Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czeste wypalenie dpf biało-niebieski dym przy wypaleniu

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7

domadm
15-11-2012, 14:55
co do DPF'a u mnie - dwa razy miałem problem (auto przeszło w tryb awaryjny), pierwszy raz na wyjeździe wakacyjnym, wiec zajechałem do najbliższego serwisu i zrobili mi procedurę wymuszonego wypalania, a drugi raz wracając do siebie po wyjeździe do Polski, ale wtedy udało mi sie "przepalić" filtr samemu jadąc kilkanaście km ok. setką na trójce.

Ale skąd wiedziałeś że "autku" chodzi właśnie o DPF? Napisało?

el.kocyk
15-11-2012, 17:26
eclipse - i dlatego teraz bede sprawdzal poziom oleju
jak na razie mam info z ASO, ze tyle leja (moze jakies nieuki skoro nie wiedza ze ma byc mniej, ale ja tez nie potrafie im lepiej wytlumaczyc bo oni slabo po angielsku a ja slabo po francusku mowie
teraz co kilkaset km bede robil sobie zdjecie i bede mial porownanie
jak zobacze ze idzie w gore od razu jake wymieniac

MAG
15-11-2012, 20:56
Ale skąd wiedziałeś że "autku" chodzi właśnie o DPF? Napisało?
Za pierwszym razem, w Hiszpani, po tym jak kilkanascie km po zatankowaniu na jakiejś małej stacji przeszedł w tryb awaryjny, to miałem szczęście o tyle, że w miasteczku obok którego mieszkalismy, był serwis Ford'a.
Mechanik tam urzedujący stwierdził, że na 99% winny jest DPF, bo oni w Hiszpani maja kiepska jakość ropy i często ma auta z takimi objawami jak moje.

Po podłaczeniu do kompa potwierdziło się to (nie pamiętam jaki to był dokąłdnie bład, ale koleś mówił o DPF'ie), więc zainicjowana została procedura serwisowego wypalania.

Za drugim razem zgadywałem, że problem leży w paliwie, bo stało sie to tez po może max 50km po zatankowaniu paliwa.
Najpierw zapalił mi sie żółty checkengine, a za kolejnych 20-30km auto przeszło w tryb awaryjny plus wyświetlił sie czerwony checkengine, ale jako że byłem już po zjechaniu z promu w Szwecji, to się jakos doturlałem do domu.

Nastepnego dnia chciałem sie umówic do jakiegoś warsztatu na podłaczenie do kompa, ale żaden z nich nie miał wolnego terminu.

Postanowiłem więc spróbować go "odblokować" samemu i po kilkunastu odpalaniach i zgaszaniach tryb awaryjny sie odblokował, więc pojechałem na autostrade i jezdżąc "w kółko" przez dobre 30-40minut z tempomatem na 110km/h na czwartym biegu, udało mi się pozbyć ikonki checkengine, ale za to zaswieciła się "wymiana oleju", więc pojechałem go zmienic i od tamtej pory jest OK, żadnych nowych błędów :619:

małySmax
27-12-2012, 22:39
Witam wszystkich właścicieli i użytkowników Fordów. Może na początku "trochę o sobie". Jestem właścicielem S-maxa z 2006r. 2.0 TDCi 130KM (obecny przebieg 197kkm) (niestety z DPF) z rynku niemieckiego-od lipca 2011r. w Polsce. Chciałbym napisać, że szczęśliwym właścicielem, ale niestety nie do końca. No dobra koniec ględzenia-przejdę do meritum. Od pół roku mam problem z DPF. Na ścianie wschodniej (lubelskie) nie ma gdzie się rozbujać, żeby autko przegonić. Do pracy mam 10km (po mieście). Procesy "domowego" wypalania (prędkość, odległość, obroty) nie wchodziły w grę. Wypalanie DPF-a przez serwis Forda niewiele dał (oprócz drenażu kieszeni). Mechaniczne czyszczenie filtra też pomoglo na krótko. Znajomy w hurtowni, gdzie nabywałem olej (formula f 5W30) śmieje się już ze mnie, że następnym razem zamówi dla mnie beczkę 200l to będzie taniej (wymiana oleju-początkowo co 4-5tys.km, obecnie co 500km). Zdecydowałem się na usunięcie DPF-u-zapłaciłem kolejne 1000zł. Niestety 3 razy mechanik zmieniał oprogramowanie, a komputer dalej czyta, że ma DPF i że chce go wypalać. Włączają się wiatraki, przybywa oleju, włącza się info-wymień olej. Mechanik prawie osiwiał, ja prawie ZBANKRUTOWAŁEM, a problem dalej istnieje. Przepraszam, że tak długo, ale chciałem po krótce opisać całą historię. Proszę o pomoc-czy ktoś miał podobny problem i czy ktoś z Forumowiczów może coś podpowiedzieć? Auto mieszka więcej u mechaników niż u mnie w garażu czy na trasie.

heko
28-12-2012, 00:18
...sorry, ale wygląda na to że powinieneś zmienić mechanika...a z resztą od kiedy mechanicy wiedzą jak zrobić program?? :)

małySmax
28-12-2012, 10:09
Przepraszam, może źle się wyraziłem z tym, że mechanik 3 razy zmieniał oprogramowanie-jak sami widzicie, jestem tu nowy. Mechanik to oprogramowanie nabył w jakiejś firmie przez internet, z którą wspólpracuje-trochę średnio się na tym znam. Było jednak tak, że przesyłał ten plik do tej firmy z kompa mojego auta i oni "coś" tam sprawdzali i odsyłali mu, jednakże ponowne wgrywanie tego oprogramowania nie daje pozytywnych rezultatów. Chciał mi nawet tego DPF-a założyć z powrotem i oddać kasę, ale sami wiecie, że to nie rozwiązuje problemu. Odnośnie wyjazdu do Kolegi Heko-czytając wątek DPF-u sam na początku wpadłem na taki pomysł, jednakże odległość (300km w jednym kierunku-wiadomo ja ze ściany wschodniej) i obowiązki zawodowe na razie mi na to nie pozwalają. Ale chyba trzeba się będzie nad tym zastanowić.

eclipse
28-12-2012, 10:17
Mało tego ...... jeśli mechanik skasował cię na 1000zł za sam DPF i nie potrafi tego dokończyć poprawnie żeby wszystko należycie funkcjonowało to powinien ze skruchą i przeprosinami zwrócić ci pieniążki lub na własny koszt za twoja zgoda przekazać samochód tam gdzie to zrobią i dadzą gwarancję .

Nie powinieneś mu odpuścić , ,,,powiedz mu grzecznie że skoro nie wykonał poprawnie naprawy i są problemy z odzyskaniem pieniażków lub przywrócenia do stanu sprzed naprawy to idziesz do prawnika niech się tym zajmie bo chcesz odzyskać to co ci się słusznie należy .
Ponieważ z jego inicjatywy (nieudolnie wykonania usunięcia DPF) ty poniosłeś straty moralne ,
czas w którym mógłbyś zarabiać pieniążki jeżdżąc sprawnym samochodem ,
koszty dodatkowe filtry olej itp. związane z częstą wymianą oleju
niesprawność samochodu w dalszym ciągu co obniża znacznie jego wartość rynkową .

heko
28-12-2012, 10:47
małySmax niech wgra Ci serię, odda kasę, a Ty wpadnij w wolnym czasie, albo podeślij kompa, to się zrobi :)

małySmax
28-12-2012, 10:49
To o czym piszesz Eclipse to ostateczność. Trochę nie wierzę w złe intencje mechanika. On sam ma niezłą zagwostkę. Inne auta, w których usuwał DPF śmigają (np. Peugeoty 407-takie same silniki)-przynajmniej tak twierdzi ten fachman. Ale czy ktoś mi może powiedzieć, co zrobić- poza zaminą mechanika-żebym mógł znowu cieszyć się swoim autkiem? Może jest jakiś myk, który spowoduje, że jednak komputer nie będzie odczytywał, że ma DPF-a? Może coś jeszcze trzeba wykasować, wgrać lub usunąć? Nie wiem, czy na tej stronie można to pytanie zadać, ale czy w Lublinie jest ktoś, kogo możecie polecić, by mi z tym problemem pomógł?

romanhoks
29-12-2012, 21:23
Koledzy .Przeczytalem wasze problemy z DPF-em i niestety na moje wychodzi ze Polskie paliwo mozna sobie podarowac.Majac w kraju 10 lat warsztat po powrocie z RFN(zachcialo mi sie) robilem rozne numery z olejem napedowym.Niestety jest on zlej jakosci.Kiedys remontujac cala maszynownie w jachcie pelnomorskim dostalem od Norwega 600l ropy .Byla troche stara bo lekko brazowa.No i zachcialo mi sie robic probe na temp minusowa.Oczywiscie bylo -15 no i ta byla plynna w naszej kasza.Rope dostalem latem. No i oczywiscie przeleciala cala przez moj wydech.Silnik pracowal lepiej i ciszej.O rdzewiejacych pompach wtryskowych wewnatrz nie wspomne.W Norwegi pracuje 6 lat w swoim zawodzie w serwisie amerykanow i KIA.DPF em spotykam sie na co dzien.Jakos przez ten okres nie udalo mi sie wymienic tego ustrojstwa ani Norweskiemu mechanikowi tez.Wymiane wtryskow mozna zaznaczyc w kalendarzu.Chyba ze ma nakulane powyzej 200 000km.Zdarzy sie.Ale to 1 lub2.Rope jak zlewam z filtra ma wyglad prawie wody.Ja osobiscie mam w swoim mondeo 145000 km i nie byl ruszany.2 razy zdarzylo sie wypalanie filtra w Jeep Comander .Tam jest szostka z merca.Czasami zdarzy sie rozszczelnienie na pompie wysokiego cisnienia.To do wymiany. Z tego co wiem napewno sa srodki w kraju do czyszczenia.Musicie popytac w hurtowniach motoryzacyjnych.Mi proponowano jak bylem na tydzien w kraju w tym roku i wjechalem na odwiedziny pogadac.Srodek chemiczny sie wlewa i plucze woda.Skutkuje bo rozmawialem z kolega.Ma tez warsztat.Niestety jakie mamy w kraju paliwo to wszyscy wiemy.Jak i benzyna tak i olej napedowy.Co do czesci jest tak samo.Ta sama bajka.Widze czasami co dostaje w kartonach a ci jest w krajowych.Plakac sie chce .Prosty przyklad.6 lat temu nie kupl bym oslony przegobu z firmy Gomet bo w kartonie byl zwykly szmelc z taniej gumy.Tu trafilem ten sam karton z oslona .Ni i oczy mi wyszly jak otworzylem .Oslona plastikowa z wyzszej polki.To samo z zawieszeniowka.Widze ile tu wytrzymuje krajowa a ile to samo tylko tu kupione.Co do problemow z filtrami oleju w kraju nie wspomne.Kiedys pogonilem z warsztatu akwizytora z Leszna.Chyba wiecie o jaka firme chodzi.Nie mowie ze wszystko jest zle ale spotykam naprawde roznice w jakosci.Niestety cena ma swoje odzwierciedlenie.Gwarancja w kraju to rzecz dyskusyjna.To co w kraju nie chca zakfalifikowac do wymiany gwarancyjnej tu nie ma dyskusji.Prosty przyklad .Kluczyk scyzoryk zlamany.Wymiana gwarancyjna.Aktualizacja NAVI jest gratis.Niestety inny kraj.

Yakac
29-12-2012, 23:00
Stary, nie obraź się, ale czy ty coś paliłeś przed pisaniem tego posta?
Nie nadążam za tobą :)

kicaj
30-12-2012, 12:55
to że wciąż polska traktowana jest jako kraj 2giej kategorii i często rzeczy tu oferowane są gorsze to niestety wciąż prawda, na szczęście zmienia się to, bo i polacy zauważają różnice, i potrafią to "docenić", a i w wielu sprawach jesteśmy lepsi od "zachodu"...

i można sporo wypunktować... choćby:
- lepsze, nowsze stacje benzynowe,
- lepsi, tańsi mechanicy,
- najlepsze zakłady produkcyjne opla, fiata, VW, MANa, itp
- lepsze paliwo, pod względem norm,

jak ktoś coś jeszcze zna niech dopisze...

eclipse
30-12-2012, 13:11
- lepsze paliwo, pod względem norm,
.
:lol: Rozumiem że masz na myśli paliwo wyskokowe do smarowania gardła

ale w tym to ruscy są lepsi .:diabel2:

romanhoks
30-12-2012, 13:46
Lepsze stacje benzynowe? Co masz na mysli.Paliwo i tak leci z weza.Ja osobiscie nie widze roznicy. W cenie ? Tez nie za bardzo bo rope tankuje z rabatem po 11.20nok.Tylko te kraje roznia sie jednym jesli chodzi o ta sprawe.Na stacji benzynowej kupisz tylko jedzenie typu chleb maslo jajka itp plus akcesoria.W kraju musisz mi przyznac ze alkohol jest na pierwszym miejscu.Odpowiedz mi na pytanie : co by sie stalo i co ludzie by powiedzieli na temat zamkniecia sklepow monopolowych w piatek o 15 godz i do 2 stycznia nie jestes w stanie kupic NIGDZIE butelki wodki.Napewno odpiszesz ze to chore i nie normalne.Mi osobiscie nie przeszkadza.Chcesz pic to sobie kup oficjalnie w sklepie armature i pedz bimberek bo tu dozwolone na swoje potrzeby.:lol:Co do reszty to przyznam ci racje .Tylko nie zapomnij ile Polska ma mieszkancow a ile Norwegia.

firynl
30-12-2012, 15:42
Z czego co się orietuje to są 2 rodzaje DPF mokry i suchy z opini swojej oraz serwisu lepszy jest suchy mniej sie psuje

eclipse
30-12-2012, 16:03
[QUOTE=firynl;1930035]Z czego co się orietuje to są 2 rodzaje DPF mokry i suchy /QUOTE]
Jak by wszyscy nie czytali o co kaman ..........tylko pisali
to zaraz ktoś dopisze że np.MK1 nie ma wcale żadnego filtra.........
Więc proszę .........czytać , czytać....... i jeszcze raz ..... czytać
Bo.
W S-Max ..... jest tylko suchy i o takim jest tu wątek .:diabel2:

rafallg
30-12-2012, 18:36
[QUOTE=firynl;1930035]Z czego co się orietuje to są 2 rodzaje DPF mokry i suchy /QUOTE]
Jak by wszyscy nie czytali o co kaman ..........tylko pisali
to zaraz ktoś dopisze że np.MK1 nie ma wcale żadnego filtra.........
Bo.
W S-Max ..... jest tylko suchy i o takim jest tu wątek .:diabel2:

eclipse na moderatora :D
bo Wojtek zaniedbuje swoje obowiazki :D

Wojtek
30-12-2012, 18:58
Z czego co się orietuje to są 2 rodzaje DPF mokry i suchy z opini swojej oraz serwisu lepszy jest suchy mniej sie psuje

Bo.
W S-Max ..... jest tylko suchy i o takim jest tu wątek .

Nic dodać nic ująć do odpowiedzi kolegi eclipse.

eclipse na moderatora
bo Wojtek zaniedbuje swoje obowiazki

Nigdy nic nie wiadomo... :mrgreen:

Ps. romanhoks proszę trzymać się tematu od strony technicznej.

Pozdrawiam
Wojtek

kicaj
31-12-2012, 10:42
ponieważ to wątek o czymś innym, więc wybaczcie że nie będę tu ciągnął wątku wyższości Polski nad zachodem...
nie wiem dlaczego ale Polacy to taki dziwny naród - swego nie doceniają, cudze chwalą...

ale jeśli ktoś nie docenia polski, to polecam wyjechać za granicę na parę lat... zobaczy jak to na co dzień wygląda...

heko
31-12-2012, 11:27
...byłem, żyłem, interesy prowadziłem i zasadniczej różnicy nie widziałem...na oko wszystko pieknie, ale od środka niezły syf...taki to ten wspaniały zachód jest :P

p.s Tarnów
21-01-2013, 09:54
Mam Kuge z 2008 r 2.0 TDCI przejechane ok. 75000 km, od pewnego czasu wyświetla mi się żółta kontrolka silniczka i wyskakuje błąd filtra DPF. Znajomy 2 razy kasował mi błąd ale po przejachaniu kilkuset km powraca, robiłem tak jak piszą w instrukcji ( przejechałem ok. 50 km na 3 tyś obrotów) i po dwoch dniach odpalam rano auto kontrolka znikła. Po tygodniu kontrolka pojawia się , tym razem został wyciągnięty filtr i przepukany delikatnym strumieniem tak aby nie uszkodzić porcelanowego wkładu + wykasowanie błedu. Po przejechaniu kilkudziesięciu km niestety kontrolka znowu się pojawiła - auto zachowuje się w miare normalnie i nie czuje zadnej straty mocy.

heko
21-01-2013, 11:03
kasowanie błędów to za mało. trzeba zrobić pożądaną diagnostykę IDS, uniwersalne diagnoskopy w Fordach nie zrobią tego jak należy...poza tym Kuga na "mokry" fap i to może oznaczać jego koniec

p.s Tarnów
21-01-2013, 11:49
Co to znaczy mokry fap ?

eclipse
21-01-2013, 11:59
Jak przeczytasz te posty to nie będziesz zadawał takich pytań.

http://forum.fordclubpolska.org/search.php?searchid=4577572

a może nawet zaskoczysz :pomysl::oops:i nie bedziesz dublował własnych .

heko
21-01-2013, 12:14
..."mokry" oznacza więcej problemów i krótszą żywotność :P

binczyk123
21-01-2013, 20:19
a czy do tego filtra wlewa sie płyn? bo słyszałem ze do niektórych samochodów trzeba

heko
21-01-2013, 22:54
...do "mokrych" trzeba

p.s Tarnów
22-01-2013, 09:13
Czyli jest taka możliwośc że w moim przypadku ( filtr wyczyszczony podobno nie był tak bardzo zatkany sadzą) wystarczy porządna diagnostyka u specjalistów nie mam tu na myśli ASO i nie będzie konieczne wycinanie DPF ? , z jakimi ewentualnie kosztami muszę się liczyć.
Z tego co pamiętam to różnica ciśnień po czyszczeniu na pełnym obciążeniu wynosiła 1 , a na wolnych obrotach spadała do małych jakiś promilowych wartości . Nie jestem fachowcem stąd taki mało dokładny opis.:

heko
22-01-2013, 09:59
pewnie doleją Ci płynu, wpiszą w kompa (jeśli maja IDS) koszt ok. 800zł...ale niema pewności czy długo pojeździsz...co do ciśnienia "1" to jakieś dziwne, czym to było sprawdzane?

p.s Tarnów
22-01-2013, 11:41
W czwartek lub piatek podjade do mechanika który mi to robił to postaram się opisać dokładniej te pomiary. W Fordzie powiedzieli żeby podjechać do serwisu bo pewnie trzeba będzie włączyć funkcje dopalenia filtra koszt ok. 180 pln.

heko
22-01-2013, 15:16
...to coś Cię odsyłają tam i z powrotem...jakby jeden to ogarnął od początku do końca

p.s Tarnów
22-01-2013, 16:55
Jak by tego było mało to przed chwilą zaświeciła mi się kontrolka ładowania i przednia szyba przestała się podgrzewać. Jutro podjade do Forda bo mam w aucie przedłużoną gwarancję niech przynajmniej zrobia to ładowanie ( filtr DPF jest tylko na gwarancj podstawowej - gwarancja przedłużona 12 już go jednak podobno nie obejmuje )

binczyk123
22-01-2013, 22:39
a jaki jest filtr w s-maxie mokry czy suchy ?

heko
22-01-2013, 22:57
suchy

binczyk123
24-01-2013, 18:04
dzieki za odpowiedz

PrzemoW
07-02-2013, 17:48
Witam Wszystkich... 29 stron czytania...było tego trochę ... :) Do 3-4 miesięcy mam zamiar kupić S-Maxa (rocznik 2007-2008 i już wiem że na 100% bez DPF bo jeżdzę 95% po zakorkowanym Krakowie.Zadam inne pytanie bo sami dieslowcy tutaj :) Czy przy rocznym przebiegu ok 10-12 tysi i drodze do pracy ok 5 km w jedną stronę wogóle pchać się w diesla czy to(tak krótkie odcinki i korki) go zabije i raczej skupić się tylko na benzynie ... nie bedzie DPF itd :) Dieslem ostatnio jeżdziłem z 15 lat temu ...chciałoby sie żeby ten rodzinny samochód palił mniej natomiast czy gra jest warta świeczki...bo koszta utrzymania diesla chyba większe...jakie macie doświadczenia?

Hansolo
07-02-2013, 17:59
Przy takich nalotach to raczej benzyna, choć samochody z dieslem mają najczęściej najlepsze wyposażenie.

anwod
07-02-2013, 19:00
Moim zdaniem przy tych przebiegach tylko benzyna. Diesel nawet temp roboczej nie zlapie.

Yakac
07-02-2013, 19:57
Co z tego, że nie złapie? Benzyna też startuje zimna. Może i szybciej się nagrzeje, ale czy sądzicie, że przy przelocie 10 czy 20 tysięcy ktokolwiek zarżnie tym faktem silnik?
Przy dłuższym użytkowaniu auta różnica w kosztach paliwa będzie jednak spora.
Policz, że autem będziesz jeździł 100tys.km i zobacz jaka to róźnica wyjdzie, zostanie na fajne wakacje ;)

pawel2m
07-02-2013, 20:56
Co z tego, że nie złapie? Benzyna też startuje zimna. Może i szybciej się nagrzeje, ale czy sądzicie, że przy przelocie 10 czy 20 tysięcy ktokolwiek zarżnie tym faktem silnik?
Policz, że autem będziesz jeździł 100tys.km i zobacz jaka to róźnica wyjdzie, zostanie na fajne wakacje ;)

Zostanie na wakacje pod warunkiem ze po drodze nie wymieni dwumasy i turbo :)

Yakac
07-02-2013, 21:38
Policz dobrze i wyjdzie ci, że wymieni i dwumasę i turbo i parę innych rzeczy (jeśli będzie trzeba) i zostanie jeszcze sporo gotówki na rozrywki.

Tak pokrótce - jeśli róznica w spalaniu na 100km jest 3 litry to po 100tys km będziesz miał 3000L paliwa zaoszczędzone. I teraz razy 5,5 i co wychodzi? Ano komfort, że nawet jak coś siądzie to masz za co naprawić :)
A kto powiedział że diesel musi się popsuć a benzyna, że się nie psuje? A może się zdarzyć odwrotnie.

PrzemoW
07-02-2013, 22:57
No i właśnie stąd moje rozterki.... czasem jakas wycieczka do Zakopca,szczawnicy itd się zdarzy a różnicy w używanych ON i PB w sumie nie ma ... osiołkowi z żłoby dano :(

RafałB
08-02-2013, 08:41
Ja robie 20kkm rocznie i poza 2.0 EB żadnej benzyny w S-maxie bym nie kupił...a DPFa nie mam,bo S-max to nie Mondeo MKIV i nie każdy 2.0 go ma,nawet z zachodu ;)

PrzemoW
08-02-2013, 11:08
2,5T chyba też byś nie pogardził :)

RafałB
08-02-2013, 11:10
Jasne że nie ;)

Póki co jednak dieselpali inaczej,a co do tematu kłopotów z DPF....jednak mało kto je ma w Fordach na szczęście.:D

anwod
08-02-2013, 14:13
Policz dobrze i wyjdzie ci, że wymieni i dwumasę i turbo i parę innych rzeczy (jeśli będzie trzeba) i zostanie jeszcze sporo gotówki na rozrywki.

Tak pokrótce - jeśli róznica w spalaniu na 100km jest 3 litry to po 100tys km będziesz miał 3000L paliwa zaoszczędzone. I teraz razy 5,5 i co wychodzi? Ano komfort, że nawet jak coś siądzie to masz za co naprawić :)
A kto powiedział że diesel musi się popsuć a benzyna, że się nie psuje? A może się zdarzyć odwrotnie.

Rany! przeciez kolega napisal ze jezdzi 10-12 k km rocxnie wiec zeby wypracowac taka roznice o ktorej piszesz musialby jezdzic 10 lat!

Bump: Co z tego, że nie złapie? Benzyna też startuje zimna. Może i szybciej się nagrzeje, ale czy sądzicie, że przy przelocie 10 czy 20 tysięcy ktokolwiek zarżnie tym faktem silnik?

Absolutnie nic. Jazda na zimnym silniku jak wiadomo powszechnie jest ze wszech miar wskazana a osiagniecie temperatury roboczej jako najbardziej optymalnej to mit. W sumie rzeczywiscie im mniej ciepla oddawanego tym wieksza sprawnosc :-)

Yakac
08-02-2013, 22:12
Ty sobie ironizuj do woli, a ja do sprawy podchodzę bardziej praktycznie ;)

Czary Mary
17-02-2014, 18:47
Witam
zapala mi sie informacja /usterka silnika / i po podłączeniu do komp. wyszło ze uszkodzona sonda lambda ,czy ma ona wplyw na DPF

heko
17-02-2014, 20:14
oczywiście, to bardzo istotny element

Czary Mary
18-02-2014, 14:50
a dzis zaobserwowalem na spalaniu chwilowym ze przed pojawieniem sie komunikatu /usterka silnika /spalanie ma sie 2,3 2,4 l ,a jak wyskoczy komunikat to spada na 0,6 ,jutro jade na wymiane sondy i sprawdzic DPF

marpol
20-03-2014, 10:52
Witam.Pytanie mysle,ze w temacie.Kilka dni temu kupilem w Niemczech (mieszkam tam)Forda C-Max.Auto w kwietniu bedzie mialo 2 lata.Cena byla dobra,prawie pelna opcja,silnik 1.6 litra 115km,diesel,przejechane 110tys.Wczoraj sprawdzilem olej i mam pytanie.Poziom oleju poza gorna granica(na podzialce jest min.i max,a olej jest ponad max.)Czy to moze byc zwiazane z filtrem DPF?,czy moze tak zostal nalany?Samochod zostal kupiony u dielera i ma naklejke,ze nastepna wymiana oleju po 10 tys.km.Pozdrawiam.

heko
20-03-2014, 10:58
spróbuj odessać do połowy stany i testuj, ogólnie w nowych Fokach nie ma problemów z dpf

marpol
20-03-2014, 12:37
Dzieki.Troche sie naczytalem i z tad te pytanie.Auto jest w kredycie wiec wyciecie odpada.Zrobie tak i co jakis czas kontrola.

zefu
10-06-2014, 12:46
Podbiję temat, żeby zapytać, czy ktoś zna w Warszawie miejsce godne polecenia, żeby zrobić dopalanie DPF w trybie serwisowym? Chodzi o tańszą alternatywę vs ASO...
Błędy P2463 i P246B.

mayak
10-06-2014, 13:02
np. u mnie ;)

M@x
10-06-2014, 16:27
Cześć. Czy w momencie dopalania DPF-a wydzielany jest jakiś srodek spalenizny w środku auta? Goniłem smokusiem 200km/h i w momencie osiągnięcia tej prędkości po chwili poczułem smród spalenizny. Trochę się przestraszyłem i noga z gazu od razu.
Jak to jest u was?

Pozdrawiam

zefu
10-06-2014, 16:35
U mnie nic takiego nigdy nie wyczułem podczas dopalania, chyba, że inny zapach spalin, ale dopiero po pochyleniu się z tyłu w okolice wydechu.
Obstawiam jednak, że przy tej prędkości mało prawdopodobne, żeby doganiał Cię wiatr... ;)

tedi_k
10-06-2014, 20:48
...Goniłem smokusiem 200km/h i w momencie osiągnięcia tej prędkości po chwili poczułem smród spalenizny. ...

To jest najnowszy system Forda, opracowany specjalnie do mitygowania zbyt żwawych kierowców. Ma nawet już 3-literowy akronim: ZSS (zwalniacz smrodem spalenizny)... Na razie został zainstalowany w nielicznych autach, bo księgowi chcieli za niego kasować po 5K euro, ale marketing ciągle analizuje jaki procent samochodów kupują żony dla mężów lub albo mamusie dla synków...:619:

eclipse
11-06-2014, 06:02
Kolejny pirat ........... nie chce mieć prawka no problem ?...ma szanse się go pozbyć :one: ostatnio kierowce białego BMW tez odnaleziono na forum ?

zefu
11-06-2014, 07:37
Może kolega jechał na "niemieckiej autostradzie", a Wy już :569:;)

U mnie sprawa już załatwiona, pogrzaliśmy się z mayakiem wczoraj przez 40 minut podczas dopalania DPFa. Był dosyć mocno zapchany. Wrażenia zgoła odmienne niż te opisywane z dopalania podczas jazdy ;)
Dziękuję raz jeszcze!

Tomek2791
05-12-2014, 23:15
Koledzy a jak skasować inspekcje olejowa przy skrzyni automatycznej? Wciśnięcie gazu i hamulca a następnie naciśnięcie przycisku start odpada bo auto odpali.

heko
05-12-2014, 23:20
nie odpali jak będzie na drive :)

tedi_k
06-12-2014, 11:31
Nie trzeba kombinować - można włączyć najpierw zapłon a potem zaraz jednocześnie pedał hamulca i gazu "do dechy". I tak trzymać aż się pojawi stosowny komunikat. Ta kolejność tak na prawdę jest właściwą kolejnością działań.
Czyli - najpierw zapłon a potem pedały (tak po 1-2 sekundach).

