Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Sync 3 - podłączenie i działanie Android Auto

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

djanek
13-10-2022, 18:26
Pomogło??

arturek
15-10-2022, 17:11
Mam pytanie, czy u Was też połączenia przewodowe z android auto jest często przerywane - w kółko się włącza i wyłącza.[...]

W innym watku, kolega opisywał podobny problem - skończyło się na wymianie gniazda USB w aucie i dopiero to pomogło

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3419691&postcount=4

pozdrawiam
Arturek

fido
15-10-2022, 22:39
Czy ewentualnie może ktoś podrzucić jak dobrać się do USB w Ford Escape 2018r tego przy zapalniczce. Jak rozebrać konsolę ? Tak żeby czegoś nie popsuć.

Spartanin
19-10-2022, 10:58
Witam czy ktoś byłby w stanie podpowiedzieć jak połączyć SYNC 3 z iPhone ????
Jaka aplikacje muszę ściągnąć ?? Gdzie jej szukać ??? Czy w ogóle jest dostępna w naszym rejonie na iPhone ??
Dziękuje
Pzdr

p.saw
19-10-2022, 13:19
Chcesz połączyć Sync3 z Iphone po BT czy używać CarPlay z kablem?
Czy tak trudno znaleźć coś na ten temat w net?

15 sekund szukania u wujka G i proszę:
https://support.apple.com/pl-pl/HT205634 - CarPlay
https://www.youtube.com/watch?v=gVcwWujHE9Q - połączenie po BT

Spartanin
20-10-2022, 09:40
Ok dzięki , tak mam już zestawienie z SYNC 3 ( rozmowy, kontakty , Siri ) , jednak chodziło mi bardziej o używanie you tube i innych aplikacji z telefonu . a to jakoś nie może mi ruszyć…

michałek
20-10-2022, 09:52
Pytanie z innej beczki, czy AA obsługuje dwie karty SIM? Informacje o tym widziałem już jakieś 1.5 roku temu, ktoś pokazywał jak to działa, a u mnie ciągle nic! W międzyczasie zmieniłem telefon na nowy. Sprawdzałem też opcje wymuszania pytania o kartę. Jakoś pełno informacje że to jest, tylko nie u mnie. Oczywiście wiem, że Sync nie ma nic do rzeczy.

LukaszW
20-10-2022, 12:52
Witam,

Mam problem z uruchomieniem Android Auto na Sync III.
Na wyświetlaczu radia pojawia się komunikat "SYNC próbuje inicjalizować Android Auto. Sprawdź urządzenie". Natomiast na telefonie mam w sekcji USB kontrolowane przez wybrane "To urządzenie". Z kolejnej sekcji Użycie USB do nie mogę nic wybrać. Co robię źle? W załączniku screen z telefonu oraz zdjęcia z radia. Sprawdzałem dwa kable USB.

Miałem podobny problem i winny się okazał kabel usb, za mały transfer na kablu, kupiłem taki co ma 5Gb transferu i śmiga aż miło

Rafi22
24-11-2022, 10:07
Wykałaczka i oczyść gniazdo usb w telefonie
To nic nie dało. Pomogło natomiast wgranie ostatnio najnowszych wersji AA (dokładnie 8.5.624523, bo wgrywałem kilka). Wszystko pięknie chodzi, bez żadnych problemów.

zywieccc
26-11-2022, 17:22
Mam dokładnie to samo.
Obejście jest takie, że:
1. Dzwoni telefon.
2. Odpinam przewód łączący Smartfon (w moim przypadku S21) z autem.
3. Odbieram połączenie.
4. Podpinam przewód kontynuując rozmowę.

Też się z tym męczę, ale nie znalazłem rozwiązania...
Mam ten sam problem, czy udało się Wam znaleźć rozwiązanie?

michałek
27-11-2022, 19:15

Miałem tak w starym telefonie. To coś związanego z dwiema kartami SIM i dialerem. Zainstalowałem oddzielny program do dzwonienia "True Phone" i wtedy pomogło. Do dziś go używam bo przynajmniej nie zmienia mi się sposób odbierania rozmów co pół roku - każdy update softu nowy telefon zawsze inaczej było - to coś przesunąć, to nacisnąć, teraz tu guziki a potem tam, szlak mnie trafiał, tak przynajmniej zawsze dzwonie i odbieram tak samo.

