Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Nowa Nawigacja SYNC 3 - dyskusja , linki
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[ 14]
15
16
Czy możliwe jest by bcm 2016/2017 wersja usa nie obsługiwał sync3.
Miałem 4,2" po zamianie forscan go widzi ale pozostaje czarny ekran.
kolego popracuj nad wiązką bo jak zdaje się z tym masz problem .
Dokupiłem przejściówkę (sprawdzona z rozpiską z forum jest ok) i przełożyłem bebechy.
Nie zmieniałem nic w konfiguracji sprzedawca zapowiedział, że powinno odpalić bez zmian - oczywiście ekran.
Acm ma błąd U2101
Apim widzi, że nie ma anteny gps i błąd znika jak podepnę.
Pojechałem do pewnej firmy pozmieniali podłubali i stwierdzili, że bcm nie obsługuje pewnie tego.
Ps. wiązka próbna
nowe - stare
1 - 1 +12
19 - 16 ican
20 - 17 ican
37 - 37 gnd
53 - 53 canhs
54 - 54 canhs
https://www.dtcdecode.com/Ford/U2101
https://www.dtcdecode.com/Ford/U2101
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=297565
Post 6
Tyle że Acm podczas parkowania wydaje dźwięki w głośnikach drzwi (przednie tylne)
sabaciontko 04-02-2021, 20:22 Olej ten błąd.
Olej ten błąd.
Nie o tym błędzie mowa tylko o ciemnym wyświetlaczu 😁
...mowa tylko o ciemnym wyświetlaczu 😁
Nie ma "BCM nie obsługującego Sync3"...:568: Taki "twór" nie istnieje na świecie...
Zapewne APIM (Sync3) źle skonfigurowany. Namnożyło się ostatnio "specjalistów pożal się Panie Boże" i takie są tego efekty...
Z innym (choć podobnej klasy) taki "specjalista" dzisiaj sam do mnie dzwonił (!), że nie ma już siły rozwiązywać problemu i przyśle klienta do mnie...:D
Tyle, ze wcześniej tego klienta zapewniał, że "nie ma sprawy, temat będzie ogarnięty"...:D:D
Nie ma "BCM nie obsługującego Sync3"...:568: Taki "twór" nie istnieje na świecie...
Zapewne APIM (Sync3) źle skonfigurowany.
A czy jest możliwość sprawdzenia samemu lub czy ktoś z okolicy jest chętny zobaczyć? Bo czas na oddanie niebawem mija i nie wiem czy nie sprawne co kupiłem czy...
Pozdrawiam.
Ale sprawdzenia czego??? Ciemny ekran Sync3 == źle skonfigurowany (albo uszkodzony) APIM (Sync3). BCM ma nic do tego...
APIM (Sync3) jestem w stanie sprawdzić/skonfigurować "na stole"...
Czyli by się upewnić potrzeba kogoś w temacie z okolicy.
lukaszooo 04-02-2021, 23:51 Praktycznie każdy z bardziej wtajemniczonych jest w stanie skonfigurować każdy moduł na stole, można znaleźć taka osobę w każdej części kraju..... Apim żywcem wyjęty z mondeo mk5 i wsadzony do Focusa mk3 czy innego modelu ma się uruchomić i konfiguracja niema nic do tego. Konfiguracja powoduje działanie lub nie poszczególnych funkcji, najlepszym przykładem są nowe moduły które są czyste a jednak się uruchamiają......
A chwalenie się że po kimś poprawiłeś jest slabe a nawet płytkie.... Nie wiem czy wiesz ale po tobie tez poprawiali i jakoś nikt się tym nie chwali...
No właśnie tak stwierdził sprzedawca że ruszyć musi.
Wystarcza dwa cany i zasilanie i powinien się obudzić.
Skoro widzę go w forscanie i mogę zaczytać to can Hs jest ok
Ican miernikiem też jest podłączony bo to fcdim czyli 19 nowa wtyczka apim ma połączenie z 4 fcdim a 20 z 5 fcdim
Dodatkowo sprzedawca ściągnął moją konfiguracje i wgrał na bcm i mu ruszyło od kopa z innym apim i bcm wersja Europa.
...Dodatkowo sprzedawca ściągnął moją konfiguracje i wgrał na bcm i mu ruszyło od kopa z innym apim i bcm wersja Europa.
Nie wiem co jeszcze można napisać o roli BCM w tym zestawie... BCM ma tu dokładnie NIC do gadania...
Błędy w przeróbce wiązki najbardziej prawdopodobne. Fakt, że jest dostęp do konfiguracji Sync3 nie ma tu większego znaczenia - sam Sync3 w Focusie MK3 "budzony" jest po I-CAN i bez prawidłowo działającej tej magistrali "ciemność widać na ekranie"...
lukaszooo -
1) nie napisałem "nikt poza mną nie potrafi na stole"...
2) napisałem, że narobiło się "Januszów" - czy z Kolegi postów przytoczyć podobne stwierdzenia??? Bo ze znalezieniem jakoś nie ma wielkich problemów (choćby ten ostatni o "milionie elektroników";))...:568: Bo to tzw. "fakt obiektywny"...
3) "Nikt nie jest doskonały", ale jakoś wątpię by w Sync3 coś ktoś po mnie poprawiał...8)
4) Podejrzenie złej konfiguracji tego APIM jest najmniej prawdopodobne, ale w sytuacji "ciągłego zwalania na BCM" - zdecydowanie bardziej możliwe... I tylko w takim kontekście to tu zostało napisane.
Wsadziłem to do kumpla też ma 4,2 i oto efekt.
lukaszooo 06-02-2021, 14:25 Chciał bym zapytać jak to wkoncu jest z reformatem w sync3 na tablecie. To że reformat wycegla nowe apimy My20 wiemy ale co do informacji że starsze apimy na tablecie się wyceglają są zbierzne informacje. Jak to wkoncu jest? Testował ktoś?
Chciał bym zapytać jak to wkoncu jest z reformatem w sync3 na tablecie. To że reformat wycegla nowe apimy My20 wiemy ale co do informacji że starsze apimy na tablecie się wyceglają są zbierzne informacje. Jak to wkoncu jest? Testował ktoś?
Dzisiaj zamontowałem APIM z 2016 z NAVI, opr. 3.0 komp. 19205 mapy F8
W Sync3Updater ustawiłem jaką miałem wersję do usunięcia, ustawiłem na 3.4.20282, mapy F9 (2019)-EU(09-2020) i reformat.
Po przygotowaniu nośnika USB, włącznie w port USB w Mondeo, 55 min aktualizacji i mam najnowsze oprogramowanie i NAVi.
Sync3 żyje :)
lukaszooo 06-02-2021, 15:26 Nie zrozumiałeś o co pytam.
Chodzi mi o stosowanie reformatu w nowych modelach z tabletem czyli focus mk4, nowy transit, fiesta mk8 czy EcoSport w apimach My18 i my19.
Nie zrozumiałeś o co pytam.
Chodzi mi o stosowanie reformatu w nowych modelach z tabletem czyli focus mk4, nowy transit, fiesta mk8 czy EcoSport w apimach My18 i my19.
W EcoSportach z 18-19 roku nie spotkałem się, żeby zostały uceglone. Tam z resztą Sync 3 jest jeszcze z wersją softu 3.0 (stara szata graficzna), nie to co w my20
Nie zrozumiałeś o co pytam.
Nie o to chodzi. Pierwszy raz robiłem w oparciu o nową aplikacje Sync3Updater no i nie dość że od razu przechodziłem z 3.0 na najnowszą to jednocześnie wgrywałem najnowsze mapy. Wgrywanie trwało ok 55 min, nie było błędów itp.
Aczkolwiek z duszą na ramieniu :), Później reset itp.
Staram się na bieżąco czytać posty dotyczące Sync3 itp, widziałem że pojawiają się problemy z mapami czy to komunikatami o dalszej instalacji. Na razie cieszę się z navi (miałem tylko AA) jak małe dziecko :) :) :)
lukaszooo 06-02-2021, 21:01 W EcoSportach z 18-19 roku nie spotkałem się, żeby zostały uceglone. Tam z resztą Sync 3 jest jeszcze z wersją softu 3.0 (stara szata graficzna), nie to co w my20
Czyli rozumiem że to bzdura i reformat w ecosporcie 2019 bez problemu pójdzie.
Nie o to chodzi. Pierwszy raz robiłem w oparciu o nową aplikacje Sync3Updater no i nie dość że od razu przechodziłem z 3.0 na najnowszą to jednocześnie wgrywałem najnowsze mapy. Wgrywanie trwało ok 55 min, nie było błędów itp.
Pakiet reformat wyszedł na światło dzienne jakies 2 lata temu i juz wtedy robiło sie to dokłądnie tak jak teraz tyle ze całe pakiety ściągało sie ze strony forda a plik instalacyjny trzeba było napisać samemu. Reformat powoduje formatowanie pamięci i nigdy nie było potrzeby przechodzenia z 2.2 na 3.0 i dopiero na 3.4, to bez sensownie powielana bzudura.
Program syncUpdater nie wymyśla żadnych nowych metod, robi dokładnie to samo co kiedyś robiło się ręcznie.
Czyli rozumiem że to bzdura i reformat w ecosporcie....
....
Dla ecosport - bzdura, dla transitów już nie koniecznie...8)
"Widzenie ciemności" jest właściwością przede wszystkim zastosowanego ekranu a dopiero potem wersji APIM... Choć zmieniony typ ekranu jest stosowany fabrycznie jedynie z APIM 18.5 ("nowym")...
lukaszooo 06-02-2021, 22:23 Ecosport 2019 ma właśnie tablet więc coś tu się kupy nie trzyma z tym tabletem.
...kupy nie trzyma z tym tabletem.
Bo nie kształt plastiku jest istotny a to jaki w środku ekran jest włożony.:568::569:
xMaraSSx 07-02-2021, 08:46 Nie zrozumiałeś o co pytam.
W Fieście mk8 z 2019 (MY19,5 - wersja z modemem komórkowym i hotspotem) reformat chodzi bez zająknięcia.
Dzisiaj zamontowałem APIM z 2016 z NAVI, opr. 3.0 komp. 19205 mapy F8
W Sync3Updater ustawiłem jaką miałem wersję do usunięcia, ustawiłem na 3.4.20282, mapy F9 (2019)-EU(09-2020) i reformat.
Po przygotowaniu nośnika USB, włącznie w port USB w Mondeo, 55 min aktualizacji i mam najnowsze oprogramowanie i NAVi.
Sync3 żyje :)
Od 2 tygodni mam tak przygotowanego pendriva i wciąż się waham (boję) czy robić czy nie. Teraz mnie kolega mocno zmotywował.... :)
expert291 10-03-2021, 10:56 Witam klubowiczów. Mam pytanie co jest nie tak. Mam Forda Escape z17r wgrałem sync3 3,3 19052 . Nawigacja wyszukuje stacje paliw, hotele, restauracje. Ale nie wyświetla dróg i ulic. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć.
Odebrałem niedawno nowego Mondka z najnowszym Sync3 - myślałem że wyświetlanie loga stacji radiowych jest już w standardzie - ale tego nie ma... czy może ja źle szukam?
ale tego nie ma... czy może ja źle szukam?
jaka wersja softu ?
Odebrałem niedawno nowego Mondka z najnowszym Sync3 - myślałem że wyświetlanie loga stacji radiowych jest już w standardzie - ale tego nie ma... czy może ja źle szukam?
w ustawieniach zakładka radio jest opcja włączenia/wyłączenia zobacz tam co masz ustawione
domekrap 11-03-2021, 18:51 Czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego nie mogę pobrać niektórych plików z cyan labs. Pobieram sync 3.4 wersja 20282 z mapami F9 i EU. Jest 18 plików. 12 udało sie pobrać. Niestety 4 pliki VICE_NAV, plik ENH_DAB oraz APPS nie dają się zupełnie pobrać. Myślałem że może z innej wersji pobiorę ale nic tego. Pomożecie?
domekrap 14-03-2021, 08:26 Problem z pobieraniem rozwiązany. Pytanie z innej beczki. Czy ktos z was ma wersję 20351? Jak się sprawuje?
xMaraSSx 15-03-2021, 08:46 Czy ktos z was ma wersję 20351? Jak się sprawuje?
Mam od 2 tygodni, jak na razie wszystko działa. Raz przy włączeniu pojawił się komunikat "Ustawiono język polski", ale to przypadłość występująca okazjonalnie chyba we wszystkich wersjach 3.4
rafal8967 22-03-2021, 13:03 Witam kilka dni temu zrobiłem aktualizację sync z 3.3na 3.4 20136 i nie pojawiają się loga stacji radiowych i nie ma nawet w opcjach radia możliwości włącznia po prostu nie ma takiej ikony.
A co dziwne ojciec ma ta samą aktualizacje co ja w kuga 2020 i loga mu się pojawiły.
Czy ktoś wie gdzie może być problem?.
domekrap 22-03-2021, 13:56 sync 3.4 20351 ma w panelu radia zakładkę loga stacji.
rafal8967 23-03-2021, 07:40 sync 3.4 20351 ma w panelu radia zakładkę loga stacji.
A skąd ściągnąć taka aktualizacje bo na stronie oficjalnej Forda jest tylko 3.4 20136?.
Witam serdecznie kolegów. Mam radio tylko nigdzie nie piszę jaki to SYNC. I czy mogę nawigację dołożyć.
118662
118663
...nie piszę jaki to SYNC. I czy mogę nawigację dołożyć....
Radio CTR, nie mające nic wspólnego z Sync 3, nie wiedzieć czemu nazywane potocznie Sync 2.5.
Nie ma opcji na dołożenie navi do tego radia.
Wymiana zaś na Sync 3 z navi to mniej więcej "wymiana połowy deski"...
Dzięki za odpowiedź. A może mi ktoś rozkodować vin. WF0NXXGCHNKY67428 i napisać co mam i co mogę dołożyć. I czy we Wrocławiu jest jakiś elektronik który by podłączył pod komputer i sprawdził.
Witam.
Posiadam system Sync 3.0 po upgardzie do 3.4
Obecnie mam zainstalowaną wersję 3.4.20237 z mapami 09_2019
Pytanie dla świętego spokoju....
Rozumiem że mogę z pena śmiało instalować aktualizację
SYNCGen3.0_ALL_PRODUCT]
Item1 = ENH_DAB - 1U5T-14G658-AF_1598633324000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G658-AF_1598633324000.TAR.GZ
Item2 = APPS - 5U5T-14G381-EM_1611967752000.TAR.GZ
Open2 = SyncMyRide\5U5T-14G381-EM_1611967752000.TAR.GZ
Item3 = VOICE - 5U5T-14G391-AM_1598633466000.TAR.GZ
Open3 = SyncMyRide\5U5T-14G391-AM_1598633466000.TAR.GZ
Options = AutoInstall
[SYNCGen3.0_ALL]
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam wszystkich
kolopeter 27-03-2021, 14:45 mapy zostana te same, zrobisz tylko update oprogramowania
No tak. Po co aktualizować mapy (z tego co widzę to 09_2019 mam zainstalowane) więc wydaje mi sie że nie ma sensu aktualizować map. Chyba że są jakieś poprawki o których nie wiem.
Rozumiem że powyższa wersja App i reszty spokojnie będzie mi działać.
Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka
Czy wersja 3.2 dla Sync 3 przeznaczona jest tylko dla nowszych wersji Sync 3? Czy można uznać, że 3.0 jest ostatnią wersją jaką można zainstalować na starszych Sync 3? Jest jakaś znaczna różnica między 3.0 a 3.2?
Cześć Panowie - tak sobie czytam ten wątek i na chyba 125 stronie natknąłem się na info o starym i nowym syncu 3 - czy to nadal aktualne w kontekście oprogramowania etc. Dlaczego pytam - ponieważ noszę się z zamiarem swapa z 2ki.
Sławek1977 15-04-2021, 16:32 Jak sprawdzić ile pamięci siedzi w APIM?
Zaktualizowałem dzisiaj SYNC-a do wersji v3.4.20351,
wgrałem nowe mapy i ... i system rozpoznawania reaguje tylko na komendy po angielsku,
najlepsze, że jak pyta, to po angielsku a na ekranie pisze po polsku.
Ktoś wie jak to zmienić ?
Witam mam wersję sync3 3.419200 i chce zrobić aktualizacje doo sync3.421020 F10 (2020) EU 03 2021)
Moje pytanie brzmi czy muszę obniżyć aktualna wersję oprogramowania? I dopiero później wgrać nową wersję?
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
wgrałem nowe mapy i ... i system rozpoznawania reaguje tylko na komendy po angielsku,
To tak nie do końca się wszystko zrobiło .
czy muszę obniżyć aktualna wersję oprogramowania
Syn3updater przygotuje właściwego pena. Instalacja pójdzie poprzez downgrade mode.
Syn3updater przygotuje właściwego pena. Instalacja pójdzie poprzez downgrade mode.Auto z. USA. Nie będzie to w niczym przeszkadzać? Aktualizacje pobieram poprzez scynalabs [emoji41]?
Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka
Witam, czy któryś z forumowiczów ma wiedzę czy w Poznaniu lub okolicach znajdzie się jakiś specjalista/warsztat , który będzie w stanie doradzić i przeprowadzić wymianę radia Sony w Focusie Mk3 z 2012 na coś nowszego z Sync2/Sync3 ?
Szukaj sync3, na sync2 wiele osób narzeka i zmienia na sync3....
cattani75 17-04-2021, 17:25 ...czy w Poznaniu...
Google Twoim przyjacielem. Na tym forum nie wolno odpowiadać na takie pytania. :-(
Bump: Chociaż w sumie można odpowiedzieć, bo pytanie było: czy... Odpowiedź brzmi: tak. Koledzy mają wiedzę. Powiem więcej - koledzy wiedzą, kto. :-)
Ale nie powiedzą, bo im nie wolno. :-(
...Na tym forum nie wolno odpowiadać na takie pytania. :-(...
Wiele lat było wolno i nikomu to nie przeszkadzało...
Potem Administrator wymyślił, że "nie wolno" i udostępnił odpłatną "reklamę swoich możliwości"... Przy okazji "zostawił w spokoju" prywatne wiadomości...:)
Więc jak ktoś ma dobry nastrój jak ja dzisiaj, to wysyła na PW namiar na Krystiana... Co to komu szkodzi - ja tam "nie ogarniam"...:one:
Czy w SYNC 3.4 jest kompilacja, która pozwala na uzyskanie loga stacji i tła tego loga zamiast tła w postaci anteny?
Czy w SYNC 3.4 jest kompilacja...
Kilka ostatnich. Aby to działało niezbędne jest odpowiednie radio (moduł ACM). Generalnie radia amerykańskie w zdecydowanej większości nie mają tej możliwości. Część ACM z wcześniejszych lat Mondeo MK5 także pokazuje logo jedynie na DAB a nie na FM. Czasem także niezbędna jest zmiana konfiguracji Sync3 by loga się pokazały.
Tadeusz, u mnie loga są (kompilacja 20351), ale widziałem, że w tle loga jest takie rozmyte logo, a u mnie w tle loga jest taka rozmyta antena
...w tle loga jest taka rozmyta antena
Czy jest "cień logo" czy rozmyta antena zależy w wersji fabrycznej od typu radia (modułu ACM).
Przy "modowanych" Sync3 robi się to odpowiednią modyfikacją formatki radia w oprogramowaniu Sync3 - wtedy "cień" jest niezależnie od typu ACM. Zwykle ten mod jest połączony z możliwością ręcznego wpisywania częstotliwości stacji.
Dziękuje Tadeusz, wszystko jasne :)
Greg Poznań 18-04-2021, 22:21 Tadeusz, u mnie loga są (kompilacja 20351), ale widziałem, że w tle loga jest takie rozmyte logo, a u mnie w tle loga jest taka rozmyta antena
Najważniejsze pytanie, czy kolega ma ogranego S3 daemonem i może sobie dodawać dowolne modyfikacje, jeśli tak to 20 sek
i loga są śliczne, rozmyte i do tego gładziutkie z każdej strony, a nie obcięte ostro na krawędzi. Jeśli nie, warto skorzystać z usługi
kogoś ogarniętego, kto stworzy możliwość dodawania zmian i cieszyć się otwartym systemem, który daje ogrom możliwości przykłady poniżej.
Standard to koszmar, goły koszmar forda... :-)
Grzegorzu, bardzo mi się podoba to co pokazujesz i chętnie skorzystałbym z usług kogoś ogarniętego ... tylko podpowiedz kogo :569:
I jeszcze jedno ... auto jest jeszcze dłuuugo na gwarancji, czy można tak sobie to wszystko zmieniać?
Grzegorzu, bardzo mi się podoba to co pokazujesz ...
Kolega Grzegorz międzynarodowo znany jest z tego (sam siebie tak wszędzie przedstawia...), że nie rozdaje i nie udostępnia publicznie wyników swojej pracy.
Wgrywa tylko sam.
BTW - to nie jest żaden zarzut - ma do tego PEŁNE PRAWO! To tylko "relacja ze stanu"...
Greg Poznań 20-04-2021, 08:33 Grzegorzu, bardzo mi się podoba to co pokazujesz i chętnie skorzystałbym z usług kogoś ogarniętego ... tylko podpowiedz kogo :569:
I jeszcze jedno ... auto jest jeszcze dłuuugo na gwarancji, czy można tak sobie to wszystko zmieniać?
Nie znam warunków gwarancji i nie wchodzę na grząski grunt dyskusji o tym , mimo że ja bym nawet przez moment się*nie zastanawiał, żeby sobie zmodyfikować marnej jakości radio i jego funkcjonalności ale wiadomo, wywołamy za moment wielką burzę, że nie wolno itd. a to mi zupełnie niepotrzebne i nie ma tutaj sensu. Masz warunki, nie chcesz, nie możesz, boisz się złamać, stracić ogromnej wartości jaką jest gwarantowany serwis nie mający nic wspólnego z tym wyświetlaczem, to wiadomo, nikt nawet nie wspomina byś narażał się na straty.
Kolega Grzegorz międzynarodowo znany jest z tego (sam siebie tak wszędzie przedstawia...), że nie rozdaje i nie udostępnia publicznie wyników swojej pracy.
Wgrywa tylko sam.
BTW - to nie jest żaden zarzut - ma do tego PEŁNE PRAWO! To tylko "relacja ze stanu"...
Oj tam zaraz znany ... skromny chłopak ze wsi, a tu jakieś historie tworzone :-)
Tak czy inaczej, paczka pewnie za jakiś czas znajdzie swój koniec na serwerze darmowo dla wszystkich tylko problem polega na czym innym. Ciągle sobie coś tam grzebię, poprawiam, udoskonalam, mam przyjemność z tego i wiele też zaobserwowałem zawistnych komentarzy w tej materii, że jak tani chińczyk etc. więc pozostawiam sobie ten pakiecik, nie narażając nikogo. Jeśli jest ktoś chętny i przejazdem czy nawet ekstra znalazłby się w Poznaniu i ma złamany system pozwalający na aplikację, to bez wahania wgram mu kilka zmian uprzyjemniających oko i możliwości tego sprzętu.
Kwestia nie tyle w moim egoizmie, tylko w (nie chciałbym przeklinać), nieokrzesaniu grupy ludzi, przywłaszczających sobie (delikatnie nazywając) czyjąś ciężką pracę, nazywając ją swoją i pozornie udaje najlepszych na świecie fachowców od dokonywania modyfikacji na tym sprzęcie, kasując za to nie mało. Czuję się wówczas mówiąc wprost solidnie wydymany, a tu nie chodzi o te rodzaj przyjemności .... :-)
Dodam, że jedyny który napisał rzeczowo, czy jestem w stanie za jakąś rozsądną kwotę odsprzedać nawet pakiet byłeś właśnie Ty Tadeusz i mimo, że wielokrotnie nie jest nam mentalnie po drodze (jesteś starszy i zapewne o wiele bardziej doświadczonym graczem), to szanuję to i mam nadzieję, że wyjaśnienie moje w zupełności było dla Ciebie zrozumiałe. Nikogo więcej nie było stać na takie pytanie, jedynie wszyscy wysilili się na foch, dlaczego ja tego nie "dam" ... ot taka polska przypadłość.
Witam,
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na poje pytanie. Dokonałem zmiany (nie sam) z SYNC1 SONY na SYNC3 SONY, wersja 3.0. Moim założeniem była obsługa tel. za pomocą Apple CarPlay. Niestety jest ono niedostępne, nie wiem dlaczego... Dodam, iż HUB również został wymieniony ten pojedynczy. Czy może to być wina HUB-a (wymiana na podwójny), czy jest to raczej po stronie oprogramowania?
Pacjent to Focus ST Mk3 2012.
Sprawdz na org kablu + upewnij sie ze masz wlaczona siri. Bez siri car play nie dziala.
No i tez sprawdz wersje oprogramowania w swoim sync3. wersje 16223 (i pewnie nizsze) mialy problemy z car play (albo wcale nie mialy?)
Sprawdz na org kablu + upewnij sie ze masz wlaczona siri. Bez siri car play nie dziala.
No i tez sprawdz wersje oprogramowania w swoim sync3. wersje 16223 (i pewnie nizsze) mialy problemy z car play (albo wcale nie mialy?)
Dzięki, tak też zrobię
Sprawdzone. wrzucam model radia. Jeżeli chodzi o SIRI, to w tel. mam ciągle włączone, natomiast w radiu nie ma nawet wzmianki o SIRI, jest jedynie sterowanie głosowe... Czyli w grę wchodzi aktualizacja całego SYNC?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/17d586df9caf.jpg (https://naforum.zapodaj.net/17d586df9caf.jpg.html)
Wersja wydaje sie byc ok, wiec jesli to nie kabel ani SIRI to osobiscie sprobowalbym jeszcze hard reset do ustawien fabrycznych radia...
I koniec moich pomyslow
Jak masz telefon sparowany BT z radiem, to jak przytrzymasz na kierwonicy przycisk do komend glosowych 2 sec to powinna sie odpalic siri w glosnikach
SIRI działa bez problemu... dzisiaj wracając z pracy zainstalowałem wersję 3.4 wraz z mapami F10. Nadal brak CarPlay... :-|
Może to faktycznie HUB... bo nawet jak podłączam tel na kablu, to rozpoznaje go jako pamięć masową/iPod
Pomogła wymiana HUB na podwójny...
Witam,
przekopałem kilkanaście stron ale na 330 nie dałem rady, proszę o info o możliwość konwersji Sync 3 wersja 3.3 lub 3.4 (Fordy z i po 2020 roku )z mapami USA na EU , czy już jest ktoś kto robi to bez ingerencji w hardware?
...czy już jest ktoś kto robi to bez ingerencji w hardware?
Generalnie nie ma z tym problemu.
posłałem wiadomość na PW
OK znalazłem:
APIM na konfiguracji My18.5 za pomocą UCDS, a następnie ustawić DE08 wiersz 71 Ustawienia Centerstack na Włączone.
Nie wiem ,jeszcze nie próbowałem, ale według info z niemieckiej strony mk5 każdy S3 z nowym softem.
Pracują też nad tym, by to ogarnąć Foscanem.
Czy coś się zmieniło odnośnie panelu konfiguracji auta, można uruchomić forscanem, czy też nadal jedynie UCDSem?
kuba1961 25-05-2021, 15:05 Nowa tygodniowa Kuga3 z Sync3 zaktualizowała się do ver. 21020. Co któreś uruchomienie auta brak dźwięku w przednich głośnikach. Wszystko wraca do normy jak 2 razy nacisnę przycisk SOS - sposób wyczytany tu na forum. Czy ktoś wie jak to naprawić. Jestem umówiony z ASO za trochę ale oni mają wiedzę szczątkową w porównaniu z ludźmi z forum.
... Czy ktoś wie jak to naprawić. ...
Jedyna rozsądna opcja to aktualizacja modułu TCU (odpowiedzialnego m.in. za wzywanie pomocy).
ASO zapewne dokładnie taki ma plan - więc nie jest źle...
kuba1961 25-05-2021, 16:00 Czy wiesz ile im to zajmie czasu ?
ile im to zajmie czasu ?
około 1-1:30h
misiek111 25-05-2021, 18:15 Witajcie!Niedawno miałem dołożoną navi do Sync 3 i nie ma tam ostrzeżenia o niebezpiecznych miejscach. Czy może ktoś pomóc to uruchomić? Pacjent to Fusion 2018 polift. Gość który mi montował navi teraz nie odpowiada. Pozdrawiam!
