Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8

Rafał R.
15-06-2010, 16:15
Właśnie jestem po wymianie. No i wreszcie po wielu bojach nastała błoga CISZA!!!!!!! Wystarczyło spiłować kołnierz altka (VISTEON) i założyć kółko od 2.0 Pb!

P.S. A to z tym filtrem to bzdura!!
Pozdrawiam!

jarkmerk
15-06-2010, 19:07
Właśnie jestem po wymianie. No i wreszcie po wielu bojach nastała błoga CISZA!!!!!!! Wystarczyło spiłować kołnierz altka (VISTEON) i założyć kółko od 2.0 Pb!

P.S. A to z tym filtrem to bzdura!!
Pozdrawiam!

Witam więc zmieniłes na inne kólko więc mamy pytanie od jakiego auta konkretnie i jaki alternator posiadałes,i cena za kólko od alternatora i czy samemu to jest do zrobienia bardzo dobra wiadomosc dla nas mondziaków pozdrawiam jakmerk

FORD MONDEO 2.0 TDCI 130 KM

robarek
15-06-2010, 19:47
Kółko od Mondeo 2.0 Pb lub 1.8 SCi, nr INA 535 0074 10 lub INA F-556615. Cena od 230 do 320 (w ASO oczywiście conajmniej 100 więcej).
Alternator VISTEON 1S7T BC.
A jednak chyba zdejmę alternator po raz trzeci i tym razem uda się:).
Rafał R nie napisał o jednym szczególe, który trzeba zrobić aby kółko założyć (po spiłowaniu kołnierza).
Jutro po konsultacjach, podejmę decyzję i wtedy opiszę dokładnie o co chodzi.
Pozdrawiam
P.S.
Żeby to zrobić samemu trzeba mieć przyrząd do zdejmowania paska.

Rafał R.
15-06-2010, 22:02
Wszystko wyjaśniam! Robota prosta. Musisz wyjąć altka. Spiłować kołnierz flexem lub gumówką. Dobrze wyczyścić i przedmuchać(altka). potem z kółka kupionego zciągasz taki pierścień (koloru złotego). potem nakręcasz na altka. dokręcasz imbusem. No i zakładasz. I po wszystkim. Pozdrawiam.

P.S. Jaki przyrząd do ściągania packa?????????????!!!!!!!!!!!

Po prostu odkręcasz śrubę napinacza powodujesz że sprężyna odchodzi w dół. Potem zaś jak zakładasz umieszczasz ja na specjalnym kołnierzu brechą celujesz żeby był idealny przelot aby móc wkręcić z powrotem śrubę. W razie pytań piszcie na PW. Za kółko zapłaciłem niecałe 200 zł. A kółko od Mondeo 2.0 Pb lub 1.8 SCi, nr INA 535 0074 10 tak jak pisał niżej robarek!
Aha altka mam firmy VISTEON!!

Polarny
16-06-2010, 07:08
Panowie, zróbcie jakąś fotorelację poczynań. Będzie dla potomnych. Ponadto prośba - Ci którzy mają kółko od benzyny niech podadzą przebieg przy jakim to zrobili i po prostu za jakiś czas niech wypowiedzą się jak kółko sprawuje się po zrobionych km. Najlepiej gdyby ktoś zrobił z 5k - 10k km i wtedy podzielił się wrażeniami.

kostrzu
16-06-2010, 10:00
Ja jestem już posiadaczem kółka. W piątek bedę najprawdopodobniej wykonywał Naprawę. Zobaczymy jak pójdzie.

Zrobię mała fotorelację

Pozdrawiam

robarek
16-06-2010, 10:45
Można i brechą ale to chyba sposób mało elegancki i na palce trzeba uważać :).
Przyrząd do luzowania napinacza daje komfort. Aha i dokręca się nie imbusem tylko speckluczem (kupiłem za jedyne 65 pln)
Będę zmieniał kółko w czwartek, może uda mi się cyknać parę fotek to zamieszczę.
Co do przebiegu to jest na forum tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=75848&highlight=drgaj%B1cy+pasek&page=3

jackoba1
16-06-2010, 11:04
kolego robarek nie jest potrzebny zaden przyząd do zdejmowania paska, robilem to 2 razy, zreszta odkrecajac altek i napinacz pasek sam zejdzie, skladając wszystko w odwrotnej kolejnosci zalozysz pasek bez problemu.

robarek
16-06-2010, 13:36
Tylko po co zdejmować napinacz do demontażu alternatora? Ale jak ktoś lubi odkręcać i dokręcać śrubki, to można silnik odłączyć od paska ;) :)

TTT
16-06-2010, 21:47
Witam. Słyszałem, ze przy wymianie kompletu napędu paska należy wymienić również uszczelniacz wału (jeśli cieknie lub zaczyna cieknąć) - czy ktoś może podać mi numer części według Forda.

robarek
17-06-2010, 16:57
Witam!
No i po operacji. Kółko wymienione. Drżenie paska i napinacza ustało, jest cicho :)
Poniżej wstawiam kilka poglądowych zdjęć z "zabiegu" z opisem (klikajcie na zdjęcie chcąc powiekszyć):

1. http://images47.fotosik.pl/305/6615a912a84894bfm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6615a912a84894bf.html)
Trochę mi sie kolejność zdjęć poprzestawiała :( Tutaj juz po operacji, altek gotowy do montażu.

2. http://images37.fotosik.pl/300/642bf7ced9db3a3dm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/642bf7ced9db3a3d.html)
Na tym zdjęciu pierścień, który należy zdjąć z kółka (podważamy delikatnie śrubokretem i łatwo schodzi, jego obecność jest dla mnie zagadką)

3. http://images39.fotosik.pl/301/3744c59d5eb1274em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3744c59d5eb1274e.html)
Kółko po przykręceniu speckluczem (na zdjęciu po lewej).
4. http://images44.fotosik.pl/305/a4a0678600c13087m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4a0678600c13087.html)
Alternator po obróbce, gotowy do montażu kółka.

5. http://images47.fotosik.pl/305/c96b5157eef43229m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96b5157eef43229.html)
Alternator w trakcie obcinania kołnierza - polecam użycie piłki do metalu i pilnika do wyrównania. Zapobiega to wdmuchnięciu (kątówką) opiłków do środka alternatora i przypadkowemu przyszlifowaniu wałka alternatora.

Do demontażu orginalnego kółka, konieczny jest klucz udarowy!
Pozdrawiam majsterkowiczów

griffin
17-06-2010, 20:07
Alternator Visteon - kółko sprzęgłowe od benzyny 2.0
Po wymianie fantastycznie cicho, faktycznie kołnierz trzeba zeszlifować i wszystko pasuje jak ta lala...
Działajcie, nie trzeba wymieniać koła, napinacza (oczywiście jak są w dobrym stanie, ja mam 56tyś km) paska, wystarczy zmienić to kółko i problem z głowy..
pozdrawiam

chasm
18-06-2010, 08:55
Pytanie tylko po jakim czasie to kółko alternatora się rozpadnie? Może teraz trzeba będzie częściej go zmieniać, za to koło pasowe będzie ocalone ? Skórka za wyprawkę ;)

robarek
18-06-2010, 12:33
Niestety to wyjdzie dopiero w praniu, tyle, że kółko alternatora jest prawie dwukrotnie tańsze od koła pasowego, nie wspominając napinacza i innych kółek.
Jak to zwykle bywa , nie ma złotego środka :(.

MaroX
18-06-2010, 15:39
Panowie!!!
A może to nie kółko ani napinacz - tylko rura od intercoolera stukająca od ramę podwozia? Jak tak miałem u siebie. Też mechanicy mówili, że to napęd paska wielorowkowego, dopiero wizyta w abscar w warszawie pomogła!

polecam ten warsztat! Na pewno pomogą!!!

Rafał R.
18-06-2010, 17:03
rura od intercoolera stukająca od ramę podwozia?

To na pewno nie stukanie! Jak by kolega miał taki przypadek to by wiedział. To specyficzny dźwięk! Narastający po włączeniu klimy lub obciążaniu silnika np. ruszaniu!! U mnie już tak waliło że ludzie z daleka się oglądali !!!

jarkmerk
18-06-2010, 18:19
Panowie!!!
A może to nie kółko ani napinacz - tylko rura od intercoolera stukająca od ramę podwozia? Jak tak miałem u siebie. Też mechanicy mówili, że to napęd paska wielorowkowego, dopiero wizyta w abscar w warszawie pomogła!

polecam ten warsztat! Na pewno pomogą!!!

Witaj powiedz jaka była przyczyna tego stukania rura od intercoolera stukająca od ramę podwozia co było przyczyna i mówisz ze zrobili opisz to będziemy sie zastanawiać?jarkmerk

Gregor90
18-06-2010, 19:23
Panowie, gdzieś na forum czytałem(nie wiem czy w tym temacie), że kółko od altka z PB ma inną średnice/obwód. W związku z tym pytanko: czy nie macie problemów z napięciem? Jakieś skoki, falowania?

robarek
18-06-2010, 19:31
Tak ktoś o tym pisał ale nie miał racji (pisałem o tym), pomylił wymiary kołnierza z wymiarem wieloklina. Wymiary identyczne jak orginalne: fi 59 na 53,5 mm. Żadnych problemów z napięciem.

Gregor90
18-06-2010, 20:19
ok, dzięki za odpowiedź ;) w takim razie kamień z serca wydatek dużo mniejszy :)

Rafał R.
18-06-2010, 21:36
ja jeżdżę i u mnie wszystko jest ok. A co do stukania rury od intercoolera to było już na forum to obszernie opisywane!!!!! Co do problemów z napięciem - BRAK!!!!!

knabo
20-06-2010, 21:36
Panowie, a czy jednocześnie wymieniacie cały zestaw: napinacz, rolki, pasek, kolo pasowe, czy tylko np napinacz, a moze samo sprzegiełko na alternator?

robarek
21-06-2010, 10:46
Wymieniłem tylko kółko alternatora (pasek również, wcześniej ale niepotrzebnie).
Oczywiście mogą wystąpić indywidualne przypadki, kiedy cała reszta jest już tak rozklekotana, że trzeba wymienić coś więcej. U mnie przebieg 105000km.

wojtek46gp
21-06-2010, 22:24
wojtek46gp. panowie wymienilem dzisiaj kolo pasowe wału korbowego i wszystkie stuki puki i drgania paska ustaly wkoncu cisza poza silnikiem nic nie słychać , polecam tylko koło firmy dayko zadne koło innej firmy nie daje rady , przetestowalem wiec polecam tylko tej jednej firmy , pozdrawiam

kostrzu
22-06-2010, 12:55
Panowie i Ja spieszę pochwalić się wykonaną Pracą.

Dzięki pomocy kolegi ROBAREK dziś wykonana została wymiana kółka na to od PB 2.0.

JEST CISZA I SPOKÓJ!!!

Dziękuję wszystkim a w szczególności koledze ROBAREK!

Pozdrawiam

Rafał R.
22-06-2010, 19:41
Tylko pogratulować.

djprezes
22-06-2010, 19:55
Witam szanowne grono, to moj pierwszy post. Przeczytalem ten watek i wiele innych w tym temacie w roznych zakatkach internetu. W kolko wymienialem crankshaft pulley (to duze napedzajace kolo) i napinacz. Wkoncu dzisiaj rano, zalozylem oryginalny zestaw: nowy crankshaft pulley nowy napinacz i nowy pasek (od dilera) i do tego, zeby nie bawic sie w dopasowywanie rolki ze sprzeglem zakupilem rowniez caly alternator od silnika benzynowego MK3 2.0 benzyna, alternator jest idealnie pasujacy, jedyne co go wyroznia od naszego to to ze ma rolke ze sprzegielkiem. Wymiana calosci zajela niecale 1.5 godziny Po czym przyjemna cisza nastala pod maska. Dla zainteresowanych przesylam adresy aukcji na ebay gdzie kupilem czesci.

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220505031930

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=170499489957

Zeby nie bylo to dodam ze nie mam zadnego interesu w reklamowaniu tych przedmiotow, i dalem linki dla celow ogolno rozwojowych.

Powodzenia zycze!!

tlopuc
23-06-2010, 10:03
A czy przypadkiem w benzynie nie jest inny alternator (chodzi mi o jego parametry pracy).
Diesle mają większe akumulatory i alternatory też mają większą wydajność. Jeżeli się nie mylę to będziesz miał problem z ładowaniem akumulatora.
A jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić :)

robarek
23-06-2010, 15:59
Sądzę, że może być trochę za mały prąd ładowania bo w dieslach jest akumulator większej pojemności co wymaga większego prądu ładowania. Ale to może mieć znaczenie tylko przy małych i częstych przebiegach (dużo rozruchu, mało ładowania). Można, wydaje mi się, przełożyć regler z tego altka od diesla, nie sądzę żeby były jakieś różnice w konstrukcji alternatora - oczywiście jeżeli oba mają taką samą lub zbliżoną moc (ale mogę się mylić).

Rafał R.
23-06-2010, 16:17
Panowie mam problem i nie wiem czy czasami nie jest to spowodowane wymiana tego kółka! A więc kiedy odpalam, ale nie zawsze, to silnik chodzi jakby coś go blokowało tzn. ma dziwne obroty! Kiedy go zgaszę i uruchomię ponownie to wszystko jest ok! Nie wiem co to może być!?

kuszek
23-06-2010, 16:46
Witam.U mnie mechanik powiedział że drgania silnika (to co wszyscy) tak jakby obroty sie zmieniały jest spowodowane prze tempomat i to normalne.Dużo gadać.A co do napinacza czy można wymienić samą tą spręzyne z gumą.Przy odpalaniu,gaszeniu i kiedy minimalnie dodam gazu i puszcze też PISKNIE.Nikt mi nie chce wymienic calego napinacza bo za drogi (jakby oni płacili) ,mówią że jest wporządku tylko że piszczy na rozgrzanym silniku,a mnie już ... strzela.Można by np kupić napinacz i samemu wymienić tylko tą sprężynę??Bo chce sprubować sam to zrobić a nie mam specjalistycznych kluczy. pozdrawiam

djprezes
23-06-2010, 17:08
Firma od ktorej zakupilem alternator zaklinala sie na wszystkie swietosci ze alternatory do benzyny i do diesla sa identyczne i roznia sie tylko rolka. Mechanik nie zglaszal zadnych watpliwosci, i autko narazie (czyli od wczoraj) jezdzi i pali bez zarzutow. Z pamieci strzelam ze to jest chyba 90A ten alternator.

