Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Sync 3 - podłączenie i działanie Android Auto

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

tedi_k
23-09-2018, 19:05
... dam znać wcześniej.

Ogarniasz kwestie techniczne?
- posiadanie pendrive min 32GB;
- formatowanie w exFAT albo NTFS
- ściąganie zawartości z netu
- nagrywanie na pendrive
- wkładanie pendrive do portu USB
- czekanie tak niecałą godzinę...

Jeśli dajesz radę, to Internet stoi otworem:one:

Włoski kolega jest tu bardzo pomocny... https://drive.google.com/drive/folders/0B_vT0Gdr1-_ed1o5WUl2T3ZuQ0U

Karwos00
24-09-2018, 15:16
Żeby to jeszcze po angielsku było :D. Nawet nie rozumiem od czego zacząć poza sformatowaniem pendriva na eX :)Czy po prostu mam wrzucić na pena to sync3v3,2 greconate z folderów z nawigacją ?
I po co uczyłem się angielskiego jak mi teraz włoski by się przydał :D

Ale nawet jeżeli dobrze kombinuję - to jak potem dograć mapę PL Jeżeli się oczywiście da.

Bump: I najważniejsze - z tego co udało mi się potłumaczyć - ma być wyłączony silnik a niżej że można robić to nawet podczas jazdy. To jak to z tym jest.

Bump: Generalnie wygrała się aktualizacja po 15 min. Ale niestety nadal jest sync3 version 1.0.
Geeconate ver 1.1.1.1319
Co zrobiłem nie tak?

tedi_k
24-09-2018, 15:55
...
Co zrobiłem nie tak?

Z telepatią to generalnie trochę słabo...:568:
Kiedyś już to pisałem wyraźnie - jak chcesz mieć to zrobione bez jeżdżenia po Polsce to poświęcasz 15 minut na demontaż Sync3, pakujesz sam APIM (bez ekranu i kabelka), wysyłasz kurierem do mnie i na trzeci dzień roboczy masz to odesłane i gotowe do montażu. W pełnej wersji EU z navi i najnowszymi mapami. Opcjonalnie przerobione na pełną wersję EU (64GB).

Alternatywnie oczywiście możesz jeździć po Polsce jak chcesz...:one: Wyjdzie dłużej i pewnie drożej...:568:

Karwos00
24-09-2018, 16:03
W sumie to bardzo chętnie bym to zrobił. Ale chociażten update do 3.2 by się przydało samemu zrobić. Szczegół ie że demontowac ciężko będzie aktualnie . Chyba że to idzie sprawnie i podeslalbyc jakieś screeny jak zdemontowac i co wysłać.

tedi_k
24-09-2018, 16:15
...że to idzie sprawnie ...

Napisałem - w C-max i w Escape/Kuga demontaż Sync3 to 15 minut góra. Jak coś - wystarczy zadzwonić to wytłumaczę.
Karwos00 jeśli będziesz chciał wyjmować ten Sync3 to kup wcześniej te ściągacze plastikowe. Generalnie przydają się, więc za te pieniądze nie poniesiesz jakichś wielkich strat...
https://allegro.pl/be3-sciagacze-otwieraki-otwieracze-tapicerki-klucz-i7014239534.html

leszcz
24-09-2018, 16:58
Karwos00 pisałem Ci ,że do opanowania w Białymstoku ... wymontowane/zamontowane będzie też :)

Bump: Ale chociażten update do 3.2 by się przydało samemu zrobić
tego raczej nie wgrasz sam ;)

tedi_k
24-09-2018, 17:05
...bardzo chętnie bym to zrobił. ....

Jak będziesz to robił, to nie zapomnij zapisać sobie ESN (numer seryjny) swojego Sync3 i sprawdzić czy po operacji masz taki sam. Szczególnie po ewentualnym update na 64GB.
Warto zwracać uwagę na szczegóły, bo serwery Forda i owszem zwracają na to uwagę...:568:

Karwos00
24-09-2018, 17:14
Wysłałem PRIV. Jeździć nie mam kiedy:)A samemu wolę nie namieszać :)

robo007
24-09-2018, 18:17
tedi_k podałeś link kolegi z Włoch - jest tam wersja 3.2 - czy to jest wersja przygotowana pod nasz obecny sync 3.0

leszcz
24-09-2018, 18:57
jest tam wersja 3.2 - czy to jest wersja przygotowana pod nasz obecny sync 3.0
nie wgracie 3.2 do obecnych (starych) S3 ;)

robo007
24-09-2018, 19:29
:razz:tyle to ja wiem że trzeba przekombinować z plikami. Dlatego pytałem o tamtą wersję gdzie z opisu wynika że chyba jest przygotowana - nie znam włoskiego - tylko translator

tedi_k
24-09-2018, 20:55
...z opisu wynika że chyba jest przygotowana...

Nie ma czegoś takiego jak "publicznie dostępna wersja 3.2 przygotowana pod partycjonowanie 1GB/1GB"... Są tylko takie instalki "mocno prywatne"... Do tego po takiej "rzeźbionej" instalacji update CIP nie jest wykonalny własnymi siłami... Znów trzeba "się fatygować" (ew. kolega Paweł a4tech udostępnia ze swoich serwerów taką instalację "rzeźbioną", dedykowaną pod konkretnego odbiorcę...).

Chcesz to przyślij APIM - wgram Ci 3.2 "jak z fabryki" z partycjonowaniem 1.5GB/1.5GB. Nic Ci to co prawda nie da - poza szeroko reklamowanymi tłami, ale jeżeli odczuwasz silną potrzebę - nie ma problemu. Mogę to zrobić i ESN (numer seryjny) będziesz miał jaki masz, więc Ford "będzie spokojny"...
Ikony stacji radiowych na pewno nie będą Ci chodziły. Za to wszystkie aktualizacje 3.2 "fabryczne" wgrasz sobie bez proszenia...

W obu moich C-max Energi (bo mam już dwa...) używam takich wersji, więc wiem.:one:

robo007
24-09-2018, 21:53
Chcesz to przyślij APIM - wgram Ci 3.2 "jak z fabryki" z partycjonowaniem 1.5GB/1.5GB. Nic Ci to co prawda nie da - poza szeroko reklamowanymi tłami, ale jeżeli odczuwasz silną potrzebę - nie ma problemu. Mogę to zrobić i ESN (numer seryjny) będziesz miał jaki masz, więc Ford "będzie spokojny"...
Ikony stacji radiowych na pewno nie będą Ci chodziły. Za to wszystkie aktualizacje 3.2 "fabryczne" wgrasz sobie bez proszenia...

W obu moich C-max Energi (bo mam już dwa...) używam takich wersji, więc wiem.:one:

Tak na prawdę było to tylko pytanie teoretyczne (bardziej ciekawość). Na zmianie tapety mi nie zależy a najmniej na ikonach stacji radiowych które są nie aktualne, a w "małym" podglądzie nie ma RDSu.
Jedno tylko mnie zastanawia - po "wepchnięciu" v3.2 następne będą "wchodziły" z automatu?

tedi_k
24-09-2018, 21:56
...po "wepchnięciu" v3.2 następne będą "wchodziły" z automatu?

Co znaczy "następne"? Chodzi Ci o 3.3? Na partycjonowanie 1.5GB/1.5GB oczywiście wchodzi...

leszcz
25-09-2018, 10:41
mam u siebie 3.2 i tyle . Nic wielkiego prócz tapet ;)

robo007
25-09-2018, 12:28
Źle się wyraziłem - przecież wiadomo że nie pójdzie - inny rozkład partycji. Każdy kolejny upgrade, zmiana tylko i wyłącznie przez bezpośrednie wgranie do APIM.

Norb.81
26-09-2018, 09:05
Reasumując. Jesli mamy 3.0 i starszą wersję Sync 3 to oficjalnej aktualizacji już więcej nie zobaczymy? Zostają nam tylko bezpośrednie zastrzyki do APIM?

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

skitomek
26-09-2018, 09:47
Szukam pomysłu od czego zależy kapryśność mojego Synca, android auto i telefonu. Czasami działa jak należy, czasami znika dolna belka na wyświetlaczu (ta z ikonkami od mapy, telefonu, menu głównego i muzyki), jeszcze kiedy indziej mam czarny ekran, z poziomy synca gra tylko google play (inne aplikacje jak spotify, tidal, deezer - mogę używać ale najpierw muszę je uruchomić w telefonie).

Sync 3 ver 3.0 18025, AA najnowszy, Android 7.1

robo007
26-09-2018, 10:58
Reasumując. Jesli mamy 3.0 i starszą wersję Sync 3 to oficjalnej aktualizacji już więcej nie zobaczymy? Zostają nam tylko bezpośrednie zastrzyki do APIM?

Tego nie wiemy i nie dowiemy się do momentu jak pokaże się jakiś update, ale znając forda możemy się nie doczekać

tedi_k
26-09-2018, 13:18
...Jesli mamy 3.0 i starszą wersję Sync 3 to oficjalnej aktualizacji już więcej nie zobaczymy? ...

Może wyjść jeszcze ze 100 kolejnych aktualizacji z wersją 3.0... Kto kolegom z Forda zabroni "ciągnąć" wersję 3.0 do końca świata?
Przecież poza tym wydaniem 18025, dystrybuowanym z serwerów, od dawna jest używane wydanie 18093. Na tej samej zasadzie będą następne.
Ponadto zostawiony jest "na zapas" bufor wersji 3.1 - dla "nowych" Sync3 świat zaczyna się od 3.2...:568:

Norb.81
26-09-2018, 13:20
Szukam pomysłu od czego zależy kapryśność mojego Synca, android auto i telefonu. Czasami działa jak należy, czasami znika dolna belka na wyświetlaczu (ta z ikonkami od mapy, telefonu, menu głównego i muzyki), jeszcze kiedy indziej mam czarny ekran, z poziomy synca gra tylko google play (inne aplikacje jak spotify, tidal, deezer - mogę używać ale najpierw muszę je uruchomić w telefonie).

Sync 3 ver 3.0 18025, AA najnowszy, Android 7.1Kolego najnowsza wersja 025 się krzaczy na naszych Sync 3 U mnie i u kumpla było to samo. Zainstaluj wersję 3.5.583024 dzieła bardzo stabilnie. Ale przed instalacją najpierw:
Nie od instalowywuj starej wersji
Wejdź w telefonie w ustawienia > Aplikacje > Android Auto i wyczyść pamięć podręczną oraz dane aplikacji. Następnie odinstaluj Android Auto. Power off > Uruchom ponownie i następnie zainstaluj ver. 3.5.583024. Jeśli tak tego nie zrobisz to mimo przejścia na starą wersję błędy zostaną. Dane aplikacji siedzą Android>data>com.android, ręcznie nie usuniesz bez roota więc jedyny sposób żeby wyczyścić dane aplikacji sposobem jak wyżej.

Norb.81
26-09-2018, 13:28
Może wyjść jeszcze ze 100 kolejnych aktualizacji z wersją 3.0... Kto kolegom z Forda zabroni "ciągnąć" wersję 3.0 do końca świata?
Przecież poza tym wydaniem 18025, dystrybuowanym z serwerów, od dawna jest używane wydanie 18093. Na tej samej zasadzie będą następne.
Ponadto zostawiony jest "na zapas" bufor wersji 3.1 - dla "nowych" Sync3 świat zaczyna się od 3.2...:568:Czyli rozumiem że aktualizacje wnoszące jakieś sensowniejsze zmiany to od 3.2 w górę. ?

tedi_k
26-09-2018, 13:38
... aktualizacje wnoszące jakieś sensowniejsze zmiany to od 3.2 w górę. ?
...

Nie wiem który raz "w kółko" - wersje 3.2 i następne są dla "nowych" Sync3 - różniących się istotnie sprzętowo od "starych" Sync3.
Nowe funkcje w wersji 3.2 i następnych działają jedynie na nowym sprzęcie. Na "starych" Sync3 funkcjonalność wersji 3.2 i następnych różni się bardzo nieznacznie od wersji 3.0.

Norb.81
26-09-2018, 14:52
Nie wiem który raz "w kółko" - wersje 3.2 i następne są dla "nowych" Sync3 - różniących się istotnie sprzętowo od "starych" Sync3.
Nowe funkcje w wersji 3.2 i następnych działają jedynie na nowym sprzęcie. Na "starych" Sync3 funkcjonalność wersji 3.2 i następnych różni się bardzo nieznacznie od wersji 3.0.Ok jasne, dzięki.
A tak na marginesie to mogli już zrobić np. Sync 4 bo się robi bałagan sprzętowy z tym
Stare Sync 3 i Nowe Sync 3 z navi, bez navi na USA na EU
a za rok?? Może jeszcze nowsze będzie Sync 3 Jezusie co będzie za 5 lat!!! :-)
Sorki Tedi_k ale człowiek się traci w tym :-)

maxmax21
27-09-2018, 20:30
Czym odróżnić czy mam stary Sync3 czy nowy Sync3 ? Mondeo Vignale z lipca tego roku?

tedi_k
27-09-2018, 20:39
...czy mam stary Sync3 czy nowy Sync3 ? ...

Wszystkie "nowe" mają system 3.2 "z fabryki". "Stare" mogą mieć co najwyżej 3.0.

maxmax21
27-09-2018, 20:40
Wszystkie "nowe" mają system 3.2 "z fabryki". "Stare" mogą mieć co najwyżej 3.0.

No to mam stary :roll:

robo007
27-09-2018, 20:51
Tedi_k i tu cię zaskoczę - wczoraj byłem na prezentacji nowego focusa i ku mojmu zdziwieniu miał v3.0. Mieli dopiero robicmu aktualizację do 3.2. Podobno cześć przychodzi z 3.2, część z 3.0

tedi_k
27-09-2018, 21:16
Tedi_k i tu cię zaskoczę - ...Mieli dopiero robicmu aktualizację do 3.2. Podobno cześć przychodzi z 3.2, część z 3.0
Nic a nic mnie nie zaskoczysz... Nikt nie powiedział, że FF4 "musi" mieć nowego Syn3. Może mieć "starego" i pewnie mają (szczególnie bez navi, a więc "ubogie"). "Nowy" Sync3 w FF4 jest NIEZBEDNY jedynie jeśli samochód ma zainstalowany modem TCU (ten w FF4 zawsze jest już "nowy", z autonomicznym eCall) - a to już jest "full wypas"...

