Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jakie tarcze hamulcowe i klocki?

Strony : [1] 2 3 4 5 6

krootki
11-04-2011, 14:37
Witam,

Chcę (muszę ;) ) wymienić w moim S-Maxie tarcze z przodu i klocki. Nie mam zamiaru korzystać z oferty ASO, szukam części w sieci. Jednak nie bardzo orientuję się, jakiej firmy szukać produktów, abym był zadowolony :)

Na razie znalazłem takie coś:

http://e-autoparts.pl/catalog/tarcza-hamulcowa-p-363966.html

http://e-autoparts.pl/catalog/klocek-hamulcowy-p-257483.html

Czy będzie to dobra jakość? S-Max to wersja 2,5T z 2007.

foxtrot
11-04-2011, 15:32
krootki;

Znany polecany na forum www.ewcar.pl lub fordczesci.pl (ten sam sklep) i ford.sklep.pl - ja kupowałem w obu w tamtym roku i mogę polecić.

Dinar
11-04-2011, 18:37
Czy będzie to dobra jakość? S-Max to wersja 2,5T z 2007. Te za 478zł bez zdięcia są do 2,5,klocki też są,orginał FoMoCo Ford.
http://ford.sklep.pl/pl,category,96038,hamulce.html

plastuś
11-04-2011, 20:37
Znany polecany na forum www.ewcar.pl lub fordczesci.pl (ten sam sklep) i ford.sklep.pl - ja kupowałem w obu w tamtym roku i mogę polecić.

Kupowałem klocki i tarcze na przód i na tył w tych właśnie sklepach.Wszystko Motorcraft, całość niecałe 1200 zł - taniej już się chyba nie znajdzie. W ewcar kupiłem też pióra wycieraczek Motorcraft za śmieszne 130 zł,olej Forda, filtry i emblemat na przód (bo miałem na nim odpryski od kamieni)...

krootki
11-04-2011, 23:09
Nie chodziło mi o to, żeby było tanio tylko dobrze. Czy oryginalne klocki i tarcze to "szczyt" technologiczny do S-Maxa?

Auto mam wzmocnione (chip), często jeżdżę >200 km/h więc wolałbym założyć coś naprawdę dobrego.

arczi_75
12-04-2011, 18:18
Ja 2 tygodnie temu zmuszony zostałem do wymiany tarcz z przodu wraz z klockami oraz samych klocków w tyle. W ASO razem z robocizną wyszło mnie ok. 1400 zeta. Tarcze nie były mocno zużyte, ale niestety minimalnie się pokrzywiły i kierownicą biło aż miło więc nie zostało nic innego tylko wymiana - a przejechałem na nich 131 tys. km - wynik chyba niezły. Też jeżdżę zawirusowanym Maksiem, często dość szybko i nie mam ochoty na eksperymenty za 2, 3 stówy taniej o ile wogóle taniej.

plastuś
12-04-2011, 20:02
Nie chodziło mi o to, żeby było tanio tylko dobrze. Czy oryginalne klocki i tarcze to "szczyt" technologiczny do S-Maxa?

Jeśli nie chodzi Ci,żeby było tanio tylko dobrze...to właśnie polecam Motorcraft lub ATE, Brembo. Ferodo to nie ta liga....

cristabel1
16-04-2011, 21:29
Witam
Kup marki ATE - Tylko !!! Jestem kompletnym laikiem, a odczuwam kolosalną różnicę. Siedziałem na forach 2 tygodnie zanim wybrałem swoje pierwsze tarcze/klocki. Są one często montowane fabrycznie. Dziś kupiłem klocki ATE na tył na Allegro za 152zł.

robmus
17-04-2011, 06:39
plastus czym masz zawirusowane autko i jakie dalo to efekty

Toma
17-04-2011, 17:52
Ja też mam ATE. Wymieniłem (nie w ASO) komplet tarcze+klocki (przód) i jak na razie jestem zadowolony. Bardzo je polecali w warsztacie, jedyny minus - niestety "trochę" droższe od pozostałych, które mi dano do wyboru...

PiotrKa
16-06-2011, 21:35
Witam, w związku z tym, że mam pewien niedosyt w odpowiedziach na temat Waszych doświadczeń z różnymi producentami tarcz i klocków wznawiam pytanie. Muszę wymienić tarcze i klocki z tyłu, w najbliższym czasie również z przodu. Zastanawiam się nad marką. Chodzi oczywiście o to, aby były maksymalnie skuteczne i trwałe. Czy pozostać przy marce Motorcraft, czy może lepsze będą ATE czy Brembo lub jeszcze inne. Czytałem gdzieś, że klocki Motorcraft mają jakiś czujnik dzięki, któremu w przypadku zapieczenia się klocka czy kończących się klocków otrzymamy komunikat. W instrukcji nic na ten temat nie jest wspomniane.

arczi_75
16-06-2011, 21:53
Nic takiego nie ma. Ja wymieniałem 2 miechy temu tarcze i klocki z przodu (leciutko pokrzywiły się tarcze, choć nie były jeszcze takie cienkie no ale pewnie myjnia w zimie dała rady, a przejechałem na nich ponad 130 tys. km od nowości) oraz prawie skończone klocki z tyłu i żadnego komunikatu nie było. Nawet pytałem przy okazji o to w serwisie i nic takiego nie jest zamontowanego i żaden komunikat się nie pojawia. A nowe tarcze i klocki założyłem Fordowskie Motorcrafty i jest super tak jak wcześniej. Wobec tego nie mam ochoty testować nic innego na żywym organiźmie :-D

foxtrot
17-06-2011, 11:55
PiotrKa;

ja w tamtym roku wymieniałem klocki i tarcze z tyłu, a tydzień temu klocki z przodu - podobnie jak przedmówca na oryginały i również jestem b. zadowolony;
acha - jeżeli chodzi o klocki z przodu to kup te, które są zakładane na pierwszy montaż są też droższe od fordowskich zamienników ;-)

PiotrKa
17-06-2011, 21:07
Czyli mam rozumieć, że Motorcraft proponuje różnej klasy klocki do S-Maxa. Może ktoś wie jaka firma produkuje tarcze i klocki dla Forda. Nie jest to przypadkiem ATE? Może ktoś zwrócił na to uwagę przy wymianie.

foxtrot
18-06-2011, 10:46
PiotrKa;

dokładnie tak (przynajmniej w przypadku klocków na przód):
1566232 - to wersja ekonomiczna, a klocki stosowane na pierwszy montaż w fabryce mają indeks: 1458247
lookni np. tu - www.fordsklep.pl

jarecki46
18-06-2011, 12:14
Polecam EBC,super jak u mnie

PiotrKa
25-06-2011, 11:36
Dzięki za podpowiedź co do przednich klocków. Czy w przypadku klocków na tył jest podobnie z podziałem na wersję ekonomiczną, oprócz oczywiście podziału na hamulec elektryczny i mechaniczny?

foxtrot
26-06-2011, 16:08
PiotrKa;

wg. mojej wiedzy - nie

plastuś
26-06-2011, 21:10
Czy w przypadku klocków na tył jest podobnie z podziałem na wersję ekonomiczną

Witaj,
jak najbardziej jest podział.Ja właśnie kupiłem takie Motorcrafty na tył w firmie Ewcar.pl

foxtrot
27-06-2011, 09:53
plastuś;
podaj nr kat.

plastuś
27-06-2011, 20:27
plastuś;
podaj nr kat.

nr fabryczny: ME6G9J-2M008-GA

fumfel
22-10-2011, 12:51
Witam postanowiłem odświeżyć temat

Ponieważ niedługo zmieniam klocki mam pytanie do Was.

Mój S MAX ma 203KM mocy i podobno nie mogę założyć normalnych klocków na przód tylko te droższe pasujące do S MAX 2.5 litra.

Czy ktoś z podobnym silnikiem zakładał inne klocki ?
Jak byłem w ASO to wycenili usługę na 600zł i uważam że to lekka przesada.

indeks towaru: 1431178;
S-Max ST 2,5 V6 rocznik od 03/2006 -> indeks: 1431178 nr fabryczny: 6G9N-2K021-CC zastępują wcześniej stosowane: 1405511, 1423389
Producent: MOTORCRAFT

duss
23-10-2011, 11:09
Fumfel to ile ty masz zrobionych km ze juz zmianiasz klocki?????

PiotrKa
23-10-2011, 14:18
Kup klocki w sklepie internetowym http://ford.sklep.pl, który mieści się pod Poznaniem (ten z Warszawy odradzam) i jedź do Inowrocławia na wymianę. Będziesz miał nieco taniej. Serwis w Bydgoszczy nic nie jest lepszy, a kasuje 2x drożej za usługę. Weź tylko fakturę i zabierz ją do serwisu, aby potwierdzić, że kupiłeś oryginały z pewnego źródła. Bez tego nie chcą wymieniać.

Kayu
23-10-2011, 18:59
lekko OT: dlaczego odradzasz ten z Warszawy ? Robiłem tam zakupy nie raz (głownie z odbiorem osobistym), i pomimo specyficznego zachowania starszego gościa nie natrafiłem na żaden problem.

PiotrKa
23-10-2011, 20:25
"pomimo specyficznego zachowania starszego gościa"
Właśnie dlatego, jest gburowaty i zawsze ma jakiś problem. Zamawianie części samochodowych jest specyficzne, najczęściej potrzebuje się daną część na wczoraj, zapomnij, że zadzwonisz o godz. 14 i zamówisz daną część z dostawą na następny dzień - zawsze Gość ma 1000 problemów. Pod Poznaniem jeszcze nie zdarzyło mi się, abym czekał na dostawę powyżej 24h.

fumfel
24-10-2011, 10:00
Fumfel to ile ty masz zrobionych km ze juz zmianiasz klocki?????

28tyś i wizualnie się kończą.

Serwis w Bydgoszczy nic nie jest lepszy, a kasuje 2x drożej za usługę.

ja nie mam nic do ASO bydgoskiego tylko do ceny. Usługa powinna kosztować 100zł za wymianę nie więcej, a do klocków mam pytanie czy mogę założyć zamienniki o podobnych parametrach czy tylko te za 400zł ze sklepu.
W ofertach jest pełno klocków za około 250zł ale czy one się nadają do mojego auta czy muszę mieć te do mocniejszego modelu.

Pozdro

pawpor
24-10-2011, 10:39
Zobacz na PW, poszła oferta na klocki ATE :)

(ATE robi klocki dla Forda na pierwszy montaż)

MAG
24-10-2011, 12:29
Gdybym wymieniał przód, to nie namyslając się wiele brałbym zestaw ATE PowerDisc (o ile jest ta tarcza do eSia dostępna) razem z klockami ATE, albo, wziąłbym tarcze Zimmermann plus klocki Ferrodo DS (o ile te klocki do Esia wystepują), bo wiem, że taki zestaw rewelacyjnie sie spisywał na Mondeo z zaciskami od Focusa ST g:D - różnica w stosunku do serii była ogromna.

Co do "eksperymentów", to z całym szacunkiem, ale Motorcraft jesli chodzi o klocki czy tarcze, to wcale nie jest jakas wysoka półka.

Oczywiście jest to przyzwoity towar w przyzwoitej cenie (jeśli jest kupowany poza ASO), ale na rynku jest mnóstwo zamienników dużo wyższej klasy - chociażby wzmiankowany ATE, czy też wyższe modele EBC albo Brembo/Ferodo ...

duss
24-10-2011, 14:51
28tyś i wizualnie się kończą.

Pozdro

to dziewne.... bo ja mam juz 37k i wizualnnie sa ok.... a jezdze dynamicznie i po miescie....

fumfel
26-10-2011, 11:58
hmm najwidoczniej ja jeżdżę jeszcze bardziej dynamicznie :)

ale dzięki za podpowiedzi Panowie

PiotrKa
30-10-2011, 15:42
W ofertach jest pełno klocków za około 250zł ale czy one się nadają do mojego auta czy muszę mieć te do mocniejszego modelu.

Ja jeżdżę na oryginalnych tarczach i klockach z przodu i z tyłu - niestety nie jestem zadowolony co do skuteczności hamowania awaryjnego. Ostatnio chyba pierwszy raz S-Maxem musiałem awaryjnie hamować z 50 km/h do 0 i z 170 km/h do 50 km/h - jestem przerażony. Ta masa jedzie i jedzie i zatrzymać się nie chce. Nie wyobrażam sobie jeździć na oponach węższych od 225 mm, tak jak to niektórzy koledzy stosują. Ze względu na skuteczność hamowania zostałem też przy zimówkach 225 mm, zwłaszcza, że większość zimy jeżdżę po czystym asfalcie.
Teraz jak będę zmieniał tarcze i klocki to będą raczej ATE. Mam ATE w Volkswagenie i jestem bardzo zadowolony.

slavco
30-10-2011, 21:16
Ja mam na razie od nowości, i powiem tylko tyle, że na taką dużą budę to są piekielnie mocne :shock:
Chyba, mi nie powiecie, że tych innych firm są jeszcze lepsze ? bo wtedy to dla niektórych z rodzinki, woreczki "bezpieczeństwa" musiały by być :570:

wojtas2221
15-11-2011, 10:04
Witam, przyszła pora na wymianę kompletu tarcza+klocki na przód i tył, czy możecie mi napisać oznaczenia tarcz przód +tył oraz klocków przód +tył używanych na pierwszy montaż? (tylko nie chcę żadnych wersji ekonomicznych)

z góry dzieki
pozdrawiam

drinks
15-11-2011, 15:31
Witam, przyszła pora na wymianę kompletu tarcza+klocki na przód i tył, czy możecie mi napisać oznaczenia tarcz przód +tył oraz klocków przód +tył używanych na pierwszy montaż? (tylko nie chcę żadnych wersji ekonomicznych)

z góry dzieki
pozdrawiam

Klocki i n-ry znajdziesz tutaj, tarcz nie przeglądałem
http://ford.sklep.pl/pl,product,319803,klocki,hamulcowe,ford,kpl,przod. html
http://ford.sklep.pl/pl,product,319826,klocki,hamulcowe,ford,kpl,tyl.ht ml

pbobek
15-11-2011, 16:49
Zauważyłem że u mnie tez kończą się klocki przy 40t km i to tylne. Czy u Was też pierwsze kończyły się tylne?

RafałB
18-12-2011, 09:21
Niedługo pewnie będe musiał zmienić komplet klocków,znalazłem coś takiego,co powiecie o nich,cena,jakość,warto?

1. http://ford.sklep.pl/pl,product,477985,klocki,hamulcowe,motorcraft,kpl, tyl.html

2. http://ford.sklep.pl/pl,product,477983,klocki,hamulcowe,motorcraft,kpl, przod.html

Dinar
18-12-2011, 10:05
Według mnie to warte są ceny i jakości,w S-maxie miałem na przodzie ale focusem przejechałem 300tyś cały czas [nie na jednym komplecie]przód i tył i dobrze się sprawowały.

RafałB
18-12-2011, 10:11
Zastanawia mnie ta różnica cen,np przednie te Motorcrafta 175zł a "oryginały Forda na 1-szy montaż" aż 295zł...chyba nie warto aż tyle płacić więcej?

arczi_75
18-12-2011, 10:41
Bo po prostu te z Motorcrafta to badziewie, o którym sam się właśnie przekonuję. A jak zasłyszałem Ford nie zaleca w okresie gwarancyjnym zakładać klocków z Motorcrafta, bo nie wytrzymują dużych obciążeń i robi się z nich coś na wzór gumy - na tarczach ewidentnie widac ziarnistość co jest niedopuszczalne. Efektem tej beznadziejnej pracy są mocne szarpania kierownicą przy ostrzejszym hamowaniu przy prędkościach powyżej 100 km/h. Jest to bardzo wkurzające i zarazem niebezpieczne. Info dla dociekliwych - tarcze są prawie idealnie proste, wymieniane 30 tys. km temu, żadnych luzów w zawieszeniu. A ja bujam się z Fordem w temacie tych klocków żądając ich wymiany na gwarancji, a jak słyszę że za dużo na nich przejechałem żeby je wymienić to mnie krew zalewa (zużyte są w ok. 50 %). RafałB odradzam oszczędnosć ok. 100 zeta - kup lepiej te oryginalne - do tej pory wytrzymywały mi po ok. 60 tys. km i żadnych problemów.

RafałB
18-12-2011, 10:45
Dzięki za konkretne info,chyba tak zrobie że kupię jednak te oryginały....

cybershot
19-12-2011, 09:59
RafałB - czy robiłeś już przegląd w ASO? Wybieram się na dniach i zastanawia mnie czy opłaca się zakupić we własnym zakresie filtry, olej itd. czy jednak korzystać z ich materiałów.

Jakaś podpowiedź?

RafałB
19-12-2011, 12:40
Już podpowiadam :)

Przegląd w ASO robiłem zaraz po zakupie - w marcu przy przelocie 122kkm,wtedy wszystko było kupowane w ASO,obecnie wybieram sie bo mam 140kkm ale tym razem chce jechać ze swoimi: olejem,filtrami itp itd,a im dać za robocizne i wbicie pieczątki kase tylko :)

arczi_75
20-12-2011, 19:49
Mam do Was Koledzy pytanko - po ilu tys. km wymienialiście tarcze z tyłu w swoich Maksiach?
Ja mam na liczniku 175 tys. km, kolejne klocki dogorywają i zastanawiam się co zrobić? Wszystko wyjdzie po zdjęciu kółek i pomiarze grubości tarcz - mają już dość głęboki rowek i zakładanie nowych klocków to nie jest najlepszy pomysł, bo mogą się dziwnie układać i szybko zużyć. Myślę o przetoczeniu tarcz (o ile grubość na to pozwoli) i dopiero nowe okładziny.

pawpor
21-12-2011, 14:44
Jeżeli na tylnych tarczach masz głeboki rowek to pewnie nie ma już czego przetaczać. Grubość nowej tarczy to 10,9mm a minimalna to 9mm. Gdybyś szukał tarcz i klocków to zapraszam http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=130235

Slartibartfast
30-03-2012, 08:30
Zauważyłem że u mnie tez kończą się klocki przy 40t km i to tylne. Czy u Was też pierwsze kończyły się tylne?
Właśnie, skąd się to bierze? Miałem przekonanie, że przednie powinny kończyć się szybciej
Ostatnio pomierzyli w ASO i wyszło im przód tarcze 27mm, klocki 7mm; tył tarcze 10mm, klocki 6mm. powpor pisze, że nowa tarcza ma 10,9mm, skąd im się wzięło 27mm???
I dlaczego tylne klocki lecą szybciej??? Mój ma przelatane 33kkm, tylne podobno wytrzymają max do następnego przeglądu (40kkm)

EDIT: ASO wyjaśniło, że przednie tarcze nówki mają około 28mm
Co do klocków dostałem wskazanie, że fordowskie są droższe i mają lepsze opinie (lepiej hamują), ale szybciej ścierają tarcze...

Esiem jeździ żonka, wcale nie ostro, łagodnie, ale głównie po mieście. Jak mi przyjdzie wymieniać co 40kkm klocki i tarcze to podziękuję... :(
Co ile Wy wymieniacie?

EDIT2:
Klocki z tyłu szybciej się kończą bo są szczuplejsze już na starcie....
W eSiu klocki powinny wytrzymać ok 40kkm, tarcze ok 60-80kkm

Torusek
30-03-2012, 12:45
odradzam klocki Boscha i Jurida- tragedia przynajmniej u mnie. Bosch nawet nie był dobrze spasowany, Jurid strasznie piszczał i był bardzo twardy. Teraz mam klocki TRW - cenowo podobnie jak Bosch i Jurid i sobie chwalę. Dobre są ATE ale cena jest poziom wyżej...

Kayu
30-03-2012, 13:06
U mnie na przeglądzie przy 40kkm serwis sugerował wymianę szybką na tyle i na na spokojnie na przodzie (przednie mialy starczyc jeszcze na 7kkm). Tylne faktycznie wymieniłem niedługo po przeglądzie, przednie dojechały obecnie do 56kkm i nadal jest ich ze 3-4 mm.
Tylne klocki są chyba mniejsze, EBD też "załatwia" zuzycie tylnych klocków.
Na tył włożyłem motorcrafty "ekonomiczne" i nie narzekam jako zwykły kierowca.

wojtas2221
03-04-2012, 08:47
Wymieniłem przód i tył - tarcze + klocki motorcrafty stosowane na pierwszy montaż- zabawa droższa niż zestaw ATE ale śmiało polecam - hamuje wyśmienicie.

Jedno co mnie zastanowiło to dlaczego tarcze tylne są droższe od przednich? nie mam pojęcia do dziś

pozdrawiam

PS

Wszystko kupowałem na http://ford.sklep.pl, kurier mi to ledwo przyniósł - paczka 40 kg :)

Slartibartfast
03-04-2012, 10:34
Jak pytałem w ASO, to fordowskie tarcze na przód 425 a na tył 404zł
Klocki przód: 440 ford 340 motorcraft, tył: 350 ford, 280 motorcraft

RafałB
03-04-2012, 10:36
Ja płaciłem po 30% zniżce za tarcze na tył w ASO oryginały ok.550zł - za komplet oczywiście,wg ich cennika kosztują bez zniżek 890zł :)

wojtas2221
03-04-2012, 12:59
Slartibartfast z tego co wiem to właśnie motorcraft daje na pierwszy montaż- nie ma klocków marki FORD- co najwyżej masz wersje klocków:
1 - na pierwszy montaż
2- ekonomiczna

coś chyba panowie z serwisu kombinowali jak z tobą rozmawiali

Slartibartfast
03-04-2012, 15:29
Na pierwszy montaż idą fordowskie, tu drinks podawał linki:
Klocki i n-ry znajdziesz tutaj, tarcz nie przeglądałem
http://ford.sklep.pl/pl,product,3198...kpl,przod.html
http://ford.sklep.pl/pl,product,3198...d,kpl,tyl.html

Torusek
03-04-2012, 16:41
ja za ok 140 zł kupiłem na przód klocki trw i nie widzę różnicy pomiędzy "oryginałem";) jedyne co jak narazie zauważyłem że musi być oryginalne to filtr paliwa bo Filtrona nie pasuje dobrze w otwór...(ten w który się wciska filtr)

wojtas2221
04-04-2012, 13:26
Slartibartfast wczoraj sprawdziłem i faktycznie na stronce widać producent Ford, ale faktycznie klocki np przód 1458247 są motorcraft- stosowane na pierwszy montaż, zamawiałem je dokładnie w lutym- tarcze i klocki, zresztą możesz to potwierdzić i zadzwonić do sklepu.

Ciągle uważam, że nie ma klocków marki Ford :)

Slartibartfast
04-04-2012, 13:37
Wg opisu w sklepie (dla przednich):
Klocki stosowane na pierwszy montaż fabryczny, wymagane stosowanie w okresie gwarancyjnym pojazdu 1458247 (http://ford.sklep.pl/pl,product,319803,klocki,hamulcowe,ford,kpl,przod. html) (mają nabite logo FoMoCo)
Odpowiednik w wersji ekonomicznej (po gwarancji) Motorcraft: 1566232 (http://ford.sklep.pl/pl,product,477983,klocki,hamulcowe,motorcraft,kpl, przod.html)

pawpor
04-04-2012, 13:41
[QUOT

Dokładnie tak, dla FoMoCo klocki robi ATE (http://www.brakeparts.pl) lub Bosch. Dla Motorcrafta nie wiadomo kto (ale ostatnio ludzie zaczęli na nie narzekać..)

Torusek
04-04-2012, 19:10
Ciągle uważam, że nie ma klocków marki Ford

oczywiście że nie ma. tak samo jak Biedronka nie produkuje jogurtów itp

pawpor
04-04-2012, 19:31
[QUOT

Tak samo nie ma marki motorcraft - jest to pakowacz jak ruville, kager, JC itd

Torusek
04-04-2012, 21:16
Tak samo nie ma marki motorcraft

ale ważne jest że wiele osób wierzy w to, że części polecane bądź sprzedawane przez ASO oprócz tego, że są znacznie droższe to jeszcze są NIBY lepsze. całe szczęście, że są takie osoby- przynajmniej ASO jeszcze istnieje.

jeżeli dla FoMoCo klocki robi Bosh to tym bardziej podziękuję za "oryginały"

tb_momek
14-05-2012, 18:40
Czy ktoś próbował sam wymienić tarcze i klocki na przodzie?
Mi w warsztacie za tarcze zimmermann i klocki (nie wiem jakie) z wymianą zawołali 800zł.
Chyba dużo.

RafałB
29-06-2012, 11:18
Krótkie pytanie do tych którzy zmieniali tarcze przód

Jaka firma lepsza (z Waszego doświadczenia) ATE czy Zimmermann,które trwalsze są ?

Ok,już nie ważne ;) Jednak ATE biore ...

ddmax
30-06-2012, 15:00
Czy ktoś próbował sam wymienić tarcze i klocki na przodzie?
Mi w warsztacie za tarcze zimmermann i klocki (nie wiem jakie) z wymianą zawołali 800zł.
Chyba dużo.

Zmiana tarcz z przodu nie jest trudna, zaś pracochłonna. W normalnym trybie:
1. zdjąć koło,
2. ciutkę wcisnąć tłok zacisku (lekko podważając łyżką lub nawet śrubokrętem) po to, by można było wyciągnąć klocki - uważać na gumy ochronne,
3. wyjąć klocki,
3. odkręcić jarzmo zacisku i zdjąć (na pewno mocno przykręcone).

Tarcza będzie zapewne dość mocno zaciśnięta na piaście przez korozję, więc bierzesz solidny młotek i uderzasz w nią po zewnętrznej (raz z jednej, raz z drugiej strony) przez np. drewniany/mosiężny/aluminiowy kloc lub tuleję. Po którymś (SOLIDNYM) uderzeniu tarcza odskoczy.

4. Zdemontować tarczę,

5. Bardzo dokładnie oczyścić piastę z rdzy. Jeśli tego nie zrobisz - możesz mieć pół dnia w plecy, bo nowe tarcze będą bić i i tak będziesz musiał wszystko jeszcze raz rozebrać tylko po to, by wyczyścić piastę. Tak więc jedziesz papierkiem do gołej stali. Po oczyszczeniu możesz na piastę zaaplikować ciutkę smaru miedziowego. To spowolni przyszłą korozję. Tym samym smarem smaruje się (ale malutko) klocki od tylnej strony (od zacisku). To zapobiega ew. piszczeniu, szczególnie na początku, gdy komplet się spasowuje.

6. Reszta w kierunku odwrotnym. I GOTOWE!

To była wersja optymistyczna.

Możliwych jednak jest dobrych kilka komplikacji, jak np. zapieczone prowadnice zacisku, tłok, który cofa się z obrotem, do czego jest potrzebny specjalny przyrząd, zapieczony tłok, wyciek płynu z zacisku. Z tymi komplikacjami możesz sobie nie poradzić bez narzędzi i doświadczenia. Możesz też zrobić błędy, które mogą mieć wpływ na późniejszy komfort, czy bezpieczeństwo jazdy. Jeśli więc nie masz pewności, za co się zabierasz - oddaj to do sprawdzonego warsztatu, zapłać i jeździj spokojnie.

pawpor
30-06-2012, 22:09
Po oczyszczeniu możesz na piastę zaaplikować ciutkę smaru miedziowego
Nigdy w życiu. Nałożenie nawet cienkiej warstwy na piaste może powodowac złe ułożenie się tarczy i jej bicie. Ate na szkoleniach kategorycznie zabrania nakładania smaru miedzianego na piasty!

Tym samym smarem smaruje się (ale malutko) klocki od tylnej strony (od zacisku).

Przy autach z ABS oraz ESP także niewskazane jest smarowanie klocków smarem miedzianym, stosuje się do tego celu smary nieprzewodzące prądu elektrycznego np Ate Plastilube.

Przy montaży tarczy należy także zmierzyć bicie piast (max 0,02mm) oraz bicie tarcz po montażu (max 0,05mm). Czasami tarcza źle siądzie i wystarczy ją delikatnie obrócić i wszystko jest ok

ddmax
01-07-2012, 19:30
Nigdy w życiu. Nałożenie nawet cienkiej warstwy na piaste może powodowac złe ułożenie się tarczy i jej bicie. Ate na szkoleniach kategorycznie zabrania nakładania smaru miedzianego na piasty!
Zastanawia mnie ta kategoryczność. Zgodziłbym się w jednym wypadku - jeśli nową tarczę zakładasz na nową piastę. Nie ma tam wówczas żadnych ognisk korozji, które przy rozkwitaniu będą odsadzały tarczę od piasty. Gdy piasta jest używana i "ruda" - nigdy nie zgodzę się, że smar miedziowy zaszkodzi i spowoduje bicie.

Przy autach z ABS oraz ESP także niewskazane jest smarowanie klocków smarem miedzianym, stosuje się do tego celu smary nieprzewodzące prądu elektrycznego np Ate Plastilube.

A co ma wspólnego przewodzenie prądu przez smar z tylną częścią klocka ham.??? Czyżby podstawy klocków i zaciski były wykonane z materiału nieprzewodzącego prąd??? Co ma tutaj zmienić przewodzenie prądu przez smar.
Jeszcze jedno - cóż innego może sugerować ATE, niż pastę ATE...

Oczywiście bardzo szanuję tę markę i sam stosuję zawsze ATE, ale trzeba potrafić odróżnić sztukę od marketingu.

Przy montaży tarczy należy także zmierzyć bicie piast (max 0,02mm) oraz bicie tarcz po montażu (max 0,05mm). Czasami tarcza źle siądzie i wystarczy ją delikatnie obrócić i wszystko jest ok

No cóż - w warunkach amatorskich na pewno wszyscy mają w garażach zegary (!!??).
No i jeszcze jedno - mógłbyś podpowiedzieć, co to znaczy "delikatnie obrócić" tarczę?

Kolego, z całym szacunkiem, ale tutaj liczy się praktyka, a nie teoria. Opisywałem koledze możliwości samodzielnej wymiany tarcz, poza warsztatem mechanicznym. Niepotrzebnie wymądrzasz się o szkoleniach, biciu itp. Nie do tego służy forum.

pawpor
01-07-2012, 23:51
Kolego, z całym szacunkiem, ale tutaj liczy się praktyka, a nie teoria.
I tym zdaniem zakończmy dyskusję ;)

Rano odpiszę Ci na wszystkie pytania bo dalej jesteś tkwisz w błędzie..

pawpor
02-07-2012, 08:17
Zastanawia mnie ta kategoryczność. Zgodziłbym się w jednym wypadku - jeśli nową tarczę zakładasz na nową piastę. Nie ma tam wówczas żadnych ognisk korozji, które przy rozkwitaniu będą odsadzały tarczę od piasty. Gdy piasta jest używana i "ruda" - nigdy nie zgodzę się, że smar miedziowy zaszkodzi i spowoduje bicie.
O jakich ogniskach korozji mówisz jeżeli sam wcześniej piszesz o wyczyszczeniu piasty ze rdzy. Nie musisz się zgdazać z tym, że smar miedziowy spowoduje bicie tarczy ale taki są fakty. Wiesz wiemy to z praktyki a nie z teorii

A co ma wspólnego przewodzenie prądu przez smar z tylną częścią klocka ham.??? Czyżby podstawy klocków i zaciski były wykonane z materiału nieprzewodzącego prąd??? Co ma tutaj zmienić przewodzenie prądu przez smar.
Jeszcze jedno - cóż innego może sugerować ATE, niż pastę ATE...

Radzę się zapoznać z tą ulotką http://www.intercars.com.pl/pliki/PLK/Dodatek25_WWW.pdf
Strona nr 5

Smar dlatego nie moze przewodzić prądu elektrycznego ponieważ przy pocieraniu klocka po tarczy indukuje się prąd elektryczny który może zakłócać pracę czujników ABS (potem jest efekt zbyt szybkiego załączania się systemu przy hamowaniu)

No cóż - w warunkach amatorskich na pewno wszyscy mają w garażach zegary (!!??).
No i jeszcze jedno - mógłbyś podpowiedzieć, co to znaczy "delikatnie obrócić" tarczę?
Koszt czujnika zegarowego wraz z przystawką magnetyczną to ok 130zł (czyli mniej niż jedna tarcza do S-maxa). Zamontowanie tarczy bez pomiaru bicia to tak jak wymiana rozrządu bez blokad. Mieliśmy już wielu klientów problemem bicia tarcz u których przyczyną okazała się krzywa piasta hamulcowa.
Przy montowaniu czasami tarcza krzywo siądzie i wystarczy ja odkręcić, poruszać prawo lewo (lub jak jest możliwość przełożyć o 180st) i skręcić.
Dodatkowym powodem dla którego wymagany jest pomiar to wykluczenie bicia nowej tarczy - wtedy nalezy odrazu ją reklamować i reklamacja na 100% zostanie uznana.

Co do teorii i praktyki to nie będę tego komentować. Zajmujemy się od paru lat tylko i wyłącznie sprzedażą i obsługą układów hamulcowych

ddmax
02-07-2012, 13:40
O jakich ogniskach korozji mówisz jeżeli sam wcześniej piszesz o wyczyszczeniu piasty ze rdzy.

No to rzeczywiście masz praktykę, kolego. Nie ma co. Nie będę już się rozwijał...

Radzę się zapoznać z tą ulotką http://www.intercars.com.pl/pliki/PLK/Dodatek25_WWW.pdf
Strona nr 5

Zapoznałem się. Typowy materiał handlowy. Jako źródło wiedzy, zupełnie nie poważam takowych...

...przy pocieraniu klocka po tarczy indukuje się prąd elektryczny

Mój Boże... A o tym gdzie przeczytałeś? Też w jakiejś broszurze, czy może we "Wróżce"? Chłopie, jeśli handlujesz, to handluj dalej z powodzeniem, ale nie wypisuj takich bzdur, bo aż nogi się uginają! A przy podcieraniu tyłka to pewnie też się prąd indukuje, gdy szczypie, co?

Dalej nie piszę, bo szkoda czasu.
Z mojej strony temat zamknięty, chociaż znając takich mądralińskich - odpiszesz jeszcze, by ostatnie słowo było Twoje.

Pozdrawiam wszystkich.

jagd
20-07-2012, 08:58
Krótkie pytanie do tych którzy zmieniali tarcze przód

Jaka firma lepsza (z Waszego doświadczenia) ATE czy Zimmermann,które trwalsze są ?

Ja, po wygięciu poprzednich tarcz kupiłem ATE wraz z klockami tego samego producenta.
Przejechałem już 5.ooo km i jestem bardzo zadowolony z modulacji hamowania.
Na pewno nie warto oszczędzać na tarczach - zwłaszcza przednich...
Kpl. kosztował mnie 465 pln.

RafałB
20-07-2012, 09:09
Ja, po wygięciu poprzednich tarcz kupiłem ATE wraz z klockami tego samego producenta.
.

Dzięki za info,dokładnie taki zestaw z klockami też kupiłem,póki co nie zmieniam bo nie musze... ;)

jagd
20-07-2012, 09:20
Nie musisz się zgdazać z tym, że smar miedziowy spowoduje bicie tarczy ale taki są fakty. Wiesz wiemy to z praktyki a nie z teorii

To paradoks, że niektórym się wydaje, że smar miedziany należy używać przy montażu klocków i kół. Powinno się za to chłostać :)

Do tego służą smary przeciwzatarciowe, odporne na wysoką temperaturę, obojętne elektrycznie i co ważne - nie rozłażące się na boki w trakcie eksploatacji... Miedziany smar (czego kiedyś doświadczyłem) pięknie potrafi zapaćkać felgę i wszystko wokół. Pożytek z niego jest wątpliwy. Zwłaszcza jak się dostaje między tarczę i kocki.
Do tego - zimą sprzyja korodowaniu innych elementów stalowych dzięki procesom elektrochemicznym...

Slartibartfast
20-07-2012, 13:27
Kupiłem ostatnio klocki EBC Red Stuff i w instrukcji producenta pisali o paście miedzianej...
No i bądź tu człowieku mądry :shock:

pawpor
20-07-2012, 13:42
Kupiłem ostatnio klocki EBC Red Stuff i w instrukcji producenta pisali o paście miedzianej...
Bo od złego sprzedawcy kupiłeś ;P

Aktualnie w instrukcjach EBC jest napisane aby nałożyć smar przeciw zatarciowy a nie smar miedziany - jest to znaczna różnica.

Slartibartfast
20-07-2012, 15:05
Bo od złego sprzedawcy kupiłeś ;P
To by się zgadzało... ;) Sorki pawpor, musiałem mieć na wczoraj... choć montaż dopiero wtorek-środa. Ale tarcz na przód pewnie jeszcze będę potrzebował za jakiś czas :)

citrovit
20-07-2012, 19:30

Witam.Właśnie ja też wymieniłem pierwsze klocki tylne,co prawda przejechałem na nich ok 140tyś km.Na tarczach zrobił się mały rancik i niestety widoczne są drobnepęknięcia tarczy (jak myślicie koledzy czy to normalne).Przednie tarcze i klocki mam jeszcze od nowości przejechane ponad 170tyś km.Acha dla niedowiarków-jeżdżę tylko po autostradach dlatego tak jest.W serwisie też niedowierzali.Pozdrawiam wszystkich S Maxowców.

cliner
20-07-2012, 21:57
No i bądź tu człowieku mądry :shock:

A jaką pastę miałeś w pudełku z klockami?Właśnie dzisiaj odebrałem przesyłkę..jutro wymiana klocki i tarcze tył.Red Stuff + Ultimax.Zobaczymy jak pojedzie..przód też za niedługo.

Slartibartfast
21-07-2012, 00:16
W instrukcji producenta stoi: "nałożyć smar przeciw zatarciom na tylną część oraz krawędzie nowej płytki hamulcowej, unikając materiału tarciowego oraz szczeliny oporowe"
W pudełku jest torebka EBC Caliper Lube
To zły sprzedawca ;) napisał w swojej instrukcji: "natryśnij niewielką warstwę preparatu (np. Copperpaste) na powierzchnie piast" i "posmaruj pastą miedzianą tylne blachy klocków hamulcowych, oczyszczone śruby kół"
Sorki za zamieszanie

cliner
21-07-2012, 15:26
Właśnie świeżo założone i przejechane parę mil dla sprawdzenia.

MAG
21-07-2012, 18:55
Tarcza wyglada fajnie, ale przez moment miałem zdziwkę, bo myslałem, że masz w 2,5T takie mikrusiowate zaciski z przodu - dopiero chwilę później się zorientowałem że to tylne ...

MARIOZG
26-08-2012, 18:51
Witam
Jeździ może ktoś na tarczach i klockach brembo i może podzielić się opinią na ich temat. Warto je kupić?
Dziękuję za wszystkie komentarze.
Pozdrawiam.

dikileiden
27-08-2012, 00:13
Broń cie Panie Boże przed zakupem Brembo , poczytaj między innymi w dziale mondeo co to jest Brembo.

GMK
30-08-2012, 13:27
Jakies 10 tys km temu zmieniłem na przodzie klocki na Motocraft i żadnych powodów do narzekania.
Na poczatku sierpnia wymieniłem z tyłu tarcze i klocki na Motocraft. Wszystko z Ewcaru. Przejechałem 4000 tys km (Chorwacja) dość ostro po autostradach i najmniejszego bicia ani dziwnych dzwięków nie ma.
Motocraft to chyba najlepsza opcja, żeby nie przedobrzyć.

pieszy
31-08-2012, 00:07
Broń cie Panie Boże przed zakupem Brembo , poczytaj między innymi w dziale mondeo co to jest Brembo.No co to jest Brembo? Sam sie o tym przekonałeś, czy powtarzasz co przeczytałeś? Jeżeli masz złe doświadczenia, to pochwal się - pokaż jakiś dokument reklamacyjny, korespondencję, zdjęcie. Cokolwiek. Opisz problem.
Jeżeli powtarzasz za innymi, to ...dziękuję. Za chwilę napiszesz, że do ważącego 1,7T rodzinnego Vana warto założyć nacinane tarcze + Red Stuff'y dobrze hamujące dopiero od 150"C.

Od zawsze (~20 lat) do wszystkich swoich samochodów (poza tym, który służy do zabawy) zwykle zakładam tarcze Brembo (+ klocki TRW) i jeszcze nigdy nie miałem z nimi problemów. Sprawa jest prosta - jak masz pecha lub nie wiesz jak się z tym obchodzić, to i ceramika na nowej 911 Turbo Ci się pokrzywi.
Prawda jest taka, że Brembo jest jednym z największych producentów układów hamulcowych. Oznacza to, że:
- Ich produkty są stosunkowo najczęściej podrabiane. Żyjemy w czasach, kiedy nawet w sklepach Apple możem się natknąć na podróbki iPhonów.
- Stosunkowo najwięcej słyszy sie o problemach z ich produktami. Jakby toś zapytał, które samochody są bardziej zawodne, Fordy czy Ferrari, to odpowiedź będzie oczywista. Jednak po głębszej analizie okazać by sie mogło, że te drugie psują się 10 razy częściej. Efekt skali.

I żeby nie było wątpliwości - nie pracuję dla Brembo, nie posiadam udziałów w tej firmie, nie handluję ich wyrobami. Nie mam interesu w obronie ich produktów. Ja najzwyklej mam inne doświadczenia z ich częściami i denerwuje mnie beznamiętne powtarzanie sloganów typu "Brembo jest be!", czy "Najlepsze TV robi Sony.".

Slartibartfast
31-08-2012, 11:07
No zaraz, ja mam red stuffy w eŚku i nie narzekam

pawpor
31-08-2012, 11:15
Bo Red stuffy działają od zimnych tarcz ;) A do dynamicznej jazdy eśkiem zalecane są własnie takie klocki

pieszy
31-08-2012, 11:58
No zaraz, ja mam red stuffy w eŚku i nie narzekamOK, ale to nie oznacza, że z Green'ów nie byłbyś bardziej zadowolony. Mogłoby się okazać, że droga hamowania jest o 1m krótsza. Różnica praktycznie nieodczuwalna a jednak jest.

Bo Red stuffy działają od zimnych tarcz ;) A do dynamicznej jazdy eśkiem zalecane są własnie takie klockiPytanie, co oznacza dynamiczna jazda rodzinnym Vanem. O ile dobrze pamiętam, red'y są do 750'C. To już oznacza delikatne "świecenie". Konia z rzędem temu, kto tego dokona S'em.
Myślę, że jednak green'y robią lepszą robotę w takim samochodzie.

cliner
31-08-2012, 12:08
Dynamiczna rodzinnym vanem,to oznacza tak mi sie wydaje na drugim biegu tak do 3500-4000 obrotow...i troche sasiadow za nami jest zdziwionych.Mozna tez szybciutko do 4 biegu,no i wtedy zaczyna sie jazda...:lol:Tez jezdze na red stuff i tarcze ultimate.

pieszy
31-08-2012, 13:05
Z całym szacunkiem, ale wystarczy, że sąsiad ma 20 letnią Vectrę A 2.0 8V i to właściciel S'a TDCi będzie zdziwiony. Cała radość z Nm pryska, bo musisz 2 razy więcej mieszać biegami i po każdej zmianie wpadasz w turbo-dziurę.

Oczywiście, dynamicznie jeździć można nawet autobusem, ale to jest kwestia zdefiniowania czym jest "dynamiczna jazda". To jest inny temat.

dikileiden
31-08-2012, 13:13
No co to jest Brembo? Sam sie o tym przekonałeś, czy powtarzasz co przeczytałeś? Jeżeli masz złe doświadczenia, to pochwal się - pokaż jakiś dokument reklamacyjny, korespondencję, zdjęcie. Cokolwiek. Opisz problem.
Jeżeli powtarzasz za innymi, to ...dziękuję.

Nie kolego - męczyłem się przez kilka lat z tymi tarczami w mondeo MK3 , wymieniając cztery komplety -przód , z czego w trzech kompletach była uznana reklamacja . Wreszcie założyłem zimmermanny i się skończył problem z tarczami .

cliner
31-08-2012, 15:41
Z całym szacunkiem, ale wystarczy, że sąsiad ma 20 letnią Vectrę A 2.0 8V i to właściciel S'a TDCi będzie zdziwiony. Cała radość z Nm pryska, bo musisz 2 razy więcej mieszać biegami i po każdej zmianie wpadasz w turbo-dziurę.

Oczywiście, dynamicznie jeździć można nawet autobusem, ale to jest kwestia zdefiniowania czym jest "dynamiczna jazda". To jest inny temat.Trochę pojechałeś z tą 20-sto latką...szkoda,tych niedynamicznojeżdżących s-maxów z silnikiem diesla.:572:

Slartibartfast
31-08-2012, 16:15
Redy są właśnie do cięższych (i szybszych) samochodów.
Porównując dane EBC, Greeny mają skuteczność hamowania=3 i odporność na fadding=3 a Redy oba współczynniki na 5
I tym się kierowałem przy kupnie
A temperatury 650 Green i 750 Red to różnica pomijalna bo w górnym zakresie, choć zwiększająca zapas bezpieczeństwa

pieszy,
Jeśli masz jakieś doświadczenia z Red Staf to opisz je

pieszy
01-09-2012, 01:58
Trochę pojechałeś z tą 20-sto latką...szkoda,tych niedynamicznojeżdżących s-maxów z silnikiem diesla.:572:
Nie no, poczekaj :) Sam mam S'a na gnojowicę i uważam go za naprawdę dobry samochód. Niemniej jednak, to jest "tylko" dobry samochód rodzinny, który ma fajny handling (jak na Van'a) ale waży prawie 2 tony i przez to te 320Nm szału nie robi. Dlatego ta 20-letnia Vectra, której jest jeszcze sporo na ulicach, nie jest bez szans.
No ale OK, nie róbmy OT. Tu ma być o hamulcach.

Z red'ami nie mam doświadczeń. Green'y -tak. Głośne, twarde, ale robią dobrą robotę. Kilka lat temu założyłem zestaw do ojczulkowego A4 1.8T, ale za cholerę nie pamietam z jakimi tarczami.
W sumie i tak do niczego nie dojdziemy. Idealnie byłoby, gdyby ktoś miał jedne i drugie, do tego z takimi samymi tarczami. Dopiero wtedy można cokolwiek porównywać.

Ja poprostu uważam, że RS w S-max'ie są jak buty z kolcami ubrane na niedzielny spacer po parku.

cliner
01-09-2012, 08:58
Może kilka lat temu były gorszej jakosci.Syn założył kilka tygodni temu do Mazdy 6 z 2.0 benzyną na przód tarcze EBC te zwykłe(chyba premium nazwa)w komplecie z Green Stuff EBC...Uważam,że to dobre zestawienie.Cicho,nie pylą specjalnie,hamowanie bardzo skuteczne.Jakość warta polecenia.

wip
01-09-2012, 09:44
Moje ciekawe doświadczenia z klockami EBC... w esiu założyłem ostatnio na tył tarcze EBC i green stuffy, przód jeszcze na motorcraftach (aż się zużyją) i hamowanie bardzo, bardzo OK.
I zachęcony efektem do drugiego mniejszego autka wstawiłem na tył i przód tarcze Zimmermanna i klocki EBC green stuff. Hamowanie bardzo dobre, ale piszczą niemiłosiernie, szczególnie przy wolnej jeździe i delikatnym hamowaniu.

witekga
01-09-2012, 09:54
Ja mam "greeny" i nacinane tarcze i po mocniejszym rozgrzaniu trochę popiskują, więc po zużyciu wracam do oryginałów.

pawpor
01-09-2012, 13:50
Ja mam "greeny" i nacinane tarcze i po mocniejszym rozgrzaniu trochę popiskują, więc po zużyciu wracam do oryginałów.

Jeżeli greeny Ci popiskują to znaczy, że je przegrzewasz lub zostały nieprawidłowo zamontowane. OEM klocki po przegrzaniu będą piszczeć jak w parowozie ;)

Bump: ale piszczą niemiłosiernie, szczególnie przy wolnej jeździe i delikatnym hamowaniu.
Podkładki antywibracyjne przyklejone? Nałożony smar przeciwzatarciowy na tylną blachę klocka?

RafałB
26-09-2012, 13:42
Zapytam tutaj żeby nie śmiecić...

Zaczynają mi piszczeć klocki,z przodu jeszcze nie zmieniane i ponad 33 kkm zrobiłem,więc mają prawo... pytanie inne:

Czy C+ wyświetla info o zużytych klockach czy nie?

Chyba już pytałem i chyba nie wyświetla,ale chce sie upewnić ;)

pawpor
26-09-2012, 14:49
Czy C+ wyświetla info o zużytych klockach czy nie?
Klocki nie mają czujników więc c+ nie wyświetli informacji ...

RafałB
26-09-2012, 15:03
Klocki nie mają czujników więc c+ nie wyświetli informacji ...

Dzięki za info (konkretne) pawpor ;)

Klocki i tarcze (od Ciebie oczywiście ;) ) wciąż czekają na montaż :)

pawpor
26-09-2012, 15:15
Klocki i tarcze (od Ciebie oczywiście ) wciąż czekają na montaż
Mam nadzieję, że będziesz zadowolony :)

MAG
26-09-2012, 17:53
... Klocki i tarcze (od Ciebie oczywiście ;) ) ...
Ja też czekam na zestaw od Pawła - u mnie będzie komplet Zimmermanna - jeździłem na takim w Mondeo i byłem zadowolony, więc powtarzam go i w S-Maxie ... :)

lemon
10-02-2013, 22:51
Jutro montaz kompletu tarcz i klockow ATE - klocki ATE ceramic. Zobaczymy jak beda sie sprawowac w stosunku do oryginalow. Zestaw oczywiscie od Pawla.

mlynooo
11-02-2013, 11:36
Witam. Muszę wymienić tarcze i klocki tył i przód w moim S-maxie (2.0tdi 2007r). Czy wiecie gdzie można kupić taki zestaw za rozsądne pieniądze.

Zastanawiam się nad Boshem ale w serwisie krzyczą mi 1600 zł za komplet + wymiana ;/
Na allegro jest taki sam zestaw za 1000 zł, pytanie czy oryginalny?

http://moto.allegro.pl/bosch-tarcze-klocki-prz-tyl-ford-mondeo-iv-s-max-i2988364758.html

A jak zapytałem się o ate ceramiki to miły pan mi powiedział "oooo panie to już tysiące " ;/ a na allegro jest za 1300zł komplet, pytanie czy oryginalny?

http://moto.allegro.pl/ate-tarcze-klocki-ceramic-ford-mondeo-iv-s-max-kpl-i2998772052.html

Poleci mi ktoś jakiś rozsądny zestaw w sprawdzonym sklepie ? Potrzebuję to w sumie na już więc proszę o jakąś szybką odpowiedź.

pozdrawiam

lemon
11-02-2013, 11:45
Kolego mlynooo,

jesli chcesz kupic oryginaly to pisz do Pawla z brakeparts.pl

mlynooo
11-02-2013, 17:39
dobra, zamówione, zimmerman + ebc green z brakeparts.pl ;]

mizgal
11-02-2013, 19:17
(...) Żyjemy w czasach, kiedy nawet w sklepach Apple możem się natknąć na podróbki iPhonów.

przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać: a gdzie kolega widział takie coś? Bo jeśli tak samo chwalimy Brembo, jak przytaczamy fakty, to może być słabiutko...

pozdrawiam,

Marcin

urbanator
15-02-2013, 16:22
Witam,
Właśnie montuję zestaw Zimm + ATE ceramik zakupiony u Pawła ( a jakże :D ).
Ciekawi mnie dlaczego na tarczach jest otwór do przykręcenia tarczy do piasty, a w samej piaście otworu brak :/
Pytanie, czy ta tarcza tak ma sobie "pływać" na tej piaście? Tzn, wiem że ona będzie dokręcona razem z kołem, ale dziwnie jakoś tak...no moim zdaniem nijak się to ma do sprawdzenia bicia tarczy na piaście zegarem.

Pozdrawiam

PS.( godzina walki z zapieczonymi śrubami od zacisku- brrrrr)

Zrobione. drugie koło zajęło mi pół godziny.

lemon
17-02-2013, 22:26
Przejechalem jakies 500km na zestawie ATE i musze przyznac ne hamulce sa ostrzejsze w stosunku do Fordowskich Motocraftow nawet jak nie sa rozgrzane.
Poki co jestem zadowolony z wyboru.

dikileiden
27-02-2013, 09:28
Panowie , mam pytanie jakie tarcze-rozmiar podchodzą do 2.2 TDCi - 2.5 V6 , zastanawiam się nad wymianą zacisków i tarcz na większe z mocniejszych wersji , czy te zaciski z focusa st to są te same co w s max i galaxy 2.2 TDCi lub 2.5 V6 http://moto.allegro.pl/ford-focus-ii-st-nowe-zaciski-klocki-oryginal-i3058007084.html

MAG
27-02-2013, 09:42
Abstrac***ąc od tego, że ten silnik 2,5 to nie jest V6 tylko R5 (rzedowa piatka z turbo), to sa to zaciski z Foki ST, które pasuja p&p do Mondeo MkIII i kilku modeli Volvo (wersje D5 i T6), ale nie podejda one (na 99,9%) do S-Max'a/Galaxy czy też Mondeo MkIV.
btw - tarcze do tych zacisków sa 320mm

Jeśli chcesz większe tarcze, to zamontuj zaciski z S-Max'a 2,5T (pasują p&p) bo z tego co pamiętam, te do 2,2TDCI tylko przez krótki czas dawali takie same, a potem zaczęli zakładać takie jak w zwykłych 2,0TDCI (ale głowy za to sobie uciąc nie dam g:P)

witekga
27-02-2013, 14:46
Zgadza się, przez kilka miesięcy były na przodzie 300 mm. pózniej zaczęli dawać mniejsze. Ja załapałem się jeszcze na te większe :)

pawpor
27-02-2013, 15:14
Zgadza się, przez kilka miesięcy były na przodzie 300 mm. pózniej zaczęli dawać mniejsze. Ja załapałem się jeszcze na te większe :)

300mm to mniejsza tarcza, przez pewien czas były 320mm takie jak w 2.5Turbo

witekga
27-02-2013, 15:43
Coś mi się widać pomyliło, wiem że mam takie jak 2,5T

dikileiden
27-02-2013, 23:52
pawpor - czy u was można dostać takie zaciski do 2.5 T ?

pawpor
28-02-2013, 00:27
pawpor - czy u was można dostać takie zaciski do 2.5 T ?

Niestety, mamy tylko nowe części... Takie zaciski tylko allegro...

urbanator
28-02-2013, 06:43
Witam,

Pawpor,
Zestaw super. ładnie hamuje chociaż zjechałem na nim dopiero jakiś tysiączek.
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie dotyczące sensu pomiaru bicia tarcz, w przypadku gdy są one nieprzykręcane do piasty....

Pozdrawiam serdecznie

pawpor
28-02-2013, 07:10
Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie dotyczące sensu pomiaru bicia tarcz, w przypadku gdy są one nieprzykręcane do piasty....

Bo taki pomiar nie ma sensu, zawsze tarcze do pomiaru muszą być przykręcone nakrętkami/śrubami od koła :)

dikileiden
28-02-2013, 08:08
No niestety znalezienie zacisków od 2.5T będzie graniczyło z cudem.

MAG
28-02-2013, 09:27
Szukasz na alledrogo gostków mających części do S-Max'a 2,5T i dzwonisz lub mailujesz z pytaniem o zaciski.

Ja podobnie robiłem gdy szukałem 3 lata temu zacisków od Foki ST, żeby zapodać lepsze hamowniki w moim Mondeo ST220 - po dwóch tygodniach miałem zaciski u siebie (dałem chyba 400zł razem z przesyłką), a na portalu nikt ich wtedy nie ogłaszał g:P

urbanator
28-02-2013, 13:08
Bo taki pomiar nie ma sensu, zawsze tarcze do pomiaru muszą być przykręcone nakrętkami/śrubami od koła :)

No tak. Ale odkręcenie tychże śrub aby przykręcić koło i tak "posypie nam" wszystkie wymiary. Mówimy tutaj o dziesiątkach [mm] .
Nie ma bata, zebyś przykręcił razem z kołem tę tarczę i wymiary będą te same. Wyctrczy ze się tarcza lekko przekręci.
Dlatego nie rozumiem, dlaczego tych tarcz nie przykręca się do tarczy.
Tu się właściwie przykręca koło razem z tarczą śrubami, i tarcza może się inaczej "ułożyć".
Akurat w tym przypadku takie wymiarowanie może nas tylko uspokoić, ale nie wniesie zbytnio nic do sprawy...
Co innego wymiarowanie samej piasty- tu się zgodzę jak najbardziej.

To tak na razie.

Pozdrawiam serdecznie

pawpor
28-02-2013, 13:22
urbanator chodzi o to, aby tarcza była w optymalnym położeniu te 2-3 stopnie w prawo czy w lewo nie zrobi tak wielkiej różnicy jak 45 - 90 stopni dlatego zalecamy własnie mierzenie bicia razem z tarczą. Dodatkowo taki pomiar wykryje nawet najdrobniejsze zabrudzenie które można było przeoczyć przy czyszczeniu piasty, a pomiar bicia piasty wykonuje się tylko po obwodzie

urbanator
28-02-2013, 13:59
OK, niech będzie.
W każdym razie zestaw zachowuje się całkiem całkiem.

pawpor
28-02-2013, 15:15
OK, niech będzie.
W każdym razie zestaw zachowuje się całkiem całkiem.

No mam nadzieję :)

dikileiden
01-03-2013, 07:42
Panowie czy te modele aut Ford Focus ST 2.5T, S-Max 2.5T, VOLVO 2.5T maja te same zaciski hamulcowe z przodu ?

MAG
01-03-2013, 07:51
Volvo 2,5T w wersji T5 i Focus ST 2,5T maja te same zaciski, ale S-Max 2,5T ma inne.

dikileiden
01-03-2013, 08:18
MAG - masz może fotki zacisków od Volvo 2,5T w wersji T5 i Focus ST 2,5T i tych od s-maxa 2.5T , gość z Allegro ma do sprzedania zaciski do s-maxa 2.5T , ale on ma też części od volvo i focusa ST , żebym mógł porównać . Bo może on nie wie że są różnice i wyśle mi złe zaciski.

Znalazłem zdjęcia zacisku s maxa , czy to takie są w 2.5T?

MAG
01-03-2013, 16:25
Fotki tych od S-Max'a nie mam, ale mam gdzies na kompie foty mojego ST ze bliżeniem na kółka z nowymi zaciskami.
Wieczorkiem postaram się je poszukać na drugim kompie.

snafu
11-03-2013, 20:34
Podepnę się troszkę. Czy do S-maxa 2,5T można względnie łatwo portować większe tarcze/lepsze zaciski (ktoś spotkał się z jakimś opisem), czy pozostaje dobór lepszych komponentów tylko?

Drugie pytanie. Wkładał ktoś / spotkał ktoś przewody w stalowym oplocie?

pawpor
11-03-2013, 20:56
Podepnę się troszkę. Czy do S-maxa 2,5T można względnie łatwo portować większe tarcze/lepsze zaciski (ktoś spotkał się z jakimś opisem), czy pozostaje dobór lepszych komponentów tylko?

Raczej tylko lepsze komponenty - pozostaje co prawda zestaw od Focusa RS 336mm strasznie ciężko osiagalny...

Drugie pytanie. Wkładał ktoś / spotkał ktoś przewody w stalowym oplocie?

Spotkałem, mam u siebie założone. Przy hamowaniu z większych prędkości znika efekt gumowego hamulca (przewody nie puchną)
http://www.brakeparts.pl/product.php?id_product=223566

Cena zależy od ilości przewodów - w s-max 4 przewody :)

snafu
11-03-2013, 21:27
Widzisz. Przeszedłem dziś cały wątek i wiem do kogo po komponenty :), ale nie pomyślałem, aby za przewodami do Ciebie zajrzeć. Dogadamy na PW.

Przy okazji widzę, że komplet zacisków jest akurat. Niemniej widzę, że na jednym tłoczku są więc zyskuję tylko na średnicy tarczy?
W tarczach jest 1mm różnica jeśli chodzi o otwór centrujący.

MAG
12-03-2013, 08:32
Pytaniem jest, czy ten zestaw z RS'a jest p&p, bo obawiam sie, ze nie koniecznie ...

Zamontowac sie da, tylko jak mocno trzeba bedzie przerabiac, czy np tak jak w Escorcie sie robi, ze wystarczy dystans 3mm i pozwala to zamontowac zaciski i tarcze 276mm z Mondeo V6 mk1/2 zamiast fabrycznych escortowych tarcz 240mm

snafu
12-03-2013, 08:54
Też się zastanawiałem. Niestety Google mało na ten temat wie a jakoś brakuje mi zapału, żeby sprawdzać. Doceniam dobre większe hamulce w aucie do zabawy, ale tutaj raczej odpuszczę jeśli nie będzie pewności co do P&P.

MAG
12-03-2013, 20:11
Taki maly offtopick

Widze w podpisie, ze S-Max jest przed kuracja, czyli znaczy sie cosik planujesz???

W tym silniku droga jest przetarta - pakujesz lepszy IC, do tego downpipe 3'' i decat albo sportowy kat i nawet na reszcie fabrycznych gratow masz po dobrym strojeniu ok.260-280KM - w zaleznosci od tego co tam fabrycznie rzeczywiscie siedzi g:D
Przy tym secie warto juz zamontowac sprzeglo od FFII RS (pasuje p&p), bo seryjne dlugo nie pociagnie ;)

a jak chcesz cos wiecej, to poprawiasz dolot (fabryczny jest dosc mocno ograniczony umieszczonym tam kompem), dajesz reszte wydechu na 3'' albo chociaz 2,75'' plus do tego turbo i wtryski z FFII RS i masz spokojnie powyzej 300KM/400Nm ...

snafu
12-03-2013, 22:03
Zgadza się. Temat rozeznany. Heko był przy tym pomocny. Na razie auto od 4 dni w posiadaniu z czego 2 dni stoi w garażu :).
Muszę trochę na serii pojeździć, aby być pewnym auta. Potem się pomyśli nad resztą ale szaleństw nie będzie (standard IC DP DC strojenie zapewne) > auto rodzinne, do zabawy jest inne.
To co jest pewne, w serii nie jedzie :)

MAG
13-03-2013, 09:38
Bedziemy musieli sie jakos spiknac gdy bede w Gdansku, bo choruje na tego 2,5T g:P

No ale dobra, koncze juz ten offtopick ...

_sobol_
19-03-2013, 11:55
Panowie (i Panie, jeśli się takowe trafią) - prośba o opinie użytkowników:
Muszę zmienić hamulce z tyłu, kolega Paweł poleca tarcze Zimmermann, ja wcześniej myślałem przede wszystkim o ATE (choć obecnie skłaniam się ku sugestii profesjonalisty).
Co do klocków - EBC Red lub ATE Ceramic.
Prośba o opinię tych, którzy trochę już maksiami pojeździli z powyższymi zestawami - jak się sprawują w porównaniu z fabryką?

cliner
19-03-2013, 12:07
Mam na tyle klocki EBC Red,ale sa w zestawie z tarczami EBC Ultimax...jest bardzo dobrze...niedlugo to samo poleci na front.

lemon
22-03-2013, 20:06
Ja mam komplet tarcz ATE + klocki ATE ceramic i moge je polecic. Oprocz dobrego hamowania felgi mam czyste:)

_sobol_
23-03-2013, 08:28
Ja już zamówiłem, też skłaniałem się ku zestawowi ATE z klockami ceramicznych, ale za namową Pawła zdecydowałem się na Zimmermann'y + EBC Red.
W przyszłym tygodniu montuję, dam znać jak trochę je poużytkuję.

manymany
25-03-2013, 20:47
Można wiedzieć ile taki zestaw i namiary na dobry sklep?
Pogrzebałem i widzę, że wszyscy kupują u Pawła;)

_sobol_
25-03-2013, 21:49
Można wiedzieć ile taki zestaw i namiary na dobry sklep?
Pogrzebałem i widzę, że wszyscy kupują u Pawła;)
Po adres sklepu Pawła - pisz najlepiej do niego na PW (tak, większość się u Pawła zaopatruje - bardziej niż ceny liczy się zaufanie - trzeba być pewnym, że (szczególnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo) zakłada się elementy oryginalne, nie chińskie podróbki...
Ja mogłem nawet kupić zestaw ATE taniej, niż u Pawła - zwrócił on jednak uwagę, że zestaw jest "za tani jak na oryginał, nawet po rabatach, itd sprzedaż w tej cenie byłaby nieopłacalna". A ATE ma możliwość sprawdzenia oryginalności elementu po kodzie kreskowym. Zapytałem więc owego taniego sprzedawcę o kod kreskowy - zostałem zbyty, a gdy zacząłem dociekać i naciskać, zostałem wyśmiany i zwymyślany, bo wg tego taniego sprzedawcy "jakiś tam kod na pudełku nie świadczy o oryginalności produktu"... Mimo, że ATE mówiło inaczej...

dikileiden
25-03-2013, 22:30
Panowie to ja mam pytanie , dotyczy tarcz przód
u Pawła w sklepie tarcze ATE = 430zł http://www.brakeparts.pl/product.php?id_product=214080
w sklepie inter. Forda tarcze FoMoCo = 395zł http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Tarcze-hamulcowe-przednie-Galaxy-S-max-1500158-FORD-Fomoco/2716

Proszę mi odpowiedzieć gdzie jest sens kupować zamiennik droższy od originału ( na podstawie tarcz FoMoCo - ATE).
No chyba że ATE a FoMoCo to dwie różne ligi ?
Jaka firma kryje się pod nazwą (kto produkuje tarcze) FoMoCo?
Czy tarcze ATE pokryte są warstwą antykorozyjną jak tarcze FoMoCo?

Podliczyłem że komplet przód-tył tarcze + klocki
u Pawła komplet ATE Standard = 815zł
w sklepie int.forda komplet original = 1164zł

i tu pytanie co lepsze komplet ATE standard czy komplet original ???

Dinar
26-03-2013, 07:12
forda komplet original --powinno być ford składak,silnik francuski,tarcze takie same są w volvo,jeep itd,za wyjątkiem znaczka forda który jest orginał.

pawpor
26-03-2013, 09:37
i tu pytanie co lepsze komplet ATE standard czy komplet original ???
Jeżeli na standardowym zestawie to polecałbym komplet Zimmermanna, będzie taniej i moim zdaniem lepiej. Tarcze Zimmermann tak jak Ate maja powłokę (CoatZ)

dikileiden powiedz czy masz ręczny mechaniczny czy elektryczny wtedy podeślę wycenę :)

Bump: Czy tarcze ATE pokryte są warstwą antykorozyjną jak tarcze FoMoCo?

Tarcze Ate są pokryte warstwą antykorozyjną (Ate robi tarcze dla FoMoCo ;) )

slawek-kali
26-03-2013, 18:15
Z tego co się dowiedziałem Esik dostaje fabrycznie hamulce Pagid.
Nie wiem czy to jakaś super jakość, zna się ktoś ?? :oops:

_sobol_
26-03-2013, 19:37
Zestaw od Pawła zamontowany, pierwsze 20km w miejskiej dżungli (a więc z częstym, acz spokojnym hamowaniem) pokonane. Dam znać jak pęknie pierwszy 1kkm

greegi
27-03-2013, 07:14
Tarcze Ate są pokryte warstwą antykorozyjną (Ate robi tarcze dla FoMoCo ;) )

Mam pytanie, po co i co w ogóle daje powłoka antykorozyjna na tarczach?

Przecież pierwsze hamowanie i powłoki nie ma. o to chodzi, że tarcze mają się wycierać. Więc płacić za coś co się zdejmie w pierwszej sekundzie po ruszeniu autem, jest bez sensu.

lemon
27-03-2013, 07:19
Chodzi o ochrone przed korozja poza obszarem hamowania. jak uzywasz normalnie auto to korozja nie pojawi sie w obszarze operowania klocka. najbardziej na korozje narazone sa krawedzie tarczy.

_sobol_
27-03-2013, 07:36
po co i co w ogóle daje powłoka antykorozyjna na tarczach?najbardziej na korozje narazone sa krawedzie tarczyoraz "środek" tarczy, czyli miejsce styku tarczy z felgą.
Jak kolego greegi zobaczysz zużyte tarcze bez powłoki antykorozyjnej, to będą całe pordzewiałe, z wyjątkiem miejsca tarcia klocków.

lemon
27-03-2013, 07:52
a jak u was z piszczeniem klockow po zamontowaniu nowego kopletu tarcz i klockow? U mnie pierwszy raz nic nie piszczalo. Nie wiem czy to zasluga tarcz i klockow czy dobrego montazu ale jestem naprawde zaskoczony. Oczywiscie scieranie sie powloki anykorozyjnej nie brzmi najlepiej ale potem cisza jak makiem zasial. No i w przypadku ATE ceramic brak pylenia tarcz jest to fajna sprawa.

_sobol_
27-03-2013, 08:52
Ja o nowym zestawie (po tych kilkudziesięciu km) nic jeszcze nie mogę powiedzieć, ale jakoś nigdy nie miałem problemu z piszczeniem (dotychczas w maksie zawsze na fordowskich hamulcach). W innych autach również piszczenia brak.
Być może to rzeczywiście zasługa poprawnego, dokładnego montażu?
Pamiętam, że "dawno dawno temu, w zamierzchłych czasach", kiedy jeszcze jako ss (Single Student ;-) śmigałem małym, zwinnym autkiem, po założeniu uznanego, (jednego z najlepszych wtedy) zestawu Brembo + Ferrodo, od razu po zmianie hamulców dałem im ostry wycisk... Nie spodobało im się, bo piszczały tak, że po kilku kkm musiałem wymienić klocki...

dikileiden
27-03-2013, 12:18
No i w przypadku ATE ceramic brak pylenia tarcz jest to fajna sprawa.

Kolego ,może się czepiam ale pylą klocki nie tarcze.

duders
18-04-2013, 14:52
Witam :)

No to ja się trochę pochwalę ;P
Dzisiaj zamontowałem na obie osie nowe tarcze i klocki oraz wymieniłem płyn hamulcowy.
Mój wybór padł na tarcze EBC TurboGrove + klocki EBC YellowStuff.
Rozpoczynam testy (oczywiście po ułożeniu się klocków na tarczach) :)
Sam jestem ciekaw jak to będzie hamować ;) chłopaki z brakeparts polecali zobaczymy w praniu ;P

pozdrawiam
tomek

MAG
18-04-2013, 17:27
Uuuuuuu, no to masz zestaw juz taki lepsiejszy ...

cliner
18-04-2013, 18:53
Żółte...trochę pojechałeś...na tych tarczach może być głośnawo...:wink:

pawpor
18-04-2013, 19:05
Żółte...trochę pojechałeś
Niestety ale z naszego doświadczenia wynika, że żółte klocki to jedyne które się nadają do dynamicznej jazdy s-maxem lub Mondeo IV. Kategorycznie odradzamy czerwonych EBC bo po prostu nie sprawdzaja się w tych samochodach...

cliner
18-04-2013, 19:12
Na jakich tarczach?

pawpor
18-04-2013, 19:17
Na jakich tarczach?

Nie rozumiem pytania. Jeżeli chodziło na jakich tarczach nie zdają egzaminu to odpowiedź jest - na każdych...

_sobol_
18-04-2013, 23:22
No to pięknie... A mnie żaden z Was kategorycznie nie odradzał Red'ów i takie od Was nabyłem i zamontowałem... Mam nadzieję, że odradzanie dotyczy tylko sportowej jazdy, której nie uprawiam :)

Slartibartfast
18-04-2013, 23:39
Heh, mnie też to zdrowo zdziwiło bo miałem polecane REDy...
Choć nie tyle do dynamicznej jazdy co do... eeee normalnej

dikileiden
18-04-2013, 23:45
Szkoda że tylko- pawpor- jest tu na forum ze sprzedawców który doradza zestawy , bo może jak by było ich kilku to każdy by miał inne zdanie na temat który zestaw jest lepszy i zrobił by się lekki kocioł. A tak jeden sprzedawca może ''polecać'' zestawy np.które mu nie ''schodzą'' lub na których jest lepszy utarg .

Slartibartfast
18-04-2013, 23:47
Hahahahah. Przednie :)
Jutro instaluję tarcze Ultimax od Pawła. Tylko schodziły mu jak świeże bułeczki

duders
19-04-2013, 06:31
Ja tam nie narzekam - komplet się dociera - wczoraj 400 km zrobione z lekkim traktowaniem hamulca i jestem jak na razie bardzo zadowolony. Troszkę głośniejsze od fabrycznych hebli ale kurna hamują pierwsza klasa.
Dwa minusy: żółte klocki dosyć pylą (wiedziałem o tym przed zakupem) i druga sprawa trochę głośniej ale nie ma róży bez kolców ;P

Pozdrowienia
tomek

pawpor
19-04-2013, 07:10
Dokładnie, Redy przy spokojnej jeździe się spawdzają, jednak przy dynamicznej nie...

Bump: A tak jeden sprzedawca może ''polecać'' zestawy np.które mu nie ''schodzą'' lub na których jest lepszy utarg .
Jeżeli mielibyśmy takie podejście to pewnie już by nas na rynku nie było - paru niezadowolonych klientów i po zabawie...

Wiadomo, w Polsce mamy tendencje do szukania spisku wszędzie...

duders
19-04-2013, 09:25
Hehe dobre - spisek wszędzie ;P

Proszę Państwa 800 km zrobione :) klocki ułożyły się do tarcz i powiem tak hamowanie zajefajne ! Z 200 do 0 rewelacja :)

Tak jak pisałem wcześniej klocki trochę pylą ale nie ma katastrofy myślałem że będzie gorzej.
Oczywiście jak zrobię 15 tyś na tym komplecie to będę mógł wystawiać mega oceny - na razie jestem bardzo zadowolony z zestawu :)

pzdr
tomek

Slartibartfast
19-04-2013, 09:38
eSio oddany na wymianę. Facet w ASO twierdzi, że klocki po 10kkm (RED z tyłu) mogą się już nie nadawać do nowych tarcz...

pawpor
19-04-2013, 09:49
Facet w ASO twierdzi, że klocki po 10kkm (RED z tyłu) mogą się już nie nadawać do nowych tarcz.
Ja twierdzę, że do nowych tarcz tylko nowe klocki - starymi klockami można nowe tarcze załatwić (nawet jak mają zrobione tylko 2kkm...) w szczególności do tak drogich tarcz jak EBC Ultimax

_sobol_
19-04-2013, 10:53
OK, a co, gdy po wymianie kompletu tylnego zostały mi klocki mające jeszcze 3/4 okładziny? Całość zmieniałem ze wzgl. na tarcze. Czy po zjechaniu obecnie założonych, nowych klocków (zakładałem je wraz z tarczami) będę mógł wrzucić te poprzednie? Czy od razu je sobie darować i nawet ich nie "magazynować"?

pawpor
19-04-2013, 11:25
Sobol na drugą wymianę można zaryzykowć tylko trzeba i tak je dobrze wyrównać na papierze. Jak wtedy stare klocki rozwalą tarcze to nie będzie aż tak wielkiego bólu jak wtedy, gdy nowe tarcze za worek pieniędzy trzeba wyrzucić po 2-3kkm bo stare klocki je rozwalą..

cliner
19-04-2013, 13:10
Bo Red stuffy działają od zimnych tarcz ;) A do dynamicznej jazdy eśkiem zalecane są własnie takie klocki
To czemu teraz są niezalecane?

dikileiden
19-04-2013, 13:11
pawpor - czy to prawda że klocki hamulcowe EBC bardzo pylą?

pawpor
19-04-2013, 13:50
To czemu teraz są niezalecane?

Teraz trochę opinii powracało już od S-maxa - nie da się odrazu wiedzieć jak dany klocek będzie sprawował się w danym samochodzie i bazuje się na informacjach jak sprawuje się w innych. S-max to relatywnie nowy samochód i dopiero teraz ludzie zaczęli zakładać (z rok dwa lata temu) i spływają od nich opinie które my bierzemy pod uwagę dobierając odpowiednie klocki

dikileiden
19-04-2013, 14:10
pawpor - czy to prawda że klocki hamulcowe EBC bardzo pylą?

Czyżby odpowiedź na to pytanie była by dużą antyreklamą . A i tak wpadnę do was po zestaw przód-tył , tylko jak będę w Polsce-Krakowie w lipcu.

pawpor
19-04-2013, 14:26
Czyżby odpowiedź na to pytanie była by dużą antyreklamą . A i tak wpadnę do was po zestaw przód-tył , tylko jak będę w Polsce-Krakowie w lipcu.

Hej

Nie odpowiedziałem bo jakoś przegapiłem Twoją wypowiedź - aktualnie mamy taki młyn w firmie, że nie ma czasu śniadania zjeść..

Wszystko zależy które klocki EBC
EBC Black - pyli dość sporo - porównywalnie do Ate
EBC Green - pylenie niskie, pył łatwo zmywalny
EBC Red - klocki ceramiczne, brak pylenia
EBC Yellow - pylenie porównywalne do EBC Black

Slartibartfast
21-04-2013, 11:49
Ostatecznie u mnie tylne tarcze zostały stare, wymieniony komplet przód

renjan
30-05-2013, 22:48
Witam
Kup marki ATE - Tylko !!! Jestem kompletnym laikiem, a odczuwam kolosalną różnicę. Siedziałem na forach 2 tygodnie zanim wybrałem swoje pierwsze tarcze/klocki. Są one często montowane fabrycznie. Dziś kupiłem klocki ATE na tył na Allegro za 152zł.

Potwierdzam , miałem Motorcrafty i na gorących tarczach (góry) odczuwałem słabsze hamulce, teraz na ATE (tarcze i klocki) "jeszcze" nie odczułem tego, a juz próba była w górach:lol:

_sobol_
31-05-2013, 08:47
A ja używam z tyłu zamontowane kilka tysięcy km temu, polecone przez Pawła tarcze Zimmermann oraz klocki BRC Red - mogę z czystym sumieniem polecić zestaw. Wcześniej jeździłem zawsze na oryginałach motorcrafta. Różnica jest taka, że klocki RED są ceramiczne więc nie pylą. W hamowaniu różnicy nie odczuwam.

johnybig
02-06-2013, 18:45
właśnie musiałem to też zrobić, założyłem TRW http://kaba.net.pl/s-max/tarcze_klocki/

mesho7
09-09-2013, 17:27
Nie wiem czy moge zapstac w tym poscie ale po ilu srednio kilometrach tylne tarcze beda do wymiany ? Ja mam 45.000 i w Fordzie powiedziano mi, ze tylne tarcze i klocki wystarcza jeszcze na jakies dodatkowe 5.000 a wiec 50.000 i tylne tarcze + klocki do wymiany ?

Bartek_P
09-09-2013, 18:57
W tej kwestii nie ma czegoś takiego jak "średnie kilometry" Jeździsz ostro na badziewnych tarczach i klockach wymienisz szybko, jeździsz jak taksówkarz , z tą różnicą, że na markowych tarczach i klockach, to pojeździsz długo.
W moim poprzednim wozie tarcze starczyły na 100 kkm

Kayu
09-09-2013, 20:29
Przy mojej jeździe 80% po stolicy, jazda raczej spokojna - tarcze na obu osiach mam jeszcze fabryczne. Klocki tył wymienione po ok 40kkm, przód przy 70kkm. Teraz podobno tarcze i klocki tył do niedługiej wymiany (jest 80kkm)

Slartibartfast
11-09-2013, 23:29
mam 45.000 i w Fordzie powiedziano mi, ze tylne tarcze i klocki wystarcza jeszcze na jakies dodatkowe 5.000
U mnie też tak mówili w ASO przy 40k, ale ostatecznie tylne tarcze przetrwały dłużej (65k) niż przednie (60k). Klocki za to z tyłu puściły już przy ok 40k

P.S. Z przodu i z tyłu mam EBC Ultimaxy + RedStuff. Pylenie sporo mniejsze niż na fabrycznych klocach, ale wcale nie zerowe. Zmianę tarcz z tyłu odczuwam wciąż... Są głośniejsze niż fabryczne i czuć lekkie jakby wibracje/buczenie (przez nacięcia?). Przy zmianie przodu tak tego nie odczułem.

cliner
12-09-2013, 04:19
Mam taki sam zestaw jak twój,pylenie mniejsze od zwykłych,ale brak pylenia to chyba tylko przy gładkich tarczach.No i nie mam takich odgłosów,a tylne miałem robione kilka miesięcy przed frontem i sam byłem ciekaw jak będzie głośno.No,ale samo hamowanie na nich to już wymiata.

sowa180
24-09-2013, 08:17
Witam, musze wymienic hamulce przod i tyl. Galaxy 2.0 TDCI, 2009r. Ktory zestaw lepszy?

allegro.pl/zimmermann-tarcze-klocki-przod-tyl-mondeo-iv-s-max-i3540099255.html

allegro.pl/ate-tarcze-klocki-p-t-mondeo-4-iv-s-max-galaxy-i3519981914.html

ps. Skontaktowalem sie z uzytkownikiem Pawpor i dostalem odpowiedz tak ze nie potrzebuje juz pomocy:p

Wysyłane z mojego SAMSUNG-SGH-I847 za pomocą Tapatalk 2

dikileiden
24-09-2013, 08:49
z czystym sumieniem polecam ci Zimmermana , też ostatnio kupowałem w tym sklepie komplet Zimmermana i zdecydowanie lepiej hamuje od oryginałów które to miałem wcześniej.

_sobol_
24-09-2013, 09:25
Ja mam od jakichś 10kkm tarcze zimmermana (od Pawpora) na tyle + ebc Red i jestem zadowolony, mogę polecić. Pylenia brak, czego nie mogę powiedzieć o oryginalnym zestawie fordowskim z przodu ;) który pyli niemiłosiernie (jak dla mnie - ponad normę).
Co więcej, zimmermany (nie wiem jak ATE) mają powłokę antykorozyjną - przez pierwsze kilka hamowań jest masakra, jednak dzięki tej powłoce, do dziś tarcze nie pokryły się rdzą.

lysyG
24-09-2013, 09:52
Witam

Ja w sobotę zmieniałem tarcze i klocki przód. Tarcze zakupiłem Fordowskie OEM, jakiś internetowy sklep Fordowski sprzedawał komplet za 290 zł, a klocki jakieś AD za 70 zł. Wymieniłem sam, nic nie piszczy nie trzeszczy, auto hamuje - wszystko ok.

pawel2m
25-09-2013, 09:51
Witam

Ja w sobotę zmieniałem tarcze i klocki przód. Tarcze zakupiłem Fordowskie OEM, jakiś internetowy sklep Fordowski sprzedawał komplet za 290 zł, a klocki jakieś AD za 70 zł. Wymieniłem sam, nic nie piszczy nie trzeszczy, auto hamuje - wszystko ok.

Klocki za 70 zł? Czy to ma prawo działać? Tego powinni zabronić.

pawpor
25-09-2013, 10:46
Klocki za 70 zł? Czy to ma prawo działać? Tego powinni zabronić.
A potem są tematy " 3 komplet tarcz bije"...

lysyG
25-09-2013, 20:44
Tarcze nie biją, auto hamuje normalnie, nie piszczy - więc chyba wszystko Ok. Poza tym dużo więcej postów jest na temat piszczenia, bicia, itd. tych dużo lepszych tarcz i klocków. A i wytłumaczcie mi co mają klocki do bicia tarcz?

pawpor
25-09-2013, 21:00
Tarcze nie biją, auto hamuje normalnie, nie piszczy - więc chyba wszystko Ok
Narazie... Poczekaj do pierwszego awaryjnego hamowania z wyższych prędkości..

A i wytłumaczcie mi co mają klocki do bicia tarcz?
Gdy klocek jest zbyt słaby potrafi przegrzewać tarcze co prowadzi do jej zwichrowania lub nawet pęknięcia. Czasami klocek też potrafi spalić się na tarczy i osadzić się na jej powierzchni przez co występuje bicie pomimo prostych tarcz na pomiarze bicia

lysyG
25-09-2013, 21:08
A i już wiem - dzięki za wytłumaczenie.
P.S. Już hamowałem i jest ok.

jamacieq
01-10-2013, 17:04
Ja z kolei mogę polecić wszystkim forumowiczom tarcze i klocki firmy TRW. Od końca maja mam założony cały zestaw nowy (wszystkie tarcze i klocki). Przedwczoraj miałem awaryjne hamowanie z jakichś 70 km/h i się udało zatrzymać, ale było blisko :shock: Tylko z tyłu kilkuletni opel wjechał mi w hak... U mnie na szczęście nic się nie stało, a on ma wgnieciony zderzak jak po uderzeniu dużym młotkiem.

pbobek
04-10-2013, 10:08
No i u mnie trzeba będzie coś pomyśleć bo przy hamowaniu z większej prędkości czuję bicie na kierownicy... przebieg 57 000km. Z tyłu pierwsze klocki już dawno zmienione na EBE Green...

kolopeter
09-10-2013, 13:12
witam.
co wybrac na tyl?
1 oryginalna tarcza + red stuff
2.oryginalna tarcza + ate
3. zimmermann + red
4. zimmerman +ate
5. a moze cos innego
zalezy mi aby bylo bez pisku i pylu.
obecnie na oryginalach felgi po miesiacu jazdy mam czarne, naprawde czarne.
z checia zmienilbym przod takze , ale widze ,ze tam klocki sa bardzo nowe ,ale pyla strasznie

pawpor zaleca 3ke ,ale znowu czytajac forum mam mieszane uczucia. a co do ceramikow ate , to ich nie widze w sprzedarzy

_sobol_
09-10-2013, 13:24
zalezy mi aby bylo bez pisku i pylu.
Ja mam zestaw nr 3. (od Parpor'a). Jestem zadowolony, pylenia brak.

dikileiden
09-10-2013, 16:40
Zimmerman + Zimmerman = brak pylenia (nie widać żadnego pyłu na 19" w porównaniu oryginalami )

sowa180
09-10-2013, 16:44
Ja ostatnio wymienialem komplet przod + tyl. Wszystko Zimmermann, oczywiscie od Pawpor. Cena bardzo dobra, przejechalem juz 1300km i jestem bardzo zadowolony, tak ze moge smialo polecic.

Wysyłane z mojego SAMSUNG-SGH-I847 za pomocą Tapatalk 2

pawpor
10-10-2013, 08:34
a co do ceramikow ate , to ich nie widze w sprzedaży

Do jakiego samochodu (S-max czy Focus)?

pbobek
10-10-2013, 08:40
A czy te ceramiczne nie działają tak jak sportowe, że piszczą niemiłosiernie na zimno? Faktycznie jest różnica?

pawpor
10-10-2013, 08:55
A czy te ceramiczne nie działają tak jak sportowe, że piszczą niemiłosiernie na zimno? Faktycznie jest różnica?

Polecam zapoznać się z naszym artykułem nt Ate Ceramic ;)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=552355171477929&set=a.552355168144596.1073741838.385115264868588&type=1

kolopeter
10-10-2013, 09:26
Ceramiczne widze tylko na przod.
pytanie.
kombinacja:
cersmiczne na przod na tarcze fordowskie, zas redstaff plus tarcze zimmermann na tyl , to dobra kombinacja? Czy tyl nie bedzie zbyt mocny w stosunku do przodu? Pewnie lrpiej jakby i przod i tyl byl na redach.... meczy mnie to bo mam prawie nowe klocki z przodu, tylko denerwuje mnie to pylenie, a znowu 500 zl za klocki na przod.....w sumie jakos bym przezyl. Jeszcze jedno. Auto jest ciezkie, redy hamuja niby lepiej po rozgrzaniu, wiec czy waga auta nie niweluje tego problemu masa , ktoramusi zatrzymac? A moze po tych paru latach na rynku zostala zmieniona mieszanka i nie ma juz tego problemu. Pytam sie, bo często kobita jezdzi autem i nie chcialbym slyszec, ze auto dziwnie hamuje:)

pbobek
10-10-2013, 09:39
Polecam zapoznać się z naszym artykułem nt Ate Ceramic ;)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=552355171477929&set=a.552355168144596.1073741838.385115264868588&type=1

Przeczytane ;)

pawpor
10-10-2013, 10:00
cersmiczne na przod na tarcze fordowskie, zas redstaff plus tarcze zimmermann na tyl , to dobra kombinacja?
Nie, klocki Ate Ceramic posiadają standardowe parametry natomiast klocki EBC Red Stuff mają wyższą maksymalną temperaturę pracy - w awaryjnych sytuacjach samochód może być nadsterowny gdy założy się lepsze klocki na tył niż na przód... Z naszej strony zalecamy zakładać takie same klocki na przednią i tylną oś

Auto jest ciezkie, redy hamuja niby lepiej po rozgrzaniu, wiec czy waga auta nie niweluje tego problemu masa , ktoramusi zatrzymac? A moze po tych paru latach na rynku zostala zmieniona mieszanka i nie ma juz tego problemu. Pytam sie, bo często kobita jezdzi autem i nie chcialbym slyszec, ze auto dziwnie hamuje
"Redy" nie lubią niezdecydowanego hamowania - na tych klockach powinno hamować się mocno. Do takich zastosowań jak piszesz bardziej zalecamy stosować klocki EBC Green (chyba, że faktycznie tak bardzo zależy Ci na niskim pyleniu wtedy założyć Redy lub Ate Ceramic)

kolopeter
10-10-2013, 10:31
A czy ate ceramic występują na tył z el hamulcem? Czy to jakiś błąd na stronie,ze ich nie ma?

pawpor
10-10-2013, 10:57
A czy ate ceramic występują na tył z el hamulcem?
Występują :) - na stronie pojawią się niedługo, przygotowujemy aktualizację oferty

Slartibartfast
10-10-2013, 21:29
Pytam sie, bo często kobita jezdzi autem i nie chcialbym slyszec, ze auto dziwnie hamuje
Moja kobitka zawłaszczyła eŚka, jeździ codziennie. Nie narzeka na Redy

pbobek
29-11-2013, 11:45
No i u mnie trzeba będzie coś pomyśleć bo przy hamowaniu z większej prędkości czuję bicie na kierownicy... przebieg 57 000km. Z tyłu pierwsze klocki już dawno zmienione na EBE Green...

No i wykrakałem... Tarcze z przodu poniżej wartości granicznej, nie nadają się do przetoczenia a dodatkowo są jeszcze zwichrowanie. Klocki też się skończyły:oops:
Czeka mnie komplecik... Napiszę tylko, że przegląd był robiony przy 60 000!!!
Nie ma to jak cykl miejski.

Slartibartfast
29-11-2013, 16:09
I u mnie tarcze biją :(
Odczuwać to zacząłem tuż po wymianie tyłu, złożyłem na kark świeżości.
Ale ostatnio przy wymianie kół poprosiłem o pomiar bicia wszystkich czterech - od 0,02 do 0,04 max (przy montażu 0,01-0,02). Nie miały szans się przegrzać, czy doznać szoku. eŚkiem popędza żonka w mieście, łagodnie go traktując.

pbobek
29-11-2013, 16:16
W serwisie wciskali kit, że pokrzywiły się od nieoryginalnych felg na których stoi S-max zimą!! A co ma piernik do wiatraka?? :evil:g:DD Ciekawe co by powiedzieli gdyby przegląd wypadł przez zmianą opon...
Jaki masz przebieg u siebie?
Chyba tu wyczytałem, że najlepszy komplet to Zimmermanny? Zgadza się?

Slartibartfast
29-11-2013, 16:35
74tyś, wymiana tyłu była gdzieś przy 66

pawpor
29-11-2013, 17:31
Ale ostatnio przy wymianie kół poprosiłem o pomiar bicia wszystkich czterech - od 0,02 do 0,04 max
Powiedz czy na tarczach nie widać głębokich rys lub przebarwień? Jezeli nie to wina leży w innym miejscu bo 0,04mm to jest ideał tarcza. U mnie też ostatno występowało bicie (co prawda inne auto ale zasada podobna) - tarcze miały bicie 0,01mm, winne okazały się wybite sworznie wahacza dlatego ważne żeby przetrzepać dokładnie zawieszenie (koniecznie opuszczone na równej powierzchni!)

Slartibartfast
04-12-2013, 20:32
Przy przeglądzie 60k zauważyli, że "odkleja się gumowa tuleja tylnego prawego wahacza".
Tarcze z tyłu wymieniane po kolejnych ok 6k. Przez ten okres nic się nie działo. Zaczęło się dopiero po wymianie tyłu. Nie zauważyłem rys, przebarwień.

Kayu
05-12-2013, 19:35
Który serwis ? Mi w zeszłym roku to samo powiedziano, a miesiąc później na badaniu technicznym na szarpakach nic złego nie wyszło.

pbobek
05-12-2013, 22:01
Jeśli wwa to tylko tylko Lipskiego polecam.

krycha007
12-12-2013, 18:35
Ja kupiłem klocki i tarcze przód zimmermann standard koszt 580zł. Sprawują się od czerwca bez problemów - poprzednie no name się pokrzywiły.
Kupowane tu:
http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=30185

Pafnucy
15-12-2013, 21:44
Ja zamówiłem od Pawpora cały zestaw Zimmermana, czekam na paczke i pewnie we wtorek wymienie. Przekaże swoje opinie :)

pbobek
30-12-2013, 14:27
Pawpor odezwij się jak wstaniesz od stołu :027:g:DD

pawpor
02-01-2014, 11:12
pbobek - dopiero teraz doszedłem do siebie :) Poleciało PW

pbobek
02-01-2014, 11:23
pbobek - dopiero teraz doszedłem do siebie :) Poleciało PW

Taki to pożyje :027:

pawpor
02-01-2014, 11:35
Taki to pożyje :027:

Ale ręce do dzisiaj się trzęsą ;P

Pafnucy
02-01-2014, 21:58
Jestem po wypadzie świątecznym w góry i coś już mogę powiedzieć.
Musze przyznać, że polecony zestaw Zimmermanna ( klocki i tarcze ) spisuje się świetnie.
Nareszcie "autobus" może się zatrzymać, również na stromych zjazdach.
Już nie muszę wcześniej zwalniać aż tak a przy nagłym hamowaniu ( ślepa baba w CC700 ) zrywałem asfalt :) No i żadnych wibracji na kierownicy co już zaczynało mnie drażnić.

Teraz zobaczymy jak będzie z żywotnością :)

pbobek
02-01-2014, 22:05
To ile już na nich zrobiłeś? Długo sie "układały"? No ja zmieniam tez przed wypadem w góry ale nastąpi on dopiero w marcu... :p

pawpor
03-01-2014, 08:20
Długo sie "układały"
Polecamy zrobić 500km normalnej jazdy, w żadnym wypadku nie zmieniać tarcz/klocków na dzień przed wyjazdem w góry...

pbobek
03-01-2014, 08:29
Ok. Dzięki za wiadomość. Tak też myślałem i zmieniam troszkę wcześniej :027:

Pafnucy
04-01-2014, 01:13
Przed wyjazdem zrobiłem ok 200 km.
Nie mogłem wcześniej oddać auta do serwisu, bo miałem bardzo dużo pracy.
Od wymiany zrobiłem do teraz ok 1,5k km.
Układały się w drodze "do". Mam naturalne 2 "spowalniacze" na tylnym siedzeniu, więc raczej tarcze ułożyły się dobrze. :)

tygrysex
22-01-2014, 07:51
Ja wczoraj zapodalem sobie do eŚka na przod i tyl klocki Ate Ceramic, zobaczymy co to warte ;)

Pierwsza wymiana od zakupu (37000km) :D tyl juz praktycznie zyletki, przod jeszcze spoko, ale i tak wymienilem - raz sie zyje ;)

pbobek
22-01-2014, 08:35
Ja wczoraj zapodalem sobie do eŚka na przod i tyl klocki Ate Ceramic, zobaczymy co to warte ;)

Pierwsza wymiana od zakupu (37000km) :D tyl juz praktycznie zyletki, przod jeszcze spoko, ale i tak wymienilem - raz sie zyje ;)

Esio 2008 z podpisu ma 37 000km? :027:
To chyba pobiłeś mnie :619:

tygrysex
22-01-2014, 08:39
Esio 2008 z podpisu ma 37 000km? :027:
To chyba pobiłeś mnie :619:

Yhy, dokladnie ten sam :D Zona mnie juz powoli sciga Fokusem z 2010, bo ma deczko ponad 30k ;)
Przy sprzedazy bede licznik do przodu krecil :D

pbobek
22-01-2014, 09:05
No to grubo... problemu ze sprzedażą raczej mieć nie będziesz :p
Daj znać jak spisują się klocki.
Ja wczoraj zadzwoniłem dowiedzieć się o cenę robocizny za zmianę tarcz i klocków to Pan najpierw mnie zganił za Zimmermany (powiedział że wcześniej handlował ale klocki strasznie piszczały więc już przestał) i że będę zmieniał na oryginały, potem zapytał za ile i gdzie kupiłem itp :P
podziękowałem :619:

tygrysex
22-01-2014, 09:28
No to grubo... problemu ze sprzedażą raczej mieć nie będziesz :p
Daj znać jak spisują się klocki.
Ja wczoraj zadzwoniłem dowiedzieć się o cenę robocizny za zmianę tarcz i klocków to Pan najpierw mnie zganił za Zimmermany (powiedział że wcześniej handlował ale klocki strasznie piszczały więc już przestał) i że będę zmieniał na oryginały, potem zapytał za ile i gdzie kupiłem itp :P
podziękowałem :619:

Ja wczoraj u znajomego mechanika z materialami na przod i tyl Ate Ceremic (nie wymienialem tarcz) z kompleksowym czyszczeniem, szlifowaniem zendry z tarcz, mierzeniem, sprawdzaniem temperatury wrzenia plynu i co tam jeszcze 750zl

pawpor
22-01-2014, 09:43
tygrysex - 750zł - trochę dużo jak za wymianę klocków i sprawdzenie płynu (biorąc pod uwagę, że klocki przód/tył to koszt 560zł)

tygrysex
22-01-2014, 09:47
200zl za robocizne u kogos do kogo mam slepe zaufanie, to zadna kwota... tu wiem za co place ;)

lemon
19-02-2014, 12:09
Witam,

nie polecam zestawu tarcze ATE + klocki ATE Ceramic.
Po przejechaniu zaledwie 10 max 15K na tarczach powstaly rysy + sa bicia kierownicy wyczowalne juz od 100km/h w zwyz.
Kloega pawpor u ktorego kupilem caly zestaw przod/tyl slowem nie wpomnial ze moga wystapic takie problemy. jak kupowalem zestaw proponowal tylko tarcze zimmerman+ ate ceramic. teraz pisze ze taki zestaw to tylko do spokojnej jazdy (znaczy niedzielnej/emeryckiej).
final jest taki ze przednie tarcze sie przegrzaly i sa do wymiany. Klocki tez do wymiany na przodzie bo zniszcza kolejna tarcze. Nie polacem nikomu takiego zestawu. Macie jakies propozycje gdzie mozna kupic zestaw na przod zeby nie trafic na podrobke?
kolega pawpor zaproponowal mi EBC green stuff a o tarczach nic nie wspominial.
Ze nie wspomne ze bede w plecy jakies 800 PLN.
Tak tylko wspomianlem jakby ktos kupowal tarcze z klockami ceramicznymi ATE lub EBC Red stuff.
Czy ktos przy przebiegu ponad 10k mail problemy z klockami ceramicznymi?
sorry za brak polskich znakow.

pawpor
19-02-2014, 15:25
Kloega pawpor u ktorego kupilem caly zestaw przod/tyl slowem nie wpomnial ze moga wystapic takie problemy. jak kupowalem zestaw proponowal tylko tarcze zimmerman+ ate ceramic. teraz pisze ze taki zestaw to tylko do spokojnej jazdy (znaczy niedzielnej/emeryckiej).
final jest taki ze przednie tarcze sie przegrzaly i sa do wymiany. Klocki tez do wymiany na przodzie bo zniszcza kolejna tarcze. Nie polacem nikomu takiego zestawu.

Jako, że zostałem wywołany do tablicy to trochę wyjaśnień :) Nie wspomniałem o charakterystyce Ate Ceremic bo nikt się go o opinie w sprawie tych tarcz i klocków nie pytał. Dostaliśmy zapytanie o dokładny zestaw tarcz/klocków a nie o dobór, więc wysłaliśmy ceny takiego zestawu. O klockach Ate Ceramic pisaliśmy otwarcie na forum już w 2011r więc nie była to jakaś ukrywana przez nas właściwość tych klocków
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142673&highlight=ate+ceramic

Dalej podtrzymuje, że jeżeli ktoś poszukuje niepylących i wytrzymałych klocków hamulcowych a jeździ spokojnie to jak najbardziej polecamy Ate Ceramic. Do szybkiej i dynamicznej jazdy nie polecamy ich stosować w S-max, Mondeo IV i innych cięższych samochodach bo dzieje się właśnie to co u Pana lemon

btw. tarcze aż tak tragicznie nie wyglądają. Ciekawe jak wyglądał montaż. Może się okazać, że ktoś nie wyczyścił piast lub nie zmierzył ich bicia - tutaj tez może leżeć przyczyna bicia kierownicy.

lemon
19-02-2014, 15:33
Przy skladaniu zamowinia brakowalo mi tego - cytuje:"że jeżeli ktoś poszukuje niepylących i wytrzymałych klocków hamulcowych a jeździ spokojnie to jak najbardziej polecamy Ate Ceramic. Do szybkiej i dynamicznej jazdy nie polecamy ich stosować w S-max, Mondeo IV i innych cięższych samochodach bo dzieje się właśnie to co u Pana lemon"

Innych tez przestrzegam.

Jako, że zostałem wywołany do tablicy to trochę wyjaśnień :) Nie wspomniałem o charakterystyce Ate Ceremic bo nikt się go o opinie w sprawie tych tarcz i klocków nie pytał. Dostaliśmy takie zapytanie

Więc wysłaliśmy ceny takiego zestawu. O klockach Ate Ceramic pisaliśmy otwarcie na forum już w 2011r więc nie była to jakaś ukrywana przez nas właściwość tych klocków
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=142673&highlight=ate+ceramic

Dalej podtrzymuje, że jeżeli ktoś poszukuje niepylących i wytrzymałych klocków hamulcowych a jeździ spokojnie to jak najbardziej polecamy Ate Ceramic. Do szybkiej i dynamicznej jazdy nie polecamy ich stosować w S-max, Mondeo IV i innych cięższych samochodach bo dzieje się właśnie to co u Pana lemon

btw. tarcze aż tak tragicznie nie wyglądają. Ciekawe jak wyglądał montaż. Może się okazać, że ktoś nie wyczyścił piast lub nie zmierzył ich bicia - tutaj tez może leżeć przyczyna bicia kierownicy.

Marek-77
19-02-2014, 15:46
Od lat jeżdżę tylko na klockach i tarczach trw nigdy nie było z nimi problemów klocki nie pylą , nie piszczą rekord miałem na nich 100kk i auto zostało sprzedane na tych klockach teraz parę tygodni temu wymieniłem same klocki przód cena 170 zł plus wymiana.

lemon
19-02-2014, 15:51
Ja tez mialem zalozone TRW ale jak sie skonczyly zalozylem co widac ponizej.
Nigdy wiecej ATE ceramic ze o radach nie wspomne.
Wracam teraz na przedniej osi do TRW klocki/tarcze bo wszesniej to sie dobrze sprawowalo. Nigdy wiecej papki marketingowej.

Od lat jeżdżę tylko na klockach i tarczach trw nigdy nie było z nimi problemów klocki nie pylą , nie piszczą rekord miałem na nich 100kk i auto zostało sprzedane na tych klockach teraz parę tygodni temu wymieniłem same klocki przód cena 170 zł plus wymiana.

Marek-77
19-02-2014, 16:00
Ale miałem dawno temu podobną przygodę z tanimi klockami kupowanymi na szybko niecały tysiąc zrobiłem ,musiałem wymienić tarcze bo się pokrzywiły i klocki od początku przy hamowaniu był ciągły pisk .Błędy w wyborze kosztują

lemon
19-02-2014, 16:05
Oj kosztuja - w moim przypadku jakies 800 PLN.
Po tym doswiadczeniu wybieram to co sie do tej pory bardzo dobrze sprawowalo czyli TRW. Nie przypiszczalem ze ATE ceramic to takie badziewie ktore na dodatek jest drogie. No coz czlowiek uczy sie cale zycie.

Ale miałem dawno temu podobną przygodę z tanimi klockami kupowanymi na szybko niecały tysiąc zrobiłem ,musiałem wymienić tarcze bo się pokrzywiły i klocki od początku przy hamowaniu był ciągły pisk .Błędy w wyborze kosztują

jamacieq
19-02-2014, 16:21
Ja również polecam klocki i tarcze TRW, mam przód tył cały zestaw. Kilka razy już uratowały w hamowaniu awaryjnym - jak na 1.7 tonowe auto to bardzo dobrze się sprawują.

Yakac
19-02-2014, 19:36
Lemon, fele zmieniłeś? Bo pamiętam miałeś takie "śnieżynki" chyba. Możesz podesłać fotę na yakac@tlen.pl?
Apropos tarcz i klocków to chyba przy wymianie nie bedę eksperymentował i jako, że jeżdżę spokojnie wezmę co fabryka dała czyli TRW. Zresztą zestaw tej firmy mam w dwóch autach i jest OK. Chociaż trochę pylą ale mi to nie przeszkadza.
Pozdro

cliner
19-02-2014, 19:52
EBC Ultimax+EBC Red Stuff na wszystkich kolach....polecam,nawet do spokojnej jazdy..

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

saintos
20-02-2014, 00:55
. Nie przypiszczalem ze ATE ceramic to takie badziewie ktore na dodatek jest drogie. .
Wprawdzie nie do s-maxa a do a4ki avant, ale zalozylem na przód zestaw klocki ate ceramic i tarcze Zimmerman. Po około 10tys km nie zauważyłem żadnych niepokojacych objawów. Nie spodziewałem się cudów ale hamuja co najmniej dostatecznie, nie pylą tzn pylą w jasnym kolorze. Jeżdżę dynamicznie ale bez szaleństw,pisków opon czy ostrych hamowań. Po prostu cywilnie. Być może trafiłeś na jakiś słaby egzemplarz albo podróbę jednego bądź drugiego.
Masa auta na pewno ma znaczenie ale przecież nie zakładasz zestawu od Ka tylko z parametrami do 1.7 tony.

lemon
20-02-2014, 08:12
Producent chyba powinien wiedziec ile wazy s-max i ze moga byc problemy. Producent oferuje badziewny produkt, klient kupuje i jest fajnie ale jak przejedzie tych 10k to zaczyna sie problem bo tarcze nie wytrzymuja.

tygrysex
20-02-2014, 11:47
To i ja dodam moje 3 grosze niezadowolenia na temat ATE Ceramic... U mnie byly wymieniane tylko klocki przod i tyl bez tarcz. Od wymiany minelo juz troche km, a ciagle lapie sie na tym, ze jadac za kims kto zwalnia, ja tez zaczynam zwalniac, zeby dopasowac predkosc jednak zaraz musze docisnac hamulec, zeby nie wyladowac mu na tylku. Klocki maja dosyc dziwna tendencje do slizgania sie... nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc. Mam to auto juz prawie 6 lat i znam go i widze, ze to nie jest to co powinno byc. I nie mowie tu wcale o brawurowej jezdzie, tylko normalnej spokojnej... a tak jak mowie probojac zwolnic i dostosowac predkosc do pojazdu przed soba ciagle musze docisnac pedal hamulca, zamiast zwolnic w normalny sposob jak kiedys.
Moze i czlowiek do tego przywyknie, ale dla mnie gra nie warta swieczki.
Generalnie nie udany eksperyment ktory moze doprowadzic do tragedii :(
Stanowczo odradzam do S-Maxa te klocki i wracam do fabrycznego oryginalu, a ta kupa leci na kosz...

lemon
20-02-2014, 18:58
U mnie tez zestaw z przodu najprawdopodobniej poleci do kosza juz w poniedzialek. Kolega pawpor napisal mi ze ATE raczej nie uzna mojej reklamacji bo tarcze sa przegrzane a to oczywiscie nie wina producenta tylko oczywiscie uzytkownika. W poniedzilek jestem umowiony na montarz TRW i zobaczymy jak ten zestaw bedzie sie sprawowal. Wczesniej tez byl TRW i 0 problemow i na prawde nie wiem co mnie podkusilo na ten badziewny ATE ceramic.
Szkoda bic piane mysle ze temat ATE ceramic zostal wyczerpany z mojej strony.

tygrysex
26-02-2014, 15:10
To jeszcze napisze jak zakonczylo sie u mnie, zgodnie z zaleceniami kolegi pawpor:

- Ściągnąć klocki i delikatnie przetrzeć je papierem ściernym
Sciagniete i przeszlifowane na stole traserskim

- Tarcze dokładnie przetrzeć papierem ściernym 200 - aby ściągnąć starą mieszankę
Tarcze przetoczone, tak na wszelki wypadek

- Ponownie ułożyć
Zrobione 400km

Efekt? Zaden! Jak nie hamowaly, tak nie hamuja...
Oczywiscie mozna powiedziec, ze uzyto zlego papieru sciernego, ze zle przetoczone bo moja firma ma w tym tylko 20 letnie doswiadczenie, mozna powiedziec, ze za malo km zrobione i nadal sie nie ulozyly, ze znow wina mechanika, ze ja jezdzic nie umie.... ale uwazam, ze wystarczy powiedziec, ze klocki Ate Ceramic + S-Max = wielka porazka...
Dzisiaj wlasnie odebralem auto od mechanika, swiezo po zalozeniu fabrycznych klockow "Ford" i eureka! auto normalnie hamuje, znow czuje, ze mam kontrole nad autem... a co dopiero bedzie jak sie uloza... normalnie nie moge sie doczekac ;)

Podsumowujac: nie wiem, czy trafilem na gorsza partie, czy S-Max to zbyt duzy ciezar dla tych klockow... czy jeszcze co innego. Ja sie raz na dobre wyleczylem z eksperymentow z klockami.

pbobek
26-02-2014, 15:23
A dlaczego wybraliście wcześniej ATE ceramic? Co przeważyło? Cena czy bardziej mniejsze pylenie?

tygrysex
26-02-2014, 15:30
Cena? Nie, z tego co kojaze sa deczko drozsze od zwyklych Ate... Mniejsze pylenie jest tutaj odpowiedzia, ale nie kosztem bezpieczenstwa mojej rodziny ;)