Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Program konfiguracji - ELMconfig
Strony :
[ 1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Witam,
Właśnie została wydana nowa wersja programu ELMconfig (opisywanego szeroko w wątku w dziale C-max) obsługująca platformę Mondeo MK4 (a więc także S-max i Galaxy).
Funkcje obsługi platformy MND MK4 na razie dostępne tylko w języku rosyjskim (w cyrylicy), a więc wymaga to posiadania odpowiednio skonfigurowanych Windowsów. Zapewne wkrótce zostaną przetłumaczone na angielski, tak jak pozostała część funkcji programu ELMconfig.
Program do pobrania tutaj: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
Trzeba także zainstalować biblioteki niezbędne do pracy programu: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/RuntimePack.exe
Opis sposobu przerobienia interfejsu ELM327 dla potrzeb tego programu w wątku podstawowym w dziale C-max: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164054
kopydleusz 27-11-2012, 16:21 Czy tym programem można uruchomić autolock po ruszeniu? W filmiku opcję widać, ale czy można w ten sposób zmienić tę wartość?
Poza tym, czy zapisywanie tym programem zmian w GEMie (w dowolnej wersji) jest bardzo ryzykowne?
Czy tym programem można uruchomić autolock po ruszeniu? W filmiku opcję widać, ale czy można w ten sposób zmienić tę wartość?
Poza tym, czy zapisywanie tym programem zmian w GEMie (w dowolnej wersji) jest bardzo ryzykowne?
W przypadku Mondeo MK4 i pochodnych szukamy ochotników do odpowiedzi na pytania:one:. Program został wydany dziś w nocy i w związku z tym ja go jeszcze do żadnego takiego samochodu nie podłączałem... Oczywiście opcja do autoblokowania po ruszeniu jest...
W FF2/C-max/Kuga działa jak należy i jest wielu zadowolonych kolegów
Co do cyrylicy - aby była widoczna poprawnie należy dokonać w panelu sterowania->ustawieniach regionalnych zmian wg załaczonego zrzutu ekranu.
Kapsel_lg 28-11-2012, 19:54 u mnie program nie działa. Mam nową wersję elm BT 1.4b i wyrzuca bład terminala - nieczytelne znaczki + komendę ATZ (inne programy działają bez problemu z moim interfejsem). Nie wiem po której stronie leży błąd, byc może trzeba jakoś specjalnie konfigurować ten program.
Bez przeróbki ELMa program czyta tylko z HS-CAN (tylko ta magistrala jest oryginalnie podpięta).
Spora część ELMów sprzedawanych ostatnio u nas na allegro nie chce działać z ELMconfig. ELMy te (a dokładniej ryżowe klony) są przygotowane jedynie pod obsługę OBD2 a ELMconfig dość mocno wykorzystuje wszystkie możliwości chipsetu. Stąd problemy.
Tu jest info jaki działa na pewno http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1910470&postcount=39 (aukcja tam wskazana się już kończy, ale zawsze można zerknąć na jej "następczynię")...
Kapsel_lg 29-11-2012, 07:37 myślę że to jednak wina programu gdyż inne programy działają (pod OBD a standard szyny to inna bajka) a w elmkonfig też jest ten standard. Może tez występować niezgodność wersji elektroniki interfejsu w stosunku do oprogramowania.
inne programy działają (pod OBD a standard szyny to inna bajka) a w elmkonfig też jest ten standard.
1) Sprawdź proszę, które programy na standardowych skanerach OBD potrafią reprogramować sterowniki (ELconfig robi to dla zegarów poliftowych FF2 i w przygotowaniu dla innych modułów).Wymaga to założenie odpowiednich charakterystyk czasowych dla komunikacji interfejsu z modułami.
2) ELMconfig z tego co wiem pisany jest pod cechy oryginalnego EL327. Jaki jest rozrzut pomysłów na ryżowe klony tegoż możesz sobie tylko wyobrazić...
Tak więc te ograniczenia wynikają bez wątpienia z konstrukcji ELMconfiga, ale dość trudno nazwać je "winą"...
Kapsel_lg 29-11-2012, 14:19 być może jednakże jeżeli na interfejsie działa np. 10 programów a ten nie to oznacza że problem leży w danym programie a nie w interfejsie.
Nie chodzi o to co one mogą a czego nie tylko o to czy program obsługuje czy też nie dany interfejs. Co może elmconfig w przypadku Mondeo MK4 trudno powiedzieć bo jak na razie nie ma nikogo kto by się podłączył (lub się nie przyznaje do tego). Ja próbowałem i mi się nie udało.
Nie przypuszczam by timeouty miały jakieś szczególne znaczenie ponieważ wg mnie to raczej kwestia podłączenia się i nadzoru a nie czasu.
kopydleusz 29-11-2012, 14:37 Kapsel_lg: jako informatyk napiszę Ci pewną zasadę: konkretne procesory (jak ten w komputerze) wymagają odpowiednich ustawień komunikacji. Np. wymagają ustawienia bitów parzystości, a także prędkości połączenia. Producent auta wiedział, że musi spełnić wymogi standardu OBD2, bo tyle mówi prawo. Jednak nie musi spełnić wymogów tego standardu w przypadku zmian w komputerze, a jedynie w przypadku odczytu podstawowych parametrów. Właśnie dlatego, jeśli ktoś napisał aplikację, która potrafi więcej, niż podstawowy standardowy interfejs, ta aplikacja może wymagać przestawienia jakiegoś parametru (tu prędkość transmisji) w chipie interfejsu. To, że ELMconfig nie odczytuje podstawowych parametrów bez modyfikacji interfejsu oznacza, że chłopaki ze wschodu nie chcieli bawić się w tworzenie softu, jaki już jest. Chwała im za to, że napisali soft, jakiego na rynku nie ma. Drobna niedogodność w postaci dostosowania urządzenia do transferu poleceń AT w odpowiedni sposób, to mała niedogodność w stosunku do możliwości, jakie taka operacja zapewnia.
P.S. Ależ się rozpisałem, pewnie nikt tego nie przeczyta :)
być może jednakże jeżeli na interfejsie działa np. 10 programów a ten nie to oznacza że problem leży w danym programie a nie w interfejsie.
Ty wiesz swoje - ja swoje. Tak jak kopydleusz jestem informatykiem (tylko z dużo dłuższym starzem8), więc też się trochę rozpiszę...
Odnosze wrażenie, że nie wykonałeś w ogóle ustawienia prędkości...
To nie jest nowy program (nowa jest tylko możliwość obsługi platformy MND4), więc w wątku w dziale FF2 prawie wszystko już jest. Jak będziesz miał z tym problem, możesz napisać na PRV, podam telefon i wytłumaczę.
Jeśli to nie pomoże, to podaj na jakim chipsecie zrobiony jest Twój ELM i z jakim układem interfejsu USB. Bez tych danych sprawa w ogóle nie będzie rozpatrzona. Jak będziesz te dane znał, to możesz też sam zwrócić się do autora: nick 'civil-zz' na rosyjskim forum - tu masz ostatni z interesujących postów w sprawie ELMconfig; http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/13209654/
Resztę ogarniesz bez problemu - forum jak forum.
Zapomnij tylko o jednym - że ELMconfig będzie działał na każdym ryżowym klonie jak leci... Widziałem parę w środku i dziw bierze, że to z czymkolwiek działa.
Kapsel_lg 29-11-2012, 15:50 kopydleusz a ja jako informatyk o tym wiem jednak jeżeli porównujesz to do programowania to napisanie programu na np procesor x86 zgodnie ze specyfikacją procesora skutkuje tym że uruchamia się on na każdym procesorze x86 chyba że użyje się specyficznych komend i nie wkompiluje się ich w program (czyli np. nie załączy się bibliotek).
Niestety na żadnej prędkości program nie łaczy sie z moim elm bt w wersji 1.4b. Czyli wyrzuca błędy terminala wysyłając do interfejsu niezrozumiały komunikat (być może interfejs nie rozumie wysyłanych komend). na czym polega bład nie wiem bo w komunikacie są krzaczki.
Modyfikacja interfejsu potrzebna jest by uzyskać odczyty po szynie MS-CAN natomiast HS winno działać bez przeróbek.
tedi k nie wiem jaki masz staż i nie będę sie licytował (bo przyt moim wieku może się okazać że twój staż informatyczny to przedszkole) :D
Na dodaterk czytając twój post widzę że nie przeczytałeś mojego pierwszego w którym napisałem że mam wersję BT czylu bluetooth. Widzisz ty wskazując na jakąś aukcję na allegro też wskazałeś taki "ryżowy klon). Więc to chyba nie jest to. Jeżeli interfejs działa z oryginalnie dostarczanym przez elm softem oznacza to że jest to albo oryginalny chip albo 100% z nim zgodny. Na to wskazuje logika.
Na dodatek całość ma małe znaczenie bo jak napisałem ja próbowałem i mi nie wyszło. Kopydleusz ty masz elm? czy tobie się udało czy tylko teoretyzujesz?
tedi k nie wiem jaki masz staż i nie będę sie licytował (bo przyt moim wieku może się okazać że twój staż informatyczny to przedszkole) :D
Dyplom magistra inżyniera informatyka Politechniki Wrocławskiej z 1978 roku (rok dyplomu a nie urodzenia8)).
Tak jak napisałem - nie skonfigurowałeś poprawnie prędkości.
Nie ma znaczenia czy to MND4 czy FF2 - jak ELM się podłącza to działa z obydwoma platformami w ELMconfigu.
Na razie jest problem z przedliftowym S-maxem - z problemem walczy u autora Mayak (u rosjan nosi nick mlk). Problem oczywiście nie polega na niemożności nawiązania komunikacji tylko na błędnych odpowiedziach modułu BCM.
kopydleusz 29-11-2012, 16:58 Kopydleusz ty masz elm? Jesze nie, chociaż to kwestia kilku dni, skoro ELMconfig już obsługuje Mondeo. Doświadczenia mam za to z obsługi BMW, gdzie takie parametry jak prędkość COMa były istotne.
P.S. Co do programowania pod x86, weź pod uwagę różny zestaw instrukcji procesorów (MMX itp.) oraz wielkość Cache - przy niskopoziomowym programowaniu, skompilowana binarka ma prawo nie ruszyć na innym sprzęcie tej samej architektury. Pomijam fakt, że nawet Intel nie gwarantuje powtarzalności wyników identycznego działania na jednym egzemplarzu procesora :)
Wy tak poważnie z tym stażem? Znam ludzi w naszym zawodzie, którzy mając słuszny wiek, wcale nie są lepsi od narybku.
Wracając do tematu, kupię ELM327 na USB i nie będę świrował z BT - takie udogodnienie mało znaczy, jeśli masz lapka ze sprawną baterią.
Panowie - dajcie sobie spokój!
Zaręczam wam, że gdyby ryżowi robili klon Intela, to nie mał by on połowy instrukcji jako całkowicie zbytecznych... I o dziwo znaczna część programów nawet by na tym działała... Tak jest z tymi - czasem bardzo dziwacznymi i oszlifowanymi - chipsetami w chińskich klonach różnych fejsów.
Tym razem w dyskusji padło na ELM327, ale równie dobrze można by podyskutować o chińskich VCMach i czym tam jeszcze.
Kolego Kapsel_lg jak nie zdołasz poprawnie ustawić prędkości na tym ELMie, to daj znać na PRV, podam tel., zadzwonisz i zrobimy to on-line...
Kapsel_lg 29-11-2012, 17:55 tedi próbowałem na wszystkich prędkościach i nic mi nie wyszło.
Kopydleusz doktoryzujesz teraz kolego - a to nie o to chodzi, wielkośc cache i dodatkowe instrukcje to całkiem coś innego niż core procesora ale to zapewne wiesz - . BMW to nie Ford i doświadczenia z nim nijak się mają do Forda.
Z tym stażem to tak było z mojej strony że dziecinnie wyjechałeś z tym informatykiem aczkolwiek nie zmienia to faktu że ja jestem 66 rocznik a informatyką zajmuję się od 30 lat (i tez mi się jakoś studia zaliczyć w tej dziedzinie udało).
Jeszcze pokombinuję jak znajdę czas z moim elm i dam znać jak z efektami.
Co do BT o tyle dobrze z tym jest że można sobie w fotelu koło autka siedzieć a żonie kazać kręcić kluczykiem :)
ELMy na BT nie pozwalają na wykonanie części funkcji ELMconfiga wymagających dotrzymania określonych reżimów timingów komunikacji. BT ze swej natury nie gwarantuje dotrzymania reżimów czasowych (retransmisje w przypadku błędów...).
Radzę po prostu zainwestować kolejne 50zł w nabycie sprawdzonego ELM327 USB (może z przedłużaczem USB...) i dedykowanie go do ELMconfiga na Mondeo.
I tak się opłaca.
Co do wieku i doświadczenia - wieku się nie wstydzę (ur. 1954) a w życiu zawodowym zrobiłem i robię parę rzeczy, których spora część kolegów po fachu może mi pozazdrościć tylko... Ten wątek na tym kończymy.
Kapsel_lg 29-11-2012, 19:32 i tak zapewne uczynię
U mnie wersja ELM327 BT działała z ELMConfig do czasu aż nie zachciało mi się podnieść prędkości transmisji powyżej 38K. Potem komunikacja 'zanikła' - chcociaż czasami coś tam się łączy ale zaraz wykrzacza. Żadne ani programowe ani nawet sprzętowe resetowanie ustawień (przez zwieranie nóżek układu) nie pomogło. Z innymi programami interfejs działa bez zarzutu.
Po paru próbach dałem spokój i kupiłem wersję na kablu. Łączy się Ok zarówno przed i po dospawaniu przełącznika - wydaje mi się że wersja na kablu jest po prostu mniej czułe na timeouty.
Być może pytanie powinienem zadać tu (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=140001), ale skoro tutaj jest poruszany temat oprogramowania, to mam pytanie: jaki soft jest najlepszy/najodpowiedniejszy do współpracy z jakim interfejsem, żeby można było odczytać kody błędów z komputera? (głównie o to mi chodzi).
Lub inaczej: chcę kupić jakiś interfejs diagnostyczny (w możliwie najniższej cenie), ale chcę mieć pewność, że będzie współpracował z jakimś oprogramowaniem - i ten duet zapewni mi to, co chcę osiągnąć - czyli przede wszystkim odczytać błędy z kompa.
Pojawiła się nowa wersja ELMconfig 0.2.3. Link do pogrania standardowy: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
.Poprawiono obsługę przedliftowego S-maxa oraz (częściowo) naprawiono błędy współpracy z ELM 1.4b.
Program sensownie pracuje tylko z ELM327 USB, więc posiadacze wersji BT interfejsów niech raczej zastanowią się nad zakupem sprawdzonego fejsu kablowego...
U mnie wersja 0.2.2 i 0.2.3 nie działa!
Przy próbie otwarcia test prędkości pokazuje się błąd. (zdjęcie poniżej)
Programy:
ScanMaster Elm,
PCMSCAN,
ScanTool,
Maxi Test działają normalnie. Wszystkie programy działają na porcie 18. Kabelek przerobiony zgodnie ze schematem.
Pozdrawiam
Kapsel_lg 02-12-2012, 12:25 za wysoki numer portu. zmień na jakiś dużo niższy. najlepiej chyba z zakresu 1-6.
Niestety dalej to samo po zmianie portu. Komunikat ciągle taki sam.
Po wymuszeniu portu com1, udało się połączyć z programem. Po uruchomieniu pierwszej zakładki program dość szybko odczytał dane, dwa komunikaty, że program działa tylko po USB, lecz po każdej kolejnej zakładce pokazywał błąd z połączeniem. Z moich obserwacji zauważyłem, że po odczytaniu każdej zakładki musiałem odłączać kabel usb od kompa i uruchamiać program od nowa, inaczej program nie chciał działać.
Dla sprawdzenia odczytałem dane z BCM strona 4, wszystkie kontrolki na wyświetlaczu Convers się zapaliły, pokazywał komunikaty:
"kluczyk nierozpoznany", ABS i ESP włączone,
"usterka silnika" włączył klimatyzację i nawiew, zresetował czas na zegarku. Dane zapisałem do pliku i zamknąłem program. Wyłączyłem zapłon i włączyłem z powrotem, odpaliłem auto i wszystko wróciło do normy.
Następna próba odczytu (podczas odczytu znowu wariacje) i zaznaczeniu "Ostrzeganie nie zapiętych pasów pasażerów" i zapis konfiguracji do BCM. Po odpaleniu auta i przejechaniu kilkuset metrów kontrolka i dźwięk nie zapiętych pasów się odezwała :)
Miałem tą funkcję wyłączoną.
Program u mnie działa lecz nie chcę się za bardzo zagłębiać aby czegoś nie skopać ;)
Kapsel_lg 02-12-2012, 19:05 on nie pisze że działa tylko pod usb tylko że używanie wersji z BT jest ryzykowne i ze względu na możliwe błedy w zapisie mozna "uszkodzić" moduł w komputerze pojazdu (czyli jak mniemam zapisać z błędami co uniemożliwy normalne korzystanie z jego funkcji).
