Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana akumulatora
Piasek80 10-09-2021, 08:21 To polskich nie mieli ?
Idź do innego sklepu. Za pół roku braknie im etykiet a wraz z nimi importer-gwarant wyparuje.
Kolejny sezon = kolejny wykwit "brandów" internetowych
Kup jakiegoś Autoparta czy ZAP`a coś co było, jest i raczej będzie biorąc pod uwagę ile lat już na rynku istnieją...
luckyboy 10-09-2021, 08:34 Reklamacja na akumulator to fikcja, można kupić robiony na księżycu.
piotrekem 10-09-2021, 09:49 To polskich nie mieli ?
Idź do innego sklepu. Za pół roku braknie im etykiet a wraz z nimi importer-gwarant wyparuje.
Kolejny sezon = kolejny wykwit "brandów" internetowych
Kup jakiegoś Autoparta czy ZAP`a coś co było, jest i raczej będzie biorąc pod uwagę ile lat już na rynku istnieją...
Hmm no wlasnie boje się że polecają tylko dlatego że są praktycznie jedynym sklepem ktory je sprzedaje w Polsce.
Jeżeli Varta wypada tak kiepsko jakościowo to faktycznie lepiej kupić jakiegoś polskiego, gorzej nie będzie a zawsze może być lepiej.
Co do akumulatorów EFB , czy taki nada się do Mondeo mk4 bez start-stop , 2.0 diesel?
Czy nie warto przepłacać.
Taki znalazłem na znanym serwisie aukcyjnym
https://allegro.pl/oferta/akumulator-autopart-galaxy-efb-82ah-800a-9020808693
luckyboy 10-09-2021, 10:25 https://youtu.be/F44lgj_lmGU
Piasek80 10-09-2021, 11:15 Taki znalazłem na znanym serwisie aukcyjnym
akumulatorów nie kupuje isę online bo w razie reklamacji online... też go będziesz wysyłał i dopiero wtedy zobaczysz ile kosztuje przesyłka akumulatora.
Akumulatory kupuje się w sklepie możliwie najbliżej domu żebyś mógł mroźnym porankiem zanieść go w ręku. Dobry sklep zawsze posiada kilka jeszcze zdatnych używek którego dostaniesz, założysz i pojedziesz... spokojnie czekając na werdykt co z Twoim.
Akumulatorów nie kupuje się ani w sieci ani w marketach bo zdechnąć ma prawo każda marka a potem tylko problem z reklamacjami który masz Ty a nie ten co ci to sprzedał.
piotrekem 10-09-2021, 11:53 akumulatorów nie kupuje isę online bo w razie reklamacji online... też go będziesz wysyłał i dopiero wtedy zobaczysz ile kosztuje przesyłka akumulatora.
Akumulatory kupuje się w sklepie możliwie najbliżej domu żebyś mógł mroźnym porankiem zanieść go w ręku. Dobry sklep zawsze posiada kilka jeszcze zdatnych używek którego dostaniesz, założysz i pojedziesz... spokojnie czekając na werdykt co z Twoim.
Akumulatorów nie kupuje się ani w sieci ani w marketach bo zdechnąć ma prawo każda marka a potem tylko problem z reklamacjami który masz Ty a nie ten co ci to sprzedał.
Zgadzam się z Tobą, broń Boże nie mam zamiaru kupować online. Chodziło mi tylko o pokazanie typu akumulatora;)
Ja tam varte raczej polecam. W cmaxie od ponad 5 lat jeździ h mnie varta blue, a w mondeo drugi rok varta silver i jak na razie wszystko ok. Z silver miałem tylko problem z niedoładowywaniem, ale to z mojej winy, gdyż kupując nowy aku nie zmieniłem ustawień w kompie.
Na kanale o akumulatorach na yt mocno polecają akumulatory MEGA ukraińskiej produkcji. Jakbym miał u siebie w mieście, to w razie potrzeby zapewne bym przetestował ;)
maniek860824 13-09-2021, 10:26 Na kanale o akumulatorach na yt mocno polecają akumulatory MEGA ukraińskiej produkcji.
Amega ;)
koval1980 13-09-2021, 11:10 Grom jest produkcji koreańskiej (DTR) i ukraińskiej (Westa). Koreańskie akumulatory są bardzo dobre. Ostatnio poleciłem kupić ojcu Groma koreańskiego EFB.
Ja mam ukraińskiej, kupiłem w warsztacie , który tylko akumulatorami się zajmuje.
Reklamacja na akumulator to fikcja, można kupić robiony na księżycu.
Zależy gdzie kupisz. Moja siostra kupiła tam gdzie ja, ale uparła się na "markowy", wzięłą Centrę i po pół roku pojechaliśmy zakomunikować , że szybko się rozładowuje. Zrobili pomiary, wzięli do reklamacji, dostała zastępczy i po 2 m-cach musiała podjechać po zwrot kasy lub inny aku - tym razem wzięła Toplę i jest git. Także kupujemy tylko tam i żadnego Boscha, Centry czy Varty. Są inne dobre marki za mniejsze pieniądze.
actchris 14-09-2021, 10:31 Także kupujemy tylko tam i żadnego Boscha, Centry czy Varty. Są inne dobre marki za mniejsze pieniądze.
Mój Bosch wytrzymał 7 lat więc chyba zależy na co się trafi.
koval1980 14-09-2021, 14:51 Mój Bosch wytrzymał 7 lat więc chyba zależy na co się trafi.
Tyle co mój Zap Sznajder, tańszy wtedy od Boscha :D
Piasek80 14-09-2021, 18:22 Bosch czy Varta to niestety już łabędzi śpiew. Wielu idzie za ciosem bo ostatni wytrzymał 7-9 lat to i kolejnego tej samej marki kupuje licząc na to ze przepłaca 50% względem konkurencji ale kupić raz a porządnie. Niestety to błąd bo od jakiegoś `15-`16r jakość Boscha i Varty poleciała na łeb na szyję. Średnia trwałość tych baterii to 3 lata i to serii Silver bo te podstawowe to gwarancja + 3mce. Normalnie jakby zaprogramowane kiedy to ma się popsuć.
luckyboy 14-09-2021, 18:26 Ja poszedłem w produkcję ukraińską, mija 2.5 roku i oba akumulatory w dobrej kondycji.
121565
Przy produkcji akumulatorów jak i innych podzespołów i urządzeń tak się teraz projektuje żeby wytrzymały chwilę dłużej niż okres gwarancji. Bo jak się zrobi coś co wytrzymuje za długo (patrz 6 czy 7 lat) to są straty dla firmy.
Także nie wiem czy jakakolwiek mała, duża, znana czy nie znana firma zrobi aku który wytrzyma tyle lat.
Ja od zawsze mam u Siebie Vartę albo Boscha te niby lepsze ale dlatego że z takimi akurat trafiają mi się kupowane samochody.
Także należy kupować takie na jakie nas stać i używać :)
U mnie jeszcze działa z maja 2012 roku - jak przetrwa zimę to w przyszłym roku będzie dekada. Na wiosnę uzupełniłem braki wodą destylowaną i ładowałem na prostowniku przez 20 godzin. Przejechane już 4500 km z czego połowa długie trasy. Napięcie spoczynkowe po nocy o poranku 12,5 V, siłę kręcić jeszcze ma.
Dzisiaj jednak zrobiłem reset BMS, bo mnie już wkurzał ten komunikat "akumulator rozładowany". Napięcie ładowania spadło do niższych wartości tak jak było to opisywane w tym wątku. Zobaczymy czy przetrwa zimę.
Piasek80 26-09-2021, 05:51 Jeżeli przy obecnych temperaturach już komunikuje że ma już dość, myślę że nie ma co czekać. Przy pierwszych minusach o poranku klęknie. Podjechać gdzieś na spokojnie i wymienić na nowy puki jeszcze kolejek nie mają
Już nie komunikuje.. a przed resetem cały czas wyskakiwał mi ten komunikat. Traktuję sytuację doświadczalnie. Kable w bagażniku są i jadę na rekord. :)
Już nie komunikuje.. a przed resetem cały czas wyskakiwał mi ten komunikat. Jest oczywiste że nie ma komunikatu , system został oszukany poprzez reset BMS-a lecz to nie znaczy że nagle akumulator padnie
gregor75 26-09-2021, 19:41 Rzadziej tankuj ,to może zimę przetrzyma :619:
I Ty też przeciwko mnie? :619:
Byłem sprawdzić ten mój akumulator. 520A prądu rozruchowego przy temperaturze około 19 st. C. Rzeczywiście spadek wydajności po tylu latach jest. Jak przyjdzie mróz to otrzymam jakąś połowę tego prądu. Wymienię go.
Zmienialiście po założeniu nowego typ akumulatora BCMii?
Jeśli kupisz taki sam to po co? Resetuje się tylko battery age i wszystko w temacie
benykuleczka1 02-10-2021, 14:35 Jeśli kupisz taki sam to po co? Resetuje się tylko battery age i wszystko w temacie
Jak wymieniałem w aso forda w tamtym roku to nawet resetu nie zrobili:wink:
luckyboy 02-10-2021, 15:29 Ładowanie akumulatora jest inteligentne i rozpozna inną charakterystykę baterii.
Oryginalna była fabryczna 80Ah 700A T7.
Teraz zamontowałem 85Ah 800A.
W BCMii ustawiłem 90Ah 800A T8 i zrobiłem reset licznika.
..ale jest jeszcze do wyboru 90Ah 800A H8. Czym się rózni T8 od H8?
Czy po wymianie akumulatora trzeba robić samoadaptację silnika ?
M...
Nie trzeba
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|