Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Wymiana akumulatora
wiewior7 01-12-2017, 07:07 Czyli wychodzi ze każdy duratec czy biedna czy bogata wersja ma 60a 590ah? Tak go wyjąłem jeszcze do ładowania to on wygląda w tej komorze jak zabawkowy taki mały [emoji14] w dieslu to widać że to akumulator [emoji14]
A jakieś firmy polecacie? Te fordowe z linku powyżej są ok czysa jakieś bardziej polecane marki?
Z fabryki Twoje auto wyjechało z akumulatorem 60Ah - 590A silver calcium, czyli takim jak podlinkował @weuek (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=249225)
Zgadza się . Mała pomyłka z mojej strony.
A jakieś opinie o Centra Futura ? Do mojego pasuje widzę CA722 72/720.
Maciej78 06-12-2017, 15:37 Ja miałem Centre w focusie przez 6 lat, jak kupiłem to przełożyłem do mondka i daje rade, mimo 6 lat.
Witam, przysłali mi zły akumulator, tzn wymiary sie nie zgadzają 275x175x190. Wiem, że powinny być bliżej takich 278x175x175 mm w Ford Mondeo mk4 2.0 tdci. Czy próbować go zmieścić? Podobno ma być miejsce na wentylacje pod maską przez to ma być niższy, czy taki 190 wysoki jest bezpieczny? Pozdro
jesli sie miesci to bym sie nie przejmowal
Pytanie tylko czy wejdzie.. Próbował już ktoś zmieścić baterie wysoką na 190mm? Ja spróbuje jutro i zdam relacje czy dużo z tym pierkładania.
Ja mam 190mm,wlazł nawet z luzem,ale bez osłony plastikowej
No to jutro będę patrzył go tam zainstalować, skoro mówisz, że się zmieści. Najwyżej będę mieć lżejszy samochód bez tej osłony. A jeszcze jedno pytanie, skąd bierze się taki biały nalot (wygląda jak suchy śnieg) na klemach i biegunach akumulatora? Czy zrobić coś z klemami przy tej wymianie, prócz oczyszczenia papierem ściernym?
Tak,delikatnie przesmaruj je wazeliną techniczną,ale na prawdę delikatnie je natłuść.
Zrobię tak jak mówisz, Wywalę obudowę, wyczyszczę i przesmaruję klemy mam nadzieję, że kable mogę w końcu wynieść na strych. ;] Pozdro Aku to gigawatt 74Ah 680A najtańszy jaki znalazłem na rynku, zobaczymy jak długo podziała. ;]
Kupowanie do diesla najtańszego akumulatora, w dodatku słabszego niż teoretycznie był tam fabrycznie to nie jest dobry pomysł...
To jaki był fabryczny? Teraz miałem 50Ah, koles jak sprzedawał nie zdążył nawet go dobrze przykrecic.. Myślę, że za te pieniądze, choćby wytrzymal połowę tego co fabryczny to i tak jest dobry wynik. ;) a wymiana prosta, przyjemna, nawet wysokość 190 nie robi różnicy, pasuje jakby był z Mondeo ;) pozdro
andrzej999 12-12-2017, 17:49 Witam. Może ktoś mi pomoże gi wytłumaczy o co chodzi. W piątek kupiłem nowy akumulator bosch 85 ah. Zrobiłem małą trasę 200 km. Postawiłem auto na parkingu gdzie stało 2 dni. Dziś Postanowiłem zobaczyć jakie ma napięcie, i tu szok 12. 28V ! Po wyjęciu aku do ładowania znowu mierze i miernik wskazuje 12.53V. Przed włożeniem starego naładowanego aku zmierzyłem go i miał 12.58 V, podłączyłem go do auta i tu znowu szok-aku wskazuje wartość 12. 34V. Dodam że wszystko mierzyłem 2 różnymi miernikami. Wyniki bardzo zbliżone różniące się +-0.01,0.02. O co tu chodzi? Czemu po podpięciu klem tak spada napięcie? Czy tak w mondeo mk4 2.0tdci jest? Czy ktoś taj ma? Dodam że mierzyłem czy nie pobiera mi prądu na postoju i po 30 minutach i później wynik z włączonym alarmem to 0.01-02A. Co Wy na to?
musiałbyś zamknąć auto ale maskę zostawić otwartą, potem po kilku godzinach spr nie otwierając auta, podczas otwarcia auta napięcie spadnie z powodu odpalenia żarówek itp
andrzej999 12-12-2017, 19:48 Pobór prądu sprawdzałem przy zamkniętej masce w takich warunkach jakich zawsze stoi auto. Miernik wyciągłem na zewnątrz komory silnika. A napięcie mierzyłem przy zamkniętym aucie wiec żarówki ani nic wewnątrz nie jest załączone.
ile minelo od zamkniecia auta
andrzej999 12-12-2017, 20:08 Od ostatniego zamknięcia auta 1 dzień.
Witam. Może ktoś mi pomoże gi wytłumaczy o co chodzi. W piątek kupiłem nowy akumulator bosch 85 ah. Zrobiłem małą trasę 200 km. Postawiłem auto na parkingu gdzie stało 2 dni. Dziś Postanowiłem zobaczyć jakie ma napięcie, i tu szok 12. 28V ! Po wyjęciu aku do ładowania znowu mierze i miernik wskazuje 12.53V. Przed włożeniem starego naładowanego aku zmierzyłem go i miał 12.58 V, podłączyłem go do auta i tu znowu szok-aku wskazuje wartość 12. 34V. Dodam że wszystko mierzyłem 2 różnymi miernikami. Wyniki bardzo zbliżone różniące się +-0.01,0.02. O co tu chodzi? Czemu po podpięciu klem tak spada napięcie? Czy tak w mondeo mk4 2.0tdci jest? Czy ktoś taj ma? Dodam że mierzyłem czy nie pobiera mi prądu na postoju i po 30 minutach i później wynik z włączonym alarmem to 0.01-02A. Co Wy na to?
to cos nie tak, te 12,53 to kiedy bylo? zaraz po ladowaniu czy jak?
andrzej999 12-12-2017, 20:28 Zaraz po jeździe nie mierzyłem dopiero po 2 dniach.
Ale po wyjęciu aku z auta.
napisales ze wyjales do ladowania i miernik wskazuje 12,53. czyli zaraz po odpieciu od auta tak wzrasta? ile ma po dluzszym staniu gdy jest odlaczony?
andrzej999 12-12-2017, 20:38 No właśnie zaraz po wyjęciu z auta tak wzrasta i tak zostaje tzn trzyma takie napięcie. Przypominam że aku jest nowy. Dlaczego tak spada napięcie po podłączeniu aku do auta?
darmodziej 13-12-2017, 04:47 Dlaczego tak spada napięcie po podłączeniu aku do auta?Pod obciążeniem napięcie spada.
andrzej999 13-12-2017, 07:33 Czyli jest to normalne czy coś powoduje takie duże obciążenie? Szukać co to i naprawiać?
darmodziej 13-12-2017, 14:49 Naładuj akumulator, zmierz napięcie bezpośrednio przed podłączeniem do auta. Podłącz do auta przez amperomierz i mierz napięcie akumulatora i prąd i notuj. Jakie było napięcie i prąd pobierany bezpośrednio po podłączeniu. Zapisz po jakim czasie spadł prąd i do jakiej wartości i jakie było wtedy napięcie. Wykonuj takie odczyty przy każdej zmianie prądu.
Moim zdaniem po dwóch dniach napięcie akumulatora na poziomie 12,3V jest jak najbardziej prawidłowe, wszak znamionowe napięcie akumulatora kwasowo-ołowiowego to 12,6V, więc po dwóch dniach stania pod obciążeniem spadek o 0,3V to nie jest problem. Do minimum, które wynosi 10,2V jest jeszcze daleko.
Dla pewności możesz zawsze zapytać tam, gdzie kupiłeś ten akumulator, niech Ci powiedzą, czy oni widzą w tym jakiś problem, wszak oni dają Ci gwarancję na akumulator.
min 10.2? 12.3V na postoju to za malo, u mnie mam na nowym aq 12.6V, cos Ci musi ciagnac prad skoro tak spada,chyba ze mierzyles to zaraz po podlaczeniu akumulatora to wtedy bedzie mniej ale powinno sie podniesc
darmodziej 13-12-2017, 17:19 mam na nowym aq 12.6VPo dwóch dniach postoju?
darmodziej 13-12-2017, 19:00 No to jest połowa czasu, po którym u kolegi jest 12,3V, a 0,3V to niewiele.
andrzej999 13-12-2017, 19:47 Witam. Naładowałem aku , podłączyłem do auta i teraz zobaczę co będzie się działo. Nie wiem o co chodzi, po podłączeniu i odczekaniu ok 30 min spadek napięcia przy zamkniętym aucie o 0.22 V. Miernik pokazuje 12.65V a jeszcze ciekawsze ze w teście zegarów pokazuje 12.2V. Coraz bardziej mnie wkur....! Zobacze jutro i za 2 dni co będzie się działo. Przypomne że miernik wykazał 0.01A poboru na postoju przy aucie zamkniętym wiec wykluczam raczej ze coś mi zżera prąd. A jeszcze pytanie:jeżeli coś będzie nie tak z masą lub gdzieś będzie zwarcie to może tak zmniejszać napięcie?
Na zegarach bardzo często pokazuje mniejsze napięcie akumulatora niż na klemach. U mnie też po postoju jednodniowym jest na C+ pokazywane 12.2-12.3V, a przy rozruchu pokazywana wartość spada czasem nawet do 10.5V.
A teraz WDR - jak auto poprawnie odpala, nie dostrzegasz żadnych symptomów rozładowanego akumulatora, to jeździj i nie martw się na zapas.
andrzej999 13-12-2017, 20:47 No właśnie zobaczę co będzie za parę dni ,czy nie będzie problemów z odpalaniem i jakie będą parametry. Dzięki panowie za podpowiedzi.
darmodziej 14-12-2017, 05:02 Naładowałem aku , podłączyłem do auta i teraz zobaczę co będzie się działo. Nie wiem o co chodzi, po podłączeniu i odczekaniu ok 30 min spadek napięcia przy zamkniętym aucie o 0.22 V. Miernik pokazuje 12.65V A naładuj i nie podłączaj do auta, zobaczysz o ile spadnie napięcie bez obciążenia.
juz jeden kolega walczyl z innymi wartosciami na aku i w Conversie,
wymiana aku, prucie wiazki, walka z alternatorem delikatnie zblizyla wartosci i chyba pozniej dal sobie spokoj
No to jest połowa czasu, po którym u kolegi jest 12,3V, a 0,3V to niewiele.
0.3V to jakies 25% roznicy w stopniu naladowania akumulatora, chyba nie sadzisz ze dzien postoju rozladuje akumulator o tyle? poprawne napiecie postojowe wynosi min 12.6V
ja bym szukal czegos co kradnie prad na postoju
https://cdn.intercars.eu/files/7/6/1/9/7619.jpg?v=2016-06-06
darmodziej 14-12-2017, 17:52 Nie wiem, skąd wziąłeś tą tabelę, ale dla akumulatora kwasowo-ołowiowego napięcie pełnego naładowania to 12,6V, a nie 12,75, natomiast napięcie akumulatora zupełnie rozładowanego to 10,2V. Napięcie przy rozładowaniu nie spada liniowo, bo początkowo spada szybciej, później wolniej i na końcu znowu szybciej, więc 0,3V na początku, to na pewno nie jest 25% ładunku zawartego w akumulatorze.