zywieccc
28-11-2022, 11:01
Miałem tak w starym telefonie. To coś związanego z dwiema kartami SIM i dialerem. Zainstalowałem oddzielny program do dzwonienia "True Phone" i wtedy pomogło. Do dziś go używam bo przynajmniej nie zmienia mi się sposób odbierania rozmów co pół roku - każdy update softu nowy telefon zawsze inaczej było - to coś przesunąć, to nacisnąć, teraz tu guziki a potem tam, szlak mnie trafiał, tak przynajmniej zawsze dzwonie i odbieram tak samo. Tylko u mnie jak telefon podłączony poprzez bluetooth odbieram normalnie, bez problemu. Nie słyszę rozmówcy i on mnie tylko jak mam podłączony telefon poprzez kabel i działa android auto. Podają na necie fix, by zmienić w ustawieniach dzwięk dzwonka na ten z telefonu ale u mnie to nie pomaga. Gdzieś wyczytałem, że pomogło uaktualnienie softu, ja mam wersję 3.4 kompilacja 19274. Wczoraj chciałem uaktualnić do sync 3.4 22251 ale nie podjął aktualizacji samochód wypluwając error01. Muszę się podoktoryzować w tym temacie :/

darnag
06-01-2023, 19:16
Zadałem pytanie ale chyba w nieodpowiednim dziale. Mam pytanie czy komuś po zainstalowaniu najnowszego android auto Coolwalk w Sync 3 nastąpiły jakieś zmiany. Miał podobno być inny podział ekranu, ikony najczęściej uzywanych aplikacji. U mnie w mondeo bez zmian.

arturek
06-01-2023, 19:34
Witam

U mnie w telefonie po aktualizacji telefonu do najnowszej wersji, wiele programów czy opcji przestało działać => straciłem trochę czasu aby przywrócić działanie

Zmian w AA nie zauważyłem

pozdrawiam
Arturek

darnag
07-01-2023, 09:25

Też tak miałem. Pomogło po restarcie telefonu, wykasowaniu połączenia android auto i wykasowaniu pamięci AA w telefonie.

zywieccc
08-01-2023, 10:12
Też tak miałem. Pomogło po restarcie telefonu, wykasowaniu połączenia android auto i wykasowaniu pamięci AA w telefonie.Problem mi się rozwiązał w sumie sam, nie wiem czy aktualizacja do Andka 13 czy coś innego ale odbieram i rozmawiam teraz normalnie.

mkrek
10-01-2023, 13:58
Mam sync3.4 w wersji 32GB USA. Po sprawdzeniu jest zajęte 25 GB :(. Jest jakiś sposób upgrade EU?

orbik1987
10-01-2023, 14:11
Zadałem pytanie ale chyba w nieodpowiednim dziale. Mam pytanie czy komuś po zainstalowaniu najnowszego android auto Coolwalk w Sync 3 nastąpiły jakieś zmiany. Miał podobno być inny podział ekranu, ikony najczęściej uzywanych aplikacji. U mnie w mondeo bez zmian.

Podział ekranu miał być z tego co pamiętam nie wszędzie w tym samym czasie, a poza tym nie w każdym aucie to będzie działać. Tak jak i teraz wygląd i podział jest już w niektórych samochodach.

mayak
10-01-2023, 14:15
Mam sync3.4 w wersji 32GB USA. Po sprawdzeniu jest zajęte 25 GB :(. Jest jakiś sposób upgrade EU?

Trzeba wgrać okrojony soft EU

mkrek
11-01-2023, 09:53
Trzeba wgrać okrojony soft EU

Map generator na Cyanlabs pokazuje przewidywane potrzebne miejsce 11 GB :(. Mapa PL 2,4 GB + głos PL 1,6 GB + licencja + pliki wymagane i do tego potrzebne jest jeszcze miejsce wolne na rozpakowywanie plików. Nie patrzeć na to i przygotować takiego usb i przejdzie?

Rafi22
13-01-2023, 12:34

Z tego co ja wiem, zmiany w wyglądzie mają status "dla wszystkich", ale będą udostępniane stopniowo. Ja też po instalacji najnowszego AA nie mam jeszcze nowego wyglądu.

rufik
14-01-2023, 21:50
U mnie jest nowy wygląd w S-Max II + Pixel 7 na A13.

Wysłane z mojego Pixel 7 Pro przy użyciu Tapatalka

klimczop
23-01-2023, 10:27
Co do nowego interfacu Android Auto z dzielonym ekranem to mój poziom irytacji jest poziom HARD

Posiadam Forda C-Maxa (2018r) z systemem Sync 3

Mój telefon to Galaxy Note 10+ na Androidzie 12, release Android Auto 8.5.624594, wersja map google 11.60.0703

Telefon Żony to S20 FE także na Androidzie 12 i release Androida Auto ten sam czyli 8.5.624594 podobnie mapy google 11.60.0703 dokładnie to samo

Nieco ponad tydzień temu po podłączeniu przez Żonę telefonu pojawił się nowy interface przy używaniu map google, pojawiła się dolna belka na której są wszelkie informację o zasięgu, ostatnich używanych aplikacji oraz co najważniejsze w lewym dolnym rogu ikona kwadratu z dwoma mniejszymi kwadracikami w środku, można sobie dzięki temu podzielić interface, mapy goggle po lewej na nieco większym ekranie i na mniejszym po prawym ostatnio używana aplikacja, maksymalnie dwa okienka.
Ogólnie mega fajna opcja to dzielenie