Nie ma opcji na aktualizację 3.0 do 3.2. Nie da się "aktualizacją" bezpiecznie zrepartycjonować urządzenia z partycjami 1GB/1GB (3.0) do urządzenia 1,5GB/1,5GB (3.2).
To trochę tak jak byś przy pomocy tylko dysku systemowego Windowsów próbował ten dysk systemowy sformatować, założyć nowe partycje i zainstalować system. Spróbuj - tylko powtarzam jedynie z użyciem c:... Pliki instalacyjne możesz oczywiście mieć na pendrive (jak Sync3).:568: Zachęcam do tej próby!:one:

robo007
27-09-2018, 21:48
Nie zrozumieliśmy się - chodzi o to ze są to nowe S3 ale z wygranym nie wiedzieć czemu "starym" systemem

tedi_k
27-09-2018, 21:50
... nowe S3 ale z wygranym nie wiedzieć czemu "starym" systemem
A po czym poznałeś, że one są "nowe"???
Masz jakąś fotkę?

Kolego zrozum, że nie da się wgrać pakietu instalacyjnego CIP 3.0 do "nowego" systemu (1.5GB/1,5GB), bo CIP 3.0 "spakowany" jest do pliku img 1GB. Instalacja/aktualizacja CIP polega na wykonaniu dd z pliku img na nieaktywną partycję systemową i "aktywowanie" tak uzyskanej partycji systemowej z nową zawartością.
Nie jest możliwe "krzyżowe" instalowanie wersji 3.0 - 3.2 na niewłaściwych partycjach.

Trochę jeszcze musisz się doszkolić jak ten Sync3 jest zbudowany i jak działa... :568:

robo007
27-09-2018, 22:50
Ty swoje a ja swoje. Ja nie muszę się zastanawiać czy to jest w salonie jest nowe S3 czy stare. Nie tyljo ty jesteś jedynym informatykiem ze znajomością tematu. Problem z instalacją do wyższych wersji jest znany, ale nikt nie powiedział że to co przychodzi do salonu musi mieć od razu wgrane w najnowszej wersji. Istnieje jeszcze takie coś jak downgrade. (z przyczyn technicznych, a raczej błędów w sofcie wgranie wcześniejszej wersji co by się klient nie czepiał, a jak błędy zostaną usunięte aktualizacja do wersji właściwej)

tedi_k
27-09-2018, 23:26
Ty swoje a ja swoje. ...

Byłby Kolega łaskaw przejść do jakichś konkretów uwiarygadniających "pisanie/gadanie"?
Wygląd "nowego" APIM jest charakterystyczny i widocznie inny od "starych" APIM. Numer części "nowego" APIM jest też łatwo rozpoznawalny.

https://images86.fotosik.pl/568/fbfe503287af5444gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/568/fbfe503287af5444.jpg)

https://images86.fotosik.pl/568/75646a67613a3146gen.jpg (https://images86.fotosik.pl/568/75646a67613a3146.jpg)

Wystarczy podać VIN samochodu, co to ma ?nowy? APIM ze "starym" systemem 3.0...

Inaczej to takie czcze gadanie - ja konkrety a Kolega "ja really really widziałem"...

robo007
28-09-2018, 07:09
Focus zjechał dopiero jako demówka z zaleceniem aby jak najszybciej uaktualnić S3 do najnowszej wersji. Nie były im znane przyczyny takiej sytuacji - i stąd było moje zdziwienie. A to że nawet w fabryce pojawiaja się takie błędy wcale mnie nie dziwi. Bo po to jest "serwis" aby tak błędy naprawił przed wydaniem dla klienta :razz:

tedi_k
28-09-2018, 07:51
Focus zjechał dopiero jako demówka z zaleceniem aby jak najszybciej uaktualnić S3 do najnowszej wersji. ...

Czy naprawdę prosta prośba "podaj proszę VIN tego auta" jest jakoś niezrozumiała albo wyjątkowo złożona do zrealizowania????:569:
Wg mojej wiedzy RODO nie obejmuje VINów...:568:

robo007
28-09-2018, 08:21
Czy naprawdę prosta prośba "podaj proszę VIN tego auta" jest jakoś niezrozumiała albo wyjątkowo złożona do zrealizowania????:569:
Wg mojej wiedzy RODO nie obejmuje VINów...:568:
Widzę ze dobry humor od rana cię nie opuszcza.
Dopiero w poniedziałek będę mógł tam podejść i cykne fotkę z VINem

tedi_k
28-09-2018, 09:32
...
Dopiero w poniedziałek będę mógł tam podejść i cykne fotkę z VINem

OK. To jeszcze taka nieśmiała prośba "do kompletu" - gdyby Twoi rozmówcy zechcieli Ci "szepnąć słowo" na temat "zalecenia aby jak najszybciej uaktualnić S3 do najnowszej wersji"...:568:
Do jakiej to "najnowszej wersji" mieli ten S3 aktualizować i według jakiej procedury mieli to wykonać (numer biuletynu TSB raczej niezbędny...:027:).
Jeśli będę czytał ściemy typu, że "miało się to samo zrobić po podłączeniu do etisa" to szkoda naszego czasu...:roll:

tedi_k
01-10-2018, 22:36
...Dopiero w poniedziałek będę mógł tam podejść i cykne fotkę z VINem

Udało się pozyskać ten VIN FF4 z "nowym Sync3 ze starym softem" (cokolwiek by to było...:027:)?

midoll1
02-10-2018, 06:27
Cześć. Wersje AA 3.0 w górę działają tylko z dostępem do netu?

Norb.81
02-10-2018, 08:34
Cześć. Wersje AA 3.0 w górę działają tylko z dostępem do netu?Nie wiem jak pierwsze uruchomienie, ale jak u mnie nie mam dostępu do netu z powodu kiepskiego zasięgu to apka się odpala normalnie. Inna kwestią jest sens uruchamiania AA bez netu. Tak naprawdę nic w tym co ma największy sens nie będzie działać. Wybierane głosowe NIE, Google Mapy NIE, Usługi strumieniowe NIE, Asystent google Now NIE. zostaje nam tylko telefon. Jeśli idzie o telefon to sync lepiej realizuje swoje zadanie. Wiec jeśli z jakiś względów nie mamy dostępu do neta to lepiej korzystać z sync bez AA

FocST
02-10-2018, 09:38
przepraszam jesli przeoczylem gdzies - ale jaka jest różnica pomiedzy starą wersją sync 3 3.0 a nowa Sync 3 3.2? Tapety, kafelki, wzywanie o pomoc i cos jeszcze?

Z tego co czytam, instalacja na starym sync 3 - nowej wersji (z serwerow kolegi A4tech) jest dosc skomplikowana...
Zastanawiam się też czy na starym sync 3 - taka nowa wersja będzie działała płynnie...

maxmax21
02-10-2018, 13:12
Potwierdzacie, że ciągle spotify wspierane jest przez applink via bluetooth?
Jak łączę się po BT znajduje mi bez problemu Ford Pass, a spotify jak nie bylo tak nie ma. Podobnie przy próbie połączenia kablem USB

cattani75
02-10-2018, 13:39
I może wreszcie będzie normalnie...
http://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/google-w-samochodzie-czyli-dramat-w-europie/hfhlc2

Norb.81
02-10-2018, 16:30
Spoty nie będzie już wspierane dla Sync-a nawet pojawił się taki komunikat na stronie dewelopera.

robo007
02-10-2018, 19:23
Udało się pozyskać ten VIN FF4 z "nowym Sync3 ze starym softem" (cokolwiek by to było...:027:)?

Dopiero dziś miałem czas się dopytać i się wyjaśniło.
Okazało się że tam faktycznie była wersja 3.0, ale tylko dla tego że tam był wsadzony "stary" S3. Jakim cudem tego już nie wiadomo, aczkolwiek nie wiem na ile jest to prawda - chodzi czy nie ma różnic w podłączeniu i kablach - tego nie wiem.
A cała aktualizacja miała polegać na wymianie APIMu, który przyjechał ponoć na drugi dzień.

leszcz
02-10-2018, 19:57
chodzi czy nie ma różnic w podłączeniu i kablach - tego nie wiem.
nie ma

maxmax21
03-10-2018, 18:26
Spoty nie będzie już wspierane dla Sync-a nawet pojawił się taki komunikat na stronie dewelopera.

I jak teraz słuchać muzyki? ☺️

drout
03-10-2018, 18:57
Kurde znowu nie działa AA. Odinstalowalem starego zainstalowałem nowego i ie mogę uruchomić. Komunikat wygląda na to że usługa google niedostępna lub coś podobnego. Help bo mnie krew zalewa

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Norb.81
03-10-2018, 20:30
Kurde znowu nie działa AA. Odinstalowalem starego zainstalowałem nowego i ie mogę uruchomić. Komunikat wygląda na to że usługa google niedostępna lub coś podobnego. Help bo mnie krew zalewa

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka"Cytat"
Kolego zrób dokładnie jak napisałem.

Nie od instalowywuj starej wersji

Wejdź w telefonie w ustawienia > Aplikacje > Android Auto i wyczyść pamięć podręczną oraz dane aplikacji. Następnie odinstaluj Android Auto. Power off > Uruchom ponownie telefon i następnie zainstaluj ver. 3.5.583024. Jeśli tak tego nie zrobisz to mimo przejścia na starą wersję błędy zostaną. Dane aplikacji siedzą Android>data>com.android, ręcznie nie usuniesz bez roota więc jedyny sposób żeby wyczyścić dane aplikacji sposobem jak wyżej.

drout
03-10-2018, 20:49
A jak już odinstalowalem stara wersję?

maxmax21
04-10-2018, 11:42
Który obecnie AA wspierany jest z Sync3 3.0 ? Mam AA 3.6 i problem z połaczeniem. Niby jest a go nie ma

Norb.81
04-10-2018, 20:28
No trudno. Zainstaluj już tą którą podałem wyżej. Następnie wyczyść dane aplikacji oraz pamięć podręczną i odinstaluj ją. Uruchom ponownie telefon i zainstaluj ją ponownie. Na razie proponuje sie wstrzymać z nowszymi wersjami bo nie wiedzieć czemu mają problem ze stabilnością w naszej lokalizacji (pl-PL). Proponuje wersje 3.5.583024. u mnie działa super płynnie. Myślę że za jakiś czas pojawią się poprawki do nowych wersji i problem zniknie. Druga sprawa jest taka że Google planuje jeszcze w tym roku wprowadzić AA na lokalizacje wschodniej Europy w tym polski. (Źródło XDA)
Obecnie trwają oficjalne beta testy Google assistant (nie mylić z Google Now)! i po ich zakończeniu mają ruszyć beta testy AA między innymi dla pl-PL Będzięmy mieli w końcu dostęp do pełnych usług wójka G.

drout
05-10-2018, 21:53
Tzw duuupa nie działa mi AA mimo instalacji wedle wskazówek

Norb.81
06-10-2018, 21:10
Sprawdź czy masz wyłączone w syncu aplikacje po USB. Następnie sprawdź czy masz włączone android auto dla twojego urządzenia w ustawieniach AA w syncu. Sprawdź w telefonie czy nie masz przypadkiem włączonego "debugowania USB" w opcjach programistycznych. Sprawdź w telefonie czy nie masz domyślnie włączonego transferu plików i multimediów przez USB. Sprawdź w ustawieniach w telefonie czy masz przyznany dostęp aplikacji AA do wszystkich zasobów. Użyj oryginalnego kabla USB. Sprawdź czy wtyczka bądź gniazdo USB w telefonie nie są zabrudzone. Sprawdź czy wtyczka i gniazdo USB są sprawne podłączając telefon do komputera. (Nie sugeruj się tym że telefon się ładuje)

muaddib
15-10-2018, 13:09
Informacyjnie: nowy telefon Xiaomi A2 lite nie działa prawidłowo z Android Auto. Obraz wyświetlany na ekranie samochodu jest obcięty z góry i dołu, a punkty dotykowe są przesunięte. Potwierdzone także przez użytkowników innych samochodów na forum xda.
Rozwiązania brak. Trzeba czekać na aktualizację systemu i usunięcie problemu przez xiaomi.

olt73
29-10-2018, 18:45
I jak teraz słuchać muzyki? ☺️

Polecam spróbować Deezera. Bardzo dobry serwis.

Bump: Cześć.
Mam dwie sprawy.
Samsung Galaxy S8 z zainstalowanym najnowszym AA + Ford Kuga 2018 Sync3. Wszystko udało mi się zmusić do współpracy ale...
Po kilkunastu minutach bezproblemowego działania połączenie zostaje zerwane, apka na telefonie się wywala, a samochód wraca do trybu Sync3.
Po wstępnych oględzinach okazuje się, że porty USB w schowku samochodu nie świecą/nie ładują telefonu/ nie działają.
Sytuacja wraca do normy po ponownym, pełnym uruchomieniu samochodu.
Czy ma ktoś podobnie? Jakieś sugestie?

Na niektórych ekranach filmach i fotkach z ekranami Sync3 widzę, opcję sterowania klimatyzacją z poziomu ekranu. Ja nie mam tej opcji. Klimę mam w automacie. czy mam coś zablokowane, czy to tylko opcja dla najwyższej półki?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

komarkutno
29-10-2018, 18:57
Co do klimy na ekranie napisz skąd jesteś to może będziesz miał blisko do któregoś z kolegów z forum to ci aktywują tą opcję.

FocST
29-10-2018, 19:04
panel klimatyzacji aktywujesz w w Forscanie - ale bezpieczniej jak podjedziesz do któregoś z forumowych specjalistów.

