maximondi
27-03-2015, 12:45
Panowie
1. Czy wyjmujecie akumulator w czasie ładowania ?
2. Czy ktoś ładuje przez wejście zapalniczki ?
1. Czy wyjmujecie akumulator w czasie ładowania ?
2. Czy ktoś ładuje przez wejście zapalniczki ?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana akumulatora maximondi 27-03-2015, 12:45 Panowie 1. Czy wyjmujecie akumulator w czasie ładowania ? 2. Czy ktoś ładuje przez wejście zapalniczki ? Pejotwroc 27-03-2015, 13:23 Ja ładuje akumulator od 2 lat bez wyjmowania z auta. U żony w fokusie tak samo. Czasami auto jest podpięte do prostownika przez cały weekend i nic złego się nie dzieje. Prostownik to Cetek MXS 5.0 tombalt 27-03-2015, 13:30 Właśnie... od tego trzeba zacząć czym chcemy ładować. Też mam ten prostownik i on umożliwia takie ładowanie, również przez gniazdo zasilania. Warunkiem jest, że gniazdo nie jest odłączane od akku po pewnym czasie. Ten prostownik jest urządzeniem posiadającym szereg zabezpieczeń i nie daje iskry przy podłączaniu. Zwykłe prostowniki mogą uszkodzić instalację (jakiś moduł). maximondi 27-03-2015, 15:03 Dzięki panowie za szybkie odpowiedzi. Prostownik to jak w przypadku kolegi Pejotwroc Cetek MXS 5.0 . Po otwarciu samochodu i podłączeniu navi jest na pewno napięcie w gniazdku zapalniczki , pytanie tylko gdzie albo jak sprawdzić czy odłącza zasilanie po jakimś czasie? Może to kwestia ustawień i z pomocą ELMConfig można to zmienić. tombalt 27-03-2015, 15:27 z przodu znika napięcie po około 30 minutach, szukaj gniazdka w bagażniku - w s-max, galaxy 3 na 100% jak jest gniazdko to połączone jest na stałe z akku 24/7 kocur 31-05-2015, 10:27 Ja ładuje akumulator od 2 lat bez wyjmowania z auta. U żony w fokusie tak samo. Czasami auto jest podpięte do prostownika przez cały weekend i nic złego się nie dzieje. Prostownik to Cetek MXS 5.0 Właśnie takiego wpisu szukałem. Ostatnio tylko miasto krótkie odcinki, klima, radio itp i wygląda że trzeba go podpiąć. I tak cud bo aku ma już 7 lat ... Mam Boscha C-3 elektronicznego - też myślałem żeby podpiąć bez zdejmowania klem - w ogóle dostać się do tego aku to masakra :569: stelmacher 12-08-2015, 21:58 szybkie pytanko jak to jest z tymi plusami lewy prawy o co w tym chodzi? albo innaczej: jak zapytaja w sklepie czy potrzebuje z prawym czy lewym plusem to co mam odpowiedziec ? jaki mamy w mondeo 2.0tdci 140km? janosik 12-08-2015, 22:15 P+ prawy plus jest wtedy , gdy patrząc na akumulator na stronę po której są trzpienie biegunów trzpień bieguna plusowego jest po prawej stronie. L+ analogicznie- jeśli jest po lewej stronie bartoszek 13-08-2015, 07:16 jak zapytaja w sklepie czy potrzebuje z prawym czy lewym plusem to co mam odpowiedziec ? jaki mamy w mondeo 2.0tdci 140km? Powiedz Prawy +, Ale uwierz mi nie zapytają. Mondeo ma tak specyficzne wymiary akumulatora, że wszyscy sprzedawcy od lat wiedzą o co chodzi. 175x175x315 P+ 70-85Ah 700-800A stelmacher 13-08-2015, 17:52 no i wczoraj autem zrobilem 60km kolo 19 wrocilem przyjechalem nie zamknelem szyberdachu dzis godzina 16 wsiadam a tam tylko yyyy..yyy.yy.. i zdechl nawet zamknac drzwi nie chcial dopiero po 5 minutach ladowania zamknely sie dopiero aku siedzi tam raczej od nowosci bo jest fordowskie (ciekawe czy gdzies na aku mozna znalesc date produkcji nie wiecie?) teraz mam zamiar taki zakupic http://allegro.pl/show_item.php?item=5126602792 ale zastanawia mnie czy 5-6 letni akumulator ma prawo pasc ? moze gdzies na lewo mi prad cos ciagnie;/ sa jakies specyficzne miejsca w naszych modelach gdzie czesto robia sie zwarcia? gdzies zgiecia kabli itp? kordyl 13-08-2015, 18:32 astanawia mnie czy 5-6 letni akumulator ma prawo pasc ? I tak długo wytrzymał jak na silnik diesla :) stelmacher 13-08-2015, 19:15 ojciec ma bmw e39 2,5d ma akku od mercedesa ale 8 rok juz trzyma jeszcze jedno pytanie jakie powinno byc ladowanie w naszych mondkach? udalo sie mi go uruchomic i mierzylem mam 14,21 tycke nie za malo? Binke 14-08-2015, 12:02 ... ale zastanawia mnie czy 5-6 letni akumulator ma prawo pasc ? moze gdzies na lewo mi prad cos ciagnie;/ .... Ja mogę dodać, że kupiony teraz akumulator wytrzyma jeszcze mniej. Nie wiem czemu tak jest ale akumulatory na pierwszy montaż wytrzymują więcej niż taki sam akumulator (oryginalny) kupiony normalnie w sklepie. A może tylko mi się wydaje że tak jest. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka juri2069 14-08-2015, 13:51 Ze wszystkim tak jest :) Nic Ci się nie wydaje. Ale czemu , kto to wie szczerba 14-08-2015, 18:27 Ale czemu , kto to wie Planowe postarzanie produktu (https://pl.wikipedia.org/wiki/Planowane_starzenie) i niestety dotyczy prawie wszystkiego (nie tylko akumulatorów). juri2069 14-08-2015, 18:36 Podobno Mercedes prawie zbankrutował po wyprodukowaniu beczki a potem 124 :D Bo coś się nie chciały psuć. Producenci zarabiają, ale niestety naszym kosztem wllodarczyk 17-08-2015, 12:02 Witam Przyszła pora i u mnie na wymianę aku. Sprzedawca w sklepie poleca mi FIAMM 85Ah i 740A Są to włoskie podobno dobre akumulatory montowane min. w: OPEL PSA TOYOTA MASERATI FERRARI FIAT RENAULT NISSAN MERCEDES Proszę o jakieś opinie jaceks 17-08-2015, 12:49 mój oryginalny forda wytrzymał 5 lat/200 tyś km. model silver, 80Ah, 700A janosik 17-08-2015, 13:50 W tym roku wymieniłem fabryczny akumulator Motorcraft Superstart 70Ah, 680 A po 11 latach. Nigdy nie był doładowywany. Właściwie jeszcze działał i odpalał, ale dałem mu iść na emeryturę. fill74 17-08-2015, 16:10 własnie sam wyciagnąłem ako z forda bez zdejmowania osłon i nie było z tym żadnego problemu a ako zdechło po 7 latach originalny fordoski-teraz dylamat czy nowy czy doładować i zobaczyć czy stary jeszcze pociągnie.....?? piti000 17-08-2015, 17:27 Pewnie nadszedł jego kres, ale ładowanie i sprawdzenie "nic" Cię nie kosztuje więc... fill74 19-08-2015, 09:39 juz po naladowaniu i spr i niestety stare ako umarło smiercią naturalną, także juz jest nowe i jest ok juri2069 19-08-2015, 09:48 U mnie wytrzymał 200 tys także jak w morde strzelił chyba na tyle są robione :D stelmacher 19-08-2015, 17:00 heh u mnie tez rowno 200tys i totalna dedtka mszh725 13-09-2015, 19:28 Ja dobijam do 200 tys i też pojawia się komunikat o rozładowanym aku. Poza tym usterka oświetlenia, więc chyba też już czas na zmianę. delfinek 14-10-2015, 20:42 U mnie 8-mio latek zeszłej zimy przed 200 ,mróz -14 no i mu się padło ,wyciągnęłam i dałam mu się całą noc naźrec :) po dwóch tyg. powtórka z rozrywki . Od tego czasu śmiga do dziś , ale jako że jestem leń i nie będzie mi się chciało tachac na 6 piętro to pośle go na dniach na przedwczesną emeryturę :-p Wybór pada na Vartę Silver 85Ah 800A ? slawek-kali 14-10-2015, 20:44 Wybór pada na Vartę Silver 85Ah 800A ? I dobrze ;) maford 14-10-2015, 22:11 A ja jestem bardzo zawiedziony Wartą silver F 18.Kupując niby lepsze aku chciałem mieć gwarancję "spokojnej głowy".Aku ma rok i chyba jest do wyrzucenia.Ze dwa miesiące temu po postoju 4 dniowym auto nie chciało mi odpalić.Niedawno po naładowaniu ,dwa dni nie jeżdziłem i też mi nie odpaliło.Nigdy więcej Warty. SRS 14-10-2015, 22:19 Nigdy więcej Warty. a może to nie akumulator tylko coś pobiera prąd maford 14-10-2015, 22:38 No jak po dwóch dniach po naładowaniu nie można auta odpalić to chyba jednak aku nie trzyma prądu. SRS 14-10-2015, 22:43 No jak po dwóch dniach po naładowaniu nie można auta odpalić to chyba może coś pobiera pobiera , nie jeden już na forum miał tak, a w takiej sytuacji i nowy akumulator nie wytrzyma , sprawdzałeś ? . Nie upieram się że varta och, ach bo chyba nie ma producenta akumulatorów który by nie miał reklamacji. delfinek 16-10-2015, 09:21 Byc może kolega trafił na felerne aku , bywa i tak. danielr 16-10-2015, 09:43 Jeśli akumulator ma powiedzmy 78-85 Ah, to żeby go całkowicie wyzerować wystarczy pobierać prąd 1A przez 2-3 doby. Realnie właśnie po mniej więcej 2 dobach nie da się już odpalić silnika a będzie miał pewnie jeszcze z kilka V poziom naładowania. pd19 02-11-2015, 10:03 Szukam akumulatora do MK4 - 2.0 benzyna i chciałbym się upewnić czy aku o parametrach AK. 61AH/600A CENTRA wystarczy czy szukać jeszcze czegoś mocniejszego? Pytanie 2 czy Centra czy jakaś inna marka? ciafka 02-11-2015, 16:36 Spójrz na akumulatory TOPLA. Taka słoweńska "CENTRA", ale bez manii wielkości, i wynikających stąd kosmicznych cen za popularny, średniej renomy producenta, produkt (a może chodzi o to, że oni produkują niezależnie, i nie sprzedali się jakiemuś koncernowi, dla którego trzeba doliczyć 30% do ceny każdego aku). Do 1.6 ti-vct wybrałem właśnie TOPLE TOP 62Ah/600A. Szukałem dużo, i na tym stanęło. Nie mogę podzielić się opinią z eksploatacji, bo jeszcze nawet nie zamontowałem :razz:. Tak w ogóle zacząłem poszukiwania klasycznie od VARTY i BOSCHA, ale później postanowiłem włączyć myślenie :diabel2: MaXyM 08-11-2015, 18:11 Wymienilem wlasnie aku. Pierwszy raz kontrolka o slabym aku mi sie pojawila jakis rok temu w okolicy swiat BN, po przejechanej trasie 500km, po nocy czy 2 stania. Auto zapalalo jednak bez problemu i tak przezylo cala zime, wiosne i lato mimo rzadziej lub czesciej pojawiajacych sie komunikatow (nawet przy wylaczonym zaplonie). Na 1.11 bylem znowu w PL wiec ponownie 2x500km. Po przyjezdzie i jednym dniu, znowu kontrolka. Auto zaczelo krecic jakos tak leniwie. Postanowilem wymienic wreszcie aku. Juz wczesniej mialem upatrzona Varte F18, wchodze na strony sklepu a tam jeszcze obnizka cen. Odebralem w piatek i 2 dni wozilem w bagazniku, liczac ze w nastepnym tyg dam do serwisu na wymiane. W sobote auto stalo pod chmurka caly dzien (16*) a wieczorem... auto zapalilo, ale w czasie krecenia rozrusznikiem wszystko zgaslo na chwile (mam na mysli C+) a po zaswieceniu mialem zrestowane srednie spalanie etc. Dzis podjalem sie wymiany wlasnorecznie. Mialem chwile zwatpienia bo po zdjeciu pokrywy filtra jakos aku nie chcialo wyjsc. Myslalem ze zdejme jeszcze podstawe filtra. Ale nie dalem rady jej odpiac od wlotu powietrza. Nie udalo mi sie tez odkrecic masy od nadkola. Pozostalo wytargac aku bardziej silowo. 2 stopki na ktorych wisi podstawe filtra wypialem dzieki czemu zyskalem kolejne pare cm na wysuniecie aku. Potem do gory i do siebie. Trzeba troche sily bo aku ciezki a podnoszac do gory blokuje sie go dodatkowo o gorna czesc obudowy. Nie pomagaja tez grube wiazki minusa przykrecone do masy Wlozenie aku to juz duzo prostsza operacja. Na koniec podsumowanie: w mym przypadku pojawianie sie ostrzezen o niskim napieciu od roku przepowiadalo potrzebe jego wymiany qrczakos 08-11-2015, 19:15 pokażesz gdzie kupiłeś tą vartę? myślę że też powoli czeka mnie temat MaXyM 08-11-2015, 22:08 W Pradze. Mysle ze mimo wszystko masz daleko :) gorilla 08-11-2015, 22:36 VARTA SILVER DYNAMIC F18 kupisz w PL za 350 + 45 wysylka, kaucja, ewentualnie odbior osobisty w Krakowie - poszukaj na skapiec.pl mrdominik 26-11-2015, 13:37 Witajcie! Miałem akumulator (ten z byczkiem :)), zaczął chyba troche słabnąć, prąd w stanie spoczynku 10.60. Dziś kupiłem nówveczkę BOSHA S5 85, zamontowałem, podpinam pod forscan i wykazuje znowu 10.60 (pół godziny po zamontowaniu). Czy to normalne? Co musze sprawdzić? Problemów z odpalaniem żadnych nie mam... totek2 26-11-2015, 13:41 a sprawdzałeś prąd zwykłym miernikiem? mrdominik 26-11-2015, 13:42 a sprawdzałeś prąd zwykłym miernikiem? BUMP: Zrobiłem pomiary w trybie spoczynku (poza 3 pomiarem który robiłem na zapłonie), wyszły dość zaskakująco... Miernik - 14.85 V Forscan - 10.60 V Tryb testowy converse - 12.3 V Co o tym sądzicie? MaXyM 26-11-2015, 15:15 miales na mysli: napiecie w stanie spoczynku (nie prad) mrdominik 26-11-2015, 15:19 miales na mysli: napiecie w stanie spoczynku (nie prad) Dokładnie tak. Czy takie wyniki są normalne? MaXyM 26-11-2015, 15:30 napiecie ladowania powinno byc ok 14V (zwykle pare dziesiatych wiecej) W stanie spoczynku nie powinno spadac chyba wiecej niz do 11.5V 14.85 w stanie bez ladowania to imo troche za duzo. chyba ze od razu po wylaczeniu silnika. mrdominik 26-11-2015, 15:56 Aku dziś kupiony, może dlatego? Dziwią mnie jednak rozbieżności w tych pomiarach... Jak to wygląda u Was? ciafka 26-11-2015, 20:16 Nowy accu ołowiowo-kwasowy, z racji znacznego prądu samorozładowania, i niezerowego czasu magazynowania przed sprzedażą, ma napięcie ok. nominalnego 12,6V lub poniżej. Nie ma opcji, żeby miał ponad 14V (chyba, że dostałeś nie nowy tylko "nowy" - podładowany). Podejrzane jest więc wskazanie miernika. Na pewno jest sprawny? Mam jednego takiego co ma ok. 25 lat i przełącznik zakresów tak szwankuje, że gdybym nie znał "sposobu", mógłbym sobie i 230V odczytać na akumulatorze :diabel2:. Tryb testowy w Mondeo pokazuje ok. 0,8V za mało (i nie tylko mnie) - widać, TTTM. Radi73 04-01-2016, 21:12 Cześć, w moim Mondku (system bez kluczykowy) powoli też pada akumulator, przy rozruchu migotają mi ekran (Convers+) i reszta parę sekund, aż zaskoczy (szczęśliwie). Pytanie mam do Panów którzy już długo użytkują aku o parametrach: 85Ah 800A jak się spisuje? Bo sam mam ochotę zaaplikować właśnie coś takiego, lub 75Ah 750A - wobec fabrycznego: 80Ah 700A też wydaje się być dobrą alternatywą. Bardzo proszę o o pinię wobec tego ,,najmocniejszego" czy dobrze współgra z elektryką auta, a przede wszystkim czy alternator go odpowiednio ładuje? P.S. Znajomy elektryk twierdz, że jak pojemność +/- 5Ah spoko, to prąd rozruchowy max. +/- 50A, +/- 100A to za bardzo przewymiarowane i elektryka może ,,wariować".... muzgm 04-01-2016, 21:55 Stary nic nie wariuje, alternator daje rade bez problemów a jak będziesz robił króciutkie trasy po mieście to w zimę i 650 będzie niedoładowany przez alternator. Ja od 2 miesięcy mam 800A 85Ah i zero problemów Radi73 05-01-2016, 07:18 Dzięki za odpowiedź, decyduję się na ten ,,mocniejszy" :) GTB20 05-01-2016, 08:44 Generalnie akumulator nie bierze udzualu w pracy auta jak juz silnik chodzi. Jedynie jako taki troszke bufor no i jest ladowany. Pamietac nalezy ze pojemnosc nie ma nic do ladowania i czasu jak auto jest poprawnie uzywane. Akumuator praktycznie zawsze ma byc naladowany prawie na maxa i nawet po nocy pryzchodzac do auta mamy pradu tak pryznajmniej ze 90-95%. Spada jedynie wydajnosc czyli nie bedzie w stanie podac tch kilkuset watow w sekunde czy kilka sekund. Po odpaleniu auta alternator produkuje okolo 30-50 amper zaleznie od obciazenia instalacji czyli wlacoznych odbiornikow. Z tego zaledwie 5-9 amper zazwyczaj idzie do akumualtora jako laodwanie ale tylko przez pierwsze minuty zaraz szubko spada łądowanie na 3-6 amper i tak stopniowo schodzi. mytmp 05-01-2016, 09:20 Witam Przeczytałem temat "od dechy do dechy" ale nikt jednoznacznie nie odpowiedział na pytanie czy z odpięciem akumulatora na powiedzmy 24 godziny w celu podładowania wiążą się jakieś późniejsze problemy oprócz wpisania kodu do radia, zaprogramowania szyb i ustawienia daty? Mój aku padł i chciałbym spróbować go reanimować jutro zanim zdecyduję się na nowy, ale nie wiem czy można bez większych konsekwencji wyciągnąć na dobę akumulator z auta. Gdzieś czytałem że mogą być problemu z ECU, trzeba go adaptować po ponownym podłączeniu aku itp. dlatego chce się upewnić czy gra jest warta świeczki i czy nie lepiej kupić nowy i wymienić z podtrzymaniem prądu w jakimś warsztacie. Speedo 05-01-2016, 09:27 jak znasz kod do radia to wyjmuj śmiało mytmp 05-01-2016, 09:42 Jakąś nalepkę z kodem mam w instrukcji obsługi radia więc myślę że to jest to. W takim razie jeżeli nic się nie stanie, nie trzeba nic adaptować itp. to jutro wyciągam i ładuję. MaXyM 05-01-2016, 15:07 Witam Przeczytałem temat "od dechy do dechy" ale nikt jednoznacznie nie odpowiedział na pytanie czy z odpięciem akumulatora na powiedzmy 24 godziny w celu podładowania wiążą się jakieś późniejsze problemy oprócz wpisania kodu do radia, zaprogramowania szyb i ustawienia daty? Mój aku padł i chciałbym spróbować go reanimować jutro zanim zdecyduję się na nowy, ale nie wiem czy można bez większych konsekwencji wyciągnąć na dobę akumulator z auta. Gdzieś czytałem że mogą być problemu z ECU, trzeba go adaptować po ponownym podłączeniu aku itp. dlatego chce się upewnić czy gra jest warta świeczki i czy nie lepiej kupić nowy i wymienić z podtrzymaniem prądu w jakimś warsztacie. Problemow nie bedzie. Oczywiscie wymusisz tym auto-adaptacje ale w jezdzie nie poczujesz. Natomiast jesli ci padl akumulator, to radze: kup nowy. Po pierwsze: calkiem rozladowany aku, i pozniej naladowany juz nigdy nie bedzie mial poczatkowych wlasnosci. Po drugie: prawdopodobienstwo ze znowu padnie (bo stary czy z innych powodow) jest duze. No chyba ze ci nie przeszkadza ze czasem nie uruchomisz rano auta. IMO ilosc zachodu z probami podladowania jest zbyt duza jesli akumulator ma swoje lata i zasluguje na emeryture. Sprobuj przeliczyc ew czas jaki temu poswiecisz na pieniadze i porownaj do (watpliwie) zaoszczedzonych a zobaczysz. Radi73 07-01-2016, 09:39 Znalazłem filmik instruktażowy wymiany akumulatora: https://www.youtube.com/watch?v=rahugsPQS4k - może się przyda :) chase1 07-01-2016, 13:12 Witam Przeczytałem temat "od dechy do dechy" ale nikt jednoznacznie nie odpowiedział na pytanie czy z odpięciem akumulatora na powiedzmy 24 godziny w celu podładowania wiążą się jakieś późniejsze problemy oprócz wpisania kodu do radia, zaprogramowania szyb i ustawienia daty?.... Mój samochód stał chyba 2 miesiące bez aku (tak wyszło - delegacja w zimie, a dzień wcześniej wyjmowałem go z samochodu bo grzebałem i chciałem go podładować) - po zamontowaniu naładowanego akumulatora odpalił i jeździł bez problemu daniel66 14-01-2016, 13:49 Jak ojciec zmieniał ostatnio w swoim Mk4 to podmienili mu bez żadnego odłączania zasilania. Tak to powinno wyglądać ;) Usługa wymiany w cenie :p Radi73 16-01-2016, 17:29 Mam jeszcze jedno pytanie... Bo kiedyś w starym Mk3 najpierw padł mi akumulator (w tedy jednak bez ostrzeżenia) i chyba tuż po wymianie na nowe aku, później spalił się alternator. Wydaje mi się, że zakupy były jednej i tej samej zimy, ale może parę tygodni później, alternator regenerowany i też lekko przewymiarowany. Do sprzedaży autka spisywały się rewelacyjnie :) Czy obecnie, bo nadal jeszcze nie wymieniłem akumulatora, coś podobnego mi grozi? Auto znów na -6 stopniach dłużej kręci i miga convers+ podczas odpalania. Trochę uparłem się na pewien model akumulatora i mam 1 1/2 tygodnia opóźnienia w dostawie :( Mój wybór: http://katalog.sznajder.pl/product/show/585%2045 Mediana 19-01-2016, 15:43 Jak ojciec zmieniał ostatnio w swoim Mk4 to podmienili mu bez żadnego odłączania zasilania. Tak to powinno wyglądać ;) Usługa wymiany w cenie :p Wystarczy (jak nie mamy, żadnego dodatkowego aku 12 V) podłączyć np. baterię 9 V pod gniazdo zapalniczki i wtedy nic się nie wykasuje. M... MaXyM 19-01-2016, 15:50 Mam jeszcze jedno pytanie... Bo kiedyś w starym Mk3 najpierw padł mi akumulator (w tedy jednak bez ostrzeżenia) i chyba tuż po wymianie na nowe aku, później spalił się alternator. Wydaje mi się, że zakupy były jednej i tej samej zimy, ale może parę tygodni później, alternator regenerowany i też lekko przewymiarowany. Do sprzedaży autka spisywały się rewelacyjnie :) Czy obecnie, bo nadal jeszcze nie wymieniłem akumulatora, coś podobnego mi grozi? Auto znów na -6 stopniach dłużej kręci i miga convers+ podczas odpalania. Trochę uparłem się na pewien model akumulatora i mam 1 1/2 tygodnia opóźnienia w dostawie :( Mój wybór: http://katalog.sznajder.pl/product/show/585%2045 Jesli ci sie resetuje C+ przy odpalaniu to wymieniaj aku jak najszybciej bo to juz agonia. A poza tym nie rozumiem o co pytasz. Jesli o to czy tez Ci grozi wymiana altka to nie koniecznie. Radi73 19-01-2016, 17:35 Dziś ,,padł" całkowicie akumulator :( w nocy u nas było poniżej -20. Auto nie odpaliło i w końcu pojawił się komunikat, że aku jest całkowicie rozładowany. Convers+ też się w ustawieniach zresetował. Na szczęście jutro dostawa mojego nowego akumulatora :) Tak pytałem o alternator i jego związek z padniętym aku, czy on też będzie na tym mocno ,,cierpiał"? Bo w historii przerabiałem wymianę urządzenia jednego po drugim... Ale dzięki za odpowiedź :) Robert 68 19-01-2016, 18:09 Może kogoś zainteresuje : http://www.ford.pl/Serwis/Programy_promo/Promocja_akumulatory Radi73 20-01-2016, 08:09 No to się spóźniłem, a można by było zaoszczędzić parę groszy :( Chociaż te magiczne zdanie: ,,Promocyjne ceny już od"????? Mogło się okazać, że do mojego Mondziaka nie koniecznie wyjdzie 277 PLN :diabel2: Robert 68 20-01-2016, 08:27 Wymieniałem przed promocją w ASO Ford-a cena 399 zł. za 80AH 740A tudro 20-01-2016, 11:20 Witam jakby ktos potrzebowal wymiana aku https://www.youtube.com/watch?v=rahugsPQS4k mm32 20-01-2016, 18:22 Mogło się okazać, że do mojego Mondziaka nie koniecznie wyjdzie 277 PLN Na pewno,za tą cenę będzie aku do benzyny zapewne... Radi73 20-01-2016, 22:23 Dziś zamontowałem sobie sam i akumulator hula na razie jak się patrzy, zapalał od dotyku :) Co prawda w ciągu dnia tylko -3 stopnie, zobaczymy jutro z rana jak Sznajder Silver Premium 85Ah/800A da sobie radę :) AUTO-ODPOWIEDŹ 1: Ranek 21.01.2016 był tylko na -4, więc żaden wielki mróz, ale tak czy siak odpala na dotyk :) AUTO-ODPOWIEDŹ 2: Dziś 22.01.2016 przeszedł prawdziwy test -20 stopni pojawiło się ponownie i to silnik nie chciał zaskoczyć od razu, ale kręcił pięknie ;) Polecam z czystym sumieniem :) P.S. Po raz drugi sięgam po tą ,,naszą" markę i jestem mega zadowolony. Pierwszy raz w Mk3 Ghia troszkę o innych parametrach, bo i inny silnik TDDi, ale spisywał się bez zarzutów (myślę, że nowemu właścicielowi służy do dziś). Teraz mam taką samą nadzieję w obecnym Mk4 i jak na razie energii do pracy mu nie brakuje! Mój faworyt: wlodko 07-02-2016, 15:39 Przyszedł czas i na mój akumulator.Miałem go od nowości(jestem pierwszym właścicielem) i wytrwał 8.5 roku.Wydaje mi się,że to dobry wynik.Widzę,że wielu zachwala ten akumulator---- Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A.Może ktoś potwierdzi bo chce go zamówić .Jeszcze jedno mam pytanie.Co to jest ?Podczas wyciągania filtra powietrza wyleciała mi taka gąbka. siara1983 07-02-2016, 16:02 Przyszedł czas i na mój akumulator.Miałem go od nowości(jestem pierwszym właścicielem) i wytrwał 8.5 roku.Wydaje mi się,że to dobry wynik.Widzę,że wielu zachwala ten akumulator---- Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A.Może ktoś potwierdzi bo chce go zamówić .Jeszcze jedno mam pytanie.Co to jest ?Podczas wyciągania filtra powietrza wyleciała mi taka gąbka. To prawdopodobie uszelnienie polaczenia obudowy filtra z ta rurka zasysanego powietrza.... emc2 07-02-2016, 16:17 Jest to gąbeczka która zabezpiecza przed obijaniem się saka filtra powietrza o elementy w przednim mocowaniu .Na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=rahugsPQS4k w 1:34 min dokładnie widać tą gąbeczkę przez moment,założyć i się nie przejmować nią. darmodziej 07-02-2016, 16:19 wyleciała mi taka gąbka.W miejscu, gdzie do obudowy filtra powietrza dochodzi rurka odmy powinna być kieszonka, z której prawdopodobnie wypadła ta gąbka. wlodko 17-02-2016, 15:25 Dzięki Panowie.Gąbka założona i nowy akumulator też.Wszystko chodzi jak trzeba o:)) venom191 04-05-2016, 21:04 A teraz ja sie pochwale moim bosch silver s5 74ah 750a, mam go 7 lat, po trzech latach padł mi alternator i akumulator wyczerpal sie do cna...po doladowaniu jego wydajnosc bardzo spadla tzn. krecil w zimie, ale slabiutko i wtedy naszla mnie cudowna mysl, mianowicie wywiercilem od gory otwory by dostac sie do zalakowanych cel, a w srodku moze 20% elektrolitu(po trzech latach użytkowania)...dolalem wody zdem. i naladowalem ponownie, krecil duzo lepiej i w taki sposob wytrzymal 7 lat(bez reanimacji bylby juz zastapiony) teraz zamowilem Varte F18 85AH 800A i napisze za jakis czas jak sie sprawuje...pozdro gumis15 05-06-2016, 19:22 Witam, mam takie pytanie posiadam akumulator Bosch S4 80Ah 740A który muszę wymienić, podpowiedzcie mi czy wziąć Vatra Blue Dynamic 80Ah 740A czyli taka sama moc czy Varta F18 85Ah 800A czy jest sens brać mocniejszy czy zostać przy tej oryginalnej mocy? mm32 05-06-2016, 19:27 Bierz mocniejszy. patryk1986 22-06-2016, 12:51 Witam. Aktualnie posiadam akumulator exide excell eb712 71ah 670 które jest już prawie na wykończenu(10.7V) i chciałbym sobie wymienić na varte 85ah lub 80ah czy uważacie że może wystąpić jakiś problem z pełnym naładowaniem akumulator?W sklepie powiedzieli żeby zostawić najlepiej taki jaki jest.wiem że na forum wszyscy polecają varte f18 dla tego chce się tylko upewnić. Dzięki Sengin 20-08-2016, 15:24 Wymieniłem dzisiaj akumulator na Varte, model blue dynamic F17 80ah, 740A. Stary Motorcraft wytrzymał równe 5 lat, choć ostatni rok z problemami. Wiecie gdzie znaleźć datę produkcji akumulatora na Varcie? zrobiłem fotki przed założeniem i nigdzie nie widzę. Na starym miesiąc i rok produkcji był nabity na miejscowym biegunie. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/21937b705dd773434e5ab0d99e76921d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/17664e6d9ef8c48bc36cd0d999b51d0d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160820/0127af2c18fcbcf7c6ee34b26197310d.jpg Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka mm32 20-08-2016, 16:38 Z tego co pamiętam to Varta kolorowymi kropkami oznacza akumulatory. Seb0l 20-08-2016, 16:50 Gdzieś słyszałem taką opinię że Warta datę produkcji ma w numerze seryjnym.. Natomiast jak to zdekodować..? Pierwsze trzy znaki to kod zakładu produkcyjnego kolejne trzy to kod daty produkcji, kolejne to zmiana i pozostałe dalsze nieistotne 4 cyfy. Co do daty to przykładowo jest tak: Kod daty produkcji oznacza miesiąc wyprodukowania akumulatora i rok 389 – wyprodukowano we wrześniu 2003 081 - wyprodukowany w styczniu 2000 583 - wyprodukowany w marcu 2005 792 - wyprodukowany w grudniu 2007 Pierwsza cyfra to rok produkcji kolejne dwie to miesiąc od 81 styczeń do 92 grudzień. mm32 20-08-2016, 17:25 Tak to ma Bosch.Wygoogluj sobie Varte. Sengin 20-08-2016, 19:26 Też o tym czytałem ale nie ma żadnego kolorowego kółka na akumulatorze. Słyszałem też o zakodowanych skrócie w postaci dwóch liter , na moim wybity jest AX. Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka rychu.zychu 21-08-2016, 04:15 Tak to ma Bosch.Wygoogluj sobie Varte. A Bosch to Varta i odwrotnie ;) Czytelnik pyta czy Bosch i Varta to te same akumulatory? (http://www.akubiz.biz/artykul,320,czytelnik-pyta-czy-bosch-i-varta-to-te-same-akumulatory) mm32 21-08-2016, 08:24 No i wyszło jak zawsze ,wszystkie akumulatory są robione w jednej fabryce w Chinach... Swoop 21-08-2016, 16:51 Wyszło, czy nie wyszło, ale po kij ten cały wywód. Napisał by, że tak i wsio ;) BartNS 05-09-2016, 09:28 Panowie mam pytanie ile minimalnie musiałbym podładować aku, aby mieć szanse( nie pewność) odpalić auto by podjechać do warsztatu na jego wymianę bo aku po 6 latach zaprotestował nagle i mimo podładowania prostownikiem po 2 dniach umarł ponownie? Przyjmując ze prostownik ładuje około 3A. (Mk4 2.0 diesel). danielr 05-09-2016, 09:31 odpowiedź praktycznie nie do oszacowania. Może wystarczyć godzina i odpalisz, a może być potrzebny pełen cykl ładowania. M-S POWER 05-09-2016, 14:52 A ja zakupiłem aku DURACELL DA80-110 5 LAT Gwarancji!!! ciekawe ile wytrzyma:) Przemol1974 28-09-2016, 19:31 Witam. Szukałem na forum informacji i nie znalazłem, jaki kupić akumulator do mondeo. Obecnie miałem Varte 92Ah 520A. Padł mi z dnia na dzień był coraz to słabszy. Jaki polecacie? rychu.zychu 28-09-2016, 19:51 A tu kolega zaglądał ? http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164586&highlight=akumulator+wymiana koszka 28-09-2016, 20:07 Witam. Szukałem na forum informacji i nie znalazłem, jaki kupić akumulator do mondeo. Obecnie miałem Varte 92Ah 520A. Padł mi z dnia na dzień był coraz to słabszy. Jaki polecacie? Najlepiej o takich samych parametrach. Ja mam vartę silver coś tam . Akumulator musiałem zakupić w Portugalii , bo padł mi na wczasach . Jak na razie po roku nie mam z nim problemów. klajgus 28-09-2016, 20:26 A ma kolega licznik Convers+?? bo forumowicze pisali, ze zdał by się Ori akumulator, żeby nie wywalało komunikatu o rozładowanym aku. Mi chyba tez się zmiana szykuje, choć auto pali normalnie, ale aku już stare (od nowości siedzi w aucie) i idzie zima, tez nie wiem czy muszę oryginalnego w ASO kupić , czy szukać innego. Przemol1974 28-09-2016, 20:29 No mam licznik Convers+. Ledwo zapalił, a na liczniku nic nie wywaliło. koszka 28-09-2016, 20:32 mam licznik convers+ i zadnych komunikatów nie mam. Generalnie do mojego mondka oryginalny akumulator kosztuje ok 400 paru zł. Ale w portugali nie miałem za bardzo wyboru i kupiłem vartę za 100 euro. Tzn miałem wybór albo varta albo nie wracam samochodem do domu:) Przemol1974 28-09-2016, 20:32 Jakie ma mieć parametry akumulator w moim przypadku? Poprzednik wsadził 92Ah Varty Bump: Myślę o czym takim: Duracell EXTREME AGM 92Ah 900A klajgus 28-09-2016, 21:02 Ledwo zapalił, a na liczniku nic nie wywaliło. U mnie po włączeniu radia przy wyłączonym silniku, po 5 min. wywala komunikat aku. rozładowane :( ale jak piszecie, ze można iść w zamiennik to wybór się rozszerza. truszczu 28-09-2016, 21:57 Normalnie poleciłbym tylko akumulatory moll (pierwszy montaż w porsche), ale niestety do mondeo wchodzi tylko akku o wysokości 175mm, więc zostaje varta, bosch, centra. Mam boscha S5 i działa już 2 rok bez problemu, nie mam już komunikatu o rozładowanym akku, zmieniałem z oryginalnego fordowskiego i mam Conversa+. Nie zawsze oryginał z napisem ford jest najlepszym wyborem :) Przemol1974 28-09-2016, 21:58 Na liczniku czysto było, właśnie dziwne. Kiedyś sobie radia dłużej grało przy sprzątaniu auta i faktyczne był taki komunikat " Uwaga akumulator rozładowany" ale zapalił. Od tamtej pory miną rok. Bump: ale niestety do mondeo wchodzi tylko akku o wysokości 175mm A Masz obudowę, u mnie brak obudowy. Może wyższy wejdzie? slawek-kali 28-09-2016, 22:24 92 to bardzo duzo.. ori byly 72Ah, ja wsadzilem dwa lata temu 85Ah i dziala bez problemu. Co do firmy to nie przepłacaj.. truszczu 28-09-2016, 22:31 A Masz obudowę, u mnie brak obudowy. Może wyższy wejdzie? Do c-maxa wcisnąłem 195mm, ale trzeba było przerabiać mocowanie by akku nie latał. W mondeo nie mierzyłem. Wydaje mi się, że tam mało miejsca do podszybia zostało. rychu.zychu 29-09-2016, 02:50 Mam boscha S5 i działa już 2 rok bez problemu, nie mam już komunikatu o rozładowanym akku, zmieniałem z oryginalnego fordowskiego i mam Conversa+. Nie zawsze oryginał z napisem ford jest najlepszym wyborem :) Oryginalny akumulator z logo Forda to produkt marki Varta , a obecnie Bosch i Varta to bliźniacze akumulatory z innym logo. dario6273 29-09-2016, 08:40 Oryginalny aku Forda to podstawowa wersja aku Boscha i Varty nie żaden silwer a kosztuje tyle samo co najdroższa wersja . W Focusie miałem aku Forda i napisane było na naklejce Varta:570: robert LC 29-09-2016, 11:35 Ja zawaliłem tuborga 92Ah bo robię długie trasy, jest trochę wyższy ale wejdzie śmiało. Dobra cena zero problemów i możesz słuchać radia do woli na postoju :) mm32 29-09-2016, 11:47 Oryginalny aku Forda to podstawowa wersja aku Boscha i Varty nie żaden silwer W mondeo mk4 auta wyjeżdżały z fabryki tylko i wyłącznie z akumulatorami silver i taki powinien być zastosowany ewentualny zamiennik bo inaczej auto nie będzie mogło zastosować swojego wymyślnego algorytmu ładowania.Odsyłam do lektury-Ford Smart Charging System. Bump: jest trochę wyższy ale wejdzie śmiało Rozumiem,że po wyrzuceniu oryginalnej plastikowej osłony ? robert LC 29-09-2016, 12:27 W mondeo mk4 auta wyjeżdżały z fabryki tylko i wyłącznie z akumulatorami silver i taki powinien być zastosowany ewentualny zamiennik bo inaczej auto nie będzie mogło zastosować swojego wymyślnego algorytmu ładowania.Odsyłam do lektury-Ford Smart Charging System. Bump: Rozumiem,że po wyrzuceniu oryginalnej plastikowej osłony ? Na to bym się nie zgodził :) ale musiałem ją wypiąć z zatrzasków ale ciasno siedzi. jeżdżę już rok czasu z nim i Chyba to był Silver coś takiego http://www.uruchom.com/oferta/13-polskie-akumulatory-tuborg-silver mm32 29-09-2016, 12:39 Chyba to był Silver coś takiego Ja zawaliłem tuborga 92Ah Nie ma akumulatora Tuborg 92Ah Silver :roll: robert LC 29-09-2016, 13:42 Nie ma akumulatora Tuborg 92Ah Silver :roll: Bym chętnie Ci sprawdził ale sprzedałem auto i nie pamiętam jaki to był dokładnie model ale jak sprawdziłem to tylko ten mi wyskoczył http://sklep.uruchom.com/tuborg-black-92ah-850a-captiva-antara-l-p-298.html MaXyM 29-09-2016, 14:09 W mondeo mk4 auta wyjeżdżały z fabryki tylko i wyłącznie z akumulatorami silver i taki powinien być zastosowany ewentualny zamiennik bo inaczej auto nie będzie mogło zastosować swojego wymyślnego algorytmu ładowania.Odsyłam do lektury-Ford Smart Charging System. Bump: Rozumiem,że po wyrzuceniu oryginalnej plastikowej osłony ? ty mowisz o technologii a kolega ktoremu odpowiadasz o nazwie modelu aku robert LC 29-09-2016, 14:23 ty mowisz o technologii a kolega ktoremu odpowiadasz o nazwie modelu aku :) :one: Każdy bierze co chce u mnie się sprawdził MaXyM 29-09-2016, 15:10 Ktos nie tak dawno pisal ze kazdy wspolczesny aku do osobowych aut juz jest przystosowany do technologi ladowania jaka stosuje Ford. Przemol1974 29-09-2016, 16:30 Więc tak: 190 cm wchodzi pod warunkiem, że wywalimy obudowę. U mnie nie było:( Ostatecznie kupiłem Silver S5 Boscha 85Ah, zbyt wielkiego wyboru nie było. mm32 29-09-2016, 16:44 Ktos nie tak dawno pisal ze kazdy wspolczesny aku do osobowych aut juz jest przystosowany do technologi ladowania jaka stosuje Ford. Nie sądzę by tak było... Wejdź sobie na katalog Centry i spróbuj dobrać aku do swojego auta :) Wyskakują tylko te trochę "lepsze" akumulatory typu Centra Futura i Centra Plus robert LC 29-09-2016, 17:04 Ciężko coś powiedzieć bo jestem laik jeśli chodzi o akumulatory ale brałem u znajomego dystrybutora a nie przez neta to mi polecił więc wsadziłem i działa miałem convers + i nvi i nic się nie działo, pokazywał normalne ładowanie Piotrek344 29-09-2016, 18:35 Więc tak: 190 cm wchodzi pod warunkiem, że wywalimy obudowę. U mnie nie było:( Ostatecznie kupiłem Silver S5 Boscha 85Ah, zbyt wielkiego wyboru nie było. Tez go kupiłem a po 30-60min mam napis akumulator rozładowany :) Przemol1974 29-09-2016, 18:38 Tez go kupiłem a po 30-60min mam napis akumulator rozładowany Jak gra radio? To co zakładać? :) Dobrze kręci? Piotrek344 29-09-2016, 18:51 Jak gra radio? To co zakładać? :) Dobrze kręci? Bez jaj... silnik chce wyrwać:) w sumie mógłbym chyba na samym rozruszniku jezdzić :P Przemol1974 08-10-2016, 21:23 Panowie dzisiaj znów niespodzianka Samochód stał trzy dni i wczoraj odpaliłem bez najmniejszego problemu, zmieniłem koła na zimowe pozamykałem. Dzisiaj wsiadam do samochodu chcę odpalić i tu moje ogromne rozczarowanie kreci, ale leniwie. Dodam, że jak zamontowałem nowy akumulator i wsiadłem do samochodu by odpalić i też leniwie kręcił. Dopiero po odpaleniu jak się podładował akumulator nie było problemu do dzisiaj. Czy jest możliwe by nowy akumulator był uszkodzony? Już był problem jak go tylko założyłem, powinien być naładowany? :) mm32 08-10-2016, 21:26 Jaki akumulator zakupiłeś ? Przemol1974 08-10-2016, 21:42 Bosch Silver 85Ah S5 klajgus 08-10-2016, 22:18 No to mnie zmartwiłeś:roll: bo ja tez chce zmienić przed zimą , i właśnie chciałem zakupić Bosch Silver S5 wojtt 08-10-2016, 22:26 a tak z ciekawości - http://autokult.pl/25130,system-inteligentnego-ladowania-akumulatora-musisz-wiedziec-o-jego-istnieniu-przed-wymiana-baterii czy to dotyczy też mk4 , bo tam piszą o przeprogramowaniu sterownika po wymianie aku - nigdy tego nie robiłem Piotrek344 08-10-2016, 23:32 a tak z ciekawości - http://autokult.pl/25130,system-inteligentnego-ladowania-akumulatora-musisz-wiedziec-o-jego-istnieniu-przed-wymiana-baterii czy to dotyczy też mk4 , bo tam piszą o przeprogramowaniu sterownika po wymianie aku - nigdy tego nie robiłem ooo ciekawe... Tedi by pewnie wiedział.. wymieniłem z 60 na 85, więc???? lsulima 09-10-2016, 00:19 W fordzie nie trzeba nic programować. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Przemol1974 09-10-2016, 10:09 Jak jechałem do domu z pracy to przez 35km pokazywało mi na Conwersie+ ładowanie w granicy 14,6-7. Normalnie w trasie dłuższej pokazywało mi 14,3 mm32 09-10-2016, 10:41 W fordzie nie trzeba nic programować. Tutaj był bym ostrożny z takim twierdzeniem.Gdzieś na forum był pewien kolega którego nicku nie pamiętam i podawał,że jest informacja o czasie życia akumulatora w aucie (odczytał ją Forscanem).Po wymianie aku ten czas biegnie dalej,a powinien się wyzerować :roll: juri2069 09-10-2016, 10:48 U mnie po wymianie akumulatora również DNI EKSPLOATACJI akumulatora biegną dalej bo nawet nie wiem jak to się zmienia :) I faktycznie dni jest tyle ile minęło mniej więcej od produkcji lsulima 09-10-2016, 11:01 Tutaj był bym ostrożny z takim twierdzeniem.Gdzieś na forum był pewien kolega którego nicku nie pamiętam i podawał,że jest informacja o czasie życia akumulatora w aucie (odczytał ją Forscanem).Po wymianie aku ten czas biegnie dalej,a powinien się wyzerować :roll: Ciekawe. Ale jakby tak było, to napewno była by jakaś procedura serwisowa w IDSie. Ja takiej nie widziałem. Układ ładowania jest inteligentny i wyobrażam sobie, że ta inteligencja pozwala mu sie zorientować, ze ma naładowany akumulator. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk mm32 09-10-2016, 11:05 to napewno była by jakaś procedura serwisowa w IDSie Może zwykłe przeprogramowanie PCM'a wystarczy.Trzeba zapytać jak to w ASO robią :). szczerba 09-10-2016, 11:32 Gdzieś na forum był pewien kolega którego nicku nie pamiętam i podawał,że jest informacja o czasie życia akumulatora w aucie... Ano tak było (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249748) ARTi_V6 10-10-2016, 09:32 U mnie licznik się wyzerował po zmianie pompy ABS w celu montażu ACC. sebwys 14-10-2016, 23:08 Panowie, 3 tyg temu wymieniałem akumulator w moim mondku mk4. Powiem, że wyjęcie z aku z osłony zajęło mi może 5 min, tyle samo montaż. Nie jest to takie trudne jak niektórzy tu piszą. Jedyną oznaką zaniku napięcia to reset "dziennego" licznika i zegara. pypek 21-10-2016, 22:33 Panowie szukalem i nic nie moge znalesc na temat odlaczenia akumulatora na dluzszy czas ,mam takie pytanie, jade do niemcowni na dwa miesiace i zostawiam auto w domu czy moge wyjac aku na ten czas czy jak go wyjme to cos ulegnie awari.Auto nie bedzie uzywane i pewnie po tym czasie aku padnie przy mrozach Marmal 21-10-2016, 23:03 Wyciągałem na mrozie bez demontażu filtra. Nie polecam. Skostniałe palce dodatkowo przyskrzynione 😣 Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka piti000 22-10-2016, 08:19 czy moge wyjac aku na ten czas czy jak go wyjme to cos ulegnie awari Rozprogramuje się jedynie radio i szyby pypek 22-10-2016, 20:36 Dzieki ,czyli problemow nie bedzie peterpz 01-11-2016, 13:35 Cześć, Wątek jest strasznie długi. Przejrzałem trochę stron i niestety też wiele się nie dowiedziałem, poza tym że w modzie u Was są akumulatory większe niż zaleca Ford (>80Ah). Czy możemy zrobić jakieś podsumowanie? Chciałbym wziąć coś najbardziej zbliżonego parametrami do zaleceń Forda, tj. 80Ah, prąd rozruchowy to na razie nie wiem jaki?, wymiary też zbliżone? Jakie wymiary maksymalne podchodzą, tak aby nie trzeba było niczego przerabiać? Co z tą kwestią technologii ładowania, którą stosuje Ford? Jakie AKU to spełniają? EDIT: Ok, znalazłem oryginał, więc parametry są znane: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Akumulator-80Ah-700A-FORD-Silver-Calcium-1917574/3687 Parametry: * pojemność: 80Ah, * prąd rozruchowy: 700A, * typ : SILVER - Calcium Wymiary: * wysokość: 175mm, * szerokość: 175mm, * długość: 315mm Wg. mnie to jest najbardziej zbliżone do oryginału: http://allegro.pl/akumulator-80ah-740a-en-promocja-lodz-i6569844245.html Rozmiary identyczne, pojemność też. Prąd rozruchu trochę większy ale to tylko lepiej. Nie wiem tylko co z tą technologią inteligentnego ładowania w Fordzie, czy ona "ogarnie" każdy aku. Z tym, że jest to VARTA F17. Nie wiem czym różni się od niej F18: http://allegro.pl/akumulator-varta-silver-85ah-800a-f18-warszawa-i5807820614.html Ale F18 już niestety nie ma w opcji 80 Ah i wymiary też są inne (1,5 cm wyższy). gruber000 14-12-2016, 23:11 A ja mam pytanie czy macie jakieś opinie nt aku firmy EXIDE? Mam do kupienia w IC 80Ah 700A w dobrej cenie ale nie słyszałem o tej firmie. sosmpsos 15-12-2016, 00:14 Exide i Centra to jedna firma, tyle że dwie marki, podobnie jak bosh i varta ( johnsoncontrols). Też muszę wymienić aku i szukam autopart gold/silver ale w wawie nie mogę znaleźć :/ Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka MKX4 17-12-2016, 23:07 U mnie oryginał siedzi od 9 lat i jeszcze pali. Napięcie ze zdjętą klemą 13.80V. Wcześniej w innym aucie oryginał siedział ponad 12 lat. Także polecam dbać o fabryczne oryginały, bo każdy kolejny odpada w połowie żywota tego pierwszego. Wyjęcie aku na kilka dni/tygodni nic nie szkodzi. Zauważyłem, że nawet urządzenia bluetooth są dalej w pamięci i nie ma potrzeby parowania ich ponownie. Nawet nie trzeba ustawiać godziny, bo ustawia sam w/g gps. mm32 18-12-2016, 06:53 bo ustawia sam w/g gps Nie wszyscy mają tę opcje-zależy to od radia ;) facio07 18-12-2016, 12:04 Także polecam dbać o fabryczne oryginały, bo każdy kolejny odpada w połowie żywota tego pierwszego. Potwierdzam,w moim focusie akumulator miałem nie całe 11lat,a nastepne 3góra 4 lata.U żony aku oryginał już 8 lat. SrebnaStrzała 07-01-2017, 16:49 Ja przymierzam się do zakupu akumulatora marki Kozak. Był test w Autoświecie a i na forum elektrody pozytywne posty. Jedyny pasujący to 85Ah/850 315x315x175 Tak się teraz zastanawiam nad kwestią tego inteligentnego ładowania i resetowania życia baterii. To trzeba to robić czy nie? mm32 07-01-2017, 19:39 Jedyny pasujący to 85Ah/850 315x315x175 Takie coś na pewno nie wlezie do mondeo mk4.Wysokość max 195 i to bez obudowy plastikowej,ewentualnie z obudową ,ale napiętą jak baranie jaj.. peterpz 07-01-2017, 21:01 U mnie oryginał siedzi od 9 lat i jeszcze pali. Napięcie ze zdjętą klemą 13.80V. Wcześniej w innym aucie oryginał siedział ponad 12 lat. Także polecam dbać o fabryczne oryginały, bo każdy kolejny odpada w połowie żywota tego pierwszego. Wyjęcie aku na kilka dni/tygodni nic nie szkodzi. Zauważyłem, że nawet urządzenia bluetooth są dalej w pamięci i nie ma potrzeby parowania ich ponownie. Nawet nie trzeba ustawiać godziny, bo ustawia sam w/g gps. No ja to nie wiem... Moje mdo jest z marca 2012 roku, zakupiłem je w czerwcu 2016. Aku oryginalny. Dzięki rosyjskiemu Convers znam jego parametry. Przykładowo z dzisiaj: 1. Temp. silnika -5 stopni. 2. Napięcie postojowe po 9h na mrozie (czyli nie wychłodził się jeszcze wcale mocno): 12,2V. 3. Napięcie w trakcie grzania świec, temp na zewnątrz -12*C: 11,7V (tu już byłem przerażony, że nie odpalę). 4. Minimalne napięcie w trakcie kręcenia rozrusznikiem 8-9V. 5. Napięcie po odpaleniu w trakcie ładowania - 14,7-15V (zawyżone napięcie ładowania ponoć oznacza koniec życia akumulatora). Aku oryginalny Forda, za 2 miesiące skończy 5 lat. Co byście robili? Bo dziś na mieście się trochę denerwowałem, że nie odpalę i nie wiem czy go nie zmienić profilaktycznie. Jeśli dotrwam do wiosny to pewnie dopiero na następną jesień będę musiał go zmienić... szczerba 07-01-2017, 21:40 ... Co byście robili? ... Jeśli na wyłączonym silniku, podczas słuchania radia nie masz po kilkunastu minutach komunikatu "akumulator rozładowany", to bym jeszcze nie zmieniał. mm32 07-01-2017, 21:48 Jeśli na wyłączonym silniku, podczas słuchania radia nie masz po kilkunastu minutach komunikatu "akumulator rozładowany", to bym jeszcze nie zmieniał. Ja mam i jeszcze webasto,które go dość mocno obciąża i jeszcze nie wymieniam ;). szczerba 07-01-2017, 21:55 Ja mam ... No to nie znasz dnia ani godziny,....... może "zdechnąć" niespodziewanie i będzie bieda. :) U mnie pojawiał się komunikat po ok 20 minutach, potem po 10, po 3-4. profesjonalny tester sprawności akumulatora pokazywał jeszcze "zielone" pole i mimo to, w środku wakacji, z dala od domu zdechł w jednej chwili tak, że nawet na kable nie dało się odpalić. mm32 07-01-2017, 22:01 Mój aku ma ponad 8 lat i ma z testera prąd rozruchowy w granicach 530A z 700A znamionowych. kris8484 08-01-2017, 10:50 Moj aku oryginalny ma 9lat. Na zewnatrz -22C i padl, ledwo kreci ani go teraz podladowac ani wymienic bo zamarzl zamek maski i nie moge sie dostac do niego. Pod blokiem nic nke zrobie trzeba czekac na odwilz. Masakrag:galy weuek 08-01-2017, 10:57 Masakrag:galy Ano. Musiał był wcześniej dawać oznaki niedomagania, ale nie zauważyłeś/zignorowałeś. mm32 08-01-2017, 11:04 Pod blokiem nic nke zrobie trzeba czekac na odwilz Jeśli masz skąd wziąć prąd do ładowarki to śmiało możesz ładować aku bez jego wyciągania i otwierania klapy.Trzeba podpiąć się pod zasilanie BCM'a i tam załączyć ładowarkę. kris8484 08-01-2017, 11:26 Ano. Musiał był wcześniej dawać oznaki niedomagania, ale nie zauważyłeś/zignorowałeś. dawal znaki ale palil ok. pogoda ie dawala znakow takich mrozow.:razz: Jeśli masz skąd wziąć prąd do ładowarki to śmiało możesz ładować aku bez jego wyciągania i otwierania klapy.Trzeba podpiąć się pod zasilanie BCM'a i tam załączyć ładowarkę. a gdzie dokladnie? pod jakies kable? masz moze fotke gdzie dokladnie mozna sie podpiac? mm32 08-01-2017, 11:37 a gdzie dokladnie? pod jakies kable? masz moze fotke gdzie dokladnie mozna sie podpiac? BCM'a znajdziesz nad nogami pasażera-biała skrzyneczka.Podłącz się plusem prostownika pod gruby czerwony przewód-ten co na zdjęciu z prawej strony.Minus wiadomo na masę/budę.Nie musisz odłączać tej wtyczki dwu pinowej od BCM'a po prostu się dołącz do czerwonego przewodu. Tylko,żeby Ci nie przyszło na myśl kabli rozruchowych tak podłączać bo nic z tego nie będzie. kris8484 08-01-2017, 11:45 Dzieki za info postaram sie znalezc przedluzacze i zaczne dzialac bo mieszkam na 4tym pietrze 😉 Wyskrobane z LG G4 mm32 08-01-2017, 11:46 bo mieszkam na 4tym pietrze Piwnicy nie masz ? kris8484 08-01-2017, 11:50 Chyba mam. Mam cale 4pietro dla siebie i tu mam pomieszczenie w ktorym wszystko trzymam. Nie wiem czy w piwnicy jest prad. Zreszta tak stoje ze blizej z 4go pietra bedzie niz z piwnicy sie dostane bo tam napewno okna nie ma. Wyskrobane z LG G4 Golson 08-01-2017, 13:11 A jak masz prąd i żonę/dziewczynę/kochankę to zamiast dobierać się do BCM-a podgrzej zamek suszarką do włosów i jak biały człowiek podepnij się pod aku http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/helm.gif peterpz 08-01-2017, 13:14 Jeśli na wyłączonym silniku, podczas słuchania radia nie masz po kilkunastu minutach komunikatu "akumulator rozładowany", to bym jeszcze nie zmieniał. Nie, nie mam tego komunikatu. Jak go kupiłem w lecie to wtedy ten komunikat był. Prawdopodobnie aku trochę się dostało przez miesiąc stania u handlarza (akurat strajk w celnym się trafił i strasznie długo czekaliśmy na potwierdzenie opłat). Po zakupie ładowałem go prostownikiem i komunikat zniknął. weuek 08-01-2017, 15:43 dawal znaki ale palil ok. pogoda ie dawala znakow takich mrozow.:razz: Ano widzisz - norma statystyczna. Stąd teraz najczęstszy temat na forum to "nie odpala". A zapobiegać łatwiej niż leczyć. ;-) kris8484 08-01-2017, 21:04 Ano widzisz - norma statystyczna. Stąd teraz najczęstszy temat na forum to "nie odpala". A zapobiegać łatwiej niż leczyć. ;-) Dokladnie. Tylko problem nie w zakupie aku tylko tym ze nie moge sie do niego dostac juri2069 09-01-2017, 12:24 Wczoraj był temat na forum , że po wymianie aku powinno się , albo może inaczej - można wyzerować w komputerze ilość dni eksploatacji starego aku , bo może wyświetlać się taki komunikat. Przeczytaj post 8 . Aczkolwiek tam koledze komunikat pojawiał się od razu po wymianie aku , a u ciebie po roku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249748 andrzej1512 09-01-2017, 17:24 Witam, Podepnę się pod temat. Mondeo Mk4 2.0 TDCi po weekendzie na parkingu pod chmurką akumulator rozładowany. Próba odpalenia z kabli nie powiodła się, po przekręceniu kluczyka wszystko gaśnie. Właściciel dawcy stwierdził że problemem może być "-" klema. W jaki sposób się do niej dostać bez wymontowywania filtra? A może problem leży gdzie indziej? mm32 09-01-2017, 17:27 Właściciel dawcy stwierdził że problemem może być "-" klema Dokładnie.Trzeba oczyścić bolec na punkcie masowym.Tak jak pisałem wcześniej,bardzo często jest on zardzewiały co skutecznie blokuje przepływ prądu,zwłaszcza dużego prądu,który jest potrzebny do rozruchu przy odpalaniu "z kabli" andrzej1512 09-01-2017, 17:41 Zgadza się jest zardzewiały. A jeśli jest problem z minusową klemą to jak się do niej dostać? czy po rozcięciu na górze obudowy aku. istnieje możliwość dokręcenia klemy? mm32 09-01-2017, 17:51 Jest bardzo mało miejsca ,by dosięgnąć do minusa akumulatora,nawet po ściągnięciu plastikowej osłony. andrzej1512 09-01-2017, 17:58 Jest bardzo mało miejsca ,by dosięgnąć do minusa akumulatora,nawet po ściągnięciu plastikowej osłony. Ok, to z osłona mam juz pozamiatane. Czy jest jeszcze jakiś sposób by go odpalić, bez potrzeby wyjmowania starego akumulatora a z pomocą drugiego.? mm32 09-01-2017, 18:02 Trzeba oczyścić bolec i odpalić na kable.Kable muszą być dobre,te z marketu nie nadają się. MaXyM 09-01-2017, 19:54 nie wiem na 100% ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze przy calkiem wywalonym aku moze tak czy tak nie zapalic. swoja droga czemu sie ociagasz z wyjeciem aku? To jest 5 min roboty. mm32 09-01-2017, 20:08 To jest 5 min roboty. Widzę,że kolega dawno na dworze nie był.5 minut to w lato przy fajnej pogodzie,Teraz plastik jest twardy i strasznie kruchy. andrzej1512 09-01-2017, 20:13 Chyba będę musiał, chciałem uniknąć wyjmowania obudowy filtra. Ale bez tego to się raczej nie obędzie. Kolega ma racje w tej temp. i guma twarda. andrzej1512 11-01-2017, 11:10 Trzeba oczyścić bolec na punkcie masowym.Tak jak pisałem wcześniej,bardzo często jest on zardzewiały co skutecznie blokuje przepływ prądu,zwłaszcza dużego prądu,który jest potrzebny do rozruchu przy odpalaniu "z kabli" Po oczyszczeniu bolca z rdzy i 10 minutowym ładowaniu na kablach, silnik zaskoczył od razu. Dziękuje za pomoc. mm32 11-01-2017, 16:25 Cieszę się,że mogłem pomóc ;) kris8484 11-01-2017, 22:29 Ja dzisiaj wymienilem akumulator na Bosch S5 85AH 800A juri2069 11-01-2017, 22:42 Gdyby samochód liczył ilość odpaleń na podstawie spadków napięć na akumulatorze to miałbym więcej odpaleń niż odpaleń :) Mrozy nastały , ludzie płaczą , trzeba pomagać. Już ze 4 razy w tych mrozach. Najśmieszniejszym jest ich pewność , bo ja kupiłem kable 400A , ba 600A - a tu zonk. A ja otwieram bagażnik i wyciągam swoje kable robione ( 1 cm3 miedzi, a może 1.5 cm) , podpinam i mówię pal. A on - panie , musi aku się podładować przez kable bo nie zapali. A ja mówię pal. I pali. :) Kiedyś z ciekawości zniszczyłem kable 200 A i tam było 4 druciki miedziane No jak tam pomieścić prąd? SrebnaStrzała 11-01-2017, 23:03 Ja dzisiaj wymieniałem w Mk3 i mk4. Kupiłem 2x Kozak 85A, jedyny model który pasuje. Tanio, 250zł z przesyłką, a akumulatory cieszą się dobrą opinią nawet na elektrodzie. W mk3, generalnie plug n play:) w mk4 już troche słów poleciało. Tak jak już zostało to napisane, trzeba wyjąć puche. Wszystko poszło nawet łatwo, jednak kiedy przyszło to wyciągnięcia rury dolotu z puchy to tutaj już się trochę naszarpałem, za cholere nie chciała ta rura się odczepić a ciągnąłem na wszystkie strony, jak się potem okazało, pucha jest nasadzana na rure a nie w rure. Po wyjęciu puchy to już z górki. Przy okazji wyczyściłem przepływkę bo miała spory osad. Potem kasowanie przebiegu akumulatora, wpisanie kodu do radia i gitara:) Na odczytach w forscanie, tak jak na starym podczas rozruchu miałem spadek napięcia o połowę tak na nowym gdzieś o 2-3 volty. stary był Ford silver 80A lucas2208 11-01-2017, 23:31 No i ja równiez wymieniłem akumulator. AutoPart Galaxy Silver Pojemność: 85 Ah Prąd rozruchowy: 850 A fordes 13-01-2017, 01:11 a dzisiaj wymieniałem w Mk3 i mk4. Kupiłem 2x Kozak 85A, jedyny model który pasuje. Tanio, 250zł z przesyłką, a akumulatory cieszą się dobrą opinią nawet na elektrodzie. A do MK4 nie musi być z technologią silver czy jak to się tam nazywa ? Alecki 16-01-2017, 11:48 BCM'a znajdziesz nad nogami pasażera-biała skrzyneczka.Podłącz się plusem prostownika pod gruby czerwony przewód-ten co na zdjęciu z prawej strony.Minus wiadomo na masę/budę.Nie musisz odłączać tej wtyczki dwu pinowej od BCM'a po prostu się dołącz do czerwonego przewodu. Tylko,żeby Ci nie przyszło na myśl kabli rozruchowych tak podłączać bo nic z tego nie będzie. Czy dla elektroniki nie jest niebezpiecznie ładowanie podpiętego aku? Mam procesorową ładowarkę, która generuje także impulsy i w instrukcji napisali, by odłączać aku. rumunn95 16-01-2017, 11:53 Co to za ladowareczka? Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka grzeste 16-01-2017, 12:10 Ctek Dudi_81 17-01-2017, 10:20 Ja posiadam CTEK MXS 5.0 i ładowałem już 3 różne samochody i motocykl, wszystko na podłączonym aku i jak narazie działają. Nawet są dołączone przewody które na stałe są przykręcone do klem. Tak mam przy moto, wystaję tylko gniazdko. http://www.lantlivikuggeboda.se/18005-home_default/ctek-comfort-connect-m6.jpg SrebnaStrzała 22-01-2017, 11:39 A do MK4 nie musi być z technologią silver czy jak to się tam nazywa ? Wszystko działa, już jestem po urlopie. Aku się sprawdził w -17C mrozie :) WthWlf 07-02-2017, 08:49 Podepne sie pod temat, temat żywy od 4 lat, wiec spytam o aktualne opinie. Misze najlepiej dzis wymienic akumulator: mondeo mk4 2011 2.0 tdci 140 km. Aktualnie mam jeszcze fodrowski 80ah/700a, ale ze juz od dluuugiego czasu szwankuje. Jaki akumulator polecicie? Jak zwykle z góry dziękuję za pomoc. Alecki 07-02-2017, 15:08 ...Varta F18 Poprzednia, 4-letnia F18 odpaliła mi auto przy zaledwie 9V. Już chciałem wołać assistance, a żona - zakręć ostatni raz, co masz do stracenia. darmodziej 07-02-2017, 16:54 Już chciałem wołać assistance, a żona - zakręć ostatni raz, co masz do stracenia.Nie każdy ma taką żonę. WthWlf 08-02-2017, 12:12 A cos ew. Innego niz ta varta? DAMIAN-24 08-02-2017, 12:38 Ja jak mi się skończył fordowski to włożyłem Boscha S4, jak na razie brak problemów, zawsze kręci i pali na dotyk. Alecki 08-02-2017, 12:57 Zarówno marka Varta, jaki Bosch należą do koncernu Johnson Controls. Najczęściej są to te same produkty. Różnią się etykietą i siecią dystrybucji. Więcej: http://www.akubiz.biz/artykul,320,czytelnik-pyta-czy-bosch-i-varta-to-te-same-akumulatory Kasia Kuga 09-02-2017, 21:56 Cześć, mam problem. W dniu dzisiejszym miałam wymieniany alternator oraz pasek. Od wczoraj Kuga stała u mechanika z odłączonym akumulatorem. Po odebraniu auta od mechanika okazało się, że komputer został zresetowany i wszystko oszalało. Nie otwierają się szyby, a przyciski od otwierania szyb przestawiają mi lusterka. Centralny zamek - cały czas słychać dźwięk ryglowania drzwi podczas jazdy, a także jak wyłączę silnik. Radio chyb ok bo wpisałam kod. Pomocy!! klocolus 09-02-2017, 22:18 Cześć, mam problem. W dniu dzisiejszym miałam wymieniany alternator oraz pasek. Od wczoraj Kuga stała u mechanika z odłączonym akumulatorem. Po odebraniu auta od mechanika okazało się, że komputer został zresetowany i wszystko oszalało. Nie otwierają się szyby, a przyciski od otwierania szyb przestawiają mi lusterka. Centralny zamek - cały czas słychać dźwięk ryglowania drzwi podczas jazdy, a także jak wyłączę silnik. Radio chyb ok bo wpisałam kod. Pomocy!! Jak zepsuli to niech naprawiają ;) Najlepiej zagadaj do kogoś z forum z okolicy z elmconfigiem - niech sprawdzi konfigurację i podstawowe parametry. sumit 22-02-2017, 22:30 Była S 5 BOSCH i wsadziłem S 5 BOSCH przy - 9'C paliła bez problemu. Bump: Wymieniłem sam. Nie taki diabeł straszny z tym filtrem powietrza. Kod radia również wszedł bez problemu. marcopolo83 01-06-2017, 10:28 mój z pierwszego montażu (czyli rowno 7 lat) padł nagle, wpierw dluzej krecil nastepnego dnia trup - 9,5V na klemach. wymiana prosta(jak na mondeo) ;P Wizytor 06-08-2017, 13:24 Dzisiaj wymieniłem aku na Bosch S5 85Ah. W moim 2.2 TDci udało się bez wyciągania filtra powietrza. Oryginalny akumulator Forda wytrzymał 6 lat od nowości. ANDROKO 06-08-2017, 15:45 Czy akumulator Banner 72Ah, 660 A będzie odpowiedni do mondeo MK4 2.0 Pb ? Większość ma 60 Ah i 540 A. Gregi86 06-08-2017, 17:16 Tak szukalem i znalazlem ze od spodu klapki akumulatora jest napisane jakie paramwtry powinien miec akumulator Na stronie akumulator.pl mozesz sobie dobrac aku do auta. Jeszcze tylko sie zastanawiam jakiej mocy masz alternator, ile Amper, moze masz zalozona z diesla i przeladowuje aku, Jakis trop juz mamy ze jest problem miedzy aku a alternatorem ANDROKO 06-08-2017, 18:28 Dzięki, jutro sprawdzę. KrisByNight 21-08-2017, 13:46 Ciekawą, rzecz słyszałem od sprzedawcy akumulatorów w którą jestem skłonny uwierzyć, powiedział mi mianowicie, że na pierwszy montaż (również w Fordzie), często pakują w fabryce akumulatory mocniejsze niż to wynika z opisu na tabliczce na tym akku. W sensie, że jest w 2.0 TDCi np. 80-85Ah, a na tabliczce pisze, że 72Ah, czyli taki jak potem zalecają w wypadku wymiany. Dzięki temu ten fabryczny o prawidłowej mocy do wymagań elektrycznych samochodu spokojnie wytrzymuje 5 lat zanim nie skończą się wszystkie gwarancje na samochód. Niestety zalecany potem 72Ah jest minimalnie za słaby przy włączonych wszystkich bajerach w aucie, co powoduje przeciążanie akumulatora i tym samym szybsze jego zużycie, co w efekcie zmusza do częstszych wizyt w ASO i zakupu oraz wymiany akku już np. po 2-4 latach, a nie jak przy pierwszym fabrycznym po 5-7, Kowalski płaci i narzeka na badziewne akumulatory jakie teraz produkują, a interes się kręci. Dlatego postanowiłem również wstawić do swojego nie zalecany 72Ah, ale 80Ah 800A mocy rozruchowej i mieć już spokój, aż do sprzedaży samochodu za kolejne 5 lat, tym bardziej, że 150A alternator jaki pakowany jest do 2.0 TDCi mógłby spokojnie obsłużyć nawet 85Ah akumulator z mocą rozruchową ponad 800A. ANDROKO 21-08-2017, 14:47 W serwisie forda powiedzieli mi, że większa pojemność aku w niczym nie szkodzi autu. darmodziej 22-08-2017, 11:42 Niestety zalecany potem 72Ah jest minimalnie za słabyA jesteś pewien, że ten akumulator 72Ah, który kupisz w sklepie, rzeczywiście ma 72Ah? A może tak naprawdę ma 60, lub 65Ah? Producent samochodu ma laboratoria, które sprawdzają jakość produktów dostarczanych od kontrahentów i nie dają się nabierać, a przeciętny użytkownik nie jest w stanie tego sprawdzić i dlatego producenci gorsze produkty dają do sklepów, a nie do producentów samochodów. W serwisie forda powiedzieli mi, że większa pojemność aku w niczym nie szkodzi autu. Oczywiście, że nie szkodzi, to mit rozpowszechniany na forach. Podobnie jak różnica między wiadrem 10 i 15 litrowym. Do 15 litrowego po prostu zmieścisz więcej wody, co wcale nie znaczy, że 10 litrów mu zaszkodzi. tommy.g 23-08-2017, 09:51 Cześć, Panowie, ja mam nieco inne pytanie - jak sprawdzić czy akumulator jest OK, czy potrzebuje wymiany? Ostatniej zimy kilka kilka razy mnie zawiódł - po mroźnej nocy nie kręcił. Po kilku godzinach podłączony do prostownika wracał do sprawności, ale historia się powtarzała. Wiosna/ lato nie ma problemu. Sądziłem, że przed kolejną zimą muszę go wymienić, ale byłem niedawno w ASO na wymianie oleju, gdzie przy okazji sprawdzili samochód. Bateria trzyma 12,4V, więc jest sprawna. W takim razie czemu się rozładowuje? ps. dodam, że od nowości aku nie był wymieniany, autko ma 7 lat i blisko 200 kkm darmodziej 23-08-2017, 10:59 Napięcie na zaciskach nie zależy od pojemności akumulatora. Jeżeli stracił już np połowę swojej pojemności, to na mrozie pojemność jeszcze spadnie, a silnik stawia większy opór i dlatego nie zapala. Przed zimą wymień, to nie będziesz miał problemów. umcus 23-08-2017, 11:29 Nie prościej podjechać pod firmę, która zawodowo zajmuje się akumulatorami albo do porządnego warsztatu? Zazwyczaj mają tam takie fajne urządzonko, co mocno obciąża akumulator. Od razu widać czy jest ok czy szrot. W aso takich rzeczy nie uświadczysz, a sam pomiar napięcia jest o kant kuli potłuc. Swoją drogą wiek aku sugeruje, że jego czas już mija. Swifty 23-08-2017, 11:39 To prawda u mnie też wyzionął bez żadnych oznak z tym że miał prawo bo 10 lat pękło.., po namowach wymieniłem na "Duracell" zobaczymy czy tem chociaż 5 wytrzyma . facio07 23-08-2017, 12:44 Dobry aku.powinien bez obciążenia trzymać napięcie ok,12.7 V.W trakcie eksploatacji cały czas sie zużywa i jego wartość spada.W focusie też miałem motcrafta przeszło 10 lat,aż padł nagle,te następne 4-5 lat. umcus 23-08-2017, 12:51 A co komu da wartość napięcia bez obciążenia? Mój aku też ma 12.7 i mimo tego nadaje się do wymiany, bo pod obciążeniem siada. A przy ujemnych temperaturach jego zdolność do rozruchu jeszcze bardziej spada. No ale trzyma bez obciazenia twardo te 12 ;) Marek 23-08-2017, 13:15 Cześć, Panowie, ja mam nieco inne pytanie - jak sprawdzić czy akumulator jest OK, czy potrzebuje wymiany? Trzeba sprawdzić opornicą. Dobry sklep handlujący akumulatorami powinien ją mieć. tommy.g 25-08-2017, 14:12 Właśnie, jest 12V, a po kilku obrotach rozrusznika spada niemal do 0V, tak, że nawet nie podświetlają się zegary :/ Druga irytująca rzecz, to co chwila resetujący się komputer (dystans dzienny, spalanie etc.). Dzięki, - podjadę, sprawdzę, wymienię. darmodziej 25-08-2017, 17:53 jest 12V, a po kilku obrotach rozrusznika spada niemal do 0VEwidentnie padnięty akumulator. co chwila resetujący się komputer (dystans dzienny, spalanie etc.).Nic dziwnego, napięcie spada niemal do zera, to się resetuje. pawelmisiek 18-09-2017, 20:09 Witam, temat niestety dosc obszerny , a nie mam niestety za bardzo czasu czytac calego poniewaz potrzebuje samochodu na teraz i szybko musze zamowic aku. Mam mondeo mk4 2008 r 140km 2.0 tdci. Aktualnie mam z tego co patrzylem oryginalny z forda 80ah 700A. Bylem u znajomego mechanika i po podpieciu do takiego przyrzadu sprawdzil mi stan akumulatora i jak wyglada ladowanie. Wyniki sa nastepujace : Na 700A mam 547A , stan techniczny aku 78% a stan naladowania 92%. Ladowanie mam bez obciazenia 14.62 , a z obciazeniem(radio, swiatla drogowe, klima na full, radio) 14.45 . Objawami ze to akumulator byly takie ze po nocy nie moglem odpalic samochodu , pozniej jak odpalilem z prostownika albo z kabli caly dzien palil normalnie . Raczej to na pewno akumulator bo samochod mam od 5 lat i nie wymienialem go, a ile on byl jeszcze w tym samochodzie to nikt nie wie :) Pytajac jakie maja akumulatory to mowili ze bosch albo varta , ale jeden Pan powiedzial mi zeby nie brac Boscha S5 jesli sie duzo nie jezdzi i tutaj moje pytanie jaki akumulator brac ?? 1-BOSCH SILVER S5 77AH 780A 2-VARTA SILVER DYNAMIC 77AH 780A E44 3-BOSCH S4 80 AH 740A Prosze o pomoc. Pozdrawiam atari 18-09-2017, 22:23 idz do aso, jest promocja, ja za org forda 80ah, dalem 496 Bump: idz do aso, jest promocja, ja za org forda 80ah, dalem 496 marco102 18-09-2017, 22:33 Haha, prawie 5 stów za akumulator?:lol::lol::lol: Nie szkoda Ci kasy? Poszedłbyś do sklepu z akumulatorami i wydałbyś 150zł mniej za ten sam produkt, a może i nawet lepszy. atari 18-09-2017, 22:36 nie szkoda, kazdy sie kloci co lepsze i tak dalej, kupilem kiedys centre future, wytrzymala 2 lata z hakiem, kolesiowi bosch padl po 3. jesli jes jakas szansa ze org zblizy sie do wieku orginalu to jak dla mnie sie oplaci. marco102 18-09-2017, 22:49 Samochody są coraz nowocześniejsze, mają więcej bajerów a każdy z nich ciągnie prąd. Nie ma co liczyć, że obecne akumulatory wytrzymają więcej jak 5 lat. Ja niedawno kupiłem aku Exide z 3 letnią gwarancją, zapłaciłem nieco ponad 320zł. Czemu ten? - rok dłuższa gwarancja, najrzadziej przychodzą na reklamacje i technologia szybkiego ładowania:wink: pawelmisiek 19-09-2017, 07:30 Ale mi promocja , na stronie z częściami forda oryginalny 460zl , szkoda mi tyle dac gdzie za varte która tu polecają 85ah dam 330 . Przejade jeszcze do miejscowych sprzedawców i popytam . Odswiezylem temat z nadzieją na opinię tych którzy kupowali Aku kilka lat temu i się tutaj wypowiadali :) Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka umcus 21-09-2017, 19:16 Tylko akumulator ze sklepu (choćby ASO) to nie ten sam sprzęt co z pierwszego montażu. Raczej małe szanse, że wytrzyma tyle co oryginalny. lsulima 21-09-2017, 20:54 Jakość aku na drugi montaż jest przeważnie gorsza, ale do tego stan instalacji i elektroniki w samochodzie, też z czasem nie poprawia się. Rozrusznik tez przeważnie dostaje większych oporów wewnętrznych i z tego powodu czas życia kolejnych akumulatorów jest mniejszy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk bodzio17 27-09-2017, 07:58 W S-MAXsie miałem jeszcze oryginał (11 lat), problemów jeszcze nie było - auto sprzedane, to dalej nie wiem. ;) ryniu92 04-10-2017, 14:51 idz do aso, jest promocja, ja za org forda 80ah, dalem 496 Bump: idz do aso, jest promocja, ja za org forda 80ah, dalem 496 I mnie dopadło:< Dałem w aso 480zł. blondyn2001 05-10-2017, 19:04 Witam,jakie wymiary i parametry powinien mieć akumulator? slawek-kali 05-10-2017, 19:22 A tobie wszystko na raz pada, czy dopiero kupiles "trupa" ? slawek-kali 05-10-2017, 19:41 Takie dane znajdziesz w instrukcji oblsugi, a jesli nie to na stronach producentow po wpisaniu danych auta.. gregor75 05-10-2017, 19:46 Witam,jakie wymiary i parametry powinien mieć akumulator? przeszukaj ten wątek to znajdziesz pitz 06-10-2017, 10:44 Ja będę wymieniał jutro, bo od dawna już wypisuje po chwili stania, że jest niskie napięcie akumulatora. Zastanawiam się, czy bawić się w podtrzymywanie napięcia, czy założyć zabawę z programowaniem. Na pewno radio (PIN był przez poprzedniego właściciela odzyskiwany w ASO, więc mam), na pewno szyby. Coś jeszcze? Z tego co czytałem, można podtrzymać napięcie przez podanie go baterią 9V przez gniazdo zapalniczki. Tylko czy to ma sens, czy prościej będzie pobawić się w programowanie? atari 06-10-2017, 15:21 jedeynie szyby sie rozprogramuja, i srednie spalanie ustawienia radia i przebieg dzienny zostaje pitz 07-10-2017, 10:58 Dzięki, to chyba zaryzykuję, Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk miszelos 14-11-2017, 17:41 Koledzy będę wymieniał w swoim mondku akumulator i mam dwa typy wybrane tylko nie wiem czym się różnią oprócz parametrów: Varta Blue Dynamic 80Ah oraz Varta Silver Dynamic 85Ah Czy ktoś z Was ma któryś z nich i może więcej o nim powiedzieć jak się sprawuje, jaka żywotność itp.? I następne pytanie: czy po wymianie akumulatora trzeba zresetować coś w systemie? Dzięki! Michał aurerum 14-11-2017, 17:45 nic nie trzeba resetować Okil 14-11-2017, 18:33 Koledzy będę wymieniał w swoim mondku akumulator i mam dwa typy wybrane tylko nie wiem czym się różnią oprócz parametrów: Varta Blue Dynamic 80Ah oraz Varta Silver Dynamic 85Ah Czy ktoś z Was ma któryś z nich i może więcej o nim powiedzieć jak się sprawuje, jaka żywotność itp.? I następne pytanie: czy po wymianie akumulatora trzeba zresetować coś w systemie? Dzięki! Michał Dziś czytałem w czasopiśmie MOTOR o teście akumulatorów, Silver znacznie wyżej niż Blue, ogólnie to Varta Silver wygrała, nawet z fordowskim aku. Roland074 14-11-2017, 19:16 Witam Kolego Miszelos 30.11.2012 kupiłem akumulator Varta Silver Dynamic 85Ah 800A. Ne robię długich tras, do pracy 18km w jedną stronę, czasami gdzieś dalej (rocznie 20 tys. km) i akumulator dalej śmiga. Po założeniu go, jak zasilił rozrusznik, to mało silnika nie przekręcił :> Polecam miszelos 14-11-2017, 19:26 Witam Kolego Miszelos 30.11.2012 kupiłem akumulator Varta Silver Dynamic 85Ah 800A. Ne robię długich tras, do pracy 18km w jedną stronę, czasami gdzieś dalej (rocznie 20 tys. km) i akumulator dalej śmiga. Po założeniu go, jak zasilił rozrusznik, to mało silnika nie przekręcił :> Polecam Kolego dziękuję za info. Taki też założę. Ja robię znacznie krótsze trasy: około 12 km dziennie :( Czasem dłuższa trasa raz w miesiącu np. 600km. Auto stoi cały czas w garażu. Myślisz, że warto co jakiś czas podładować prostownikiem? Czy dać sobie spokój? Jeszcze jeżdżę na oryginale: auto z 2008. Widzę, że już czasami słabo kręci a przede mną zima. Nie chcę przykrych niespodzianek, stąd decyzja o wymianie. Roland074 14-11-2017, 19:34 Nic nie podładowuj. Przyjdzie na to czas jak będzie miał ze 4 lata. Jedne z pierwszych oznak słabnącego aku, to min. po około 10-20minutach samo radio się wyłączy, a powinno po godzinie. Ja tak miałem. Później przy temp. bliżej 0 ciężej kręcił, a jak było -5, -8 całą noc, to tylko kable i od żony A6 tylko odpalił. Wtedy tylko azymut na sklep z akumulatorami. Moje auto jest z 2007 i w 2012 już wymieniłem z fordowskiego na ten co wspomniałem. Pozdrawiam:> Okil 14-11-2017, 23:18 Trafiłem na ciekawy materiał - Bosch i Varta to to samo, zamieszczam link: https://youtu.be/4Vu1sqInV_k Wysłane z mojego HP SlateBook 10 x2 PC przy użyciu Tapatalka miszelos 15-11-2017, 10:50 Rzeczywiście ciekawy materiał. Nie wiedziałem. Czyli nie ma co przepłacać za Boscha. Wybrałem Vartę Silver 80Ah. W piątek montaż. Czy po instalacji muszę pojeździć by go doładować? Okil 15-11-2017, 11:36 Tylko, pamiętaj, ze barny z półki aku musi mieć min. 12,55V, poniżej tej wartości sprzedawca mało opiekował się akumulatorem, po w sklepie tez powinny być doładowywane, gdy lezą za długo bandit1250 16-11-2017, 21:32 Nic nie podładowuj. Przyjdzie na to czas jak będzie miał ze 4 lata. Jedne z pierwszych oznak słabnącego aku, to min. po około 10-20minutach samo radio się wyłączy, a powinno po godzinie. Ja tak miałem. Później przy temp. bliżej 0 ciężej kręcił, a jak było -5, -8 całą noc, to tylko kable i od żony A6 tylko odpalił. Wtedy tylko azymut na sklep z akumulatorami. Moje auto jest z 2007 i w 2012 już wymieniłem z fordowskiego na ten co wspomniałem. Pozdrawiam:> Niestety nie zgodzę się z tym stwierdzeniem.W każdym akumulatorze jeśli napięcie spada poniżej 12,50v należy go podładować prostownikiem . W cyklu miejskim ciężko utrzymać akumulator w stanie naładowanym ,Mało kto to sprawdza .Latem na rozładowanym akumulatorze autko odpali,ale zimą temperatura obniża wartość akumulatora o 10%i już pojawia się problem.Stąd problemy z odpaleniem. W rozładowanym akumulatorze zachodzą zmiany nieodwracalne i późniejsze ładowanie nic nie pomoże. Następuje spływ masy czynnej z płyt i już po akumulatorze.Rozpatruje reklamacje i często widzę że częste rozładowania aku są z winy użytkownika. Akumulator naładowany wydłuża swoją żywotność. miszelos 16-11-2017, 21:48 No właśnie: to ile km należy zrobić by naładować akumulator do pełna po parudniowym postoju? Wiem, że ciężko to oszacować ale załóżmy, że będę mierzył napięcie przed odpaleniem auta po kilkudniowym postoju. Czy jest jakiś przelicznik do tego, tabelka? facio07 16-11-2017, 22:21 Na takie pytanie chyba nikt rozsądny Ci nie odpowie twierdząco.Wszystko zależy od kondycji akumulatora i wielu innych czynników.Kiedyś wyznacznikiem naładowania aku. była gęstość elektrolitu,tzn 1,28g/cm,teraz nie można tego zbadać z prozaicznego powodu, bo aku.to tzw AGMy (suche) i zamknięte (bez korków). Golson 16-11-2017, 23:24 W cyklu miejskim ciężko utrzymać akumulator w stanie naładowanym A niby dlaczego nie? Bump: No właśnie: to ile km należy zrobić by naładować akumulator do pełna po parudniowym postoju? Nawet 100m nie musisz zrobić... weuek 16-11-2017, 23:29 Nic nie podładowuj. Przyjdzie na to czas jak będzie miał ze 4 lata. Moje auto jest z 2007 i w 2012 już wymieniłem z fordowskiego na ten co wspomniałem. Czyli widzisz, że bezpośrednia zależność jest. Zatem: Podładowuj. miszelos 17-11-2017, 10:39 Jednak montuję Boscha S5 85Ah. Ta sama fabryka. Zobaczymy czy nie będzie z nim problemu i ile wytrzyma. Czytałem różne opinie o Boschach: jednym padają po 3 latach innym trzymają dłużej. Pewnie zależy od użytkowania i na jaki egzemplarz się trafi. Mój ma datę produkcji 10/2017. Okil 17-11-2017, 10:47 Patrz na datę produkcji Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka bandit1250 21-11-2017, 20:47 Skąd znasz daty podaj kod to ci podam czy naprawde masz taki akumulator? Bump: No właśnie: to ile km należy zrobić by naładować akumulator do pełna po parudniowym postoju? Wiem, że ciężko to oszacować ale załóżmy, że będę mierzył napięcie przed odpaleniem auta po kilkudniowym postoju. Czy jest jakiś przelicznik do tego, tabelka? Nie ma żadnej tabelki,, wszystko zależy czy po odpaleniu włączysz wszystkie odbiorniki prądu. Nie ma złotej reguły. atari 21-11-2017, 21:58 Do tego mk4 ma inteligentny system ładowania, bcm tym steruje, po 600km trasie mam poziom naładowania wg forscan wynosi około 95% i wtedy napięcie ładowania wynosi 13.3 V. Po odpaleniu zimnego silnika ładowanie chwilę wynosi około 15 V pi czym spada do wspomnianej wcześniej wartości i rośnie tylko przy hamowaniu silnikiem. Teraz jakiej 3 tyg jeżdżąc pi mieście mam 83 % poziom naładowania, i tak już się trzyma, bcm uznaje że naładowany aku nie potrzebuje takiego wysokiego napięcia i zmienia je w zależności od potrzeb, azet 30-11-2017, 07:12 Witam, po 10 latach padł fabryczny, silnik 1,6 silver x , chciałem zamontować boscha silver 5 61Ah 600A - pytanie czy sam wymienię ? Podzespoły muszą być cały czas pod napięciem ,czy mogę odłączyć ? Jak to zrobić ? ps. nieaktualne- zajrzałem z zaskoczenia do mechanika, wymienili od ręki s5 bosch wyszło im 395 zł wiewior7 30-11-2017, 21:36 Mam pytanie, pomału zbliża się koniec mojego akumulatora. Obecnie mam taki akumulator i takie parametry: http://wiewior7.mooo.com:1111/akumulator.jpg Dołożyłem do samochodu m.in. conversa, dużą navi - miałem czerwone zegary i radio SONY. Czy ten akumulator jest odpowiedni? Czy wszystkie 2.0 duratec he miały taki sam akumulator czy też słabsze wersje - bez ekranów - miały słabsze a bogate wersje miały większe? Teraz pytanie czy jaki akumumulator powinienm wybrać jakie parametry jaki producent? koszka 30-11-2017, 22:08 Mój ma 61 Ah i 600 A . mam także convers i navi i daje radę wiewior7 30-11-2017, 23:48 A w takim razie czym mam się kierować przy zakupie ile akumulator ma amper czy ile amperogodzin? Jakie wartości mieć oryginalny akumulator który był montowany przez Forda? koszka 01-12-2017, 06:24 Ja w oryginale miałem 60 Ah i 600 A . osobiscie teraz siedzi u mnie Varta Silver zakupiona w Portugalii bo siadł mi na wczasach:):). weuek 01-12-2017, 06:35 Chyba taki był w duratekach: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Akumulator-60Ah-590A-FORD-Silver-Calcium/4713 Parch 01-12-2017, 07:31 Ja w oryginale miałem 60 Ah i 600 A Z fabryki Twoje auto wyjechało z akumulatorem 60Ah - 590A silver calcium, czyli takim jak podlinkował @weuek (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=249225) |