Tomek2791
07-12-2014, 21:43
Dzięki Panowie za info:wink:

motorek4612
07-12-2014, 23:13
a ja takich klopotów nie mam bo nie mam dpf-a:)

heko
08-12-2014, 09:24
bo masz stary :motorek" :D

jamacieq
08-12-2014, 11:35
Czy zapchany filtr DPF lub jakiś problem z nim może objawić się żółtą kontrolką silnika na zegarach? Bo mi się zapaliła takowa kontrolka, a z autem wszystko w porządku i szukam przyczyny. Instrukcja podaje, że należy się udać do mechanika :)

EDIT

Byłem na komputerze - przyczyna to "niezakończony proces wypalania DPF" według sprawdzającego. Według mnie diagnoza ta się sprawdza, ponieważ osoba, która tego dnia prowadziła nieświadoma tego co się dzieje z autem (wypalanie) wyłączyła silnik jak parkowała od razu, nie czekając na zakończenie procesu. Byłem na trójmiejskiej obwodnicy ale warunki drogowe nie pozwoliły z bardzo na dobre rozgrzanie filtra, jechałem też tak jak każe instrukcja, ale nadal nic, żółta kontrolka jak się świeciła, to dalej razi po oczach, proces wypalania według mnie 2 razy na pewno chciał lub się zrobił.
Dlatego myślę o tym serwisowym wypalaniu dpf, czy ktoś robił i zadziałało? Zarówno serwis Forda w gdyni to robi, jak i V-tech kosakowo gdynia (są tańsi). Słyszałem, że nie jest to do końca tak efektywne jak wypalanie podczas jazdy i silnik się wysoko kręci na postoju co ogólnie nie jest za przyjemne dla serducha samochodu podobno. No i podobo wymiana oleju, ale to i tak już trzeba robić, bo przebieg już jest :D

gopiotrek
27-12-2014, 21:35
Witam,
Zauważyłem ostatnio że mój DPF wypala się co ok 160 km. Jeszcze niedawno DPF wypalał się co ok 500-600 km i to w warunkach miejskich.
Czy częstsze wypalanie filtra może oznaczać, że zbliża się kres życia filtra? A może po prostu zimowa aura powoduje takie zachowania?
Nie zauważyłem zwiększonego stanu oleju w silniku.
Jeszcze jedna infomracja - jakieś 2-3 miesiące temu zaślepiłem EGR.

juri2069
27-12-2014, 21:40
A ja nadal nie zauważam wypalania :D:D:D Nie patrze ciągle przecież na chwilowe spalanie na postoju.
Widocznie jestem głuchy :D

ku3a
27-12-2014, 23:27
A mi przy wypalaniu DPF źle ustawiają się łopatki turbiny (słychać świsty) i jak jadę autostradą to tryb awaryjny i ulubiony żółty silniczek z błędem P2263(turbo charger bost sys. performance).Może ktoś może doradzić gdzie jest problem.
Wypalanie sprawdzam w Torque na androidzie z ELM327 na bluetooth.

janek001
27-12-2014, 23:53
A mi przy wypalaniu DPF źle ustawiają się łopatki turbiny (słychać świsty) i jak jadę autostradą to tryb awaryjny i ulubiony żółty silniczek z błędem P2263(turbo charger bost sys. performance).Może ktoś może doradzić gdzie jest problem.
Wypalanie sprawdzam w Torque na androidzie z ELM327 na bluetooth.

na pierwszy ogien sprawdz szczelność dolotu i podciśnienia , wężyki

gin555
28-12-2014, 10:31
gdzie w torque sprawdzasz fakt wypalania? Czy w silniku dw10c z dodatkową grzałką i wtryskiem paliwa do dpf bedzie slychac to wypalanie

ku3a
28-12-2014, 13:21
gdzie w torque sprawdzasz fakt wypalania? Czy w silniku dw10c z dodatkową grzałką i wtryskiem paliwa do dpf bedzie slychac to wypalanie

Dołożyłem kilka extra PID-ów i na telefonie mi się wyświetla przebieg od ostatniej próby wypalania DPF jak spadnie do 0 to znaczy że wypala oraz temperatura spalin jak skoczy powyżej 600 stopni.

Bump: na pierwszy ogien sprawdz szczelność dolotu i podciśnienia , wężyki

Sprawdzałem wygląda OK. Auto się zachowuje wzorowo tylko problem jest co około 600 km, jak wypala DPF. Zastanawiam się czy to może być jakiś problem z EGR albo oprogramowaniem? Wydaje mi się ,że pierwszy właściciel dodał mu trochę mocy bo jak na 130KM , 11.4 do setki i automat to zadziwiająco chodzi.

Bump:

MaXyM
28-12-2014, 21:43
Czy w silniku dw10c z dodatkową grzałką i wtryskiem paliwa do dpf bedzie slychac to wypalanie

W Mondeo z tym silnikiem słychać (szczególnie po puszczeniu gazu) i czuć (opoznienie przyspieszenie pod 2000rpm)

CARISMA
29-12-2014, 06:19
ciekaw jestem, czy ktoś z posiadaczy DPF wyprowadził sobie jakąs kontrolkę na deskę informującą o dopalaniu?

vel007
29-12-2014, 17:37
Mam Maxa 2.0 140KM

DPF doprowadza mnie do pasji bo wypalanie włącza się bardzo często mimo że wykonuję około 50-100 km dziennie

Objawia się to:
- zwiększonym spalaniem nawet o 2-3 litry
- delikatnymi wibracjami z tyłu auta (przypomina dziurę w tłumiku)
- opóżnieniem około 1s. przy przyśpieszaniu

Demontaż tego to koszt minimum 1500 zł gdzie bym nie pytał :/

heko
29-12-2014, 17:39
zapytaj u nas :D

MaXyM
29-12-2014, 22:51
Mam Maxa 2.0 140KM

DPF doprowadza mnie do pasji bo wypalanie włącza się bardzo często mimo że wykonuję około 50-100 km dziennie

Objawia się to:
- zwiększonym spalaniem nawet o 2-3 litry
- delikatnymi wibracjami z tyłu auta (przypomina dziurę w tłumiku)
- opóżnieniem około 1s. przy przyśpieszaniu

Demontaż tego to koszt minimum 1500 zł gdzie bym nie pytał :/

Z wypowiedzi wynika ze nie przeszkadza ci to na tyle aby inwestycja 1500PLN byla dla CIebie oplacalna niwelujac straty

gin555
30-12-2014, 13:21
Troche mnie dziwi powszechność w wycinaniu dpfa, nie obraź sie heko bo to oczywiście moja subiektywna opinia, przeciez pozbywajac sie filtra sami sobie szkodzimy. Wdychamy później mikrocząstki bedące wynikiem spalania z common raila. Są tak małe ze docierają głęboko do płuc. Teraz wycinamy dpf a w wieku 60 lat płacimy wielokrotnosc tej oszczędności na lekarza onkologicznego. Juz nie wspomne o naszych dzieciach które w tym srodowisku zyją-bo to juz zupełna abstrakcja.
czlowiek jest jak wydra w zimie, jak znajdzie zahibernowane żaby to zeżre wszystkie nie patrząc na to że ją brzuch rozboli i ze jutro nie bedzie miala co zjeść. :-)
sorry za offtop ale taka mi refleksja noworoczna przyszla do glowy

heko
30-12-2014, 13:38
są auta z których nigdy nie wycinam, bo są bezawaryjne, ale większość Fordów 1.6 na mokrym FAP i 2.0 na siemensie, nie radzą sobie z polskimi realiami użytkowania, wiecznie regenerujący się dpf, zużywa gigantyczne ilości paliwa (a to także nie jest ECO) powoduje konieczność wymiany oleju czasami co 2000km itd. po prostu tak jest...
Ty nie masz powodów do zmartwień, masz euro5 z dotryskiem paliwa poza silnikiem i całkowicie bezwaryjnym filtrem (no może poza koniecznością wymiany dyszy/świecy par paliwa, jeśli ulegnie uszkodzeniu...ale to tylko w modelach do 2012)
jeśli znajdziesz klienta któremu usunąłem DPF z takiego silnika jak Twój, masz u mnie chipa gratis :D

kameleon7
30-12-2014, 13:56
Panowie czy ktos moze mi powiedziec jaka macie temperature spalin zaraz po odpaleniu zimnego silnika. U mnie pokazuje caly czas 100 stopni nie wiem czy to dobrze. Nie sprawdzalem jak silnik jest rozgrzany. Ale jak odpalam na mrozie auto to napewno na piczatku nie maja 100 stopni.

heko
30-12-2014, 14:44
tak ma być, czujniki czytają dopiero od 100st :)

kameleon7
30-12-2014, 15:01
tak ma być, czujniki czytają dopiero od 100st :)
Dzieki za informacje. Walcze z problemem porannej pracy silnika i czepiam sie kazdej anomalii. Poza tym na hamowni wyszlo 113 koni tylko i myslalem ze moze to cos z dpf.

gin555
30-12-2014, 21:12
Heko, ja broń boże nie uważam że jesteś czemukolwiek winien.
Szanuje twoją prace bo robisz wiele dobrego między innymi optymalizując prace silnika przez modyfikacje. Nadmieniłem tylko tak górnolotnie że usuwanie dpf/fap z definicji jest szkodliwe dla nas, ale oczywiście biorąc pod uwagę takie argumenty jak przytoczyłeś, wybiera się mniejsze zło

jamacieq
01-01-2015, 17:35
Wypalał ktoś serwisowo DPF? Jest to warte polecenia? Bo mam problem z filtrem, ktoś wyłączył auto podczas wypalania i wyskoczył mi błąd (żółty silnik), nie mogę się go pozbyć metodą jazdy sprzyjającej wypalaniu(chyba że się wypalił, a błąd trzeba wykasować poprzez komputer).

gin555
01-01-2015, 17:43
Ja wypalalem w aso po tym jak padł czujnik różnicy ciśnień. A ja przejechalem jeszcze 400 km. Efekt zgodny z założeniami czyli filtr wypalony.efekt uboczny wymiana akumulatora. Aku był juz stary a wysoka temp. w komorze silnika go załatwiła.
mysle ze kontrolke skasujesz zwykłym elm a wypalanie powinni zacząć sie ponownie. Chyba ze żółty silnik sugeruje inny błąd- musisz sprawdzić

Gregonio
01-01-2015, 18:50
W moim Smaxie w ASO odradzili, ponieważ podczas serwisowego wypalania DPF generowane są bardzo wysokie temperatury (wyższe niż przy normalnym wypalaniu) i z doświadczenia wiedzą, że może i filtr się wypali, ale można uszkodzić kilka czujników. Tylko jako zło konieczne ....

jamacieq
01-01-2015, 18:55
Sprawdzałem komputerem (błąd to niezakończone wypalanie dpf według sprawdzającego), był wykasowany, ale po chwili znowu wskoczył. Teraz próbowałem 3 różnych opcji sprzyjających wypalaniu DPF podczas jazdy, muszę znowu podpiąć komputer i zobaczymy co powie.

Pytam się o to wypalanie serwisowe, gdyż słyszałem, że olej silnikowy jest bardzo rozrzedzony (nie wiem czy to prawda) po takim właśnie zabiegu i kwalifikuje się do wymiany, a już czas na przegląd i nie chciałbym podwójnie wymieniać oleju silnikowego.

fordfocus2
01-01-2015, 19:38
w aso to komputer a nie mechanik dopala.mechanik tylko wykonuje polecenia wydawane przez komputer (ids)

gin555
01-01-2015, 20:08
Olej rozrzedza się paliwem gdyż sterownik silnika dotryskuje dodatkową dawke aby zwiekszyc temperaturę spalin. Chyba ze masz dodatkowy wtrysk w dpf wtedy tego problemu nie ma. Tak czy inaczej jeśli cos sie wydarzylo i filtr w normalnym trybie sie nie wypali to musisz jak najszybciej zrobic wypalanie serwisowe poniewaz ono tez ma jakies gorne ograniczenie zapchania filtra powyżej którego nawet ids nie poradzi

gopiotrek
01-01-2015, 20:13
Mam nadzieję że teraz będę czytał ten wątek jako beletrystykę :)
2 dni temu "wyrwałem chwasta"

Witam,
Zauważyłem ostatnio że mój DPF wypala się co ok 160 km. Jeszcze niedawno DPF wypalał się co ok 500-600 km i to w warunkach miejskich.
Czy częstsze wypalanie filtra może oznaczać, że zbliża się kres życia filtra? A może po prostu zimowa aura powoduje takie zachowania?
Nie zauważyłem zwiększonego stanu oleju w silniku.
Jeszcze jedna infomracja - jakieś 2-3 miesiące temu zaślepiłem EGR.

arturfom
02-01-2015, 12:07
Sprawdzałem komputerem (błąd to niezakończone wypalanie dpf według sprawdzającego), był wykasowany, ale po chwili znowu wskoczył. Teraz próbowałem 3 różnych opcji sprzyjających wypalaniu DPF podczas jazdy, muszę znowu podpiąć komputer i zobaczymy co powie.

Pytam się o to wypalanie serwisowe, gdyż słyszałem, że olej silnikowy jest bardzo rozrzedzony (nie wiem czy to prawda) po takim właśnie zabiegu i kwalifikuje się do wymiany, a już czas na przegląd i nie chciałbym podwójnie wymieniać oleju silnikowego.

Po jednym wypaleniu nie jest aż tak drastycznie, jednak polecił bym wpierw strzelić trasę może komputer sam zainicjuje wypalanie i nie będzie biedy, jeśli nie pomoże to forscan i elm, temperatura rośnie ale nie tak drastycznie jak piszą jest ponad 400 stopni, silnik nie rozgrzeje filtra powyżej 600 bo komputer przerwie wypalanie powyżej takiej wartości, jak zamierzasz wypalić to gdzieś przy trasie na parkingu nie pod domem bo sąsiedzi mogą się zagotować - trochę hałasu jest.
Pamiętaj że filtr wypala się również pasywnie - w forscanie można zaobserwować wzrost temperatury

heko
02-01-2015, 12:32
ja robię to na hamowni, przy full nadmuchu, więc nie przegrzewa się nic :)
warto sprawdzić poziom oleju przed i po dopalaniu...czasami nie zmienia się, czasami idzie w górę, wtedy konieczna wymiana oleju

CARISMA
02-01-2015, 13:06
Jak nosiłem się z zamiarem zakupu S-maxa czytałem dużo, pytałem m.in kolegow-speców z forum, otrzymałem odp że DPF w tym modelu jest bezproblemowy, teraz wychodzi na to, iż dopiero S-max po lifcie na Delphi jest OK. Sam już nie wiem komu ufać.

heko
02-01-2015, 13:12
oczywiście, tylko po lifcie, starsze na siemensie to raczej problem :)

arturfom
02-01-2015, 14:07
Heko a robiłeś dynamiczne wypalanie? IDS prosi o kod przy wyborze - orientujesz się co to za kod bo na pewno nie in-out.

heko
02-01-2015, 14:50
wiele razy...ale mój IDS nie żąda kodów :D

jamacieq
05-01-2015, 14:16
Ciąg dalszy moich przygód z DPF-em.

Podjechałem dzisiaj na komputer, coby wykasować błędy (swoją drogą przez te 3 tygodnie (bo wtedy też sprawdzałem co się dzieje autku) trochę dużo się ich zebrało, jak np błąd wspomaganie kierownicy chociaż nic takiego się nie działo). Ten dotyczący DPF to coś w stylu niskiej sprawności filtra DPF - faza 1. Czyli moje próby wypalenia podczas jazdy (jazda zalecana przez instrukcję, jazda z bardzo wysokimi obrotami na obwodnicy trójmiejskiej oraz również obwodnica trójmiejska z funkcją "ile fabryka dała", ale nie chodzi tu V-max, tylko raczej bardzo dynamiczne przyspieszanie :) ). Po wykasowaniu wszystkich błędów pomarańczowy silnik dalej razi po oczach. Umawiam się na wypalanie DPF do V-tech kosakowo na 99%. Myślałem też o wycięciu, ale wypalenie a wycięcie to 5krotna róźnica w cenie :(

amecz
05-01-2015, 14:38
Ja bym to powiedział tak, zrób sobie wycieczkę do pięknego miasta Krakowa, i przy okazji zrobisz porządek z chwastem ,a przy okazji jakiś chip może jeszcze pod maskę trafi . Mówisz trzy razy drożej tylko ze po wypalenie cholerę wie kiedy się dpfowi zamani kolejne wypalania za 5 stòwek ,a tu raz zaboli potem spokój.

MaXyM
05-01-2015, 15:25
A swoja droga, jak sobie wyobrazasz skutecznosc wypalania podczas jazdy jaka opisujesz w poscie? Przeciez taka jazda to duzo wieksza ilosc produkowanych pylow. Jak chcesz aby sie filtr poprawnie wypalil jak ciagle go zapychasz.

jamacieq
05-01-2015, 15:45
Jak to mówią - tonący brzytwy się chwyta. A zna kolega jakiś lepszy sposób na rozgrzanie silnika, tym samym wychodzących z niego spalin? nie jestem fachowcem, ale co który mechanik mówi, żeby autko przegonić, więc tak zrobiłem.

PS za wypalanie chcą 250 zł.

MaXyM
05-01-2015, 18:32
Mozna jechac z rownomierna predkoscia, jakies 2500rpm

Jarek G.
05-01-2015, 19:11
Panowie, mam pytanie: czy Wy jeździcie tylko w mieście? Bo ja jeżdżę i po mieście i raz lub dwa razy w tygodniu do sąsiedniego miasta załatwić interesy - 65 km w jedną stronę - wracam i znowu jeżdżę po mieście. I tak w kółko. I w ogóle nie wie, że mam takie coś jak DPF.

heko
05-01-2015, 19:15
...nie bój, nie bój, przyjdzie i czas na Ciebie :D

marecki.marekk
05-01-2015, 19:23
Chyba, że zdąży sprzedać przed ;)

jamacieq
05-01-2015, 20:00
2 lata od kupna, przejechane 78 tys km i dopiero teraz się zaczęło, a prawdopodobnie tylko przez to, że jeden użytkownik wyłączył auto podczas wypalania... A wcześniej zero problemów.

Jarek G.
05-01-2015, 20:09
...nie bój, nie bój, przyjdzie i czas na Ciebie
Na każdego przyjdzie pora...
Nawet tak odporne zwierzę jak żona po dwudziestu latach zdarta jest jak chabeta.
Ale ad rem.
No to kiedy przyjdzie skoro wypala się sukcesywnie - odczyty z komputera - i to bez mojego udziału a tym bardziej pomocy?g:P

Gregonio
06-01-2015, 10:12
2 lata od kupna, przejechane 78 tys km i dopiero teraz się zaczęło, a prawdopodobnie tylko przez to, że jeden użytkownik wyłączył auto podczas wypalania... A wcześniej zero problemów.

Skoro nie ma żadnej sygnalizacji wypalania DPF, to pewnie jest jakieś zabezpieczenie żeby nie zepsuć DPF, gdy wyłącz się go w trakcie wypalania.
Raz wyłączyłem silnik pomimo że rozpoczęło się wypalanie (nie miałem czasu siedzieć 15 minut w samochodzie w garażu) i zauważyłem że przy ponownym rozruchu i rozgrzaniu silnika znów zaczął się wypalać DPF.

juri2069
06-01-2015, 10:24
Bo tak to powinno chyba działać. Gdyby to było aż takie ważne to by była kontrolka.
Oczywiście że po kilku nieudanych próbach ( jazda po mieście ) w końcu się zatka.
Sory , Taki mamy klimat :D

Hipos
06-01-2015, 10:45
Skoro nie ma żadnej sygnalizacji wypalania DPF, to pewnie jest jakieś zabezpieczenie żeby nie zepsuć DPF, gdy wyłącz się go w trakcie wypalania.
Raz wyłączyłem silnik pomimo że rozpoczęło się wypalanie (nie miałem czasu siedzieć 15 minut w samochodzie w garażu) i zauważyłem że przy ponownym rozruchu i rozgrzaniu silnika znów zaczął się wypalać DPF.

Bardzo rzadko jest kontrolka procesu wypalania, a w zasadzie kiedy się rozpocznie to nie powinno się go przerywać i dodatkowo zapewnić odpowiednie warunki (jazda z odpowiednią prędkością obrotową silnika przed odpowiednio długi czas).

Moim zdaniem brak informacji o początku i końcu procesu to lekka złośliwość producenta, który informuje mnie na conversie o konieczności wymiany lampki, czy napełnieniu spryskiwacza, ale nie o innych ważnych parametrach pracy silnika (temperatura oleju i jego ciśnienie, za niskiego poziomu płynu chłodzącego, początek i koniec procesu wypalania dpf'a itd).
Kiedyś w TVN Turbo właściciel Volvo miał problemu z DPFem bo jeździł po mieście i wlaczył z przedstawicielem Volvo na Polskę.
Skończyło się dokładnie: sorry taki klimat

tapas
06-01-2015, 11:22
To moze ja troche z innej beczki, nie wiem czy juz to bylo ale co na to panowie policjanci, bo jak wiadomo wg kodeksu drogowego postoj z wlaczonym silnikiem nie na swiatlach pod skrzyzowaniem, to wykroczenie za ktore mozna zaplacic a jak wiadomo DPF wypala sie ok 10 minut... mial juz ktos taka sytuacje?

marecki.marekk
06-01-2015, 12:10
Jak dla mnie jest to martwy przepis. Nie znaczenia czy to wypalanie DPF czy akurat szyby się skrobie. Policjant żeby cię ukarać musiałby w jakiś sposób udowodnić, że ten postój trwa powyżej minuty (np. nagranie).

Irytujące są takie przepisy. Jak są korki w godzinach szczytu to nikogo nie boli ile spalin idzie w powietrze. A co z ciężarówkami, które także mają odpalone silniki na postoju np. aby nabić powietrze?

MaXyM
06-01-2015, 12:52
To moze ja troche z innej beczki, nie wiem czy juz to bylo ale co na to panowie policjanci, bo jak wiadomo wg kodeksu drogowego postoj z wlaczonym silnikiem nie na swiatlach pod skrzyzowaniem, to wykroczenie za ktore mozna zaplacic a jak wiadomo DPF wypala sie ok 10 minut... mial juz ktos taka sytuacje?

Przede wszystkim DPF Ci sie nie wypali jak bedziesz stal. Wymaga pewnych obrotow i pewnego obciazenia aby osiagnac odpowiednie warunki pracy. Na postoju to moze co najwyzej przerwac wypalanie nie konczac go.

Swoja droga nie znam takiego przepisu, ze nie wolno siedziec w aucie z zalaczonym silnikiem.

marecki.marekk
06-01-2015, 13:12
Chodzi o Prawo o Ruchu Drogowym, Art 60 Ust. 2 pkt. 3:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19970980602

przy czym należy pamiętac, że postój trwa ponad minutę. Poniżej minuty mamy do czynienia z zatrzymaniem pojazdu.

bartekd
06-01-2015, 15:37
Przede wszystkim DPF Ci sie nie wypali jak bedziesz stal. Wymaga pewnych obrotow i pewnego obciazenia aby osiagnac odpowiednie warunki pracy. Na postoju to moze co najwyzej przerwac wypalanie nie konczac go.
Zależy od typu DPF. W silnikach PSA 2.0 TDCI jest dodatkowy wtryskiwacz w DPF co pozwala na wypalanie niezależnie od obrotów / obciążenia. Niedawno wjechałem do garażu i wyłączyłem auto mimo mruczącego silnika, po czym wychodząc dopiero mój nos podpowiedział mi, że przed chwilą wypalał się DPF (w tym czasie spaliny mają mocno nieprzyjemny zapach do tego śmierdzą rozgrzane elementy spod auta). Postanowiłem włączyć silnik oczywiście nigdzie z miejsca się nie ruszając. Po chwili załączyło się wypalanie i trwało jakieś 5 minut.

Swoja droga nie znam takiego przepisu, ze nie wolno siedziec w aucie z zalaczonym silnikiem.

W świetle definicji zawartej w art. 2 pkt 30 ustawy pod pojęciem postoju należy rozumieć „unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę”.

Nie ulega zatem wątpliwości, że dyspozycja przepisu art. 60 ust. 2 pkt 3 ustawy odnosi się do każdej sytuacji, w której pojazd znajduje się na postoju, tzn. nie pozostaje w ruchu z przyczyn niewymuszonych przez przepisy ruchu drogowego. Jeżeli kierujący takim pojazdem, znajdującym się na obszarze zabudowanym, pozostawia pracujący silnik przez czas dłuższy niż 1 minuta, spełnia znamiona wykroczenia określonego w ustawie. I bez znaczenia jest to, czy kierowca siedzi w środku czy np. skrobie szyby.

Dostajemy za to mandat 100 zł, lub nawet 300 zł jeśli policjant uzna, że praca silnika powoduje nadmierną emisję spalin do środowiska. Zresztą na ten przepis często powołuje się Emil Rau nagrywający wykroczenia straży miejskiej.

jack68
06-01-2015, 16:03
Zależy od typu DPF. W silnikach PSA 2.0 TDCI jest dodatkowy wtryskiwacz w DPF co pozwala na wypalanie niezależnie od obrotów / obciążenia.

kolego to dopiero na ecu delphi gdzies polowa 2010r
wczesniej na simensie nie bylo takiego rozwiazania

bartekd
06-01-2015, 16:56
kolego to dopiero na ecu delphi gdzies polowa 2010r
wczesniej na simensie nie bylo takiego rozwiazania

Zgadza się, silnik o oznaczeniu DW10C. Ale chodziło mi bardziej o to, że są jednak takie rozwiązania, które nie wymagają jazdy 150 km/h aby zainicjować wypalanie.

A dla tych, którym jednak wypalanie DPF'a czy nawet ogrzanie po prostu auta na postoju przeszkadza (pomijając dymienie z rury komuś prosto w okno) dodam, że mi dużo bardziej przeszkadzają wyziewy z kominów. Samochodom montują DPF'y, EGR'y i inne ustrojstwa bo kierowca i tak za to zapłaci, a połowa populacji Śląska pali czym bądź w swoich piecach CO. Tu są bardziej potrzebne DPF'y.

gin555
06-01-2015, 19:39
Mam silnik dw10c i nigdy ale to przenigdy nie slyszalem nie widzialem i nie czułem wypalania dpf. Pomijam jedną usterke czujnika roznicy ciśnien. Auto jeżdżone po mieście. Czasami w trase. Nie wiem, moze mam otępiałe zmysły bo ignorantem motoryzacyjnym nie jestem.

heko
06-01-2015, 19:54
ja jeździłem 100tkm i też nic nie widziałem/słyszałem/czułem :D

Jarek G.
06-01-2015, 22:12
No właśnie. No ale są też na naszym forum jedyni/nieomylni, którzy takich jak Ty czy ja uważają za nierozgarniętych dyletantów.
Poczytaj post 16 czy 18:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=205973&page=2

Pozdro. :)

gin555
06-01-2015, 22:19
:-) może wtedy kiedy wypalanie realizuje się przez dotrysk ropy do cylindrów to coś tam slychac inaczej, tudzież coś śmierdzi, drga, tłucze i co tam jeszcze. Ale jesli bezpośrednio do dpf doprowadzone jest paliwo i tam spalane w celu dogrzania filtra to naprawde nie ma prawa zmienić sie dźwięk silnika.

MaXyM
06-01-2015, 22:58
Zapewniam Cie ze w nowej wersji (DW10, tej z wtryskiem do DPF) tez slychac, czuc nosem jak i czuc ze auto muli ponizej 2000rpm.
I tak.. trzeba byc naprawde "dziwnym" zeby czegos takiego nie zauwazyc.

A Heko - zgaduje - to ironicznie napisal, bo on jezdzi bez DPF ;)

bartekd
06-01-2015, 23:13
do dpf doprowadzone jest paliwo i tam spalane w celu dogrzania filtra to naprawde nie ma prawa zmienić sie dźwięk silnika.

Pracy silnika nie zmienia, ale od strony tłumika dochodzą piękne, basowe dźwięki (coś jak wartburg z przebitym tłumikiem :mrgreen:). Spalana sadza także w mało interesujący sposób śmierdzi. A do tego śmierdzi rozgrzana blacha spod auta. Natomiast mulenia nigdy nie spotrzegłem, ale może to dlatego że nigdy jeszcze nie zdażyło mi się "przyłapać" Esia na dopalaniu w czasie jazdy. Jedynie ze 3 lub 4 razy na postoju.

juri2069
06-01-2015, 23:29
Ja mulenia nie zauważyłem , przy 100-140 km/h nic nie czuć , nic nie słychać.
Takie coś to sobie zauważyć można w lecie pyrkając po mieście 50 km/h

MaXyM
06-01-2015, 23:59
Oczywiscie ze na trasie nie pozna sie mulenia. Mowa o przyspieszaniu z obrotow < 2000. Czyli jazda miejska.
Tylko nie rozumiem co ma do tego lato ;)

juri2069
07-01-2015, 00:10
A to że jak się pyrka przy otwartym oknie to słychać ten stuningowany odgłos z wydechu :D

MaXyM
07-01-2015, 00:38
Aaaa to tego nie znam (nie pamietam). Od 15 lat jezdze z zamknietymi oknami w lecie z wiadomych powodow.

slawek-kali
07-01-2015, 08:29
Zgadza się, silnik o oznaczeniu DW10C. Ale chodziło mi bardziej o to, że są jednak takie rozwiązania, które nie wymagają jazdy 150 km/h aby zainicjować wypalanie.

A dla tych, którym jednak wypalanie DPF'a czy nawet ogrzanie po prostu auta na postoju przeszkadza (pomijając dymienie z rury komuś prosto w okno) dodam, że mi dużo bardziej przeszkadzają wyziewy z kominów. Samochodom montują DPF'y, EGR'y i inne ustrojstwa bo kierowca i tak za to zapłaci, a połowa populacji Śląska pali czym bądź w swoich piecach CO. Tu są bardziej potrzebne DPF'y.

Dziwne ja tez mam silnik 2.0 PSA i ostatnio pod domem sie wypalało.
Sytuacja taka sama jak u Ciebie, wyłączyłem i przy wysiadaniu poczułem smród spalin, wiec włączyłem auto ponownie i momentalnie zaczął kręcić sie wiatrak.
Trwało to jakieś 5-7min. Silnik z 2007 roku.

bartekd
07-01-2015, 23:36
Silnik z 2007 roku.

To wtedy już eksperymentowali z DPF'ami? :D

_sobol_
08-01-2015, 07:41
To wtedy już eksperymentowali z DPF'ami?Na szczęście nie na polskim rynku :) Mój 2008 nie ma DPFa, bo jest z polskiego salonu. Na rynki zachodnie był już z DPFem.

juri2069
08-01-2015, 09:54
To wtedy już eksperymentowali z DPF'ami?

Filtr cząstek stałych (skrót DPF od ang. diesel particulate filter lub FAP od fr. filtre à particules) - filtr montowany w układach wydechowych silników wysokoprężnych, oczyszczający gazy spalinowe z cząstek sadzy i popiołu. Stosowane od 1980 roku, a w silnikach samochodowych od 1996 roku. Ich wprowadzenie pozwoliło ........

:mrgreen:

heko
08-01-2015, 12:36
...popularne stały się w Peugeotach i tam często zdarzały się już w latach 2000 +

jamacieq
09-01-2015, 20:06
Ciąg dalszy moich przygód z DPF-em.

Podjechałem dzisiaj na komputer, coby wykasować błędy (swoją drogą przez te 3 tygodnie (bo wtedy też sprawdzałem co się dzieje autku) trochę dużo się ich zebrało, jak np błąd wspomaganie kierownicy chociaż nic takiego się nie działo). Ten dotyczący DPF to coś w stylu niskiej sprawności filtra DPF - faza 1. Czyli moje próby wypalenia podczas jazdy (jazda zalecana przez instrukcję, jazda z bardzo wysokimi obrotami na obwodnicy trójmiejskiej oraz również obwodnica trójmiejska z funkcją "ile fabryka dała", ale nie chodzi tu V-max, tylko raczej bardzo dynamiczne przyspieszanie :) ). Po wykasowaniu wszystkich błędów pomarańczowy silnik dalej razi po oczach. Umawiam się na wypalanie DPF do V-tech kosakowo na 99%. Myślałem też o wycięciu, ale wypalenie a wycięcie to 5krotna róźnica w cenie :(

Witam ponownie,

Byłem dzisiaj w V-tech pomorze (kosakowo - swoja drogą fajne chłopaki tam pracują, polecam :D) na wypalaniu DPF. Komputer podpięty, pokazało błąd p2002 (mogłem sie pomylić w ilości zer, ale podobno jest to sztandarowy błąd przy DPF) wypalanie się włączyło, 3 tys obrotów autko samo wrzuciło (fajny efekt w sumie). Trwało to jakieś 10 - 15 minut (na początku w trakcie wypalania spalanie około 4 litrów pod koniec około 3), w międzyczasie sobie porozmawialiśmy mechanikiem, że fordowskie DPF są bardzo słabe, a przebieg 200 tys km to już dużo jak na ich możliwości. Wspomnieli, że może to dać spokój na bardzo krótko i niestety mieli rację, dziś wieczorem błąd znów wskoczył. Mechanik chciał odczytać jakie ciśnienie jest na czujnikach w dpf po wypalaniu, ale wskazywało na 0.000 lub tylko na ułamek sekundy wartość 0.49. Czyli trzeba się pozbyć DPF-u. Więc przestroga dla wszystkich co jak ja się wachają czy wypalać, czy się pozbywać - usunąć DPF-a.

PS. ale dostałem dobrą ceną na pakiet usunięcie DPF i chip, więc nie jest źle :D

heko
09-01-2015, 20:09
...czyli masz popsuty czujnik różnicy ciśnień :)

slawek-kali
09-01-2015, 20:09
Hahaha mój ma 204kkm i żadnych problemów, ale to żadnych.
Koledzy mylą markę z przebiegiem, bo większość w PL i tak skręcona o 100-200kkm. ;)

jamacieq
09-01-2015, 20:22

Szkoda, że mam tak daleko do ciebie - jednak fachowiec to fachowiec. Coś tam wspominali o czujnikach lub jakichś przewodach, ale tylko wspominali. Muszę ruszyć temat u siebie tego czujnika...

Hahaha mój ma 204kkm i żadnych problemów, ale to żadnych.
Koledzy mylą markę z przebiegiem, bo większość w PL i tak skręcona o 100-200kkm. ;)

Samochód kupiony z przebiegiem około 150 tys km (tyle było na liczniku w każdym razie) 2 lata temu. Obecnie ma 230 tys. Przez ten okres zero problemów z autem oprócz przetartego przewodu ABS. Jak to mówią "Nie śmiej się dziadku...."

slawek-kali
09-01-2015, 20:26
DPF nie psuje sie z dnia na dzien to raz, poza tym moj tez nie jest idealny przy 136kkm wymieniona dwumasa i sprzeglo ;)

Ps. Koledzy jednak sie myla mowiac, ze w Fordach DPF sa slabe, bo moj ma sie dobrze, a kolegi z przebiegiem 320kkm tez ;)

JacaTouran
09-01-2015, 20:48
Dokładnie masz tu rację, powstaje jednak pytanie jak dpf się dobił przez to , że różnicowka nie dzialala. Yyy moze stan zapełnienia nie pozwalał juz na wymuszenie dopalania i lepiej było usunąć .

juri2069
09-01-2015, 20:51
Koledzy mylą markę z przebiegiem, bo większość w PL i tak skręcona o 100-200kkm.

Tu święta racja. Więc nie psują się przy 200 000 tylko 300 000 - 400 000 :D

slawek-kali
09-01-2015, 21:08
Nie, nie musi :D Ale patrząc na 90% problemów na forum można stwierdzic, ze te auta maja dużo więcej niz na liczniku. Oczywiscie zostaje jeszcze pech :)

gin555
09-01-2015, 21:33
Czujnik różnicy ciśnień daje blad p2452. Moze byc tez zatkana lub uszkodzona jedna z rurek dochodzacych do czujnika. Złe odczyty z czujnika powodują ze uklad nie inicjuje wypalania co skutkuje błędem zapchania filtra. Błąd zapchania uruchamia tryb serwisowy. Im wiecej km w tych warunkach tym mniejsza szansa na dopalenie serwisowe. Jesli podejrzewasz czujnik. Sciagnij wezyki z czujnika i ocen czy pomiedzy nimi jest różnica w cisnieniu. Metoda dowolna :-) sam czujnik lubi paść bo jego membrana jest dość delikatna.

boniek83
12-01-2015, 08:18
Moze byc tez zatkana lub uszkodzona jedna z rurek dochodzacych do czujnika. Złe odczyty z czujnika powodują ze uklad nie inicjuje wypalania co skutkuje błędem zapchania filtra. Błąd zapchania uruchamia tryb serwisowy. Im wiecej km w tych warunkach tym mniejsza szansa na dopalenie serwisowe.

Dokładnie tak może być. U mnie rurka była uszkodzona i puszczała "lewe" powietrze. Pełen strachu o DPF byłem a wystarczyło rurkę wymienić.

specol
12-01-2015, 19:16
Główne funkcje
Data produkcji: 04.09.2009
Model pojazdu: Focus 2008-
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 32
Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM)
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Emisja Etapu V
Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym
Obszar: (+)"D"
Lakier: Vision
Materiał we wnętrzu: Ecrin / Ocean/Ebony.
Po wyżyższym wpisie ze strony forda, mogę mieć nadzieję że moja foczka nie ma DPF?

Pozd .

slawek-kali
12-01-2015, 19:19
Emisja V - to na bank jest DPF ;)

specol
12-01-2015, 19:23
tez tak mysle, sprzedający (moj wujek) twierdzi że tego nie ma, mówi że nigdy z tym problemów nie miał, nic nie dolewał (tego plynu) auto ma obecnie 113 tys auto ponad w 90% miało trasy (głownie długie autostrady) muszę jak najszybciej sprawdzić auto na podnośniku i pod komputerem.

slawek-kali
12-01-2015, 19:30
BO ma DPF a nie FAP czyli mokry filtr gdzie trzeba bylo dolewki i trzymał 120kkm.
Dobrze użytkowany DPF przeżyje auto. Moj ma 205kkm i zero problemów.

specol
12-01-2015, 19:39
Czyli DPF nie ma tego plynu, tak ?

slawek-kali
12-01-2015, 19:41
Tak. DPF jest bezobsługowy. Mieszkam od 14 lat w DE i żaden z moich znajomych nie mial problemów z tym filtrem.
Jak dla mnie to jest problem PL i aut z przebiegami 300+

pozdrawiam.

specol
12-01-2015, 19:45
To mnie uspokoiłeś, moje auto ma org. 113 tys :) A też jeżdzę głównie trasy i nie stoję w korkach., Więc do 200 tys. powinien mi spokojnie wytrzymać ?

Właśnie wymieniłem olej nowy (Castrol pełen systetyk plus nowe wszystkie nowe filtry) i bede się trzymał wymiany do max 20 tys. (teraz po 18 tys. była wymiana)

slawek-kali
12-01-2015, 19:52
Jak pisałem, 205kkm zero problemów. Kolega 370kkm również.

specol
12-01-2015, 19:53
Z resztą jak czytałem częsta wymiana oleju dobrze wpływa nie tylko na DPF ale także, na turbinę i inne elementy silnika

eclipse
13-01-2015, 10:10
W D może maja lepsze paliwo więc dłużej wytrzymują DPFy
ale my mamy na stacjach paliwowych często mamy paliwo z lewych dostaw z dużą zawartością siarki wiec co do jakości zawsze może być problem odczówalny w silnikach tdci . Zwłaszcza z filtrami DPF.

Toma
13-01-2015, 10:55
Dołożyłem kilka extra PID-ów i na telefonie mi się wyświetla przebieg od ostatniej próby wypalania DPF jak spadnie do 0 to znaczy że wypala oraz temperatura spalin jak skoczy powyżej 600 stopni.
Bump:

Czy można prosić o dokładną definicję tych PID-ów w Torque na Androida (albo zrut ekranu)?
Wygląda na to że mam ten sam silnik więc chętnie skorzystam.

specol
14-01-2015, 19:14
Co ciekawe dzwoniłem dziś do serwisu Forda i Panowie po podaniu VIN stwierdzili że mój egzemplarz nie posiada filtra DPF... ^^ ot ciekawostka.

slawek-kali
14-01-2015, 19:33
Podaj VIN, zweryfikujemy ich wiedze :D

specol
14-01-2015, 19:42
a Prosze ^^

Numer VIN: WF0PXXGCDP9C60089

wpis z strony forda:

Numer homologacji (TAN): E13*2001/116*0144, E13*2001/116*0157
Główne funkcje
Data produkcji: 04.09.2009
Model pojazdu: Focus 2008-
Typ nadwozia: 5-Drzwiowy Sedan
Wersja: Seria 32
Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM)
Przekładnia: 5-biegowa ręczna - MTX75
Napęd: LHD FWD
Norma emisji spalin: Emisja Etapu V
Klimatyzacja: Układ Klimatyz. Ze Sterow. Ręcznym
Obszar: (+)"D"
Lakier: Vision
Materiał we wnętrzu: Ecrin / Ocean/Ebony

slawek-kali
14-01-2015, 20:49
NIe ma na rynku diesla z norma spalin V bez dpf, a już na pewno nie Focus.

specol
14-01-2015, 20:58
Na pewno się pomylili, też tak myślę, z resztą w przyszłym tygodniu jadę wymieniać jeden pasek od alternatora, więc się zobaczy pod autem.

heko
14-01-2015, 23:03
DPF w 1.6 nie jest pod autem :)

ku3a
21-01-2015, 15:37
Czy można prosić o dokładną definicję tych PID-ów w Torque na Androida (albo zrut ekranu)?
Wygląda na to że mam ten sam silnik więc chętnie skorzystam.

Witam.

Wypakuj plik i wrzuć go do katalogu na androidzie ".torque/extendedpids" (katalog jest ukryty) potem odpal Torque i settings - manage extra PIDs - add predefined set.

Jak DPF LRT spadnie do 0km lub temperatura EGTAC / EGT11 będzie ponad 500 to zaczyna się wypalanie.

marcink719
26-01-2015, 23:17
Witam,

w związku z niepokojącym odgłosem od turbiny - świst w granicach 2-3 tys. rpm - pojechałem dziś do mechanika. Sprawdził błędy na komputerze, nie było żadnych, parametry dla turbiny podczas postoju w normie, ciśnienia przed i za DPF też w normie. Przy okazji zapytałem o sprzęgło (wymieniane niecałe 2 lata z dwumasą (obawiałem się o jego stan bo raz ruszony samochód z 3-ki)). Stwierdził, że zarówno sprzęgło i dwumasa po odczuciach z przejażdżki w dobrym stanie, a świstem z turbo nie ma się co przejmować skoro nie traci mocy.

W drodze powrotnej trochę go cisnąłem na wyższych obrotach, ale żeby nie gasić go tak od razu to dobre 10 minut albo więcej stał pod domem na odpalonym silniku. Trochę czuć było smród na początku, ciężko zdiagnozować skąd. Po kilku godzinach ponownie pojechałem 12 km do miasta i podczas wyprzedzania i mocniejszego przyspieszania komunikat "usterka silnika" i silnik stracił moc. Rozpędzanie go na którymkolwiek biegu było wolne, przyspieszenie nawet po wciśnięciu pedału w podłogę liniowe i wolne. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu komunikat chyba się nie pojawił, nie miałem okazji sprawdzić jak z mocą.

Poza sprawdzeniem błędu (elmConfig wychwyci?) w jaki sposób szukać usterki?
Ten silnik tak ma, ze czasem strzela focha czy jednak jakaś nieszczelność lub lewe powietrze na dolocie może "wydrążyć skałę"?

witekga
26-01-2015, 23:32
Kiedyś miałem objawy typu: "usterka silnika" + tryb serwisowy, odgłosów od turbiny nie zauważyłem, na serwisie okazało się, że jakiś wąż od turbiny do wymiany, wiec kamień z serca, bo koszty niezbyt wysokie. Miałem też przypadek, że po "depnięciu" przy wyprzedzaniu stracił moc i komunikat " check engine", na serwisie okazało sie, że filtr paliwa od nowości nie wymieniony, auto wtedy miało przelatane 90 tys, przy 60 serwis "przeoczył" wymianę. W tej chwili mam prawie 160 tys, auto od początku i żadnych innych niespodzianek z silnikiem. DPF też bezproblemowy jak dotąd

latar
27-01-2015, 07:58
ELMConfig to oprogramowanie służące do zmiany konfiguracji samochodu. Do odczytu błędów potrzebujesz interfejs ELM327 ODBII i darmowe oprogramowanie Forscan.
Interfejs kupisz tu:
http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014.html
a orpgoramowanie pobierzesz tu:
http://forscan.org/

Co i jak poczytasz w odpowiednich wątkach (szukajka).

Wymieniałeś olej ostatnio? Zdarzyło mi się w Foce 2.0 tdci 2006r, że podczas zdejmowania obudowy filtra spadł cienki przewód prawdopodobnie od pomiaru jakiegoś ciśnienia. To była gumowa rurka o fi ~5mm. Trzeba było ją nadziać na kruciec jakieś 10cm nad obudową filtra oleju. Dokładnie nie pamiętam ani nie mam silnika przed oczami więc precyzyjnie nie powiem co to jest. Objawy takie, że nie ciągnął tylko po mocnym depnięciu. Czasem pojawiał się check który znikał.

marcink719
27-01-2015, 11:13
ELMConfig to oprogramowanie służące do zmiany konfiguracji samochodu. Do odczytu błędów potrzebujesz interfejs ELM327 ODBII i darmowe oprogramowanie Forscan.
Interfejs kupisz tu:
http://viaken.pl/pl/polski-elm327-v3...scan-2014.html
a orpgoramowanie pobierzesz tu:
http://forscan.org/

tak, wiem, interfejs i oprogramowanie już mam, ale forscan nie czyta wszystkich modułów jak ElmConfig.

Wymieniałeś olej ostatnio? Zdarzyło mi się w Foce 2.0 tdci 2006r, że podczas zdejmowania obudowy filtra spadł cienki przewód prawdopodobnie od pomiaru jakiegoś ciśnienia. To była gumowa rurka o fi ~5mm. Trzeba było ją nadziać na kruciec jakieś 10cm nad obudową filtra oleju. Dokładnie nie pamiętam ani nie mam silnika przed oczami więc precyzyjnie nie powiem co to jest. Objawy takie, że nie ciągnął tylko po mocnym depnięciu. Czasem pojawiał się check który znikał.

Olej wymieniany niecały rok temu, ale możliwe, że nie było jakoś mocniej wdepniętego gazu, żeby rurka się obluzowała. Dzięki za info, poszukam ;)

Speedo
27-01-2015, 23:19
ale forscan nie czyta wszystkich modułów jak ElmConfig

jak to nie czyta???

MaXyM
27-01-2015, 23:45
W drodze powrotnej trochę go cisnąłem na wyższych obrotach, ale żeby nie gasić go tak od razu to dobre 10 minut albo więcej stał pod domem na odpalonym silniku.

A po co 10 min?
Pomijajac ze to kandydat na mandat.

Trochę czuć było smród na początku

Moze wypalal sie DPF. Lubi sie uruchomic wypalanie jak depniesz a potem przestaniesz.

marcink719
28-01-2015, 00:46
jak to nie czyta???

Chodzi mi o różne moduły - błędy z dostępnych modułów można odczytać, w forscan - oprócz głownego sterownika to chyba nie za wiele

latar
28-01-2015, 07:37
Wszystko można przeczytać Forscanem. Trzeba mieć odpowiedni kabel który pociągnie szynę HS-CAN i MS-CAN.
Popatrz w opis interfejsu który Ci podesłałem.
Patrz też tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190910&highlight=forscan

marcink719
28-01-2015, 14:53
mam elm327 z dorobionym przełącznikiem na MS-CAN. W takim razie jeszcze spróbuje przy MS-CAN podłączyć interfejs pod forscanem;)

marcink719
30-01-2015, 20:34
Jak się okazało, po ponownym odpaleniu silnika, usterka (żółta) znika, mocy nie brakuje, ale problem nadal występuje. Ponadto pojawił się komunikat "wymień olej". Dzisiaj po przelocie autostradą, prawdopodobnie kiedy przyspieszałem z nieco poniżej 2 tys obr/min usterka ponownie się pojawiła, silnik od razu stracił moc, maksymalna prędkość na 6 biegu jakieś 120 kmh. Po zjechaniu na MOP problem ustąpił, ale problem jest dużo większy. Temperatura silnika przed zjazdem utrzymywała się lekko poniżej 90 stopni. Po ponownym odpaleniu osiągnął 90st.

Pod domem okazało się, że pod maską wszędzie jest rozbryzgane olejem (sądzę, że to olej), mało tego, nawet na zderzaku z zewnątrz widać tłuste plamy. Wygląda, jakby źródłem tego rozbryzgu było łączenie przy opasce z przodu silnika, albo gdzieś głębiej nawet bliżej ściany grodziowej (jeśli dobrze mówię).

Poziom oleju sprawdzony po odpowiednim czasie jest wysoki, powyżej maksimum, ponadto rozrzedzony paliwem.

Co może oznaczać ten rozbryzg i od jakiego elementu może pochodzić?

Jest to o tyle ciekawe, że dopiero co była sprawdzana elektronika, która żadnych odstępstw w działaniu jakiegoś elementu nie wykazała... ;)

heko
30-01-2015, 20:57
na to wyglada, że dpf wykończy Ci ten silnik
możliwe że wysoki poziom oleju, wywalilo gdzieś odmą albo co

eclipse
30-01-2015, 21:50
Podstawowa sprawa to sczytać błędy jeśli są .
Potem lampka i szczegółowe oględziny skąd się wydostaje ten olej .

heko
30-01-2015, 22:58
nie żartuję, przy mnie ten sam silnik w Volvo zassał olej odmą, rozbiegł się do max obrotów i "wybuchł" znaczy udało się zgasić biegiem, ale korbowody powyginały się w ósemki
stan oleju miał ok. 1.5cm ponad max i to wystarczyło...pominę że to była "woda" nie olej, więcej ropy....

marcink719
30-01-2015, 23:29
a towarzyszyły temu jakieś objawy akustyczne? Silnik pracował w miarę normalnie. Co zrobić najpierw - samemu zczytać błędy czy jechać tak jak jest do mechanika? Czy jazda nie pogorszy jeszcze stanu?

Czytałem wątek o odmie i mam pytanie - czy jazda z mniejszymi obrotami - nie "przedmuchanie" go w trasie, jazda po mieście i delikatne traktowanie mogą przyczynić się do zablokowania odpowietrzania?

heko
30-01-2015, 23:40
nic, standardowa praca silnika
możliwe że do tego pękł Ci wąż od IC, stąd ten rozbryzg i utrata mocy
nie wiem co jeszcze, więc nie doradzę czy możesz tak jechać
możesz podjechać do mnie, nie wiem jak masz daleko

Hipos
31-01-2015, 08:15
a towarzyszyły temu jakieś objawy akustyczne? Silnik pracował w miarę normalnie. Co zrobić najpierw - samemu zczytać błędy czy jechać tak jak jest do mechanika? Czy jazda nie pogorszy jeszcze stanu?

Czytałem wątek o odmie i mam pytanie - czy jazda z mniejszymi obrotami - nie "przedmuchanie" go w trasie, jazda po mieście i delikatne traktowanie mogą przyczynić się do zablokowania odpowietrzania?

Na Twoim miejscu nic bym nie kombinował tylko umówił się do heko i to jak najprędzej - szczególnie jeżeli chcesz tym samochodem dłużej pojeżdzić.
Teraz nie masz już oleju tylko jego wspomnienie po rozrzedzeniu paliwem.
W tym wątku finał podobnych problemów http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=216780&page=4
Jeżeli będziesz wycinał to za 50% możesz zrobić sobie chipa, warto dużo przyjemniej wyprzedzasz ciężarówki - wiem, bo mam :)

marcink719
31-01-2015, 10:31
samochód zostawiony u mechanika, niestety do Krakowa jest za daleko już, aby przejechać w tym stanie (ca 100km)

ku3a
03-02-2015, 13:46
Witam.

Czy to normalne, że podczas wypalania DPF jak zdejmuję nogę z gazu na wskaźniku Boost w Torque robi się vaccum czyli ujemne wartości doładowania. Dodam że kiedy nie ma wypalania boost spada tylko do zera, a podczas wypalania pokazuje się vaccum. Może ktoś zerknąć czy też tak ma.

Hipos
03-02-2015, 14:31
samochód zostawiony u mechanika, niestety do Krakowa jest za daleko już, aby przejechać w tym stanie (ca 100km)

Jak po zabiegu, gra gitara?

marcink719
03-02-2015, 14:37
wiem tylko, ze jakaś metalowa rura poszła, sama rura 250 + drugie tyle robocizna.

eclipse
04-02-2015, 10:00
Zapewne koszt były by mniejsze gdybyś posłuchał mojej ostatniej porady , bo metalowe rury w tym silniku to tylko przed i za EGR ...em . a to można samemu wymienić i taniej kupić na allegro moim zdaniem , mechanik wziął cennik części z ASO.

Hipos
04-02-2015, 11:03
wiem tylko, ze jakaś metalowa rura poszła, sama rura 250 + drugie tyle robocizna.

tzn nic przy dpf'ie nie robił?
A jak z olejem, jeżeli podniósł się jego poziom to przecież coś musiało się do niego dostać.

marcink719
04-02-2015, 11:26
poziom oleju był mimo to wysoki, a raczej tego co po oleju pozostało. Tym razem będzie wlany 5w40, ale niskopopiołowy.

heko
04-02-2015, 11:37
nie potrzebne absolutnie 5w40 :)

eclipse
04-02-2015, 11:51
5W40 to do benzynowca się leje .

Hipos
04-02-2015, 12:33
Z olejem Twój wybór, na forum jest wątek o olejach http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=66722&page=8

Ale czy wiesz co jest powodem zwiększonego stanu oleju?
Chodzi o to, że podniesiony poziom to najprawdopodobniej tylko skutek, a nie przyczyna kłopotów.

Czy mechanik sprawdził sprawność/poziom wypełnienia dpf'a? Ewentualnie zrobiliście jego wypalanie?

ps
Rady na odległość to w 50% słabe/nietrafione rady.
Nie chcę być złym prorokiem i jeżeli nie usuniesz przyczyny zwiększającego się poziomu oleju to zaraz coś Ciebie dopadnie.

Chomiczek
06-02-2015, 13:54
Witam panowie, mam pytanko czy w eSiach jest jakaś kontrolka wskazujaca że filtr dpf jest zapchany bądz do przepalenia? jak wyglądaja objawy zapchanego filtra( oprocz spadku mocy) jak filter jest zapchany wyskakuja jakieś błedy na kompie ?? Z góry dzięki!!

Hipos
07-02-2015, 15:05
Kontrolki nie ma.

W skrajnym przypadku zapchanego filtra silnik przechodzi w tryb awaryjny, zazwyczaj też zapchany filtr powoduje podniesienie poziomu oleju (dostaje do układu smarowania dostaje się paliwo i właściwości smarujące oleju są już wspomnieniem)

Kiedy filtr się wypala to jest wyższe spalanie chwilowe, głośniej (dla niektórych) pracują wentylatory i jest gorąco.

Tak w ogóle to o tym jest ten wątek i parę innych na forum.
Poszukaj i poczytaj

ps z ciekawości:
czy kupilibyście program na smartphona, który pozwalałby odczytać główne informacje dot. DPFa (z OBDII przez bluetootha)

Chomiczek
07-02-2015, 20:50
Zastanawiam sie tylko czy u mnie czasem nie wypala się filter co jakiś czas, mam następujace objawy... Raz na miesiac auto przechodzi mi w taki tryb że po wciśnięciu gazu chwile trzeba czekac na przyspieszenie takie 'przypchanie' wentylator się włącza i chyba chodzi głośniej, z tlumika dobiega glośniejszy dzwięk takie dudnienie, ale nie kopci w ogóle ( słyszałem ze przy wypalaniu kopci na czarno). Trwa to nie więcej niz 5-10km lub 10min. Co do spalania to nie wiem mam cięzką noge i waha sie w granicach 7.9-8.9l. Na spalanie chwilowe nawet nie patrze bo zawsze jest około 9-9.5l.

latar
07-02-2015, 21:10
To mniej więcej objawy wypalania dpfa. Spalaniem chwilowym to bardzo cięzko to określić ale już spalaniem chwilowym na postoju to tak. Powinno być 0.7-0.8l/h a przy wypalaniu DPFa jest 1.6-1.7l/h.

Wypalanie DPFa można sobie sprawdzić mająć interfejs OBDII na bluetooth lub wifi i w telefonie odpalając sobie TorquePro podglądać cyferki od DPFa.

Chomiczek
07-02-2015, 21:36
To mniej więcej objawy wypalania dpfa. Spalaniem chwilowym to bardzo cięzko to określić ale już spalaniem chwilowym na postoju to tak. Powinno być 0.7-0.8l/h a przy wypalaniu DPFa jest 1.6-1.7l/h.

Wypalanie DPFa można sobie sprawdzić mająć interfejs OBDII na bluetooth lub wifi i w telefonie odpalając sobie TorquePro podglądać cyferki od DPFa.

Tak jak piszesz mam 0.7-0.8l. Co do tego interfejsu to nie ogarniam takich rzeczy ale brzmi to ciekawie i widze, ze cenowo nie jest strasznie pomysle nad tym i poczytam coś o tym ;)

MaXyM
07-02-2015, 22:23

na pewno?
FORscan nie pokazuje danych PDF dla aut z osprzetem Delphi. Przypuszczam ze w SMaxach tez sa takie silniki. Podobno nie ma PIDow dla tych danych. Wiec przypuszczam ze i inne programy nie pokaza.

Toma
09-02-2015, 11:04
na pewno?
FORscan nie pokazuje danych PDF dla aut z osprzetem Delphi. Przypuszczam ze w SMaxach tez sa takie silniki. Podobno nie ma PIDow dla tych danych. Wiec przypuszczam ze i inne programy nie pokaza.

W poście #410 z tego wątku są zdefiniowane PIDy dla SMAXa które odpowiadają za DPF, a przynajmniej jeżeli chodzi o przejechany dystans od ostatniego wypalenia i od ostatniej próby wypalenia.

Mogę potwierdzić, że wrzuciłem to do Torque Pro i wszystko działa jak należy - można dokładnie potwierdzić kiedy zaczyna się wypalanie (bądź próba wypalania). Potwierdziłem swoje obserwacje odnośnie momentu wypalania DPFa (basowy dźwięk, pracujące wiatraki itp.).

Nie ma natomiast informacji o tym na ile filtr jest zapchany, bądź kiedy dokładnie nastąpi następne wypalanie. Można to mniej więcej przewidzieć po średniej wartości km pomiędzy wypaleniami. Zależy to jednak od profilu trasy.
Z moich dotychczasowych obserwacji wynika jak na razie że DPF wypala się co 450km (100% miasto) bądź co 1000km (100% trasa). Obserwuję te dane od niedawna, więc pewnie potrzebuję jeszcze kilkanaście cykli więcej do dokładniejszej statystyki...

marcink719
09-02-2015, 11:26
do tych odczytów wymagany jest torque pro?

MaXyM
09-02-2015, 11:35
W poście #410 z tego wątku są zdefiniowane PIDy dla SMAXa które odpowiadają za DPF, a przynajmniej jeżeli chodzi o przejechany dystans od ostatniego wypalenia i od ostatniej próby wypalenia.

Co jest prawda dla silnika z osprzetem Siemensa.
W przypadku osprzetu Dephi tych PIDow nie ma (przynajmniej tak jest w MDO)

Toma
10-02-2015, 09:24
do tych odczytów wymagany jest torque pro?

Nie jestem pewien czy jest potrzebna wersja PRO (ja taką mam).
Zawsze możesz spróbować z wersją podstawową (darmowa) i sprawdzić czy możesz w niej zdefiniować dodatkowe PIDy.

Chomiczek
10-02-2015, 09:59
Toma Mam właśnie to samo (basowy dźwięk, pracujące wiatraki itp.). Jak mam się zachować przy 'wypalaniu' bądz próbie 'wypalenia' ? wcisnać gaz w podłoge, popuscic? Co jezeli podjeżdzam pod garaz i wtedy właśnie słysze, ze dudni mi wydech nie gasić auta bo sie wypala? gasić? polatać nim jeszcze troche zeby się 'wypaliło' ? pozdro.

heko
10-02-2015, 10:23
...pojeździć normalnie, aż skończy procedurę regeneracji

Jerry6
10-02-2015, 10:40
Toma Mam właśnie to samo (basowy dźwięk, pracujące wiatraki itp.). Jak mam się zachować przy 'wypalaniu' bądz próbie 'wypalenia' ? wcisnać gaz w podłoge, popuscic? Co jezeli podjeżdzam pod garaz i wtedy właśnie słysze, ze dudni mi wydech nie gasić auta bo sie wypala? gasić? polatać nim jeszcze troche zeby się 'wypaliło' ? pozdro.

Utrzymywanie w miarę równych obrotów silnika na pewno pomaga. Wtedy wypala się najefektywniej, bo komp "wymusza" wtedy możliwie najwyższą temperaturę spalin.

Przyspieszanie/zwalnianie trochę zakłóca ten proces, stąd m.in. jest to wyczuwalne opóźnienie w reakcji na gaz.

Dlatego, np.: dojeżdżając do czerwonych świateł lepiej jest zrobić to na biegu jałowym, niż hamując silnikiem.

Przy równej jeździe wypali się na szybciej, ale na postoju też da radę w miarę szybko.

Generalnie lepiej jest nie przerywać procesu wypalania, ale jeżeli nie ma wyjścia, to też nie ma co panikować...
Tym bardziej gdyby jazda miała być wznowiona w ciągu kilku-kilkunastu minut, to wypalanie powinno być kontynuowane.

Chomiczek
10-02-2015, 16:44
Dzieki panowie za informacje bardzo mi to pomoze. Mam ziomka pracuje w ASO on i inni mechanicy patrzyli na mnie jak na debila jak im mówiłem o inaczej mruczacym wydechu i wlączających sie wentylatorach i o spoznionej reakcji na gaz twierdzili ze mam paranoje a tu się okazuje, ze jednak nie mam paranoji... Co za ZnaFFcy... pozdro ludziska!

Jerry6
10-02-2015, 19:22
Mam ziomka pracuje w ASO on i inni mechanicy patrzyli na mnie jak na debila jak im mówiłem o inaczej mruczacym wydechu i wlączających sie wentylatorach i o spoznionej reakcji na gaz twierdzili ze mam paranoje a tu się okazuje, ze jednak nie mam paranoji... Co za ZnaFFcy... pozdro ludziska!

Jest to mój kolejny samochód z suchym filtrem i każdy zachowuje się mniej więcej tak samo - niezależnie od marki.

Pracownicy ASO najczęściej nie wiedzą takich rzeczy, bo nigdy dłużej nie jeździli samochodem z DPF + nie byli w tym temacie szkoleni + nie interesuje ich to/nie zwracają na to uwagi.

Toma
17-02-2015, 09:24
Witam.

Czy to normalne, że podczas wypalania DPF jak zdejmuję nogę z gazu na wskaźniku Boost w Torque robi się vaccum czyli ujemne wartości doładowania. Dodam że kiedy nie ma wypalania boost spada tylko do zera, a podczas wypalania pokazuje się vaccum. Może ktoś zerknąć czy też tak ma.

Dzisiaj złapałem moment wypalania podczas jazdy po mieście, więc mogę potwierdzić twoje obserwacje a propos wskaźnika Boost w Torque.

1. W trakcie postoju na światłach (noga z gazu :) ) - Boost jest stały, około -8 do -9
2. Nie trzeba zdejmować nogi z gazu, żeby pokazywał ujemne wartości, to samo mam w trakcie jazdy jeżeli utrzymuję stałe obroty (noga lekko na gazie).
Po dodaniu gazu (wystarczy że się minimalnie obroty zwiększają) to Boost wskakuje na dodatnie wartości.
3. W trakcie normalnej jazdy podczas wypalania Boost zmienia się bardzo dynamicznie - skala skacze od +15 do -15, głównie w zależności od położenia pedału gazu.

4. Normalnie (bez wypalania) Boost nigdy nie pokazuje ujemnych wartości.

Powiedziałbym że jak dla mnie auto jeździ podczas wypalania całkiem normalnie, więc chyba może tak ma być (odnośnie Boost)?

Ja obserwuję ostatnio wypalania DPFa ze względu na podnoszący się poziom oleju - w pół roku 1/4 zakresu na bagnecie. Z tego co tutaj wyczytałem to zapewne przez DPFa.
Jak na razie jeszcze się nie zaświeciła kontrolka wymiany oleju od ostatniej wymiany...

Przez kilka lat jeździłem nie przejmując się czymś takim jak DPF - parkuję w garażu podziemnym więc wyłączałem silnik niezależnie od tego czy się wypalał filtr czy nie i przez długi czas wszystko było ok.
Jednak kiedyś DPF mi się przytkał podczas długotrwałej codziennej jazdy w korkach (nie pamiętam dokładnie nr błędu). Przegazowanie na trasie pomogło, ale jakoś mniej więcej od tej pory (chyba) zacząłem zauważać podnoszący się poziom oleju.

Teraz staram się zwracać uwagę na poprawne zakończenie cyklu.
Torque pokazuje mi średnią ilość przerwanych cykli wypalania (DPF Failed Regens Avg) = 2.
Swoją drogą nie wiem w jakim okresie jest to zliczane, czy od wyjazdu z fabryki?

Hipos
17-02-2015, 13:35
...Ja obserwuję ostatnio wypalania DPFa ze względu na podnoszący się poziom oleju - w pół roku 1/4 zakresu na bagnecie. Z tego co tutaj wyczytałem to zapewne przez DPFa.
Jak na razie jeszcze się nie zaświeciła kontrolka wymiany oleju od ostatniej wymiany...

Przez kilka lat jeździłem nie przejmując się czymś takim jak DPF - parkuję w garażu podziemnym więc wyłączałem silnik niezależnie od tego czy się wypalał filtr czy nie i przez długi czas wszystko było ok.
Jednak kiedyś DPF mi się przytkał podczas długotrwałej codziennej jazdy w korkach (nie pamiętam dokładnie nr błędu). Przegazowanie na trasie pomogło, ale jakoś mniej więcej od tej pory (chyba) zacząłem zauważać podnoszący się poziom oleju. ...

Na Twoim miejscu wymienilbym olej nie czekając na żadne lampki. Teraz masz olej z ropą, a to nie służy silnikowi.
Dodatkowo przed wlaniem nowego użyłbym płukanki do silnika.
Jezeli nie wycinasz dpf to wypal go programowo np. u któregoś z chłopaków z klubu i/lub dodaj środek do ropy wspomagającego wypalanie filtra - aby w najbliższej przyszłości uniknąć ropy w nowym oleju.

marcink719
17-02-2015, 16:46
tyle że nierzadko jest tak, że komunikat wymień olej pokazuje się kilka miesięcy po wymianie - 3-4 mce. A co kwartał nie będę wymieniał oleju filtrów itp. Nie wiem czy rozwiązanie z mokrym filtrem jest lepsze, albo mniej problematyczne, ale w teorii dolanie drogiego wprawdzie, ale tylko raz na 180tys. płynu eolys obniżajacego temp. spalania wydaje się lepsze.

Jak jest w praktyce - sam jestem ciekaw.

A wracając do mojego przypadku - wymiana zamknęła się w 510 zł za wymianę oleju, filtr, rure kolektora ssącego i robociznę z myciem pod maską.

Co ciekawe, komputer nie odnotował żadnych błędów po tej awarii! Sprawdzałem elmconfig i forscan i nic dotyczącego tego problemu.
Czy forscanem można sprawdzić więcej modułów niż BCM i PCM? Bo u mnie tylko z nich pokazuje forscan - oczywiście mam przełącznik HS-CAN/ MS-CAN - który działa tylko w jednym położeniu dla forscana

Hipos
17-02-2015, 17:22
Szczególnie mam na myśli sytuację w której użytkownik DPF'em organoleptycznie (bagnetem) stwierdza, że podniósł mu się poziom oleju a go nie dolewał.
Rozwiązanie to albo płyn chłodzący dostał się do oleju (tej sytuacji tu nie rozpatrujemy, ma one inne objawy), albo dostała się ropa.

Moim zdaniem w takiej sytuacji trzeba usunąć powód dla którego podnosi się poziom (wywalić DPFa lub sprawić, że będzie on sprawny) i jednocześnie wymienić olej, bo to co zostało w większym lub mniejszym stopniu przestaje mieć właściwości smarne.
Nie wiem jakich błędów można spodziewać się w kompie jeżdżąc na takim oleju, po pewnym raczej mogą wystąpić błędy mechaniczne silnika :(

elgreen
17-02-2015, 20:06
Czy forscanem można sprawdzić więcej modułów niż BCM i PCM? Bo u mnie tylko z nich pokazuje forscan - oczywiście mam przełącznik HS-CAN/ MS-CAN - który działa tylko w jednym położeniu dla forscana
W położeniu I stacyjki, FORScan czyta 10 modułów, w położeniu II -> 14.
(Interfejs Viaken v3 ST1170 FORScan 2.2.1 beta)

Na zrzucie poniżej pokazane dwie próby połączenia z autem:
pierwsza w pozycji I stacyjki,
druga w pozycji II.
http://i.imgur.com/OBjzkvqh.png

FORScanem można odczytać PID "EVFOLG" - szacowana ilość paliwa w oleju silnikowym. Jeśli jest ona niska, to winą przedostawania się paliwa do oleju może być chociażby zły olej silnikowy, jazda na krótkich dystansach lub usterka inna niż wypalanie DPF.

marcink719
17-02-2015, 21:03
o dzięki wielkie, rozumiem, że to nie ma znaczenie czy przedlift czy polift? Ja zawsze sprawdzałem na zapłonie... ;) Czy w elmconfigu jest podobnie?

MaXyM
17-02-2015, 21:58
ForScan pisze przy starcie aby wlaczyc zaplon (stacyjka w pozycji II).

przemyp
15-07-2015, 19:40
WITAJ,
MAM prośbę bo już głupieje a co mechanik to opnia. Kupiłem 29.05.2015 S-maxa 2.0L Duratorq CR TC (140PS) - DW10C z 2010. Podczas zakupu wyszedł bląd DPF. Mechanik mówił bym go wypalił. 160 km/h na 4 biegu itp.
Tak zrobiłem. Po około tygodniu pojawił mi się komunikat usterka silnika, a potem zapaliła się kontrolka usterka silnika.
po podlączeniu do kompa wyszły takie błędy - Filtr cząsteczek stałych silnika - nagromadzone sadze - sygnał nieprawidłowy, nieciągły
Filtr cząsteczek stałych silnika - nagromadzone sadze - brak objawu, nieciągły
P246B Filtr cząsteczek stałych silnika - uszkodzony - brak objawów, nieciągły
P2456 Obwód różnicowego czujnika ciśnienia filtra cząstek - nieprawidłowość, nieciągły.
Potem znowu pojawił się komunikat usterka silnika i błąd P2456
ostatnio znowu pojawił się komunikat usterka silnika i zapaliła się kontrolka silnika (żółta). Zrobiłem procedurę wypalania - 2500-3000 obrotów, 3 bieg, czas około 30 minut. Usterka nie zniknęła. Następnego dnia komunikat znikł. Dziś Mechanik powiedział, że mam zalać na poł zbiornika paliwa preparat DPF Super Clean jak bede jechał w długa trasę i powinno być ok.
Proszę o Twoja opinie

heko
15-07-2015, 19:53
czujnik różnicy ciśnień, tu jest problem

przemyp
15-07-2015, 20:36
czujnik różnicy ciśnień, tu jest problem

a mógłbyś rozwinąć myśl?
Jest sens wypalać i lac ten płyn o którym mówiłem?

Pozdr
Przemek

heko
15-07-2015, 20:44
nie sądzę aby problemem był zapchany DPF
podstawa to dobra diagnoza, moim zdaniem uszkodzony jest czujnik różnicy ciśnień

przemyp
15-07-2015, 20:54
Dzięki za info

Jestem z Elbląga. Polecasz kogoś z moich okolic?
Z tego co widzę, to taki czujnik w oryginale to koszt ponad 500 zł.

latar
15-07-2015, 21:09
Sory za offtop ale Elbląg to mi się tylko z jednym kojarzy
https://www.youtube.com/watch?v=IDmOMmT6Uqw

przemyp
15-07-2015, 21:12
he, he
Ja ma trójkę dzieci ;-)
Jeszcze kiedyś Paweł Wilczak w Bezludnej wyspie, powiedział do Salety: "Elbląg chodź" ;-)):razz:

MaXyM
16-07-2015, 07:01
WITAJ,
MAM prośbę bo już głupieje a co mechanik to opnia. Kupiłem 29.05.2015 S-maxa 2.0L Duratorq CR TC (140PS) - DW10C z 2010. Podczas zakupu wyszedł bląd DPF. Mechanik mówił bym go wypalił. 160 km/h na 4 biegu itp.

Biedny silnik.
Tak sie DPF nie wypala. Co najwyzej go znowu zasyfisz.

latar
16-07-2015, 07:13
Potwierdzam to co pisze MaXyM z doświadczenia, że nie ma szans na wypalenie filtra w ten sposób. Robię po autostradach 90% przebiegu i nigdy filtr mi się nie wypalał gdy miałem 4k obrotów na blacie. Zwykle procedura startuje jak zjadę z autostrady i przejadę kilka kilometrów mając okolice 2.000 obrotów/minutę.

Ponoć można wywołać wypalanie filtra jadąć*dłuższy czas z obrotami z przedziału 2-3k ale to zależy od wielu czynników i nie jest tak, że procedura startuje za każdym razem. Zależy od stylu jazdy, jakości paliwa/oleju, stanu silnika itp.
Reasumując, nie ma pewności, że jadąc przez 2h po pustej autostradzie mając 2500 obrotów/minutę wywołasz wypalanie filtra.

Hipos
16-07-2015, 07:41
przemyp
zakładam, że dłużej chcesz pojeździć Smaxem, którego właśnie kupiłeś i do tej pory nie jeździłeś z DPFem.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym, bo zwróci się to Tobie w przyszłości.
1. zacząłbym od czujnika ciśnień
2. wypaliłbym filtr programowo (tzn podpiąłbym komputer serwisowy forda i przez niego wymusił rozpoczęcie procedury wypalania filtra)

Nie ma w Smax'ie lampki pokazującej rozpoczęcie/zakończenie procesu wypalania są tylko objawy inny pracy silnika.
Dla uniknięcia problemów w przyszłości ważne jest jak go używasz tzn. miasto na krótkich odcinkach, czy też od co jakiś czas dalsze wyjazdy (ważne abyś sprawdzał silnik dw10c, bo dw10 ma inne (gorsze) rozwiązanie DPF).
Jest też wątek o odpowiednich olejach do silnika z DPF'em.

Jeżeli jeździsz do Gdańska (mm32) lub Bydgoszczy (leszcz) to tam są klubowicze dobrze znający oprogramowanie serwisowe forda (pewnie lepiej niż ASO i niejeden warsztat). Na twoim miejscu podjechałbym do nich.

Przy okazji rozważ aktualizację oprogramowania modułów Smaxa (wątek o aktualizacji Convers+) i "fabryczny" tuning silnika na 163km (wątek czy się da przerobić 140km na 163km w ASO)

Wszystko o czym piszę jest na forum i po chwili z wyszukiwarką będziesz miał trochę lektury do czytania.

Szerokości
Michał

przemyp
16-07-2015, 09:41
nie sądzę aby problemem był zapchany DPF
podstawa to dobra diagnoza, moim zdaniem uszkodzony jest czujnik różnicy ciśnień

Dzięki za info. Zastanawia mnie tylko to, że komunikat po "wypaleniu" już się nie pojawia, i kontrolka przestała się świecić. Od tygodnia spokój.
Czy to jest normalne, że ten komunikat pojawia się co jakiś czas. Może wynika z niedostatecznego wypalenia, lub przerwania procesu wypalania DPF?

MaXyM
16-07-2015, 10:09
mozna tylko zgadywac. Moze przy swiezo wypalonym dpf zwieksza sie tolerancja na blad

przemyp
16-07-2015, 10:29
przemyp
zakładam, że dłużej chcesz pojeździć Smaxem, którego właśnie kupiłeś i do tej pory nie jeździłeś z DPFem.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym, bo zwróci się to Tobie w przyszłości.
1. zacząłbym od czujnika ciśnień
2. wypaliłbym filtr programowo (tzn podpiąłbym komputer serwisowy forda i przez niego wymusił rozpoczęcie procedury wypalania filtra)

Nie ma w Smax'ie lampki pokazującej rozpoczęcie/zakończenie procesu wypalania są tylko objawy inny pracy silnika.
Dla uniknięcia problemów w przyszłości ważne jest jak go używasz tzn. miasto na krótkich odcinkach, czy też od co jakiś czas dalsze wyjazdy (ważne abyś sprawdzał silnik dw10c, bo dw10 ma inne (gorsze) rozwiązanie DPF).
Jest też wątek o odpowiednich olejach do silnika z DPF'em.

Jeżeli jeździsz do Gdańska (mm32) lub Bydgoszczy (leszcz) to tam są klubowicze dobrze znający oprogramowanie serwisowe forda (pewnie lepiej niż ASO i niejeden warsztat). Na twoim miejscu podjechałbym do nich.

Przy okazji rozważ aktualizację oprogramowania modułów Smaxa (wątek o aktualizacji Convers+) i "fabryczny" tuning silnika na 163km (wątek czy się da przerobić 140km na 163km w ASO)

Wszystko o czym piszę jest na forum i po chwili z wyszukiwarką będziesz miał trochę lektury do czytania.

Szerokości
Michał

Michał, dzięki wielkie. Skontaktuje się z chłopakami. Do Gdańska bliżej, ale przez Bydzie też często przejeżdżam. Czytałem wątki, które podrzuciłeś. Zmiany raczej kosmetyczne. Czterech liter nie urywa. Na razie skupię się na tym DPF. a jeśli cena będzie atrakcyjna to skuszę się na dodatkowe opcje.
Jeszcze raz dzięki za info i pozdrawiam.
Przemek

Yakac
25-07-2015, 08:01
Heko, tedi_k, mayak - mam pytanie - czy w silniku DW10C można wyłączać silnik w trakcie wypalania filtra DPF? Wiem, że w poprzednim rozwiązaniu czyli bez dodatkowego wtryskiwacza było to nie zalecane.
Pytam, bo ostatnio miałem 2x taką sytuację, że dojeżdżam gdzieć, zatrzymuję samochód, chcę gasić a tu wypalanie (widze po spalaniu chwilowym). A że naprawde musiałem lecieć to zgasiłem. Bardzo źle zrobiłem?

heko
25-07-2015, 12:02
jak musisz, to gaś, byle nie zawsze jak się dopala :)

DannyDG
28-07-2015, 11:01
Heko, tedi_k, mayak - mam pytanie - czy w silniku DW10C można wyłączać silnik w trakcie wypalania filtra DPF? Wiem, że w poprzednim rozwiązaniu czyli bez dodatkowego wtryskiwacza było to nie zalecane.
Pytam, bo ostatnio miałem 2x taką sytuację, że dojeżdżam gdzieć, zatrzymuję samochód, chcę gasić a tu wypalanie (widze po spalaniu chwilowym). A że naprawde musiałem lecieć to zgasiłem. Bardzo źle zrobiłem?

Wow, ja to nawet nie wiem kiedy sie u mnie wypala. Czasami jak jade po miescie to silnik jakby jakos bardziej buczal (bas) niz zwykle, a potem smierdzi jakby troche mocniej jak zaparkuje w podziemnym parkingu. Moze wtedy sie dopala ??? Gasze silnik zawsze jak mi trzeba (no chyba ze po autostradzie smigam to wystudze zanim zgasze na postoju) i powiem szczerze ze nigdy sie nad tym dopalaniem filtra nie zastanawialem. Problemow nigdy nie bylo....jak dotad :-) Silnik PSA 2.0 TDCI z konca 2010 roku.

Pozdrawiam

Daniel

B75
30-07-2015, 20:19
Dzięki za info. Zastanawia mnie tylko to, że komunikat po "wypaleniu" już się nie pojawia, i kontrolka przestała się świecić. Od tygodnia spokój.
Czy to jest normalne, że ten komunikat pojawia się co jakiś czas. Może wynika z niedostatecznego wypalenia, lub przerwania procesu wypalania DPF?

Czy miałeś jakieś objawy oprócz świecącej się kontrolki, nierówna praca silnika itp?
Ja właśnie jestem po komputerze. Też wyszedł błąd dpf-a. Zaczęło się od dziwnie pracującego silnika, tak jakby miał za niskie obroty (choć obrotomierz pokazywał trochę poniżej 1k) i chciał zgasnąć. Silnik wpadał w rezonans i cały samochód delikatnie wibrował.
Dziś po przejechaniu dłuższego odcinka wszystko wróciło do normy. Objawy ustąpiły

jACA80
08-09-2015, 19:43
Witam.
Na wstępie dodam tylko że dużo poczytałem na ten temat zanim napisałem tego posta by uniknąć problemów.

Wielka prośba do osób znających temat dpf-a i przybywającego oleju.
Niedawno kupiłem S-maxa z 2010r. lift 2.0 115KM wymieniając olej zauważyłem że jest go trochę za dużo ale pomyślałem że poprzedni właściciel poprostu go lekko przelał. Teraz po wymianie na castrol edge 5w 30 i przejechaniu około 400 kilometrów widzę że na miarce przybyło oleju (było 3/4 miarki a jest 4/4).

Teraz pytanie czy w moim silniku 2,0 l Duratorq DOHC DSL 115 KM
(vin WF0SXXGBWSAJ12485) podczas wypalania dpf dodatkowa dawka paliwa jest dotryskiwana do cylindra czy do filtra??Pytam bo chciałbym poznać przyczynę rosnącego stanu oleju.

heko
08-09-2015, 19:53
...jest dotryskiwana do dpf, ale jest także dotrysk, albo opóźnienie konta wtrysku, w celu podgrzania katalizatora, więc przy permanentnych próbach regenarcji, paliwo może dostawać się do oleju

jACA80
08-09-2015, 20:07
Ale czy to możliwe że około 0,5l ropy dostało się do oleju po przejechaniu 400 km, przyczyny szukać w dpf-ie??(jutro podjadę na kompa ale pytam dziś bo nie daje mi to spokoju)..

heko
08-09-2015, 20:10
no dość sporo
solidna diagnostyka wyjaśni wiele

jACA80
08-09-2015, 20:16
Mam nadzieję że wyjaśni. Choć szukając na forum i czytając chyba wszystkie wątki wszystko sprowadza się do jednego -> dpf-a.
Jeszcze jedno pytanie czy po wymianie lub usunięciu dpf-a te silniki piją olej bądź nadal mieszają ropę z olejem?

heko
08-09-2015, 20:17
nie, nie

jACA80
08-09-2015, 20:22
A jaka może być inna przyczyna rosnącego poziomu oleju??
Bo woda raczej to nie jest bo olej ma normalną barwę a ropy raczej nie czuję w oleju choć wiem że łatwiej wywąchać benzynę w oleju niż ON

woro_woro
08-09-2015, 21:06
Kolego, na pewno dobrze zmierzyłeś poziom? Do tego silnika wchodzi chyba ponad 5l wiec 1/4 wskaźnika to więcej niż sugerowane pół litra. Płynu chłodniczego nie ubyło?

jACA80
08-09-2015, 21:28
Jutro sprawdzę z tym płynem... Choć sprawdzając olej to wygląda normalne.

eclipse
09-09-2015, 08:49
Uważam ze teraz wiesz że.......... NIEWIEDZA KOSZTUJE.
Podejrzewam że przez jakiś czas jeżdziłeś w trybie dopalania DPFa i przerywałeś ten cykl wyłączając silnik ( pewnie całkiem bezwiednie ) co skutkowało przy każdym uruchomieniu silnika kolejną dawką paliwa i próbą kolejnego dopalania .
Ale dopiero po rozgrzaniu silnika ...do odpowiedniej temperatury prawidłowo powinien się zacząć dopalać DPF .... Bardzo możliwe że jego stan jest max zapchany i ma problem z wypaleniem .
Zdarzyło się mi kiedyś że był problem z prawidłowym dopaleniem DPFa i nie mógł się całkiem dopalić mimo wymuszania na trasie ale było to wtedy kiedy trafiłem na ropę z niewiadomego pochodzenia i pewnie kiepskiej jakości .
Obecnie ustawiam licznik ostatniego dopalania i jak zbliża się 400 km . to nadsłuc***e przed wyłączeniem silnika czy wentylator nie ma wysokich obrotów , jeśli słyszę to sprawdzam dłonią temp. spalin przy wydechu .
Od razu czuć różnicę jeśli jest dopalanie .(WYDMUC***E Z RURY ŻAR) .

jACA80
09-09-2015, 09:00
Powiem tak.
Zmieniłem olej zrobiłem około 400 kilometrów z czego 270 to trasa reszta mieszany.. Czyli powinno być ok. Nie że wszystko po mieście.

MaXyM
09-09-2015, 09:44
Obecnie ustawiam licznik ostatniego dopalania i jak zbliża się 400 km . to nadsłuc***e przed wyłączeniem silnika czy wentylator nie ma wysokich obrotów , jeśli słyszę to sprawdzam dłonią temp. spalin przy wydechu .
Od razu czuć różnicę jeśli jest dopalanie .(WYDMUC***E Z RURY ŻAR) .

Nie masz chwilowego spalania?

@jACA80 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=25322) , jak pisal Heko, podjechac do kogos kto sie zna na diagnostyke. Albo kpic kabelek i sprawdzic samemu poziom zapchania dpf

tempo2
09-09-2015, 17:46
Witam w dniu wczorajszym podczas jazdy w deszczu zapaliła się kontrolka silnika żółta po wpięciu w kompa są błędy :
P246B FILTR CZĄSTEK STAŁYCH SILNIKA - NAGROMADZONA SADZA
P243 FILTR CZĄSTEK STAŁYCH SILNIKA - USZKODZONY
PO135 OGRZEWANIE SONDY H02S (BANK1 ,SONDA1) -ZWARCIE Z MASĄ

za pomocą auto-coma udało się skasować tylko błąd sondy ( ponownie już się nie pojawił )
natomiast błędów DPF nie mogę skasować .
pytanie jest takie czy jest to kwestia wypalenia filtra w trasie ?? czy jeżeli jest to czujnik filtra to czy jazda w trasę nie pogorszy sytuacji ??? na desce brak informacji (usterka silnika ) auto jeździ normalnie nie ma utraty mocy . jakieś pomysły ?? co to może być ewentualnie gdzie szukać ??

jACA80
09-09-2015, 18:15
Byłem dziś na kompie i ku mojemu zdziwieniu filtr dpf jest w bardzo dobrym stanie :)
lecz nasówa się pytanie w jaki sposób podnosi się poziom oleju??
Mój mechanik powiedział (domysł na logikę) że może to być nieszczelność między pompą wysokiego ciśnienia a silnikiem bo ona jest zasilana z silnika i może gdzieś tam coś puszcza.

heko
09-09-2015, 18:24
w tym silniku raczej nie ma na to szans
co znaczy że dpf jest w super stanie??
co pokazywał czujnik różnicy ciśnień?

jACA80
09-09-2015, 18:59
Na wolnych obrotach 0,0 jak padał mi filtr w c5 2.0 Hdi to różnicówka pokazywała 23-28 na jałowym biegu.

heko
09-09-2015, 19:04
OK, a pod obciążeniem ile?

jACA80
09-09-2015, 19:07
pod obciążeniem nie sprawdzałem ale dodając gazu i trzymając go na 2500 obrotów to 2,0-2,4

heko
09-09-2015, 19:09
no to nie ma winowajcy :(
stawiam jednak na dpf, ale to temat na dłuższą i dokładniejszą diagnozę, która wcale nie musi dać jasnej odpowiedzi

jACA80
09-09-2015, 19:17
To co można sprawdzić albo jak jeszcze mozna sprawdzić i wykluczyć dpf-a??
Co miałeś na myśli pisząc dłuższą diagnozę?

heko
09-09-2015, 19:26
nie wiem tak na zawołanie, trzeba patrzeć w parametry, zapisy sterownika itd, aż się coś dojrzy :)

jACA80
09-09-2015, 19:33
no i brak jakichkolwiek błędów w silniku. Dziwna sprawa!

heko
09-09-2015, 19:52
a co mówią liczniki regeneracji itd?

jACA80
09-09-2015, 20:22
jutro zerknę w zapis bo nie pamiętam..

tempo2
10-09-2015, 06:40
Witam w dniu wczorajszym podczas jazdy w deszczu zapaliła się kontrolka silnika żółta po wpięciu w kompa są błędy :
P246B FILTR CZĄSTEK STAŁYCH SILNIKA - NAGROMADZONA SADZA
P243 FILTR CZĄSTEK STAŁYCH SILNIKA - USZKODZONY
PO135 OGRZEWANIE SONDY H02S (BANK1 ,SONDA1) -ZWARCIE Z MASĄ

za pomocą auto-coma udało się skasować tylko błąd sondy ( ponownie już się nie pojawił )
natomiast błędów DPF nie mogę skasować .
pytanie jest takie czy jest to kwestia wypalenia filtra w trasie ?? czy jeżeli jest to czujnik filtra to czy jazda w trasę nie pogorszy sytuacji ??? na desce brak informacji (usterka silnika ) auto jeździ normalnie nie ma utraty mocy . jakieś pomysły ?? co to może być ewentualnie gdzie szukać ??

rozumiem ze nikt się nie spotkał z takim problemem ??

dzisiaj wymuszone wypalanie dpf przez kts nie powiodło się komunikat za niska temperatura , błędy dalej są . jakieś pomysły ??