Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Wrażenia z jazdy nowym modelem

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9

stefanekmac
28-04-2020, 17:46
Mam manual i pełen zakres tempomatu. Intel też.

mdmowski
28-04-2020, 17:46
Owszem, pojawia się taki komunikat i jest bardzo przydatny.
Pierwsza sygnalizacja pojawia się podobnie jak w przypadku kończącego się paliwa, czyli, gdy jest go jeszcze sporo. Także bez paniki. Przynajmniej u mnie tak jest, a mam dodatkowo spryskiwacze reflektorów, czyli łącznie 5.8l pojemności zamiast standardowych 4.2l.
5l płynu nie mieści się wtedy, wchodzi tylko jakieś 4l, czyli zostaje dobre 1,5l jeszcze w układzie.
To tylko tak z moich spostrzeżeń. A który pakiet/wersja 'zawiera' czujnik to nie wiem, nie pomogę, ale jest w pełnym Vignale z początku 2019r.

ucieszko
28-04-2020, 18:04
Mam manual i pełen zakres tempomatu. Intel też.A nie wiesz do jakiej opcji jest przypisany inteligentny tempomat? W konfiguratorze jest tylko adaptacyjny, który z kolei jest tylko w pakiecie technology...

blablawla
28-04-2020, 18:55
Wydaje mi się, że do pakietu technology bo do inteligentnego potrzebne jest rozpoznawanie znaków.

ucieszko
28-04-2020, 19:10
No to albo zniknęła mi funkcja po którejś wizycie w serwisie, albo nie umiem włączyć.
Tutaj jest pokazane jak to działa w automacie. Ale u mnie menu wygląda inaczej, jak na zdjęciu parę postów wyżej
https://youtu.be/wvbmK-cUkco

forger
29-04-2020, 20:11
Po zrobieniu ponad 400 km na oponach Pilot Sport 4 można założyć, że praktycznie się dotarły. Na początku zgłaszałem, że są wyraźnie głośniejsze od zimówek. Po tym dystansie + przy większych temperaturach zrobiły się wyraźnie cichsze, więc przykładowo jestem w stanie przy 80 km/h wyłapać zmianę w brzmieniu wydechu po zmianie z 5 na 6 bieg (delikatny basowy odgłos w tle). W testach dynamicznych na krętej drodze nie udało mi się wywołać ani podsterowności ani nadsterowności - raczej odczucie, że przez chwilę jadę na 3 kołach. Przy wysokich prędkościach w wietrznych warunkach miałem odczucie, że wiatr szarpie delikatnie przodem nadwozia, ale samochód jechał wyznaczonym kursem. Układ kierowniczy w trybie SPORT jest mniej wspomagany, a w połączeniu z tymi oponami daje spore opory przypominające bardziej hydraulikę niż elektrykę - daje to możliwość bardzo precyzyjnego skrętu. Osoby nastawione tylko na komfort mogą być zaskoczone sztywnym prowadzeniem auta, pozostali docenią m.in precyzję i z pewnością drogę hamowania.

mdmowski
30-04-2020, 09:11
Ciekawa analiza.
To wyobraź sobie jak taki Focus klei się do drogi na 18". Albo 19... :)

yataz
30-04-2020, 09:49
Układ kierowniczy w trybie SPORT jest mniej wspomagany, a w połączeniu z tymi oponami daje spore opory przypominające bardziej hydraulikę niż elektrykę - daje to możliwość bardzo precyzyjnego skrętu.

Opór na kierownicy faktycznie pojawia się w trybie sport, ale czucia drogi w tym układzie kierowniczym nie ma niestety w żadnym trybie.

bidżej
30-04-2020, 10:16
...dopóki amortyzatory z CCD nie klękną, wtedy auto pływa jak Polonez :572:

forger
30-04-2020, 10:17
Ciekawa analiza.

Ponieważ piszę o wersji Active, to rozpatrując 18" jest o 1cm mniejsza ścianka boczna i ta sama szerokość opony oraz felgi ... różnice raczej nie będą wielkie. Ponadto opona Michelin PS4 nie jest dostępna w rozmiarze 215/50R18. 19" nie jest nawet opcją w Active.

Naturalnie przy gwałtownym ostrym skręcie da się pojechać szerzej przodem czy minimalnie przesunąć tył w zależności jak operujesz gazem. Na trasie konfiguracja jaką opisuję czyli Active 17" z tymi oponami zachowuje się bardzo pewnie, w czym pomaga też trochę wielowahacz z tyłu. Na źle wyprofilowanym szybko pokonywanym przykładowo prawym zakręcie ze względu na podniesione zawieszenie z pewnością bardziej czuć przeniesienie masy na lewo i odciążenie prawego boku w Active niż St-Line i tu szersza opona zaczyna mieć znaczenie. Podobnie w teście łosia gdzie następuje szybkie 3 krotne przerzucenie masy.

ST-Line na tych oponach tyle, że 235/40R18 tak się klei https://www.youtube.com/watch?v=d_v9sy32Z5I

Opór na kierownicy faktycznie pojawia się w trybie sport, ale czucia drogi w tym układzie kierowniczym nie ma niestety w żadnym trybie.

To po części kwestia opon. Na zimówkach zdecydowanie mogę powiedzieć, że nie mam czucia drogi, więc czy jadę po gładkiej drodze czy po koleinach czy dziurach, na kierownicy brak informacji zwrotnej. Na letnich ona się pojawia, tyle, że nie ma ich dużo.

bidżej
30-04-2020, 10:18
ale czucia drogi w tym układzie kierowniczym nie ma niestety w żadnym trybieno nie powiedziałbym, nie jest to poziom np. BMW sprzed lat z hydrauliką i RWD, ale zupełnie nie ma na co narzekać, nie ma na rynku kompaktu z lepszym układem kierowniczym niż Focus, nie licząc oczywiście najbardziej sportowych wersji np. Civica.

forger
30-04-2020, 10:48
no nie powiedziałbym, nie jest to poziom np. BMW sprzed lat z hydrauliką i RWD, ale zupełnie nie ma na co narzekać, nie ma na rynku kompaktu z lepszym układem kierowniczym niż Focus, nie licząc oczywiście najbardziej sportowych wersji np. Civica.

Tyle, że samo prowadzenie nie musi to iść w parze z czuciem drogi. Ford natworzył tyle wersji Focusa MK4, że w jednych będzie to bardziej odczuwalne w innych mniej. Szeroka jest też gama wykorzystywanych opon* i różne profile. Więcej emocji można szukać z pewnością w ST.

*Przykładowo:
Continental SportContact 5

Continental EcoContact 6

Michelin Primacy 4

Michelin Pilot Sport 3, 4 i 4S

Hankook Ventus Prime 3

bidżej
30-04-2020, 11:18
Tyle, że samo prowadzenie nie musi to iść w parze z czuciem drogi.ale ja właśnie o tym mówię. Jak na układ z silnikiem elektrycznym na kolumnie działa to bardzo dobrze, nie widzę w zasadzie żadnego problemu z czuciem drogi.
Co prawda do czynienia mam z ST-Line, ale ani na zimowych kołach 16" ani na letnich 18" na prawdę nie widzę problemu.
Przez chwilę na początku narzekałem na brak czucia drogi i gumowatość kierownicy przy małych skrętach, ale to była kwestia lekko rozjechanej geometrii, po poprawce wszystko było ok.

tryhp3
30-04-2020, 11:21
no nie powiedziałbym, nie jest to poziom np. BMW sprzed lat z hydrauliką i RWD, ale zupełnie nie ma na co narzekać, nie ma na rynku kompaktu z lepszym układem kierowniczym niż Focus, nie licząc oczywiście najbardziej sportowych wersji np. Civica.
Tylko, że porównujecie samochody które dzieli 4,5 cm prześwitu (Active podwyższony, ST-Line obniżony) i mają odmienny układ zawieszenia (CCD vs zmodyfikowane zawieszenie Active)

bidżej
30-04-2020, 12:07
Tylko, że porównujecie samochody które dzieli 4,5 cm prześwituale mówimy tylko o czuciu drogi na kierownicy.

yataz
30-04-2020, 13:21

W tej ocenie jest oczywiście dużo subiektywności. Ja osobiście lubię ten układ kierowniczy za jego krótkie i bezpośrednie przełożenie, informacji zwrotnej natomiast daje on tyle co kot napłakał.
Chyba tylko w mikrusach pokroju Opla Corsy czy Fiata Punto miałem jej mniej. BMW to w ogóle inna liga pod tym względem. Ja za punkt odniesienia w mojej ocenie daję chociażby Focusa MK3 (nieco gorsze przełożenie i słaby maksymalny skręt, ale duuużo lepsza informacja zwrotna) czy Octę 3, Golfa 7.

ucieszko
30-04-2020, 14:24
Ja w swoim active też nie czuję z wyprzedzeniem że kończy się przyczepność na zakręcie.
W jednej chwili idzie jak po szynach, a w drugiej już płużenie przodem i choinka.
W MK1 czułem się pewniej.

forger
30-04-2020, 22:45
Ja w swoim active też nie czuję z wyprzedzeniem że kończy się przyczepność na zakręcie.
W jednej chwili idzie jak po szynach, a w drugiej już płużenie przodem i choinka.
W MK1 czułem się pewniej.

To kiedy i jak samochód zrywa przyczepność w zakręcie zależy od kilku czynników. Przykładowo podczas przyspieszania w zakręcie odciążasz przednią oś narażając opony na zerwanie przyczepności. Również szybkie zacieśnianie promienia skrętu zmniejsza przyczepność przednich kół. Dlatego istotna jest płynna jazda w zakręcie by nie doprowadzić do nagłego zerwania przyczepności.

Jednym z czynników odpowiedzialnych za przyczepność jest tarcie, które zależy od mieszanki z której zrobiona jest opona i powierzchni po której jedziemy (asfalt, beton, lód ...). Różne opony na tym samym aucie będą dawać inną przyczepność i mogą powodować różne odczucia kierowcy, gdy są one na granicy przyczepności. Może wystąpić silne ugięcie ścianki bocznej, podwijanie się opony najbardziej obciążonej, pisk opon. O wpływie opony na siłę skrętną można poczytać tutaj https://www.opony.com.pl/artykul/fizyka-przyczepnosci-pojazdu/?id=1006

Odnośnie stwierdzania, że w MK1 czułeś się pewniej, pytanie więc czy taka uroda wersji Active czy może kwestia opon? Masz chyba Hankooki ? bo potem zaczęli dawać też Continentale ... ECOcontact.

ucieszko
01-05-2020, 08:46
Rozumiem o czym piszesz.
Tym niemniej zachowanie, o którym piszę występuje niezależnie od tego czy jadę na zimówkach 17" czy letnich 18".
Na subiektywne odczucia ma też wpływ działanie kontroli trakcji, której w MK1 nie było.
W active ona może mieć bardziej czułe nastawy.
Zainspirowałeś mnie, żeby sprawdzić jazdę w zakrętach z wyłączoną kontrolą. Nigdy się tym przyciskiem nie bawiłem ;)

forger
01-05-2020, 17:02

Wrócę jeszcze raz do Twojego pytania odpowiadając z szerszą analizą ...

Postawiłem wirtualnie w szranki aktualny letni niefabryczny zestaw 17" opona + felga dla Active vs fabryczny zestaw 18" dla Active.

215/55R17 vs 215/50R18

Michelin Pilot Sport 4 vs Hankook Ventus Prime 3

szerokość felgi (cali): 7 = 7

ET felgi: 45 vs 47,5

masa felgi: 9,8 kg vs 10,9 kg (17')

masa opony: 10,2 kg vs 9,8 kg

ścianka boczna: 11,8 cm vs 10,7 cm

XL (wzmacniana): tak vs nie

nośność: 98 (750 kg) vs 92 (630 kg)

indeks prędkości: Y (300 km/h) vs V (240 km/h)

Są to opony i felgi o tej samej szerokości ale innym ET. 17" jest po 2,5mm bardziej wysunięta na zewnątrz, zatem rozstaw kół jest większy o 0,5cm - czyli niewiele.

Masa zestawu 17" to 20 kg, 18" ma lżejsze opony ale wyraźnie cięższe felgi. Nie znam ich dokładnej wagi ale wiem, że 17" fabryczna waży 10,9 kg. 18" ma "lżejszy" wzór, załóżmy więc, że waży podobnie. Zestaw 18" będzie miał wagę 20,7kg. 4 koła dołożą więc 2,8 kg masy nieresorowanej w stosunku do 17" - czyli niewiele.

Ścianka boczna 17" jest o 1,1 cm większa niż 18" i to może i pewnie robi już odczuwalną różnicę ... gdyby nie to, że 17" jest wzmacniana. Do tego jej indeks nośności jest o 120 kg większy na 1 oponę, a indeks prędkości większy o 60 km/h. Wzmocniony bark i stopka 17" zrównoważy (według mnie) większą ściankę boczną. Ostatecznie wszystko sprowadzi się do różnicy w mieszance i według mnie przy ostrzejszej jeździe może dać nawet 17" przewagę.

Na koniec rozważań dodam, że dla lepszej trakcji i krótszej drogi hamowania na suchej nawierzchni - gdyby homologacja pozwalała - można by założyć opony 225/50R17 - np. Pilot Sport 4, ale w wersji S. Opona o centymetr szersza i o 0,5cm mniejszym profilu od seryjnej 17". Według TUV taki rozmiar można zastosować w Active.

mdmowski
01-05-2020, 17:20
Nie zauważyłem, że prowadzisz wersję Active. Tam racja, rozmiar praktycznie nie ma znaczenia, a raczej nie powinien i Twoja analiza dodatkowo to potwierdza.
Ale w wersji nieActive opona 205/215 R16/R17 vs 235 R18/R19 (nie pamiętam jak bardzo baloniaste są) robi jednak różnicę w klejeniu się do podłoża.
Focus (nieActive) dobrze się prowadzi, właściwości jezdne ma bardzo dobre jak na kompakta i dobra oponą można to dodatkowo podkreślić.
Pomijam wagi felg, opon. Zakładam podobna jakość i standardowe różnice (czy raczej Michelin vs Michelin, a nie vs 'Dębica').