A czy komuś udało się aktywować opcję do podgrzewanych foteli na tym panelu? Ja aktywowałem wszystko co się dało - ale pomimo iż ikonka foteli jest widoczna - to nie reaguje na zmianę - jak i rownież nie pokazuje aktualnego stanu podgrzania fotela.

leszcz
29-10-2018, 20:58
Ja aktywowałem wszystko co się dało - ale pomimo iż ikonka foteli jest widoczna - to nie reaguje na zmianę - jak i rownież nie pokazuje aktualnego stanu podgrzania fotela.
a masz uruchamianie z przycisku fizycznego (hard button) ?

tedi_k
29-10-2018, 21:05
...
A czy komuś udało się aktywować opcję do podgrzewanych foteli na tym panelu? ...

W rodzinie Focusa MK3 (C-max MK2, Grand C-max, Kuga MK2 itp.) nie da się włączyć obsługi grzania foteli z poziomu Sync2/Sync3. Instalacja foteli jest czysto elektryczna, bez sterowania cyfrowego z BCMi.
Podobnie jest z oświetleniem nastrojowym - "kolorowanie" także jest zrobione na tej platformie sprzętowo, bez możliwości zarządzania z poziomu oprogramowania.

Woytas
31-10-2018, 08:18
co do działania AA z Sync3 nie zauważyłem żadnych problemów we wszelkich możliwych wersja od 3.x do ostatniej 3.7

mialek71
01-11-2018, 00:38
Polecam spróbować Deezera. Bardzo dobry serwis.

Bump: Cześć.
Mam dwie sprawy.
Samsung Galaxy S8 z zainstalowanym najnowszym AA + Ford Kuga 2018 Sync3. Wszystko udało mi się zmusić do współpracy ale...
Po kilkunastu minutach bezproblemowego działania połączenie zostaje zerwane, apka na telefonie się wywala, a samochód wraca do trybu Sync3.
Po wstępnych oględzinach okazuje się, że porty USB w schowku samochodu nie świecą/nie ładują telefonu/ nie działają.
Czy ma ktoś podobnie? Jakieś sugestie?

.

Ja miałem podobny problem. Na góoglu znalazłem informacje , że możliwymi powodami problemu mogą być
1/ system oszczędzania baterii ( trzeba go selektywnie wyłączyć dla aplikacji )
2/ słaby kabel USB.
W moim przypadku powodem był słaby kabel. Google nawet poleca listę odpowiednich kabli ( ale są strasznie drogie). U mnie wystarczyła zmiana na inny.

Bump: Czy komuś udało się uruchomić AA przez WiFi ? Czy to działa ?
W necie znalazłem informację że działa na Pixelu 2 i XL oraz na Nexusach. Czy to prawda ? Czy warto inwestować w Pixela 2 ?

Norb.81
01-11-2018, 22:34
Aby połączyć się z AA przez wifi urządzenie w samochodzie musi wspierać taką funkcjonalność. Sync 3 nie wspiera i na obecnym oprogramowaniu raczej nie będzie wspierać.

muaddib
05-11-2018, 12:15

Wymień kabel USB i zainwestuj w porządny - taki za kilkanaście złotych. Robi się zwarcie na kablu i port USB jest wyłączany.

Sliwa85
16-11-2018, 11:19
Hej mam pytanie.

Mam Forda Focusa 2018 ( ale nie ten model z tego roku ) z Sync3 kompilacja 17xxx dokładnie nie pamiętam. W ustawieniach Sync w ogóle nie mam opcji Android Auto ...... na obu stronach :)

leszcz
16-11-2018, 14:48
W ustawieniach Sync w ogóle nie mam opcji Android Auto
włłacz aplikacje mobilne :)
podłłącz komórkę z android auto i wtedy co się stanie................ :one:

Sliwa85
21-11-2018, 14:48
włłacz aplikacje mobilne :)
podłłącz komórkę z android auto i wtedy co się stanie................ :one:

Hej, problem w tym, że mam włączone aplikacje mobile i kombinowałem różnie, aplikacje mobilne, aplikacje mobilne przez usb włączone to i to wyłaczone pojedynczo itd i nic nie wyszukuje i nie pojawia się w opcjach :(

Wersja (https://www.fotosik.pl/zdjecie/0b5f6856686e1323)

olt73
03-12-2018, 11:44
Wymień kabel USB i zainwestuj w porządny - taki za kilkanaście złotych. Robi się zwarcie na kablu i port USB jest wyłączany.

Używam oryginalnego od ładowarki, ale ma już ponad rok, więc może już się zużył. Spróbuję z innym. Dzięki.

Touch'n'go
05-12-2018, 15:05
Polecam nową aktualizację spotify, na ekranie android auto jest zupelnie nowy interface, o niebo lepszy od siermieznego poprzedniego.

Mam pytanie do kolegow, w oplu prawa galka w mapach zoomuje mape na android auto a w fiescie w sync3 to nie dziala, w innych fordach jest tak samo, czy ktos walczyl z tym tematem? Da sie jakos aktywowac ta funkcje przewijania menu i skalowania mapy w android auto?

olt73
05-12-2018, 17:39
Niestety w moim przypadku nie jest to kwestia kabla USB.
Po odinstalowaniu AA ten sam kabel nie powoduje żadnych zwarć i cały czas ładuje telefon, więc jednak coś z softem nie tego...

tedi_k
05-12-2018, 22:57
...
...Po wstępnych oględzinach okazuje się, że porty USB w schowku samochodu nie świecą/nie ładują telefonu/ nie działają.
...
...czy mam coś zablokowane, ...

Po pierwsze - opisany objaw jednoznacznie wskazuje, że Sync3 wyłączył napięcie zasilające mediahub (nie ładowanie przez USB - to idzie osobnym torem po kablu USB). Może to wskazywać na uszkodzenie maediahub'a - wymaga sprawdzenia czy tak będzie się działo na innym...

Po drugie - masz fabrycznie wyłączony ekran obsługi klimatyzacji (i w związku z tym także komendy głosowe obsługi klimy). Ford z sobie tylko wiadomych powodów uznał, że w samochodach z panelem klimy z wyświetlaczem obrazującym pełen stan klimatyzacji nie będzie tego ekranu włączał...:568: Mimo, że na przykłdd w Fieście MK8/Focusie MK4 obsługa z panelu jest katastrofalnie niewygodna... Generalnie włączenie ekranu obsługi klimy w Sync3 (i komend głosowych w tym zakresie) to kwestia 5 minut...

wojtekpiotr
21-12-2018, 22:26
Witajcie

Mam mały problem. Mam dwa telefony Samsung s6 i S7.

Służbowy tel Samsung S7 używałem z AA i nie było problemu aż do wczoraj.

Po podłączeniu telefonu poprzez USB nie włącza się AA, tak jak by nie widział telefonu. Co chwile wyskakuje komunikat czy chce udostępnić dane. Klikam ok i nic się nie dzieje. (tel działa z sync 3 ale nie działa AA)

Sprawdzałem na różnych kablach. Podłączyłem na tym samym kablu S6 i tam wszystko działa bez problemu. Podłączam z powrotem S7 i nic :(

Sprawdzałem telefon poprzez podłączenie do komputera i mogę zgrywać pliki więc nie wygląda to na uszkodzenie portu micro usb w tel. chyba że się mylę.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim ? czy to może być wina portu micro usb w tel skoro ładuje a po podłączeniu do komputera można przesyłać dane ?

Zależy mi bardzo na tym aby to akurat S7 działał z AA.

marcin'ek
22-12-2018, 01:53
Robiles moze jakies aktualizacje ostatnio? Mi po aktualizacji Androida w S7 albo SYNC3 (niewiem ktorej bo robilem niemal jedna po drugiej) pojawily sie problemy - rozlaczalo gdy uzywalem Google maps. Ale problem byl tylko z nieoryginalnym kablem, przy polaczeniu tym z telefonu dziala normalnie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

wojtekpiotr
23-12-2018, 11:26
Robiles moze jakies aktualizacje ostatnio? Mi po aktualizacji Androida w S7 albo SYNC3 (niewiem ktorej bo robilem niemal jedna po drugiej) pojawily sie problemy - rozlaczalo gdy uzywalem Google maps. Ale problem byl tylko z nieoryginalnym kablem, przy polaczeniu tym z telefonu dziala normalnie.

Próbowałem na oryg. Kablu i nic :( aktualizacji nie robiłem, chyba że sama wpadła. Działało dobrze i 4 godz później lipa. Dla tego zastanawiam się czy to nie wina telefony i łączą micro USB. Tylko jak to sprawdzić:(

Bump: Robiles moze jakies aktualizacje ostatnio? Mi po aktualizacji Androida w S7 albo SYNC3 (niewiem ktorej bo robilem niemal jedna po drugiej) pojawily sie problemy - rozlaczalo gdy uzywalem Google maps. Ale problem byl tylko z nieoryginalnym kablem, przy polaczeniu tym z telefonu dziala normalnie.

Próbowałem na oryg. Kablu i nic :( aktualizacji nie robiłem, chyba że sama wpadła. Działało dobrze i 4 godz później lipa. Dla tego zastanawiam się czy to nie wina telefony i łączą micro USB. Tylko jak to sprawdzić:(

drout
23-12-2018, 16:51
U mnie po aktualizacji telefonu przeważnie występuje problem z AA. Instaluje ponownie AA i problem się rozwiązuje

wojtekpiotr
26-12-2018, 19:45
Udało się.

Powody mogą być 3:

1. Nowa aktualizacja telefonu

2. Nie wiem dla czego było wyłączona widoczność telefonu.

3. Włączone było Debugowanie USB

Być może po poprzedniej aktualizacji telefonu w/w opcje zostały przełączone.

Jak by coś wam kiedyś nie działało zaczął bym od powyższych punktów.

Dzięki za chęć pomocy :)

elucidate
28-12-2018, 21:14
Takie pytanie:

czy jest jakaś możliwość zmniejszenia ikonki wskazówki dojazdu przy uruchomionym przez AA Google maps? Aktualnie informacja która droga nalzey jechać zasłania cala nawigacje (mapę)

ginter9
29-12-2018, 14:35
Witajcie. Jestem od miesiąca posiadaczem nowego S-Maxa z sync 3. Fajna sprawa ale - no właśnie zawsze jest jakieś ale. Zależy mi aby na wyświetlaczu samochodu operować mapami googla ale za żadne skarby nie chce mnie to działać. Podpinam telefon kablem usb i nic się nie dzieje, ręce opadają. Telefon Szajsung Galaxy A5 (2017). Proszę, podpowiedzcie coś mądrego.

tedi_k
29-12-2018, 14:41
... Proszę, podpowiedzcie coś mądrego.

Aby podpowiedzieć coś mądrego, to najpierw Kolega się musi postarać i podać komplet informacji.:568:
Brakuje:
- "na telefonie zainstalowałem Android Auto w wersji xxx i uruchamia się/nie uruchamia się itd. itp."
- "używam oryginalnego kabla USB otrzymanego w pudełku z telefonem/używam badziewnego kabla USB, ale zawsze trzymam skrzyżowane palce by zadziałał..."

elfi
29-12-2018, 15:06
Aby podpowiedzieć coś mądrego, to najpierw Kolega się musi postarać i podać komplet informacji.:568:

Brakuje:

- "używam oryginalnego kabla USB otrzymanego w pudełku z telefonem/używam badziewnego kabla USB, ale zawsze trzymam skrzyżowane palce by zadziałał..."

Dobre... :)

ginter9
29-12-2018, 19:40
Brakuje:
- "na telefonie zainstalowałem Android Auto w wersji xxx i uruchamia się/nie uruchamia się itd. itp."

Sciągnąlem Android Auto 3.8 i nie uruchamia się, wyskakuje komunikat "wystąpił błąd, wygląda na to że Usługi Google Play w tej chwili nie działa".
Kabel używam nie oryg. ale markowy.

elfi
29-12-2018, 19:47
Też miałem kabel markowy i... Musiałem kupić oryginalny Huawei i dopiero zadziałało.. Może w tym jest przyczyna

leszcz
29-12-2018, 20:15
Sciągnąlem Android Auto 3.8 i nie uruchamia się, wyskakuje komunikat "wystąpił błąd, wygląda na to że Usługi Google Play w tej chwili nie działa"
ale w komórce już nie trybi( nie trzeba się łączyć z autem na kablu aby uruchomić) tak ?

hamsik
30-12-2018, 19:20
Dużo mówi się o dobrych,markowych kablach USB. Podajcie jakieś typy tych dobrych , sprawdzonych kabli , które bez problemowo współpracują z naszym SYNC.

elfi
30-12-2018, 19:25
U mnie, jak już pisałem, zadziałało na oryginalnym kablu Huawei. Także tym dokupionym dodatkowo, gdyż potrzebowałem dłuższy.

tedi_k
30-12-2018, 19:30
...Podajcie jakieś typy tych dobrych ,....

Recepta jest dość prosta (choć nie jest jedyna i uniwersalna...) - do frazy wyszukiwania na allegro dodaj sobie "w oplocie", potem weź te nie dłuższe niż 1m-1,20m (pewnie te 2m też zadziałają, ale po co komu 2m?) i z ceną przekraczającą 10zł.
Prawdopodobieństwo, że będzie Ci działał wyniesie jakieś 99%.

hamsik
30-12-2018, 19:51
Dzięki za odpowiedź.

michałek
04-01-2019, 20:24
Sciągnąlem Android Auto 3.8 i nie uruchamia się, wyskakuje komunikat "wystąpił błąd, wygląda na to że Usługi Google Play w tej chwili nie działa".
Kabel używam nie oryg. ale markowy.

To akurat błąd w wielu telefonach, a rozwiązanie banalne. Trzeba nadać uprawnienia aplikacji "Usługi Google Play" chyba wystarczy tylko mikrofon ale ja dałem wszystkie.

michałek
05-01-2019, 10:59
Też miałem kabel markowy i... Musiałem kupić oryginalny Huawei i dopiero zadziałało.. Może w tym jest przyczyna

Tutaj najlepiej sprawdza się metoda prób i błędów. Przyczyna to oczywiście chiński podjeście do solidności. Telefon zaczyna się od razu ładować, mierzy napięcie i w zależności od tego różnie się zachowa. Nowe telefony ładują się szybko a więc pobierają dużo prądu. Jak kabel wykonany jest z bardzo cieńkiego drucika (wystarczy taki przeciąć, żeby się przkonać, nawet czerwona i czarna żyła) a w dodatku coraz częściej nie jest to miedź tylko stal pomiedziowana chyba jednoatomową warstwą. Telefon zaczyna brać prąd, napięcie spada więc telefon stwierdza że komunikacji nie będzi itd. Do tego dochodzi rachityczność wtyczki którą może popłynać prąd powyżej 1A!? U mnie działa dobrze jakaś taniocha, sztywna, na opakowaniu było że USB2.0 ale działa. Mam moto X4 właśnie z turbo ładowaniem i gniazdem C.