Niestety gdy ja podłączam swojego Note 10+ to dalej mam stary widok w mapach, brak dolnej belki a co za tym idzie brak ikony w której mogę sobie podzielić ekran

Sprawdzałem w ustawieniach Android Auto czy tam ma Żona coś zaznaczonego czego ja nie mam, ale mamy wszystko tak samo ustawione i nie mam pojęcia o co chodzi, dlaczego u mnie nie ma możliwości by podzielić ekran :/

Pewnie nikt tego nie wie czemu tak się dzieje, nawet samo Google :)

Pozdrawiam

tedi_k
23-01-2023, 10:33
...dlaczego u mnie nie ma możliwości by podzielić ekran :/...

'Coolwalk' włączany jest poszczególnym użytkownikom sukcesywnie/kolejno.
Kolegi żona najwyraźniej podoba się bardziej Googlowi niż Kolega - i trzeba się z tym pogodzić. Jak bardzo 'bardziej' można sobie ocenić po odstępie czasu kiedy Kolega dostanie 'coolwalk'.
BTW - to nie jest 'sterowalne' i poziom irytacji nijak na to nie wpłynie...

mayak
23-01-2023, 10:44
Coolwalk nie zależy bezpośrednio od wersji oprogramowania, ale od tego czy dane konto dostało. Ja mam Coolwalk ze 2 miesiące bo zgłosiłem się jako beta tester

Andrzej_K
23-01-2023, 10:56
(...) czy dane konto dostało. (...)

Jakie konto?

tedi_k
23-01-2023, 11:22
Jakie konto?

To, na którym Google zbiera dane z Twojego telefonu... Po IMEI, numerze telefonu, marce i numerze seryjnym czy jeszcze jak tam sobie wymyślili Kolegę identyfikować...:one:
Od dawna wiadomo, że transmisja jest "w obie strony". Inaczej by mapy Google nie wiedziały gdzie jest korek...

mayak
23-01-2023, 11:45
Jakie konto?

konto googlowe

djanek
02-02-2023, 15:28
No i dzisiaj mam zmianę, AA w wersji Coolwalk.
Nie jestem testerem itp. Telefon to P30. Ciekawie to wygląda aczkolwiek Yanosik nie do końca jest dopracowany pod Coolwalk.
Co do zmian to Spotyfi można przewijać nagranie a nie tylko przełączać.
A i żony na S10 także ruszyło
AA wer. . 8.8. 63xxx

p.saw
05-02-2023, 11:29
Co do zmian to Spotyfi można przewijać nagranie a nie tylko przełączać.

Nareszcie :one:

Rafi22
13-02-2023, 13:04
Czy w przypadku nowego AA Coolwalk, można ustawić w dwóch jednocześnie okienkach nawigacje google i Yanosik? Wcześniej mogłem oczywiście mieć tylko jedną nawigację z obrazem np. google ale były słyszalne komunikaty yanosika. Teraz tego nie ma.

djanek
17-02-2023, 18:45
Wcześniej mogłem oczywiście mieć tylko jedną nawigację z obrazem np. google ale były słyszalne komunikaty yanosika. Teraz tego nie ma.

W Yanosiku: Ustawienia-> dźwięki -> kanały audio-> Alarmy
Oraz sprawdź : Ustawienia -> Odtwarzaj dźwięki przez kanał rozmów
__________________________________________________ ______
Oczywiście najpierw uruchamiam Yanosika, a później google maps

fido
17-02-2023, 19:01
Koledzy jak może być przyczyna
Podłączam telefon pod Sync3 i pojawia się komunikat że został uruchomiony AA na Syn3 na na moment wskoczy obraz od AA i zaraz wraca do normalnego układu a na telefonie jest info że AA działa. Czy to może być związane z jakaś aktualizacja czy wadliwym przewodem lub czymś innym.

djanek
17-02-2023, 19:15
Wejdź w ustawienia w telefonie, Aplikacje-> Android Auto ->Pamięć-> Wyczyść dane

fido
17-02-2023, 20:19
Mam Xiaomi Mi 11 Lite 5G i nie widzę AA w aplikacjach pewnie gdzieś trzeba poszukać.

Ok znalazłem dla potomnych trzeba wybrać żeby pokazywało wszystkie aplikacje.