Włącz to w ustawieniach nawigacji.
misiek111 25-05-2021, 18:44 Problem w tym, że w ustawieniach nie ma tej opcji! Nie wiem jak wrzucić zdjęcia żeby pokazać o co mi chodzi...
Na zdjęciu ekran z tym ustawieniem którego ja nie mam. Mam tylko jedną linijkę tekstu.
Gość który mi montował navi teraz nie odpowiada. Pozdrawiam!
ha ha ha .. no tacy są ludzie .
No pecha masz . Bez problemu do opanowania
... no tacy są ludzie .
...
Może i ludzie... Na pewno nie fachowcy...:diabel2:
Wczoraj poprawiałem S-maxa MK2 z Sync3, bo właściciel (świeży...) nie miał siły dalej walczyć z komisem, w którym S-maxa nabył o usunięcie usterek w ramach rękojmi...
BTW - była bardzo ciekawa awaria - teoretycznie NIEMOŻLIWA i nikt dotąd takiej nie widział...:mrgreen: Mianowicie nie było języka polskiego 'pisanego':shock::shock::shock:
Wszystkie języki normalnie się przełączały (angielski, niemiecki, rosyjski czeski et.), jedynie jak się wybrało j. polski, to pozostawał poprzedni język 'pisany', choć komendy głosowe robiły się polskie. Zgodnie z logiką urządzenia i budową jego softu, sytuacja jest NIEMOŻLIWA, a jednak kilkakrotnie to sprawdzałem i tak właśnie było... Po tych sprawdzeniach zasugerowałem podjechanie do mnie i zrobienie kompletnej aktualizacji (bo mapa też była F6 w tym aucie...), ale właściciel najpierw postanowił jednak jeszcze raz "podejść" do komisu... No i stracił kolejne 2 dni i sporo nerwów...:diabel2::diabel2:
"Fachowiec" wynajęty przez komis zrobił reformat na 3.4 20201, ale bez plików map...:lol::lol::lol: Do tego wgrał do tego Sync3 As Builda z Focusa...:diabel2::diabel2:
Następnie pokazał, że wreszcie jest język polski "a navi pojawi się za chwilę" no i pospiesznie się oddalił...:)
Właściciel po tej "chwili" zorientował się, że w ramach naprawy j.polskiego uzyskał popsutą nawigację oraz klimatyzację no i się nieco zestresował...:razz::razz:
Krótko mówiąc "fachowiec" napsuł więcej niż poprzednio było popsute i też pewnie nie będzie odbierał telefonu...:one::one:
Do tego wgrał do tego Sync3 As Builda z Focusa...
dobre ... padam :D
misiek111 26-05-2021, 19:11 No niestety źle trafiłem, ale było najbliżej...
adam127777 28-05-2021, 19:17 Chyba się serwery Forda zepsuły g:galy
Nauczony doświadczeniem (ostatnio między aktualizacją sync'a a mapami czekałem 4-5 tyg na mapy do pobrania) postanowiłem wykonać update map na wakacje już teraz, więc pociągnąłem sobie aktualizacje synca (Sync 3.0 z kompilacji 19205 -> kompilacji 20204) i wykonałem go dzisiaj po drodze z pracy. Po powrocie wrzuciłem plik logu instalacji i jakieś było moje zdziwienie że po odświeżeniu strony okazało się że można już pobrać mapy g:galy
No musiało im się coś zepsuć :mrgreen:
Jazdawariaty 30-05-2021, 18:11 Dzień dobry Paniom i Panom, pozwolę sobie zdublować pytanie ponieważ zauważyłem że są dwa jakby bliźniacze wątki: czy zwykłe radio z Transita Couriera da się zastąpić tym modelem z 6 calowym wyświetlaczem, o nazwie Sync 3 właśnie?
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fapi.pgd.pl%2Fuploads_f ord%2Fcarsphoto%2FNowy-Tourneo-Courier%2Fnew_tourneo_courier_02.jpeg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.ford.pgd.pl%2Fp%2Fmode le-ford%2Fosobowe%2Ftourneo-courier&tbnid=sFkzFW9SNUPYXM&vet=12ahUKEwiFnr-L8_HwAhUD_SoKHZsMDYMQMygJegUIARDDAg..i&docid=Mjn9okqNZTbhIM&w=767&h=431&q=ford%20transit%20courier%20sync%203&hl=pl&ved=2ahUKEwiFnr-L8_HwAhUD_SoKHZsMDYMQMygJegUIARDDAg
kuba1961 01-06-2021, 06:29 Zaktualizowałem Sync3 zaraz po odbiorze z salonu poprzez USB, Sync potwierdził tą operację, zaktualizowałem mapy w podobny sposób. Zacząłem mieć problemy z wyłączaniem się głośników przednich (umówiony jestem na aktualizację w ASO), wifi i hotspot mam wyłączony auto używa żona. Jestem poza domem. Moja połowa wczoraj zgłasza że sync poinformował o kolejnej pomyślnej aktualizacji. Forpass też przysłał mi podobną wiadomość. Czary to to nie są :) , ale ktoś mi odpowie jak to możliwe ?
Ja mam wgraną "oficjalną" aktualizację SYNC 3.4_20351 oraz mapy F9.
Wczoraj pojawiła mi się informacja o aktualizacji oprogramowania - około 950MB.
Ciekawe co tym razem zaserwował mi Ford w sync-u ;)
W weekend przeprowadzę aktualizację i za jakiś czas zobaczę co z mapami :)
Czy komuś udało się zaktualizować Sync3 z wersji 3.4.20136 (lub innej 3.4) do 3.4.21020_PRODUCT i nie było potem problemów ?
Pytam, bo przeglądałem forum amerykańskie dla F. Escape, i jest tam sporo narzekań: a to serwisy Sirius nie działają po aktualizacji (w Polsce chyba nie dostępne), a to rozpoznawania głosu w nawigacji nie działa, albo jakieś problemy z aktualizacją map po wifi.
Mam spore wątpliwości, czy w ogóle jest po co aktualizować, ale jeśli się to już komuś udało i nie było problemów po, to jednak pewnie warto.
kuba1961 04-06-2021, 20:52 Ja właśnie po tej aktualizacji zacząłem mieć problemy z nie działającymi przednimi głośnikami. Ale dopiero po tej aktualizacji pojawiła się aktualizacja map z F8 na F10
TheDriver 08-06-2021, 21:37 Czy komuś udało się zaktualizować Sync3 z wersji 3.4.20136 (lub innej 3.4) do 3.4.21020_PRODUCT i nie było potem problemów ?
Sama instalacja przebiegła bez problemów. Wszystko działa i wydaje się, że trochę szybciej się ładuje po uruchomieniu samochodu.
Niestety, z drugiej strony to mam problem z instalacją nowych map po aktualizacji. Pojawia się LIC_ERR01 i to koniec instalacji. Na zagranicznych forach też opisują ten przypadek.
(LIC_ERR01 - Error is MAP_LICENSE_MISMATCH_ERROR)
Sama instalacja przebiegła bez problemów. Wszystko działa i wydaje się, że trochę szybciej się ładuje po uruchomieniu samochodu.
Niestety, z drugiej strony to mam problem z instalacją nowych map po aktualizacji. Pojawia się LIC_ERR01 i to koniec instalacji. Na zagranicznych forach też opisują ten przypadek.
(LIC_ERR01 - Error is MAP_LICENSE_MISMATCH_ERROR)
Ja mam dokładnie ten sam problem, LIC_ERR01 po kilkunastu próbach bezskutecznie.
Marcin . 13-06-2021, 19:49 No niestety - po aktualizacji do 3.4 21020 też pojawia się błąd przy aktualizacji map LIC_ERR01 - czy ktoś ma pomysł ja rozwiązać problem z brakiem pliku licencji?
cosmosky 13-06-2021, 20:28 bo w tych paczkach oryginalnych z serwera ford po wpisaniu VIN dla 3.4.21020 brakuje pliku licencji do map,
mialem to samo...te serwery to jakas porazka, jak ford moze wypuszczac takie nietestowane g#@#@wno :570:
1U5T-14G424-BK to licencja do map f10 3.4.21020_PRODUCT
trzeba recznie dokopiowac plik licencji i dodac go do autoinstall, cos na wzor:
Item1 = MAP_LICENSE - 1U5T-14G424-BK_1616682400000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G424-BK_1616682400000.TAR.GZ
TheDriver 13-06-2021, 20:58 Mam nową paczkę map na swoim koncie. Ma tylko 8 GB. Poprzednia miała 21 GB.
I znowu ten sam błąd - LIC_ERR01.
Przejrzałem obie paczki - brakuje tego wpisu i pliku.
Masakra jakaś z tymi serwerami Forda.:(
cosmosky 13-06-2021, 22:02 ja mialem 3 paczki:
pierwsza 21gb
druga 12gb
i trzecia 8gb
czesc plikow sie powtarza w tych mniejszych
gdy dodalem licencje 2 pierwsze paczki niby zainstalowaly sie, jednak ciagle pokazuje F9 ..no i przez moment brakowalo menu glosowego...dawalem reset systemu i sie pojawily
a trzecia paczka ...hmm, wyskoczyl MEM_ERR01 :lol::lol::lol: po ponownym uruchomieniu..ze niby pierwsza czesci poszla ok..a pozniej nagle brak miejsca :570::570::570:
chyba trzeba skorzystac z nieoficjalnego syn3updatera i moze dac reformat czy cos ...bo porazka z tym oficjalna sciezka
bo w tych paczkach oryginalnych z serwera ford po wpisaniu VIN dla 3.4.21020 brakuje pliku licencji do map,
mialem to samo...te serwery to jakas porazka, jak ford moze wypuszczac takie nietestowane g#@#@wno :570:
1U5T-14G424-BK to licencja do map f10 3.4.21020_PRODUCT
trzeba recznie dokopiowac plik licencji i dodac go do autoinstall, cos na wzor:
Item1 = MAP_LICENSE - 1U5T-14G424-BK_1616682400000.TAR.GZ
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G424-BK_1616682400000.TAR.GZ
Mógłbyś coś więcej napisać skąd dokopiować ten plik. Jest gdzieś do pobrania?
Poprzez Syn3 Updater z CyanLabs, ewentualnie podaj maila to Ci wyślę
Odznacz tylko jakie pliki nie pobierać,
Witam.
Moje pytanie dotyczy Android Auto. Do tej pory wszytko działało bez problemu, zrobiłem reset urządzenia do ustawień fabrycznych i niestety aplikacja przestała działać, ciągle się rozłącza pojawia się na chwilę, telefon pyta o sposób połączenia usb (ładowanie / przesyłanie plików) i się rozłącza. Sprawdzone dwa telefony i dwa kable ciągle to samo.
Kabelki masz oryginalne czy kupowane?
Miałem gruby solidny kabel i AA nie działało. Na oryginalnym działa....
Poszukaj ofert na kable pod AA, najwyżej zwrócisz jak będzie to samo.
Kabelki masz oryginalne czy kupowane?
Miałem gruby solidny kabel i AA nie działało. Na oryginalnym działa....
Poszukaj ofert na kable pod AA, najwyżej zwrócisz jak będzie to samo.
Kable oryginalne, najlepsze że wcześniej wszystko działało zrobiłem ponownie reset zainstalowałem najnowszą wersję synca i dalej nic
wcześniej wszystko działało
Pendrive USB działa ?
Pendrive USB działa ?
Tak działa, zrobiłem aktualizację sync :)
Też wysłałem PW.
Pendrive USB działa ?
Wszystko działa okazało się że to błąd Google po aktualizacji, pobrałem nowe aktualizacje i wszystko działa :)
Cześć,
Orientuje się ktoś jak w EcoSport 2018 z Sync 3 dodać parzyste częstotliwości.
linijka z ACM w tym modelu? wygląda jakoś inaczej niż w innych modelach Forda
727-04-01 0000 0101 0035
Kodowania na EU nie przyjmuje: 727-04-01 x*xx xxxx xxxx Tuner Region: 0=NA (North America), 1=GCC, 2=Japan, 3=Europe, 4=Asia Pacific
Witajcie. Byłem pewien zdziwienia gdy strona aktualizacjo forda wykazała nowa aktualizację do mojego sync 3.
Pełen radości pobiegłem do samochodu....a tu lipa nie widzi pendriva aktualizacji. Oczywiście formatowany poprawnie bo nie pierwszy raz robiłem aktualki. Pewnie znów brakuje wpisów w pliku autoinstall.
Może ma ktoś pomysł czego brakuje w tym pliczku?
; SYNC3 Consumer Assembly Upgrade - Release 3.0.25 - Only for Nav/EU assemblies.
[SYNCGen3.0_3.0.20204_PRODUCT]
Item1 = HB5T-14G386-THB
Open1 = SyncMyRide\HB5T-14G386-THB.tar.gz
Item2 = HB5T-14G386-TCC
Open2 = SyncMyRide\HB5T-14G386-TCC.tar.gz
Item3 = JR3T-14G391-AE
Open3 = SyncMyRide\JR3T-14G391-AE.tar.gz
Item4 = JR3T-14G381-AX
Open4 = SyncMyRide\JR3T-14G381-AX.tar.gz
Item5 = JR3T-14G423-AB
Open5 = SyncMyRide\JR3T-14G423-AB.tar.gz
Item6 = GB5T-14G386-AC
Open6 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AC.tar.gz
Options = AutoInstall,Delay
Będę wdzięczny za każdą pomoc. Pewnie bez tego nie wgram nowych map
W załączniku pliki w folderze SyncMyRide
Ogólnie z aktualizacjami map od forda zrobił się burdel, wypuścili ferelne paczki które tylko pogorszyły sytuacje, raz do pobrania miałem 20 gb map (aktualizacja nie powiodła), tydzień później paczka 8 gb (aktualizacja nie powiodła się), teraz mam do pobrania kolejna paczkę 24 gb, ale nie mam czasu jej pobierać - serwery forda pozwalają na pobieranie z taką prędkością że trzeba na to poświęcić pół dnia. Kpina. A wisienką na torcie jest obsługa w ASO, gdzie zwróciłem się o pomoc, doradca zawołał elektryka "typowy Wiesiek" nie mający pojęcia o IT, popatrzył na błąd i kazał dzwonić na numer podany na ekranie. Dziękuję FORD.
TheDriver 19-07-2021, 23:29 Też tak miałem z mapami. Dopiero ta największa paczka, 24GB, się zainstalowała.
Na przeglądzie poprosiłem o aktualizacje map. Ta usługa była extra płatna i chcieli ode mnie coś, koło 300 zł.. Trochę dziwne bo samochód wciąż na gwarancji.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
sabaciontko 24-07-2021, 16:59 Sync 3 przestał mi automatycznie zmieniać podświetlenie ekranu z Dzień na Noc. Teraz cały czas z automatu włącza NOC . Mam w ustawieniach Ekran -> Automat. Jaki parametr w APIM odpowiada za ten feler ? Pacjent to Focus MK3 (2013) Sync 3 z "przeszczepu".
Lapończyk 28-07-2021, 21:50 Też tak miałem z mapami. Dopiero ta największa paczka, 24GB, się zainstalowała.
U mnie też tak samo, dopiero trzecia się zainstalowałe. Na szczeście nie udały mi się kombinacje z dwiema poprzednimi, bo nie wiem gdzie dzisiaj bym z tym był. :-) Wkurzające jest to że Ford wypuszcza takie badziewie i żadnego wyjaśnienia. Do paczek powinny być dodawane Release Notes, jak przy porządnych aktualizacjach oprogramowania.
Panowie, przejrzenie tego wątku nic mi nie dało. Kupuję Fiestę mk8 bez NAVI -jest duży ekran, czy wystarczy tylko zakupić moduł GPS i będzie pasować? Ew. co sprawdzić?
Sprzedawca mówi, że współpracuje z Google Maps na smartfonie, ale ta opcja wymaga chyba internatu, szczególnie za granicami. Co o tym sądzić?
Co w ogóle sądzić o tym wielkim sterczącym telewizorku, bo na pierwszy rzut oka jest to w Fieście nieco dziwne -zdaj egzamin?
Kupuję Fiestę mk8 bez NAVI
wymiana płytki na taką z NAV
leszczu a coś więcej dla niewtajemniczonego? Ew. jakie to koszty, itd?
wymiana płytki na taką z NAV
coś więcej dla niewtajemniczonego?...
Sync3 (moduł) wewnątrz ma 2 płytki:
- komunikacyjno-zasilającą
- oraz "pamięciową".
Na tej drugiej jest pamięć flash - 16GB dla wersji bez navi oraz 64GB dla wersji z navi. Ponadto na tej płytce jest pamięć RAM - 1GB dla wersji z bez navi i 2GB dla wersji z navi - oraz dodatkowo jest żyroskop (dla wersji z navi) albo go brak (bez navi).
W związku z tym by przerobić urządzenie bez navi na urządzenie z navi trzeba wymienić ową płytkę "pamięciową" - zwaną też często "małą płytką" - bo jest dużo mniejsza od płytki komunikacyjno-zasilającej.
Problem polega na tym, iż nie da się kupić oddzielnie "małych płytek" do wersji Sync3 MY18.5 - jakie są stosowane w Fieście MK8.
Niezbędny jest zakup całego modułu Sync3 MY18.5 z navi i użycie jego "małej płytki" w swoim urządzeniu. Do tego niezbędne jest poprawne zaprogramowanie takiego urządzenia po wymianie "małej płytki".
Koszty są zależne od tego, za ile znajdzie się urządzenie na allegro. Trzeba się liczyć z wydatkiem ponad 1.000zł oraz ewentualnie można odzyskać ok. 500zł po ponownej odsprzedaży tego co zostanie po całej operacji podmiany.
tedi_k dzieki wielkie. Chdzi tylko o pamięć? A co z anteną GPS?
... Chdzi tylko o pamięć? ...
Chodzi "aż" o całą płytkę - ciężko dostępną. Chodzi też o prawidłowe zaprogramowanie urządzenia po podmianie. Niby "nic trudnego", ale "Januszów ci pełen dostatek"... Antena GPS "to pryszcz" i do tego już teraz jest na swoim miejscu.
Dzisiaj miałem zupełnie zaskakujący przypadek...
Od pewnego czasu pewien Kolega z okolicy skarżył mi się, że Sync3 w jego Fusionie z USA mu się "wiesza", restartuje i inne zaskakujące niespodzianki sprawia...
Po kilku rozmowach i oględzinach (dość pobieżnych, przy innej robocie) oceniłem, że jedynym sensownym sposobem weryfikacji "o co chodzi" lub wręcz naprawy będzie wymiana "małej płytki" (tej z pamięcią flash).
Dziś "nadszedł ten dzień"...
Wymontowałem urządzenie z auta, poszedłem wymienić "małą płytkę" oraz poprawić w pamięci montowanej płytki numer ESN na właściwy - i po rozkręceniu tego Sync3 "szczęka mi zwisła"...:shock::shock:
Widziałem takich rozkręconych Sync3 "trochę" - pewnie "jakieś grube setki sztuk" się nazbierały przez te pawie 5 lat...
Ale to co ujrzałem w tym Sync3 zobaczyłem dokładnie pierwszy raz w życiu!:one:
Na zdjęciach poniżej widać - jako pamięć flash wlutowano zupełnie mi nieznaną kość jakiejś amerykańskiej (pewnie "niszowej"...) firmy "Kioxia America, Inc.". W życiu o takiej nie słyszałem...
Kość była ewidentnie przelutowana - więc na 100% żadna fabryka (w Mexico...) nie wpadła na "pomysł racjonalizatorski" by standardowego (i dokładnie we wszystkich dotychczasowych Sync3 włutowanego) SanDiska SDIN8DE4 zastąpić "tym dziwactwem"...
Szokujące w tej całej historii jest to, że ktoś w USA (bo chyba nigdzie indziej by się takiej kości nie dalo kupić w sensownym terminie dostawy...) potrafił tę kość prawidłowo zaprogramować i przelutować... Nie jest to wcale takie trywialne... A ten "kompetentny Amerykanin" miał problem z "pozyskaniem" standardowego SanDiska... Szok... Takie SanDiski z Kolegą Łukaszem z Krakowa ściągamy z Chin w ilościach praktycznie hurtowych i nigdy z tym nie było problemu...
W każdym razie jak zobaczyłem jaki flash jest wlutowany, to stwierdziłem od razu, że "zupełnie nie dziwię się, iż ten Sync3 "wieszał się", restartował i wykonywał inne zaskakujące niespodzianki"...:one:
Poniżej zdjęcie płytki Sync3 z "przedziwną kością", widok samej "przedziwnej kości" oraz widok standardowego SanDiska w wersji 64GB... Analogicznie wyglądają kości w stosowanych wersjach 8GB, 16GB i 32GB (jaka tu powinna się znajdować).
Czyli - całe życie człowiek może spotkać coś szokującego w miejscu najmniej spodziewanym"...:one:
Draculescu 07-08-2021, 23:15 KIOXIA America, Inc. (formerly Toshiba Memory America, Inc.) is the US-based subsidiary of KIOXIA Corporation, a leading worldwide supplier of flash memory and solid state drives (SSDs).*
I wszystko w temacie.
...I wszystko w temacie.
Googla to ja także umiem używać...:lol::lol:
Co nie zmienia faktu, iż dokładnie w żadnym dotychczas widzianym urządzeniu "nie stwierdziłem obecności" pamięci flash BiCS FLASH™ firmy KIOXIA...
Pamięci Toshiba natomiast "nie są mi obce"8). Samsungi obecne "w prawie każdym SSD" raczej też... Czy więc ta KIOXIA nie jest jednak "niszowa"???
To, że na stronie www napisane jest, ze jest "czołowym producentem" - to OK. Prawie każdy tak pisze...
Zamiast wprost umieszczać "kawałek tekstu od Googla", trzeba było napisać gdzie takie kości Kolega spotykał - przynajmniej byłby jakiś pożytek z tego "wszystko w temacie"...:568:
Greg Poznań 08-08-2021, 09:47 W każdym razie jak zobaczyłem jaki flash jest wlutowany, to stwierdziłem od razu, że "zupełnie nie dziwię się, iż ten Sync3 "wieszał się", restartował i wykonywał inne zaskakujące niespodzianki"...
Miałem podobne zachowanie S3, od początku jak wymieniłem S2 na S3 przez kolegę Krystiana w 2017r do 2020r tak się zachowywał, niespodziewanie znikał ekran, trzeba było restartować albo sam nagle i bez powodu robił sobie resecik i takie tam. Przyszedł moment, że chciałem pomóc komuś i podmienić jego pamięć na moją, żeby miał wgrane wszystko z modyfikacjami od ręki, bo nie mógł czekać i podczas tej operacji coś chyba z palca pykło i ją spaliłem. Zmuszony do zakupu nowej po jej zmianie S3 chodzi od roku bez zająknięcia, stąd mój wniosek, że winna tych dziwacznych zachowań była owa pamięć, co to się spaliła podczas demontażu i próby jej podmiany do innego egzemplarza :-) Teraz potwierdzasz takie same objawy, ciekaw jestem czy przypadkiem nie miałem np. tej samej wlutowanej pamięci ale już*nie sprawdzę, bo została wywalona, to byłaby dopiero sensacja :-)
...coś chyba z palca pykło i ją spaliłem. ...
Nigdy mi się nie zdarzyło, by elektrostatycznie uszkodzić płytkę Sync3...
NIE PISZĘ, ŻE TO NIEMOŻLIWE tylko, ze mnie się nie zdarzyło...:568:
I niech tak zostanie...8)
Co do "dziwacznej" kości flash - nic już więcej o niej nie powiem, bo najwyraźniej "amerykańskie lutowanie" było jakie było...
Jak dziś chciałem ją posprawdzać (jaką ma pojemność itp.) to już nie ruszyła w żadnym moim Sync3 na stole...
Nie ruszyła też na "szpilkach"... Czyli lutowanie było "na jeden montaż/złożenie Sync3"...:lol::lol:
Więc "świeć Panie nad jej elektroniczną duszą"...
Nic więcej się już o niej nie dowiemy, bo na pewno z Łukaszem nie będziemy jej "ratować" tylko wymienimy na standardową 64GB...
No chyba, że po wylutowaniu ruszy mi w programatorze - to z ciekawości zerknę i podam "jak to się miało do tego co być powinno"...:568:
Greg Poznań 08-08-2021, 11:45 Nigdy mi się nie zdarzyło, by elektrostatycznie uszkodzić płytkę Sync3...
NIE PISZĘ, ŻE TO NIEMOŻLIWE tylko, ze mnie się nie zdarzyło...
I niech tak zostanie...
Szczerze mnie też ale ta jedna widocznie miała wadę, która szybko ją wyeliminowała z życia i może dobrze. Koszt niewielki, a sprzęt naprawił się w błogiej nieświadomości i od roku mam spokój, przy tym kolegi smutnej miny na głowie, że zamiast mu upiększyć i zmodernizować Sync'a, to zmontowałem mu resetujący się awaryjny system, a on podróżuje makabrycznie dużo głównie w DE i jakby tak zgasła mu navi w gąszczu lotniskowych autostrad z klientem na pokładzie, z czasem odlotu na styk, a on by zaginął w akcji i nie dojechał na czas przez moją grzebaninę, to byłoby dla mnie wyrokiem :-)
Szczerze mnie też ale ta jedna widocznie miała wadę,...
Po dzisiejszych doświadczeniach ja myślę, że zachowania tego Sync3 (a być może i Twojego też...) były głównie winą niepoprawnego lutowania. Takie zachowanie przy wymianie kości czasem nam się zdarza - wtedy lutowanie się poprawia i jest "git"...
Tu najwyraźniej było kiepskie i po wyjęciu płytki i "zabawie" z nią, któraś kulka "puściła" i zaczęło być "wszystko jasne" - tzn. popsuło się "na amen i spokój"...
Wtedy moja kość po wylucie powinna zadziałać na programatorze... Zobaczymy, czy przypadkiem ten "dziwny" flash nie był "dobrze dobrany"...:?
A co do Twojego urządzenia od Krystiana krystianen - raczej nie mogło być "z trefną kością", choć mogło się zdarzyć takie z "niezauważonym wadliwym lutowaniem"...
Greg Poznań 08-08-2021, 15:06 A co do Twojego urządzenia od Krystiana @krystianen - raczej nie mogło być "z trefną kością", choć mogło się zdarzyć takie z "niezauważonym wadliwym lutowaniem"...
Było minęło, kilka razy o tym rozmawialiśmy z kolegą K i wnioski żadne, bo nie było jak zdiagnozować tego niestabilnego zachowania i czekaliśmy aż padnie na amen. Upaliłem i się wyjaśniło najwyraźniej, -200PLN i spokój :-)
Kilka dni temu Auron z FMODS.NET udostępnił mod "RVC on-demand" - czyli możliwość włączania kamery cofania "na żądanie".
Jego mod dostępny jest tutaj: https://www.fmods.net/community/viewtopic.php?f=4&t=150
Ponieważ w zmodyfikowanym (w ramach tego moda) kodzie opcja jak i jej opis są w języku angielskim (nie lokalizują się automatycznie) to udostępniam tutaj https://www.dropbox.com/s/a9fgq1ae6dlgmwq/PL-RVC_On-Demand.zip?dl=0 wersję z napisami w języku polskim. Pozwoli to na "ujednolicenie" tego drobiazgu w ramach naszego kraju...
udostępniam tutaj https://www.dropbox.com/s/a9fgq1ae6d...emand.zip?dl=0 wersję z napisami w języku polskim. Pozwoli to na "ujednolicenie" tego drobiazgu w ramach naszego kraju...
o to Ci z FB rzucą się na to jak Reksio na szynkę i sobie przypiszą napisanie , przepisanie itd .
cosmosky 18-08-2021, 22:15 Tedi_k ...czy ten mod wymaga jakiegos 'odblokowania' sync..czy pojdzie jak kazda normalna, oficjalna aktualizacja,
tj. wystarczy zgrac to co podeslales na pen i powinno pojsc?
czy ten mod wymaga jakiegos 'odblokowania' synctak
...czy ten mod wymaga jakiegos 'odblokowania' sync.....
Kilka dni temu Auron z FMODS.NET udostępnił mod ...
Sądziłem, ze pierwsze zdanie jest wystarczająco klarowne...
