Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Nowa Nawigacja SYNC 3 - dyskusja , linki

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Norb.81
27-09-2018, 16:48
Sprawdzone dzisiaj bardziej rzetelnie. 3 godziny w aucie. Blokada w routerze po MAC adresie by nic nie mogło nawiązać połączenia. I tak
Od 9 rano do 12 wysłano 1,06 Mb odebrano 1,9 Mb. Jutro zrobie router w telefonie i zainstaluje aplikacje do sprawdzania hostów. Zobaczymy z jakimi hostami się łączy.

WV juz od dawna sprawdza sumy kontrolne konfiguracji swoich aut na gwarancji. Tyle że nie wiem czy przez internet. Myślę że raczej Ford nie może nic wyczytać z konfiguracji bo sync ma co prawda połączenie z CAN ale potrafi sie komunikować z niektórymi modułami, wątpię żeby kontroler w APIM miał takie same zdolności komunikacji co urządzenia OBD. Ale to już temat dla fachowców od informatyki. Myślę że sync przesyła dane lokalizacyjne. Pytanie tylko co pobiera.

Jeśli idzie o TMC to myślę że dane z Ford Pass się pokrywają z TMC. Z tą różnica że Ford Pass współpracuje z Hree Map i zapewne od nich ciągnie dane o korkach. Uzupełnia dane czerpane z ich serwerów. Ich algorytm działa podobnie jak Google Maps tyle że ma mniejszą ilość urządzeń do czerpania danych. Google posiadając swój system operacyjny może czerpać informację bezpośrednio z każdego telefonu o tym gdzie dane urządzenie się znajduje, z jaka prędkościa się porusza itp HM nie ma takiej możliwości z oczywistych względów i czerpie dane głównie z urządzeń na których jest zainstalowany ich program oraz partnerów zarządzających serwerami innych aplikacji. TMC ma trochę inny algorytm działania, czerpie dane z różnych źródeł, wymaga to obróbki danych dla tego są duże opóźnienia. A z regóły drogi lokalne są objęte mniejszym nadzorem informatycznym przez służby drogowe i ratunkowe. Efekt, dziura informacyjna. Do tego w Polsce główne źródło danych to tak naprawdę GDDKiA posiadająca elektroniczny nadzór i systemy służb ratunkowych. A jak wiemy na drogach lokalnych GDDKiA nie działa a z regóły lokalne służby ratunkowe też nie mają rozbudowanych systemów informatycznych. Może się to zmieni jak numer 112 zacznie w pełni fukcjonować. Dane tmc ida na częstotliwościach RMF-u co też nie gwarantuje pełnego pokrycia zasięgiem odbiorników.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Filon69
27-09-2018, 17:54
Ciekawe...

Z tym "działa" to jest informacja, czy aplikacja chodzi w tle Sync'a czy nie.
Sama się nie uruchomi niestety po wykryciu telefonu. Wprawdzie póki co sens pracy w tle jest chyba dla TMC, bo nie wiem czy coś jeszcze może w tle robić?
Na peneo jak nie ma napisu "działa", to TMC nie działa, trzeba wejść do aplikacji, aby ją choć raz podczas jazdy uruchomić.

I teraz ciekawostka (bo różne kombinacje :-P) udało mi się dwa razy uruchomić TMC jak zrobiłem tak:
- Transfer danych w komórce wyłączony,
- W czasie jazdy wchodzę odpalam ford pass w Syncu (pokazuje "działa")
- Włączam transfer danych w komórce
- Pojawia się TMC
Póki co dwa razy mi tak wyszło, może to przypadek, ale będę próbować dalej to potwierdzić...

Odkryłem przy okazji, że jeżeli mam TMC to ikona "Lista Informacje o ruchu drogowym", w menu nawigacji inaczej wygląda:
Zdjęcie pierwsze - brak TMC
Zdjęcie drugie - działa TMC

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180927/9a3800a1c39d0ba46160579ed663bca7.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180927/99c32fe6f42c4e44453f817e91fdcd7d.jpg

elfi
27-09-2018, 18:30
Pytanie
Czym objawia się działanie TMC, jakaś ikona czy po prostu pokazują się korki?
Mnie wkurza to, że za każdym razem Tr, eba ręcznie uruchomić Ford Pass

cattani75
27-09-2018, 19:30
Cała ta technologia multimediów w samochodach jest słuszna, ale realizacja - przynajmniej w Fordzie - na poziomie studenta pierwszego roku informatyki, który w zasadzie chciał iść na ogrodnictwo, ale się nie dostał...
Nic z niczym nie gada, a jeśli gada, to trzeba na głowie stanąć, żeby to skonfigurować i sparować. A my zamiast gadać o osiągach auta i trzymaniu w zakrętach to się zastanawiamy, kiedy pokazuje korki, a kiedy nie.

robo007
27-09-2018, 19:30
a nie możesz sobie dopisać fordpasa do listy wyjątków tak aby się nie usypiał. ja tak zrobiłem i nie mam z tym żadnego problemu - sam się odpala.

Filon69
27-09-2018, 20:10
Racja cattani75 też mnie to wkurza, tylko nasz, mój, problem polega na tym, że nie mamy fabrycznych zestawów... Wszystko raczej dokładne... Ciekawe, czy fabrycznie śmiga to bez problemów, ale chyba raczej tak...
robo007 Mi się raczej nie usypia w telefonie, oczywiście mogę to sprawdzić, ale skoro kliknięcie w Syncu ikony FordaPass'a powoduje uruchomienie go i połączenie z telefonem, a telefon jest nie ruszany, uśpiony w kieszeni, to w telefonie musi ta apka działać w tle... Problem raczej jest w Syncu, że po połączeniu z telefonem nie uruchamia FordPassa...
Ale może warto to jeszcze raz zweryfikować... Nie zaszkodzi :-)

tedi_k
27-09-2018, 20:42
.... problem polega na tym, że nie mamy fabrycznych zestawów... ...

Nie jest to prawda. Sync3, który się "zalegalizował" na serwerach Forda jest dokładnie taki sam jak "fabryczny".
"Upośledzone" są jedynie te, które nie chcą się "zalegalizować".

robo007
27-09-2018, 20:46
Hmmmm - skoro w S3 widzisz FP to znaczy że jednak apka się nie usypia. A czy przypadkiem nie powinieneś ją uaktywnic w telefonie?. (w S3 działa) a może tu chodzi o jakas blokadę transferu danych.
Sprawdź jeszcze jedna rzecz - czy FP ma dostęp do danych komórkowych w trybie uśpienia telefonu, albo jak kto woli w trybie włączonego wyświetlacza

Norb.81
27-09-2018, 21:38
Ogólnie problem powstaje przy androidach od 5.0 w zwyż. System zarządzania pamięcią to jedna sprawa, druga to zarządzanie energią. Nawet jeśli zrobimy konfiguracje w telefonie by trzymał apkę w pamięci to i tak po wygaszeniu ekranu większość procesów aplikacji jest zamrożona. Działa pobieranie danych w określonych cyklach synchronizacji, wyświetla powiadomienia itp., jednak wysyłanie danych po BT jest upośledzone bo też realizowane jest w cyklach.. A wiadomo że jeśli Sync odpytuje aplikację i ona nie odpowiada to apka znika z Synca. Urządzenie musiało by się synchronizować w identycznym czasie jak apka ma cykl synchronizacji a to jest nie możliwe.

Wdrugą stronę znowu kiedy to dostrzeżemy to klikamy na ikonę w Sync do odszukania aplikacji, wyskakuje nam wtedy komunikat iż nie ma dostępnych aplikacji, dzieje sie tak bo aplikacja która kilkukrotnie próbuje uzyskać dostęp bezskuteczne do BT po kilku próbach przestaje to robić. Jedyny sposób to odświeżenie apki czyli ponowne uruchomienie.
Rada, to ustawienie apki w taki sposób by była trzymana w pamięci i włączyć jej status ignorowania optymalizacji. W Huawei-ach jest to w ustawieniach ale trzeba się na pocić by to odnaleść w EMUI. W innych telefonach które nie maja takich ustawień zostaje włączenie opcji prigramistycznych i za ptaszkowanie opcji "nie wygaszaj ekranu podczas ładowania" i łączyć telefon po kablu USB.
Kolejną sprawa jest ogólny fakt znany w androidzie że jeśli chcemy by apka była wzbudzana z urządzenia zewnętrznego i działała w sposób ciągły to musi znajdować się w belce powiadomień a aplikacja Ford Pass nie ma opcji wymuszonego podtrzymania w pasku powiadomień. Żeby to obejść należało by mieć ROOTa w innym wypadku się nie da. Myślę że ford zna problem i uaktualni te niedociągnięcia.
Aplikacje takie jak Facebook, email itp. odpytują serwery okresowo. Aplikacje typu PUSH działają na zasadzie nasłuchiwania serwera. Dostają sygnał z serwera i zaczynają synchronizację. Pozostałe aplikacje by mogły działać w trybie ciągłym musza być stale utrzymywane w belce powiadomień. A jak powszechnie wiemy android skuteczne wywala aplikację Ford Pass z belki bo apka nie ma opcji wymuszającej takie podtrzymanie.

Filon69
28-09-2018, 20:47
....Sync3, który się "zalegalizował" na serwerach Forda jest dokładnie taki sam jak "fabryczny"...
Bardzo się cieszę czytając to :-)
A czy w ogóle Ford w Polsce oferuje "fabrycznie" możliwość TMC nie radiowo, tylko przez FordPass`a? Wydaje mi się, że jak ktoś ma fabrycznie TMC to tylko radiowo... wtedy działa na 100%...
Ciekawe skąd się w ogóle wzięła opcja TMC przez telefon...

robo007
Ikonę FordPassa`a w Sync`u mam zawsze - jeszcze się nie zdarzyło, aby się nie pojawiła, chyba, że nie ma w pobliżu telefonu, albo wyłączę BT - to wtedy faktycznie się nie pojawia.
Jedynie dwa stany ikony FordPass, to z napisem "(działa)" albo bez napisu. Napis pojawia się zawsze jak wejdę w aplikację FordPass w Sync`u... nie wiem co to powoduje...
Czyli wynika z tego, że apka w telefonie chodzi cały czas. Ma dostęp do danych, sprawdzone (nawet w tle) - zdjęcie poniżej... (oszczędzanie danych mam wyłączone globalnie)...

A to moje dzisiejsze odkrycia i jednocześnie odpowiadając trochę Norb.81

TMC pojawia mi się za każdym razem (kilka razy to zostało potwierdzone) jak włączę transfer danych już jadąc ...
Nowość jest taka, że w ogóle to nie zależy od FordPass`a w Sync`u - w ogóle tej aplikacji teraz nie ruszam, nie interesuje mnie...
Odkąd okryłem zmieniającą się ikonę "Lista Informacje o ruchu drogowym", w menu nawigacji, to patrzę kiedy on się zmieni... pyk i po chwili od włączenia danych się pojawia... wtedy wiem, że TMC działa... Jeżeli wszedłem do auta z włączonym transferem, to ikonka nie chce się zmienić... TMC nie działa...

Teraz muszę przetestować, czy właśnie np. telefon jakoś nie ogranicza w tle danych, itp. to co pisał m.in Norb.81. Np. wsiądę do auta z włączonym transferem i odblokowanym telefonem, wyświetlacz włączony i tego typu testy... włączę np. apkę FordPass na telefonie i wsiądę... itp... zobaczymy

Norb.81
28-09-2018, 21:28
Jedynie dwa stany ikony FordPass, to z napisem "(działa)" albo bez napisu. Napis pojawia się zawsze jak wejdę w aplikację FordPass w Sync`u... nie wiem co to powoduje...

Gdzie znajduje się ten napis na ikonie w Syncu? U mnie jest po prostu ikona, albo jej nie ma.

Filon69
28-09-2018, 21:39
W menu aplikacji mobilnych, gdzie jest ikona FodPass, to ma ona podpis:
albo "FordPass", albo "FordPass (działa)"
Jutro podeśle foto...

Norb.81
28-09-2018, 22:35
W menu aplikacji mobilnych, gdzie jest ikona FodPass, to ma ona podpis:
albo "FordPass", albo "FordPass (działa)"
Jutro podeśle foto...Jasne, dzięki. Też to jutro sprawdzę.

robo007
29-09-2018, 09:56
jak przełączysz sobie w ustawieniach "aplikacje tylko po kablu USB" wtedy nie będzie przy FP napisu "działa". Ten napis pojawił mi się dopiero wtedy kiedy mam odznaczone to ustawienie i FP działa po BT

Filon69
29-09-2018, 10:52
Ja używam właśnie tylko bo BT, więc opcje "tylko po kablu" muszę mieć wyłączoną...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180929/23ade32d6547481b74c6da151cbec673.jpg

Norb.81
29-09-2018, 22:53
Sprawdziłem dzisiaj i faktycznie jest. Tyle że muszę wejść w aplikację w Syncu. Dopiero po wyjściu z niej jest napis" działa"

Jeśli idzie o to czy Ford Pas i informacje o korkach działają. Wyłączyłem Bluetootha i miałem tylko jedno powiadomienie z TMC (te na samej górze z ikonką TMC.) Po sparowaniu telefonu wskoczyło 12 kolejnych pozycji. Więc na 100% działa. Oczywiście sprawdzone na wyznaczonej trasie w nawigacji. Zdjęcie poniżej.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180929/c38b56def9dcfe12a2ccf917619b2877.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180929/7d28f4fc8a2550ec6097d32ae0643022.jpg

Filon69
01-10-2018, 20:36
Ok, dzięki za info... Może jak ktoś ma TMC przez radio, to z FordPass'a działają bez problemu dodatkowe informacje...
U mnie praktycznie już za każdym razem działa TMC przez FordaPass'a, ale parowanie przez BT z Sync musi odbywać się bez transferu danych... Próbowałam na wiele sposobów, z włączoną transmisją danych i wyświetlaczem, z apką FordPass odpaloną i inne... Zawsze TMC się nie uruchomiło.
Natomiast jak włączam transfer po chwili, od momentu połączenia Sync'a z telefonem, to TMC rusza bez kłopotów.
Więc ewidentnie jakiś problem jest z apką...nawet jak za szybko włączę transfer, to też nie zadziała... Trzeba chwilę odczekać.
Jeżeli natomiast zapomnę wyłączyć transferu danych przed wejściem do auta, to wyłączam go, wyłączam BT i ponownie włączam BT odczekam chwilę i transfer danych - TMC śmiga...

Jeszcze nie próbowałem wyznaczyć trasy, choć na co dzień poruszając się samochodem nie używam nawigacji, a chcę, aby utrudnienia i bieżący ruch mi pokazywał...

P.S
Godziny szczytu w Poznaniu :-P https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181001/bb4f8cf45c3b2d65ba1181e714995dcc.jpg

leszcz
07-10-2018, 21:16
Nie bardzo też widzę możliwość zmiany dotychczasowej decyzji, iż "nie będzie istniała możliwość instalacji poza fabryką Sync2 i Sync3"...
W żadnym z kilku systemów Forda nie ma dostępnej opcji przeprowadzenia procesu dopisania do samochodu Sync2 albo Sync3 jeśli samochód wyszedł z fabryki bez Sync... Nie bez powodu tak starannie to kontrolują w systemach on-line...
Np. prawidłowo wykrywa w on-line obecność Sync3, ale przy próbie zapisu stanu na serwer pokazuje "środkowy palec"...

a jednak nie pokazało palca

Znane mi udane 'legalizacje' Sync3 zawsze dotyczyły zamiany Sync2->Sync3 i zawsze były wynikiem uruchomienia automatycznych aktualizacji Sync3 przez WiFi.

tedi_k
07-10-2018, 23:10
a jednak nie pokazało palca

Tomku - aby ten post miał sens, niezbędne jest napisanie "co musi być spełnione, by nie pokazało palca".
Na razie - według mnie - to słodka tajemnica Forda i zdecydowanie częściej "pokazuje palec" niż nie pokazuje...:568::569:

BTW - ja nie wstydzę się moich opinii, więc jak cytujesz to nie musisz usuwać info "z kogo". Mogę się mylić, ale moje wpisy odzwierciedlają mój stan wiedzy na dany moment. Tak jak ten wpis.:568:

elfi
11-10-2018, 07:06
Nowa funkcja Fordpass, ceny paliw i działa. Ponadto dziś po raz pierwszy pokazała mi wiadomość w Fordpass, niski poziom płynu w spryskiwaczach co rzeczywiście ma miejsce. Wniosek, Fordpass zbiera dane z auta

atym
11-10-2018, 14:49
U mnie FordPass już nie pokazuje licznika kilometrów i żywotności oleju.
Nie wiem co się stało. Ponowna instalacja aplikacji, nic nie pomogła.

Norb.81
11-10-2018, 22:47
Gdzie są niby te ceny paliw?

elfi
12-10-2018, 00:13
W Fordpass naciskasz znajdź, a następnie na ikonę dystrybutora. Na mapie pokazuje stacje benzynowe z cenami
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181011/73aa2f937140810049cfe8f89f8637dd.jpg

atym
12-10-2018, 11:52
Ceny są, ale niestety w Polsce nieaktualne. Proszę wybrać Autogaz, ceny są, bardzo stare od ok. 1,55 zł do 1,65 zł, już nie pamiętam który to był rok.
Pomysł FordPass bardzo dobry, ale jeszcze kuleje, myślę, że z czasem dopracują.

Natomiast w Niemczech, ceny autogazu w FordPass są bardzo zbliżone (różnica 1 - 2 centy)

siwy05
12-10-2018, 18:15
Mam wrażenie, że wszystko co robi ford jest mocno do d... całe ich oprogramowanie to totalna porażka, volkswagen jakoś potrafi.
Temat co działa, a co nie w Sync jest jak Nil, Vignale porażka, fordpass nie powala...

Norb.81
14-10-2018, 20:03
Dzisiaj sprawdziłem Ford Pass i pojawiły się faktycznie ceny. Jadąc przy okazji sprawdziłem i są nie aktualne ale zgadza się jedno. Tam gdzie ceny są niższe to jest faktycznie taniej.

Elo2
14-10-2018, 20:25
Witam,
Mam pytanie odnośnie przeprogramowania SYNC 3 z USA, Fusion mk5 Lift Tytanium, czy pobierając wersję EU, mogę ja zaprogramować do USA. Mam wersję bez nawigacji, czy jest możliwość wgrania oprogramowania pod navi?

tedi_k
14-10-2018, 20:35
...SYNC 3 z USA, ...Mam wersję bez nawigacji, ...

Łopatologicznie - dla takich co nie mają czasu/nie umieją/nie chce im się używać "szukajki":
1) wersja USA bez navi Sync3 - 8GB wewnętrznej pamięci flash
2) wersja EU bez navi - 16GB wewnętrznej pamięci flash
3) wersja USA z navi - 32GB wewnętrznej pamięci flash
4) wersja EU z navi - 64GB wewnętrznej pamięci flash

Na swoje 8GB to możesz próbować wgrać co tam sobie zamarzysz - i tak Ci się nie uda.:568:
Jak chcesz mieć porządnie zrobione urządzenie (bez konieczności przyjazdu), to możesz napisać PW do mnie.

leszcz
14-10-2018, 20:40
Mam wersję bez nawigacji, czy jest możliwość wgrania oprogramowania pod navi?
Możesz napisać też do mnie ;) . No i nie musisz mieć oryginalnej navi . Zrobisz spokojnie na AndroidAuto i też śmiga :one:

tedi_k
14-10-2018, 20:55
...Zrobisz spokojnie na AndroidAuto ...

Elo2 - kolega powyżej w charakterystyczny dla siebie lakoniczny sposób próbuje Ci przekazać, że na 8GB - pewnym wysiłkiem i ze sporą dozą umiejętności - da się wgrać soft EU bez navi i używać na takiej wersji Android Auto albo Apple CarPlay (to ostatnie jeśli masz już nowszy nediahub - moduł wtyczek USB - bo na początku Amerykanie stosowali wersję mediahub nie obsługującą Apple CarPlay).
Potwierdzam, że tak można, ale jak się chce zrobić sobie auto dla siebie na kilka lat, to lepiej to zrobić "kompletnie" i "sensownie". Robię i tak i tak.

leszcz
14-10-2018, 21:39
Elo2 może w okolicach Zakopca będzie możliwość małego "spotu"

B@tm@n
15-10-2018, 22:03
Na iOS 12 dostępne już mamy Google Maps, Waze i od dzisiaj Sygic ze wsparciem CarPlay.
Oczywiście są mapy Apple, ale GM wygrywa zdecydowanie.
Sygic radzi sobie dobrze, ale nie w Polsce, na zachodzie to inna bajka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

zdzichu500
16-10-2018, 07:28
Na iOS 12 dostępne już mamy Google Maps, Waze i od dzisiaj Sygic ze wsparciem CarPlay.
Oczywiście są mapy Apple, ale GM wygrywa zdecydowanie.
Sygic radzi sobie dobrze, ale nie w Polsce, na zachodzie to inna bajka.

Ciekawe czy jest szansa by się pokazała jakaś nawigacja pod Android Auto niezależna od Google?

tedi_k
16-10-2018, 10:54
...pod Android Auto niezależna od Google?

Google by musiało się na to zgodzić (AA jest "zależne"...) - a jaki ma mieć w tym interes?:568:

1222nap
16-10-2018, 20:07
Hello, im looking for help or any advice with failed Sync3 update.

Car is 2016 Mustang with US Sync 3 with NAV. Version was v1.0, i have done official US update to version v2.2 and then straight to JR3T-14G381-AM v3.0.18093.
But after update i have lost Anroid Auto on Sync. So decided downgrade back to HN1T-14G381-SA v2.2.17011

Left car unatended and now Sync wont boot propertly. It shows mustang logo and then screen becomes black. Only radio is working. I have tryed hard reset, sync test with forscan. As-built data is the same as before updates and forscan is connecting to APIM.

What cause it could be? Maybe i was wrong by downgrading back to 2.2? Is there anything i could do about that. Maybe anything like emergency update or so?

Thanks for help, and sorry for English

Google translate:

Witaj, im szukasz pomocy lub jakiejkolwiek porady z nieudaną aktualizacją Sync3.

Samochód to Mustang 2016 z US Sync 3 z NAV. Wersja była v1.0, zrobiłem oficjalną aktualizację US do wersji v2.2, a następnie prosto do JR3T-14G381-AM v3.0.18093.
Ale po aktualizacji straciłem Anroid Auto w Sync. Zdecydowano więc, że powrócimy do wersji HN1T-14G381-SA v.2.2.17011

Lewy samochód bez nadzoru i teraz Synchronizacja nie będzie dobrze się uruchamiać. Pokazuje logo mustang, a następnie ekran staje się czarny. Działa tylko radio. Próbowałem twardego resetu, testu synchronizacji z forscan. Dane powykonawcze są takie same jak przed aktualizacją, a forscan łączy się z APIM.

Jaka mogła być przyczyna? Może się myliłem, obniżając ocenę do 2.2? Czy mogę coś z tym zrobić? Może coś takiego jak aktualizacja awaryjna?

Dzięki za pomoc i przepraszam za angielski

leszcz
16-10-2018, 20:29
Hello, im looking for help or any advice with failed Sync3 update.

I think you can send me APIM and we will save your equipment.
You will not do it alone.
uploading software will not do anything :(
I've had several such cases.
I'll do it on the table

send me PM for details

totek2
16-10-2018, 20:53
1222nap, send APIM to a friend leszcz. no worries, he will send it back :)

1222nap
17-10-2018, 12:30
I will definitely send APIM to leszcz, but i want to do as fast as posible.

Another question, is APIM modules is interchangeable between different models?

For example i have found Sync 3 module from 2017 Transit Connect HV1T-14G370-FFD, it will work with 2016 mustang? After as-built coding obviosly.

leszcz
17-10-2018, 13:21
For example i have found Sync 3 module from 2017 Transit Connect HV1T-14G370-FFD, it will work with 2016 mustang? After as-built coding obviosly.

Yes will be ok and will be working

tedi_k
17-10-2018, 16:18
I will definitely send APIM to leszcz, ...

After such repair "on the table" it is worth checking the condition of the device.
Another "specialist" in such repairs left something like this ...
https://images85.fotosik.pl/578/5f998f82f474fd8egen.jpg (https://images85.fotosik.pl/578/5f998f82f474fd8e.jpg)

For now, only I have professional equipment for such works.
https://images82.fotosik.pl/977/0b1a52a597156beegen.jpg (https://images82.fotosik.pl/977/0b1a52a597156bee.jpg)

I do such repairs completely safely.
On decent equipment and without soldering cables ...

leszcz
17-10-2018, 21:41
1222nap exactly . will be resuscitated very professionally.
It is unfortunate that other people are still discrediting here. And he thinks himself almighty and almighty.

Bump: it will work with 2016 mustang? After as-built coding obviosly.

use a UCDS cable and load data using the DIRECT CONFIG option.
You must indicate that you have a navigation because in Mustang it was not from the factory.
After these actions you will have navigation: P
It is easy and everything will work as it should.

tedi_k
17-10-2018, 23:56
....will be resuscitated very professionally.
....

Words. Maybe you can put some photos?

....

If you do not have UCDS, you can use the free FORScan for configuration.

d80k
18-10-2018, 18:05
cześć
mam pytanie jak odróżnić Sync2 od Sync3. w dokumentacji samochodu mam napisane że jest z Sync3 i mam znaczek sync przy dzwigni zmiany biegów (bez Microsoft). ale wszystkie ekrany są na czarnym tle i wyglada to jak Sync2. mogę to jakoś sprawdzić ?

mm32
18-10-2018, 18:11
Wpisz sobie w google sync2 i sync3 i zobaczysz do czego Ci bliżej ;)

leszcz
18-10-2018, 19:13
mam pytanie jak odróżnić Sync2 od Sync3

SYNC2

https://naforum.zapodaj.net/54fba64d30d1.jpg.html

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/54fba64d30d1.jpg

SYNC3

https://naforum.zapodaj.net/864c0e741e68.jpg.html

img]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/864c0e741e68.jpg[/img][/url]

d80k
18-10-2018, 19:48
tak myślałem, dzięki,
zastanawia mnie dlaczego w dokumentacji mam w takim razie Sync3. ale zgodnie ze zdjęciami to ewidentnie sync2

elfi
18-10-2018, 20:08
Jeśli auto z odzysku, to zrobili Ciebie w bambuko

leszcz
18-10-2018, 20:35
zastanawia mnie dlaczego w dokumentacji
podaj VIN na PW sprawdzę

tedi_k
18-10-2018, 20:37
....w dokumentacji samochodu mam napisane że jest z Sync3...

W jakiej dokumentacji?
Podaj proszę VIN to się sprawdzi czy samochód (ze względu na "datę urodzenia") był jakoś blisko możliwości wyposażenia w Sync3.

BTW - VIN zdaje się nie jest 'daną osobową' i nie podlega RODO. Możesz śmiało pisać na forum.

leszcz
18-10-2018, 20:59
zastanawia mnie dlaczego w dokumentacji mam

masz z fabryki S2 o numerach ESN YV2N0174 możesz sprawdzić w informacjach w menu systemu .
Po drugie napisałem Ci co można zrobić z autem na PW ;)

pozdrawiam Tomek

Bump: to zrobili Ciebie w bambuko
nie nie zrobili ma z fabryki S2

d80k

oczywiście Twój S2 można zmienić na S3 nie ma z tym problemów :one:

tedi_k
18-10-2018, 21:29
...dlaczego w dokumentacji mam w takim razie Sync3. ...

Sprawa wyjaśniona, więc dla uzgodnienia stanu faktycznego z Twoim rozumieniem dokumentacji auta, możesz się skontaktować z kolegą mayak z Warszawy - ma i może Ci zainstalować Sync3 w miejsce tego "nieszczęścia2".

leszcz
18-10-2018, 21:34
nie tylko ;) .... jest inna opcja również i pewnie za mniejsze "drobne"

tedi_k
18-10-2018, 21:41
... pewnie za mniejsze "drobne"

Marcin mayak - mówiłeś, że nie zdradzisz po ile bierzesz za wymianę Sync2 na Sync3...:roll::roll::roll:
A tu masz - leszcz wie i to ze szczegółami...:569:
To jak to z tą polityką?:568: Ja nie wiem a Kolega Tomek jest tak poinformowany?
Mam popsuty cały wieczór...:(:(:(

mayak
18-10-2018, 22:21
Mam popsuty cały wieczór
sorry, ale nie mam czasu dokładnie śledzić wszystkie przepychanki, nie nadążam za WAszymi gierkami

tedi_k
21-10-2018, 23:34
Dzięki uwadze i staranności kolegi a4tech...

https://images86.fotosik.pl/581/12eb166775a65985gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/581/12eb166775a65985.jpg)

Wydaje się, że do wersji 3.0 trafiła obsługa "hotspotu pojazdu" - czyli obsługa "nowych TCU". Do zweryfikowania.

cantaloop
22-10-2018, 05:29
Dlaczego Ford dodaje obsługę TCU do wersji 3.0? Czy powinniśmy móc modernizować TCU?

tedi_k
22-10-2018, 12:34
Dlaczego Ford dodaje obsługę TCU do wersji 3.0? ....

Zapewne ze względu na ujednolicenie kodu z wersją 3.2.
Choć menu hotspota w wersji 3.0 jest inaczej umiejscowione (w ustawieniach WiFi):

https://images86.fotosik.pl/581/a81ab19d42ace823gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/581/a81ab19d42ace823.jpg)

Trzeba pamiętać, że hotspot jest obsługiwany jedynie na "nowych" TCU - takich, jakie są stosowane w Focusie MK4 (w standardzie 4G).
Dołożenie takiego "nowego" TCU do starszych platform (Mondeo MK5, Focus MK3.5) jest praktycznie niewykonalne - zbyt duże są różnice w koncepcji połączenia takiego TCU z resztą modułów (głównie audio) samochodu.

adam127777
22-10-2018, 21:41
Czy ktoś wie czy do MK5 S3 z 2017r. można dołożyć FordPass Connect - tak by uzyskać funkcję sterowania pojazdem zdalnie ??

tedi_k
22-10-2018, 21:58
...FordPass Connect ...

Wymagany jest Sync3 3.2 ("nowy") oraz "nowe" TCU (moduł komunikacyjny). Jak na razie taki zestaw dostępny jest jedynie w Focusie MK4.
W Mondeo MK5 z 2017 - zapomnij...

adam127777
22-10-2018, 22:25
tedi_k a 'przeszczep' z amrykańca - u nich to jakoś chyba działa, a tyle cudów można zdziałać w Fuzjach przekładając graty i europeizując pojazdy - może w drugą stronę ;) pójść ?? dla odmiany.

tedi_k
22-10-2018, 22:43
...'przeszczep' z amrykańca - u nich to jakoś chyba działa....

Działa, ale tylko w hybrydach/hybrydach plug-in (Energi). Sam mam C-maxa Energi (hybryda plug-in) i używam sterowania pojazdem.
Zrealizowane na aplikacji MyFord Mobile - dostępnej (dającej się uruchomić) jedynie dla pojazdów hybrydowych.

adam127777
23-10-2018, 13:44
szkoda, pozostaje czekać na nowe Mondeo :619: z FordPass Connect.

totek2
23-10-2018, 14:07
Z tego co słyszałem to w pierwszej kolejności zmiany wchodzą w małych autach typu Ecosport fiesta itd. tak samo z eSIM i pakietami danych.
Jest już operator wybrany i ustalony cennik. Tylko czy będą chętni na płacenie za zrobienie z auta routera wifi jak można mieć to w telefonie :)

leszcz
23-10-2018, 16:39
Podjechałem dziś do znajomych którzy kupili świeżego Forda Explorera 09/2018 :D Autko wyposażone w nowe SYNC3 USA ;) . Wszystko poszło gładko i już jest EU :one:

cantaloop
23-10-2018, 19:21
Czy ktoś może mi powiedzieć, jaka to wersja: R5.3.0.1_R18364b
W Fiesta jest tak fabrycznie.

leszcz
23-10-2018, 19:25
czekaj jak Ci wpadnie w łapki . Będzie niezłe zaskoczenie :lol:
A tak poza tym miał 3.3 na pokładzie :D

tedi_k
23-10-2018, 19:26
Czy ktoś może mi powiedzieć, ...

Podaj proszę VIN tej Fiesty.

...ak poza tym miał 3.3 na pokładzie :D

3.3 to standard dla Fiesty bez TCU.

leszcz
23-10-2018, 19:31
spokojnie bez nerwów VINów i zdjęć .Czekamy na opis "fachowca" jak już dostanie w łapki

adam127777
23-10-2018, 19:35
Z tego co słyszałem to w pierwszej kolejności zmiany wchodzą w małych autach typu Ecosport fiesta itd. tak samo z eSIM i pakietami danych.
Jest już operator wybrany i ustalony cennik. Tylko czy będą chętni na płacenie za zrobienie z auta routera wifi jak można mieć to w telefonie :)

Nie chodzi mi o router wifi - bardziej zdalne odpalanie a już jakby można było ze przed wyjściem odpalić silnik, grzanie dupy i szyb i wsiąść do odmrożonego auta to miodzio. :619:

leszcz
23-10-2018, 19:36
dobrze dobrze :) APIM oczywiście z 09/2018 i wersja USA :lol:

cantaloop
23-10-2018, 19:37
Z niemieckiego forum.

tedi_k
23-10-2018, 19:38
....przed wyjściem odpalić silnik...

Europejskie przepisy jak na razie - i raczej się to nie zmieni... - wykluczają możliwość wyposażenia samochodów spełniających europejskie przepisy w funkcję zdalnego uruchamiania silnika.

Jak tego tak Ci brak, to kup sobie "amerykana".

Z niemieckiego forum.

Wygląda na "następcę" Sync1 ("małe" audio bez ekranu dotykowego i możliwości wbudowania nawigacji). Nie testujemy tych softów do ekranów 5 cali i nie znamy ich numeracji.

totek2
23-10-2018, 19:41
Europejskie przepisy jak na razie - i raczej się to nie zmieni... - wykluczają możliwość wyposażenia samochodów spełniających europejskie przepisy w funkcję zdalnego uruchamiania silnika.

Wygląda na "następcę" Sync1 ("małe" audio bez ekranu dotykowego i możliwości wbudowania nawigacji"). Nie testujemy tych softów do ekranów 5 cali i nie znamy ich numeracji.Z tego co wiem ma się to zmienić w najbliższym czasie.

cantaloop
23-10-2018, 19:46
Kolejny obraz.

tedi_k
23-10-2018, 19:48
Kolejny obraz.

Lepiej by było zdobyć VIN...

totek2
23-10-2018, 19:48
No i co - razi prądem, czy po otwarciu ulega autodestrukcji, bo nie wiem czy się bać czy jak ktoś zadzwoni to od razu do Ciebie wysyłać?:P

Jakieś źródło? plizzzz...:568:

Pracownik forda, oczywiście nie ASO.

tedi_k
23-10-2018, 19:51
Pracownik forda, oczywiście nie ASO.

No to już od razu wątpię. To są jakieś grubsze przepisy europejskie zakazujące pracy silnika w pojeździe bez obecności kierowcy. Jak znam nastawienie biurokratów, to nie widzę szans na zmianę...

BTW - proszę nie cytuj całych moich postów, bo są wielowątkowe... Możesz wyedytować swoje cytaty ze mnie... :wink:

totek2
23-10-2018, 19:52
Przypomnę Ci o Twoich wątpliwościach jak to wejdzie :)

cantaloop
23-10-2018, 19:54
Zdjęcia pochodzą od nieznajomego. Niestety nie mam dostępu do VIN.

tedi_k
23-10-2018, 20:03
Przypomnę Ci ...

Wątpić ludzka rzecz, a ja zawsze podkreślam, że wyrażam poglądy według swojej wiedzy na dany moment. A potem się uczę...:P

cantaloop

Fiesta z 18.09.2018 ze standardowym Sync 3.3...

Podjechałem dziś do znajomych którzy kupili świeżego Forda Explorera 09/2018 :D Autko wyposażone w nowe SYNC3 USA ;) . Wszystko poszło gładko i już jest EU :one:

Zniknął mój komentarz (i parę jeszcze...) do "wiekopomnego", "treściwego" i "odkrywczego" postu kolegi Tomka... A ów post się ostał....
Odetchnąłem z podziwem dla ciężkiej pracy moderatora... Tyle by forum straciło bez tego postu...:one:

cantaloop
23-10-2018, 20:43
Dzięki za badania.

tedi_k
23-10-2018, 20:53
Dzięki ....

Mam jeszcze Fiestę "ciepłą" z 8.10.2018. Też "zwykły" Sync3 3.3...

mm32
23-10-2018, 21:27
A ów post się ostał....
Taaaa, a potem dziwią się ludzie,jak inni pytają się w kółko po 100 razy o to samo bo nic nie można znaleźć a ja się nie dziwię bo i mało kto jest wstanie przebrnąć przez ponad 1500 postów np. tego wątku...

adam127777
24-10-2018, 06:45

Nowego się nie opłaca a ulepa po przygodach nie chcę. Więc zostaje jeździć tym na co zezwoli ZSRE :027:

tedi_k
24-10-2018, 09:57
czekaj jak Ci wpadnie w łapki . Będzie niezłe zaskoczenie :lol:
A tak poza tym miał 3.3 na pokładzie :D

spokojnie bez nerwów VINów i zdjęć .Czekamy na opis "fachowca" jak już dostanie w łapki

wojtekn - czy jest tu jakiś moderator, który mi wytłumaczy o czym/do kogo są te posty?

Posty pisane pełnymi zdaniami w języku polskim "znikają" a ta "nieskładna mowa" zostaje... O co tu chodzi????

dobrze dobrze :) APIM oczywiście z 09/2018 i wersja USA :lol:

Któryś kolega sprowadzający auta z USA wytłumaczy taką super sprawność sprowadzania? Bo ja sprowadzam i wiem co ile trwa...
Samochody w USA - podobnie jak w EU - dostarczane są do odbiorcy najwcześniej po 2-3 tygodniach od wyprodukowania. Nawet jak ten Explorer był wyprodukowany 3 września, to u odbiorcy był tak koło 20 września... A tu masz - 20 października jest już w kuj-pom. "w rękach" Kolegi Tomka...:one:

Nic tylko musi ktoś tę teleportację jakoś tak dopracował chyba...:619:

Poza tym Właściciel tak się spłukał na zakup nowego Explorera i jego teleportację do Polski, że nie starczyło już na zrobienie Sync3 "po Bożemu" - czyli wymianę na nowy moduł Sync3 EU... Te max. 3tys. zł za nowy moduł przy cenie nówki Explorer 2018 powyżej 35.000USD i akcyzie za niego powyżej 30.000zł spowodowało, ze na nowego Sync3 już nie starczyło i trzeba było wezwać kol. Tomka by zrobił Sync3 "budżetowo"...:one:

Powiem szczerze - ubawiłem się ...:one:

wojtekn
24-10-2018, 10:51
Tak naparzacie na siebie że się gubicie co kto i o czym napisał.
Sami bałagan robicie ja mam was powoli dość.

tedi_k
24-10-2018, 11:05
....się gubicie co kto i o czym napisał.
...

Raczej moderatorzy się gubią co kasują i z jakiego powodu... A wystarczy trochę tylko staranności by wylatywały w kosmos te liczne autoreklamy i posty bez żadnej treści, nie wnoszące żadnej informacji na forum...

Prześledź proszę wczorajszą interesującą i posuwającą naszą wiedzę dyskusję z kolega z Niemiec z dziwacznymi i "od czapy" wtrętami kolegi Tomka...

Ukróćcie po prostu tę praktykę autoreklamowania bez żadnej konkretnej i przydatnej informacji dla ogółu i będzie porządek zdecydowanie większy.

leszcz
24-10-2018, 11:31
Powiem szczerze - ubawiłem się ...
odpowiem ostatni raz na te zaczepki Pana T .
Teleportacja przydałaby się byłby spokój
Samochód ma już S3 z EU i to nie był żaden problem ( jak już tak dociekliwy) .

I uprzejmie proszę nie odpowiadać na ten mój post "od czapy" . Niedługo spłynie i do Was nowy S3 tylko cierpliwości .
Opis budowy płytki interesuje może z 2,3 osoby na tym forum tak więc 99,9% ma to gdzieś jak to jest zbudowane . Ma po prostu działać i już.

A jak ma się tak szerokie znajomości to koledzy z USA powinni pomóc (mi/nam pomogli)

Woytas
24-10-2018, 13:49
z całym szacunkiem ale tedi_k i leszcz swoimi ogólnie mówiąc " przepychankami " zrobiliście w tym temacie istną oborę , nikt powoli nie jest w stanie znaleźć chęci tego wątku czytać nie mówiąc już o znalezieniu sensownej informacji :shock:

wojtekn
24-10-2018, 14:25
Raczej moderatorzy się gubią co kasują i z jakiego powodu... A wystarczy trochę tylko staranności by wylatywały w kosmos te liczne autoreklamy i posty bez żadnej treści, nie wnoszące żadnej informacji na forum...

Prześledź proszę wczorajszą interesującą i posuwającą naszą wiedzę dyskusję z kolega z Niemiec z dziwacznymi i "od czapy" wtrętami kolegi Tomka...

Ukróćcie po prostu tę praktykę autoreklamowania bez żadnej konkretnej i przydatnej informacji dla ogółu i będzie porządek zdecydowanie większy.

Jak ja się wezmę za to jak nazywasz autoreklamę to twoja ilość postów na liczniku też drastycznie zmaleje.
Spójrz czasem też na siebie co i gdzie piszesz.

tedi_k
24-10-2018, 15:47
Wracają do meritum. Nie mam zwyczaju pisać "spotkałem auto i było nam fajnie...:wink:", więc będzie trochę konkretniej...
"Nowe" Sync3 są spotykane coraz częściej.
Tu mamy przypadek Transita Connect z Sync3 wersja 3.2 bez navi.

https://images86.fotosik.pl/581/87d19a46e2c9c59fgen.jpg (https://images86.fotosik.pl/581/87d19a46e2c9c59f.jpg)

Wyraźnie widać, że nowy Connect oparty jest wprost na Focusie MK4.

Intrygujące jest, że Ford z uporem godnym lepszej sprawy zrezygnował z uruchamiania karty klimatyzacji na ekranie Sync3. Trzeba ją odblokować, by była dostępna jak na fotce powyżej. Na zdjęciu widać, że panel klimatyzacji w tym Conneccie jest zdecydowanie nieergonomiczny i aż się prosi jego dostępność na panelu dotykowym, ale taki "luksus" to dopiero po interwencji UCDSem/FORScanem...

Jak wspomniałem, na obrazku mamy wersję 3.2 - czyli z możliwością wyświetlania logo stacji. Fabrycznie znów te logo nie były uruchomione i trzeba było je aktywowąć...
Samochód nie miał TCU, więc niczego więcej sensownego nie dało się zweryfikować (oczywiście w tych zegarach z Focusa MK4 dało się włączyć kartę audio, wizualizację ciśnienia w oponach oraz menu autozamykania po ruszeniu, ale to już inna bajka i nie dotyczy Sync3).

BTW - na razie nie spotkałem jeszcze "nowego" TCU w "realu", więc co i jak to okaże się może w przyszłym tygodniu.

Co do możliwości modyfikacji "nowych" Sync3 bez navi do wersji z navi - Ford konsekwentnie zaprzestał montażu żyroskopu wbudowanego w APIM dla wersji bez navi oraz konsekwentnie montuje w takiej wersji jedynie 1GB pamięci RAM, więc urządzenia Sync3 wersja 3.2/3.3 bez navi NIE DADZĄ SIĘ PRZEROBIĆ NA WERSJĘ Z NAVI. Pozostaje jedynie wymiana APIM.

Z niemieckiego forum.

Kolego cantaloop - myślę, że Twoje pierwsze zdjęcie jest z innego auta niż to drugie. To drugie to standardowy Sync3 wersja 3.2/3.3 bez navi z Fiesty MK8/Focusa MK4 lub podobnych - jak na przykład ten Transit Connect powyżej. Natomiast to pierwsze to ewidentnie ekran wersji z "małym audio".
Postaraj się jednak zdobyć VIN auta z pierwszego zdjęcia.

Cieply44
30-10-2018, 09:39
Witam,

posiadam FOCUSA z USA - 2017 rok 2.0 benzyna.
Chciałbym zaktualizować SYNC 3 do Europejskiej wersji z językiem PL.

Dodatkowo chciałbym samodzielnie zmienić język na wyświetlaczu kierowcy.

Czy możecie podać jakieś pliki i instrukcję jak to zrobić. Byłbym wdzięczny :)

Screen z Synca:

https://drive.google.com/file/d/180USal5sFCE4agOgbM-n-9ThuVt3gBmb/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/180USal5sFCE4agOgbM-n-9ThuVt3gBmb/view?usp=sharing

leszcz
30-10-2018, 13:29
Chciałbym zaktualizować SYNC 3 do Europejskiej wersji z językiem PL.
Masz nawigację z USA .
Są dwa wyjścia no trzy bo zaraz będzie rumor .
1. wyłączyć NAV USA i zrobić SYNC3 na EU bez NAV
2. wgrać wszystko bez demontażu na aucie i mieć zarówno PL jak I NAV EU
3. wymienić APIM na taki z NAW EU (wiąże się to z demontażem)

Możesz pisać do mnie PW w tych sprawach .

pozdr

Woytas
31-10-2018, 08:21
naprawdę przestańcie się jarać tą niby nową nawigacją bo nawet w "najnowszej" mapie F7 do dzisiaj nie ma obwodnicy Gniezna ( S5) ... otwartej 1,5 roku temu więc tą nawigację można sobie włożyć tam gdzie światło nie dociera :619:

leszcz
31-10-2018, 14:24
niby nową nawigacją bo nawet w "najnowszej" F7 do dzisiaj nie ma obwodnicy Gniezna ( S5) ... otwartej 1,5 roku temu więc tą nawigację można sobie włożyć tam gdzie światło nie dociera
nie nawigacją a mapami chyba ;)
Sam jeżdżę na google maps w SYNC3 ;) bardzo często .

cattani75
31-10-2018, 14:55
Mnie od kilku dni (ale nie zawsze!) nie wstaje mapa/nawigacja. Nie przesuwa się czerwony wskaźnik na mapie, nie da się wejść w menu Nawigacja, a co najgorsze - cały Sync działa w trybie nocnym, więc w dzień przy słońcu nic nie widać. Miał ktoś tak? Zrobić reset czy to nic nie da?

leszcz
31-10-2018, 15:40
Zrobić reset czy to nic nie da?
bym zrobił

grzechu913
31-10-2018, 15:58
Od Wrocławia w kierunku Leszna tez nie widzi S5 jedzie sie w powietrzu, dziwne troche

Wysłane z mojego myPhone_AXE_LTE przy użyciu Tapatalka

tedi_k
31-10-2018, 20:00
Z niemieckiego forum.

Sprawa się mocno rozjaśniła... Albo mocno zaciemniła jak kto woli...:619:

Była dziś u mnie taka Fiesta, o jakiej pisał Kolega cantaloop - a ja nie wierzyłem, że coś takiego istnieje...

Okazuje się, że istnieje i ze zdumienia nie mogę po prostu się otrząsnąć...

To co na fotkach poniżej podpisane jest jako "Sync" - CHOĆ NIE JEST TO SYNC3 W ŻADNYM STOPNIU!... A wygląda "jak prawdziwy Sync3 - i to w wersji 3.2 co najmniej"...
To w ogóle nie jest Sync!

Ford potrafi mnie wprawić w osłupienie - okazuje się, że jest to ACM - czyli RADIO!

Po co oni coś takiego wymyślili nie mogę pojąć... I jeszcze "dla zmyłki" podpisali to jako "Sync"

Zwracam uwagę, że to "radio udające Sync3" ma pakiet softwareowy "text to speech (TTS)" - czego w naszych "normalnych" Sync3 nie uświadczymy...