Czyścić wszystkie dane czy pamięć podręczną.

fido
20-02-2023, 18:00
Niestety czyszczenie danych nie pomogło problem pozostał.

memaka
24-02-2023, 18:56
Ja mam podobnie, dlatego zaraz po włączenie kabla USB wyłączam pojawiające się zaraz okienko w telefonie (anuluj) lub nic nie robię "Używać USB do przesyłania Plików?"" i AA działa.
http://https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=127831&stc=1&d=1677277965

fido
25-02-2023, 18:46
Niestety ja robię tak samo. Przetestowałem oryginalny przewód dostarczony z telefonem i na nim AA chodzi więc okazuje się że do mojego Mi11 Lite 5G musi być przewód "specjalnej troski: chociaż wydaje mi się że jakiś czas temu podłączałem na przewodzie Baseus i AA działało dopiero po którejś aktualizacji zaczęło tak się zachowywać.

gkeb
26-02-2023, 20:07
U mnie poszło na kablu z Hama, ale takim bodajże 15-20 cm. Ino ja mam Huawei. Jakoś oryginalnego kabla, te 1,5m w Focusie to nie chciałbym trzymać :) A taki krótki z USBC jest wystarczający.

EW1
12-03-2023, 18:41
Staram się rozgryźć AA i wciąż mam problem z tym, że smartfon nie łączy się z sync3 . W aplikacji naciskając znajdź aplikację nie widzi mi smartfona mimo że jest podłączony kabelkiem pod USB i każe mi go podłączyć poprzez USB. Tak to wygląda że brak jest w sync 3 aplikacji AA . Smartfon OPPO A91 ma fabrycznie AA ale też nie ruszę dopóki sync 3 nie połączy się z AA . Albo mam coś w ustawieniach pokopane albo sync3 Version: 3.4.22251 mam coś namieszane . Mam 2 porty USB i na żadnym nie łaczy mi smartfona jak i na żadnym z kilku kabli

tedi_k
13-03-2023, 21:47
S...W aplikacji naciskając znajdź aplikację nie widzi mi smartfona...

Najwyraźniej - "za dużo praktyki a za mało teorii"...:619:
AA nie ma DOKŁADNIE NIC WSPÓLNEGO z "Aplikacjami" Sync3...
Generalnnie obecnie owe Aplikacje do niczego nie służą i niczego tam "znaleźć" się nie da... Niedawno tam bywał FordPass, ale nawet on stamtąd wypadł...
Ford "zamknął tę ślepą uliczkę" - choć dalej sobie ona jest na belce...

A AA powinna pojawić się "sama z siebie" po podłączeniou kablem telefonu - pod warunkiem, że na owym TELEFONIE AA jest zainstalowane (albo "siedzi w systemie - jak w nowszych modelach, powyżej Androida 10)....

EW1
14-03-2023, 17:01
A AA powinna pojawić się "sama z siebie" ....

No i z tym właśnie problem, że się nie pojawia ale teraz mam chociaż pewność odnośnie ustawień, że to nie to ...
Dziś bawiłem się wszelkimi kabelkami jakie mam w ciężarówce i żaden mi się nie połączył z radiem ani na smartfonie nie pojawiło się menu transferu danych (android auto) zatem zamawiam kable z opisem Android Auto czyli chyba dedykowane i myślę wkrótce dam znać o postępach

sawoj
14-03-2023, 17:35
No i z tym właśnie problem, że się nie pojawia ale teraz mam chociaż pewność odnośnie ustawień, że to nie to ...
Dziś bawiłem się wszelkimi kabelkami jakie mam w ciężarówce i żaden mi się nie połączył z radiem ani na smartfonie nie pojawiło się menu transferu danych (android auto) zatem zamawiam kable z opisem Android Auto czyli chyba dedykowane i myślę wkrótce dam znać o postępach
Odinstaluj wszystkie aktualizacje AA wyczyść pamięć programu sprawdź uprawnienia i spróbuj jeszcze raz.

arturek
14-03-2023, 18:30
[...]
zamawiam kable z opisem Android Auto czyli chyba dedykowane i myślę wkrótce dam znać o postępach

Dedykowane kable do AA, to taka sama ściema (chwyt markietingowy) jak "woda źródlana bez holesterolu"

pozdrawiam

EW1
16-03-2023, 17:16
Jednak 6 kabli było do niczego i dopiero dedykowany zadziałał

fido
18-03-2023, 18:49
Ostatnio także testowałem kilka kabli i rzeczywiście bez problemu działał kabel który był dołączony do telefonu wraz z ładowarką ale także taki kabel widoczny na zdjęciu.
Telefon to Xiaomi Mi 11Lite 5G

pikolo_1
19-04-2023, 10:31
mam pytanie czy da sie uruchomić na na android auto yotube???

fido
19-04-2023, 11:08
Można, nawet udało się uruchomić TV z plików m3u

mcteusz
19-04-2023, 11:12
Zmusiłem kiedyś SYNC3 do wyświetlania filmów z YT.
Z tego co pamiętam konieczny był ROOT smartfona, doinstalowanie kilku apk i zadziałało.
Jak już się udało, nigdy później tego nie użyłem... :)

tedi_k
19-04-2023, 12:29
....Z tego co pamiętam konieczny był ROOT smartfona, ...

Jeśli to telefon androidowy - to nie jest potrzebny root. Wystarczy użyć aplikacji 'AAStore' i poprzez nią doinstalować sobie 'CarTube'.
I tak - jak napisano powyżej - nigdy się tego nie używa. Jak ktoś coś musi obejrzeć to i tak jest szybciej/łatwiej wprost na smartfonie...

Hansolo
19-04-2023, 12:34
Dokładnie jak tedi_k pisze. Mam nie używam, kilka razy spróbowałem na postoju bo tylko wtedy mi działa. Jedynie jak pozgrywam z YT "teledyski" to w trakcie jazdy można słuchać muzyki, a obraz ogląda pasażer. Jak to zrobiłem nie wiem, jakaś aplikacja , Fermata czy coś.

fido
19-04-2023, 12:39
Ipcartv jak się zapłacić jakiś datek to można odtwarzać podczas jazdy o ile pamiętam, tylko to raczej niebezpieczne ;-)

Hansolo
19-04-2023, 12:58
To takiego cuda mi nie trzeba. Wystarczająco dużo ciekawostek widać przez przednią szybę ;)

grzechu913
19-04-2023, 13:03
Ten ipcartv wystarczy zainstalować i po podłączeniu telefonu do sync3 co jeszcze potrzeba ?

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

pokakulka
19-04-2023, 18:32
Panowie krótkie pytanie. Czy jak podłączacie telefon kablem to od razu pokazuje wam się mapa google? W poprzedniej wersji tak było. Teraz (Coolwalk) żeby uruchomić mapy google musze je najpierw odpalić na telefonie żeby były widoczne na Sync.

krzys1968
19-04-2023, 19:02
U mnie uruchamia się bez odpalania na tel.

fido
20-04-2023, 05:11
Ten ipcartv wystarczy zainstalować i po podłączeniu telefonu do sync3 co jeszcze potrzeba ?

Z tego co pamiętam to tak ale głowy sobie uciąć nie dam, tak jak koledzy pisali dawno temu to uruchomiłem i nie pamiętam kiedy korzystałem ostatni raz nawet w między czasie telefon został zmieniony ;-)

mrk26
20-04-2023, 13:49
U mnie odpala bez uruchamiania na tel.

grzechu913
20-04-2023, 14:38
A to jak działa,trzeba opłacić aby uruchomić ,czy tylko się opłaca ,jak chce się oglądać w czasie jazdy ?

fido
20-04-2023, 16:26
Jeśli się chce oglądać podczas jazdy to trzeba dać datek w innym przypadku działa bez opłat. Nie jestem pewien ale po opłaceniu chyba jeszcze coś się dostaję w zamian.

krasny40
10-07-2023, 07:57
Może ktoś pomorze bo już ręce opadają. Przejrzałem cały temat ale odpowiedzi nie znalazłem.
Wybieram się z dzieciakami na wakacje z jazdą głównie nocą. Podłączenie telefonu (S20FE) z zainstalowanym AA po kablu z radiem (Sync 3.0 18025) działa bardzo dobrze. Jest jeden mankament. Nie mogę ustawić głośności komunikatów z maps google na bardzo niskim poziomie. Podczas trwaniu komunikatu oczywiście ściszam do poziomu 1-3 ale przy następnym komunikacie znowu jest na poziomie około 7. Po prostu nie zapamiętuje zadanej głośności. Dodam że po odłączeniu telefonu od radia i ustawieniu celu podróży na wbudowanej nawigacji jest taki sam efekt. Mogę ściszyć komunikaty jedynie do poziomu 7. Poniżej nie zapamiętuje ustawień.
Dodam że ustawienia maps google przejrzałem i wiem że są tam 3 poziomy. W ustawieniach radia nie zauważyłem żeby była taka opcja.

arturek
11-07-2023, 18:48
Witam
Ja to widzę tak:
- android w telefonie się aktualizuje
- AndroidAuto samo się aktualizuje do najnowszej wersji
- i ciągle jest stara wersja Sync 3

Po to są aktualizacje Sync 3 => miedzy innymi aby usunąć błędy, poprawić dzialanie,
poprawić działanie z aplikacjami w nowym AA

Zaktualizuj do najnowszej wersji 3.4.23088 - od tego trzeba zacząć

pozdrawiam
Arturek

krasny40
12-07-2023, 06:43
Dzięki za info. Dokładnie Sync 3 powinienem zaktualizować ale na razie jestem zielony w tym temacie. Przy zakupie auta sprawdziłem tylko czy jestem w stanie zaktualizować po wi-fi i niestety nie wyszukuje najnowszych dostępnych aktualizacji.
Na aktualizacje Synca jest jakiś szybki patent czy jedyny pewny to pendrive z aktualizacją?

arturek
12-07-2023, 19:56
Moim zdaniem - najbezpieczniejszy jest pendrive

Na pierwszej stronie wątku (o aktualizacji Sync 3 ) są wszystkie potrzebne linki - w tym instrukcja instalacji aktualizacji

pozdrawiam

stablo
28-07-2023, 17:49
hejka po latach znowu coś w domu z Forda , mianowicie 2018 Fiesta z Sync 3 na pokładzie 3.0 kompilacja 17276 , niestety walczę , próbuje i za jasną .... nie mogę uruchomić Apple Car Play po kablu .... podłaczam wyskakują komunikaty o potrzebie użytkowania Sync3 i tyle, żadna ikona AppleCar się nie pojawia nic się nie zmienia .
\Zalezy mi na tym aby móc korzystać z NAVI google maps
pliss help me

tedi_k
28-07-2023, 20:23
.... nie mogę uruchomić Apple Car Play po kablu .... ...

Niezbędne jest użycie oryginalnego kabla USB od Apple. Opisane problemy w 90% przypadków spowodowane są użyciem kabla "prawie oryginalnego"...

arturek
28-07-2023, 20:25
.
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3463206&postcount=1312
.

admat_op
03-09-2023, 21:19
Witam,
Po aktualizacji AndroidAuto do wersji 10.2 zaczęły się problemy. Nie wiadomo z jakiej przyczyny aplikacja restartuje się. Podczas wywoływania połączenia z panelu samochodu robi się ciemny ekran i nic przez chwilę nie słychać. Prawdopodobnie w tym momencie też się restartuje AA. Czasem przy połączeniu przychodzącym, ale nie zawsze też tak się dzieje. Czy ktoś zna przyczynę? W poprzedniej wersji AA 9.8 nie było żadnych problemów. Wszystko działało idealnie. Mam Mondeo MK5 z Sync 3.0.

Slawko
04-09-2023, 07:20
Ostatnio także testowałem kilka kabli i rzeczywiście bez problemu działał kabel który był dołączony do telefonu wraz z ładowarką ale także taki kabel widoczny na zdjęciu.
Telefon to Xiaomi Mi 11Lite 5GTaki sam telefon, oraz inne Xiaomi bez problemu działają na kablu z PEPCO za 8zł.

kac1
11-09-2023, 12:26
Witam. Co prawda w tym wątku znalazłem prypadki podobnego problemu jednak nie udało mi się go rozwiązać czytając wątek. Auto Ford Escape 2017, sync 3,4 kompilacja 23188. Opcje AA włączone w menu. Z telefonem żony (Android 13) łączy się bez problemu, natomiast z moim starszym (Android 9 - ostatnia wersja dla której AA jest do pobrania ze sklepu Play po podłączeniu wykrywa telefon i zapamiętuje, wyświetla komunikaty konfiguracyjne i koniec. W telefonie wyświetla komunikat, że połączono z autem a w sync3 próbuje połączyć (na chwilę pojawia się ikona AA i po kilku sekundach znika). Testowane kilka przewodów z oplotem różnych marek (m.in Ugreen, Baseus - które są polecane w necie). Przewodu oryginalnego już nie mam (u żony jest typ USB-C). Czyściłem pamięć AA w telefonie jak i ponownie go instalowałem, usuwałem połączenie z telefonem w sync3 oczywiście bez efektu. Połączenie BT działa bez zastrzeżeń. Proszę o jakieś propozycje rozwiązania problemu.

djanek
11-09-2023, 12:36
Spróbuj wyczyścić gniazdo USB w komórce

kac1
11-09-2023, 14:19
Nie zadziałało. Jakieś inne propozycje? Telefon pokazuje na pasku powiadomień ikonę AA z informacją że połączono a sync nie przełącza widoku na AA. W opcjach AA telefon jest zapisany

djanek
11-09-2023, 14:44
Ustawienia telefonu
Aplikacje
AA
Pamięć - wyczyść dane. Wyczyść pamięć podręczna.
Jak nie pomoże to sync do ustawień fabrycznych i parowanie od nowa.
Która masz wersję AA na komórce??

kac1
11-09-2023, 19:45
Dane pamięci podręcznej czyszczone po każdej nieudanej próbie połączenia, jak również już kilka razy usuwałem telefon z sync . Android zaktualizowany wczoraj do wersji z sklepu Play 10.2.633224 release z 17sierpnia 2023. sync zaktualizowany przy okazji konwersji na PL ale spróbuję go zresetować chociaż problem występował tak samo przed aktualizacją. Żeby było ciekawiej to telefon bez problemu łączy się z AA w Mazdzie 6 GJ z 2017 roku

arturek
11-09-2023, 20:13
[...]Żeby było ciekawiej to telefon bez problemu łączy się z AA w Mazdzie 6 GJ z 2017 roku

Ale chyba w Maździe nie ma Sync 3 => nie mamy wniosków

A jak zachowuje się inny telefon w Twoim aucie => może problemem jest kompatybilnośc telefonu z samochodem

pozdrawiam
Arturek

djanek
11-09-2023, 20:16
A możesz u kogoś na sync3 sprawdzić jak działa Twój telefon??

kac1
11-09-2023, 20:50
A jak zachowuje się inny telefon w Twoim aucie => może problemem jest kompatybilnośc telefonu z samochodem

Żony Android 13 łączy się bez problemu. Przed chwilą sprawdziłem syna - Android 10, bez problemu. Wygląda na to że AA wbudowany w Android nie sprawia problemów a mój jest Android 9 i aplikacja ze sklepu Play.

Co do sprawdzenia w innych aucie z Sync3 to spróbuję coś znaleźć w okolicy. Chyba pora zmienić telefon.

pikolo_1
18-10-2023, 05:50
witam, mam pytanie czy komuś działa android auto bezprzewodowo poprzez urządzenie carlinkit 5.0?? ja za chiny nie mogę się połączyć w fordzie escape 2020, po kablu śmiga bezproblemowo

Wiśnia
18-10-2023, 08:12
Nie udało się, zawsze tylko po kablu.

pikolo_1
22-10-2023, 06:31
i nie działają żadne adaptery dostępne w necie???, bo z innymi markami nie ma problemu

tedi_k
22-10-2023, 13:20
i nie działają żadne adaptery dostępne w necie???, ...

Zadziała KAŻDY działający.
Sens tego rozwiązania według mnie jest znikomy - telefon z AA połączonym po WiFi grzeje się "jak farelka" i zżera baterię ekspresowo. Więc i tak trzeba go podłączać do ładowarki. No chyba, że ktoś ma auto z ładowaniem bezprzewodowym. Wtedy telefon grzeje się podwójnie!:619:

Mam CarSifi https://www.amazon.com/CARSIFI-Wireless-Android-Adapter-Units/dp/B0BFX9KJ44 i praktycznie nie używam.

Bo jak trzeba jechać na Google mapie - to podłączenie telefonu kablem jakoś mi nie przeszkadza. A jak nie trzeba jechać na mapie - to jaka jest "paląca potrzeba" owego ciągłego podłączenia?

migrom1
31-10-2023, 13:57
Witam. Właśnie mam problem z podłączeniem carlikit 5.0 do kugi 3 z 2020 roku. Podłączyłem kablem usb do auta , wyszukałem na smartfonie bluetooth zaakceptowałem urządzenie i wygenerowało mi pin do wpisania na ekranie sync lecz sync wykrył mi carlinkita ale nie pojawia się nic do wpisania pinu i nie można sparować. Próbowałem na innym kablu i telfonie i zawsze jest to samo. System sync mam zaktualizowany do najnowszego i nie mam pojęcia o co chodzi. Proszę o pomoc. Dodam że na ekranie sync pojawia się napis że system synk nic nie wykrył, ale carlinkit jest na liście bluetooth.

krolikPL
01-11-2023, 06:41
Miałem identycznie w S-Max. Musiałem pobrać aplikację producenta z ich strony (nie ma jej w Google Play) i zaktualizować firmware Carlinka. Po tym śmiga.

ps. Jak próbowałem. Zrobić aktualizację przez stronę WWW urządzenia to mówił, że firmware jest już najnowszy.

migrom1
01-11-2023, 08:20
Mógłbyś dokładniej opisać jak zaktualizowałeś carlinka??
Co gdzie podłączyłeś itd. bo w necie nie bardzo można się tego dowiedzieć.

krolikPL
01-11-2023, 22:07
1. Na telefonie instalujesz AutoKitools ze strony https://www.carlinkit.com/download.html (musisz włączyć instalowanie aplikacji z niezaufanych źródeł bo aplikacja nie jest z Google Play).
2. Carlinkit podłączasz do portu data w samochodzie (tam gdzie działa Android Auto)
3. Otwierasza aplikację AutoKitools na telefonie i robisz update firmware (tu masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=5Iz-nfdYm0Y)
4. Po tej operacji sparuj telefon z Carlinkit po bluetooth.

migrom1
02-11-2023, 19:42
Aktualizacja powiodła się do wersji z 14.10.2023r. DZIĘKI za podpowiedź.
Ale pojawił się inny problem, po podłączeniu do samochodu telefon pokazuje pin do sparowania bloouetoth i wpisania na ekranie sync a na ekranie sync wyświetla się też pin do sparowania z telefonem, oba piny są różne i nie ma na żadnym pola do wpisana pinu z drugiego urządzenia. Dosłownie impas. Próbowałem różnych możliwości i zawsze jeden wyklucza drugiego . Co zrobić może miał ktoś podobny przypadek??

krolikPL
03-11-2023, 05:54
Ale ty masz się połączyć bluetooth z Carlinkit a nie z samochodem. Ja jeszcze w ferworze walki o uruchomienie Carlinkita, przywróciłem Sync do ustawień fabrycznych, usunąłem stare parowanie z samochodu z bluetooth telefonu i wyczyściłem pamięć cache i pamięć aplikacji Android Auto w telefonie.

Robertnss
09-11-2023, 18:04
Wybaczcie początkującemu z Android Auto ale czy da się korzystać jednocześnie z AA i pendriva w samochodzie ? W sensie czy przez AA można odtwarzać muzykę z pędraka i ewentualnie jaką apką? czy też pozostaje albo net z AA albo pendriv z sync ? nie bardzo mam możliwość zapychania jeszcze pamięci telefonu a nawigacje dostępne na AA są nieporównywalnie lepsze od tej z sync.

smiechu
09-11-2023, 18:48
Z poziomu AA nie ma dostępu do pendriva włożonego do drugiego gniazda USB.

Można w sync jako źródło dźwięku wskazać pliki audio z pendriva i potem przełączyć się na nawigację z AA.
Do szybkiego powrotu do Synca używam przycisku Sound.

Pozdrawiam. Marcin

Robertnss
09-11-2023, 19:53
ok. dzięki.

aqua
24-03-2024, 09:47
Czy działa wam mapa google lub inna kompatybilna mapa dla android auto z yanosikiem w tle ( pływająca ikona ) ? Na telefonie wszystko śmiga testowane na mapach google , automapie i tomtom . Telefon z chyba najnowszą wersją android auto połączony kablem . Na ekranie sync mogę mieć wszystkie wymienione nawigacje ale bez yanosika w tle. Jeżeli ktoś używa takiej kombinacji to poproszę o wskazówki .

kln1920
24-03-2024, 11:07
Android auto nie wspiera pływających okien. Możesz sobie w tle yanosika odpalić i mieć tylko głosowe ostrzeżenia

Andrzej_60
20-08-2024, 07:38
Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z odbieraniem rozmów w czasie działania Android Auto.

Gdy ktoś do mnie dzwoni, to słyszę dźwięk przychodzącej rozmowy, naciskam klawisz odbioru i cisza (gdy wypnę kabelek USB to wszystko jest OK).

Muszę zrobić pewna kombinację.
Na pasku aktywować znaczek BT i wybrać telefon jako głośnik (działa), a potem przełączyć na BT i wszystko ładnie działa, czyli mam porządny zestaw głośnomówiący.
Telefon to Samsung Galaxy S22 FE 5G.

Będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

krasny40
06-10-2024, 17:54
Miałem to samo. Wystarczy zaktualizować sync do 3.4 i wszystko śmiga.

mAg_Shado0w
19-12-2024, 20:32
Ja chyba nie mogę pozwolić sobie na update Sync 3.0 do 3.4, ale pomogło mi to:
https://www.autoevolution.com/news/google-officially-announces-android-auto-fix-for-sync-3-157237.html

Jakubek90210
14-03-2025, 17:18
Witam.Czy używa ktoś Motorola MA1 Wireless Android Auto Car Adapter. Chciałbym kuić do forda s-max(2020) ale nie wiem czy będzie działać
SYNC3.4.23188
Telefon xiaomi redmi 11pro 5g .AA działa po kablu ale rozłącza z powodu uszkodzonego gniazda USB.

Krzysiek198644
17-03-2025, 20:42
Witam wszystkich parę dni temu zakupiłem swojego pierwszego Forda s-max bardzo fajne rodzinne auto ale do rzeczy radio laczy się przez bluetooth ale prze kable nie wykrywa jak chce urucho.ic aplikacje pisze ze nie ma połączenia usbe z sync telefon tylko się ładuje przez usb auto jest z grudnia 2018 roku jeśli to coś ułatwi na wyświetlaczu nie ma ikony android auto ale usb jest włączone w opcjach może ktoś pomoce jak to skumulować żeby można było aplikacje włączać pozdro

Ralf66
19-03-2025, 11:36
Jeżeli nie ma ikony na wyświetlaczu AndroidAuto to nie uruchomisz go.
Nie ma takiej opcji.

tedi_k
19-03-2025, 12:31
...
Nie ma takiej opcji.
:roll::roll:
W Sync3 pozycja "Android Auto" w menu ustawień pojawia się dopiero PO PIERWSZYM POPRAWNYM URUCHOMIENIU Android Auto... Jak się pisze, to warto "najpierw wiedzieć"...

Krzysiek198644 - z opisu wynika, że albo jest probem z kablem USB albo media hub ("gniazda USB") padł i wymaga wymiany... Mógł też ktoś coś grzebać i odłączył przewód sygnałowy USB. Przewód zasilający jest osobny, więc ładowanie telefonu działa...
Generalnie "zgadywanie" nie ma żadnego sensu - trzeba podjechać do kogoś, kto to ogarnia... Jak się nie znajdzie nikt bliżej, to Katowice też nie są jakoś poza zasięgiem...