Nie mam dziś nastroju do mych standardowych "zgryźliwości", więc jedynie link podam "do przestudiowania" - https://www.fmods.net/community/viewforum.php?f=4
witam wszystkim od kilku lat posiadam forda focusa mk3 po lifcie posiadam w nim 8 calowy dotykowy ekran ale nie posiadam w nim nawigacjii i nasuwa mi się pytanie czy można to jakoś zmienić? czy wystarczy coś odblokować czy też rozbudować o brakujące podzespoły?
W modelu po lifcie był najpierw sync2, a dopiero później sync 3 (bodajże od końca 2016 r.). Pytanie, czy masz sync2 czy sync3?
Bump: ... i nasuwa mi się pytanie czy można to jakoś zmienić? czy wystarczy coś odblokować czy też rozbudować o brakujące podzespoły?
Aż dziwię się, że nie użyłeś najpierw 'szukajki', bo było wiele postów na ten temat na forum.
On jest z końcówki 2017 roku chyba pażdziernika
Andrzej_K 15-09-2021, 05:35 W modelu po lifcie był najpierw sync2, a dopiero później sync 3 (bodajże od końca 2016 r.). (...)
Tak, ja mam z 03.2016r i miałem SYNC 2
Aż dziwię się, że nie użyłeś najpierw 'szukajki', bo było wiele postów na ten temat na forum.
Poszedł na 'skróty'. Dedykowanych wątków jest kilka, m.in. ten - https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=248389
nie posiadam w nim nawigacjii i nasuwa mi się pytanie czy można to jakoś zmienić?
Najlatwiej podlaczyc telefon po kablu i bedziesz mial nawigacje google
Andrzej_K 15-09-2021, 16:13 Nawigację/mapy google ma bez kabla. Po co kabel?
Greg Poznań 15-09-2021, 19:46 Nawigację/mapy google ma bez kabla. Po co kabel?
W androbiedzie chyba, bo w CarPlay dla Apple jedynie po kablu, co dla mnie nie jest złe, bo przy wielogodzinnej podróży bateria nie da rady w żadnym smartfonie, a jadąc do innej dzielnicy chyba nikt nie używa nawigacji... albo ja nie rozumiem dzisiejszego świata.
AA nie działa bez kabla na SYNC3
Greg Poznań 16-09-2021, 08:28 AA nie działa bez kabla na SYNC3
Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ja nie zadałem pytania, żaden ani AA ani CP nie działa na S3 bez kabla, więc stąd moje zdziwienie i uwaga do kolegi, jakim cudem twierdzi o posiadaniu Google Maps na S3 bez kabelka...? Te cudowne skrzyneczki łączące AA przez WiFi to substytut, może na AA jakoś to działa, bo na CP z Apple testowałem 3 modele i żaden nie radzi sobie nawet w 20% akceptowanie i nic nie zastąpi stabilności połączenia przewodowego.
....stąd moje zdziwienie i uwaga do kolegi, jakim cudem twierdzi o posiadaniu Google Maps na S3 bez kabelka...
Dyskusja STANDARDOWA DLA TEGO FORUM...8)
1) nowy użytkownik skalops wypytuje "czy da się dodać navi..."? - nie precyzując w jakim urządzeniu, ale z pytania i rocznika auta WIDAĆ WYRAŹNIE, ŻE CHODZI O SYNC2
2) Kolejny Kolega kopson próbuje to ustalić, dopowiadając, że były też Sync3...
3) Kolega Andrzej_K "skrótowo" próbuje zniechęcić do używania w ogóle Sync, twierdząc że sam telefon wystarczy...8)
4) a cała reszta zawzięcie dyskutuje "będąc pewną", że to dyskusja o Sync3 i bezprzewodowym AA...
I tak na tym forum zdarza się "często"...:568::569:
1) nowy użytkownik skalops wypytuje "czy da się dodać navi..."? - nie precyzując w jakim urządzeniu, ale z pytania i rocznika auta WIDAĆ WYRAŹNIE, ŻE CHODZI O SYNC2
:
no właśnie z pytania kolegi skalops (post nr 3379) nie widać i nie wynika, że chodzi o sync2. A w kolejnym swoim poście dopisał on, że ma auto z końcówki roku 2017, a wtedy był już przecież montowany sync3 ...
BTW: Tadeusz, być może to forum, wg Ciebie, nie stoi na tak wysokim poziomie jak byś tego oczekiwał, rozmowa nie zawsze jest konstruktywna a czasem nawet chaotyczna. Ale to forum tworzą w przeważającej większości 'zwykli' kierowcy, sympatycy marki, półamatorzy a może nawet laicy, a nie profesjonaliści, których jest zdecydowanie mniej i którzy zawsze udzielają trafnych, merytorycznych komentarzy, jak Ty. Życzę więcej wyrozumiałości i cierpliwości wobec mniej obeznanych kolegów na forum.
... Życzę więcej wyrozumiałości i cierpliwości wobec mniej obeznanych kolegów na forum.
Masz rację. Zauważ tylko, że kwestia "jaki to Sync" oraz czy można mu dodać nawigację - odeszła w niepamięć... Poza Tobą nikt się nią nie interesował bo zaczęło się kotłować wokół AA i WiFi... I gdyby nie moje "marudzenie" pewnie dalej by sobie dyskusja kwitła...
Skończmy OT.
skalops - w Sync3 z końca 2017 roku może już się nie udać wykonanie "doposażenia" w navi... Od mniej więcej tego czasu w Europie zaczęły być stosowane "budżetowe" wersje Sync3 (z połową pamięci RAM - 1GB zamiast standardowych 2GB i bez wbudowanego żyroskopu). Obecnie raczej nikt takich urządzeń już nie przerabia na wersję z navi. W każdym razie ja już dłuższy czas odmawiam takich przeróbek. Pozostaje jedynie wymiana samego APIM na wersję z navi - a to już jest droższa opcja. Trzeba pamiętać, iż po wymianie taki APIM trzeba zaprogramować pod dane auto.
Bencjusz 20-09-2021, 12:52 Cześć,
Zabieram się za kompletowanie gratów do montażu S3.
Samochód to Focus z 2015, zamontowany Sync z 4 calowym ekranem, BT i manualną klimą.
Niestety nie mogę namierzyć PN części które muszę kupić. Czy ma ktoś może pod ręką listę co potrzebuję?
Kolega tak serio? Przecież na prawdę wystarczy użyć wyszukiwarki i wszystko się znajdzie. Do tego poradniki w dziale „Moje auto” kolegi wasi69 i nie tylko. Nie wiem po co oni tyle wypocin tworzą, skoro mało komu chce się użyć szukajki, tylko każdy liczy że wszystko dostanie na tacy, ehhh…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Marucha68 21-09-2021, 22:17 Wybaczcie jeśli powinienem zamieścić ten post w innym miejscu, ale widzę, że nie ma jednego wątku dotyczącego SYNC 3, a mam problem :-)
Otóż od jakiegoś czasu SYNC 3 strasznie mi zamula. PO uruchomieniu auta długo trwa ładowanie, potem po przyciśnięciu jakiejkolwiek funkcji na ekranie dotykowym bardzo długo czeka się na reakcję. Nawet zmiana stacji radiowej jest problemem. Użycie przycisków na kierownicy np. do wybrania numeru telefonu jest praktycznie niemożliwe. Głos lektora mówiącego instrukcję wybrania numeru jest podzielony na pojedyncze sylaby wymawiane co kilka lub wręcz kilkanaście sekund. Podobnie wygląda sprawa z obsługą nawigacji. Byłem w serwisie forda. Kazali zrobić aktualizację do najnowszej wersji którą zrobiłem wg instrukcji na stronie Forda, ale to nie rozwiązało problemów. Dziś pojechałem do forda, to gość tylko przywrócił ustawienia fabryczne i... też bez zmian. Na moją prośbę by się tym zajęli, stwierdzili, że w najbliższym czasie nie znajdą dla mnie miejsca. Mam wrażenie, że nie bardzo wiedzą co się dzieje. Generalnie miałem sparowany jeden telefon, ostatnio sparowałem drugi, ale aktualnie wykasowałem oba po sugestii, że to może być problem z telefonami. Oczywiście nic się nie zmieniło.
Auto: Mondeo Titanium mk5 rok prod. 2016 VIN: WF0FXXWPCFGT45696
stwierdzili, że w najbliższym czasie nie znajdą dla mnie miejsca.
do ogarnięcia ;) a skąd jesteś ?
Draculescu 23-09-2021, 21:10 do ogarnięcia ;) a skąd jesteś ?A coś bliżej? Czego to przyczyna? Co kolega powinien zrobić?
Marucha68 25-09-2021, 13:15 do ogarnięcia ;) a skąd jesteś ?
Zielonka pod Warszawą
Marucha68 26-09-2021, 19:44 Wybaczcie jeśli powinienem zamieścić ten post w innym miejscu, ale widzę, że nie ma jednego wątku dotyczącego SYNC 3, a mam problem :-)
Otóż od jakiegoś czasu SYNC 3 strasznie mi zamula. PO uruchomieniu auta długo trwa ładowanie, potem po przyciśnięciu jakiejkolwiek funkcji na ekranie dotykowym bardzo długo czeka się na reakcję. Nawet zmiana stacji radiowej jest problemem. Użycie przycisków na kierownicy np. do wybrania numeru telefonu jest praktycznie niemożliwe. Głos lektora mówiącego instrukcję wybrania numeru jest podzielony na pojedyncze sylaby wymawiane co kilka lub wręcz kilkanaście sekund. Podobnie wygląda sprawa z obsługą nawigacji. Byłem w serwisie forda. Kazali zrobić aktualizację do najnowszej wersji którą zrobiłem wg instrukcji na stronie Forda, ale to nie rozwiązało problemów. Dziś pojechałem do forda, to gość tylko przywrócił ustawienia fabryczne i... też bez zmian. Na moją prośbę by się tym zajęli, stwierdzili, że w najbliższym czasie nie znajdą dla mnie miejsca. Mam wrażenie, że nie bardzo wiedzą co się dzieje. Generalnie miałem sparowany jeden telefon, ostatnio sparowałem drugi, ale aktualnie wykasowałem oba po sugestii, że to może być problem z telefonami. Oczywiście nic się nie zmieniło.
Auto: Mondeo Titanium mk5 rok prod. 2016 VIN: WF0FXXWPCFGT45696
hmmmm..... nikt nie miał takiego przypadku?
nikt nie miał takiego przypadku?
owszem miał i to wielokrotnie .
Niestety Ty jesteś oszczędny w poinformowaniu nas jaką masz wersję systemu i jaką wersję map
Marucha68 26-09-2021, 20:52 owszem miał i to wielokrotnie .
Niestety Ty jesteś oszczędny w poinformowaniu nas jaką masz wersję systemu i jaką wersję map
Sorki, nikt nie pytał. Jutro sprawdzę i napiszę :-)
Jutro sprawdzę i napiszę :-)
chyba jednak nie dowiemy się ;)
Marucha68 29-09-2021, 09:51 SYNC 3, wersja oprogramowania: 3.0
Kompilacja 20204_PRODUCT
Ford Motor Company
Wersja Gracenote: 1.1.1.1137 (EU-0010)
Wersja map nawigacji: EU 4 14
Numer seryjny SYNC (ESN): LVBF00PZ
Wiem, że trochę to trwało, ale w międzyczasie padła pompa wody, więc tematem nr jeden była wymiana pompy i rozrządu. Ale to już zrobione. Więc można wrócić do problemów z SYNCiem :-)
Pompa wytrzymała 234 tysięcy km :-) Przy pierwszej wymianie rozrządu pompę zostawiliśmy, bo była w bardzo dobrym stanie.
misieklodz 22-10-2021, 12:35 w Edge SEL w Synch3 coś jest nie tak a GPS - pokazuje bardzo niedokładnie pozycje samochodu ,ale nie piszę o 200mb tylko np 2 -3 km
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym i mógłby pomóc?
Mam podobny problem, co kolega misieklodz.
Wymieniłem Synca 2 na 3 i GPS mi wariuje momentami strasznie. Gubi położenie i kierunek jazdy - w większych miastach jest tragedia jak chcę gdzieś dojechać. Sytuacja się powtarza na fordowskiej mapie i w CarPlay. W samym telefonie jest OK i nie ma żadnych przekłamań. Sprzedający niby skonfigurował przed wysyłką wszystko ale jakoś nie mam pewności.
Moje pytanie - czy jakieś ustawienia mogą to powodować czy antena nadaje się do wymiany?
Soft w Syncu 3.4.21098 z mapami F10.
....czy jakieś ustawienia mogą to powodować czy antena nadaje się do wymiany?...
Ustawienia to raczej nie. Natomiast kiepska jakość anteny - jak najbardziej.
Należy kupować używane anteny z rynku automotive a nie chińskie badziewie po 30zł...:568:
Na Cyanlabs pojawiła się nowa wersja softu, Sync3.4.21265 co do zmian jest tylko "ONLY EU VOICE IS NEW"
... "ONLY EU VOICE IS NEW"
Tyle, że "EU voice" to pakiet 5U5T-14G391-AR (faktycznie też nowy, choć "mniej"...), a 21256 to 5U5T-14G381-EU...
Czyli jedno "piernik" a drugie "wiatrak"...:one:
Forest27 24-10-2021, 21:52 na Syn3Updater można przeczytać o wersji 21265
NOTE: ONLY EU VOICE IS NEW, IF OTHER REGIONS NO NEED TO UPDATE VOICE FROM 21194, OTHER REGIONS WILL LIKELY FOLLOW!
Community Changes
TBC
Technical Changes
List of Changed files: https://pastebin.com/eRjFTC3i
Visible Changes: Noone Found
Notable Changes:
Two QML files updated, lol
Thanks to Au{R}oN / Fmods
no i link do dyskusji https://community.cyanlabs.net/t/sync-3-4-21265-feedback-issues/3933
...no i link do dyskusji ...
???
Kolega chce mi powiedzieć, że wyżej napisałem nieprecyzyjnie???:027::roll:
Zaręczam Koledze, że tylko to co w powyższym mym poście polega na prawdzie... Niemieccy Koledzy czasem mają problem z precyzją pisania...:568::568:
BTW - "języki mówione" nie są składową "pakietu systemowego" (czyli owych "update"). W nich są jedynie "języki pisane" - i to dla "całego świata".
"Języki mówione" są w "pakiecie językowym" (zwanym "voice"...) a ten jest "regionalny". Najnowszy dla Europy podałem wyżej.
Widzę ,że nikt tu jeszcze nie wrzucił nowiny, o upublicznieniu metody instalacji modów z USB. Oczywiście nie wrzucam tu linka do paczki, ale kto chce to znajdzie :p
Czyli takie modyfikacje jak :
odtwarzacz video
tapety
modyfikacje wyglądu
możemy sobie sami wgrywać z pendrive bez jeżdżenia do kogoś i płacenia za to :wink:
https://i.imgur.com/ULuHfbB.jpeg
pawel182 25-10-2021, 16:36 Teoretycznie podniesienie Sync z 3.0 do 3.4 można zrobić we własnym zakresie bez kosztowo (cyanlab) a w sieci nie brak ogłoszeń od osób, które oferują to za pieniądze :/
...w sieci nie brak ogłoszeń od osób, które oferują to za pieniądze :/
W sieci pełno jest przepisów "jak sobie upiec pyszny chlebek"...:p
A u mnie w piekarni "Kłos" nieopodal są takie kolejki, że szlag człowieka trafia...:roll:
Dziwni są ci ludzie - płacą coraz drożej za coś, co każdy może sobie zrobić w domu...:shock::shock:
Czy po upgrade wersji do 3.4 z automatu wyświetlają się wskazówki nawigacji Google Maps na wyświetlaczu na zegarach? Czy trzeba coś dodatkowo aktywować?
Auto to C-Max jeżeli ma to jakieś znaczenie
ok, już wiem - wskazówki pojawiają się samoczynnie na zegarach
Mam pytanie z trochę innej beczki - gdzieś na youtube widziałem filmik że w focusie/cmaxie/kudze wskazania nawigacji pojawiały się na wyświetlaczu na zegarach ale po prawej stronie (tam gdzie zwykle wyświetla się ikona pojazdu). Dzięki temu kierowca może równocześnie widzieć chwilowe i średnie spalania, zasięg i wskazówki nawigacji na jednym ekranie - co jest potrzebne żeby tak wyświetlały się wskazówki navi?
o coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=6HudhWq3TSM
Zawsze tak wyświetla się w Focus /kuga
u mnie (cmax) na sofcie 3.0 wskazówki wyświetlają się tylko na oddzielnym ekranie. Czyli nie mogę w tym samym czasie widzieć i spalania i wskazówek nawigacji, albo to albo to.
W ogóle widzę tylko te z fabrycznej navi. Z google maps nie mam w ogole wskazań na zegarach.
pawel182 26-10-2021, 15:12 Jak masz aktywny tempomat to wyświetlają się jako osobna strona na liczniku a nie na boku.
Wskazania nawi włącza się w menu zegarów
pawel182 26-10-2021, 15:51 U mnie takiej opcji nie ma.
Jak masz aktywny tempomat to wyświetlają się jako osobna strona na liczniku a nie na boku.
hmm, chyba mam zwykły tempomat (tak mi się wydaje) ale mam asystenta pasa ruchu który też korzysta z części ekranu po prawej stronie - więc może dlatego nie mogę mieć tam wskazówek nawigacji?
Też mam właśnie wskazania navi na oddzielnej stronie :(
Wskazania nawi włącza się w menu zegarów
W Menu zegarów nie mam tej opcji w ogóle. Próbowałem ją włączyć Forsanem ale tam jest 'Navigation repeater' tylko dla oddzielnej strony a nie zamiast ikony pojazdu po prawej stronie...
Tutaj ktoś miał chyba podobny przypadek - chociaz niekoniecznie taki sam po doglebszej analizie:
https://www.focusst.org/threads/instrument-cluster-navigation-ipc-solved.161138/
Ja niestety nie mogę spróbować tego jego rozwiązania bo w swoim Forscan nie mam możliwości zmiany trybu w ogóle, a potrzeba wejść w tryb: "Engineer 2 (+hidden)"
Ustawienia to raczej nie. Natomiast kiepska jakość anteny - jak najbardziej.
Należy kupować używane anteny z rynku automotive a nie chińskie badziewie po 30zł...:568:
Antenę kupiłem w komplecie z nawi i miała być wyciągnięta z tego samego auta. Wrzuciłem ja za ekran pod górny schowek więc raczej sygnału nic zakłócać nie powinno. Spróbuje zamówić drugą w takim razie.
cattani75 26-10-2021, 22:26 Wrzuć ją za licznik, zwłaszcza jeśli masz podgrzewaną szybę przednią.
...miała być wyciągnięta z tego samego auta. ...
Jedna fotka lepsza od dowolnego opisu słownego... Było by widać, czy mamy do czynienia z oryginałem.
Co do do miejsca "wrzucenia" anteny - kol. powyżej ma "100% racji"...:one:
Teoretycznie podniesienie Sync z 3.0 do 3.4 można zrobić we własnym zakresie bez kosztowo (cyanlab) a w sieci nie brak ogłoszeń od osób, które oferują to za pieniądze :/
No kolego, skoro jest instrukcja (dość dokładna) jak to zrobić, a mimo wszystko są ludzie, którzy chcą za to płacić, to nie czują się na siłach samodzielnie robić reformata :P a przy modach/upgrade zawsze jest jakieś ryzyko, że nie wyjdzie, więc za darmo nikt nie będzie ryzykować. No i za wiedzę i czas się płaci :)
Panowie potrzebuje pomocy, wymieniłem SYNC2 na SYNC3 do FF3.5, wszystko działa nawet zaktualizowałem go do 3.4 ale ciągle mam błąd U2101, jest ktoś z pomorskiego kto by mi to ogarnął, oczywiście nie za darmo.
slav-kiler 28-10-2021, 20:20 Konfiguracje masz złą. Ściągnij swoją po vin i sprawdź co masz źle.
wolałbym żeby ktoś bardziej doświadczony to sprawdził i ustawił dlatego szukam pomocy.
wszystko działa nawet zaktualizowałem go do 3.4 ale ciągle mam błąd U2101,
Zmieniałeś przyciski na kierownicy ? te z prawej ? lub przeprogramowywałeś ?
Zmieniałeś przyciski na kierownicy ? te z prawej ? lub przeprogramowywałeś ?
nie tego nie ruszałem bo miałem to fabrycznie, wymieniony tylko APIM, HUB i antena.
nie tego nie ruszałem bo miałem to fabrycznie, wymieniony tylko APIM, HUB i antena.
Zrestartuj te wszystkie moduły, nie korzystaj z zapisanego profilu
Zrestartuj te wszystkie moduły, nie korzystaj z zapisanego profilu
pisząc "zrestartuj wszystkie moduły" które masz na myśli poza APIM ?
pisząc "zrestartuj wszystkie moduły" które masz na myśli poza APIM ?
SCCM i skasuj DTC
SCCM i skasuj DTC
SCCM to w Focusie chyba niema ?
SCCM to w Focusie chyba niema ?
Byłem za pewny, poszukałem i tu jest chyba rozwiązanie. Aczkolwiek .... :)
http://www.ucdsys.ru/forum/viewtopic.php?f=29&t=2448
Piszą że w APIM w DE07 i DE08 należy poprawić konfigurację
Możesz zrobić zrzut konf. APIM ?
BUMP
https://wiki.ucdsys.ru/doku.php?id=dc_sync3:start
sabaciontko 29-10-2021, 08:10 Ukazał się sposób na wgranie playera i innych modów za pomocą pendrive do Sync 3, bez używania zewnętrznych maszynek . Oto link https://ffclub.ru/topic/444743/jump_420/
Byłem za pewny, poszukałem i tu jest chyba rozwiązanie. Aczkolwiek .... :)
http://www.ucdsys.ru/forum/viewtopic.php?f=29&t=2448
Piszą że w APIM w DE07 i DE08 należy poprawić konfigurację
Możesz zrobić zrzut konf. APIM ?
BUMP
https://wiki.ucdsys.ru/doku.php?id=dc_sync3:start
niestety nie mam UCDSa dlatego szukam osoby która mi to ogarnie bo Forscan nie daje rady.
slav-kiler 29-10-2021, 11:01 mam ucds jakby co.
niestety nie mam UCDSa dlatego szukam osoby która mi to ogarnie bo Forscan nie daje rady.
W drugim linku opisane jest, możesz sprawdzić Forscanem, po zmianie dokonaj reset APIM i DTC
W drugim linku opisane jest, możesz sprawdzić Forscanem, po zmianie dokonaj reset APIM i DTC
w Forscanie nie ma takich pozycji do wyboru.
Bump: mam ucds jakby co.
problem rozwiązany nie było tematu
domekrap 29-10-2021, 16:20 Już można bez rozbierania sync wgrać mody. Dzisiaj zainstalowałem videoplaer, możliwość dodawania własnych tapet i możliwość włączenia tylnej kamery do podglądu w czasie jazdy do przodu.
sabaciontko 29-10-2021, 21:48 Na necie jest już wysyp tutoriali do "ogrania" Sync3 wg."rosyjskiego sposobu". W weekend będzie się działo :)
_Przemek 31-10-2021, 11:44 Ktoś próbował już? I co autor ma na myśli pisząc o tym. Cczasie? Trzeba w określonym momencie wyjąć pendrive?
https://www.fmods.net/community/viewtopic.php?t=190&p=1181#p1181
Tak, próbowałem, działa. W tym temacie na forum fmods jest dodany filmik, wytłumaczone tak, że prościej się nie da. Polecam reset apim robić forscanem czy tam ucdsem, bo dobry timing resetem kombinacji klawiszy jest moim zdaniem niewykonalny :D
Tak, próbowałem, działa. W tym temacie na forum fmods jest dodany filmik, wytłumaczone tak, że prościej się nie da. Polecam reset apim robić forscanem czy tam ucdsem, bo dobry timing resetem kombinacji klawiszy jest moim zdaniem niewykonalny
Wystarczy nacisnąć klawisze i w tym samym momencie włożyć pendrive za 1 podejściem się udało....:) O wiele szybsza metoda niż zabawa z interfejsem i dodatkowym klikaniem
https://i.imgur.com/vMqSvLQ.png
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak...
Potwierdzam działanie metody z przyciskami.
Zainstalowałem videoplaer i możliwość dodawania własnych tapet.
Na Sync 3.4.21194 śmiga elegancko.
Witam,
Może się komuś przyda :). Z własnego doświadczenia...
Dla posiadaczy Foczki MK3 i telefonu od Moto.
Model One Vision po aktualizacji do Androida 11 nie może nawiązać stabilnego połączenia z SYNC3 po Bluetooth. Aktualizacja SYNC3 nie pomaga, reset telefonu nie pomaga. Były już ze dwie aktualizacje miesięczne na Androida. Nadal bez zmian. Zagraniczne fora potwierdzają problem i dodają info również o Volvo i Maździe.
Ten sam telefon nie ma problemu z SYNC3 w Kudze MK3.
misieklodz 06-11-2021, 08:20 w Edge SEL w Synch3 coś jest nie tak a GPS - pokazuje bardzo niedokładnie pozycje samochodu ,ale nie piszę o 200mb tylko np 2 -3 km
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym i mógłby pomóc?
Temat u nas ogarniety ,u nas pomogła podmiana anteny ,stara była w takim razie uszkodzona .
Jarri S-max 08-11-2021, 17:20 Kto wie w czym rzecz?
Panowie, nie jestem tak biegły w ulepszaniu systemów SYNC 3 jak Wy pod kątem audio i stąd moje pytanie: co zrobić, żeby odtwarzacz wyświetlał okładki płyt podczas odtwarzania muzyki ze sprzętu Apple (głównie iPhone`a) po podłączeniu bluetooth? W części okładki wyświetla, w części nie i to niezależnie czy Gracenote jest włączony czy wyłączony.
Od nowa wgrałem do smartfona całą bibliotekę z moją muzyką, gdzie do każdego albumu, a nawet do każdego utworu wgrałem jpg-i z oryginalnymi okładkami albumów. Podczas odtwarzania playlisty mój Sync 3 raz wyświetla okładki, a raz jakieś okładki, których ja w swoich utworach, ani też w albumach nie mam. Załączam fotki z danych po ostatniej aktualizacji (we wcześniejszych aktualizacjach też tak było, dlatego całą bibliotekę moich utworów z okładkami zrobiłem od nowa).
Czy wiecie jak to wreszcie zmienić? co zrobić żeby system zaciągał moje okładki do każdego utworu, a nie tylko do części?
Czy może tu chodzić o np. rozdzielczość okładek, że np. jest różna? czy raczej coś jest nie tak z samym systemem? Czy lepiej włączyć Gracenote czy nie?
Z góry dzięki za pomoc!!! ;)
domekrap 08-11-2021, 18:53 .......Wystarczy nacisnąć klawisze i w tym samym momencie włożyć pendrive....
Potwierdzam, działa. Bawiłem się forscanem ale metoda ręcznego startu synca jest lepsza.
sabaciontko 09-11-2021, 06:51 @ Jarri S-max . Spróbuj zmienić rozdzielczość okładek w jpeg. Jeżeli okładka jest zaszyta w mp3,flac itp . to należy od nowa zakodować obrazek w utworze np. za pomocą mp3tag . Mozolna robota , bo trzeba sprawdzić po kolei każda płytę lub utwór..
Kto wie w czym rzecz?
Panowie, nie jestem tak biegły w ulepszaniu systemów SYNC 3 jak Wy pod kątem audio i stąd moje pytanie: co zrobić, żeby odtwarzacz wyświetlał okładki płyt podczas odtwarzania muzyki ze sprzętu Apple (głównie iPhone`a) po podłączeniu bluetooth? W części okładki wyświetla, w części nie i to niezależnie czy Gracenote jest włączony czy wyłączony[…]
Witam
Zanim poświecisz długie, zimowe wieczory na sprawdzanie wszystkich utworów,
proponuję: wgrać utwory na pendriva i sprawdzić jak się utwory zachowują podczas odtwarzania z USB
- Może problemem jest produkt Apple
- może problem z obsługą bluetooth w Twoim telefonie
pozdrawiam
Arturek
sabaciontko 10-11-2021, 23:54 Najczęściej problemem jest totalna rozpierducha w plikach i brak jakichkolwiek w nich reguł. Nie ma dobrej rady na to tylko mozolna praca oraz szukanie zmian w poszczególnych plikach i ich nazewnictwie. Mam 1Tb Flac-ów w aucie i żadnych problemów z wyświetlaniem nazw i okładek. Te same pliki "śmigają " w domu na serwerze Logitech Squeezebox i też nie robią żadnych problemów. Najczęstszą przyczyną problemu wyświetlania lub nie okładki z płytą , jest sprawdzenie prawidłowego osadzenia pliku jpeg lub jpg w pliku muzycznym.
mariusza 28-11-2021, 11:37 Na Aliexspress są HUBy
1. HC3T-14F014-A
https://pl.aliexpress.com/item/1005003555850496.html?spm=a2g0o.cart.0.0.50b53c003 NQ3G1&mp=1
2. LB5T-14F014-CB
https://pl.aliexpress.com/item/1005002985406731.html?spm=a2g0o.cart.0.0.50b53c003 NQ3G1&mp=1
Czy po podłączeniu do APIM Focusa MK4 z Sync 3.4 zwiększy się szybkość transmisji(szybciej będą się robić aktualizacje z USB), czy będzie większy prąd ładowania telefonu? Ma ktoś już to zainstalowane? Czy te dwa HUBy różnią się tylko wymiarami, czy też większym jest USB3.1, a w mniejszym USB3.0?
mihail111 29-11-2021, 05:37 Ktoś wie jak ta mody odinstalować?
Chyba po ich wgraniu mam problem ze zdalnym odpalaniem w focusie MK4
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Ktoś wie jak ta mody odinstalować?
Zdaje się że najłatwiej będzie ponownie wgrać soft do APIM. Wszyscy specjaliści piszą że po ponownej instalacji oprogramowania mody należy ponownie zainstalować
mihail111 29-11-2021, 06:16 Zdaje się że najłatwiej będzie ponownie wgrać soft do APIM. Wszyscy specjaliści piszą że po ponownej instalacji oprogramowania mody należy ponownie zainstalowaćDa radę tą samą (najnowszą wersję) zainstalować z pena?
Kto wie w czym rzecz?
Panowie, nie jestem tak biegły w ulepszaniu systemów SYNC 3 jak Wy pod kątem audio i stąd moje pytanie: co zrobić, żeby odtwarzacz wyświetlał okładki płyt podczas odtwarzania muzyki ze sprzętu Apple (głównie iPhone`a) po podłączeniu bluetooth?
Miałem ten sam problem i u mnie pomogło:
a) aktualizacja ze strony Forda Sync 3 z wersji 2.2 na wersję 3.0
b) każdy folder z albumem ma plik folder.jpg lub cover.jpg z okładką
c) odtwarzanie muzyki (mp3 i flac) z pendrive a nie przez bluetooth.
mihail111 29-11-2021, 19:16 Zdaje się że najłatwiej będzie ponownie wgrać soft do APIM. Wszyscy specjaliści piszą że po ponownej instalacji oprogramowania mody należy ponownie zainstalowaćZrobiłem tak:
Wgrałem czystego synca przez pena.
Przywróciłem ustawienia fabryczne sync i niestety mody dalej są.
Jakiś inny sposób na ich odinstalowanie??
...
Wgrałem czystego synca przez pena.
... i niestety mody dalej są...
Ponieważ "taki byt w przyrodzie nie istnieje" to są dwie możliwości:
1) albo Kolega nie wie co znaczy "czysty Sync przez pena" albo nie umie wgrywać;
2) albo Kolega nie wie co znaczą "mody dla Sync3" albo nie umie rozpoznać "czy są czy ich nie ma"...:568:
Więcej możliwości brak. Wszystkie dotyczą posiadanej przez Kolegę wiedzy i kompetencji.
mihail111 30-11-2021, 10:07 Ponieważ "taki byt w przyrodzie nie istnieje" to są dwie możliwości:
1) albo Kolega nie wie co znaczy "czysty Sync przez pena" albo nie umie wgrywać;
2) albo Kolega nie wie co znaczą "mody dla Sync3" albo nie umie rozpoznać "czy są czy ich nie ma"...:568:
Więcej możliwości brak. Wszystkie dotyczą posiadanej przez Kolegę wiedzy i kompetencji.Jak widać jest mierna[emoji52] (niestety)
Wgrałem na pena najnowszego synca.
Włożyłem pendriva wyskoczyła aktualizacja systemu i przeszła pomyślne, zgaszenie auta odczekanie kilku minut. Zapalenie i mody dalej sa.......
Co widać na zdjęciu (kiepskiej jakości).
Może kolega tedi_k doradziłby jak poprawnie wgrać by mody zniknęły [emoji3]
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211130/ba7de251050ef04921ecf793a3a5450f.jpg
...
Wgrałem na pena najnowszego synca.
Włożyłem pendriva wyskoczyła aktualizacja systemu i przeszła pomyślne, ...
Nie widzę wersji systemu, ale "na oko" to jest najnowsze 3.4. Nie da się wgrać "najnowszego na najnowszy" (a ogólniej - nie da się "przykryć" wersji już wgranej taką samą z pendrive). Jak wersja już jest zainstalowana, po instalacja kończy się "prawie natychmiast" pełnym sukcesem. Przecież już jest wgrana wcześniej...:one:
Potrzebny jest "downgrade" do poprzedniej wersji i dopiero potem "upgrade" do najnowszej....:568:
mihail111 30-11-2021, 20:22 tedi_k
Dokładnie 3.4.21194 u mnie też aktualizacja robiła się około 9 min.
Pozostają w takim razie 2 albo 3 inne wyjścia.
1. Wgrać na pena nowszą oficjalną wersje z EU (3.4.21265).
2. Przy pomocy Syn3 Updater przygotować aktualizację 3.4.21194 (reformat & Sync3 update).
3. Downgrade do starszej wersji, ale tu mam lekkie obawy. (Trzeba ściągnąć trzy pliki i odpowiednią strukture plików zrobić). Auto chyba nie może być nowsze niż 2019?(poprawcie mnie jeśli sie mylę)
Przy każdej metodzie aby mieć później logo stqcji radiowych muszę wgrać kalibracje firmware?
Kalibracji nie bedziesz musial wgrywac. Firmware Synca nie rusza firmwaru ACM
Dziś będzie opowieść typu "taka ciekawa historia"... Ale puenta/morał będą "mrożące krew w żyłach", więc warto doczytać do końca...:p
Wczoraj i dziś (dzień po dniu...) przyszły do mnie do naprawy 2 APIMy.
Jak przyszedł dziś ten drugi i popatrzyłem na oba na raz, to nie mogłem wyjść ze zdumienia... APIMy okazały się być dokładnie z tego samego dnia produkcji! Przyszły z dwóch zupełnie różnych zakątków Polski z dwóch róznych typów aut (choć podobnych... - jeden był z S-maxa MK2 a drugi z Galaxy)...
Nie dość zdziwienia, że APIMy takie same to okazało się, że auta też mają wspólną cechę - auta były wyprodukowane w 2017 roku a APIMy - oba - w lipcu 2020roku... Taka Ci historia...:one: Po weryfikacji w konfiguracji tych APIMów wyszlo, że oba auta były z Niemiec.
https://images91.fotosik.pl/558/b3c88bcd4d14df23gen.jpg (https://images91.fotosik.pl/558/b3c88bcd4d14df23.jpg)
W obu przypadkach obecni właściciele aut 'nie mieli zielonego pojęcia', że są szczęśliwymi posiadaczami aż tak nowych Sync3...
Bo sam APIM - po wyjęciu - niczym szczególnym się nie wyróżniał... Wyglądał "jak wszystkie APIM starego typu"... Identyfikowany był też jako "MY17" -= mimo daty produkcji widocznej powyżej...
https://images89.fotosik.pl/558/a5975e3fe65d1eacgen.jpg (https://images89.fotosik.pl/558/a5975e3fe65d1eac.jpg)
Jednak mimo swego 'uspokajającego wyglądu' oba APIM miały cechę szczególną - nijak nie widoczną na pierwszy, drugi a nawet trzeci rzut oka...
Otóż w obu był wlutowany flash nowego typu
https://images89.fotosik.pl/558/7d2fd7a82f7442a3gen.jpg (https://images89.fotosik.pl/558/7d2fd7a82f7442a3.jpg)
Jak widać na fotce jest to kość SDINBDG4-64G. Stara-standardowa kość flash analogiczna ma oznaczenie SDIN8DE4-64G.
Kość "nowa" ma pojemność o 1GB większą od "starej", ale ma też cechę niestety dużo ważniejszą i bardziej "dolegliwą"...
Otóż dowolne urządzenie z "nowym" typem flash (czy to takie jak te na fotkach, czy też nowego typy MY20 - nie ma to znaczenia) potraktowane reformaterem UMIERA "CZARNĄ ŚMIERCIĄ" ZAWSZE I W KAŻDYM PRZYPADKU!!!
Wszyscy się zapewne już domyślają, że właściciele aut absolutnie nie byli tego świadomi w momencie wkładania do gniazda USB pendrive'a 'wyprodukowanego' narzędziami CYANLABS...;)...
Jeden z tych właścicieli miał jeszcze do tego 'doradcę', co to próbował 'odratować' 'umarłego' Sync3 metodą flashowania FW 'dużej płytki'... Więc oczywiście jeszcze do tego urządzenie totalnie zaprzestało prób bootowania. No ale czego to nie wymyślą 'kompetentni doradcy' jak coś przestaje iść zgodnie z tym co widzieli na filmie na YT...
Na szczęście właściciel drugiego z pechowych Sync3 był bardziej roztropny i jak zobaczył czarny ekran to od razu zaczął do mnie wydzwaniać...
No to się wyjaśnił powód, dla jakiego urządzenia się znalazły u mnie...:one:
Dla wszelkich 'pomysłowych Dobromirów' co to już się dowiedzieli, że "wystarczy podłączyć stary typ ekranu i już da się wszystko odratować" mam BAD NEWS - to nie ten przypadek.:568: Tu nie chodzi o to, że reformater ma niewłaściwy sterownik ekranu. Tu powodem "czarnej śmierci" jest brak właściwego schematu partycjonowania dla kości flash z "niestandardową pojemnością". Tutaj w całym Internecie nikt nie znajdzie żadnego opisu "jak to uratować"... Jeden jedyny Rosjanin na telegramie Fmods żalił się, że musiał poprzez polutowanie "starą metodą uaktywniania modów" wgrać "standardowy wsad 64GB. Jednak to jest egzotyczna/trudno dostępna metoda ratunkowa mająca ten skutek uboczny, że urządzenie traci swój numer ESN. Tak więc "nie tędy droga"...
Oczywiście oba te urządzenia już są "odratowane", w pełnej swej funkcjonalności a właściciele są przeszkoleni, że ich urządzenia w pod żadnym pozorem nie mogą być potraktowane reformaterem.
A teraz obiecany morał:
Jeśli się nie jest w 100% pewnym jakiego ma się Sync3 - z jaką kością flash - to takie bezrefleksyjne 'kupowanie pendrive z aktualizacją' na allegro czy olx albo inne używanie 'pomocy Kolegów do wygenerowania aktualizacji na cyanlabs' zawsze może się skończyć jak powyżej...
Warto też wiedzieć, że umiejących sobie poradzić z taką sytuacją jest w Polsce pewnie mniej osób niż palców 1 ręki stolarza...
Ja znam jeszcze 2 moich kolegów z którymi to 'rozkminiamy'...
Ciekaw jestem, czy ktoś jeszcze będzie się starał zgłosić 'na ochotnika'...:wink:
Jeśli by próbował (bo coś gdzieś słyszał o jakimś usb boot...) to od razu go informuję - NIE DZIAŁA....:619:
że umiejących sobie poradzić z taką sytuacją jest w Polsce pewnie mniej osób niż palców
myślę ,że 5 os się znajdzie ;)
Bump: Jeden z tych właścicieli miał jeszcze do tego 'doradcę', co to próbował 'odratować' 'umarłego' Sync3 metodą flashowania FW 'dużej płytki'... Więc oczywiście jeszcze do tego urządzenie totalnie zaprzestało prób bootowania
No .... czadowy sposób . Jestem sam ciekaw co ma piernik do wiatraka :)
A teraz obiecany morał:
Jeśli się nie jest w 100% pewnym jakiego ma się Sync3 - z jaką kością flash - to takie bezrefleksyjne 'kupowanie pendrive z aktualizacją' na allegro czy olx albo inne używanie 'pomocy Kolegów do wygenerowania aktualizacji na cyanlabs' zawsze może się skończyć jak powyżej...
no to lawinka ruszyła ... dziś miałem "ratuj ratuj"
kolejna "ofiara" poradnika z portalu YT (ciekawe co na to twórca poradnika)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9c3e2aba058b.jpg (https://naforum.zapodaj.net/9c3e2aba058b.jpg.html)
pawel182 11-12-2021, 17:49 auta były wyprodukowane w 2017 roku a APIMy - oba - w lipcu 2020roku...
Czyżby wymieniane w ramach jakiejś akcji serwisowej..?
...wymieniane...?
Szczerze? Nie chciało mi się tego "dociekać" i nie prosiłem Kolegów o VINy aut... "Dociekanie" nijak by nie wpłynęło na obecność tych "nowych" APIM w tych "starych" autach...:p
Warto też wiedzieć, że umiejących sobie poradzić z taką sytuacją jest w Polsce pewnie mniej osób niż palców 1 ręki stolarza...
:619:
chyba jestem 1 z palców stolarza hmmm :):)
"ratuj ratuj"
kolejna "ofiara" poradnika z portalu YT (ciekawe co na to twórca poradnika)
tak potwierdzam, dziś trafił się i mi taki apim a raczej auto :) , zostało niestety wyciągnąć urządzenie i jak to piszą " Stol "
efekt
https://images92.fotosik.pl/559/ef416510cb6bd8e4med.jpg
pacjent żyje, ale trzeba drzeć urządzenie
kostka 32gb oczywiście została oryginalna
https://images90.fotosik.pl/558/6de07829d7dcf993med.jpg
urządzenie jak i auto " roczne "
koniec 20r :)
Kupujcie peny na allegro
POLECAM , będzie za grosze :):):):)):)
....ale trzeba drzeć urządzenie
...
Nie wiem co to jest "drzeć" dla Ciebie Krzysiu...
Bo jeśli oznacza "wymontować Sync3 i oddać na stół" - to POTWIERDZAM.
Z oczywistych względów "nie da się reanimować trupa w jego trumnie"...:one:
Trzeba go co najmniej wziąć "na OIOM"...:p:p
Natomiast bez wątpienia nie trzeba wylutowywać kostki flash. Ani używać "chińskich szpilek do nowych Sync" - a już tym bardziej (broń Boże) lutować się do tej drabinki oporowej koło kostki flash...
Nie wiem co to jest "drzeć" dla Ciebie Krzysiu...
Bo jeśli oznacza "wymontować Sync3 i oddać na stół" - to POTWIERDZAM.
Z oczywistych względów "nie da się reanimować trupa w jego trumnie"...:one:
Trzeba go co najmniej wziąć "na OIOM"...:p:p
Natomiast bez wątpienia nie trzeba wylutowywać kostki flash. Ani używać "chińskich szpilek do nowych Sync" - a już tym bardziej (broń Boże) lutować się do tej drabinki oporowej koło kostki flash...
a daj spokój z tym lutowaniem drabinki , wlutowywaniem kostki :P a chińskie szpilki przestań... :)
wiem wszystko na obecny czas , aczkolwiek 1-wszy przypadek, trzeba było sobie rozkminić co się dzieje :P i czemu ktoś zepsuł.
teraz wiem wszystko :)
a inni niechaj psują ,
muszę częściej tu zaglądać :) zapomniałem, przyznam, trochę o FCP :(
"drzeć" rozdzierać rwać, rozpruwać pruć wydzierać. zwał jak zwał
wymontowanie dla mnie S3 --->> wydarcie urządzenia :P
Sławek1977 17-12-2021, 13:52 Del.
cosmosky 20-12-2021, 21:38 czesc,
z ciekawosci zapytam o dodanie DAB
mam SYNC3 z navi (fabrycznie bylo wgrane 3.2, zaktualizowane do 3.4)
ale bez DAB w radiu..nie ma tego do wyboru w zrodlach radia, jest tylko AM,FM, BT itd...
i pytanie...czy samo urzadzenie to obsluguje, i mozna to jakos odblokowac czy to juz zabawa z wymiana sprzetu?
APIM KU5T-14G371-GJA
ACM H1BT-18C815-NV
dzieki za odpowiedz :)
...mozna to jakos odblokowac...
Wystarczy użyć forumowej szukajki.
Pojawi się kilka poradników "jak to odblokować"... Zwykle w komplecie z masującymi fotelami i kuchenką mikrofalową w schowku pasażera/zamiennie można też uruchomić przy okazji lodówkę do szampana...
cosmosky 20-12-2021, 22:25 Wystarczy użyć forumowej szukajki.
Pojawi się kilka poradników "jak to odblokować"... Zwykle w komplecie z masującymi fotelami i kuchenką mikrofalową w schowku pasażera/zamiennie można też uruchomić przy okazji lodówkę do szampana...
tedi_k,
rozumiem, ze Twoja wiedza przeslonila czytanie ze zrozumieniem :?
..i prawdopodobnie nie uzyskam od Ciebie odpowiedzi skoro odpisujesz ze zlosliwoscia...a szkoda, pokazuje to tylko klase...
no nic wytlumacze wiec Tobie jakie bylo pytanie:
czy podany model obsluguje DAB ...a nie 'jak odblokowac'
i tak...ku Twojemu zdziwieniu szukalem te podane w zaptaniu numerki...forum tego nie znajduje
Pozdrawiam i milej nocy zycze...
i licze, ze moze jednak trafi sie tu jakas zyczliwa osoba, ktora potrafi odpowiedziec na pytanie
czy podany model obsluguje DAB ...
A ja ze swej strony gorąco polecam "myślenie ze zrozumieniem"...
Jakby "moduł obsługiwał", to by było widać... W menu źródeł...
Dokładnie tak samo by było widać jak "fotele z masażem", "kuchenkę mikrofalową w schowku" itp...
Co do owego "szukania" - jak rozumiem zupełnie nie przyszło do głowy poszukać jednak po słowie "DAB"... Bo wówczas by "weszły w oczy" takie wątki jak https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=271354 albo https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=324354 gdzie n-razy było napisane, że albo radio "ma DAB+ i go używa" albo nie ma. I tyle.
BTW H1BT-18C815-NV = "ICE-AUDIO SRED.WERS.OZN.MARKA+TMC". c.b.d.o.
Greg Poznań 21-12-2021, 08:35 pytanie...czy samo urzadzenie to obsluguje, i mozna to jakos odblokowac czy to juz zabawa z wymiana sprzetu?
Samą ikonę może włączysz w APIM 7D0-01-01: xxxx-xxxX-xxxx gdzie X=2 to wyłączona / a "A" to włączona
ale jaki to ma sens, no chyba żeby mieć jeden kafelek więcej, ale nie zawsze więcej to lepiej, w myśl mądrego powiedzenia "lepsze bywa wrogiem dobrego" ... :-)
cosmosky 21-12-2021, 15:56 ok, dzieki za odpowiedzi
i juz tlumacze skad bylo moje pytanie
wczesniej na necie szukalem ofert radia z DAB
i bylo czesto takie :
https://i.ibb.co/SfBcQjJ/s-l1600.jpg
czyli w ogloszeniach z DAB to:
H1BT-18C815-VN
a moje:
H1BT-18C815-NV
rozumiecie moje zdziwienie? nawet te same literki ale z inna kolejnoscia...wiec myslalem, ze to literowka czy cos...stad moje pytanie bylo takie ..gdybalem, ze moze nawet sprzet ten sam aby wgrany inny firmware
ale skoro mowicie, ze na 100% nie ma DAB to w przyszlosci bede szukal zamiennika
Czołem.
Podepnę się z problemem.
Spotkał się ktoś z tym, że w na tablecie SYNC nie wyświetla się godzina?
Po kliknięciu w kreski pokazuje prawidłowy czas, ale w osobnym menu. Przy uruchamianiu radia, zdarza się że na chwilę pojawi się godzina.
tedi_k - coś w temacie?
Reset do ustawień fabrycznych zrobiłem..
... na tablecie SYNC nie wyświetla się godzina?...
W opisie brak jest podstawowej informacji - kiedy i w wyniku jakich działań owo wyświetlanie czasu "zniknęło"...
BTW - takie rzeczy "same się nie dzieją", więc trzeba podać info zgodne z prawdą...
Czołem.
Podepnę się z problemem.
Spotkał się ktoś z tym, że w na tablecie SYNC nie wyświetla się godzina?
Po kliknięciu w kreski pokazuje prawidłowy czas, ale w osobnym menu. Przy uruchamianiu radia, zdarza się że na chwilę pojawi się godzina.
tedi_k - coś w temacie?
Reset do ustawień fabrycznych zrobiłem..
witam zrób reset mi pomogło
witam zrób reset mi pomogło
Niestety - nie działa.
cosmosky 27-12-2021, 18:34 ciekawostka
koles przelozyl APIM z F150 do fiesty mk8 i uruchomil SYNC4 na 8 calach :)
https://www.youtube.com/watch?v=gV8HIBKHH9U
https://community.cyanlabs.net/t/ordered-a-sync-4-apim-lets-see-what-happens-once-it-arrives/4104
https://community.cyanlabs.net/t/sync-4-retrofit-in-ford-fiesta-st-mk8/4298
// dodatkowo - mniej wazne - ma tez fajny mod..zegary full cyfrowe pewnie z pumy bo w fiescie beda dostepne od przyszlego roku...ale komunikuja sie z tym APIM z f150
czyli istnieje nadzieja na "dodanie" sync4 w autkach z fabrycznym sync3 :)
Przejrzalem dostepne oferty na ebay,
Ciekawe wersje sa bo:
- nonNav nie posiada niebieskiej fakry do anteny (autor filmiku pisal ze nie dziala przez to kompas)
- Nav - posiada juz niebieska fakre
- 12 inch posiada dodatkowo brązową fakre.
230 usd non nav kosztuje w stanach sam apim
...230 usd non nav kosztuje w stanach sam apim
Tylko jak na razie trzeba brać pod uwagę taki "drobiażdżek", że NIKOMU NA ŚWIECIE NA RAZIE NIE UDAŁO SIĘ "ZMIENIĆ REGIONU" (WGRAĆ INNYCH MAP I VC) DO SYNC4...
Tak więc zakupy na eBayu w zakresie APIM Sync4 to jak na razie "zakup na półkę by sobie na urządzenie czasem popatrzeć"...
Tedi, Ty zawsze sprowadzasz optymistów na ziemie. Tak konkretnie co wymiana na SYNC4 może dać;)? . To co wymagamy (przynajmniej ja) ma Sync3, może nie jest doskonały ale jako urządzenie multimedialne z GPS nie ważne czy AA czy NAVI, posiadające funkcje sterowania uważam, że jest w sam raz. Co by przemawiało nad wstawieniem SYNC4 oczywiście poza ekranem12", ale to można przebić i wstawić 32 : :)
Tak więc zakupy na eBayu w zakresie APIM Sync4 to jak na razie "zakup na półkę by sobie na urządzenie czasem popatrzeć"...
Bardziej chodzilo mi tylko o rząd wielkosci ceny niz kwestie zakupu.
a tak btw skad masz sync4? czy juz w eu jest jakis model z sync4? Czekam sobie na s-maxa i chyba sie nie doczekam?
... Co by przemawiało nad wstawieniem SYNC4 ...
1. Jest to "nowszy model" i z tego powodu znacznie poprawia samopoczucie posiadacza...:p
2. Posiada "wireless AA/CarPlay" i to już jest zdecydowanie plus! Oczywiście pod warunkiem, że do kompletu się doda bezprzewodową ładowarkę indukcyjną telefonu...
...a tak btw skad masz sync4? ...
Co niesłychanie zaskakujące - "nabyłem drogą kupna"...:p
Ponieważ jednak wersja pod ekrany 12 cali nie działa z żadnym mniejszym ekranem, a na eBayu taki ekran 12 cali to grubo ponad 600USD - więc na razie nie mam ciśnienia na "posiadanie Sync4" i napisałem (co zniknęło...), że ewentualnie nie jestem do tego APIM Sync4 zbytnio przywiązany...
Ponieważ jednak wersja pod ekrany 12 cali nie działa z żadnym mniejszym ekranem, a na eBayu taki ekran 12 cali to grubo ponad 600USD
no tu mamy "problem" finansowy . Ale dla prawdziwego "maniaka" to będzie pestka .
BTW
może się doczekasz na poradnik od jakiegoś "mistrza" na YT co ogarnia już S4 . Ponoć idą jak "wściekli" i są chwilę od ogloszenia wielkiej nowiny ..
no tu mamy "problem" finansowy . ...
A tam zaraz "problem"... Leży już ekran 8cali do Sync4/F150, to mógłby sobie leżeć też 12 cali do Sync4/F150 na przykład...
Natomiast mało kto wie, iż ekran Sync4 "w znaczącym zakresie" definiuje auto, w którym zestaw Sync4 ma działać... Konfiguracja "swoje" a ekran i tak wymusza "z jakim autem mamy do czynienia"...
Jaki więc jest sens "na siłę" kompletować coś, co potem będzie z uporem twierdziło, że "auto to F150" - choć "zupełnie na to nie wygląda"...:p:p
Nie chodzilo mi dokladnie skad ty masz, tylko skad pochodzi taki sync ;) Bo przegladam ale w ofercie w polsce nie ma jeszcze zadnego modelu z sync4 na pokladzie.
Ma ktos jakies info kiedy pojawi sie sync4 u nas?
...) Bo przegladam ale w ofercie w polsce nie ma jeszcze zadnego modelu z sync4 na pokladzie...
Słabo Kolega przegląda...:p Mach-e "jakimś cudem" został pominięty...:shock:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=323352
Bo przegladam ale w ofercie w polsce nie ma jeszcze zadnego modelu z sync4 na pokladzie.
jak nie ma jak jest :) Mustang ma :D
Draculescu 29-12-2021, 13:49 Nie chodzilo mi dokladnie skad ty masz, tylko skad pochodzi taki sync ;) Bo przegladam ale w ofercie w polsce nie ma jeszcze zadnego modelu z sync4 na pokladzie.
Ma ktos jakies info kiedy pojawi sie sync4 u nas?Focus mk4 lift już ma 12" ekran więc zakładam że to już Sync4.
Jeśli się mylę to napewno to zostanie zaakcentowane.
Focus mk4 lift już ma 12" ekran więc zakładam że to już Sync4...
Nie "ma" a "będzie miał"... Focusa MK4.5 na razie to można sobie pooglądać na prospektach i filmikach. Można też ewentualnie go już zamawiać - z odbiorem "w nieodległej przyszłości".
W katalogu części (w Microcacie) FF4.5 NIE ISTNIEJE. Nie da się więc niczego zamówić - choć oczywiście (w owej przyszłości) - będzie też miał Sync4 "na pokładzie"...
Draculescu 29-12-2021, 14:13 To czekamy na nieodległą przyszłość i ew możliwość podmiany Sync3 na Sync4. AA i CarPlay po wifi to jest to czego mi potrzeba i pewnie nie tylko mi.
Dla wszelkich 'pomysłowych Dobromirów' co to już się dowiedzieli, że "wystarczy
no i kolejne zgony zaliczyło dziś kilka SYNCów z różnych rejonów PL
Taki przykład EDGE z 11.2020
APIM 5U5T-14G371-CMD 1U5T-14G374-EK
i jakie wielkie zdziwienie ,że trup , a czemu , przecież zawsze , co ja mam teraz zrobić .
Ludzie czytają poradniki , oglądają filmiki a tam nikt nie zrobi wzmianki aby mieć na uwadze możliwość "zgonu" jednostki .
no i kolejne zgony zaliczyło dziś kilka SYNCów ...
No to jestem w szoku...:p
Czyżby na Facebooku nie było jeszcze stosownego poradnika "jak to się robi..." i na Youtube odpowiedniego filmiku Kolegi Przemysława "jak to naprawić bez demontażu Sync3"??? Ze stosownym zapewnieniem, że to "autorskie opracowanie"???
Nie wierzę...:shock:
Czasem "wetknięcie" ma srogie konsekwencje ;)
maciejka104 23-02-2022, 10:39 Hej
Czy hub: GR3T-14F014-AA obsłuży apple car play (sync 3 z softem 3.4) ?
Aktualnie mam huba z 2016 który obsługuje android auto ale nie obsługuje apple car play i zastanawiam się czy jest sens wymieniać na GR3T-14F014-AA
|
|