Rafał R.
23-06-2010, 17:54
Tak można kupić sama sprężynę!Gdzies juz ktos o tym pisał.

robarek
23-06-2010, 18:24
Wymiana samej sprężyny - oczywiście jeżeli stara jest OK, tzn. nie jest pęknięta, nie straciła sprężystości, napinacz napina pasek z odpowiednią siłą (spróbujcie go ugiąć :) tzn napinacz ) - według mnie, nie ma sensu.

Do wymiany napinacza nie potrzeba speckluczy. Do sprężyny też nie. Do kółek chyba torx lub imbus.
Potrzeba natomiast przyrządu do ugięcia napinacza przy zdejmowaniu i zakładaniu paska.

TTT
23-06-2010, 18:53
Witam,
Przymierzam się do wymiany paska wraz z całym osprzętem:

Pasek - 1102827 - 1S7Q-6C301-CA
Koło pośrednie - 1201178 - XS7E-19A216-AD
Koło pośrednie - 1128896 - XS7E-19A216-BC
Napinacz - 1201181 - XS7E-6A228-CC
Koło pasowe - 1594853 - 4C1Q-6B319-DC
Uszczelniacz koła pasowego - 1557881 - 3S7Q-6700-AA.

- wszystko na oryginalnych częściach - jestem na etapie kompletowania części.
Pozostał dylemat z wymianą tej rolki na alternatorze - wymieniać na te z benzyny czy zostawić stare?

Co radzicie ?

Rafał R.
23-06-2010, 19:07
ja wszystko wymieniłem na nowe i też pasek drgał.

chasm
23-06-2010, 21:36
Ja też jestem 500km po wymianie całości - koło Dayco, napinasz i rolki SKF, pasek oryginalny. Koło ma lekkie (ciężko to zmierzyć) bicia, może z 1mm. Mechaniory mówią, że niektóre tak mają i widzieli już to nie raz, jak coś padnie to mi zrobią na gwarancji....
Rolka napinacza podskakuje parę mm.
I co dalej?...

tlopuc
24-06-2010, 09:11
To jest jakaś wada konstrukcyjna tego układu. Układ musi wpadać w jakiś rezonans i nawet niewielkie uszkodzenie któregoś elementu (luzy) powoduje wibracje.
Dodanie tego koła na alternator wprowadza zmianę w układzie i może być pomocne.
Ale Rafał R. pisze, że czasami silnik mu dziwnie chodzi. Napisz coś więcej co to jest za problem? silnik Ci się blokuje???
Myślę, że dodanie np. kolejnej rolki do układu było by pomocne. Wiem, że to jest prawie niemożliwe, bo nie ma gdzie jej zamocować, ale może ktoś ma jakiś pomysł?

Rafał R.
24-06-2010, 12:40
to jest trudne do opisania. Po prostu tak jakby coś blokowało jego pracę. Po odpaleniu chodzi ,nie gaśnie tylko właśnie jest to, te dziwne zachowanie.

akkc
25-06-2010, 14:52
Witam wszystkich....

podłączam się do tematu....

Jakiś czas temu wymieniłem napinacz, dwie rolki, pasek chwilka ciszy i .... znów to samo, podobno hałasuje też rolka od sprężarki do klimy ? nie wiem nie znam się ......

Zastanawiam się nad wymianą koła na alternatorze na to z benzynki, czytam wasze posty i coraz bardziej się utwierdzam, że to jest chyba warte spróbowania.

Co drugi mondek co przejeżdża obok mnie wydaje ten podobny denerwujący dźwięk, ewidentnie jest to wada konstrukcyjna !!

Wojtas2
26-06-2010, 21:04
Witam wszystkich. Prześledziłem temat (może nie od samego początku) ale stoję przed problemem "warkotu" na drodze paska wielorowkowego. Znajomy mechanik twierdzi z uporem, że to problem napinacza, zwłaszcza że warkot pojawia się przy włączeniu klimy. Dodatkowe obciążenie paska i hałas. Doradza wymianę koła z tłumikiem drgań. Ale jak czytam to trzeba by wszystkie rolki wymienić. Czy kotoś z kolegów wymienił tylko napinacz z efektem "ciszy" na dłuższy czas? (motor 2.0 115Km Automat)

marford
26-06-2010, 21:33
Witam wszystkich. Prześledziłem temat (może nie od samego początku) ale stoję przed problemem "warkotu" na drosze paska wielorowkowego. Znajomy mechanik twierdzi z uporem, że to problem napinacza, zwłaszcza że problem pojawia się przy włączeniu klimy. Dodatkowe obciążenie paska i hałas. Doradza wymianę koła z tłumikiem drgań. Ale jak czytam to trzeba by wszystkie rolki wymienić. Czy kotoś z kolegów wymienił tylko napinacz z efektem "ciszy" na dłuższy czas? (motor 2.0 115Km Automat)

najlepiej komplet i masz spokuj na długi czas, ford nawet podał jakąś informację aby wymieniać komplet pasek, koło, napinacz w razie co mam orginalny komplet do sprzedania

kuba75
27-06-2010, 08:22
Właśnie mam chyba podobny problem.
Od wczoraj zaczęło mi coś oddawać metaliczny dźwięk i na początku czyli z rana bylo to tylko z włączoną klimą, a teraz już bez klimy i również na zimnym silniku przy wolnych obrotach. Otworzyłem maskę i dźwięk wydobywa się właśnie z okolic paska. Po przeczytaniu postów myślę,że to może być napinacz.

Jutro chciałem wyjechać nad morze ale chyba sie wstrzymam. Może ktoś wie co to jest (tak szybko zaczęło stukać - w ciągu jednego dnia zrobiłem około 50 km w mieście) i czy można z tym jechać na urlop?
Proszę o szybką odpowiedź.

marford
27-06-2010, 10:47
Właśnie mam chyba podobny problem.
Od wczoraj zaczęło mi coś oddawać metaliczny dźwięk i na początku czyli z rana bylo to tylko z włączoną klimą, a teraz już bez klimy i również na zimnym silniku przy wolnych obrotach. Otworzyłem maskę i dźwięk wydobywa się właśnie z okolic paska. Po przeczytaniu postów myślę,że to może być napinacz.

Jutro chciałem wyjechać nad morze ale chyba sie wstrzymam. Może ktoś wie co to jest (tak szybko zaczęło stukać - w ciągu jednego dnia zrobiłem około 50 km w mieście) i czy można z tym jechać na urlop?
Proszę o szybką odpowiedź.

opisane objawy sugerują uszkodzenie ktoregoś elementu napedu osprzętu, którego tzn czy to uległo uszkodzeniu koło czy napinacz to głębsza weryfikacja moze wykazać. jezeli sa to poczatki to nic złego nie powinno sie wiecej stać, ale tak naprawde trudno przewidzieć. pisałem już kilka razy o tym ze ford zaleca wymieniać w komplecie. Informację tą znalazłem na forum naszych kolegów z UK.

TSB 18-2005

Should a customer express concern about a drumming noise from the accessory drive belt with the engine at idle, the probable cause is a high accessory drive belt excitation caused by crankshaft vibration being transmitted into the accessory drive belt drive. The drumming noise only occurs during idle and should disappear at engine speeds above 1000 rpm.
To rectify this concern a revised crankshaft
pulley together with a new accessory drive belt and accessory drive belt tensioner MUST be installed, without exception. The reason for replacing the accessory drive belt and the accessory drive belt tensioner is because they will both deteriorate after prolonged exposure to belt flap.
This TSB contains a diagnostic guide for checking the affected crankshaft pulleys and the accessory drive belt sp

For Transit 2000.5 (01/2000-) the generator has to be removed to get access to the accessory drive belt tensioner pivot screw. The labor time for operation number 21 567 0, Accessory Drive Belt Tensioner - Remove And Install, includes these additional steps. Updates to all relevant Transit 2000.5 (01/2000-) Workshop Manual Sections will be made at the earliest opportunity.
The design of the crankshaft pulley has been changed from 06/2004 onwards. No changes to the special tool 205-072 / 205-072-01 are required. All parts removed should be sent back to the Parts Recall Center for further investigation.

Engine: 2.0L Duratorq-TDCi (Puma) Diesel
Engine: 2.2L Duratorq-TDCi (Puma) Diesel

krótkie tłumaczenie
TSB 18-2005
Jeżeli klient zgłasza występowanie odgłosu brzęczenia z paska napędu osprzętu przy pracy silnika na biegu jałowym, prawdopodobnie przyczyną są znaczne wibracje paska napędu osprzętu spowodowane drganiami wału korbowego przenoszonymi na napęd paska napędu osprzętu.
Aby to skorygować, należy zamontować zmodyfikowane koło pasowe wału korbowego razem z nowym paskiem napędu osprzętu oraz napinaczem paska napędu osprzętu.
zmodyfikowane koło o nr 1351731 nie do końca było zmodyfikowane i nie rozwiązywało problemu na 100% i jeszcze raz było zmieniane i obecnie produkowan są pod nr 1594853

ogodaw
27-06-2010, 20:08
Witam ja u siebie wymieniłem tylko kółko bo było uszkodzone, mechanik powiedział że napinacz jest dobry. Ale teraz żałuje, ponieważ jak ostatnio robiłem trase na klimie to znowu pojawił się ten chałas. Teraz znowu go nie słysze ale wiem że napinacz do wymiany CAŁY!!
Pozdrawiam

knabo
27-06-2010, 22:12
a ja pozbylem sie problemu i ... mondka. sprzedalem dziada. jezeli to wada fabryczna to ja mam za malo wyrozumialosci, zeby z tym spac spokojnie. szkoda troche bo jazda mondeo byla calkiem przyjemna.

p.s. proponujecie teraz jakies sensowne autko na wymiane za mondeo?

ethernal
28-06-2010, 12:49
[QUOTE=knabo;1464680
p.s. proponujecie teraz jakies sensowne autko na wymiane za mondeo?[/QUOTE]

Rozumiem że szukasz używanych aut:

1. Mazda 6 (najlepiej po FL, lata późne 2005- wczesne 2008 - we wcześniejszych modelach trzeba uważać na... blachy-rdzewiejące drzwi)

2. Honda Accord - komentarz zbędny

3. Alfa romeo 159 - jest to najmniej awaryjny model w historii AR i jeden z najmniej awaryjnych w tej klasie... normalnie jak nie włoskie auto :P

knabo
30-06-2010, 21:15
zastanawiam sie wlasnie nad mazda 6, saabem 9-3, volvo s40/v50 i passatem. Ale mondeo tak mnie skutecznie wyleczylo z diesla, ze w gre chodzi tylko benzyna. Dzisiaj ogladalem wlasnie ladnego saaba z 2006 roku i wrazenia pozytywne, choc na saaba zdecydoawc jest sie ciezko.

pozdrawiam klekoczace mondki
:P

Polarny
02-07-2010, 15:11
Co drugi mondek co przejeżdża obok mnie wydaje ten podobny denerwujący dźwięk, ewidentnie jest to wada konstrukcyjna !!

Coś ty! Jakby to była wada fabryczna, to Ford natychmiast przyznałby się i rozwiązałby problem. A to, że już 8 wersji felernego koła było, to po prostu przypadek (-:

knabo - nie zaśmiecaj tematu. Kup Alfę, polecam. Znajomy ma i jest na Ty z mechanikami - nie powiem dlaczego (-:

knabo
03-07-2010, 08:23
Coś ty! Jakby to była wada fabryczna, to Ford natychmiast przyznałby się i rozwiązałby problem. A to, że już 8 wersji felernego koła było, to po prostu przypadek (-:

knabo - nie zaśmiecaj tematu. Kup Alfę, polecam. Znajomy ma i jest na Ty z mechanikami - nie powiem dlaczego (-:

dzieki juz mialem forda

kuba75
03-07-2010, 11:31
Juz wam mówię co było
A mianowicie:
Wymiana: napinacza, wszystkich rolek, paska klinowego oraz koła pasowego i stukot ustał. Głównym powodem jak się później okazało było koło pasowe.
Koszt:
napinacz + pasek i rolki - ok 620 zł
koło pasowe - 450 zł ( w Fordzie 600)
pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Szczególnie marford
Dzięki

bambelo
03-07-2010, 13:16
Ceny wysokie - ja akurat też się szykuję na wizytę u znajomego mechanika i sam zebrałem ,,graty,, czyli kolo pasowe DAYKO 380 zł , pasek motocrafta 56 zł , spręzyna napinacza 175 zł ( z przesyłką) i komplet 3-ch rolek za 165 zł

TTT
03-07-2010, 13:26
Pasek, napinacz, koło pasowe, 2 koła pośrednie, uszczelniacz koła pasowego (1557881 - nie zapomnijcie o nim podczas zakupu gratów) - wszystko oryginały - 1014 zł/komplet

Usługa wymiany:
Anza Grodzisk Mazowiecki - 200 zł.
ABS Car Warszawa - 220 zł.
Kolega forumowicz - 250 zł.
Z racji polecenia przez innych forumowiczów wybrałem ostatnią wersję i jestem bardzo zadowolony z jakości wykonania usługi.

maestro06
04-07-2010, 18:19
Ceny wysokie - ja akurat też się szykuję na wizytę u znajomego mechanika i sam zebrałem ,,graty,, czyli kolo pasowe DAYKO 380 zł , pasek motocrafta 56 zł , spręzyna napinacza 175 zł ( z przesyłką) i komplet 3-ch rolek za 165 zł

jak kupiłeś koło dayko to pomyśl nad sprzęgiełkiem na alternator, wiele słyszałem również i na własne uszy to koło pasowe.... dramat,ale może akurat będziesz miał to szczęście i będzie git ;)

wojtek46gp
04-07-2010, 20:41
Ludzie skąd wy macie takie ceny ze za kolo 450 a w fordzie 600, w krakowiem mozna to kolo kupic za 360 i mowa tu o oryginale firmy dayko ,a jesli chodzi o motocraft to ta firma nie produkuje zadnych czesci tylko jest to firma co rozprowadza czesci do forda i wszystkie czesci okleja swoimi naklejkami ale jest to tylko posrednik oczywiscie który zarabia na nas , jesli bedziecie kupowac napinacz czy kolo pasowe to pytajcie o firme dayko a napewno dostaniecie oryginal i to za cene 360zl a napina skf-a bo to jest oryginal tylko ma szlifniety znaczek forda i po zaszlifowaniu jest zamiennikiem , pozdrawiam

bambelo
04-07-2010, 22:49
jak kupiłeś koło dayko to pomyśl nad sprzęgiełkiem na alternator, wiele słyszałem również i na własne uszy to koło pasowe.... dramat,ale może akurat będziesz miał to szczęście i będzie git ;)

spoko spoko - dobrze że są tak nieliczne głosy negujące koło pasowe DAYKO montowane przez ASO ... ale każdy ma prawo się wypowiedzieć i może nie popadajmy w jakąś paranoje że montowane w ASO części to .... dramat
będzie git na pewno ;) a jak wymienię komplet to napiszę czy spotkało mnie szczęście

krol44
05-07-2010, 07:51
Panowie a u mnie jest następujący problem, mam metaliczne stuki przy odpalaniu silnika od strony paska napędu stuka dość głośno prawie do rozgrzania silnika potem jest troszkę ciszej , ale jak odpalam ciepły silnik znowu to samo. Wszystko pasuje do małej dwumasy lub napinacza, problem jednak w tym że hałas prawie zanika jak poruszam kierownicą jak tylko pompa wspomagania dostanie obciążenie, może to napinacz rozrządu albo ślizgi? a nie napęd paska osprzętu, co Myślicie?
Przebieg 190000 są duże szanse że nawet nie kręcony.

lucek23
05-07-2010, 10:15
Mam dokładnie taki sam przypadek jak krol44. Co to może być?

muli9
05-07-2010, 11:11
jesli chodzi o napinacz to u mnie jako oryginal byl zalozony firmy TOCJA oczywiscie ze znaczkiem forda ;)

TTT
05-07-2010, 17:06
Na napinaczu miałem znaczek Forda i napis "Tocja" , na kole pasowym znaczek Forda i napis "Dayco".

Jeśli chodzi o te stuki - a może to wina np jakiegoś łożyska sprężarki klimatyzacji ?

maestro06
05-07-2010, 20:22
spoko spoko - dobrze że są tak nieliczne głosy negujące koło pasowe DAYKO montowane przez ASO ... ale każdy ma prawo się wypowiedzieć i może nie popadajmy w jakąś paranoje że montowane w ASO części to .... dramat
będzie git na pewno ;) a jak wymienię komplet to napiszę czy spotkało mnie szczęście

nie no źle mnie zrozumiałeś, życzę abyś uniknął właśnie tego, bo niestety ja miałem tego pecha i koło nie kupione w aso za 600 tylko przez kumpla z hurtowni za 360pln właśnie oryginał (ford)-dayco, ale mówię, obyś miał tego farta i się nie przeraził po odpaleniu autka ;)

krol44
06-07-2010, 13:58
Panowie i Panie czy jest ktoś w stanie mi podpowiedzieć w sprawie mojego posta z poprzedniej strony, przy ruchach kierownicy hałas prawie zanika.
Będę wdzięczny

wojtek46gp
06-07-2010, 14:02
Panowie kolo pasowe DAYKO kupione w ASO to jest to samo co kupicie w sklepie Dayko , różnica polega na tym ze to jest to samo kolo ma identyczny wygląd identyczne napisy poza jednym wyjątkiem a mianowicie jak kupicie w ASO to zaplacicie prawie 600zl a dlatego ze na nim bedzie tez znaczek fortda bo sprzedaje go ASO a w sklepie znaczek forda bedzie lekko szlifniety i jest to juz jako zamiennik , zreszta jak ktos z was bedzie mial to kolo w rekach to napewno zauważy miejsce szlifniete i tam wlasnie bym znaczek forda , wiec nie piszcie ze kolo DAYKO to lipa bo to jest oryginalna czesc a firma DAYKO idzie na pierwszy montaż ....

benio
07-07-2010, 13:34
...
Potrzeba natomiast przyrządu do ugięcia napinacza przy zdejmowaniu i zakładaniu paska.

Chciałbym samodzielnie wyjąć alternator do tego celu i potrzebuję rysunku (wymiarów) klucza (płaskownika z dospawanym "kluczem kwadratowym"), aby popuścić napinacz i zdjąć z altka pasek wielorowkowy - silnik 2.0 TDCi.

robarek
07-07-2010, 13:49
Bierzesz płaskownik 40x3 mm, długości tak ze 450 - 500 mm. Na końcu robisz otwór kwadratowy 12,5x12,5 mm (przekątna wzdłuż płaskownika), pręt kwadratowy 12,5x12,5 mm długości 13 mm wkładasz w otwór w płaskowniku (na równo z płaskownikiem) i obspawujesz (od strony płaskownika). Szlifujesz (jeżeli to konieczne) płaskownik na równo, żeby było elegancko malujesz i gotowe :)

benio
07-07-2010, 13:52
Bierzesz płaskownik 40x3 mm, długości tak ze 450 - 500 mm. Na końcu robisz otwór kwadratowy 12,5x12,5 mm (przekątna wzdłuż płaskownika), wkładasz pręt kwadratowy 12,5x12,5 mm długości 13 mm, wkładasz w otwór w płaskowniku (na równo z płaskownikiem i obspawujesz (od strony płaskownika). Szlifujesz (jeżeli to konieczne) płaskownik na równo, żeby było elegancko malujesz i gotowe :)

SUPER opis.:wink:
Dzięki wielkie Robarek.

robarek
07-07-2010, 18:19
Dla większej sztywności klucza, można wykorzystać płaskownik 40x4 mm.

bambelo
07-07-2010, 22:02
nie no źle mnie zrozumiałeś, życzę abyś uniknął właśnie tego, bo niestety ja miałem tego pecha i koło nie kupione w aso za 600 tylko przez kumpla z hurtowni za 360pln właśnie oryginał (ford)-dayco, ale mówię, obyś miał tego farta i się nie przeraził po odpaleniu autka ;)

Dzisiaj odebrałem auto i się nie przeraziłem ale miałem banana na ustach, taka różnica ;) .... i aby tak dalej - DAYCO daje radę

dunkin
10-07-2010, 20:55
Panowie, odświeżam temat bo problem u mnie zrobił się poważny.
Od jakiegoś czasu wyraźnie było słychać pasek, czy też napinacz - w każdym razie z tej strony coś hałasowało.
Dziś podczas jazdy zapaliła się kontrolka ładowania akumulatora - klima włączona. Obroty się obniżyły i auto na niskich odczuwalnie przerywało. Zatrzymałem auto, wyłączyłem, ponownie odpaliłem i po chwili kontrolka znowu się pali i auto znowu przerywa.
Po podniesieniu maski widać, że pasek lata jak stara....
Może to dziwne co napiszę, ale wyłączenie klimy spowodowało, że kontrolka się już się nie zaświeciła, a obroty wróciły do stanu normalnego, również przerywanie ustało. Auto poprostu normalnie jechało.
Teraz mam zagadkę. Nie wiem czy to coś ze sprężarką, czy może właśnie pasek + napinacz etc.
Czy można to jakoś dokładniej zdiagnozować? Przecież jazda bez klimy w taką pogodę to porażka:P Może ktoś miał już taki problem?
Pozdrawiam

dunkin
11-07-2010, 10:37
hmmm może to dziwne, ale dzisiaj problemu nie ma. Wszystko działa jak należy.. Jadę poźniej dalej, to zobaczymy jak będzie.

Polarny
11-07-2010, 18:08
Czy osoby, które jeżdżą od jakiegoś czasu z dodatkowym sprzęgiełkiem na alternatorze jak sprawuje się całość po pewnym czasie?
Najlepiej piszcie jaki macie silnik, jaki alternator, jakie sprzęgiełko, ile km i jaki efekt.

jarkmerk
12-07-2010, 10:47
Witam!
No i po operacji. Kółko wymienione. Drżenie paska i napinacza ustało, jest cicho :)
Poniżej wstawiam kilka poglądowych zdjęć z "zabiegu" z opisem (klikajcie na zdjęcie chcąc powiekszyć):

1. http://images47.fotosik.pl/305/6615a912a84894bfm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6615a912a84894bf.html)
Trochę mi sie kolejność zdjęć poprzestawiała :( Tutaj juz po operacji, altek gotowy do montażu.

2. http://images37.fotosik.pl/300/642bf7ced9db3a3dm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/642bf7ced9db3a3d.html)
Na tym zdjęciu pierścień, który należy zdjąć z kółka (podważamy delikatnie śrubokretem i łatwo schodzi, jego obecność jest dla mnie zagadką)

3. http://images39.fotosik.pl/301/3744c59d5eb1274em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3744c59d5eb1274e.html)
Kółko po przykręceniu speckluczem (na zdjęciu po lewej).
4. http://images44.fotosik.pl/305/a4a0678600c13087m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4a0678600c13087.html)
Alternator po obróbce, gotowy do montażu kółka.

5. http://images47.fotosik.pl/305/c96b5157eef43229m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96b5157eef43229.html)
Alternator w trakcie obcinania kołnierza - polecam użycie piłki do metalu i pilnika do wyrównania. Zapobiega to wdmuchnięciu (kątówką) opiłków do środka alternatora i przypadkowemu przyszlifowaniu wałka alternatora.

Do demontażu orginalnego kółka, konieczny jest klucz udarowy!
Pozdrawiam majsterkowiczów

Witam kolege robarek mam pytanie jak ci sie sprawuje to kółko sprzegłowe od mondeo 2,0 pb i jak z ładowaniem czy jest tak jak było czytałem twoja przeróbke i sma to zamierzam zrobić jak mówisz dam rade,i jest troche roboty przy tym dzieki i pozdrawiam jarkmerk

reeich
12-07-2010, 20:19
witam tez zabieram sie za wymiane koła i rolek i moje pytanie brzmi co sadzicie o kole pasowym febi ???

wojtek46gp
15-07-2010, 16:42
nie polecam żadnego koła febii i innych firm bo z doświadczenia wiem ze nie daja one rady , wiec jesli masz duzo kasy zeby kupić potem kolejne to prosze bardzo , ja bym ci polecil kupic kolo dayko i na poczatek wymienil tylko koło bo moze sie okazac ze zadnych innych rolek nie bedzie potrzeby wymienić .

Rafał R.
15-07-2010, 17:06
kolego jarkmerk: ja już pisałem!!!!!!!!!!! Ja już wcześniej niż kolega robarek wymieniłem to koło!!!!!!!!!!! Jeżdżę non stop i cieszę się nieustającą cisza spod maski!!!!!!!
To naprawdę działa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie przestańcie wypisywać jakieś bzdury i uczcie się na błędach innych.
Do ROBOTY!!!!!!!!!!!!!!!

Polarny
15-07-2010, 19:09
Czyli podsumowując rozumiem, że rozwiązaniem jest zastosowanie tego kółka na alternator od benzyny.

Pozostaje pytanie czy to wszystkich alternatorów będzie pasował (piłowanie kołnierza obowiązkowe).

SrebnaStrzała
15-07-2010, 20:15
Koledzy, czy jak kupie to kółko i dam mechaniorowi, to on sobie z tym poradzi czy to jakaś wyższa szkoła jazdy ?

Rafał R.
15-07-2010, 20:39
Ty sam sobie z tym byś poradził. Niżej masz fotorelacje z naprawy powodzenia i odwagi!!!!!!!!!!

dunkin
15-07-2010, 20:52
To ja trochę z innej strony. Czy samemu można wymienić pasek, napinacz, rolki oraz koło pasowe?
Czy to raczej trudniejsze zadanie? Lubię sobie przy aucie grzebać, dlatego pytam. Jak samemu nie dam rady to oddam do mechanika :]
Czas mam, narzędzia również. Czy coś specjalnego jest potrzebne? pozdrawiam

SrebnaStrzała
15-07-2010, 20:58
Ty sam sobie z tym byś poradził. Niżej masz fotorelacje z naprawy powodzenia i odwagi!!!!!!!!!!
Pewnie tak, w końcu wiele wymieniłem w tym aucie. Generalnie chodzi o fakt wyjęcia alternatora bez podnoszenia silnika?! i skąd mam wziąć klucz do zdjęcia paska ?

krzyszto1976
15-07-2010, 21:52
Witam
Drodzy koledzy wcześniej pisałem że pasuje koło od citroena i to prawie prawda ale nie do końca. Do tej pory było wszystko w porządku ale w końcu rozleciały mi się łożyska w alternatorze ze względu na to, że koło nie było idealnie w osi z pozostałymi kołami prowadzącymi pasek ale pasek nie drgał. Teraz zastosowałem cały alternator z mondeo 2.0 benzyna i jest super.
Dane alternatora zgadzają się idealnie z dieslem tylko w benzynie jest zastosowane koło ze sprzęgłem i jest identycznych rozmiarów co w dieslu.
O to link z danymi alternatorów visteon: http://www.woodauto.com/pdf/200704Visteon.pdf
U mnie był alternator visteon 1S7T-BC a wstawiłem z benzyny 1S7T-CD, prądy ładowania są takie same 124A.Przejechałem już na tym około tysiąca kilometrów i jest spoko i nie wymaga to żadnych przeróbek nic nie trzeba zeszlifowywać, alternator idealnie pasuję

SrebnaStrzała
16-07-2010, 06:58
U mnie był alternator visteon 1S7T-BC a wstawiłem z benzyny 1S7T-CD, prądy ładowania są takie same 124A.Przejechałem już na tym około tysiąca kilometrów i jest spoko i nie wymaga to żadnych przeróbek nic nie trzeba zeszlifowywać, alternator idealnie pasuję
To mam proste pytanie, Ford jest imbecylem i nie wpadł na to?

ethernal
16-07-2010, 10:47
To mam proste pytanie, Ford jest imbecylem i nie wpadł na to?

Obecnie pojazdy tworzą księgowi (a nie inżynierowie) i to chyba tłumaczy temat braku sprzęgiełka na alternatorze... wiem że to co napisałem brzmi idiotycznie, ale obecnie niemal całamotoryzacja taka jest... a na końcu i tak jest "durny" klient...

Rafał R.
16-07-2010, 12:34
Pewnie tak, w końcu wiele wymieniłem w tym aucie. Generalnie chodzi o fakt wyjęcia alternatora bez podnoszenia silnika?! i skąd mam wziąć klucz do zdjęcia paska ?

Ja sobie poradziłem bez żadnych specjalnych kluczy! poszukaj mojego opisu kiedyś to już opisywałem chyba w tym poście. odkręcasz śrubę napinacza. On i tak nadal będzie się trzymał na kołnierzu, zejdzie dopiero wtedy gdy go odegniesz. A dalej to już chyba sobie poradzisz! Pozdro!

P.S. Pamiętajcie że ASO tez musi zarabiać!!!!

SrebnaStrzała
16-07-2010, 13:14
Obecnie pojazdy tworzą księgowi (a nie inżynierowie) i to chyba tłumaczy temat braku sprzęgiełka na alternatorze... wiem że to co napisałem brzmi idiotycznie, ale obecnie niemal całamotoryzacja taka jest... a na końcu i tak jest "durny" klient...
Prawda
Ja sobie poradziłem bez żadnych specjalnych kluczy! poszukaj mojego opisu kiedyś to już opisywałem chyba w tym poście. odkręcasz śrubę napinacza. On i tak nadal będzie się trzymał na kołnierzu, zejdzie dopiero wtedy gdy go odegniesz. A dalej to już chyba sobie poradzisz! Pozdro!
Ok, jak się trochę oziębi to się za to wezmę. Postaram się zrobić foto-relacje.

Szymekmondeo
18-07-2010, 15:30
witam.
Prosze powedzcie jak skutecznie pozbyc sie tego.wymieniłem sam napinacz i nic to wymieniłem rolki napinacz i pasek (bez koła pasowego) i tez nic.Czy tylko ASO??

ethernal
18-07-2010, 21:26
witam.
Prosze powedzcie jak skutecznie pozbyc sie tego.wymieniłem sam napinacz i nic to wymieniłem rolki napinacz i pasek (bez koła pasowego) i tez nic.Czy tylko ASO??

Przecież przez kilka (może i kilkanaście) ostatnich stron tego wątku jest "wałkowane" jak się "tego" (w domyśle hałasu) pozbyć!! Wystarczy poczytać.
Życzę przyjemnej lektury ;)

kiedrus
18-07-2010, 21:52
witam.

Ogólnie to sam sobie odpowiedziałeś co Ci pozostało do wymiany:027:

Szymekmondeo
19-07-2010, 12:30
Doczytałem ze albo koło pasowe od benzyny lub dospawanie dodatkowej rolki w okolicach napinacza ale nic z tego nie kumam:(

bambelo
19-07-2010, 12:38
Doczytałem ze albo koło pasowe od benzyny lub dospawanie dodatkowej rolki w okolicach napinacza ale nic z tego nie kumam:(

jakie koło pasowe od benzyny ? - mylisz rolkę alternatora od benzyny do TDCi
po prostu wymień koło pasowe do TDCi bo to zostało Ci do wymienienia a kolo pasowe dwumasowe to podstawa ... polecam firmy DAYCO

muli9
19-07-2010, 13:41

Tak to jest kolego jak sie nie czyta wszystkiego od poczatku a chce sie miec wszystko na patelni ... radze przeczytac temat od deski do deski a potem pytac - wszystkiego sie pieknie dowiesz a mysle ze warto bo sa tam odpowiedzi na wszystkie twoje dolegliwosci...

Szymekmondeo
19-07-2010, 22:14
szczerze to po 10-tej stronie znudziło mi sie.No nic trudno bd musiał zrobic lektorkę bo dość mam wydawania kasy na to:(
Dzieki

muli9
20-07-2010, 07:30
bo dość mam wydawania kasy na to:(

no to jest rownoznaczne z pozbyciem sie auta - bo tu zywcem zatapiasz gotowke i nie zanosi sie na zmiany ;))))))))))))))

bambelo
20-07-2010, 09:47
no to jest rownoznaczne z pozbyciem sie auta - bo tu zywcem zatapiasz gotowke i nie zanosi sie na zmiany ;))))))))))))))
... trafiony zatopiony ;) bo w dziale ,,sprzedam,, jest to autko wystawione w 100% sprawne :)

Szymekmondeo
20-07-2010, 10:35
ja tez staram sie sprzedac ale nie chce zejsc

Szymekmondeo
20-07-2010, 10:48
bambelo a co kupujesz??? :027::027::027::619:

bambelo
20-07-2010, 11:47
bambelo a co kupujesz??? :027::027::027::619:
niestety nie jestem zainteresowany bo jestem świeżo po wymianie koła pasowego,rolek i napinacza i olej mi z silnika nie leci ;) a rok temu robiłem dwumasę i sprzęgło także myślę że lejąc dobre paliwo mondek mi trochę polata bez żadnych kosztownych awarii... i jak na razie nie myślę o innym aucie i zamianie na inną markę.
i zakonczmy tę dyskusje bo nie piszemy w temacie.

Szymekmondeo
20-07-2010, 15:19
moje jest sprawne.Wymieniłem cały komplet pasek napinacz rolki.Dzwieki pojawiaja sie ale nie tak czesto jest duzo lepiej Zostało koło zamowiłem na allegro juz:)Olej mi nie leci

Rafał R.
20-07-2010, 16:30
Po pierwsze jak macie się tak pitolic to róbcie to na PW (żygać się chce!!!).Czytajcie tytuł postu!!! Szymekmondeo jak ci się nawet nie chce przeczytać kilku stron to szacun. Najlepiej pojedz do mechanika który cie skasuje no i ****o zrobi!POWODZENIA!!!!!!!!!

SrebnaStrzała
20-07-2010, 19:16
Po pierwsze jak macie się tak pitolic to róbcie to na PW (żygać się chce!!!).Czytajcie tytuł postu!!! Szymekmondeo jak ci się nawet nie chce przeczytać kilku stron to szacun. Najlepiej pojedz do mechanika który cie skasuje no i ****o zrobi!POWODZENIA!!!!!!!!! Niestety kolega ma trochę racji :)

rustin
21-07-2010, 21:25
dzisiaj się położyłem pod auto ze stetoskopem i słuchałem stuków jakby z napinacz i teraz pytanko czy to normalne że jak dodaje się lekko gazu no i wtedy stuka to napinacz drży,przesuwa się lekko? widać to na tym okagłym co jest napisane left i strzałka co rolka się na tym trzyma.
używany jest sens kupować? bo mogę od jednego z użytkowników forum kupić za 100zł

SrebnaStrzała
21-07-2010, 23:52
Jeśli już się bierzesz za ten "układ" to wymieniał cały komplet na nowy czyli rolki, pasek, koło, napinacz. Ja wymieniałem wszystko podwójnie. Wpierw wymieniłem sam napinacz, to okazało się po czasie że koło było krzywe i rozwaliło napinacz, potem wymieniłem koło, to zaczął hałasować napinacz. W końcu wymieniłem wszystko i na 20.000km spokój, teraz znów wraca.

rustin
23-07-2010, 08:18
kolego ja ma pb a nie diesla tam nie ma takich problemów.rolki prowadzace wymienilem.Jest sens kupować napinacz używany?

dlugimewa
26-07-2010, 22:18
Przeczytałem wszystkie posty i dalej nie wiem co robic. Mój mondek podczas normalnej pracy nie klepie ale gdy włączę na zimnym silniku ( na ciepłym tego nie ma) i wolnych obrotach klinę natychmiast lekko klekocze i widac jak pasek dostaje wibracje. Byłem u fachowca od klimy i stawia na wymianę sprężarki (układ chłodzi ale na mój gust trochę słabo bo ustawię temperaturę na LO i nie powiem żebym specjalnie zmarzł) Piszecie o łożyskach na sprężarce-jak to wybadac i ewentualnie jak wymienic. Jestem po wymianie wtrysków więc na ten rok wystarczy już wydatków.

SrebnaStrzała
27-07-2010, 06:46
Powiedzcie mi czy wymiana alternatora na ten z wersji benzynowej na pewno rozwiąże odwieczny problem? bo nie uśmiecha mi się znowu (minęło 15.000km i znów stuka) wymieniać pasówki, rolki, napinacz i pasek.

Polarny
27-07-2010, 08:02
Kolego z tematu wynika, że wsadzenie na alternator rolki od benzyny rozwiązuje problem. Więc nie trzeba całego alternatora, a wystarczy obciąć kołnierz (prosta sprawa) i założyć tam rolkę od benzyniaka.

SrebnaStrzała
27-07-2010, 10:54
Kolego z tematu wynika, że wsadzenie na alternator rolki od benzyny rozwiązuje problem. Więc nie trzeba całego alternatora, a wystarczy obciąć kołnierz (prosta sprawa) i założyć tam rolkę od benzyniaka.

Ktoś wspominał że sama rolka podobno powoduje jakieś problemy bo jest złe spasowanie?! Jeśli jednak tak jest tylko w przypadku rolek innych marek, to czy mechanik sobie poradzi z założeniem tej rolki ?
Pytanie jeszcze gdzie kupić samą rolkę bo na allegro nie widzę.

Polarny
27-07-2010, 13:15
Rolka jest OK. Zmianę rolki masz opisaną w tym temacie (nawet zdjęcia zostały zamieszczone). Namiary na nią też. Przewertuj z 5-10 stron wstecz, to wszystko znajdziesz.

Rafał R.
27-07-2010, 14:56
Panowie ja hulam cały czas i wszystko jest ok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

krzyszto1976
27-07-2010, 20:07
Panowie ja jeżdżę z alternatorem z benzyny i jest wszystko ok. Proponuję takie rozwiązanie gdyż alternator można kupić taniej na allegro niż samą rolkę od benzynowego, altek jak dobrze poszukać to można znaleźć za 150zł a rolkę trzeba kupować nową w cenie 200-220zł no i trzeba jeszcze przerabiać alternator a wkładając cały od benzyniaka nie trzeba robić przeróbek.

SrebnaStrzała
27-07-2010, 20:56
Panowie ja jeżdżę z alternatorem z benzyny i jest wszystko ok. Proponuję takie rozwiązanie gdyż alternator można kupić taniej na allegro niż samą rolkę od benzynowego, altek jak dobrze poszukać to można znaleźć za 150zł a rolkę trzeba kupować nową w cenie 200-220zł no i trzeba jeszcze przerabiać alternator a wkładając cały od benzyniaka nie trzeba robić przeróbek.

Ja mam okazje kupić za 90zł. Okazja okazji nie równa mam nadzieje ze wszystko będzie grać.

Polarny
28-07-2010, 07:43
Jakieś oznaczenie tego alternatora możecie podać, by wiedzieć, że kupuje się poprawny model?

jarkmerk
28-07-2010, 10:14
Panowie ja hulam cały czas i wszystko jest ok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Witam kolege czytałem posty i widze ze przerabiałes to powiedz mi jak grubo nalezy spilowac kołnierz alternatora i czy klucz jest jakis potrzebny zeby zdjąć stare kółko alternatora i jak z założeniem tego kola nowego podpowiedz nam którzy zamierzaja to zrobic bo ja jestem na etpie dowiedzenia się wszystkiego i zakupu tego bo mam ten sam problem co wszyscy z tym stukaniem pozdrwiam jarkmerk

Polarny
28-07-2010, 10:28
Kolego - to pozostaje ponowna lektura. Jak pisałem już wyżej - na wszystkie Twoje pytania odpowiedzą instrukcja (ze ZDJĘCIAMI), w której masz wszystko jak na tacy. Jak zobaczysz zdjęcia, to będziesz wiedział co i jak.

Nawet znalazłem post, byś nie kręcił nosem, że nie dostałeś jak na tacy: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=81389&page=27#261

akkc
28-07-2010, 11:56
Takie pytanko ...
Jak Sprawdzić kupując używany alternator z benzyniaka czy on jest sprawny ?
Chodzi o to żeby nie wydać 150 - 200 zł i żeby się nie okazało, że jest walnięty lub coś..

I jeszcze jak mam silnik 2,0 TDCI 115 KM to to jaki altek kupić z benzyniaka - z motoru 1,6 / 1,8 / 2,0 ???

Zamierzam wymienić koło pasowe + napinacz + alternator z benzynki
Pasek i rolki wymieniałem jakieś 6 miesięcy temu...

Pozdrawiam

krzyszto1976
28-07-2010, 15:52
Jakieś oznaczenie tego alternatora możecie podać, by wiedzieć, że kupuje się poprawny model?

Drogi kolego przeczytaj sobie dokładnie temat a będziesz wiedział opisywałem to w swoim którymś poście i jest podany link z modelami alternatorów.

krzyszto1976
28-07-2010, 15:55
Takie pytanko ...
Jak Sprawdzić kupując używany alternator z benzyniaka czy on jest sprawny ?
Chodzi o to żeby nie wydać 150 - 200 zł i żeby się nie okazało, że jest walnięty lub coś..

I jeszcze jak mam silnik 2,0 TDCI 115 KM to to jaki altek kupić z benzyniaka - z motoru 1,6 / 1,8 / 2,0 ???

Zamierzam wymienić koło pasowe + napinacz + alternator z benzynki
Pasek i rolki wymieniałem jakieś 6 miesięcy temu...

Pozdrawiam
Kolego nie sprawdzisz dopóki nie uruchomisz. Ja kupiłem od 2.0 i jest to opisane w tym temacie wystarczy przeczytać a w MK3 benzyna nie ma 1.6

Rafał R.
28-07-2010, 16:23
[QUOTE=jarkmerk;1482022]Witam kolege czytałem posty i widze ze przerabiałes to powiedz mi jak grubo nalezy spilowac kołnierz alternatora i czy klucz jest jakis potrzebny zeby zdjąć stare kółko alternatora i jak z założeniem tego kola nowego podpowiedz nam którzy zamierzaja to zrobic bo ja jestem na etpie dowiedzenia się wszystkiego i zakupu tego bo mam ten sam problem co wszyscy z tym stukaniem pozdrwiam jarkmerk

Jest już opis tak jak wspomniał kolega wcześniej który udokumentował wszystko. A co do stoczenia to idealnie gładziutko ze ścianka altka!!!
Pozdrawiam!!

Szymekmondeo
30-07-2010, 15:24
http://moto.allegro.pl/item1154197433_mondeo_mk3_06r_napinacz_rolka_napin ajaca_tdci.html

co to jest.U mnie jest napinacz sam bez tej drogiej częsci

Rafał R.
31-07-2010, 06:56
napinacz to tylko cześć z tego. Ta ze sprężyną!

rafik14
04-08-2010, 16:26
Panowie powiedzcie mi czy rolka alernatora, ta od bezyny pasuje do wszystkich alternatorow?? Gdyz nie wiem jaki jest u mnie zamontowany ale raczej nie jest to VISTEON.
Jestem na etapie kompletowania czesci i nie wiem jaka rolke kupic. Przestudiowalem temat i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi.

SEROL
04-08-2010, 18:14
hej wszystkie alternatory czy to benzyniak czy diesel czy na uran czy na mazut sa takie same ten sam prąd tylko rolka jest inna pozdrawiam

rafik14
05-08-2010, 11:25
No i wlasnie tu jest problem, chce wymienic pasek alternatora, mam juz wszystkie czesci oprocz tej rolki. Moze ktos juz robil podobna operacje w tym silniku?? Silnik TDDI (115) 2002 rok.

jarkmerk
06-08-2010, 06:14
Witam panowie mam pytanie na temat alternatora viestona w którym roku były zakładane do mondeo 2.0 tdci 130 km Z 2002 roku,bo mam problem z odczytaniem jaki ja posiadam bo naklejka odpadła i są jakieś numery ale ciężko odczytać może mi ktoś podpowiedzieć z góry dzięki

aro79
06-08-2010, 10:52
witam ostatnio w moim mondku zużyło się koło pasowe czytałem dużo opinii
na temat koła które kupić a że dla mnie każdy grosz sie liczy kupiłem koło hiszpańskiej firmy IJS koszt 250 zł http://www.motoallegro.pl/item1172774409_kolo_pasowe_ford_mondeo_iii_transit _2_0tdci.html do tego napinacz firmy Ruville koszt 280 zł koło prowadzące bo huczało koszt 50zł pasek bosch 6PK1640 40zł
koszt całości 620 zł wszystko kupiłem w sklepie w mojej miejscowości po założeniu wszystkiego jak ręka odjoł chodzi jak należy przejechałem 5000 km nic się nie dzieje
klucz do napinania paska dorobiłem z wzoru ja na forum opisane było z moimi poprawkami ale to już każdy
według uznania sobie robi najważniejsze żeby spełniał swoją rolę.
wymiana tego trwała 2 godziny tyle sie z tym bawiłem

SrebnaStrzała
06-08-2010, 16:36
wymiana tego trwała 2 godziny tyle sie z tym bawiłem
Niezły czas;) Ja niebawem się biorę za wymiane altka na benzynowy, już klucze doszły teraz jeszcze altek. Zrobie foto relacje jak mnie to w połowie nie wku4wi1 :D

aro79
06-08-2010, 16:42
powiem ze czasami mnie szlag chciał trafic ale w sumie poszło ok dodam ze bez klucza do napinania czas mógł by sie wydłużyć o jeszcze raz tyle

SrebnaStrzała
06-08-2010, 16:50
powiem ze czasami mnie szlag chciał trafic ale w sumie poszło ok dodam ze bez klucza do napinania czas mógł by sie wydłużyć o jeszcze raz tyle

...a powiedz mi, jak będę zdejmować ten alternator, to dam rade bez tego klucza?

aro79
06-08-2010, 16:57
dasz ja zdiołem kiedyś koledze bez klucza klucz to tylko wielkie ułatwienie

aro79
06-08-2010, 16:59
klucz dorabiałem na uszkodzonym napinaczu który dostałem duzo łątwiej jest go wtedy dorobic bo na bieżąco sobie go dopasowujesz

aro79
06-08-2010, 17:03
juz nie pamiętam jak pasek sciągałem ale bodajże zrzuciłem go z rolki posredniej tej obok poduszki potem odkreciłęm śrubke z spreżyny napinacza na dole mógłbyś od razy odkrecić tą śrubkę ale trzeba uważać żeby nie uszkodzić owej śrubki i gwintu w dystansie alternatora bo pasek napiety

SrebnaStrzała
06-08-2010, 17:07
juz nie pamietam jak pasek sciągałem ale bodajże zrzuciłem go z rolki posredniej tej obok poduszki potem odkreciłęm śrubke z sprezyny napinacza na dole mugłbys od razy otkrecic tą srubke ale trzeba uważać żeby nie uszkodzic owej srubki i gwintu w dystansie alternatora bo pasek napiety
Dzięki za info

aro79
06-08-2010, 17:11
niema za co może ktos miał inny sposób

aro79
10-08-2010, 19:46
.pomyłka post do usuniecia

aro79
10-08-2010, 19:52
mam pytanie czy te koło pasowe alternatora bedzie pasowac do mojego i czy jet to z sprzegiełkiem gosciu mówi ze jest to od 2.0 benzyny

http://img576.imageshack.us/img576/5018/1170490803.th.jpg (http://img576.imageshack.us/i/1170490803.jpg/)

SrebnaStrzała
10-08-2010, 20:39
mam pytanie czy te koło pasowe alternatora bedzie pasowac do mojego i czy jet to z sprzegiełkiem gosciu mówi ze jest to od 2.0 benzyny
Nie prościej zamontować cały alternator od benzyny tak jak na zdjęciu? Tak to jest to koło z sprzęgłem. Czy samo koło będzie pasować do alternatora diesel to już nie wiem

Maniok
11-08-2010, 12:04
Witam wszystkich. Mam takie pytanie, czy któryś z kolegów wie czy alternator od MK4 TDCI będzie pasował do MK3?

benio
13-08-2010, 22:23
Czy po zdemontowaniu koła pasowego z altka na trzpieniu wirnika nie ma żadnego klina? Czy kółko pasowe nie będzie się ślizgać?

robarek
14-08-2010, 22:08
Nie ma klina i nie będzie się ślizgać. Jest osadzone na stożku.

Rafał R.
15-08-2010, 07:42
dokładnie

hilary-k
15-08-2010, 17:37
witam. Sytuacje miałem podobną wymieniłem pasek rolki napinacz i dalej przy załączeniu klimy wstyd było jeździć . Ustało dopiero po wymianie koła pasowego wału głównego. Teraz słychać stukot silnika (istny traktorek). Na wewnętrznej stronie koła widać wytarte nity.

robson646
17-08-2010, 12:53
u mnie hałas zaczyna sie po włączeniu nawieu lub klimy kiedy są wyłączone słychać tylko terkot silnika dzisiaj zaobserwowałem że kiedy włącze nawiew to pasek zaczyna drgać mało nie spadnie z rolek a wymieniany był żeby nie skłamać coś koło kwietnia tak samo koło pasowe rolki i napinacz

asd11
19-08-2010, 19:09
Przeczytałem cały wątek uff, i nasuwa mi się jedno spostrzeżenie, koledzy którzy kupili sprzęgiełko od forda, musieli piłować alternator, a kolega krzyszto1976 który kupił od HDI nie?
Mam tanio do kupienia 120zł kółko INA do HDI, i alternator Visteon 1S7T-BC z 2003roku, zastanawiam się czy nie zaryzykować, ktoś jesze tak zrobił?

Pytanie po co jest ta plastikowa czarna rura przy alternatorze?

rustin
19-08-2010, 21:24
jaką powinien mieć długość pasek klinowy? mój ma 2235mm po zmierzeniu, czy przez to może stukać? bo byłem dzisiaj na szrocie i założyłem drugi napinacz i też stukało,ale jeszcze bardziej.Mój stary napinacz przez ten czas ok 30 min ostygł ( silnik cały czas chodził) i go szybko spowrotem nałożyłem i nie stukało dopóki się nie zagrzał

matzone
20-08-2010, 15:53
Witam
I ja zbieram graty na wymianę koła pasowego wału korbowego i całej reszty.
Dodatkowo zakładam na alternator rolke sprzęgła alternatora stosowaną w silniku benzynowym INA [535 0074 10].
Czy kluczem podanym w linku odkręcę-dokręcę to sprzęgiełko (hazet 2592)?
http://allegro.pl/item1192966883_2592_klucz_alternatora_vw_audi_merc edes_hazet.html
Dziś zdjąłem osłonę nadkola i przyglądałem się całej maszyneri, koło pasowe słychać i widać jak się telepie a za nim pasek :)
Szpilki alternatora przypominają klucz torx, czym je odkręcacie ? Będę robił to pierwszy raz i przestraszyłem się tej ciasnoty. Wiem, że przydaje się specjalny klucz do napinacza ale jakie jeszcze zagadki tam czychają ?
Proszę o pomoc.

krzyszto1976
20-08-2010, 16:38
Szpilki są na torxa ale nie trzeba odkręcać szpilek tylko nakrętki z nich i dolne to 15 a górna 13. Z zagadek to żeby wyjąć alternator z komory silnikowej to trzeba rozpiąć drążek kierowniczy żeby wydostać alternator. Na pierwszy rzut oka to jest dobry klucz do alternatora.
Pozdrawiam

asd11
20-08-2010, 16:53
Czyli alternator wyciąga się w dół, do kanału? Rolka musi być jednak od benzyny, ta od HDI nie da się założyć bez przekoszenia paska?

W przypadku rolki od Forda Benzyny: dostępne u mnie są Magneti Mareli za 140 zł, INA za 280zł! czy to Magneti jest OK?

matzone
20-08-2010, 18:30
Dzięki krzyszto1976 za podpowiedzi.
Zakupiłem dodatkowo uszczelniacz wału korbowego Reinz - Duratorq przód RNZ 819001400 (w sklepie dowiedziałem się, że to oryginalna część bez plakietki forda :)
Wymienię go jeśli będę widział, że cieknie.
Pytajcie zawsze przy zakupach czy dana część jest dostępna jako zamiennik, można sporo zaoszczędzić mająć produkt tej samej jakości co oryginał.
Pozdrawiam

jarkmerk
21-08-2010, 14:47
Witam powiem wam ze jestem po wymianie napinacza i kółka na alternator od mondeo benzyny INA 535-0074-10 i powiem ze pieknie to chodzi wszystko ładnie pracuje nie ma zadnych drgań ale robiłem cały dzien a alternator nie wyjąłem jak kolega pisze przez wypiecie drązka kierowniczego tylko górą wypiąłem mocowanie filtra paliwa i opusciłem nadło tylko wczesnij byl alternator odkręcony i jeszcze osłone turbo oraz łapa silnika była odkrecona i pod spodem lewarek potrzymywał silnik mogłem podnosic góra dół,pozdrawim i zycze udanej pracy przy tym.

crocos246
21-08-2010, 23:02
Witam powiem wam ze jestem po wymianie napinacza i kółka na alternator od mondeo benzyny INA 535-0074-10

napisz jeszcze tylko proszę jaki masz w swoim dieslu typ alternatora. Chcę zamówić to koło ale po lekturze wszystkich postów w tym topicu już zgłupiałem czy to koło będzie pasować do mojego... z mojego spisałem 1S7TBC

jendrekmak
22-08-2010, 00:54
tylko górą wypiąłem mocowanie filtra paliwa i opusciłem nadło tylko wczesnij byl alternator odkręcony i jeszcze osłone turbo oraz łapa silnika była odkrecona i pod spodem lewarek potrzymywał silnik mogłem podnosic góra dół,pozdrawim i zycze udanej pracy przy tym.
to chyba jednak łatwiej odkręcić drążek

lisutychy
22-08-2010, 08:28
Jestem po wymianie tego sprzęgła alternatora. I również u mnie sukces, koniec tego furczenia. Ps. Ja założyłem te sprzęgło z firmy maxgear za 90 zł bo akurat tylko takiego miał w sklepie i smiga git. Pozdrawiam. Altka mam 1S7TBC

jarkmerk
22-08-2010, 10:37
to chyba jednak łatwiej odkręcić drążek

Witam jezeli jest prosciej to sprubój tak,ja wyjałem górą moze wiecej roboty ale wyjąłem udało się.Ale roboty jest przy wymianie tego wszystkiego moze duzo ale czasu potrzeba więcej panowie wszystko bez nerwów jarkmerk

jarkmerk
22-08-2010, 10:38
Jestem po wymianie tego sprzęgła alternatora. I również u mnie sukces, koniec tego furczenia. Ps. Ja założyłem te sprzęgło z firmy maxgear za 90 zł bo akurat tylko takiego miał w sklepie i smiga git. Pozdrawiam. Altka mam 1S7TBC

Witam mozesz powiedziec więcej na temat tego sprzęgła jakie są numery tego koła i gdzie kupiłes jarkmerk

ford mondeo 2.0 tdci 130 km

Rafał R.
22-08-2010, 17:19
Panowie przejechałem już powyżej 3 tkm i wszystko wporzo! Pozdrawiam!

lisutychy
22-08-2010, 17:26
Witam mozesz powiedziec więcej na temat tego sprzęgła jakie są numery tego koła i gdzie kupiłes jarkmerk

ford mondeo 2.0 tdci 130 km

Na opakowaniu sprzegła jest nalepka 1s7u10a352db ale niewiem czy to jest numer katalogowy. A na samym kole to widnial napis m.g . Wystarczy zadzwonic do sklepu i powiedziec co potrzebne. tj sprzegło alternatora do mondeo np.2003 2 Pb i wsio :) Pozdrawiam.

benio
22-08-2010, 23:29
Altek można wyjąć górą nie odpinająć żadnych drążków.

Tutaj info -> http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1453473&postcount=2,
a tutaj jest opisany klucz do napinacza -> http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1470361&postcount=315.

jarkmerk
23-08-2010, 10:26
Witam jezeli jest prosciej to sprubój tak,ja wyjałem górą moze wiecej roboty ale wyjąłem udało się.Ale roboty jest przy wymianie tego wszystkiego moze duzo ale czasu potrzeba więcej panowie wszystko bez nerwów jarkmerk
Podam linka gdzie zakupiłem to kółko alternatora g:DD http://www.jjcar.pl/sprzgo-alternatora-ford-mondeo-p-638.html

FORD MONDEO 2.0 TDCI 130 KMg:galy

crocos246
27-08-2010, 21:14
no u mnie dziś nastała cisza... może nie całkowita ale furkoczącego paska i stukającego napinacza nie słychać. Nowe sprzęgło: znalazłem MagnetMarelli (choć w pudełku ZEN made in Brasil) za 150 zł. Altek wyjęty górą (zdjęta osłona termiczna turbiny, wzmocnienie mcphersona i wypięte mocowanie filtra paliwa - dobrze odkręcić jeszcze na zamontowanym altku tą plastikową tubę-kierownicę powietrza, łatwiej będzie go wyjąć). Czas operacji 15 minut. Potem odkręcenie starego kółka (klucz udarowy, ew. mając odsadzony oczkowy do nakrętki można wirnik przytrzymać imbusem), ostrożne obcięcie kołnierza na obudowie alternatora i oszlifowanie oraz montaż sprzęgła - kolejne 15 minut. Wrzucić altek - 15 minut. Po odpaleniu można się juz cieszyć błogą ciszą ;) chyba, że tak jak u mnie rozrząd się odezwie (240kkm przebiegu) :(
Wcześniej po prostu nie było go słychać w tym hałasie napinacza..... teraz szukam postów o rozrządzie ;)

Pozdrawiam eksperymentujących!

ethernal
27-08-2010, 22:53
Crocos246 jaki rozrząd ?!?!? masz silnik TDDi w swoim Mondeo??? Bo w TDCi jest łańcuch, a w TDDi nie jestem pewien, ale wydawało mi się że też jest łańcuch.

BAZAR
28-08-2010, 10:45
w tddi tez jest łańcuch a jeżeli chodzi o napinacz to powinien stwierdzic ten co będzie to robił jak wyciągnie i zobaczy w jakim jest stanie:roll:

crocos246
28-08-2010, 22:27
Crocos246 jaki rozrząd ?!?!?

jak to jaki?
normalny, napędzany łańcuchem....
i właśnie on hałasuje.... napinacze wytarte albo i łańcuch rozciągnięty i hałasuje... nie wiem czy to dziwne ale słychać właściwie tylko z okolic koła pompy...

deepeshe
29-08-2010, 08:42
chcialem sie dopisac...
czy kolo pasowe mozna samemu wymienic? co jest do tego potrzebne?
a i jakie kolo pasowe wyrzymuje najdluzej??

ethernal
29-08-2010, 15:50
jak to jaki?
normalny, napędzany łańcuchem....
i właśnie on hałasuje.... napinacze wytarte albo i łańcuch rozciągnięty i hałasuje... nie wiem czy to dziwne ale słychać właściwie tylko z okolic koła pompy...

g:galy To jaki przebieg ma twoje Mondeo??? Przecież łańcuch i cała towarzysząca reszta powinna teoretycznie wytrzymać 1 mln km - a już absolutnie minimum 500 tyś km!!!

jendrekmak
29-08-2010, 16:33
napinacze wytarte tam jest tylko jeden napinacz. pewnie myślałeś o ślizgach łańcucha rozrządu. są 3 szt. 1 długi i 2 krótsze
a już absolutnie minimum 500 tyś km
no niestety napinacz często siada po 300 tys. km a i długi ślizg wtedy potrafi się wytrzeć i jest do wymiany. gdzieś ostatnio czytałem temat o tym i były zdjęcia wytartego ślizgu

crocos246
29-08-2010, 17:49
mój Mondek ma 239000 km - pewne jak w banku. Kupiony w kraju, serwisowany w ASO do 200000 km. Potem we własnym zakresie. W zasadzie to poza 2x wymianą turbiny tylko wymiany oleju i filtrów, klocków itp... wtryski, dwumasa - nie ruszane.
Hałas - takie jakby szuranie pochodzi z okolic koła pompy, myślę, że to któryś ślizg może?

Poza tym auto SUPER, pali na dotyk, oleju nie bierze, NIE DYMI, no może przy ostrym deptaniu do końca obrotomierza leciutko podkopci - szwagier nawet powiedział, że musi mieć DPFa :) ale nie ma... :)

matzone
29-08-2010, 21:18
Prośba o podanie rozmiarów nakrętki i imbusa na oryginalnej rolce alternatora w tdci 130.
Chcę zdemontować oryginalną rolkę bez klucza udarowego jeśli oczywiście się da.

Szymekmondeo
31-08-2010, 21:48
Panowie mam pytanie.W 115 2.0 TDCI mały Alternator jakie sprzegło na alternator zakładał ktos auto 02/2005.Jest kilka modeli tego szprzęgła a nie ufam mechanikowi

kuba75
02-09-2010, 03:13
Witam. Miałem identyczne objawy. Wymieniłem wszystko: oryginalny napinacz, wszystkie rolki, pasek, i oczywiście koło pasowe, bo jak go nie wymieniłem było dalej głośno. Teraz oki. Pozdrawiam - koszt ok. 1200zł,

SEROL
02-09-2010, 21:08
hej koledzy pogrzebałem w Brytyjskich forach na temat naszego cudownego autka i o to co znalazłem Oni (brytole) tez doszli do tego ze to wszystko wina tej cholernej rolki i tak sa 4 rodzaje ROLEK A MOZE I WIECJEJ NIE WIEM KOLEJNO JEST TAK

1. solid puley czyli to co mamy w standardzie STAŁA ROLKA
2. OAP - rolka ze sprzegłem jednostronnym CZYLI TO CO JEST W BENZYNIAKACH
3.OAD INACZEJ DECOUPLER NIE WIEM JAK DZIAŁA ALE JEST BARDZO DOBRE
4.REACTIVE NIE WIEM JAK DZIAŁA ALE JEST CHYBA THE BEST

TERAZ SAMI ZOBACZCIE CZEGO FORD NIE PRZEWIDZIAŁ

http://www.youtube.com/watch?v=jKMf-_Yl-AI&feature=related

ORAZ

http://www.youtube.com/watch?v=knW6Vhh0Vd0&feature=related

TYLKO GDZIE TAKIE KUPIC JA ZNALAZŁEM DECOUPLAR W KANADZIE LECZ TYLKO DO TRANSITA 2.4 TDCI O ILE TAKIE SĄ CO WY NA TO ???

jendrekmak
02-09-2010, 21:26
OAP i OAD - Gates takie robi i nazywa się to DriveAlign http://www.gates.com/europe/oap/pl/index_pl.html
ale OAD pewnie nie do wszystkich aut
znalazłem do citroena hdi ale to jest OAP (chyba bo w kodach jest na początku tylko OAP70**)
np. - sprzęgło jednokierunkowe, Producent:GATES, kod: OAP7034

cinus
04-09-2010, 10:33
Witam.
Mondeo Mk3, 2.0 TDCi, 2002 roku.

Proszę o poradę czy dobry element wybrałem a propo wymiany rolki napinacza.

http://ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1622&cat_id=1490

Mechanik powiedział mi, że musi opuścić silnik żeby wymienić rolkę napinacza, czy jest to konieczne?

Z góry dziękuje za pomoc :)

kiedrus
04-09-2010, 11:11
Tyle, że ten temat jest o napinaczu paska alternatora i klimatyzacji...
Napinacz z Twojego linku jest od wspomagania i chłodzenia..musisz sprecyzować o który układ Ci chodzi :027:

matzone
05-09-2010, 09:06
Wymieniłem wszystkie elementy związane z paskiem klinowym ale rolki prowadzącej luźnej gładkiej paska wieloklinowego nie dałem rady wymienić na nową ( brakuje kilku mm aby ją swobodnie wyjąć). Napiszcie jak ją wymienić (może mam podnieść silnik)?

nkluivert
05-09-2010, 11:32
Wymieniłem wszystkie elementy związane z paskiem klinowym ale rolki prowadzącej luźnej gładkiej paska wieloklinowego nie dałem rady wymienić na nową ( brakuje kilku mm aby ją swobodnie wyjąć). Napiszcie jak ją wymienić (może mam podnieść silnik)?

Ja podniosłem silnik w takim przypadku, odkręciłem poduszkę od strony paska pod spód lewarek hydrauliczny wraz z małą deską co by miski nie uszkodzić i silnik w górę wywindowałem na maksa. Potem odkręciłem kółko i szpilkę na której się obraca, bo samo kółko nie zejdzie tak było w moim przypadku. Później pozostaje poskręcać wszystko w odwrotnej kolejności od rozkręcania i gotowe, kółko wymienione.

akkc
05-09-2010, 13:49
Witam wszystkich

Aby silnik w końcu pracował przyzwoicie należy wymienić cały układ paska wielorowkowego !

Ja wymieniłem:
Koło pasowe, rolki, pasek, napinacz, i zamiast swojego alternatora władowałem cały altek z benzyniaka 2.0 Duratec (nie bawiłem się w wymianę samej rolki)

Wreszcie po wielu nieudanych próbach wymiany na raty - nastała cisza !!!

W końcu słychać pracujący diesel a nie łomot zużytego koła, napinacza i rolek itd...

Zobaczymy na jak długo ? :)

ethernal
05-09-2010, 16:38
Gratulacje akkc!!
Ale wydaje mi się, że jakbyś wymienił sam alternator z benzyniaka efekt byłby taki sam... chyba że koło pasowe miałeś całkowicie zwichrowane...

reeich
05-09-2010, 20:50
matzone nic nie trzeba podnosic !!! http://ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=491&cat_id=1490 podważyć trzeba srubokretem płaskim te blache zeby oddzielila sie od rolki i wtedy wszystko wyjdzie bez problemu

pavulon
05-09-2010, 21:10
ja w ubiegłym tyg. wymieniłem napinacz wraz z kołem pasowym i paskiem, po oględzinach rolki były si. Teraz wszystko w porządku. koło 340, napinacz 370, pasek 60, wymiana 80

wiechu
06-09-2010, 11:16
Witam,moja usterka drgań paska jest taka że jak włączę klimatyzację to wszystko cichnie i nic nie dudni,może to dlatego że wówczas obroty idą delikatnie w górę i zaczyna pracować równiej ale tego nie wiem.Przy wyłączonej klimatyzacji na wolnych obrotach dudni (aż miło).Chcę zaznaczyć ze jakieś 10tkm wymieniałem wszystko.Mechanik stwierdził że to wina koła pasowego które tak wytrzymuję.Po przeczytaniu tych wszystkich postów i tak nie ma rozwiązania tej zagadki.

ethernal
06-09-2010, 11:44
Witam,moja usterka drgań paska jest taka że jak włączę klimatyzację to wszystko cichnie i nic nie dudni,może to dlatego że wówczas obroty idą delikatnie w górę i zaczyna pracować równiej ale tego nie wiem.Przy wyłączonej klimatyzacji na wolnych obrotach dudni (aż miło).Chcę zaznaczyć ze jakieś 10tkm wymieniałem wszystko.Mechanik stwierdził że to wina koła pasowego które tak wytrzymuję.Po przeczytaniu tych wszystkich postów i tak nie ma rozwiązania tej zagadki.

Jak to nie ma rozwiązania tego problemu??? Prze parę (może i parenaście) ostatnich stron jest wałkowany temat wyeliminowania tego cho..ego dźwięku. Po prostu trzeba zainstalować rolkę z tłumikiem drgań na alternator, pochodzącą z wersji benzynowej (lub wymienic cały alternator na pochodzący z benzyny).

AKuba
06-09-2010, 13:08
GDZIE TAKIE KUPIC JA ZNALAZŁEM DECOUPLAR W KANADZIE

Łooooo, fajno,wynalazłeś, to jakby nowa jakość. Pytanie, gdzie kupić i cena pewnie też jakaś powalająca.

matzone
06-09-2010, 13:17
Dzięki nkluivert za podpowiedzi. Po wymianie całego układu paska zapanowała cisza w samochodzie. Na alternatorze zamontowane jest sprzęgło Magneti Marellli (alternator wymaga spiłowania kołnierza). Koło pasowe dwumasowe Dayco pracuje równo (wymieniłem też 3 śruby mocujące koło do wału) stare latało jak w starej sieczkarni :).
Pozostała mi tylko do wymiany ta luźna rolka o której pisałem wcześniej.
To jeszcze tylko dodam, że sprzegło-rolka alternatora zakupiona w sklepie internetowym forda dostosowana do mondeo-benzyna.
Pozdrawiam użytkowników forum i jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi i podpowiedzi

Szymekmondeo
06-09-2010, 13:48
Panowie kupic koło pasowe orginał forda czy dycao??? i jakie macie ceny dycao nr fabryczny koncowka DC bo jest za 340 zł ale BD.Czy jezeli chce DB to musi byc to orginał????

reeich
06-09-2010, 15:14
http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=499&cat_id=632 tu masz kupiłem tydzien temu i jest ok

ethernal
06-09-2010, 18:59
Panowie kupic koło pasowe orginał forda czy dycao???

Przecież to jest to samo. Różni się tylko ceną. ;)

Szymekmondeo
06-09-2010, 20:09
http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=499&cat_id=632 tu masz kupiłem tydzien temu i jest ok

ALe masz na kole czy tam pudełku DC???Płaciłes przelewem??

Przecież to jest to samo. Różni się tylko ceną. ;)

Wiem ze to samo ale własnie nie mogłem znaleść dycao DC było tylko BC.Ale kolega dał link i juz wszystko mi sie rozjaśniło:)

ethernal
06-09-2010, 22:41
Wiem ze to samo ale własnie nie mogłem znaleść dycao DC było tylko BC.Ale kolega dał link i juz wszystko mi sie rozjaśniło:)

W nagłówku jest DC, więc chyba to jest ostatnia (najnowsza) seria?
A dalej jest napisane: "Zgodne z numerem fabrycznym z części: 4C1Q 6B319 DB " Ale o so chozi? g:galy

Polarny
07-09-2010, 21:34
Jeżeli chodzi o to koło pasowe na alternatorze, to znalazłem info, że w ofercie INA znajduje się kółko OAD. Pasuje tylko znaleźć odpowiednie pasujące. Czy ktoś ma jakiś katalog z opisem? Bo szukałem, ale niewiele znalazłem.

Pioter_PL
10-09-2010, 09:23
no i ja rowniez stoje przed dylematem wymiany zespolu napinacza. Sluchajcie 2 lata temu na przegladzie mowili mi ze powinienem to wymienic jednak tego nie zrobilem bo wydawalo mi sie ze Panowie z ABScar probuja naciagnac mnie na kase. Teraz na ostatnim przegladzie znowu powiedzieli ze trzeba to wymienic jednak nie wiem czy im wierzyc ze to juz trzeba wymieniac bo poza halasem nic sie raczej nie dzieje. 2 lata jezdze z niewymienionym i jakos nic sie do tej pory nie stalo wiec moze wogole nie warto tego wymieniac dopoki nic sie nie dzieje poza halasem? czy jest to tylko proba naciagniecia na kase ze strony warsztatu?

Mariusz
10-09-2010, 09:33
Mam podobny problem u siebie, kupić, nie kupić. Hałasuje i drga na wolnych obrotach, jak stary klekot na pompowtryskach. Jak załączę klimę klekot jest nieco mniejszy. Jak napisał przedmówca: jakie mogą być dalsze konsekwencje (jeśli będą) w przypadku zwlekania z wymianą rolek i napinacza? Nadmieniam, że koło npasowe (mała dwumasa) była wymieniana rok temu (oryginał ASO Forda).
w tym wątku pisane jest o wymianie koła alternatora ze sprzęgłem z Citroena HDi. Czy to koło jest dobre/pasuje?
http://moto.allegro.pl/kolo-pasowe-alternatora-citroen-c5-xsara-2-0-hdi-i1199527768.html
Może ktoś ze znawców tematu się wypowie.

muli9
10-09-2010, 10:16
no tutaj konsekwencje sa tylko takie ze auto zostanie unieruchomione w miejscu w ktorym padnie ktorys z elementow napedu paska i tyle, gorzej jesli to sie stanie w nocy i jeszcze daleko od domu, u mnie akurat to sie objawilo tym ze mala dwumasa sie rozwarstwila i kawalki ocieraly o blok i walilo iskrami a z tym juz nie pojedziesz, rolki czy napinacz moga najwyzej sie zatrzec i spowodowac przetarcie paska a wiec brak pradu z alternatora, zostaje tylko kwestia tlumienia drgan bo element sprezysty napinacza sie zuzywa

chasm
10-09-2010, 10:51
moze wogole nie warto tego wymieniac dopoki nic sie nie dzieje poza halasem? czy jest to tylko proba naciagniecia na kase ze strony warsztatu?

Później będziesz pewnie miał to co ja (mało komu się to podobno udało uchwycić w tym momencie) tutaj masz mój wątek - mała dwumasa (koło pasowe) zaczęło się rozwarstwiać i sypać blaszkami, opiłkami...
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=101400

Mariusz
10-09-2010, 12:23
W tym wątku pisane jest o wymianie koła alternatora ze sprzęgłem z Citroena HDi. Czy to koło jest dobre/pasuje?
http://moto.allegro.pl/kolo-pasowe-alternatora-citroen-c5-xsara-2-0-hdi-i1199527768.html
Może ktoś ze znawców tematu się wypowie.

Ponawiam pytanie, bo mój post nieuchronnie idzie w dół i nie wiem, czy ktoś na moją wątpliwość odpowie.

deimon1
10-09-2010, 15:15
Mario, odpowiedź na twoje pytanie była wcześniej, o tu (klik) masz na tacy podane:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1475142&postcount=331

Mariusz
10-09-2010, 15:37
Mario, odpowiedź na twoje pytanie była wcześniej, o tu (klik) masz na tacy podane:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1475142&postcount=331

Dobra, dzięki, ale w linku który podałeś jest w ciu.... wersji altków, a ja u siebie nie mogę odczytać numerów altka. Czyli jestem w tzw. dupi....! Jak sprawdzić/gdzie patrzeć, by spisać nr producenta altka?

deimon1
10-09-2010, 16:10
robarek w trakcie przeróbki swojego alternatora (VISTEON 1S7T BC) zrobił kilka zdjęć:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1458323&postcount=261
na jednym widać plakietkę, może po obejrzeniu zdjęcia uda Ci się ją namierzyć u siebie.

kiedrus
10-09-2010, 16:44
Panowie, dziś założyłem sprzęgiełko u siebie. Alternator Vistoen z "kołnierzem". Odcięcie kołnierza brzeszczotem plus lekki szlif pilnikiem - 5 minut roboty. Mario, najlepiej zadzwoń do swojego sklepu i zapytaj o sprzęgiełko do benzyny, a oni podadzą Ci firmy i ceny no i już wybór należy do Ciebie...ja kupiłem Magnetti Marelli za 120zł :one:

Szymekmondeo
12-09-2010, 14:56
Mam pytanie.Koło pasowe napedza alternator i klime a wspomaganie oddzielnie czy wszystkie trzy rzeczy bo co mechanik to co innego mowi

Szymekmondeo
12-09-2010, 17:25
Czy podczas ruszania z niskich obrotow slysze dziwny dzwiek w silniku i gdy zawczesnie puszcze sprzeglo w czasie jazdy tez slychac ten dzwiek to moze byc wina koła pasowego?

Mariusz
12-09-2010, 17:54
Mam pytanie.Koło pasowe napedza alternator i klime a wspomaganie oddzielnie czy wszystkie trzy rzeczy bo co mechanik to co innego mowi

Alternator i klimę napędza jeden pasek, ten po lewej/długi, jak stoisz przodem do maski. pasek po prawej/krótki napędza pompę wody i wspomagania.

Czy podczas ruszania z niskich obrotow slysze dziwny dzwiek w silniku i gdy zawczesnie puszcze sprzeglo w czasie jazdy tez slychac ten dzwiek to moze byc wina koła pasowego?

Ciężko powiedzieć na podstawie tego co piszesz. Jeśli jest to dzwięk typu klik/klak, przy puszczaniu sprzęgła, to wskazywało by na padającą powoli dwumasę. Jeśli to ten dźwięk, to możesz jak narazie z tym jeździć. Jak usłyszysz inne niepokojące dźwięki to myśl już o wymianie dwumasy.

Szymekmondeo
12-09-2010, 22:08
dwumasy nie slychac na postoju??na postoju jest ok wszystko poza kołem pasowym.a propo dzwieku to jest jak za szybko puszcze to sprzegło to zdezelowane koło pasowe moze miec z tym cos wspólnego??

seba7
19-09-2010, 19:56
Witam. Wiem, że temat maglowany był już wiele razy, ale mam mondeo od 2 tygodni, i dopiero zaczynam poznawać ten samochód. Może opiszę sytuację. Jechałem sobie spokojnie i włączyłem klimę. Po ok 10 km poczułem jakiś dym. Zatrzymałem się, a spod maski wydobywał się ów dym. Wyłączyłem klimę i było ok. Następnego dnia rano odpaliłem samochód i rozległ się dziwny dźwięk z lewej strony silnika (stojąc z przodu samochodu). Jakby jakiś metal ocierał się o drugi metal. Przeszukałem już wiele wątków, jednak nadal nie wiem co to może być. Klima nadal działa prawidłowo, choć nie włączałem jej na długo jeszcze. I nie wiem co powoduje takie objawy. Czy do wymiany jest:
1) koło pasowe,
2) napinacz paska,
3) rolki i sam pasek,
4) a może łożyska w sprężarce klimatyzacji?
Bardzo bym prosił o jakąś wskazówkę od czego mam zacząć.
Pozdrawiam.
Seba

Mariusz
19-09-2010, 20:02
Od koła pasowego wału korbowego, takie cóś:
http://ewcar.pl/pl,product,363218,kolo,pasowe,walu,korbowego,motor craft,1594853.html

seba7
19-09-2010, 20:05
Aha. Dzięki. Czyli wymienić należy koło pasowe. Czy do tego też wymienić pasek, rolki i napinacz? Czy wystarczy koło i sam pasek? Nie wiem zbytnio, więc wole zapytać.

Mariusz
19-09-2010, 20:11
To już oceni mechanik. Są forumowicze którzy wymieniają cały komplet, czyli koło, napinacz, rolki prowadzące i pasek, a są tacy którzy jedynie owe koło. Wg mnie zdaj się na wiedzę dobrego mechanika.

seba7
19-09-2010, 20:28
Rozumiem. Dzięki wielkie za porady. Raczej wymienię też pasek i rolki. Będzie na zapas :) Mam tylko nadzieję, że nic się nie stało ze sprężarką klimatyzacji. Mechanik będzie miał czas dla mnie dopiero w piątek. A czy do tego czasu mogę dojeżdżać do pracy (18km w jedną stronę)?

Mariusz
20-09-2010, 09:19
Z padniętym kołem pasowym wału korbowego nie bardzo, bo możesz się "rozkraczyć" w połowie drogi.

seba7
20-09-2010, 11:44
Ok. Dzwoniłem do mechanika i powiedział, że na środę znajdzie czas dla mnie, więc może jakoś dojadę do pracy powolutku bez szaleństw :) przez te kilka dni.

Polarny
20-09-2010, 20:04
Przy okazji wymień sobie rolkę na alternatorze na tą: http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1871&cat_id=1489

Wtedy cały układ wytrzyma duużo dłużej.

Ja komplet rolek, napinacz, pasek i wspomnianą rolkę wymieniać będę także w środę. Ciekawi mnie jaka będzie różnica. Mam nadzieję, że duża.

seba7
21-09-2010, 06:59
Ok, dzięki za podpowiedź. Też mam nadzieję, że będzie lepiej po takiej wymianie. Narazie dojeżdżam do pracy i w sumie to nic się nie dzieje. W środku auta nic nie słychać. Tylko na zewnątrz jak się dobrze wsłuchać, to coś tam ociera. Do czwartku może jakoś wytrzyma :)

tlopuc
21-09-2010, 10:09
Ja też miałem kupić samo koło do alternatora, ale za 250zł kupiłem cały alternator z kołem.

hodson
22-09-2010, 21:31
Panowie a co robicie z kołem pasowym wału jeśli wymieniacie tylko koło na alternatorze? Zaspawać koło na wale czy zostawić z luzem i niech sie kręci?

muli9
23-09-2010, 06:44
Zaspawać koło na wale czy zostawić z luzem i niech sie kręci?
ja bym preferowal jednak wymiane obu, a juz na pewno nie zaspawanie bo to samo biedne kolko od altka samo sobie nie da rady na dluzsza mete i go szybko sz... trafi ;)

Rafał R.
23-09-2010, 17:44
do wszystkich : Jak na razie u mnie wszystko chodzi perfekcyjnie po wymianie. A już sporo przejechałem!!!!!!
Pozdrawiam

hodson
23-09-2010, 22:09
więc i ja po przeczytaniu całego wątku wymieniam koło na altku i koło na wale. Pasek rolki i napinacz jeszcze pożyją :). Jak będzie po zabiegu a pacjent przeżyje to podzielę się doświadczeniami.

seba7
24-09-2010, 20:07
Ja już byłem u mechanika. Zamiast wymieniać rolki i koło pasowe wymieniłem łożysko w sprężarce klimatyzacji. Rozleciało się całkowicie i to dawało takie metaliczne stukanie. Natomiast napinacz, rolki i koło pasowe są w idealnym stanie. Więc narazie zostawiam je na miejscu. Oczywiście wymieniłem też pasek :)

Polarny
25-09-2010, 07:42
U mnie dawało koło pasowe i gładka rolka. Co do sprężaki, to też właśnie zastanawiałem się, czy tego jakoś nie ruszyć, ale gdzieś kiedyś słysząłem, że całą sprężarkę wymienia się. A tu proszę - można łożysko.
Napisz coś więcej o tym łożysku i jaki koszt jest takiej wymiany?

Ar2rB
25-09-2010, 15:31
A u mnie gładka rolka i napinacz i pasek - po wymianie cisza. Ciekawe na jak dlugo.... Póki co nie poznaje swojego samochodu :-P

seba7
25-09-2010, 20:19
Co do łożyska, to wydobywał się taki metaliczny dziwny dźwięk. Sam myślałem, że to koło pasowe i rolki. Ale pojechałem do mechanika a on tylko usłyszał i... łożysko na sprężarce. Wymiana dość prosta. A koszt też niewielki. Za wymianę łożyska i paska (wraz z częściami) dałem 200zł. Więc chyba niezbyt dużo. A poza tym mechanik powiedział, że muszę jeszcze wymienić to koło na sprężarce. Już zamówił i we wtorek mam jechać. Wymiana - 10 minut. A co do łożyska, to było w nim tylko połowę śrutów. Normalnie się rozleciało i tak hałasowało :)

Luk@s
26-09-2010, 10:13
seba7 pasowałoby żebyś napisał jakie łożysko założyłeś, jakiś nr, producenta:roll:

tlopuc
26-09-2010, 14:19
Ja wczoraj wymieniłem cały alternator na ten z benzyny. U mnie na razie cisza. Wprawdzie przed wymianą nie było jeszcze tak źle (napinacz czasami wpadał w wibracje). Po zdjęciu paska oceniłem, że reszta układu jeszcze w miarę dobrym stanie. Jedynie jedna gładka rolka trochę wyje.
Chciałem jeszcze dodać, że wyjęcie alternatora to nie taka prosta sprawa. Ja musiałem wyjąć filtr paliwa, odkręcić obudowę turbo i odkręcić wspornik od kolumny MacPersona.
Czapki z głów dla inżynierów.

jarkmerk
26-09-2010, 17:45
Co do łożyska, to wydobywał się taki metaliczny dziwny dźwięk. Sam myślałem, że to koło pasowe i rolki. Ale pojechałem do mechanika a on tylko usłyszał i... łożysko na sprężarce. Wymiana dość prosta. A koszt też niewielki. Za wymianę łożyska i paska (wraz z częściami) dałem 200zł. Więc chyba niezbyt dużo. A poza tym mechanik powiedział, że muszę jeszcze wymienić to koło na sprężarce. Już zamówił i we wtorek mam jechać. Wymiana - 10 minut. A co do łożyska, to było w nim tylko połowę śrutów. Normalnie się rozleciało i tak hałasowało :)

Witam cie mam pytanko ten dzwiek metaliczny to był jak wlączyłes klime czy tak ogólnie cały czas a widziałes jak mechanik to robił?pozdrawiam jarkmerk

radzique
26-09-2010, 19:57
Panowie czy ktoś wymieniał to sprzęgiełko gdzieś w Poznaniu ?
Chce dać do kogoś komu nie będzie trzeba tłumaczyć o co kaman,

seba7
26-09-2010, 20:12
Co do metalicznego dźwięku to wydobywał się on ciągle. Jak włączyłem klimę to dźwięk był mniej słyszalny, ale po jakichś 15 minutach zaczęło mi się dymić spod maski. Więc wyłączyłem klimę no i dźwięk powrócił, ale dym uciekł :)

Co do numeru łożyska, to we wtorek będę u mechanika na wymianę drugiego paska, to postaram się podać ów numer.

tlopuc
27-09-2010, 10:39
Panowie czy ktoś wymieniał to sprzęgiełko gdzieś w Poznaniu ?
Chce dać do kogoś komu nie będzie trzeba tłumaczyć o co kaman,
Robota prosta, wystarczy wyjąć alternator i zamienić rolki.
Potrzebny jest specjalny klucz aby wymienić rolkę na alternatorze, więc najlepiej jedź do gościa który naprawia alternatory, na pewno będzie miał taki klucz i wymieni bez problemu.

SEROL
02-10-2010, 17:29
Panowie prosba czy ktoś z was wie moze jakie rozmiary klucza potrzeba do sciagniecia rolki z altka tej ze sprzęgiełkiem bo szukam szukam i nie moge takiego nigdzie dostac wszystkie które znalazłem były do boscha a my mamy visteony wiec to chyba nie to dziekuje za pomoc

Ar2rB
03-10-2010, 06:50
Jeszcze takie drobne pytanie :-).

Po wymianie paska od wspomagania zaczęła grzechotac rolka napinacza tegoż paska. Czy wystarczy wymiana samej rolki (koszt około 50 zł) czy trzeba wymienić cały napinacz (to już jakieś 350 zl...).

nkluivert
03-10-2010, 07:41
można wymienić samo kółko o ile napinacz nie jest zużyty czyli pasek na nim nie drga, jeśli nie to można śmiało wymieniać. Ja powymieniałem same kółka na pasku na alternator i klimatyzację oraz to kółko na wspomaganie i jest dobrze, zostało mi tylko łożysko na kole sprężarki klimatyzacji ale z tym będzie większy problem.

Luk@s
03-10-2010, 10:58
seba7 wiesz już coś na temat tego łożyska?

jarkmerk
03-10-2010, 19:51
Witam panowie powiedzcie mi na temat koła pasowego czy łatwo je odkrecic sa tam 3 śruby,ktoś to odkrecał proszę o wasze opinie,mam do wymiany,załamka wszystko wymieniłem a zostało to kółko pasowe :(

seba7
04-10-2010, 20:07
seba7 wiesz już coś na temat tego łożyska?

Byłem u swego mechanika i rozmiar łożyska jaki założył to: 55x30x23. Co do numeru katalogowego to nie wiem, bo to nie ja kupowałem to łożysko. Ale mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.

Luk@s
04-10-2010, 20:13
Dobre i to:>

Robert_J
07-10-2010, 17:59
Ostatnio przerabiałem ten temat na własnej skórze. Mechanik na początku wymienił w moim mondku pasek, rolkę napinacza, dwumasę i inne kółka posrednie, ale napinacz pozostawił bez zmian. Okazało się że efekt był jeszcze gorszy szcególnie po właczeniu klimy. Hałas taki na wolnych obrotach, że trudno było wytrzymać.
Po przestudiowaniu forum wymieniłem napinacz i dodatkowo koło alternatora (założono koło ze sprzęgłem). Wymagało to oczywiście ingerencji w alternator, ale póki co to się opłaciło. Obecnie mondek chodzi cicho i bez drgań na wolnych obrotach. Zobaczę jak długo stan ten będzie trwać. Na forum nie znalazłem bowiem informacji ile już jeżdżą w spokoju ci, któży wcześniej zdecydowali się na ten zabieg. Wg dostępnych mi informacji koło ze sprzęgłem montowane na alternator powinno wytrzymać 100 tyś km

jendrekmak
07-10-2010, 19:42
jakie koło założyłeś na alternator? tzn. producent i numer

krzyszto1976
08-10-2010, 18:40
Kolego SEROL z całym szacunkiem ale zrobiłeś jakąś straszna głupotę. Po co kupować klucze za 600 zł to w ASO za wymianę zapłaciłbyś taniej !!! Jak miałeś alternator od benzynowego to trzeba było go zamienić z tym od diesla gdyż są takie same różnią się tylko rolką!!! Wszystko było opisane w tym temacie. Jak nie chce się przeczytać całego tematu to takie są widać skutki.

Ar2rB
08-10-2010, 18:51
a ten klucz do napinacza jest tak wysoce skomplikowany, ze nie wiem czy warty jest z 10 zł ;-).

Szymekmondeo
02-11-2010, 10:10
http://ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=499&cat_id=1490 co myslicie o tym kole pasowym jest to niby zamiennik DC ale.Gdy tam zadzwoniłem to dycao juz nie bd

maestro06
02-11-2010, 10:33
w sumie wygląda inaczej niż to robione przez Dayco ale jeśli faktycznie prod. jest Bilstein to myślę, że warto tylko dopytaj jak z gwarancją i ewentualną reklamacją, poza tym patrząc na cenę jest to dobra oferta, bo po zniżkach za Dayco rok temu płaciłem 450pln

ethernal
02-11-2010, 11:46
http://ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=499&cat_id=1490 co myslicie o tym kole pasowym jest to niby zamiennik DC ale.Gdy tam zadzwoniłem to dycao juz nie bd

w sumie wygląda inaczej niż to robione przez Dayco ale jeśli faktycznie prod. jest Bilstein to myślę, że warto tylko dopytaj jak z gwarancją i ewentualną reklamacją, poza tym patrząc na cenę jest to dobra oferta, bo po zniżkach za Dayco rok temu płaciłem 450pln

Panowie też się nad tym kołem zastanawiałem. Zaskoczyła mnie jedna rzecz w opisie: "Identyczne z oryginałem od producenta dla FORDA" - czyżby FORD zmienił producenta?? Tzn. zrezygnował z DAYCO na rzecz FEBI-BILSTEIN?? Być może to wynika stąd, ze Dayco były zbyt awaryjne lub F-B zaczął produkować koła pas. bez dotychczasowych wad, po prostu lepsze??

maestro06
02-11-2010, 12:14
F-B zaczął produkować koła pas. bez dotychczasowych wad, po prostu lepsze??

się przekonamy jak ktoś u siebie zamontuje, mam dayco i żałuję, że w ogóle ruszałem stare,ale niestety trzeba było je zmienić

Szymekmondeo
03-11-2010, 13:01
zamowilem wczoraj to kolo i pasek.Zaczekam tylko na sprzegiełko na alternator i zobaczymy co to warte

ethernal
03-11-2010, 14:32
Ja muszę kupić cały komplet (koło pas., rolki, napinacz i pasek) i się zastanawiam czy brać koło pas. Febi-Bilstein.
A słyszał z Was ktos o kole pasowym firmy CORTECO ??? Produkują podobno produkty redukujące drgania wg. własnych patentów. Nie wiem co o tym myśleć.
Jeśli chodzi o sprzęgiełko na alternator to zastanawiam się nad produktem firmy Magneti-Marelli o symbolu AMA0031 - jest to odpowiednik INA F-556615 - ale jest prawie 2 razy tańszy. Ktoś z forumowiczów je zamontował i podobno zdaje egzamin. Pytanie tylko gdzie to kupić bo jest b. rzadko spotykane w sprzedaży.

kiedrus
03-11-2010, 15:03
Ja mam u siebie Magneti Marelli (pudełko Magneti Marelli, a na sprzęgiełku było "ZEN" czy jakoś tak...z Brazylii:p, w porównaniu do INA to wykonanie dość toporne), kosztowało 120zł . Mówisz, że potrzebujesz coś takiego i praktycznie w każdym sklepie Ci sprowadzą :)

Snajper_881
03-11-2010, 20:44
Panowie, takie to kółko od altka ? http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1871&cat_id=632 ?? :)

kiedrus
03-11-2010, 21:15
Panowie, takie to kółko od altka ? http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1871&cat_id=632 ?? :)

Tak, to jest właśnie to...
...właściwie to w tym temacie już chyba wszystko zostało powiedziane:one:

ethernal
03-11-2010, 23:45

To jest to, jednak mam co do w/w produktu jedno a właściwie 2 "ale":
- dlaczego INA jest 2 razy droższa od M-M?
- jeden z forumowiczów z forum mondeo miał wymianę (na szczęście na gwarancji) tego sprzęgiełka INA bo się dość szybko "posypało" - być może należało wymienić cały układ z kołem pasowym na czele - i w zamian dostał M-M, a nie INA...hmm

Co Wy na to???

PS. Kolego Kiedrus jak tam u Ciebie ze sprzęgiełkiem altka fimy M-M??? daje radę??? :D i czy wymieniałeś je razem z kołem pasowym napinaczem, rolkami itp. czy samo sprzęgiełko???

kiedrus
04-11-2010, 06:05
PS. Kolego Kiedrus jak tam u Ciebie ze sprzęgiełkiem altka fimy M-M??? daje radę??? i czy wymieniałeś je razem z kołem pasowym napinaczem, rolkami itp. czy samo sprzęgiełko???
Najpierw wymieniłem cały komplet (dayco+skf+pasek motorcraft) - wszystko bez sprzęgiełka. Po jakichś 8kkm zaczął się czasami nieśmiało odzywać pasek więc od razu dołożyłem sprzęgiełko M-M i tak śmigam od około 3kkm i jest całkowity spokój z paskiem.
Zobaczymy jak długo...:D

muli9
04-11-2010, 06:57
a podaj z ciekawosci gdzie znalazles to kolko M-M

Szymekmondeo
04-11-2010, 22:09
Mnie mechanik powiedział ze trzeba wziąc alternator i dopasować sprzęgiełko, mowi ze jest wiele sprzegiełek i trzeba wybrac,ale nawet patrzac na necie to nie ma ich tak duzo (przynajmniej z tego co ja widze) i nie wiem czy mu wierzyc czy samemu cos wziąć