Peteeer
05-01-2019, 19:36
Serwus Szanowni,

Od niedawna jestem posiadaczem Mondzia z XII 2018 radiem SYNC 3 wersja 3.0 gracenote 1.1.1.1127. Próbowałem sparować telefon i uruchomić aplikacje mobilne przy użyciu Android Auto (niedostępne w polskim sklepie google, pobrałem na telefon przez inną stronę). Na panelu w aplikacjach mobilnych, radio nie widziało tej aplikacji. Widziało tylko FordPass, który do niczego nie służy. Nie wiem co mnie podkusiło ale zresetowałem radio i w panelu głównym zniknęła mi funkcja Android Auto Ustawienia.
Sprawdziłem aktualizację (po połączeniu z siecią Wifi) i nic to nie dało.
Czy w tym przypadku, aby przywrócić możliwość połączenia i funkcji android w radiu, muszę się udać do serwisu ? Jestem zielony w temacie obsługi tego radia. W Volvo mojej żonki, wszystko samo się paruje i działa samoczynnie i bez problemów :-/

Będę wdzięczny za pomoc. Jeśli jakiś screen jest potrzebny, proszę o informację. Please HELP :-)

michałek
05-01-2019, 19:45
Nie wiem co mnie podkusiło ale zresetowałem radio i w panelu głównym zniknęła mi funkcja Android Auto Ustawienia.
Wszystko wróći jak dodasz jakieś urządzenie.
AndroidAuto łączy się tylko po USB. Jak się połączy to "przejmuje" kontrolę i rozkokosza się na dobre. Nie tak jak aplikacja FordPass, nie ma co tego szukać w "Aplikacjach Mobilnych". Popatrz w necie jak to wygląda.
Połącz kabel USB do telefonu z zainstalowanym AndroidAuto (sprawdź czy działa uruchamiając aplikacje przed podpięciem, czasam są problemy o czym pisano już tutaj) Jak połączenie jest dobre, to zarówno telefon jak i Sync3 będzie pytać o zgody i jakieś tam potwierdzenia. Potem jest ok.

Jako alternatywa jest też "Sygic Car Navigation" które połączone przez USB podmieni tylko nawigację, szkoda że program ma tak zrąbany interfejs użytkownika że musiałem z tego zrezygnować. Niemniej działa.

Peteeer
05-01-2019, 20:09
Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Zjem kolację z rodzinką i pędzę sprawdzić. W Żonki aucie wszystko działa przez Wifi :-/ a tu kabel...

Peteeer
05-01-2019, 22:16
Hej Michał

Miałeś rację, działa :-) Trochę to topornie wygląda ale działa. Czy możesz mi powiedzieć, w jaki sposób i czy w ogóle da się podłączyć youtube lub też odtwarzać filmy z dysku zewnętrznego ? Podłączyłem dysk ale odtwarzany był wyłącznie dźwięk. ;-)

Safrankowicz
10-01-2019, 09:25
Witam, pokieruje mnie ktoś jak słuchać muzyki z aplikacji Spotify? Pytanie drugie, czy jest możliwość połączenia telefonu z AutoAndroid poprzez BT, u mnie się łączy ale tylko poprzez kabel USB. Z góry dzięki.

Palek_PL
10-01-2019, 12:18
Witam, pokieruje mnie ktoś jak słuchać muzyki z aplikacji Spotify? Pytanie drugie, czy jest możliwość połączenia telefonu z AutoAndroid poprzez BT, u mnie się łączy ale tylko poprzez kabel USB. Z góry dzięki.

Witam. Ja zrezygnowałem z tej mozliwości. Topornie to funkcjonowało. Wybieranie i szukanie muzyki tylko z poziomu telefonu. Na konsoli tylko wyswietlał artyste i obrazek. No i ewentualnie przewijanie kawałków. Poza tym S nie wspiera już AA lub Sync'a 3 /nie pamietam juz/. Musiałem szukac starszych wersji. Jest o tym na forum... Ogólnie gra nie warta świeczki. Moim zdaniem oczywiście. Pzdr!

foni
10-01-2019, 12:37
AA nie działa po BT.
Ze Spotify/Tidal możesz korzystać via AA (a więc kabel USB) lub po jako "zwykłe" źródło po BT. Od zeszłego roku nie ma wsparcia dla korzystania po BT ze Spotify jako aplikacji.

Safrankowicz
10-01-2019, 16:23
Ok udało mi się Spotify uruchomić, okazalo się to banalne. Wyszukiwanie muzyki jest poprzez przysnięcie głośnika na kierownicy lub wyświetlaczu nawi i wypowiedzeniu: graj [tytuł lub nazwa wykonawcy] i gra co chcemy. Nie wiem tylko jakim komunikatem głosowy można przerwać granie muzyki z Spotify. Zauważyłem również gorszą jakość dźwięku z Spotify aniżeli z strem BT.

Kolejne pytanie bo jeszcze nie rozkminilem, wersja mojego sync to 2.0, czy jest możliwość w jakikolwiek sposób zmiany tapety na wyświetlaczu? Wyświetlania zdjęć z telefonu? Np poprzez AA?

Bump: W załączeniu foto z info o wersji

Bump:

Palek_PL
10-01-2019, 17:53
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW

Witam. Podaj wersje Spotify. Sprawdzę z ciekawości u siebie. Pzdr!

Safrankowicz
10-01-2019, 20:09
Wersja 8.4.85.1006

jirys
12-01-2019, 15:43
Android auto 2 verze :

https://uloz.to/!ZD3wQjsSl3Ul/com-google-android-projection-gearhead-3-8-584563-release-38584563-minapi21-armeabi-v7a-nodpi-apkmirror-com-apk

https://uloz.to/!AzVqKWYngqBd/com-google-android-projection-gearhead-3-8-584564-release-38584564-minapi21-arm64-v8a-nodpi-apkmirror-com-apk

Safrankowicz
12-01-2019, 19:31
A co to za linki zapodałes? instalka na telefon AutoAndroid 2?

marcin'ek
12-01-2019, 22:20
Bug? [emoji2955]

jirys
13-01-2019, 10:17
A co to za linki zapodałes? instalka na telefon AutoAndroid 2?

Orginal :

https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-3-0-5705-release/

Safrankowicz
13-01-2019, 12:13
W telefonie mam zainstalowany AA wersja 3.7.584043, ta którą udostepniliscie to wersja 3.0.5705, rozumiem że ta moja jest nowsza?

michałek
13-01-2019, 12:32
3.7.584043, ta którą udostepniliscie to wersja 3.0.5705
Najnowsza jest 3.8 coś tam.
A nieprzepraszam, szybkie wyszukiwanie na tym portalu i jest już 3.9 datowana na 10 Stycznia. Także zrobie update czym prędzej.
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-3-9-5850-release/

zmiany do 3.8:
• Browse media more easily
• View results for Google Assistant media searches
• Visually preview messages (while stopped)
• Notifications for group messages
• Use phone keyboard while parked for entering text

Safrankowicz
13-01-2019, 18:48
Mam Huawei p9 i u mnie nie chodzi ta najnowsza aktualizacja AA z 10 stycznia :/

Norb.81
18-01-2019, 12:19
Najnowsza jest 3.8 coś tam.
A nieprzepraszam, szybkie wyszukiwanie na tym portalu i jest już 3.9 datowana na 10 Stycznia. Także zrobie update czym prędzej.
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-3-9-5850-release/

zmiany do 3.8:
• Browse media more easily
• View results for Google Assistant media searches
• Notifications for group messages
• Use phone keyboard while parked for entering textZa boga tego nie umiem pobrać kręci mnie w kółko. Klikam link do pobrania to.przenosi mnie na stronę pobierania, na stronie pobierania klikam link z mirrorem do pobrania apk to wraca do strony pierwszej i tak w kółko.

Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka

Safrankowicz
18-01-2019, 13:08
jak klikniesz raz to na kolejnej stronie przewiń do dołu i tam potwierdzisz pobranie apki

metys73
18-01-2019, 13:49
hej, mialem ten sam problem ogolnie wszystko latwe,podlaczasz tylko przez kabel w podlokietniku .zapewne w telefonie nie zaznaczyles by haslo bylo widoczne i dlatego nie mozesz polaczyc.
zacznij od tego

michałek
19-01-2019, 14:23
Kilka dni temu, google uruchomiło asystenta w języku polskim. Działa mi to w Fordzie na przycisk w kierownicy, całkiem skowyrnie :)
"Jaka jest pogoda?", "Jaka jutro pogoda?", "Gdzie jestem?", "Droga do domu?", "Jedź do pracy" i tak dalej sporo rozumie a i sporo nie. Myślę że z czasem będzie można z nim miło spędzić czas na konwersacji. Bez problemu dzowni, "zadzwoń do ...", działa też wysłanie SMS-a "wiadomość do ..." potem zapyta o treść, i dyktujemy. Suchary można usłyszeć "opowiedz jakiś kawał", no boki zrywać.
Gra też muzykę z telefonu "graj ..." wyszuka i włączy.
Zapytajcie "kim jesteś?"

Norb.81
21-01-2019, 08:26
Kolego dzięki

Lewsey89
23-01-2019, 17:16
Bez problemu dzowni, "zadzwoń do ...", działa też wysłanie SMS-a "wiadomość do ..." potem zapyta o treść, i dyktujemy.

Zrobiłęm aktualizację do wersji 3.9.5850 i nadal nie działają komendy dotycące połączeń i wiadomości. W pomocy nadal mam komendy po angielsku i nadal nie potrafi ich uskutecznić. Jaki masz telefon?

przemo_1981
23-01-2019, 20:42
Ze względu na fakt, że zmieniłem telefon "na stół wziąłem" swojego starego samsunga S5 neo (android 6.0.1):
1. wykonałem root'a którego potwierdziłem apk'ą Root Checker (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joeykrim.rootcheck&hl=pl)
2. zainstalowałem Android Auto v.3.9.5850 (https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-3-9-5850-release/) zgodnie z wyborem wersji wg tego FAQ (https://www.apkmirror.com/faq/), przydatny był programik Droid Info (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.inkwired.droidinfo)
3. wg tego filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=IiXFg4Wvxzw) zainstalowałem i skonfigurowałem AAMirror i AAUnlock z tej strony (https://github.com/slashmax/AAMirror/tree/master/apk)

Po podłączeniu telefonu samsungowym kablem (nie z zestawu od telefonu, tylko od oryginalnej ładowarki samochodowej) do auta mam możliwość uruchomienia AA na Sync3: mapy google itp oraz co ważniejsze, wybierając ikonę z prawego dolnego narożnika ekranu oprócz możliwości powrotu do sync'a mam możliwość wyboru AA Mirror. Wybierając go wyświetla mi się ekran telefonu na ekranie synca. Przez chwilę mogłem sterować np. Yanosikiem na ekranie sync'a, ale po krótkiej zabawie wyświetlacz sync'a nie reagował na klikanie aplikacji. Poniżej zdjęcia.
Będę teraz kombinował z nowym telefonem, tym razem bez roota ze względu na gwarancję.

Informacyjnie zamieszczam też zdjęcie z wersją mojego Sync'a 3

Radek_Ranger-
24-01-2019, 20:04
Przemo śledzę twoje poczynania , ja mam Rangera będę jeździl po terenie tam najlepiej sprawdza się navi maps.me, i chciałbym mieć to na ekranie w aucie.

focusik09
24-01-2019, 20:32
przemo_1981
Bez roota nie da rady. AA unlock potrzebuje praw roota aby mógł zmodyfikować Usługi Google Play.

Radek_Ranger-
25-01-2019, 07:18
No to chyba najrozsądniej wsadzić jakiś stary tel. na stałe z rootem i niech jeździ w schowku.

sir.bruneiro
29-01-2019, 16:08
Koledzy wszystkie aplikacje AA sciagniete z linkow podanych w tym watku albo wyswietlaja "aplikacja nie zainstalowana albo produkt nie dostepny w twoim kraju. Moglby ktos wspomoc i podac link skad sciagnac aplikacje AA dla Sync 3 , dzieki

cattani75
29-01-2019, 16:42
*http://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

Przed ściągnięciem sprawdź AndroSensorem typ procesora!

pike
29-01-2019, 16:50
Hej panowie. Dzisiaj sprawdziłem sobie aktualizacje na mojego sync3 na tej stronie UK. Po wpisaniu vinu okazało się że mam jakąś aktualizacje i pobrałem plik SYNC3_2743005726_Update.zip. Czy ktoś orientuje się jaka to wersja softu do synca? Mój Mondeo to grudzień 2017 Chociaż update wskazał po vin na 2018. Dziekuje z góry za chęć odpowiedzi i pomocy.

Dodam jeszcze że raz już pobieralem soft z tej strony i aktualizowałem radyjko.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

michałek
29-01-2019, 17:08
Hej panowie. Dzisiaj sprawdziłem sobie aktualizacje na mojego sync3 na tej stronie UK
Podziel się linkiem :)

Niby mam opcje wyszukiwania uaktualnień, ale szczerze wątpię czy to działa. Komuś się sync3 uaktualnił automatycznie?

pike
29-01-2019, 17:16
Http://ford.co.uk/owner/resources-and- support/sync-bluetooth/update#/

pike
29-01-2019, 18:26
Dobra już chyba wiem co to. Nie wiem tylko jakie zmiany wprowadza. Mam nadzieję że po tym przestanie mi rozlaczac s8. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190129/10b9cddd80cecd4ed26b66cdbf8eba9b.jpg

lisek40
30-01-2019, 05:42
Procesor: Rockchip PX5, 64 bity octa-core Cortex-A53 1.5 GB
Którą wersję android auto ściągnąć do tego procesora?
Radio ISUDAR

michałek
30-01-2019, 06:58
Którą wersję android auto ściągnąć do tego procesora?
Chodzi ci o "armeabi-v7a/arm64-v8a"? Na pewno nie x86 bo to intel (pecet), a w ogóle to bez znaczenia. Miałoby znaczenie, gdyby ktoś dołączył do aplikacji tzw. "biblioteki natywne" one muszą być skompilowane pod konkretną architekturę procesora. Tam prawie na 100% nie ma żadnych takich bibliotek, a reszta jest w JAVA-ie wiec wszystko jedno.