Tak masz rację, "odradza się..." korzystałem z tłumacza google ;)
Efekty "wizualne" (błędy...) to standard przy odczycie konfiguracji. Tak samo zachowuje się ASOwski IDS...
Zacznijmy stosować sandardowo procedurę zgłaszania błędów tak jak zaproponowałem to tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1914396&postcount=165
Warto to robić, bo to działa!
Trzeba tylko dochowywać standardów zgłoszenia: zrzut ekranu, plik z logiem komunikacji z ELM327, opis błędu).
to chyba ja zacząłem temat ElmConfiga w Polsce (http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021&page=2) więc pozwolicie, że się wtrącę troszeczkę :)
U mnie wersja ELM327 BT działała z ELMConfig do czasu aż nie zachciało mi się podnieść prędkości transmisji powyżej 38K.
podnoszenie prędkości transmisji powyżej 38400 wymyślił Sergiej ("Civil-zz", autor programu) aby szybciej trwało wgrywanie najnowszego ROMu do zegarów w FF2 (przy 38400 trwa koło 27 minut), do czytania i pisania konfiguracji nie ma sensu zmieniać, niech zostanie 38400
maksymalnie można wyciągnąć prędkość 50000, ale żeby działo, to trzeba zmienic delay w ustawieniach portu COM z 16 do 1
Bump: U mnie wersja 0.2.2 i 0.2.3 nie działa!
Przy próbie otwarcia test prędkości pokazuje się błąd. (zdjęcie poniżej)
w pierwszym release wersji 0.2.2 tez miałem taki błąd, potem już nie
Kabelek przerobiony zgodnie ze schematem.
jeśli chcesz czytać centralny plik konfiguracyjny (as-build'a z bcm'a) to nie trzeba przerabiać ELMa, bo BCM jest na HS-CAN, przeróbka jest po to aby działał tez MS-CAN
Po wymuszeniu portu com1, udało się połączyć z programem.
dziwne, w pierwszych wersjach programu działały tylko porty <10, potem już dowolne
TEDI_K
może dodaj w pierwszym poście żeby instalować też dll'e http://civil.iffc.ru/ELMConfig/RuntimePack.exe
No u mnie interfejs z 023b najpierw zaczął robić test szybkości i zatrzymał się na szybkosci 19200 i zawisł. Teraz rozumiem czeka mnie twardy reset pamięci kontrolera.
Czy robi się to przez zwarcie nóżki nr 28 układu z masą przy włączaniu adaptera do portu OBD ? Czy ktoś ma z tym twardy,m resetem doświadczenie, czy też trzeba go zrobić w inny sposób ?
Pozdrawiam
K
Sprawdż innym programem albo terminalem (wpisujesz np. ATZ i patrzysz czy Ci nie odpowie wersją modułu), czy Ci na tej prędkości 19200 jednak nie pracuje.
Co do twardego resetu - dość często wystarcza podpięcie pod USB (trzeba sprawdzić czy PIC ma zasilanie) i wykonanie tego zwarcia.
Udało się za pierwszym razem uaktywnić funkcję automatycznego blokowania drzwi :)
Zaznaczając to co na czerwono na zdjęciu.
Sprawdż innym programem albo terminalem (wpisujesz np. ATZ i patrzysz czy Ci nie odpowie wersją modułu), czy Ci na tej prędkości 19200 jednak nie pracuje.
Co do twardego resetu - dość często wystarcza podpięcie pod USB (trzeba sprawdzić czy PIC ma zasilanie) i wykonanie tego zwarcia.
Po podpięciu pod USB zapala się czerowna dioda ale nie ma sekwencji początkowe (wszystkie diody migaja) i po zwarciu pinów żółta dioda zapala się ale nie miga.
Na terminalu zero odpwiedzi na reset (ATZ). Więc będe musiał dorwać kogoś z umiejętnościami lutowania i dospawać kabelki do resetu. :-(
Kapsel_lg 05-12-2012, 21:30 Udało się za pierwszym razem uaktywnić funkcję automatycznego blokowania drzwi :)
pracuj pracuj a potem się z kolegami wiedzą podzielisz. Gratulacje.
pracuj pracuj a potem się z kolegami wiedzą podzielisz. Gratulacje.
Nie ma problemu ;) dziękuję.
Ogranicza mnie tylko ten zrusyfikowany język :) pomimo ściągi PL.
kopydleusz 05-12-2012, 22:47 Ogranicza mnie tylko ten zrusyfikowany język
Niestety list rozwijanych nikt nie przetłumaczył.
Może autor wystawiłby wszystkie teksty do osobnego pliku, wtedy możnaby potłumaczyć je samemu...
Niestety list rozwijanych nikt nie przetłumaczył.
ależ to nie prawda, proszę całość po angielsku:
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/31287-guide-for-focus-mk2mk25-c-maxkuga-elm-327-cable-and-ff2-program/page__st__900#entry219622
myślę, że wkrótce Civil-zz wypuści nową wersję z tłumaczeniem
Udało się za pierwszym razem uaktywnić funkcję automatycznego blokowania drzwi :)
też to zaznaczyłem, ale nie działa auto-lock :(
ależ to nie prawda, proszę całość po angielsku:
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/31287-guide-for-focus-mk2mk25-c-maxkuga-elm-327-cable-and-ff2-program/page__st__900#entry219622
myślę, że wkrótce Civil-zz wypuści nową wersję z tłumaczeniem
Super by było jakby ktoś to przetłumaczył na nasze :)
Nie dość, że po rusku to jeszcze inglisz :)
kopydleusz 06-12-2012, 13:44 Próbowałem włączyć zamykanie drzwi po ruszeniu, operacja przebiegła pomyślnie - pacjent nie żyje. Auto przestało kumać mój kluczyk (bezkluczykowe otwieranie i odpalanie). Na Converse+ widnieje informacja: Nie rozpoznany klucz. Auto nie chce się nawet zamknąć z pilota. Odpinanie klemy nie pomogło, wgranie kopii zapasowej konfiguracji także.
Jakieś pomysły?
Nie ukrywam, że sytuacja jest stresująca.
masz logi aby wysłać do Rosjan?
Z pewnością próbowałeś uruchomić jeszcze raz program i odczytać dane. Udało się to zrobić?
Może to inny powód błędu " Nie rozpoznany klucz":?
P.S miałem już kilka razy bez oczywistej przyczyny taki komunikat, siedziałem do skutku aż zadziałał prawidłowo. Do dziś nie znam powodu.
kopydleusz 06-12-2012, 16:03 Udało się odczytać dane, po resecie aku. Inaczej nie chciało. Komunikat to jedno - drugie, że kluczyk w ogóle nie chce zatrybić - nawet jako pilot do alarmu. Jedyna funkcja kluczyka teraz, to grot do otwierania i zamykania centralnego.
Bump: mayak: nie mam logów - wiem że pokpiłem w tym temacie sprawę.
kopia konfiguracji jest trzymana w zegarach, tylko nie wiem co może spowodować synchronizację między wersją z zegarów i z bcm'a
a co teraz dzieje się jak próbujesz odczytać konfigurację? (+ logi)
kopydleusz 07-12-2012, 12:37 Teraz konfiguracja zczytuje się poprawnie (nie różni się od tej już zczytanej), można też wgrywać wszelkie poprawki. Nie zmienia to faktu, że auto nie kuma kluczyka. Ciekawe dla mnie jest to, że można działać z komputerem nawet na wyłączonej stacyjce (a może tak powinienem robić od początku, a nie na włączonej stacyjce?).
Teraz konfiguracja zczytuje się poprawnie (nie różni się od tej już zczytanej), można też wgrywać wszelkie poprawki. Nie zmienia to faktu, że auto nie kuma kluczyka. Ciekawe dla mnie jest to, że można działać z komputerem nawet na wyłączonej stacyjce (a może tak powinienem robić od początku, a nie na włączonej stacyjce?).
Nie - tylko na włączonym zapłonie powinno porawnie pracować. Pilnowanie tego po stronie użytkownika.
Wytłumaczenie obecnego zachowania może być dość proste - wysoce prawdopodobne jest, że wystąpił błąd przy zapisie konfiguracji i nie cała konfiguracja się zapisała. Mogło by to spowodować brak integralności i zgubienie np. identyfikatorów kluczyków lub błędy w komunikacji z keyfree (jeśli samochód je posiada - nie jest to jasne...).
Ponawiam pytanie o ustawienia ELM, które spowodowały kłopot:
1) ELM BT czy USB
2) port COM, ustawiona prędkość transmisji oraz parametry zaawansowane (opóźnienie, timeouty, opcje).
Moim zdaniem w tych ustawieniach może tkwić przyczyna całej sytuacji.
Generalnie - w przypadku błędu zapisu z ELMem trzeba bezzwłocznie próbować do skutku wykonać poprawny zapis w oparciu o uprzednio zachowaną konfigurację albo wykonywany upgrade (np. softu zegarów w FF2/C-maxie). Do skutku. Po drodze ewentualnie przestawić parametry ELMa na bardziej tolerancyjne (mniejsza prędkość, większe opóźnienie). Do skutku.
Przerwanie tej procedury może spowodować tego rodzaju sytuację jak dyskutowana albo wręcz unieruchomić samochód.
kopydleusz 07-12-2012, 21:13 Nie - tylko na włączonym zapłonie powinno porawnie pracować. Pilnowanie tego po stronie użytkownika.
Tak robiłem, jednak po wgraniu zmian w konfiguracji, auto nie kumało kluczyka, więc nie mogłem już uruchomić zapłonu. Wtedy próbowałem przywrócić soft bez stacyjki - co się udawało.
Wytłumaczenie obecnego zachowania może być dość proste - wysoce prawdopodobne jest, że wystąpił błąd przy zapisie konfiguracji i nie cała konfiguracja się zapisała.
Możesz mieć rację - szkoda, że program nie wyłapał takiego problemu i nie zgłosił błędu.
1) ELM BT czy USB
Oczywiście USB (wersja opisana jako 1.4).
2) port COM, ustawiona prędkość transmisji oraz parametry zaawansowane (opóźnienie, timeouty, opcje).
COM2, prędkość 38400, reszta ustawień niezmieniana.
w przypadku błędu zapisu z ELMem trzeba bezzwłocznie próbować do skutku wykonać poprawny zapis w oparciu o uprzednio zachowaną konfigurację albo wykonywany upgrade
Próbowałem obu opcji kilkukrotnie - nie pomogło. Auto było unieruchomione. Parametrów COMa nie zmieniałem, ELMa też nie (przy zmianie parametrów COMa wywalało błędy komunikacji).
Może za szybko się poddałem z próbami, może faktycznie należało pokombinować z parametrami samego programu - nie wiem.
Auto przywrócił do życia serwis. Mechanik powiedział, że PATS zgłupiał i zablokował możliwość uruchomienia auta. Jeśli dobrze rozumiem (choć mogę się mylić), oznacza to, że ELMConfig zdrowo nabroił w module, którego raczej ruszać nie powinien (za mocno kombinuję?).
ELMconfig tego nie umie. ELMconfig obsługuje jedynie konfigurację a nie reprogramuje (przynajmniej na razie) modułów. Wyjątkiem są zegary FF2/C-max/Kuga poliftowe. Technicznie mógłby reprogramować - na razie brak stosownych wsadów. Jednak dotyczy to oprogramowania a nie głębokich funkcji.
Ponadto generalnie PATS (a dokładniej KVM) nie jest reprogramowalny/upgradewalny (przynajmniej nic o tym do tej pory nie słyszałem).
Reprogramowanie ustawień (parametrów kluczy i powiązań modułów) IMMO wymaga wejścia na inny poziom bezpieczeństwa niż dostępny dla ELMconfiga (do tego właśnie służą wielokrotnie wzmiankowane w różnych miejscach kody IN-OUT).
Jedyny taki przypadek w historii użycia oraz brak jakichkolwiek logów lub screenshotów raczej nastraja pesymistycznie do identyfikacji ELMconfiga jako winowajcy...
Przy błędzie zapisu we wszytkich znanych mi przypadkach ELMconfig wyrzuca (zazwyczaj dziwne, ale zawsze niepokojące) komunikaty związane z niedotrzymaniem wymogów protokołu komunikacyjnego.
Tak więc na pewno nie da się z tego zrobić zgłoszenia dla Siergieja.
--------------------------- PO DŁUŻSZYM ZASTANAWIANIU
Pomyślałem jeszcze chwilę o tym i moim zdaniem wszystko co do tej pory w tym temacie zostało napisane to tylko luźne spekulacje.
Przy przedstawionych danych:
- zapis konfiguracji się prawdopodobnie jednak powiódł (ponoć nie było info o żadnym błędzie)
- natychmiast po zapisie auto "umarło" (przestał reagować kluczyk)
- auto ma FordPower albo keyfree (nie pamiętam które ale coś mi tak świta)
- ożywiła auto ingerencja serwisu
wytłumaczenie jest tylko jedno:
został wyłączony moduł KVM
Czy świadomie czy nie świadomie nie ma to znaczenia. W konfiguracji z KVM (zarówno FordPower jak i keyfree oparte są na takim samym module KVM) jego wyłącznie powoduje takie właśnie zachowanie auta i nie da się tego stanu nistety łatwo zmienić. Sprawdziłem to kiedyś sam na Kudze z FordPower wymieniając GEM. Po tej operacji ne dało się nic zrobić (GEM obsługiwał FordPower ale nie miał go uruchomionego - nie dało się go uruchomić, bo nie można było włączyć zapłonu!). Tam pomogła mi ponowna podmiana GEM.
Szczegóły co zostało zmienione na załączonym screenshocie.
Lekcja dla wszystkich z systemem bezkluczykowego uruchamiania silnika albo dostępu:
6 razy sprawdzić ustawienie KVM przed zapisem konfiguracji!
Po błędzie nic tylko laweta! ELMconfig nic tu nie jest winny, bo taka jego idea, iż ma pozwolić na zmiany w konfiguracji...:568:
Oczywiście można dywagować, że fajniej by było, gdyby program przed zapisem konfiguracji zapytał o potwierdzenie każdej dokonanej zmiany...No ale przecież człowiek go pisze społecznie, a sam dopingowałem 'leonova', aby przy wątku o ELMconfig dodał wielki wykrzyknik ostrzeżenia przed zagrożeniami...
hmmm.. teraz zakumałem - takie błędne koło
kopydleusz 08-12-2012, 05:37 tedi_k: Możesz mieć sporo racji. Faktycznie, mam oba systemy FordPower i keyfree, sprawdziłem w zapisanej konfiguracji, że program we wskazanej przez Ciebie zaznaczył trzecią opcję. Nie znam rosyjskiego, więc pewnie nie jest to prawidłowa opcja. Dodatkowo program nie zaznaczył, że mam aktywowany tempomat i to też przestało działać (podjadę do ASO na poprawki). To, co teraz napisałem, jest zczytane z backupu konfiguracji - oznacza to, że ELMConfig źle zczytał wartości konfiguracji z BCM. Prawdopodobnie z tego właśnie powodu, autko przestało kumać klucze zbliżeniowe.
Tak czy siak, gratuluję wiedzy i dziękuję za wyjaśnienie.
To, co teraz napisałem, jest zczytane z backupu konfiguracji - oznacza to, że ELMConfig źle zczytał wartości konfiguracji z BCM. Prawdopodobnie z tego właśnie powodu, autko przestało kumać klucze zbliżeniowe.
W złe sczytanie konfiguracji wierzę w sposób umiarkowany - jej integralność pilnowana jest sumą kontrolną oraz zdefiniowaną strukturą pliku (mogę podesłać plik XML definicji centralnej konfiguracji pojazdu...). Czytaj: ELMconfig czyta, to co jest zapisane... Zapisane natomiast jest to, co działa... No bo inaczej niczego już by nie można być pewnym!:568:
Sam ELMconfig także nie zapisuje z automatu pliku backupu konfiguracji - robi to użytkownik w wybranym przez siebie momencie...
Wniosek z tego taki, iż trzeba namówić Sergieja, aby w procedurze odczytu konfiguracji automatycznie dokonywał zapisu backupu konfiguracji w pliku o nazwie opartej na VIN pojazdu.
Wtedy kwestia co zostało odczytane a co zapisane nie będzie budziła już moich wątpliwości...8)
kopydleusz 08-12-2012, 12:05 tedi_k: masz rację, zakładając w pierwszej kolejności błąd operatora. Tu sytuacja jest jednak taka, jak napisałem. pierwsze 2 kliknięcia w drugiej zakładce konfiguracji BCM to zczytaj -> zapisz do pliku. W związku z tym, mogę stwierdzić, że prawdopodobnie program mógł źle zinterpretować ustawienia zczytane z modułu, przez co zaznaczyć, że zarówno nie mam tempomatu, jak i systemów bezkluczykowych. Mógłbym dla potwierdzenia tego faktu zrobić odczyt jeszcze raz, z tym, że się boję efektu w postaci powtórnie uziemionego autka. Mogę się pobawić, jak wyjdzie tłumaczenie softu na angielski, ale i tak ze sporą dozą niepewności.
A i jeszcze jedno: jak ktoś mi zagwarantuje, że soft (czy też interfejs) nie namiesza w kompie bez klikania opcji zapisu do BCM, to zczytam konfigurację i zapiszę logi - to może pomóc programiście.
Przeglądam wątek z zainteresowaniem i jestem wdzięczny kolegom Tediemu i Majakowi za podbicie tematu na forum Mondeog:).
Śledziłem sprawę na rosyjskim forum, ale stosunkowo łatwy dostęp do IDSa nie zdopingował mnie do zgłębiania tematu – koledzy maja warsztat i w zamian za to, że pokazałem im jak zrobić kilka rzeczy które nie zawsze chce/umie zrobić ASO mogę korzystać ze sprzętu.
Ale wiadomo jak to jest, nie zawsze mam czas aby jechać do nich i najfajniej byłoby mieć cos w domu i móc podziałać w wolnej chwili.
Jako że obecnie leżę w domu po operacji kolana (najbliższy sezon narciarski mam z głowy :mad:) nie mogę nawet iść do garażu, to pilnie śledzę poczynania i próby kolegów i zbieram podbudowę teoretyczną. Jak tylko będę się ruszał też popróbuję:wink:.
A i jeszcze jedno: jak ktoś mi zagwarantuje, że soft (czy też interfejs) nie namiesza w kompie bez klikania opcji zapisu do BCM, to zczytam konfigurację i zapiszę logi - to może pomóc programiście.
Gwarantuję - i to tylko połowicznie - sam sobie jak podłączam auto osobiście...
Na rosyjskim forum nie ma info o problemie z czytaniem konfiguracji pojazdu. Ci co u nas czytali (w tym ja sam) także problemów nie stwierdzili. NIE OZNACZA TO ŻE NA PEWNO ICH NIE MA - na razie brak jest tylko dowodów, że są...
Podkreślam, że config to nie jest „trochę” bajtów, tylko dokładnie 512 bajtów o ściśle zdefiniowanej strukturze z sumą kontrolną do kontroli integralności. Bity odpowiedzialne za konfigurację bezkluczykową oraz tempomat są zawsze w tym samym miejscu (dla wszystkich)… To co – wysłać tego XMLa czy nie?
Dodatkowo dodam, że nasz kolega z forum ‘keisim’ zrobił interpreter centralnej konfiguracji pojazdu MND4 zanim powstał ELMconfig w tym zakresie! Serdeczne dzięki keisimowi za podzielenie się tymi narzędziami! Tak więc mamy swoje metody weryfikacji znaczenia odczytanych informacji.
Jeszcze jedno ważne uzupełnienie – zapis konfiguracji w pliku backupu ELMconfiga СentralConfig.elm jest zgodny z AS-BUILD samochodu. Możesz więc pozyskać z serwisu plik fabrycznego AS-BUILD swojego Mondeo i porównywać. Zawartość AS-BUILD da się bez problemu wkopiować do pliku konfiguracji i zaczytać te informacje do ELMconfiga… Jak widzisz Sergiej wcale nie uprawia takiej „amatorszczyzny” jak można by podejrzewać, tylko stosuje fordowskie standardy.
Posprawdzamy, poporównujemy, ale na razie nadal nie widzę dowodu, że ELMconfig potrafi „pomieszać” konfigurację…
Do czasu pozyskania nowych informacji na razie skończmy tę część dyskusji. Nie jest celem forum dowodzenie swoich racji tylko rzetelne przekazywanie sprawdzonych (w miarę możliwości) informacji.
Witam, odgrzeje troche kotleta bo widze że nic tu sie nie dzieje. Kupiłem ostatnio kabelek elm327 v1,5a i śmiga aż miło, z tego co udało mi się włączyć w mondku to autoryglowanie drzwi :D, niestety cyrylica dla mnie to jak dla całej reszty świata hieroglify :P, było by miło jak by ktoś choć zamieścił screeny co jak można włączyć w mondku. No właśnie co jeszcze można włączyć-aktywować w mondku? chwilowe spalanie da radę?
Tak na początek, to trzeba ściągnąć aktualną wersję (dzisiejszą - 18.01.2013) programu. Posiada usunięte błędy w obsłudze Centralnej Konfiguracji Pojazdu, więc dla MND4 to ściągnięcie jest absolutnie niezbędne!!!
Wersja ELMconfig 0.2.4 z dnia 18.01.2013
Zmiany:
- dodano możliwość resetu KAM (pamięć danych adaptacji) w PCM silników benzynowych 1.4/1.6/1.8/2.0 (platforma C1)
- dodano obsługę dodatkowego dogrzewacza na paliwo (platforma C1)
- dodano możliwość odblokowania dodatkowego dogrzewacza na paliwo po uderzeniu (?) (DTC C1943) (platforma C1)
- dodano możliwość czytania/zapisu VIN w module audio ACU (platforma C1)
- przetłumaczono strony PCM i TCM na angielski
- poprawiono funkcjonalność obróbki Centralnej Konfiguracji Pojazdu platformy CD34x - m.in. pprawiono błąd przypadkowej zmiany konfiguracji przy jej zapisie do modułu BCM lub do pliku backupu
- przywrócono możliowść wykonania testu prędkości modułu ELM327
- poprawiono błąd, w wyniku którego była niemożliwa zmiana parametrów portu ELM327, jeśli w spisie portów wybrany był port na pierwszej pozycji listy (?)
- poprawiono błąd, w rezultacie którego nie odblokywywała się mysz/klawiatura po programowaniu zegarów (platforma C1)
Do aktywowania autoryglowania korzystałem z wersji 2.3 bo w tej 2.4 juz jakoś to innaczej wygląda(są rozwijane listy), a jak pisałem cyrylica dla mnie to tak samo jak hieroglify.
Kabelek przerobiony i śmiga jak ta lala :D, niestety z tego co zauważyłem to można pozmieniać ustawienia tylko w module BCM mimo że kabelek łączy się z każdym możliwym modułem czy to na HS czy MS, widać że programik dopiero jest rozwijany tak że z tego co widzę na obecną chwilę nie da sie włączyć chwilowego spalania(o ile można) bo program tylko odczytuje moduł "Instrument Panel Cluster" a nie można nic w nim pozmieniać a jedynie zresetować moduł.(jak większośc póki co oprócz BCM) mówię tu o Mondeo mk4 nie wiem jak jest w innych autach, ale z tego co wyczytałem na angielskim forum to właściciele fokusów mają dużo więcej frajdy z tym programem(więcej opcji, i przynajmniej po angielsku ;) )
Autor objecuje dwie rzeczy:
- zapis centralnej konfiguracji do zegarów (IPC)
- angielskie tłumaczenie opcji konfiguracji.
Kiedy sie to pokaże - pożyjemy, zobaczymy...
Przy okazji zapisu CCC do IPC może pojawią się także jakieś opcje do zmainy w zegarach...
Nie mogę się doczekać :D , a przy okazji po zmianach w BCM wywaliło mi błedy jak wchodziłem w test zegarów ale z tego co pamiętam (bo skanowałem) elmconfig nie pokazał mi żadnych błędów DTC, jakim programem jest najlepiej wykasować takie błędy, albo innaczej, jaki program je zobaczy i bedzie w stanie je usunąć oprócz oczywiście ids-a?
Przejdź ELMconfigiem po wszystkich modułach i odczytaj i pokasuj błędy (po lewej stronie na dole ekranu każdego modułu). Działa bez problemu.
Dzięki, jutro zobaczę.
Wszystkie błędy wykasowane :D
Jeszcze raz dzieki tedi_k
maciejkrk 01-02-2013, 15:05 Witam
dla informacji ogólnej o wyborze interface współpracującego z programem ELMConfig
mam ELM327 ver 1.2a i po przeróbce przełącznika działa bez problemu na HS i MS na prędkości 9600
pozdrawiam
maciejkrk 15-02-2013, 18:48 Witam
Słaby z cyrulicy jestem a chciałbym zrobić trzy rzeczy za pomocą ELMCofnig
1. Wyłączyć dźwięk niezapiętych pasów bezpieczeństwa
2. Wyłączyć automatyczne włączanie ogrzewania przedniej i tylnej szyby po uruchomieniu samochodu przy niskiej temp.
3. Wyłączyć dodatkowy ruch wycieraczek po użyciu spryskiwacza przedniej szyby (wycieraczka robi 3 ruchy do wytarcia szyby, zatrzymuje się na kilka sekund i jeszcze raz uruchamia na jeden ruch)
Może ktoś umie pomóc co i gdzie odptaszkować?
Witam,
parę dni temu przeglądając ukryte menu Conversa zauważyłem błąd:
DTC01 - 20000
Nie bardzo wiem co on oznacza.
Podłączyłem niedawno zakupiony interfejs ELM327 + ELMConfig 0.2.4. Przy próbie odczytania konfiguracji pojawił się jakiś błąd (oczywiście nie spisałem).
Potem zauważyłem, że w ukrytym menu Conversa mam już 5 błędów:
DTC01 - 160787
DTC02 - 14000
DTC03 - 15100
DTC04 - 19900
DTC05 - 20000
Przeglądając forum natknąłem się na podobny problem:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1932729&postcount=50
Dzisiaj podłączyłem ponownie ELM327 + ELMConfig 0.2.4.
"Przeleciałem" po wszystkich modułach HS-CAN odczytując błędy i natknąłem się na takie:
BCM:
http://imageshack.us/a/img823/1082/2013021915h3757.png
http://imageshack.us/a/img832/1114/2013021915h3751.png
http://imageshack.us/a/img831/4493/2013021915h3744.png
http://imageshack.us/a/img39/5076/2013021915h3737.png
http://imageshack.us/a/img845/1645/2013021915h3728.png
ABS:
http://imageshack.us/a/img11/279/2013021915h3907.png
http://imageshack.us/a/img51/4493/2013021915h3900.png
http://imageshack.us/a/img13/1287/2013021915h3852.png
HCM:
http://imageshack.us/a/img827/1576/2013021915h3948.png
SASM:
http://imageshack.us/a/img703/20/2013021915h4018.png
Na moje oko te błędy są inne niż te pokazane w ukrytym menu Conversa. Chociaż pierwszy i drugi z BCM, to chyba są: DTC05 - 20000 i DTC04 - 19900.
Błędy pokazane w ELMConfig wykasowałem, po ponownym odczycie nie pokazało żadnych. Gdzie mogę znaleźć opisy co znaczyły te błędy?
Jak pozbyć się błędów z ukrytego menu Conversa? (i dlaczego jeśli DTC05 - 20000 i DTC04 - 19900 to są te, które odczytałem ELMConfig i skasowałem, to nadal w menu Conversa są widoczne?)
Jak przelcisz wszystkie moduły hs i ms to nie powinno ci pokazywać żadnych błędów, u mnie pomogło, aczkolwiek po zabawach tym programikiem zrobił mi się błąd w module ABS(nic poważnego) ale o dziwo nie pokazywało mi go w ukrytym menu zegarów, natomiast wykrył mi go zupełnie inny sprzęt do skanowania.
Jak przelcisz wszystkie moduły hs i ms to nie powinno ci pokazywać żadnych błędów, u mnie pomogło, aczkolwiek po zabawach tym programikiem zrobił mi się błąd w module ABS(nic poważnego) ale o dziwo nie pokazywało mi go w ukrytym menu zegarów, natomiast wykrył mi go zupełnie inny sprzęt do skanowania.
Niezupełnie o to mi chodziło.
Może podsumuję pytania, które wynikają z tego co napisałem w poście (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1961620&postcount=63)
1. Co to jest za błąd: DTC01 - 20000? (widoczny w ukrytym menu Conversa)
2. Dlaczego po nieudanej próbie odczytania konfiguracji ELM327 + ELMConfig 0.2.4, pojawiły się kolejne 4 błędy?:
DTC01 - 160787
DTC02 - 14000
DTC03 - 15100
DTC04 - 19900
DTC05 - 20000
widoczne w ukrytym menu Conversa.
3. Dlaczego nie wszystkie błędy, które odczytałem na szynie HS-CAN przez ELMConfig, są widoczne w ukrytym menu Conversa (w sensie dlaczego na Conversie nie widać wszystkich)?
3a. Co oznaczają błędy, które odczytałem (w poście (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1961620&postcount=63) umieściłem zrzuty ekranowe z programu ELMConfig).
4. Dlaczego po skasowaniu błędów przez ELMConfig, błędy nadal są widoczne w ukrytym menu Conversa?
kopydleusz 20-02-2013, 21:56 kasztan1: ELMconfig to wciąż bardzo niedojrzała aplikacja, więc nie traktuj jej proszę jak oprogramowania serwisowego. Mimo najlepszych chęci autora, program nie jest jeszcze na tyle sprawny, by bezpiecznie go używać, lub oczekiwać 100% zgodności zaznaczanych opcji z wykonywanymi akcjami.
A polecasz cos innego, co z elm327 by sie lepiej sprawdzalo?
2. Dlaczego po nieudanej próbie odczytania konfiguracji ELM327 + ELMConfig 0.2.4, pojawiły się kolejne 4 błędy?:
AFAIR po każdym odczytaniu/zapisaniu konfiguracji CCC za pomocą VCM/IDS pojawiały się błędy, które należało nastepnie wykasować - normalne zachowanie. ELMconfig korzysta zapewne z tej samej metody dostępu do CCC więc... tak ma być ;)
kopydleusz 21-02-2013, 07:42 A polecasz cos innego, co z elm327 by sie lepiej sprawdzalo?
Niestety nie. Wybór jest prosty: elm327 plus ELMconfig, albo IDS
1. Co to jest za błąd: DTC01 - 20000? (widoczny w ukrytym menu Conversa)
DTC01 - 160787
DTC02 - 14000
DTC03 - 15100
DTC04 - 19900
DTC05 - 20000
widoczne w ukrytym menu Conversa.
3. Dlaczego nie wszystkie błędy, które odczytałem na szynie HS-CAN przez ELMConfig, są widoczne w ukrytym menu Conversa (w sensie dlaczego na Conversie nie widać wszystkich)?
3a. Co oznaczają błędy, które odczytałem (w poście (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1961620&postcount=63) umieściłem zrzuty ekranowe z programu ELMConfig).
4. Dlaczego po skasowaniu błędów przez ELMConfig, błędy nadal są widoczne w ukrytym menu Conversa?
1. Błędy DTC mają prefiks literowy na początku identyfikujący obszar auta (B - body, P - powertrain itp.) - tak więc tylko odczyt i identyfikacja w modułach da sensowną odpowiedź co to za błąd...
2. Nieudany odczyt = coś się stało = są błędy... W takiej sytuacji trzeba wszystkie błędy skasować a nie główkować co mogą oznaczać. Sytuacja incydentalna, więc nie da się wyciągać jakichś ogólnych wniosków.
3. Convers pokazuje tylko błędy sterownika silnika i swoje.
3a. Trochę bez sensu umieściłeś tą całą litanię screenschotów - prawie na końcu każdego z błędów jest napisane "błąd konfiguracji" albo "nieudana konfiguracja" lub cokolwiek podobnego. BTW - oczekujesz, że z tej angielszczyzny ktoś Ci przetłumaczy na polski? Polecam wujka Google w razie czego...
4. No to coś z kasowaniem się nie udało...
Co do wypowiedzi kolegi kopydleusza - nie jest większym problemem funkcjonalność ELMconfiga (miał błąd w obsłudze CCC, ale błąd został usunięty). Aplikacja działa całkiem przyzwoicie i nie bardzo się jest czego czepiać. Są dwa albo trzy zupełnie inne problemy:
1) jakość używanych interfejsów ELM327 - chińskie wytwory używane przez forumowiczów w znacznej liczbie przypadków to totalna katastrofa;
2) konfiguracja interfejsów - większość użytkowników żyłuje prędkość i obniża latency time - co w połączeniu z pkt 1) powyżej jeszcze pogłębia katastrofę
3) zupełna nieświadomość wielu użytkowników jak funkcjonuje zestaw sterowników samochodu - otóż chcę wyraźnie powiedzieć, że nie jest to zmywarka do naczyń: wkładamy talerze, naciskamy jeden guzik i ma się pozmywać... Gdyby tak było, to interfejs diagnostyczny byłby opcjonalnym (za drobną dopłatą) wyposażeniem samochodu. Tak nie jest, ponieważ aby zabierać się za obsługę samochodu trzeba na prawdę trochę wiedzieć co i dlaczego działa tak a nie inaczej. Z tym jest spory problem...
3a. Trochę bez sensu umieściłeś tą całą litanię screenschotów - prawie na końcu każdego z błędów jest napisane "błąd konfiguracji" albo "nieudana konfiguracja" lub cokolwiek podobnego. BTW - oczekujesz, że z tej angielszczyzny ktoś Ci przetłumaczy na polski? Polecam wujka Google w razie czego...
4. No to coś z kasowaniem się nie udało...
Zdaje sobie sprawę, że to nie jest zwykła "zabawa" z kawałkiem sprzętu i oprogramowania, dlatego dość szczegółowo przeczytałem wszystkie tematy w tym zakresie na forum (również w innych działach: C-Max, S-Max).
Co do zrzutów ekranowych, to nie oczekuję, że mi ktoś je przetłumaczy. Natomiast widzę, że jest globalny problem z dostępnością (korzystając z internetu) jasnego wytłumaczenia kodów błędów. Oczywiście same kody można odnaleźć, ale co który oznacza, to już nie zawsze.
Jeśli chodzi o ad.4 - rozumiem, że poprawne skasowanie błędów, powinno również spowodować skasowanie błędów w ukrytym menu Conversa?
Dzisiaj spróbuję raz jeszcze.
Co do samego interfejsu, to z Allegro kupiłem ten, który również pojawiał się w innych tematach na forum - opisywany jako ELMConfig (99zł).
... Natomiast widzę, że jest globalny problem z dostępnością (korzystając z internetu) jasnego wytłumaczenia kodów błędów. Oczywiście same kody można odnaleźć, ale co który oznacza, to już nie zawsze.
Jeśli chodzi o ad.4 - rozumiem, że poprawne skasowanie błędów, powinno również spowodować skasowanie błędów w ukrytym menu Conversa?
Co do samego interfejsu, to z Allegro kupiłem ten, który również pojawiał się w innych tematach na forum - opisywany jako ELMConfig (99zł).
Opisy błędów w ELMconfigu są zgodne z definicją OBD i Forda. Opis jest w miarę precyzyjny i po przeczytaniu praktycznie wiadomo o co chodzi.
Kasowanie błędów winno je usunąć także z Conversa.
Gość sprzedający przerobione ELMy pewnie tnie koszty i do przeróbki bierze najtańsze... Ponieważ pisze, że działają z ELMconfigiem, to należy go nieco przećwiczyć z odpowiedzialności za słowo...
Moje niedopatrzenie, odczytałem jeszcze dzisiaj kody błędów dla poszczególnych modułów MS-CAN i jak tam skasowałem błędy, to zniknęły one również z ukrytego menu Conversa.
Kasowanie błędów winno je usunąć także z Conversa.
Więc tak się stało :)
Został jeszcze jeden problem - przy próbie odczytania konfiguracji wywala błąd (sytuacja powtarzalna). Co powinienem zamieścić (i czy w tym temacie?), żeby ktoś mi spróbował pomóc co może być przyczyną?
Podłączyłem niedawno zakupiony interfejs ELM327 + ELMConfig 0.2.4. Przy próbie odczytania konfiguracji pojawił się jakiś błąd (oczywiście nie spisałem).
...
...Został jeszcze jeden problem - przy próbie odczytania konfiguracji wywala błąd (sytuacja powtarzalna). Co powinienem zamieścić (i czy w tym temacie?), żeby ktoś mi spróbował pomóc co może być przyczyną?
Rozumiem, że za pierwszym razem nie spisałeś, no ale za drugim razem mógłbyś jednak dać nam jakąś szansę pomocy - spostrzegłem, że sprawnie robisz printscreeny - no więc do dzieła!
Został jeszcze jeden problem - przy próbie odczytania konfiguracji wywala błąd (sytuacja powtarzalna). Co powinienem zamieścić (i czy w tym temacie?), żeby ktoś mi spróbował pomóc co może być przyczyną?
ten sam problem co tu: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1961948&postcount=186
tak w ogóle, to bez sensu, że są dwa oddzielne watki o Elmconfigu w sekcji mondeo i w sekcji s-max - ten sam program, ten sam interfejs (chińskie klony elm327), ta sama platforma elektroniczna (CD34x)
może warto skleić oba wątki w jeden?
... ta sama platforma elektroniczna (CD34x)
może warto skleić oba wątki w jeden?
Podpisuję się pod tym pomysłem
Tylko nie wiem czy moderzy nie będą potrzebowali Waszej pomocy tzn Mayaka i Tediego aby to połaczenie miało czytelny efekt.
Wcześniej "zarażony" przez Keisima IDS-em jakoś odpuściłem elm.
O dłuższego czasu śledzę jednak temat elm-a ale na razie bardziej macam niż działam.
Pozdrawiam
chętnie zaraziłbym się IDSem ... jeśli będzie w cenie ELM327 (dałem 60zł z wysyłką, samemu dorobiłem przełącznik)
podobna sprawa jest z wątkami o ELMConfigu na forum focusa i c-maxa (do kompletu brakuje wątku o ELMconfigu na forum Kugi)
Celowo użyłem cudzysłowu przy "zarażeniu"
A zaczęło się od tego
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1713838&postcount=15
Zaintersowałem się sprzętem, i za radą Keisima poczytałm "do poduszki".
Oczywiście nie kupiłem sprzętu sam, ale namówiłem moich kolegów, którzy mają warsztat samochodowy żeby to kupili.
Wiadomo, po kosztach kupili chiński klon i ze względu na problemy z upgrade :p teraz już pewnych rzeczy nie da się nim zrobić - to po pierwsze.
A po drugie to fajnie byłoby móć poeksperymentować u siebie w garażu a nie jeździć za każdym razem do nich.
Na początku jak zwiedzałem rosyjskie fora jakoś niedoceniłem ich wysiłków z ELE-em a teraz muszę nadrabiać zaległości
Pozdrawiam
jest nowy ELMConfig - wersja 0.2.5
zmiany:
- obsługa modułu SRM (voice control) w ff2
- czytanie centralnej konfiguracji w Mondeo4/Smax w oddzielnym oknie i po angielsku
- drobne zmiany
pełny changelog: http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/13677998/
pobieranie tak jak zawsze: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
p_swiderski 09-03-2013, 13:10 Pytanie do Kolegów doświadczonych z klonami ELM 327.
Czy taki jak na tej aukcji kabel po przerobieniu pozwoli na zmianę centralnej konfiguracji samochodu?
http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3014284782.html
Było już kilka razy ale nie trafia: do modyfikacji konfiguracji nie trzeba modyfikować elma
Marcineczek1999 09-03-2013, 20:35 Witam, mam problem odnośnie programu ElmConfig 0.2.5 ( najnowsza wersja ), a mianowicie nie wiem jak zapisać zmiany : np. chcę zmienic automatyczne światła i nie wiem jak to potem zapisać ... :( Pomóżcie
larkowiec 09-03-2013, 21:05 ...Czy taki jak na tej aukcji kabel po przerobieniu pozwoli na zmianę centralnej konfiguracji samochodu?
http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3014284782.html
Dokładnie taki kupowałem (od tego samego sprzedającego). Możesz spokojnie brać.
Przerabiać nie musisz (ale wtedy zostaną błędy nieskasowane w modułach na MS-CAN).
darmodziej 10-03-2013, 09:45 Z ciekawości zapytam, czy tym programem można też coś pozytywnego zrobić w starszych Mondeo, czy nie?
U mnie po sczytaniu konfiguracji pokazał się błąd U2101- Niezgodna konfiguracja modułu sterującego(BCM) , dodam że absolutnie nic nie zmieniałem w konfiguracji, tylko odczyt, oprócz tego zauważyłem że program nie czyta poprawnie kofiguracji bo nie które opcje są nie zaznaczone(albo nie wybrane) pomimo istniejącej funkcji w samochodzie, jak dla mnie gorzej od starszych wersji, bo gdy włączyłem sobie autolock w wersji 2.3 nie miałem żadnych problemów.
akurat w wersji 2.3 program źle zapisywał (Tedi_k to odkrył), następne wersje były pozbawione tego problemu - to znaczy, że nie wprowadzały nowych błędu, ale nie poprawiały błędu wprowadzonego przez wer. 2.3 - jeśli choć raz zapisało się w BCMie konfigurację wersją 2.3 to błąd w CCC jest
rozwiązaniem tego jest przywrócenie z zegarów kopii oryginalnej konfiguracji CCC - ta funkcja ma się dopiero pojawić w programie
gigant87 14-03-2013, 19:09 Dokładnie taki kupowałem (od tego samego sprzedającego). Możesz spokojnie brać.
Przerabiać nie musisz (ale wtedy zostaną błędy nieskasowane w modułach na MS-CAN).
Cześć. :)
Co to jest ten MS-CAN?
Kupiłem ten kabel z aukcji, instaluję ELMConfig na kompie i zaraz idę do samochodu sprawdzać możliwości. :)
Lepiej nie idź, bo to pytanie świadczy, że b. mało czytałeś w temacie, a tym programem można też zrobić z auta warzywko
gigant87 14-03-2013, 21:02 OK, dzięki. :)
Wcześniej miałem trochę do czynienia z Evoscanem, ale to w Mitsubishi (http://usterki.hobby-elektronika.eu/mitsubishi.html).
Myślałem, że przeczytanie tego wątku wystarczy.
Co zatem polecasz?
larkowiec 14-03-2013, 22:32 Wpisz ELMConfig w szukajkę.
Temat o tym programie jest jeszcze m.in. na forum C-max i S-max. Na oba warto poświęcić czas.
krczydar 21-03-2013, 11:08 Witam. Chciałem się upewnić:
1. Czy ELMConfig pozwoli mi wyłączyć światła skandynawskie?
2. Czy ELMConfig pozwoli wyłączyć drugą sondę lambdę(tą za katalizatorem, bo wciąż wyskakuje błąd niskiej wydajności katalizatora, podobno wyłączenie drugiej sondy rozwiąże problem, a autko za kilka dni będzie zagazowane, więc ekologia nie ucierpi)
3. Znalazłem różne ELM-y, od 300zł do 50,
http://allegro.pl/interfejs-kabel-elm327-obd2-diagnostyka-cd-ford-i3052592399.html
http://allegro.pl/interfejs-elm327-ms-can-hs-ford-elmconfig-ff2-ffn-i3051067906.html
http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i3106376764.html
Czy jest jakaś zasadnicza różnica w tym co pozwolą mi zrobić/zmienić w aucie? Chciałbym kupić jak najlepszy, ale nie chcę też wydawać 300zl, jeśli sprzęt ma mieć te same możliwości co ten za 50zł.
Mój samochód to Mondeo MK4 2.0PB
p_swiderski 21-03-2013, 11:17 Nie włączysz, bo ELMconfig jest do Mondeo MKIV... chyba...
Ja dzisiaj za pomocą kabelka za 99zł z allerogo aktywowałem nawigację i bluetootha przez ELMconfig. Teraz widać je w Convers +. Nic nie popsułem, auto dalej jeździ, błędy udało się wykasować, czyli jest dobrze. :)
kolega napisał w ostatniej linijce swojego posta: "Mój samochód to Mondeo MK4 2.0PB " a więc ELMConfig jest dla niego
1. Czy ELMConfig pozwoli mi wyłączyć światła skandynawskie?
tak
2. Czy ELMConfig pozwoli wyłączyć drugą sondę lambdę(tą za katalizatorem, bo wciąż wyskakuje błąd niskiej wydajności katalizatora, podobno wyłączenie drugiej sondy rozwiąże problem, a autko za kilka dni będzie zagazowane, więc ekologia nie ucierpi)
nie
Czy jest jakaś zasadnicza różnica w tym co pozwolą mi zrobić/zmienić w aucie? Chciałbym kupić jak najlepszy, ale nie chcę też wydawać 300zl, jeśli sprzęt ma mieć te same możliwości co ten za 50zł.
nie ma, ale trafiają się takie egzemplarze, które w ogóle nie chcą działać z ELMConfigiem - popatrz na kilka poprzednich stron tego wątku (lub wątku o elmconfigu na podforum SMaxa)
krczydar 21-03-2013, 11:46 Bardzo dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi. Przepraszam za zamieszanie, jeszcze nie zmieniłem profilu z samochodem, już to robię :) A jest jakaś inna możliwość(poza ASO) żeby wyłączyć tą drugą sondę, czy pozostaje mi tylko tulejka?
Witam,
Proszę o info, może ktoś używa tego ustrojstwa. Chcę odczytać temperaturę oleju w automatycznej skrzyni biegów. Czy takim Interfejsem diagnostycznym FORD USB VCM IDS MINI OBD2 z Viacoma można odczytać tą temperaturę ?
Albo tak albo nie. miniVCM z FoCOMem dość słabo radzi sobie z obsługą TCMów (sterowników automatycznej skrzyni). Jest parę typów obsługiwanych i sporo typów nie obsługiwanych. Loteria. Oprogramowanie jest mocno nie intuicyjne i kłopotliwe (bardzo dużo sterowników nie jest rozpoznawanych automatycznie tylko trzeba ręcznie wskazać właściwy przypadek...) oraz rozwijane jest dość chaotycznie - nigdy nie wiadomo czy dany moduł będzie miał zaimplementowane interesujące funkcje czy nie. Do tego nie wiem (nie sprawdzałem), czy w ogóle jest tam odczyt temperatury oleju skrzyni.
Dzięki za info. Może wiesz jaki interfejs ma możliwość odczytu temperatury oleju w ASB ?
Jeśli jest to parametr odczytywalny, to na pewno fordowski warsztatowy VCM z oprogramowaniem IDS.
hades2002 14-04-2013, 19:35 Witam wszystkich forumowiczów.
Mam taki oto problem z ELMConfig. Elm327 kupiłem TU (http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3014284782.html)( gdzieś na forum polecany sprzedawca). Wszystko niby fajnie, ale jedyną prędkość jaką mogę ustawić to 19200, przy innej w ELMConfig wyskakuje błąd. Przy 19200 łączy się z komputerem auta, ale konfiguracji centralnej już nie zczyta, bo wyskakuje okienko, że tylko przy 38400 można to zrobić. Próbowałem na trzech kompach (XP/7) efekt ten sam. Wydaje mi się, że to chyba problem z ELM327, ale może mi się tylko wydaje. Może ktoś mądrzejszy ode mnie coś doradzi. Z góry dziękuje.
larkowiec 14-04-2013, 22:08 Popróbuj ustawić prędkość i czasy opóźnienia zgodnie z tym:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1886236&postcount=93
U mnie śmiga przerobiony taki sam kabelek na prędkości 115200.
Testy prędkości możesz robić off-line (w domu).
hades2002 21-04-2013, 18:42 Dzięki za odpowiedź :) Pokombinowałem i okazało się, że pomogła aktualizacja sterowników jak kolega kolopeter pisał TU (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1994797&postcount=240). Pozmieniałem co chciałem i z auta roślinki nie zrobiłem, więc sukces :) Mam jeszcze jedno pytanie. Sterowanie głosem mam po niemiecku a ten język jakoś mi nie leży i chcę zmienić na angielski. Jeżeli się da przez ELMConfig to może ktoś podpowie jak.
nie, nie da się zmienić języka Voice Control w module bluetooth, trzeba wymienić moduł
ps.
np. ten: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=180760 :)
Dzięki za odpowiedź :) Pokombinowałem i okazało się, że pomogła aktualizacja sterowników jak kolega kolopeter pisał TU (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1994797&postcount=240). Pozmieniałem co chciałem i z auta roślinki nie zrobiłem, więc sukces :) Mam jeszcze jedno pytanie. Sterowanie głosem mam po niemiecku a ten język jakoś mi nie leży i chcę zmienić na angielski. Jeżeli się da przez ELMConfig to może ktoś podpowie jak.
W moim aucie / przyprowadziłem z Niemiec / w/g VIN jest tak:
- Z 8 głonikami serii z bog.wyp.
- Pakiet instal. telef. B - Niemiecki
- Moduł aktywowany głosem - Niemiecki,
jednak komendy można podawać po angielsku i działa. Nie pamiętam czy już tak było, czy w nawigacji / duży blaupunkt / zmieniłem z niemieckiego na angielski.
w przypadku jednej z nawigacji (NX?) za sterowanie głosem odpowiada właśnie sama nawigacja a nie moduł bluetooth - wtedy można zmienić język komend głosowych; w innych przypadkach nie
No to pewnie mam ten przypadek , na szczęście. Nikt nie rozkazuje mi jak jechać po NIEMIECKU :wink:
Kapsel_lg 22-04-2013, 18:35 tak, w blaupunkt nx można zmieniać język komend bo to ona steruje vc a moduł bt może być dowolny
Jest nowa wersja ElmConfiga!! Doszła obsługa kopii konfiguracji w zegarach
Juupiilaaaa :D testował ktoś? poprawia błąd błędnej konfiguracji modułu jak się skopiuje konfiguracje z zegarów i wgra ją do BCM ?
testował ktoś?
działa
poprawia błąd błędnej konfiguracji modułu jak się skopiuje konfiguracje z zegarów i wgra ją do BCM ?
można tak tylko domniemywać, bo przecież tego błędu nie widać, więc też nie wiadomo kiedy zniknął
U mnie widać ten błąd cały czas, fakt w teście zegarów go nie pokazuje ale elmconfig go wykrywa przy skanowaniu BCM, jak i również inny program, którego uzywałem do skanowania auta i nie można go niczym wykasować. Ktoś pisał że wgranie oryginalnej kofiguracji z zegarów powinno rozwiązać problem, dla tego się pytam ;)
jak go widać???
mi się wyświetlał błąd konfiguracji, ale interpretowałem to, że inna jest kopia konfiguracji w zegarach, a inna w BCMie (zmieniłem radio na high i coś tak jeszcze)
jesli masz błąd konfiguracji, a kompletnie nic nie zmieniałeś w BCM to masz rację.