BTW - w OASIS, w zakładce "Sync" auto nie ma nic. Pusto, same kreski...

https://images85.fotosik.pl/585/ff1fbdb83bcc2fcbgen.jpg (https://images85.fotosik.pl/585/ff1fbdb83bcc2fcb.jpg)

https://images85.fotosik.pl/585/8c6590e6a806a466gen.jpg (https://images85.fotosik.pl/585/8c6590e6a806a466.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/51dd39cf6187fa66gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/51dd39cf6187fa66.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/8d365d600f412096gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/8d365d600f412096.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/ba66f56ae9c801b1gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/ba66f56ae9c801b1.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/f73b95502dd5eb25gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/f73b95502dd5eb25.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/b4c29027841b17f4gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/b4c29027841b17f4.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/8f6a39027768c64egen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/8f6a39027768c64e.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/975ee44bd0368a2dgen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/975ee44bd0368a2d.jpg)

https://images86.fotosik.pl/584/0c9cd44a76eab1e2gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/584/0c9cd44a76eab1e2.jpg)

Dla ciekawych co tam jest w tym aucie zamontowane:

Pojazd:
Model: Ford Fiesta
Silnik: EcoBoost Gasoline Turbocharged Direct Injection
Pojemność: 1.0L
Rok: 2018
Miesiąc: 10
Generacja: 2017 MY
Paliwo: Silnik benzynowy.
Skrzynia biegów: Manualna
VIN: WF0JXXGAHJJR12164

PCM - Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Nr części: H1B1-12A650-FA
Strategia: J1B1-14C204-PH
Hardware type: HA6A-12B684-PA
Całkowity (przebyty) dystans: 100.0 km

OBDII - Diagnostyka pokładowa II

PAM - Moduł systemu wspomagającego parkowanie
Nr części: HU5T-15K866-AE
Strategia: HU5T-14C090-AE

BdyCM - Modul sterujacy ukladami nadwozia
Nr części: JU5T-14B476-ECG
Strategia: JU5T-14C184-ACG

SODR - Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – prawa strona
Nr części: HP5T-14C689-BF
Strategia: HC3T-14D368-BD

SODL - Moduł sterujący wykrywaniem przeszkód z boku pojazdu – lewa strona
Nr części: HP5T-14C689-AF
Strategia: HC3T-14D368-AD

C-CM - Moduł układu kontroli prędkości
Nr części: JX7T-9G768-AC (latest known: JX7T-9G768-AD)
Strategia: JX7T-14D049-AC

ABS - Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem).
Nr części: J1BC-2C219-EE
Strategia: J1BC-2D053-EE

PDM - Zespół sterujący drzwiami pasażera
Nr części: H1BT-14B533-AE
Strategia: H1BT-14C108-AE

DDM - Modu drzwi kierowcy
Nr części: H1BT-14B531-AE
Strategia: H1BT-14C064-AE

RCM - Moduł układu SRS
Nr części: H1BT-14B321-AH
Strategia: GN15-14C028-CA
Kalibracja: H1BT-14C098-AG

HVAC - Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
Nr części: H1BT-18C612-DJ
Strategia: GN15-18D619-AJ

PSCM - Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
Nr części: H1BC-3F964-AH
Strategia: H1BC-14D003-BG
Całkowity (przebyty) dystans: 100.0 km

ACM - Moduł sterujący sprzętu audio
Nr części: L1TT-18D804-GL
Strategia: JX7T-14F465-GL
Kalibracja: JX7T-14F466-GD

SCCM - Moduł sterujący kolumną kierowniczą
Nr części: H1BT-3F944-AH
Strategia: GN15-14C579-AH

IPC - Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
Nr części: H1BT-10849-FAC
Strategia: H1BT-14C026-FAC
Kalibracja: H1BT-14C088-FAA
Licznik przebiegu: 100.7 km

GWM - Moduł bramki A
Nr części: K1BT-14F642-AB
Strategia: KN15-14F530-AB

IPMA - Moduł przetwarzania obrazu A
Nr części: H1BT-19H406-CG
Strategia: JX7T-14F397-AH
Kalibracja: H1BT-14F398-AG

cantaloop
02-11-2018, 07:41
Dziękuję tedi_k za badania i opinie! Bardzo interesujące.

Masterjam
02-11-2018, 12:08
tedi_k - widze po zdjęciach że Apple Car jest na pokładzie, a AA ? Sterowanie głosowe po polsku istnieje tam ? I patrząc po logach będzie się dało zainstalować zamiast Sync 2 ?

tedi_k
02-11-2018, 20:57
... będzie się dało zainstalować zamiast Sync 2 ?

Nie sądzę. To jest wynalazek najwyraźniej do Fiesty i ewentualnie do Focusa MK4.
Moim zdaniem nie ma szans "przeflancować" tego na inna platformę.
Jest wszystko "jak w prawdziwym Sync3".

mario12
03-11-2018, 16:02
nie ma kogos kogo polecacie by zamienic i przerobic sinc 1 na sync 3

a4tech
04-11-2018, 06:43
mario12,

Jeżeli masz chęci to zapraszam do Krakowa.

mario12
05-11-2018, 14:58
witam a cos blizej

tedi_k
05-11-2018, 21:26
...
Była dziś u mnie taka Fiesta, ...

Dalszy ciąg "historii mrożącej krew w żyłach"...
(Ford wykonuje działania "nie mieszczące się w głowie...":P)

Wygląd "ACM z Sync w jednym":

https://images86.fotosik.pl/586/799bcac0bea47b0cgen.jpg (https://images86.fotosik.pl/586/799bcac0bea47b0c.jpg)

No i dużo ważniejsze - "co toto ma do skonfigurowania"...

https://images86.fotosik.pl/586/f92253128cf6689egen.jpg (https://images86.fotosik.pl/586/f92253128cf6689e.jpg)

https://images85.fotosik.pl/587/dd137093065bb3e5gen.jpg (https://images85.fotosik.pl/587/dd137093065bb3e5.jpg)

Niestety - popadłem w frustrację...:(
Nie da się najwyraźniej włączyć mojego ulubionego "echa klimatyzacji na ekranie Sync"... Do bani taki wynalazek! :(

Widać też, że konfiguracji to ma ten "wynalazek" "po sufit" - co z tego będzie przydatne to życie dopiero pokaże...

Po co to wszytko tak komplikują? To ma być "Sync 5" czy co???? :roll::569:

kkamilos12
07-11-2018, 19:53
Witam, wiem ze gdzieś pewnie to jest, znalazlem z kwietnia informacje co i jak, ale chcialbym się dowiedzieć jak to dzis wyglada. Zakupiłem EcoSporta bez nawigacji, sprzedawca powiedział ze moge sobie odtworzyć mapy z telefonu, znalazłem mapy sygit, no okej, tydzień tak, ale potem 54 euro.. wersja próbna działa. A jak jest z Waze? Wyczytałem ze jest dostępne, zainstalowałem na telefonie i moj Sync tego nie widzi, Sygit tak,ale Waze nie.. dodam ze auto odebralem e tygodniu temu. Pozdrawiam

robo007
07-11-2018, 20:07
Waze masz pod AA. Samo nie pójdzie, chyba że masz ajcośtam - to wtedy pójdzie

Bump: Co to jest za wersja softu do sync3.0 18261 ???

tedi_k
07-11-2018, 20:56
...Co to jest za wersja softu do sync3.0 18261 ???

Obecnie najnowsza 3.0.

robo007
07-11-2018, 21:02
To jest do 3.0 tylko chyba jakaś nowa kompilacja (tak jak 18025 i 18093). Do 3.2 lub 3.3 są inne z tego co pamiętam

tedi_k
07-11-2018, 21:03
...nowa kompilacja...

Dokładnie to miałem na myśli.

robo007
07-11-2018, 21:18
A miałeś do czynienia może z tym?. Ciekawi mnie co zmienili, albo uwalili :)

tedi_k
07-11-2018, 21:32
...do czynienia ...
Standardowo wgrywam.
Rozróżniam po oznaczeniu kompilacji jak to nazywasz.
Akurat ja nie mam cierpliwości by bawić sie w "znajdź 5 różnic".
Wydali - to wgrywam.

robo007
07-11-2018, 21:45
Ok kumam, ale jeden babol podobno jest - podczas zmiany koloru z jasnego na ciemny jest jakieś mrużenie

tedi_k
07-11-2018, 23:59
...podobno ...

Jedno z moich bardziej ulubionych słów...:one:
Kto to "podobno" mówi i co ma na myśli?

robo007
08-11-2018, 07:13
Nie "podobno" - źle to sformułował - widziałem na YT - niektórzy mają taki problem. No cóż czasami tak bywa.

kkamilos12
08-11-2018, 08:41
Mógłbyś rozwinac? Czyli na iPhone pojdzie, a Waze masz pod AA. Samo nie pójdzie, chyba że masz ajcośtam - to wtedy pójdzie

moim Samsungu nie?

robo007
08-11-2018, 09:54
Tak jak napisałeś - to są dwie różne platformy. Waze na iOS działa od razu, a na Android potrzebuje do tego AndroidAuto. Bez AA działa tylko Sygic.

kkamilos12
08-11-2018, 11:25
A czy Waze tez bedzie wyświetlało mapę na ekranie, tak jak sygit czy tylko dźwięk jak google maps w AA?

leszcz
08-11-2018, 12:41
A czy Waze tez bedzie wyświetlało mapę na ekranie, tak jak sygit czy tylko dźwięk jak google maps w AA?
każda mapa z tych które wymieniłeś idzie na ekran a głos na głośniki ;)

kkamilos12
08-11-2018, 16:21
każda mapa z tych które wymieniłeś idzie na ekran a głos na głośniki ;)

Ehe, czyli coś źle ustawiłem, bo google maps i waze mam przez AA i jest tylko głos. Musze jeszcze popatrzeć w ustawienia. Dzięki za pomoc.

cattani75
08-11-2018, 18:13
Nie "podobno" - źle to sformułował - widziałem na YT - niektórzy mają taki problem. No cóż czasami tak bywa.

Wrzuć linka do tego filmiku z tym bugiem.

robo007
08-11-2018, 18:45
https://www.youtube.com/watch?v=5yoCZYTSATQ

tedi_k
08-11-2018, 21:22
....z tym bugiem.

Sync3 ma generalnie problem ze sterowaniem jasnością podświetlenia, więc ja przywykłem i nie zauważam... Nie jest to raczej zależne od wersji nas interesującego softu, bo tym akurat to raczej steruje oprogramowanie "dużej płytki" (czyli oprogramowanie "części samochodowej").

leszcz
08-11-2018, 21:47
Ja nie zauważyłem "żadnych jaj" ;) .

cattani75
08-11-2018, 21:53
U mnie co jakiś czas S3 ma problem z automatycznym przejściem w tryb dzienny, mniej więcej od... zmiany czasu. Ale jeszcze nie zdecydowałem się na reset. Może po wgraniu nowej wersji samo przejdzie? :-)

piotrek00
10-11-2018, 00:42
Czy przez Sync 3 można zmieniać kolor "nastrojowego" podświetlenia? Mam taką opcję, wyświetlają się prostokąty z różnymi kolorami, ale po kliknięciu nic się nie dzieje.

elfi
10-11-2018, 01:05
Można
Może Twoja wersja auta nie ma nastrojowe oświetlenia..

piotrek00
10-11-2018, 01:13
Może Twoja wersja auta nie ma nastrojowe oświetlenia..

Hehe, auto ma nastrojowe podświetlenie klamek, nóg itd w 7 kolorach do wyboru :p Ale z poziomu Sync 3 nie mogę zmienić.

komarkutno
10-11-2018, 01:40
Może spróbuj zamknąć drzwi bo przy otwartych jest tylko jeden kolor A dopiero jak zamkniesz drzwi i włączysz światła to można zmieniać kolory, kiedy przełącznik świateł jest w poz. A (automatycznych świateł) to dodatkowo musi być ciemno.

tedi_k
10-11-2018, 08:03
... z poziomu Sync 3 nie mogę zmienić.

Parę razy już pisałem - na platformie FF3 (FF3.5, C-max MK2, Kuga MK2) NIE MA OBSŁUGI PROGRAMOWEJ OŚWIETLENIA NASTROJOWEGO. Na tej platformie jest to rozwiązane jedynie elektrycznie.
Sterowanie z Sync3 działa na plaformie Mondeo MK5, Fiesta MK8 i Focus MK4.

Polarny
10-11-2018, 08:16
Tadeuszu - ostatnio był u mnie FF3.5 ST z USA z Sync3, w którym sterowanie było właśnei z Sync3.

elfi
10-11-2018, 08:17
Może czegoś nie rozumiem, ale u mnie w Sync3 zmieniam kolor podświetlenia. Naciskam "kolor" i jest zmiana

tedi_k
10-11-2018, 10:07
...Naciskam "kolor" i jest zmiana
Kuga 2017 ma zmodyfikowaną platformę (BCM GV6T masz zapewne). To trochę więcej niż FF3.5.
FF3.5 z 2015 ma to tylko elektrycznie.

Polarny - kluczowe jest z którego roku był ten ST USA.
Być może też ma już zmodyfikowany BCM.

Polarny
10-11-2018, 12:33
Focus też z 2017 i oczywiście BCM GV6T. Tak więc od tego BCM pojawia się ta funkcja. Generalnie widzę, że coraz więcej pakują funkcji w BCM, mniejszając ilość modułów. To z jednej strony dobre.

Elo2
11-11-2018, 22:07
Witam,
Panowie, pytanie dotyczące Fusion 2017, SYNC3 wersja bez navi, po przestawieniu FORScan'em działa poprawienie radio, mam język PL tylko mam problem z zapisaniem stacji radiowych. Po zaprogramowaniu częstotliwości i pozostawieniu samochodu na noc, kasują się ustawienia. Podejrzewam, że pewnie coś spier... ale nie bardzo mam pomysł gdzie a i nie działa RDS, radio nie potrafi przemienić częstotliwości na "lepszy" nadajnik.
Pomoże ktoś, pozdrawiam.

komarkutno
11-11-2018, 22:35
nie działa RDS, radio nie potrafi przemienić częstotliwości na "lepszy" nadajnik.

Niestety będziesz musiał zmienić moduł ACM na europejski żadne kodowania nie spowodują że zadziała ta funkcja, na ekranie będzie się wyświetlać, że jest to włączone. Ale w rzeczywistości działać nie będzie.

Norb.81
12-11-2018, 16:48
Czy zauważył może ktoś i czy doświadczył ktoś problemów z działaniem aplikacji Ford Pass? Ewidentnie apka ma problem z łącznością z serwerem. Albo się nie łączy, wywala komunikat że nie ma takiego użytkownika lub nie prawidłowe hasło, po czy po jakimś czasie się loguje. Znowu po czasie sie loguje normalnie ale znika pojazd. (Garaż pusty) żeby znowu po czasie wyskoczył komunikat że " Coś poszło nie tak" i robi logaut. Ogólnie problem trwa już drugi dzień. Znika dostęp do pomocy i pisze błąd "prosimy o kontakt telefoniczny" i znowu logaut. Apka w ogóle loguje się dwie minuty. Czy wiecie coś o tym problemie?

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

suszekmarcin
12-11-2018, 17:18
Witam. Mam dokładnie to samo

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Norb.81
12-11-2018, 17:43
Czyli ford coś z maścił.

ostrebor
12-11-2018, 18:56
Mam pytanie odnośnie dogrania komend głosowych w j. polskim do mojego Sync3.
Ford Fusion 2017, Sync3 bez navi, ver.3.0 - aktualizacja ze strony ford.co.uk.
Komendy głosowe po angielsku. Problem zaczyna się przy dograniu paczki językowej - mem_err03. Czy ktoś może podać rozwiązanie tego problemu?

miroos
13-11-2018, 19:10
Co do różnych wersji Sync3 - tak oglądam sobie nowy cennik fiesty i widzę że zniknął Sync3 6,5 cala i pojawił się Sync 2,5 8 cali - to jest pewnie ten wynalazek o którym pisano wcześniej - ma obsługę Apple Car Play i Android Auto, nie widziałem chyba nic o komendach głosowych, ale mogę się mylić. Sync3 jest w wersjach z nawigacją i ma w standardzie modem GSM.

robo007
13-11-2018, 21:02
Po kilku dniach testów z kompilacją 18261 nie znalazłem żadnych problemów.
Przelaczanie między trybem dzień-noc było bez problemów
Caly system pracuje w/g mnie pracuje o wele stabilniej, płynniejsza grafika
Samo działanie po BT jest o wiele stabilniejsze - ani razu nie nastąpiło przerwanie połączenia (w 18093 zdarzało się co jakiś czas).

cattani75
13-11-2018, 22:01
U mnie też ok i nie ma już problemów ciemnego ekranu, który ostatnio pojawiał się w dzień na 18025. Ale wcześniej nie miałem też problemów z BT.

cattani75
14-11-2018, 23:23
A mnie dziś zerwało połączenie BT - pierwszy raz na jakiejkolwiek wersji S3. U jednych się poprawia, a u innych w drugą stronę. :-)

tedi_k
15-11-2018, 08:05
...U jednych się poprawia, a u innych w drugą stronę. :-)

I tu trzeba sięgnąć do kwestii technicznych.
Wiele razy już pisałem, że Sync3 składa się z 2 komponentów:
- "małej płytki", której oprogramowanie aktualizujemy kolejnymi wersjami/kompilacjami i która jest odpowiedzialna za interfejs "z człowiekiem";
- "dużej płytki", której oprogramowanie można zaktualizować interfejsem serwisowym i która realizuje wszelkie kwestie techniczne (łączność z samochodem, obsługa sprzętu BT, GPS, sterowania podświetleniem itp. itd.). Trzeb też pamiętać, że występuje kilka wersji sprzętowych "dużej płytki".

Praktycznie nikt nie aktualizuje oprogramowania "dużej płytki" (dokładniej - robi to jedynie kilku "ekperymentatorów" jak a4tech...) i w związku z tym robi się dość spora macierz "krzyżówek" wersji sprzętu i oprogramowania "dużej płytki" versus wersji/kompilacji oprogramowania tu szeroko komentowanego w tym wątku.

Jak wynika z powyższego - praktycznie więc można założyć, że każdy (@robo0007) wypowiadający się na temat "poprawiło się/pogorszyło się na nowej wersji" ma jedyną w swoim rodzaju konfigurację sprzętu i oprogramowania i w związku z tym za każdym razem powinien dodawać "a u mnie to ..." i wysnuwanie z tego wniosków ogólnych odłożyć do czasu przetestowania na kilku co najmniej różnie skonfigurowanych egzemplarzach Sync3....

robo007
15-11-2018, 12:01
W sumie jest to bardzo logiczne - moja wypowiedź dotyczy tylko i wyłącznie moich spostrzeżeń. A tak na prawdę na dwóch takich samych sprzętach też mogą wystąpić różnice w działaniu systemu.

skitomek
15-11-2018, 13:07
Sync 3 - skąd macie aktualizację do wersji ponad 18025? Mam synca bez navi (2017) i serwery twierdzą że to jest aktualne.

borekt
15-11-2018, 13:19
Kilka dni temu udało mi się w końcu zaktualizować mapy w zakupionej w 2018 Kudze.

Aby można było pobrać pliki do aktualizacji map, trzeba w pierwszej kolejności pobrać aktualizację Sync3, po zainstalowaniu w samochodzie na pendrivie utworzony zostanie plik dziennika, który następnie trzeba zaimportować na stronie do pobierania aktualizacji.

https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/update#/

Po aktualizacji mam wersję map F7.0.
Niestety zaktualizowane mapy nadal nie zawierają odcinków dróg szybkiego ruchu w Polsce, które zostały oddane w listopadzie 2017.

UWAGA! Pliki z aktualizacją map mają ponad 22 GB.

cattani75
15-11-2018, 13:21
Poszukaj linków na niemieckim forum mondeo.

biner
15-11-2018, 17:35
ten wasz sync 3 to trochę lipny jak zrywa BT w 2 nigdy mi się to nie zdażylo

tedi_k
15-11-2018, 17:56
...w 2 nigdy mi się to nie zdażylo

Oczywiście poza szefami Forda, którzy jak się parę razy przejechali z tym sprzętem na pokładzie, to tak się wkurzyli na niestabilność systemu Sync2, że polecili w trybie nagłym i pilnym nawiązać współpracę z BlacBerry...:diabel2:

Woytas
15-11-2018, 18:11
trochę nie bardzo wiem o co chodzi w relacji SYN3 BT , nigdy nie miałem sytuacji z jakimś zrywaniem , równolegle działa sobie Yanosik , może gadać godzinami , wybierać numery głosowo , odbierać rozmowy itd.

Elo2
16-11-2018, 23:13
Niestety będziesz musiał zmienić moduł ACM na europejski żadne kodowania nie spowodują że zadziała ta funkcja, na ekranie będzie się wyświetlać, że jest to włączone. Ale w rzeczywistości działać nie będzie.

Rozumiem, a co z zapamiętywaniem zaprogramowanych stacji radiowych. Rano po zapaleniu sync startuje z AM, a po przełączeniu na FM brak zaprogramowanych stacji radiowych.

komarkutno
17-11-2018, 00:27
Za zapamiętywanie stacji radiowych odpowiada właśnie ACM, więc jak go wymienisz to być może rozwiążesz dwa problemy jednym posunięciem.

michus
17-11-2018, 16:14
WITAM,
oprogramowanie pobrałem, ale niżej jest napisane że moj pojazd nie jest kompatybilny z programem mapy

czy to znaczy że map nie będę mógł pobrać?

Elo2
18-11-2018, 22:11
Witam, będzie pasować?
https://allegro.pl/radio-mondeo-mk5-ds7t-19c107-dm-i7496509407.html

leszcz
18-11-2018, 22:42
Witam, będzie
mam ACMa z EU do Fusiona z TMC jak coś

tedi_k
18-11-2018, 23:19
..., będzie pasować?
https://allegro.pl/radio-mondeo-mk5-ds7t-19c107-dm-i7496509407.html

Najpierw odpowiem - nie ma sensu... Ten ACM DS7T-19C107-DM to "golas":
Od: 29-09-2014 Do: 25-05-2015 Mondeo 2014 -
Od: 25-05-2015 Do: 15-01-2016 ICE-audio sred.wers.(1C) z laczn.
Od: 25-05-2015 Do: 15-01-2016 Z 6/8/12 głośnikami
a dopiero potem zareklamuję, że mam w garażu "liczne ACMy w różnych konfiguracjach"...8)

mariusza
20-11-2018, 18:50
Czym się różnią ACMy?
F1BT-18C815-VAK
F1BT-18C815-ZAK
F1BT-18C815-LM
F1BT-18C815-LAM
F1BT-18C815-KM
Czy wszystkie mają DAB + TMC?
Czy któryś jest firmowany SONY i mają lepszy dźwięk?

tedi_k
20-11-2018, 19:38
...Czy któryś jest firmowany SONY i mają lepszy dźwięk?

F1BT-18C815-VAK
Od: 06-10-2014 Focus 2014-
• 2.0L EcoBoost (240PS)
• ICE-audio sred.wers.ozn.marka+DAB

F1BT-18C815-ZAK
Od: 06-10-2014 Do: 08-11-2016 Focus 2014-
• Od: 06-10-2014 Do: 08-11-2016 ICE-audio sr.wers.ozn.marka+DAB+TMC
• Z 10 głośnikami radiowymi

F1BT-18C815-LM
Od: 06-10-2014 Do: 15-10-2015 Focus 2014-
• Od: 06-10-2014 Do: 15-10-2015 1.0L EcoBoost (100PS)
• Od: 06-10-2014 Do: 15-10-2015 ICE-2. podw./5.kan./Tmc/Dab/podk.

F1BT-18C815-LAM
• Od: 06-10-2014 Do: 15-12-2017 Focus 2014-
• Od: 06-10-2014 Do: 15-12-2017 2.0L EcoBoost (240PS)
• Od: 06-10-2014 Do: 15-12-2017 ICE-2. podw./5.kan./Tmc/Dab/podk.

F1BT-18C815-KM
Od: 15-10-2015 Do: 15-12-2017 Focus 2014-
• Od: 06-10-2014 Do: 15-12-2017 1.5L Duratorq (77kW/105PS)
• Od: 06-10-2014 Do: 15-12-2017 ICE-2. podw. tun./5.kan./Tmc/podk.

"ozn. marka" = napis "Sony" (nie oczekiwać, że zrobiło go Sony... To tylko napis...).
"5.kan." = głośnik centralny i 4 drzwi.

siwy1978
21-11-2018, 15:15
Automapa na Apple Carplay już jest. Poniżej link do artykułu.

http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/jak-dziala-automapa-w-carplay-sprawdzilismy/y9tpcs

Radek_Ranger-
29-11-2018, 05:15
Witam, właśnie zakupiłem Rangera Black edition prosto zspod igły, jest tam nawigacja sync3 , do tej pory starym wozem jeździłem z AutoMapa i bardzo mi pasuje, czy jest możliwość bezpośredniej instalacji AM w systemie fabrycznym ?

lsulima
29-11-2018, 05:26
Nie ma.

siwy1978
29-11-2018, 09:50
Będzie to możliwe dopiero jak automapa wyda wersję zgodną z android auto, choć to i tak będzie polegało na tym, że odpalisz automapę na komórce, a po kablu zostanie ona przeniesiona na ekran auta, tak jak teraz mapy google (też waze i sygic).

Radek_Ranger-
03-12-2018, 19:05
No ok, załóżmy że polubię firmową nawigację, ale czy ma to za co najbardziej lubię AM, jest sobie taka strona : www.mapy.targeo.pl , układam sobie tam trasę, potem robie eksport do AM i cyk mam trasę gotową do odpalenia w nawigacji, czy fordowska nawigacja ma tę możliwość, jeżdzę dużo po europie i ślęczenie w samochodzie i układanie trasy średnio mnie bawi.

Sirragh
03-12-2018, 20:01
Podpinasz pod Sync3 Android Auto + Google Maps i po sprawie :)

Radek_Ranger-
03-12-2018, 21:27
Sirragh a przeczytałeś ze zrozumieniem mój post ?

tedi_k
03-12-2018, 21:32
...układanie trasy średnio mnie bawi.

Wychodzi więc na to, że Ford (i sporo innych jeszcze producentów navi wbudowanych...) przez oczekiwania Kolegi musi się załamać i wycofać z rynku te urządzenia... :(
Zdecydowana większość z nich nie ma zewnętrznego planowania trasy i m.in. z tego powodu właśnie zaimplementowane zostały Apple CarPlay i Android Auto...:568:

Norb.81
03-12-2018, 22:27
Można łatwo za planować trasę w syncu po przez punkty pośrednie. Tyle że w aucie. Ale działa szybko. Z południa Polski nad Morze zajęło mi to jakieś pięć minut.

Radek_Ranger-
04-12-2018, 05:49
Tedi, a owszem mogliby bo to nie jest jakaś trudna sprawa i nic nie musieliby wymieniać , bo to kwestia odpowiednich map online oraz odpowiedniej łatki w oprogramowaniu. Dla mnie taka edycja ma spore znaczenie bo zawsze układamy trasę z dziewczyną używając przy tym internetu do wyszukiwania ciekawych miejsc.

suszekmarcin
04-12-2018, 16:00
Jeśli posiadasz nawigację Sygic z licencją to jest taka możliwość

Web Route Planner: Zaplanuj trasy w inteligentniejszy sposób - Sygic | Przywracanie życia do map

https://www.sygic.com/blog/2018/web-route-planner-plan-your-routes-in-smarter-ways

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

elfi
04-12-2018, 17:03
Próbowałem zaplanować trasę w Sygic na stronie maps.sygic.com. Wszystko pięknie, trasa zaplanowana i przesłana.. I tu robi się problem. W przesłanym mailu naciskam przycisk Start Navigation.. i strona żąda zainstalowania Sygic Navigation! Znaczy się zaplanowanej trasy nie otworzę w Sygic Car Navigation?

Piotrekch
05-12-2018, 09:40
Na jutro jestem umówiony w serwisie forda na aktualizację oprogramowania Sync3 w mondeo MK5 z 2017 r. Obecnie mam wersję 3.0 kompilacja 18025.
Cały czas mam problem z pogłaśnianiem na maksa dzwonków iPhona po każdorazowym połączeniu się telefonu z Sync-iem. Ciekawe, czy po tym upgrade problem przejdzie. Na wizytę w "moim" serwisie umawiał mnie Ford Polska po zgłoszeniu problemu.
Jaka obecnie jest najnowsza wersja, którą serwis powinien wgrać?

kuba1961
07-12-2018, 08:31
Po każdym uruchomieniu samochodu Sync3 pyta czy może połączyć się z siecią WiFi. Czy ktoś wie jak to wyłączyć ?

Bump:

artur-p
07-12-2018, 19:33
W ustawieniach wi-fi masz opcje automatyczne aktualizacje. Wyłącz je

foni
08-12-2018, 11:42
Obecnie mam wersję 3.0 kompilacja 18025.
Nic nowszego serwis Ci nie wgra.
Możesz się rozejrzeć po niemieckim forum mondeo i ściągnąć sobie aktualizację do kompilacji 18093, przy czym ja różnic nie zauważyłem.

kuba1961
09-12-2018, 00:24
W ustawieniach wi-fi masz opcje automatyczne aktualizacje. Wyłącz je
Wyłączyłem to, wyłączyłem też WiFi. Nie pomogło.

dbbest
11-12-2018, 18:29
Wyłączyłem to, wyłączyłem też WiFi. Nie pomogło.

A nie jest czasem tak że w tej wersji softu minimum raz musisz się podłączyć z jakąkolwiek siecią?

focusik09
11-12-2018, 19:31
tedi_k
Tadeusz, mam pytanko. Focus mk4, sync3 wersja 3.2. Nie mam na wyświetlaczu zakładki do sterowania klimatyzacją. Tak ma być?

a4tech
11-12-2018, 19:54
focusik09

Należy to uruchomić. Jeżeli jesteś z Krakowa to mogę Ci to zrobić.

focusik09
11-12-2018, 20:05
a4tech
Tak z Krakowa jestem, ale co z gwarancją ��? Nie ingeruje w to? Powiem szczerze że nie chciałbym się z nimi przepychać.

a4tech
11-12-2018, 20:06
Tego nikt nawet nie zauważy :570:

focusik09
11-12-2018, 20:10
Trochę mam stracha, ale jak by co, to się zgłoszę do Ciebie ;)

leszcz
11-12-2018, 20:30
mam stracha
z czym ? z tym odblokowaniem tego ..... no BEZ JAJ :D

tedi_k
11-12-2018, 22:22
...Tak ma być?

Fabryka tak sobie wymyśliła ("jest przecież panel, na którym wszytko widać..."), że głupota i to do tego nieergonomiczna - to już inna sprawa. Włącza się widok klimatyzacji na ekranie Sync3 (nie jest istotne czy 3.2 czy innej wersji) bez problemu i w 5 minut...

leszcz
11-12-2018, 22:24
focusik09 jedź do kolegi z grodu Kraka i Ci ogarnie :one:

cattani75
11-12-2018, 22:47
Tak, bez strachu - Paweł a4tech wie, co robi, a do tego miło pogadasz. :-)

focusik09
12-12-2018, 08:20
Dzięki panowie :)
Jak się trochę z tym ogarnę to się zgłoszę do a4tech

Serek_On_Dope
12-12-2018, 15:23
Pytanie czy to wtedy pojawia się jako dodatkowa opcja w systemie? Czy jest to cały czas widoczne na wyświelaczu?

Dobra wróć, nie było pytania :) Czy w Escapie też to będzie działać? Wiem że soft trochę sie różni...

kuba1961
12-12-2018, 18:51
dbbest
Reset i puki co wszystko wróciło do normy.

tedi_k
12-12-2018, 21:30
...Wiem że soft trochę sie różni...

Nieustająca moja prośba - budowanie pełnych zdań nie jest jakoś szczególnie dolegliwe a w zamian daje większą szansę bycia zrozumianym...
Soft czego różni się od softu czego? bo nijak z treści postu nie umiem zrozumieć...:568:

leszcz
12-12-2018, 21:32
Czy w Escapie też to będzie działać?
tak będzie

Serek_On_Dope
13-12-2018, 16:12
Dzięki leszczu, tyle chciałem wiedzieć :)
tedi_k jestem wstanie Cię zrozumieć, czytam te forum odkąd się tu zarejestrowałem i jesteś dość uszczypliwym czlowiekiem :) Oczywiście bez urazy, nie miałem tu nic złego na myśli, ale z mojej treści i tej powyżej łatwo wywnioskować o co chodzi, bo jest mowa o Focusie, w poście przedemną a później ja sie pytam o Escape, ale ok, na przyszłość sie poprawie :P

tedi_k
13-12-2018, 23:38
....z mojej treści i tej powyżej łatwo wywnioskować o co chodzi, bo jest mowa o Focusie, w poście przedemną a później ja sie pytam o Escape, ...

No nie całkiem...
Napisałeś: "Wiem, że soft trochę się różni..." - no to jak "wiesz", to proszę napisz co masz na myśli. Z treści postu nijak to nie wynika - czy chodzi Ci o soft Sync3? Czy o "soft klimatyzacji"?
Pierwszy niczym się nie różni między poszczególnymi autami, drugi - całkiem się różni między różnymi autami...
Więc "co wiesz"? Uszczypliwość moja ma się nijak do wprowadzania takimi nieprecyzyjnymi wpisami zamętu na forum...:568:

Cibor12
15-12-2018, 20:31
Cześć. Gdzieś na necie widziałem, że jest możliwość zmiany wyglądu radia tzw skórki. Jak wejść w ów ukryte menu, w tourneo courier 2018 jeśli ma się tylko 5 przycisków i dwa glowne i ekran dotykowy?

Od lewej

Pokrętło VOL (power, głośniej ciszej) korektor dźwięku, przewiń wstecz, play/pasue, przewiń do przodu, wyłącz ekran, pokrętło TUNE

Pozdrawiam serdecznie

referee
16-12-2018, 14:10
przyciski przewijania w prawo + wysunięcie płyty - to zazwyczaj działa w SYNC3

a4tech
16-12-2018, 14:56
Dla samochodów MY20 Ford szykuje nowy Defaultowy Theme.

Fotki:
http://i63.tinypic.com/2q8zkuf.jpg
http://i68.tinypic.com/eg5r3l.jpg

tedi_k
16-12-2018, 14:59
...+ wysunięcie płyty ...

W "tabletowych" Sync3 (FF4, Fiesta MK8. Transit curier...) standardowo nie ma CD i nie ma klawisza 'eject' - co wyraźnie napisał kolega powyżej...
Na razie nie znalazłem kombinacji wchodzącej w takich Sync3 w menu inżynierskie, choć nie szukałem jakoś zawzięcie...

siwy1978
16-12-2018, 15:12
@ a4tech: "MY20"? Jak to sprawdzić? których modeli i roczników to dotyczy? Mam mondka z 2016 r. z sync 3.0

a4tech
16-12-2018, 15:21
@ a4tech: "MY20"? Jak to sprawdzić? których modeli i roczników to dotyczy? Mam mondka z 2016 r. z sync 3.0
MY20 -> Modele 2020 ^^

cantaloop
16-12-2018, 20:11
Czy słyszałeś o kartach F8? W niemieckim Fordzie Kuga ktoś twierdzi, że ma F8.
https://www.motor-talk.de/bilder/sync3-update-ist-online-g80301423/unbenannt-i209394543.html

leszcz
16-12-2018, 21:04
czy słyszałeś o kartach f8?
太酷了 你必須要看

tedi_k
16-12-2018, 22:21
太酷了 你必須要看 (To takie fajne, musisz to zobaczyć)

A nie prościej jest odpowiedzieć na zadane pytanie Kolegi cantaloop?
"Alles schön und gut, aber wo wir die F8 jetzt herbekommen können, haben wir immer noch nicht geklärt.
Kannst du uns aus deinem Sync mal einen Screenshot der IVSU Versionen schicken?"

Jakoś osobiście wątpię w dosyłanie przez OTA wersji 18261. Na razie nie widziałem tej wersji "na samochodzie z fabryki". Jedynie na IVSU. Na razie sprawdzało się, że najpierw jest "z fabryki" a dopiero potem OTA czy serwery update.

Mapy F8 także nie ma w żadnych najnowszych autach...
Na obrazku auto wyprodukowane 3 tygodnie temu. Stara wersja 18025 i standardowa mapa F7.

cantaloop - poproś proszę tego kolegę o pełen VIN (ze wszystkimi cyframi) tej Kugi - jeśli - jak twierdzi - instalował z OTA, to będzie to widoczne na serwerach Forda dla jego auta.
Sprawa wyjaśni się szybko.

cantaloop
17-12-2018, 06:10
Też myślę, że to jest fałszywe. Zapytałem kolegę o VIN. Zobaczmy, czy da mi VIN.

SRS
17-12-2018, 14:23
instalował z OTA, to będzie to widoczne na serwerach Forda dla jego auta.Też myślę, że to jest fałszywe. to jest bardziej niż pewne że jest to fałszywka , nawet auto będące w ASO na początku grudnia nie dostało innych map niż F7
@a4tech (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=222388) Paweł proszę zmniejszyć zdjęcia.

Filon69
17-12-2018, 22:54
Fabryka tak sobie wymyśliła ("jest przecież panel, na którym wszytko widać..."), że głupota i to do tego nieergonomiczna - to już inna sprawa...
A ja jeszcze nigdy nie korzystałem z tego ekranu u siebie :-) ani w S2 ani w S3... Skoro mam bezpośredni i szybki dostęp z dedykowanego panelu klimatyzacji, to nie ma nic łatwiejszego i wygodniejszego w obsłudze... Po co przełączać ekran aby zmienić temperaturę i znów wrócić do poprzedniego ekeanu, no bo przecież kto chce cały czas patrzeć na kartę klimatyzacji podczas jazdy? :-) i lie trzeba się naklikać...
W ogóle pierwsza moja myśl przy pierwszym kontakcie z S2, to po co to jest zdublowane? Albo jedno, albo drugie... Później pomyślałem, że to może dla komend głosowych specjalnie zrobili...

Dlatego wg mnie jest to dobre i sensowne posunięcie Forda :-)

Ale chętnie poznam Wasze zdanie z uzasadnieniem :-)

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

tedi_k
18-12-2018, 11:40
to jest bardziej niż pewne że jest to fałszywka , ...

W podsumowaniu tej sprawy dodam tylko, że "publicysta" zdjęcia ekranu z rzekomą mapą F8 na prośbę o VIN przysłał fałszywy VIN WF0AXXWPMAHR72608...8)
Po co ludzie takie rzeczy robią? Jakieś ukryte kompleksy czy co?

cantaloop
18-12-2018, 20:30
Dziękuję tedi_k w wyjaśnieniu fałszywego.
Po konfrontacji kolega nie zgłosił się. Ostatnio stwierdził, że F8 przybył do OTA w Luksemburgu swoim samochodem.

Cibor12
18-12-2018, 22:03
...
Na razie nie znalazłem kombinacji wchodzącej w takich Sync3 w menu inżynierskie, choć nie szukałem jakoś zawzięcie...

Panie Tadeuszu, pomóż Pan 😜😜😜żart oczywiście, lecz jeśli nakład prac nie przewyższa korzyści proszę o pomoc. Oryginalny wygląd moim zdaniem psuje jakże piękne wnętrze.

Pozdrawiam

Piotrekch
03-01-2019, 13:19
Ktoś się orientuje, dlaczego Sync3 w mondku przestał mnie informować o otrzymanych smsach na sparowanym iPhonie7 i nie ma możliwości odczytania czy też odsłuchania wiadomości? Stało się to którejś aktualizacji IOS. Przy probie synchronizacji wiadomości dostaje komunikat "zezwól na pobieranie wiadomości w twoim iPhonie". Ma ktoś coś takiego? Da się to przywrócić do poprzedniego działania?

kk70
04-01-2019, 12:50
"zezwól na pobieranie wiadomości w twoim iPhonie" - po prostu zmień ustawienia w telefonie - musisz poszukać i będzie działać, ale bez opcji odpowiedz, tego iOS nie wspomaga (jest w instrukcji forda)

Piotrekch
05-01-2019, 18:57
"zezwól na pobieranie wiadomości w twoim iPhonie" - po prostu zmień ustawienia w telefonie - musisz poszukać i będzie działać, ale bez opcji odpowiedz, tego iOS nie wspomaga (jest w instrukcji forda)
Dzięki! Pomogło! Przy aktualizacji iOSa przestawiły się ustawienia a wcześniej domyślnie to było włączone.

muratkgorele
07-01-2019, 05:26
W "tabletowych" Sync3 (FF4, Fiesta MK8. Transit curier...) standardowo nie ma CD i nie ma klawisza 'eject' - co wyraźnie napisał kolega powyżej...

http://i65.tinypic.com/24v7hc8.jpg

tedi_k
07-01-2019, 09:49
muratkgorele - This is the "reset device" key combination. This is not "entering the engineering menu".

muratkgorele
07-01-2019, 10:58
muratkgorele - This is the "reset device" key combination. This is not "entering the engineering menu".

Tested in mk4 focus. To enter test menu, you can use this combination. But we could not find combination to reset.

Woj
14-01-2019, 20:17
Czy istnieje możliwość wyłączenia ostrzeżeń nawigacji mówiących o konieczności jazdy zgodnie z przepisami itp? Non stop mi się wyświetlają przy uruchamianiu nawigacji co jest dość irytujące.

wowo213
15-01-2019, 04:35
http://i65.tinypic.com/24v7hc8.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=PYjdr9J6u_Q

tedi_k
15-01-2019, 08:41
wowo213 - dziękuję!
Wcześniej sprawdzałem, że kolega z Turcji nie ma racji.

piotrek00
16-01-2019, 11:07
Czy ktoś może spotkał się z takimi problemami z Sync3:

1. Telefon (Android 8, S7 Edge) co parę minut rozłącza się i znów łączy się przez Bluetooth. Tak jakby połączenie BT nie było stabilne, ale nie wiem czy rozłącza telefon czy Sync. Jak zwykle stało to się nagle i już tak jest parę tygodni.

2. Gdy mam włożoną płytę CD i uruchamiam samochód to Sync3 zawiesza się na czytaniu płyty - wyświetla się komunikat "Wczytywanie CD...", w tle leci radio, uruchamia się kamera cofania, ale ten komunikat nie znika. Nie pomaga też przełączenie źródła dźwięku przyciskiem. Pomaga jedynie wyjęcie płyty. Po włożeniu płyty jest wszystko ok. Wcześniej miałem zamontowany Sync2 i tego problemu nie było.

robo007
16-01-2019, 11:20
Co do pierwszego też tak miałem - pomogło odłączenie kabla od portu USB w aucie i podłączenie zewnętrznego zasilania np. z zapalniczki. Całkowicie usuneło problem.
Co do drugiego u mnie to nie występuje.

pike
16-01-2019, 11:21
Ja mam ostatnio na s8 ten problem. Połączono.. Rozlaczono.. Połączono... Po restarcie telefonu problem w sumie znika... Do czasu oczywiście.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Norb.81
16-01-2019, 11:27
Opcje proramistczne w telefonie i ustawić ilość urządzeń audio bluetooth na 1 lub max 2. W sync 3 włączyć dzwiek nadchodzącego połączenia na systemowy synca a nie dzwięk telefonu. Powinno nie crashować połączenia już

Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka

Norb.81
16-01-2019, 11:33
Android 8 i 9 daje w niektórych telefonach pozwala przesyłać dzwięk telefonu jako dzwonek w sync. Zauważyłem że sync sobie z tym nie radzi. Drugi bład jaki znalazłem w syncu to jak włączymy AA po usb to jak na przykład włączymy spoty to audio robi Off i bluetooth warjuje. Obejść to można w taki sposób że właczamy audio ponownie przyciskiem power on na syncu na gałce

foni
16-01-2019, 14:04
Opcje proramistczne w telefonie i ustawić ilość urządzeń audio bluetooth na 1 lub max 2.

Gdzie tego szukać?

robo007
16-01-2019, 14:30
Najpierw musisz włączyć tryb programisty i tak np. w Samsungu - ustawienia, telefon informacje, informacje o oprogramowaniu i kilka razy nacisnąć numer wersji

piotrek00
16-01-2019, 15:28
Opcje proramistczne w telefonie i ustawić ilość urządzeń audio bluetooth na 1 lub max 2.

Nie mam takiej opcji w ustawieniach telefonu

Norb.81
16-01-2019, 16:10
Wchodzisz w ustawienia, informacje o telefonie, i klikasz wielokrotnie w numer kompilacji, po paru kliknięciach wyskoczy komunikat "gratulujemy jesteś już programistą" czy coś w tym stylu. Od tej pory będziesz miał w ustawieniach opcje programistyczne

piotrek00
16-01-2019, 16:39
Nie ma takiej opcji w ustawieniach programistycznych jak "Ilość urządzeń Bluetooth".

kolopeter
18-01-2019, 11:36
Pamięta ktoś coś o logo radia oprócz nazwy , które można było dodatkowo uruchomić. Coś pisał o tym A4tech, ale chyba przeszło bez echa, tylko nie mogę teraz tego znaleźć.

foni
18-01-2019, 11:39
Mi się kojarzy, że logo pojawia się dopiero w Sync3 ver 3.2 i wyższe.
W każdym razie tak mam w drugim aucie.

Norb.81
18-01-2019, 12:06
Nie ma takiej opcji w ustawieniach programistycznych jak "Ilość urządzeń Bluetooth".Nie wszystkie wersje androida to maja i też nie wszystkie telefony. Spróbój pozostałych rozwiązań jakie opisałem wcześciej

Cibor12
18-01-2019, 13:12
http://www.youtube.com/watch?v=PYjdr9J6u_Q

Działa!! Dziękuję pokornie 😉

Teraz pytanie.
Czemu gdy działa AA nie działa wybieranie głosowe, dość irytujące to jest. Oraz następne pytanie czy jak zacznie działać, komenda typu znajdź adres istnieje?

wowo213
18-01-2019, 13:36
Czemu gdy działa AA nie działa wybieranie głosowe Możliwe,że przy 1 uruchomieniu nie dałeś uprawnień do mikrofonu

Najlepiej sprawdź
ustawienia->aplikacje->android auto->zezwolenia :)

tedi_k
18-01-2019, 15:14
...
Czemu gdy działa AA nie działa wybieranie głosowe, ..
Działa "googlowa" komunikacja głosowa. Zaczyna się zawsze "OK google" a potem to co ona umie...
Jak działa Android Auto albo Apple CarPlay to standardowe funkcjonalności Sync3 (w tym w szczególności VC) są wyłączone.

Cibor12
18-01-2019, 21:33
Działa "googlowa" komunikacja głosowa. Zaczyna się zawsze "OK google" a potem to co ona umie...

No właśnie i tu mam problem. Bo jak naciskam przycisk na kierownicy od wybierania glosowego to AA na ekranie samochodu się restartuje. Chwila czarny ekran a później powrót do poprzedniego ekranu.

tedi_k
18-01-2019, 21:48
... Bo jak naciskam przycisk na kierownicy od wybierania glosowego to AA na ekranie samochodu się restartuje. ...

To po co naciskasz?
Mówi się "OK google" bez naciskania czegokolwiek - bo to ten komunikat aktywuje googlowe VC...

referee
19-01-2019, 14:20
Szanowni - JS7T-14G371-NED
Jaka to wersja? 64GB/Nav EU ?

gurtaz
19-01-2019, 14:58
Szanowni - JS7T-14G371-NED
Jaka to wersja? 64GB/Nav EU ?Za 300 zł warto zaryzykować

referee
19-01-2019, 15:44
:D ktoś zaryzykował juz

lupek102
19-01-2019, 17:48
To po co naciskasz?
Mówi się "OK google" bez naciskania czegokolwiek - bo to ten komunikat aktywuje googlowe VC...

U mnie w aucie podczas działania AA przycisk na kierownicy również aktywuje asystenta google, tak samo jak zwrot "ok google".

Cibor12
19-01-2019, 21:31
U mnie w aucie podczas działania AA przycisk na kierownicy również aktywuje asystenta google, tak samo jak zwrot "ok google".

Problem rozwiązałem. Kiedyś wyłączyłem usługę Google w androidzie. Włączyłem i rano zobaczę czy działa. Podejrzewam że tak, jak na tel zaczęło działać.

jacekcrv
19-01-2019, 21:33
Mam pytanie odnośnie kompilacji Sync3. Obecnie mam kompilację: 18025. Czy są jakieś zauważalne zmiany w kolejnych kompilacjach, warto aktualizować do np: 18261 ?

leszcz
19-01-2019, 21:37
Czy są jakieś zauważalne zmiany w kolejnych kompilacjach, warto aktualizować do np: 18261 ?
Nie nie ma żadnych widocznych = możesz odpuścić

robo007
19-01-2019, 21:48
Nie nie ma żadnych widocznych = możesz odpuścić

Dla jednych dopiero zauważalne zmiany są motywacją do instalacji lub aktualizacji, a dla innych wystarczy poprawa błędów w kodzie :)

leszcz
19-01-2019, 21:51
robo007 no Robert masz rację . Jak mi działa wszystko dobrze to nic nie zmieniam . Ale jak juz coś nowego jest w sofcie "namacalnego" to zmieniam .

tedi_k
19-01-2019, 21:58
...dla innych wystarczy poprawa błędów w kodzie :)

Sytuacja jest trochę bardziej złożona...
"Produkcyjnie" (z fabryk) nadal wychodzi wersja 18025 (wytworzona na początku kwietnia 2018 ). Wersja 18261 istnieje od końca września 2018 i na razie "nie weszła do fabryk" - a przynajmniej ja nic o tym nie wiem.
Jest to znaczące albo nie - możemy sobie zgadywać...

Jeśli ja "rwałbym się" do doradzania/odradzania "odpuszczenia" to pewnie puścił bym diff na wersji 18025 i 18261 i spróbował określić na czym polegają różnice pomiędzy tymi kompilacjami. Daje to wtedy jakieś przesłanki do określonego doradzania. A tak to takie sobie "gadanie"...
Specjalistą od tworzenia takich diff'ów jest Paweł a4tech i można go poprosić o jakieś nakreślenie zauważonych różnic.
Jak będzie mi się jutro chciało posiedzieć te 2-3 godzinki to też takiego diffa mogę spróbować wygenerować i powiedzieć coś sensownego a nie odczucia...
Ja ze swojej strony jestem jednak zwolennikiem rozpowszechniania tego co nowsze - czyli trochę ten Twój tok myślenia z cytatu...:568:

robo007
19-01-2019, 22:08
No i to jest bardzo dobra odpowiedź. Ja osobiście lubię beta testy (aczkolwiek trudno to nazwać testami). A szkoda bo na pewno chętnych by nie brakowało i swoje spostrzeżenia chętnie by wysyłali

poLuz
20-01-2019, 10:17
"Produkcyjnie" (z fabryk) nadal wychodzi wersja 18025 (wytworzona na początku kwietnia 2018 ).
nie wszystkie, u mnie 09.2018 i jest wersja 18124

https://imgur.com/f0lwL2N.jpg

mm32
20-01-2019, 10:28
u mnie 09.2018 i jest wersja 18124
Tadeusz pisał o starszych modelach sync3 3.0.