EDIT:
Rozpakowałem ta apkę, jest jedna biblioteka natywna!!! Wiec "arm64-v8a" bo to jest architektura CortexA53 tego na czym zbudowany jest ten Rockchip. Ta biblioteka to "handwriting", po cholere rozpoznawanie gestów i pisma?

lisek40
30-01-2019, 08:14
Dzięki. Sprawdzę jak to działa

zoomeek
02-02-2019, 08:43
Cześć Wszystkim,

Napiszcie proszę, jaki android auto polecacie, tydzień temu zostałem obdarowany przez firmę 4 kołami z SYNC 3 i nie ogarniam :)
M

elfi
02-02-2019, 09:05
Cześć Wszystkim,

Napiszcie proszę, jaki android auto polecacie, tydzień temu zostałem obdarowany przez firmę 4 kołami z SYNC 3 i nie ogarniam :)

MNajnowszy...

zoomeek
02-02-2019, 09:29
Elfi...brawo ... genialna odpowiedź....

wyszukiwarce aplikacji googlestore jest kilkanaście android auto, który polecacie?
M

wowo213
02-02-2019, 13:03
No najnowszy,tylko w sklepie tej aplikacji nie pobierzesz

https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/

zdzichu500
08-02-2019, 12:16
No najnowszy,tylko w sklepie tej aplikacji nie pobierzesz

Dobrze sobie ten link do Andorid Auto gdzieś zapamiętać albo umieć go szybko wyszukać bo jak wyjdzie nowa wersja to Android Auto odmówi działania prosząc o aktualizację. A aktualizacji, podobnie jak instalacji, z Google Play się nie zrobi dla polskich kont.

Radek_Ranger-
09-02-2019, 17:29
A ja z kolei chce używać android auto ze względu na google maps, niestey jak wgram sobie trasę z punktami pośrednimi to po odpaleniu tej trasy na SYNC3 znikają punkty pośrednie , ktoś wie jak to ugryźć?

Safrankowicz
10-02-2019, 13:22
... wybierając ikonę z prawego dolnego narożnika ekranu oprócz możliwości powrotu do sync'a mam możliwość wyboru AA Mirror.

Mam pytanie do Ciebie skąd masz opcje AA Mirror. Mam najnowszy Autoandroid w telefonie i nie widzę takiej funkcjonalności, podpowiedź jak to zrobiłeś.

michałek
10-02-2019, 13:27
Mam pytanie do Ciebie skąd masz opcje AA Mirror
Forum VW chyba jest sprytniejsze od nas:
https://forum.vw-passat.pl/topic/59925-android-auto-instrukcja-przyjemnego-korzystania-z-dodatkami-yanosik-youtube/

przemo_1981
10-02-2019, 20:10
Mam pytanie do Ciebie skąd masz opcje AA Mirror. Mam najnowszy Autoandroid w telefonie i nie widzę takiej funkcjonalności, podpowiedź jak to zrobiłeś.

A zainstalowałeś AAMirror (p.3) tak jak pisałem?

Safrankowicz
10-02-2019, 20:29
Tak, zainstalowałem AA Mirror oraz Unlock z tym że nie robiłem Roota. Pytanie czy jak "zrootuje" to przywraca ustawienia fabryczne telefonu włącznie z utratą zapisanych danych?

przemo_1981
11-02-2019, 10:07
Bez roota nie będzie działać jak sam już zauważyłeś. W kwestii roota, to szukaj info dot swojego telefonu, ja dla roota dla bezpieczeństwa robiłem kopie telefonu i od podstaw konfigurowałem dla zadziałania AAMirror.

Safrankowicz
11-02-2019, 14:01
ok, dzięki za info, ciężki temat z tym rootem niestety :/

Radek_Ranger-
12-02-2019, 10:14
A kto wie jak zrobić roota na Androidzie 8.1.0 ?? telefon Motorola G

michałek
18-02-2019, 13:23
Wersja AA 4.0!!!
Nie trzeba szukać jakiś głupich stronach, znalazłem coś takiego:
https://apkcombo.com/apk-downloader/
Przekleja się link z google play, dla naszego AA to:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.projection.gearhead&hl=pl
I już, pobieramy APK!!!
Chyba za szybko to zrobiłem, sciaga ale wersje na x86 :(:(:( Może trzeba poczekać jeszcze kilka dni na wersje dla ARM

jvc
18-02-2019, 14:34
Ja mam program aptoide (korzystam od lat) na smartfonie ,tam jest większość najnowszych wersji programów do ściągnięcia.
AA 4,0 też jest, zainstalowałem właśnie.
Coś wnosi nowego wersja 4,0 ?

wowo213
19-02-2019, 07:29
Coś wnosi nowego wersja 4,0 ?

AUTO & VEHICLES
• Improved support for rotary input systems
• Bug fixes and other improvements
• We want to hear from you! Join the conversation in our community productforums.google.com/forum/#!forum/android-auto

hamsik
21-02-2019, 12:04
Od nowości walczę z systemem SYNC w fieście. Uporałem się z FordPass. Ale za skarby nie mogę dać sobie rady z Android Auto. Jak zainstalowałem AA na świeżym systemie w moim Samsungu J5 , android auto w samochodzie działał poprawnie , ale do pierwszego wyłączenia samochodu. Po ponownym uruchomieniu samochodu już koniec w samochodzie AA nie uruchamia się. I znowu telefon przywracam do ustawień fabrycznych instaluję AA i wszystko działa - ale tylko do pierwszego uruchomienia samochodu. Co jest nie tak - z Sync czy z telefonem ?

michałek
21-02-2019, 12:21
Co jest nie tak - z Sync czy z telefonem ?
Jedynym sposobem jest użycie innego telefonu. Jaka wersja oprogramowania Sync? J5 to stary telefon chyba, spróbował bym z czymś innym.

hamsik
21-02-2019, 12:41
J5 to 2016rok i w/g informacji Ford jest kompatybilny z systemem SYNC.
Wersja oprogramowania SYNC: R5.3.0.1_R18364b .
Nie mam akurat innego smartfona do testów.

foni
21-02-2019, 12:54
Jak zainstalowałem AA na świeżym systemie w moim Samsungu J5 , android auto w samochodzie działał poprawnie

Rozumiem że AA nie ze sklepu Googla?

hamsik
21-02-2019, 13:03
Ze strony mrrorlink. Próbowałem różne wersje .

jarosss
21-02-2019, 16:21
Od nowości walczę z systemem SYNC w fieście. Uporałem się z FordPass. Ale za skarby nie mogę dać sobie rady z Android Auto. Jak zainstalowałem AA na świeżym systemie w moim Samsungu J5 , android auto w samochodzie działał poprawnie , ale do pierwszego wyłączenia samochodu. Po ponownym uruchomieniu samochodu już koniec w samochodzie AA nie uruchamia się. I znowu telefon przywracam do ustawień fabrycznych instaluję AA i wszystko działa - ale tylko do pierwszego uruchomienia samochodu. Co jest nie tak - z Sync czy z telefonem ?

Ja mam J5 2017 i też mam problemy. Wprawdzie AA uruchamia się zawsze ale trwa to czasami kilka minut i strasznie zamula.
Po przywróceniu ustawień fabrycznych w telefonie jest ok przez krótki czas, ale potem znowu spowalnia :(

hamsik
21-02-2019, 18:03
No chociaż się uruchamia.
Zaszła mała zmiana. Może obrałem nie odpowiednią kolejność uruchamiana Android Auto.
Już od południa system AA uruchamia mi się za każdym razem Nie wiem czy to przypadek czy tak musi być. Po wejściu do samochodu najpierw podłączam telefon kablem USB a potem dopiero kluczyk do stacyjki. Tak samo jak wychodzę z samochodu. Najpierw wyciągam kluczyk ze stacyjki potem odłączam telefon od USB. nie wiem czy to jakieś czary, ale na razie to działa.

wowo213
21-02-2019, 22:13
Faktycznie dziwne.U Mnie (s7)podpięcie w każdym momencie kabla skutkuje odpaleniem AA :)

hamsik
21-02-2019, 22:33
Moja radość nie trwała długo. Chyba jest to wina telefonu. Zrobiłem próbę na LG K8 i tam bez zbędnych "podchodów" odpala AA. Musze zmienić telefon ! Kolega jarosss też ma J5 i problemy z AA.

potrac3@wp.pl
27-02-2019, 22:38
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=265651
https://www.youtube.com/watch?v=IdSiThxmUws
Proszę o pomoc gdzie dostanę taką dodatkową wiązkę elektryczną chce zrobić to samo.Pozdrawiam

Bump: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=265651
https://www.youtube.com/watch?v=IdSiThxmUws
Proszę o pomoc gdzie dostanę taką dodatkową wiązkę elektryczną chce zrobić to samo.Pozdrawiam

peelik
04-03-2019, 08:49
Hej, znalazlem na razie starszy temat (z 2017 roku) ws Yanosika na AA, czy cos sie podzialo w miedzyczasie i mozna go odpalic w naszych fordach? Po podlaczeniu pokazuje mi na razie tylko google maps i spotify, do szczescia brakuje tylko Yanosika.

Pozdr

zdzichu500
08-03-2019, 10:59
Hej, znalazlem na razie starszy temat (z 2017 roku) ws Yanosika na AA, czy cos sie podzialo w miedzyczasie i mozna go odpalic w naszych fordach?

Pozdr

Nic się nie zmieniło. Google nadal nie chce udostępniać narzędzi do pisania pod AA. AA nadal w Polsce nie jest oficjalnie dostępne. Zostaje jedynie kombinowanie z kopiowaniem ekranu telefonu na ekran w aucie softem spoza sklepu Google Play.

dawid.gr
20-03-2019, 11:52
Witam,
Jestem posiadaczem Fiesty MK8 z 2017 roku i od początku intensywnie korzystałem z Android Auto. Od kilku tygodni aplikacja zaczęła szwankować - uruchamiała się zwykle dopiero przy 2-3 podłączeniu telefonu, a na początku marca ostatecznie przestała działać. Po podłączeniu telefonu nic się nie działo. W związku z tym zaktualizowałem Android Auto w telefonie, co nie dało żadnych rezultatów. W związku z tym ściągnąłem i zainstalowałem aktualizację systemu Sync ze strony Forda, jednak po tej czynności nie dość, że nadal nie ma żadnej poprawy to na dodatek z menu Sync CAŁKOWICIE zniknęły preferencje Android Auto i system wygląda tak jak by w ogóle nie zawierał modułu AppLink.
Dodatkowo gniazda usb ładują telefony w bardzo wolnym tempie (około kilka godzin).
Czy ktoś zetknął się z takim problemem?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

michałek
20-03-2019, 11:57
Czy ktoś zetknął się z takim problemem?
Nie, ale tutaj metoda prób i błędów jak coś nie działa. Podmienić telefon, podmienić samochód. Jesteś z Wrocławia, napisz na prv jeśli chciałbyś się spotkać i sprawdzić z moim samochodem twój telefon a ja swój telefon z twoim.
Poza tym, czasami wina to kabel czy gniazdko USB. Już pisałem na ten temat. Podłączony telefon zaczyn się ładować, proąd czasami jest dość spory a gniazdko wyrobione. Wystarczy ruszyć kabelek, rozpina się sygnał 5V a USB traktuje to jako skasowanie połączenia i wszystko idzie w maliny. Mam nowy telefon, zmieniałem kabel kilka razy a i tak mam wrażenie że po przejechaniu przez jakąś nierówność mi się AA rozłącza właśnie przez drgania.

wowo213
24-03-2019, 09:14
uruchamiała się zwykle dopiero przy 2-3 podłączeniu telefonu, a na początku marca ostatecznie przestała działaćPewnie wina kabla.Najlepiej podłącz tym kablem PC z telefonem,wejdź w mój komputer i ruszając nim zobacz czy telefon sie nie pojawia i zaraz znika

to na dodatek z menu Sync CAŁKOWICIE zniknęły preferencje Android Auto Może przywróć ustawienia fabryczne i wtedy próbuj,ale już z innym kablem.Ja np korzystam z usb w podłokietniku,a telefon leży sobie w cup holderach,oraz korzystam z wersji Sync 3 v3.0 18261 i jak na razie 0 problemów

No i na koniec 20 marca wyszła nowa wersja warto zaktualizować,może rozwiąże wasze problemy
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-4-1-5909-release/

Hej, znalazlem na razie starszy temat (z 2017 roku) ws Yanosika na AA, czy cos sie podzialo w miedzyczasie i mozna go odpalic w naszych fordach? Po podlaczeniu pokazuje mi na razie tylko google maps i spotify, do szczescia brakuje tylko Yanosika.

Można odpalić od dawana,ale wymagany jest:
root -tu trzeba poszukać w google jak w danym telefonie go wykonać
AA-Phenotype-Patcher
https://github.com/Eselter/AA-Phenotype-Patcher/tree/master/app/release

AAMirror
https://github.com/slashmax/AAMirror/blob/master/apk/aa_mirror.apk

tutaj filmik co i jak
https://www.youtube.com/watch?v=Ay44xbkUYqU
Dla mnie nie warte zachodu,ale jak ktoś chce korzystać z konkretnej aplikacji to to jedyny sposób :)

I ekran w telefonie musi być cały czas zapalony,bo jak wygasicie to na sync też obraz zgaśnie :o

michałek
24-03-2019, 09:25
ws Yanosika na AA,
Zapytałem się Yanosika, czy planują wsparcie na AA "NIE NIE i jeszcze raz NIE". Cóż, historia pokazuje, że zarozumiałe i pewne siebie firmy są zmiatane z planszy. Waze robi to samo i założę się, że to będzie standardem, już ma nawet dziury w drodze w naszym pięknym kraju. Google zresztą też zapowiada dodawanie informacji o radarach i innych elementach. Także ten...

Pewnie wina kabla.Najlepiej podłącz tym kablem PC z telefonem,wejdź w mój komputer i ruszając nim zobacz czy telefon sie nie pojawia i zaraz znika
Sprawdziliśmy razem, co jest grane z moim samochdem i telefonem. 100% wina telefonu.

darnag
25-03-2019, 10:48
Czytałem, że jest nowa aktualizacja android auto, która wspiera szerokie ekrany. Podaję link https://www.tablety.pl/aplikacje_na_tablety/2019-03-22/android-auto-aktualizacja-google/. U mnie nie widzę zmian. Czy ktoś ogarnął temat. Jesli tak to proszę o info.

Bump: W zakresie korzystania z android auto moje rozwiązanie. Do łączenia z samochodem używam przewodu magnetycznego (tylko musi być z możliwością przesyłania danych a nie tylko ładowania) bo częste łączenie i rozłączanie. Następnie wgrałem program do automatyki Macrodroid - dla mnie łatwiejszy od opisywanego wcześniej w odnośniku do VW program Automate. Dzięki programowi po połączeniu się z fordem włącza się Spotify i odtwarza. Oczywiście w ustawieniach Yanosika jest też taka opcja więc ją włączyłem. Podzielcie się informacjami jak rozwiązaliście te zagadnienia.

miroos
25-03-2019, 11:57
Czytałem, że jest nowa aktualizacja android auto, która wspiera szerokie ekrany. Podaję link https://www.tablety.pl/aplikacje_na_tablety/2019-03-22/android-auto-aktualizacja-google/. U mnie nie widzę zmian. Czy ktoś ogarnął temat. Jesli tak to proszę o info.

Szerokie ekrany to takie jak np w BMW - panorama na całego :) w Fordach ekrany są "typowe" więc nie miało co się zmienić :)

Norb.81
28-03-2019, 00:48
Szerokie ekrany to takie jak np w BMW - panorama na całego :) w Fordach ekrany są "typowe" więc nie miało co się zmienić :)Trzeba włączyć w opcjach programistycznych przesyłanie obrazu 1080p żeby w pełni wspierało szeroki ekran

Norb.81
06-04-2019, 15:26
Czy ktoś z Was próbował tak sparować Android Auto żeby funkcja telefonu była obsługiwana po przez wbudowaną funkcjonalność w Sync 3 a nie przez aplikację telefonu Android Auto? Jest to w ogóle wykonalne?

kacper69
06-04-2019, 20:08
Jeżeli chodzi o sam telefon, to nawet nie musisz mieć w telefonie Android Auto.
Telefon i SMSy będą działały i będą obsługiwane z Synca.

michałek
07-04-2019, 09:14
Chyba nie o to chodziło koledze Norb.81. Według mnie nie, nie da się tak zrobić. AA dośc mocno chce panować i obsługiwać wszystko, taka polityka w końcu to jest za darmo. Masz przestać słuchać radia FM i brać wszystko od google. Takie czasu. No ba jak inaczej zrozumieć, że włączenie ponowne FM to jakieś cztery-pięć klinięć w ekran kupa wpatrywaia się w ekran, inaczej się nie da. Bezpieczeństwo wielkie halo a tu mają je w dupie.

Próbowałem mieć AA za innego telefonu a rozmowy telefoniczne i sms-y z innego. Miałbym jeden do nawigacji i super. Nie da się.

Norb.81
07-04-2019, 10:04
Właśnie o to mi chodziło Android Box z zainstalowanym Android Auto zamontowany w podłokietniku sparowany z modemem LTE a w drugim połączeniu normalny telefon. Android Box świetnie się sprawdza, ale niestety w takiej konfiguracji drugi telefon przyjmuje połączenia przychodzące przez wbudowaną w sync funkcjonalność telefonu wysypując wszystko, albo wieszając , a jak my chcemy zadzwonić to odpala się aplikacja telefonu z Android Auto i pokazuje nam kontakty z Android Boxa. Próbą dzwonienia kończy się błędem krytycznym i zrestartowaniem Android Auto bo Android Box nie posiada modółu GSM i aplikacji telefonu. Więc jeśli nie można wyłączyć w Android Auto obsługi telefonu to mój pomysł leży. Na darmo stracony czas na flaschowanie Mi Boxa 4 K czystym Androidem.

kacper69
08-04-2019, 18:32
A może rozwiązaniem był by Sygic Car Navigation?
Ta aplikacja dedykowana jest do Fordów dla rodaków-biedaków, co nie mają nawigacji fabrycznej w aucie.
Tu można poczytać więcej.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sygic.incar&hl=pl

Norb.81
08-04-2019, 20:07
Nawigacje fabryczną mam, bardziej zależało mi na multimediach, Spoty, Tidal, Tune Fm

Amanda1234
09-04-2019, 09:04
Moi Drodzy ja mam problem z aplikacją android autoczy ktoś jest w stanie pomóc? Mam forda fieste z 2018 r. Chciałam zrzucić mapy na ekran ale niestety dalej nie mogę tego uruchomić.
Pojawia się komunikat zdjęcie poniżej.

totek2
09-04-2019, 09:07
Wejdź na stronę apkmirror i tam ściągnij Android auto. Wtedy zainstaluj

muaddib
09-04-2019, 10:53
Chyba nie o to chodziło koledze Norb.81. Według mnie nie, nie da się tak zrobić. AA dośc mocno chce panować i obsługiwać wszystko, taka polityka w końcu to jest za darmo. Masz przestać słuchać radia FM i brać wszystko od google. Takie czasu. No ba jak inaczej zrozumieć, że włączenie ponowne FM to jakieś cztery-pięć klinięć w ekran kupa wpatrywaia się w ekran, inaczej się nie da. Bezpieczeństwo wielkie halo a tu mają je w dupie.

Próbowałem mieć AA za innego telefonu a rozmowy telefoniczne i sms-y z innego. Miałbym jeden do nawigacji i super. Nie da się.

Da się - niestety trzeba kombinować i to ręcznie. Należy zrobić tak:
1. Normalnie podłączamy telefon z Android Auto poprzez USB. On się paruje po BT i wyświetla AA na ekranie Sync.
2. Z menu AA wybieramy Wyjdź do Sync. Po wyjściu wchodzimy do menu BT i ręcznie wybieramy drugi telefon z listy do sparowania.
3. Po sparowaniu z nowym telefonem wracamy do AA poprzez kliknięcie np. nawigacja.

i to działa. ;) niestety trzeba to robić ręcznie za każdym razem po podłączeniu telefonu i AA

Norb.81
09-04-2019, 13:05
Ale jak chcemy głosowo wybrać numer to kaplica. Wujek google się odzywa i wybiera numer z AA

adamkif
13-04-2019, 17:21
Panowie i Panie mam pytanie odnośnie map Google w Android Auto. Otóż nie wyświetla mi się stan sieci, poziom baterii oraz godzina w prawym górnym rogu ekranu. Jest tylko ikonka mikrofonu. Czy to wina Sync (mam 2.5, Fiesta mk8 ) czy AA? Może da się to gdzieś ustawić na stałe?

hamsik
28-04-2019, 20:59
Czy poradziłeś sobie z tym zegarem? W moim Sync2.5 mam ten sam problem.

adamkif
29-04-2019, 17:54
Niestety nie. Ale wiem, że jest to raczej wina Sync, ponieważ włączyłem AA w innym samochodzie (Suzuki Swift 2018.) i godzina wraz z zasięgiem sieci pojawiła się od razu bez jakichkolwiek zmian ustawień. Ten sam telefon i ta sama wersja AA.
Jakimś wyjściem jest naciśnięcie ostatniego przycisku po prawej pod wyświetlaczem radia i wtedy na całym ekrenie pojawia się godzina... Wiem... Bez sensu...
Szkoda że nie da się aby godzina wyświetlała się chociaż na drugim ekranie między obrotomierzem a prędkościomierzem....

hamsik
29-04-2019, 18:42
Szkoda. Ja zastosowałem inną metodę . Naciskam na kierownicy przycisk mikrofon i pytam Google, która godzina a on mi odpowiada. Trochę okrężna droga, ale na chwilę obecną nie mam innego wyjścia. Może pojawi się jakaś aktualizacja SYNC2.5 i ten problem rozwiąże.

michałek
02-05-2019, 11:19
Jest aktualizacja Sync:
https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja?fbclid=IwAR1s7HIcirL8VRyaAUbvecZ-r93V9GPWFMZX2yhPV6wRv9YTmEpe51chnP8

adamkif
03-05-2019, 19:03
Jak wpisuję swój Vin to mi wyskakuje że mój pojazd nie jest wyposażony w sync :570: :570:

gregorb77
11-05-2019, 10:50
Drodzy Fordziarze,

Coś się stalo chyba w aktualizacji Android Auto lub moze aktualizacji telefonu Samsung S9+. W trybie Android Auto, widoczne najbardziej na Google Maps przestal dzialac tryb nocny. Wszystkie ustawienia sa jak wczesniej, nie pomaga przestawianie w opcjach AA oraz w aucie. Ten sam problem wystepuje na 2 telefonach (S8+, S9+). Wczesniej wszystko dzialalo bez problemu. Nie wiem jak dlugo problem wystepuje bo dlugi czas nie jezdzilem autem nocą, ale wlacznie Google Maps razi mocno po oczach i w zaden sposob nie da sie przelaczyc na tryb nocny. Wczesniej wszystko dzialo sie w automacie, po zmroku samo sie przelaczalo na tryb nocny.

Czy ktos moze zna rozwiazanie problemu ?

jarojaw
11-05-2019, 12:17
Mam ten sam telefon i aa działa w trybie ciemnym, automatycznie.
Może zrób aktualizację sync i aa w telefonie, tylko nie instaluj ostatniej aktualizacji tylko wcześniejszą.
Lub restart synca i telefonu.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

miroos
11-05-2019, 14:09
Drodzy Fordziarze,

Coś się stalo chyba w aktualizacji Android Auto lub moze aktualizacji telefonu Samsung S9+. W trybie Android Auto, widoczne najbardziej na Google Maps przestal dzialac tryb nocny. Wszystkie ustawienia sa jak wczesniej, nie pomaga przestawianie w opcjach AA oraz w aucie. Ten sam problem wystepuje na 2 telefonach (S8+, S9+). Wczesniej wszystko dzialalo bez problemu. Nie wiem jak dlugo problem wystepuje bo dlugi czas nie jezdzilem autem nocą, ale wlacznie Google Maps razi mocno po oczach i w zaden sposob nie da sie przelaczyc na tryb nocny. Wczesniej wszystko dzialo sie w automacie, po zmroku samo sie przelaczalo na tryb nocny.

Czy ktos moze zna rozwiazanie problemu ?

Mam S8 od Samsunga i to samo - myślałem że to z powodu AA - ale okazało się że winny jest Samsung - a dokładnie aktualizacja do najnowszego andka z nakłądko one UI czy jak to się nazywa w samsungu ... problem podobno znany (na ang forach dużo o tym) i podobno pracują nad rozwiązaniem problemu.
A powód z tego co czytałem to wprowadzenie dedykowanego trybu nocnego do telefonu co gryzie się z tym automatem w AA.

pike
11-05-2019, 14:14
Ja mam cały czas włączony tryb nocny w S10. Bo lubię ciemne tła. W Mondeo też mam ciemny motyw w GM przez AA.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Radek_Ranger-
12-05-2019, 08:45
Właśnie o to mi chodziło Android Box z zainstalowanym Android Auto zamontowany w podłokietniku sparowany z modemem LTE a w drugim połączeniu normalny telefon. Android Box świetnie się sprawdza, ale niestety w takiej konfiguracji drugi telefon przyjmuje połączenia przychodzące przez wbudowaną w sync funkcjonalność telefonu wysypując wszystko, albo wieszając , a jak my chcemy zadzwonić to odpala się aplikacja telefonu z Android Auto i pokazuje nam kontakty z Android Boxa. Próbą dzwonienia kończy się błędem krytycznym i zrestartowaniem Android Auto bo Android Box nie posiada modółu GSM i aplikacji telefonu. Więc jeśli nie można wyłączyć w Android Auto obsługi telefonu to mój pomysł leży. Na darmo stracony czas na flaschowanie Mi Boxa 4 K czystym Androidem.

Heja, wiesz jak flashować boxa? chce zrobić to samo co ty plus jeszcze dongle z GPS może sie udac fajny gadżet.

gregorb77
12-05-2019, 19:27
Na dwoch roznych telefonach mam rozne wersje AA i problem braku trybu nocnego nadal wystepuje. To co laczy same telefony to najnowsza aktualizacja Androida i to chyba ona spowodowala problem.

A jak wlaczyc na stałe tryb nocny ? Probowalem w ustawieniach Sync, w AA ale nic sie nie zmienia.

Zrodlem problemu jest chyba ostatnia aktualizacja Androida i ona namieszala w ustawieniach trybu nocnego. Ktos wie jak to ominac recznie na czas wypuszczenia poprawki ?

https://support.google.com/androidauto/thread/2482734?hl=en

pike
12-05-2019, 19:33
Tutaj
Na dwoch roznych telefonach mam rozne wersje AA i problem braku trybu nocnego nadal wystepuje. To co laczy same telefony to najnowsza aktualizacja Androida i to chyba ona spowodowala problem.

A jak wlaczyc na stałe tryb nocny ? Probowalem w ustawieniach Sync, w AA ale nic sie nie zmienia.

Zrodlem problemu jest chyba ostatnia aktualizacja Androida i ona namieszala w ustawieniach trybu nocnego. Ktos wie jak to ominac recznie na czas wypuszczenia poprawki ?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190512/c2b9a4425f7996360189e37eccaceedd.jpg

gregorb77
12-05-2019, 20:02
Tutaj
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190512/c2b9a4425f7996360189e37eccaceedd.jpg

Tak wlasnie zrobilem. Niestety, zeby tryb nocny dzialał to nie moze byc ustawionego zadnego motywu w telefonie, dziala on tylko na fabrycznych ustawieniach tapety i wygladu ikon. Mi to nie przeszkadza, bo d AA podlaczam zawsze 1 telefon prywatny, ktory sluzy mi tylko do rozmow, jednak to tez pewna niedogodnosc.

pike
12-05-2019, 20:04
Masz rację. Ja doinstalowalem ikony materiał Dark. I dodałem ulubiona tapetę. Reszta jest ok.

stew66
12-05-2019, 22:34
Jaki numer wersji Android Auto używacie aktualnie?

gregorb77
13-05-2019, 09:27
Moja wersja AA na 1-ym telefonie to 3.7.58044
Na 2-im: 4.2.591444

stew66
13-05-2019, 12:08
U mnie dziś zaktualizowałem do 4.2.591444

smiechu
13-05-2019, 16:56
4.2.591444 i dalej nie ma opcji skierowania wszystkich dźwięków AA na zestaw słuchawkowy BT.

focusik09
13-05-2019, 19:41
Moja wersja AA na 1-ym telefonie to 3.7.58044
Na 2-im: 4.2.591444

A w opcjach programisty AA próbowałeś ustawić noc?

Norb.81
13-05-2019, 19:50
Heja, wiesz jak flashować boxa? chce zrobić to samo co ty plus jeszcze dongle z GPS może sie udac fajny gadżet.Trzeba wgrać bootloader a następnie soft można wgrać z pendriva. Ja mojego Mi Boxa 4k kupiłem już z wgranym bootloaderem, dlatego nie wiem jak siè to robi. Ale myślę że na XDA forum szybko znajdziesz instrukcje jak to zrobić. Ale odradzam. Wszystko po podłączeniu Synca staje się problematyczne. Jak coś się wysypie to musisz podłączyć monitor z HDMI żeby mieć obraz z Boxa i módz rozwiązać problem. Box ma problem z zarządzaniem ramem i ubija AA a jego ponowne uruchomienie to restart Boxa. Jak to nie pomoże to bieg do domu po monitor. Dobrze że ja mam fabryczne gniazdo 220V [emoji23] Ja już zakończyłem zabawę z Boxem. Myślę o tablecie i zabudowaniu go we wnęce pod panelem klimatyzacji. Z wymiarowałem wnękę. Teraz jak mam chwile czasu to robię projekt w CAD-ie następnie zakup tabletu i zlecę jakieś firmie wyfrezowane tego na CNC w jakiej twardej czarnej ładnej piance. Efekt końcowy chce żeby był jak w Audi z dolnym monitorem do klimatyzacji. Co prawda mam mało czasu. Ale może się uda ogarnąć. Fajnie by było mieć na dole ekran multimedialny z androidem. Fakt trochę wajcha od skrzyni będzie przesłaniać ekran. Ale automat w trybie "D" problemu nie ma.

gregorb77
13-05-2019, 21:35
A w opcjach programisty AA próbowałeś ustawić noc?

To nic nie pomagało.

Radek_Ranger-
15-05-2019, 15:51
Trzeba wgrać bootloader a następnie soft można wgrać z pendriva. Ja mojego Mi Boxa 4k kupiłem już z wgranym bootloaderem, dlatego nie wiem jak siè to robi. Ale myślę że na XDA forum szybko znajdziesz instrukcje jak to zrobić. Ale odradzam. Wszystko po podłączeniu Synca staje się problematyczne. Jak coś się wysypie to musisz podłączyć monitor z HDMI żeby mieć obraz z Boxa i módz rozwiązać problem. Box ma problem z zarządzaniem ramem i ubija AA a jego ponowne uruchomienie to restart Boxa. Jak to nie pomoże to bieg do domu po monitor. Dobrze że ja mam fabryczne gniazdo 220V [emoji23] Ja już zakończyłem zabawę z Boxem. Myślę o tablecie i zabudowaniu go we wnęce pod panelem klimatyzacji. Z wymiarowałem wnękę. Teraz jak mam chwile czasu to robię projekt w CAD-ie następnie zakup tabletu i zlecę jakieś firmie wyfrezowane tego na CNC w jakiej twardej czarnej ładnej piance. Efekt końcowy chce żeby był jak w Audi z dolnym monitorem do klimatyzacji. Co prawda mam mało czasu. Ale może się uda ogarnąć. Fajnie by było mieć na dole ekran multimedialny z androidem. Fakt trochę wajcha od skrzyni będzie przesłaniać ekran. Ale automat w trybie "D" problemu nie ma.

Czyli trzeba pozostać przy smartfonie ;), zatem musze kupić taki który da się zrootować.

Norb.81
16-05-2019, 12:56
Najprościej by było kupić Smarta jakiegoś niedrogiego, zrotować, wywalić z niego wszystko, zostawić eq jakiś dobry i aplikacje multimedialne oraz AA. Następnie wszystko to wrzucić do Autostartu. Procesy telefonu, SMS, itp ubić. Schować telefon w podłokietnik i kwita. Jednak dalej jest problem z obsługą dwóch telefonów przy aktywnym Android Auto w Sync. Głosowe sterowanie syncem nie działa tylko Asystent Google. Lista połączeń i książka wyświetla się z podłączonego telefonu po kablu, drugi telefon połączony po Bluetooth pozwala tylko na odbieranie połączeń. Szkoda czasu na takie rzeźby bo to nie działa w sposób komfortowy i bezproblemowy. Kolejna sprawa. Auto odłącza ładowanie telefonu po zamknięciu. W zimie przy -5 rano telefon będzie miał 0% baterii i nawet go nie włączymy dopiero jak naładuje z 1% bez sens. Szkoda czasu.

Karwos00
16-05-2019, 20:23
Bardzo proszę o pomoc. Dzisiaj sprawdziłem wersję SYNC3 - 1.0 i na stronie forda znalazłem info że jest aktualizacja do 3.0. Wszystko poszło sprawnie - wgrałem na pendriva - w samochodzie od razu się zainstalowało (2016 C-max Energi z nawigacją). Wszystko wgrało się w języku polskim.

Wszystko przebiegło pomyślnie - ale nie ma nawigacji - rozumiem że tak ma być bo wiadomo że nie ma mapy - to mnie jednak nie martwi.

Zacząłem bawić się Android Auto - zainstalowałem - podłączyłem kablem i wszystko działa. Zainstalowałem Sptify - gra ale po naciśnięciu słuchaweczek wyświetla się tylko :
Wygląda na toże spotifi w tej chwili nie działa - ale działa.

Potem zacząłem się bawić AA MirroR + AA Unlock - przestała działać ta ikonka śłuchaweczki - tylko migający czarny ekran i powrót do strony głównej. Odinstalowałem wszystko , restart i ponowna instalacja AA.

I dalej to samo - po naciśnięciu Słuchaweczek tylko miga ekran i wraca do strony głównej. Po instalacji Spotify albo miga albo pojawia się napis jak wyżej - czyli nie można niczym sterować.

Nawigacja google działa prawidłowo.

Co może być przyczyną takie "nie działania" Nawet jak nie ma Spotifi to ekran miga po naciśnięciu słuchaweczek - jakby nie mogło się załadować.

Czy to może być spowodowane tym AA mirror - choć jest już odinstalowany.

DOPISANE

Co ciekawe - zainstalowałem na telefonie WAZE. Działa - ale jak w AA w telefonie wcisnę słuchaweczki to się wyłącza AA jakby w coś nie dawało rady wejść

Telefon to MEIZU M6 Note.
Architektura AARch 64
arm64-v8a
chipset qualcom 8 rdzeni.
Flyme 7.1.1.0G

Wydaje mi się że wybrałem dobrze wersję androida arm64-v8a

wowo213
19-05-2019, 08:04
Może w AA odblokuj opcje programistyczne i zaznacz,żeby aplikacje z nieznanych źródeł pokazywało
https://www.howtogeek.com/271132/how-to-enable-developer-settings-on-android-auto/

:)

michałek
20-05-2019, 16:27
A jednak, da się po WiFi. Tylko dla "bardzo chcących"
https://labs.xda-developers.com/store/app/uk.co.borconi.emil.aagateway

Norb.81
20-05-2019, 16:43
Dla mnie AA po WiFi jest trochę nie praktyczne, bo przy włączonej muzyce i ciągle działającym AA ze wszystkimi usługami baterie wydrenuje w trzy godziny. Miało by to sens jak by w aucie była ładowarka bezprzewodowa np w dolnej półce pod deską rozdzielczą.

Norb.81
20-05-2019, 16:45
A tak w ogóle to lada moment będzie nowe AA naprawdę nowe. W raz z tą wersją będzie już oficjalne wsparcie na Polskę.
https://www.dobreprogramy.pl/android-auto-nowy-interfejs-motyw,News,101732.html

Norb.81
20-05-2019, 16:49
Szkoda tylko że Synca Ford nie zaktualizuje bo brakuje wskazówek na liczniku w nawigacji google. Jest tylko kompas. Szkoda...

Norb.81
21-05-2019, 11:18
Panowie a co myślicie o takim rozwiązaniu.
https://carperformance.se/product/mondeo-sync-3-android-system/
Wszystkie problemy i ograniczenia Sync 3 przestają istnieć.

totek2
21-05-2019, 13:21
Ja chyba za mało w aucie czasu spędzam żeby tyle kasy wydać na możliwość uruchomienia aplikacji których nawet na telefonie nie używam :)
Dla mnie do jazdy potrzebne są mapy google i Yanosik. Yanosika mam jako urządzenie, mapy po kablu z telefonu.

Norb.81
21-05-2019, 14:51
Można na Aliexpress kupić taniej. Widziałem za nawet 310 Euro. Ten chłopek ma drogo, ale daje gwarancję 12M oraz zapewnia obsługę po sprzedażową oraz aktualizację Androida, więc nie ma ryzyka ale 512 Euro z wysyłką i dodatkami to trochę drogo. Chodź są może i tacy co im nie drogo [emoji23]
Pytanie do tych bardziej co siedzą w Syncach głębiej, czy takie rozwiązanie jest sensowne. Co myślą o tym. Po za ceną rzecz jasna, bo ta jest bolesna na pewno.

stew66
22-05-2019, 16:51
Wyszła nowa wersja Android Auto v. 4.3.591844
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-4-3-5918-release/android-auto-google-maps-media-messaging-4-3-591844-release-android-apk-download/

Norb.81
23-05-2019, 09:03
Wyszła nowa wersja Android Auto v. 4.3.591844
https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-4-3-5918-release/android-auto-google-maps-media-messaging-4-3-591844-release-android-apk-download/Wreszcie obsługuje YouTube Music oraz wspiera equalizery na telefonie. Super!

skitomek
28-05-2019, 11:35
Ratunku. Borykałem się z android auto - działy tylko mapy Googla i to po akrobacjach z wychodzeniem z Synca. Wymieniłem telefon, działa prawie wszystko tak jak należy. Ale poprzez OK Google mogę wybierać tylko adresy do nawigacji, a nie mogę wybrać sobie głosowo muzyki ze Spotify. Android Auto i Spotify zaktualizowane do najnowszych wersji, Sync w softem 18025.

Macie jakiś pomysł? Bo mnie szlag już trafia. Tak bardzo zmarnowany potencjał.

michałek
28-05-2019, 11:38
U mnie też to nie działa. To podobno zryte jest bardzo. Poczekaj na zapowiadaną na to lato rewolucje w AA, mają usprawnić obsługę głowową też. "OK google" chętnie opowie ci suchar ale coś pożytecznego to już rzadko.

miroos
28-05-2019, 11:48
C do działania AA Ok Google z Spotify - działało to przez chwilę nawet fajnie po wprowadzeniu asystenta google - ale jakiś czas temu google zablokowało tą funkcjonalność (wyszukiwanie muzyki w Spotify) dla krajów gdzie nie ma oficjalnego wsparacia AA ... takie to humory gugla - ja też zastanawiałem się chwilę o co chodzi ale znalazłem takie info.
Ale inne funkcje asystenta działąją - np opowiadanie ciekawostek i inne :)

pike
28-05-2019, 12:45
Trochę podjaralem się tym YouTube music, żałuję jednak ze nie ma obrazu jak na telefonie. A może ktoś ma?

Norb.81
28-05-2019, 19:54
Spoty działa przez Ok Google. Trzeba w ustawieniach Asystenta Google ustawić jako domyślny odtwarzacz Spoty. Następnie nie nasiąkać przycisku na kierownicy tylko wypowiedzieć komendę "Ok Google", następnie "odtwarzaj (tytuł, wykonawca) w niektórych telefonach wymaga to potwierdzenia przez kliknięcie na ekranie telefonu w wyszukanego wykonawcę. U mnie to działa bez potwierdzenia. Jeśli chodzi o inne momenty to działa mi:
Zadzwoń do (nazwa kontaktu)
Wyślij wiadomość Wchats App
Wyślij wiadomość SMS
Przeczytaj SMS
Przeczytaj Wiadomość Wchats App
Pogoda
Komendy do nawigacji google.

Co mnie denerwuje to że w Sync 3 jak włączymy AA to tracimy dostęp do Mapy samochodowej, odtwarzacza bluetooth, wbudowanej aplikacji telefonu, a na ekranie domowym znika miniatura mapy. Fajnie jak by oba systemy działały nie zależnie.

W Oplowskim InteliLink w Moim drugim aucie działa to perfekcyjnie. Android Auto działa po kliknięciu ikony "Projekcja" mamy AA jak klikniemy "Home" mamy w pełni funkcjonalny inteliLink. Możemy kożystać z aplikacji telefonu lub z telefonu AA możemy przełączać się między nawigację wbudowaną nawigacja a googlowska. Ale nie będę narzekał :-)

Norb.81
28-05-2019, 19:57
[QUOTE=Norb.81;3136673]Spoty działa przez Ok Google. Trzeba w ustawieniach Asystenta Google ustawić jako domyślny odtwarzacz Spoty. Następnie nie nasiąkać przycisku na kierownicy tylko wypowiedzieć komendę "Ok Google", następnie "odtwarzaj (tytuł, wykonawca) w niektórych telefonach wymaga to potwierdzenia przez kliknięcie na ekranie telefonu w wyszukanego wykonawcę. U mnie to działa bez potwierdzenia. Jeśli chodzi o inne momenty to działa

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190528/5fef82da6017ca391d448dab1bd3c6c3.jpg

Norb.81
28-05-2019, 20:35
Mało tego.. można sterować całym spoty za pomocą głosu.
Należy powiedzieć:
Ok Google Play
Ok Google Pause
Ok Google następny utwór
OK Google zamknij aplikacje.
W aucie to nie przecenione.