Tomek_ST-line
01-05-2020, 19:09
Ale w wersji nieActive opona 205/215 R16/R17 vs 235 R18/R19 (nie pamiętam jak bardzo baloniaste są)

W standardzie idzie wtedy 235/40/R18

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tryhp3
01-05-2020, 20:22
Zakładam podobna jakość i standardowe różnice (czy raczej Michelin vs Michelin, a nie vs 'Dębica').
Akurat Dębica to nie chińczyk, tylko przyzwoita opona z 5 letnią gwarancją, a i w testach całkiem dobrze wypada (chociaż jest rzadko testowana).
Np. w tym teście -> https://www.opontest.pl/autobild/zimowe/2018/195-65-r15/ są na poziomie Goodyeara. Zresztą są robione w tych samych fabrykach i różnią się głównie bieżnikiem.

mdmowski
01-05-2020, 20:40
R18 tak, ale r16, 17, 19 nadal jest 'jakaś', a są różne.

Dlatego napisałem 'Dębica', a nie Dębica. Raczej chodziło o nakierowanie na opony premium vs ekonomiczne. ;)
Lekka dygresja OT.

PS. Dębica robiona jest chyba max R16.

forger
02-05-2020, 11:20
W standardzie idzie wtedy 235/40/R18

Czyli ścianka boczna ma 94mm. Ostatni raz z podobnym profilem miałem styczność w 195/50R16 - 97,5mm.

Ale w wersji nieActive opona 205/215 R16/R17 vs 235 R18/R19 (nie pamiętam jak bardzo baloniaste są) robi jednak różnicę w klejeniu się do podłoża.
Focus (nieActive) dobrze się prowadzi, właściwości jezdne ma bardzo dobre jak na kompakta i dobra oponą można to dodatkowo podkreślić.

Nie ulega wątpliwości, że 2 cm szersza opona, dodatkowo ze ścianką boczną niższą o 1,35cm (w stosunku do 215/50R17) robi różnicę, tym bardziej, że jak dobrze kojarzę obie są XL.

potraff
03-05-2020, 21:34
Dziś miałem okazję, jako pasażer przejechać się Astrą K, silnik 1,4 100KM, też boczki trzeszczą, choć nie aż tak jak w Foce. Też fajnie wyciszona, miałem wrażenie, sprawiała takie wrażenie bardziej masywnej od Focusa, no ale to kombi, więc inaczej po wybojach szła. Ogólne wrażenie dużo lepsze niż, te co oglądałem w salonie przed zakupem.

Tomek_ST-line
05-05-2020, 08:25
Oddałem Focusa na pierwszy przegląd i przy okazji spojrzałem na nowa Kuge. W sumie to niewiele się różni od focusa. Te same materiały i wykonanie. Na plus to podgrzewanie i nawiew tylnej kanapy. Wersja st-line prezentuje się ciekawie.

bidżej
05-05-2020, 08:50
Na plus to podgrzewanie i nawiew tylnej kanapy.w sumie nie rozumiem tych dziwnych braków w wyposażeniu Focusa...
Wirtualny kokpit - nie, najpierw w Pumie, czyli modelu o segment mniejszym
Grzanie foteli z tyłu - nie, chociaż Kuga, czyli Focus na szczudłach ma
Elektryczna klapa - tylko w kombi (dlaczego???)
Schowek na okulary - tylko Vignale albo z panoramą, reszta ma po prostu kawał plastiku nad lusterkiem

77pawelkrz
05-05-2020, 10:32
Schowek na okulary - tylko Vignale albo z panoramą, reszta ma po prostu kawał plastiku nad lusterkiem

Schowek na okulary mam w Titanium.
Najbardziej “bolesny” brak to nawiewy z tyłu, zwłaszcza w kombi...

Tomek_ST-line
05-05-2020, 10:35
Dokładnie. Ktoś na ślepo ustawiał możliwe konfiguracje. Ale coś musieli sobie zostawić na facelift.

bidżej
05-05-2020, 10:37
Schowek na okulary mam w Titanium.ten nad luserkiem wstecznym? kurde w ST-line z początku produkcji nie dało się zamówić bez panoramy...

AdoKrycha007
05-05-2020, 10:38
ja też mam - zwykłe titanium kombii. 2019.75.

Jaworrr
05-05-2020, 12:08
Oddałem Focusa na pierwszy przegląd i przy okazji spojrzałem na nowa Kuge. W sumie to niewiele się różni od focusa. Te same materiały i wykonanie. Na plus to podgrzewanie i nawiew tylnej kanapy. Wersja st-line prezentuje się ciekawie.

Też ją oglądałem wczoraj, dobrze się prezentuje, duży samochód.
Deska rozdziela jak w Focusie. Na necie widziałem wersję z cyfrowymi zegarami.
Bagażnik krótszy o 20cm, na szerokość mniej więcej to samo. Wysoko się wsiada, ale raczej nie czułem progu na łydce.
Jeździłbym, ale ze 130k trzeba dać.

bidżej
05-05-2020, 12:57
szerokość i rozstaw osi jak w Focusie, to ta sama podłoga.

mdmowski
05-05-2020, 17:35
Jak przyczepiamy się do braku nawiewu na tył czy podgrzewania tyłu to można by także do braku wentylowania skóry...
Jakby tak za jakiś roczek/dwa poprawili te 'wszystkie' (czyt. co się da) mankamenty i udostępnili taką wersję auta po liftingu to może znowu powstałoby małe auto legenda. :)
Marzenia, ale czymś trzeba żyć. :D

B4Bci4 z Bydzi
06-05-2020, 00:41
chciałem kupić żonie Focusa, pojechaliśmy do salonu obejrzeć kilka modeli / fiesta, Focus, Ecosport/ ten ostatni wygrał, Focus jej nie pasuje, a Eco ma bardzo dobre wyposażenie w tej cenie :)

pawel182
07-05-2020, 18:46

No właśnie brak nawiewów w Focusie to dla mnie duże rozczarowanie. Konkurencja montuje już 3 strefowe klimatyzacje a Ford nie umie zrobić zwykłych nawiewów...
Ale ostatnio przeglądając chiński portal natrafiłem na coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/32969991011.html
czyżby już od polifta mają? :D Albo na ich rynku ma nawiewy..? wszakże sprzedają tam sedana i na ostatnim zdjęciu widać, że chyba konsola środkowa ma inny kształt...:
https://www.ford.com.cn/content/dam/Ford/website-assets/ap/ch/nameplate/allnewfocus/overview/overlay/gallery-trigger-overlay3.jpg

https://www.ford.com.cn/content/dam/Ford/website-assets/ap/ch/nameplate/allnewfocus/overview/gallery/exterior/overlay/overlay57.jpg

https://www.ford.com.cn/content/dam/Ford/website-assets/ap/ch/nameplate/allnewfocus/overview/gallery/interior/overlay/overlay12.jpg

yataz
07-05-2020, 18:59
Na rynkach azjatyckich Focus MK4 (hatchback i sedan) ma nawiewy z tyłu.

pawel182
07-05-2020, 19:13
Na rynkach azjatyckich Focus MK4 (hatchback i sedan) ma nawiewy z tyłu.

To dziwną politykę ma Ford... Obstawiam, że po FL też u nas dostanie.

potraff
07-05-2020, 20:35
Kurde ładny ten sedan.

malacz
07-05-2020, 21:08
Moim focusem zrobiłem już 17 000 km. Jestem bardzo zadowolony. Wersja 1.5 150 KM 6M hatchback Titanium. Dodatkowo pakiet parking, lakier metalik oraz felgi alu 17 cali. Auto świetnie wyciszone, komfortowe, dynamiczne a zarazem oszczędne (średnie spalanie w moim egzemplarzu to 6.2 l/100 km liczone z ostatnich 5 000 km). Bardzo pewne prowadzenie (z tyłu wielowahacz - produkcja XI.2018 r.) Zero awarii od początku. W środku cisza nic nie trzeszczy (mam na to uczulenie). Chyba dobrze trafiłem.

77pawelkrz
25-05-2020, 17:49
Od wersji 2020.25 (październik 2019) wycięte zostały spryskiwacze reflektorów adaptacyjnych. Czy ktoś może definitywnie potwierdzić czy moc reflektorów się zmieniła czy tylko inna interpretacja przepisów pozwoliła na ich eliminację?

AdoKrycha007
28-05-2020, 14:21
Moim focusem zrobiłem już 17 000 km. Jestem bardzo zadowolony. Wersja 1.5 150 KM 6M hatchback Titanium. Dodatkowo pakiet parking, lakier metalik oraz felgi alu 17 cali. Auto świetnie wyciszone, komfortowe, dynamiczne a zarazem oszczędne (średnie spalanie w moim egzemplarzu to 6.2 l/100 km liczone z ostatnich 5 000 km). Bardzo pewne prowadzenie (z tyłu wielowahacz - produkcja XI.2018 r.) Zero awarii od początku. W środku cisza nic nie trzeszczy (mam na to uczulenie). Chyba dobrze trafiłem.
witaj w klubie, u mnie to samo, tyle że kombi. 09.2019.
jednego wymienionego w 5 sekund na gwarancji ochraniacza drzwi nie liczę, bo pierdół nie liczę :)

Jaworrr
14-06-2020, 19:49
Czy ktoś tutaj ma wiedzę, które zawieszenie jest bardziej komfortowe, czyli mniej sztywne; active czy st-line? Mam na myśli zwykłe amortyzatory, nie ccd.

tryhp3
15-06-2020, 07:07
Na testach jeździłem dwa razy ST-Line, ale po dobrych drogach, po takich różnica nie do wychwycenia.

Tomek_ST-line
15-06-2020, 07:18
ST-line na nierównościach jest mało komfortowy. Wszystkie nierówności da się wyłapać. Za to świetnie sprawuje się na równej nawierzchni, prowadzi się wtedy bardzo dobrze.

Jaworrr
15-06-2020, 09:19
Dzięki za informacje.
Pytam bo u mnie w active problem stanowią małe nierówności typu łaty, pęknięcia asfaltu, pozostałości budowlane/zaschnięte błoto, na drodze żwirowej też czasami telepie tak, że potrafi wprowadzić podwozie w rezonans. Coś się tam tłucze, może zawieszenie tak pracuje, a może to jakieś inne elementy podwozia. Mniej więcej opisał to Active tutaj https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3258522&postcount=43

Większe i duże nierówności pokonuje ładnie, dość sztywny jest to się na nich buja, ale nic nie hałasuje. A dzięki sztywności w zakrętach dobrze się prowadzi.

A pamiętam kiedyś na jeździe próbnej dostałem wersje hb titanium na kołach 16. To szło przez dziury jak złe a zawieszenie ani pisnęło.

Tomek_ST-line
15-06-2020, 09:21
To u mnie właśnie jest podobnie, takie same odczucia mam.
Duże koła 18” i niski profil opony napewno potęguja te odczucia.

ucieszko
15-06-2020, 17:48
Też na jazdach miałem ST line. I mimo że wtedy wysiadłem prosto z C5 hydro, to uznałem że komfort jest nienajgorszy.
Za to w active już po pierwszych kilometrach czułem że jest sztywny.
Teraz - po roku, to w jaki inny samochód bym nie wsiadł, czuję ulgę - właśnie na takich połatanych asfaltach.
Chyba z Transita wzięli ten zawias. Dopiero jak go mocno obciążysz albo jedziesz szybko po gruntowej, dziurawej drodze, zaczyna się uginać trochę.

bidżej
15-06-2020, 18:19
CCD robi robotę w przypadku ST-Line, jedzie się wtedy całkiem komfortowo.

(jak jeszcze działa :572: )

Jaworrr
17-06-2020, 14:09
A czy właściciele wersji titanium pozytywnie oceniają zawieszenie?
I czy potwierdzają brak szumów z dachu (dotyczy wersji wersji hatchbag, nie kombi).

Dodatkowe pytanie, czy dla wersji titanium można wybrać przeciwmgnielne ledy w zderzaku, standardowo są halogeny.

blablawla
17-06-2020, 14:55
Ad. 1 to jest bardzo subiektywne odczucie. Przesiadłem się z C5 z hydro więc prowadzenie, zachowanie na plus, komfort na minus. Obiektywnie pracuje bardzo komfortowo z drobnym zastrzeżeniem. Przy uskoku w dól przy prędkościach ca 50-70 km/h (np. połączenie asfaltów gdzie ten następny jest niżej nawet o jakieś 1 lub 2 cm potrafi głośno głucho stuknąć). Nierówności, sfalowania, kocie łby itp wybiera bardzo fajnie.
Ad.2 jedyny szum to od słupa A przy prędkościach powyżej 120. Nie mówię że, nie wiadomo jak szumi, ale przy dobrze wyciszonym aucie ten szum góruje.
W moim przypadku może to być spotęgowane przesiadką z auta z akustycznymi (podwójnymi) szybami.
Ad. 3 Jak zamawiałem swój niestety tylko halogeny (zmieniłem na ledy bez homologacji :( bo barwa była straszna w połączeniu z całą resztą ledową). Gdzieś mi się obiło o oczy, że aktualny rok modelowy ma już ledy.

potraff
18-06-2020, 08:37
A co ma do zawieszenia wersja wyposażenia?

Jaworrr
18-06-2020, 09:31
Jest pewnie różnie zestrojone z uwagi na wersje; st-line, st zawieszenie jest obniżone, w active podniesione, a w titatnium i vignale jest neutralne. Tak mi się wydaje.

malacz
18-06-2020, 16:07
Zgadzam się z moim przedmówcą co do precyzyjnego prowadzenia focusa. Wydaje mi sie, że zawieszenie w Titanium jest kompromisem pomiędzy komfortem a prowadzeniem. Mój egzemplarz posiada opcjonalne koła 17 cali a z tyłu "siedzi" jeszcze wielowahacz. Mi to zawieszenie bardzo odpowiada, pokonywanie zakrętów sprawia dużo frajdy a komfortu nie brakuje. Poza tym atrybutem tego auta jest na pewno wyciszenie kabiny od toczenia kół czy szumów opływającego powietrza. Nie pojawia się szum od dachu nawet przy dużych prędkościach.

tryhp3
18-06-2020, 16:43
Szum od dachu jest w Active na autostradach z powodu relingów, zwłaszcza jak wieje.

potraff
19-06-2020, 08:34
a w titatnium i vignale jest neutralne.
A w Trendzie? Rozumiem, że st-line jest lekko obniżone, więc i twardsze, rozumiem, że Active ma też inne, bo tam jest zaś podniesione, ale to wyjątki. Trend, titanium mają takie samo zawieszenie, no chyba, że chodzi jeszcze o różnice z belką i wielowahaczem.
Ja mam trend edytion, więc skoro się nie pytasz, to nie będę się wypowiadał ;P

Jaworrr
19-06-2020, 09:16
Do jednego worka wrzuciłem trend i titanium... awansowałem trenda :D

Jak Ci ten Trend jeździ? Strzelam, że ok. Tzn nie tłucze się, wybiera nierówności przyzwoicie (nie jest przesadnie twardy) a jednocześnie prowadzi się dobrze w zakrętach. I nie szumi bo masz hb czyli bez relingów i hałasotwórczego bagażnika kombi.

Jak brałem activa to myślałem, że podniesione zawieszenie da większy komfort. I w sumie daje ale psychiczny jak jadę po jakiś dziurach polną drogą, ale komfort fizyczny już nie do końca :D

tryhp3
19-06-2020, 11:12
W Active jest podwyższone ale i utwardzone wiece komfort mniejszy niż w "cywilnych" wersjach.

Jedras_SZN
19-06-2020, 14:24
Czyli utwardzili, żeby zrekompensować podwyższenie zawieszenia jadąc po autostradach i ekspresówkach? Trochę to dziwne, bo chyba po to bierze się Active, żeby wygodniej jeździć po drogach nieutwardzonych.

TomekM_1983
19-06-2020, 17:12
Tak
I czy potwierdzają brak szumów z dachu (dotyczy wersji wersji hatchbag, nie kombi).
Potwierdzam.
Dodatkowe pytanie, czy dla wersji titanium można wybrać przeciwmgnielne ledy w zderzaku, standardowo są halogeny.
Nie można.
Jak brałem activa to myślałem, że podniesione zawieszenie da większy komfort.
Samochód został zaprojektowany oryginalnie z niskim prześwitem. Skoro tę samą budę zawiesisz wyżej, to trzeba zapewnić prowadzenie na takim samym poziomie, jak w wersji niżej zawieszonej. Pewnie da się to zrobić na wiele sposób, ale zapewne najprostszy i najtańszy to usztywnić zawieszenie :)

A jak ktoś jeszcze ma pomysł, że SUVy, crossovery czy uterenowione kombi mają komfortowe zawieszenie, to polecam się przejechać nową Mazdą CX-3. Po przesiadce z Focusa można plomby pogubić na naszych drogach :)

Jaworrr
19-06-2020, 17:30
Panowie, może z czasem się to zawieszenie trochę rozbuja.

I nie wiem, może głupie pytanie, ale czy można wsadzić inne amortyzatory, bardziej miękkie? :)

ucieszko
19-06-2020, 20:56
To już prędzej fotel się wysiedzi. One też są dosyć sztywne.
Wstaw sobie pneumatyczny z Iveco [emoji6]

Jaworrr
19-06-2020, 21:10
Wychodzi na to, że w tym aucie tylko my jesteśmy miękcy :D
Jakby nie twardawe zawieszenie to fajna furka. Do wydechu się przyzwyczaiłem, do foteli też, do skrzyni również.

Fiesta Mk8 ST Line
19-06-2020, 22:15
No to do ujowego zawieszenia też dasz radę...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

tryhp3
19-06-2020, 23:29
Trochę to dziwne, bo chyba po to bierze się Active, żeby wygodniej jeździć po drogach nieutwardzonych.
No nie wiem.
W takim razie po co ludziom w miastach SUVy, skoro większość pewnie i tak nie zobaczy drogi nieutwardzonej, albo raz na ruski rok.
Bardziej tutaj chodzi, żeby wjechać na wyższy krawężnik...

ucieszko
20-06-2020, 05:15
Moim zdaniem to zawieszenie spisuje się nieźle na dziurawych drogach gruntowych.
Nie dobija, nie siada pod byle obciążeniem.
Nie lubi połatanych asfaltów.

yacekb
20-06-2020, 18:36
Koledzy w waszych nowych autkach jaki macie czynnik chłodzący R134a czy R1234YF ?

zawisza96
20-06-2020, 21:55
r1234yf

cezarg1410
20-06-2020, 22:16
MK3 fl ma już 1234yf

forger
21-06-2020, 10:34
W Active jest podwyższone ale i utwardzone wiece komfort mniejszy niż w "cywilnych" wersjach.

Część recenzentów jeździła ST-Line i Active i stwierdzili, że oba są podobnie twarde. Początkowo ASO zaserwowało mi po 2.5 bar na wszystkie koła do nieseryjnych opon, pojeździłem trochę i zmniejszyłem do 2.3 i jest nieźle choć jak się wjedzie w głębszą studzienkę czy na wyjątkowo nierówną nawierzchnię czy uskok to zawieszenie potrafi się tłuc. Mniejsze nierówności tłumi bardzo dobrze. Takie zestrojenie powoduje, że jeździ się bardzo pewnie i samochód nie ma tendencji do przechyłów jak większość crossoverów.

Maciej_87
21-06-2020, 17:20
Koledzy ma ktoś z Was Fokę w benzynie w połączeniu z 8 biegowym automatem? Jak sprawuje się ten automat?

ucieszko
21-06-2020, 18:05
Część recenzentów jeździła ST-Line i Active i stwierdzili, że oba są podobnie twarde. ...

Dociążyłem bagażnik i komfort się wyraźnie poprawił.
Ale udało mi się też zarzucić tyłem na zakręcie. Nie spodziewałem się.

mwysokinski
21-06-2020, 21:41
Koledzy ma ktoś z Was Fokę w benzynie w połączeniu z 8 biegowym automatem? Jak sprawuje się ten automat?

Ja mam. Active kombi, benzyna 182km, A8
To mój pierwszy automat. Spore opóźnienie jest jak wcisnę gaz na maxa - gdzieś 1 sek, ale poza tym nie narzekam. Kumpel który jechał ze mną, powiedział że mega płynnie zmienia biegi i nie ma żadnych szarpnięć. Mogę to potwierdzić :)
Ja jestem bardzo zadowolony

P.s. Mam na liczniku 10 000 km

forger
21-06-2020, 22:10
Dociążyłem bagażnik i komfort się wyraźnie poprawił.
Ale udało mi się też zarzucić tyłem na zakręcie. Nie spodziewałem się.

Kombi jest delikatnie twardszy od hatchbacka i ma małą tendencję do zarzucania tyłem, hatchback jest bardziej neutralny w zakręcie i bardziej siada pod obciążeniem.

Prześwit Active HB: samochód nieobciążony 16,3 cm; obciążony 14,1 cm.
Prześwit Active kombi: 16,3 cm/14,9 cm.

Niedawno miałem krótki wypad na miasto i tak się zdarzyło, że pusto i pada więc przetestowałem zachowanie samochodu na Michelin PS 4 w koleinach pełnych wody i pod górkę na dwójce od 50 z gazem w podłodze i hamowanie z 60 do 0. W obu przypadkach ku mojemu zaskoczeniu nie załączył się system kontroli trakcji ani ABS. W koleinach rwał do przodu bez szarpania, przy hamowaniu żadnego poślizgu a żona zawisła na pasach - bardzo pozytywne zaskoczenie.

Fiesta Mk8 ST Line
22-06-2020, 07:18
Dzisiejsze systemy działają inaczej jak kiedyś, nie wyczujesz kiedy zadziała kontrola trakcji, nie widać migającej kontrolki. Spróbuj to samo wyłączając w deszczu kontrolę trakcji. Ja nie byłem w stanie nawet ruszyć pod minimalną górkę spod świateł w deszczu. Oczywiście automat.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

bidżej
22-06-2020, 16:46
A8 z benzyną jeździ "jak cię mogę". Przynajmniej nie szarpie aż tak jak przy dizlu 2.0.

potraff
22-06-2020, 22:19
Jak Ci ten Trend jeździ?
Byłem na weekendzie, odpocząć w górach od neta i codzienności, więc odpowiadam dziś.
Jeździ ok, nie mam porównania do innych wersji. Teść ma Corollę XI, jest miększa, ale w zakrętach źle mi się ją prowadzi. Wcześniej miałem Mondeo mkIV kombi i tamto auto bujało po mieście, ale na trasach jechało się bajka. Focus jest dla mnie twardy, choć fajnie się słucha kierownicy. Ale jak jadę jak teraz na week w 4 osoby, to ok, jest miększy.
Do meritum, po mieście jest ok, brak mi tego "płynięcia" w trasach.

tryhp3
24-06-2020, 22:10
Focusa można nawet zaszczepić na koronaświrusa przy przeglądzie.
Pytanie czy przy którymś przeglądzie wymieniają filtr kabinowy? Raz do roku jest to niby zalecane.

Tomek_ST-line
24-06-2020, 22:12
U mnie przy pierwszym przeglądzie wymienili o chyba robią to za każdym razem.

tryhp3
24-06-2020, 22:37
Potwierdzi ktoś czy w PL też wymieniają?

stefanekmac
25-06-2020, 08:16
Hmm a ja raz foczka a raz cabrio z otwartym dachem. Wierzycie że filtr jest na tyle gęsty ? Zapewniam że nie jest , bo i nadwozie nie jest szczelne.

konieczko5
25-06-2020, 11:37
...

AdoKrycha007
25-06-2020, 12:06
ludzie, czytajcie etis.
filtr kabinowy jest robiony za dopłatą.
to nie jest standard.
tak samo jak i filtr oleju - co 2 lata a nie co rok.

szyper
11-07-2020, 11:52
Czy u Was też w trybie szerokokątnym kamery cofania widać końce tablicy rejestracyjnej? Ja widzę 2 krańcowe symbole z obu stron. Mam wrażenie, że wcześniej tak nie było. Tak jakby obraz z kamery "obniżył" się. Fizycznie nie widzę aby kamera została przesunięta albo uszkodzona.

tryhp3
13-07-2020, 09:57
Po roku umówiłem się na pierwszą wizytę w ASO.
Przez ten czas problemy u mnie śladowe.
Miałem zgłosić protektory drzwi ale po zimie się naprawiły.
Miałem zgłosić wyłączający się Auto Hold, bo w instrukcji jak wół pisze, że to się nie wyłącza samo, ale poinformowano mnie, że to się wyłącza po przekroczeniu jakieś prędkości...???
Miałem zgłosić, że KeyFree od strony pasażera żyje własnym życiem, ale elektryka w sobotę nie ma a mi to przeszkadza raz na miesiąc.
Zgłosiłem TSB 18-2304, u mnie akurat to się uwidacznia raczej delikatnie (na filmach które widziałem na YT niektórzy mają z tym duże problemy) i bardzo rzadko tj. jak dla testów przy ruszaniu na zimnym silniku dam gaz do dechy (ale tak się nie powinno jeździć).

A i jeszcze olej chciałem swój przynieść, ale dostałem info, że w przypadku rozszerzonej gwarancji Ford może robić problemy, bo to inny rodzaj umowy niż standardowa GW a i dzwoniłem do dwóch serwisów i w obydwu od razu wciskają tez filtr oleju, więc nie wiem jak Wy po wymianie wyjeżdżacie bez nowego filtra.

bidżej
13-07-2020, 10:08
Miałem zgłosić protektory drzwi ale po zimie się naprawiły.problem wróci jak znowu zrobi się chłodniej

tryhp3
13-07-2020, 10:37
problem wróci jak znowu zrobi się chłodniej
Może, chociaż były na forum przypadki, że w zimie się naprawiło (może coś tam ze smarowaniem jest nie tak?).
Jak będzie źle to w zimę podjadę do ASO.

mdmowski
13-07-2020, 11:08
Miałem zgłosić wyłączający się Auto Hold, bo w instrukcji jak wół pisze, że to się nie wyłącza samo, ale poinformowano mnie, że to się wyłącza po przekroczeniu jakieś prędkości...???

Nic takiego nie występuje (u mnie). Chyba, że na wstecznym, ale tego nie testowałem. :lol:

tryhp3
13-07-2020, 11:13
No raczej wyłączający się Auto Hold zgłaszało na forum wielu użytkowników.
Ja mam manual a Ty automat.

Jaworrr
13-07-2020, 12:56
Jutro zostawiam samochód na wymianę oleju bo już prawie 10tyś km zrobione, zaznaczyłem że wymiana ma objąć również filtr.
Zgłosiłem prośbę o aktualizację synca, mam 2.5 i problem opóźnieniem wyświetlania prawidłowej godziny (co uniemożliwia korzystanie z android auto).
Oraz zgłosiłem drgania podczas odłączania i jazdy na 2 cylindrach, też z prośbą o aktualizację softu w tym zakresie.
Drgania i hałaśliwe rezonowanie zawieszenia na małych, gęsto usytuowanych też zgłoszę skoro już zostawiam auto, ale na 99,9% odpowiedź będzie TTTM.
Więcej grzechów activa nie pamiętam. Dam znać po odbiorze co się zmieniło.

mdmowski
13-07-2020, 14:06
Parę osób zgłaszało problem z Auto Hold to i ja kojarzę. Nie sądziłem, że skrzynia biegów może mieć znaczenie dla tej funkcjonalności.
Jeżeli w manualu miałoby to występować, to trzeba zrobić test i potwierdzić. Niech ktoś z manualem, najlepiej więcej niż 1 osoba śmignie na autostradę i sprawdzi. Może i tym skrzatem wyłączającym Auto Hold jest po prostu prędkość.

ucieszko
13-07-2020, 14:29
Może i tym skrzatem wyłączającym Auto Hold jest po prostu prędkość.
Raczej nie prędkość. U mnie prawie zawsze to się dzieje na parkingu.
Mam niepotwierdzoną teorię, że winne są długo otwarte drzwi lub klapa. A już na pewno to wywołuje u mnie "dźwięki mono".
A tak w ogóle to w drugim wątku o usterkach powinniśmy...

jalboss
13-07-2020, 15:16
Nie pamiętam, ale auto hold miał też coś wspólnego z zapiętymi bądź nie pasami bezpieczeństwa.

ucieszko
13-07-2020, 19:25
Bez pasów nie działa - to wiemy. Chodzi o to że funkcja się wyłącza. Trzeba wcisnąć przycisk jeszcze raz.

jalboss
13-07-2020, 20:08
Zamierzam kupić kompletne koła zimowe. W chwili obecnej mam 17'' 215x50. Czy dobrze policzyłem, że aby przejść na 16'' to opony muszę kupić 195x65?
I jakie czujniki ciśnienia (kod produktu) powinienem dobrać?

mlask
13-07-2020, 20:50
W temacie autohold ja mam taką teorię, że w większości przypadków wyłącza się po prostu przypadkiem, przez nienajlepsze położenie przycisku. Druga teoria, na razie potwierdzona u mnie jednym wyjątkowym przypadkiem (serwis blacharsko-lakierniczy, kilka dni) to pozostawienie auta otwartego na długi czas.

potraff
14-07-2020, 10:26
Po czytaniu wątku o usterkach chciałem jechać do ASO bo mi się wyłączyła klimatyzacja.
Po czym zaobserwowałem, że dzieje się to tylko w momencie podjeżdżania pod blok (ulica z serii dziura na dziurze), oraz gdy trzymam rękę na lewarku, do zmiany biegu.
Diagnoza?
Winny palec mej ręki. Niechcący dotknął odpowiedni przycisk.
Ps. to post z przymrużeniem oka :)

AdoKrycha007
14-07-2020, 11:10
Zamierzam kupić kompletne koła zimowe. W chwili obecnej mam 17'' 215x50. Czy dobrze policzyłem, że aby przejść na 16'' to opony muszę kupić 195x65?

wyciągnij instrukcję ze schowka i masz tam tabelę wszystkich opon :roll:

B4Bci4 z Bydzi
14-07-2020, 17:39
Bez pasów nie działa - to wiemy. Chodzi o to że funkcja się wyłącza. Trzeba wcisnąć przycisk jeszcze raz.

wyłącza się gdy użyjesz hamulca ręcznie zamiast autohold, to kwestia oprogramowania, ogólnie aby ta funkcja zadziałała należy mocniej nacisnąć hamulec, przy delikatnej nodze nie włączy się

TomekM_1983
15-07-2020, 07:24
Raczej nie prędkość. U mnie prawie zawsze to się dzieje na parkingu.
U mnie jest tak samo. Auto hold nie zawsze aktywuje się wraz z odpaleniem auta. Wieczorem wjeżdżam do garażu z działającym, rano wyjeżdżam i już jest wyłączony i trzeba go podnieść manualnie z przycisku. Dzieje się to nieregularnie i z niczym tego do tej pory nie powiązałem. Nie kojarzę żeby wyłączył mi się kiedyś w trakcie jazdy.

Ps. nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale auto hold ma jedną fajną funkcję. W momencie kiedy auto hold jest aktywny i kierowca odepnie pasy, automatycznie zaciąga się hamulec postojowy. Przydatne dla leniwych :)

Jaworrr
15-07-2020, 07:50
Jutro zostawiam samochód na wymianę oleju bo już prawie 10tyś km zrobione, zaznaczyłem że wymiana ma objąć również filtr.
Zgłosiłem prośbę o aktualizację synca, mam 2.5 i problem opóźnieniem wyświetlania prawidłowej godziny (co uniemożliwia korzystanie z android auto).
Oraz zgłosiłem drgania podczas odłączania i jazdy na 2 cylindrach, też z prośbą o aktualizację softu w tym zakresie.
Drgania i hałaśliwe rezonowanie zawieszenia na małych, gęsto usytuowanych też zgłoszę skoro już zostawiam auto, ale na 99,9% odpowiedź będzie TTTM.
Więcej grzechów activa nie pamiętam. Dam znać po odbiorze co się zmieniło.
Skończyło się na samej wymianie oleju i filtra.
Aktualizacji do synca nie mają, a wibracje na 2 cylindrach są normalne...

bidżej
15-07-2020, 08:03
Aktualizacji do synca nie mają, a wibracje na 2 cylindrach są normalne... czyli klasyka... Patrzyłeś po internecie na aktualizacje SYNCa? https://www.ford.co.uk/owner/resources-and-support/sync-bluetooth/update#/

tryhp3
15-07-2020, 08:52
A o aktualizacji map ktoś coś wie? Bo te co są to stareńkie bardzo.

AdoKrycha007
15-07-2020, 08:53
2 msc temu mi powiedzieli że nie ma nowszych - produkcja 09.2019.

Jaworrr
15-07-2020, 08:55
Patrzyłem, na stronie nie ma aktualizacji. Podejrzewałem jednak, że aso może mieć coś ponad to co jest na stronie, ale nie. Jak będzie do pobrania to można samemu zrobić.

AdoKrycha007
15-07-2020, 08:57
te mapy to jest dramat, one są na oko z przełomu 2017/2018. po dużym mieście jest ok, ale jak się pojedzie w kraj, to pół nowych dróg nie ma.
jedyna rzecz, która mnie wkurza w tym aucie... do mniejszych lusterek bocznych niż w MK3 już się przyzwyczaiłem, więc na to już nie narzekam :)

Jaworrr
15-07-2020, 09:09
Nie mam navi w sync, dla mnie problemem jest czas "załadowania" poprawnej godziny na zegar. Musi to nastąpić żeby system wykrył połączenie z android auto. Czasem godzina wskakuje prawie od razu, a w skrajnych przypadkach wogóle, wtedy trzeba robić restart synca albo samochód restartować :572:

Edit. Gwoli ścisłości mam bida sync 2.5

mdmowski
15-07-2020, 10:11
Można sobie wrzucić mapy F9. Są dostępne w sieci gdzieś od grudnia 2019, a może początku roku. Tak samo jak update sync do 3.4. Ostatnio nie siedziałem w temacie, może są już nawet i nowsze rzeczy - wszystko da się znaleźć na tym forum.

AdoKrycha007
15-07-2020, 11:14
Można sobie wrzucić mapy F9. Są dostępne w sieci gdzieś od grudnia 2019, a może początku roku. Tak samo jak update sync do 3.4.
auto mam na gwarancji, nie będę nic sam ingerował w elektronikę. jeśli mi ASO nie wgrywa, twierdzą że nie ma, nie tylko ja tak usłyszałem jak widać wyżej, to nie będę nic sam ruszał, tym bardziej, że nie mam z autem żadnych problemów odpukać.

TomekM_1983
15-07-2020, 11:33
te mapy to jest dramat, one są na oko z przełomu 2017/2018
Mapy w wersji F7 to stan dróg na koniec 2017 roku.
A o aktualizacji map ktoś coś wie?
Jest możliwość aktualizacji do wersji F9 - stan dróg na koniec 2019 rok, więc w przypadku Polski przepaść pomiędzy wersją F7 :) Dostałem wycenę - 300 zł. Oczywiście poza ASO. Jeszcze nie robiłem, ale zamierzam zrobić przed wyjazdem wakacyjnym.
auto mam na gwarancji, nie będę nic sam ingerował w elektronikę. jeśli mi ASO nie wgrywa
To że ASO nie chce się czegoś podjąć, to nie znaczy, że czegoś nie ma. O ile nad aktualizacją SYNCa do wersji 3.4 rzeczywiście bym się zastanowił czy ryzykować, o tyle o mapy bym się nie martwił i podstawiał auto w ciemno :)

bidżej
15-07-2020, 11:38
Tyle że z tego co wiem, mapy F9 nie są kompatybilne ze wszystkimi wersjami SYNC 3.3

mdmowski
15-07-2020, 14:28
Serio wrzucając samemu SYNC z innymi plikami można utracić gwarancję? Toż to oryginalne pliki Forda, ba dostępne do danego auta.

AdoKrycha007
16-07-2020, 14:18
To jest ingerencja w elektronike, przecież sobie sprawdzą że grzebałeś w sofcie.
Nie wiem, czy się przez to gwarancję traci, czy nie, ale po co ryzykować, tym bardziej że ludzie narzekają na soft, a ja nie mam z nim problemów.

bidżej
16-07-2020, 14:51
To jest ingerencja w elektronike, przecież sobie sprawdzą że grzebałeś w sofcie.
Nie wiem, czy się przez to gwarancję traci, czy nie, ale po co ryzykować, tym bardziej że ludzie narzekają na soft, a ja nie mam z nim problemów.

...tyle że jedyne co musisz w tym celu zrobić to włożyć do portu USB nośnik z odpowiednim softem, który to Ford udostępnia sam oficjalnie.

xqs
16-07-2020, 18:04
...tyle że jedyne co musisz w tym celu zrobić to włożyć do portu USB nośnik z odpowiednim softem, który to Ford udostępnia sam oficjalnie.
to nie tak.
jedyne co jest oficjalne i nie jest ingerencja to oprogramowanie które ford udostępnia na stronie gdzie po vin można sprawdzić czy jest do twojego auta aktualizacja.
pozostałem źródła to nieoficjalne pliki, nawet pobierane z serwerów forda.

i jak się okaże że taka aktualizacja uwala apim, albo cokolwiek innego to potem aso powie że sorry stary płać.

co nie zmienia faktu że chora akcja z tymi aktualizacjami,
auta wychodzące w 2020 mają ten sam sprzęt i sync 3.4, a auta wcześniejsze już nie.

AdoKrycha007
16-07-2020, 20:31
to nie tak.
jedyne co jest oficjalne i nie jest ingerencja to oprogramowanie które ford udostępnia na stronie gdzie po vin można sprawdzić czy jest do twojego auta aktualizacja.
no właśnie, a mi pokazuje, że nie ma nic nowszego, zarówno soft jak i mapy mam aktualne. wpisuje vin na tej stronie - https://www.ford.pl/serwis/informacje-i-pomoc/sync/aktualizacja#/

produkcję mam 09.2019, więc jak mogą być nowe mapy, skoro tu mi nic nowego nie znajduje ?

xqs
17-07-2020, 06:39
no bo są nowsze wersje, ale nie "autoryzowane" do Twojego auta.
zatem możesz sobie zaktualizować plikami z neta, ale mimo że to oprogramowanie ford, to nie będzie autoryzowane, więc to ingerencja.

daniel2505
17-07-2020, 07:05
Od tygodnia jestem właścicielem Focusa Active Kombi 1,5EB. Dzisiaj stuknęło mi pierwsze 1000km za kierownica więc opiszę pierwsze wrażenia. Do Focusa przesiadłem się z S-MAXa 2.0 EB 240KM, niesamowitego, komfortowego i szybkiego samochodu. Wrażenia mogą więc być trochę wypaczone bo Focus to jednak dwie klasy niżej. Postaram sie jednak napisać w miarę obiektywnie
PLUSY:
Silnik- Tu muszę zaznaczyć ze byłem sceptycznie nastawiony do trzech cylindrów. Po kilu dniach coraz bardziej ta jednostka mi się podoba. Silnik jest przede wszystkim bardzo elastyczny. Chętnie zabiera się do pracy od niskich obrotów. Podczas jazdy jest cichy, a wkręcony na wyższe obroty brzmi nawet przyjemnie
Zawieszenie Co tu dużo pisać- jest świetne. Brakuje mi komfortu S-Maxa ale jest sprężyste, ciche i dobrze tłumi nierówności.
Wnętrze Przestronne, ergonomiczne. Wykończenie na średnim poziomie w klasie Compact. Jezdziłem Kią Ceed tam jest lepiej ale np Corolla moim zdaniem jest gorzej wykonana. Kupowałem auto dla rodziny z dwójką dzieci. Mieścimy sie. Za dwa tygodnie wyjazd do Chorwacji, zobaczymy jak uda się spakować.
Bagażnik Spory, ustawny
Spalanie jak na razie jestem miło zaskoczony. Nie mam cięzkiej nogi ale jestem na bakier ze wszystkimi EkoNiańkami i wskażnikami zmiany biegow. Jeżdżę normalnie. Sumienie mi nie pozwala utrzymywać 1500obr. Spalanie z wczorajszej trasy 6,4l (Ekspresówka 200km i ok 50km po Warszawie). Przy Spokojnej jeździe pali na prawdę mało.
Minusy
Wydech O ile silnik jest dobrze wyciszony, szumy powietrza też, to wydech jest po prostu za głosny. Na wyższych obrotach brzmi nawet fajnie ale w okolicy 2tys/obr buczy i warczy nieprzyjemnie
Lane assist Działa słabo. Jeżdżę często VW i tam działa to o wiele lepiej. W Vw moge zaufać systemowi a Ford działa jak chce.
Silnik;) W pierwszym punkcie wpisałem silnik do plusów. Ogólnie odbieram go pozytywnie ale obiektywnie rzecz biorąc kultura pracy jest średnia. Nie biorę pod uwagę dzwięku zimnego silnika- nie przeszkadza mi to. Podczas jazdy czuć jednak ze samochó czasem wibruje. Kiedy Start Stop uruchamia auto wyraźnie trzęsie nadwoziem. Nie potrafię jeszcze wyczuć kiedy włącza się tryb dwucylindrowy (moze to wlaśnie te wibracje) W VW o którym wspomniałem tryb dwucylindrowy jest sygnalizowany na wyświetlaczu i na prawdę nie czuć kiedy się włącza.
To na razie wszytko co przychodni mi do głowy. Za dwa tygodnie sprawdzę auto w długiej trasie, która pokaże wszytkie za i przeciw

AdoKrycha007
17-07-2020, 08:13
no bo są nowsze wersje, ale nie "autoryzowane" do Twojego auta.
zatem możesz sobie zaktualizować plikami z neta, ale mimo że to oprogramowanie ford, to nie będzie autoryzowane, więc to ingerencja.
to wiem, dlatego napisałem, że nic sam nie będę aktualizował, bo potem od razu mi powiedzą pa pa gwarancjo. no ale ludzie nie czytają dokumentów a potem plączą na forum że aso jest niedobre :)

szyper
17-07-2020, 08:32
Nie potrafię jeszcze wyczuć kiedy włącza się tryb dwucylindrowy (moze to wlaśnie te wibracje) W VW o którym wspomniałem tryb dwucylindrowy jest sygnalizowany na wyświetlaczu i na prawdę nie czuć kiedy się włącza.

Wibracje to właśnie tryb dwóch cylindrów. Bardzo irytujące ale ASO twierdzi TTTM. W trybie sport cylinder nie jest odłączany.

robert_71
17-07-2020, 11:03
W trybie sport cylinder nie jest odłączany Ale tylko w 1.0 i to chyba po zmianie softu. 1.5 wyłącza jeden cylinder niezależnie od wybranego trybu. Swoją drogą w 1.5 (przynajmniej moim) nie jest to w żaden sposób uciążliwe.

AdoKrycha007
17-07-2020, 11:24
dokładnie tak, w 1,5 zawsze odłącza cylinder, ale ja po przejechaniu +10k km dalej nie wiem kiedy to się dzieje, nie jest to uciążliwe, nie szarpie.

Jaworrr
17-07-2020, 11:30
Ja dla odmiany czuję kiedy jadę na 2 cylindrach na każdym trybie poza sport, gdzie tego w ogóle nie czuję (ani w drganiach, ani pracy wydechu) i podejrzewam, że jednak cylinder nie jest wyłączany.
Albo jest wyłączany i włączany do pracy tak idealnie, że mucha na masce nie poczuje.

forger
19-07-2020, 19:23
Ja odczuwam u siebie czasami delikatne drgania stojąc na światłach nawet w trybie sport.

Dziś w sposób nieplanowany przekonałem się o okolicach prędkości maksymalnej. Pusta płaska droga, na pokładzie tylko ja, pusty bagażnik i pełny bak. Na 6 biegu rozpędzałem się od 150 km/h i gdy wskazówka zbliżała się do 220 km/h droga zaczęła prowadzić po łuku i lekko w dół. Przekroczyłem delikatnie 220 km/h i musiałem hamować. Vmax według homologacji to 206 km/h więc albo licznik zdrowo zawyża prędkość albo fabrycznie w gratisie jest kilka/kilkanaście koni powyżej 150.

bidżej
19-07-2020, 20:53
licznik kłamie jak z nut. 2.0 EcoBlue z A8 ma wpisane Vmax bodajże 207km/h, z nogą w podłodze prędkościomierz pokazał mi maksymalnie 232km/h, ale jakby to sprawdzić z GPS to pewnie byłoby w okolicach tych 207-210.

Jedras_SZN
20-07-2020, 07:50
Ja odczuwam u siebie czasami delikatne drgania stojąc na światłach nawet w trybie sport.
Mam to samo, czuć na siedzeniu i na lewarku zmiany biegów.

Jaworrr
20-07-2020, 07:54
Też tak mam. Tak pracuje 3 cylindrówka, silnik nie jest idealnie wyważony i idą drgania na karoserię. To taki masaż za darmo :D

yataz
20-07-2020, 17:48
licznik kłamie jak z nut. 2.0 EcoBlue z A8 ma wpisane Vmax bodajże 207km/h, z nogą w podłodze prędkościomierz pokazał mi maksymalnie 232km/h, ale jakby to sprawdzić z GPS to pewnie byłoby w okolicach tych 207-210.

Sprawdzić łatwo i raczej nie będą to tak znaczne różnice. U mnie jest to ok. -5 km/h niezależnie od tego czy jadę licznikowe 100 czy 200 km/h.

PS przy pomiarach prędkości maksymalnej niebagatelnej znaczenie ma kierunek i prędkość wiatru, czego wiele osób przy tego typu pomiarach nie uwzględnia.

forger
20-07-2020, 23:15
Sprawdzić łatwo i raczej nie będą to tak znaczne różnice. U mnie jest to ok. -5 km/h niezależnie od tego czy jadę licznikowe 100 czy 200 km/h.

PS przy pomiarach prędkości maksymalnej niebagatelnej znaczenie ma kierunek i prędkość wiatru, czego wiele osób przy tego typu pomiarach nie uwzględnia.

W moim przypadku jazda w warunkach niemal bezwietrznych. Błąd tylko 5 km/h przy 220 jest mało realny - wyszłoby, że przynajmniej 215 jechałem. Przy 100 km/h w recenzjach podają, że rzeczywista prędkość wynosi 96-99km/h w zależności od marki i modelu. Im większa prędkość tym większa rozbieżność.

Inna sprawa, że pomimo długiego przełożenia 6 biegu (od 150 do 220 km/h jest około 1500 obr/min więcej) samochód dość sprawnie przyspiesza.

yataz
21-07-2020, 09:20
W moim przypadku jazda w warunkach niemal bezwietrznych. Błąd tylko 5 km/h przy 220 jest mało realny - wyszłoby, że przynajmniej 215 jechałem. Przy 100 km/h w recenzjach podają, że rzeczywista prędkość wynosi 96-99km/h w zależności od marki i modelu. Im większa prędkość tym większa rozbieżność.

Za dużo teorii, za mało praktyki. Ja piszę na podstawie własnych pomiarów, a Ty piszesz co Ci się wydaje.

Tutaj masz film z Focusem MK4 i przekłamaniem licznika względem GPS:

https://www.youtube.com/watch?v=XE6GUFt8ED4

Przekłamanie zwykle nie przekracza tu 5 km/h bez względu na prędkość. Nie występuje tu zjawisko "im większa prędkość, tym większa rozbieżność".

potraff
21-07-2020, 09:22
Tryb z 2 cylindrami działa w czasie jazdy z małym obciążeniem, więc to drgania pracy silnika na 3 cylindrach.

forger
21-07-2020, 10:28
Przekłamanie zwykle nie przekracza tu 5 km/h bez względu na prędkość. Nie występuje tu zjawisko "im większa prędkość, tym większa rozbieżność".

Nie piszę co mi się wydaje tylko taką informację znalazłem w internecie w kilku miejscach. Na precyzję pomiaru wpływają różne czynniki - kilka zdań np. tutaj https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/czy-ten-licznik-moze-klamac/hrnmy5q

jalboss
22-07-2020, 13:39
Co do przekłamywania prędkości, to z wczorajszych pomiarów na autostradzie przy tempomacie ustawionym na 140 km/h, kamerka mio z gps pokazywała 139km/h.

forger
22-07-2020, 21:48
Wrażenia z dzisiejszej jazdy - przejazd tym ślimakiem z prędkością 90km/h bez podpierania lusterkiem czyli twarde zawieszenie = małe wychylenie w zakręcie. Nie wiem jak by było na seryjnych oponach wersji Active, ale Michelin PS 4 jeszcze miały mały zapas zanim wkroczyła by elektronika. Nie planuję sprawdzać limitu.

Lokalizacja https://www.google.pl/maps/@51.3815334,22.2860076,3a,75y,326.46h,78.97t/data=!3m6!1e1!3m4!1sYuHvF84N7Sk6ddonnoeMSw!2e0!7i1 3312!8i6656

ucieszko
28-07-2020, 18:28
Czy Wasze MK4 zostawiają pod sobą kałuże kondensatu z parownika klimy?
W innych samochodach zawsze miałem, a tu nic - sucho, nawet w takie upały jak dziś.
Normalnie bym się nie czepiał, ale zaczyna mi też coś podśmierdywać z nawiewów.

bidżej
29-07-2020, 08:04
u mnie cieknie normalnie, ale dopiero jak przejadę z klimą dłuższy kawałek. Mogę spróbować się przyjrzeć skąd dokładnie leci, może u Ciebie coś jest przytkane...

robert_71
03-08-2020, 08:50
Czy Wasze MK4 zostawiają pod sobą kałuże kondensatu z parownika klimy?
Nie wiem jak inne wersje silnikowe, ale 1.5 EcoBoost pozbywa się kondensatu porcjami, nie kapie cały czas. Da się to zauważyć - takie jakby zgrzytnięcie w czasie jazdy.

tryhp3
03-08-2020, 09:44
Klimatyzacja, raczej niewiele ma do silnika już bardziej takie zachowania mogą zależeć od typu klimy np. manual, automat, dwustrefowa.

forger
25-09-2020, 18:08
Coś się ruszyło z oficjalną aktualizacją SYNC. Pojawiła mi się dziś paczka ponad 800MB z updatem z wersji 3.3 19052 do 3.4 20136. Ciekawe czy nowa mapa F9 po aktualizacji SYNC będzie dostępna do pobrania do mojego samochodu.

bidżej
25-09-2020, 18:46
Coś się ruszyło z oficjalną aktualizacją SYNC. Pojawiła mi się dziś paczka ponad 800MB z updatem z wersji 3.3 19052 do 3.4 20136. Ciekawe czy nowa mapa F9 po aktualizacji SYNC będzie dostępna do pobrania do mojego samochodu. dobrze wiedzieć. U mnie też jest, 883MB. Aktualnie mam 3.3 po aktualizacji do 3.4.20021 i mapy F9 już z nim działają. Także z 3.4.20136 też powinny grać :D

stew66
25-09-2020, 19:27
U mnie pokazało aktualizacje 2,4 Gb.

bidżej
25-09-2020, 19:52
zrobiłem apdejt do 3.4.20136 i mapy F9 działają.

forger
25-09-2020, 21:09
Poszła aktualizacja do 3.4.20136. Działa przybliżenie/oddalenie mapy kręcąc prawym pokrętłem - fajna sprawa.

Teraz wyskoczył update mapy "około 22.6GB".

MarcinUj
25-09-2020, 21:20
Aktualizacja ukończona - loga stacji zniknęły :(

Jaworrr
25-09-2020, 21:48
Dajcie znać czy w nowej wersji nie występuje problem z opóźnieniem godziny.

Dla Sync 2.5 nie ma aktualizacji.

robert_71
26-09-2020, 12:53
loga stacji zniknęły
Poczekaj trochę. Wrócą po jakimś czasie same.

MarcinUj
26-09-2020, 17:06
Master reset i loga wróciły :)

stew66
26-09-2020, 17:08
Poszła aktualizacja do 3.4.20136. Działa przybliżenie/oddalenie mapy kręcąc prawym pokrętłem - fajna sprawa.

Teraz wyskoczył update mapy "około 22.6GB".
Ktoś już robił ten update map, i jaka to wersja map F8, czy F9?

forger
26-09-2020, 17:48
W moim przypadku mapa na pewno F9 bo z fabryki wyjechał na F8. Nie robiłem jeszcze aktualizacji bo "Proces instalacji składa się z dwóch etapów. Każdy z nich może trwać około 60 minut." Czekam na jakiś wyjazd za miasto.

Co do zmian SYNC 3.3 19052 do 3.4 20136 lewe pokrętło nie ma już funkcji wyciszania. Teraz przejął to przycisk start/pauza. Pokrętło wyłącza SYNC. Ostatni przycisk z ikoną przekreślonego ekranu po jednym przyciśnięciu załącza ekran z samą godziną i datą, a po dwóch wyłącza ekran. Poprawili generalnie layout który wygląda dużo lepiej m.in podczas rozmowy telefonicznej.

xqs
26-09-2020, 21:49
kurcze zrobiłem, pokazało mi 800 coś mb. ale nie ma nowej mapy. może pokaże po jakimś czasie?
kiedy CI pokazało FORGER mapy ?
po jakim czasie?

forger
26-09-2020, 21:58
kiedy CI pokazało FORGER mapy ?
po jakim czasie?

Natychmiast po wrzuceniu pliku dziennika na serwer Ford pojawiło się info o dostępnej nowej mapie.

xqs
26-09-2020, 23:40
no to u mnie jak zwykle bieda
pokazuje że wszystko jest ok.
trochę kijowo.
masz te pliki? możesz mi podesłać listę?
albo plik dziennika?

TomekM_1983
27-09-2020, 05:17
No proszę, dla mojego VIN też pojawił się update SYNCa :)

xqs - zaktualizuj sobie mapę za pomocą aplikacji Ford Sync Downloader. Instrukcję znajdziesz po wpisaniu w Google :)

xqs
27-09-2020, 07:52
ciekawostka z pod synca jak daje aktualizację widzi mapy i zaczyna ściągać.
z pod strony www nie.

Ford Sync Downloader już dawno mogłem sobie tak zaktualizować
nie będę kombinował. jak się nie pojawi pojadę po prostu do aso i powiem jaki temat.
skoro do mk4 jest to powinienem dostać.

blablawla
27-09-2020, 08:59
U mnie podobnie. Jak wcześniej sprawdzałem czy jest nowa wersja przez stronę to odpowiedź była w 2 okienkach (jedno dla synca, drugie dla map). Po aktualizacji wyskakuje już tylko jedno z info że oprogramowanie jest aktualne.
Wygląda to rak jakby nawet nie sprawdzało map.
Fabrycznie wyszedł z mapami F8

xqs
27-09-2020, 09:10
mój też F8,
no właśnie nie chce się bawić w nieoficjalniene aktualizowanie, nie po to mam gwarancję.

jest też już nowsza wersja 3.4.20196 zamiast 136 naszego
może zaraz się pojawi coś nowszego?

bidżej
27-09-2020, 09:40
Co do zmian SYNC 3.3 19052 do 3.4 20136 lewe pokrętło nie ma już funkcji wyciszania. Teraz przejął to przycisk start/pauza. Pokrętło wyłącza SYNC. Ostatni przycisk z ikoną przekreślonego ekranu po jednym przyciśnięciu załącza ekran z samą godziną i datą, a po dwóch wyłącza ekran. Poprawili generalnie layout który wygląda dużo lepiej m.in podczas rozmowy telefonicznej. w 3.4 jest też sterowanie przybliżeniem w widoku mapy przy pomocy prawego pokrętła. Później powrót do automatycznego zoomu jest trochę dziwny, no ale lepsze to, niż macanie ekranu.

TomekM_1983
27-09-2020, 11:37
pojadę po prostu do aso i powiem jaki temat.
skoro do mk4 jest to powinienem dostać.
A myślisz że co zrobią w ASO? Wpiszą Twój VIN na www i ci powiedzą że masz najnowszą wersję :)

W ogóle co ma aktualizacja map do gwarancji?

Jak chcecie pierdnąć w samochodzie, to też jedziecie do ASO? Albo na wymianę opon na zimowe? A końcu Pan mieciu w szopie nie ma autoryzacji Forda...

Niektórzy to widzę mają paranoje :)

77pawelkrz
27-09-2020, 11:46
U mnie podobnie. Jak wcześniej sprawdzałem czy jest nowa wersja przez stronę to odpowiedź była w 2 okienkach (jedno dla synca, drugie dla map). Po aktualizacji wyskakuje już tylko jedno z info że oprogramowanie jest aktualne.
Wygląda to rak jakby nawet nie sprawdzało map.
Fabrycznie wyszedł z mapami F8

Mam to samo... Na koncie ford wyraźnie napisane że są nowe mapy a przy sprawdzeniu VIN’a w syncupdate nie ma...

xqs
27-09-2020, 11:53
widziałem linka do pobrania oryginalnych map w całości w forda.
nie żadne cyanlabs i "tworzenie" usb z plikiem konfiguracji, ale oryginalną paczkę w całości.

ale jakoś się waham

może to kwestia aktualizacji w weekend?

Redziu
27-09-2020, 12:00
a co ten cyanlabs to jakis zly czy co ? bo tez chce zrobic update z 3.2 to 3.4 i nie wiem jak to ogarnac :D

xqs
27-09-2020, 12:05
A myślisz że co zrobią w ASO? Wpiszą Twój VIN na www i ci powiedzą że masz najnowszą wersję :)

W ogóle co ma aktualizacja map do gwarancji?

Niektórzy to widzę mają paranoje :)

no niestety zdarzyło mi się że odmówiono mi naprawy a nawet diagnostyki usterki
ze względu na zastosowany nieoryginalny ale kompatybilny filtr powietrza.

błędne wgranie mapy powoduje że nie działa ok, jedziesz do aso bo tylko oni naprawiają takie rzeczy "gwarancyjnie" i słyszysz twoja wina dej 500 netto.

cyanlabs nie wiem wydaje mi się że robi to inaczej bo uniwersalnie, pliki różnią się między oficjalną paczką mapy a tym co proponuje cyan
dlatego fajnie jak by ktoś kto ma aktualizację "ze strony forda" pokazał plik konfiguracyjny, u mnie wygląda tak;
[SYNCGen3.0_3.4.20136_PRODUCT]
Item1 = 1U5T-14G424-BJ
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G424-BJ.tar.gz
Item2 = 1U5T-14G421-BAG
Open2 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BAG.tar.gz
Item3 = 1U5T-14G421-BCG
Open3 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BCG.tar.gz
Item4 = 1U5T-14G421-BDG
Open4 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BDG.tar.gz
Item5 = 1U5T-14G421-BEG
Open5 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BEG.tar.gz
Item6 = 1U5T-14G421-BFG
Open6 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BFG.tar.gz
Item7 = 1U5T-14G421-BGG
Open7 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BGG.tar.gz
Item8 = 1U5T-14G421-BHG
Open8 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BHG.tar.gz

forger
27-09-2020, 13:58
Mój plik konfiguracyjny:

; SYNC3 Consumer Application Upgrade - Release 3.4.43 - Only for Nav/EU assemblies.

[SYNCGen3.0_3.4.20136_PRODUCT]
Item1 = 1U5T-14G424-BJ
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G424-BJ.tar.gz
Item2 = 1U5T-14G421-BAG
Open2 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BAG.tar.gz
Item3 = 1U5T-14G421-BCG
Open3 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BCG.tar.gz
Item4 = 1U5T-14G421-BDG
Open4 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BDG.tar.gz
Item5 = 1U5T-14G421-BEG
Open5 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BEG.tar.gz
Item6 = 1U5T-14G421-BFG
Open6 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BFG.tar.gz
Item7 = 1U5T-14G421-BGG
Open7 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BGG.tar.gz
Item8 = 1U5T-14G421-BHG
Open8 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BHG.tar.gz
Options = AutoInstall
[SYNCGen3.0_3.4.20136]
Item1 = 1U5T-14G421-BJG
Open1 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BJG.tar.gz
Item2 = 1U5T-14G421-BBG
Open2 = SyncMyRide\1U5T-14G421-BBG.tar.gz
Item3 = 4U5T-14G422-BAE
Open3 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BAE.tar.gz
Item4 = 4U5T-14G422-BBE
Open4 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BBE.tar.gz
Item5 = 4U5T-14G422-BCE
Open5 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BCE.tar.gz
Item6 = 4U5T-14G422-BDE
Open6 = SyncMyRide\4U5T-14G422-BDE.tar.gz
Options = Delay,Include,Transaction
[SYNCGen3.0_ALL]
Item1 = GB5T-14G386-AC
Open1 = SyncMyRide\GB5T-14G386-AC.tar.gz
Options = Delay,Include,Transaction

xqs
27-09-2020, 14:04
to jest identyczny czyli możne instalowac.

https://ivsubinaries.azureedge.net/owner-package/10507861069573772965/Map_22631088687_Update.zip

stew66
27-09-2020, 17:13
A kto z Was zainstalował nowego Sync-a 3.4 v.20136 i pobrał następnie mapy i wgrał? Pytanie jakie pobrał i wgral mapy F, jeśli przed aktualizacją Sync i map miał mapy F7?

xqs
27-09-2020, 17:29
no właśnie mi skończyło. do 20136
pobrałem synca po vin aktualizacja 30 minut i git

potem mapy ale z konta ford pass (te same są pod linkiem)
bo na stronie aktualizacji nie wychodziło.
50-55 minut restart systemu i że aktualzacja skończona.

stew66
27-09-2020, 17:36
xqs, to jaki masz teraz numer map, a jakie mialeś wcześniej?

xqs
27-09-2020, 17:43
miałem f8, teraz jest f9
po plikach wychodzi że f9 wersja (09) nie ta z początku roku

blablawla
27-09-2020, 18:02
potem mapy ale z konta ford pass

O jakim koncie mówisz?

xqs
27-09-2020, 18:09
jak masz apk ford pass to tym samym loginem możesz się zalogować na stronie forda, na górze jest link zaloguj.
i masz to samo co w apce

blablawla
27-09-2020, 18:27
Kurcze, nie wiedziałem.
Nie zmienia to faktu, że po zalogowaniu mam info: Oprogramowanie SYNC jest aktualne, Dostępna jest aktualizacja map. Po kliknięcie na link trafiam na standardową stronę do sprawdzania aktualizacji i dupa jak wcześniej opisałem.

xqs
27-09-2020, 18:29
to pobierz i zainstaluj z tego linku https://ivsubinaries.azureedge.net/owner-package/10507861069573772965/Map_22631088687_Update.zip

dokładnie to samo co się sciąga z forda

bidżej
27-09-2020, 22:03
Panowie, wpiszczie sobie w YT "My-Ford-Focus", to kanał Niemca, który w w swoich filmach między innymi wyjaśnia jak zrobić apdejt SYNCa i map, łącznie z linkami do 3.4.20021 i map F9.
Zainstalowałem to na swoim 3.3.19052 i śmigało aż do zainstalowania 3.4.20136.

forger
27-09-2020, 23:53
Przeglądając stronę EBC Brakes Direct przeanalizowałem układ hamulcowy (wielkość tarcz) Focusa MK IV. Wygląda na to, że zależy on tylko od tego czy w samochodzie z tyłu jest wielowahacz czy belka, a nie zależy od mocy czy typu silnika.

Wielowahacz:
przód 308 mm
tył 302 mm

Belka
przód 282 mm
tył 271 mm

ST
przód 330 mm
tył 302 mm

https://ebcbrakesdirect.com/automotive/ford/focus-mk4/yft/2019

MarcinUj
28-09-2020, 18:54
Na stronie Ford'a aktualizacji map dalej nie ma, ale za to w samochodzie po WiFi już tak.
Zaczyna nawet jakieś pliki sam ściągać i tu jest moje pytanie.
Czy Sync3 pobiera pliki po WiFi kiedy jest wyłączone a samochód zamknięty?

Yankes
28-09-2020, 21:56
Mapy są dostępne na stronie Forda pod jednym warunkiem - że wczytacie na stronie plik dziennika, po aktualizacji Sync do 3.4 (jak wskazuje instrukcja). Wówczas kliknięcie w ponowne sprawdzenie aktualizacji na stronie Forda wywali Wam informację o aktualizacji map. BTW - paczka z mapami waży 22GB!!!

Tomek_ST-line
29-09-2020, 07:10
Aktualizacja działa u mnie jak większość systemów [emoji12] czyli z błędami haha
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200929/66594fb9a5bf1c760cacc578eb181c84.jpg

Ma ktoś jakieś rady?
Próbowałem z dwoma różnymi pendrive i zawsze ten sam błąd.
Po wifi nie próbuje bo nigdy to nie działało...

77pawelkrz
29-09-2020, 07:46
Mapy są dostępne na stronie Forda pod jednym warunkiem - że wczytacie na stronie plik dziennika, po aktualizacji Sync do 3.4 (jak wskazuje instrukcja). Wówczas kliknięcie w ponowne sprawdzenie aktualizacji na stronie Forda wywali Wam informację o aktualizacji map. BTW - paczka z mapami waży 22GB!!!

Plik dziennika wgrany 3 dni temu.
Konto Ford (z logowaniem) podaje że jest dostępna aktualizacja map.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200929/42469ec87a3dbe518912e8d11423b58b.jpg

Po kliknięciu linka „aktualizacja..” nic o mapach..
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200929/5306290b226d1d97b9b198a1f8e5231b.jpg

bidżej
29-09-2020, 08:04
Próbowałem z dwoma różnymi pendrive i zawsze ten sam błąd.a masz je sformatowane w exFAT?

Tomek_ST-line
29-09-2020, 08:10
Tak jest!

TomekM_1983
29-09-2020, 08:54
Po wifi nie próbuje bo nigdy to nie działało...
W niedzielę wykonałem aktualizację SYNCa z 3.3 do 3.4 poprzez WiFi. Wykonała się bez żadnych błędów i problemów.

focusik09
29-09-2020, 08:59
Tak, tylko że mapy mają około 22 giga, więc pewnie niedzieli by brakło
A znając życie to przy pobraniu 93% wyskoczy jakiś błąd i od nowa :D

bidżej
29-09-2020, 09:13
W niedzielę wykonałem aktualizację SYNCa z 3.3 do 3.4 poprzez WiFito chyba zależy od wersji 3.3, z której startuje apdejt. U mnie na 3.3.19052 przy aktywnych apdejtach po WiFi SYNC pokazywał tylko błędy przy starcie, a przy probie wyszukania czegokolwiek po prostu pokazywał na chwilę animację z kręcącym się kółeczkiem i tyle, ani be, ani me, ani kukuryku.

Janisek
29-09-2020, 10:04
Plik dziennika wgrany 3 dni temu.
Konto Ford (z logowaniem) podaje że jest dostępna aktualizacja map.

Po kliknięciu linka „aktualizacja..” nic o mapach..

Mam identycznie ...

TomekM_1983
29-09-2020, 13:22
Tak, tylko że mapy mają około 22 giga, więc pewnie niedzieli by brakło
Aktualizowałem samego SYNCa, bo mapy F9 już miałem. Mapy podnosiłem wcześniej z pena.
U mnie na 3.3.19052 przy aktywnych apdejtach po WiFi SYNC pokazywał tylko błędy przy starcie, a przy probie wyszukania czegokolwiek po prostu pokazywał na chwilę animację z kręcącym się kółeczkiem i tyle, ani be, ani me, ani kukuryku
Właśnie z takiej wersji aktualizowałem.

Trwało to długo. Myślę że ponad 1 godzinę. Łącze światłowodowe 300 Mbit.

blablawla
29-09-2020, 13:30
Ma tak więcej osób, między innymi ja też.
Rozwiązanie są 2:
1. Link wrzucony przez kolegę xqs (jeszcze nie próbowałem z braku pena 32 GB
2. Pobranie map przez wifi w aucie (auto widzi i pobiera mapy), ale to może trochę potrwać :)

Matn90
29-09-2020, 22:12
Czy komuś po oficjlanym updacie do sync 3.4 i map do F9 całkowicie zniknęły komendy do obslugi fabrycznej nawigacji? U mnie sie tak niestety stało i nie wiem co teraz za bardzo z tym zrobić, bo wkurza to niesamowicie zwłaszcza, że komend głosowych używałem zwykle właśnie tylko do nawigacji...

bidżej
30-09-2020, 07:45
Czy komuś po oficjlanym updacie do sync 3.4 i map do F9 całkowicie zniknęły komendy do obslugi fabrycznej nawigacji?w 3.4.20021 nie dało się obsłużyć nawigacji głosowo, w 3.4.20136 jeszcze nie sprawdzałem.

xqs
30-09-2020, 18:48
nie działa mi nawagacja głosowa w navi
niby jest linijka ale nie aktywna.
pokazało mi apd mapy 8 gb

Matn90
30-09-2020, 19:01
xqs a jaką masze werjsę sync 3.4?? Ja mam wersje sync 3.4 20136 i nie mam nawet linijki z poleceniami głosowymi do nawigacji. :evil: Gdzieś na angielskiej pomocy do synca czytałem, że trzeba przywrócić fabryczne ustawienia i aktualizować jeszcze raz....

forger
30-09-2020, 19:08
Zrobiłem dziś update map z F8 do F9. W trakcie aktualizacji wyskoczyło info o restarcie systemu i że to pierwszy etap. Potem wyskoczyło, że SYNC się zaktualizował poprawnie do 3.4.20136 co de facto nastąpiło kilka dni temu i już miałem takie potwierdzenie. Musiałem wyłączyć samochód, teraz dalej stara się zaktualizować - pewnie drugi etap związany z mapą. Głosowe navi mi nie działa - tzn. można wybrać polecenie "nawigacja" i pojawia się lista poleceń na które nie reaguje. Może drugi etap map to obsługa głosowa? skoro mapa się wgrała, ale cały proces się nie zakończył i nie utworzył się plik dziennika na USB. Na szybko sprawdziłem ulicę której nie było na F8, a która została oddana do użytku 30 lipca 2018r. Na mapie F9 już jest ta ulica.

Przy okazji na szybko po raz pierwszy sprawdziłem Android Auto (oczywiście po kablu) - działa.

xqs
30-09-2020, 20:33
mam 3.4.20136

niby zaktualizowany ale nie ma dziennika.
teraz próbuje ten plik 8gb i lipa przerywa aktualizację i nie daje komunikatu po prostu wyłącza się

forger
30-09-2020, 22:02
SYNC i mapy zaktualizowały się u mnie do końca i prawidłowo. Instalator zapisał plik dziennika. Po ponownym uruchomieniu navi głosowo działa choć trzeba ją wywołać "nawigacja" mimo, że w poleceniach jest bodajże "znajdź adres". Po ustawieniu celu można go anulować znaczkiem "x" który jest na ekranie po prawej stronie lub głosowo oczywiście.

Wracając do tematu wielkości tarcz pisałem ostatnio, że:
"Wygląda na to, że zależy ona tylko od tego czy w samochodzie z tyłu jest wielowahacz czy belka, a nie zależy od mocy czy typu silnika."
Sprawa nie jest jednak oczywista. Niemiecka specyfikacja "mówi", że wielkość tarcz zależy od dopuszczalnej masy całkowitej auta. Co ciekawe w necie można trafić na doniesienia userów, zdjęcia i recenzje aut w których tylna tarcza jest większa od przedniej. Zmierzyłem u siebie w Active i mam 308 mm przód i 302 mm tył.

Matn90
30-09-2020, 22:26
U mnie też przeszło wszystko niby dobrze, raport się wygenerował, ale aktualizacja trwała bardzo długo pierwszy etap 20 minut (sam sync 3.4), a mapy to 2 h.... Niestety u mnie po kliknięciu na kierownicy nie ma ani hasła nawigacja, ani znajdź adres, a jak mówię to mi sync mówi, że nie ma takiej funkcji tak jakbym wg synca w ogóle nie miał nawigacji....

xqs
01-10-2020, 09:52
po resecie wróciło mi możłiwośc głosowego wybierania nawigacji, działą ok.
niestety ford pass się zresetował i teraz nie działa ze smartfona i nie da się aktywować aplikacji.

Niby można aktywować ale pokazuje błąd.

bidżej
01-10-2020, 10:11
po resecie wróciło mi możłiwośc głosowego wybierania nawigacji, działą ok. w sensie power + przełączenie utworu, czy przywrócenie ustawień fabrycznych?

Matn90
01-10-2020, 10:19
Co rozumiesz przez reset? Ponowne odpalenie silnika czy przywrócenie do ustawień fabrycznych?

xqs
01-10-2020, 10:32
no może mało precyzyjnie, po resecie do ustawień fabrycznych działa prawidłowo głosowe wybieranie.
działają loga stacji poza eska, nie wiem czemu.
jest nowa mapa, nowa wersja programu 20136
i nie działa ford pass ciągle pokazuje że trzeba aktywować auto, przy próbie wywala błąd.

Matn90
01-10-2020, 20:12
no może mało precyzyjnie, po resecie do ustawień fabrycznych działa prawidłowo głosowe wybieranie.
działają loga stacji poza eska, nie wiem czemu.
jest nowa mapa, nowa wersja programu 20136
i nie działa ford pass ciągle pokazuje że trzeba aktywować auto, przy próbie wywala błąd.

Dzięki, zrobiłem tak jak Ty i wszystko działa jak powinno. :) Z ford passem musisz poczekać aż wyjdzie zapytanie czy chcesz udzielić zgód aplikacji. :)

B4Bci4 z Bydzi
02-10-2020, 11:08
czy jest tutaj ktoś odważny i zrobi nowy temat o Sync i przeniesie te wiadomości, niestety mało ma co wspólnego z głównym wątkiem

West_GD
04-10-2020, 10:53
Dzień dobry Wszystkim,

Zastanawiam się nad przesiadką z Fiesty Mk8 z linii ST z litrowym 140KM silnikiem na Focusa również ST-Line z silnikiem 1.5 150KM ze skrzynią automatyczną.

Mam do Was parę pytań:

- Fiesta skrzypi w środku okropnie, rączka zamykania drzwi to jest zwyczajny żart, moje pytanie - czy w Focusie jest lepiej pod tym względem?
- czy skrzynia automatyczna nie cierpi na jakieś dziwne bolączki? Jak się Wam jeździ z tym nowym ośmiobiegowym automatem?
- Czy ktoś posiada fotele z AGR? Zamierzam dopłacić do tej dodatkowej regulacji ponieważ mam problemy z kręgosłupem.

Będę wdzięczny za odpowiedź, przeszukałem kilkadziesiąt stron i się poddałem.

Jakoob
04-10-2020, 11:24
Odnośnie Focusa Mk4 nie ma doświadczenia, jednak znam od nowości Kugę 2008, Fiestę 2012, swojego kupiłem w tym roku. W każdym Fordzie delikatne skrzypienie, rezonans plastików występuje po pół roku użytkowania i wzwyż a materiały wewnątrz zużywają się nieco za szybko. Taki urok i Forda i budżetowej marki - niezłe wyposażenie, dobre silniki i fajny desing. Jaka jest druga strona medalu już wiesz :)

bidżej
04-10-2020, 12:27
Ten automat jest generalnie kiepski. Wolno zmienia biegi, potrafi szarpnąć, ma kosmicznego laga przy przełączaniu z D na R i odwrotnie... No po prostu w cudowny sposób łączy wady dwusprzęgłówki z wadami hydrokinetyka, w zasadzie nie oferując zalet ani jednego, ani drugiego.

Skrzypienie - zdarza się.

Co do foteli z AGR - nie wypowiem się, sam bym chciał wiedzieć.

forger
04-10-2020, 12:31
- Czy ktoś posiada fotele z AGR? Zamierzam dopłacić do tej dodatkowej regulacji ponieważ mam problemy z kręgosłupem.

Mam i polecam. Dodatkowe regulacje które posiadają te fotele (z zagłówkiem włącznie) pozwalają dopasować je idealnie do siebie. W poprzednich autach miewałem ból pleców. Tu przez blisko rok użytkowania jeszcze się nie zdarzył.

https://dailydriver.pl/nowosci/premiery/nowy-ford-focus-moze-miec-teraz-fotele-agr/

blablawla
04-10-2020, 14:29
Posiadam dokładnie taki zestaw nad jakim się zastanawiasz.
Generalnie popieram zdanie forger. Mega fajne do ustawienia.
Mi najbardziej zależało na przedłużonym siedzisku i regulacji poziomej zagłówka. Oczekiwania spełniło w 100 %.
Minus taki, że AGR eliminuje elektryczną blokadę tylnych drzwi i dziurę na narty w oparciu tylnej kanapy.

Skrzypienia póki co (trochę ponad 30 tyś km) w drzwiach całkowicie brak, tunel środkowy przy mocniejszym nacisku potrafi skrzypnąć. (Na ostaniem przeglądzie siadłem do fiesty MK8 i drzwi skrzypiały jak diabli, nawet w KA+ było cicho). Mam wrażenie że coś w fieście nie "pykło" pod tym względem.

Odnośnie automatu mam zdanie zupełnie odwrotne od bidżej. Jestem mega zadowolony. Szybko zmienia biegi, nie szarpie, dzięki 8 biegom przy 140 jest ca 2100 obrotów więc silnik chodzi mega cicho.
Różnica w odczuciach wynika z faktu że bidżej ma diesla i jego skrzynia jest przystosowane do wyższego momentu. Nie wiem jakie dokładnie są różnice w skrzyniach, ale jak prześledzisz milion postów na forum to generalny wniosek jest taki: połączenie z benzyną wszyscy chwalą, przy dieslu jest parę osób które narzekają (głównie bidżej :))
Żeby być sprawiedliwym to przełączanie z D na R i odwrotnie trwa trochę długo (wynika to z faktu zastosowania elektrycznego wybieraka) i trzeba się do tego przyzwyczaić.

West_GD
04-10-2020, 17:44
Oglądałem prawie wszystkie recenzje Focusa z ST w Dieslu włącznie.
Każdy właśnie chwali automat z benzyną natomiast odradza zakup automatu z dieslem.
Blablawla - jak z dynamiką? Podobno 1.5 150KM ma zawsze mały gift od fabryki i nie opłaca się brać droższej wersji 182KM bo to tylko kika KM różnicy - Tuneforce pokazywał wykresy gdzie 1.5 150KM miał chyba 170KM w serii...

Ten okrągły selektor(?) i tak według mnie lepiej wygląda niż ten dzyndzel w VW, Skodzie i Seacie.

TomekM_1983
05-10-2020, 07:24
Co prawda nie Focusem, ale jeździłem nowym S-Maxem 2.0 Ecoblue 190 KM w automacie i jechało to bardzo przyjemnie, nie miałem żadnych zastrzeżeń co do pracy skrzyni. Byłem pozytywie zaskoczony tym nowym automatem.
Jazda w obrębie Poznania, na trasie nie miałem przyjemności.
Co do skrzypienia - u mnie po 26 000 km nic nie skrzypi. I nigdy nie skrzypiało.

blablawla
05-10-2020, 07:42
W przypadku automatu nie ma sensu dopłacać do 182 KM ze względu na oprogramowania automatu i przebieg momentu. Zysk jest bardzo marginalny.

Sprawdź proszę czy przez przypadek aktualnie nie jest tak, że do wersji 182 KM jest wielowahacz, a do 150 KM belka.

Elektroniczny wybierak ma jeszcze taką zaletę, że nie ma na czym opierać ręki co wypracowało bardzo fajny nawyk trzymania kierownicy oburącz (przynajmniej w przypadku jeżdżenia samemu).

forger
05-10-2020, 15:49
Sprawdź proszę czy przez przypadek aktualnie nie jest tak, że do wersji 182 KM jest wielowahacz, a do 150 KM belka.

Według najnowszego katalogu na stronie Forda:

Tylne zawieszenie – belka skrętna (standard dla wersji 5-drzwiowej:
1. Trend, Connected ze wszystkimi silnikami
2. ST-Line, ST-Line X, Titanium, Titanium X, Active, Active X z silnikami 1.0 EcoBoost, 1.0 EcoBoost mHEV, 1.5 EcoBlue, 1.5 EcoBoost
150 KM)
– – –
Tylne zawieszenie wielowahaczowe (standard:
1. dla wersji kombi
2. dla wersji 5-drzwiowej w wersjach wyposażenia: ST-Line, ST-Line X, Titanium, Titanium X, Active, Active X z silnikami 1.5 EcoBoost 182 KM oraz 2.0 EcoBlue
3. dla wersji 5-drzwiowej ST, ST X oraz Vignale (wszystkie dostępne wersje silnikowe)).

Czyli Ford znów namieszał - przykładowo wcześniej wszystkie Active miały wielowahacz.

Off666
05-10-2020, 15:57
Tak jest przynajmniej od początku września. Ja zamawiając wtedy focusa activ 1.5 ekoboost 150 KM już nie mogłem dostać innego zawieszenia niż belka.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

West_GD
05-10-2020, 16:07
Ale narobili, nie rozumiem tego ale widocznie taka to oszczędność.
Jeździłem dziś nową Octavią w manualu, no powiem szczerze, że trochę mi to namieszało w głowie.

Focus o tyle fajny, że wykup auta którym obecnie jeżdżę będzie bardziej opłacalny kupując następnego Forda niż zostawiając auto w rozliczeniu w Skodzie.

dziedzic
05-10-2020, 22:10
To ja dorzucę coś od siebie. Sporo więcej mówiłem ale nie zmieściło się to w materiale:
https://youtu.be/FioSukNRmvA

stew66
06-10-2020, 05:58
dziedzic, dosyć ciekawie opowiedziana historia i dane techniczne auta. Gratki

tryhp3
06-10-2020, 08:17
Wczoraj zrobiłem update do Sync 3.4.
W dzień nowy motyw graficzny wydaje się jakoś mniej czytelny od starego.
W nocy za to pasuje do reszty kokpitu - niektóre podświetlone elementy jak np. aktualne radio są w kolorze podświetlenia przycisków czy wskazówek zegara.
Mapy też wydają się "wygładzone".

TomekM_1983
06-10-2020, 13:15
Zgadzam się z kolegą.

bidżej
06-10-2020, 13:35
W dzień nowy motyw graficzny wydaje się jakoś mniej czytelny od starego.kwestia przyzwyczajenia. Za to w niektórych miejscach udało się wpakować trochę więcej informacji/funkcji na tą samą powierzchnię (szczególnie w nawigacji).

forger
16-10-2020, 20:16
Wczoraj zrobiłem update do Sync 3.4.

Włączyłem sobie ten motyw https://www.mustang6g.com/forums/attachments/1-jpg.334999/ daje trochę lepszy kontrast niż domyślny.

Ford zaktualizował katalog z akcesoriami do Focusa blisko miesiąc temu https://1405b6084db0e95bfe4e-2d6456553d1fb85b55adeb29e56b7762.ssl.cf3.rackcdn.c om/CustomerQuickGuide/Customer_Quick_Guide_POLPL_Ford_Focus_04-2018.pdf a w nim m.in. znaleźć można https://www.akcesoria-ford.pl/bezpiecze%C5%84stwo/systemy-ochrony-przed-kradzie%C5%BC%C4%85?model=focus&year=2018

bidżej
16-10-2020, 20:26
daje trochę lepszy kontrast niż domyślnyteż właśnie na tym jeżdżę, nie tylko czytelność jakby lepsza, ale też po prostu chyba najlepiej wygląda...

forger
16-10-2020, 20:38
chyba najlepiej wygląda...

Przyjemny dla oka.

Ford zrobił też zmiany na koncie użytkowników. Teraz dostępny jest wgląd do poziomu paliwa, jakości oleju (%) i ciśnienia opon - czyli to co mamy w FordPass no ale może akurat komuś pies smartfona zjadł to jak znalazł ;)

Dziś podczas deszczu wymusiłem zerwanie przyczepności w ciasnym łuku dodając gwałtownie gazu. Elektronika zareagowała bardzo szybko.

mlask
17-10-2020, 09:36
Ford zaktualizował katalog z akcesoriami do Focusa

Fajne ceny tych „kluczyków”. 288 zł dopłaty za samo logo „ST” :D

forger
17-10-2020, 10:22
No niestety ceny części zamiennych czy dodatków przeważnie zależą od pozycjonowania samochodu. W tym przypadku jednak faktycznie polecieli po bandzie ...

malacz
17-10-2020, 17:57
Mam do Was pytanie. Czy w trybie sport odczuwacie zmiany układu kierowniczego (większy opór) ? W moim Focusie 1.5 150 KM ecoboost, rocznik 2018 nie ma żadnej różnicy w tej kwestii. Jest tylko szybsza reakcja pedału gazu.

Jaworrr
17-10-2020, 21:10
malacz tak, u mnie jest wyraźna różnica. W S ciężej się operuje kierownicą.

Dodatkowo w trybie sport wydech głośniej drze się, może z racji że przepustnica puszcza bogatszą mieszankę do cylindrów przy mniejszym wciśnięciu pedału.

konieczko5
17-10-2020, 21:32
...

forger
17-10-2020, 21:36
Ja u siebie nie widzę dużej różnicy w oporze - przynajmniej na letnich oponach, ale już w normal mam duże opory i nie ma raczej mowy o kręceniu jednym palcem. Przy 220 km/h licznikowych na łuku trzeba walczyć z kierownicą.
Zimówki zakładam w środę to jeszcze sprawdzę zmianę oporu.

Samo wrzucenie sport podnosi też obroty o 100-150. Zobaczcie pod górkę jak zmiana trybu przyspiesza delikatnie auto i lepiej reaguje na gaz.

malacz
17-10-2020, 21:53
Dziękuję za spostrzeżenia, gdzieś wyczytałem, że tryb sport między innymi "utwardza" układ kierowniczy co w moim egzemplarzu nie występuje. Sprawdzałem na różne sposoby - robiąc manewry na placu, jadąc autostradą itd.

bidżej
18-10-2020, 07:21
Dodatkowo w trybie sport wydech głośniej drze się

a to przypadkiem nie z głośników? g:)

Jaworrr
18-10-2020, 08:58
Myślę, że jakby z głośników to zrobiliby coś bardziej rasowego :D Ale głowy nie dam sobie uciąć.

xqs
18-10-2020, 12:50
a głośników, na 100% można to wyłączyć.
w st w trybie torowym to warczy jak głupi nie da się jechać na trasie.
ten sam system jest w każdym focusie mk4.

po prostu te silniki i w ogóle gdi nie brzmią tak rasowo jak kiedyś.

West_GD
24-10-2020, 14:42
Pytanie do posiadaczy aut z silnikiem 2.0 Ecoblue 150KM, jakie macie spalanie przy jeździe autostradowej rzędu 140km/h?
Oglądam różne testy na YT i każdy informuje o dość dużym apetycie na paliwo tj. ponad 8 litrów na każde 100 kilometrów.

xqs
24-10-2020, 15:13
8 na 100 to duży apetyt na paliwo przy 140? hmm
poprzedniego miałem 2.0 tdci 163km i przy 140 mniej więcej tyle palił

mskgs
24-10-2020, 17:47
8L przy 140 km/h to sporo jak na diesla, nawet nowe turbobenzyny o podobnej mocy tyle nie palą w większości. ;)

bidżej
24-10-2020, 17:50
średnia lekko ponad 8 to u mnie na niemieckich autostradach. I to z automatem.

West_GD
24-10-2020, 18:06
Dziękuję za odpowiedź. Pozostanę przy benzynie.

potraff
25-10-2020, 10:32
Ale automat podnosi spalanie o 1l bodajże? 8 na 100 to duży apetyt na paliwo przy 140?
Mondeo mk IV 1,8 tdci miałem 6,6 (z baku potwierdzone). Przy 140km/h tam było 2600obrotów. Zresztą mondeo na trasach, nawet gdy leciałem 180 np od Góry Św. Anny do Gliwic, to spalanie z całego baku różniło się aż 0,1l.
W moim 1,0 EB mam spalanie podobne...do mondeo. Więc jak na diesla, to moim zdaniem bardzo dużo te 8l.

bidżej
25-10-2020, 12:59
No właśnie dlatego nie wiem o czym mowa z tym spalaniem, mój Focus lata po autobanach pełną bombą i nawet mimo automatu wychodzi mu w porywach te 8 litrów z hakiem. Napisałem to jako pozytyw.

dafca
25-10-2020, 20:28
Pytanie do posiadaczy aut z silnikiem 2.0 Ecoblue 150KM, jakie macie spalanie przy jeździe autostradowej rzędu 140km/h?
Oglądam różne testy na YT i każdy informuje o dość dużym apetycie na paliwo tj. ponad 8 litrów na każde 100 kilometrów.

Zależy w którą stroną jedziesz. Jak jadę A2 na zachód to zawsze więcej pali, bo jest pod wiatr ;) Tak na serio to okolice 6,5-7L/100km przy tych 140km/h. Osiem litrów to nawet przy 160 km/h mi nie spalił.

Bump: Ja u siebie nie widzę dużej różnicy w oporze - przynajmniej na letnich oponach, ale już w normal mam duże opory i nie ma raczej mowy o kręceniu jednym palcem. Przy 220 km/h licznikowych na łuku trzeba walczyć z kierownicą.
Zimówki zakładam w środę to jeszcze sprawdzę zmianę oporu.

Samo wrzucenie sport podnosi też obroty o 100-150. Zobaczcie pod górkę jak zmiana trybu przyspiesza delikatnie auto i lepiej reaguje na gaz.

Dizla to chyba nie dotyczy, bo u mnie zmiana na sport nie powoduje żadnej zmiany w obrotach, poza tym, że odblokowuje się pełne 370Nm a wtedy auto zbiera się jak cyganka za hajsem :)

bidżej
25-10-2020, 20:36
Żadnego "podnoszenia obrotów" nie ma, po prostu auto jedzie na niższym biegu (w przypadku automatu, mój w trybie sport w ogóle nie wrzuca 8 biegu) i reakcja na gaz jest trochę zmieniona.

Jaworrr
26-10-2020, 07:24
Przy autostradowych 140, na 6. biegu (manual) komputer pokazuje spalanie ok 8l/100km. Przy zapakowanym, niemałym kombi uważam, że spalanie jest ok.

I zgłaszam pozytywne wrażenia z jazdy w trybie Śliska nawierzchnia (dostępny w wersji Active). Trzeci cylinder nie jest odłączany, bądź jest odłączany niezauważalnie dla użytkownika w moim egzemplarzu. Także rozwiązuje to problem drgań z tym związanych.
Analogicznie system działa w trybie Sport, ale ten utwardza układ kierowniczy i wzmacnia reakcję na pedał gazu.

mdmowski
26-10-2020, 14:09
Potwierdzam to co napisał bidżej, spalanie w granicach 8l/100km, ale dokładniejszy temat masz tutaj: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=295029. Dynamiczne lecenie po Polsce z prędkością 200+ km/h generuje nawet jakieś 9l/100km.
Ten brak 8 jest trochę upierdliwy, lecisz 220+km/h i dalej na 7 biegu (oczywiście w trybie sport).
Przy samej spokojnej jeździe 140km/h wychodziło mniej - koło 7 litrów na setkę.

Under
27-10-2020, 12:05

8l/100km to moim zdaniem dużo jak na małego i lekkiego focusa. W focusie kombi 1.5 diesel manual przy takiej prędkości na autostradzie wychodzi mi około 5,6l. Przy 160 km/h to już bardziej 6,0l. Testowane na trasach długości 600-1200 km.

mskgs
27-10-2020, 12:55
6L przy 160? Dobry żart :D

gucio770920
27-10-2020, 13:11
8l/100km to moim zdaniem dużo jak na małego i lekkiego focusa. W focusie kombi 1.5 diesel manual przy takiej prędkości na autostradzie wychodzi mi około 5,6l. Przy 160 km/h to już bardziej 6,0l. Testowane na trasach długości 600-1200 km.

Przesadzasz trochę chlopie, 1.5 kombi przy 140 pali ok 6.3 - 6.4, przy 160 nie testowałem ale myślę powyżej 7 l spali. Oczywiście dane na podstawie komputerka.

arturmsi
27-10-2020, 16:34
MK3 FL Kombi 1.5 tdci przy 140km/h też pali około 6.2
Ale 160km/h i 6 litrów....proponuje ustawić tempomat na 160, skorygować z navi predkość (zazwyczaj dodać 2-3 kmh)...a po kilkunastu kilometrach sprawdzić jeszcze średnią prędkość i wtedy podać wynik spalania ;)

Under
06-11-2020, 14:55
Przesadzasz trochę chlopie, 1.5 kombi przy 140 pali ok 6.3 - 6.4, przy 160 nie testowałem ale myślę powyżej 7 l spali. Oczywiście dane na podstawie komputerka.

Tak mi pokazuje komputer w tym modelu przy takich prędkościach i spokojnej jeździe. W trybie ECO czy normal nie widzę różnicy gdy jadę bez hamowania i przyśpieszania.
Czy tyle z baku ubywa nie sprawdzałem.

R90
05-12-2020, 12:11
Focus mk4 kombi pakiet st line, 2.0 ecoblue.
Dostałem taką służbówkę w nowej pracy. Mam porównanie do octavii, superba i passata bo takie auta przeszły przez moje ręce przez ostatnie 4 lata.
Ergonomia focusa może być, chociaż lekko preferuję rozkład kokpitu z grupy VAG.
Mój focus prowadzi się jak po szynach. Octavia o wiele gorzej, bo tam była belka skrętna więc przy każdej nierówności bujało całą budą. Miałem Superba 1.5 TSI. Wziąłem sobie zawieszenie niższe o 15mm od serii. Jak ja to mówie, styl jazdy taki "kanapowaty", czyli miękko wygodnie ale poszaleć nie można.
Wyciszenie focusa najlepsze jak do tej pory z tych wszystkich aut. W ogóle silnik Ecoblue jest sam w sobie cichy, Vagowskie TDI mają jednak trochę twardsze brzmienie pomimo że są na CR. W octavii jak i w Passacie było słychać klekot. W focusie ja dopiero od 3 tys obrotów mogę usłyszeć dźwięk diesla. Jak dla mnie spasowanie materiałów w porządku. Nic nie skrzypi, nic nie puka. Mógłby mieć trochę więcej miejsca z tyłu na nogi. Octavia jednak pomimo podobnego rozstawu osi ma lepiej zagospodarowany środek i fizycznie jest więcej miejsca za kierowcą. Przydałyby się dysze sprysków do statycznych LEDów.

Fuzbal
23-12-2020, 15:54
Cześć i czołem! Zastanawiam się nad zakupem foki z silnikiem benzynowym 1.5 + automatyczna skrzynia biegów. Tu pojawia się pytanie jak sprawuje się ta skrzynia? Słyszałem i czytałem o problemach z szarpaniem, przeciąganiem itd.

bidżej
23-12-2020, 16:08
Ta skrzynia to grzmot niemiłosierny. Kropka.

Z silnikami benzynowymi jest znośna, ale generalnie na tle konkurencji to żart. Łączy wady hydrokinetyka z wadami dwusprzęgłówki, nie oferując w zamian zalet żadnego z tych dwóch typów.

Off666
23-12-2020, 17:47
Fuzbal jeżdżę takim fordem od tygodnia. Skrzynia faktycznie czasami zamula. Dzieje się tak jak zwalniamy i potem chcemy dynamicznie przyspieszyć. Ja przejechałem dopiero 800km. Gdybym miał wybrać jeszcze raz qutonylto I tak wybrałbym ten sam silnik i skrzynie automatyczną. Stwierdziłem że da się tym jeździć i jeszcze da mi wiele radości.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka