Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Czeste wypalenie dpf biało-niebieski dym przy wypaleniu
"Za niska temperatura..." przy wypalaniu serwisowym może oznaczać uszkodzenie parownika (układu świecy dopalania DPF). Nawet przy sprawnej samej świecy oraz drożnym układzie doprowadzania paliwa sam parownik potrafi zatkać się nagarem i nie doprowadza wtedy par paliwa do wydechu w celu zwiększenia temperatury spalin.
woro_woro 10-09-2015, 20:54 Trochę w temacie, a troche z innej beczki. Dziś zaobserwowałem proces wypalania filtra. Spalanie 1,1 na obrotach jałowych, dudnienie z wydechu, oraz (pewności nie mam czy od poczatku procesu) włączone ogrzewanie szyby tylnej i lusterek. Normalnie diodka od szyby sie świeciła, nawet jak silnik pracowal na obrotach 1700-2000, ale najwidoczniej za mało obciążony. Dopalanie zakończyło sie z chwilą gdy dioda szyby zgasła. Czy każdy cykl wypalania uruchamia grzanie szyby? Przyznam ze w ciagu półtora roku tego nie zauważyłem.
Czy spotkaliście się z sytuacją, że podczas wypalania DPF w DW10C znikają wskazania spalania, średniego, chwilowego, dystansu do przejechania?
Nie slyszalem o czyms takim. w Moim MDO na pewno nie.
juri2069 11-09-2015, 13:32 Nie
MasterS-MAX 12-09-2015, 12:42 Ja mam problem z częstym wypalaniem. Włączają się wentylatory i śmierdzi spalinami strasznie, huczy dziwnie silnik. Jaka jest przyczyna?
stingerA6 12-09-2015, 13:05 Częstym czyli co ile km? Podpinałeś pod kompa, sprawdzałeś poprawność cykli wypalania?
MasterS-MAX 12-09-2015, 13:16 Nie wiem co ile km. Ale jest to jazda po mieście ostatnio więc nawet codziennie czyli może co 15 km nawet. Kiedyś był podpinamy i wypalany przez komputer. Na chwilę pomogło. A wtedy chyna z cyklami było ok
To masz zapchany filtr DPF, który próbuje się odpalić.
Postaraj się jsk najszybciej umówić z kimś kto ma komputer serwisowy forda i umie go dobrze obsługiwać.
Koniecznie sprawdź poziom oleju.
Jest spora szansa, że się podniósł tzn dostał się do niego olej napędowy. Nowa ciecz nie ma już właściwości smarnych i jest do wymiany po udroznieniu filtra.
W jeździsz gdzieś dalej w Polskę? Moze uda się podpowiedzieć kogoś kto nie wpuścić ciebie w maliny.
Najbliższego od Ciebie i dobrego kojarzę dopiero w Krakowie.
MasterS-MAX 12-09-2015, 16:33 Ale co zrobi osoba która ma kompa? Co trzeba zrobić żeby było dobrze?
Może się zachał, bo jeździsz tylko krótkie odcinki i zero dłuższych tras - filtr kilka razy próbował się oczyścić i mu to nie wychodziło teraz jest mocno przytkany.
A może jest jakaś usterka np kabelek lub czyjnik ciśnień?
Pamiętaj w uproszczeniu miasto zabija filtr, a jeżdżący po autostradach rzadko mają z nim problem.
Nikt z nas nie widzi samochodu i to są jedynie zdalne rady. Cały wątek ma wiele stron - poczytaj.
Moim zdaniem jest spora szansa, że osoba dobrze obsługująca komputer postawi trafną diagnozę.
Jeżeli to tylko przytkanie - czego życzę - to może starczy wypalanie statyczne.
Dobra diagnoza oszczędzi ci późniejszych wydatków i nerwów
MasterS-MAX 13-09-2015, 09:05 Wczoraj znowu to samo wentylatory i smród a miałem okazję go trochę przegonic. Na 3 i 4 biegu nie schodzilem poniżej 3 tys, pod 4 a nawet ponad i wentylatory same zgasły więc może coś go trochę przepchalo..
Czy spotkaliście się z sytuacją, że podczas wypalania DPF w DW10C znikają wskazania spalania, średniego, chwilowego, dystansu do przejechania?
Mówię tu o sytuacji gdy DPF był mocno zapchany, wypalony statycznie, po tej procedurze podczas "normalnego" wypalania DPF znikają wskazania spalania. Też mnie to trochę dziwi ale spotkałem już dwa takie auta.
Wczoraj znowu to samo wentylatory i smród a miałem okazję go trochę przegonic. Na 3 i 4 biegu nie schodzilem poniżej 3 tys, pod 4 a nawet ponad i wentylatory same zgasły więc może coś go trochę przepchalo..
A ty w ogole czytales to forum?
To ze smierdzi czy dzialaja wentylatory czy slychac bardziej basowy dzwiek to znaczy ze wypala sie DPF. Tak ma byc.
Natomist przyczyn zbyt czestego wylania moze byc wiecej. Jesli filtr jest zapchany to normalne wypalanie mu juz nie pomoze. Potrzebne wypalanie za pomoca procedury serwisowej. Moze i to nie pomoc. Ale moze byc uszkodzenie czegos innego z powodu czego dpf sie nie wypalal i sie zapchal.
BTW jazda z obrotami wiekszymi niz 4000 w celu wypalenia DPF to bzdura.
Witam, tylko dopytac chcialem,
Czy Po wymianie DPF musi byc w komputrze samochodu "wgrany" nowy Dpf?
Mam S-Max Od 3 miesiecy +/- i wczesniej mialem Audi z Dpf
Tez tam wymienialem Bo sie" zadadzil" na Amen i Po wymianie musialem z vcds wgrac
Do kompa auta ze filtr zostal wymiebiony.
Chodzilo o To aby System wiedzial ze zmniejszono ilosc sadzy w filtrze Dpf i nie musial
Tak czesto regenerowac tzn wypalac.
Moj smax jest 01.2007 zarejestrowany i obecnie mam 177 tkm.
Tak ze jest To Model przedliftowy.
Jak Do tej pory wszystko ok, Auto glownie uzytkowane w DE
tak, reset parametrów DPF
slavtron 01-02-2016, 19:18 Witam a mi wyskoczył taki błąd
==PCM DTC P246B:00-2F===
Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel czy to może być wadliwa świeca dopalająca ?
Moj smax jest 01.2007 zarejestrowany i obecnie mam 177 tkm.
Auto glownie uzytkowane w DE
Jak widzę kiedy ktoś mówi ze jego auto ma poniżej 200 tkm i dodaje ze głównie użytkowane w DE to aż coś się robi. Niemiec płakał gdy sprzedawał.
Witam a mi wyskoczył taki błąd
==PCM DTC P246B:00-2F===
Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel czy to może być wadliwa świeca dopalająca ?
Mam dejavu? nie, nie mam (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2528144&postcount=494).
Ciekawe kiedy ludzie sie naucza zachowac. Internet nie istnieje od dzis. Pewne zasady sa uniwersalne od lat.
slavtron 02-02-2016, 11:54 MaXyM jak nie pomożesz to nie przeszkadzaj
Tobie nie, ale moze ogolowi forum. Zakladajac ze zrozumiales uwage i wiecej crosspostowac nie bedziesz.
Bastinio 08-02-2016, 22:21 Witam!
Mam pytanie czy w S MAX z 2011r. jest DPF ?? Po numer VIN nic nie pisze nigdzie DPF?
2.0L Duratorq DOHC(150/163PS)-DW10C
WFOSXXGBWSBC45080
Pozdrawiam! HELP!
heh, oczywiście że ma
jest EURO 5 :)
Bastinio 08-02-2016, 22:27 Thanks! Myślałem że musi pisać DPF:(
Świeżak w Ford także nie wiem jeszcze dużo:)
Pozdr!
Witam wszystkich
Od dwóch lat cieszę się bezawaryjną jazdą focusem c-mxem 1.6tdci 2010r 170000km,
Kilka dni temu auto wywaliło komunikat (usterka silnika) i przełączyło się w tryb awaryjny i osłabło o połowę, podłączyłem pod komputer i niestety zapchany filtr dpf popiołem, filt wymontowałem, rozciąłem i moim oczom ukazał się tragiczny widok, filtr zawalony na maxa, praktycznie zero przepływu spalin, kąpiel w chemi i przedmuchanie pod ciśnieniem ożywiło go, jest jak nowy, każdy kanał czysty i drożny.
Moje pytanie jest takie czy forscanem mogę wyzerować parametry dpf ? chcę dać informację że zamontowałem nowy filtr
Bump: aha dla potomnych, przyczyną całego zamieszania było brak płynu dpf w tym małym zbiorniku, niestety nie wiem od jak długo
krzysiekj1990 23-02-2016, 20:55 Jeśli go wyczyścisz fizycznie i tak musisz uruchomić wypalanie komputerem
Witam wszystkich
Od dwóch lat cieszę się bezawaryjną jazdą focusem c-mxem 1.6tdci 2010r 170000km,
Kilka dni temu auto wywaliło komunikat (usterka silnika) i przełączyło się w tryb awaryjny i osłabło o połowę, podłączyłem pod komputer i niestety zapchany filtr dpf popiołem, filt wymontowałem, rozciąłem i moim oczom ukazał się tragiczny widok, filtr zawalony na maxa, praktycznie zero przepływu spalin, kąpiel w chemi i przedmuchanie pod ciśnieniem ożywiło go, jest jak nowy, każdy kanał czysty i drożny.
Moje pytanie jest takie czy forscanem mogę wyzerować parametry dpf ? chcę dać informację że zamontowałem nowy filtr
Bump: aha dla potomnych, przyczyną całego zamieszania było brak płynu dpf w tym małym zbiorniku, niestety nie wiem od jak długo
Mój jak narazie ma się dobrze nawet nie wiem kiedy się wypala. Ale w razie w w jakiej chemii robiłeś mu kąpiel ? Bo wygląda na to ze jest alternatywą dla wymiany na nowy dpf
Bump: Jeśli go wyczyścisz fizycznie i tak musisz uruchomić wypalanie komputerem
A to wypalanie robi się forscanem ? Jakie są objawy wykonania tego ? I warunki aby to zrobić ?
sokrates-79 24-02-2016, 07:48 Z ta kąpielą to ciekawy patent. Jestem ciekaw szczegółów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
I na tym polega ta cała pseudoekologia jewropiejskogo sojuza. Niby syfy nie leciały do atmosfery a zbierały się w tej puszcze. Puszkę wymyto "chemią" i co z tą "chemią" potem zrobiono? Wylano do rzeki / ścieków / kanalizacji, czy spalono w jakiejś spalarni? Summa summarum - i tak te syfy trafiły do środowiska. Dziękuję za taką ekologię.
A to wypalanie robi się forscanem ? Jakie są objawy wykonania tego ? I warunki aby to zrobić ?
Forscanem. Odpala się procedurę serwisowego wypalania. Potrzebna jest odpowiednia ilość paliwa w baku. Całość trwa 20-40 minut i robi się to na postoju. W tym czasie silnik chodzi na obrotach w okolicy 2-3k rpmów. Rozgrzewa układ wydechowy do odpowiednio wysokiej temperatury i w ten sposób powoduje wypalenie wyłapanych cząstek sadzy. Hałas i dym na pół wsi.
Przed wymianą oleju zapobiegawczo można zrobić czy dopiero gdy faktycznie będzie potrzeba ?
Tylko w ostateczności. To nie jest procedura profilaktyczna.
awojcieszyk 31-03-2016, 16:53 Witam.
Mogę prosić o więcej informacji jak podłączyć tel. i Torquel z autem Ford S-Max 2011 2.0 diesel.
Pozdro.
Potrzebujesz interfejs ELM327 na Bluetootha jeżeli masz telefon z Androidem lub WiFi jeżeli iPhona. Np coś takiego:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=vgate+icar&bmatch=base-relevance-aut-1-5-0310
Są też inne tańsze i droższe. U mnie iCar3 BT i działa elegancko. Miałem kiedyś*coś innego ale się sypało i zrywało połączenie.
No i zainstalować aplikację ze sklepu: TorquePRO albo ForscanLite.
TorquePro jest uniwersalny. Może służyć jako prosty interfejs diagnostyczny albo zabawka a'la driftbox. Możne też być całkiem potężnym interfejsem ale sporo odczytywanych rzeczy trzeba by mu wtedy konfigurować z palca. Raz, że ciężko o dane a dwa, że sporo roboty.
ForscanLITE to porządne narzędzie diagnostyczne do Forda. Do diagnostyki DPFa z pewnością lepszy. Na Andka kosztuje jakieś 20plnów. Na PC jest darmowy.
hand-ball 31-03-2016, 21:15 Panowie u mnie w zeszlym tygodniu podczas ruszania ze swiatel wyskoczyl blad P2002. Mam interfejs na bluetooth'a i jakis tam programik Piston, sciagnalem ze sklepu play za free i ten blad skasowalem. To juz drugi raz w ciagu roku od kiedy mam auto, procedury wypalania dpf nigdy nie zaobserwowalem. Przejmowac sie tym, czy nie??
P2002 oznacza, że filtr może być z deka zapchany i/lub że kilka operacji wypalania z rzędu się nie powiodło. Jeździłeś ostatnio tylko po mieście?
Kup ForscanLITE z play store. To podstawowe amatorskie narzędzie diagnostyczne do Forda. Kosztuje jakieś 20 zeta a będziesz wiedział znacznie więcej. Oprócz P2002 pewnie było coś jeszcze.
Albo możesz podłączyć się PCetem. Tam Forscan jest darmowy.
http://forscan.org/
hand-ball 01-04-2016, 08:26 Dzieki latar, sprawdze tym forscanem.
awojcieszyk 01-04-2016, 09:45 Latar dziękuję za informację. Zaraz sobie wszystko posprawdzam. Pozdro.
kura2000 03-04-2016, 21:34 Witam
Mam pytanie o Forscan i odczyty z DPF w S-Max 2008 2.0 TDCI.
Śledziłem sobie ostatnio po zakupie STN1170 i Forscan Lite odczyty z filtra.
DP_DPF - ciśnienie różnicowe miałem na poziome 0.4 kPa na postoju
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji miałem na poziomie 515 km do dzisiaj
DSLRT - odległość przejechaną od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 514,5km
NOFRE - liczba nieudanych prób regeneracji miałem na poziomie 0
NORFARD ( nie wiem co to ) - miałem na poziomie 3
TESLRT - czas jaki upłynął od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 1000 s ( nie rozumiem tego parametru )
Dziś włączyło mi się wypalanie kiedy parkowałem - spalanie 1,5l, charakterystyczny smród, wentylatory na maksa i kopcenie przy gazowaniu.
Pojechałem na przejażdżkę po obwodnicy i po powrocie wszystko wróciło do normy - spalanie na 0,7 itp.
Podpiąłem Forscana i miałem takie odczyty:
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji miałem na poziomie 207km
DSLRT - odległość przejechaną od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 14km
NORFARD - miałem na poziomie 1
TESLRT - czas jaki upłynął od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 14 s
A zatem skoo wypalanie było udane to skąd nagle wartość 207km od wypalania?
Brak nieudanych wypalań, i 14 km od próby wypalania?
Czy Forscan coś tu przekłamuje czy ja nie potrafię tego czytać?
I co to jest ten NORFARD, że zmienił się z 3 na 1 po wypalaniu?
Z góry dzięki za pomoc.
MasterS-MAX 04-04-2016, 20:06 Ja jutro u siebie usuwam dpf i święty spokój.
Bump: Ja miałem jak piszesz. Smród, wentylatory i buczenie. I to bardzo często. I postanowiłem go usunąć żeby mieć spokoj
Witam po dłuższej przerwie ;)
Kupiłem S-maxa z dpfem i na bagnecie oczywiście oleju poziom max na tej podziałce dokładnie nawet ciężko złapac gdzie ten max jest... na codzień trasy robie krótkie wczoraj prawie cały czas po zgaszeniu silnika załączał się wentylator to znak że wypalał się dpf? dziś już tego nie ma wczoraj spalanie chwilowe 1.2 l / h
Pisałem z Heko i mówi że nie ma problemu z tymi dpfami ale chyba trzeba go wywalić
Auto przebieg ma tylko 28kkm ale krótkie trasy swoje zrobią...
Jak poznać że dpf się aktualnie wypala w mieście i co wtedy robić?
Pozdrawiam
slawek-kali 14-05-2016, 10:55 4 letni diesel ma 28kkm ?
Tak i sam mi to potwierdziłeś :) Może 1 na milion ale takiego znalazłem ;) Użytkownik prywatny...bywa i tak.
juri2069 14-05-2016, 11:04 Jak dpf sięwypala to chodzi wentylator , chwilowe spalanie z 0.7 ( 1.2 na klimie ) wzrasta do 1.8 ( 2.4 na klimie ) - wartości przybliżone. Jak stoisz to słychać jakby dudnienie spod auta , możesz oczuwać delikatne wibracje na silniku .
Najlepiej to przed zgaszeniem auta patrzeć na spalanie chwilowe na postoju . Jeśli jest wysokie to filtr się wypala , nie powinno się wtedy gasić samochodu. Po jednym razie nic się nie stanie i dopali się po ponownym uruchomieniu ale na dłuższą metę filtr ucierpi.
Wypala się ok 5-7 minut na postoju lub 5-10 km w trasie. Zależy od auta.
Ja w mondeo mam dorobioną kontrolkę od wypalania i mam wszystko biało na czarnym.
Dlaczego chcesz wycinać filtr? Jeśli się wypala i wszystko działa to po co?
Chwilowe 1.2 na klimie? Jeśli bez klimy to mógł się wypalać. W każdym samochodzie jest inaczej. Ja podawałem wartości jakie zaobserwowałem u siebie :)
1.2 z klimą na full obrotach miałem. więc nie wypalał się.
juri2069 14-05-2016, 11:11 No teoretycznie nie :) Pojeździj chwilę , jeśli jeździsz po mieście to powinien sięwypalać co 300-500 km , powinieneś odczuć wolniejszą reakcję na gaz , opóźnienie minimalne , dudnienie. Wtedy się będzie wypalał. Gdyby coś było nie tak to powinien jakieś błędy wywalać
slawek-kali 14-05-2016, 11:11 Tak i sam mi to potwierdziłeś :) Może 1 na milion ale takiego znalazłem ;) Użytkownik prywatny...bywa i tak.
Hahaha.. no niezle :p Ja tyle VIN widze dziennie ze nie kojarze kto co...:roll:
.Gdyby coś było nie tak to powinien jakieś błędy wywalać
Na razie 0 błędów ;)
Hahaha.. no niezle :p Ja tyle VIN widze dziennie ze nie kojarze kto co...:roll:
Rozumiem. :) Każdy kto słyszy rok i przebieg to robi fajną minę ;) Dzięki za pomoc podrawiam
juri2069 14-05-2016, 11:18 Pojeździj troche i daj znać czy coś tam się wypalało :)
No dam znać. Byłem właśnie w garażu zrobiłem pierwszy test zegarów i wszystko ok, zero błędów. Martwi mnie tylko ten poziom oleju ... stan mam do końca zakreskowanej części wskaźnika nie wiem czy to jest max, czy max ma być dużo niżej na tej "gładkiej" części przez kreskowaniem, zgłupiałem już? :shock:
Zaraz sie okaże że trzeba robić odsysanie.... masakra...
slawek-kali 14-05-2016, 12:36 Rafal ty masz dw10c tam nie ma problemu z olejem...
Paliwo przy wypalaniu wtryskiwane jest prosto do DPF
juri2069 14-05-2016, 12:36 Wymieniałeś olej po kupnie? I przybyło ? Wcześniej było po środku ?
niestety, w dw10c poziom oleju także może rosnąć
poza dotryskiem paliwa przed dpf, są jeszcze dawki podgrzewające kata, jeśli kat nie uzyskuje odpowiedniej temp. do regeneracji, będzie dotryskiwał z wtrysków
Nie nic nie dolewałem nie wymieniałem , autko mam 2 dni więc... ;) było tyle i jest tyle tylko pytanie gdzie jest max czy tam co u mnie na tym zakreskowaniu czy dużo niżej pod zakreskowaniem ... Czyli rozumiem że oleju powinno w tym silniku zawsze minimalnie ubywać jak w każdym nie przybywać przez Dpfa?
P.S. HEKO chyba niedługo się widzimy na wywalenie tego g.... i chipsa zarazem ;)
slawek-kali 14-05-2016, 12:43 Gdzie ty masz ten olej na tych xxxxx? To jest w normie w takim razie ;)
Gdzie ty masz ten olej na tych xxxxx? To jest w normie w takim razie ;)
Tak mam na wszystkich tych XXXX :)
Kurde mam nadzieje że jest ok bo autko chodzi jakby wczoraj wyjechało z fabryki, niechciałbym nic zepsuć :(
juri2069 14-05-2016, 12:52 Kolego , pierw to wymień olej po zakupie , chyba że kupiłeś od kogoś z rodziny i wymieniał.
Wymień , niech będzie po środku miarki i jeździj , doglądnij ze 2 razy , wszystko będzie w normie i będziesz śmigać jak salonówką.
Nie wiem po co chcesz wywalać dpfa skoro wszystko gra , hehe dobre :)
DPF powinien wytrzymać wiele tys km
Olej był wymieniany 5tys km temu to po co? Na razie gra ale w tyg to mam "trasy" 7km rano i 7km po południu więc może nie zagrać... no nic na razie polatam i się zobaczy.Dzięki Wam za odzew ;)
juri2069 14-05-2016, 12:57 A masz pewność że był?? Skoro 5 tys temu to pewnie z rok , skoro ma tylko tyle nalatane. Dla własnego spokoju i pewności bym wymienił bo nie wiesz przez jaki okres te 5 tys było robione.
Nadal nie napisałeś po co chcesz wycinać dpfa ?:)
slawek-kali 14-05-2016, 12:57 Wszystko w normie, jezdzic i cieszyc sie autem ;)
Nadal nie napisałeś po co chcesz wycinać dpfa ?:)
No napisałem:
1. małe dzienne przebiegi po mieście= może być kiedyś tam problem z nim
2. Przy okazji zrobi się ok 200KM ;)
Wszystko w normie, jezdzic i cieszyc sie autem ;)
Dzięki, pocieszyłeś mnie. pozdro ;)
juri2069 14-05-2016, 13:11 No właśnie , 200 można zrobić , a mimo przebiegów jest szansa że zrobisz kupe km więc szkoda kaleczyć sprawnego. Jak za rok czy 2 czy 10 coś sięz dpfem podzieje to zawsze możesz się przejechać do małopolski :)
Pomyślę, na razie ciesze sie z tego co mam i baaardzo uważam na policję i mandaty wyciszenie polifta chyba lepsze niż przedlifta, silnika nie słychać ani przy 60 ani 210km/h...
juri2069 14-05-2016, 13:20 Masz jakiś temat o swoim aucie? Bardzo fajne , ale widze tylko zdjęcie profilowe:)
Jeszcze nie mam, Żonka mnie od kompa wygania, jutro może coś zorganizuje ;)
slavobos 14-05-2016, 19:38 Cześć. Moim zdaniem nie warto wycinać DPF. Mam polifta (DW10C) jeżdżę dwa lata i zero problemów. Dodam, że na co dzień żona wozi tylko dzieci do szkoły (około 6km w jedna stronę ). Raz na dwa tygodnie trasa 50km , raz w roku latem podróż z UK do PL , wpada 5000 km. I tyle , zero problemów z DPF. Poziom oleju zawsze w normie .
Napiszę jeszcze tak : nie lubię całej tej otoczki Eko podszytej komercją ale jeżeli coś działa dobrze a z rury nie walą kłęby dymu to chyba jest ok?
I racja polift jest bardziej cichy.
Szerokość i przyczepności.
Cześć. Moim zdaniem nie warto wycinać DPF. Mam polifta (DW10C) jeżdżę dwa lata i zero problemów. Dodam, że na co dzień żona wozi tylko dzieci do szkoły (około 6km w jedna stronę ). Raz na dwa tygodnie trasa 50km , raz w roku latem podróż z UK do PL , wpada 5000 km. I tyle , zero problemów z DPF. Poziom oleju zawsze w normie .
Napiszę jeszcze tak : nie lubię całej tej otoczki Eko podszytej komercją ale jeżeli coś działa dobrze a z rury nie walą kłęby dymu to chyba jest ok?
A zauważasz proces wypalania? Bo ja mam S-Maxa od 4 miesięcy i dopiero raz to zauważyłem jak na jałowym na postoju miałem średnie zużycie 1,8 ale w zasadzie żadnych innych efektów typu stukanie, buczenie czy smrodzik nie było. Wcześniej maiłem Opla Vectre i tam było to znacznie bardziej odczuwalne bo spalanie wzrastało nawet 4-krotnie, obroty na jałowym były ponad 1000 obr/min i odczuwalne były drgania silnika. Szkoda, ze w DW10C nie da się odczytać parametrów dotyczących ostatniego wypalania. Byłoby znacznie prościej.
Cześć. Moim zdaniem nie warto wycinać DPF....
Bardzo przydatna opinia. Dzięki też nie chcę kłębów dymu za sobą jak w ikarusie.
Bump:
slavobos 14-05-2016, 20:09 Praktycznie za każdym razem. Wyrobiłem nawyk i żona też, zerkania na spalanie chwilowe. Zawsze mam włączoną klimę , wiec spalanie chwilowe podczas wypalania to około 2l/h. Pod koniec spada do 1.6.
Co ciekawe , bardziej agresywna jazda w trybie S (mam powershifta )inicjuje wypalanie, oczywiście nie za każdym razem. Jak samochód stoi , słychać delikatne stukanie gdzieś w tunelu. To podobno pompka podająca paliwo do filtra.
Praktycznie za każdym razem. Wyrobiłem nawyk i żona też, zerkania na spalanie chwilowe. Zawsze mam włączoną klimę , wiec spalanie chwilowe podczas wypalania to około 2l/h. Pod koniec spada do 1.6.
Co ciekawe , bardziej agresywna jazda w trybie S (mam powershifta )inicjuje wypalanie, oczywiście nie za każdym razem. Jak samochód stoi , słychać delikatne stukanie gdzieś w tunelu. To podobno pompka podająca paliwo do filtra.
Kurcze to ja to wyczułem pierwszy raz po przejechaniu 6 kkm. Generalnie jeżdżę w mieście ale raz lub dwa razy w tygodniu jadę poza miasto i wtedy proces ma szansę się zacząć. Poza tym po każdym tankowaniu jadę wymusić poprzez jazdę na 3 biegu przy 3000 obr/min. Że tez ten sterownik w WD10C nie podaje parametrów DPF :(
juri2069 14-05-2016, 20:19 jadę wymusić poprzez jazdę na 3 biegu przy 3000 obr/min
Nie potrzebnie. DPF włącza się nawet przy bardzo delikatnej jeździe. Zależy kiedy mu się zachce :)
Ktoś kiedyś pisał , że może zainicjować wypalania jazda ze zmiennymi obrotami czyli gaz hamulec gaz , że czasem przy zjeździe z autostrady się włącza. Coś w tym może jest , aczkolwiek u mnie włącza się wypalanie kiedy tylko chce , a najczęściej przy dojeżdżaniu do domu :D:D
Rafał z takiego auta to bym nie nic wycinał ,
nie pisałeś nigdy dlaczego się pozbyłeś tamtego pierwszego S maxa ale ja mam swojego 6 rok i osobiście przejechałem może 60 tyś( jak kupowałem 3 latka miał 40 tys) i też większość w ruchu miejskim w 90 % .
Jak na razie odpukać ... Silnik pszczółka .....
Ale co do oleju to nie wierzył bym w zapewnienia sprzedającego i wymienił na nowy dla pewności bo jak będzie za dużo to odpukać ...
Nie potrzebnie. DPF włącza się nawet przy bardzo delikatnej jeździe. Zależy kiedy mu się zachce :)
Ktoś kiedyś pisał , że może zainicjować wypalania jazda ze zmiennymi obrotami czyli gaz hamulec gaz , że czasem przy zjeździe z autostrady się włącza. Coś w tym może jest , aczkolwiek u mnie włącza się wypalanie kiedy tylko chce , a najczęściej przy dojeżdżaniu do domu :D:D
Tyle, że ja dopiero raz to zauważyłem i to po spalaniu na jałowym. To mnie trochę martwi.
cedzyk74 14-05-2016, 23:36 Cześć we wtorek rozstaje się z dpf moja charakteryatyka jazdy mówiła mi żw nigsy mnie to nie dopadnie a jednak zwrażeniami się podzielęj
Rafał z takiego auta to bym nie nic wycinał ,
nie pisałeś nigdy dlaczego się pozbyłeś tamtego pierwszego S maxa ....
Ale co do oleju to nie wierzył bym w zapewnienia sprzedającego i wymienił na nowy dla pewności bo jak będzie za dużo to odpukać ...
Pierwszego Maxia musiałem na chwile zamienić na 2 auta tańsze - taka była potrzeba, nie chciałem go sprzedawać bo chodził super.
W tym olej był wymieniany bo mam pełną historię serwisu, ale jasna sprawa że lepiej wymienić. To od razu zaytam tutaj: Jaki obecnie olej najlepiej do tego mojego wlać (marka i parametry)?
Kiedyś lałem do S-maxa oryginał forda potem go wycofali z tego co pamiętam....
W tym olej był wymieniany bo mam pełną historię serwisu, ale jasna sprawa że lepiej wymienić. To od razu zaytam tutaj: Jaki obecnie olej najlepiej do tego mojego wlać (marka i parametry)?
Kiedyś lałem do S-maxa oryginał forda potem go wycofali z tego co pamiętam....
Ja polecam Motul Specific 913D (5W30)
Panowie,
może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie?
Witam
Mam pytanie o Forscan i odczyty z DPF w S-Max 2008 2.0 TDCI.
Śledziłem sobie ostatnio po zakupie STN1170 i Forscan Lite odczyty z filtra.
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji miałem na poziomie 515 km do dzisiaj
DSLRT - odległość przejechaną od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 514,5km
NORFARD ( nie wiem co to ) - miałem na poziomie 3
TESLRT - czas jaki upłynął od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 1000 s ( nie rozumiem tego parametru )
Dziś włączyło mi się wypalanie kiedy parkowałem - spalanie 1,5l, charakterystyczny smród, wentylatory na maksa i kopcenie przy gazowaniu.
Pojechałem na przejażdżkę po obwodnicy i po powrocie wszystko wróciło do normy - spalanie na 0,7 itp.
Podpiąłem Forscana i miałem takie odczyty:
DSLCR - odległość od ostatniej ukończonej regeneracji miałem na poziomie 207km
DSLRT - odległość przejechaną od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 14km
NORFARD - miałem na poziomie 1
TESLRT - czas jaki upłynął od ostatniej próby regeneracji miałem na poziomie 14 s
A zatem skoo wypalanie było udane to skąd nagle wartość 207km od wypalania?
Brak nieudanych wypalań, i 14 km od próby wypalania?
Czy Forscan coś tu przekłamuje czy ja nie potrafię tego czytać?
I co to jest ten NORFARD, że zmienił się z 3 na 1 po wypalaniu?
Z góry dzięki za pomoc.
Witam,
proszę o info na temat tego co złapałem.
napisze, że mam błędy P0428 - czujnik temperatury spalin (jestem umówiony na wymianę)
===TCM DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów
Moduł: Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).
===END TCM DTC Brak===
===PCM DTC P0428:00-64===
Kod: P0428 - Wysoka wartość sygnału wejściowego czujnika temperatury katalizatora (rząd cylindrów 1)
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
Szczegóły kodów usterek
Ten kod DTC zostaje zapisany, gdy wystąpi jeden lub więcej z poniższych warunków.
napięcie czujnika temperatury przed filtrem cząstek stałych (DPF) powyżej górnej granicy
Przyczyną tego kodu DTC może być:
Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd.
Zwarcie do zasilania
Zwarcie w instalacji elektrycznej lub elemencie.
Otwarty obwód w przewodach lub elemencie
Chwilowe przerwanie lub zwarcie obwodu
Czujnik był wcześniej odłączony.
Uszkodzone lub zabrudzone złącze
Dokonaj wzrokowych oględzin złącza PCM i przewodów posuwając się do tyłu aż do głównej wiązki. Zwracaj uwagę na ewentualne uszkodzenia lub korozję. W razie konieczności dokonaj naprawy lub oczyść.
czujnik temperatury przed filtrem cząstek stałych (DPF)
Jezeli sa obecne jakies inne kody DTC, najpierw zajmij sie nimi.
===END PCM DTC P0428:00-64===
===PCM DTC U0405:00-6C===
Kod: U0405 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu układu kontroli prędkości
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
===END PCM DTC U0405:00-6C===
===OBDII DTC Brak===
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC Brak===
===SASM DTC Brak===
Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
===END SASM DTC Brak===
===ABS DTC U3001:00-08===
Kod: U3001 - Nieprawidlowe wylaczenie modulu sterujacego
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
Moduł: Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS
===END ABS DTC U3001:00-08===
===PBM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący hamulcem postojowym
===END PBM DTC Brak===
===PSCM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
===END PSCM DTC Brak===
===BCMii DTC C1A57:13-6C===
Kod: C1A57 - Lewa przednia antena
Dodatkowe symptomy usterki:
- Otwarty obwód
Status:
Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 1814326 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 201665.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.50 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-ESTSERUN: Tak - Status silnika - silnik pracuje
-ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu
-INCARTMP: 21 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC C1A57:13-6C===
===BCMii DTC C1D22:49-2C===
Kod: C1D22 - Zespól przelaczników z prawej strony kierownicy
- Wewnętrzna usterka elektroniczna
Status:
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 1885199 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 204636.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.50 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 23 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC C1D22:49-2C===
===BCMii DTC C2003:49-2C===
Kod: C2003 - Zespół przełączników z lewej strony kierownicy
- Wewnętrzna usterka elektroniczna
Status:
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 1832191 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 202751.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 25 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC C2003:49-2C===
===BCMii DTC B10AC:95-28===
Kod: B10AC - Przełącznik układu sterowania prędkością
- Niewłaściwy zespół
Status:
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 1887645 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 204658.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 12 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC B10AC:95-28===
===BCMii DTC B112B:07-28===
Kod: B112B - Moduł kierownicy
- Usterki mechaniczne
Status:
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 1926818 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 205987.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 14.25 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-INCARTMP: 36 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END BCMii DTC B112B:07-28===
===SRM DTC Brak===
Moduł: Moduł rozpoznawania mowy
===END SRM DTC Brak===
===PDM DTC Brak===
Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera
===END PDM DTC Brak===
===DDM DTC Brak===
Moduł: Modu drzwi kierowcy
===END DDM DTC Brak===
===RCM DTC Brak===
Moduł: Moduł układu SRS
===END RCM DTC Brak===
===PAM DTC Brak===
Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie
===END PAM DTC Brak===
===HVAC DTC U3006:16-28===
Kod: U3006 - Obwód zasilania A modulu sterujacego
- Napięcie w obwodzie poniżej wartości progowej
Status:
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
===END HVAC DTC U3006:16-28===
===ACM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC Brak===
===IPC DTC U3006:16-2B===
Kod: U3006 - Obwód zasilania A modulu sterujacego
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
===END IPC DTC U3006:16-2B===
===IPC DTC U0422:68-2A===
Kod: U0422 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układami nadwozia
- Informacje o zdarzeniu
Status:
===END IPC DTC U0422:68-2A===
===IPC DTC U0415:68-2A===
Kod: U0415 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego ABS
- Informacje o zdarzeniu
Status:
===END IPC DTC U0415:68-2A===
===IPC DTC U0416:68-2A===
Kod: U0416 - Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM
- Informacje o zdarzeniu
Status:
===END IPC DTC U0416:68-2A===
i jeszcze z forscana na temat DPF
Witajcie,
Wątek ma prawie 8 lat i cały czas te same problemy ;)
Chciałbym Was zapytać o opinię co do moich objawów w S-max 2.0D - może zasugerujecie coś, co pozwoli mi szybko rozwiązać problem.
Objawy:
- Silnik po kilku minutach traci wyraźnie moc ograniczając obroty do około 2-2,5 tys.
- Czasami moc wraca aby ponownie zniknąć.
- Stan oleju widoczny na zdjęciu "olej".
- Plik "zestawienie" pokazuje parametry pracy silnika bez obciążenia i dla około 3k obrotów
- Silnik ewidentnie odwiedzany jest przez jakieś zwierzę typu kuna (ślady łap i ponadgryzane osłony)
- Błędy widoczne po podpięciu pod OBD II (po ich skasowaniu wracają):
-- P2463
-- P246B
-- P246C
-- P269F
Co zrobiłem (mechanik):
- Wymontowanie i wyczyszczenie DPFa
- Wymiana membrany przy turbinie (podobno była pęknięta i miało to wpływ na podciśnienie)
Rezultat:
- Pomogło na jakieś 200 km :)
- Podobno na świecy żarowej w układzie dopalania spalin znacząco skacze napięcie i to jest teraz powodem (sugerują problemy z elektryką, twierdzą, że DPF czysty mimo błędów)
Pytanie:
- Co to za czujnik widoczny na zdjęciu "czujnik" (jest zamontowany obok akumulatora)?
- Czy z Waszego doświadczenia jest sens szukania przyczyny w elektryce, świecy żarowej czy to jednak koniec DPFa?
radca na dzień dobry zainstaluj program Forscan. Jest wersja na PC i na Android/iPhone.
Sprawdź PIDy (Parameter ID) DPF_LOAD i DPF_SOOT_LD pochodzące z ECU: PCM (Powertrain Control Module). Sprawdź może jeszcze DPF_DIFF_PRESS albo coś podobnego (DPF differential preasure). Ten ostatni przy 800rpmach, przy 3000rpmach i podczas pełnego ociążania (pełen but na drodze, najlepiej pod górkę).
Jeśli chodzi o czujni to wyjmij wtyczkę i sprawdź numer. Podem google i będziesz wszystko wiedział. Chyba, że koledzy od 2.0 szybciej pomogą.
Głównie:
Po wymyciu DPFa powinno się "wyzerować" jego nastawy, inaczej algorymty w PCMie będą analizować dane z czujników jak dla poprzedniego zasadzenia. Forscan to darmowy soft diagnostyczno-serwisowy, udostępnia procedury to zmiany tych nastaw. Ogarniesz!
latar dzięki za wskazówki. Forscan faktycznie daje dostęp do fajnych odczytów :)
Zgodnie z Twoją sugestią zrobiłem odczyt dla wskazanych wartości. Wyniki:
DPF_LOAD: 246%
DPF_SOOT_LD: 300%
DP_DPF: 1kPa dla 800 obrotów
Do tego oczywiście błędy P246C oraz P2463 (czyli zatkanie filtru oraz nagromadzenie sadzy). Zatem zgodnie z odczytem parametrów jakie wskazałeś.
Próba rozpędzenia auta póki jest moc:
DP_DPF: 49kPa dla 3500 obrotów
Szybko wpada jednak ograniczenie mocy, pewnie wynikające z podjętej przez komputer próby dopalania. Wówczas mamy błąd P246B. Nie ma jednak błędu, który wcześniej występował, tj. P269F.
Przy próbie wykonania statycznego dopalania opcją w Forscan mam błąd "Regeneracja statyczna nie powiodła się. Nieokreślony warunek przerwania czynności" - widać w załączniku.
Nie wiem dlaczego teraz nie ma tego P269F, który sugerował faktycznie potencjalny problem ze świecą układu wylotowego.
Jakieś sugestie?
radca
Błąd P246C sugeruje problem ze świecą. Do tego niepowodzenia dopalania serwisowego też na to wskazuje. Prawdopodobnie niedostateczna temperatura spalin podczas regeneracji.
P244C - Catalyst Temperature Too Low During Regeneration, bank 1
P2463 - Diesel Particulate Filter - Soot Accumulation
P246B - Vehicle Conditions Incorrect for Diesel Particulate Filter Regeneration
P269F może się już nie pojawiać bo przy takim zasadzeniu filtra proces dopalania podczas jazdy nawet się nie rozpoczyna. Jeżeli Twój S-Maxa pochodzi z 2010 to jest wielce prawdopodbne, że pochodzi z okresu do którego Ford wydal biuletyn o wadliwych dopalaczach.
Wymień swój dopalacz na nowszy model. Pewnie masz wstawiony 1708267 a musisz zamienić na 1856982 (AV61-9T540-BE / AV61-9T540-BF).
Zobacz tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2569008&postcount=87
Zobacz też ten filmik:
BdN6K3SLl_c
Ten element w ASO po rabatach na FCP kosztuje 850 zeta. Jeżeli pochodzi z odpowiedniej serii to jest bezawaryjny. Ja kupiłem używkę od tego użytkownika
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=7373747&order=m&string=%C5%9Bwieca+dopalaj%C4%85ca&search_scope=userItems-7373747&bmatch=base-relevance-aut-1-5-0613
Wszystkie są takie same więc z jakiego modelu pochodzą nie ma znaczenia. Wymiana w lokalnym warsztacie 30 zeta i trwa 10'. Kupuj i wymieniaj. Koszt nieduży. Proponuje ograniczenie jazdy samochodem aż tego nie zrobisz.
Do obserwacji dołącz jeszcze PID CATEMP11/12. Będziesz wiedzieć jaka jest temperatura spalin na czujniku w DPFie (CATEMP12). Podczas dopalania powinno być 600+C.
Dzięki za sprawne wsparcie. Zaraz się umówię na wymianę tej świecy. Dam znać jaki rezultat po wymianie.
Czy sądzisz, że po jej wymianie dopalanie statyczne + ewnetualne normalne uruchamiane przez komputer podczas jazdy, poradzi sobie z takim "zasadzeniem", czy konieczne będzie czyszczenie DPFa?
radca od razu po wymianie odpal serwisowe z Forscana. Jeśli ono się powiedzie to wskaźniki DPF_SOOT_LD i DPF_LOAD powinny być na poziomie kilku procent co będzie oznaczać czysty filtr. Potem już normalna eksploatacja.
latar świeca zakupiona, sprawna przesyłka ze źródła, które wskazałeś.
Dzisiaj nastąpiła wymiana, podobno nie było łatwo odkręcić starą. Po zamontowaniu, próby wypalania statycznego kończyły się niepowodzeniem, podobno z powodu problemów z EGR. Poszło podobno za 3 razem. Auto odbierałem bez błędów w komputerze, z zabrudzeniem DPFa na poziomie kilkudziesięciu procent. Silnik z pełną mocą, jedynie dźwięk jakiś bardziej basowy ;) Do zbiornika dodałem jeszcze środek do czyszczenia wtrysków.
Niestety, po 80 km jazdy w trasie zapalił się ponownie błąd. Na razie mocy nie odcina. W ForScan tylko 1 błąd:
"P244C - Temperatura katalizatora zbyt niska podczas regeneracji, 1 rząd cylindrów."
Załączam jeszcze odczyty PID. Podjąłem próbę wypalania statycznego, kończy się błędem na początku "Nieokreślony warunek przerwania czynności".
Jakieś sugestie, które nakierowałyby na coś?
Ja niestety rozkładam ręce:/
Może tedi_k albo mayak coś pomogą.
Dzięki :)
Rano skasowałem błąd i póki co się nie pojawił. Wieczorem mam trasę więc zobaczę czy na trasie dopali.
EDIT:
Na razie pod 20km DPF load spadł do 24% ale dpf soot cały czas 300 :(
Błąd ponownie się pojawił, wydaje mi się, że podczas końcowej fazy dopalania. Złapałem gdy temperatura CATEMP11 była 403 stopni, a CATEMP12 444 stopni i jakoś około tej temperatury pojawił się P244C oraz "B11DB - Moduł kontroli działania akumulatora".
Sprawdziłem bezpieczniki ze skrzynki obok akumulatora i wszystkie wydają się być poprawne. Jedyne co zauważyłem, że sama skrzynka z bezpiecznikami co jakiś czas wydaje specyficzny dźwięk. Takie "cykanie" jakby coś przyłączał. Też tak macie?
W załączniku PIDy na trasie po około 100km przejechanych.
Cykanie okolicy bezpieczników to normalna sprawa.
czocho1984 10-07-2016, 19:44 Witam, czy ktoś miał problemy z DPF po jego wymianie? a dokladnie po przejechaniu 100km wykasowaniu zapisanych wartosci DPF i wymianie jednego z przewodów od czyjnika DPf bo owy był wypalony mam nastepujace odczyty DTC z Forscana i nie wiem co dalej. Z góry dziekuje za podpowiedzi.
===PCM DTC P246B:00-2F===
Kod: P246B - Warunki pracy pojazdu nieprawidłowe dla regeneracji filtru cząsteczek stałych Diesel
Status:
===END PCM DTC P246B:00-2F===
===PCM DTC P2463:00-AF===
Kod: P2463 - Filtr cząstek stałych silnika Diesel - nagromadzenie sadzy
Status:
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC
Szczegóły kodów usterek
Jeżeli zapisane zostaną DTCs P242F i P244B, nie wykonuj regeneracji statycznej filtru cząstek stałych Diesel. Najpierw zbadaj przyczynę tych DTCs.
Ważne jest, aby ustalić przyczynę zatkania filtru.
Wskazówka: Nastepna procedure nalezy wykonac dokladnie wedlug instrukcji.
Przeprogramuj PCM z zastosowaniem najnowszej kalibracji.
Rozgrzewanie silnika
Za pomoca Rejestratora danych sprawdz nastepujace rzeczy:
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej
Temperatura silnika musi osiągnąć wartość 80 stopni Celsjusza.
Wykonaj następującą funkcję serwisową zespołu napędowego:
Wyzeruj zarejestrowane wartości filtru cząstek stałych Diesel
Regeneracja statyczna filtru cząsteczek stałych Diesel
Zbadaj wszelkie inne DTC, które mogą być obecne, aby ustalić przyczynę.
Zawór EGR zacięty w położeniu otwartym.
Nieszczelność, zatkanie lub częściowe ograniczenie przepływu w układzie dolotowym.
Przedostawanie się powietrza na przewodach podciśnienia między turbosprężarką a przepustnicą wlotu powietrza.
Zatkane lub nieszczelne przewody czujnika ciśnienia różnicowego.
Usterka elektryczna czujnika ciśnienia różnicowego.
Usterka elektryczna czujnika temperatury przed katalizatorem
Usterka elektryczna czujnika temperatury za katalizatorem
===END PCM DTC P2463:00-AF===
===OBDII DTC P2463-C===
Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona
===END OBDII DTC P2463-C===
===SASM DTC Brak===
Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
===END SASM DTC Brak===
===ABS DTC Brak===
Moduł: Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS
===END ABS DTC Brak===
===HCM DTC U3003:16-A8===
Kod: U3003 - Napięcie akumulatora
Status:
Moduł: Moduł regulacji reflektorów
===END HCM DTC U3003:16-A8===
===PSCM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący układem wspomagania kierownicy
===END PSCM DTC Brak===
===BCMii DTC Brak===
===END BCMii DTC Brak===
A to co pisze Forscan sprawdziłeś:
Nieszczelność, zatkanie lub częściowe ograniczenie przepływu w układzie dolotowym.
Przedostawanie się powietrza na przewodach podciśnienia między turbosprężarką a przepustnicą wlotu powietrza.
czocho1984 11-07-2016, 16:42 Byłem dzisiaj w serwisie aso w hamburgu i okazało się że EGR zaciety i jest do wymiany. Powiedzieli też że może być ponownie DPF do wymiany przez EGR, ale to się okaże po wymianie EGR-A na nowy i wypalaniu DPF statyczne. Dzięki za info.
Spróbuj najpierw mycie bo wymiana to kosmos cenowy.
czocho1984 11-07-2016, 17:08 Ale jak go umyć.? Wyciągnąć i karcherem? Czy lepiej będzie wypalić forscan em po wymianie EGR-A. Mam jeszcze jedno pytanie, bo po wymianie jakiej zrobilem Dpf-a na nowy wymienilem tez jeden z wezyków cisnieniowych i zastanawiam się czy jak wymienię egr i uda mi się wyczyścić dpf forscan em to czy oprócz zerwania wartości dpf nie wyzerowac wartości czujnika od ciśnienia różnicowanie, bo wydaje mi sie ze wczesniej na peknietym wezyku źle wyliczał wartosci. Teraz ma ok 3kpa na biegu jałowym, gdzie zaraz po wymianie mial 0.1 kpa. Wystarczyło 100km i walniety EGR. Dzięki za odpowiedź.
http://liquimoly.pl/produkty/pro-line-1/pro-line-dpf-plyn-czyszczacy-detail
http://liquimoly.pl/produkty/pro-line-1/pro-line-dpf-plyn-do-plukania-detail
Nie wiem czy jest u nas łatwy dostęp do wyciągnięcia EGRa ale w innym aucie gdy go czyściłem, to po wyciągnięciu musiałem go potraktować ostrą chemią aby usunąć cały syf, który powodował, że się nie domykał.
Może jest jakaś chemia, którą można dodać / prysnąć bez wyciągania ale nie znam nic godnego polecenia. Sam chętnie poznam coś sprawdzonego :)
woro_woro 12-07-2016, 07:53 No tak, ale ten syf gdzieś musi jeszcze spłynąć. Część do wydechu, katalizatora, dpfu, część do dolotu silnika... Są tacy co czyszczą regularnie na silniku. Wtedy może syfu jest na tyle mało że nie zaszkodzą. Ale tu ewidentnie EGR jest konkretnie zasadzony.
Racja, o tym nie pomyślałem.
Wczoraj po raz pierwszy od wymiany świecy dopalającej, po przejechaniu około 550km podczas jazdy włączyło się dopalanie. Od razu było to widać po spalaniu - około 1l więcej na 100km i wzrosły temperatury przed i za katalizatorem. Świeca zatem chyba działa poprawnie. Wykorzystałem okazję i wskoczyłem na obwodnicę aby poobserwować temperatury.
Stan DPF_LOAD był na poziomie 65-70% gdy włączyło się dopalanie.
Podczas normalnej jazdy po mieście temperatury jakie miałem to:
CATEMP11 około 420 stopni, CATEMP12 około 550 stopni.
Podczas pogonienia temperatury jakie miałem to:
CATEMP11 około 490 stopni, CATEMP12 około 590 stopni.
Przy jeździe w korkach około 390 i 500 dla obydwu czujników.
Po takiej jeździe DPF_LOAD spadł do 18% więc chyba dopalanie zadziałało.
Niestety DPF_SOOT_LOAD nawet nie drgnęło i cały czas jest na poziomie 300%.
Rano po takiej jeździe znów pojawił się błąd P244C.
Parę pytań:
1. Jakie temperatury CATEMP11 i CATEMP12 macie u siebie podczas dopalania?
2. Czy podczas dopalania spada Wam również DPF_SOOT_LOAD (może sam czujnik mam walnięty)?
3. Jakie macie wartości PIDa WARM_UPS (miałem wartość 2)?
4. Czy Waszym zdaniem P244C pojawia się bo nie dopala DPF_SOOT_LOAD, może mam jednak za niskie temperatury lub coś z czujnikeim jakimś?
Podczas jazdy temperatury to 300 do 500.\
Podczas poginania 220kph dobija do 600.
Podczas dopalania 600+C.
Oba wskaźniki i DPF_LOAD i DPF_SOOT_LD spadają.
Jeżeli dobrze interpretuję błąd P244C to problemem jest temperatura CATEMP11. latar, u Ciebie te 300-500 podczas jazdy masz na tym pierwszym czujniku?
Niewielkie są różnice pomiędzy CATEMP11 a CATEMP12. Może kilka stopni.
O widzisz, a u mnie jest to zawsze około 50-100 stopni różnicy.
Nie wiem też czy u mnie wszystko w porządku jest;) Ostatnio sonda lamda zgłasza mi błędy.
Panowie, będę wdzięczny za info jakie macie temperatury CATEMP11 i CATEMP12 gdy zaczyna się u Was dopalanie i nie ciśniecie silnika. U mnie dzisiaj ponownie zauważyłem dopalanie - włączyło się dla DPF_LOAD 42%. CATEMP12 szybko wzrasta do około 520 stopni i jakieś 390 na CATEMP11. To wystarcza aby DPF_LOAD spadało regularnie. Niestety DPF_SOOT_LOAD nie zmienia się przt tych temperaturach.
Zastanawiam się czy nie wyczyścić go "ręcznie" po zdemontowaniu, może wtedy coś się zmieni.
Dopiero raz miałem okazję złapać wypalanie (na forscanie). Moje jedyne obserwacje to:
Przed rozpoczęciem zapchane na 88 soot i 90% load
Po rozpoczęciu catemp12 skoczyło i wahało się 615-630 stopni.
Po 10-15min miałem zapełnienie 24 i 28%.
Po wypalaniu catemp12 bardzo szybko spadł do 215stopni a poźniej powoli schodził poniżej 200.
Jazda normalna przez miasto, zauważyłem że auto za mną dziwnie zwiększyło odstęp ??? ;)
Co do catemp11 to wcale nie obserwowałem niestety ale dodam do dashboarda i może niedługo znów będę miał okazję go przyłapać. :)
To przy okazji, dacie proszę znać czy napięcie na EGT11V i EGT12V macie cały czas równo 5V. U mnie cały czas skacze w zakresie 4,99-6V. Widać to też na załączonym zrzucie z oscyloskopu FORScana.
I jaki macie bezpiecznik F9 w komorze silnika? U mnie jest 5, a na filmie koleś mówi o 12V.
Zrzut poniżej zrobiony po ok. 30min. jazdy.
http://images76.fotosik.pl/772/51f9f0172c704cb7m.png (http://images76.fotosik.pl/772/51f9f0172c704cb7.png)
EGT11V i EGT12V są praktycznie cały czas w okolicach 5V.
A ja nieco z innej beczki. Wiecie jaki może być powód braku PID-ów DFP_LOAD i DPF_SCOOT_LD w Forscanie w przypadka esia z silnikem DW10C?
Myślę, że tedi_k może wiedzieć.
Sterownik DW10C nie ma po prostu tych PIDów zaimplementowanych w sofcie. Nie jest to brak FORscana a "nonszalancja" kolegów programistów z FoMoCo, którzy w tym akurat sterowniku (a dokładniej sofcie sterownika) usunęli wiele przydatnych PIDów. Na przykład nie ma ani jednego PIDu dotyczącego pracy klimatyzacji - w związku z tym przy jakichś problemach z klimą (a ja mam takowe...) trzeba działać całkowicie na ślepo...
A czy we wszystkich WD10C jest steroniwk Delphi bo to podbno on nie ma tych PID-ów. Kilku kolegów mających roczniki 2011 i nowsze a więc na pewno z DW10C pisało, że mają te PID-y. Innymi słowy czy to może być kwestia różnych sterowników w DW10C?
... Koledzy mający roczniki 2011 i nowsze a więc na pewno z DW10C piszą, że mają te PID-y...
Wszystkie DW10C mają taki sam sterownik. Pisałem ogólnie o brakach PIDów w DW10C a nie o konkretnym Twoim przypadku. Może być problem jakiegoś archaicznego softu u Ciebie...
Byłem dzisiaj w serwisie aso w hamburgu i okazało się że EGR zaciety i jest do wymiany. Powiedzieli też że może być ponownie DPF do wymiany przez EGR, ale to się okaże po wymianie EGR-A na nowy i wypalaniu DPF statyczne. Dzięki za info.
Czy możesz napisać jakie były objawy uszkodzonego EGR? Jak sprawdzić EGR IDS'EM?
Miałem okazję przejechać wczoraj trasę 600km i mam chyba kolejną anomalię. Przed trasą skasowałem w Forscan swój błąd P244C. Jechałem na podłączonym Forscan aby móc obserwować PIDy.
Prawie od razu po ruszeniu załączyło się dopalanie i temperatura wzrosła do około 550 stopni. Problem jaki zauważyłem, to że ten stan temperatury i podawanie dodatkowego paliwa przy dopalaniu trwał przez te 600 km cały czas. Poza znacznie większym spalaniem nie zauważyłem aby wcześniej ten proces trwał tyle czasu. Na koniec celowo czekałem na postoju i temperatura normalnie spadła aby na końcu wpadł błąd P244C. Nie mówiąc już o tym że taka temperatura pewnie też nie jest wskazana aby była cały czas.
Jakieś sugestie co dalej sprawdzać?
radca wymieniłeś świece? U mnie gdy świeca padała też nie mógł złapać odpowiedniej temperatury spalin a wypalanie trwało długo. No nie przez 600km.
Inna sprawa to gdzie przejechałeś non stop 600km. To musiałabyć autostrada. Z jaką*prędkością jechałeś? Na dworze teraz jest gorąco (25C) więc jeżeli "gnałeś" 170-180 to mogło łapać 500C+ w wydechu.
Tak świec wymieniona jakoś 2 tygodnie temu ale ten błąd powraca. Uwaga, wymieniłem na używkę z aukcji która chyba dawałeś wiec jest tez ryzyko wadliwego towaru ;)
Świeca chyba działa bo słyszę jak podaje paliwo no i temp. Tez wzrasta jak zaczyna podawać to paliwo.
Trasa to autostrada więc prędkość 120-170. Sama temp. ok ale raczej dopalanie i podawanie paliwa nie powinno tyle trwać. Zapylenie PDF fajnie spada na trasie ale ten jeden PID cały czas pokazuje mi 300%.
.... Może być problem jakiegoś archaicznego softu u Ciebie... Ja bym zaczął właśnie od tego co zasugerował tedi_k, czyli od sprawdzenia czy nie ma nowszego softu dla Twojego auta. Masz 2010 rok więc początki polifta, może miały jakieś przypadłości ze złą obsługą błędów/dpf/pid-ami itp...
Tak na prawdę to mam międzylifta (C+ przedliftowy). Czy Forscanem sprawdzę wersję softu?
... Czy Forscanem sprawdzę wersję softu?
Tak, tylko prawie nic to nie da... Po podpięciu IDSa i sprawdzeniu aktualizacji widzę dopiero o ile wersji "w górę" jest proponowany nowszy soft... Po tym ID, który odczytasz i tak nic nie będzie wiadomo, bo brak jest opisów co która wersja robiła/nie robiła oraz z jakiego czasu była...
Po podaniu VIN na serwerach Forda widać, kiedy twoje auto miało ostatnią aktualizację. Możesz podać VIN, to Ci napiszę.
Panowie, będę wdzięczny za info jakie macie temperatury CATEMP11 i CATEMP12 gdy zaczyna się u Was dopalanie i nie ciśniecie silnika. ...
Wrzuciłem wczoraj nagranie do mojego wątku (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=247137) z androidowego Forscan Lite gdzie widać praktycznie od początku wypalanie DPF m.in. z tymi właśnie parametrami.
Link bezpośredni do youtube (https://www.youtube.com/watch?v=G3gA8IQMW2I)
Witam. Zauważyłam ostatnio że coraz bardziej mój s-max dymi na wolnych obrotach. Najbardziej widoczne jest to podczas parkowania tyłem do garażu i minimalnym użyciu gazu. Kopci i wali "kwasieliną".
Jakieś sugestie jak się tego pozbyć.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
rumunn95 04-08-2016, 15:04 czyszczenie egr i dolotu powino zalatwic sprawe, ja jeszcze czesciowo zaslepilem egr zostawiajac otwor 6mm i brak baczkow
woro_woro 04-08-2016, 22:15 https://m.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0
Super materiał! Ja na szczęście po usunięciu tego.. 'ekologicznego' dziadostwa. Dzięki woro_woro
rumunn95 05-08-2016, 06:51 Uwazaj co piszesz bo jest tu kilku eko.... ;)
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
woro_woro 05-08-2016, 07:15 W tym filmie wydaje się ze to zadanie praktyka. Ale z drugiej strony koleś zarabia na tym więc może być sugestywny.
Szczerze powiem, ze pierwszy raz usłyszałem o popiołach, które nie są usuwane z filtra. Z biegiem czasu pojemność filtra się zmniejsza, a więc częściej się zapełnia. Ktoś może to potwierdzić?
A propos eko, DPF ma się przyczynić do redukcji smogu w miastach. Jestem w stanie w to uwierzyć. Odbywa się to kosztem zwiększonego zużycia paliwa niestety.
rumunn95 05-08-2016, 07:22 niech sie wezma za niska emisje bo w tym jest problem, no wlasnie wieksze zurzycie paliwa co idzie wieksza emisja spalin do atmosfery i kolo sie zamyka. Jest wiele watkow na forum o tym ze dpf czyscil sie przy okolo 600km a teraz przy 200km wiec moze to prawda
Witam.
Nie zakładając nowego tematu związanego z "DPF" mam pytanie.
Może najpierw opiszę sytuację.
Wybrałem się w trasę ponad 500km, po zjechaniu z autostrady (po 200km) wyskoczyła kontrolka check engine oraz usterka silnika, auto straciło moc innych objawów nie było, zgaszenie i ponowne uruchomienie nic nie dało. Jadę dalej pozostało jakieś 300km, Podpięcie pod kompa i wywaliło błąd związany z DPF, wjechałem na kanał i wąż ciśnieniowy filtra cząstek stałych był rozerwany, mechanik na szybko wstawił inny wężyk ale nic to nie dało , nie miałem czasu w kombinowanie i szybka decyzja wycięcie filtra (200zł) wgranie programu (600zł).
Autko już odzyskało moc, błędów nie ma. Przejechałem 1000km i jak na chwilę obecną jest ok, jedyne co to zauważyłem, że przy mocniejszym depnięciu pedału gazu przykopci trochę i na postoju na odpalonym silniku jak stanę za wydechem czuć smród ale nie wie m czy tak było czy po prostu teraz jestem bardziej wyczulony.....
I teraz pytanie czy jeśli mam wyciętego tego DPFa to ten wąż ciśnieniowy spełnia teraz jakąś rolę ?? czy może go nawet nie być ??
I czy muszę koniecznie wymienić olej po wycięciu DPF?? Dodam że przed tą trasą wyskoczył mi komunikat o wymianie oleju , zignorowałem go bo olej wymieniałem jakieś 3 tys km wcześniej i komunikat ten wykasowałem.
Pozdrawiam
Olej na bank do wymiany i to na wczoraj!
Jeśli pomiar ciśnienia różnicowego był błędny przez rozerwany wąż to pewnie kilka razy wcześniej próbował się dopalić filtr. Za każdym dopalaniem olej rozrzedza się ropą i przestaje smarować. Komunikat o wymianie oleju wyskakuje po iluś tam dopalaniach.
Jak nie ma DPFa to program nie mierzy ciśnienia. Wężyk niepotrzebny.
A czy problem rozrzedzania oleju ropą dotyczy także DW10C bo słyszałem, że tam problem został rozwiązany?
Olej na bank do wymiany i to na wczoraj!
Nawet jeśli stan poziomu oleju jest taki sam jak wcześniej???
Dotyczy dotyczy ale mniej.
W DW10C jest jeszcze dodatkowa świeca żarowa tuż przed DPFem. Po naszemu dopalacz, po szekspirowskiemu 'fuel vaporizer'. Pompa paliwa podaje przed tą świecę dawki z częstotliwością 4Hz, świeca nagrzana powoduje spalenie tej ropy i podniesienie temperatury spalin. Tylko, że sama świeca to za mało. Ona wspomaga tylko proces dopalania. Dalej sterownik agresywnie zmienia kąt wyprzedzenia, podaje paliwo w suwie wydechu itd. To wszystko wpływa na możliwość rozrzedzenia oleju bo paliwo może spływać po ściankach cylindrów do miski. Ale w DW10C jest z tym znacznie lepiej no bo sterownik ma kilka opcji na podniesienie temperatury spalin. Jeśli ktoś jeździ tylko po mieście mając DW10C to mimo wszystko wciąż powinien uważać i częściej sprawdzać poziom oleju. Jak rośnie to diagnozować.
bukox pamiętaj, że wszystkie DW10C z 2010 mają wadliwy fuel vaporizer objęty biuiletynem forda o wymianie...ale pewnie niewiele ma go wymienionego. Jego wadliwość polega na obniżonej trwałości. Jeśli coś zacznie Ci się dziać z DPFem (nie będzie się dopalał, zatka się) to zacznij diagnostykę właśnie od niego. Używki pasują ze wszystkich DW10C/DW12C, modele po 2012 są praktycznie do końca samochodu. Cześć + wymiana jakieś 300 plnów.
dujek sekundy bym się nad tym nie zastanawiał. 1-2 mm na bagnecie nawet nie zauważysz a już może być kiepsko.
Dotyczy dotyczy ale mniej.
dujek sekundy bym się nad tym nie zastanawiał. 1-2 mm na bagnecie nawet nie zauważysz a już może być kiepsko.
Dzięki za odpowiedź nie ma co ryzykować.
Witam,
Pisze z porblemem do tyczacym DPF, pisalem przy innym watku ale bez odpowiedzi wiec ponawiam pytanie tutaj.
Pojawil sie u mnie blad P244C. Po przeczytaniu wielu watków i sprawdzeniu Forscanem obserwacja temperatury podczas jazdy autostradowej oraz próbie uruchomienia statycznego wypalania, nasuwa sie wniosek. Faktycznie temperatura maksymalna przed filtrem dochodzil do okoo 460C. Wybralem sie wiec do serwisu Forda. Tam po sprawdzeniu mechanik ktory to robil twierdzi ze uszkodzony jest czujnik temperatury z powodu przegryzienia kabelka, z odkladniej jego otuliny zewnetrzenej. Patrzylem na przewody termopary z mechanikiem i zyly przewodzace nie byly przerwane, mechanik twierdzil ze w jednym miejscu byl widoczny metal poprzez uszkodzona izolacje (chociaz ja nie moglem dostrzec to moze izolacja bezposrednia byla nruszona co najwyzej ulamek mm, a moze i nie - ciezo bylo to zauwazyc) jednynie zewnetrzna otulina byla calkowicie przerwana). Z postow na formum blad ten wskazuje raczej na problem ze swieca żarową, ale moze ktos miał podobna usterke. Zapytalem czy sa pewni diagnozy i czy sa w stanie to sprawdzic w inny niz wymiana sposob. Twierdza ze nie sa w stanie sprawdzic poprzez pomiar termopary czy wskazuje wlasciwa temperature a zaproponowanli wymiane.
Czy zna ktos sposob na weryfikacje poprawnosci wskazan tego czujnika temperatury na podstawie jakiegos pomiaru np. opornosci? Jakie sa Wasze opinie na temat tej diganozy?
Mondeo 2010, błąd P244C - dopalacz. Na 99% dopalacz. DW10C z tego okresu wychodziły z wadliwym dopalaczem objętym biuletynem naprawczym Forda ale mało który ma ten element zmieniony.
Zobacz tu:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2620446&postcount=582
Jakoś szczególnie drogo nie jest. 200 zeta + 30 zeta wymiana. Potem dopalanie serwisowe i po problemie. Oczywiście zabezpiecz tą uszkodzoną wiązkę.
latar pewnie pamiętasz, ale ja miałem (i mam) P244C tak samo jak Jasenty i właśnie po wymianie dopalacza na dopalacz a aukcji nie rozwiązał problemu.
radca pamiętam. A jak skończyło się u Ciebie?
Witam,
U mnie w silniku DW10C 2.0 TDCI C-MAX II 2011r luty podniosl sie poziom oleju, ale brak innych obiaw:
- DPF wypala sie na trasie normalnie
- brak bledow
- nie ma falujacych obrotow
- przyspieszenie bez zmian.
Jedyna obiawa jaka zauwazylem to pol roku temu 1x "check engine". Jednak problem zniknal na drugi dzien i takze nie bylo zadnych bledow.
Jeśli podniósł się poziom oleju tzn że dostała się do niego ropa i olej ma marne właściwości smarne. Mogło być tak, że kilka wypalań z rzędu się nie powiodło bo samochód jeździł po mieście albo w krótkie trasy. Potem się udało i stan DPFa wrócił do normy. Check mógł być ostrzeżeniem o zbyt wysokim zasadzeniu filtra. Po przepaleniu znikł.
Olej jednak dawno był do wymiany!
Olej wymienilem odrazu kiedy zauwazylem wysoki stan (1-2 mm powyzej max).
Problem w tym ze nie wiem dokladnie w ktorym momencie zaczal sie podnosic.
Jezdze w odcinkach ok 80 km (miasto+autostrada+droga miedzymiastowa) ok 1 godz drogi jazdy ciaglej wiec DPF ma szanse sie wypalic.
Musi byc jakas przyczyna tylko ciezko stwierdzic czy wina jest sam
- filtr (mechanik stwierdzil ze nie ma duzej ilosci sadzy)
- swieca dopalajaca
- czy jeszcze cos innego.
slawek-kali 01-09-2016, 16:59 W silnikach dw10c olej sie nie podnosi, cykl wypalania dpf jest wspomagany wlasnie swieca dopalajaca.
U mnie tez wymieniałem świecę dopalającą ale tak jak napisał slawek-kali nie miałem oleju ponad stan a dpf nie wypalał się do końca przez jakieś 3 tygodnie od czasu pojawienia się błędu, który pojawiał się właśnie przez awarię świecy, po wymianie dpf wypalał się trochę cześciej aż do normalnego stanu, silnik oczywiście DW10C
No walsnie u mnie olej podniosl sie. A jest silnik DW10C i brak bledow.
Nawet nie bylo (jak narazie) komunikatu o wymianie oleju.
Nie znalazlem na forum innej przyczyny podnoszenia sie oleju przez rope jak problem z DPF.
Wtryski raczej tez nie bo silnik pracuje rowno.
slawek-kali 01-09-2016, 17:41 Ale to w silnikach przedliftem. Byc moze heko cos dopisze.
slawek-kali absolutnie nie masz racji! W DW10C świeca tylko wspomaga dopalanie. Sterownik wciąż zmienia kąty wyprzedzenia, zmienia dawki a nawet podaje w suwie wydechu. Ryzyko podniesienia się poziomu oleju jest znacznie mniejsze niż w DW10 ale wciąż istnieje.
Jeśli świeca jest uszkodzona to może zdarzyć się, że próby dopalenia się nie powiodą. Bez świecy PCM jest w stanie osiągnąć ~500C podczas normalnej jazdy.
W silnikach dw10c olej sie nie podnosi, cykl wypalania dpf jest wspomagany wlasnie swieca dopalajaca.
niestety, tu się mylisz...częściowo :)
poza głównym dotryskiem paliwa dyszą po przez świecę, są procedury wstępne podgrzewania kata itp. dlatego w dw10c poziom oleju może się podnosić :(
slawek-kali 01-09-2016, 17:48 Dlatego zaprosilem heko :) Nie siedze w tym, wiec lepiej wysluchac kogos z wiedza.
woro_woro 01-09-2016, 17:50 Panowie, a czym spowodowana jest charakterystyczna zmiana dźwięku z tłumika, opóźniona reakcja na pedał przyspieszenia, delikatne poszarpywanie podczas jazdy na biegu jałowym? Wszystkie te objawy mam podczas cyklu wypalania DPF.
slawek-kali 01-09-2016, 17:52 No wlasnie wypalaniem, taki dudniacy basowy dzwiek moze sie pojawic :)
woro_woro
Sterownik wciąż zmienia kąty wyprzedzenia, zmienia dawki a nawet podaje w suwie wydechu.
stingerA6 01-09-2016, 17:54 Typowy dzwięk wypalania się dpf niczym uszkodzonego tłumnika to standardowy i prawidłowy objaw
Powiem szczerze, że ja mając DW10C po przejechaniu 12 tys. km tylko 3 razy zauważyłem dopalanie. Zawsze w tych samych okolicznościach czyli stojąc na jałowym i widząc wyższe zużycie chwilowe. Nie zauważyłem innych objawów typu basowy dźwięk, wentylator na maks. obrotach (może z powodu lata i klimy na max), stuki itp. Raz to aż wysiadłem z auta i jedyne co zaobserwowałem to "pierdzenie" z rury wydechowej. Niestety mój sterownik nie wywala żadnych pid-ów odnośnie zapchania dpf więc pozostaje mi jedynie obserwowanie tego spalania na jałowym.
Jeśli świeca jest uszkodzona to może zdarzyć się, że próby dopalenia się nie powiodą. Bez świecy PCM jest w stanie osiągnąć ~500C podczas normalnej jazdy.
Moze wlasnie to moj przypadek. DPF sie (czesciowo)wypala bo jest czesto w trasie ale przez uszkodzona swiece podnoszenie temepratury spalin jest tylko przez zmiane dawki paliwa.
Jak PCM wykrywa uszkodzenie swiecy dopalajacej? Zamkniety obwod? Czy jest tam jakis sterownik dodatkowy?
woro_woro 01-09-2016, 19:08 No wlasnie wypalaniem
Dzięki, liczyłem jednak na pełniejszą odpowiedź, coś w stylu kolegi latar
slawek-kali 01-09-2016, 19:16 Wszystkie objawy to cykla wypalania DPF, wieksze obciazenie silnika, wyzsza temp. spalin i stad taka reakcja samochodu. W trasie nie do wyczucia ;)
latar chiałbym potwierdzić, że w moim przypadku, Twoja porada dotycząca wymiany świecy pomogła jednak i u mnie. Wymieniłem dwa dni temu akumulator. Teraz mimo, że temperatura dalej w okolicy 500 stopni podczas dopalania, to jednak dopala :)
Chyba wszystkie DW10C z roczników '10, '11 i częściowo '12 mają*wadliwą świecę. tedi_k albo SRS linkowali notę serwisową Forda na ten temat. Rozwiązanie to wymiana na używkę z nowszego modelu, te mają*być do "końca".
Kilka stron wcześniej podawałem kontakt do użytkownika na allegro sprzedającego takie świece po 200plnów.
Chyba wszystkie DW10C z roczników '10, '11 i częściowo '12 mają*wadliwą świecę. tedi_k albo SRS linkowali notę serwisową Forda na ten temat. Rozwiązanie to wymiana na używkę z nowszego modelu, te mają*być do "końca".
Kilka stron wcześniej podawałem kontakt do użytkownika na allegro sprzedającego takie świece po 200plnów.
Jak rozpoznac która się posiada?
Witajcie,
może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
Czy można wymienić sama świecę: http://ewcar.pl/pl/p/Swieca-zarowa-ukladu-wydechowego-FORD-1892119/14389574 czy trzeba wymienić komplet: http://allegro.pl/swieca-dopalajaca-dpf-c-max-s-max-2-0-tdci-euro-5-i6107679528.html ?
pozdr
cerkos
Można wymienić samą świecę - widać jednak wyraźnie na obrazkach, że trzeba będzie jakoś podłączyć przewód świecy do wtyczki wiązki. Płynie tam "trochę" prądu, więc nie jest to takie całkiem trywialne...
Wymienile jak doradził Latar, wykasowalem blad i nie uruchamialem nawet wypalania serwisowego, tylko postanowilem sie przejechac podgladajac sobie temperature Forscanem. Zanim zdazylem dojechac na obwodnice dopalanie uruchomilo sie samo, a na obwodnicy po krotkiej chwili jeszcze raz, potem pognalem auto jeszcze ze 20 minut i dopalania juz nie bylo, roznica cisnienia na DPF podczas obciazenia przy przyspiesznianiu po 3 tys obr. osiagala maksymalnie do 9-10 kPa, czyli wyglada ze sie wypalil i dziala , chociaz uzywana dysz aze siweca wygalala gorzej od mojej wykreconej, tzn. bardizej ardzewiala z zewnatrz i bardziej zabrudzona sadza w srodku. Ale działa wiec dziekuje za pomoc i cenna rade!
A ja mam pytanie.
Po czym poznac ze DPF sie wypala. W aplikacji FORSan Lite nie widze temperatury tylko DPF_LOAD, DPF_SOOT_LD oraz DP_DPF ?
W tym momencie mam:
DPF_LOAD= 31%,
DPF_SOOT_LD= 48%
DP_DPF= 0 na postoju przy wlaczonym silniku.
Po czym bedzie widac, ze DPF sie wypala oraz czy ktos moze oszacowac za jaki mniej wiecej czas sie to zacznie analizujac DPF_LOAD i DPF_SOOT_LD podane powyzej.
Zainstalowalem rowniez aplikacje Torque ale nie zczytuje mi wogole wartosci z DPFa (DPFPres, DPFTemp).
Parametry DPF_LOAD i DPF_SOOT_LD są względne. Ich przyrost zależy od samochodu, tego gdzie jeździ i w jaki sposób, no i od stanu filtra. Powiem, że za 50 i może to być taką samą prawdą jak to, że za 500km.
Ale możesz podglądać temperatury w wydechu. CATEMP11 i CATEMP12 albo EGT. W sumie najprościej chyba EGT (Exhaust Gas Temperature). Jeśli podczas normalnej jazdy podskoczy do ~600C to znaczy, że cykl wypalania właśnie trwa. Normalnej czyli nie 210km/h bo wtedy EGT z natury będzie się kręcić w tych okolicach i filtr może ulec "samooczyszczeniu".
Dopalanie zwykle się rozpoczyna kiedy DPF_LOAD przekroczy 80%. Ale niekoniecznie od razu. Muszą zostać spełnione jakieś tam warunki, które ocenia PCM. I tylko Ford wie jak soft to liczy.
W DW10C można dołożyć sobie kontrolkę dopalania:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=190754
W Torque mam Exhaust gas temperature Bank 1 Sensor od 1 do 4 oraz Bank 2 Sensor od 1 do 4. To ktory wybrac ? ;o)
Witam wszystkich, mam esiaka prawie rok i rozpoznaje prawie każde wypalanie.Czytając forum zdziwiłem się jak duże przeloty mają niektórzy między wypalaniami dpfu.Jeżdżąc w większości po mieście mój wypala się co 200-300km, zaciekawiony tym procesem podglądam go przez forscan lite na telefonie.Moje zdziwienie budzi fakt który zdarza się czasami, a mianowicie podczas zapełniania filtra procent po procencie czasami następuje drastyczny skok, powiedzmy z 35 na 54% i dalej już normalnie po 1%.Proszę o wyjaśnienie czy coś się psuje.Auto ma 100tyś przebiegu, użytkowane normalnie miasto, trasa, wakacje gdzieś dalej.Liczyłem że to wypalanie to rzadziej będzie, a tu wczoraj wracałem z nad morza z rodzinką 600 w jedną stronę i 2 razy wypalał.Zawsze myślałem że jazda w trasie wydłuża odstępy między wypalaniem a tu lipa, nie ważne czy leciałem krajowa 7 z prędkością 90-120 czy wracałem A1 130-150 km/h prędkość zapełniania była prawie identyczna. Cztery zapełnienia które wypadły podczas tej trasy 2 były z w/w przeskokiem procentowym.Podglądałem inne parametry, temp ponad 600, zaczyna wypala przy 82% a kończy na 24%Błędów brak wszystko hula, czy tak ma być? Przepraszam za taki wywód i pozdrawiam
juri2069 18-09-2016, 17:31 Nic nie wydłuża , a jeśli wydłuża to nie wielu osobom, jak widać z wielu wielu wpisów Smaxa i Mondeo.
Widzisz , gdybyś nie śledził zapełnienia podczas jazdy tylko patrzył na drogę to byś był bezpieczniejszym kierowcą , a do tego nie miałbyś teraz rozkminy:)
Mi też tak wypala i jest w porzo . Niektórym nawet wypala co 150 km , a niektórym co 800.
Dobrze ( % ) rozpoczyna się wypalać i dobrze kończy :) Resztą się nie przejmuj
Jeżeli za każdym razem wypala się co 150-200km to ja jednak przyjrzałbym się tematowi. Zwłaszcza jeżeli ktoś olej wymienia co 15kkmów.
Są to podobne wartości 200-300, olej kontroluje raz w tygodniu od wymiany nic nie przybywa pół stanu cały czas, przez to że kontroluje wypalania nie zdarza mi się przerywać tego procesu tylko zawsze do końca i parę kilometrów dłużej żeby wszystko wystygło pod autem zanim zaparkuje w garażu.Najbardziej jestem ciekawy tych przeskoków % np o 15, nie jest to liniowe zapełnianie tylko zdarza się czasami takie coś, no ale skoro wszyscy jeżdżą to ja też.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
W każdym silniku oleju powinno ubywać. A jeśli nie ubywa to coś*go rozrzedza. DW10/DW10C mało "biorą" więc jeśli od wymiany do wymiany na miarce nie przybywa to dobry olej syntetyczny powinien poradzić sobie z paliwem, które w nim pływa. W tym sensie, że taka ilość mało znacząco wpłynienie na jego właściwości smarne.
U mnie też tak zkacze. Zwłaszcza DPF_LOAD. DPF_SOOT_LD bardziej płynnie się podnosi.
przez to że kontroluje wypalania nie zdarza mi się przerywać tego procesu tylko zawsze do końca i parę kilometrów dłużej żeby wszystko wystygło pod autem zanim zaparkuje w garażu.
Słusznie robisz z punktu widzenia "dbania o samochód". A jak się to ma do ekologi do której DPFy zostały stworzone? Ile kilometrów przeciętnie się tak przejeżdża? 10-15 extra? Niby niewiele ale DPF i inne eco-wsady w dieslach nie filtrują w 100%. Ile eko-zysku się w ten sposób traci?
To takie pytanie retoryczne bo nikt oprócz inżynierów siedzących w R&D DPFów tego nie wie. MaXyM kiedyś linkował w tym wątku świetny dokument na temat tego co puszcza a co łapie DPF, tego w jaki sposób paliwo spala się w nowoczesnych dieslach z common-railem. Wychodziło, że najwiekszą zaletą DPFów i softu ich obsługującego jest to, że w ruchu miejskim łapią a soft stara się syf wydalić za miastem w trasie. Czyli przesuwa syf z miejsc gdzie najczęściej się przebywa tam gdzie ludzi jest mniej.
To chyba nie bylem ja, kto linkowal ten artykul. Ja linkowalem o tym, jakiej wielkosci czasteczki sadzy lapie DPF i czemu sa one wyjatkowo niebezpieczne dla zdrowia w zwiazku z czym dlaczego lepsze sa czastki wywalane przez dpf w procesie wypalania.
Natomiast jesli juz rozmawiamy o czestosci wypalania to mam podobnie jak @82bob (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=291729) . Wypala mi sie regularnie co 200km. Ostatnio mialem przypadek ze wypalil mi sie po 270km i juz sie cieszylem kiedy nastepne wypalanie przyszlo po 135km. A wiec srednia znowu 200 ;). I mam tak juz od ok 2.5 roku (ok 60 tys km)
Mysle ze w najblizszym czasie, jak bee wymienial rozrzad to wrzuce temat w serwisie. Ale oprocz tego, ze chcialbym miec "lepiej" to mnie jakos temat nie drazni. Inna sprawa ze u mnie DPF_LOAD stoi na 50% (ostatnio widzialem 51%) bez wzgledu na to ile wskazuje DPF_SOOT_LD. A ten wskazuje ksiazkowo: 24-82%.
I tu pytanie czego wskaznikiem jest DPF_LOAD? Czy nie jest przypadkiem wskazania calkowitego zuzycia filtra DPF? Ktos kiedys wspomnial ze w filtrze zostaja popioly mimo procesu wypalania i filtr sie stopniowo zapelnia.
No chyba ze mam cos nie tak, szczegolnie ze piszesz iz u Ciebie DPF_LOAD skacze a u mnie stoi w miejscu.
Nie wiem właśnie. Opis z Forscana jest dla mnie niezrozumiały. Może tedi_k pomoże i wyjaśni czym różnią się PIDy DPF_LOAD i DPF_SOOT_LD?
Intencyjnie różnica jest istotna:
DPF_LOAD - aktualne zapełnienie DPF popiołem (czyli trwała utrata pojemności filtra);
DPF_SOOT_LD - aktualne zapełnienie DPF sadzą.
Zawsze myślałem że popiół to efekt spalania sadzy tak tłumaczą producenci dpf, że wyłapuje sądzę ze spalin i wypala ją w wysokiej temperaturze i powstaje popiół który zostaje w filtrze.Rozumując tym tokiem to przed samym wypalaniem np dziś jak sprawdzałem to popiołu miałem 81% a sadzy 52% sadza się wypala a popiół?wsypuje się z filtra, bo podobno się nie utylizuje przy tych 600 stopniach jak sadza.
Intencyjnie różnica jest istotna:
DPF_LOAD - aktualne zapełnienie DPF sadzą;
DPF_SOOT_LD - aktualne zapełnienie DPF popiołem (czyli trwała utrata pojemności filtra).
A nie na odwrot? Soot z ang to wlasnie sadza.
A popiol... ashes to ashes... ;)
Co by potwierdzalo moja teorie ze filtr mam zapchany "nieodwracalnie" w 50% i dlatego ten wskaznik sie nie rusza (choc latar twierdzil ze u niego sie DPF_LOAD zmienia). I pewnie dlatego u mnie wypala co 200km a nie 400 na przyklad.
Pasowałoby na odwrót.
A czy w takim razie możliwe jest zmniejszenie DPF_LOAD? Tzn wskazania DPF_LOAD w Forscanie zmniejszają się wraz z wypalaniem. Tylko jak? Popiół się też dopalala? Wydmuc***e (Edit: dmuchać, eh ta forumowa autokorekta)?
A nie na odwrot? ....
Sorry, myślałem o czym innym i się mi poprzestawiało. Już poprawiłem u góry.
Pasowałoby na odwrót.
A czy w takim razie możliwe jest zmniejszenie DPF_LOAD? Tzn wskazania DPF_LOAD w Forscanie zmniejszają się wraz z wypalaniem. Tylko jak? Popiół się też dopalala? Wydmuc***e (Edit: dmuchać, eh ta forumowa autokorekta)?
Przylaczam sie do pytania.
A to nie ty latar plukales ostatnio DPF? Chyba ze to byl ktos inny.
woro_woro 20-09-2016, 08:04 Rozumiem że taka procedura usuwa popioły z filtra
https://m.youtube.com/watch?v=020MdntTw34
MaXyM
Miałem zalanego DPFa olejem. Dopalał mi się co 80-100km spokojnej jazdy. Oddałem do płukania właśnie w tej chemii od LM (@woro_woro). Trochę pomogło. Teraz dopala się co 200-300km ale gościowi, który mi to robił skończyły się te środki w trakcie. Najpierw zaczął od mycia nimi katalizatora i brakło na DPFa. W poniedziałek jadę na poprawkę.
ridcully76 20-09-2016, 09:17 Panowie jak już chcecie temat studiować ;) to podrzucę wam trochę materiału.
Jakiś czas temu sprawdzałem z ciekawości przez kilkanaście dni stan tych parametrów codziennie.
W kolumnach kolejno:
DPF_LOAD - DPF_SOOT - przejechany odcinek od ostatniego pomiaru
75% - 71% - wyjściowy pomiar
32% - 27% - 120 km
35% - 33% - 69 km
48% - 48% - 185 km
52% - 60% - 137 km
30% - 25% - 201 km
39% - 37% - 133 km
59% - 64% - 302 km
54% - 70% - 75 km
65% - 74% - 60 km
75% - 79% - 63 km
31% - 29% - 64 km
57% - 56% - 317 km
36% - 34% - 319 km
więc u mnie idą prawie równo, i tam w jednym miejscu nie ma błędu, rzeczywiście LOAD spadł w pewnym momencie.
Wysłane z mojego XT1068
MaXyM
Miałem zalanego DPFa olejem. Dopalał mi się co 80-100km spokojnej jazdy. Oddałem do płukania właśnie w tej chemii od LM (@woro_woro). Trochę pomogło. Teraz dopala się co 200-300km ale gościowi, który mi to robił skończyły się te środki w trakcie. Najpierw zaczął od mycia nimi katalizatora i brakło na DPFa. W poniedziałek jadę na poprawkę.
Jaki koszt tego ?
elvis52 350 plnów zapłaciłem.
czy po plukaniu trzeba przeprowadzic jakas procedure (kalibracji, wypalanie statyczne etc)? Jaki miales DPF_LOAD przed i po plukaniu?
Dokładnie nie pamiętam ale DPF_LOAD to jak zwykle od 20 do 80 się kręcił. Po płukaniu to samo ale dopalanie startowało rzadziej. Nie robiłem żadnych kalibracji ani wypalania statycznego. A czy powinno się zrobić to nie wiem. Wypalanie statyczne to raczej nie, no bo co wypalać. Najwyżej to wyzerowanie/kalibracja nastaw.
Wczoraj wiedzac, ze zbliza sie wypalanie (resetuje dzienny licznik jak zaczyna wypalac) zarejestrowalem dane z wypalania i na ich podstawie wykonalem graf. Ten ladnie prezentuje zmiane temp przed i po filtrze DPF. W tym czasie jechalem obwodnica z predkoscia ok 110km, z ktorej zjechalem w koncowej fazie wypalania.
Przy okazji widac, ze i u mnie DPF_LOAD sie waha miedzy 50% a 80% i wyglada na to, ze to on zainicjowal wypalanie. Po wypalaniu DPF_LOAD spadl do 49 aby za chwile powrocic na 53 (mozliwe, ze blad pomiaru zwiazany ze spadkiem temp). W tym czasie DPF_SOOT_LD spadl do 25.
Spekuluje, ze przy nowym/czystym filtrze, oba wskazniki sie zmieniaja podobnie w szerokim zakresie a wypalanie sie zaczyna kdy jeden z nich osiagnie ok 80%. U mnie min wartosc DPF_LOAD to 50% co by potwierdzalo czesciowe zapelnienie filtra i czestsze wypalania.
Wczoraj na szybko popatrzylem na ceny czyszczenia filtrow w cz. Chyba ich poj... ceny sie wahaja w okolicach 7000-9000Kc kiedy za 12000 mam nowy (Bosal)... No wlasnie.. 12tis Kc, czyli ok 1800PLN to chyba nie taka zawrotna kwota. Czy jednak lepiej wyciac chwasta? ;)
A jeszcze pomyslalem, moze to pomiar szwankuje a nie filtr jest zapelniony? Bo w sumie od 2.5 roku czestotliwosc wypalania jest taka sama a to znaczy ze sie nie pogarsza wiec sie filtr bardziej nie zapycha.
Wiem ze sie mierzy cisnienie roznicowe. Ale czy sa osobne pomiary (i czym) poziomu sadzy i popiolu?
http://i.imgur.com/DS14mrNm.png (http://i.imgur.com/DS14mrN.png)
U mnie dpf load po wypaleniu spada do 20% a rośnie do 80 i wypala się średnio co 300km
Mad(S-)Max 06-10-2016, 20:24 Witam wszystkich. Jakiś czas temu zauważyłem ze w moim S-maxie dopalanie zaczelo inicjowac się nagle znacznie częściej niz przez minone trzy lata eksploatacji tj 600-700 km na 150-180km. Zaniepokojony faktem zrobilem diagnostykę kolega ma taki komp delphi wykazal trzy błędy sondy lambda nie pamietam kodow ale jeden to błąd grzani lub nagrzania sondy drogi zwarcie sondy do masy a trzeci cos tam Sonda wymieniona ta z dluzszym kabelkiem. Komputer nie wykazuje juz błędów. Ale... 170 km i dopala potem znowu i jeszcze raz no i dzisiaj na convers małżonka alarmuje mnie przez tel. że awaria silnika sie wyświetla. Ale nie kontrolka check-engine nad wyswietlaczem tylko żółte kółko z liderką i w środku. Po wyłączeniu auta i pozostawieniu kontrolka znika przy ponownym uruchomieniu. Cala sytuacja powstaje podvzas inicjowania dopalania dpf, wyczaiłem ze rozpoczyna dopalanie ale po ok 10-15 sec przerywa i wyswietla te awarie silnika. Pytanie czy to już kres mojego dpf-a czy inna przyczyna? Nadmienię że przejechalem spokojnie przez miasto do TuneForce (Poznań) na diagnostykę i nic nie wykazalo a i awaria nie wyskoczyla co jest?
Gdzie znajdę pidy dpf load i dpf soot ? W moim forscanie nigdzie tego nie widzę
elvis52 te PIDy pochodzą z PCMa ale są tylko w DW10C/DW12C. W DW10 (przedlift) ich nie ma.
To ciekawe bo ja mam DW10C i też ich nie mam. Podobno sterownik Delphi ich nie wypluwa ale może być to kwestia aktualizacji softu.
A da się jakoś inaczej sprawdzić dpf poza dystansem przebytym od ostatniego wypalania ?
To ciekawe bo ja mam DW10C i też ich nie mam. Podobno sterownik Delphi ich nie wypluwa ale może być to kwestia aktualizacji softu.
Wypluwa, bo jest tu wielu posiadaczy DW10C ktorzy te PIDy moga monitorowac (wlacznie ze mna). Wiec moze faktycznie kwestia wer modulu lub wer softu
Lord Alien 08-10-2016, 11:20 Bawicie się z tym DPF'em
Rachu ciachu i po sprawie a przy okazji to same z Eger'em
slawek-kali 08-10-2016, 11:21 Pytanie po co? One sa naprawde trwale, u mnie 265kkm i oba urzadzenia w pelni sprawne.
Mój ostatnio wypalał sie przy dystansie 555km - samo miasto.
Więc chyba źle nie jest - przelot auta aktualnie 205K
Pytanie o wartość NORFARD czasem mam 2 czasem 3, ktoś już rozgryzł co to oznacza?
http://i.imgur.com/nPpOR0w.jpg
Lord Alien 09-10-2016, 12:49 według mnie po to aby nie było problemów
+ otwarty układ- parę punktów do momentu obrotowego
slawek-kali 09-10-2016, 13:07 Ale lada chwila problemy beda, jak wejda przepisy unijne..
cedzyk74 09-10-2016, 19:06 bu ha ha
Czy naprawde trzeba sie uciekac do przepisow i kar zeby zatrzymac proceder usuwania DPF? No widoczne na glupiego Polaka to tylko bat dziala. Bo tak dziezko zrozumiec jak szkodliwe sa spaliny z nowoczesnych silnikow...
Czy naprawdę ciężko zrozumieć że montowano w moim motorze dpf ja również bez niego ?
Bump: Skoro takie szkodliwe to czemu nie do wszystkich montowali ?
cedzyk74 11-10-2016, 14:09 wystarczy powonchać ile syfu wylatuje podczas dopalania dpf a jak kochacie tak przyrodę (i słusznie ) to trzeba kupić hybrydę a nie największego truciciela ON
Bump: odnośnie spalin z nowoczesnych silników to coś nie kumam coś jeazcze tam dolewasz że masz bardziej szkodliwe spaliny od starszych silników
Czyli sugerujesz, że całe to EURO5 to bzdura pod względem ekologii a DPF niczego nie filtruje? To co powiesz na EURO6 i benzyniaki z GPF?
cedzyk74 11-10-2016, 14:50 ja mam euro4 z dpf wcześniej miałem starego sharana i też euro4
Bump: zarabianie pieniędzy na naiwnych
...a wczesniej diesle jezdzily w ogole bez filtrow i tez bylo git.
Tylko, ze jest znaczna roznica miedzy szkodliwoscia starych silnikow ktore tylko smierdzialy a nowoczesnych.
odnośnie spalin z nowoczesnych silników to coś nie kumamNo niestety, to widac ze nie kumasz. Mozna tez sie douczyc troche o szkodliwosci tego co wylatuje z wydechu przy normalnej pracy silnika oraz podczas wypalania
Info mozna znalezc na tym forum albo w necie. A nie powtarzac w kolo te same brednie.
cedzyk74 11-10-2016, 16:36 proces spalania wsilniku jest zawsze taki sam w naszym przypadku olej i powietrze w starych dieslach identycznie więc to samo wylatuje z rury no chyba że masz cudowny dpf.Jestem pewien że jak to ****o Ci się spierdoli to go odrazu wytniesz -twój szczyt hipokryzji.Wiesz dlaczego na forum ten temat jest tak długi ,odpowiem Ci bo kaźdy ma lub będzie miał z tym problem
Nie mow mi co zrobie bo tego wiedziec nie mozesz. Umowmy sie, ze nazwiesz mnie hipokryta dopiero jak sie pochwale wycieciem, OK?
A akurat DPF do Forda nie jest taki drogi zeby nie mozna go bylo raz na 200+ tisi (w tym gorszym przypadku) wymienic.
No i powtarzam ci, bo brniesz bezmyslnie: proces spalania w starych i nowych silnikach nie jest taki sam. Moglbym ci napisac czym sie rozni ale po pierwsze jak bedziesz chcial to znajdziesz odpowiednia informacje a po drugie wypada na to, ze i tak wiesz swoje. Mnie to wlasciwie ryba bo to ty sie tu osmieszasz. Nie tyle niewiedza (bo do tej ma kazdy prawo) ale tym, ze sie uparles tej wiedzy nie przyswoic.
Poza tym nikt nie twierdzi ze DPF jest bezproblemowy. Gorzej jak ktos za jedyne rozwiazanie widzi wyciecie i to nie wiedzac (nie chcac przyjac do wiadomosci) do czego DPF tak naprawde sluzy. To jest po prostu szczyt ignorancji i tyle.
To jest takie typowe cwaniactwo niestety. Słyszałem, że może być z czymś problem to ciach - wytnę - a co mi tam - profilaktycznie. A to, że z rury leci sadza to nie mój problem. Ci z tyłu i ci na chodniku będą to wdychać. No ale ja przecież nie będę więc co mnie to obchodzi.
cedzyk74 11-10-2016, 17:47 skoro dla Ciebie dpf jest niedrogi to faktycznie temat uważam za nieistotny i nie wiem po co się ktokolwiek nad tym tyle rozwodzi.Pomimo różnicy zdań życzę Ci miłego dnia.
Bump: bukox z rury to może tobie leci i zrozum że te silniki wychodziły z dpf i bez(ten sam silnik)wbij to sobie do głowy
Bump: bukox wbij se do głowy że te same silniki wychodziły z dpf i bez tego ****a a dymi to się chyba tobie
I co z tego, że wychodziły z DPF i bez niego. To efekt normy EURO. W DPF sadza jest wypalana a bez DPF leci na zewnątrz. Zgodnie z Twoją teorią montowanie katalizatorów także jest bez sensu i jest naciąganiem klienta skoro kiedyś samochody go nie miały.
cedzyk74 11-10-2016, 18:24 jeśli w twoim aucie z dpf będzie nieszczelność intercoolera to również będzie kopcił , czy widziłeś rozcięty dpf?Sprawny silnik diesel nie kopci czy ma dpf czy nie.więc o jakiej sadzy ty mówisz.Czy z silników benzynowych leci sadza a już tam wywęszyli interes i montują to cudo.dpf jes tak skonstruowany że zazwyczj najlepsze warunki do wypalenia ma na trasie poza miastem i tam w 10 minut wypalasz i pozostawiasz cały zgromadzony syf przez jakieś 300 km który gromadził się w twoim filtrze-naprawde ekologia
Czyli wg Ciebie sadzy i innych cząstek stałych nie ma i nigdy nie było a DPF jest tylko po to by się zepsuł i trzeba było płacić za jego naprawę/wymianę. A dopalanie wg tego co napisałeś powyżej polega na wyrzuceniu wszystkiego czym został zapełniony. Przekonałeś mnie :)
cedzyk74 11-10-2016, 19:28 idę napalić węglem w domku bo chłodno:one:
Według mnie różnica nie jest aż taka duża żeby ciąć.
Cięcie ~ tysiaka bez faktury. Nowy filtr do DW10C/DW12C 1800-2300 z faktura.
DPF to nie pielucha w którą walisz a potem wyrzucasz gdzie Ci wygodnie. Tu nie chodzi tylko o nabijanie kabzy koncernom ale o to aby dążyć do czystego środowiska. Na dywan sobie nie sracie bo po ****ie chodzic nie chcecie przecież. Z DPFem podobnie jak z jaraniem fajek. Wiesz, że bez szkodzi ale jak nie ogarniasz jak bardzo (no bo przecież nie widać) to olać.
Było o tym już kilka razy w tym wątku dlaczego nie warto usuwać. Silnikowi byłoby lepiej bez niego ale to nie w tym rzecz. Trzeba się*cofnąć ze 40 stron.
Martinowo 11-10-2016, 20:37 jeśli w twoim aucie z dpf będzie nieszczelność intercoolera to również będzie kopcił , czy widziłeś rozcięty dpf?Sprawny silnik diesel nie kopci czy ma dpf czy nie.więc o jakiej sadzy ty mówisz.Czy z silników benzynowych leci sadza a już tam wywęszyli interes i montują to cudo.dpf jes tak skonstruowany że zazwyczj najlepsze warunki do wypalenia ma na trasie poza miastem i tam w 10 minut wypalasz i pozostawiasz cały zgromadzony syf przez jakieś 300 km który gromadził się w twoim filtrze-naprawde ekologia
W tym poscie dales popis swojej wiedzy na temat dpfa.
Przestan czytac motoonet. :)
Dokladnie. Pomijajac fakt ze z tym wypalaniem poza miastem mocno @cedzyk74 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=222775) przestrzeliles, przyklad o silnikach benzynowych powinien spowodowac ze ci zacznie cos "switac".
Uczyli cie w szkole ze istnieja czastki tak male ze ich nie widac? Bingo! chodzi o wlasnie tak male czastki. Zaden czarny dym z rury wydechowej. Takie czastki powstaja w nowoczesnych silnikach, tak diesla jak i benzynowych.
Co wiecej sa bardziej szkodliwe dla zdrowia czlowieka (a nie dla jakiejs amazonskiej dzungli) niz czarny dym ze starych autobusow.
Dochodzi wreszcie?
No ale po co czytac, uczyc sie, zyskac wiedze... lepiej sie uczepic jakiejs bzurnej teorii wykrzykiwanej przez zwolennikow teorii spiskowych uciskanych samochodowym lobby
woro_woro 12-10-2016, 07:53 zazwyczj najlepsze warunki do wypalenia ma na trasie poza miastem i tam w 10 minut wypalasz i pozostawiasz cały zgromadzony syf przez jakieś 300 km który gromadził się w twoim filtrze-naprawde ekologia
Gwoli ścisłości, nie ma to nic wspólnego z ekologią, nie ekologii to ma służyć, ale ludziom żyjącym w aglomeracjach. Tu chyba się zgadzamy? Kosztem zwiększonego zużycia paliwa wypala cząstki stałe (tworzące smog) przez co i tak summa summarum takie auto emituje mniej cząstek stałych od takiego samego diesela (Twojego) z wywalonym filtrem.
A co do sadzy w benzynówkach, obejrzyj sobie końcówki tłumików w ecoboostach.
Wracajac do sprawy z rozrzedzonym olejem przez rope. Na silniku DW10C.
Mechanik zrobil statyczne wypalanie DPF.
Filtr sie oczysci/wypalil (DPF_LOAD na poziomie 30-50% ciezko stwierdzic bo sprawdzalem po zrobieniu kilkudziesieciu km)
(cinienie roznicowe na filtrze 0.0 na biegu jalowym).
brak innych bledow.
Wymieniony olej dalej sie podnosi. Zmiana poziomu widoczna po 1000 km.
Właśnie. Co zrobić jeśli w DW10C przybywa oleju z powodu DPF?
Adamo169 19-10-2016, 10:58 Witam ponownie jestem po odczycie błędów za pomocą ForScan. Moje błędy to P2463, P242F,P244B. Mój dpf jest zatkany sadzą próbowałem zrobić wypalanie forscanem w trybie serwisowym procedura ruszyła ale od początku silnik pracował na biegu jałowym nic się nie działo procedura doszła do 98% i błąd. Czyżby było coś uszkodzone że nie wkręcił się na obroty ??
diagnostyka parametrów mogłaby dać odpowiedź
np. ciśnienie na dpf
Adamo169 19-10-2016, 17:50 Dodaje foto z odczytem danych Dzięki Heko :wink: za rozmowę telefoniczną. Z tego co podpowiedział Heko nie mogę przeprowadzić serwisowego wypalania DPF bo mam błędne wskazania z czujnika temperatury katalizatora. może ktoś coś więcej naświetlić. Dziś postaram wejść pod auto żeby zobaczyć czy nic się nie odczepiło czy nie urwało.
Adamo169 22-10-2016, 15:06 Witam dziś udało mi się wjechać na podnośnik i rozebrać podłogę posprawdzałem wtyczki od czujników jedna przy DPF nic nie urwane wszystko prawidłowo podpięte również przewody gumowe od podciśnienia następną wtyczkę sprawdziłem odchodzącą od katalizatora też wszystko na miejscu moim oczom ukazał się wiszący przewód od czujnika podciśnienia DPF zamontowałem go ponownie i mocno skręciłem opaskę. Nigdzie nie widziałem układu świecy dopalania nie zdawałem sobie sprawy że jest tam tak ciasno. Ponowne podłączenie do komputera z myślą ze może wężyk był przyczyną niestety nic to nie dało ponownie usterka silnika wychodzi
nie masz świecy dopalania, bo to silnik przedliftowy
teraz pokasuj błedy, zrób regenerację wymuszoną i powinno działać
slawek-kali 22-10-2016, 15:14 Z duza doza prawdopodobienstwa mazs do wymiany czujnik.. nr. czesci 3M5A-5L200-AB
Adamo169 22-10-2016, 15:19 teraz pokasuj błedy, zrób regenerację wymuszoną i powinno działać
Heko próbowałem wykasować błędy ale bez efektu. Procedura wypalania rusza ale silnik pracuje na biegu jałowym nic po za tym się nie dzieje czy wskazania sa dobre z forscan??
slawek-kali 22-10-2016, 15:27 dzikuje za pominiecie postu, napisz czy pomoglo jak wymienisz czujnik ;)
Adamo169 22-10-2016, 15:44 dzikuje za pominiecie postu, napisz czy pomoglo jak wymienisz czujnik ;)
Wybacz ale odpisałem na jedną odpowiedź czemu przypuszczasz że czujnik fakt wężyk z jednego spadł mimo wpięcia go na miejsce nic nie daje
Adamo169 24-10-2016, 08:06 Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy czujnik temperatury katalizatora dobrze u mnie wskazuje. Prosił bym kogoś żeby zrobił pomiar u siebie i ewentualnie wrzucił foto podglądowe. Wydaje mi się -40 bardzo podejrzane nie mogę wprowadzić auta w wypalanie serwisowe DPF
U mnie na forscanie zawsze zaczyna od 100 stopni dopiero jak chwile pochodzi to idzie w górę i tak trzyma 200-300
Adamo169 24-10-2016, 08:55 [QUOTE=82bob;2680565]U mnie na forscanie zawsze zaczyna od 100 stopni dopiero jak chwile pochodzi to idzie w górę i tak trzyma 200-300
Czy był byś w stanie wrzucić foto z odczytu z takimi co u mnie na foto będę miał porównanie
Ja sprawdzam na telefonie ma wersje lite i po włączeniu na zimny silniku jest wartość 100 stopni do dopiero w trakcie jazdy rośnie. , z tego co pamiętam to czujnik temp jest w sondzie lambda więc cała sonda do wymiany.
Adamo169 24-10-2016, 09:21 czyli jak rozumiem mam uwalony czujnik bo pokazuje czy na zimnym czy na ciepłym -40* temperaturę spalin katalizatora
Tak czujnik jest w sondzie, dziwne że dwie na raz bo nie wiem jak w smaxie ale w innych autach są 2 sondy jedna przed drugą za katem, i u ciebie obie pokazują żle.może jakieś kable, kostki nie łączą lepiej wszystko po sprawdzać a potem wymieniać.
Adamo169 24-10-2016, 09:32 Niby posprawdzane pod autem wszystkie kostki powpinane kable całe nie pourywane jedynie przewód od czujnika ciśnienia DPF spadł ale założony ktoś podpowiadał że padł czujnik ciśnienia sam nie wiem co wymienić żeby mocno w koszty nie iść
A jest jeszcze taki parametr jak napięcie na czujniku temperatury spalin zobacz czy się zmienia
Adamo169 25-10-2016, 17:41 Dziś mi się udało podpiąć kabel do takiego samego silnika w s-maxie jak mój liczyłem że może u niego nie będzie -40* na Temperaturze katalizatora rząd pierwszy czy drugi a okazało się to samo może faktycznie czujnik w katalizatorze może być sprawny bo u niego normalnie wypalanie się włącza. Zgłupiałem na maxa coraz mniej wiem im więcej czytam może faktycznie być uwalony czujnik.. nr. części 3M5A-5L200-AB tak jak to sugerował kolega Slawek-Kali fakt jest taki że przewód z tego czujnika spadł i nie wiem ile z nim tak jeździłem. Ale wedle błędów jakie mi się wyświetlają może faktycznie warto by było wymontować filtr DPF i zobaczyć jak to wygląda i wyczyścić go jakąś chemią i myjką ciśnieniową . Załączam dokładny odczyt błędów z mojego auta i zdjęcie pomiarów z auta mojego oraz kolegi z tym samym silnikiem (pierwsze foto moje,drugie jego ) Czy faktycznie czujnik ciśnienia DPF ma wpływ na to że nie uruchamia się statyczne wypalanie ??
===PCM DTC P2463:00-AF===
Status:
Szczegóły kodów usterek
Jeżeli zapisane zostaną DTCs P242F i P244B, nie wykonuj regeneracji statycznej filtru cząstek stałych Diesel. Najpierw zbadaj przyczynę tych DTCs.
Wskazówka: Nastepna procedure nalezy wykonac dokladnie wedlug instrukcji.
Przeprogramuj PCM z zastosowaniem najnowszej kalibracji.
Rozgrzewanie silnika
Za pomoca Rejestratora danych sprawdz nastepujace rzeczy:
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej
Temperatura silnika musi osiągnąć wartość 80 stopni Celsjusza.
Regeneracja statyczna filtru cząsteczek stałych Diesel
===END PCM DTC P2463:00-AF===
===PCM DTC P242F:00-2F===
Kod: P242F - Zatkanie filtru cząsteczek stałych w pojeździe Diesel - nagromadzenie popiołu
Status:
Szczegóły kodów usterek
DPF jest całkiem zatkany i nie może zostać zregenerowany.
Wymień DPF.
Po wymianie DPF wykonaj następującą funkcję serwisową:
===END PCM DTC P242F:00-2F===
===PCM DTC P244B:00-AF===
Kod: P244B - Ciśnienie różnicowe filtru paliwa cząstek stałych Diesel zbyt wysokie
Status:
Szczegóły kodów usterek
DPF jest całkiem zatkany i nie może zostać zregenerowany.
Wymień DPF.
Po wymianie DPF wykonaj następującą funkcję serwisową:
===END PCM DTC P244B:00-AF===
===OBDII DTC P2463-C===
Status:
- Potwierdzony - usterka jest potwierdzona
===END OBDII DTC P2463-C===
Adamo169 26-10-2016, 08:35 Nikt nic nie podpowie ?? Mam zamawiać czujnik Czujnik ciśnienia DPF FORD 3M5A5L200AB jest szansa że to jest uwalone i ni mogę go wypalić statycznie
woro_woro 26-10-2016, 15:28 Kolego nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Podłączyłeś kabel/program pod innego Smaxa i tez masz wartości ujemne temperatury?
Może jeszcze warto sprawdzić na innym kablu/programie.
Adamo169 26-10-2016, 18:15 Kolego nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Podłączyłeś kabel/program pod innego Smaxa i tez masz wartości ujemne temperatury?
Może jeszcze warto sprawdzić na innym kablu/programie.
Nie mam innego kabla jaki ewentualnie wykorzystać program do diagnostyki ?? W załączonych fotkach są dane mojego auta i kolegi w obu wypadkach jest -40*c nie wiem czy to wina kabla
woro_woro 26-10-2016, 20:01 Nie mam pojęcia. Wg mnie wcześniej koledzy pisali że mają tą wartość na starcie 100 stopni. No i rośnie. Jak tobie pokazuje w 2 autach -40 to może kabel uwalony, albo program źle działa... Ja bym spróbował zainstalować inna wersję forscana może...
Adamo169 26-10-2016, 21:05 Nie mam pojęcia. Wg mnie wcześniej koledzy pisali że mają tą wartość na starcie 100 stopni. No i rośnie. Jak tobie pokazuje w 2 autach -40 to może kabel uwalony
Czy widziałeś foto z moimi odczytami nikt nie potrafi zrobić mi zdjęcia podglądowego ze swoim odczytami z forscana nie wiem co naprawdę jest istotne żeby włączyć statyczne wypalanie DPF. A więc Drodzy Forumowicze zwracam się do was o screan z waszymi danymi jakie są istotne do wypalania DPF dodam że mój S-Max jest z 2007 r więc są istotne różnice między moim modelem a po facelifting brak świecy dopalającej czego dowiedziałem się od was i pewnie masa innych jakich nie wiem sam do końca proszę bardziej ogarnięte osoby o wypowiedź
Ja też mam -40, na wyłączonym silniku.
Adamo169 26-10-2016, 22:47 Ja też mam -40, na wyłączonym silniku.
Jesteś w stanie zrobić foto z danymi na włączony silniku . Moje dane są na włączonym silniku ustaw to co ja w forscanie będzie wiarygodne co jest nie tak. chyba że faktycznie mam uwalony kabel w dwóch autach pokazuje mi to samo czy na wyłączonym czy na włączonym silniku
Post #695 to moj zgaszony silnik, zaraz zrobie na właczonym.
Adamo169 26-10-2016, 23:18 Jak byś mógł przestawić ze wskaźników na tabele będzie bardziej czytelne
Mówisz i masz
http://i.imgur.com/uNmg7Bp.jpg
Adamo169 27-10-2016, 07:01 Dzięki za foto ustawie wszystkie parametry jak u ciebie i porównamy z tego co widze też masz -40*c więc to nie istotne
Oto moje dane po odczycie
Adamo169 27-10-2016, 09:34 Czy jest możliwość z tych danych odczytać dla czego dpf nie wypala się
Adamo169 27-10-2016, 18:55 Właśnie wróciłem z warsztatu ręce poobcierane żeby sie dostać do czujnik.. nr. części 3M5A-5L200-AB trzeba mieć zwinne dłonie i być gibkim jak Chińczyk mimo wymiany na nowy czujnik nic to nie dało nadal komunikaty o zapchanym DPF sadzą popiołem i nie wiadomo co jeszcze wychodzi na to że będzie kastracja , albo pokuszę się o wyjęcie go i umycia chemią i myjka ciśnieniową. Dziwne jest to dla mnie że nie mogę wejść w statyczny tryb wypalania po włączeniu go nic się nie dzieje obroty silnika są na biegu jałowym. Czy faktycznie tak jest że przy pełnym zapchaniu nie wchodzi w wypalanie. Dziwi mnie to że w chwili odpalenia auto ma pełną moc jedzie jak strzała do chwili pojawienia się usterka silnika auto traci moc obroty silnika do 2500 w trakcie jazdy na postoju max do 3800
Gdy włączasz wypalanie statyczne nie ma reakcji na gaz ? Jeśli by była reakcja to samemu dodaj gazu. Możesz spróbować na postoju zagrzać motor i trzymać obroty jakie się da może sam się zregeneruje
|