Należy pamiętać że nie używamy przycisku na kierownicy tylko korzystamy z komendy Ok Google. Powyższe komendy działają po wykonaniu ustawień o których pisałem wcześniej.

skitomek
29-05-2019, 07:29
[QUOTE=Norb.81;3136677][QUOTE=Norb.81;3136673]Spoty działa przez Ok Google. Trzeba w ustawieniach Asystenta Google ustawić jako domyślny odtwarzacz Spoty. Następnie nie nasiąkać przycisku na kierownicy tylko wypowiedzieć komendę "Ok Google", następnie "odtwarzaj (tytuł, wykonawca) w niektórych telefonach wymaga to potwierdzenia przez kliknięcie na ekranie telefonu w wyszukanego wykonawcę. U mnie to działa bez potwierdzenia. Jeśli chodzi o inne momenty to działa

Zaznaczone mam w ustawieniach asystenta Spotify jako domyślny program do muzyki. Natomiast na poprzednim telefonie działała komenda głosowa "graj". Popołudniu sprawdzę "odtwarzaj" ;-) Bo na to nie wpadłem...

stew66
29-05-2019, 07:34
Słowo "odtwarzaj" może być kluczem do sukcesu.

Norb.81
29-05-2019, 08:54
Możesz sprawdzić teraz. Nie potrzebujesz uruchamiać AA żeby to sprawdzić
Wypowiedź:
Ok Google -> Odtwarzaj Katy Pary Jak się uruchomi spoty a nie będzie grało to: Ok Google -> Play
Później możesz wypowiadać Ok Google następny utwór lub Ok Google Pause itd itp

Norb.81
29-05-2019, 09:00
Aaa bardzo ważne! Żeby sterować Spoty komendami głosowymi to należy w opcjach programistycznych telefonu uruchomić "nie wygaszaj ekranu podczas ładowania" lub ustawić tak telefon żeby telefon nie wymagał odcisku palca lub hasła blokady ekranu będąc połączonym z Syncem. W Polsce Asystent Google nie działa na zablokowanym ekranie (jeszcze) o ile uruchomimy spoty to nie posterujemy nim jeśli ekran się za blokuje. Ja mam ustawione tak że jak podłączę telefon do USB Synca to ekran się nie blokuje. Wszystko działa bajecznie nawet po zwykłym Bluetooth nie tylko z AA

skitomek
30-05-2019, 09:12
Polecenie "odtwarzaj" nie działa - komunikat z asystenta że nie rozumie, ale się uczy... Wybiórczo działa "play" wykonawca/utwór. Wybiórczo bo raz na czas zamiast oczekiwanej muzyki jestem kierowany do najbliższego salonu Play;-)

Jako ciekawostka "play" działa lepiej z niepolskimi nazwami wykonawców.

A było kiedyś tak dobrze ;-(

miroos
04-06-2019, 08:16
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/android-auto-aplikacja-w-google-play-polska.html

Niby oficjalnie dostępny w PL od dzisiaj - u mnie nadal nie ma - ale mam nadzieję jak to w google że pójdzie to falami i niedługo nie trzeba będzie używać apk mirror żeby zaktualizować AA.
Dajcie znać czy u Was da się zainstalować przez google play? (pytanie do ludzi z PL)

Booge
04-06-2019, 08:19
U mnie cisza na razie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

hwk
04-06-2019, 08:20
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/android-auto-aplikacja-w-google-play-polska.html

Niby oficjalnie dostępny w PL od dzisiaj - u mnie nadal nie ma - ale mam nadzieję jak to w google że pójdzie to falami i niedługo nie trzeba będzie używać apk mirror żeby zaktualizować AA.
Dajcie znać czy u Was da się zainstalować przez google play? (pytanie do ludzi z PL)

Nadal "Aplikacja jest niezgodna ze wszystkimi Twoimi urządzeniami."

Booge
04-06-2019, 08:23
Niestety, wygląda na to że to tylko plotka
Idąc za
https://www.dobreprogramy.pl/android-auto-polska-jak-pobrac,News,102218.html

Android Auto oficjalnie w Polsce? Google zaprzecza

Ostatnio w sieci pojawiły się informacje, iż Android Auto trafił już oficjalnie do Polski, a przez to jest dostępny w Sklepie Play. Niestety, w redakcji nie udało nam się tego potwierdzić. Żaden z kilkudziesięciu dostępnych nam smartfonów nie pozwolił na pobranie aplikacji z tego źródła, choć telefony są przypisane do różnych użytkowników.
Potwierdzenie w tym zakresie uzyskaliśmy także od Biura Prasowego Google – Android Auto nie jest na tę chwilę wdrażany na nowe rynki. Dostępność aplikacji w Sklepie Play w Polsce jest więc najpewniej elementem testów, a mogą na nią trafić tylko niektórzy użytkownicy.

Norb.81
04-06-2019, 12:44
Sprawdziłem w zasobach Google Play na Polskę, jak się ustawi region Polska aplikacja się nie pojawia. Nie ma prawa się pojawić tym bardziej w sklepie na telefonie, chyba że.... Ustawimy w telefonie Język Polski, region Stany Zjednoczone to wtedy jest apka w języku polskim oficjalnie dostępna. Na tej podstawie chyba autor wywnioskował że jest już na Polskę dostępne.

Ale spokojnie. Zupełnie nową wersja 5.0 będzie już dostępna na wakacje w Polsce

Norb.81
26-06-2019, 08:19
Jest dostępna nowa wersja Android Auto. Podobno ma już dostępny ciemny interface ale jeszcze nie ma całkiem nowego. Zainstalowałem i po testuję.
Ver.
Android Auto - 4.4.5923

Do pobrania z APK Mirror

Więcej info

https://www.dobreprogramy.pl/amp/android-auto-nowy-interfejs,News,102518.html

elfi
26-06-2019, 08:31
U mnie nic się nie zmieniło. Sync3

Booge
26-06-2019, 08:46
Ale spokojnie. Zupełnie nową wersja 5.0 będzie już dostępna na wakacje w Polsce

O, a to skąd masz takie rewelacje? Byłoby super. Ja niestety z racji ograniczeń mojego telefonu nie mam możliwości instalacji APK spoza sklepu Play [emoji31]

elfi
26-06-2019, 09:18
https://www.tabletowo.pl/nowy-android-auto-u-pierwszych-uzytkownikow/

Norb.81
26-06-2019, 09:23
O, a to skąd masz takie rewelacje? Byłoby super. Ja niestety z racji ograniczeń mojego telefonu nie mam możliwości instalacji APK spoza sklepu Play [emoji31]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaŚledzę portale technologiczne dosyć intensywnie i na paru z nich było o tym wspomniane. Również na portalu CNet było wspomniane że aktualizacja 5.X ma rozszerzyć wsparcie na europę wschodnią.

Jeśli chodzi o twój telefon... Nie możesz włączyć trybu programisty by zainstalować apkę z źródła zewnętrznego?

Booge
26-06-2019, 09:57
Śledzę portale technologiczne dosyć intensywnie i na paru z nich było o tym wspomniane. Również na portalu CNet było wspomniane że aktualizacja 5.X ma rozszerzyć wsparcie na europę wschodnią.

Jeśli chodzi o twój telefon... Nie możesz włączyć trybu programisty by zainstalować apkę z źródła zewnętrznego?

W takim razie pozostaje czekać przeskakując niecierpliwie z nogi na nogę. [emoji16]

Niestety telefon jest służbowy i mój pracodawca ma nad nim pełną kontrolę.

Dzięki za dobre informacje [emoji1303]

Norb.81
26-06-2019, 10:44
W takim razie pozostaje czekać przeskakując niecierpliwie z nogi na nogę. [emoji16]

Dzięki za dobre informacje [emoji1303]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu TapatalkaEee. Włącz tryb programisty zainstaluj apkę i wyłącz go ponownie. Nikt się nie po łapie.

Booge
26-06-2019, 11:24
Eee. Włącz tryb programisty zainstaluj apkę i wyłącz go ponownie. Nikt się nie po łapie.

To niestety nie jest takie proste. Ale dzięki za radę [emoji1303]

marcin'ek
27-06-2019, 10:32

Heh, no ja mam to samo tylko z tabletem ktory robi za centrum lacznosci i navi. Brak mozliwosci wejscia nawet do ustawien.

yaris1
27-06-2019, 11:22
Eee. Włącz tryb programisty zainstaluj apkę i wyłącz go ponownie. Nikt się nie po łapie.

Nie trzeba uruchamiać trybu programisty by instalować zewnętrzne APK. Podczas próby instalacji android pyta czy zezwolić na instalowanie zewnętrznych aplikacji zaznacz tak i po kłopocie

String
27-06-2019, 11:28
Witam, szybkie pytanie:
w służbowym Transicie mam SYNC3 ver.3.0.
Standardowo mam podłączonego Samsunga A6 po kabelku oraz BT. Niestety co chwila rozłącza mi BT. Wina telefonu czy softu w SYNC3?

jeśli chodzi o SYNC3 jak napisałem:
- wersja oprogramowania 3.0
- kompilacja 18025_Product
-wersja Gracenote: 1.1.1.1127 (EU-0010)

Z góry dziękuję.

yaris1
27-06-2019, 11:52
Witam, szybkie pytanie:
w służbowym Transicie mam SYNC3 ver.3.0.
Standardowo mam podłączonego Samsunga A6 po kabelku oraz BT. Niestety co chwila rozłącza mi BT. Wina telefonu czy softu w SYNC3?

jeśli chodzi o SYNC3 jak napisałem:
- wersja oprogramowania 3.0
- kompilacja 18025_Product
-wersja Gracenote: 1.1.1.1127 (EU-0010)

Z góry dziękuję.

Jeśli zrobiłeś aktualizacje do androida 9 to może to być wina telefonu

String
27-06-2019, 12:00
Jeśli zrobiłeś aktualizacje do androida 9 to może to być wina telefonu

Wersja systemu Android 8.0.0

cattani75
27-06-2019, 12:55
Mnie też S3 często rozłącza BT na Android 8.

yaris1
27-06-2019, 14:52
1.A robiliście reset ustawień sieciowych?
2. Może macie oszczędzanie energii włączone
3. Rozłącza podczas strumienia audio też czy tylko podczas czuwania?

cattani75
27-06-2019, 15:26
2 x nie. A rozłącza się w czasie czuwania lub w czasie rozmowy. Ale nie zawsze. Czasami.

yaris1
27-06-2019, 15:58
To zrob reset ustawień sieciowych, po tym będziesz musiał znowu wpisać hasło do Wi-Fi i na nowo sparować bluetooth. Spróbuj nie zaszkodzi a może pomóc

forttres
27-06-2019, 18:22
Też miałem ten problem, dopiero aktualizacja synca pomogła.

marcin'ek
28-06-2019, 08:16
Mnie też S3 często rozłącza BT na Android 8.Mi tez rozlaczalo BT na czuwaniu (i od razu laczyl sie spowrotem), ale przy rozmowie nie zauwazylem. Jednak od statniej aktualizacji Andka w kwietniu, nie kojarze zeby sie ostatnio rozlaczal. Dzisiaj widze ze pojawila sie nowa aktualizacja.
yaris1 parowanie od nowa telefonu nic nie dawalo - probowalem. Natomiast od aktualizacji synka do 3.0, brak jakich kolwiek nowych aktualizacji do Sync.

meerec
28-06-2019, 09:47
Orientuje się ktoś może czy/kiedy zostanie wprowadzona możliwość dodawania zdarzeń w Google maps z poziomu wyświetlacza auta?

elfi
28-06-2019, 09:55
Pewnie tak, ale kiedy?

marcin'ek
28-06-2019, 10:22
... możliwość dodawania zdarzeń w Google maps z poziomu wyświetlacza auta?

A to wogole mozna dodawac? Bo troche uzywam GM i nie widzialem takiej opcji. Nawet liczylem ze skoro dodali fotoradary to i taka opcje dodali.

cattani75
28-06-2019, 10:24
Można, w ostatni weekend zauważyłem.

marcin'ek
28-06-2019, 10:35
Ej no, faktycznie, wkoncu moze google zastapi inne navi [emoji6]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190628/874ac7e0b0a73d024bb4ccb9e56cb039.jpg

elfi
28-06-2019, 11:39
Mam prędkość, ale dodawania zdarzeń już ie :(. Czy trzeba jechać żeby ta opcja się pojawiła?

marcin'ek
28-06-2019, 23:57
Mam prędkość, ale dodawania zdarzeń już ie :(. Czy trzeba jechać żeby ta opcja się pojawiła?Nie, tylko wylazlem na plac. Tzn. wyznaczylem tez trase zeby mapy przeszly w tryb samochodowy (czy jak to nazywaja). Gdzies czytalem ze te nowinki nie sa dostepne u wszystkich od razu. Ale bodaj wczora zrobilem tez swieza aktualizacje andka + m.in. mapy googla.

Booge
29-06-2019, 08:39
Gdzies czytalem ze te nowinki nie sa dostepne u wszystkich od razu.

Dokładnie tak. Przy części usług Google włącza nowe funkcjonalności po trochu. To znaczy trochę tym, trochę tamtym aż w końcu wszyscy będą mieli po równo [emoji6]. Trzeba cierpliwie czekać.

Olokielce
14-07-2019, 18:52
cześć, mam problem z podłączenie telefonu Huawei P20 przez USB, port nie widzi telefonu, testowałem na kilu kablach, muzyki z peandrive też nie mogę wyszukać, chciałem uruchomić AA i nie wiem o co chodzi, SYNC2

Bump: