bidżej
31-05-2019, 12:24
Czy od początku wiosny, po rozgrzaniu samochodu też zaobserowaliście głośne stuki przy zmianie biegów w wersji 1.5?jak dotąd tylko w wersji 2.0 EcoBlue, ale widzę, że robi się ciekawie :570:
Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem bidżej 31-05-2019, 12:24 Czy od początku wiosny, po rozgrzaniu samochodu też zaobserowaliście głośne stuki przy zmianie biegów w wersji 1.5?jak dotąd tylko w wersji 2.0 EcoBlue, ale widzę, że robi się ciekawie :570: blablawla 31-05-2019, 12:33 Właśnie wróciłem z serwisu. Czy od początku wiosny, po rozgrzaniu samochodu też zaobserowaliście głośne stuki przy zmianie biegów w wersji 1.5? Doprecyzuj proszę jaki silnik i jaka skrzynia biegów. Rogrin 31-05-2019, 13:13 Doprecyzuj proszę jaki silnik i jaka skrzynia biegów. 1.5 150 KM, manual. Zedytowałem też post. @Rogrin - Ja bym obejrzał tą osłonę termiczną. U mnie stukało przy puszczaniu sprzęgła lub dodawaniu gazu. Byłem pewien, że to dwumasa. ASO chciało wymieniać dwumasę od razu. Niezależny serwis naprostował i przyczepił osłonę termiczną za symboliczne 20zł za 5 minut roboty i problem naprawiony. Niezależny serwis to mój następny krok. Auto jest na gwarancji i po naprawie w ASO, więc chciałem dać im szansę. ;) jak dostałeś na piśmie to co się przejmujesz? masz gwarancję. żyć i jeździć. Bo wkurza, jak nowe skrzypi bardziej niż stare. ;-) A biorąc pod uwagę, że auto po miesiącu użytkowania miało wymienionego McPhersona z przodu, a początkowo ASO sugerowało minimalnie niedokręcone koło, to sobie trochę marudzę. Może mam pecha, ale mimo całej sympatii do marki, nie wiem czy wybrałbym ten samochód drugi raz. ;) Fiesta Mk8 ST Line 31-05-2019, 14:27 Jakoś źle bym się czuł kupując auto z salonu za prawie 100 tysięcy, które za kilka miesięcy przestanie być "świeże", bo na ulice wyjedzie nowa generacja. Poza tym zmiany mają być spore - lepsze zegary (bardziej multimedialne - jak w VAGach), lepsze multimedia z wyższą rozdzielczością, adaptacyjne LEDy, itd. Gdybym mógł poczekać do końca roku (albo pierwszego kwartału 2020), to na pewno nie zamówiłbym Focusa (tym bardziej, że na nowe 1.5 EB i tak trzeba czekać przynajmniej do jesieni/zimy). Pod koniec roku poza nową Megane może pojawią się też nowy Golf i Leon, a w połowie 2020 pewnie i nowy 308. Miałem takie samo podejście do zakupu auta jeszcze do zeszłego tygodnia. W ogóle przed porządnym wgłębieniem się w temat sprawa wydaje się prosta. Co to za problem kupić nowe auto, przecież budżet nie mały? Okazuje się że jednak jest to spory problem. Może taki okres że nie ma co kupić, ale faktycznie NIE MA CO KUPIĆ w tym segmencie! A co do focusa Mk4, niepokojąco dużo zaczyna pojawiać się narzekań na to auto, dużo za dużo! Ta nowa motoryzacja nie idzie w dobrym kierunku... hwk 31-05-2019, 14:39 Właśnie wróciłem z serwisu. Czy od początku wiosny, po rozgrzaniu samochodu też zaobserowaliście głośne stuki przy zmianie biegów w wersji 1.5 EB 150KM w manualu? Ja zauważyłem być może coś podobnego (też 1.5 150KM manual). Czasami przy zmianie z 1 na 2 słychać głuche huknięcie. W żadnym innym aucie tak nie miałem. Oprócz tego, sporadycznie, zaraz po zapięciu 2 lub 3 biegu, podczas lekkiego przyspieszania można było usłyszeć i poczuć pod pedałem gazu nieprzyjemne zgrzytnięcie (jakby z jakiejś przekładni) - sporadycznie, ale zdarzyło mi się to już kilkadziesiąt razy. Zgłosiłem w ASO, stwierdzili brak usterek podczas przejażdżki testowej, a z klientów (mnie i żony, czyli dwóch kierowców tego samego auta) robić idiotów, którzy "wymyślają" sobie usterki - chcieli ode mnie pieniądze za diagnozę stwierdzającą, że żadnych usterek nie ma. :569: :570: 77pawelkrz 31-05-2019, 14:49 Temat również podjęty na niemieckim motor-talk.de.. Ich ASO podobnie traktuje sprawę ... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk hwk 31-05-2019, 14:51 Temat również podjęty na niemieckim motor-talk.de.. Ich ASO podobnie traktuje sprawę ... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Poproszę o link do wątku na niemieckim forum. 77pawelkrz 31-05-2019, 14:53 https://www.motor-talk.de/forum/getriebegeraeusche-beim-schalten-t6594962.html Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk bidżej 31-05-2019, 15:00 Dobra, mam parę filmów z tego jak się moja skrzynia A8 zachowuje. Po pracy złożę je w całość, wrzucę na YT i wstawię tu linka. yataz 31-05-2019, 15:01 Ja zauważyłem być może coś podobnego (też 1.5 150KM manual). Czasami przy zmianie z 1 na 2 słychać głuche huknięcie. W żadnym innym aucie tak nie miałem. Oprócz tego, sporadycznie, zaraz po zapięciu 2 lub 3 biegu, podczas lekkiego przyspieszania można było usłyszeć i poczuć pod pedałem gazu nieprzyjemne zgrzytnięcie (jakby z jakiejś przekładni) A nie jest tu przypadkiem przyczyną niepełne wysprzęglenie? Nie miałem jeszcze auta z tak nisko biorącym sprzęgłem jak w Foce MK4 1.5. Żeby w pełni wysprzęglić bieg trzeba tu wciskać pedał sprzęgła do samego końca i nie ma żadnej toleracji znanej z innych aut. tryhp3 31-05-2019, 15:11 W kwestii wykończenia środka zdecydowanie wygrywa Megane (design, jakość plastików, wyposażenie), Mi osobiście jak już wcześniej pisałem wnętrze Megane się nie podoba (ale wiem, że innym i owszem). Osobiście zgadzam z tym osądem (wszystkie trzy przebadałem) - chociaż ten artykuł pisało więcej osób bo ten tekst nijak ma się do tabelki (Załącznik): Focus otrzymał nowy kokpit z wystającym ekranem – niezbyt rozbudowany (co daje wrażenie większej przestrzeni), porządnie zmontowany i wykończony oraz łatwy w obsłudze. Deska rozdzielcza Civica wraz z wysokim tunelem centralnym o wiele bardziej „otula” kierowcę. Nie wszyscy to polubią. Za to każdy doceni równie dobre co w Fordzie dobór i spasowanie materiałów we wnętrzu oraz ukryty pod podłokietnikiem wielki schowek, mieszczący nawet 2-litrowe butelki. Kokpit Megane wykończeniem nieznacznie odstaje od obu rywali, a dostęp do niektórych funkcji i ustawień okazuje się tu bardziej zawiły. https://www.wyborkierowcow.pl/porownanie-kompaktowych-hatchbackow-ford-focus-honda-civic-i-renault-megane/ bidżej 31-05-2019, 16:08 tutaj jest film: https://youtu.be/-IFKEJllqkA 77pawelkrz 31-05-2019, 17:19 Jaki macie bezwawaryjny przebieg bez wizyt w ASO lub innych drobnych problemów? (I w jakiej opcji silnik/skrzynia) ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk vegeciak 31-05-2019, 17:31 W ogóle przed porządnym wgłębieniem się w temat sprawa wydaje się prosta. Co to za problem kupić nowe auto, przecież budżet nie mały? Okazuje się że jednak jest to spory problem. Może taki okres że nie ma co kupić, ale faktycznie NIE MA CO KUPIĆ w tym segmencie! Pozostaje się podpisać :( Jeszcze kilka tygodni temu (a może już miesięcy - tak ten czas leci) wydawało mi się, że mając budżet 100-110 tysięcy na kompakta będę wręcz przebierał w ofertach, a tu niestety tak kolorowo nie jest. Wynika to pewnie z tego co napisałeś - taki mamy okres, że jak ktoś chce w miarę świeży model, to zbyt wielkiego wyboru nie ma. Pozostaje albo kupić coś starszego, albo z innego segmentu, albo poczekać na kolejne premiery. Ja póki co wciąż czekam... Miejskie SUVy mnie nie kręcą (bo głośne i paliwożerne na trasie), segment D (np. Mondeo czy Optima) nie wejdzie mi do garażu (a innego nie znajdę) - muszę więc mieć kompakta. Ostatnią nadzieję pokładam w Focusie ST (gdzie ogromna moc mam nadzieję zrekompensowałaby mi pewne braki na innych "polach"), a jak nie to faktycznie poczekam na VAGi lub Peugeota. Nie chcę kupować samochodu za taką kasę z musu i ładować 90-100 tysięcy w np. zwykłego Ceeda (który mnie nie kręci) albo Focusa (który odrzuca surowością kabiny). Mi osobiście jak już wcześniej pisałem wnętrze Megane się nie podoba (ale wiem, że innym i owszem). O gustach się nie dyskutuje, nie będę więc komentował kwestii designu czy uczucia "otulenia" kierowcy (które mi na przykład bardzo odpowiada). Natomiast materiały Megane ma dużo lepsze i zdecydowanie nie zgadzam się ze stwierdzeniem w gazecie, że Ford jest pod tym względem lepszy. Ilość miękkich plastików, podświetlenie ambientowe/LEDowe, wykończenie/solidność foteli, obecność dodatkowych nawiewów z tyłu - to wszystko plusy Meganki. Nawet kierownica w Megane sprawia wrażenie "delikatniejszej". W kabinie Ford wygrywa w zasadzie tylko ilością miejsca. I żeby nie było... Sam zamówiłem Focusa bo: - ma mocniejszy silnik - ma adaptacyjne LEDy - ma lepsze multimedia (swoją drogą jak to "śmiesznie" brzmi w kontekście Synca 3) - jest znacznie świeższy I były to dla mnie, z punktu widzenia kierowcy, ważniejsze aspekty niż kilka miękkich plastików w środku czy nawiewy na tylne fotele, które przez 80-90% czasu będą puste. bidżej 31-05-2019, 17:36 Jaki macie bezwawaryjny przebieg bez wizyt w ASO lub innych drobnych problemów? (I w jakiej opcji silnik/skrzynia) ? jak dobrze pamiętam to pierwsza wizyta w ASO (ze spadniętym wężem od turbo) przy 5kkm. 2.0 Ecoblue automat. Matti_k 31-05-2019, 18:54 Przymierzam się do kombi 1.5EB manual. Czy ktoś może obserwował jakie są obroty silnika przy 140km/h? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTu masz zdjęcia przy różnych prędkościach koła 18 cali 235/40. Więcej się nie dało dziś https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190531/63e476a8549c3f85228af728d886f539.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190531/11bd7b9f565a6b68205049fbc96bba28.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190531/77807603242269bba75a0698e65e75da.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190531/dd0a09af10286f943e66f351ef650efb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190531/10fa563e5af703c668be31e312b635e6.jpg AdoKrycha007 31-05-2019, 19:57 Czy to normalne w tym modelu, że temperatura nie jest idealnie na kresce 90 s ? Ja w MK3 mam idealnie na kresce. Rogrin 31-05-2019, 20:10 Czy to normalne w tym modelu, że temperatura nie jest idealnie na kresce 90 s ? Ja w MK3 mam idealnie na kresce. U mnie też jest pod kreską. Jaki macie bezwawaryjny przebieg bez wizyt w ASO lub innych drobnych problemów? (I w jakiej opcji silnik/skrzynia) ? ~3000 km Matti_k 31-05-2019, 20:18 Jaki macie bezwawaryjny przebieg bez wizyt w ASO lub innych drobnych problemów? (I w jakiej opcji silnik/skrzynia) ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJa mam 5500 km. Awaria nie awaria to tylko wieszanie się Sync ale po ostatniej aktualizacji na razie nie wystąpiło Matti_k 31-05-2019, 20:19 Czy to normalne w tym modelu, że temperatura nie jest idealnie na kresce 90 s ? Ja w MK3 mam idealnie na kresce.Chyba ta. Ja też mam customa i tam też tak jest tryhp3 31-05-2019, 20:33 Czy to normalne w tym modelu, że temperatura nie jest idealnie na kresce 90 s ? Wiele silników dziś pracuje przy temperaturze około 85 stopni - chyba coś ze spalinami... bidżej 31-05-2019, 22:16 Czy to normalne w tym modelu, że temperatura nie jest idealnie na kresce 90 s ? Ja w MK3 mam idealnie na kresce. temperatura pracy silnika to 88-89 stopni Celsjusza, więc powinno być minimalnie pod kreską. Tak miałem w każdym samochodzie oprócz Fiesty MK3, gdzie skala miała tylko napis NORM - i tam wskazówka stała idealnie na środku. kacper69 31-05-2019, 22:38 W dieslu 1.5 to wskazówka na dogrzanym silniku wskazuje jakieś 80-85C fracek 31-05-2019, 23:01 Ja zauważyłem być może coś podobnego (też 1.5 150KM manual). Czasami przy zmianie z 1 na 2 słychać głuche huknięcie. W żadnym innym aucie tak nie miałem. Oprócz tego, sporadycznie, zaraz po zapięciu 2 lub 3 biegu, podczas lekkiego przyspieszania można było usłyszeć i poczuć pod pedałem gazu nieprzyjemne zgrzytnięcie (jakby z jakiejś przekładni) - sporadycznie, ale zdarzyło mi się to już kilkadziesiąt razy. Zgłosiłem w ASO, stwierdzili brak usterek podczas przejażdżki testowej, a z klientów (mnie i żony, czyli dwóch kierowców tego samego auta) robić idiotów, którzy "wymyślają" sobie usterki - chcieli ode mnie pieniądze za diagnozę stwierdzającą, że żadnych usterek nie ma. :569: :570: Pisałem już do jednego z użytkowników, temat znany na całym świecie ale w innym samochodzie forda :) to chyba domena skrzyni getrag mówię na przykładzie posiadanej fiesty st z 1.6 ecoboost polecam wpisanie w googla "fiesta st clunk noise" yataz 01-06-2019, 12:05 Tu masz zdjęcia przy różnych prędkościach koła 18 cali 235/40 Mógłbyś proszę przy okazji podać ile Twój egzemplarz spala przy jednostajnej jeździe 140 na tempomacie? U mnie kiedy zeruję licznik spalania podczas takiej jazdy wychodzi mi (na komputerze, bo pod dystrybutorem więcej) średnio jakieś 8,8l/100 i zastanawiam się czy tak ma być. Do 120 moje auto jest bardzo ekonomiczne, a potem spalanie lawinowo rośnie. bidżej 01-06-2019, 12:12 tempomat powoduje wzrost zużycia paliwa - to tak na marginesie. tryhp3 01-06-2019, 12:40 Do 120 moje auto jest bardzo ekonomiczne, a potem spalanie lawinowo rośnie. Bo testy/badania są robione do 120. weuek 01-06-2019, 13:44 U mnie kiedy zeruję licznik spalania podczas takiej jazdy wychodzi mi (na komputerze, bo pod dystrybutorem więcej) średnio jakieś 8,8l/100 i zastanawiam się czy tak ma być. To całkiem dobrze jak na parametry silnika. Mój spala może z pół litra mniej, a znacznie słabszy. Często w opisach osiągów jest "spalanie w trasie (na autostradzie)", a pomiędzy krajówką a autostradą to mam średnie spalanie różniące się nawet o całe 5 litrów (70 km/h vs. 160 km/h). Matti_k 01-06-2019, 17:39 Mógłbyś proszę przy okazji podać ile Twój egzemplarz spala przy jednostajnej jeździe 140 na tempomacie? U mnie kiedy zeruję licznik spalania podczas takiej jazdy wychodzi mi (na komputerze, bo pod dystrybutorem więcej) średnio jakieś 8,8l/100 i zastanawiam się czy tak ma być. Do 120 moje auto jest bardzo ekonomiczne, a potem spalanie lawinowo rośnie.Mało kiedy tak jeżdżę. Ale teraz w piątek jechałem taka trasę 30 km landówa 140 km autostrada i znów 45 km landówa. Na autostradzie na tempomacie ustawionym na 140 parę wyskoków do 200 ale ogólnie spokojna jazda to średnie spalanie wg. kompa 7.2 prędkość średnia wyszła coś około 55 km/h. Na autostradę wskoczylem że spalaniem ok 8 litrów z autostrady zajechalem że spalaniem 7.2 i tak się utrzymywało do końca mdmowski 03-06-2019, 16:55 Odnośnie spalania zostały założone oddzielne wątki. Tam też już trochę informacji zostało zamieszczonych. Jako, że głównie pytacie o 1.5EB to: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=294775 kacper69 03-06-2019, 17:56 Czy tylko ja to zauważyłem , że FORD łże gorzej niż partie przed wyborami? Zrobiłem już Focus MK4 1.5 prawie 8 tys km, mam swoje doświadczenia związane ze spalaniem, ale ani ciut ciut nie są zbliżone do obietnic wyborczych. Które zacytuję dla diesla 1.5 /120 KM. Średnie spalanie (cykl mieszany) 3,5 l/100km Spalanie w trasie (na autostradzie) 3,3 l/100km Spalanie w mieście 3,9 l/100km Czy ktoś osiągnął takie wyniki co Ford obiecuje? tryhp3 03-06-2019, 19:07 Jest temat o spalaniu diesla https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=295029 zawisza96 03-06-2019, 19:07 Tak robi każdy producent w mniejszym bądź większym stopniu . Takie są po prostu założenia testów zużycia paliwa Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk kacper69 03-06-2019, 20:48 To że każdy producent oszukuje , to nie tłumaczy Forda. Chciałbym , żeby jakiś sprzedawca tej marki wsiadł ze mną do auta,, żebyśmy pojechali w trasę i zobaczymy czy tyle wyjdzie co obiecują. A jak nie, to niech zabierają to auto i oddają kasę. Bo dla mnie to jest jawne oszustwo. zawisza96 03-06-2019, 21:21 Kwestia prędkości,stylu jazdy, długości i rozumienia ‚miasto’ i ‚trasa’ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk tryhp3 03-06-2019, 22:08 To że każdy producent oszukuje , to nie tłumaczy Forda. Chciałbym , żeby jakiś sprzedawca tej marki wsiadł ze mną do auta,, żebyśmy pojechali w trasę i zobaczymy czy tyle wyjdzie co obiecują. A jak nie, to niech zabierają to auto i oddają kasę. Bo dla mnie to jest jawne oszustwo. Przecież możesz przed zakupem pojechać na jazdę testową i sprawdzić a nie teraz płakać... kacper69 04-06-2019, 05:20 Jazda testowa auta które kupuję? Chyba żartujesz. Spróbuj poprosić jakiegoś dilera że chcesz się przejechać autem , które może kupisz po tej jeździe. Co oni zrobią z tym autem po takiej jeździe, jak go potem nie kupisz? I ile muszą trwać te testy aby sprawdzić że auto nie spełnia parametrów obiecywanych przez sprzedawcę? weuek 04-06-2019, 06:33 Średnie spalanie (cykl mieszany) 3,5 l/100km Spalanie w trasie (na autostradzie) 3,3 l/100km Spalanie w mieście 3,9 l/100km Jeśli nie jest to czyjeś pierwsze auto, to przecież nikt tego nie weźmie na poważnie. Abstrakcja! hindus 04-06-2019, 06:39 Jazda testowa auta które kupuję? Bicie piany, przecież wiadomo, że jazda testowa autem testowym. Żeby mieć jako taki ogląd wystarczy taka sama buda + taki sam silnik. bidżej 04-06-2019, 07:56 To że każdy producent oszukuje , to nie tłumaczy Forda. Chciałbym , żeby jakiś sprzedawca tej marki wsiadł ze mną do auta,, żebyśmy pojechali w trasę i zobaczymy czy tyle wyjdzie co obiecują. A jak nie, to niech zabierają to auto i oddają kasę. Bo dla mnie to jest jawne oszustwo. przecież to są wyłącznie wyniki pomiarów wg norm. Pretensje nie do Forda, tylko UE i innych organizacji, które takie a nie inne normy wprowadzają. Ford ma tylko obowiązek zrobić pomiar i podać jego wynik. Także zluzuj. tryhp3 04-06-2019, 08:12 Poza tym nawet nie trzeba tego sprawdzać w aucie testowym. W wielu recenzjach jest konfrontacja spalania w czasie testu z tym katalogowym. Jedynie samochody bez turbiny (SkyActive-G, koreańskie MPI) mają wyniki zbliżone do tych z tabel. Auto z turbiną (zwłaszcza benzynowe) może palić 5 a równie dobrze 15 litrów. kacper69 04-06-2019, 09:08 Ciekaw jestem jak te normy EU co do testów wyglądają . Bo jak to auto ma spalać na autostradzie 3.3 litra ON/100 km? Sprawdziłem empirycznie , jestem w stanie uzyskać podobny wynik na piątym biegu przy prędkości ~70 km/h. Jadąc samemu. Ale już przy ~100 km/h spalanie osiąga 3.6 litra ON/100 km A przy 120 km/h spalanie oscyluje w okolicy 3,9 litra ON/100 km. Oczywiście bez hamowań, przyśpieszeń itp. hindus 04-06-2019, 09:12 https://en.wikipedia.org/wiki/New_European_Driving_Cycle#Test_procedure Myślę, że szczególnie warto wspomnieć o The test is conducted with all ancillary loads turned off (Air conditioning compressor and fan, lights, heated rear window, etc.) _Big_Mac_ 04-06-2019, 09:27 Normy według których obecnie wyznacza się te wyniki spalania (NEDC) nie przystają do realiów. Były wprowadzone w 1997 roku i wtedy rozbieżności między tymi, co wychodziło z pomiarów a realnym spalaniem były niewielkie. Dzisiaj rozbieżności wynoszą średnio (!) ponad 40%. To dotyczy wszystkich producentów. Bierze się to z kilku czynników: - Inny ruch na drogach dzisiaj a 20 lat temu. - Producenci nauczyli się robić auta pod testy, żeby ładnie wychodziło. - Silniki z turbiną, choć ogólnie wydajniejsze od N/A w realnych warunkach (sprawności silników wzrosły w ciągu ostatnich 20 lat), są jeszcze bardziej podatne na "tuning" pod testy. To nie "wina" Forda, to efekt rynkowy. Są odgórne, coraz ostrzejsze wymagania dot. emisji, które są mierzone nieprzystającą do realiów metodą, a jednocześnie konsumenci chcą coraz szybszych aut. Jak pogodzić jedno z drugim? W cyklu NEDC "jazda poza miastem" polega na tym, że najpierw auto stoi 20 sekund, potem przyspiesza z jedynki do 70 km/h w ciągu, uwaga, 41 sekund (z rozpisaniem ile sekund na którym biegu i z wliczonym 2s na zmianę przełożenia). Potem następują równie anemiczne zwolnienia i przyspieszenia (np. 70->100km/h trwa 35 sekund). Jazda miejska jest jeszcze bardziej abstrakcyjna, np. z rozpędzaniem się od zera do 35km/h w 13 sekund. Jedna trzecia czasu trwania testu to stanie na luzie, kiedy system start-stop wyłącza silnik. Wszystko jest z wyłączoną klimą, radiem i innymi odbiornikami energii. Test jest prowadzony na rolkach, z dodanym przelicznikiem symulującym opory powietrza. Przy takiej jeździe, silnik pracuje pod tak małym obciążeniem, że turbina nawet się nie rozhuśta i faktycznie może wtedy spali ci czwórkę w mieście. A jak depniesz, to masz przyspieszenie 0-100 jak hot hatch sprzed paru generacji. W ten sposób producenci łączą oczekiwania rynkowe z wymaganiami prawnymi i "wszyscy są zadowoleni", oprócz tych, którzy uwierzyli w tabelki spalania. Ford nie może wyjść przed szereg i przestać stroić silnik pod testy, bo wtedy jego gama pojazdów nie spełni wymogów emisji i zbankrutuje. Bump: A, jeśli chodzi o Twoje spalanie na autostradzie, trwający 400 sekund test NEDC dla jazdy poza miastem spędza większość czasu przy prędkościach 50-70km/h i tylko na chwilę wskakuje na 100km/h (30 sekund jazdy) i 120km/h (10 sekund jazdy). To by się nawet miało prawo pokrywać z tym, że jesteś w stanie mieć 3.3 jadąc 70km/h. bidżej 04-06-2019, 09:48 Normy według których obecnie wyznacza się te wyniki spalania (NEDC) nie przystają do realiów.ale teraz obowiązuje WLTP (https://en.wikipedia.org/wiki/Worldwide_harmonized_light_vehicles_test_procedure ), który miał rozwiązać problemy NEDC - jak widać, nie rozwiązał. Ale czego się spodziewać po ustawodawcy nie mającego pojęcia co pisze. mskgs 04-06-2019, 09:54 Problem ustawodawcy to jedno. Druga rzecz to nie da się zrobić obiektywnego testu, który będzie przedstawiał realne spalanie. Przecież nawet tutaj na forum widać, że niektórym ten sam samochód z tym samym silnikiem potrafi palić w mieście 8 litrów, a drugiemu 11... Bo jeden sobie jedzie codziennie płynnie do pracy, a drugi wiecznie stoi w korku. W takim razie jakie jest realne spalanie w mieście? Można oczywiście zmierzyć dwie skrajności, wtedy w katalogach pojawią się wyniki np. 7 - 12 litrów w mieście i dalej nic to nie da. :D Choć na pewno było by to lepszym rozwiązaniem. Tylko nagle okazało by się, że jednak normy euro można sobie wsadzić w du... bidżej 04-06-2019, 10:02 Druga rzecz to nie da się zrobić obiektywnego testu, który będzie przedstawiał realne spalanie.Da się. Tylko on nie może być całkowicie oderwany od rzeczywistości. Nawet na Wiki jest wprost napisane, że test WLTP obejmuje m. in. przyspieszanie 0-50km/h w 15 sekund, podczas gdy statystyki mówią wprost, że w rzeczywistości ludzie robią to 2-3 razy szybciej. nagle okazało by się, że jednak normy euro można sobie wsadzić w du... i tu jest problem :D tryhp3 04-06-2019, 10:05 Jakby testy robili realnie to producenci nie mieścili by się normach CO2. forger 04-06-2019, 11:04 Problem ustawodawcy to jedno. Druga rzecz to nie da się zrobić obiektywnego testu, który będzie przedstawiał realne spalanie. Przecież nawet tutaj na forum widać, że niektórym ten sam samochód z tym samym silnikiem potrafi palić w mieście 8 litrów, a drugiemu 11... Bo jeden sobie jedzie codziennie płynnie do pracy, a drugi wiecznie stoi w korku. W takim razie jakie jest realne spalanie w mieście? Można oczywiście zmierzyć dwie skrajności, wtedy w katalogach pojawią się wyniki np. 7 - 12 litrów w mieście i dalej nic to nie da. :D Choć na pewno było by to lepszym rozwiązaniem. Tylko nagle okazało by się, że jednak normy euro można sobie wsadzić w du... Anglicy podają zanotowany rozrzut wyników w testach każdego z silników. Przy czym zwracają uwagę, że: "Poniższa tabela przedstawia dane dotyczące zużycia paliwa (WLTP) dla każdego dostępnego silnika w Ford Focus. Liczby te mogą nie odzwierciedlać rzeczywistych wyników jazdy, które będą zależeć od wielu czynników, w tym zamontowanych akcesoriów, zmian pogody, stylu jazdy i obciążenia pojazdu." https://www.ford.co.uk/content/dam/guxeu/uk/documents/price-list/cars/PL-All_New_Focus.pdf Z dokumentu wyczytać można (strona 19) np. że Focus 1.5 150KM benzyna w manualu w teście WLTP spalił średnio od 6,1-6,8 l/100km a z automatem 6,9-7,4 l/100km. _Big_Mac_ 04-06-2019, 11:21 Jakby testy robili realnie to producenci nie mieścili by się normach CO2. Co świadczy o dalszym problemie z systemem (nieosiągalne normy emisji), nie z Fordem. mskgs 04-06-2019, 15:26 Z dokumentu wyczytać można (strona 19) np. że Focus 1.5 150KM benzyna w manualu w teście WLTP spalił średnio od 6,1-6,8 l/100km a z automatem 6,9-7,4 l/100km. WLTP to jest dalej to samo gó***, oderwane od rzeczywistości, tylko trochę mniej. Nie wiem komu Focus 1.5 EB w automacie spali średnio 7,4 litra na 100 kilometrów. A nawet jeśli, to jednemu spali te 7,4, a drugiemu 10. I ten drugi nadal może się czuć wtedy "oszukany". :) Druga sprawa to faktycznie wszędzie zaznaczają, że wyniki się mogą różnić - i przeważnie tak jest. Dlatego nie rozumiem pretensji do jakiegokolwiek producenta o podawanie złych wartości spalania. Oni się dostosowują do przepisów i tyle. Nikt nie poda realnych wartości, bo to byłby strzał w kolano. Do tego dochodzi emisja spalin i dlatego musi być jakiś obiektywny (acz mało realny) wyznacznik. kacper69 04-06-2019, 15:57 A ja co do tych obietnic producentów podchodzę inaczej. Wolałbym , żeby jakiś producent nie obiecywał, że auto spali 3,3 litra ON/100 km , tylko GWARANTOWAŁ że spali najwyżej 5 litrów ON/100 km. To oczywiście przykład, bo Focus Mk4 się w tym mieści na autostradzie. I coś czuję, że sporo klientów wybrało by to auto z gwarantowanym maksymalnym spalaniem , niż to z kiełbasą wybiórczą . forger 04-06-2019, 16:07 WLTP to jest dalej to samo gó***, oderwane od rzeczywistości, tylko trochę mniej. Wiadomo, że testują najlżejsze golasy, a różnice w wadze i spalanie będzie na niekorzyść cięższych, lepiej doposażonych aut. Szklany dach jest cięższy od stalowego, do tego koło zapasowe, zestaw B&0 i parę drobiazgów i myślę, że ponad 100 kg się uzbiera. Wielowahacz będzie cięższy od belki a koła 235 od 215 a szersza opona to większe opory i spalanie. hindus 04-06-2019, 16:20 GWARANTOWAŁ że spali najwyżej 5 litrów ON/100 km Gwarantuję Ci, że jak ktoś się postara, to spali więcej niż 20 litrów / 100 - i co Ci po takich deklaracjach? :) Czepiasz się kolego i tyle, nie bardzo rozumiem po co te żale. Dla mnie to gadanie dla gadania... edmun 04-06-2019, 16:38 tylko GWARANTOWAŁ że spali najwyżej 5 litrów ON/100 km. W jaki sposób miałby podawać maksymalne spalanie? Na zasadzie jazdy cały czas przy 7-miu tysiącach obrotów? I spalanie rzędu 26 litrów na 100km? Tak na szybkiego sprawdziłem rozpiskę swojego: https://i.imgur.com/YQ0HFgp.png Biorę pod uwagę opcję bez start stop (mimo że mam i korzystam). Dlaczego? Bo start/stop ma teoretycznie mi wyliczyć, że przecież oszczędzam bo na światłach jak stoję, to mi silnik nie chodzi. Więc pomińmy start stop. Miasto 8.3 - sam mam 7.9-8.5. Poza miastem - 5 -- no najniżej na autostradzie udało mi się zrobić 6.1. Na drodze podrzędnej, gdybym jechał sam i chciał przyoszczędzić, może zszedłbym do 5.4. Warunki mieszane pozostawiam bez komentarza bo nie chce mi się szukać co oznaczają. Czy w takim razie aż tak bardzo odbiegam od tego co w książce? Bo jak ktoś fajnie zaznaczył wyżej - te wartości książkowe teoretycznie można zrobić i są tacy, którzy mają zbliżone wyniki, gdzie "większość" ma poza skalą. Czy w takim razie producent kłamie, bo nie przyjmuje "większości" a trzyma się wyników testów które ma wykonać? Na upartego, jeżdżąc jak kompletny idiota mam oczywiście inne wyniki spalania i tak miasto to 8.7-9 litrów na 100km a trasa 7.5-7.7. Więc można... tylko też trzeba być zdolnym aby w kółko, zawsze takie wyniki wyrabiać. I pomińmy proszę te "ale ja jadę do pracy ciągle w korku". Na to w książkach nie będą podawać wyników średniego spalania. Choćby z faktu, że i korki są różne jak i kierowcy są różni. Uśrednić się tego nie da. Potem będzie wielka obraza, dlaczego w instrukcjach na rynek belgijski są inne wyniki spalania, niż np. na rynek polski czy rosyjski. makinen 04-06-2019, 16:41 Testy powinny być zestandaryzowane. Jeśli do tego parametry badania będą w miarę odzwierciedlać codzienne użytkowanie, to będziemy jako konsumenci mieli w miarę sensowny obraz. hindus 04-06-2019, 16:48 No i testy są zestandaryzowane. Ale co to znaczy codzienne użytkowanie? Każdy użytkuje go inaczej, jeden ruszy dynamicznie, drugi będzie dziadował. Takie średnie-rzeczywiste spalania ludzie prezentują choćby na autocentrum. Wezmę swojego ropniaka. https://m.autocentrum.pl/spalanie/ford/focus/ii/hatchback-5d/silnik-diesla-1.6-duratorq-tdci-90km-2005-2011/ Średnie zużycie społeczności: 5.4 Moje średnie zużycie: 5.1 Zużycie deklarowane przez producenta: 4.5 Minimalne zużycie społeczności: 4.5 Czyli wartość jest prawdziwa! Ale jak popatrzymy na dzienniki kosztów https://m.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/ford/focus/ii/hatchback-5d/silnik-diesla-1.6-duratorq-tdci-90km-2005-2011/ to jeden kręci poniżej 5 litrów a drugi ponad 6, więc już lepiej trzymać się minimalnego spalania i brać poprawkę na swój styl jazdy. forger 04-06-2019, 16:50 Co to znaczy "odzwierciedlać codzienne użytkowanie" ? Każdy pokonuje inną trasę i w trochę innych warunkach. Ten standard to ile godzin tygodniowo w korkach ? kacper69 04-06-2019, 17:03 Średnie zużycie społeczności: 5.4 Moje średnie zużycie: 5.1 Zużycie deklarowane przez producenta: 4.5 Minimalne zużycie społeczności: 4.5 Czyli wartość jest prawdziwa! I takie deklaracje producenta i wyniki Suwerena są OK. Ale nie takie , ze auto pali na autostradzie 3.3 litra ON/100 km. To jest nie do osiągnięcia nawet na pustej drodze, chyba że Ford zaleca jazdę na autostradzie na 5 biegu i przy prędkości 70 km/h. Z tym to już przegięli. A z tym spalaniem w korkach, to ja bym proponował robić badania ile takie auto pali paliwa na godzinę przy jałowej pracy silnika, tak jak by Start Stop nie działał. vegeciak 04-06-2019, 17:08 Po to są jazdy testowe i egzemplarze na ekspozycji u dealerów, żeby samemu sprawdzić konkretne auto w istotnych dla danego klienta kwestiach, a nie ślepo wierzyć w obietnice z katalogów. Chcę sprawdzić spalanie? Jadę na obwodnicę. Jeśli przy np. 140 km/h chwilowe spalanie pokazuje 8-9l, to nie ma siły by po kolejnych kilkudziesięciu spadło do 7. To samo z innymi prędkościami (np. 90, 120). Z miastem podobnie - zeruję komputer, 15 min kręcę się po różnych ulicach i sprawdzam odczyt. Gorzej, jeśli komputer znacznie przekłamuje (z czym osobiście nigdy się nie spotkałem, zawsze były to odchyły do +-0,5l/100km). Kompletnie nie rozumiem problemu. Ja przed zakupem analizuję jedynie cennik i konfiguruję "swoją" wersję. Jeśli cena "się zgadza", jadę do dealera i na żywo oceniam, czy auto mi się podoba, czy jest wystarczająco pakowne, czy w fotelach siedzi mi się wygodnie, czy multimedia są intuicyjne i wystarczająco szybkie, itp. itd. kacper69 04-06-2019, 17:55 Kompletnie nie rozumiem problemu. Mam nadzieję że Ford zrozumie ten problem i go rozwiąże. Dobrze, że zasugerowałeś jeszcze że komputer pomiarowy może przekłamywać. A ja mu tak ufałem. Faktycznie, sprawdziłem rachunki z tankować, wiele ich nie ma bo to dopiero 8 tys km jest. I dodatkowy Zonk. Komputer oszukuje jakieś 0,2 - 0,3 litra ON/100 km. Zgadnijcie w którą stronę? ;) Więc realnie z pomiarów przebiegu i tankowań mogę orzec, że na autostradzie ten Focus 1.5 ma apatyt na paliwo większy niż do tej pory myślałem. Do podanych kilka postów wyżej danych należy doliczyć 0,2-0,3 litra. a może jest dziura w zbiorniku? Mackaktus 04-06-2019, 20:47 Witam. Dzisiaj kolejne tankowanie - poprzedni bak przejechany tylko po mieście Krakowie - korek do pracy, korek z pracy. 104470 Zbliżają się wakacje, Kraków się trochę odkorkuje, może będzie lepiej. _Big_Mac_ 05-06-2019, 09:39 Wolałbym , żeby jakiś producent nie obiecywał, że auto spali 3,3 litra ON/100 km , tylko GWARANTOWAŁ że spali najwyżej 5 litrów ON/100 km. Gwarantuję, że jak zaśniesz na parkingu i zostawisz włączony silnik, żeby nie zmarznąć, to będziesz miał spalanie ∞/100km. Każdy producent musiałby podawać taką wartość, bo dla niektórych spanie w aucie to normalne użytkowanie, taką mają pracę albo hobby. Nie istnieje coś takiego, jak "normalna, codzienna eksploatacja", bo nawet jeden kierowca czasem ma dzień, że utknie w korku, a innego dnia nie utknie. A co dopiero różni kierowcy. Niejeden na tym forum już pisał, że ma spalanie w mieście 10/100 a jego żona 8/100 tym samym autem. Jedyne, co możesz zrobić, żeby wiedzieć ile dane auto będzie palić w Twoim mieście, w Twoich godzinach jazdy i pod Twoim butem, to się nim przejechać w trakcie jazdy próbnej i sprawdzić. Wskazania komputera czasem przekłamują, ale na ogół o drobne (co to jest 0.2 litra? Taką różnicę będziesz miał w zależności od pogody). Da się te wskazania w Fordach wykalibrować wchodząc w menu serwisowe, żeby się zgadzały z tym, ile lejesz w dystrybutorze. Z przyczyn technicznych, komputer jest w stanie pokazać tylko przybliżenie. On nie mierzy fizycznie ile mililitrów paliwa się przelało przez wtryskiwacz, tylko co jakiś czas próbkuje stan kilku podzespołów silnika i stara się to wyliczyć. Całkiem prawdopodobne, że jak wykalibrujesz w górę te wskazania tak, żeby w mieście się zgadzały z dystrybutorem, to na trasie będzie zawyżać. To nie jest tak, że producent chce cię oszukać, on fizycznie nie jest w stanie stwierdzić, jakie będzie spalanie u każdego z 7 miliardów ludzi na ziemi. Dlatego są standardowe testy, takie same dla każdego producenta, a że one nie odpowiadają temu, jak większość ludzi dzisiaj prowadzi, to wina testów, a nie Forda. bidżej 05-06-2019, 09:44 Wolałbym , żeby jakiś producent nie obiecywał, że auto spali 3,3 litra ON/100 km , tylko GWARANTOWAŁ że spali najwyżej 5 litrów ON/100 km.nie bądź śmieszny... Kto ci zagwarantuje coś takiego w sensownych granicach? Przecież jak się postarasz, to dowolnym samochodem spalisz i 30-40l/100km. Więc co miałby producent zrobić? ZAGWARANTOWAĆ spalanie nawet i 10l/100km a potem prowadzać się po sądach, czy może ZAGWARANTOWAĆ spalanie poniżej 100l/100km? kacper69 05-06-2019, 13:07 Chodzi mi o to z tym GWARANTOWANIEM, żeby auto na autostradzie paliło przy np. prędkości 120 czy 140 km/h max te 3.5 litra. I żeby to jakiś serwisant, czy handlarz mógł mi pokazać. Może udowodni że nei umiem jeździć. Płacę za te testy. A jak się nie uda , to albo naprawa, albo zwrot auta. Nie chodzi mi o spalanie w mieście, bo to nie ma sensu. hindus 05-06-2019, 13:12 żeby auto na autostradzie paliło przy np. prędkości 120 czy 140 km/h max te 3.5 litra. Ale z wiatrem czy pod wiatr? :) Z górki czy pod górkę? Za tirem czy na pustej? Samochód zatankowany, z samym kierowcą, czy z rodzinką i bagażami? Koła 16-17-18"? Na ile barów napompowane? Jaka opona? Jaki rocznik? Zmienne. zmienne, zmienne! edmun 05-06-2019, 13:15 Nie wiesz? Tak jak kacper69 jeździ. Nie inaczej, bo będzie zwrot auta. Czasami nie tak jak ja jeżdżę albo ktokolwiek inny. bidżej 05-06-2019, 13:20 Chodzi mi o to z tym GWARANTOWANIEM, żeby auto na autostradzie paliło przy np. prędkości 120 czy 140 km/h max te 3.5 litra.nie ma problemu, to zrobisz już w tej chwili, tylko trzeba zajrzeć do specyfikacji testu WLTP 8) A tam pewnie kierowca max 75kg wagi sam na pokładzie, pusty bagażnik, wyłączona klima i wentylacja, radio i światła, ósmy bieg, temperatura powietrza 25 stopni C, bezwietrznie, droga płaska jak stół. Za dużo jest zmiennych, które na to spalanie mogą wpływać, żeby jakikolwiek producent w ogóle pomyślał o jakichś gwarancjach. boncio 05-06-2019, 14:15 I do tego prędkości znacznie odbiegające od autostradowych. Kolega kacper69 uczepił się, że opis poza miastem dotyczy autostrady, a on dotyczy co najwyżej krajówek i może chwili na ekspresówce. Już pominę, że większości Europy jest maks 130km/h, a w teście 120km/h. Poza tym ja bym jednak brał dane z cennika, a nie katalogu, a tam widzę dla wersji 120KM taki zapis. średnie spalanie: 4.5-4.7 / 4.6-4.7 (5dr/kombi). A katalog podaje 4,1. Czyli ok 0,5l więcej. I podobnie dla cyklu pozamiejskiego da nam ok 4l/100km. kacper69 05-06-2019, 16:32 Ja faktycznie brałem z katalogu, a nie z cennika ,co może świadczyć, że albo Ford specjalnie oszukuje, albo nie panuje nad podawanymi danymi. W ręku mam prospekt w którym są podawane spalania i jest w jednym z nich wyraźnie podane : autostrada. A w tym katalogu z linku poniżej na str 7 , nie ma już autostrada, tylko : poza miastem. A spalania cały czas jakieś dziwnie małe. https://www.ford.pl/content/dam/guxeu/pl/pl_pl/documents/price-list/cars/PL-nowy_ford_focus.pdf A jako ciekawostkę dodam też, że konkurencja wcale tak nie naciąga tych wyników, a pewno tez by chciała. ale jak VW dostał po łapach, to teraz są bardzo ostrożni . I tak na przykład Skoda Scala ( podobna wielkość auta) , z silnikiem diesla podobnej mocy deklaruje spalanie średnie na poziomie 5,3 litra ON/100 km. a nie jak Ford 3,9 ON/100 km I w to jestem w stanie uwierzyć, może ją wezmę na łikend na testy? bidżej 05-06-2019, 16:38 I tak na przykład Skoda Scala ( podobna wielkość auta) , z silnikiem diesla podobnej mocy deklaruje spalanie średnie na poziomie 5,3 litra ON/100 km. a nie jak Ford 3,9 ON/100 km I w to jestem w stanie uwierzyć, może ją wezmę na łikend na testy? wystarczy, że Scala ma skrzynię z innymi przełożeniami i już będą inne wyniki. Nie wiem czego nie ogarniasz - to nie jest tak, że producent sobie weźmie i wpisze coś do katalogu. Takie wyniki osiągnęli w znormalizowanym teście - takie wpisali. forger 05-06-2019, 19:08 A jako ciekawostkę dodam też, że konkurencja wcale tak nie naciąga tych wyników, a pewno tez by chciała. ale jak VW dostał po łapach, to teraz są bardzo ostrożni . Podam przykład VW T-ROCa według NEDC (stara norma) i WLTP dla 1.5 150KM manual. Cykl miejski: 6,6 Poza miastem: 4,6 Średnio: 5,3 C02 121 g/km WLTP: Cykl niski: 7,9 Cykl średni: 6,1 Cykl wysoki: 5,8 Cykl bardzo wysoki: 7,4 Cykl mieszany: 6,7 C02 (cykl mieszany): 151 g/km VW przede wszystkim ściemnia wielkością bagażnika nierzadko przekłamując o 30% ale to inny temat. 77pawelkrz 01-07-2019, 16:05 Czy ktoś widział porównanie LED statyczne vs halogen? Warto dopłacać? LED statyczne na filmikach z YT wydają się sporo słabsze od adaptacyjnych. Pytam wyłącznie o oświetlanie drogi a nie o wygląd. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk mar1ecki 04-07-2019, 14:39 po 21kkm kilka spostrzeżeń do Focusa (1.5 150 km, kombi, manual): 1 - głośno - miał być najcichszy w klasie a przy prędkościach powyżej 90-100 z uszczelek przy drzwiach bardzo słychać szumy..... 2- auto było może 2-3 razy na myjni automatycznej a plastiki pomiędzy drzwiami przednimi i tylnimi (słupki) są porysowane jak w moim starym fordzie mk1 3 - spalanie - 70% trasa (krajówki + autostrady) 30% miasto - 6.8l - nie jest źle 4 - silnik.... no cóż, po 21kkm w ASO stwierdzono wyciek oleju z silnika, nawet nie wiadomo co jest ale podobno uszczelka pod głowicą... auto unieruchomione na dłuższy czas (zobaczcie jakie ford ma warunki gwarancji - auto zastępcze na max 4 dni i to przy awarii w trasie, inaczej sie nie należy. AC też ma podobne warunki jeśli chodzi o awarię - tylko w trasie. Na szczeście dealer stanał na wysokości zadnia i auto zastępcze dostarczył). Lubie forda (świetne prowadzenie) to jednak focusa raczej bym już nie wybrał jako kolejnego auta. dafca 21-07-2019, 02:10 A nie jest tu przypadkiem przyczyną niepełne wysprzęglenie? Nie miałem jeszcze auta z tak nisko biorącym sprzęgłem jak w Foce MK4 1.5. Żeby w pełni wysprzęglić bieg trzeba tu wciskać pedał sprzęgła do samego końca i nie ma żadnej toleracji znanej z innych aut. Od 22000 km jeżdżę swoim MK4 2.0 Ecoblue rok produkcji 02.2019 i mam coś takiego, że przy zmianie biegów a mam skrzynię M6 to tak w połowie zmian słuchać głośny stuk, taki jakby sprężynowy. Słuchać podczas zmiany biegów w czasie jazdy ale też na postoju przy wrzucaniu "jedynki". Tak jak mówię, w połowie przypadków zmiany biegu. Początkowo myślałem, że nie wysprzęglam lewą nogą do końca ale nie. Słuchać to nawet jak świadomie zwracam uwagę, żeby wcisnąć sprzęgło do końca. Przede mną pierwszy przegląd serwisowy w ASO ale zastanawiam się czy już im tego nie zgłosić. W porównaniu do Passata B8 2015 mojej kobiety to tam jej skrzynia manualna chodzi ciasno i perfekcyjnie. tryhp3 22-07-2019, 08:44 Zgłosić. Nikt tu raczej nie miał problemów z manualem. U mnie działa elegancko. wozio 16-08-2019, 16:04 OK przebrnąłem przez cały wątek, uff ;-). Mam 1.5 EcoBoost 182KM manual, st-line kombi. I tak... jeździ się rewelacyjnie, ale ja się przesiadłem z trochę już zajeżdżonej pierwszej Mazdy 3 z francuskim dieslem więc moja opinia nie jest miarodajna ;-) Przede wszystkim wszystko chodzi mega lekko, aż się ciężko przestawić, szczególnie do hamulców, ciężko płynnie ale stanowczo zahamować. Jedyne co mi autentycznie przeszkadza to buczący wydech. Jest to główne źródło hałasu w aucie, dla mnie mocno uciążliwe. Wydaje mi się że gdyby nie to to w aucie by było naprawdę bardzo cicho. Ktoś tutaj wspominał o wyciszaniu bagażnika, ktoś coś już z tym robił? Pozdrawiam busman 24-08-2019, 11:04 U mnie na razie 1700km na liczniku, więc niewiele. Ale podzielę się obserwacjami, a porównuję z moim poprzednim samochodem, czyli Octavią III 1.4 140KM TSI M6 liftback (obecnie FF MK4 1.5 EB 150KM A8 Titanium Kombi) * jeździ się bardzo przyjemnie, zawieszenie bardzo kulturalne a układ kierowniczy "jędrny" ;) * wydech buczy w okolicach 1900 obrotów, samochód jest cichszy przy prędkości 130km/h (2100 obrotów) niż przy prędkości 60 km/h - to jest coś co mnie najbardziej wkurza. Bo oprócz tego dźwięku, to samochód jest nieźle wyciszony. Wg. relacji innych uzytkowników forum, problem dotyczy silnika 1.5EB. * LEDy nawet statyczne to duży skok jakościowy w stosunku do halogenów * wcześniej była skrzynia manualna, więc nie mam wiele porównania, ale ogólnie uważam że A8 jest w porządku, nie zauważyłem jakichś problemów (czasem przy jeździe pod górkę mam wrażenie, że trzyma zbyt niski bieg). Tak, zmiana R <-> D trwa chwilę - do 3s. Do manuala już raczej nie będę nigdy wracał :) * ergonomia samochodu pozostawia nieco do życzenia w porównaniu ze Skoda, przykład: kierownica jest pełna przycisków, które ciężko "wyczuć" bez patrzenia na nie - np. odbieranie telefonu, zmiana głośności to porażka; podłokietnik nie ma regulacji wysokości; przyciski na kluczyku w złej kolejności i też "nienamacywalne"; w Skodzie było to lepiej rozwiązane * Nie do końca rozumiem idei podwójnej, składanej podłogi w bagażniku kombi. W Octavii liftback był po prostu duży i przestronny bagażnik, a tutaj? Co właściwie pod tą podłogę można włożyć? Przestrzeni pod nią jest mało. Więc żeby ją zagospodarować to właściwie trzeba tę podłogę wyjąć. Przy czym wtedy szerokość bagażnika zmniejszają podpory. Mam wrażenie, że inne kombi mają lepsze pomysły. Np. Kia i Hyundai mają głębokie schowki pod podłogą. W Leonie można podłogę przesunąć na niższy poziom bez utraty szerokości. Licząc tylko objętość do rolety, w Octavii bagażnik jest po prostu większy. * dużo pali. Póki co mniej więcej 9.3l miasto, 8l autostrada, 6.3l trasa i wioski. W Octavii by było mniej więcej odpowiednio 7.5l, 7.1l, 5l * Aktywny tempomat - świetna sprawa. Oczywiście nie nada się dla nerwowych i jeżdżących na zderzaku. Mój styl jazdy - raczej spokojny, zgrywa się bardzo dobrze. * SYNC 3 działa bardzo przyzwoicie, nie zauważyłem problemów. Sama nawigacja, no cóż - jak to nawigacja w samochodzie. Nie ma tragedii, ale lepiej podłączyć telefon i odpalić Android Auto, które jest świetne. * Wbudowany port USB jest w stanie szybko naładować telefon kiedy ten działa w trybie AA. To dość zaskakujące, bo przeważnie poza ładowarkami, z USB ciężko uzyskać duży prąd ładowania. * Drzwi się nie ryglują samoczynnie po ruszeniu. Czy to ze względu na bezpieczeństwo? * Brak nawiewów na tył i to w każdej wersji. Smutna oszczędność. * Począwszy od rocznika 2019.75 w tylnych drzwiach brak KeyFree. Jw. * Szeroki kąt widzenia w kamerze cofania - super. Podsumowując, póki co jestem zadowolony z zakupu, samochód jest przyjemny w użytkowaniu. Ma swoje wady, ale ma też sporo zalet. AdoKrycha007 24-08-2019, 11:29 z tym wydechem to chyba kolejny użytkownik z automatem, a nie manualną skrzynią ? blablawla 24-08-2019, 12:56 Chyba kwestia wydechu ma dużo wspólnego z nadwoziem kombi. Jak ktoś jest z moich okolic to zapraszam do porównania z moim HB. Nie mnie jeżeli komuś buczy proponuje wygłuszenie bagażnika mata butylowa i pianką. Koszt materiałów to ca 200 zł + 2 popołudnia roboty dla laika. Przyciski na kierownicy i pilocie to kwestia przyzwyczajenia. Samozamykanie po przekroczeniu 20 km/h to kwestia 1 kliknięcia za pomocą forscan lub poproszenia w ASO o włączenie. Spalanie spadnie z biegiem przejechanych km. Nawiewy na tył są pod fotelami, ale zgodzę się że w tunelu jest wygodniej. tryhp3 24-08-2019, 13:00 * Wbudowany port USB jest w stanie szybko naładować telefon kiedy ten działa w trybie AA. To dość zaskakujące, bo przeważnie poza ładowarkami, z USB ciężko uzyskać duży prąd ładowania. Co ma do ładowania tryb AA? Ktoś wie jaki tam jest prąd? Nie ma w tam Quick Charge, więc w porównaniu z ładowarką z QC to jest słabo. bidżej 24-08-2019, 13:00 Przyciski na kierownicy i pilocie to kwestia przyzwyczajenia. co nie zmienia faktu, że są źle zaprojektowane, zresztą podobnie jak panel klimatyzacji, gdzie wszystkie przyciski są małe, ściśnięte obok siebie i praktycznie wszystkie gładkie i nie do rozpoznania palcem na szybko. Nawiewy na tył są pod fotelami, ale zgodzę się że w tunelu jest wygodniej. chyba w każdym samochodzie są pod fotelami, natomiast w tej chwili wiele samochodów ma je dodatkowo na tunelu. robert_71 24-08-2019, 13:00 z tym wydechem to chyba kolejny użytkownik z automatem, a nie manualną skrzynią ? I to może być powód - automat. Mam wersję 1.5 150 manual i nie słyszę tego słynnego buczenia. Przyszło mi do głowy, że jeżdżę trochę inaczej niż ci którzy o tym problemie pisali. Nie chciałem tego pisać na forum, bo niektórzy są wrażliwi na uwagi o stylu jazdy :wink: Zrobiłem więc taki test: zmieniałem biegi tak jak podpowiada ekonomizer (czy jak się ta niańka nazywa). No i tadam!. Buczy, wreszcie buczy:D Czyli po prostu zbyt niskie obroty. Podejrzewam, że podobnie biegi wybiera automat i stąd efekt buczenia. Nie wiem, czy zmiana trybu na sportowy nie rozwiąże problemu? Zanim zamówiłem focusa miałem okazję testować golfa (benzyna turbo + DSG) i moje wrażenie było takie, że przy spokojnej jeździe skrzynia wybiera zbyt wysokie przełożenia, co powoduje wyczuwalne wibracje silnika i właśnie dudnienie wydechu. Przełączenie skrzyni w tryb sportowy sprawiało, że tego efektu nie było. Również bardziej dynamiczna jazda w trybie normal powodowała, że ten efekt był mniej odczuwalny. Podobnie zachowuje się ośmiobiegowy automat w Peugeocie 3008 - również szybko wybiera 7 lub 8 bieg gdy tylko przez chwilę jedziemy z równą prędkością. Obroty spadają wtedy nawet do 1400. Myślę, że to ma związek z pogonią za możliwie niskim spalaniem (czyli emisją CO2). hindus 24-08-2019, 13:05 Ktoś wie jaki tam jest prąd? Najlepiej byłoby podłączyć amperomierz przelotowy na USB i zobaczyć na własne oczy jaki prąd płynie w danym momencie. Na Allegro pod hasłem "amperomierz usb" w cenie około 20 zł. b2050 24-08-2019, 13:53 Robert, nie o to chodzi. Wydech ogólnie jest za głośny. A skrzynia automatyczna A8 w focusie zupełnie odwrotnie niż DSG, utrzymuje wysokie obroty przez większość czasu przynajmniej u mnie(w zakresie 2-3 tyś) przez co spalanie jest trochę większe w porównaniu z manulem 1.5 EB niż DSG-manual np w nowym 1.5 EcoTSI. Swoją drogą zwiększa to komfort i dynamikę jazdy, kwestia przyzwyczajenia Zbyt niskie obroty temu 3-cylindrowemu doładowanemu motorowi nie służą, przy tej masie samochodu jest bardzo wysilony bidżej 24-08-2019, 14:13 Robert, nie o to chodzi. Wydech ogólnie jest za głośny. A skrzynia automatyczna A8 w focusie zupełnie odwrotnie niż DSG, utrzymuje wysokie obroty przez większość czasu przynajmniej u mnie(w zakresie 2-3 tyś) przez co spalanie jest trochę większe w porównaniu z manulem 1.5 EB niż DSG-manual np w nowym 1.5 EcoTSI. Swoją drogą zwiększa to komfort i dynamikę jazdy, kwestia przyzwyczajenia Zbyt niskie obroty temu 3-cylindrowemu doładowanemu motorowi nie służą, przy tej masie samochodu jest bardzo wysilony spalanie w stosunku do DSG to jest wyższe głównie przez to, że A8 ma sprzęgło hydrokinetyczne, które ma większe straty niż sprzęgła cierne stosowane w DSG. A silnik 1.5 wcale nie jest taki wysilony, do tego maksymalny moment osiąga jeszcze przed 2k rpm - więc jadąc przy 1.7k rpm nic złego mu się nie dzieje. robert_71 24-08-2019, 14:20 Robert, nie o to chodzi. Nie upieram się. Ciekawi mnie po prostu powód, dla którego niektóre egzemplarze 1.5 EB według ich użytkowników mają buczący wydech. Jak pisałem już wielokrotnie, w moim 1.5 150 KM, kombi z manualem nie zauważyłem tego problemu podczas mojej normalnej jazdy. Dopiero zmiana biegów wg podpowiedzi komputera dała efekt głośniejszej pracy wydechu. Nie przypuszczam jednak by ktoś normalnie jeździł z tak niskimi obrotami. Szukając różnic mogących mieć wpływ na pracę wydechu w mojej wersji i w wersjach użytkowników skarżących się jego głośność przychodzi mi jeszcze do głowy jeden pomysł. Mój ma pojedynczą końcówkę wydechu, a np ST-Line podwójną. Vignale prawdopodobnie też. Może to jest ta przyczyna? busman 24-08-2019, 14:31 A skrzynia automatyczna A8 w focusie zupełnie odwrotnie niż DSG, utrzymuje wysokie obroty przez większość czasu przynajmniej u mnie(w zakresie 2-3 tyś) W trybie sport? U mnie w trybie normalnym skrzynia próbuje utrzymać < 2k przy jednostajnej jeździe. blablawla 24-08-2019, 14:55 Tak jak pisałem wcześniej u mnie buczenia nie zauważyłem (1.5 150 KM HB A8 Titanium). Mi automat przy spokojnej jedzie trzyma grubo poniżej 2000 obrotów, wrecz bliżej 1500. Przy licznikowych 140 jest jakieś 2300 obrotów. Tak btw dzisiaj 680 km. Tempomat na licznikowe 140. Średnia licząc jeden korek i kawałek miasta na kienc trasy 102 km/h. Średnie spalanie 6,7 l b2050 24-08-2019, 19:15 Szukając różnic mogących mieć wpływ na pracę wydechu w mojej wersji i w wersjach użytkowników skarżących się jego głośność przychodzi mi jeszcze do głowy jeden pomysł. Mój ma pojedynczą końcówkę wydechu, a np ST-Line podwójną. Vignale prawdopodobnie też. Może to jest ta przyczyna? Tak, ale jedna końcówka wydechu to atrapa bidżej 24-08-2019, 20:40 Tak, ale jedna końcówka wydechu to atrapa no raczej nie... pawkozo 24-08-2019, 20:50 vignale ma jeden wydech ( dwie chromo atrapy, jedna zaslepiona, w jednej w glebi rura)st line ma jeden wydech - rozdwojony. wozio 25-08-2019, 21:16 * wydech buczy w okolicach 1900 obrotów, samochód jest cichszy przy prędkości 130km/h (2100 obrotów) niż przy prędkości 60 km/h - to jest coś co mnie najbardziej wkurza. Bo oprócz tego dźwięku, to samochód jest nieźle wyciszony. Wg. relacji innych uzytkowników forum, problem dotyczy silnika 1.5EB. U mnie jest dokładnie to samo. Będę wyciszał, ale nie o to chodzi. Nie powinno być tak źle nawet w pseudo usportowionym st-line. dużo pali. Póki co mniej więcej 9.3l miasto, 8l autostrada, 6.3l trasa i wioski. W Octavii by było mniej więcej odpowiednio 7.5l, 7.1l, 5l Samego miasta nie sprawdzałem, ale autostrada (140 na tempomacie albo trochę wolniej) u mnie to 6.8l. gkeb 25-08-2019, 23:31 Mam pytanko: jak sprawuje się silnik 1.0 125 w manualu. Nie jest za słaby? I jeszcze jedno stara generacja 1.0 miała moment 170, a nowa? Trafiam na rozbieżne informacjie 170 lub 200 i nie wiem jaka jest prawidłowa obecnie. hwk 26-08-2019, 09:40 U mnie jest dokładnie to samo. Będę wyciszał, ale nie o to chodzi. Nie powinno być tak źle nawet w pseudo usportowionym st-line. Może założymy osobny wątek dot. wyciszenia bagażnika kombi? Kto odważny i chętny mógłby podzielić się zdjęciami z procesu wyciszania :) tryhp3 26-08-2019, 10:39 Trafiam na rozbieżne informacjie 170 lub 200 i nie wiem jaka jest prawidłowa obecnie. Są różne wersje w MK4. gkeb 26-08-2019, 11:11 Są różne wersje w MK4. Czyli można przyjąć, że silnik oznaczony jako 2 generacji (nowszy) ma 200 a starszy ma 170? Czyto jeszcze jakaś inna różnica? Bo jak to rozróżnić gdy się zdecyduję, a raczej wolałbym chyba mieć te 200 niutków pod maską. Obecnie mam Fiestę 100KM, czy Fokus ze 125 będzie miał podobną dynamikę jazdy? Wiem, że moja Fiesta to stara generacja, więc różnice będą na pewno. Mam tylko 5 biegów ;) a w nowych to już jest 6 ;) AdoKrycha007 26-08-2019, 11:25 zaznaczajcie czy wersja 2019.25 czy 2019.75 - to ważne bo różnice są na pewno. Marek191 26-08-2019, 11:38 Witam Załączam wykres z hamowni dla mk4 1.0 125 pewnie z pierwszych miesiecy produkcji. Zgodnie z informacjami , które się przewijają w oficjalnych materiałach forda dotyczących specyfikacji silników w mk4( jak tylko je odszukam to wrzcę linka) powinno być 200 Nm ale jako overboost tak jak w wielu starszych ecoboostach. Standardowo jest 170 Nm P.S Dla wersji 85 i 100 KM w 1.0 nie ma nigdzie wspomniane o overboost do 200 Nm. Jeśli dobrze pamiętam to w mk3 i fieście mk7 dla 1.0 125 było tak samo Pozdrawiam https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190826/ffb185124c6e5eb3d562af1272c93076.jpg Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Marek191 26-08-2019, 11:45 Wrzucam linka bo miniaturka tak średnio czytelna https://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-Focus-MK3-1.0-EcoBoost-92kW-125KM Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Marek191 26-08-2019, 11:57 Obiecana specyfikacja techniczna Focusa MK4. Polecam do dokładnego zapoznanoa się. Być może pomoże wielu osobom w rozwianju wątpliwości co do dokładnej specyfikacji technicznej modelu ( nie dotyczy wyposażenia, akcesoriów) Tylko i wyłącznie nudne suche dane techniczne.http://cloud.tapatalk.com/s/5d63ace1af4a8/FORD_FOCUS_2018_MediaDrive_TechSpecs_EU-1.pdf Link bezpośredni: http://focus.fordpresskits.com/documents/FORD_FOCUS_2018_MediaDrive_TechSpecs_EU.doc Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka AdoKrycha007 26-08-2019, 12:11 dzięki :one: nie są to wcale nudne dane, ciekawe że benzyniaki 1,0 ma 2 termostaty, a 1,5 jeden. 1,5 jest aluminiowy, a 1,0 pół na pół aluminium ze stalą.. Nie mogę namierzyć infa ile jest katalizatorów i sond lambda, a to ważna rzecz z pkt widzenia serwisowania. w MK3 był np znaczne różnice w liczbie katalizator+sonda w wolnossaku: 1+2 (wer 100 km) / 2+4 (wer 125 km) gkeb 26-08-2019, 13:10 Gdzieś czytałem / widziałem że wersja 2 tego silnika została obrócona o 180 stopni, by skrócić kanały dolotowe i przyspieszyć sam moment nagrzewania i stygnięcia (a więc szybciej osiąga temperaturę pracy), prawda? tryhp3 26-08-2019, 13:58 Więc żeby ją zagospodarować to właściwie trzeba tę podłogę wyjąć. Przy czym wtedy szerokość bagażnika zmniejszają podpory. W HB te podpory są przykręcone śrubkami. W kombi pewnie też. potraff 28-08-2019, 11:23 Mam pytanko: jak sprawuje się silnik 1.0 125 w manualu. Nie jest za słaby? Za mną 9,5 tys km właśnie z tym silnikiem w Focusie. Od tras lokalnych (Sosnowiec-Beskid Żywiecki, Orawa, Pogórze Rożnowskie - czyli jazda po drogach krajowych, jedno, dwu pasmowych, eSkach i Autostradach), oraz po wakacyjnym wypadzie przez Słowację do Klagenfurtu, a później na Chorwację. Ja się przesiadłem z Mondeo mkIV 1,8 tdci 125M/6b, i jak dla mnie dynamika na podobnym poziomie. Choć w mondeo silnik miał sporą turbodziurę i powyżej 3 tys gasł, tu jak potrzeba to do 6tys czy więcej można pociągnąć i idzie. Do prędkości autostradowych jeździ mi się dobrze, nie brak mocy, owszem nie jest to też demon przyśpieszeń, ale wyprzedzanie, czy przyśpieszanie jest ok. Większość znajomych przewieziona jest pozytywnie zaskoczona tym silnikiem. Zaznaczę tylko, że ja coraz rzadziej jeżdżę szybko, tzn od jakiegoś czasu jeżdżę przepisowo, a przynajmniej się staram. Natomiast ostatnio jadąc samemu po odwiezieniu córki z żoną do szpitala, w Wiśle mnie przytrzymały światła, i na ekspresówce, oraz DK1ce goniłem czas i też dawał radę, powyżej 160 czuć mały zapas mocy. gkeb 28-08-2019, 21:45 Do prędkości autostradowych jeździ mi się dobrze, nie brak mocy, owszem nie jest to też demon przyśpieszeń, ale wyprzedzanie, czy przyśpieszanie jest ok. Większość znajomych przewieziona jest pozytywnie zaskoczona tym silnikiem. Zaznaczę tylko, że ja coraz rzadziej jeżdżę szybko, tzn od jakiegoś czasu jeżdżę przepisowo, a przynajmniej się staram. Natomiast ostatnio jadąc samemu po odwiezieniu córki z żoną do szpitala, w Wiśle mnie przytrzymały światła, i na ekspresówce, oraz DK1ce goniłem czas i też dawał radę, powyżej 160 czuć mały zapas mocy. Wielkie dzięki. Ja mam fiestę i 100 KM wiec te dodatkowe 25 powinny równoważyć wzrost masy i inną bryłę. Tak to sobie tłumaczę ;) Co do prędkości przelotowych u mnie to śmigam tak przepisowo + 10 :) Czasami bujnąłem się w okolice 150 na liczniku (realna to pewnie było bliżej 140-145) także myślę że mocy wystarczy. Najważniejsze by ze 60-80 do 100 ładnie się wkręcał przy wyprzedzaniu tirów na krajówkach. Mam jeszcze dylemat czy iść w Active czy Titanium ;) Active mi pasuje o tyle, że czasami jadę jakimiś szutrami albo po drogach raczej zapomnianych przez drogowców. potraff 29-08-2019, 08:56 myślę że mocy wystarczy. . Moim zdaniem wystarczy. Jeździ się tym jak wieloma innymi autami. Ja widzisz się przesiadłem z większego auta, z diesla, 1,0 jeździłem ale w Yarisce i Seicento, więc pewnie obawy miałem. Ale jazda próbna Cactusem 1,2 z 130KM i potem Focusem 1,0 125KM mnie przekonała, że do normalnej jazdy to jest wystarczająca moc. Miałem też okazję wollnossącym 1,4 Hyundaia, bo i o takim myślałem, ale tam to męka. Teściu ma Corollę 1,6 132 KM wolnossący i też jak się pokręci na wysokich obrotach, to jeździ się tym ok, ale ten z i30 jednak ciut za słaby, bo obroty idą coraz wyżej, a auto nieśpiesznie przyśpiesza. Idź się przejedź na jeździe próbnej. Zobaczysz sam :) boncio 03-09-2019, 12:22 gkeb prawda, 1.0EB ver2 jest obrócony o 180 stopni. Takie info podawał oficjalnie Ford. Natomiast ilość termostatów jest taka sama jak w ver1, czyli zawsze 2 - dużego obiegu i bloku silnika. Ten drugi przyspiesza nagrzewanie silnika, bo blok jest żeliwny. AdoKrycha007 19-09-2019, 13:44 Mam pytanie o działanie Pre Collison Assist. Dziś miałem taką sytuację pod blokiem, że stała śmieciarka, przy parkingu i było ciasno, ale widziałem że się przecisnę fartem bokiem, i jechałem, deska mi się rozświetliła na czerwono i pojawił się napis "niebezpieczeństwo kolizji", a kierownica zatrzepała. Ale auta mi nie zatrzymało. Czy tak miało być? Bo myślałem, że komp wtedy samemu hamuje przy małej prędkości. Nie miałem więcej niż 30/h. Chyba że nie zatrzymał dlatego, że wyczuł że się jednak zmieszczę? daabbeer 19-09-2019, 18:34 Może to pomoże. https://youtu.be/4Wjzxoi5CV8 Nie wiem jak dokładnie wygląda to w Focusie, ale masz opcję Active Braking zaznaczoną? AdoKrycha007 19-09-2019, 18:47 Nie mam takiej opcji w menu - tylko czułość mogę ustawić. Tutaj na filmie pod czułością jest ta opcja, ale ja jej nie mam u siebie. daabbeer 19-09-2019, 20:39 A Active Braking nie działa w Focusie powyżej 50km/h? bernikrk 19-09-2019, 20:47 Mam pytanie o działanie Pre Collison Assist. Dziś miałem taką sytuację pod blokiem, że stała śmieciarka, przy parkingu i było ciasno, ale widziałem że się przecisnę fartem bokiem, i jechałem, deska mi się rozświetliła na czerwono i pojawił się napis "niebezpieczeństwo kolizji", a kierownica zatrzepała. Ale auta mi nie zatrzymało. Czy tak miało być? Bo myślałem, że komp wtedy samemu hamuje przy małej prędkości. Nie miałem więcej niż 30/h. Chyba że nie zatrzymał dlatego, że wyczuł że się jednak zmieszczę? Miałem sytuację ale to tylko raz jak pieszy praktycznie wyskoczył mi przed maskę i samochód sam zahamował i to dość mocno a tak poza tym to ostatnio był problem z szybą pasażera , przy zamykaniu ponownie sama się otwierała, gdzieś wyczytałem aby spróbować 3-4x pod rząd zamknąć szybę i udało się ale usterka dość dziwna potraff 20-09-2019, 07:32 a tak poza tym to ostatnio był problem z szybą pasażera , przy zamykaniu ponownie sama się otwierała, gdzieś wyczytałem aby spróbować 3-4x pod rząd zamknąć szybę i udało się ale usterka dość dziwna Ja miałem u siebie (tzn szyba kierowcy), u mnie dopiero wizyta w serwisie pomogła (kilka stron wcześniej pisałem), problem znany w ASO. Bump: Nie miałem więcej niż 30/h. Chyba że nie zatrzymał dlatego, że wyczuł że się jednak zmieszczę? Dojeżdżając pod blok na zakręcie stało auto na wprost mojego toru jazdy, z przeciwnej jechało inne auto, (droga lekko od tego momentu skręca w lewo) ja nie zwalniałem bo gdy to auto z przeciwka przejechało, to zjechałem na środek drogi i ominąłem stojące auto. System już mi wył, ale nie hamował. Innym razem na rondzie przede mną jechał gość na skuterze wymusił mu inny kierowca, oboje daliśmy po hamulcach, mi się rozwrzeszczał i przy próbie ruszenia, jeszcze hamulce trzymały, więc wiem, że u mnie to działa. Pewnie radar wykrył, że auto się zmieści i nic poza ostrzeżeniem nie zrobił. wozio 20-09-2019, 08:51 Nie mam takiej opcji w menu - tylko czułość mogę ustawić. Tutaj na filmie pod czułością jest ta opcja, ale ja jej nie mam u siebie. U mnie jest ta opcja. Jeszcze tego auto hamowania nie doświadczyłem, ale alarm parę razy miałem. AdoKrycha007 20-09-2019, 10:01 No ja alarm miałem już dwa razy ostrzegający, ale nie wymusił mi hamowania wbrew mnie (ale nie miałem też ewidentnej sytuacji żeby ktoś wbiegł pod maskę czy słupek/mur się pojawił nagle lub auto). A jaką masz wersję, że masz tą opcję w menu? Ja mam Titanium + Pakiet Biznes + Pakiet Parking (prod. 08.2019) i nie ma... wozio 20-09-2019, 10:22 Ja mam ST line + parking + komfort + jakieś drobiazgi które na pewno nie mają wpływu. Produkcja pewnie w czerwcu, skoro do odbioru miałem w połowie lipca. Zresztą ten pre collision assist jest wyposażeniem seryjnym od samej wersji Trend. Z katalogu: "Pre-Collision Assist - system wspomagający kierowcę w unikaniu lub zmniejszaniu skutków kolizji z poprzedzającymi pojazdami, pieszymi lub rowerzystami zawiera: Forward Collision Warning, Dynamic Brake Support, Automated Emergency Braking" No chyba że coś pozmieniali w międzyczasie, bo to jest cytat z katalogu kiedy ja zamawiałem, a nie bieżącego. forger 20-09-2019, 21:47 W pakiecie Technology jest jeszcze Evasive Steering Assist który "wykrywa poruszajace się wolniej lub stojące pojazdy za pomocą kamery przedniej i radaru. Jeśli nastąpi automatyczne hamowanie systemu Pre-Collision Assist, lecz kierowca wykona manewr mający na celu ominięcie przeszkody, autonomiczne hamowanie zostaje wyłączone, a system pomaga kierowcy wykonać manewr omijania przeszkody za pośrednictwem układu wspomagania kierownicy (element Pre-Collision Assist)." Lukimaster 20-09-2019, 22:27 Moim zdaniem wystarczy. Jeździ się tym jak wieloma innymi autami. Ja widzisz się przesiadłem z większego auta, z diesla, 1,0 jeździłem ale w Yarisce i Seicento, więc pewnie obawy miałem. Ale jazda próbna Cactusem 1,2 z 130KM i potem Focusem 1,0 125KM mnie przekonała, że do normalnej jazdy to jest wystarczająca moc. Miałem też okazję wollnossącym 1,4 Hyundaia, bo i o takim myślałem, ale tam to męka. Teściu ma Corollę 1,6 132 KM wolnossący i też jak się pokręci na wysokich obrotach, to jeździ się tym ok, ale ten z i30 jednak ciut za słaby, bo obroty idą coraz wyżej, a auto nieśpiesznie przyśpiesza. Idź się przejedź na jeździe próbnej. Zobaczysz sam :) Taka prawda. Jak ktos juz raz zasmakuje turbinowca to nie wróci do wolnossaka. potraff 21-09-2019, 11:48 Jak ktos juz raz zasmakuje turbinowca to nie wróci do wolnossaka. Czy ja wiem...kilka razy corollą jechałem i po chwili się człowiek przyzwyczaja. W sumie 1,0 turbo jeździ podobnie jak właśnie 1,6 bez turbo. Tyle, że niżej zaczyna iść. tryhp3 22-09-2019, 20:43 W pakiecie Technology jest jeszcze Evasive Steering Assist który "wykrywa poruszajace się wolniej lub stojące pojazdy za pomocą kamery przedniej i radaru.[...]" A można mieć obraz z przedniej kamery na wyświetlaczu? Mackaktus 22-09-2019, 21:28 Inteligentny tempomat i system rozpoznawania znaków. Ostatnio jechałem autostradą z ustawionym inteligentnym tempomatem i zdarzyło się kilka razy, że mijając jakiś zjazd system rozpoznawania znaków pokazywał 50 bądź 60 km/h i samochód zaczynał zwalniać. Czy mieliście może takie przypadki? tryhp3 22-09-2019, 22:15 Inteligentny tempomat i system rozpoznawania znaków. Ostatnio jechałem autostradą z ustawionym inteligentnym tempomatem i zdarzyło się kilka razy, że mijając jakiś zjazd system rozpoznawania znaków pokazywał 50 bądź 60 km/h i samochód zaczynał zwalniać. Czy mieliście może takie przypadki? W PL tak będzie w każdym aucie. Znaki u nas nie są dostosowane do tych systemów. potraff 23-09-2019, 07:02 Czy mieliście może takie przypadki? Mam zwykły tempomat, ale również zauważyłem, że źle zczytuje znaki, czasem jak Ty opisałeś, czasem pokazuje ograniczenie, którego już dawno nie ma; droga DK94 kierunek Olkusz za skrzyżowaniem z Mikrohutą...parę lat temu był remont, była 50tka. Dziś nowa nawierzchnia, prędkość dozwolona 100km/h, on mi pokazuje 50... Tomek_ST-line 23-09-2019, 08:29 Inteligentny tempomat i system rozpoznawania znaków. Ostatnio jechałem autostradą z ustawionym inteligentnym tempomatem i zdarzyło się kilka razy, że mijając jakiś zjazd system rozpoznawania znaków pokazywał 50 bądź 60 km/h i samochód zaczynał zwalniać. Czy mieliście może takie przypadki? U mnie czasami zczyta na autostradzie ograniczenie dla zjazdu i nagle hamuje do 40 km/h :( AdoKrycha007 23-09-2019, 09:49 Po 3 tankowaniach do pełna spalanie z kompa - 7,7 L (30% autostrada / 70% Kraków - wszystko przepisowo wg znaków max dopuszczona prędkość). Zaskoczyło mnie na plus, oraz to, że komp przekłamuje tylko o 0,2 L - po przeliczeniu ręcznym z dystrybutora. W moim MK3 przekłamania kompa minimalnie były o 0,7 a max 1,1 L. Także w MK4 lepszy komp zrobili. Trasy dokładnie te same co robiłem MK3, w MK3 wolnossącym spalanie miałem po min. 9 L na tych trasach. W obu jeżdżę tylko na Vervie 98. MchalS80 25-10-2019, 15:35 Jeszcze tego auto hamowania nie doświadczyłem, ale alarm parę razy miałem Auto hamowanie sprawdzone w praktyce :) Sam dźwięk + czerwony "alarm"- tak jak poprzednikom zdarza się (często na łukach lub kiedy auto przede mną skręca w boczną, a ja wiedząc, że zdąży "się schować" i mam jak ominąć - nie zwalniam. Automatyczne hamowanie - poprzedzające auto gwałtownie się zatrzymało chcąc wpuścić inne z podporządkowanej - nie zdążyłem zareagować, ale automat sam wyhamował (skutecznie:). Prędkość ok 40-50km. Szczęśliwie jadący za mną też zdążył wyhamować (lub również miał automatyczne hamowanie). Czułość mam ustawioną na maks. System oceniam jako bardzo przydatny. lemon 25-10-2019, 15:56 ... FanatykForda 25-10-2019, 22:42 Auto hamowanie sprawdzone w praktyce :) Mój jeszcze sam nie hamował - może na szczęście. Za to często się włączy przy próbach wyprzedzania. Ostatnio dużo jeździłem po drogach wojewódzkich i minimum raz na trasie system zadziałał, w sumie niepotrzebnie. Czułość mam ustawioną na średnią. Brat, który swoim Focusem jeździł już w zimie, podczas opadów śniegu ustawia na minimalną czułość bo niby system wariuje. potraff 26-10-2019, 10:10 ie zdążyłem zareagować, ale automat sam wyhamował U mnie hamowaliśmy wspólnie, przed skuterem jadącym przede mną wjechało auto na rondo. To min u mnie zdecydowało aby kupić focusa, choć się mocno nad C-maxem zastanawiałem. Memphis1 19-11-2019, 11:48 Podzielę się pierwszymi spostrzeżeniami po przejechaniu 500 km. Model Titanium kombi, silnik 1.0 125 KM. Wszystkie moje subiektywnie opinie opieram głownie na porównaniach do mojego poprzedniego samochodu, czyli Focusa MK1. * bardzo pozytywne zaskoczenie to spalanie - średnio 6.2 l/100km - 60% trasa - 40% miasto * dużo miejsca z przodu - deska rozdzielcza nie okala kierowcy, jest wycofana, ale w zasięgu ręki - na plus fakt, że większość akcji można ogarnąć przyciskami fizycznymi * cisza - nie jechałem jeszcze specjalnie szybko, ale do 120km/h w kabinie jest cichutko - można bez problemu prowadzić rozmowy * elementy pakietów winter i parking - super się sprawdzają - szczególnie pomocna jest szerokokątna kamera cofania w sytuacjach wyjazdów tyłem z prostopadłych miejsc parkingowych * system infotainment jest responsywny i czytelny * auto bardzo dobrze sobie radzi z jazdą na niskich obrotach Największe obawy, jeszcze na etapie szukania i zakupu miałem do silników 3 cylindrowych. Na początku poszukiwań nie brałem przez to nowego Focusa pod uwagę. Ale po jeździe próbnej zostały one rozwiane. Silnik 125 KM ma dynamikę wystarczającą do normalnego poruszania się po drodze, także autostradzie. A dźwięk? Słychać, że to nie są 4 cylindry. Ale każde urządzenie mechaniczne wydaje jakieś dźwięki, ten silnik wydaje taki jaki wydaje. Tutaj zupełnie nie widzę powodów, aby przywiązywać do tego uwagę, szczególnie że poziom wyciszenia kabiny jest na wysokim poziomie. Nie kupuje się budżetowego kompakta dla wrażeń akustycznych - od tego są droższe samochody :) Mam wrażenie że dużo złych opinii o przeróżnych samochodach, nie tylko Focusie, wypisują osoby, które ich nie kupują. Na zasadzie, że "kiedyś to były samochody". Ja osobiście wybrałem Focusa nie dlatego, że był obiektywnie najlepszy, czy tez miał najlepsze silniki/systemy/itp. - wybrałem go dlatego, że kontakt z nim i jazda sprawiła mi najwięcej frajdy. Misieksmig 19-11-2019, 11:59 A jakie modele brałeś jeszcze pod uwagę? Memphis1 19-11-2019, 12:12 Lista była zróżnicowana pod względem segmentów - ale generalnie tak to wyglądało: Toyota Corolla Hybrid - zaważyła cena - 30 tys. drożej, a wyposażenie byłoby bardzo podobne, nawet minimalnie gorsze. Niższe spalanie nie zrekompensowałoby wyższej ceny zakupu w sensownym okresie. Opel Astra - bardzo mi się podoba Astra, ale ze względu na to, że jest już przy końcu cyklu życia, toteż widać braku na polu technologicznym Renault Kadjar - te same powody, co Astra VW T-Roc - tutaj mam mieszanie uczucia, niby samochód mi się podoba, ale jakoś subiektywnie źle mi się go prowadziło potraff 19-11-2019, 22:39 Ja osobiście wybrałem Focusa nie dlatego, że był obiektywnie najlepszy, czy tez miał najlepsze silniki/systemy/itp. - wybrałem go dlatego, że kontakt z nim i jazda sprawiła mi najwięcej frajdy. To podobnie do mnie wybrałeś. A też na początku w ogóle o fordzie nie myślałem. Choć my z żoną na końcu, pierwsze co to testowaliśmy tylną kanapę, nie w sensie, że tam barabara ;) , a miejsce i wygoda i głównie tym Focus wygrał. ( a testowane, brane auta pod uwagę to: i30-była jazda próbna, elantra, cactus-była jazda próbna, c3-była jazda próbna [auto żonie się podobało, myślałem, że może pójść mega budżetowo], c3Aircross, c4ST, astra, combo i na końcu walka z myślami między C-maxem a FFmk4). malacz 20-11-2019, 19:30 Również jestem zadowolony ze swojego Focusa mk4 z tym, że z silnikiem 1.5 150 KM w wersji Titanium (hatchback). Spalanie średnie z dystrybutora w moim przypadku to ok. 6.5 l/100 km (z 11 tys. km). Uważam, że to dobry wynik szczególnie porównując to spalanie do silnika 1.0 ecoboost fiesty - 6.3 l/100 km (drugie auto, które posiadam). Różnica w spalaniu niewielka, a moc o 50 KM większa. Focus jest rzeczywiście bardzo dobrze wyciszony i dynamiczny. Poprzednio jeździłem civiciem IX 1.8 142 KM i tam było dużo głośnej w środku. W civicu X podobnie głośno - niestety jest bardzo kiepsko wyciszony (i nie tylko) inaczej teraz byłby civic. Focus to udane auto, choć mogło by być jeszcze lepsze. Zawieszenie stabilniejsze, cichsze i bardziej komfortowe posiada moja fiesta st line o dziwo. Takiego zawieszenia brakuje w focusie w wersji Titanium (auto na autostradzie ma tendencje do myszkowania). Jesli zawieszenie w focusie st line jest takie samo jak we fiescie st line to byłoby idealnie. xqs 20-11-2019, 20:00 u mnie w ST po 2450km średnie spalanie wyszło 16,5 :) za to wyłączyłem sobie to ostrzeganie przed kolizją, strasznie wcześnie się włączało, szkoda że nawet jak sie ustawiło na NISKIe ustawienie to dalej krzyczał. nie wiem tylko czy sam będzie hamował teraz? dźwięk niezapietych pasów też łatwo idzie wyłączyć. poza tym drogi trzyma się magicznie, nie idzie go wprowdziac w niekontrolowany poślizg. malacz 20-11-2019, 21:05 Coś z tym systemem u Ciebie jest nie tak. Powodem może być zbyt nisko umieszczona tablica rejestracyjna, która przyslania radar. Mi raz zdarzyła się sytuacja, że system pre-colision pomógł przyhamować auto. Samochód przede mną nagle zahamował by skręcić w lewo, a ja zagapilem się. Ostrzeżenie na desce rozdzielczej i dosłownie za sekundę ostre hamowanie (nie wiem czy już dotknąłem pedału hamulca) a moja głowa mało co znalazła się na kierownicy, pedał hamulca jakby przykleił się do podłogi. Gdzieś czytałem, że system działa wtedy, gdy mamy włączony bieg i odpuszczony gaz. Robiłem próbę z kartonem na drodze jadąc, wręcz przyspieszajac i nic. Wjechalem do niego, zero ostrzeżenia i hamowania. xqs 20-11-2019, 21:17 hamowania nie wyłączyłem , tylko ostrzeganie, mam taką nadzieje :) forger 22-11-2019, 09:22 [...] w focusie w wersji Titanium (auto na autostradzie ma tendencje do myszkowania). W trybie SPORT, który zmniejsza siłę wspomagania kierownicy też ? malacz 22-11-2019, 15:40 Zmienialem z normal na sport w trakcie jazdy, szczerze mówiąc ja specjalnie nie widzę różnicy w pracy układu kierowniczego, może minimalnie, chyba że to efekt placebo. W innych autach (jeśli taka funkcja jest) to od razu daje się odczuć, że uklad kierowniczy inaczej pracuje. Na pedale gazu oczywiście, tu wielka różnica, dużo szybsza reakcja na przyspieszanie. Wydaje mi sie, że wspomaganie jest zbyt duże i przez to układ kierowniczy mało precyzyjny. Na tym polu trochę się zawiodlem. W porównaniu do fiesty, o której wcześniej pisałem to dosyć duża różnica na minus. Fiesta zawieszeniowo to dużo stabilniejsze i bardziej przewidywalne auto. forger 22-11-2019, 16:15 Wydaje mi sie, że wspomaganie jest zbyt duże i przez to układ kierowniczy mało precyzyjny. Na tym polu trochę się zawiodlem. W porównaniu do fiesty, o której wcześniej pisałem to dosyć duża różnica na minus. Fiesta zawieszeniowo to dużo stabilniejsze i bardziej przewidywalne auto. Ciężko mi się odnieść do tego - nie jeździłem Titanium ani Fiestą St-Line, a u siebie w Active z prędkościami koło 140 zrobiłem dopiero kilkanaście kilometrów. Nie zauważyłem myszkowania, ale też z tyłu siedzi wielowahacz, który jak gdzieś czytałem stabilizuje samochód przy większych prędkościach. malacz 22-11-2019, 17:54 W moim focusie też siedzi wielowahacz. Auto wyprodukowane w listopadzie 2018. Z tego co pamiętam od maja 2019 zaczęli już do Titanium montować jedynie belkę. W styczniu pojadę na 1 przegląd to zrobię jazdę próbną wersją st line. Napiszę jaka jest różnica w stosunku do Titanium. Sam jestem tego ciekaw. Tomek_ST-line 22-11-2019, 19:21 Moje kombi w ST-Line nawet przy predkosci ponad 180 idzie jak po sznurku. Auto sztywne i precyzyjnie sie prowadzi. Jeden z wiekszych plusow tego auta. Niestety nie przyslania odpowiednio mocno minusow :P mdmowski 23-11-2019, 09:25 Może masz małe kapcie, że tak Ci myszkuje. Albo coś z zawieszeniem. Też nie mam 'usportowienia', a u mnie auto klei się przy każdej prędkości, nawet 220+ km/h. Focus słynie ze znakomitych właściwości jezdnych. Tomek_ST-line 23-11-2019, 09:46 Też nie mam 'usportowienia', a u mnie auto klei się przy każdej prędkości, nawet 220+ km/h. Dużo ponad to 220km/h to niestety na Focus nie pojedzie [emoji12] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk malacz 23-11-2019, 10:59 Opcjonalnie mam 17" zarówno letnie jak i zimowe. To myszkowanie to przy jeździe wyłącznie na wprost. Dodam tylko, że moje auto jest bardzo podatne na boczny podmuch wiatru (nie musi być wcale duży) wtedy jest to trochę męczące jadąc np. autostradą. To pierwszy kompakt, którego użytkuję i który jest tak czuły na podmuchy wiatru. W zakrętach jeździ bardzo pewnie, nie mam zastrzeżeń. mdmowski 23-11-2019, 11:19 Dużo ponad to 220km/h to niestety na Focus nie pojedzie [emoji12] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Miało być 200+. :) No nie da się niestety, ale do 225km/h wg prędkościomierza mój się rozpędza. Opcjonalnie mam 17" zarówno letnie jak i zimowe. To myszkowanie to przy jeździe wyłącznie na wprost. Dodam tylko, że moje auto jest bardzo podatne na boczny podmuch wiatru (nie musi być wcale duży) wtedy jest to trochę męczące jadąc np. autostradą. To pierwszy kompakt, którego użytkuję i który jest tak czuły na podmuchy wiatru. W zakrętach jeździ bardzo pewnie, nie mam zastrzeżeń. Dziwne, na 17" także powinien ładnie iść. Może niech wypowie się ktoś jeszcze z 17". Boczny wiatr jest odczuwalny, ale nie jest źle. Nieduży wiatr nie przeszkadza w ogóle, przy silnym trzeba się bardziej skupić i nie przeginać. Tomek_ST-line 23-11-2019, 11:34 Miało być 200+. :) No nie da się niestety, ale do 225km/h wg prędkościomierza mój się rozpędza. Dziwne, na 17" także powinien ładnie iść. Może niech wypowie się ktoś jeszcze z 17". Boczny wiatr jest odczuwalny, ale nie jest źle. Nieduży wiatr nie przeszkadza w ogóle, przy silnym trzeba się bardziej skupić i nie przeginać. No mój tez do tych 220-225 niby się rozpędzi ale to musza być dobre warunki do tego. Boczny wiatr jest wporzadku. Np w Avensis T25 było o wiele gorzej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Maciek01 23-11-2019, 17:28 Panowie,krótkie pytanko.Czy wersja vignale na Europę ma fotel pasażera regulowany elektrycznie? Tomek_ST-line 23-11-2019, 18:17 Panowie,krótkie pytanko.Czy wersja vignale na Europę ma fotel pasażera regulowany elektrycznie? Z tego co wiem to żadna wersja nie miała tego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Tomekcvc 23-11-2019, 19:24 Ja mam st line z belką z tyłu, 17’ felga i co jak co ale na właściwości jezdne narzekać nie mogę, na autostradzie jedzie bez żadnego myszkowania, w zakrętach przyklejony :) Kilka razy próbowałem go zmusić do poślizgu na suchym asfalcie i nie ulega zbyt łatwo :) Maciek01 23-11-2019, 21:12 Z tego co wiem to żadna wersja nie miała tego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dzięki,bo już myślałem ,że Ford potraktował Irlandię po macoszemu tak, jak w przypadku nieoferowania kół 17" (w przypadku vignale). Tomek_ST-line 23-11-2019, 21:16 Dzięki,bo już myślałem ,że Ford potraktował Irlandię po macoszemu tak, jak w przypadku nieoferowania kół 17" (w przypadku vignale). Może wychodzą z założenia ze skoro i tak zimowek nie nakładacie to po co oferować 17” skoro na 18” auto lepiej wyglada [emoji12] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Maciek01 23-11-2019, 21:32 Może wychodzą z założenia ze skoro i tak zimowek nie nakładacie to po co oferować 17” skoro na 18” auto lepiej wyglada [emoji12] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Że na 18" wygląda lepiej to fakt ,ale problem w tym,że trzeba jeszcze mieć drogi na te 18",a z tym niestety nie jest najlepiej Tomek_ST-line 23-11-2019, 21:34 No fakt, gdzie mieszkasz? Swojego czasu spędziłem 6lat w okolicy Belfastu a dokładnie Portadown/Craigavon. Tam drogi był w miare ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Maciek01 23-11-2019, 21:44 No fakt, gdzie mieszkasz? Swojego czasu spędziłem 6lat w okolicy Belfastu a dokładnie Portadown/Craigavon. Tam drogi był w miare ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Na południu,okolice Cork.Przewaznie drogi na minięcie się dwóch 126p i z niesympatycznymi poboczami) Tomek_ST-line 23-11-2019, 21:46 Na południu,okolice Cork.Przewaznie drogi na 126p z niesympatycznymi poboczami Znam to, Tesciowa zawsze bała się ze wjadę w żywopłot albo mur z kamieni bo wąsko było [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Maciek01 23-11-2019, 21:50 Znam to, Tesciowa zawsze bała się ze wjadę w żywopłot albo mur z kamieni bo wąsko było [emoji23] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A miejscowi "szaleją" na nich swoimi suvo-crossoverami ppartyka 26-11-2019, 11:55 Cześć. Od tygodnia również jestem w posiadaniu Focusa to też się podzielę wrażeniami :) Model 2018, Hatchback, 1.5 150KM A8. To co mi się podoba: - Wyciszenie samochodu jest świetne. Przy 120 km/h nie ma problemu z rozmową normalnym tonem. - Światła LEDowe (statyczne) bardzo dobrze oświetlają drogę. Nie mam co prawda porównania ze standardowymi halogenami, ale te są świetne. Nie lubię w nocy jechać na oślep, tutaj jest to nie groźne. - Silnik 1.5 150KM jest bardzo kulturalny i zrywny. Staram się jeździć na EKO, wydaje mi się, że skrzynia nie reaguje tak agresywnie na gaz i przyspiesza spokojniej. Pytanie przy okazji czy da się ustawić ten tryb jako domyślny w jakikolwiek sposób? Co mi się nie podoba: - Opóźnienie w skrzyni biegów przy zmianie z D na R lub na odwrót jest dosyć irytujące. Szczególnie przy manewrach parkingowych, gdzie chciałoby się zaparkować szybko, a po każdej zmianie przełożenia trzeba czekać te 3 sekundy. Wiadomo coś więcej na ten temat? Ford przewiduje jakąś poprawkę? - W pakiecie Parking dołączone są nakładki na drzwi. Podobał mi się ten gadżet, bo różnie to bywa, szczególnie z dziećmi. Niestety mechanizm jest jakby zabrudzony. Nakładki często zacinają się w pół drogi i dalej nie chcą się wysunąć. Jak pomoże im się palcem to wskakują dalej i przez kilka otwarć drzwi działają. Miał ktoś taki problem? - Koła 18 calowe, na których jest aktualnie nasz Focus są mało praktyczne. Bardzo łatwo przytrzeć nimi o krawężnik. Co gorsza nierówne drogi czuć dosyć mocno, a gdy pojawią się jakieś nierówności lub gorzej koleiny to kaplica. Samochód pomimo braku pakietu Technology włącza autopilota i jedzie sam. Zdecydowanie jestem przekonany do zmiany tych kół na mniejszy rozmiar. Jakby ktoś był zainteresowany to niech pisze śmiało. - Spalanie w mieście jest dosyć wysokie, myślę, że około 10L/100KM. Dziwić się nie powinienem, bo jest zimno, odcinki, które pokonuję dość krótkie, automat w tym wszystkim nie pomaga, no ale cóż... Tak czy inaczej jako całokształt uważam zakup za jak najbardziej udany. Trochę nie rozumiem osób, które narzekają na wykończenie w środku, słabą jakość materiałów, spasowania. Może mam niskie wymagania ;) System rozrywki na plus, spełnia swoje zadanie. Najlepszy na pewno nie jest, ale wystarczający zdecydowanie. To co pozostało mi do zmiany to żarówki w bagażniku na mocniejsze, tak jak już część z kolegów tutaj zrobiła. tryhp3 26-11-2019, 12:42 - W pakiecie Parking dołączone są nakładki na drzwi. Podobał mi się ten gadżet, bo różnie to bywa, szczególnie z dziećmi. Niestety mechanizm jest jakby zabrudzony. Nakładki często zacinają się w pół drogi i dalej nie chcą się wysunąć. Jak pomoże im się palcem to wskakują dalej i przez kilka otwarć drzwi działają. Miał ktoś taki problem? Te nakładki dotykają blachy jak szybko otworzysz drzwi. Jak robisz to delikatnie to nie dochodzą do końca, przez co nie rysują lakieru. forger 26-11-2019, 12:45 To co mi się podoba: - Światła LEDowe (statyczne) bardzo dobrze oświetlają drogę. Nie mam co prawda porównania ze standardowymi halogenami, ale te są świetne. Nie lubię w nocy jechać na oślep, tutaj jest to nie groźne. - Silnik 1.5 150KM jest bardzo kulturalny i zrywny. Staram się jeździć na EKO, wydaje mi się, że skrzynia nie reaguje tak agresywnie na gaz i przyspiesza spokojniej. Pytanie przy okazji czy da się ustawić ten tryb jako domyślny w jakikolwiek sposób? Co mi się nie podoba: - Koła 18 calowe, na których jest aktualnie nasz Focus są mało praktyczne. Bardzo łatwo przytrzeć nimi o krawężnik. Co gorsza nierówne drogi czuć dosyć mocno, a gdy pojawią się jakieś nierówności lub gorzej koleiny to kaplica. - Spalanie w mieście jest dosyć wysokie, myślę, że około 10L/100KM. Dziwić się nie powinienem, bo jest zimno, odcinki, które pokonuję dość krótkie, automat w tym wszystkim nie pomaga, no ale cóż... To co pozostało mi do zmiany to żarówki w bagażniku na mocniejsze, tak jak już część z kolegów tutaj zrobiła. Statyczne LEDy są OK, ale uważam podobnie jak kilka osób tu na forum, że mogłyby świecić trochę dalej. Silnik wraca do ustawienia domyślnego zawsze. Nie da się tego przestawić. Ja np. wolałbym by tryb SPORT był załączony zawsze bo on dezaktywuje start@stop. Koła ostatecznie wybrałem 17', ale też miałem zakusy na 18, przy czym w Active na 17 mam profil 55, więc tej gumy jest jeszcze więcej. Stwierdzam, że dobrze zrobiłem, bo na co dzień mam styczność z nierównymi drogami miasta oraz krawężnikami koło szkoły dzieci, na które wjeżdżam lub parkuje przy nich bezstresowo w czym pomaga też trochę większy prześwit. 18' dodatkowo zwiększa troszkę promień skrętu. O spalaniu za wiele nie mogę powiedzieć bo dopiero pierwszy bak kończę. Z ponad 100 km trasy miałem średnią 6,5. Obecnie po 470 km (miasto koło 360km, krótkie dystanse, tryb normal/sport 50:50) mam 9,8l/100, ale to się powinno poprawić z czasem. Ford podaje, że spalanie normuje się po przejechaniu 3000 km. Memphis1 26-11-2019, 13:39 - W pakiecie Parking dołączone są nakładki na drzwi. Podobał mi się ten gadżet, bo różnie to bywa, szczególnie z dziećmi. Niestety mechanizm jest jakby zabrudzony. Nakładki często zacinają się w pół drogi i dalej nie chcą się wysunąć. Jak pomoże im się palcem to wskakują dalej i przez kilka otwarć drzwi działają. Miał ktoś taki problem? U mnie jest identycznie - ale co ciekawe problem występuje tylko w drzwiach kierowcy. Od strony pasażera i z tyłu nie mam tego problemu. Czy wolno, czy szybko, zawsze ochronki wskakują. AdoKrycha007 26-11-2019, 15:00 u mnie nic się nie dzieje po 3 msc, a ten sam bajer mam również w MK3 przedlift i tam też zero problemów od nowości z tym. pawk 26-11-2019, 15:21 Silnik wraca do ustawienia domyślnego zawsze. Nie da się tego przestawić. Ja np. wolałbym by tryb SPORT był załączony zawsze bo on dezaktywuje start@stop. A czy da się to zmienić Forscanem? ppartyka 26-11-2019, 15:34 Te nakładki dotykają blachy jak szybko otworzysz drzwi. Jak robisz to delikatnie to nie dochodzą do końca, przez co nie rysują lakieru. Mówisz? Musze sprawdzić, czy u mnie też tak działa. Jak tak to jest to naprawdę dobrze pomyślane :) AdoKrycha007 26-11-2019, 15:47 Bzdura, nic mi w obu autach nie dotykają, a jak komuś dotyka, to znaczy że wadliwe założyli. Tomek_ST-line 26-11-2019, 16:07 Bzdura, nic mi w obu autach nie dotykają, a jak komuś dotyka, to znaczy że wadliwe założyli. Przeciez nachodza na krawedz zeby ochronic ja przed ewentualnym uderzeniem czy zarysowaniem. Mysle ze o to chodzilo koledze. AdoKrycha007 26-11-2019, 16:32 z tego zdania wynika co innego - "Te nakładki dotykają blachy jak szybko otworzysz drzwi. Jak robisz to delikatnie to nie dochodzą do końca, przez co nie rysują lakieru." I one nie dotykają blachy, nawet jak "szybko otworzysz drzwi" - zawsze jest minimalny prześwit i w żadnym wypadku nie rysuje lakieru. Jak ktoś ma inaczej, to bubel do reklamacji. Fiesta Mk8 ST Line 26-11-2019, 17:01 W żony fiescie już lewa strona była wymieniona na gwarancji. To bubel z plastiku, coś się tam wyciera czy łamie i nie wysuwa się do końca. Tak stwierdzili w ASO. Za pierwszym zgłoszeniem tylko przesmarowali, za drugim wymienili całość bez szemrania. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka forger 26-11-2019, 17:04 A czy da się to zmienić Forscanem? Według mojego rozeznania, niestety nie. Na zagranicznym forum zdesperowanym zasugerowano przekaźnik który wysyła odpowiednią ilość impulsów po starcie silnika w celu automatycznego przełączenia na wybrany przez siebie tryb. Forscanem można dodać np. w Focusie RS III dodatkowy tryb custom, ale nie wiem czy działa w zwykłym Focusie MK IV https://www.focusrsoc.com/forums/topic/361890-5th-drive-mode/#entry6642770 tryhp3 26-11-2019, 17:25 I one nie dotykają blachy, nawet jak "szybko otworzysz drzwi" - zawsze jest minimalny prześwit i w żadnym wypadku nie rysuje lakieru. Jak ktoś ma inaczej, to bubel do reklamacji. Może u mnie jest nie do końca sprawne (jutro potestuje) ale Door Edge Protector dotyka blachy. Jest to słyszalne na każdym filmie który prezentuje ten system np.: https://www.youtube.com/watch?v=aCgHKOpG6fU&feature=youtu.be&t=65 On się po dotknięciu minimalnie cofa ale stuknięcie jest. Jeśli masz inaczej to nagraj a Ci uwierzę. AdoKrycha007 26-11-2019, 18:14 to nie jest odgłos stuknięcia o blachę tylko odgłos tego plastikowego zawiasu wysuwającego się z drzwi :) dać sobie pauzę w 1:12 na tym filmie dobrze widać, że jest jakiś milimetr odstępu od powierzchni drzwi - po prawej ich stronie filmiku.. w 0:26 na górze widać jeszcze lepiej tą szparkę.. i tak jest u mnie - to jest obejma a nie przyssawka :P jak ktoś ma inaczej, to reklamować. yacekb 26-11-2019, 20:17 raczej stukniecie , które prawie nic nie "powinno" zrobić , mam te nakładki i mam dokładnie taki sam odgłos , dodam że w drzwiach kierowcy widać delikatne otarcia od tej osłony ( łatwe do spolerowania ) , więc kolego AdoKrycha007 tak nie do końca... tryhp3 26-11-2019, 20:27 to nie jest odgłos stuknięcia o blachę tylko odgłos tego plastikowego zawiasu wysuwającego się z drzwi :) dać sobie pauzę w 1:12 na tym filmie dobrze widać, że jest jakiś milimetr odstępu od powierzchni drzwi - po prawej ich stronie filmiku.. w 0:26 na górze widać jeszcze lepiej tą szparkę.. i tak jest u mnie - to jest obejma a nie przyssawka :P jak ktoś ma inaczej, to reklamować. Bo ty patrzysz na szczelinę od zewnątrz a to bije bardziej od wewnętrznej strony i się cofa. Są nawet specjalne wytłoczki żeby zminimalizować kontakt z blachą które zaznaczyłem https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=108783&stc=1&d=1574796374 raczej stukniecie , które prawie nic nie "powinno" zrobić , mam te nakładki i mam dokładnie taki sam odgłos , dodam że w drzwiach kierowcy widać delikatne otarcia od tej osłony ( łatwe do spolerowania ) , więc kolego AdoKrycha007 tak nie do końca... Dokładnie tak jest. Nawet niektórzy sprzedawcy informują o tym. yacekb 26-11-2019, 20:34 Są nawet specjalne wytłoczki żeby zminimalizować kontakt z blachą które zaznaczyłem właśnie takie ślady , które zaznaczyłeś sa zostawiane na lakierze. Memphis1 27-11-2019, 07:58 A tutaj moje wrażenie z jazdy - 1150 kilometr :) Spadły "kamyczki" z ciężarówki. tryhp3 27-11-2019, 08:48 Jeździć obserwować. Memphis1 27-11-2019, 08:50 Zgłaszam to do ubezpieczalni - zniżek na AC i tak nie mam, więc nie szkodzi. xqs 27-11-2019, 11:06 Zgłaszam to do ubezpieczalni - zniżek na AC i tak nie mam, więc nie szkodzi. możesz mieć zwyżkę za to :) AdoKrycha007 27-11-2019, 11:23 właśnie takie ślady , które zaznaczyłeś sa zostawiane na lakierze. powtarzam - u mnie nie ma żadnych śladów. MK4 ma 3 msc, może jeszcze nie czas na nie (?), ale MK3 mam 5 lat i śladów nie ma. marey 27-11-2019, 12:03 Też nie mam żadnych śladów i wszystko działa jak należny. tryhp3 27-11-2019, 12:14 Ja przy 5 tys. przebiegu też nie mam śladu. Ale raz, mówimy tu raczej o śladach które zauważy detailer, dwa że jeden jeździ po mieście w miarę czystym samochodem a inny jeździ w zimie po krajówkach za TIRami i ma pełno syfu na lakierze od którego będzie się rysować szybciej. Tomek_ST-line 27-11-2019, 12:21 U mnie jedna sztuka już padła, lewy tył. Nie dochodzi do krawędzi. Będę zgłaszał a ASO w poniedziałek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk xqs 27-11-2019, 15:00 zmieniałem dzisiaj koła na zimowe, miałem nowe felgi i czujniki, dla potomnych, po prostu działają, ale letnie 19 z tyłu jest delikatne wgięcie na feldze chlip chlip chyba dam do prostowania i tak zimowe mam teraz. kupiłem dobre opony ultragrio erformance +, ale kolosalna róznica pomiedzy pilot 4s mam wrażenie że troche pływa zobaczmy jak spadną temperatury co do ochronek drzwi u mnie notorycznie się zacinają, zwłaszcza przednie kierowcy forger 27-11-2019, 22:52 U mnie jedna sztuka już padła, lewy tył. Nie dochodzi do krawędzi. Będę zgłaszał a ASO w poniedziałek. Przyjrzałem się dziś u siebie i też lewy tył nie dochodzi, a w zasadzie to idzie jakoś pod skosem, przez co część wychodzi i teoretycznie chroni drzwi, a część ich nie osłania. kupiłem dobre opony ultragrio erformance +, ale kolosalna róznica pomiedzy pilot 4s mam wrażenie że troche pływa zobaczmy jak spadną temperatury co do ochronek drzwi u mnie notorycznie się zacinają, zwłaszcza przednie kierowcy Też mam UltraGrip Performance + (naturalnie w innym rozmiarze) i faktycznie jakoś tak miękko i nie sportowo :wink:. Brakuje tej kropki na "i" w prowadzeniu. No ale to zimówka ... za to krawężników praktycznie nie czuję, gdy na nie wjeżdżam. Maciek01 28-11-2019, 22:31 Szanowni koledzy.Czym maskujecie ślady po obuwiu ( i nie tylko)na dolnych boczkach drzwi ? Staramy się uważać,ale nie do końca się nam to udaje , a widok tych "krech"jest dość irytujący .ps.u mnie (odpukać)wszystko w porządku z ochraniaczami krawędzi drzwi. tryhp3 28-11-2019, 23:33 Tego się nie maskuje a czyści. Najlepiej APC albo czymś dedykowanym choćby Tenzi Czysty Kokpit https://tenzi.sklep.pl/detailer-czysty-kokpit-600-ml-p-1077.html Tomekcvc 29-11-2019, 07:26 Problem w tym, że te krechy zostają na stałe.. take tworzywo. ucieszko 01-12-2019, 20:00 A silnik 1.5 wcale nie jest taki wysilony, do tego maksymalny moment osiąga jeszcze przed 2k rpm - więc jadąc przy 1.7k rpm nic złego mu się nie dzieje. gdzieś na innym forum widziałem wykres momentu dla serii od tune force i maksimum było wyżej - gdzieś przy 2400 rpm, tyle że to był chyba automat. mastachaz 01-12-2019, 22:02 a jak wypada nowy focus na tle audi a3 ? zastanawiam się co kupic :) AdoKrycha007 01-12-2019, 22:09 Kałdi się skończyło 20 lat temu na 1,9 tdi :) mastachaz 01-12-2019, 22:11 Kałdi się skończyło 20 lat temu na 1,9 tdi :) u ciebie ? czy jak bo o fordzie czytam to samo od dawna :) Jaworrr 01-12-2019, 22:17 gdzieś na innym forum widziałem wykres momentu dla serii od tune force i maksimum było wyżej - gdzieś przy 2400 rpm, tyle że to był chyba automat. Dla 1.5 150KM M6 maksymalny moment obrotowy: 240 Nm przy 1600 obr/min Ale nie podają do jakich obrotów ten moment jest utrzymany. Moc silnika: 150 KM (110 kW) przy 6000 obr/min Dla 1.0 125KM M6 podają 170Nm od 1400-4500rpm. ucieszko 02-12-2019, 20:25 Wg. katalogu maksymalny moment obrotowy jest przy 1600 rpm, ale na wykresach z tego wątku widzę co innego: http://focusklubpolska.pl/showthread.php?p=1199701 Może to kwestia tego gdzie się mierzy ten moment... Może ktoś obeznany wyjaśni? CHARONSKI 02-12-2019, 21:04 Czy mk4 posiada system TVC ? Jaworrr 02-12-2019, 21:39 Wg. katalogu maksymalny moment obrotowy jest przy 1600 rpm, ale na wykresach z tego wątku widzę co innego: http://focusklubpolska.pl/showthread.php?p=1199701 Może to kwestia tego gdzie się mierzy ten moment... Może ktoś obeznany wyjaśni? Link do FB z linku powyżej nie prowadzi do wykresów. Możesz podać cały link albo wkleić wykresy tutaj? Na innej stronie znalazłem takie info: https://www.automobile-catalog.com/curve/2018/2740280/ford_focus_1_5_ecoboost_150.html ucieszko 02-12-2019, 22:55 Spróbuj tutaj: https://www.facebook.com/10936...166793/posts/1606399972796562/ (Działający link jest w trzecim poście tego wątku) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191202/96ef6604f52a6c85f52c7ccc8e184dd8.jpg B4Bci4 z Bydzi 02-12-2019, 23:23 a jak wypada nowy focus na tle audi a3 ? zastanawiam się co kupic :) cena wiadomo w A3 większa, ale wg mnie nie przekłada się to do jakości, prędkości, wykończenia,/nie wiem jak w trwałości / Focusik daje radę, ale mówię tylko o silniku 1.5 benzina i wyposażenie Titanium + dodatki, nie miałem z mniejszymi silnikami za dużego doświadczenia - zrezygnowałem z Audi , BMW , ale tylko ze względy na moje potrzeby, wydanie 25-30k więcej żeby mieć jakotaki standard, to raczej u mnie odpadało , Ford chyba daje radę :) w tym segmencie forger 03-12-2019, 00:11 Czy mk4 posiada system TVC ? Wygląda na to, że Torque Vectoring Control został tylko w ST. Bump: Wg. katalogu maksymalny moment obrotowy jest przy 1600 rpm, ale na wykresach z tego wątku widzę co innego [...] Może się jakiś tuner wypowie, ale według mnie to tak jak ze spalaniem i wielkością bagażników (choć tu nie zawsze), że cyferki ładnie wyglądają w katalogu, bo w realu już mniej ... Tu max moment jest powyżej 2000 obr. https://www.br-performance.lu/de-lu/chiptuning/1-fahrzeuge/23-ford/1123-focus/10139-2018/10142-1-5t-ecoboost/ Swoją drogą 340Nm ... ciekawe co na to sprzęgło. Jaworrr 03-12-2019, 08:41 Pozytywne zaskoczenie :) W Activie 1.5 benzyna, przy temperaturze ok 0 st. C, po ok 2 minutach od włączenia silnika z nawiewów leci ciepłe powietrze. Nagrzewnica musi być bo silnik zimny był przez kolejne 5 minut. yataz 03-12-2019, 09:49 Pozytywne zaskoczenie :) W Activie 1.5 benzyna, przy temperaturze ok 0 st. C, po ok 2 minutach od włączenia silnika z nawiewów leci ciepłe powietrze. Nagrzewnica musi być bo silnik zimny był przez kolejne 5 minut. Automatyczne klapki zasłaniające wloty powietrza do komory silnika i inteligentna pompa wody (niepracująca na zimnym) robią tu robotę. Bump: Wg. katalogu maksymalny moment obrotowy jest przy 1600 rpm, ale na wykresach z tego wątku widzę co innego: http://focusklubpolska.pl/showthread.php?p=1199701 Może to kwestia tego gdzie się mierzy ten moment... Może ktoś obeznany wyjaśni? Pomiary na hamowni zaczyna się robić od ok. 2000 obr/min, żeby nie obciążać niepotrzebnie jednostki napędowej na najniższych obrotach. Stąd kreski zaczynają gwałtownie rosnąć w tych okolicach na wszystkich wykresach. potraff 03-12-2019, 13:38 Nagrzewnica musi być bo silnik zimny był przez kolejne 5 minut. W mondeo mkIV 1,8 tdci też tak miałem, ledwie przejechałem ok 500m a już letnie powietrze leciało. W focusie 1,0 EB jest ciut słabiej, ale niewiele :) Jaworrr 03-12-2019, 16:52 Pytanie do użytkowników Android Auto z Sync 2.5. Czy działają wam aplikacje typu Tidal, Spotify, Pulsar (odtwarzacz plików audio)? O ile mapy googla odpalam przez AA bez problemu, połączenia telefoniczne również to powyższe apki pokazują komunikat, że w tym momencie aplikacja jest niedostępna. Mam sync 2.5, po wifi nie pokazuje dostępnych aktualizacji. totek2 03-12-2019, 17:06 U mnie tidal i Spotify działają. Sync3 w wersji 3.4 wcześniej na 3.0 też działało. ucieszko 03-12-2019, 17:39 Pytanie do użytkowników Android Auto z Sync 2.5. Czy działają wam aplikacje typu Tidal, Spotify, Pulsar (odtwarzacz plików audio)? O ile mapy googla odpalam przez AA bez problemu, połączenia telefoniczne również to powyższe apki pokazują komunikat, że w tym momencie aplikacja jest niedostępna. Mam sync 2.5, po wifi nie pokazuje dostępnych aktualizacji.U mnie działa raz lepiej, raz gorzej. Mam wrażenie że np. aktualizacja Spotify może coś poprawić lub popsuć. Tak samo kolejne wersje AA. Samochód jest tutaj chyba najmniej winny. Spotify prawie zawsze działa, jeśli przed podłączeniem przewodu puszczę coś na telefonie. Jeśli nie działa, to pomaga restart aplikacji na telefonie. Tidal działał, innych nie sprawdzałem. Jaworrr 03-12-2019, 17:40 Prawdopodobnie trzeba najpierw uruchomić aplikację na telefonie tak żeby była uruchomiona w tle, a następnie uruchomić ją ponownie z poziomu AA... ucieszko 03-12-2019, 17:57 W nowym interfejsie AA Spotify jest zintegrowane na pasku i nie trzeba go osobno uruchamiać. Inna rzecz, że czasem pokazuje treść, ale nie można ścieżki wystartować... Ja używam AA 4.8.594324 potraff 04-12-2019, 00:18 Ja właśnie zrezygnowałem z spotify, bo się to wieszało, ale najpierw trzeba na telefonie to puścić, a potem podłączyć do auta. Ale np youtoube działa. Jaworrr 07-12-2019, 22:22 Po tygodniu używania samochodu w mieście, na drogach krajowych i autostradzie pierwsze wrażenia. Mnóstwo na plus, kilka na minus. Wersja to Active kombi, silnik 1.5 EcoBoost 150hp. Silnik dynamicznie porusza całkiem sporym nadwoziem. Silnika nie słychać w kabinie. Bardzo dobra trakcja, dobrze zestrojony układ kierownicy, samochód trzyma się drogi jak przyklejony. Ogólnie, idzie jak skalpel :) Inne kwestie, typu przestronne i ergonomiczne wnętrze, ładna bryła, światła, nawet zwykłe nagłośnienie jest ok, nie rozpisuję się, jest ok. Ale; Wydech buczy basem, który niesie nie po całej kabinie przy 1,5-2k obrotów na czwartym i piątym biegu. Im niższy bieg tym jest to mniej słyszalne, na trzecim i drugim nie zwracam na to uwagi. - od razu pytanie o możliwość wyciszenia kabiny od tego, jak? Hałas w kabinie od 140km/h, jest głośno. Na pewno szumy opływowe od lusterek albo słupków A i możliwe, ale już nie byłem w stanie rozróżnić, hałas toczenia dają mocno po uszach. W zasadzie powiedziałbym, że cicho jest do 100km/h, przy 120 zaczyna się robić mniej przyjemnie. Może trafiłem jakoś niefortunnie na wietrzną pogodę dzisiaj na trasie, ale huk był jak w samolocie. - z tym zapewne nie da się nic zrobić więc nie pytam, ciekawe jak będzie w lecie na innych oponach i warunkach. Wydaje mi się, że uszczelki drzwi przy słupkach A przy większej prędkości tracą szczelność, po prostu stamtąd wieje. Chyba, że to z wylotów powietrza na szybę, ale ustawione miałem ciepłe a wiało zimnym... - też tak macie, temat do ASO? Android Auto, kilka razy muszę podłączyć i rozłączyć kabel żeby został rozpoznany przez system w samochodzie (soft sprawdzając po vin mam aktualny). - AA w PL nie jest oficjalnie dostępnie więc nawet nie ma gdzie zgłosić problemu. Generalnie poza jazdą w trasie jestem bardzo zadowolony :) tryhp3 07-12-2019, 22:33 1.5 benzyna buczy niektórym, możesz na własną rękę kombinować z wyciszeniem. Od 140 w górę to głośno będziesz miał w autach o klasę wyższych. Jeśli chodzi o hasał toczenia to pewnie masz głośne zimówki. Szczelności słupków A, nie sprawdzałem, ale wydaje mi się, że u mnie jest OK. Sprawdzę przy następnej jeździe autostradą. AA działa u mnie bezbłędnie - tu może dużo zależeć od telefonu. Jaworrr 08-12-2019, 10:29 Dzięki za całe info tryhp3 Jeśli chodzi o hasał toczenia to pewnie masz głośne zimówki. Opony mam Goodyear UltraGrip r18, 215/50. Od 140 w górę to głośno będziesz miał w autach o klasę wyższych. W sensie, że nawet w autach o klasę wyższych? Z drugiej strony przy tej prędkości mój Golf V kombi jest podobnie głośny, różnica w tonacji hałasu. 1.5 benzyna buczy niektórym, możesz na własną rękę kombinować z wyciszeniem. Faktycznie, ale nie jest to stan jaki chciałbym zaakceptować. Max moment jest od 1600rpm, delikatnie jadąc czasami dodaje się lekko gazu żeby utrzymać prędkość, nie trzeba do tego redukować biegu, ale wtedy jest buczenie. Pytanie do innych użytkowników czy poradziliście sobie z problemem? damiancd, hwk, yataz, Focus591, pawkozo, robert_71, grzechu913, dziedzic :) Może wymiana wydechu? tryhp3 08-12-2019, 11:15 Opony mam Goodyear UltraGrip r18, 215/50. Samo to, że ona jest w rozmiarze 18" i zimowa robi z niej głośną oponę. Mniejsze są cichsze. W sensie, że nawet w autach o klasę wyższych? Z drugiej strony przy tej prędkości mój Golf V kombi jest podobnie głośny, różnica w tonacji hałasu. Jeździłem testową Insignią i 508 i one są głośniejsze od Focusa przy każdej prędkości (Focus jest chwalony w recenzjach za ciszę, ale są problemy właśnie w silniku 1.5 z wydechem). Faktycznie, ale nie jest to stan jaki chciałbym zaakceptować. Też tak myślę, dlatego na początek możesz to zgłosić w ASO. grzechu913 08-12-2019, 11:55 Jak do tej pory ,u mnie wygłuszenie bagażnika itp nic nie dało. Co zauważyłem,bo odciążyłem trochę klapę bagażnika ( miałem wyklejona matami alubutyl 2 mm plus taka gąbka kauczukowa na plastik,zastąpiona tylko zwykła pianka)że bardziej słychać ten wydech,w sensie buczenia przy ok 130km/h na 6 biegu czyli 3000obr. Musze coś innego wymyślić,bo klapa bagażnika była cięższa o niecałe 2 kg co powodowało jej lekkie opadanie po otwarciu,jak auto miało niżej tył niż przód. Niestety elektryczne siłowniki są dobrane prawie na styk,max do 1 kg więcej,może nawet nie. Dzięki za całe info tryhp3 Opony mam Goodyear UltraGrip r18, 215/50. W sensie, że nawet w autach o klasę wyższych? Z drugiej strony przy tej prędkości mój Golf V kombi jest podobnie głośny, różnica w tonacji hałasu. Faktycznie, ale nie jest to stan jaki chciałbym zaakceptować. Max moment jest od 1600rpm, delikatnie jadąc czasami dodaje się lekko gazu żeby utrzymać prędkość, nie trzeba do tego redukować biegu, ale wtedy jest buczenie. Pytanie do innych użytkowników czy poradziliście sobie z problemem? damiancd, hwk, yataz, Focus591, pawkozo, robert_71, grzechu913, dziedzic :) Może wymiana wydechu? forger 08-12-2019, 17:04 P Wersja to Active kombi, silnik 1.5 EcoBoost 150hp. Silnik dynamicznie porusza całkiem sporym nadwoziem. Silnika nie słychać w kabinie. Bardzo dobra trakcja, dobrze zestrojony układ kierownicy, samochód trzyma się drogi jak przyklejony. Ogólnie, idzie jak skalpel :) Hałas w kabinie od 140km/h, jest głośno. Na pewno szumy opływowe od lusterek albo słupków A i możliwe, ale już nie byłem w stanie rozróżnić, hałas toczenia dają mocno po uszach. W zasadzie powiedziałbym, że cicho jest do 100km/h, przy 120 zaczyna się robić mniej przyjemnie. Może trafiłem jakoś niefortunnie na wietrzną pogodę dzisiaj na trasie, ale huk był jak w samolocie. - z tym zapewne nie da się nic zrobić więc nie pytam, ciekawe jak będzie w lecie na innych oponach i warunkach. Wydaje mi się, że uszczelki drzwi przy słupkach A przy większej prędkości tracą szczelność, po prostu stamtąd wieje. Chyba, że to z wylotów powietrza na szybę, ale ustawione miałem ciepłe a wiało zimnym... - też tak macie, temat do ASO? Też jestem zadowolony z trakcji, choć przy mocniejszych podmuchach czuć je i trzeba korygować tor jazdy, co po części może zależeć od opony. Dziś zrobiłem jakieś 80 km właśnie w takich warunkach czyli 130-140 km/h w wietrznych warunkach i u mnie główny hałas dobiega z uszczelki w drzwiach w okolicach głowy. Gdy jechałem w bezwietrzną pogodę, było sporo ciszej. Opony natomiast mam 17' i nie hałasują. potraff 08-12-2019, 20:26 Hałas w kabinie od 140km/h, jest głośno. Wcześniej miałem mondeo mkIV 1,8 tdci i wygłuszenie w Focusie mk4 jest na zbliżonym poziomie, oczywiście z poziomu przednich foteli. No może od 120km/h w mondeo było ciut ciszej, ale powyżej 140 km/h większej różnicy nie słyszę. Na zimowych oponach mam głośniej. Mam pytanie z innej beczki, dziś parkowałem pod blokiem i nie zauważyłem wyższego krawężnika i uszkodziłem (zerwałem) osłonę taką aluminiową, pod silnikiem. Ściągnąć to w pierony, jechać do zwykłego mechanika reanimować ją, czy w ASO? ASO in minus czas, bo auto na wtorek już potrzebuje. https://lh3.googleusercontent.com/BaxJtm9AEf6t0ZNzvVD3N6XgpiV_95orDC5H30zJ9nFQbbpEvl rDln8oceZtQhNiq2bE9vIeyJ5-3vsLmJPuQc6VwU03oykidCSwuD71eNrsPJt8ZO1tE1fkHqopZf V0PkGKbN_jfOYFOm7swrSaRSq4J2N8xrqogh-otg85W3BeRs3320ypVV4WUbonQVWj_HIezPJXWv-1v1P6tg76xmTmbENiA73QF7zftV9eMsZ_AV66leSCQXRBNJwZ4 TR8tSWy9Pqs0pfhUUZPzEB1igA3Bv115RKPHj9TnBSsQrcEaJC ZZYXZ1puaE6iiKPYxkFckbCzMtk9aULjqVIHN8Drmuw2L_No3B 3ctWFEZzlb_Wpiur3Kw3zLohs-sYPjArrrb4BSRAcbyvWNZyoop0CXw2hu6UcqpKtweb4wgrj7hN z9mSrQ28LtUZKXH9TR7qr_gnNSCjRJhUCQZAKDksOMPpMb4KPB zplbkgrTFbZ_kkW-dmW4xp74CCNa1R4zdulnQ2p6zCdEw-cd8LtdG7Cta2e4qsv0NvT3XUq3yMkNDjNh--mKdJbdVnyDxE4dQqqlQewshaO169qAutEkzhdXDVqGjKnKXsbh QCHosBcs6Mb3UCMmbZzLJgxAbA_huCi7h3wOuk0i4LAg_Ib5pM dE69L2TysBBdvPDhjz2cmMrQyUX2rmMlu7zPdL1eiU6mFQtpQI Jngl4qRxxjZEwLiDgG4Zvf86tg9eYxWNg0pbnYutY7w=w834-h625-no forger 08-12-2019, 22:17 Mam pytanie z innej beczki, dziś parkowałem pod blokiem i nie zauważyłem wyższego krawężnika i uszkodziłem (zerwałem) osłonę taką aluminiową, pod silnikiem. Z ciekawości, masz czujniki parkowania i nie wyłapały krawężnika czy może ich nie masz? potraff 09-12-2019, 00:32 Mam, ale to było takie, że z nagla stwierdziłem, że tu zaparkuje. Dwa musiałem na krawężnik wjechać, więc nie zwróciłem uwagi na pikania, trzy chyba przy zjeżdżaniu to urwałem, cztery już kilka razy auto stało w tym miejscu... Jaworrr 09-12-2019, 09:38 Prawdopodobnie trzeba najpierw uruchomić aplikację na telefonie tak żeby była uruchomiona w tle, a następnie uruchomić ją ponownie z poziomu AA... Domknę na razie temat AA. Wychodzi na to, że to zależy od telefonu. z Xiaomi Redmi Note 4x nie chciało współpracować, z Samsungiem J6+ wszystko działa bez problemu. Telefon łączy się od pierwszego wpięcia kabelkiem, nie trzeba wcześniej uruchamiać aplikacji żeby były dostępne w android auto. Jedno pytanie do używających Tidala w AA, czy u was aplikacja również nie pozwala na przewijanie utworów? Można uruchomić kawałek od początku, ale nie można go przewijać. Odnośnie opon, to najchętniej wymieniłbym się na weekend z kimś kołami, albo przejechał kawałek po trasie żeby zobaczyć jaka jest różnica w głośności. R18 wyglądają super, ale jeśli miałyby być głównym źródłem hałasu to do Focusa też są ładne R17 :) Ktoś chętny na taką zabawę? Kraków i okolice? potraff 09-12-2019, 11:05 Osłona w ASO 420zł plus montaż. Pytanie, czy jeśli taką część wymienię u swojego mechanika, to będą problemy z gwarancją? grzechu913 09-12-2019, 15:22 Nawet jak sam wymienisz ta oslone ,to nawet nie beda wiedziec ze ja wymieniales. ASO nie jest jasnowidzem,aby wiedzialo co Ci sie stalo. potraff 09-12-2019, 20:16 W sumie racja. dziękuje AdoKrycha007 09-12-2019, 20:52 jak tam był np. nit, to będą wiedzieć. tak samo jeśli zostanie założona nieoryginalna część, zamiennik, whatever.. tryhp3 09-12-2019, 21:28 Oni nie potrafią dojść do prostych rzeczy a co dopiero sprawdzać czy był oryginalny nit czy nie. Zresztą gwarancje można stracić na coś konkretnego. Np. na silnik, powłokę lakierniczą itp. Mi w ASO na pytanie czy stracę GW jeśli dodatkowo zabezpieczę podwozie odpowiedzieli, że nie. Jaworrr 10-12-2019, 10:22 Prawie 1000km przejechane, zacząłem bawić się trybami jazdy. Na razie Sport i Eco. Pozytywnie odbieram oba tryby, czuć zmianę w prowadzeniu. W ślepym teście na pewno jest to do rozpoznania. Największe różnice są na pedale gazu. W Sport wystarczy delikatnie wciskać gaz, auto szybciej się wkręca na obroty i tym samym szybciej się zbiera. Nie trzeba deptać do podłogi. Układ kierowniczy delikatna zmiana, albo placebo, kierownica wolniej wraca do pozycji 0 i pracuje z większym oporem, niemniej są to małe różnice w stosunku do Normanl. Systemy bezpieczeństwa nie są wyłączane, chyba że jakieś które nie pokazują się na kontrolkach. W Eco samochód płynie, wolniej reaguje na polecenia z pedała gazu, jakby nie chciał się wkręcać wysoko, robi się z niego taki leniwiec, silny ale leniwiec :) Kierownica i systemy chyba bez zmian w stosunku do Normal. tryhp3 10-12-2019, 10:53 Placebo z kierownicą. yataz 10-12-2019, 11:10 Placebo z kierownicą. To nie placebo - siła wspomagania słabnie w trybie sport. Bump: Dzięki za całe info tryhp3 Pytanie do innych użytkowników czy poradziliście sobie z problemem? damiancd, hwk, yataz, Focus591, pawkozo, robert_71, grzechu913, dziedzic :) Może wymiana wydechu? U mnie nieprzyjemne buczenie na niskich obrotach (<2000) skończyło się wraz z usunięciem GPF-a :D. Po tym zabiegu ten silnik jest odczuwalnie żwawszy, ma dużo więcej pary na najniższych obrotach i już nie buczy. potraff 10-12-2019, 12:32 Osłona termiczna wyklepana i założona. Placebo z kierownicą.Też tak mi się wydaje. Systemy bezpieczeństwa nie są wyłączane, chyba że jakieś które nie pokazują się na kontrolkach. Nie działa system start-stop. Dlatego jeżdżąc pod domem, albo jadąc, gdzie będę co chwile stawał na skrzyżowaniach, włączam Sport. Na normalu jeżdżę w trasy. forger 10-12-2019, 12:44 Ja od wczoraj zacząłem korzystać z załączanego auto-hold jak stoję na światłach. Przydatne, bo nie trzeba elektrycznego hamulca załączać i wyłączać. Dobrze, że ostatni wybór zapamiętywany jest po ponownym uruchomieniu silnika. Za to gdy ten system jest wyłączony to i tak na wzniesieniu przytrzymuje samochód przez chwilę. tryhp3 10-12-2019, 13:54 JDobrze, że ostatni wybór zapamiętywany jest po ponownym uruchomieniu silnika. Miej świadomość, że do czasu. yataz 10-12-2019, 14:01 Miej świadomość, że do czasu. Do czasu, aż zaciągniesz ręczny. Po tej czynności trzeba od nowa włączać autohold. kacper69 10-12-2019, 15:01 Nie działa system start-stop. Dlatego jeżdżąc pod domem, albo jadąc, gdzie będę co chwile stawał na skrzyżowaniach, włączam Sport. Na normalu jeżdżę w trasy. Sprawdziłem, że w trybie Sport Focus pali ponad litr więcej na 100 km niż w trybie Normal. więc jeżdżąc po mieście i stojąc w korkach zamiast włączania trybu Sport proponuję wyłączyć tylko Start&Stop , jak komuś to przeszkadza. robert_71 10-12-2019, 15:07 Sprawdziłem, że w trybie Sport Focus pali ponad litr więcej na 100 km niż w trybie Normal. Zależy od stylu jazdy. W moim przypadku mniej pali w trybie sport. Tomek_ST-line 10-12-2019, 16:22 Do czasu, aż zaciągniesz ręczny. Po tej czynności trzeba od nowa włączać autohold. Bzdury... Nic takiego się nie dzieje po zaciągnięciu ręcznego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk yataz 10-12-2019, 16:26 Bzdury... Nic takiego się nie dzieje po zaciągnięciu ręcznego Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mogę się mylić, ale wydaje się, że moim egzemplarzu jest taka korelacja. No chyba, że przypadek sprawił, że akurat mi się ta funkcja kiedyś po korzystaniu z ręcznego wyłączyła i tak te fakty połączyłem. Tomek_ST-line 10-12-2019, 16:27 Możliwe, bo często wyłącza się samoczynnie. Ale użycie ręcznego napewno nie wyłącza autohold. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ucieszko 10-12-2019, 17:45 Zależy od stylu jazdy. W moim przypadku mniej pali w trybie sport.Z moich badań również wynika że w trybie sport pali dobry litr więcej. Jeden cały bak zjeździłem po mieście na sport i spalił 9.5 Drugi w takich samych warunkach na normalnym i wyszło 8.3 I wcale nie jeździłem w sporcie bardziej agresywnie. Wygląda na to że tyle kosztuje jego "gotowość". kacper69 10-12-2019, 18:17 I ja się z Kolega zgodzę. sam fakt , że w trybie Sport nie działa S&S powoduje większe spalanie. a w mieście często auto się zatrzymuje na krótki postój. tryhp3 10-12-2019, 18:28 S&S to jest margines błędu. Wystarczy poczytać o tym. Do tego denerwuje. kacper69 10-12-2019, 18:50 Auto benzynowe pali w trybie jałowym grubo ponad litr paliwa na godzinę. Jeżdżąc po Wawie można prawie codziennie 1/2 litra oszczędzić. Do tego dochodzi ochrona środowiska - mniej spalin w mieście. yataz 10-12-2019, 18:58 Auto benzynowe pali w trybie jałowym grubo ponad litr paliwa na godzinę. Jeżdżąc po Wawie można prawie codziennie 1/2 litra oszczędzić. Do tego dochodzi ochrona środowiska - mniej spalin w mieście. rozgrzany 1,5 ecoboost pali mniej wiecej 0,7l na godzinę malacz 10-12-2019, 19:05 Mój Focus jest mega oszczędny. Po odpaleniu zawsze wyłączam start stop. Trasy to głównie dojazd do pracy ok. 25 km w jedną stronę, ale nie tylko. Często po pracy wracam do domu przez zakorkowane miasto . Spalanie to głównie okolice 6.1 wg komputera (należy doliczyć + 0,2 litra, bo komputer przekłamuje o taką wartość). W rzeczywistości wychodzi 6,3 l/100 km. Silnik 1.5 150KM. Uważam, że to bardzo dobry wynik. tryhp3 10-12-2019, 19:53 Z tym, że przy wywołaniu SS silnik może wymagać podawania większej ilości paliwa. Biorąc pod uwagę realne oszczędności na poziomie 0,1 l/100 km, przez 4 lata eksploatacji (80 000 km) w kieszeni zostanie ok. 400 zł. Te pieniądze najprawdopodobniej wydamy na droższy akumulator do aut z systemem Start-Stop, dlatego jego obecność można zaakceptować tylko wtedy, gdy nie wymaga dodatkowej dopłaty. https://www.wyborkierowcow.pl/system-start-stop-o-ile-faktycznie-obniza-zuzycie-paliwa/ kacper69 10-12-2019, 21:37 Z tym, że przy wywołaniu SS silnik może wymagać podawania większej ilości paliwa. Ale to wiesz, czy to tylko plotki są? Bo każde wyłączenie sinika na "światłach" powoduje mniejsze zużycie paliwa, ale co najważniejsze dla mieszkańców tej planety: mniejsze zanieczyszczenie środowiska. Bump: W rzeczywistości wychodzi 6,3 l/100 km. Silnik 1.5 150KM. Uważam, że to bardzo dobry wynik A według zapewnień FORDa miało być : Średnie spalanie (cykl mieszany) 4,9 l/100km i jeszcze Ciebie dobiję: Zasięg (cykl mieszany) 1061 km potraff 10-12-2019, 22:24 Zależy od stylu jazdy. No właśnie. Owszem spala więcej, ale nie tyle, by płakać. Jak pisałem, ja na Sporcie jeżdżę w mieście, owszem do dozwolonej startuje dość szybko. Ostatnie średnie spalanie wygląda tak: z września 6,74 z października 6,32 z listopada 6,71 i dzisiejsze 6,61. Wcześniejsze (z wakacji), to były zdecydowanie trasy (średnia od 5,31 do 6,1 z tankowania w wakacje), teraz 50/50, jest zimniej, akurat tak wychodziło, że tankowałem pod koniec miesiąca, dlatego opisałem to miesiącami, dopiero dzisiejsze się z tego wyłamuje, bo jeszcze nie ma połowy grudnia. A przed wakacjami auto było na dotarciu, spalanie było ponad 7l. Liczby z fuelio wyciągnięte. jeszcze Ciebie dobiję: : wrzucałem już zdjęcie z powrotu z wakacji: https://lh3.googleusercontent.com/TMubiNe0dD2DJFteeib_LtR4waI9CrXc5xRf3aDf-i030bsnhT5Ay3ABN86UnRej4Qn2oGP3lI38QpDCmNKJO86xRLi 2qU0_CPcFv66GUIwQwPr0sYp8fJsWxhANruyxN7vwLEm8n0jgG _xMkYK0mEE0XSlZEw4juSnrxWN4yqhre6XFVKO4WRjUpair4XS 0p8-nsrXtRphEbVuZVaD_sTqGH_WSCKeg7vc768fWtEL57ppr6zvXh emd0-seYtlmeI9dg1PRLelBHBDzlJejd4zD65yICvS5r8itLa01PO_X gJLF6_cW8kQTOGvmT16iWay4kXaqgHE1mf7Rf4WDqDWkDwKO3X tgwY2RZ6sg52jKCYq0ApbM1zUrjgm4m10_Vyi-0cFSYhyedVNLwI9LaLb0JhkwKGxpZScgRCmYZ14T-ordaZ86U9FLY_vgBGo5l4tlVAzjIu5tryH6Cq88FAE23nlZfCU _MN_qS4pqs0D9RLdc1gincFBZn4vNLJprtK6PzIeoz3h9y5H63 5QsqmCPJRGUDb_nRhuQ8Oro1TGOzcB3MDfu7X4ubi9tsBEtTya nxTzeST224V-Uc37wPe5seM6YZwkh6KvjmMhAaIXwxp1NFTPU0sB_L-Dzw2EK0jjplErN9hpmaEr9zON6_BZ-UY6DNy4UMg6beDqGkcA5rPBeYwsTbm4etxnFwq2QJpaPzrwgYH nLzpEXRz45JpVrTYoV4TpaScAFqaMastN8ZwxnhQ=w834-h625-no może tysiąca bym nie osiągnął, ale ponad 900 km benzyniakiem... tylko, że ja w przeciwieństwie do Ciebie nie patrzałem na folder reklamowy i spalaniem jaki w nim pokazują... Sprawdziłem, według katalogu powinien palić w cyklu miejskim 5,1 a poza miejskim 4,1. Za dużo samochodami jeżdżę, nie od dziś, by być tak naiwnym i wierzyć w te wartości podawane przed producentów. Najbliżej takich wartości zrobiłem oplem Corsą C 1,3 cdti 70KM jadąc nocą w Bieszczady bocznymi drogami, miałem spalanie 4,0 (w reklamie w tv pamiętam, że miał palić 3,8 ). Bump: Te 4,7 to rzeczywista wartość 5,31. xqs 10-12-2019, 23:32 ja cie pierdzieleee, jak wam wychodzą takie cyferki... szok, u mnie podaje ford w miescie 10.8, realnie wychodzi 18 xd co do ass, to ja uważam że turbo cierpi od tego najbardziej. tryhp3 11-12-2019, 07:27 Ale to wiesz, czy to tylko plotki są? Wszystko zależy od budowy konkretnego silnika, jego wtryskiwaczy, czasu postoju, temperatury. Pisałem żebyś sobie poczytał. To nie jest dział edukacyjny tylko o wrażeniach z jazdy. Bo każde wyłączenie sinika na "światłach" powoduje mniejsze zużycie paliwa, ale co najważniejsze dla mieszkańców tej planety: mniejsze zanieczyszczenie środowiska. A czy wiesz ile droższy jest akumulator, rozrusznik czy inne części do SS. Czy wiesz, że to niszczy silnik. Czy masz świadomość, że wytworzenie nowych części generuje olbrzymie ilości zanieczyszczeń. Nie chwytajmy eko propagandy jak małe dzieci. Nie tędy droga. Bump: A według zapewnień FORDa miało być : Średnie spalanie (cykl mieszany) 4,9 l/100km i jeszcze Ciebie dobiję: Zasięg (cykl mieszany) 1061 km Wklejałem już Ci trzy razy grafikę z testu (i więcej nie zamierzam), że inne marki oszukują jeszcze bardziej. Poza tym to jest oficjalny test WLTP, więc miej pretensje do Uni Europejskiej a nie do Forda. Tomek_ST-line 11-12-2019, 08:00 ja cie pierdzieleee, jak wam wychodzą takie cyferki... szok, u mnie podaje ford w miescie 10.8, realnie wychodzi 18 xd Chyba nie kupowales ST zeby teraz oszczedzac na benzynie?? Musi swoje spalic, szczegolnie ze zacheca do szybkiej jazdy... mdmowski 11-12-2019, 11:57 Każdy jeździ jak jeździ. Ja w dieslu 2.0 na automacie mam średnie spalanie 7.8 l/100km w trybie komfort (czyli normal). Z tego co pamiętam to nie trzeba ręcznie wyłączać elektrycznego hamulca ręcznego, wystarczy dodać gazu i sam się zwolni. W przypadku autohold i automatu to nie wyobrażam sobie nie korzystania z niego w mieście. Tak samo z SS, gdy chcesz włączyć się do ruchu to auto dopiero odpala. No SS. :D Tomek_ST-line 11-12-2019, 12:16 Każdy jeździ jak jeździ. Ja w dieslu 2.0 na automacie mam średnie spalanie 7.8 l/100km w trybie komfort (czyli normal). Z tego co pamiętam to nie trzeba ręcznie wyłączać elektrycznego hamulca ręcznego, wystarczy dodać gazu i sam się zwolni. W przypadku autohold i automatu to nie wyobrażam sobie nie korzystania z niego w mieście. Tak samo z SS, gdy chcesz włączyć się do ruchu to auto dopiero odpala. No SS. :D Sporo ci bierze. Mój w tej samej konfiguracji spala 6.5 l/100km ale mam mało miasta a więcej trasy szybkiego ruchu. Ale tez lubię sobie przycisnąć na autobanie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk mskgs 11-12-2019, 12:30 Bo każde wyłączenie sinika na "światłach" powoduje mniejsze zużycie paliwa, ale co najważniejsze dla mieszkańców tej planety: mniejsze zanieczyszczenie środowiska. System start&stop został wymyślony głównie po to, aby samochody mniej spalały podczas testów, gdzie pewna część cyklu to było "stanie na światłach". W realnych warunkach już nie jest tak kolorowo. Na rozruch silnika dawka paliwa też jest większa, więc nie każde gaszenie silnika ma sens. Gdzieś kiedyś przewijały się informacje, że dopiero postój >15 sekund daje jakąś oszczędność, ale czy jest realnie mierzalna wartość to wątpię. :) |