwalają. Ale na drogowych może być różnie. Chociaż wątpię aby się czepiali jeżeli świeci lampa główna, a tak to by wyglądało.
Dmu,
masz xenony, czy zwykłe reflektory?
masz czujnik deszczu i działa Ci w trybie AUTO (automatycznie: dzienne by SD-2 w dzień i zwykłe mijania gdy robi się ciemno)???
Fajny patent, ale ja osobiscie jestem zainteresowany podłączeniem tego do halogenów.
Mam xenony i szkoda mi ich ciągle włączać, więc jeżdżę na pozycyjnych plus halo (u mnie w Szwecji jest to dozwolone przepisami) i tak sobie wykombinowałem, że może to właśnie je wykorzystać jako źródło świateł dziennych .... :027:
tez mam xenony i na razie jeżdżę z nimi włączonymi, ale chciałbym mieć światła dzienne, na przykład w postaci długich na 'pół gwizdka'
A ja wykoncypowałem sobie, że włożę do przeciwmgłowych ledowe H11 (H8 ). Kupiłem na allegro - 68LED. Mogłyby świecić mocniej - wtedy byłoby super.
Zapodaj foto jak to wygląda.
bylem w serwise forda w koninie i oni tam stwierdzili że nie da sie tego zrobic bo to jest niezgodne z przepisami
Witam
Ja też zalożyłem do halogenów H8 LED SMD 27 po 48zł za sztukę. Wstawilem dodatkowy przekaznik (zasilanie przekaznika z świateł pozycyjnych a plus 12V z z bezpiecznika F41 - zasilanie tablicy rozdzielczej , poprzez zwarte styki przekaznika na ledy. Minus zostawiłem bez zmian. Mówię wam rewelacja i kłopot z głowy.
Tytusek2 25-04-2011, 19:58 Witajcie wszyscy forumowicze.
U siebie zamontowałem (a właściwie to zamontował elektryk) regulator PS2. Jest podlączony do świateł długich. Zapalają się na okolo 30-40% mocy okolo 10 sekund po włączeniu silnika. Mogę w końcu nie uzywać ksenonow w dzień. Dodam jeszcze, że mam czujnik zmierzchu i jak wjeżdżam do garażu światla same przełąnczają się z "dziennych" na ksenony.
jpiotr77 25-04-2011, 21:35 Witam
Ja też zalożyłem do halogenów H8 LED SMD 27 po 48zł za sztukę. Wstawilem dodatkowy przekaznik (zasilanie przekaznika z świateł pozycyjnych a plus 12V z z bezpiecznika F41 - zasilanie tablicy rozdzielczej , poprzez zwarte styki przekaznika na ledy. Minus zostawiłem bez zmian. Mówię wam rewelacja i kłopot z głowy.
Witam, możesz dać jakąś fotkę jak to wygląda, oraz opisać jak działa tzn. czy pozycje świecą cały czas i czy współpracuje to z czujnikiem zmierzchu.
wszystkie światła działają jak pierwotnie , automat zmierzchowy też.Możesz jezdzić na automacie i automatycznie gdy zapalą się światła mijania zgasną dzienne (bo jak pisałem dodatkowy przekaznik ma zasilanie z żarówki pozycyjnej - sprawdz u siebie w każdej pozycji oprócz zera zapalają się światła pozycyjne)
Lenio- a jak z tymi swiatłami dziennymi , czy świecą się( na automacie) tylko dzienne i pozycja z przodu ?... i więcej nic ./czy tylko ( na automacie )gaśnie światło pozycyjne a zapala w halogenie dzienne? .....i wi z przodu szystkie inne z tyłu .?.......:) opisz szczegółowo które gasną w jakiej pozycji przełącznika .
w pozycji zero przełacznika i po włączeniu stacyjki palą sie tylko światła dzienne w chalogenach. W następnych pozycjach przełącznika oswietlenie fabryczne samochodu.
pozdrawiam
Witajcie wszyscy forumowicze.
U siebie zamontowałem (a właściwie to zamontował elektryk) regulator PS2. Jest podlączony do świateł długich. Zapalają się na okolo 30-40% mocy okolo 10 sekund po włączeniu silnika. Mogę w końcu nie uzywać ksenonow w dzień. Dodam jeszcze, że mam czujnik zmierzchu i jak wjeżdżam do garażu światla same przełąnczają się z "dziennych" na ksenony.
masz na mysli SD-2 (http://kogiel.za.pl/index.php)?
gdzie masz go zainstalowany - pod maską czy w kabinie? ja chciałbym zamontować go w kabinie obok gemu, ale nie mam schematów instalacji elektrycznej :(
Tytusek2 04-05-2011, 22:12 Regulator mam zamontowany pomiędzy obudową akumulatora a filtra powietrza. Kupiłem regulatr od KOGIEL z Lubania (http://allegro.pl/swiatla-dzienne-regulator-swiatel-dziennych-sd-2-i1543070579.html). W golfie IV dało się go zamontować w kabinie, ale tam są bezpieczniki po lewej stronie pod kierownicą i pewnie było łatwiej się do nich dostać.
Regulator mam zamontowany pomiędzy obudową akumulatora a filtra powietrza. Kupiłem regulatr od KOGIEL z Lubania (http://allegro.pl/swiatla-dzienne-regulator-swiatel-dziennych-sd-2-i1543070579.html). W golfie IV dało się go zamontować w kabinie, ale tam są bezpieczniki po lewej stronie pod kierownicą i pewnie było łatwiej się do nich dostać.
poproszę jakieś fotki
skąd wytrzasnąć tam (pomiędzy obudową akumulatora a filtra powietrza) zasilanie +12V po stacyjce?
tygrysex 05-05-2011, 11:45 Mam dla Was zagadke:
Pare dni temu wrocilem z UK (bylismy na swietach u rodzinki zony) i jako, ze mam zboczenie na punkcie Forda, to glowka mi zawsze sie odwroci na widok eSia i Focusa ST (a oba w UK wystepuja bardzo czesto). W pewnym momencie na spacerze z naprzeciwka nadjechal eSiu (szkoda, ze wlasnie jechal, a nie wypatrzylem go gdzies na parkingu)... zobaczylem fabrycznie zamontowane diody do jazdy dziennej, wiec pierwsza mysl na szybko - Siu po lifcie, ale jakos tak morda mu sie nie smiala jak temu po lifcie, wiec jak przejechal oblukalem tyl... okazalo sie, ze to Siek przed liftem. Calosc trwala kilka sekund, ale diody mial zamontowane dokladnie jak po lifcie z piekna ramka i wogole (chociaz pieknie, to diody wygladaja wmontowane w reflektor, no ale...) Co myslicie, mnie to spokoju nie daje caly czas... ?!
Odnosze takze wrazenie (teraz jak o tym mysle), ze jego przedni zdezak - to ani przed liftem, ani po lifcie... ale to moze dlatego, ze bardziej zwrocilem uwage na diody i potem zajazylem, ze reszta jakos nie pasuje, do eSia po lifcie...
A co sie stalo z tematem fabrycznych swiatel diodowych do eSia przed liftem, ktos kiedys wspominal, ze widzial cos takiego (jesli dobrze pamietam), moze to jest to co widzialem?
Slartibartfast 05-05-2011, 12:55 Może cały przedni zderzak wymienił na poliftowy. Tylko czy grill spasuje wtedy?
Może cały przedni zderzak wymienił na poliftowy. Tylko czy grill spasuje wtedy?
Sam grill może i by pasował.Całość jednak nie będzie pasować, bo maska ma też inny kształt tuż przy zderzaku. Więc lypa...
Slartibartfast 06-05-2011, 08:52 Grill jest inny, mniejszy i wyżej osadzony, dodatkowo zderzak pomiedzy grillem a lampami styka się z maską - więc albo gosciu miał np. stłuczkę i wymienił zderzak+grill+maskę albo perfekcyjnie dorobił mocowanie ledów :)
tygrysex 06-05-2011, 12:05 Ze tez nie spotkalem go na parkingu gdzies :( O takie ledy jak mial zamontowane, to nawet ja bym sie pokusil...
Nikt sobie nie przypomina, ze pisal tutaj na forum ktos o oryginalnych ledach z Forda do eSia przed liftem?
Są na allegro ale po 4 stówki za szt .
pokażcie może foto tego maksia ?ledy ori .są na allegro ale po 4 stówki za szt .
Grzebałem dość długo za dodatkowyki lampami LED, które pasowałyby do s-maxa ale szczerze mówiąc nie mogę nic znaleźć. Tak na prawdę to ciężko mi sobie wyobrazić gdzie możnaby je zamontować...
Wkleiłem dwa zdjęcia - jedno gołe i jedno z zaznaczonymi prze ze mnie propozycjami. Możecie skomentować, wrzucić własne propozycje ?
W weekend pomierzę dokładnie i zrobię większe zdjęcie. Może da się coś dopasować. Niestety opisanie tych krzywizn zderzaka to ponad moje siły...
Również myślałem o tym samym /tylko trzeba by było przesunąć czujniki parkowania .
Tytusek2 06-05-2011, 21:57 Kolego, niestety nie pomogę Ci w kwestii znalezienia plusa spod stacyjki. Jak zaznaczyłem w pierwszym poście montował mi to elektryk i na pewno przedłużał kabelki wystajace z regulatora. Myślę, że nie jest to problem przeciągnąć jeden kabelek do środka samochodu i tam podłączyć go pod kierownicą.
Sam regulator wisi podpięty na plastikowej objemce. Nie mam niestety możliwości zrobienia zdjęć. Reszta kabli jest owinięta izolacją tak, że i tak nie za wele widać.
tygrysex 07-05-2011, 18:29 Są na allegro ale po 4 stówki za szt .
Ale do eSka po lifcie, a ja mowie o wersji przed liftowej... czy sie myle?
Dasz linka o ktorych mowisz?
Tak widziałem po lifcie .
tygrysex 08-05-2011, 19:26 Wlasnie, a ktos kiedys podawal na forum (jakos zaraz po premierze wersji po lifcie), ze widzial na kompie w ASO Forda ledy do wersji przed liftem...
a tak przy okazji oświetlenia, to może jest ktoś w posiadaniu schematu elektrycznego (może być właśnie samej części oświetlenia)? Chciałbym zrobić sobie DRL z "długich", a że jestem technicznym estetą i jak już coś robię, to robię porządnie, to chciałbym wszystkie połączenia wykonać po stronie kabiny (w nogach pasażera) - schematy bardzo by mi pomogły. Jeśli ktoś będzie chciał mnie odesłać do strony Etis (http://www.etis.ford.com/home/charging.do), to od razu dziękuję, bo nie uśmiecha mi się na dzień dobry wpłacać 50€ :P
edit
no i dopadłem schematy, co prawda wyniknął mały problem, tzn. raczej nie uda mi się zrobić tego tak do końca jak chciałem (miało być DRL na długich tylko w pozycji AUTO, ale nie mam skąd wziąć sygnału, że włącznik świateł jest akurat w pozycji AUTO, więc DRL będą zapalały się zawsze po uruchomieniu silnika, a gasły gdy automat albo ręcznie włączę mijania).
Slartibartfast 16-05-2011, 23:08 W katalogu akcesoriów Forda są zestawy LED do Ka, Fiesty chyba też Focusa i Mondeo od MS Design. Do eSia jeszcze nie było, akcesoria były tylko do wersji przed liftem więc katalog chyba stary...
Witam,
do tych co jednak nie upierają się przy dokładaniu dodatkowych lamp. Mój S-Max nie ma włącznika świateł z opcją AUTO, nie ma czujników parkowania, ma zwykłe lampy. Jakiś czas temu zanim założyłem układ sterujący długimi zostałem zatrzymany za jeżdżenie na halogenach w dzień ( stali i łapali tych bez świateł, z włączonymi halogenami i dziwnymi lampami z przodu - taka akcja). Dlatego uważam że 46zł wydane na allegro to nie majątek, nic nie przerabiam w wyglądzie i o nic się nie martwię. Na pewno nie oślepiam a ktoś z zewnątrz musiałby znać rozmieszczenie żarówek aby wiedzieć że mam włączone długie. Teraz mój kolega ten sam układ zamontował w Zafirze bo też nie wiadomo co tam z przodu założyć. Polecam więc SD-2 ale tylko nadaje się do żarówek zwykłych. O ksenony trzeba się zapytać sprzedającego.
Darek
792 636 939
cezarro1 18-05-2011, 19:02 ja właśnie odebrałem mojego esia ze światełkami LED - hella
Jakie koszta i gdzie zakładałeś?
tygrysex 18-05-2011, 19:15 fifiol - widze, ze kolega z DG (tez smigam na SD, ale mieszkam w Slawkowie)... patrzac na parking to chyba osiedle Kor...? Zgadza sie? Mieszkalem tam 5 lat (jesli to, to osiedle), ale wracajac do tematu... jakies takies zoltawe te ledy, czy foty taki kolor wyciagly...?
Jest mozliwosc spotknia sie w DG i zobaczenia na zywca? Obgadamy odrazu nasze eSie... :D
arczi_75 19-05-2011, 11:54 Widzę więcej chętnych czeka na odpowiedź kolegi Fifiol-a w kwestii kosztów i nie tylko założenia tych Led-ów Hella. Sam mam ochotę już od zeszłego roku je założyć do swojego Maksia, ale znajomy trochę mi temat odradzał, żeby to nie wyglądąło jak słynne "wieś śpiewa i tańczy". Ale jednak wygląd jest dla mnie ok - pytanie rzeczywiście o koszty, sposób montażu pojedynczych segmentów (na specjalnej listwie czy jeszcze inaczej? 5 pojedynczych a może weszło by 7 - tylko czy byłby sens?) no i ten dziwny kolor żółtawy.
A może coś w ten deseń by podeszło - http://allegro.pl/lampy-do-jazdy-dziennej-ford-focus-nowosc-hella-i1592579822.html ?
Widzę więcej chętnych czeka na odpowiedź kolegi Fifiol-a w kwestii kosztów i nie tylko założenia tych Led-ów Hella. Sam mam ochotę już od zeszłego roku je założyć do swojego Maksia, ale znajomy trochę mi temat odradzał, żeby to nie wyglądąło jak słynne "wieś śpiewa i tańczy". Ale jednak wygląd jest dla mnie ok - pytanie rzeczywiście o koszty, sposób montażu pojedynczych segmentów (na specjalnej listwie czy jeszcze inaczej? 5 pojedynczych a może weszło by 7 - tylko czy byłby sens?) no i ten dziwny kolor żółtawy.
A może coś w ten deseń by podeszło - http://allegro.pl/lampy-do-jazdy-dziennej-ford-focus-nowosc-hella-i1592579822.html ?
To są dokładnie te lampy - no może poza obwódką ... 1200 PLN ? :p to ja podziękuję.
Tak patrzę na zdjęcia fifiola i zastanawiam się czy te lampki nie są zamontowane głębiej niż wymagane 40 cm ...
Tak przy okazji - instrukcja "Adam Słodowy" do tych lampek:
Einbaustory-LEDayFlex_Ford_S-Max.pdf (http://www.daytime-running-light.com/GR/picture/downloads/Einbaustory/Einbaustory-LEDayFlex_Ford_S-Max.pdf)
:shock:1200zł ?! I jeszcze jakoś tak żółto świecą zamiast biało/niebiesko???
Wole dać raz na rok / 2 lata 22zł za żarówke H7 Philipsa i mieć z bani...to moje skromne zdanie ;)
witam wszystkich,
szanowni forumowicze, czytam wasze posty i nie dowiedziałem się czy SD2 będzie działał w smaxie z biksenonami? jestem zdecydowany na założenie tego ustojstwa ale potrzebuje wiedzy czy to będzie działało......
dzienne chce zrobić na swiatłach długich.
boję się żę po włączeniu świateł dziennych, w soczewce (ta z palnikiem) mogę uszkodzić przysłonę (słychać ją po włączeniu długich swiateł)
ustawiając moc swiatła dziennnego na 30 %, móże sie okozać że przesłona z do której dopłynie 30% mocy poporstu się zchajcuje z niedoboru prądu, no chyba że się mylę, może przesłona w soczewce ma swoje niezależne zasilanie?
podrzućcie wiedzy chłopcy........
z szacunkiem :razz:
piotrek
przesłona jest na 100% sterowana oddzielnym kablem
moduł SD-2 przy biksenonach (ja też takie mam) ma sens tylko gdy świeci się sama żarówka od długich, a palnik 'śpi' :) - w którymś z poprzednich postów ktoś pisał, że właśnie tak ma
na razie SD-2 założyłem w Focusie - jest ok,
teraz pora na Esia, tylko irytujące jest to, że pewno dwa razy będę płacił za tryb skandynawski - raz za włączenie, drugi za wyłączenie :(
a, ilke kosztuje wyłączenie swiateł skandynawskich w aso :) ?
pozdrawiam
łobawiam się że tyle włączenie: 100
a tak przy okazji oświetlenia, to może jest ktoś w posiadaniu schematu elektrycznego (może być właśnie samej części oświetlenia)? Chciałbym zrobić sobie DRL z "długich", a że jestem technicznym estetą i jak już coś robię, to robię porządnie, to chciałbym wszystkie połączenia wykonać po stronie kabiny (w nogach pasażera) - schematy bardzo by mi pomogły. Jeśli ktoś będzie chciał mnie odesłać do strony Etis (http://www.etis.ford.com/home/charging.do), to od razu dziękuję, bo nie uśmiecha mi się na dzień dobry wpłacać 50€ :P
edit
no i dopadłem schematy, co prawda wyniknął mały problem, tzn. raczej nie uda mi się zrobić tego tak do końca jak chciałem (miało być DRL na długich tylko w pozycji AUTO, ale nie mam skąd wziąć sygnału, że włącznik świateł jest akurat w pozycji AUTO, więc DRL będą zapalały się zawsze po uruchomieniu silnika, a gasły gdy automat albo ręcznie włączę mijania).
taki schemat dorwałem: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/602ea74abd0428a2.html
całość schematów (jest to forum mondeo, ale w MY2006 to z rodziny Mondeo był w produkcji smax i galaxy): http://www.mondeoclub.ru/download/pub/fm2007/mondeo.rar
ps.
DO ADMIN:
chyba warto powiesić powyższy link jako oddzielny 'przyklejony' wątek dla potomnych
zbyso42200 12-06-2011, 20:35 wyłączenie opcji skandynawskiej we Frankcarsie w Cz-wie - 150 pln. Jeśli ktoś zdecyduje się na moduł SD-2 (polecam), to piszcie do Kogela, że to do s-maxa. Niech wam przyśle wersję wzbogaconą o kondensator i diodę, likwidujące żarzenie długich przy korzystaniu ze swiateł mijania i postojowych.
pzdr.
edit: na dzieńdobry, po przejechaniu 170 km na tym module (+wyłączona klima), odnotowałem spadek zużycia paliwa o 0,3l/100 km :) . Ale przynajmniej ksenony nie cierpią. Oryginały padły po 250 kkm.
jpiotr77 30-06-2011, 16:48 Witam, a co powiecie na te światła, można by je zamontować w zderzaku pod listwami, tak troszkę na wzór jak po lifcie, tylko trzeba powcinać w zderzak, ale myślę iż nie będzie tego widać ponieważ te listwy wystają, a pod nimi są te dwa wcięcia. Czekam na opinie, może ktoś już tak zrobił?
http://moto.allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-skosne-chrom-a6-passat-i1676629442.html
zbyso42200 01-07-2011, 05:52 Jak się zdecydujesz na taki montaż, to napisz. Sprzedam ci swoje oryginalne philipsy http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=pl&scy=pl&ctn=12810WLEDX1, prosto z pudełka, za 3 stówki. Ja sie na taki montaż nie zdecydowałem i leżą mi bezużyteczne w garażu.
pzdr.
jpiotr77 01-07-2011, 08:57 Jak się zdecydujesz na taki montaż, to napisz. Sprzedam ci swoje oryginalne philipsy http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?slg=pl&scy=pl&ctn=12810WLEDX1, prosto z pudełka, za 3 stówki. Ja sie na taki montaż nie zdecydowałem i leżą mi bezużyteczne w garażu.
pzdr.
Ok, tylko nieprzypadkowo wskazałem właśnie na te, bo jak widać na załączonych zdjęciach diody montowane są pod kątem, co przy montażu pod listwami zderzaka ma zasadnicze znaczenie, będą świeciły prosto.
można by je zamontować w zderzaku pod listwami, tak troszkę na wzór jak po lifcie,Zrobiłem pomiary zderzaka i jedyne miejsce do zamontowania tych świateł to nad listwą,musiałyby zaczynać się od halogenów ale nie wiadomo jak z profilem.Te swiatła z twojego linku mają 24cm szer i 3,5cm wys. to jeszcze ujdzie ale głębokość jest duża i nie wiadomo czy się schowają w tym miejscu.
jpiotr77 01-07-2011, 21:18 Kurczę, szczerze mówiąc to zawsze byłem przeciwny jakimkolwiek modyfikacjom auta, lecz ledy troszkę mnie kuszą tym bardziej, iż ułatwiłoby to troszkę codzienne użytkowanie, ale z drugiej strony to jak kupowałem jakiekolwiek auto to modyfikacje zawsze przekreślały go na dzień dobry i teraz już sam nie wiem, a dodatkowo nie wiem czy nie będę go sprzedawał:(
Jesli tak podchodzisz do sprawy to wygląda że s-max nie jest da ciebie myślę że bardziej byłbyś zadowolony z daci duster tam nie ma żadnych modyfikacji i udogodnień ,dodatkowo zyskasz bo jest dużo tańszy .8)
witam,
właśnie skończyłem montaż sd2, w smaxie z bixsenon i czujnikiem zmierzchniowym.
efekt?
genialny, tzn. światełka długie świecą na 30%, wygląd świateł podobny np. do audi.
wszystko dobrze działa, koszt minimalny a uzyskałem co chciałem.bez żadnych cięć zderzaka, wiejskich ledów :) etc.
przełącznik świateł jest na auto, w dzień swiecą dzienne, jak tylko pojawi się zmierzch, lub wjadę do tunelu bądź garażu odrazu odpalają xenony
(naturalnie wyłaczają się dzienne).
dla chętnych tego typu instalacji opiszę dokładnie schemat montażu :)
pozdrawiam
piotrek
Witam
Jestem nowy i jeszcze nie ogarniam tych wszystkich tematów i niewiem czy dam rade.
Ale chętnie też bym zamontował takie cudeńko, szkoda xenonów.
Wiec poproszę albo tu na ogólnym jakieś instrukcje co do zainstalowania tego urządzenia, albo na PW
jpiotr77 03-07-2011, 00:16 Jesli tak podchodzisz do sprawy to wygląda że s-max nie jest da ciebie myślę że bardziej byłbyś zadowolony z daci duster tam nie ma żadnych modyfikacji i udogodnień ,dodatkowo zyskasz bo jest dużo tańszy .8)
Nie wiem, co masz na myśli ja miałem to, iż nie lubię tak zwanego wiejskiego tuningu, a nie mam pewności jak by to wyglądało, poza tym toleruje coś takiego jak face lifting, ale fabryczny, czy nie jest dla mnie? Cóż myślę, iż po to kupuje się auto, aby było praktyczne i do tego cieszyło oko, a daci duster nie kupiłem, bo mi się nie podoba, ja po prostu podzieliłem się swoim zdaniem na temat ewentualnych przeróbek no i niestety cięcia zderzaka:)
witam,
efekt?
genialny, tzn. światełka długie świecą na 30%, wygląd świateł podobny np. do audi.
wszystko dobrze działa, koszt minimalny a uzyskałem co chciałem.bez żadnych cięć zderzaka, wiejskich ledów :) etc.
przełącznik świateł jest na auto, w dzień swiecą dzienne, jak tylko pojawi się zmierzch, lub wjadę do tunelu bądź garażu odrazu odpalają xenony
pozdrawiam
piotrek
proszę opisz gdzie i jak podłączyłeś sd2 - z góry dzięki!
ja muszę teraz mój sd-2 zmodyfikować (dodać kondensator i dławik) pod eSia
zbyso42200 05-07-2011, 21:17 montaż ze zdjeciami jest na MKP, w dziale Howto. Dotyczy co prawda mondeo mk4, ale praktycznie jest tylko jedna róznica: s-max ma osobno światła pozycyjne, więc nie podłącza się kabla pod pin 14 w kostce reflektora zespolonego, lecz pod żółto niebieski kabelek na wtyczce od świateł pozycyjnych.
pzdr.
mkrol321 07-07-2011, 08:14 witam,
efekt?
pozdrawiam
piotrek
Witam, chętnie skorzystam ze schematu montażu :wink:
szmelcmax 07-07-2011, 10:38 wszystko dobrze działa, Witam. Czy to znaczy, że długie (H 1) spełniają nadal swoją pierwotną funkcję? Czyli świecą w pełni (100%) razem z ksenonem po załączeniu świateł drogowych? I czy można nimi "mignąć" (także 100% światła) w czasie gdy jedziemy w dzień. Jezeli tak by było-to bardzo fajnie. Jeżeli nie. To jest to wersja -coś za coś.
zbyso42200 07-07-2011, 11:12 wszystko działa jak powinno - i długie i mryganie. Dwie rzeczy warto podkreślić:
1. wystarczy wciąć się w jeden kabelek od długich. Światła drogowe są w s-maxie podpięte pod jeden bezpiecznik, więc nie ma konieczności cięcia wiązki przy prawym reflektorze, wystarczy zmostkować dwa kabelki od regulatora i wpiąć w przewód od długich przy lewym.
2. koniecznie należy dołożyć kondensator i diodę, inaczej na światłach innych niż dzienne, długie będą się żarzyć. Dioda prostownicza może być obojętnie jaka, kondensator założyłem 10mikro na 25V, do temp. 105*C, choć układ nie ma jakichś specjalnych tendencji do grzania się.
pzdr.
szmelcmax 07-07-2011, 12:20 No fajnie, tylko nadal nie mamy schematu. Może ktoś wrzuci jakiś szkic jak to wykonał? Mam jeszcze pytanie o pobór energii. Jak wiadomo ksenon potrzebuje jej znacznie mniej. A jak to jest w przypadku "osłabionych" długich z całym ustrojstwem elektronicznym? Robił ktoś taki pomiar? Jak to się ma w porównaniu do ksenonów?
No fajnie, tylko nadal nie mamy schematu. Może ktoś wrzuci jakiś szkic jak to wykonał? Mam jeszcze pytanie o pobór energii. Jak wiadomo ksenon potrzebuje jej znacznie mniej. A jak to jest w przypadku "osłabionych" długich z całym ustrojstwem elektronicznym? Robił ktoś taki pomiar? Jak to się ma w porównaniu do ksenonów?
tu nie chodzi o prąd, tylko o oszczędność palników xenonych, szczególnie przy aktywowanym trybie skandynawskim
schemat - było napisane gdzie szukać: MKP HOWTO's, czyli: http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2 :)
szmelcmax 07-07-2011, 14:09 tu nie chodzi o prąd, tylko o oszczędność palników xenonych, szczególnie przy aktywowanym trybie skandynawskim Rozumiem, rozumiem. Tylko oszczędzanie tez musi mieć sens. Stąd moje pytanie o zużycie energii. Zarnik kosztuje 100-150 zł. Powinien wytrzymać 150-200tyś. Jeżeli koszt montażu SD-2 i jazda "na długich" nie wpłynie nam pośrednio na zużycie paliwa (żałówki też mogą się szybciej przepalić) bardziej jak ksenon, to można to uznać za sensowne. Jeżeli dodatkowe zużycie paliwa na wspomnianym dystansie przekroczy koszt żarników, to już sprawa dyskusyjna. A właściwie finansowo nie opłacalna. Inna kwestia to nasze być może lepsze samopoczucie, że jeżdzimy na "dziennych" a nie eksploatujemy głównych. Ja chciałbym zwyczajnie wiedzieć czy to się opłaca finansowo. I pomiar o którym wspomniałem mógłby pozwolić na takie wyliczenie.
witam,
sd2 działa tak jak fabryczny układ, tzn.
jeżeli włącznik świateł damy na pozycję 0 to światła dzienne swiecą wówczas gdy zostanie uruchomiony silnik (sd2 ma wbudowany włącznik wzbudzeniowy (czy jakoś tak) od alternatora)
gdy włączymy postojowe to dzienne sie wyłączają i świecą tylko postojowe.
Gdy włączymy światła normalne ( druga pozycja włącznika) świecą światła xenonowe( normalnie). Gdy włączymy automat (3 pozycja włącznika świateł) działa nam czujnik zmierzchniowy ( tzn. jak ciemno to świeci xenon, jak jasno to dzienne)
przy dziennych światłach nie świecą tylne lampy, deska rozdzielcza (tylko conwers bardzo mocno)
przy takiej ilości wyłączonych żarówkach możemy mówić o zmniejszeniu zużyciu paliwa (ale to może być na poziomie może 0,3l/100km)
działanie sd2 zależy jak sobie go podepniemy (chodzi o kabel, który jest sygnałem) tzn. jeżeli podepniemy do postojówek, światła dzienne gasną po włączeniu postojówek i analogicznie np do świateł mijania.
decydując się na zakup sd2 do smaxa należy gościa poinformować o tym fakcie , ponieważ trzeba sd2 doposażyć w dodatkową diodę i coś tam...........
drugą sprawą (pisałem we wcześniejszych postach) niestety ale światała długie są połaczone z przysłoną od xenonów, tzn. jak podpiąłem sd2, to przysłony buczały z braku energi, dlatego w przewód zasilający światła długie należy wpiąć diode (min 10A).
obiecuję że w przyszłym tygodniu opiszę cały schemat montażu. (urlop:) )
pozdrawiamg:P
zbyso42200 08-07-2011, 06:50 Nie ma co przesadzać z mocą diody. Prąd płynacy w ukladzie SD-2.1 ma wartość kilkunastu mA, wystarczy więc byle jaka dioda.
Informacja ta jest sprawdzona i potwierdzona u autora układu i biegłych z wyksztalceniem elektrycznym.
Receptą na burczenie przyslon w biksenonach, czy żarzenie żarówek w "zwykłych" drogowych jest dodatkowy uklad filtrujący, zlozony własnie z takiej diody i kondensatora.
pzdr.
dioda została wpięta w nominalny kabel zasilający żarówkę od długich świateł. ( to tej czynności trzeba wyjąć lampę i diodę wpiąć w czarny kabel zasilający żarówkę.)
tak jak już wspomniałem zasilanie żarówki od długich świateł jest spięte z przysłoną soczewki w samej lampie., które mają wspólne zasilanie z instalacji samochodowej.
dioda 10A bo kosztuje 1 zł, i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż diody o mniejszej mocy. (taki margines bezpieczeństwa)
może nie jestem wykształconym elektrykiem z biegłym podłączaniem kabelków, ale wiem jedno, sd2 działa i gitara
pozdrawiam
drugą sprawą (pisałem we wcześniejszych postach) niestety ale światała długie są połaczone z przysłoną od xenonów, tzn. jak podpiąłem sd2, to przysłony buczały z braku energi, dlatego w przewód zasilający światła długie należy wpiąć diode (min 10A).
a ja mam takie pytanie co to znaczy że buczały?
to buczenie słychać przy lampie, czy buczy to znaczy, że odzywa się jakiś sygnał dźwiękowy w środku samochodu informujący o jakiejś usterce.
dioda została wpięta w nominalny kabel zasilający żarówkę od długich świateł. ( to tej czynności trzeba wyjąć lampę i diodę wpiąć w czarny kabel zasilający żarówkę.)
tak jak już wspomniałem zasilanie żarówki od długich świateł jest spięte z przysłoną soczewki w samej lampie., które mają wspólne zasilanie z instalacji samochodowej.
dioda 10A bo kosztuje 1 zł, i jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż diody o mniejszej mocy. (taki margines bezpieczeństwa)
może nie jestem wykształconym elektrykiem z biegłym podłączaniem kabelków, ale wiem jedno, sd2 działa i gitara
pozdrawiam
Czy mógłbyś opisac laikowi(takim niestety jestem) jak krok po kroku podłączyc ten automat w aucie i podesłac zdjęcia w jakich miejscach podpiąłeś konkretne kable z SD2 do lamp i stacyjki?
Z góry Ci dziękuję- właśnie dzisiaj kupiłem urządzenie na allegro i nie wiem, czy sam bym sobie z tym poradził:570:
Ja jestem laikiem, dlatego za urządzenie i montaż zapłaciłem 300 zł, ale wszystko ładnie działa i jest git.
Długie świecą na 30 % mocy, do czasu wykrycia przez automat, że trzeba załaczyć xenony bo się już ściemniło lub przez ręczne załaczenie xenonów.
Ja jestem laikiem, dlatego za urządzenie i montaż zapłaciłem 300 zł, ale wszystko ładnie działa i jest git.
Długie świecą na 30 % mocy, do czasu wykrycia przez automat, że trzeba załaczyć xenony bo się już ściemniło lub przez ręczne załaczenie xenonów.
Też bym zapłacił, ale nie chcę się przejechać na jakimś domorosłym elektryku:(
Żaden domorosły.
Gość jest elektrykiem ma warsztat z autoalarmami, od lat u niego zakładam autoalarmy i dodatkowe zabezpieczenia do samochodu.
On ma gotowe uządzenia i zajmuje się tylko montażem.
Więc jestem spokojny.
Żaden domorosły.
Gość jest elektrykiem ma warsztat z autoalarmami, od lat u niego zakładam autoalarmy i dodatkowe zabezpieczenia do samochodu.
On ma gotowe uządzenia i zajmuje się tylko montażem.
Więc jestem spokojny.
Nie chodziło mi o Twojego elektryka, tylko o to , że nie wiem do kogo w mojej okolicy z tym się udac:[
Popytaj w zakładach zakładających autoalarmy dla nich to żadna filozofia kupują gotowe pudełeczko z kablami i podłaczają.
Jak zapytasz i gość odrazu załapie temat że tak zajmują się tym i coś ci na ten temat powie to znaczy że wie co robić, a jak zacznie się ciebie dopytywać alebo coś kręcić to nie ma co dalej ciągnąc tematu z takim.
Ja tylko swojego zapytałem czy słyszał coś o takim czyms że się montuje i długie świecą na 30 % mocy i gość odrazu że tak oni to montują, żaden problem 1h czasu i będzie zamontowane.
Więc się nie zasanawiałem i od razu założyłem.
Popytaj w zakładach zakładających autoalarmy dla nich to żadna filozofia kupują gotowe pudełeczko z kablami i podłaczają.
Jak zapytasz i gość odrazu załapie temat że tak zajmują się tym i coś ci na ten temat powie to znaczy że wie co robić, a jak zacznie się ciebie dopytywać alebo coś kręcić to nie ma co dalej ciągnąc tematu z takim.
Ja tylko swojego zapytałem czy słyszał coś o takim czyms że się montuje i długie świecą na 30 % mocy i gość odrazu że tak oni to montują, żaden problem 1h czasu i będzie zamontowane.
Więc się nie zasanawiałem i od razu założyłem.
Będę musiał się rozejrzeć za jakimś dobrym elektrykiem, tym bardziej, że mam już ten automacik w domu:)
A przy okazji też lubię oglądać Kanciastoportego (dzięki moim dzieciom).
mkrol321 27-07-2011, 14:33 Witam,
Nie jestem elektrykiem, a montaż tego urządzenia zajął mi ok 20min wraz z modyfikacją modułu sd2. (Wziąłem się za to bo mój elektryk kazał mi czekać około tygodnia).
Laptop do garażu i krok po kroku zgodnie z opisem i zdjęciami ze strony: http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67440-%C5%9Awiat%C5%82a-dzienne-Mondeo-MKIV-modu%C5%82-SD-2
Zgadza się wszystko nr kabli i ich kolory, różnica jest tylko przy światłach pozycyjnych (kabelek w innej wiązce - kolor taki sam ja w opisie) i zmostkowałem przewody niebieskie, aby nie ciągnąć kabla do drugiej lampy. U siebie nie lutowałem przewodów tylko kupiłem w sklepie motoryzacyjnym spinki do łączenia kabli. Wszystko działa git. Także każdy może to zrobić sam - a jaka satysfakcja:wink:
jesli ktos zainteresowany, znalazlem na allegro takie swiatla dzienne, ktore chyba moga pasowac do smaxa
http://allegro.pl/show_item.php?item=1728830251
Są niezłe ale co to za firma>........ żeby nie siadły po miesiącu .
No wygladaja ciekawie. Pytanie jak to swieci...
No i niestety na mo gust, sa troche za bardzo skosne. Nasze zderzki chyba nie sa az tak wygiete.
Slartibartfast 04-08-2011, 11:15 Oj są skośne i to nieźle :)
masz na myśli te lampki czy nasze zderzaki? :)
Slartibartfast 04-08-2011, 13:24 I to i to :)
Jak w moim garażu parkowałem Mondka3 mimo iż jest trochę krótszy od Esia, to teraz łatwiej mi przejść obok Esia - tak ma ścięte przednie krawędzie.
Po FL fabryczne LEDy dochodzą aż do błotnika
I to i to :)
Jak w moim garażu parkowałem Mondka3 mimo iż jest trochę krótszy od Esia, to teraz łatwiej mi przejść obok Esia - tak ma ścięte przednie krawędzie.
Po FL fabryczne LEDy dochodzą aż do błotnika
Chyba masz jednak racje. Brzegi przednich zdezakow sa ladnie wyoblone.
Jest duuuuza szansa ze te lampki z allegro podpasuja idealnie :)
maaaaaarek 05-08-2011, 11:16 Mam pytanko, nie wiecie może czy jest jakiś mechanior w warszawie, który kompleksowo zająłby się montażem modułu SD2 w S-maxie? Generalnie fajnie by było w końcu móc skorzystać z czujnika zmierzchu, bo narazie jest bezużyteczny, jeśli nic nie świeci na przedzie za dnia jak jest on włączony...
Chyba, że macie jakieś inne techniki, żeby namówić czujnik zmierzchu, do świecenia czymkolwiek na przedzie za dnia? ;)
Witam,mam pare pytań:
1. Czy ktoś z szanownych forumowiczów zamontował w swoim s-maxie ringi ccfl lub smd na reflektorach?
2. Gdzie można takowe kupic?
3. Czy można je zastosowac jako światła do jazdy dziennej?
Dzięki
Witam,
Nie jestem elektrykiem, a montaż tego urządzenia zajął mi ok 20min wraz z modyfikacją modułu sd2. ...
O jakiej modyfikacji modułu piszesz?
Gdzie umieściłeś sam moduł?
Ja na dniach mam zamiar zabrac się za montaz zakupionego niedawno modułu i największą zagwozdkę mam gdzie umieścic sam moduł.
Nie chce mi się go przeciagac do kabiny, a zresztą sam sprzedawca stwierdził, że spokojnie mogę go pod maską umieścić, byle w miejscu takim, żeby woda sie na niego nie lała :mrgreen:
btw - ja będę podłączał się pod halogeny
zbyso42200 13-09-2011, 11:03 O jakiej modyfikacji modułu piszesz?
Ja na dniach mam zamiar zabrac się za montaz zakupionego niedawno modułu i największą zagwozdkę mam gdzie umieścic sam moduł.
Nie chce mi się go przeciagac do kabiny, a zresztą sam sprzedawca stwierdził, że spokojnie mogę go pod maską umieścić, byle w miejscu takim, żeby woda sie na niego nie lała :mrgreen:
- o modyfikacji - str. 9 tego wątku
- moduł mieści się między obudową filtra powietrza a wzmocnieniem pasa przedniego - bez dodatkowych umocowań, "na wcisk"
- nie podłączaj się pod halogeny, bo z kilometra będzie widać, że jedziesz na niewłaściwych światłach. I nie sposób się uchronić przed mandatem, bo albo kara za jazdę na przeciwmgielnych, albo zabrany dowód za używanie wyposażenia bez homologacji.
pzdr.
- o modyfikacji - str. 9 tego wątku
- moduł mieści się między obudową filtra powietrza a wzmocnieniem pasa przedniego - bez dodatkowych umocowań, "na wcisk"
- nie podłączaj się pod halogeny, bo z kilometra będzie widać, że jedziesz na niewłaściwych światłach. I nie sposób się uchronić przed mandatem, bo albo kara za jazdę na przeciwmgielnych, albo zabrany dowód za używanie wyposażenia bez homologacji.
pzdr.
Ja mam auto na szwedzkich numerach i zgodnie z tutejszymi przepisami mogę jeździc na halo w ciagu dnia, tyle, ze nie moge równocześnie mieć włączonych świateł mijania - czyli albo mijania albo halogeny, albo oczywiście dzienne :619:
mkrol321 14-09-2011, 13:27 O jakiej modyfikacji modułu piszesz?
Witam, moduł zamontawałem tak jak kolega ZBYSO42200, co do przerobienia modułu to otrzymałem od producenta wskazówki i schemat :http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=691&pictureid=3515 "Trzeba dołozyc diode i kondensator tak jak w załaczniku i dodatkowo w
miejscu gdzie jest czerwony krzyzyk przeciąc sciezke
konensator od 1uF do 10uF ,dida dowolna np 1N4148,1N4007 itp..
Pozdrawiam KOGIEL_"
Powodzenia
raish7It 15-09-2011, 23:23 Witam,
Czy ktoś zainstalował u siebie opisywany tutaj zestaw Hella LEDayFlex? Jeżeli tak, to czy działa on z automatycznym czujnikiem zmierzchu zgodnie z logiką, tj. w dzień ledy włączone, xenony wyłączone, po zmierzchu na odwrót?
Pozdrawiam,
Marek.
Witam, moduł zamontawałem tak jak kolega ZBYSO42200, co do przerobienia modułu to otrzymałem od producenta wskazówki i schemat : "Trzeba dołozyc diode i kondensator tak jak w załaczniku i dodatkowo w
Pozdrawiam KOGIEL_"
Powodzenia
O moj boze... a co to za producent? Chyba w garazu to bylo lepione
szkoda tylko ze nie napisal dokladnie w ktora strone ten kondensator wlutowac. Bo niestety nie jest to oczywiste, dla laika tym bardziej
zbyso42200 22-09-2011, 08:52 O moj boze... a co to za producent? Chyba w garazu to bylo lepione
szkoda tylko ze nie napisal dokladnie w ktora strone ten kondensator wlutowac. Bo niestety nie jest to oczywiste, dla laika tym bardziej
Marudzisz.
Bill Gates i Steve Jobs też zaczynali w garażu :). To producent, który nie ma pewnie sekretarki, planistów, działu zaopatrzenia i sprzedaży. Dlatego jego produkt kosztuje 40 zł, a nie - 400.
Kondensator ma być elektrolityczny, więc bieguny ma określone. Na 9. stronie wątku masz linkę do opisu montażu wraz ze zdjęciami, łącznie ze zdjęciem obrazującym sposób wlutowania kondensatora.
pzdr.
Witam, moduł zamontawałem tak jak kolega ZBYSO42200, co do przerobienia modułu to otrzymałem od producenta wskazówki i schemat :http://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=691&pictureid=3515 "Trzeba dołozyc diode i kondensator tak jak w załaczniku i dodatkowo w
Pozdrawiam KOGIEL_"
Powodzenia
masz ksenony? hałasują przesłony od świateł długich jak jedziesz na dziennych?
właściwie tylko ta kwestia hamuje mnie przed założeniem tego modułu, sam moduł mam na półce
mkrol321 22-09-2011, 13:42 masz ksenony? hałasują przesłony od świateł długich jak jedziesz na dziennych?
właściwie tylko ta kwestia hamuje mnie przed założeniem tego modułu, sam moduł mam na półce
Witam,
nie mam ksenonów, ale mam lampy ze skrętnymi soczewkami i po załączeniu "świateł dziennych" działają tylko światła długie na 30% mocy:)
Może i ja się podczepię pod temat właśnie kupiłem z allegro światła dzienne z s-maxa ale przysłał mi tylko lampy , wiązkę ,i jedną osłonkę (nakładkę).chyba druga była uszkodżona .moje pytanie gdzie kupić taką orginalną nakładkę ,czy potrzebny będzie do tego moduł i jakie to mogą być koszty .
jakie lampy kupiłes? fordowskie poliftingowe?
http://allegro.pl/show_item.php?item=1890102441
Ciekaw jestem gdzie chcesz je zamontować w autku przed liftem? Chciałem takie założyć w miejscu pod listwą z czujnikiem parkowania i powiedzieli, że nie wejdą, bo przeszkadza zbiorniczek od spryskiwaczy.
tez jestem ciekaw, może nisko - tam gdzie Galaxy ma przeciwmgielne w zderzaku?
eclipse, kupiłeś to bardzo tanio, tu dużo drożej: http://allegro.pl/ford-s-max-prawy-led-i1924815963.html http://allegro.pl/ford-s-max-s-max-led-i1917034030.html
tez jestem ciekaw, może nisko - tam gdzie Galaxy ma przeciwmgielne w zderzaku?
eclipse, kupiłeś to bardzo tanio, tu dużo drożej: http://allegro.pl/ford-s-max-prawy-led-i1924815963.html http://allegro.pl/ford-s-max-s-max-led-i1917034030.html
ten pierwszy link z lampą to jakiś inny może to starszy model ma inne uchwyty .te które kupiłem mają wybitą datę marzec/2011r.
jak/gdzie chcesz to zamontować?
dominick4 03-01-2012, 10:18 Czołem wszystkim,
Po przeglądnięciu niezliczonych dostępnych w sieci forów, zdjęć i informacji odnośnie montażu świateł dziennych LED do S-Maxa (co jak wszyscy wiemy nie jest sprawą trywialną), zdecydowałem się na światła HELLA LEDay Flex (2x5 oczek z funkcją świateł postojowych).
Wczoraj odebrałem autko z warsztatu, gdzie światła były montowane (mogę polecić ludziom z okolic Krakowa) i uznałem, że do tych wcześniej wspomnianych niezliczonych postów w sprawie DRL-i do S-Maxa dorzucę swój. A nuż komuś ułatwię życie.
Światła działają następująco:
pozycja przełącznika "0" - świecą tylko LEDy
pozycja przełącznika "postojowe" - LEDy świecą z mniejszą mocą
pozycja przełącznika "mijania" - świecą LEDy z mniejszą mocą + ksenony
pozycja przełącznika "auto" - w zależności od warunków świecą LEDy z pełną mocą albo z mniejszą mocą + ksenony
Zdemontowałem żarówki ze standardowych postojówek, żeby pozbyć się żółtego światła, które do ksenonów nie za bardzo pasują. Nie pojawiają się żadne błędy przepalenia świateł postojowych, ani inne.
W razie pytań proszę o kontakt, chętnie odpowiem na pytania odnośnie mojej modyfikacji Esia.
Pozdrawiam !
Nie obraźcie się, ale te wersje "nieoryginalne" wyglądają trochę w guście kultury ludowej czyli lekka wiocha.
Taka jest moja opinia. Może dlatego że przypominają mi Golfy II GT które "śmigają" stjuningowane.
Mi też to sie nie podoba,nie ma jak oryginał w wersjach po liftowych...
tak, wygląda trochę nie bardzo
a jakby założyć w miejsce postojowych/przeciwmgielnych ledowe światła dzienne, np. takie jak tu:
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=628409&postcount=190
http://desmond.imageshack.us/Himg17/scaled.php?server=17&filename=22102011059.jpg&res=medium
podejrzewam dwa problemy:
- rozmiar, aby pasowały w miejsce oryginalnych lampek
- sterowanie pracą w dwóch trybach - dzienne i mijania (z obniżoną mocą)
dominick4 03-01-2012, 13:02 Dzięki za komentarze-szanuję nawet te krytyczne, ja też nie jestem wielkim fanem niefabrycznych przeróbek, ale Ford nie oferuje Ledów do "przedliftu", więc trzeba sobie jakoś radzić. Szkoda żarówek ksenonowych świateł mijania i doświetlania zakrętów, które robią przebiegi w dzień. Moim zdaniem szkoda też ryzykować mandat czy zatrzymanie dowodu rejestracyjnego robiąc przeróbki typu słabsze świecenie halogenów, czy drogowych.
Długo się zastanawiałem co zrobić, żeby Esia nie oszpecić za bardzo i wydaje mi się że się udało. Jak dla mnie wygląda to jednak lepiej niż Golf :lol:
A mnie się nawet podoba, jakby ford w ten sposób w poliftowej wersji zrobił ledy to wszyscy by podziwiali ;-)
Dzięki za komentarze-szanuję nawet te krytyczne, ja też nie jestem wielkim fanem niefabrycznych przeróbek, ale Ford nie oferuje Ledów do "przedliftu", więc trzeba sobie jakoś radzić. Szkoda żarówek ksenonowych świateł mijania i doświetlania zakrętów, które robią przebiegi w dzień. Moim zdaniem szkoda też ryzykować mandat czy zatrzymanie dowodu rejestracyjnego robiąc przeróbki typu słabsze świecenie halogenów, czy drogowych.
masz rację, szkoda - dlatego ciągle kombinuję jak sprawę rozwiązać i ... 'męczę' (także dlatego, że mam tryb skandynawski) ksenony
Długo się zastanawiałem co zrobić, żeby Esia nie oszpecić za bardzo i wydaje mi się że się udało. Jak dla mnie wygląda to jednak lepiej niż Golf :lol:
na pewno lepiej od Golfa z dziennymi ledami, bo G6 z DRL wygląda jakby ktoś nawtykał patyków w g..no :D :D :D
Ja też nie jest zwolennikiem dokładania „światełek z Allegro” ale w tym przypadku wygląda to nawet fajnie. Dobrze wkomponowały się w przód S-max’a.
Skoro ford nie chce zaproponować jakiegoś rozwiązania dla modeli sprzed liftingu, a ktoś ma ksenony – to chyba to jest rozwiązanie najładniejsze które widziałem.
Dominick4 – jak możesz to dołącz zdjęcia z większym przybliżeniem. Ciekawe jak wygląda to z bliska.
jakintos 05-01-2012, 23:25 Dzięki za komentarze-szanuję nawet te krytyczne, ja też nie jestem wielkim fanem niefabrycznych przeróbek, ale Ford nie oferuje Ledów do "przedliftu", więc trzeba sobie jakoś radzić. Szkoda żarówek ksenonowych świateł mijania i doświetlania zakrętów, które robią przebiegi w dzień. Moim zdaniem szkoda też ryzykować mandat czy zatrzymanie dowodu rejestracyjnego robiąc przeróbki typu słabsze świecenie halogenów, czy drogowych.
Kolego dominick4, fajnie wygladają te ledy, S-maxa mam dopiero od dwóch dni a już się zastanawiałem gdzie umieścic takie lampy.
Podsunełeś mi pomysł mimo że nie mam ksenonów tylko wymieniłem na drogie H7 i trochę mi ich szkoda.
Myślę jeszcze że kupiłbym 7 diodowe i pociągnął bardziej w dół, mam nadzieje że nie ma tam niżej jakiś metalowych wzmocnień zderzaka.
Może znajdę we Wrocławiu jakiegoś dobrego magika żeby to podłączył i tak aby wszystko współgrało z czujnikiem zmierzchu itd.
Pozdrawiam
znalazłem instrukcje jak zainstalować HELLA LEDay Flex w s-maxie
http://www.daytime-running-light.com/GR/picture/downloads/Einbaustory/Einbaustory-LEDayFlex_Ford_S-Max.pdf
tam proponują jeszcze inne miejsce instalacji LEDów niż to zrobił kolega dominick4
jakintos 20-01-2012, 21:56 Samo miejsce niezły pomysł, z daleka jakoś to wygląda, z bliska trochę tandetnie, a już przymocowanie czarnej blachy popsuło dolnego grilla:570:
Myślę że można by inaczej skonstruować mocowanie diod:pomysl:
Pozdrawiam
A ja zamontowałem moduł wspominany wcześniej i śmigam na zredukowanych długich ;)
może tutaj ktoś mi pomoże - w mam galaxy model 2008 - w ETIS mam wpis "Ze Światłami Do Jazdy Dziennej" - tylko że mi to nie działa - na zero i na auto mam cały czas włączone xenony
No to musieli w serwisie cos namieszac tzn aktywowac... Normalnie w Galaxy, przynajmniej teraz, dzienne sa w przeciwgielnych (osobna zarowka - 21W). A to co Ty masz, to chyba ten niby tryb skandynawski (taki da sie aktywowac w nowych modelach forda dostepnych od 2006 roku). Mowie niby, bo normalny to bylyby tylko swiatla mijania (xenony czy normalna zarowka) a nie cala reszta tzn swiatla z tylu i podswietlanie wszystkiego co swieci wewnatrz samochodu.
Czyli jak wyłączę tryb skandynawski - to powinno niby wszystko działać? W dzień z przeciwmgielnych byłoby DRL - zaś po zmroku włączały by się ksenony? Jak ktoś ma taki system to bardzo proszę o jakiś komentarz.
EDIT: z drugiej strony tak się zastanawiam - czy ten wpis po prostu nie znaczy włączenie systemu skandynawskiego, a nie jakaś dodatkową instalacje...
Moim zdaniem tak ... Ale nie daje gwarancji. Sprawdź, czy żarówka świateł postojowych z przodu jest dwuwłóknowa (21/5W). Szef mi to ostatnio pokazywał w swoim aucie służbowym jak to świeci/działa.
A tak na marginesie, trochę to odchodzi od naszego tematu, dotyczącego ściśle mówiąc innego modelu auta ;) Myślę ze na forum galaxy było to już na pewno gdzieś poruszane.
aż tak bardzo nie odchodzi - bo s-max i galaxy MK3 - to bliźniacze konstrukcje :)
Dział galaxy jest bardzo ubogi w wpisy o MK3 i wszyscy nowi galaxowicze siedzą tutaj.
Fakt ze sa blizniacze, bo nawet instrukcja obslugi jest wspolna :) Ale istnieje jednak pare dorbiazgow i szczegolow, ktorymi sie roznia te dwa modele.
Jak juz pisalem, sprawdz najpierw te zarowki, po prostu schylajac sie do swiatel postojowych/przeciwmgielnych, wtedy bedzie widac cza jest duza zarowka (taka jaka znamy np od swiatel stopu czy kierunkowskazu) i wtedy powinna miec dwa wlokna, a to oznacza, ze 5W jest do postojowach, a 21W do dziennych. Tak jest do czasu liftu, tzn od kiedy sa diody z tylu. Ale nie wiem jak jest w modelu od poczatku produkcji (chyba 2007) do 2010... Dlatego wystarczy przykucnac przed maska auta i zobaczyc... ;)
A nawet jakby tak nie bylo, to ja bym to tak przerobil, zeby tak bylo (skoro najnowsze modele wlasnie tak maja, a lampy z zewnatrz wygladaja przynajmniej tak samo). Bo chyba taka zarowka powinna tam podejsc, chodzi mi o grubosc trzonka, a wtedy nawet przy braku ku temu instalacji elektrycznej (tzn jednego przewodu i modulu) da sie to calkiem latwo zrobic... ale to juz temat na pozniej ;)
chyba sprawa jest rozwiązana
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1173238&postcount=24
dodam że dzisiaj testowałem i na '0' światła po prostu są włączone - zaś na auto działają wszystkie bajery (np doświetlanie zakrętów, słabsze podświetlenie C+ itp); No i ciężko jest określić czy xenony pracują na niższym napięciu gdy jest jasno. Chyba jednak dorobię sobie led-y.
PS czy przy DS-2 lub innym systemie odłączane są tyle światła, podświetlenie tablic, doświetlanie zakrętów itp?
Slartibartfast 26-01-2012, 08:26 Z tego co piszą ksenony świecą na 100% mocy:
On vehicles with gas discharge headlamps the PWM control is not active - the dipped beam headlamps come on with normal intensity.
To co opisujecie, jest wiadomym od dawna, tzn ze w trybie skandynawskim zarowki swieca ze zmniejszonym napieciem (zeby sie tak szybko nie zuzywaly itd) oraz ze ksenony jak swieca, to swieca calym napieciem tzn 85V z przetwornicy czyli na 100%.
Ale przeciez nie o tym tu mowa, tylko o swiatlach dziennych w halogenach, do ktorych galaxy jest w sumie przystosowane... Przynajmniej po zmianach w przepisach, ze od 2011 kazde nowo wyprodukowane auto musi miec takie rozwiazanie. DLatego w s-maxie dolozyli LEDy do dzeinnych, a galay jest zarowka w przeciwmgielnych/postojowych - i to wlasnie o tym tu piszemy ew. jak to zeobic zeby swiecilo.
A modul SD-2 nie wylacza innych swiatel tylko porostu zalacza tylko dlugie (one jako jedyne nie sa sterowane modulem swiatla tylko poprze przekaznik). Jesli juz masz aktywowany ten smieszny tryb skandynawski (nie wiem dlaczego nie zrobili tego trybu tak, zeby swiecily tylko i wylacznie 2 zarowki od swiatel mijania i nic wiecej) to on Ci nic niewylaczy a tylko spowoduje, ze bedziesz mial dodatkowo wlaczone dlugie na mniejszej mocy.
wydaje mi się, że ksenony NIE MOGĄ świecić ze zmniejszoną mocą
SD-2 nie ma sensu razem z trybem skandynawskim, bo wtedy SD-2 nie zadziała (wyłącza się jak włączają się światła mijania lub postojowe -zależnie jak się podłączy)
Dawno założyłbym SD-2 i wyłaczył tryb skandynawski, ale problemem jest, ze przy aktywnym SD-2 idzie też napięcie do silników przesłon biksenonów :(
Galaxy - Niemcy kombinują z założeniem przeciwmgielnych z galakstyki do eSia: http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1892-projekt-nebelscheinwerfer-galaxy/
http://image.nettix.fi/extra/carimg/1061301_1061400/1061399_b_3075d88a0c4b9a4e.jpg
Tom303 nie sprawdzałem jakie mam tam żarówki - ale przejrzałem instrukcje do Galaxy/S-maxa z lat 2006, 2007, 2010, 2011 i nigdzie nawet słowa nie było o tym słowa - żarówka wg instrukcji to HB4 55W
wszędzie jest tylko wpis "ŚWIATŁA DZIENNE (DRL) Światła zapalą się po włączeniu zapłonu."
Galaxy - Niemcy kombinują z założeniem przeciwmgielnych z galakstyki do eSia: http://forum.s-max-club.de/index.php...werfer-galaxy/
Swego czasu widziałem u nas na aukcji esia z takim zderzakiem.
Czołem wszystkim,
Po przeglądnięciu niezliczonych dostępnych w sieci forów, zdjęć i informacji odnośnie montażu świateł dziennych LED do S-Maxa (co jak wszyscy wiemy nie jest sprawą trywialną), zdecydowałem się na światła HELLA LEDay Flex (2x5 oczek z funkcją świateł postojowych).
Wczoraj odebrałem autko z warsztatu, gdzie światła były montowane (mogę polecić ludziom z okolic Krakowa) i uznałem, że do tych wcześniej wspomnianych niezliczonych postów w sprawie DRL-i do S-Maxa dorzucę swój. A nuż komuś ułatwię życie.
Światła działają następująco:
pozycja przełącznika "0" - świecą tylko LEDy
pozycja przełącznika "postojowe" - LEDy świecą z mniejszą mocą
pozycja przełącznika "mijania" - świecą LEDy z mniejszą mocą + ksenony
pozycja przełącznika "auto" - w zależności od warunków świecą LEDy z pełną mocą albo z mniejszą mocą + ksenony
Zdemontowałem żarówki ze standardowych postojówek, żeby pozbyć się żółtego światła, które do ksenonów nie za bardzo pasują. Nie pojawiają się żadne błędy przepalenia świateł postojowych, ani inne.
W razie pytań proszę o kontakt, chętnie odpowiem na pytania odnośnie mojej modyfikacji Esia.
Pozdrawiam !
na niemieckim forum (http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/6132-led-tagfahrlicht-am-s-max/page__st__240) znalazłem inaczej zamocowane HELLA LEDay Flex i przyznam się, że trochę zastanawiam się czy je montować... ile wogóle one kosztują?
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/tfl.jpg
jako pozycyjne (czy przepisy pozwalają na tyle świateł pozycyjnych?):
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/psl.jpg
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/grill-vorn.jpg
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/grill-hinten.jpg
Tom303 nie sprawdzałem jakie mam tam żarówki - ale przejrzałem instrukcje do Galaxy/S-maxa z lat 2006, 2007, 2010, 2011 i nigdzie nawet słowa nie było o tym słowa - żarówka wg instrukcji to HB4 55W
wszędzie jest tylko wpis "ŚWIATŁA DZIENNE (DRL) Światła zapalą się po włączeniu zapłonu."
Ta 55 watowa to bedzie przeciez zarowka od przeciwmgielnych, do dziennych realizowanych na zarowkach moze byc tylko moc 21W. To co tam pisze, a to co mozna zrobic i jak wygladaja mozliwosci - poprzez oszacowanie jak to wyglada naprawde, mozna zrobic po obejrzeiu tego reflektorka. Przeciez nawet jadac po drodze zauwazalm, ze swieci tam zarowka postojowych, wiec dziwne, ze w instrukcji o tym nie ma. Gorzej jak jest tam wtyk na zarowke szklana W5W. Ale trudno mi to oszacowac, bo nie mam galaxy, ktore masz Ty i wystarczy zobaczyc ...
No chyba, ze nie chcesz zobaczyc... Bo instrukcje to ja tez mam ...
mkrol321 27-01-2012, 12:31 Swego czasu widziałem u nas na aukcji esia z takim zderzakiem.
Ja mijałem się wczoraj z takim w Lublinie i przez chwilę zastanawiałem się czy mi się coś nie pokręciło :lol: ale faktycznie takie się zdarzają i musze powiedzieć że wygląda to całkiem całkiem.
TOM303 - jak będzie cieplej to sprawdzę - dzisiaj z rana -15C :(
dominick4 27-01-2012, 23:04 na niemieckim forum (http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/6132-led-tagfahrlicht-am-s-max/page__st__240) znalazłem inaczej zamocowane HELLA LEDay Flex i przyznam się, że trochę zastanawiam się czy je montować... ile wogóle one kosztują?
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/tfl.jpg
jako pozycyjne (czy przepisy pozwalają na tyle świateł pozycyjnych?):
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/psl.jpg
http://exeswiss.ch/stuff/smaxclub/smax/grill-hinten.jpg
Cześć,
Co do pokazanego mocowania - fajnie wygląda, . . . ale można je tu zamocować tylko jako same dzienne. Jeśli mają funkcję pozycyjnych muszą być na wysokości co najmniej 35cm, czyli mniej więcej druga szczelina dolnego grilla od góry.
HELLA ma homologację na DRL + pozycja, więc nie ma z tym problemu. Ja kupiłem je tu: http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/sklep/ws_gru_clob.php?notitle=1&icsearch=ledayflex
Nie są tanie, ale do Esia nic innego za bardzo nie pasuje. Co jest trochę irytujące HELLA nie daje ani pół wtyczki do podłączenia świateł w aucie, ale można wszystko co trzeba kupić w TME (internetowy sklep z częściami elektronicznymi), wychodzi taniej niż akcesoria sprzedawane przez HELLĘ.
Życzę powodzenia przy "tuningu".
Pozdrawiam!
markkato 28-01-2012, 13:28 Żarówki ze zdjęcia powyżej kupuje się jako osobne pojedyncze żarówki czy to jest cały pasek 5 led w całości? http://www.sklepledowy.pl/public/assets/pozycj/sklep_led_zarowki_w5w.gif (http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Blue-Vision-H6W-Bax9s-Xenon-Effect/90)http://www.sklepledowy.pl/public/assets/pozycj/sklep_led_zarowki_w5w.gif (http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka-Blue-Vision-C5W-36mm-Xenon-Effect/91)
dikileiden 28-01-2012, 14:20 No to i ja pokaże co zwojowałem ... co prawda to galaxy ale...
To co opisujecie, jest wiadomym od dawna, tzn ze w trybie skandynawskim zarowki swieca ze zmniejszonym napieciem ...
Mieszkam w Szwecji i nie zauważyłem niczego takiego ani na ulicy ani w swoim poprzednim aucie (S-Max'a którym teraz jeżdżę sprowadziłem do Szwecji z Niemiec).
Mialem wczesniej Mondeo MkIII (rginalne na rynek szwedzki) ze zwykłymi reflektorami halogenowymi i cały ten "tryb skandynawski" polegał na tym, że wszystkie światła zapalały sie razem równoczesnie z przekręceniem kluczyka w stacyjce w pozycję "zapłon".
Jeżdżąc w nocy nie zauwazyłem jakiejkolwiek różnicy w intensywności swiecenia reflektorów bez wzgledu czy miałem pozycję "0" czy przekrecona na właczone.
Jedyna róznica w "pracy" lamp pomiedzy trybami "0" i załaczonymi lampami jest taka, że światła drogowe można właczyć tylko przy załączonych - w trybie "dziennym" mozna tylko mrugnąć.
Byc może w innych autach ten "tryb skandynawski" działa inaczej, (np w Golfie 5 nie podswietlało deski) ale w Mondeo MkIII działało to tak jak napisałem bez zadnego zmniejszania intensywności świecenia
btw - dikileiden - co to są dokładnie za światełka i jakie mają wymiary?
Całkiem fajnie to wygląda ...
dikileiden 28-01-2012, 16:00 Są to Philipsy 4 diodowe około 12cm.
Mieszkam w Szwecji i nie zauważyłem niczego takiego ani na ulicy ani w swoim poprzednim aucie ...
Byc może w innych autach ten "tryb skandynawski" działa inaczej...
Przyznaje sie ze nie sprecyzowalem wypowiedzi, widzialem takie jezdzace (po Niemczech) BMW 3 (E46) i Audi A4/A6. Dzialalo to tak, ze swiecilo sie zarowka w tym miejscu, gdzie normalnie sa dlugie (od strony grilla) a swiecenie bylo takie zoltawe... (Tak ja mam teraz w s-maxie, tylko ze dlugie sa po zewnetrznej)
A o tym zredukowanym napieciu do 70-80% w fordach (niby tyle napiecia daje w tym trybie modul swiatel) gdzies juz czytalem ale w koncu potwierdzil mi to konsultant z dzialu serwisu z salonu forda.
A propos galaxy, na zdjeciu widze, ze tam jest chyba mala zarowka w "halogenach" od postojowych (od zewnetrznej strony). Z tego wnioskuje, ze dopiero po facelifcie sa inne reflektory, gdzie mamy dwuwloknowa zarowke, z ktorej ta mocniejsze wlokno sluzy jako swiatlo do jazdy dziennej (z kolei w s-maxie po faclicie dolozyli pasek LED w zderzaku).
ześć,
Co do pokazanego mocowania - fajnie wygląda, . . . ale można je tu zamocować tylko jako same dzienne. Jeśli mają funkcję pozycyjnych muszą być na wysokości co najmniej 35cm, czyli mniej więcej druga szczelina dolnego grilla od góry.
HELLA ma homologację na DRL + pozycja, więc nie ma z tym problemu. Ja kupiłem je tu: http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...arch=ledayflex
Nie są tanie, ale do Esia nic innego za bardzo nie pasuje. Co jest trochę irytujące HELLA nie daje ani pół wtyczki do podłączenia świateł w aucie, ale można wszystko co trzeba kupić w TME (internetowy sklep z częściami elektronicznymi), wychodzi taniej niż akcesoria sprzedawane przez HELLĘ.
Życzę powodzenia przy "tuningu".
Pozdrawiam!
nie zależy mi aby ledy służyły także jako pozycyjne, mówiąc szczerze to wolałbym uniknąć takiej 'choinki' :)
trochę drogie te hell'e, te są tańsze:
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-hid-502-okragle-warszawa-i2075109171.html
ewentualnie takie:
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-drl-skosne-ulepszone-i2075109251.html
Witam wszystkich,jestem tu nowy i chcialem wtracic tu swoje piec "groszy".W maju przywiozlem osobiscie z Niemiec esia i od tej pory zglebiam jego tajniki:).Postanowilem samodzielnie zamontowac lampy do jazdy dziennej.Przeszukalem czaly internet i kilka sklepow w "realu".Wybor padl na lampy NSSC 523 HD,to sa lampy dedykowane do Audi A4 i A6 oraz do samochodow z szerokimi blotnikami.Wycialem waskie otwory(recznie malym brzeszczotem) na skosach blotnika-scisle dopasowane do ksztaltu lamp.Mocowanie(od wewnetrznej strony blotnika) dalem zrobic (100zl)w warsztacie gdzie kleja,spawaja plastik.Reszte podlaczylem osobiscie-efekt???-nie moge wyjsc z podziwu:))-swieca lepiej jak orginalne lampy,mocowane obecnie w esiach.
tomekluka 31-01-2012, 18:38 jakieś zdjęcia?
Czy chodzi ci o te światła ? może wrzuć linka i jakieś foty tego twojego samochodu z dziennymi .
http://allegro.pl/audi-swiatla-dzienne-dziennej-jazdy-led-samsung-i2078179121.html
Ad. Dzionek:
Czy mógłbyś podzielić się fotkami jak to wygląda?
Bo nie bardzo rozumiem jak to w błotnikach?
"Wycialem waskie otwory(recznie malym brzeszczotem) na skosach blotnika"
Czy chodzi o te listwy w zderzaku w których są tez czujniki parkowania?
Czy o zaślepki na dole zderzaka gdzie normalnie w samochodach są przeciwmgielne?
Sam się zastanawiałem nad tymi DRL ale jakoś się "cykam" żeby nie schrzanić zderzaka. ;)
A teraz pytanie do wszystkich.
Czy ktoś ćwiczył może założenie ringów (angel eyes) w Sex-Maxie, jako DRL (czyli dzienne) czy to reflektorach głównych czy też w przeciwmgielnych?
Znalazłem sklep z ringami LED SMD .
I po oględzinach z zewnątrz i wstępnym pomiarze średnicy przeciwmgielnych wydaję się że te o średnicy 85mm by pasowały.
http://jafra.home.pl/index.php/cPath/187_237
Widziałem gdzieś na YouTube takie rozwiązanie w połączeniu z paskiem LED SMD na obrzeżu reflektora głównego. Wiem że posiadacze Mondków to ćwiczyli ale jak sprawa się ma z S-Maxami?
Rozwiązanie oczka Hella jest ciekawe ale drogie, no i czasami może wymagać wiercenia w zderzaku (otworów fi ~30mm).
Znalazłem tez odpowiednik firmy NSSC - DRL 502HP® ale nie ma tam podanej średnicy montażu.
Przeczytałem praktycznie cały wątek. I cały czas zastanawiam się nad rozwiązaniem o najmniejszej ingerencji w zderzak a dobrym efekcie zarówno od strony wizualnej jak i praktycznej.
Proszę o komentarze, podpowiedzi rozwiązań.
Zaznaczam że nie interesuje nie moduł do długich ze zmniejszoną mocą świecenia.
Pzdr
paski led na obrzeżasz reflektora są całkiem popularne na zagranicznych forach eSia, ale mają tą wadę, że nie są homologowane (tak samo jak dokładane ringi lub ledy u doóu zderzaka w miejscu, gdzie galaxy ma światła przeciwmgielne).
Jestem coraz bliższy założeniu tych NSSC - DRL 502HP w grilu (nie chcę wiercić zderzaka) tak jak na poprzedniej stronie są hell'e
To że taśmy czy ringi nie mają homologacji to wiadomo.
Natomiast większość lamp montowanych w/pod zderzak czy miejsce zaślepek standardowych przeciwmgielnych na dole zderzaka, ma homologację na kloszu.
Pytanie jest, czy o takie ringi ktoś by się "czepiał"?
Przy założeniu że zamontowane byłyby elegancko i wyglądały jak powiedzmy -oryginał ;), żeby nie wzbudzać podejrzeń? Jak myślicie?
Bo np. montując je w przeciwmgielnych są mało widoczne w stanie wyłączonym. Bo montują je (YouTube) nie przy samym brzegu bo tu płaszczyzna jest skośna tylko w miejscu gdzie w halogenie widać połączenia skośnej części w resztą lampy. Jest tam taka granica.
Czy jakiś diagnosta zagląda co masz w kloszach? Ewentualnie dochodzi czy ten model ma DRL w kloszu oryginalnie?
I tu właśnie pytanie: czy oryginalne reflektory innych aut posiadających fabryczne DRL w reflektorze głównym mają jakąś informację na reflektorze o tym np. homologację dla DRL na kloszu?
Oczka w grillu wyglądają moim zdaniem lepiej niż wiercone w zderzaku ale chyba nie o to mi chodzi.
Ad. mayak
czy znasz może średnicę montażu tych oczek NSSC?
Juz nie aktualne doszukałem się.
Nie wiem czemu wcześniej tego nie zauważyłem.
"Wymiary (śr obudowy/klosza x gł) - 30mm/35mm x 26mm "
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=37307&g2_serialNumber=4
montaż DRL w kształcie pasma skośnie w grilu:
http://galerie.s-max-club.de/main.php?g2_itemId=37184
do sprawdzenia czy zachowany jest minimalny odstęp między paskami oraz maksymalny odstęp od zewn. krawędzi samochodu
Znalazłem coś takiego na forum UK
http://i72.servimg.com/u/f72/12/22/11/82/dsc_0015.jpg
http://i32.servimg.com/u/f32/12/22/11/82/dsc_0014.jpg
Witam
Jako że osobiście nie widzi mi się zbytnia ingerencja w blacharkę - wycinanie otworów, klejenie - szukam rozwiązań bezinwazyjnych.
Zainteresował mnie montaż ledów w atrapach bocznych wlotu powietrza.
Na forum zauważyłem, że dwie osoby podjęły temat, lecz bez efektów.
Widziałem dwa zdjęcia różnych s-maxów, więc wydedukowałem, że muszą być gdzieś w sprzedaży.
Pewnie nie w Polsce, ale może warto zainteresować się.
Osoby, które dużo przesiadują na zagranicznych stronach może mogły by coś powiedzieć - ewentualnie czy ktoś się z takimi spotkał, albo posiada.
Proszę i informację gdzie i za ile można je zdobyć.
Oto link z tematu „pomysły na mody zewnętrzne" gdzie znalazłem zdjęcie esia z wspomnianymi ledami.
http://s-max.bbfr.net/t4842p15-que-pensez-vous-de-cette-modif
ledy w zderzaku w miejscach gdzie 'normalnie' są światła przeciwmgielne, to moim zdaniem samoróbki, czyli bez szans na homologację
chyba żeby założyć w tym miejscu gotowe światła, choćby te okrągłe
Takiego rozwiązania jeszcze nie widziałem... :D
http://kameleon.otomoto.pl/ford-s-max-2l-170k-panorama-skora-navi-C17927083.html
Zainteresował mnie montaż ledów w atrapach bocznych wlotu powietrza. Na forum zauważyłem, że dwie osoby podjęły temat, lecz bez efektów. Widziałem dwa zdjęcia różnych s-maxów, więc wydedukowałem, że muszą być gdzieś w sprzedaży.
Proszę i informację gdzie i za ile można je zdobyć. Oto link z tematu „pomysły na mody zewnętrzne" gdzie znalazłem zdjęcie esia z wspomnianymi ledami. http://s-max.bbfr.net/t4842p15-que-p...de-cette-modif
Wyglądają ciekawie i widać ze są idealnie dopasowane do otworów w zderzaku.
Przyłączam się do prośby
Ktokolwiek widział ktokolwiek wie -niech da znać:)
pzdr.
Jim
tomekluka 01-03-2012, 15:38 To nie są kupione gotowe ledy. Gość wykonał je sam.
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=pl&rurl=translate.google.com&sl=auto&tl=pl&u=http://s-max.bbfr.net/t4854-eclairage-leds-avec-les-ouies-blanches-a-la-facon-tex&usg=ALkJrhgWO5_Ya8btJXw4bX4an773B1gdyg
dikileiden 02-03-2012, 00:44 Panowie bawicie się w takie popierdółki , przecież takie samoróbki wyglądają śmiesznie jak świąteczna choinka , już nie mówiąc że w dzień tych led praktycznie nie widać , a już nie mówiąc o homologacji. Przecież to przeglądu nie przejdzie.
Zastanawiam się czy można zamienic żarówki świateł pozycyjnych na mocniejsze i podłączyc je tak, żeby świeciły na stałe po włączeniu zapłonu i czy takie rozwiązanie można zastosowac jako światła dzienne? Do tego automatyczny włącznik zmierzchowy świateł i po kłopocie... chyba...?...;)
Ja wymyśliłem sobie coś takiego. Jestem ciekaw Waszej opinii.
Ja wymyśliłem sobie coś takiego. Jestem ciekaw Waszej opinii.
Fajne, z daleka można pomylić z fabrycznymi.
Naprawde fajnie to wygląda jakie to ledy
To są te ledy :http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-audi-porsche-vw-e4-i-rl-i2159551782.html
Mam zamiar jeszcze zrobić tak, aby po włączeniu świateł mijania nie gasły tylko świeciły jako postojowe ( tak jest chyba w nowych modelach) tylko nie do końca wiem czy jest to zgodne z przepisami.
@Dzidol- czy mógłbyś zrobic zdjęcia i opis w jaki sposób zamontowałeś te LEDy?
Ledy montowane były w warsztacie, więc nie wiem jak są zamontowane. Z tego co mówił mechanik który je montował musiał wyciąć niewielkie otwory w zderzaku który musiał zdemontować. A jeśli chodzi o zdjęcia, to mogę jedynie zrobić od strony zewnętrznej. Jeśli takie Cię zadowolą to nie ma problemu.
Jeśli nie sprawi Ci to kłopotu to poproszę:)
Ile zapłaciłeś za montaż?
Jasne, nie ma problemu, jutro je tutaj wrzucę. Za montaż płaciłem 130 zł.
wojtas2221 06-03-2012, 09:05 Ledy naprawdę rewelacja- przypominają fabryczne
Jak się je włącza?pod co są podpięte?
(jestem laikiem w tych sprawach- dopiero te ledy mnie zainteresowały)
RafalskiWroc 11-03-2012, 14:10 Witam Szanownych kolegów.
Czy LEDy w 'kratce" nie wpływają na czujniki park tronica?
Czemu sądzisz, że miałyby mieć jakikolwiek wpływ?
Prędzej może zakłócać radio .
Przejrzałem ten temat i mam pytanie.
Czy za pomocą modułu SD-2 można zasilić zamiast świateł drogowych światła przeciwmgilne w taki sam sposób jak drogowe?
Moim zdaniem powinno byc to mozliwe ... chociaz z drugiej strony gdzies na forum w tym temacie powiazanym z SD-2 bylo wspomniane, ze swiatla drogowe, jako jedyne w fordach od 2007 (galaxy, s-max, mondeo) sa zalaczenae bezposrednio przez przekaznik (ktory slychac po wcisnieniu dzwigni "dlugich"), natomiast wszystkie inne sa podlaczone do modulu sterowania swiatlami, ktory to m.in. wykrywa przepalenie sie zarowki i potrafi obnizyc napiecie do ok 80% (wg informacji z serwisu) przy aktywacji tzw "trybu skandynawskiego". Z tego wzgledu nie jest wskazane lub moze nawet niemozliwe, zasilanie modulu od strony jego wyjscia na zarowke.
Ja osobiscie mam podpiete to do swiatel dlugich, co z reszta polecam, m.in z tego wzgledu, ze dlugie sa od zewnetrznej strony, a moim zadniem efektowniej wyglada, jak swiatla swieca jak najblizej zewnetrzych krawedzi pojazdu, pokazujac jadnoczesnie, ze autko jest calkiem szerokie ;)
A druga kwestia to to, ze byc moze nie jeden policjant orientuje sie juz w miedzyczasie, co to sa za swiatla w zderzaku s-maxie tzn ze sa to przeciwmgielne. I zauwazywszy Cie z z daleka, jestes potencjalnym kandytatem do zatrzymania (o mojej historii, kiedy jadac cougarem w dzien na przeciwmgielnych zostalem zauwazony przez pratol jadacy z przeciwka, ktory po naszym miniecu sie wlaczyl koguty, syreny, zawrocil i gonili mnie, jak jakiegos przestepce, a chodzilo o ... przeciwmgielne;) - pisalem juz gdzies na forum). A tak, takie slabsze swiecenie w miejscu, gdzie normalnie nikt tych swiatel swiecacych w dzien nie oglada, raczej nie podpada, a jakby co, to mozna probowac z wymowka, ze to taki tryb skandynawski, aktywowany w serwisie ;) Jakby co, to mam oczywiscie jeszcze wylacznik ale pod maska ;) Osobiscie natknalem sie juz na dwa patrole wypatrujace jekies samochody i nie podpadlem im w zaden sposob z tymi drogowymi, zazacymi sie slabsza moca swiatlami ;)
Dziękuje za odpowiedź, masz racje z tymi przeciwmgielnymi, też pewnie odległości od brzegu nie są spełnione i to widać, dlatego to zobaczyli w kudze.
ętnie założę w podobny sposób.
Odp: Dołożenie świateł do jazdy dziennej
Jasne, nie ma problemu, jutro je tutaj wrzucę. Za montaż płaciłem 130 zł.
Witam
Czy zakłócają radio i CB?
Czy podrzucisz adres mechanika- chętnie założę w podobny sposób.
Witam. Prosiłbym kolegę DZIDOL-a o wrzucenie zdjęć zamontowanych świateł LED do jazdy dziennej.
slavobos 04-06-2012, 09:03 Witam
Zakupiłem niedawno ledy NSSC - DRL 502HP, coś podobnego jak Hella.
Zaraz po zakupie w celu sprawdzenia podłączyłem je bezpośrednio do akumulatora. Czerwony +, Czarny -, ledy świecą, no to przytykam zółty do + akumulatora- ledy gasną, czyli działają poprawnie.
Wczoraj podłączyłem wszystko na stałe i tu pojawił się problem. Po włączeniu świateł postojowych, lub i mijania, ledy zaczynają migać jak stroboskopy. Co może być przyczyną?
Oto jak podłączyłem na stałe:
Czarny (-) przykręcony na stałe do masy przy silniku
Czerwony(+) terminal 44 w skrzynce bezpieczników (12v po włacz stacyjki)
Zółty (sterowanie) do kabelka +12v od postojówek
W ww konfiguracji ledy migają, jak żółty podepnę pod +12V z aku to gasną więc sterownik działa. Jak rozwiązać ten problem?
slavobos
witam tez tak mialem podpiete ledy ale rozwiazalem ten problem wystarczy ledy podlaczyc zamiast postojowek pod swiatla mijania i teraz dzialaja
Tak, tylko te rozwiązanie nie jest zgodne z przepisami. A przepis służy (i z ta idea się zgadzam), żeby nikt nie jeździł na postojowych po zmroku z włączonymi światłami do jazdy dziennej, bo te po prostu wtedy zaczynają razić po oczach. A uwierzcie mi, ze takich delikwentów jeździ całkiem sporo i to nawet z włączonymi światłami mijania do tego (mając tylko ręczny włącznik tych świateł w jakikolwiek sposób nie sprzężony ze światłami postojowymi).
... Po włączeniu świateł postojowych, lub i mijania, ledy zaczynają migać jak stroboskopy. Co może być przyczyną?...
Lampy podlaczyles dobrze. Ja tak mialem, jak mi kabelek sterowania (zolty) po zimie skorodowal, musialem wymienic zlacze i troche grubszy kabel dolutowac, bo te oryginalne to takie cieniutkie ze szkoda gadac.
A czy u Ciebie dzieje sie tak przy wylaczonym silniku czy tylko jak go wlaczysz?
Ja podejrzewam jakies migotanie napiecia w tym miejscu, a na zarowce tego nie widac bo ma za duza bezwladnosc. Miganie zarowki kilkanascie razy na sekunde ludzkie oko juz nie wychwici, za to miganie diody tak.
Zmierz napiecie w tym miejsciu czy nie ma wtedy mniej niz 12V. Im mniejsza wartosc srednia w tamtym miejscu tym bardziej swiadczy o tym ze z tym napieciem jest cos nie tak...
I w ktorym z Twoich samochodow to zamontowales?
W S-maxie jest modul swiatel, ktory niestety ale napiecie na zarowki podaje nie bezposrednio. Wyjatkiem sa tylko swiatla drogowe, gdzie napiecie dostaje poprzez przekaznik z akumulatora.
Ja w mondeo MK3 nie mam tego problemu. Byc moze napiecie jest generowane przez tranzystor, bo tylko w taki sposob da sie obnizyc napiecie do 80%, a jak wiadomo taki tryb ten modul posiada (skandynawski czy jak kto woli tryb ciaglego wlaczenia oswietlenia). Tylko nie wiem czy to jest obnizanie analogowe czy szybkie taktownie, tak ze wartosc srednia napiecia bedzie zanizona. Bo jesli wystepuje taktowanie, to moze to byc wytlumaczeniem problemu.
Ja bym sprobowal miedzy to napiecie a mase podlaczyc kondensator elektrolityczny o pojemnosci ok 1000 mikro F (lub wiekszej) i na napiecie przynajmniej 16V.
Ale to tylko teoria ;)
witam ja mialem tak podpiete ledy na poczatku mechanik prubowal podlaczyc je pod postojowki i migaly powiedzial ze sterownik jest zepsuty i zolty kabelek nie podlaczyl wiec ledy swiecily caly czas nawet na swiatlach mijania ale nie dalo mi to spokoju metoda prob i bledow podlaczylem je tak ze swieca sie same ledy a jak wlacze swiatla mijania to ledy gasna
slavobos 04-06-2012, 21:38 Dziękuje za odpowiedź i radę.
Problem już rozwiązałem stosując przekaźnik 5 pinowy 30A (taki duży bo akurat taki był w sklepie).
Jak zapalę postojówki, lub postojówki i mijania, przekaźnik rozwiera styk zasilania ledów. Proste ale skuteczne. Widać moduł sterujący nie bardzo chciał gadać z elektroniką S-maxa, choć na pudełku jest napisane, że światła są zgodne z CAN.
Ale to już i tak nie istotne. Problem został rozwiązany. :)
Martwi mnie tylko nieco przekroczony wymiar od obrysu samochodu. Powinno być 40cm, a jest u mnie 40,5cm. Reszta trzyma wymiar.
Zobaczymy jak będę w PL czy ktoś się przyczepi.
pozdrawiam
slavobos
pół centymetra? przecież to nie apteka - jest ok
możesz zapodać fotki Twojego eSia z lampami?
slavobos 06-06-2012, 20:18 Ok są i zdjęcia.
Może nie wygląda to rewelacyjnie. Ale mi się podoba i działa jak należy, a to najważniejsze.
Jeszcze takie pytanko. Czy muszę mieć ze sobą w samochodzie homologację, czy wystarczy nadruk na kloszach: RL, E4, 0054?
Witam. Mam pytanko, zanim zainwestuje w te lampki czy ktoś przymierzał się do ich montażu.
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-do-jazdy-dziennej-philips-4-led-i2374030351.html
Myślę że fajnie by się wkomponowały w kratkę wlotu powietrza.
Widzialem na niemieckim forum s-maxa podobne philipsy,tylko montowane do do tych miejsc z zaslepkami obok wlotu powietrza.Wygladalo i dzialalo ok.
Widzialem na niemieckim forum s-maxa podobne philipsy,tylko montowane do do tych miejsc z zaslepkami obok wlotu powietrza.Wygladalo i dzialalo ok.
Też o tym myślałem ale nie chce "modyfikować" za bardzo zderzaka.
Wolałbym by został w oryginale a LED-y wstawić do wlotu.
Przymierzę dziś szablony i zobaczę jak z wymiarami, czy się " łapię " w dopuszczalnych normach.
dikileiden 09-06-2012, 00:48 Ja mam te philipsy zamontowane ale w galaxy (zdjęcia strona 16 tego tematu).
jpiotr77 09-06-2012, 21:55 Witam, chociaż jestem przeciwnikiem ingerencji w wygląd i jakiekolwiek (właściwie to byłem :) ) przeróbki to zdecydowałem się na montaż świateł led tych co DZIDOL i naprawdę nie żałuję efekt naprawdę super polecam panowie, jak będę miał chwilkę to wrzucę fotki. :)
slavobos 10-06-2012, 00:25 No i dobrze, bo przecież nie chodzi nam chyba o wiejski tuning, tylko o ułatwienie sobie życia? W większości przypadków dodane ledy nie szpecą, może też nie poprawiają w znaczący sposób wyglądu, to przecież kwestia gustu. Jednak dzięki nim nie jesteśmy skazani na korzystanie ze świateł mijania.
pozdrawiam
jpiotr77 09-07-2012, 21:37 Witam, miałem chwilkę więc wrzucam trzy fotki auta z ledami może ktoś jeszcze się skusi:)
No ooooooooo..całkiem całkiem .
_MŁYNEK_ 10-07-2012, 10:14 Wstaw zdjęcia jak te światełka są wyłączone, chce zobaczyć jak to wygląda :)
Dużo trzeba rzeźby aby je zamontować?
Witam, chociaż jestem przeciwnikiem ingerencji w wygląd i jakiekolwiek (właściwie to byłem :) ) przeróbki to zdecydowałem się na montaż świateł led tych co DZIDOL i naprawdę nie żałuję efekt naprawdę super polecam panowie, jak będę miał chwilkę to wrzucę fotki. :)
Witajcie,
Czy możesz podać dokłądne dane tych ledów i ile dałeś?
Witam, miałem chwilkę więc wrzucam trzy fotki auta z ledami może ktoś jeszcze się skusi:)
fajnie wygląda!!
możesz zrobić fotki przy wyłączonych światłach?
sam montowałeś?
gdzie/jak podłaczyłeś?
czy to są te http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-audi-porsche-vw-e4-i-rl-i2480252549.html ?
z góry dziękuję
jpiotr77 13-07-2012, 12:21 Witam, tak to te światełka tylko ja akurat kupiłem tu ( http://moto.allegro.pl/swiatla-dzienne-dziennej-jazdy-led-samsung-rybnik-i2468641240.html ) poza tym to same ledy spisują się super mają dobre kąty świecenia, gdybym miał je zakładać jeszcze raz zrobiłbym to bez wahania.
Jeżeli chodzi o montaż to montowałem je sam, troszkę czasu to zajmuje jakieś 3-4h. Trzeba zdemontować zderzak no i niestety cięcie do tego od wewnątrz są jeszcze uchwyty zderzaka które również trzeba lekko przyciąć (w zasadzie nie osłabia to mocowania zderzaka) jeżeli chodzi o podłączenie to masz trzy kabelki jeden masa na stałe drugi podłączyłem pod postojowe (w momencie włączenia świateł postojowych ledy gasną ) i pod trzeci znalazłem wolne miejsce w skrzynce bezpiecznikowej w którym jest zasilanie po przekręceniu kluczyka i po sprawie. Teraz mam włącznik świateł ustawiony w pozycji auto czyli jak się ściemnia to automatycznie włączają się światła mijania i na odwrót. Jeżeli chodzi o fotki to postaram się wrzucić w weekend.
super - czekam na fotki :)
poproszę też o fotkę tej skrzynki z bezpiecznikami, do której się podłączyłeś
...trzeba zdejmować zderzak? jak to się robi?
O w morde.......zdięcie zderzaka to troche gimnastyki , zwłaszcza jeżeli nigdy nie był zdejmowany .Najtrudniejsze jest odkręcenie lub obcięcie 4 śrób M-6 które są pod błotnikami po obu stronach . Nakrętki są wtopione w plastykowy element pod zderzakiem i nigdy nie ruszane mogą się kręcić w kółko razem ze śróbą - wtedy tylko obciąc łeb śruby od strony górnej błotników .b. trudny dostep .:572:
jpiotr77 14-07-2012, 10:25 Żeby zdjąć zderzak musisz wymontować lampy, powinno się również zdemontować nadkola ponieważ zderzak jest mocowany na śruby po dwie z każdej strony ( ja nadkoli nie demontowałem całkowicie tylko wykręcałem wkręty które je trzymają z przodu skręcałem koła do środka odginałem mocno nadkole, jest elastyczne i kluczykiem nasadowym z grzechotką wykręcałem jedną ze śrub, drugą wykręcałem od strony lampy, przed wykręcaniem poczęstowałem śruby wd-40), poza tym trzeba wypiąć kostki od halogenów, parktronika, ewentualnie wężyki od spryskiwaczy jak ktoś ma. Później pozostaje nam zdjęcie zderzaka który trzyma się na zaczepach, a wcześniej jeszcze osłonkę na której leży pręt od maski. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Samo wycinanie wzdłużne robiłem szlifierką kontową na niskich obrotach i cieniutką tarczą, a poprzeczne dremelem. Może dziś lub jutro postaram się zrobić fotki i wrzucić, gdybym wiedział, iż będzie takie zainteresowanie porobił bym fotki w trakcie prac.
Jeżeli chodzi o fotki to postaram się wrzucić w weekend.
zrobisz? :)
energo30 19-07-2012, 08:47 jpiotr77
byłeś w stanie wyciąć tak otwór że nie trzeba szpachlować , malować tej cześć zderzaka?
jpiotr77 19-07-2012, 10:47 Witam, co do fotek to sorki że jeszcze nie wstawiłem oczywiście w wolnej chwili to zrobię, jeżeli chodzi o cięcie i jego wygląd to nic nie szpachlowałem i nie widać żadnego cięcia patrząc z przodu na auto, natomiast jeżeli uklękniemy przed autem aby przyjrzeć się dokładnie to troszeczkę widać cięcie od dołu, normalnie patrząc stojąc przed autem nie widać cięcia.
jpiotr77 24-07-2012, 21:00 Witam sorki że tak późno lecz ostatnio bardzo brakuje mi czasu:572:
jpiotr77;
wygląda naprawdę dobrze - klasa;
pierwsze samodzielnie dołożone ledy, które mi się naprawdę podobają;
gdybyś świadczył usługi - zapisał bym się do Ciebie w kolejkę;
moje gratulacje :-)
Potwierdzam, wygląda to bardzo dobrze, ale ................. to cięcie zderzaka ? :-) mimo wszystko gratuluje!
Kolejny dowód na to że polak potrafi :-)
Pozdrawiam
Potwierdzam, wygląda to bardzo dobrze, ale ................. to cięcie zderzaka
Zderzak to tylko kawałek plastiku, nad czym tu płakać? Sam wierciłem otwory w karoserii trochę droższego auta bo były mi potrzebne i jakoś nie mam z tego powodu przeżyć wewnętrznych :)
szefowa (żona) jest na tak, więc będę zakładał takie ledy!
jak się wszystko uda, to JPIOTR77 masz u mnie piwo! :)
mam pytanie tylko jak rozwiązałeś mocowanie ledow do zderzaka?
Witam,
nie ukrywam, że 'dzieło' Piotrka (jpiotr77) spodobało mi się i korzystając z przymusowej
wymiany zderzaka przedniego kupiłem polecane LED'y (stłuczka mojej żony - btw -unikajcie spotkania z nowymi fiatami są ubezpieczone 'fabrycznie' w TU generali -tragedia jeśli idzie o terminowość a także wymuszania udziałów w naprawie:( ) - montaż LED w ASO -a ponizej dla zainteresowanych kilka fotek zderzaka przed zamontowaniem.
pozdro!
XPrzemo
Witam, tak to te światełka
jeżeli chodzi o podłączenie to masz trzy kabelki jeden masa na stałe drugi podłączyłem pod postojowe (w momencie włączenia świateł postojowych ledy gasną ) i pod trzeci znalazłem wolne miejsce w skrzynce bezpiecznikowej w którym jest zasilanie po przekręceniu kluczyka i po sprawie. Teraz mam włącznik świateł ustawiony w pozycji auto czyli jak się ściemnia to automatycznie włączają się światła mijania i na odwrót.
A konkretnie o którym bezpieczniku myslałęś.?.......rozumiem że mowa o tej w komorze silnika.
czy przewody w lampach połączyłeś razem i wyprowadziłeś do bezpiecznika w skrzynce , czy każdą lampę osobno .
Czy nie musiałeś wgrywac programu (softu) z tą opcją .
ja w swoim wykorzystałem zaślepki pionowe i tam wmontowałem lampy ledowe. według mnie i pracowników serwisu (przy okazji wizyty u nich) wyglądają rewelacyjnie. Pozdrawiam
Witam,
nie ukrywam, że 'dzieło' Piotrka (jpiotr77) spodobało mi się i korzystając z przymusowej
wymiany zderzaka przedniego kupiłem polecane LED'y (stłuczka mojej żony - btw -unikajcie spotkania z nowymi fiatami są ubezpieczone 'fabrycznie' w TU generali -tragedia jeśli idzie o terminowość a także wymuszania udziałów w naprawie:( ) - montaż LED w ASO -a ponizej dla zainteresowanych kilka fotek zderzaka przed zamontowaniem.
pozdro!
XPrzemo
Witam
Wktórym ASO to było montowane i jaki koszt?
jeśli wyjołeś tylko po jednej zaslepce na stronę to chyba za słabe światło uzyskałeś jak na oświetlenie dzienne .Bardziej na pzycyjne .
Druga sprawa to odległość od ziemi .
Widziałem w TV nowego Peugota ma takie podwujne dzienne pionowe po obu stronach i wygląda super .
jeśli wyjołeś tylko po jednej zaslepce na stronę to chyba za słabe światło uzyskałeś jak na oświetlenie dzienne .Bardziej na pzycyjne .
Druga sprawa to odległość od ziemi .
Ja użyłem PHILIPS DayLight 4 i świecą naprawdę bardzo jasnym i mocnym światłem. A co do odległości od ziemi to przepis nakazuje min 250mm.
Witam
W którym ASO to było montowane i jaki koszt?
Auto Watin -koszt 162 zł - ale uprzedzam że wynika to z faktu że nie jest w to wliczony koszt demontażu i montażu zderzaka -za te czynności płaci ubezpieczyciel w ramach naprawy powypadkowej.
pozdro!
XPrzemo
Widziałem w TV nowego Peugota ma takie podwójne dzienne pionowe po obu stronach i wygląda super . też o tym myślałem, ale niestety kąt pochylenia tego drugiego na to nie pozwala.
Pytanie do TEEDEK:
Czy mógłbyś powiedzieć, gdzie montowałeś swoje LED-y i jaki był całkowity koszt? Z dotychczas omawianych na forum rozwiązań to podoba mi się najbardziej.
Tedeek podsuń link do jakiejś strony z ledami, które zamontowales
Dzięki
tygrysex 10-08-2012, 07:07 Ale wy lenie jestescie :P
Pisal, ze sa to PHILIPS DayLight 4
http://www.philips.pl/c/car-lamps/daylight-4-swiatla-do-jazdy-dziennej-12-v-5-w-12820wledx1/prd/
suren :
pomysł i wykonawstwo własne. Koszt, to koszt zakupu lamp
pomysł i wykonawstwo własne. Koszt, to koszt zakupu lamp
Czy uszczelniałeś/kleiłeś jakoś front tych świateł do zderzaka, czy tylko docinąłeś? Gdzie w ogóle je przykręciłeś? Oryginalnych uchwytów nijak nie ma gdzie przykręcić do zderzaka.
jpiotr77 i pxl
jak macie spasowane te LEDy - dosunięte maksymalnie w stronę środka auta?
jak głęboko wsunięte "w zderzak"? - na równo z listwą w której jest czujnik parkowania, czy może troche głębiej?
gdzie dokładnie podłączyliście LEDy?
dziękuję z góry
jpiotr77 21-08-2012, 21:35 Jeżeli chodzi o pasowanie docinanie to ja ustawiłem je tak po środku, natomiast jeżeli chodzi o wysunięcie to jak będziesz to robił to sam zauważysz iż szkło ledów od środka jest lekko ścięte i to ścięcie wystaje, od zewnętrznej strony wystaje około 0,5cm. Jak będziesz wycinał otwory to uważaj abyś nie przesadził z ich wielkością tak długością jak i szerokością, a co do szerokości to ciąłem zaraz pod krawędzią górną jest ona lekko po środku zagięta w dół ale to nie przeszkadza dlatego dolne cięcie musi być proste i sprawia wrażenie iż otwór po środku jest za wąski ale jak już wkładamy w otwory ledy to sama się podgina i wszystko ładnie pasuje.
jpiotr77 i pxl
jak macie spasowane te LEDy - dosunięte maksymalnie w stronę środka auta?
jak głęboko wsunięte "w zderzak"? - na równo z listwą w której jest czujnik parkowania, czy może troche głębiej?
gdzie dokładnie podłączyliście LEDy?
dziękuję z góry
Ja mam wycięcie zaczynające się bliżej środka zderzaka (prawie na maksa) - led kończy się tuż za linią czujnika pdc i tam już łagodnie wchodzi w zagłębienie linii zderzaka - nie wystają tak jak od strony wewnętrznej (od środka)-fotki poniżej.
Podłączenie wg instrukcji - plus po stacyjce, minus oraz sterowanie (sygnał wyłączajacy dlr) do postojowych.
I powiem że jestem zadowolony - światła mam włączone w pozycji auto i w zależności od zaciemnienia palą się DLR led lub standardowe xenony wraz całą resztą.
that's all folk!!
Pozdro!
XPrzemo
jpiotr77 22-08-2012, 08:53 pxl i ja mam w zasadzie tak samo jeżeli chodzi o wysunięcie po prostu to samo tak wychodzi podczas montowania, a co do odległości to nie wiem czy pasowałoby montowanie od zewnętrznej krawędzi lecz wydaje mi się, iż im szerzej rozstawione tym lepiej wyglądają tak jak to ma miejsce w tym po lifcie.
przy zewnętrznej krawędzi jest większa krzywizna zderzaka, więc lampa LED będzie pod większym kątem, a z drugiej strony, to te lampy są właśnie do montażu pod kątem... muszę jakąś przymiarkę zrobić
a tak wogóle, to ze względów czasowych, muszę rozłożyć robotę (montaż) na etapy, więc żeby nie uziemiać auta, to mam zamiar montować LEDy bez zdejmowania zderzaka, zdejmę tylko reflektor, a otwór w zderzaku będę wycinał z zewnątrz - da się tak?
Ja użyłem PHILIPS DayLight 4 i świecą naprawdę bardzo jasnym i mocnym światłem. ...
IMHO najfajniejsze rozwiązanie na dokładane dzienne do przedliftowego S-Maxa z tych które do tej pory widziałem - bardzo przypomina halogeny w C-Maxie, które btw strasznie mi sie podobają g:D
Ja osobiscie biorę pod uwagę albo takie właśnie rozwiązanie jak zrobił teedek, albo okrągłe lampy montowane przy pomocy obudowy od halogenów z nowej Fiesty, w okolicy tych zaslepek w dolnej części zderzaka, lub ewentualnie wpuszczone w zderzak po bokach przedniej tablicy rejestracyjnej - na rysunkach jakie sobie robiłem wyglądało to całkiem ciekawie ...
Pytanie tylko kiedy znajdę tyle czasu żeby tym sie zająć ... g:P
Czy uszczelniałeś/kleiłeś jakoś front tych świateł do zderzaka, czy tylko docinąłeś? Gdzie w ogóle je przykręciłeś? Oryginalnych uchwytów nijak nie ma gdzie przykręcić do zderzaka.
Właśnie, mam to samo pytanie bo zamierzam też je montować jak teddek tylko jak?
Prośba do teddka :
cyknij foty jak zamocowałeś te Philipsy bo bardzo mi się podoba sposób i rozmieszczenie tych lampek .
Przeczytałem cały temat i prawie juz kupiłem diody flex (M-Tech LED 825HP) do zamontowania w grillu - chciałem uniknąć wycinania w zderzaku. Niestety jak jeden z kolegów zauważył - byłoby to w odległości wiekszej nić 40 cm od krawędzi zewnetrzenej auta. Ciekawe jest rozwiazanie teddek'a - ale byłem przekonany, że nie da sie zmieścić lamp Philips Daylight 4 w tych pionowych szczelinach - lampy mają 125mm długości - zmierzę te szczelinki dzisiaj. Można by tam próbowac wcisnąć te pojedyncze diody flex, albo zamocować poziomo takie lampy samsunga - powinny świecic wystarczająco skośnie:
http://moto.allegro.pl/swiatla-dzienne-dziennej-jazdy-led-samsung-rybnik-i2468641240.html
Albo lampy Philipsa poziomo....
Najbardziej zawiedziony jestem, że ten grill jest za dalego od krawędzi obrysu S-maxa....
Dobrym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie świateł drogowych ale te przepisy... Wolę coś na 100% zgodnego z obowiązującym prawem. Choć niska cena i łatwość montażu naprawdę zachęca (SD2.2 za jakieś 45 PLN). Mechanik zachęcał mnie do rezygnacji z świateł p/mglielnych i montać tam okrągłych świateł LEDowych, ale na to się jednak nie zgodzę. Pozostaje cięcie zderzaka ...
Pozdr,
kasmar
Mechanik zachęcał mnie do rezygnacji z świateł p/mglielnych i montać tam okrągłych świateł LEDowych, ale na to się jednak nie zgodzę.
poza wyglądem, to realny pożytek z przeciwmgielnych jest niewielki, więc IMO nie szkoda rezygnować, ale co zrobisz ze światłami pozycyjnymi, które są wewnątrz przeciwmgielnych?
chyba że założysz dwufunkcyjne (jeśli takie istnieją) ledowe światła: DRL i pozycja
Ledowe (ori) 3-pinowe po lifcie są dwu funkcyjne .
(na ,,0''świecą same dzienne lub na przełączniku ,,AUTO'' przymrużone w momencie załączenia świateł mijania i świecą z delikatną poświatą fioletu .Nie trzeba żadnych modułów tylko należy wpasować w zderzak i efekt jest nieporównywalny z lampami dziennymi uniwersalnymi .Nie trzeba nic wgrywać żadnych softów jak sugerują w serwisach forda .
Ja mam wbudowane takie lampy w moim Maxiu z/2007r.
Slartibartfast 27-08-2012, 15:47 Nie trzeba żadnych modułów
Opisz jak to podpiąłeś, bo ja mam nowe 3-pinowe ale na starej wiązce pod 2-pinowe. Akurat obecny sposób świecenia mi odpowiada, ale wiedzy nigdy za mało :)
jak 3 piny to pewno tak: masa, +12v po zapłonie (DRLy) i +12v pozycyjnych
Ja mam wbudowane takie lampy w moim Maxiu z/2007r.
No nareszcie :) Podjadę kiedyś zobaczyć na żywo ;)
Opisz jak to podpiąłeś, bo ja mam nowe 3-pinowe ale na starej wiązce pod 2-pinowe.
Nie jestem elektrykiem samochodowym i zadawałem pytania na forum forda i elektrody , ale nikt nie potrafił konkretnie odpowiedzieć .W serwisie forda jak pytałem to elektryk nigdy w roczniku 2007 nie podłączał tych lamp tylko uniwersalne z modułem i nie chciał sie podjąć tego bo nie bardzo kumał jak się do tego zabrać . Zrobił mi to znajomy prywatnie . Pozostała mi nowa wiązka dedykowana do wersji 3 pin. której nie wykorzystał bo w roczniku 2007 jest inne gniazdo więc wystawiłem na forum w dział sprzedam może ktoś się zainteresuje .Co do połaczenia to wszystkie przewody od lamp dziennych są podpiete do wiazki dużej lampy zespolonej .
Fotki wstawię jak się ze wszystkimi innymi modyfikacjami uporam i dopracuje a jest tego trochę.
Jako, że wiem gdzie Eclipse parkuje :>, to dziś podjechałem zobaczyć jego dzieło i powiem, że szacun... Wyglądają jak oryginalne, tyle że zamontowane trochę niżej, ale o tym wie tylko ten kto zna dokładnie S-maxa. Naprawdę słowa uznania dla wykonawcy :one:
A apropo podłączenia, to czy czasem jak jest opcja skandynawska, to nie ma dwóch niezależnych kabli podłączonych do świateł mijania (przez opornik i bez) i to wykorzystał elektryk Eclipse?
opcja skandynawska jest czysto software'owa, żadnych dodatkowych kabli z opornikiem
kabel z opornikiem jest fabrycznych światłach dziennych w FF2/c-max
Pewnie masz rację, ale to oznacza, że co model to inne podejście do tego samego tematu.
Ale przyszła mi do głowy inna opcja LEDy podłączyć zamiast pozycyjnych, bo same w sobie mogą tak pracować - w nowym Focusie z xenonami i ledami nie ma już chyba żarówki pozycyjnej z przodu.
Pewnie masz rację, ale to oznacza, że co model to inne podejście do tego samego tematu.
ano tak jest
Ale przyszła mi do głowy inna opcja LEDy podłączyć zamiast pozycyjnych, bo same w sobie mogą tak pracować
jesli ledowe światła dzienne mają robić także za pozycyjne, to wtedy muszą pracować ze zmniejszoną mocą
|
|