Poczytaj sobie np. to:
www.zeglujmyrazem.com/wp-content/uploads/2100/Artykuly/Akumulatory/Akumulatory_9.pdf
http://sp1knj.szczecin.pl/wp-content/uploads/2016/02/Akumulatory.pdf
https://www.prostowniki-akumulatory.pl/ciekawostki/54-podstawowa-wiedza-o-akumulatorach-kwasowo-olowiowych
Poza tym jeżeli przyjąć załączoną przez Ciebie tabelę za prawdziwą, to wg niej u Ciebie spadek po 24 godzinach jest połową spadku u kolegi po 48 godzinach.
co do mojego spadku, nie byl on mierzony po 100% naladowaniu, wg forscan mam teraz 83% naladowania i napiecie jak napisalem (robie ktorkie odcinki ostatnio), po kupnie i naladowaniu prostownikiem (ctec mxs 5,0) napiecie na 2 dzien wynosilo 12.78V co wg Ciebie jest niemozliwe. (miernik troche lepszy niz ten za 20zl z marketu, mierzone bez otwierania auta) napiecie zupelnie rozladowanego akaumulatora 10.2V oznacza ze rozrusznik nawet nie pierdnie, a po dluzszej przerwie zasiarczenie, wg mnie napiecie 12.3 to za malo, teraz odpala jeszcze ale co bedzie przy -20*C?
darmodziej 15-12-2017, 15:46 Czytałeś te opracowania, do których linki zamieściłem?
napiecie zupelnie rozladowanego akaumulatora 10.2V oznacza ze rozrusznik nawet nie pierdnieChciałbyś uruchomić silnik rozładowanym akumulatorem? To tak, jakbyś chciał się napić z pustego wiadra.
spr pobór auta po dłuższym postoju, ja to robię tak ze po nocy przypinam paskiem kablowym do klemy akumulatora jedna sondę od miernika odkręcam klemę i podczas ściągania trzymam druga klemę na zacisku akumulatora po rozłączeniu prąd płynie przez miernik. Auto podczas testu musi być cały czas zamknięte z pilota (maska otwarta, jak masz alarm to musisz jakoś zamknąć obwód krańcówki maski), co do poboru na postoju to 10mA to wg mnie aż za mało jak na auto jakim jest mondeo, napewno dobrze zmierzyłeś?
co do napięcia 12.3V to uważam dalej ze to dość mało, nie ma tragedii ale przy -20 może być problem.
http://www.meeknet.co.uk/e38/E38_Battery_SOC_Table.jpg tabela zależności naładowania, napięcia i temp, jak widać 0.3V to sporo. Ładowanie 14.4V to tez nie zawsze, jak dobrze wiemy PCM w mondeo nie rzadko daje 15V i nic się nie dzieje
Zamierzam do swojego Mondeo 2.0 FF kupic akumulator, poniewaz moj stary juz swoje wysluzyl, obecnie mam 52Ah i 500A Fordowski Silver Calcium, jednak na forum widze, ze wiekszosc wybiera 60ah i 590A. Pytanie czy ta 60 jest takim minimum jezeli chodzi o aku i czy musze szukac tego silver calcium, nie moze byc zwykly Fiamm albo Banner?
kuras1000 28-12-2017, 06:14 Kup Akumulator Kozak - to jest private label robiony przez Autopart Mielec - bardzo dobre akumulatory o których mało słychać, a w każdym teście są w czołówce. Cena Kozaka bardzo atrakcyjna. Parametry ktore podałeś będą ok do benzyny.
Witam,
Planuje kupić akumulator do mondeo mk4 2.0 tdci 140 km: https://www.ceneo.pl/33242914#crid=40902&pid=10042 i poszukuję opinii.
Co o nim sądzicie?
Pozdrawiam
Według mnie mało. Szukaj 85Ah i z 800A rozruchowego.
Cześć,
Jaki akumulator jest zaleceny przez producenta (o jakich parametrach) do mondeo 2.5T? Nigdzie nie moge znalezć oficjalnej informacji. Obecnie mam 56Ah 480A który właśnie skończył swój żywot i wydaje mi się że był trochę za mały?
Ja mam 74 Ah i działa bez problemu.
Wysłane z Szajsunga MkIV
też miałem jakiś za mały, a kupiłem tak jak Juzek pisze
Ja mam 74 Ah i działa bez problemu.
:one:
U mnie już piąty sezon zaczyna i jest git.
Myślicie że Banner Power Bull 74Ah będzie pasował? Wymiary tego aku są trochę inne i ma on wysokość 190mm przy czym u konkurencji zazwyczaj wysokosc jest równa 175mm. Zmieści się do wnęki? kable na długość starczą?
edit:
Odpowiem sobie sam, mój stary ma 190mm wysokości więc i Banner powinien pasować
Potwierdzam, wymieniłem na 74 Ah
Chmielsen 31-01-2018, 18:10 Witam musze wymienic akumulator w moich mondku. Chcialem zaglądnąć na stary akumulator zeby odczytac jakie parametry powinien miec, niestety musial bym go wyciągnąć całkowicie. Mógłby mi ktos powiedziec jaki akumulator byłby odpowiedni? szukalem w internecie lecz nic sensownego nie znalazłem.
Drugie pytanko czy slaby akumulator moze byc powodem błędów?
Wyskoczył mi komunikat Silnik Usterka, po podłączeniu do komputera pokazały się dwa błędy p0087 oraz p253f
p0087- za niskie cisnienie paliwa
p253f- zużyty olej
komunikat pojawil sie po zwolnieniu- zjazd z autostrady, co do oleju- wymieniony razem z rozrządem ~200km temu co do cisnienia paliwa silnik chodzi normalnie, nie zauwazylem spadkow mocy czy czegokolwiek niepokojącego. Proszę o pomoc ;)
Pozdrawiam Kamil Chmielewski szczęśliwy posiadacz Mondeo :):619:
Parametry akumulatora można odczytać po zdjęciu samej pokrywy - nie trzeba go wyjmować.
Zapewne jest tam 80Ah/700A. Takie były fabrycznie.
darmodziej 01-02-2018, 15:23 czy slaby akumulator moze byc powodem błędów?Może być, ale raczej nie takich błędów.
Witam mam pytanie jaki akumulator -8 lat oryginał, dwa lata bosch(porażka).Jeżdżę krótkie odcinki.
Obok tematu "jaki olej" najpopularniejszy temat? Szukajka pls.
Do kosza ...
tracer88 02-02-2018, 12:54 Jak jeździsz krótkie odcinki i nie doładowujesz regularnie prostownikiem to każdy szybko wyzionie ducha. ;)
Forse. Mam w 2 autach, krótkie odcinki, długie postoje, daje radę.
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
maciek20038 06-02-2018, 13:44 I u mnie padł po 9 latach uzytkowania. Jak nie było mrozu albo max do 3 stopni palił. Teraz jednak odmówił po 3 dniach postoju . Kupiłem VArte Dynamic Silver 85 Ah i 8ooA rozruch.
Witam, padł mi akumulator w aucie jestem w trakcie zakupu nowego, musze aktualnie wybrać miedzy dwoma firmami z tąd prośba o pomoc. Pierwszy to varta wertteile 74Ah 680A drugi to jenox gold 77Ah 770a. Są to raczej jedne z tańszych akumulatorów na rynku ale może ktoś sie z nimi spotkał i bedzie wstanie doradzić i napisać kilka słow o danym produkcie. Zaznacze jeszcze ze jenox to produk polski a varta wiadomo, z tym, że z tego co czytam varta nie ciszy sie zbyt dobrą opinią.
Nie wnikając w specyfikację tych akumulatorów: kto tanio kupuje dwa razy kupuje.
Policz ile tak naprawdę PLN dzieli cię od wyższej półki?
mondeo70235 27-08-2018, 18:20 w MK4 mam VARTE 74Ah 680A a mam motor 2,2
Ja kiedys brałem Boscha http://www.akumulatorybosch.pl/program/samochody_osobowe/s5/s3_s4_s5_3.html , ale skoro masz wybór w tych dwóch to chyba Varta.
jesli chodzi o te wa to wez ciezszy
radekrogo 27-08-2018, 20:00 Tak , przy okazji. To wie ktoś gzie jest schowany ten aku 6V co podtrzymuje wszystkie dane ?
Nie wnikając w specyfikację tych akumulatorów: kto tanio kupuje dwa razy kupuje.
Policz ile tak naprawdę PLN dzieli cię od wyższej półki?
Nie znam sie kompletnie na akumulatorch, więc jaka to twoim zdaniem wyższa połka? no bo chyba nie bosh
radekrogo 27-08-2018, 20:48 Najlepszy taki w którym jest dostęp do elektrolitu, ale skoro się nie znasz to Banner jest spoko. Zachęcam do kanału Mr.Akumulatr na YT dużo się tam dowiesz.
Najlepszy taki w którym jest dostęp do elektrolitu, ale skoro się nie znasz to Banner jest spoko. Zachęcam do kanału Mr.Akumulatr na YT dużo się tam dowiesz.
Ten Pan Mr.akumulator to całkiem niezle sie wypowiada na temat tego jenoxa gold, a wrecz zacheca do kupna tego modelu do diesla. Jesli chodzi o Varte to duzo ludzi pisze ze warta g.. warta. Z tym, ze te jenx kosztuje 290 a varta 270zl, więc są to raczej chyba nie drogie akumulatorory?
radekrogo 27-08-2018, 22:16 Ja z Francji komentuje. W mk3 aku 9 lat miał jak padł, w mk4 po 6 jest postęp. Ja w Yahuse zainwestowałem , ale ładowanie dziwnie pracuje i skacze jak na gazie to 12.4 a jak z górki to 14.8 jakby coś nie tak z alternatorem.
Ja do wszystkich swoich aut wkładam varta silver. W focusie wytrzymał 8 lat, w kudze mam od 5 lat a w mondeo od kilku miesięcy. Szczerze mogę polecić!
maximondi 21-09-2018, 23:16 Rogallo na który się zdecydowałeś ?
Ja z Francji komentuje. W mk3 aku 9 lat miał jak padł, w mk4 po 6 jest postęp. Ja w Yahuse zainwestowałem , ale ładowanie dziwnie pracuje i skacze jak na gazie to 12.4 a jak z górki to 14.8 jakby coś nie tak z alternatorem.
w mk4 to jest normalne, poczytaj o BMS
Dawno temu kupiłem w market do benzyniaka 2,0 zwykłego jenxa 55Ah, wytrzymał ponad 5 lat. Nie miałem z nim problemów i dlatego teraz kupiłem sobie jenox gold 63Ah, ma tam jakąś nową technologię. Skoro z marketu tyle wytrzymał to teraz mam z sklepu firmowego za 270zł + wymiana i sprawdzenie ładowania gratis.
Rogallo na który się zdecydowałeś ?
Kupiłem jenoxa gold, ale chyba troche za wczesnie zeby cos o nim napisać:D
Witam,
mondeo MK4 TDCI 163KM PS, rocznik 2013 - oryginał fordowski 72Ah właśnie wyzionął ducha (zaraz po kupnie auta)
Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów mam na oku 2 poniższe (codzienna jazda ok.15km)
BOSCH SILVER S5 010 - 85Ah 800A P+
VARTA SILVER DYNAMIC F18 - 85Ah 800A P+
...
mondeo MK4 ...
Przy doborze aku warto zawsze pamiętać, iż Ford stosuje akumulatory o niższej wysokości niż standardowe. Należy zawsze dobierać aku z kreatorów dla danego modelu.
Przy doborze aku warto zawsze pamiętać, iż Ford stosuje akumulatory o niższej wysokości niż standardowe. Należy zawsze dobierać aku z kreatorów dla danego modelu.
Wymiary wziąłem z natury przy podmianie na zastępczy - oryginał ma 315x175x175.
Odnośnie akumulatorów. Traf chciał, że sprzedaję ich w ciągu roku setki. Rolnicze + osobówki. Praktycznie każdy w miarę markowy akumulator ZAP, Bosch, Varta, Jenox, Centra są dobre. Oczywiście na ileś tam akumulatorów zdarza się odsetek z wadą (zwarcie). Ale uwierzcie mi, współczynnik każdej z firma nie odbiega zabardzo od siebie, że jedne padają a drugie nie. Niestety ponad 90 % reklamacji wynika ze złego użytkowania:
1. Niesprawne alternator i brak ładowania lub przeładowanie, że w środku robi się sucho jak pieprz.
2. Poluzowane, pęknięte klemy.
3. Brak masy, kable stare.
4. Uwalony rozrusznik, który robi zwarcie lub podbiera prąd.
5. Uciekanie prądu.
6.Źle dobrany akumulator do auta - większa pojemność nie znaczy lepiej w szczególności Ci co jeżdżą na krótkich dystansach.
7. Brak profilaktycznego ładowania min. 2 razy w roku a w przypadku akumulatorów obsługowych uzupełnianie elektrolitu.
Jestem ciekawy ilu z Was przeczytało kiedykolwiek instrukcje do akumulatora. :)
Odnośnie akumulatorów. Traf chciał, że sprzedaję ich w ciągu roku setki.
W takim razie mam Kolego pytanko. Czy słyszałeś kiedykolwiek o celowym " postarzaniu produktów " przez producentów ? Chodzi mi konkretnie o akumulatory . Nie twierdzę że jest coś takiego, ale pytam. Konkretnie miałem sytuacje że oryginalny akumulator w Mondeo MK4 zdechł z dnia na dzień. Wjechałem do garażu było wszystko cacy , żadnych wcześniejszych oznak czegokolwiek. Następnego dnia / lato/ centralny ledwo zadziałał. Zacząłem go ładować , prostownik ciepły a akumulator napięcie 12,5 V. Wkładam do auta , a ono ani me a ni be. Tak jakby jedna cela odłączyła się zero-jedynkowo. Kupując nowy rozmawiałem ze sprzedawcą i on mi mówił że nie wiadomo czy producenci nie montują czegoś co pozwala na kilka tysięcy cyklów ładowania, kilka lat, lub uruchomień silnika i w pewnym momencie następuje koniec. Może to bajka z krainy mchu i paproci, a może coś obiło się Ci o uszy, jeśli tak to warto wiedzieć.
darmodziej 25-09-2018, 15:11 nie wiadomo czy producenci nie montują czegoś co pozwala na kilka tysięcy cyklów ładowania, kilka lat, lub uruchomień silnika i w pewnym momencie następuje koniec.Oczywiście jest to możliwe. By to sprawdzić należałoby akumulator rozebrać i dokładnie zbadać, ale trzeba też brać pod uwagę to:na ileś tam akumulatorów zdarza się odsetek z wadą i jest to całkiem normalne i po to jest właśnie gwarancja.
malatxxx 25-09-2018, 15:24 u mnie prawdopodobnie oberwała się cela zapaliły się wszystkie możliwe lampki ,zaniepokojony zgasiłem auto ,już nie odpaliłem ,laweta i do domu ( nie miałem miernika więc kabelek i żarówka ,prąd jest ,zimne poty że to jakiś drogi moduł padł, w domu akumulator od przetwornicy ,auto odpaliło na 50Ah ) ,teraz 70 Ah exide
Tak jak kolega napisał wcześniej w każdej marce zdarza się odsetek akumulatorów wadliwych. Co do samego padania akumulatorów te, które rzeczywiście są wadliwe i podlegają gwarancji potrafią nagle wyzionąć ducha z dnia na dzień, czasami np. po kilku miesiącach użytkowania. Żeby takie coś stało się tuż po gwarancji to nie słyszałem takiego przypadku - możliwe, że się zdarza ale to już chyba trzeba mieć naprawdę pecha.
Najczęściej jest to zwarcie w celi (takie coś właśnie obejmuje gwarancja).
Co do "zmowy" producentów odnośnie trwałości akumulatorów wątpię aby coś takiego funkcjonowało. Nie potrafię sobie wyobrazić jak mieliby to robić. Jedyne sensowne rozwiązanie to może odchudzanie akumulatorów, żeby ich trwałość była krótsza. Nie sądzę jednak aby to była jakaś tajemnica, że wszystkie produkty są teraz projektowane przez księgowych i nie mogą być na wieczność. Wiadomo, że akumulator zmieniony z oryginalnego nie wytrzyma tyle co ten z fabryki. Skoro robią tak np. moduły w pralkach elektronicznych na ileś tam cykli może i tutaj są jakieś niuanse. Widziałem osobiście taśmę produkcyjną w fabryce akumulatorów i nie widziałem aby coś tam było wsadzane, programowane żeby służył 3 a nie np. 5 lat.
Wciąż zdarzają się eksperci tzw. "starej daty" którzy potrafią porównywać wagę akumulatorów różnych firm i wydawać opinię, że ten który więcej waży jest lepszy bo ma więcej ołowiu w środku itp. W obecnych technologiach to już chyba nie te czasy, chociaż inżynierem nie jestem.
Co do takich niuansów gwarancyjnych jeżeli akumulator ma zwarcie widać to praktycznie odrazu na specjalnych testerze - wtedy podlega gwarancji ale jest kilka smaczków.
Pamiętajcie:
Oddając akumulator na gwarancje musi on być zawsze naładowany - no chyba, że jest tak skopany, że nie pobiera prądu i się nie da.
Jeżeli jest to akumulator obsługowy we wszystkich celach musi być elektrolit - w takiej sytuacji gwarancja jest odrzucana z marszu nikt nawet nie sprawdza akumulatora - dlatego oddając akumulator warto zwrócić uwagę sprzedawcy żeby odkręcił korki i na karcie gwarancyjnej zapisał, że był elektrolit. Jest to też asekuracja dla sprzedawcy gdyby przy odrzuceniu gwarancji kupujący pieklił się, że np, elektrolit ktoś specjalnie wylał żeby odrzucić reklamację.
Gwarancji nie podlegają tzw. "wybuchy" - w branży rolniczej są takie sytuacje.
Uszkodzenia mechaniczne - pęknięta obudowa z powodu złego zamocowania.
Uszkodzenia klem i ich wygięcia - tak zdarzają się magicy którzy przywożą akumulator z klemami "ogryzkami" jakby ktoś je młotem nabijał :)
Jak wspomniałem wcześniej najczęściej jednak akumulator jest dobry a właściciel źle go eksploatuje. Najczęstsze sytuacje:
1. Brak ładowania - rozwijać chyba nie trzeba.
2. Rozrusznik - albo tak dojechany, że potrzebuje 2 x więcej prądu żeby zakręcić
3. Zgniłe kable, słaba masa - powodują straty prądu.
4. Podkradanie prądu - alarm, żarówka, rozrusznik, inne układy elektroniczne.
5. Przeładowanie przez alternator - przy sprawdzaniu akumulatora nie ma wtedy elektrolitu i dostaje zwarcia.
6. Jazda na krótkich dystansach i brak ładowania profilaktycznego. Stara zasada mówi, że conajmniej dwa razy w roku powinno się ładować akumulator. Jeżeli ktoś jeździ na krótkich dystansach to raz na 3 miesiące. Taki niedoładowany akumulator szybko się dojeżdża i ma brunatny elektrolit - w takich przypadkach gwarancja też jest odrzucana ze względu na niewłaściwe użytkowanie.
7. Zbyt duży akumulator do auta. Często wynika to z pkt. 6 Przychodzi klient i mówi: "Panie miałem 60 ah w swojej benzynie, dajcie 80 ah bo ja mało jeżdże i musi mieć dużo pradu" - efekt taki, że niedoładowany - gwarancja odrzucona.
Jeżeli reklamujecie akumulator i jest dobry, to nie należy się denerwować tylko rozważyć wszystkie punkty, które napisałem wyżej.
Ogólnie z obserwacji jeżeli z autkiem jest wszystko ok, akumulator dopatrzony - 5-6 lat daje radę - myślę, że jak na zamiennik nieźle.
Ogólnie na rynku obecnie jest teraz pełno różnej maści "tałatajstwa" Centra robi jakieś odłamy marketowe, varta to samo, zap to samo. Wszystkie jakieś exidy, autoparty które widzicie w marketach za niższe pieniądze to produkty tych markowych producentów. Dochodzą jeszcze akumulatory z zzagranicy, jakieś groty z ukrainy itp. Rynek jest zapchany. Co do polecenia konkretnych marek nie polecę żadnej. Ale osobiście zawsze wybierałem nie najtańszę, nie najdroższe.
Jest jeszcze jedna kwestia ile dany akumulator stoi na półce u sprzedawcy. Ile stał w hurtowni i w jakich warunkach zanim trafił do finalnego odbiorcy. Dlatego też warto kupować je tam gdzie istnieje podejrzenie sporej rotacji towaru.
No ja pisałem o fabrycznym akumulatorze Forda , który w czwartym roku użytkowania padł w ciągu kilku godzin. Nastąpiła przemiana ze sprawnego / nie dającego żadnych oznak umierania / do trupa. Ot taki przypadek. Zamieniony Bosch Silver z tego co wiem już 6 rok wali prądem jak trzeba ;)
No ja pisałem o fabrycznym akumulatorze Forda , który w czwartym roku użytkowania padł w ciągu kilku godzin. Nastąpiła przemiana ze sprawnego / nie dającego żadnych oznak umierania / do trupa. Ot taki przypadek. Zamieniony Bosch Silver z tego co wiem już 6 rok wali prądem jak trzeba ;)
No to ładnie. Dla forda robi org baterie to chyba VARTA robi.
Odnośnie Boscha co do nowszych aut coraz więcej polecane są akumulatory Silver - robi je Bosch, Varta, ZAP inni jeszcze pewnie też się znajdą. Są to niby akumulatory z domieszką srebra, które dłużej tracą swoje właściwości czyli mają starczyć na dłużej. Ile w tym prawdy a ile chwytu marketingowego sam nie wiem. :)
Nie można też zapominać o coraz bardziej popularnych akumulatorach z systemem Start/Stop
Nie można też zapominać o coraz bardziej popularnych akumulatorach z systemem Start/Stop
Teraz mam taki , ale ile pożyje zobaczymy. Fakt że notorycznie wyłączam Start/Stop.
A czym różni się aku z systemem START/STOP od zwykłego - tak od strony technicznej?
maximondi 26-09-2018, 13:06 Jak wspomniałem wcześniej najczęściej jednak akumulator jest dobry a właściciel źle go eksploatuje. Najczęstsze sytuacje:
...
6. Jazda na krótkich dystansach i brak ładowania profilaktycznego. Stara zasada mówi, że conajmniej dwa razy w roku powinno się ładować akumulator. Jeżeli ktoś jeździ na krótkich dystansach to raz na 3 miesiące. Taki niedoładowany akumulator szybko się dojeżdża i ma brunatny elektrolit - w takich przypadkach gwarancja też jest odrzucana ze względu na niewłaściwe użytkowanie.
7. Zbyt duży akumulator do auta. Często wynika to z pkt. 6 Przychodzi klient i mówi: "Panie miałem 60 ah w swojej benzynie, dajcie 80 ah bo ja mało jeżdże i musi mieć dużo pradu" - efekt taki, że niedoładowany - gwarancja odrzucona.
Jeżeli reklamujecie akumulator i jest dobry, to nie należy się denerwować tylko rozważyć wszystkie punkty, które napisałem wyżej.
Marcian
Na krótkich dystansach według kogo ? Ile kilometrów to krotki dystans ?
Czy w instrukcji obsługi albo karcie gwarancyjnej pisze że akumulator jest przeznaczony tylko do auta pokonującego określony dystans ?
Jednym słowem gwarancja jest nic nie warta bo producent tylko patrzy jakby się tu "wymigać".
W swoim aucie mam obecnie piąty rok VARTE SILVER DYNAMIC F18 - 85Ah 800A P+ już pomału zaczyna padać. Jazda to najczęściej krótkie odcinki 10-15 km. Niestety nie mam warunków aby ją co 3 miesiące doładowywać w garażu a rozbierać pół auta żeby wyjąć akumulator ... .
Rogallo
też się nad nim zastanawiam.
slider2002 26-09-2018, 14:37 Tak jak kolega napisał wcześniej w każdej marce zdarza się odsetek akumulatorów wadliwych. Co do samego padania akumulatorów te, które rzeczywiście są wadliwe i podlegają gwarancji potrafią nagle wyzionąć ducha z dnia na dzień, czasami np. po kilku miesiącach użytkowania. Żeby takie coś stało się tuż po gwarancji to nie słyszałem takiego przypadku - możliwe, że się zdarza ale to już chyba trzeba mieć naprawdę pecha.
Najczęściej jest to zwarcie w celi (takie coś właśnie obejmuje gwarancja).
Co do "zmowy" producentów odnośnie trwałości akumulatorów wątpię aby coś takiego funkcjonowało. Nie potrafię sobie wyobrazić jak mieliby to robić. Jedyne sensowne rozwiązanie to może odchudzanie akumulatorów, żeby ich trwałość była krótsza. Nie sądzę jednak aby to była jakaś tajemnica, że wszystkie produkty są teraz projektowane przez księgowych i nie mogą być na wieczność. Wiadomo, że akumulator zmieniony z oryginalnego nie wytrzyma tyle co ten z fabryki. Skoro robią tak np. moduły w pralkach elektronicznych na ileś tam cykli może i tutaj są jakieś niuanse. Widziałem osobiście taśmę produkcyjną w fabryce akumulatorów i nie widziałem aby coś tam było wsadzane, programowane żeby służył 3 a nie np. 5 lat.
Wciąż zdarzają się eksperci tzw. "starej daty" którzy potrafią porównywać wagę akumulatorów różnych firm i wydawać opinię, że ten który więcej waży jest lepszy bo ma więcej ołowiu w środku itp. W obecnych technologiach to już chyba nie te czasy, chociaż inżynierem nie jestem.
Co do takich niuansów gwarancyjnych jeżeli akumulator ma zwarcie widać to praktycznie odrazu na specjalnych testerze - wtedy podlega gwarancji ale jest kilka smaczków.
Pamiętajcie:
Oddając akumulator na gwarancje musi on być zawsze naładowany - no chyba, że jest tak skopany, że nie pobiera prądu i się nie da.
Jeżeli jest to akumulator obsługowy we wszystkich celach musi być elektrolit - w takiej sytuacji gwarancja jest odrzucana z marszu nikt nawet nie sprawdza akumulatora - dlatego oddając akumulator warto zwrócić uwagę sprzedawcy żeby odkręcił korki i na karcie gwarancyjnej zapisał, że był elektrolit. Jest to też asekuracja dla sprzedawcy gdyby przy odrzuceniu gwarancji kupujący pieklił się, że np, elektrolit ktoś specjalnie wylał żeby odrzucić reklamację.
Gwarancji nie podlegają tzw. "wybuchy" - w branży rolniczej są takie sytuacje.
Uszkodzenia mechaniczne - pęknięta obudowa z powodu złego zamocowania.
Uszkodzenia klem i ich wygięcia - tak zdarzają się magicy którzy przywożą akumulator z klemami "ogryzkami" jakby ktoś je młotem nabijał :)
Jak wspomniałem wcześniej najczęściej jednak akumulator jest dobry a właściciel źle go eksploatuje. Najczęstsze sytuacje:
1. Brak ładowania - rozwijać chyba nie trzeba.
2. Rozrusznik - albo tak dojechany, że potrzebuje 2 x więcej prądu żeby zakręcić
3. Zgniłe kable, słaba masa - powodują straty prądu.
4. Podkradanie prądu - alarm, żarówka, rozrusznik, inne układy elektroniczne.
5. Przeładowanie przez alternator - przy sprawdzaniu akumulatora nie ma wtedy elektrolitu i dostaje zwarcia.
Ogólnie z obserwacji jeżeli z autkiem jest wszystko ok, akumulator dopatrzony - 5-6 lat daje radę - myślę, że jak na zamiennik nieźle.
Ogólnie na rynku obecnie jest teraz pełno różnej maści "tałatajstwa" Centra robi jakieś odłamy marketowe, varta to samo, zap to samo. Wszystkie jakieś exidy, autoparty które widzicie w marketach za niższe pieniądze to produkty tych markowych producentów. Dochodzą jeszcze akumulatory z zzagranicy, jakieś groty z ukrainy itp. Rynek jest zapchany. Co do polecenia konkretnych marek nie polecę żadnej. Ale osobiście zawsze wybierałem nie najtańszę, nie najdroższe.
Jest jeszcze jedna kwestia ile dany akumulator stoi na półce u sprzedawcy. Ile stał w hurtowni i w jakich warunkach zanim trafił do finalnego odbiorcy. Dlatego też warto kupować je tam gdzie istnieje podejrzenie sporej rotacji towaru.
Skupmy na pkt 7. Pieprdzielisz głupoty aż witki opadają. Pojemność aku nie ma nic do rzeczy. Liczy się bilans zysków i strat. Altek musi doładować prąd pobrany przez odbiorniki. Aku to tylko zbiornik energii. Jeżeli duzy aku jest niedoladowany że względu na krótkie przebiegi to mały też bedzie niedoladowany. W każdym ale to w każdym aucie duży aku to tylko zaletą-jak duży zbiornik paliwa. W latach 80 i 90 duże Fiaty jeździły a z aku 190 AH od bizona i jeśli altek był sprawny to żaden aku nie był niedoladowany. Wiem z autopsji.
Skupmy na pkt 7. Pieprdzielisz głupoty aż witki opadają. Pojemność aku nie ma nic do rzeczy. Liczy się bilans zysków i strat. Altek musi doładować prąd pobrany przez odbiorniki. Aku to tylko zbiornik energii. Jeżeli duzy aku jest niedoladowany że względu na krótkie przebiegi to mały też bedzie niedoladowany. W każdym ale to w każdym aucie duży aku to tylko zaletą-jak duży zbiornik paliwa. W latach 80 i 90 duże Fiaty jeździły a z aku 190 AH od bizona i jeśli altek był sprawny to żaden aku nie był niedoladowany. Wiem z autopsji.
Co do dystansów. Nikt tego jasno nie określił i nie określi. Można posługiwać się obliczeniami np. ponoć samo uruchomienie to zabranie 30 % akumulatora, to mierząc ładowanie altka można teoretycznie jaki czas pracy jest potrzebny żeby to uzupełnić. Ale w grę wchodzą inne zmiennne: grzanie szyb, radio, klima, grzanie foteli itp. To tak samo jak u jednych sprzęgło z dwumasą wytrzymuje 150 tys km, inni ganiają do 250 tys km - zdaje się taka sama część, a producenci też nie podaje ile można przejeździć na danym zestawie.
Jaki to dystans krótki a długi ? Wg. mnie min. 10 km w jedną stronę - ale to moje zdanie. Nie szukałem nigdy profesjonalnych przeliczeń więc mogę pisać głupoty.
slider2002 - rozwijając pkt. 7 miałem głównie na myśli ludzi jeżdżących na bardzo krótkich dystansach (np. 3 km w jedną stronę) gdzie taki akumulator nie ma kiedy być doładowany i jest wiecznie niedoładowany. Wśród ludzi ogólnie panuje moda na pchanie za dużych akumulatorów względem zaleceń producentów i na to chciałem zwrócić uwagę. Zgadzam się z Tobą, że można włożyć większy i może on długo się spisywać ale trzeba mieć też na uwadze dystanse jakie pokonujemy.
Odnośnie akumulatorów START/STOP - pochodne akumulatorów do kempingów, łódek, elektrycznych wózków inwalidzkich, którym nie szkodzi wyładowanie go do zera w przeciwieństwie do klasycznych i skonstruowane pod kątem większej żywotwności cyklów ładowania. Ile w tym prawdy i fizycznie co w środku jest robione inaczej od klasycznych - nie wiem.
darmodziej 26-09-2018, 18:59 ponoć samo uruchomienie to zabranie 30 % akumulatoraSkąd takie wyliczenie. Rozruch równie dobrze może zabrać z akumulatora 5%, jak i 90% energii. To zależy od ilości energii w akumulatorze, jak i od sprawności auta (ile trzeba kręcić, żeby zapaliło).miałem głównie na myśli ludzi jeżdżących na bardzo krótkich dystansach (np. 3 km w jedną stronę) gdzie taki akumulator nie ma kiedy być doładowany i jest wiecznie niedoładowany. Czyli, że jak akumulator będzie mały, to się naładuje, a jak duży, to nie? To zależy, ile energii z niego zostało pobrane, a nie od tego, jaka jest jego pojemność.
Danielo_82 26-09-2018, 20:01 Nie zapominajmy też że akumulator z czasem traci swoją pojemność i z 60Ah po kilku latach robi się np 40
i z 60Ah po kilku latach robi się np 40
Akumulator wcale nie musi byś stary by stracić swoją sprawność/pojemność,wystarczy tylko kilka stopni mrozu :)
Danielo_82 26-09-2018, 20:10 No tak, oczywiście. Ale to tym bardziej świadczy o tym, że im większy aku, tym lepiej dla auta.
Rogallo
też się nad nim zastanawiam.[/QUOTE]
No niestety nie moge sie wypowiedziec na jego temat jeszcze. Jak narazie jak na nowy akumulator wypada wszystko jest ok:P
klocolus 27-09-2018, 12:34 Jaki aku polecacie do mk4 2.0 tdci? Przed mrozami pewnie będę musiał wymienić. Ostatnio w rodzinie kupiliśmy polecany Banner i kiepsko wypada przy dużo starszym Boshu silver.
malatxxx 28-09-2018, 17:08 Jaki aku polecacie do mk4 2.0 tdci? Przed mrozami pewnie będę musiał wymienić. Ostatnio w rodzinie kupiliśmy polecany Banner i kiepsko wypada przy dużo starszym Boshu silver.
ja kupiłem exide premium 70 Ah (370 zł)na razie wszystko dobrze ale mrozów jeszcze nie ma ,
w innym aucie (benzyna)kiedyś miałem centra silver ,auto stało całą zimę na mrozie z włączonym alarmem i po trzech miesiącach bez odpalania kręcił bez problemów odpalił od razu
lukasz_p 22-10-2018, 12:26 Witam
Zeby wymienić akumulator (2.0 tdci) muszę rozbierać filtr powietrza? Bo mi zawadza, ma ktos jakis manual bo boje sie ze cos rozwale.
Thx
Witam,
szybkie pytanie, za jakimi parametrami akumulator kupić do Mondeo mk4 2009 2.0 TDCi Titanium X? Pozdrawiam
mk4_mondeo 22-10-2018, 21:43 Ja od nowości miałem i padł po niecałych 6 latach dosłownie 5,10 miesięcy wytrzymał a nie chciał odpalić w dzień nie miały na niego wpływu warunki atmosferyczne bo było około 18'C . Żywot jego się skończył wiedz zakupiłem do 2.0 TDCI nowego BPower Supreme 12V 85Ah 800A 110S , ma 36 miecisy gwarancji i myślę, że pochodzi już nawet u innego właściciela ;)
Witam
Zeby wymienić akumulator (2.0 tdci) muszę rozbierać filtr powietrza? Bo mi zawadza, ma ktos jakis manual bo boje sie ze cos rozwale.
Thx
Witam,
szybkie pytanie, za jakimi parametrami akumulator kupić do Mondeo mk4 2009 2.0 TDCi Titanium X? Pozdrawiam
https://www.youtube.com/watch?v=buN-HJ-1vdU
Mondeo MK4 Z 2011r. 2.0TDCI 163KM, ze swoich doświadczeń jaki akumulator byście polecili żeby zima nie zawiódł.
Ja mam jenoxa, co prawda dopiero 3 miesiąc, ale w nocy już -12 a auto pali od dotyku.
slawek-kali 01-12-2018, 11:38 Cena/jakosc - Exide.
Tak właśnie się nad nim zastanawiałem a konkretnie nad EA722, EA770 ale nie wiem czy to dobry wybór. Nad jakim prądem rozruchu się skupić (bo ponoć im większy tym lepszy) no i ile Ah ma być bo w elmconfig mam zaznaczone T7 80Ah 700. No i czy po zmianie muszę coś aktywować lub resetować bo mam na klemie ten moduł do kontroli aku. Teraz po przejechaniu ok 200km forscan pokazuje naładowanie 80%.
Lub może coś z tych https://www.ceneo.pl/Akumulatory/p:Exide.htm
raikonen 01-12-2018, 21:04 Od Forda oryginalnie miałem:
Parametry:
*** * pojemność: 80Ah
*** * prąd rozruchowy: 700A*
*** * typ : SILVER - Calcium
Wymiary:
*** * wysokość: 175mm
*** * szerokość: 175mm
*** * długość: 315mm
W czerwcu wymieniłem na VARTA 85Ah 800A Silver P+ F18. Wyjęcie starego włozenie nowego zajęło mi około 3minut pod sklepem bez demontażu osłony filtra powietrza. Pamiętaj przy kupnie o prawym plusie i wysokości 175. W razie pytań pisz pw
pozdrawiam
Z tego wynika że typ EA770 odpada ze względu na wysokość.
Czy po zmianie na 85Ah musiałeś coś zmieniać ?
massimus 02-12-2018, 15:02 Mam pytanie odnośnie montażu akumulatora, czy jest jakiś sposób aby uniknąć iskrzenia podczas podłączenia klemy. Montowałem już akumulatory w innych autacch i tam iskrzenie było wręcz symboliczne, w mondeo jest dosyć intensywne. Od czego to zależy i czy można je zminimalzować.
Też jestem ciekaw czy jest na to jakiś patent... Po montażu akumulatora czuć w powietrzu ozon :)
raikonen 02-12-2018, 22:39 Z tego wynika że typ EA770 odpada ze względu na wysokość.
Czy po zmianie na 85Ah musiałeś coś zmieniać ?
Nic nie zmieniałem, żadnych błędów mi nie wywalilo jedynie radio zresetowane, ale to normalne po odłączeniu aku. Wziełem wiekszy ponieważ grzane dupy, elektryczny system wspomagania nagrzewania, i kilka innych rzeczy, oczyście na tym forum czytałem opinie co do akumulatorów i tego czy alternator da rade naładować, aktualnie auto uzytkowane codziennie na krótkich 1-10km i srednich 20-40km dystansach, stoi pod chmurką i żadnych problemów ale świeży aku wiec wiecej będę mogł powiedziec po dluzyszym okresie uzytkowania. Kupilem za 390zł nowy z 2 letnia gwar. Zastanawialem się nad centra i 36 letnia gwarancja ale po opiniach ludzi zrezygnowalem, podobno gwarancje nie są przyjmowane ze wzgledu na złe użytkowanie aku, tylko z opini to wiem.
Mam pytanie odnośnie montażu akumulatora, czy jest jakiś sposób aby uniknąć iskrzenia podczas podłączenia klemy.
Ktoś kiedyś na forum pisał że przykłada śrubokret co podobno zmniejsza iskrzenie, ja nie probowalem rozkręcam kleme na max i staram sie wlozyc plynnie jednym ruchem czasem wyjdzie czasem nie. Stary aku wyjmowalem codziennie na noc do ładowamia i rano wkładałem przez 4 dni :) więc troche tego było.
Co do mojego aku od soboty wieczora stał w garażu (blaszak) i dziś przed odpalaniem na conversie napięcie pokazało 12,1V zdecydowanie za mało o ile na pokazuje dobrze.
Panowie sprawa wygląda tak. Oj pewnego czasu po około 15 min na postoju przy włączonym radiu lub czymś innym na wyświetlaczu wyskakiwał komunikat "Akumulator rozładowany". Teraz ten komunikat pojawia się po około 15 sec od przekręcenia kluczyka... aczkolwiek auto pali rano bez zająknięcia. Zastanawiam się czy to czas na wymianę czy coś tutaj kłamie...
juri2069 13-12-2018, 19:34 Mialem identycznie w mondeo. Tylko ze ten czas byl poczatkowo po godzinie , potem po pół, następnie z dnia na dzień aku siadł. Bez żadnych oznak, do końca palił na dotyk. Może pojezdzisz tydzień, może z pół roku .... Nie ma reguły:)
W moim przypadku wybór padła na EXIDE EXCELL EB802 - 80Ah 700A kwota 340zł.
Tomi1000 13-12-2018, 22:51 EXIDE EXCELL EB802
Szczęścia życzę...
komar77777 03-01-2019, 17:24 Zeby sprecyzowac ... Czyli do mondeo mk4 z 2.0 tdci z 2011 roku wejdzie akumulator 315x175x175 ? Orginal ma 80Ah i prad rozruchowy 700 . Wy polecacie wkladac akumulatory o wiekszej pojemnosci i wiekszym pradzie ?
Ja założyłem EXIDE EB802 i on ma takie wymiary i wszedł.
komar77777 06-01-2019, 16:10 Właśnie włożyłem Boscha s4 o wymiarach 315x175x175 . Dokładnie takie wymiary ma original . Jeszcze jedno pytanie . Podłączyłem po wymianie do komputera i napięcie ładowania wynosi poniżej 13V . Po włączeniu świateł ładowanie skacze do 13,8V . Czy te wartosci sa odpowiednie ?
Ford ma smart charge i ladowanie zmienia sie. Poczytaj o tym
Właśnie włożyłem Boscha
Zresetowałeś BMS ?
Uprzedzając pytanie o to jak się to robi:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190106/605b5aa59a0b63946ae0437b4cc16a16.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
komar77777 07-01-2019, 05:03 Wlasnie mialem napisac ze przez forscana nie da rady :) Dzieki
Wszystko poszło dobrze .
lesiu681 05-04-2019, 02:06 Uprzedzając pytanie o to jak się to robi:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190106/605b5aa59a0b63946ae0437b4cc16a16.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam, chciałbym nieco odkopać temat ponieważ stałem się posiadaczem Mondeo Mk4 z 2011r i na dzień dobry powitał mnie komunikat "Akumulator rozładowany". Autko pali puki co bez problemu ale denerwuje mnie, że nie można czasem posłuchać radia bez włączonego silnika i stąd moje pytanie, co może wydarzyć się niedobrego jeżeli zresetuje ten BMS bez wcześniejszej wymiany bądź ładowania akumulatora? Czy grozi to jakąś usterką? Proszę o wyrozumiałość, uczę się dopiero tego autka:)
Będzie myślał że ma nowy akumulator i będzie go ładował innym profilem..co się może wydarzyć..moim zdaniem szybciej zabijesz obecny akumulator.
lesiu681 05-04-2019, 12:42 Będzie myślał że ma nowy akumulator i będzie go ładował innym profilem..co się może wydarzyć..moim zdaniem szybciej zabijesz obecny akumulator.
Dzięki za odpowiedź, o "zabicie" akumulatora to raczej bym się w moim przypadku nie martwił bo w moim Mondku jest oryginalny od nowości czyli jakieś 8 lat więc obawiam się, że za dużo czasu to już mu nie zostało. Jeżeli "tylko" takich niepożądanych zdarzeń mam się spodziewać to jeszcze dziś zresetuje to BMS. Dzięki i pozdrawiam.
Tak czy siak nie jest to zalecane! Nigdy nie wiadomo jak zareaguje stary akumulator..zaryzykuje nawet że może wybuchnąć.
lesiu681 07-04-2019, 12:48 Tak czy siak nie jest to zalecane! Nigdy nie wiadomo jak zareaguje stary akumulator..zaryzykuje nawet że może wybuchnąć.
Akumulator nie wybuchnął🤪 ale też nic się nie zmieniło. Trudno, będę musiał żyć z tym przynajmniej do wymiany aku. 🙄
Cześć.
Co do komunikatu o rozładowanym akumulatorze.
W moim Mondeo z 2012 pierwszy rak ten komunikat pojawił się w wakacje 2016 roku. Byłem poirytowany, że 4 lata i akumulator pada, ale jeździłem dalej. Tyle, że radia nie mogłem sobie dłużej posłuchać na zgaszonym silniku. Czasem komunikat był od razu po zgaszeniu silnika, czasem w ogóle. Nawet nie wiem, kiedy komunikat przestał mi się wyświetlać. Jest maj 2019, akumulatora nie wymieniałem. Na razie każdej zimy nie było problemu. Samochód stoi pod chmurką. Nawet jak stał kilka dni i było rzędu -15'C to też odpalał bez problemu. A zajrzałem tutaj bo u żony w Mk3 padł już całkowicie Bosch S5 po prawie 9 latach (prawie całkowicie stracił pojemność, miał prawo - swoje przeszedł - ale to już inna historia).
dantesnk 20-05-2019, 13:48 Cześć
mondeo mk4 2010 sedan 2.0 benzyna + syrena alarmowa
Padł założony przez poprzedniego właściciela ZA DUŻY akumulator: 80Ah 700A.
Chcę wymienić na nowy.
W salonie powiedzieli żebym zakładał 60Ah i 600A.
'Specjaliści' twierdzą że lepiej coś mocniejszego.
Jeżdżę sporadycznie - raczej krótkie dystanse po mieście.
Dłuższe wyjazdy do 2-3 razy w roku.
Jaką moc akumulatora polecacie? 60-65Ah czy może 72-74?
Może jakiś konkretny model? Jedni odradzają Vartę inni Jenox Gold.... może Banner?
Ta, za duży, jasne.
Przy takiej jeździe jesteś na permanentnym minusie. Jak nie posłuchasz 'specjalistów' to jeszcze szybciej padnie mniejszy. Z większego przynajmniej jest z czego czerpać.
dantesnk 22-05-2019, 07:39 to jeszcze jedno pytanie:
w 10 minucie (10:07) tego filmu koleś podpina kabel - u siebie mam go odłączonego
https://www.youtube.com/watch?v=buN-HJ-1vdU
od czego on jest?
Od czujnika BMS. Jest to inteligentny system ładowania akumulatora.
dantesnk 22-05-2019, 08:29 hmm... no to wszystko jasne
wkładam aku, robię reset BMS i gotowe - QUIET dzięki za info
marcin12375 29-05-2019, 18:51 Zamierzam w najbliższym czasie wymienić akumulator, a nie mam kodu do radio nawigacji Blaupunkt NX i moje pytanie czy jeśli jest ona fabrycznie zamontowana od nowości po podłączeniu nowego aku w samochodzie to trzeba podać ten kod czy samochód sam się połączy bez wpisywania kodu?
Zamierzam w najbliższym czasie wymienić akumulator, wystarczy do klem podłączyć dodatkowe zasilanie i nie trzeba kodu , a najlepiej przeczytać temat od początku
Padł mi akumulator - mk4 FL 2.0 EcoBoost - z etykiety na aku: silver calcium 700cca 80ah sae t7. Widziałem filmik z wymianą więc sam wymienię do tego reset BMS. Jeżdżę nie dużo raczej krótki trasy i tak długo wytrzymał (oryginał od 2012). Patrzyłem w aso w Gdyni (eurocar) chcą "Akumulator 80 Ah 559,00".
Pytanie jaki akumulator kupić?
edit:
VARTA 85AH 800A SILVER P+ F18
BOSCH 85AH 800A SILVER S5 010 P+ - 429 zł tego mam na miejscu nie daleko domu ;)
który z tych dwóch ?
Ja od lat do wszystkich aut całej rodziny pakuje varte silver..wytrzymuje średnio 7 lat.
Kupiłem i wstawiłem BOSCHa.
Po podłączeniu zrobiłem reset BMS jak na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=UgL35tMmlfM&t=
Czy tak ma być, że najpierw duże napięcie lądowania a później tak spada? W czasie filmiku włączałem świtała, panel klimy i radio.
Dobrze ten rest zrobiłem ? Wydaje się chyba ok, bo ja załączę światła, to napięcie ładowania rośnie.
Jak chcesz mieć pewność czy dobrze zrobiłeś reset sprawdź sobie w forscanie pid battery age czy jakoś tak.
Tak, wiem, że można sprawdzić w forscanie - nie mam kabla. Bardziej mi chodziło o to żeby ktoś kto robił reset po filmiku zobaczył czy ok.
Podczas jazdy: jak stoję jest 12.3-5, jak jadę z gazem to 12,8 jak odpuszczę gaz rośnie do 14.8 - tj. automat. Przy włączonych światłach 13,4 - 14.4
Panowie wątek ma 60 stron , chciałem się tylko upewnić.
Po wymianie akumulatora w przedlifcie rocznik 2008, nie trzeba nic resetować ?
pozdrawiam
przedlifcie rocznik 2008, nie trzeba nic resetować ?
jak nie ma BMSu to nie
orion512 27-08-2019, 09:36 Mam pytanie odnośnie montażu akumulatora, czy jest jakiś sposób aby uniknąć iskrzenia podczas podłączenia klemy. Montowałem już akumulatory w innych autacch i tam iskrzenie było wręcz symboliczne, w mondeo jest dosyć intensywne. Od czego to zależy i czy można je zminimalzować.
Jedynym sposobem jest wstępne podłączenie samochodu do akumulatora na chwilę przez rezystor.
Ograniczy on prąd ładowania pojemności w aucie a tym samym zapobiegnie iskrzeniu.
Po krótkiej chwili można podłączyć klemę do akumulatora zwierając tym samym rezystor.
Kilku omowy rezystor powinien być odpowiedniej mocy, bo jakby nie patrzyć przez chwile będzie zasilał auto.
Myślę, że z powodzeniem można użyć do tego celu jakieś 12V żarówki samochodowej (taka zawsze powinna być w samochodzie gdzieś pod ręką w przeciwieństwie do rezystora)
Witajcie.
W mk4 mam jeszcze fabryczny (z końca 2010) fordowski 80Ah 700A i teraz się zastanawiam czym by go zastąpić.
Rozważam:
- Varta Blue Dynamic F17 12V 80 Ah / 740 A (ok. 370-380 zł)
- Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A (ok. 430 zł)
- Bosch S4 S4010 12V 80 Ah / 740 A (ok. 400zł)
- Bosch S5 S5010 12V 85Ah / 800 A (ok. 450zł)
Różnica między tymi samymi (pod względem parametrów) jest niewielka, więc mimo, że to to samo zapewne bardziej będę się skłaniał ku Boschowi. Pytanie, który radzicie wybrać? Mondziak 2.0 TDCi 140, może za jakiś czas chip. Wersja titanium, ale bez szału - z "extrasów" jedynie grzana przednia szyba. Brak podrzewanych foteli, czy webasto.
Ja u siebie wstawiłem Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A.
Oryginalny z 2012 padł mi teraz we wrześniu - miał 7 lat.
Podobnie u żony w Mondeo z 2005 wstawiłem taką samą Vartę w maju.
Ogólnie Varta, czy Bosch ta sama fabryka (oryginał w Mondeo 2012 też miałem z Johnson Controls).
Ja serii Varta Blue, czy Bosch S4 nawet nie brałem pod uwagę. Cenowo różnica niewielka, a produkt teoretycznie lepszy.
Poprzedni Bosch S5 już pisałem co u mnie przeszedł 16 postów wstecz. Podobnie jak w Mondeo 2012 nie przejmowałem się komunikatem akumulator rozładowany. I bez problemu przejeździłem do teraz 3 lata od pierwszego komunikatu.
I tak jak przedmówcy - forscanem nie resetuje się.
Vartę Silver F18 80 Ah 800A kupiłem za 399 PLN to było w maju 2019, produkcja z grudnia 2018. Teraz taki sam kupiłem za 384 PLN we wrześniu, produkcja z lutego 2019.
Jak odczytać datę produkcji na Varta i Bosch: https://www.youtube.com/watch?v=kScEQZBsIkw
Moim zdaniem bardzo praktyczny kanał na YT.
Ja u siebie wstawiłem Varta Silver Dynamic F18 12V 85 Ah / 800 A.
Vartę Silver F18 80 Ah 800A kupiłem za 399 PLN to było w maju 2019, produkcja z grudnia 2018. Teraz taki sam kupiłem za 384 PLN we wrześniu, produkcja z lutego 2019.
Dzięki za informacje. Akumulator kupowałeś stacjonarnie, czy wysyłkowo? Zorientowałem się u siebie w hurtowniach i wszędzie krzyczą sobie od 480zł za varte silver i ponad 500zł za bosch s5. Dużo. Wysyłkowo znalazłem w cenach jw., ale wolałbym jednak aku zakupić na miejscu.
Trzeba uważać na leżaki magazynowe.
Często mają niższą cenę.
Podobnie jak opony.
Polskie sklepy szukają towaru za granicą i opychają u nas.
Trzeba uważać na leżaki magazynowe.
Dlatego sprawdzałem daty produkcji - zresztą Ci sprzedawcy od razu mi mówili przez telefon.
Akumulator kupowałeś stacjonarnie, czy wysyłkowo?
Znajdowałem na Alledrogo w mojej okolicy, dzwoniłem i prosiłem o odczytanie kodu.
U jednego był jeszcze z 2017 roku :D .
Ale Ci, u których kupiłem to od razu się śmiali i podawali kod i datę przez telefon, jak jechałem po odbiór oczywiście weryfikowałem i było tak jak mówili.
Oczywiście FV i karta gwarancyjna bez problemu.
Tomas_zg 19-09-2019, 16:33 Czesc
Pracowalem w bardzo duzej firmie z akumulatorami jako specjalista ds gwarancji/ reklamacji przez 8 lat. Jak jakies pytania o Aku chetnie odpowiem. Varta i Bosch to ta sama linia produkcyjna wiec roznica w "etykiecie". Generalnie z marek na rynku moge polecic jeszcze wloskiego Fiamm'a z czystym sumieniem oraz wyzsze modele centry/exide'a - futura. Moca rozruchowa nie ma sie co sugerowac podczas zakupu. Uzyskuje sie ja poprzez chudsze plyty w wiekszej ilosci. Chudsze plyty=mniejsza zywotnosc. Szybciej opada masa z plyt ( nie podlega gwarancji) sa podatniejsze na zwarcia w celach.
Piasek80 19-09-2019, 16:37 Ja Wam powiem co było u mnie. Aku oryginał forda miał na kołku nabite 16 11 co oznacza datę montażu akumulatora w pojeździe. Jest stosowna adnotacja w historii serwisowej pojazdu że w listopadzie `16r w serwisie wymieniono akumulator. Mamy rok `19ty, no prawie 11 m-c czyli równo 3 lata i aku zdechł. Wewnętrzne zwarcie, wcale prądu nie przyjmuje.
Ale po oczyszczeniu ukazał się długi numer (jak się okazało Varty) po rozkodowaniu którego wyszło że data produkcji akumulatora to 12 tydzień 2013r. Czyli montowany przez ASO akumulator, pod koniec 2016r montowany, miał już ponad 3 lata. Nie dziwi potem że po 6-latach padł.
Jego miejsce zajął polski AQU (dziecko Autopart Mielec) 12/85Ah 850A.
Tomas_zg 19-09-2019, 17:06 Odpowiedz na to jest prosta. Lepiej kupowac akumulatory w miejscach ktore maja bardzo duzy przemiał. Mało kto kupuje aku w aso. Wieksze hurtownie ( takie w jakiej pracowalem ) posiadają również swoje ładownie i jak spada napięcie danej partii poniżej określonego napięcia, cale palety idą na ładowanie ( utrzymywanie akumulatora w stanie pełnego naładowania nie powoduje zasiarczenia płyt ). W ASO jedyne co malo kto dba o akumulatory na półkach. My codziennie ładowalismy 10-20 palet akumulatorów.
Ja wymieniłem aku po ponad 10 latach użytkowania jeszcze ze sprawnością 30% na Boscha 80AH.
Z braku czasu chwilowo wstrzymałem się z kupnem nowego aku. Jestem co prawda zdecydowany na varte silver 85Ah 800A, ale gdzies tam w róznych wątkach otchłani internetowej spore grono użytkowników polecało tanią alternatywę jaką są akumulatory KOZAK. Kto coś słyszał? Może koledzy, którzy mieli okazję pracować przy dystrybucji akumulatorów powiedzieliby kilka słów? Jw. kupuję vartę, bo mam do tej firmy zaufanie, a lubię pewność i święty spokój... jednak ciekawość nie daje mi spokoju :)
Piasek80 26-09-2019, 12:25 Dobre 2 lata temu, na fali szału cenowego kiedy się pojawiły, kumpel sprawił sobie taki 74Ah pewno z 6 dych taniej niż najtańsze dostępne w sklepach.
Przy pierwszych chłodach aku obnażył się bez reszty - ledwo chechłał. Podjechał do warsztatu z miernikiem, okazało się że z 640A jakie widniało na nalepce aku generował niespełna 500 (a z ładowaniem pojazdu wszystko ok) zatem postanowił go zareklamować.
I tutaj pojawił się problem w momencie jak uzyskał informację czym jest przesyłka kurierska akumulatora, jakich wymaga zabezpieczeń i ile to kosztuje oraz jakie konsekwencje grożą za oszustwo w dok. przewozowych gdyby coś się z nią stało.
Aku w -14*C generował już tak mało prądu że w ogóle nie otwierały się elektrozawory w pompie aby silnik uruchomić.
Kupił jakiegoś najtańszego Geparda czy coś w ten deseń taki zrobił "biznes".
Akumulatory kupuje się na tyle blisko miejsca postoju auta żeby w razie W móc go zanieść w ręku na reklamację.
Tak z ciekawości spojrzałem na ich oferty - nadal są... pytanie a w zasadzie stwierdzenie że chyba trzeba mieć problemy z elementarną matematyką żeby nie potrafić dodać ceny (skądinąd bardzo niskiej) do kosztów przesyłki które podają w kwocie 70zł !!!!! Łącznie wychodzi nawet drożej niż najtańsze budżetowe aku w każdym motoryzacyjnym a na prawdę 3-4 dychy taniej niż markowe produkty w branży. Jak widać chyba im też się do ... dobrali bo przestali to wysyłać "za 20zł" w kartonikach ze styropianem tylko zgłoszone jak należy w odpowiednim transporterze.
może ktoś mógłby mi doradzić; mam Modeo z 2013 roku diesel 2.0; przejrzałem wątek (może niezbyt uważnie bo dużo tego) i sporo osób pisze że wymienia aku na Varta Silver F18 800 A 85 Ah bo w samochodach mają 80 Ah więc to niewielka różnica i nic nie trzeba konfigurować w aucie;
ja mam zamontowany orginalny 74 Ah (wszystkie numerki ponizej :-) )
FINIS 1 744 945
PART BV6N-10655-BB
12 V 135 RC
Enhanced Flooded
700 cca 74 Ah SAE T7
Gdzies wyczytalem ze ten jest do systemu ASS; ja u siebie czegos takiego nie zauwazylem :-)
Czy moge zamontowac ta Varte F18 85 Ah? czy poza zerowaniem wieku akumulatora musze cos innego jeszcze poustawiac?
Witam
Od jakiegoś czasu wyskakuje mi komunikat o niskim napięciu akumulatora w Mondeo MK4 2.0 ecoboost 240KM 2013r. Kiedys tam go już doladowalem i było ok przez jakiś czas. Potem znowu się pojawil komunikat, znowu doladowalem itd. Od jakiegoś czasu sprawdze sobie napiecie na akumulatorze po nocy na komputerze (wcisniecie hamulca, ok i przekręcenie kluczyka na zapłon) i pokazuje mi po nocnym staniu czasem 11,7V do 12,1V.
Dzis zobaczyłem jaki mam akumulator i się trochę zdziwiłem. Okazalo się ze mam od nowości Fordowski Silver Calcium 52Ah 500A, FINIS 1672941. Spodziewalem się akumulatora o większej pojemności. Sprawdzalem w instrukcji, ale tam oczywiście nie napisali jaka pojemność powinien mieć w moim aucie.
A znowu jak wpisałem w wyszukiwarce to pokazalo mi takie cos:
http://jakiakumulator.pl/ford-mondeo-mk4-2007-2014-akumulatory/
Czyli ze w 2.0 ecoboost powinien być w granicach 72Ah. I to ktoras już tego typu wyszukiwarka podaje taka pojemność. A ja zakupiłem auto to miał 52Ah, watpie żeby poprzedni wlasciciel cos wymienial, na pewno jest od nowości taki jak teraz.
A ja chciał bym się dowiedzieć z jakiegoś oficjalnego zrodla jaki powinienem mieć.
Czy gdybym wymienil akumulator to musze jakos resetować czujnik BMS? Niby mam na minusowej klemie ten czujnik, ale nie mam Start-Stop, po odpaleniu ladowanie ciagle mam w granicach 14,7V - 15V.
W moim Focusie 1.0 MK3 ze Start-Stop ladowanie "wariuje" caly czas. I tam resetowałem BMS (5x przeciwmgielne tylne, 3x awaryjne, mignela kontrolka akumulatora 3 razy).
Piasek80 06-10-2019, 19:07 Nie sądzę że masz auto z PL salonu. Zapewne sprowadzone gdzieś z ciepłych rejonów europy gdzie importer uznał iż taki będzie wystarczający. U nas musisz się sugerować tym co szukajki dla naszej strefy klimatycznej przewidują a przewidują z pewnością sporo więcej czyli te 72Ah zdają sie być miarodajne.
A te dla naszej strefy klimatycznej przewidują 70-75Ah i min 730A rozruchowego.
Na 99% taki akumulator 52Ah był zamontowany w fabryce. To nie diesel, więc nie wiem skąd domysly że ma tam być akumulator ponad 70Ah???
Ja w swoim ecobuscie miałem też fabrycznie 52Ah ale, że kupiłem 60Ah bo akurat był w dobrej cenie to taki teraz siedzi w aucie.
Poza tym po vin można sprawdzić z jakim aku wyjechał z fabryki.
Polecam wyjąć akumulator i dobrze go naładować. Nie można wykluczyć że po tych kilku latach ubyło elektrolitu. Podczas ladowania będzie widać, gdy szybko prąd będzie spadać a napięcie rosnąć to aku jest w kiepskim stanie. Tylko, że zwykła ładowarka automatyczna dobrze tego nie zrobi. Ostatecznie można by spróbować go odsiarczyc. A i pomiar napięcia lepiej wykonywać zwykłym voltomierzem bezpośrednio na klemach.
Piasek80 06-10-2019, 19:51 Ale ja nie twierdzę że ktoś go wymienił tylko specyfikacja auta raczej nie z rynku Polskiego bo jak pisałem katalogi nasze polskie dla tego konkretnego auta podają w/w przedział pojemności i mocy.
W standardzie był montowany 52Ah, ale były również 60 i 70Ah (w zdecydowanej mniejszosci). Tak jak pisałem najlepiej sprawdzić po vin. 2.0 ecoboost nie różni jakoś specjalnie od np. 1.6 eco pod względem zapotrzebowania na prad w przeciwieństwie do diesla.
Wymiana jest prosta:) Zdjąć plastikową osłonę, okręcić kable.
Da się go wyjąć bez ściągania filtra.
Pozdrawiam
ŁG
Zwolennikow teorii spiskowych rozczaruje. Auto jest z Polski, jest z 2013 roku i ma przejechane 85kkm. Wiec powoli zblizal by się kres akumulatora patrząc ze już ma 6 lat.
VIN: WF0EXXGBBEDP25123
W czym możecie sprawdzić po vinie z jakim akumulatorem auto wyjechalo z fabryki?
Ja na 95% byłem pewny ze aku jest od nowości, ale wszystkie wyszukiwarki akumulatorow do aut, mowily ze powinien być w granicach 72Ah, np. http://jakiakumulator.pl/ford-mondeo-mk4-2007-2014-akumulatory/
WF0EXXGBBEDP25123
Akumulator 52 AH
Sprobuje go porządnie naladowac.
A gdyby przyszlo do kupna nowego to co kupic? Jakies Bosche/Varty czy cos zupełnie innego?
Czy po ewentualnej wymianie trzeba resetować BMS? (nie mam start/stop)
Tak jak wcześniej pisałem polecam fordowski jak chcesz możesz wrzucić 60Ah. Cena podobna do innych marek, a sam produkt (kupowałem już dwa razy) mnie nie zawiodl.
Bms zresetuj a najlepiej odepnij kabelek od niego na stale.
A czy jest możliwe odczytanie daty produkcji oryginalnego akumulatora Forda?
Na moim jest wybity numer E3C303043 0257 560598 F50
Gdzies czytałem (ale to o akumulatorach Motorcrafta) ze pierwsza litera to miesiąc a druga cyfra to rok. Czyli E3 oznaczalo by maj 2013. Ale nie wiem czy tak faktycznie jest.
Danielo_82 07-10-2019, 15:37 Na minusowej klemie masz datę produkcji
Obok minusowej klemy mam numer 0722. Czyli data produkcji to...?
Takie oznaczenie masz na minusowej klemie od góry ?
Takie oznaczenie masz na minusowej klemie od góry ?
Na rancie obudowy nad klema minusowa mam wybite 0722
A po prawej stronie nad klema plusowa mam wybite E3C303043 0257 560598 F50
Danielo_82 07-10-2019, 18:21 Na klemie, nie na obudowie.
Zobacz jak jest tu:
https://allegro.pl/oferta/akumulator-oryginal-ford-75ah-700a-varta-startstop-8532223486
może ktoś mógłby mi doradzić; mam Modeo z 2013 roku diesel 2.0; przejrzałem wątek (może niezbyt uważnie bo dużo tego) i sporo osób pisze że wymienia aku na Varta Silver F18 800 A 85 Ah bo w samochodach mają 80 Ah więc to niewielka różnica i nic nie trzeba konfigurować w aucie;
ja mam zamontowany orginalny 74 Ah (wszystkie numerki ponizej :-) )
FINIS 1 744 945
PART BV6N-10655-BB
12 V 135 RC
Enhanced Flooded
700 cca 74 Ah SAE T7
Gdzies wyczytalem ze ten jest do systemu ASS; ja u siebie czegos takiego nie zauwazylem :-)
Czy moge zamontowac ta Varte F18 85 Ah? czy poza zerowaniem wieku akumulatora musze cos innego jeszcze poustawiac?
a mi nikt nie odpowie? :-(
Jak najbardziej EFB jest to ASS,więc skąd on się u Ciebie znalazł,tego nie wiem.
Ciekawe jaki akumulator masz ustawione w centralnej konfiguracji auta(można sprawdzić za pomocą np. ELMConfiga).
Jeśli nie masz ASS to śmiało możesz wstawiać Varta'ę tą co podałeś.
Koniecznie zresetuj później BMS i dla świętego spokoju ustawiłbym jeszcze odpowiedni typ akumulatora w konfiguracji.
Na klemie minusowej mam wybite 11 13
Czyli 11 tydzień 2013 roku?
Czy 11 to miesiąc?
?
Danielo_82 08-10-2019, 14:48 Czyli 11 tydzień 2013 roku?
Tak
Andrew112 08-10-2019, 15:02 Nie chce zakładać nowego wątku więc jeśli pozwolicie dopne się do tematu .. krótko:
mondeo mk5 , przede mną wymiana akumulatora, i brak kodu radia :/ w aso za wygenerowanie go życza sobie 200 zł... czy jest jakiś sposób na ominięcie aso?
bobik2110 08-10-2019, 15:26 Do radia Sync nie ma kodów
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
Jak najbardziej EFB jest to ASS,więc skąd on się u Ciebie znalazł,tego nie wiem.
Ciekawe jaki akumulator masz ustawione w centralnej konfiguracji auta(można sprawdzić za pomocą np. ELMConfiga).
Jeśli nie masz ASS to śmiało możesz wstawiać Varta'ę tą co podałeś.
Koniecznie zresetuj później BMS i dla świętego spokoju ustawiłbym jeszcze odpowiedni typ akumulatora w konfiguracji.
wg etisa mam zamontowane
T7 IF 75AH 700CCA Battery
wiec chyba orginalny jest jeszcze
A w/g ELMConfiga jaki masz akumulator ?
Witam
Dzisiaj wymieniłem akumulator w moim Mondeo MK4. Miałem od nowości 52Ah a teraz kupiłem 62Ah. Po zamontowaniu zresetowałem czujnik BMS, przez nacisniecie kombinacji przeciwmgielnych i awaryjnych. Mignela kontrolka od akumulatora 3 razy, czyli wszystko przebieglo prawidłowo.
Jedynie do czego mam wątpliwości, to ze po odpaleniu pokazuje mi ladowanie niecale 15V, a po powiedzmy 2 minutach napiecie spada do nawet 12,3V. Czy tak powinno być? Czy ladowanie nie powinno być caly czas te 14,7V - 15V ?
luckyboy 10-10-2019, 19:34 Inteligentne ładowanie.
bobik2110 10-10-2019, 22:09 Mam takie same napięcia w Ford Galaxy 2017r
Warto też chyba zmienić typ akumulatora w centralnej konfiguracji.
orion512 11-10-2019, 07:46 pokazuje mi ladowanie niecale 15V, a po powiedzmy 2 minutach napiecie spada do nawet 12,3V
Przecież włożyłeś właśnie nowy akumulator. Jest sprawny i naładowany.
Po rozruchu uzupełni przez chwile niewielki niedobór energii a potem jeśli twierdzi, że jest naładowany pod korek to obniża naplecie tak aby nie pompować w niego więcej prądu.
Skoro jest naładowany to i tak jedynym skutkiem tego było by tylko jego grzanie.
a mozna to tez gdzies w forscanie odczytac?
bobik2110 12-10-2019, 19:18 a mozna to tez gdzies w forscanie odczytac?Można i w ilu procentach jest naładowany też
Można i w ilu procentach jest naładowany też
W mk4 ?
bobik2110 12-10-2019, 19:25 W mk4 ?Nie wiem czy w mk4 bo mam galaxy mk3 2017 i sprawdzałem na płatnej wersji. Musisz poprostu sprawdziczy czy w twoim aucie tez jest
Musisz poprostu sprawdziczy czy w twoim aucie tez jest
Nie sadzę by w mk4 były udostępnione jakiekolwiek parametry BMS'u :)
W smaxie mk2/mondeo mk5 itp. to już tak.
tpieczka 11-11-2019, 15:08 Nie sadzę by w mk4 były udostępnione jakiekolwiek parametry BMS'u :)
Są pidy jak w załącznikach. Polift
Są pidy
Te PID'y nie dotyczą BMS'u ;)
OK.Teraz widzę na drugim zdjęciu są.
To jest odczyt z PCM'a ?
ELMComfig podał
T7 IF 75Ah 760
elczupakadra 22-11-2019, 08:23 Czy jeśli w menu serwisowym napięcie aku przy wyłączonym silniku podane jest jako 11V, a mierzone różnymi multimetrami na zaciskach akumulatora ok. 12,5V, to jest to niepokojący objaw? Skąd ta rozbieżność?
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p280x280/78564641_2559742264143068_4329222262935781376_n.jp g?_nc_cat=101&_nc_ohc=XGCOJflE74gAQmaQnuVabgbjGnUZcgkvtRrxEzrFcl 8XwKrajIJgqZIQQ&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=627020d2d1dc71508a6345f280612059&oe=5E830E8F[/IMG]
[IMG]https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p280x280/78099282_800892450324921_5635175002782302208_n.jpg ?_nc_cat=108&_nc_ohc=eSwuMtSGlMkAQkusg59gt8p9g17cSovSuUMPSibB5o HFk_IwK93zNmvjQ&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=e251e66e40128f8fbe44085485cb4444&oe=5E44E9FF
Rozbieżność bierze się ze spadków napięcia na kablach zarówno masowych jak i plusowych
Ewentualnie licznik przekłamuje odczyt.
luckyboy 22-11-2019, 11:02 W obu przypadkach był włączony zapłon?
gregor75 22-11-2019, 17:00 w menu serwisowym wartość napięcia aku często bywa zaniżona o ok.1 V
Dzisiaj wymienilem aku. Tak dla ciekawosci to byl caly czas oryginalny od nowosci fordowski aku. Jeszcze odpalal, ale w trakcie rozruchu wlaczaly sie awaryjne i gaslo wszystko. Kontrola wykazala ze mial 290 A i juz mial dosc. W kazdym razie oryginal z 2008r., 300 kkm nalotu i jeszcze dzialal. Fakt, ze auto latalo w trasach i garazowane ale wynik zacny.
Teraz. Zaden tyle nie wytrzyma. Wlas ie wczoraj oddalem swoj ROCZNY aku do sprawdzenia bo zaczal swirowac. Po wstepnych pomiarach mial 400 A tylko pradu rozruchowego. A powinien miec 620 chyba z tego co pamiętam.
luckyboy 05-12-2019, 08:43 Jak niedoładowany...
luckyboy 05-12-2019, 19:19 Ładowanie mam dobre.Ja też mam ładowanie dobre, ale za krótko jeżdżę po rozruchu i alternator nie zdąży naładować akumulatora, oddać tego co zabrałem.
luckyboy 05-12-2019, 20:40 U mnie tez tak może być.Więc przed oddaniem na gwarancję powinieneś sprawdzić jego napięcie.
Paanowie sprawdzili i napięcie mial dobre czyli 12 v z kawalkiem. Sami zaproponowali ze dadza mi zastępczy a tamtego zabrali.
luckyboy 06-12-2019, 07:42 Jaka marka akumulatora?
luckyboy 06-12-2019, 14:56 Tuborg goldTo nie sugerowałbym się danymi z etykiety. Podobno parametry techniczne na obudowie są mocno naciągane. Jak będziesz odbierał/kupował nowy akumulator to sprawdź najpierw prąd rozruchowy czy pokrywa się z zapewnieniami producenta.
ten jest na gwarancji więc albo nowy albo ..... Chociaż żona ma tuborga już trzy lata i działa bez problemu.
luckyboy 06-12-2019, 16:53 Albo złe użytkowanie [emoji1787]
To nie sugerowałbym się danymi z etykiety. Podobno parametry techniczne na obudowie są mocno naciągane. Jak będziesz odbierał/kupował nowy akumulator to sprawdź najpierw prąd rozruchowy czy pokrywa się z zapewnieniami producenta.
Racja, jak kupowalem to deklarowany prad rozruchu byl 740A, a po pomiarze wyszlo nawet 750A!!akumulator firmy Midac
luckyboy 06-12-2019, 18:14 Racja, jak kupowalem to deklarowany prad rozruchu byl 740A, a po pomiarze wyszlo nawet 750A!!akumulator firmy MidacDokładnie [emoji106] Bardzo dobry przykład.
Tomas_zg 06-12-2019, 18:43 Szczerze wolalbym mniej mocy rozruchowej. W akumulatorach mniej znanych marek ok, moc rozruchowa moze byc nawet wieksza niz w varcie czy boschu...uzyskuje sie ja poprzez wieksza ilosc plyt, ale chudych jak bibuła. Szybciej sie zuzywaja a tego gwarancja nie obejmuje. "Splyw masy czynnej-reklamacja oddalona - dowidzenia" to akurat nie jest parametr na ktory bym zwracal uwage przy zakupie akumulatora. Jak w sklepie stacjonarnym masz 2 aku 100ah zapytaj czy maja wage i biez ciezszy z mniej znanych marek. Te mierniki uwierzcie ale to sa pogladowe urzadzenia.
luckyboy 06-12-2019, 18:45 Masz rację. Dlatego lepiej wybierać spośród akumulatorów z podstawowych serii, zamiast tych o podwyższonych osiągach w stosunku do gabarytów. Trzeba brać tyle ile wymaga co najmniej instrukcja obsługi.
Szczerze wolalbym mniej mocy rozruchowej. W akumulatorach mniej znanych marek ok, moc rozruchowa moze byc nawet wieksza niz w varcie czy boschu...uzyskuje sie ja poprzez wieksza ilosc plyt, ale chudych jak bibuła. Szybciej sie zuzywaja a tego gwarancja nie obejmuje. "Splyw masy czynnej-reklamacja oddalona - dowidzenia" to akurat nie jest parametr na ktory bym zwracal uwage przy zakupie akumulatora. Jak w sklepie stacjonarnym masz 2 aku 100ah zapytaj czy maja wage i biez ciezszy z mniej znanych marek. Te mierniki uwierzcie ale to sa pogladowe urzadzenia.
Zgadza sie, ale wzialem taki jak sprzedawca polecal, a w necie ma same pozytywy to dlaczego mialbym nie wierzyc? Po za tym Midac to malo znana firma i nie zalezy mi na markowych produktach. Wsadzil wiekszy aku i zapewnial ze to dobry wybor. Jak polata 5 lat to i tak ok. Jezeli w spoczynku ma ciut wiecej niz deklaruje producent to chyba plus bo kupic markowy i o zanizonych parametrach na starcie to porazka
Tomas_zg 06-12-2019, 21:40 Nie mowie ze zly. Mowie ogolnie o samym parametrze mocy rozruchowej. Bylem 8 lat kierownikiem dzialu reklamacji w hurtowni akumulatorow to troche ogarniam temat. Szczerze to tej firmy nie znam, ale przykladowo idzie jakis akumulator z jednej fabryki pod 20 nazwami...w zaleznosci od polskiego dystrybutora. Wieksze hurtownie kupuja akumulatory bez etykiet i same je naklejaja.
Czyli generalnie to jest robienie ludzi w ch...a
Tomas_zg 07-12-2019, 09:19 I tak i nie. Robienie ludzi w bambuko to jak na akumulator 40Ah dasz etykiete 55Ah . Dlatego po wadze sie sprawdza. Masz 2 aku powiedzmy 50Ah. Roznica 500g - 1000g miedzy nimi. Bierzesz ciezszy. A co do samych etykiet ... W mojej opinii nie jest to do konca oszustwo. Jak jeszcze pracowalem w tej firmie to bam producenci akumulatorow produkowali akumulatory juz z nasza etykieta. Po prostu wprowadzalismy "nasza" marke na rynek. Producent o tym wiedzal, przed klientem nie ukrywalismy. Pozniej oklejalismy sami bo fabryka za etykiety brala ogromne pieniadze. Taniej bylo samemu to robic a przy setkach tysiecy sztuk robi to roznice. Gorzej jak rzeczywiscie jakis aku niewiadomo skad, odchudzony na maxa i zawyzane etykieta parametry.
Piasek80 07-12-2019, 09:44 I teraz macie wyjaśnienie skąd takie ceny w necie gdzie przykładowo popularny 74Ah w motoryzacyjnych kosztuje od 250zł w górę a w necie 160zł... a parametry jak serie premium czołowych producentów.
Tomas_zg 07-12-2019, 10:34 Tez nie tak do konca, bo te parametry idzie uzyskac poprzez jak wlasnie wspomnialem cieniutkie plyty. I sprzedawca ma umyte rece bo sprzedal akumulator z odpowiednia moca rozruchowa i plus minus przyblizona pojemnoscia. Niestety cena nie czyni cudow. Masa splywa bardzo szybko z plyt i po poltora roku przy wiekszym mrozie robia sie problemy. Nie twierdze ze trzeba kupic varte czy boscha. Sa tez porzadne akumulatory ze sredniej polki . Jednak juz jakis odchyl cenowy typu 40% od polki sredniej to mozna sie zastanawiac. Nikt za darmo niczego nie da. Olow i technologia kosztuje.
Edit: zle troche napisalem. Te aku tanie z chudymi plytami beda mialy wysoka moc rozruchowa ale niestety z pojemnoscia to roznie. Osobiscie przy 100ah osobiscie wolalbym okolo 650A mocy niz 900A. Byle plyta byla gruba i odpowiednia ilosc tych plyt. 650 A spokojnie wystarczy a zywotnosc grubej plyty 2-3 razy wieksza.
Ja ze swej strony mogę polecić akumulatory TAB. Model Magic 85Ah/800A działa bezproblemowo od 2 lat w moim 2.2TDCi, gdzie w sezonie zimowym 2x dziennie używam dodatkowo Webasto.
Cześć,
mam problem z doborem akumulatora, obecny jest bliski śmierci i chcę go wymienić. I tu pojawia się problem, ponieważ aktualnie użytkowany wygląda na fabryczny z pierwszego montażu (FORD, FINIS 1744945, PART BV6N-10655-BB 12V 135RC, Enhanced Flooded 75AH 700A SAE/EN T7), który według opisu przeznaczony jest do aut z systemem start/stop. Moje auto nie posiada tego systemu i zastanawiam się czy ten akumulator został zamontowany fabrycznie i powinienem kupić taki sam czy też wymienić na zwykły. Auto to Mondeo MK4 2013 r., 2,0 TDCi 163KM.
Dodatkowe pytanie, czy jak odłączę stary aku to "zgaśnie" mi panel nawigacji/radia i będę musiał wpisywać pin?
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Poszukaj w specyfikacji np producentow akumulatorów i w specyfikacji ford jaki powinien byc i dobierz odpowiedni. Jak odlaczysz akumulator to chyba jasne ze zgasnie wszystko i bedziesz musial wpisac pin.
Ciekawe jaki rodzaj baterii masz ustawione w centralnej konfiguracji.
Ciekawe jaki rodzaj baterii masz ustawione w centralnej konfiguracji.
Moge to sam sprawdzic?
Tak,przy pomocy Forscan'a albo ELMConfig'a.Potrzebny kabelek ELM 327.
Witam.
Fabrycznie do MK4 163 KM jest zamontowana Warta silver Calcium 80AH 700A
https://ford.sklep.pl/product-pol-13824-akumulator-Ford-SLI-80AH-700A-1917574.html
Piasek80 16-03-2020, 06:52 I taki siedział u mnie fabrycznie zanim FX go bezpowrotnie wykończył jesienią ub. roku. Wsadziłem 85Ah 850A polskiego Autoparta.
Swoją drogą:
szmelcvagen od 2010r do każdego diesla stosuje 12V/61Ah 540A
Nie ważne czy 1.6TDI czy 2.0TDI w takim T5.
Cześć
Trochę odświeżę temat.
Właśnie od 2 dni studiuję sobie wątek o aku.
Szykuje mi się wymiana aku bo zaczął wywalać błędy i komunikaty o rozładowaniu. Wczoraj wieczorem sprawdzam jaką bateryjkę mam wsadzoną do mondziaka i pojawił się zonk :evil:
Od 2016 jak go zakupiłem jeździłem z nie przymocowanym aku, brak blaszki mocującej :619:. Samochód kupiony od niemca, wszystko do tej pory było ales klas a tu :619: Dobrze, że nie miałem żadnego dzwona, bo mógł wystrzelić jak pocisk...
Moje pytanie, czy nie wiecie gdzie taką blaszkę razem ze śrubką mogę zakupić, albo może u Was gdzieś się wala w garażu, ewentualnie może znacie jakiś szrot w okolicach wawy gdzie sobie można taką blaszkę wygrzebać :p
Piasek80 30-09-2020, 10:51 Uchwyt mocujący akumulator to się nazywa.
W ASO pewnie ze 40zł kpl kosztuje
Dzięki za info
Niestety w ASO na Popularnej się wypieli... Nie mają czasu odpisać.
Ku mojemu zaskoczeniu przeglądając neta i szukając używanych, natknąłem się na uchwyt do MK5, i wygląda bliźniaczo podobnie :D
Czy ktoś z Was jest mi w stanie potwierdzić, że ta część będzie pasować do MK4?
Nr uchwytu do MK5 to FT4Z-10718-C
I chciałem się jeszcze zapytać, czy kojarzycie jaką śrubką jest to przykręcane(jaki gwint)?
Znalazłem coś takiego W505423-S442 śruba M6x18.
Dzięki za info
Dla potomnych potwierdzam, że oba produkty pasują do mondeo MK4 :)
Koledzy mam pytanie w mk4 2.2 tdci można zwykły akumulator kwasowy wymienić na AGM?
Tomi1000 08-12-2020, 00:12 Można ale po co? Nie masz Start-Stopu a i sam aku droższy. Nie widzę większego sensu.
Piasek80 08-12-2020, 04:39 Jak wyżej.
Można tylko po co ? (przepłacać 100% za technologię której nie wykorzystasz)
Zamontowałem webasto i boję się że oile będę miał ciepło w aucie to pojawi się problem z odpalaniem. Już teraz czasami mam komunikat na c+ że aku rozładowany, pewnie przyszła na niego pora. W takim razie jaki aku kupić żeby nie było problemów?
luckyboy 08-12-2020, 06:27 Akumulatory EFB i AGM szybciej przyjmują ładunek elektryczny, więc nie są to pieniądze wyrzucone w błoto. Używając samochód na krótkich odcinkach jazdy warto kupić.
A nie będzie problemu z ładowaniem takiego EFB czy AGM jak seryjnie jest kwasiak?
luckyboy 08-12-2020, 06:58 Nie, napięcie ładowania we wszystkich przypadkach to max 14.4v
Co innego gdyby włożyć zamiast AGM zwykły akumulator.
Tomi1000 08-12-2020, 17:23 Używając samochód na krótkich odcinkach jazdy warto kupić.
Nie wiem czy zakup amega 5 lub 7 nie będzie lepszym wyborem na krótkie odcinki.
Kosztuje sporo mniej a wykonany jest z płyt odlewanych przez co jest bardziej napastowany niż wszystkie cuda z płytami punchingowymi.
Jak kasa nie jest problemem to EFB czy AGM będą dobrym wyborem jednak jak kasa przed świętami uciekła to polecam amegę. Ciężki dobry aku.
Krzysztoff 08-12-2020, 17:44 Koledzy mam pytanie w mk4 2.2 tdci można zwykły akumulator kwasowy wymienić na AGM?
Akumulatory AGM "nie tolerują" zbyt wysokiej temperatury dlatego jeśli już są instalowane fabrycznie w samochodach to odpowiednio daleko od silnika np. w BMW są montowane w bagażniku, w Mercedesie są w odpowiedniej wnęce z przodu pod maską.
Czy można montować? Tak można tylko w jakim celu? I trzeba się liczyć z dość skróconą żywotnością z powodu opisanego powyżej.
arturmsi 08-12-2020, 17:44 Nie, napięcie ładowania we wszystkich przypadkach to max 14.4v
Co innego gdyby włożyć zamiast AGM zwykły akumulator.
a to nie jest tak, że ford do aut z bms wkłada aku SILVER CALCIUM które ogarniają trochę wyższe napięcia ładowania?
Bms potrafi w niskich temperaturach ładować nawet 15.2 volta jeśli ma poniżej 70% naładowania.
luckyboy 08-12-2020, 18:01 Bms potrafi w niskich temperaturach ładować nawet 15.2 volta jeśli ma poniżej 70% naładowania.
Ale tyle nie będzie miał akumulator, bo jest rozładowany, wynika to z różnicy potencjałów.
luckyboy 08-12-2020, 18:03 Akumulatory AGM "nie tolerują" zbyt wysokiej temperatury dlatego jeśli już są instalowane fabrycznie w samochodach to odpowiednio daleko od silnika np. w BMW są montowane w bagażniku, w Mercedesie są w odpowiedniej wnęce z przodu pod maską.
Czy można montować? Tak można tylko w jakim celu? I trzeba się liczyć z dość skróconą żywotnością z powodu opisanego powyżej.
To jest raczej legenda. Jest sporo samochodów z AGM pod maską obok silnika. Trzeba jednak pamiętać że komora silnika jest wentylowana, a nie szczelna.
luckyboy 08-12-2020, 18:06 Nie wiem czy zakup amega 5 lub 7 nie będzie lepszym wyborem na krótkie odcinki.
Kosztuje sporo mniej a wykonany jest z płyt odlewanych przez co jest bardziej napastowany niż wszystkie cuda z płytami punchingowymi.
Jak kasa nie jest problemem to EFB czy AGM będą dobrym wyborem jednak jak kasa przed świętami uciekła to polecam amegę. Ciężki dobry aku.
EFB zgodnie z zapewnieniami producentów przyjmują ładunek elektryczny o 30% szybciej.
Witajcie. Od dawna wyświetlał mi się komunikat "Akumulator rozładowany" i nie załączał się start/stop. Po sprawdzeniu okazało się, że akumulator w ogóle nie ładuje (mimo to jeździ cały czas i nigdy nie miał problemu, żeby odpalić). Dzisiaj kupiłam nowy akumulator i nadal pojawia się komunikat i nie załącza start/stop. Czy sama mogę ogarnąć temat? Czy ten reset BMS wystarczy czy muszę podjechać do mechanika i tam to zrobią?
Witajcie. Od dawna wyświetlał mi się komunikat "Akumulator rozładowany" i nie załączał się start/stop. Po sprawdzeniu okazało się, że akumulator w ogóle nie ładuje (mimo to jeździ cały czas i nigdy nie miał problemu, żeby odpalić). Dzisiaj kupiłam nowy akumulator i nadal pojawia się komunikat i nie załącza start/stop. Czy sama mogę ogarnąć temat? Czy ten reset BMS wystarczy czy muszę podjechać do mechanika i tam to zrobią?
Mozesz ogarnąć sama reset BMS. Masz linka:
https://youtu.be/XLde5Jj_Ht8
Mozesz ogarnąć sama reset BMS. Masz linka:
https://youtu.be/XLde5Jj_Ht8
Dzięki :-)
Marcinfix 10-04-2021, 09:36 Ja znam taki sposób:
- Włącz kluczyk bez uruchamiania silnika
- Włącz światła drogowe
- Wciśnij 5x przycisk tylnych świateł przeciwmgielnych
- Wciśnij 3x wciśnij przycisk świateł awaryjnych
- Następnie lampka akumulatora na desce rozdzielczej zacznie migać
- Gotowe!
piotrekem 10-09-2021, 07:50 Witajcie,
Podczas wczorajszej wizyty w sklepie zapytałem o dostępność akumulatora Varta Silver 85ah do mojego Mondeo, okazało się że nie mają na stanie i sprzedawca bardzo polecał akumulator Grom, zachwalał że to nie taka masówka jak Varta, że 3 lata gwarancji i że ogólnie bardzo dobry.
Starałem się znaleźć jakieś opinie w necie ale praktycznie nic nie ma.:?
Czy miał ktoś styczność z tymi akumulatorami ? Czy warto ?
Witajcie,
Podczas wczorajszej wizyty w sklepie zapytałem o dostępność akumulatora Varta Silver 85ah do mojego Mondeo, okazało się że nie mają na stanie i sprzedawca bardzo polecał akumulator Grom, zachwalał że to nie taka masówka jak Varta, że 3 lata gwarancji i że ogólnie bardzo dobry.
Starałem się znaleźć jakieś opinie w necie ale praktycznie nic nie ma.:?
Czy miał ktoś styczność z tymi akumulatorami ? Czy warto ?
Ja nie polecam Varty Silver. Aku ma prawie 21 miesięcy (kupiony przed zimą 2019 wiec już 2 zimy przeżył) i czuje że to jego ostatnia zima. W focusie też miałem kiedyś vartę i padła po 2 latach. Identyczne objawy - zaczyna się od komunikatu o niskim stanie akumulatora. Ładowanie prostownikiem daje chwilową poprawę. Ostatnim aku jaki byłem zadowolony kilka lat temu była Centra Futura jakaś. Ja bym tego Groma nie skreślał tak szybko (na pewno w stosunku do Varty Silver). Poza tym varta to jest to samo co Bosh tylko inna naklejka.
luckyboy 10-09-2021, 08:11 Grom jest produkcji koreańskiej (DTR) i ukraińskiej (Westa). Koreańskie akumulatory są bardzo dobre. Ostatnio poleciłem kupić ojcu Groma koreańskiego EFB.
|
|