Ale jeśli nic byś nie zmieniał, to być konfiguracji nie zapisywał i błąd nie pojawiłby się ;)
Ktoś pisał że wgranie oryginalnej kofiguracji z zegarów powinno rozwiązać problem, dla tego się pytam
autor ElmConfiga tak pisał, teraz go zapytałem czy to podtrzymuje, czekam na odpowiedź
Jedyne co zmieniłem, to włăczyłem automatyczna blokade drzwi po ruszeniu, i nic więcej.
P. S
Co daje zmiana radia na high? Jest jakaś różnica?
Jedyne co zmieniłem, to włăczyłem automatyczna blokade drzwi po ruszeniu, i nic więcej.
czyli musiałeś po tej zmianie wgrać nową konfigurację do auta - jesli posługiwałeś sie wtedy ELMConfigiem z błędem, to został on w konfiguracji
Co daje zmiana radia na high? Jest jakaś różnica?
Rosjanie piszą, że "lepszy dźwiek" - jakoś nie usłyszałem tego - ale chodzi o to, że zmieniłem fabryczne radio 6006cd ('low') na soniaka ('high')
Wczoraj się pobawiłem trochę nową wersja programu ;), skopiowałem konfigurację z zegarów i wgrałem do BCM(sprawdziłem błędy-brak :D ) później dokonałem zmian w konfiguracji(autolock po ruszeniu oraz na próbę zmiana radia z low na high tak na próbę)
i wszystko ładnie śmiga, szkoda tylko że nie można ustawić chwilowego spalania :(
mi się wyświetlał błąd konfiguracji, ale interpretowałem to, że inna jest kopia konfiguracji w zegarach, a inna w BCMie
Jak robiłem wszystko ostatnią wersją programu to nie mam żadnego błędu(przynajmniej elmconfig nic nie pokazuje) , w zegarach mam oryginalną konfigurację, a w BCM zmienioną, więc musiała to być wina poprzedniej wersji programu ;)
...
Rozumiem, że za pierwszym razem nie spisałeś, no ale za drugim razem mógłbyś jednak dać nam jakąś szansę pomocy - spostrzegłem, że sprawnie robisz printscreeny - no więc do dzieła!
Trochę to trwało, ale wczoraj jeszcze raz próbowałem odczytać konfigurację (BCM -> Procedures); wersja programu ELMConfig 0.2.6.
W trakcie odczytu (poprzednio też tak było) zapalają mi się wszystkie kontrolki na wyświetlaczu Convers, włącza się climatronic, radio kasuje ustawienia na domyślną godzinę/datę. Natomiast na końcu (wg paska postępu, który ja dole okienka z programem) wyskakuje błąd.
Całą komunikacją zalogowałem też do pliku. Może ktoś znający się na rzeczy wykryje co jest nie tak? Oczywiście komunikat "checksum error" jest dla mnie zrozumiały, ale co jest jego przyczyną, to już nie.
Sprawdź czy konfiguracja CCC z zegarów czytana jest poprawnie.
Jeśli tak - zapisz ją do BCM. (Odczyt z IPC - save do pliku - zapis do BCM).
Zrób tak bez żadnych dodatkowych kombinacji...
To co widać na obrazku jest niepokojące... (VBF to chyba blok konfiguracji).
Kapsel_lg 02-05-2013, 19:50 a ja mam problem z tym że o ile komunikacja pomiędzy elm a pc działa bez problemów o tyle nie ma komunikacji po CAN czyli interfejs nie widzi auta (mam elm na USB).
Interfejs po wydaniu komend pięknie miga i nic :(
poniżej log:
< AT L0
> AT L0
> OK
< AT E0
> AT E0
> OK
< AT H0
> OK
< AT S1
> OK
< AT D0
> OK
< AT AT0
> OK
< AT ST13
> OK
< AT TPB
> OK
< AT SH720
> OK
< AT CAF0
> OK
< 720 03 19 02 8F 00 00 00 00
> CAN ERROR
< AT WS
> ELM327 v1.5
Aktualna wersja (2.7b) nie czyta mi konfiguracji z bcma, błąd wyskakuje pod sam koniec. Próbowałem wiele razy.
Wersja 2.6 działa bez problemu
jest u Was?
heja.
ja mam pytanie a jki kabel polecacie? a może ktoś sprzedaje z forum kabeled do podłaczenia i dagnostyki komputera?
Przecież to chyba nawet w tym temacie jest ? :evil:
No może i jest.
Ale jak ktoś już kupił taki interfejs posprawdzał to może się wypowiedzieć czy ten co polecają na forum jest dobry i ewentualnie od kogo kupił wtedy lepiej kupować od sprawdzonych osób.
Witam serdecznie Wszystkich, korzystałem z wyszukiwarki ale niestety nie znalazłem bezpośredniej odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie nosze się z zam iarem kupna przewodu diagnostycznego do auta. Z uwagi na posiadanie dwóch aut tj. Fiesta 1.4 Tdci 2002r. oraz Mondeo 2.0 Tdci 2008 chciałbym aby przewód obsługiwał moje autka i mógłbym zrobić nim najwięcej....
Znalazłem na allegro kilka pozycji w moim przedziale cenowym:
- http://allegro.pl/interfejs-ford-mondeo-s-max-grand-c-max-galaxy-cd-i3274558469.html
- http://allegro.pl/interfejs-ford-mondeo-focus-fiesta-fusion-galaxy-i3265230342.html
- http://allegro.pl/interfejs-tester-elm327-ford-j1850-ms-hs-can-elm-i3276656628.html
- http://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-ford-com-96-2004-promocja-i3273881888.html
Dzięki za pomoc
slav-kiler 11-06-2013, 10:51 No może i jest.
Ale jak ktoś już kupił taki interfejs posprawdzał to może się wypowiedzieć czy ten co polecają na forum jest dobry i ewentualnie od kogo kupił wtedy lepiej kupować od sprawdzonych osób.
Witam , kupiłem kabelek ELM327 Ford HS MS CAN ELMConfig FFN ForScan M3Scan FF2 J1850 VPW PWM MS-CAN bus
z firmy Motodiagnostyka
i niestety elmconfig mi nie działają , ustawione według instrukcji. inne programy działają.
http://www.motodiagnostyka.com/index.php
niestety nie polecam tej firmy ,po zakupie kabla , który nie działa jak poleciła pani do mondeo 2008 , nie odbierają telefonów , skrzynka pełna więc niema jak zostawić wiadomości na poczcie głosowej, na maile nie odpowiadają.
a czytałeś trochę ten wątek? :(
kilka razy przewijała się sprawa, że te od razu przerobione ELMy nie chcą działać z ELMConfigiem, więc wniosek był taki, żeby kupić najzwyklejszego ELMa 327 na USB (za przysłowiowe 50zł)
a czytałeś trochę ten wątek? :(
kilka razy przewijała się sprawa, że te od razu przerobione ELMy nie chcą działać z ELMConfigiem, więc wniosek był taki, żeby kupić najzwyklejszego ELMa 327 na USB (za przysłowiowe 50zł)
Kolego cyli mówisz ze wystarczy jak kupie np taki kabel http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3285427062.html i go przerobie wedlug schematu ktory gdzies jest na forum i program typu Elm config czy jakies tam inne będą mi działały tak?
Nie chcę Ci się cofnąć kilka stron do tyłu (co powyższy post chyba potwierdza), a będzie Ci się chciało przerabiać??? :)
cofałem kilka stron wstecz i czytalem.
Ludzie wklejali różnego ordzaje kable ale wszystkie kosztowały okolo 100 zl .
Ty piszesz ze te za 50 zl tez moga byc wiec znalazlem najtanszy i pisze czy ten by pasowal.
A pytam dlatego ze własnie sam chce go przerobic i jak cos zepsuje to wole stracic tylko 40 zl.
Nie jestem elektrykiem wiec na schematach sie nie znam.
Tak cieżko odpisac:
Tak ten tez będzie działał po przerobieniu.
Takie dogryzanie powoduje tylko mnożenie postów i utrudnia czytanie wątku.
Pytanie brzmi :
Tylko po co?
bodziofila 11-06-2013, 20:13 przyzwyczaj sie tak tu jest,z czasem nawet okg:D
Takie dogryzanie powoduje tylko mnożenie postów i utrudnia czytanie wątku.
Pytanie brzmi :
Tylko po co?
nie Kolego, mylisz się
nie chodzi o dogryzanie i mnożenie postów, tylko o zachęcenie (przymuszenie/zmuszenie) do przeczytania całego tego wątku (oraz wskazane jest przeczytanie wątku o ELMConfigu na podforum S-Maxa) dla TWOJEGO DOBRA!!!!!!!
Jak już przeczytasz, to będziesz wiedział, że były przypadki, że nieumiejętne posługiwanie się tym genialnym programem może doprowadzić do uwalenia auta, zrobienia z niego "warzywka"
oczywiście mógłbym przejrzeć wątki i przekopiować trochę "złotych myśli" dla początkujących (pewno zajęłoby to mi 10-15 minut), ale proste pytanie: dlaczego ja, a nie Ty, osoba potrzebująca ma to zrobić???? Dlatego, że Tobie (i sporemu gronu osób nowych w temacie ELMConfiga) poprostu nie chce się?
Przecież, jeśli chcesz wiedzieć co i jak, to Ty powinieneś te kilkanaście minut poświęcić, a nie czekać aż będzie podane na tacy
To nie jest tak, że wiem i nie powiem, nie chcę pomóc - wszystko (no pewno prawie wszystko) zostało napisane, więc z szacunku dla innych warto samemu przejrzeć, a nie pytać jaki kabelek kupić, jaki do mojego auta, czy ten kabel będzie działał, jak zainstalować itp.
cofałem kilka stron wstecz i czytalem.
Ludzie wklejali różnego ordzaje kable ale wszystkie kosztowały okolo 100 zl .
Ty piszesz ze te za 50 zl tez moga byc wiec znalazlem najtanszy i pisze czy ten by pasowal.
A pytam dlatego ze własnie sam chce go przerobic i jak cos zepsuje to wole stracic tylko 40 zl.
Nie jestem elektrykiem wiec na schematach sie nie znam.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1971869&postcount=81 - chodziło mi o to, jak widać nie trzeba być elektrykiem
Tak cieżko odpisac:
Tak ten tez będzie działał po przerobieniu.
TAK, BARDZO CIĘŻKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
do q.wy nędzy!
czy tak ciężko zrozumieć, że patrząc na zdjęcie czarnego pudełka z pomarańczową naklejką NIKT NIE ZAGWARANTUJE że będzie działało, bo nikt tu nie jest wróżką, więc nie potrafi przewidzieć co skośne ludki tam włożyły do środka???
ręce opadają...
do q.wy nędzy!
czy tak ciężko zrozumieć, że patrząc na zdjęcie czarnego pudełka z pomarańczową naklejką NIKT NIE ZAGWARANTUJE że będzie działało, bo nikt tu nie jest wróżką, więc nie potrafi przewidzieć co skośne ludki tam włożyły do środka???
ręce opadają...[/QUOTE]
Skomentuje to w jeden prosty sposob.
To po jaką cholere piszesz kilka postów wyżej że kazdy interfejs nawet za przysłowiowe 50 zł. Wiec pocoto piszesz skoro tak naprawde nie jestes pewien czy będzie działał?
i kto tu pisze bez sensu?
Pozatym czytałem ze można uwaliś komputer tym programem wiec w ogole nie rozumiem oco ci chodzi? Pozatym nawet o to nie pytalem wiec nie wiem po co sie rozpisujesz?
To po jaką cholere piszesz kilka postów wyżej że kazdy interfejs nawet za przysłowiowe 50 zł. Wiec pocoto piszesz skoro tak naprawde nie jestes pewien czy będzie działał?
tak???
kłania się czytanie ze zrozumieniem!
nic takiego nie napisałem, że każdy będzie dział, za to w tym poście http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2027948&postcount=125 napisałem:
"kilka razy przewijała się sprawa, że te od razu przerobione ELMy nie chcą działać z ELMConfigiem, więc wniosek był taki, żeby kupić najzwyklejszego ELMa 327 na USB (za przysłowiowe 50zł"
rozumiesz różnicę???? (celowo podkreśliłem kluczowe słowo)
pomyśl, tak na logikę: patrząc na zdjęcie czarnego pudełka z pomarańczową naklejką ELM327 NIE DA SIĘ NIE ZAGWARANTOWAĆ "Z RĘKĄ NA SERCU", że będzie działało, bo nikt tu nie jest wróżką, więc nie potrafi przewidzieć co skośne ludki tam włożyły do środka???
Jak można zapewnić, że jakieś skomplikowane urządzenie na pewno działa nie testując go uprzednio? no jak??
ja nie umiem takiej sztuki, może ktoś z szanownych kolegów potrafi? ;)
Pozatym czytałem ze można uwaliś komputer tym programem wiec w ogole nie rozumiem oco ci chodzi? Pozatym nawet o to nie pytalem wiec nie wiem po co sie rozpisujesz?
no patrz, a ja w Twoim poście (tym: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2028077&postcount=126) zauważyłem pytanie dotyczące zakupu następującej treści:
"Kolego cyli mówisz ze wystarczy jak kupie np taki kabel http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-for...285427062.html i go przerobie wedlug schematu ktory gdzies jest na forum i program typu Elm config czy jakies tam inne będą mi działały tak? "
i kto tu pisze bez sensu?
no właśnie - kto? bardzo dobre pytanie :D
Dalej jednak twierdze ze ty piszesz bez sensu ale nie ważne będe mądrzejszy i nie bede sie kłocił.
Mayak - easy ;-)
Niech nasz niecierpliwy kolega rozkręci pudełko pokaże co jest w środku i niech sprawdzi w wątku czy taki model już był przrabiany. Ja osobiście przećwiczyłem z kolegą 4-ry różne adaptery i jedyny który nie działał to niebieska ekskluzywna wersja za cirka 80 pln. Pozostałe czarne po 40 pln za każdym razem miały co innego w środku mimo takiej samej obudowy.
Co do wróżki zgadzam sie z Tobą.
slav-kiler 13-06-2013, 13:50 Ja się nie wstydzę i pokazuję co mój kabelek ma w środku.
ELM327 Ford HS MS CAN ELMConfig FFN ForScan M3Scan FF2 J1850 VPW PWM MS-CAN bus z firmy Motodiagnostyka
i niestety elmconfig mi nie działa , ustawione według instrukcji. inne programy działają. Strona sprzedawcy http://www.motodiagnostyka.com/index.php
Jest nowa wersja ELMCOnfiga - v. 0.2.9
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
wreszcie poprawnie czyta i zapisuje konfigurację do BCMa i zegarów, więc nie trzeba używać starej wersji
Mam takie pytanie, ElmConfig czyta takie parametry z silnika jak: korekty STFT LTFT, napięcie z sąd lambda, informację z OL, CL itp .? (2.0 pb)
Myślę że Tak, pytam dla pewności :)
Bardziej chciałbym wiedzieć, jak szybko są one odświeżane, Konkretnie czy nadaje się to do strojenia Korekt LPG?
ELMconfig jest programem do konfiguracji a nie do diagnostyki (poza odczytem błędów oraz bardzo prymitywnym odczytem dosłownie kilku parametrów OBD), więc nie czyta praktycznie żadnych PIDów.
Duże prawdopodobieństwo, że parametry te przeczyta FORScan - szczególnie ten nowy.
Dzięki. Hmm, no trudno, trzeba będzie mi to osobiście przetestować.
Dzięki. Hmm, no trudno, trzeba będzie mi to osobiście przetestować.
daleko nie masz, tylko jedno kliknięcie: http://forscan.org/download.html :D
Mam takie pytanie, ElmConfig czyta takie parametry z silnika jak: korekty STFT LTFT, napięcie z sąd lambda, informację z OL, CL itp .? (2.0 pb)
Duże prawdopodobieństwo, że parametry te przeczyta FORScan - szczególnie ten nowy.
Tak, potwierdzam, przetestowałem, Odświeża się to podobnie jak w Vectrze, Czyli powinno mi się udać wystroić LPG po korektach.
A tak poza tym to pozostaje rozszerzyć funkcjonalność interfejsu....
Moze jestem slepy, ale nie widze opcji HLA dla Mondeo MK4 (?)
Dla sterownika Focusa znalazlem w HEC (choc nie wiem czemu jest razem z wskaznikiem zmiany biegow)
Drugie pytanie: doczytalem gdzies ze do ElmConfig mozna wgrac konfiguracje auta wprost z pliku as-build. Znalazlem strone z ktorej mozna sciagnac takie pliki podajac VIN. Ale nie udalo mi sie znalezc funkcji wczytania takich danych do ElmConfigu. Jest w ogole dostepna ta opcja w najnowszej jego wersji?
Parę razy już było - część funkcji (w tym HLA) zaszyta jest wprost w modułach a nie w konfiguracji centralnej pojazdu. Podobnie jest na przykład z automatycznym składaniem lusterek po zamknięciu centrala - funkcja modułu a nie centralnej konfiguracji.
Aby zaczytać konfigurację zawartą w AS-BUILD MND4 do ELMconfiga, trzeba to zrobić sposobem - wyciągnąć z XMLa sam ciąg znaków konfiguracji CCC i ręcznie utworzyć plik .elm dla ELMconfiga.
Dzieki. To jeszcze pytanko. co wyciagnac z as-built dla FF2 ?
Dla FF2 się nie da tak prosto... Przekodowanie AS-BUILDa FF2 na funkcje modułów częściowo jest możliwe przy pomocy (niedorobionego) programu ELM-FF2. W ELMconfigu nie jest to wykonalne.
Dzieki. To jeszcze pytanko. co wyciagnac z as-built dla FF2 ?
samo wyciągnięcie fabrycznego as-built'a z serwera Forda jest możliwe:
w okno adresu przeglądarki wrzucasz:
http://www.vrep.fordtechservice.dealerconnection.com/vdirs/asbuilt/abreq.asp?vin=X9F4XXEED46P26161&Vehicle=&Year=&VR_Quickstart=# tylko zamiast tego przykladowego VINu wpisujesz swój
Mam pytanie: dlaczego elmconfig rozpoznaje mój silnik jako 130 PS CS czy jakoś tak skoro w dowodzie mam 115 PS? VIN też potwierdza że 115 PS Econetic
jackoski 12-08-2013, 16:10 Przeczytalem caly temat i nie moglem znalezc informacji krok po kroku w jaki sposob aktywowac tempomat. Czy ktos moglby opisac łopatologicznie co gdzie kliknac w programie?
...Czy ktos moglby opisac łopatologicznie co gdzie kliknac w programie?
No tyle, że operacja jest z tych najprostszych...:shock:
Co tu można dodać do podawanego parę razy przepisu:
1) Wchodzisz do BCM->Procedures, robisz "Read CCC from BCM'
2) Wchodzisz w CCC, robisz 'Save CCC' (do pliku, dla bezpieczeństwa)
3) zmieniasz co trzeba - w tym konkretnym przypadku na 2 stronie CCC masz 3-cią od góry w prawej szpalcie opcję "Cruis contyrol' - zmieniasz jej wartośc na 'With cruis control'.
4) Wracasz do BCM-> procedures, robisz 'Write CCC to BCM'
Jeśli po drodze coś się nie uda, to zaczynasz sie mocno martwić, bo przy takim doświadczeniu potrzebna będzie laweta i kilka setek euro na reanimację auta w ASO...:027:
jackoski 13-08-2013, 16:48 Ok, dzieki, zapomnialem jednak przerobic kabelek stad nie moglem sie za bardzo polaczyc.
Nie ma potrzeby przerabiac kabelka do tego
jackoski 13-08-2013, 21:11 No to mam panowie problem. Wchodze do programu i zaznaczam tak:
http://images61.fotosik.pl/70/257ecdd7215d8012med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Wchodze dalej i mam tak:
http://images64.fotosik.pl/70/faba3326c90b9eaemed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images64.fotosik.pl/70/334593b5ce5bc608med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Gdy wejde w BCM>Procedures> i klikam "Read CCD from BCM" wyskakuje:
"to perform this operation connection speed at least 115200 bps is required. 500000 bps and higher is recommended".
Jednak po zmianie predkosci nie moge juz w ogole wejsc do programu i pojawia sie okienko: "correct response from ELM timed. Received response to request "AT Z": "u" ".
A jak zmieniasz prędkość? Wchodzisz w setup? Robisz test prędkości?
wczoraj pojawiła się (2 tyg. temu testowałem wersję beta) nowa wersja ELMConfiga - 0.2.10 -> http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/14402985/ -> http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
zmiany
- automatyczny wybór prędkości połączenia
- obsługa konfiguracji modułu KVM (platforma FF2)
- obsługa konfiguracji ACU = radia (FF2)
- możliwość wgrania fabrycznej konfiguracji modułów (As-Built), wymagane podłączenie do internetu (FF2)
- poprawki w obsłudze PCMa dotyczące parametrów w vid-block (Kuga 4WD/2WD)
- poprawki w liczeniu sumy kontrolnej na trzeciej stronie konfiguracji HEC (FF2 zegary poliftowe)
jackoski 14-08-2013, 19:00 No i w koncu zadzialalo :)
Sciagnalem ostatnia wersje programu 0.2.10 ktora wrzucil dziasiaj kolega mayak, podlaczylem, samo wybralo predkosc i uaktywnilem tempomacik :D
Dzieki koledzy za pomoc :)
- możliwość wgrania fabrycznej konfiguracji modułów (As-Built), wymagane podłączenie do internetu (FF2)
Genialne i dziala tez dla MDO.
w zakladce PAGE1 trzeba wpisac recznie swoj WIN i wcisnac button "Load CCD from AsBuilt".
Edit: ... ale niektore rzeczy pokazuje inaczej niz mam:
- without aux audio input
- without homesafe lighting (to jest chyba odprowadzanie swiatlami do domu)
- without shift indication (a to ta zielona strzalka ktora sugeruje zmiane biegu zbyt wczesnie ;) )
Jestem prawie ;) pewny ze wszystkie te 3 ficzery mam
Maksikaz 21-08-2013, 14:38 Jestem nowy - proszę na mnie nie krzyczeć g:DD.
Mam działający zestaw na ELMie - na szczęście kupiłem interfejs jakieś dwa lata temu do Foki - i po przeróbce i zamontowaniu przełącznika wszystko działa a nawet śmiga z prędkością 500000bps.
Tak czytam na rożnych forach (niniejszym, rosyjskim i angielskim), staram się ze zrozumieniem i chyba mam już za dużo informacji :-).
Więc krótkie pytania do fachowców:
1. w ELM Config 2.10 - zmiana konfiguracji odbywa się wyłącznie na stronie Centralnej Konfiguracji Pojazdu (po zaczytaniu z BCM)? W IPC jest tylko kopia (nie muszę jej modyfikować równocześnie z BCM) ?
2. Po zczytaniu i zapisaniu kopii BCM - nigdzie nie mogę znaleźć parametrów do opcji (zamykanie przy prędkości .... km etc) - czy to kwestia platformy (Mondeo MK4), powrotu do starszej wersji ELMConfig - czy jestem tłukiem :619: ?
3. Jeśli dobrze zrozumiałem - dodatkowe funkcje (np. Hill Assist) - to nie tyle kwestia modułów co plików kalibracji do tych modułów (pytanie czy jest możliwość ich pozyskania - na bazie konkretnych funkcjonalności, wymiany między pojazdami - przy zgodności hardwarowej modułów.
Ostatnie pytanie - czy BCM BG9T-xxxxxx-EL to kompletna bieda, czy wypas tylko trzeba zmienić plik kalibracji (mam AL) ?
Co złego to nie ja :-)
Mam pytanko. Wymieniłem fotele na te z pamięcią. Niestety pamięć nie działa. Potrzeba zmienić coś w konfiguracji pojazdu - tak jak przy instalacji tempomatu czy haka? Niestety nie mogę znaleźć tego w programie a nie chcę działać na chybił- trafił. W fotelach działają wszystkie regulacje tylko brak możliwości zapamiętania. Z góry dzięki za pomoc.
A masz moduł pamięci fotela także dołożony ?Dodatkowo powinieneś zmienić lusterka na takie z pamięcią i moduły w drzwiach na takie z funkcją pamięci(jakby co to mam takie na sprzedaż)
lusterka mam (kupiłem w komplecie z tego samochodu co siedzenia) moduły drzwi też (gość co sprzedawał mi fotele dołożył) a moduł pamięci fotela gdzie mam szukać w samochodzie bo może się okazać że tego nie mam
W/g mnie pod fotelem,ale nie jestem pewien,może moduł nie ma zasilania? Z tego co pamiętam to korzysta on z tylnych skrzynek bezpiecznikowych i ze skrzynki w komorze silnika.Musisz sprawdzić,czy masz instalację pociągniętą.Schemat w dłoń i do dzieła.
No właśnie instalacja jest pociągniętą (bez zasilania który w tylnej skrzynce bezpieczników opisane jest jako pamięć fotela - fotel wcale nie reagował) Dołożyłem wiec tą wiązkę. Po tym zabiegu fotel zaczął się ustawiać elektrycznie ale nie mogę zaprogramować położenia. Dlatego pytam czy czasem nie trzeba jeszcze tego uaktywnić w centralnym module pojazdu. Ja niestety nie mogę znaleźć tej rubryki. Schematy posprawdzałem i wszystkie kable już mam.
Nie zdążyłem pobawić się ELMconfig'iem bo rozstałem się z Mondasiem :/ ale zerknij na 85 bajt CCC. Według moich zapisów wygląda to następująco:
85 Memory function
01 - Without memory
02 - With memory
bartoszek 26-08-2013, 15:55 rozstałem się z Mondasiem :/
Łączymy się z tobą w bólu :(
Nie zdążyłem pobawić się ELMconfig'iem
A nie chcesz się przypadkiem go pozbyć, się znaczy ELM`a?
W rear junction box powinieneś dostawić 2 bezpieczniki,tak zrobiłeś ? Do modułu pamięci fotela dochodzi szyna CAN ?
W ELMConfig na 3 stronie prawa kolumna 4 pozycja od dołu jest memory function,ale zdaje mi się ,że to dotyczy lusterek,sprawdź.
A nie chcesz się przypadkiem go pozbyć, się znaczy ELM`a?
Niestety nie pomoge bartoszek - mialem na mysli soft a nie interfejs.
mm32, tez mi sie wydaje ze to opcja zwiazana z lusterkami ale warto sprawdzic.
...
85 Memory function
01 - Without memory
02 - With memory
O witamy po dłuższej nieobecności8)
Wspomniana funkcja jest w ELMconfigu na 3 stronie CCC (prawa szpalta, 4 opcja od dołu) - "Memory function". Pamięć jest połaczona - lusterka + fotele.
Witam
Mam pytanie : jaki z tych całych ELM-ów będzie dzialał bez żadnych przeróbek z MK4 >?
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=elm+ford&search_scope=category-28410
leszcz
Tez właśnie myślałem o tej funkcji ale nie byłem pewien czy to może być to. Bezpieczniki mam i sprawdzałem że z nich prąd dochodzi do fotela. W weekend spróbuje zmienić funkcje w ccc i dam znać czy pomogło. Na razie dziękuję za pomoc
... jaki z tych całych ELM-ów będzie dzialał bez żadnych przeróbek z MK4 >?
Pytanie źle sformułowane: nie da się odpowiedzieć jaki będzie działał bez sprawdzenia... Powinny wszystkie na USB (broń Boże bluetooth!) - do odczytu/zapisu konfiguracji CCC w module BCM. Odczyt błędów modułów na MS-CAN (zegary, klimatyzacja, parktronic i jeszcze parę) powinny tylko te, które mają w tytule ELMconfig.
A który faktycznie zrobi to, czego się od niego oczekuje zwykle okazuje się po zakupie...
Pytanie źle sformułowane: nie da się odpowiedzieć jaki będzie działał bez sprawdzenia... Powinny wszystkie na USB (broń Boże bluetooth!) - do odczytu/zapisu konfiguracji CCC w module BCM. Odczyt błędów modułów na MS-CAN (zegary, klimartyzacja, parktronic i jeszcze parę) powinny tylko te, które mają w tytule ELMconfig.
A który faktycznie zrobi to, czego się od niego oczekuje zwykle okazuje się po zakupie...
No to inaczej. Jaki kupić z tych . Który doradzacie ?
Maksikaz 28-08-2013, 10:11 Jestem nowy - proszę na mnie nie krzyczeć g:DD.
Mam działający zestaw na ELMie - na szczęście kupiłem interfejs jakieś dwa lata temu do Foki - i po przeróbce i zamontowaniu przełącznika wszystko działa a nawet śmiga z prędkością 500000bps.
Tak czytam na rożnych forach (niniejszym, rosyjskim i angielskim), staram się ze zrozumieniem i chyba mam już za dużo informacji :-).
Więc krótkie pytania do fachowców:
1. w ELM Config 2.10 - zmiana konfiguracji odbywa się wyłącznie na stronie Centralnej Konfiguracji Pojazdu (po zaczytaniu z BCM)? W IPC jest tylko kopia (nie muszę jej modyfikować równocześnie z BCM) ?
2. Po zczytaniu i zapisaniu kopii BCM - nigdzie nie mogę znaleźć parametrów do opcji (zamykanie przy prędkości .... km etc) - czy to kwestia platformy (Mondeo MK4), powrotu do starszej wersji ELMConfig - czy jestem tłukiem :619: ?
3. Jeśli dobrze zrozumiałem - dodatkowe funkcje (np. Hill Assist) - to nie tyle kwestia modułów co plików kalibracji do tych modułów (pytanie czy jest możliwość ich pozyskania - na bazie konkretnych funkcjonalności, wymiany między pojazdami - przy zgodności hardwarowej modułów.
Ostatnie pytanie - czy BCM BG9T-xxxxxx-EL to kompletna bieda, czy wypas tylko trzeba zmienić plik kalibracji (mam AL) ?
Co złego to nie ja :-)
Nieładnie :027: . Nawet nikt nie odpowiedział żebym się wypchał ...
Mimo, że na razie jeszcze nie został wprowadzony obowiązek odpowiadania na KAŻDE pytanie - choćby "wypchaj się" jak chciałby autor... odpowiem:
1) Podstawowa kopia CCC to ta w BCM, ta w IPC najlepiej jak jest taka sama jak w BCM (best practice: odczytujem z BCM, zachowujemy kopię bezpieczeństwa na dysk, modyfikujemy, zapisujemy do BCM, zapisujemy do IPC, zapisujemy kopię archiwalną na dysk).
2) Dla opcji zawartych w IPC brak jest dodatkowych parametrów - zawarte są one w kalibracjach modułów.
3) Funkcje nie objęte opcjami CCC realizowane są przez moduły - czy wymagają hardware czy tylko w oparciu o kalibrację nie da się odpowiedzieć ogólnie - pewnie zależy... Co do wymiany kalibracji z modułów pomiędzy zainteresowanymi - a czym Kolega chce te kalibracje odczytywać i zapisywać? Nie widzę łatwo dostępnego narzędzia...
Ostatnia odpowiedź - w moim eCAT barak info o skrzynce BG9T-14A073-EL, więc nie pomogę. Uwaga o narzędziach wymiany kalibracji BCM powyżej...
Maksikaz 28-08-2013, 14:50 Dziękuję - wystarczy tupnąć i od razu najwięksi eksperci odpowiadają :619: (żarcik).
Ad 1. IPC - to tylko kopia bezpieczeństwa (kumam), sama się nie zmieni po zmianach w PCM - kumam, sama zmiana w IPC nic nie zmieni w samochodzie - też kumam g:DD
Ad 2. Korygując o powyższe - chodzi o parametry w BCM - tak jak w GEM w Fokach (automatyczne zamykanie przy prędkości ...)
Ad 3. Czyli to co w Fokach dało się wprowadzić z ręki w GEM jest zaszyte w pliku kalibracji (taki firmware dla hardware) - i nie ma sposobu zmiany/edycji inaczej niż przez wymianę całego modułu z odpowiednimi funkcjami ? Marzyłem że przy tym samym numerze modułu - można by się wymieniać plikami kalibracji (i mieć dodatkowe funkcjonalności)
Da się w jakiś inny sposób zidentyfikować funkcjonalności w BCM/obecnej kalibracji ?
jackoski 28-08-2013, 16:03 No to inaczej. Jaki kupić z tych . Który doradzacie ?
Kup ten http://allegro.pl/elm-327-fiat-opel-honda-toyota-kia-ford-elm327-pl-i3438341257.html
Ja zakupilem od tego sprzedawcy i kabelek dziala :)
Kup ten http://allegro.pl/elm-327-fiat-opel-honda-toyota-kia-ford-elm327-pl-i3438341257.html
Ja zakupilem od tego sprzedawcy i kabelek dziala :)
OK zakupię :)
Chce tylko uaktywnić zamykanie po ruszeniu .
Jak to dokładnie zrobić ? Może mi ktoś napisać kolejność kroków ? Tak lapatologicznie dla laika :P ( co kliknąć itd :)
pozdr leszcz
A czytałeś chociażby ten temat w całości? Jest tu parę razy opisane jak to zrobić.
Ja zakupilem od tego sprzedawcy i kabelek dziala
A sprawdzałeś przy wyższych prędkościach?
Na jakim sterowniku działa?
Pozdrawiam
Kris
A czytałeś chociażby ten temat w całości? Jest tu parę razy opisane jak to zrobić.
Owszem od pierwszej strony .
Ale wole się upewnić więc poproszę o tą instrukcje. Nie uważam się za lenia i poczytałem tu i tam (forum s-max ) i innych ale ..................strzeżonego
A po drugie to wszędzie piszą i robią screeny z aktywacji tempomatu .... a ja juz go aktywowalem sobie kiedyś w IDS-e
jackoski 28-08-2013, 20:13 A sprawdzałeś przy wyższych prędkościach?
Na jakim sterowniku działa?
Pozdrawiam
Kris
Po sciagnieciu najnowszej wersji programu sam wybiera predkosc i z tego co mi sie wydaje chodzi na predkosci 500000
chodzi na predkosci 500000
A czytałeś PCM?
Jaki sterownik w systemie widnieje VCP czy FTDI ?
Pozdrawiam
Kris
Mam pytanie i ewentualną prośbę zarazem:
czy jest ktoś kto ma układ HLA i posługuje się ELMConfigiem?
Prośba dotyczy zczytania centralnej konfiguracji pojazdu i przesłania jej do mnie na priv. Jest spora szansa, że ELMConfigiem uda się aktywować ręcznie ten układ. Poprzez IDS się niestety nie da. Sporo osób (również posiadaczy S-Max'a) jest zainteresowanych tym ukladem, więc może znajdzie się jeden dobry człowiek...
Hi, hope somebody speaks English and can help
Reading BCMii i get at the end a 'checksum error'. What am I doing wrong? Do I have to do something else before I can read the BCM?
Thanks
Peter
Witajcie!
Temat krąży jak bumerang. Mam sławetnego elma i dziś znalazłem chwilkę żeby go przerobić.
Dodam, że przed przeróbką chodził z elm config (po HS) (udało się odczytać CCC).
Przerobiłem wg tego schematu http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig-enable-ford-ecu-functions/
ale nasuwa się jedno pytanie: na pin 6 we wtyczce obd był już podłączony kabel z płytki, więc go odlutowałem i podłączyłem nowt wg schematu ( do przełącznika)
Po odpaleniu elm configa nie odczytał mi nic w pozycji on i off. Co może być przyczyną ?
Moim zdaniem masz większą szansę na odpowiedź jak dopiszesz się do tematu dedykowanemu ELMconfig:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170461
Witajcie
No i doszedł do mnie ten ELM .
Sterownik w systemie to FTDI tak na marginesie.
Poleciałem ochoczo podziałać .
Sczytałem CCC i zapisałem przezornie do pliku :)
Zaznaczyłem na drugiej stronie CCC opcję zamykania drzwi po ruszeniu . No i powrót do BCM i klik do zapisu w BCM .
Ale się wysypało i mi ciśnienie się podniosło.
Uff odpaliłem auto bez problemu .
Co mogło być nie tak ? Teraz lekko się boję .
pozdr leszcz
Witajcie
No i doszedł do mnie ten ELM .
Sterownik w systemie to FTDI tak na marginesie.
Poleciałem ochoczo podziałać .
Sczytałem CCC i zapisałem przezornie do pliku :)
Zaznaczyłem na drugiej stronie CCC opcję zamykania drzwi po ruszeniu . No i powrót do BCM i klik do zapisu w BCM .
Ale się wysypało i mi ciśnienie się podniosło.
Uff odpaliłem auto bez problemu .
Co mogło być nie tak ? Teraz lekko się boję .
pozdr leszcz
Jak aktywowałem u siebie tempomat, to też tak miałem, że podczas jednej sesji mogłem zrobić tylko jedną rzecz:
1. Pierwsza sesja odczytanie konfiguracji i zapisanie do pliku.
2. Rozłączenie się z autkiem
3. Podłączenie kabla na nowo
4. Zapis zmienionej konfiguracji.
5. I wszystko chodzi.:D
Kolega leszcz - albo koloejny kiepski ELM, albo chwilowe "zachwianie" - to się zdarza. Trzeba spróbować jeszcze raz.
Kolega ccLot - kolejny kiepski ELM...
Kolega leszcz - albo koloejny kiepski ELM, albo chwilowe "zachwianie" - to się zdarza. Trzeba spróbować jeszcze raz.
OK jak sprawdzić czy naprawdę jest kiepski lub nie kiepski ELM :D
OK jak sprawdzić czy naprawdę jest kiepski lub nie kiepski ELM :D
1) Otwierając i patrząc czy zrobiony na PICu czy na niePICu... (na PICu przeważnie działają...)
2) Używając - jak działa to dobry:619:
1) Otwierając i patrząc czy zrobiony na PICu czy na niePICu... (na PICu przeważnie działają...)
2) Używając - jak działa to dobry:619:
Otworzyłem i zdjęcia zapodaję
http://images63.fotosik.pl/142/6421e89083239ca1med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images64.fotosik.pl/142/d4af687295aef56fmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images61.fotosik.pl/142/aaa5bc8c04d8cd5fmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Kolego leszcz, a tak trochę z innej beczki - na czym polegało "wysypanie się" przy zapisie BCM-a? Ja ostatnio aktywowałem sobie auto-lock drzwy po ruszeniu i parę innych drobiazgów zmieniałem, i przy manipulacjach na BCM-ie samochód zachowuje się jak choinka - włącznie z komunikatem "usterka silnika" oraz załączeniem oświetlenia kabiny :-) Ale na koniec zapisywania wszystko jest czyściutkie i działa, a parę błędów w DTC do wykasowania. Nie spanikowałeś przypadkiem przy podobnych objawach :p
Tak w ogóle to wielkie podziękowania dla tedi_k, mayak'a i innych expertów na tym forum - dzięki Wam mam niezłą zabawę z ELM-em i moimi FF2FL i Mondeuszem:wink:
ostatnio coś aktywowałem u znajomego w s-maxie - na ostatnim etapie zapisu konfiguracji do BCMa, już za przesłaniu wszystkich bloków, przy kasowaniu CCC (chyba poprzedniego) wyskoczył błąd i zabawa skończyła się - samochód stał się warzywkiem (deska nie świeciła się), a używałem ELSa, czyli póki co, najlepszy i najstabilniejszy kabelek do ELMConfiga.
Ponownie zapuściłem zapis konfiguracji, wszystko poszło ok, auto śmiga, więc proponuję ponowić .
Otworzyłem i zdjęcia zapodaję
Badziewie.
Choćby szlifowanie oznaczeń układu mikrokontrolera o tym świadczy. Na pewno nie jest to zrobione na kontrolerze PIC 18F248 a raczej na jakimś ARMie... Tych "racjonalizatorskich" produktów żółtej myśli technicznej jest tyle, że nie da się o tym nic sensownego powiedzieć.
Prawdziwy PIC 18F248 stosowany w wiekszości ELMów zrobiony jest w obudowie DIL 28 nóg lub w podobnych obudowach do lutowania powierzchniowego. Karta katalogowa tutaj: http://www.elmelectronics.com/DSheets/ELM327DSH.pdf
Przykładowe (poglądowe) zdjęcie "normalnego" ELMa (całkiem przypadkowe - wzięte z netu):
Badziewie.
Choćby szlifowanie oznaczeń układu mikrokontrolera o tym świadczy. Na pewno nie jest to zrobione na kontrolerze PIC 18F248 a raczej na jakimś ARMie... Tych "racjonalizatorskich" produktów żółtej myśli technicznej jest tyle, że nie da się o tym nic sensownego powiedzieć.
No i o to mi chodziło .
Teraz pytanie gdzie kupić taki ELM aby było tak jak trzeba ?
Przecież kupować i otwierać aby sprawdzić to chyba nie o to chodzi .
Ma ktoś namiar na normalną wersję ?
Kolego leszcz, a tak trochę z innej beczki - na czym polegało "wysypanie się" przy zapisie BCM-a? Ja ostatnio aktywowałem sobie auto-lock drzwy po ruszeniu i parę innych drobiazgów zmieniałem, i przy manipulacjach na BCM-ie samochód zachowuje się jak choinka - włącznie z komunikatem "usterka silnika" oraz załączeniem oświetlenia kabiny :-) Ale na koniec zapisywania wszystko jest czyściutkie i działa, a parę błędów w DTC do wykasowania. Nie spanikowałeś przypadkiem przy podobnych objawach
Poprostu jakiś komunikat wywalił że nie może się skomunikować ponieważ stracił połączenie z OBD .
Teraz ten badziew pójdzie do kosza :D Nie chcę nerwów .
Choć sczytał auto poprawnie nie chce mieć stresa :P
bartoszek 06-09-2013, 14:01 Ktoś gdzieś tutaj napisał, żeby kupić od usera allegro alleblanka. Ja kupiłem, kabel jest w drodze. zobaczymy czy zadziała.
Ktoś gdzieś tutaj napisał, żeby kupić od usera allegro alleblanka. Ja kupiłem, kabel jest w drodze. zobaczymy czy zadziała.
kupiłem właśnie u tego sprzedawcy .
Wiec będziesz miał to co ja
bartoszek 06-09-2013, 14:50 ehh, życie 50 zł do kosza.
Kupiłem http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3476963254.html i dodałem ten słynny przełącznik HS/MS CAN :wink:
Tak jak pisałem, daje radę - chociaż ELMConfig na FF2FL troche stabilniej jakby działał niż w Mondeo. Z kolei FORSCAN spokojnie czyta/kasuje błędy i w FF, i w Mondeo.
Nie będę na razie go ponownie rozbierał, żeby sprawdzać typ procka - ale poważniejszych zastrzeżeń nie mam...
Sprzedawca jest ok.
U mnie też ForScan działa ale nie miałem co skasować bo nic nie miałem do kasowania .
Program PCMSCAN też działa i normalnie można odczytać to i owo .
Ale boję się jednak zmienić CCC w Elm-configu
slav-kiler 06-09-2013, 18:26 Witam , więc czy ktoś wie gdzie kupić elma lub inny kabel , który na pewno działa z elmconfig, od kogo kupić ?
http://allegro.pl/chip-tuning-s-mpps-v13-nowosc-k-can-uds-dpf-fap-i3473782050.html
ciekawe czy dało by radę podnieść moc ze 115 koni do 143 , bo mechanik w serwisie forda w gdańsku twierdzi że to ten sam silnik, tylko z innym softem.
U mnie też ForScan działa ale nie miałem co skasować bo nic nie miałem do kasowania .
Program PCMSCAN też działa i normalnie można odczytać to i owo .
Ale boję się jednak zmienić CCC w Elm-configu
No masz prawo się bać, w końcu Twój samochód:P
Dzisiaj uruchamiałem ELM-em tylną wycieraczkę w Mondeo po wczorajszym eksperymencie (miałem nadzieję, że wyłączę ten cykl tylnej po wrzuceniu wstecznego jak przednia działa ale rano okazało się, że tył w ogóle nie działa:shock:).
Ustawiłem w ELMConfigu co trzeba, zapis BCM-a, a tu - w połowie procesu zonk (tzn, błąd). Wyświetlacz Mondka siadł, przednia wycieraczka się włączyła w trybie przerywanym, itp cuda.
Ale na chłodno ponowiłem próbę, i poszło. Musiałem tylko jeszcze zresetować moduł drzwi pasażera, bo nie reagował na przyciski.
Wszystko działa jak należy, 0 DTC - swoją drogą, zawsze mam błędy po przeprogramowaniu jakiegoś modułu, bo komunikacja reszty z nim na moment zanika, to chyba naturalne...
W sumie to próbuję powiedzieć, że jak na interfejs za 45zł z przesyłką sporo idzie zdziałać, no i chyba nie jest łatwo całkowicie ogłupić komputer samochodu.
Prawdziwy PIC 18F248 stosowany w wiekszości ELMów
No właśnie, trochę pogoglowałem i jakoś nikt specjalnie się nie chwali co tam siedzie w środku.
Jednym z niewielu to Viaken informuje O ... PIC24HJ128GP502 Nadaje się to to ?
http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html
...Jednym z niewielu to Viaken informuje O ... PIC24HJ128GP502 Nadaje się to to ?...
Nie testowaliśmy jak ten STN1110 będzie ewentualnie reagował na przeprogramowanie pod MS-CAN oraz przełączanie (dodanym zgodnie z opisem przełacznikiem) magistral HS-CAN/MS-CAN.
Generalnie miikrokontrolery STN są bardzo OK - rosyjski ELS-27 jakiego używamy z mayakiem jest zrobiony na najnowszym STN1170. STN1170 ma już obsługę 3 szyn CAN i nie potrzebuje przełącznika.
rosyjski ELS-27 jakiego używamy z mayakiem jest zrobiony na najnowszym STN1170
A gdzie takie cudo kupić?
Tylko u nich?: http://ffclub.ru/topic/311647/
slav-kiler 07-09-2013, 11:05 Witam , więc czy ktoś wie gdzie kupić kabel z najnowszym STN1170 , który na pewno działa z elmconfig, od kogo kupić ?
...czy ktoś wie gdzie kupić kabel z najnowszym STN1170 ...
Jedyna jak na razie znana konstrukcja to rosyjski ELS-27. Robiony tylko dla zarejestrowanych członków ffclub.ru.
Produkcja całkowicie chałupnicza, kolejka oczekujących zapewne przekracza już 2-letnią zdolność produkcyjną...
Można spróbować namówić VIAKENa (viaken.pl) aby zrobił taki kabel. Trzeba pamiętać, że mikrokontroler STN1170 jest istotnie droższy od STN1110. Koszty produkcji u Rosjan ELS-27 wynoszą ok 250zł za sztukę. Przy tym Rosjanie nie liczą kosztów robocizny i opracowania konstrukcji! Opracowali i lutują bezpłatnie w ramach samopomocy na forum!
Można spróbować namówić VIAKENa (viaken.pl) aby zrobił taki kabel.
http://viaken.pl/pl/interfejs-diagnostyczny-ford-usb-vcm-ids-mini-obd2-1996-2010.html
A ten kabel nie jest podobny (funkcje)?
Czy jest ktoś tutaj kto powie kup kabel x i oprogramowanie y , którymi będzie można sie wpiąć do PCM i oprócz obejżenia błędów i skasowania ich zrobić coś więcej ?????????
slav-kiler 07-09-2013, 19:09 http://www.motodiagnostyka.com/obdlink-mx-bluetooth-diagnostyka-obd2-ms-can-sw-can-pcs-smart-phones-tablets-pda-android-symbian-windows-palmos-p-68.html
jest kabel na stn1170 , ale firmy nie polecam , no i jest bardzo drogi.
Czy jest ktoś tutaj kto powie kup kabel x i oprogramowanie y
Coś mi się wydaje że w obliczu licznych podróbek na rynku to nikt nie zagwarantuje że na 100% konkretny interfejs będzie w pełni funkcjonalny.
A oprogramowanie do konfiguracji, to tak jak w pierwszym poście tego wątku, sam silnik to np FORSCAN.
http://www.motodiagnostyka.com/obdlink-mx-bluetooth-diagnostyka-obd2-ms-can-sw-can-pcs-smart-phones-tablets-pda-android-symbian-windows-palmos-p-68.html
jest kabel na stn1170 , ale firmy nie polecam , no i jest bardzo drogi.
Jak zobaczę, że na STN1170 to uwierzę. W opisie w tabelce jakoś wyraźnie widać STN1110...
Ponadto - nawet na STN1170 nie da się pracować przez bluetooth albo WiFi. Tylko po USB!
ale wymienione w opisie cechy wskazują na 1170
slav-kiler 08-09-2013, 06:41 Jak zobaczę, że na STN1170 to uwierzę. W opisie w tabelce jakoś wyraźnie widać STN1110...
Ponadto - nawet na STN1170 nie da się pracować przez bluetooth albo WiFi. Tylko po USB!
``Dlaczego OBDLink MX zamiast ELM327?
OBDLink MX Bluetooth to interfejs do diagnostyki w standardzie OBD2 zbudowany jest na prawdziwym oryginalnym procesorze STN1170 (następca 1110) który jest o wiele bardziej doskonały niż ELM327 biorąc pod lupę obydwa układy już sama prędkość procesorów przemawia za dziesięciokrotnie szybszym SNT1170 z OBDLink MX``
więc stn1170
...SNT1170 z OBDLink MX - więc stn1170
Tak, już sprawdziłem (wczoraj miałem trochę pomroczności jasnej:P) - ODBLink MX to jest interfejs od ScanTool.net - producenta układów STN1110 i STN1170. http://www.scantool.net/obdlink-mx.html
Nadal pozostaje jednak ważne to co napisałem - na bluetooth i WiFi nie da się obsługiwać konfiguracji CCC oraz programowania modułów.
Może jednak ktoś u nas podjął by się uruchomienia hobbystycznie/handlowo produkcji interfejsu na STN1170? Ceny samych mikrokontrolerów STN1170 zaczynają być akceptowalne... http://www.scantool.net/dev-tools/stn11xx/
W datasheetcie STN1170 jest wszytko na temat schematu referencyjnego http://www.scantool.net/downloads/132/stn1170-ds.pdf
Pozostaje zrobić druk i zapewnić jego produkcję oraz ewentualnie montaż automatyczny, bo ręczne lutowanie SMD to zabawa nie do zaakceptowania...
Z oferowanych na Allegro itp. interfejsów możemy zobaczyć podstawowe parametry i nic więcej , rozeznawałem temat , żeby cokolwiek więcej zrobić trzeba mieć licencjonowane oprogramowanie , którego roczny koszt wynosi
1,600 euro ...(licencja roczna)...
ODBLink MX to jest interfejs od ScanTool.net - producenta układów STN1110 i STN1170
Kurde produkują na BT a nie mają w ofercie na zwykłe USB, tak dziwne.
Może Viakenowi podesłać pomysł, link do twojego posta? albo sam lepiej napisz...
slav-kiler 08-09-2013, 13:18 No właśnie . poco wifi lub bt. Na usb kabel byłby zdecydowanie tańszy. Kwestia tego kto by taki kabel zbudował.
Jeden z moich 2 kabelków ELS-27 do kupienia - wystawiony w dziale "Sprzedam"...:one:
---------
Sprzedany.
mam takie pytanka - jeżeli już gdzieś o tym jest na forum to nie krzyczcie tylko linka mi podeślijcie bo szukałem i nie znalazłem....
1. jaka jest istotna różnica pomiędzy interfejsami elm: 1.4b, 1.5 i 1.5a - czy któryś jest lepszy czy to jest bez znaczenia?
2. napisałem do jednego allegroiwcza co sprzedaje elmy zapytanie o sprawdzenie na jakim układzie je ma i dostałem odpoiedź: "PIC18F25K80 a VCP to PL2303", wcześniej pisał kolega że poleca układ PIC18F248 jak dobrze pamiętam. Pogrzebałem trochę w sieci i nie wiem czy dobrze znalazłem że generalnie oba te układy to jest to samo tylko różnią się ilością pamięci FLASH i SRAM co generalnie nie zmienia faktu że jest to to samo... - i tu bym prosił o potwierdzenie albo rozwinięcie tematu...
...1. jaka jest istotna różnica pomiędzy interfejsami elm: 1.4b, 1.5 i 1.5a - czy któryś jest lepszy czy to jest bez znaczenia?
...
Nie ma czegoś takiego jak ELM 1.5 i 1.5a - to kreatywne podejście do rzeczywistości żółtych ludzi o skośnych oczach... Czyli ELM1.5 i 1.5a są na pewno tak dobre, że tworzą klasę same dla siebie...:619: Po ELM1.4 jest od razu ELM 2.0 (na razie nie spotykany).
...2. napisałem do jednego allegroiwcza co sprzedaje elmy zapytanie o sprawdzenie na jakim układzie je ma i dostałem odpoiedź: "PIC18F25K80 a VCP to PL2303", wcześniej pisał kolega że poleca układ PIC18F248 jak dobrze pamiętam. ...
Powinno działać - wszytko zależy od tego jak dobrze żółci ludzie przepisali firmware...
Pojawiła się nowa wersja ELMConfiga - v. 0.2.10c
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
Znalazlem blad maly (jesli mozecie to przekazcie):
Warunki poczatkowe: testowana jest wersja offline, bez podlaczenia do interfejsu
Jak reprodukowac blad:
1 w poprzedniej wersji ElmConfig wybrac sterownik FTDI i uruchomic Offline.
2 zamknac ElmConfig
3 Sprobowac uruchomic wersje 0.2.10c - program sie nie uruchomi, pojawi sie blad:
Rutime error 53, File not found FTD2XX.dll.
Aby w takiej sytuacji uruchomic v 0.2.10c, nalezy powtorzyc kroki 1-3 ale w kroku 1 vybrac sterownik (V)CP.
Inny temat
Chce zawalczyc (ciagle sie przymierzam) z problemem zadzialania czujnika zmierzchu i zaswiecania swiatel mijania przed uruchomieniem silnika.
W chwili obecnej, przy wlaczonym zaplonie swiatla mijania nie swieca tylko jesli przelacznik jest w pozycji swiatel pozycyjnych (ale wtedy i tak swieca tylne lampy i ledy z przodu). We wszystkich innych pozycjach lacznie z 'o' swiatla mijania swieca jak jest ciemno.
Obawiam sie jednak ze wsrod opcji w Elmconfig nie ma opcji ktora mi pomoze. Znalazlem 3 combo-boxy ktore maja cos wspolnego ze swiatlami. Gwiazdka oznaczylem opcje aktywne w mym aucie.
Dayrunning light
- Standard Dipped light
- Always dipped light except in pos 'P'
* Dayrunning light in Pos '0' and 'POS'
Dimmed Dipped Headlights (to jest opcja symulacji DRLi przez nizsze napiecie zasilania swiatel mijania)
* Without Dimmed Dipped Headlights
- With Dimmed Dipped Headlights
Auto Lights
- Without Auto Lights
* With Auto Lights
- Auto High Lamp Headlamp
Czy jakas kombinacja ww moge sobie pomoc? A moze cos przeoczylem?
a próbowałeś "With Dimmed Dipped Headlights" ?
Nie. Jeszcze nic fizycznie nie probowalem.
Ale "Dimmed Dipped Headlights" oznacza emulacje DRLi, przyciemnionymi do 20% swiatlami mijania. Nawet nei wiem jak by to moglo z xenonem dzialac.
Ja bym po prostu chcial aby automatyczne wlaczanie swiatel mijania dzialalo tylko w pozycji "Auto" przelacznika. Czy to tak wiele? ;)
Przy okazji... czy myslicie ze mozna zmieniac CC dowolnie? Czy np. dowolne zmiany w ramach tych 3 sekcji nie spowoduja unieruchomienia auta lub uszkodzenia jego komponentow?
Co oznacza "Auto High Lamp Headlamp" ?
..."Dimmed Dipped Headlights" ...
Nie działa z xenonami.
...Ja bym po prostu chcial aby automatyczne wlaczanie swiatel mijania dzialalo tylko w pozycji "Auto" przelacznika.
A jak by tak spróbować "Standard Dipped light"...
... czy myslicie ze mozna zmieniac CC dowolnie? Czy np. dowolne zmiany w ramach tych 3 sekcji nie spowoduja unieruchomienia auta lub uszkodzenia jego komponentow?
Co oznacza "Auto High Lamp Headlamp" ?
"Auto High Lamp Headlamp" to automatyczne światła drogowe (te z kamerą z przodu). Manipulować w CCC w pewnym zakresie można bez konsekwencji (pojawią się błędy...). Oczywiście włączanie/wyłączanie keyless i parę jeszcze innych zmian na pewno unieruchomi samochód.
A jak by tak spróbować "Standard Dipped light"...
Hmm. Wlasciwie bralem to jako "brak DRL". Ale sprobowac nie zaszkodzi.
Bede sie bawil pod koniec tygodnia - dam znac.
Dzieki za pozostale odpowiedzi.
Tedi_K - dzięki - ELS dotarł :-D
Pobawię się nim niestety dopiero jutro.....
Witam,
A ja z kolei chciałbym wtajemniczonych zapytać o inne opcje:
1. "One/Two step opening with slam lock" - co to jest? Czy chodzi o dwustopniowe ryglowanie drzwi? Czy w każdym MK4 powinno zadziałać? W MK3 było tak, że jak 2 razy nacisnąłem pilota to ryglowało drzwi podwójnie. W MK4 drugie naciśnięcie pilota nic więcej nie powoduje.
2. "Interior movement sensor" - czy możliwość włączenia zależy od zamontowanych czujników ruchu, czy wszystkie są takie same?
3. "Auto relocking" - czy to dotyczy wspominanego odblokowywania drzwi w razie wypadku?
4. "Auto lights" - co to w sumie jest? Była częściowa odpowiedź że "Auto High Lamp Headlamp" związane jest z z kamerą. A samo: "With Auto Lights"?
Pozdrawiam.
...1. "One/Two step opening with slam lock" - co to jest? Czy chodzi o dwustopniowe ryglowanie drzwi? Czy w każdym MK4 powinno zadziałać? W MK3 było tak, że jak 2 razy nacisnąłem pilota to ryglowało drzwi podwójnie. W MK4 drugie naciśnięcie pilota nic więcej nie powoduje.
2. "Interior movement sensor" - czy możliwość włączenia zależy od zamontowanych czujników ruchu, czy wszystkie są takie same?
3. "Auto relocking" - czy to dotyczy wspominanego odblokowywania drzwi w razie wypadku?
4. "Auto lights" - co to w sumie jest? Była częściowa odpowiedź że "Auto High Lamp Headlamp" związane jest z z kamerą. A samo: "With Auto Lights"?
Pozdrawiam.
1. Jednostopniowe otwieranie = jednym naciśnięciem wszytkie drzwi, Dwustopniowe otwieranie = pierwszym naciśnięciem drzwi kierowcy, drugim pozostałe drzwi;
2. Czujniki ruchu to czujniki ruchu. Muszą być aby je aktywować. (lampkę oświetlenia wnętrza łatwo poznać czy ma ultradźwiękowe czujniki ruchu czy nie).
3. Ponowne automatyczne zamykanie po ruszeniu. Jak raz zamknie automatycznie a następnie my się zatrzymamy i ktoś wysiądzie, to po ruszeniu ponownie drzwi zostaną zamknięte automatycznie.
4. Parametr obecności czujnika zmierzchu (to on czyni świtła automatycznymi).
ad.1 akurat tą funkcję można ustawić samemu bez elmconfiga - patrz instrukcja obsługi :)
Dziękuję kolegom za odpowiedzi.
Odnośnie ustawienia świateł dziennych to testowałem funkcje "Dimmed Dipped Headlights" i "Dayrunning light" i zauważyłem, że przy braku czujnika zmierzchu nie wiele się nimi zmienia.
Właściwie to jedyny efekt jaki mogłem uzyskać to zmiana z ciągle świecących się świateł mijania (w poz. 0 i 2 przełącznika świateł) na standardowo sterowane manualnie, zgodnie z oznaczeniami, czyli: 0-1-2 jako: (zero świateł - pozycyjne - mijania).
Liczyłem, że da się chociaż zrobić (np. w poz 0) światła do jazdy dziennej, np. przednie przygaszane do 30% i bez tyłu...
Jaka jest roznica miedzy sterownikiem VCP (virtual port) i FTDI (direct access)? Ktory sie powinno uzywac? Wydaje mi sie ze lepszy by byl FTDI, ale...
Zainstalowalem sterowniki ze strony http://www.ftdichip.com, najnowsze WHQL dla W7 64bit
VCP dziala ale mam problem z poprawnym polaczeniem z MDO (testy przechodzi, max 500 000 ale potem sie rzuca o brak odpowiedzi z mdo po odczycie BCM)
FTDI za to po zainstalowaniu nie dziala (ElmConfig zglasza brak dll'a) dopoki... nie skopiuje sterownikow do katalogu elmconfiga. Jeszcze nie probowalem czy tak bedzie dzialac z autem.
PS. Mam ELMa na PICu i czytam od jakiegos czasu wszystko co sie o Elmconfigu napisze ;)
Edit:
Podskoczylem do auta drugi raz... i dupa ciemna. Tym razem ElmConfig nawet speed testu nie chce zrobic. Jakby interfejs umarl. A moze to dlatego ze wcisnalem przycisk Setup Adapter for MS-CAN bus mimo ze nie zrobilem jeszcze przelacznika?
http://allegro.pl/interfejs-kabel-obdlink-sx-diagnostyka-ford-i3560701809.html?source=mlt
a co myślicie o takim interfejsie ??
http://allegro.pl/interfejs-kabel-obdlink-sx-diagnostyka-ford-i3560701809.html?source=mlt
a co myślicie o takim interfejsie ??
Kuzyn ma taki. Dostałem go na 2tygodnie do testowania. Szybki, nie powoduje problemów. Testowałem go na razie z mdo mk4 i alfa. Zarówno tu i tu sprawdzał się dobrze, jednak do połączenia z abs czy airbag trzeba stosować kabelek z przełącznikiem
Wysłane z mojej mydelniczki GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Pierwsze pytanie, czy w ogóle działa z ELMconfig?
No i jak pisze bibi717 nie obsługuje MS-CAN i MM-CAN więc pisanie o nim jako dedykowanym do Ford to ściema.
Jest to zwykły uniwersalny kabel CAN na przyzwoitym procesorze, ale nie dedykowany do Ford bo wszystkich fordowskich interfejsów nie ma.
Koledzy czy ten program ELMconfig zadziała przy mondeo 2006 TDCI 130KM z elm327 jak przerobię. ?
Lukaszko 27-09-2013, 09:51 Co sądzicie o tym interfejsie http://allegro.pl/euroscan-elm327-ms-can-ford-forscan-elmconfig-pl-i3510366073.html ?
Ma wbudowany przełącznik ms can potrzeby do elmconfiga.
Będzie działać, warto brać?
Albo będzie albo nie. Zawsze masz 10 dni na oddanie. Gość wyraźnie pisze, że działa więc w razie kłopotów odsyłasz i odzyskujesz cenę bez kosztów transportu.
post nie będzie dotyczył ELMConfiga, ale innego programu, ale też chodzącego na ELM327 (i ELS27), a więc:
Pojawiła się nowa wersja Forscana (http://forscan.org/download.html) z zaimplementowaną testowo funkcję przepalania DPFa w 2.0tdci w Galaxy/S-Max/Mondeo4
Czy ktoś spróbuje przetestować?
Mój eSio nie ma DPFa, więc nie mogę u siebie (za to mogę komuś chętnemu przepalić bo mam kabelki :) )
jedna mała podpowiedź: poprzednie wersje Forscana poprawnie odpalały się, gdy ELM327 miał przełącznik szyn w położeniu HS-CAN
To może ktoś mnie laikowi coś polecić do zabawy z interfejsem mk4 najlepiej jakiś link do aukcji itd.. z góry dzięki
Pojawiła się nowa wersja Forscana (http://forscan.org/download.html) z zaimplementowaną testowo funkcję przepalania DPFa w 2.0tdci w Galaxy/S-Max/Mondeo4
Proponuję utworzyć nowy temat o ForScanie. Programik jest bardzo dobry i potrafi odczytać dane z modułów HS-CAN oraz MS-CAN, których inne programy nie potrafią :)))
dobry pomysł - tak na szybko (i trochę surowo) napisałem z pamięci o Forscanie tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2084309
slav-kiler 03-10-2013, 13:11 Co sądzicie o tym interfejsie http://allegro.pl/euroscan-elm327-ms-can-ford-forscan-elmconfig-pl-i3510366073.html ?
Ma wbudowany przełącznik ms can potrzeby do elmconfiga.
Będzie działać, warto brać?
Ja go mam i elmconfig nie działa , scantool nie działa , pozostałe działają , pomocy technicznej od firmy motodiagnostyka nie oczekuj , mnie olali.
a go mam i elmconfig nie działa
A co konkretnie nie działa ? Odczyt , zapis ? Czy też wogóle nie daje się połączyć ?
slav-kiler 03-10-2013, 16:04 Ani odczyt , ani zapis , czasami się łączy i pokaże 1 kartę , jak chce zmienić na coś innego wywala błąd. Dobrze działa z FORscanem , jak na różne sposoby bawiłem się to potrafił wywalać błędy w kompie auta i resetował np: ustawienia zamykanie drzwi , sygnał niezapiętych pasów itp.
piotrali 03-10-2013, 19:00 Ani odczyt , ani zapis , czasami się łączy i pokaże 1 kartę , jak chce zmienić na coś innego wywala błąd. Dobrze działa z FORscanem , jak na różne sposoby bawiłem się to potrafił wywalać błędy w kompie auta i resetował np: ustawienia zamykanie drzwi , sygnał niezapiętych pasów itp.
Po włączeniu Elmconfig klikałeś na Adapter setup ??
Jak nie to kliknij.
A następnie kliknij Start speedtest
I dopiero wtedy Open port.
Miałem to samo - FORscan działał bezproblemowo a ELMconfig nie chciał się połączyć. Opisana kolejność kliknięć rozwiązała problem połączenia ELMconfigem.
slav-kiler 03-10-2013, 19:04 Tak robiłem i padł interfejs , wykrywa go ale nie działa , wywala błąd na speed test , i w programie easyobdII wywala mi na czerwono - interface communication failure - check connections and power. Pali się tylko czerwona dioda, jak podłącze do auta to migną pozostałe diody i lipa . Forscan ani inny program teraz nie działa. W forscan nie wykrywa interfejsu.
Mam to samo. W necie znalazlem opis jak zresetowac interfejs to wartosci wyjsciowych
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/31287-guide-for-focus-mk2mk25-c-maxkuga-elm-327-cable-and-ff2-program/?p=283742
Jeszcze nie mialem czasu wyprobowac
slav-kiler 04-10-2013, 10:32 Mam to samo. W necie znalazlem opis jak zresetowac interfejs to wartosci wyjsciowych
http://www.fordownersclub.com/forums/topic/31287-guide-for-focus-mk2mk25-c-maxkuga-elm-327-cable-and-ff2-program/?p=283742
Jeszcze nie mialem czasu wyprobowac
Witam , sprawdziłem ten link i zrobiłem jak napisano , tylko nie wiedziałem gdzie na płytce jest minus .Więc podpiąłem się pod minus kabla usb. Efekt jest taki że kabel działa z FORscan bardzo dobrze , wcześniej wcale nie działał. Wszystkie parametry live można sprawdzić. Elm config 1 raz udało mi się odpalić , potem już nie .EasyobdII dalej pokazuje mi na czerwono - interface communication failure - check connections and power. Więc jest lepiej , ale dalej problemy zostały , działa tylko FORscan.
|
|