Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] Hałasujący napinacz paska klinowego - wymienić cały napinacz czy tylko te kółko?
Strony :
1
2
3
4
5
6
[ 7]
8
marunio1 24-07-2014, 06:42 Czy u wszystkich po wymianie Większości bez sprzegielka mowa o dieselu była cisza? Czy do całkowitej ciszy tylko ono ratuje
u mnie była cisza po wymianie wszystkiego ok pół roku, potem zaczęły się piski przy odpalaniu, w końcu w zeszłym tygodniu założyłem koło na alternator i jest ok. Nie ma pisków, generalnie jest cisza
pozdrawiam
kpkp1985 25-07-2014, 15:05 Czyli jednak koło nas ratuje, szkoda ze w dieselach ich nie montowano tak jak w bezyniakach hmmm...
Witam,
Jeżdżę na kółku Magnetti Marelli AMA-0031 już 3 lata (w tym czasie zrobione 77 000km). Wszystkie elementy w układzie również były wymieniane. Do tej pory była cisza w układzie. Jednakże od kilku dni przy wyłączaniu samochodu słyszalne jest jak gdyby "szuranie". Po oględzinach wszystko wskazuje na zamontowane sprzęgiełko na alternatorze (w tym miejscu jest to "szuranie" najbardziej słyszalne). Być może powoli się kończy. Miejmy nadzieje że jeszcze trochę popracuje. Jeśli to sprzęgiełko to i tak sporo wytrzymało. Ktoś tu kiedyś napisał że powinno wytrzymać ok 100 000km, więc już jest blisko.
To tylko moja odczucia. Do tej pory w układzie była błoga cisza.
Przy szukaniu nowego kółka natknąłem się na kółko INA 535 022 310, które to jest ponoć dedykowane do diesla. Czy ktoś na te kółko się natknął, słyszał o nim, bądź nawet montował?
Czy ktoś może już sprawdzał jakim kluczem odkręcać to kółko (30 czy 33 zęby)?
ethernal 28-07-2014, 20:27 Romek, ja miałem to sprzęgiełko MM i padło mi po niecałych 30 kkm, początki objawów były taki mniej więcej jak u Ciebie. Potem strasznie hałasowało w czasie jazdy, aż w końcu się zablokowało na amen i w związku z tym nie było ładowania akumulatora. Wymieniłem na INA - nie pamiętam jaki model dokładnie, ale ten co jest do alternatorów w silnikach benzynowych - i już z 50kkm spokój i cisza.
Przy szukaniu nowego kółka natknąłem się na kółko INA 535 022 310, które to jest ponoć dedykowane do diesla. Czy ktoś na te kółko się natknął, słyszał o nim, bądź nawet montował?
INA 535 0074 10- tylko takie do Mondeo Mk3.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-Duratec-HE-535-0074-10/1871
http://e-autoparts.pl/alternator-sprzeglo-jednokierunkowe-p-416061.html
http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=535+0074+10&b=0204&e=000003926&k=00036,04725,17612&g=01390&p=0100016,0102239&n=0102239&t=1&towkod=&tab=1
http://allegro.pl/sprzeglo-rolka-alternatora-ford-mondeo-iii-3-mk3-i4463460013.html
marunio1 29-07-2014, 05:15 potwierdzam u mnie na Megneti Mareli przejechałem tyrę tyś km i mi padły łożyska nie wiem czy to zbieg okoliczności, teraz założyłem INA i jak na razie jest ok :surprise:
pozdrawiam
Romek, ja miałem to sprzęgiełko MM i padło mi po niecałych 30 kkm, początki objawów były taki mniej więcej jak u Ciebie. Potem strasznie hałasowało w czasie jazdy, aż w końcu się zablokowało na amen i w związku z tym nie było ładowania akumulatora. Wymieniłem na INA - nie pamiętam jaki model dokładnie, ale ten co jest do alternatorów w silnikach benzynowych - i już z 50kkm spokój i cisza.
Ile po pierwszych objawach ci jeszcze wytrzymało?
Jak demontowałeś to kółko Magnetti Marelli to jakiego klucza użyłeś (chodzi mi o to czy miał 30 czy 33 zęby)?
kpkp1985 29-07-2014, 14:26 Wiem, że wymienia się całość, ja jednak wymieniłem kółko pasowe dayco oraz rolkę jedna i pasek continental.
Powód wymiany były stuki.
Aha przed kółkiem pasowym dayco miałem założone corteco, ale nowe biło.. I miałem przez to falowania obrotów. Również mimo wymiany miałem chrobotania...
Po założeniu dayco koła pasowego oraz paska continental i wymianie rolki było w miarę ok.
Po przejechaniu 5000 tys chrobotanie jest częste słyszalne na wolnych obrotach oraz podczas odpalania samochodu popiskuje pasek.
Mechanik wspominał o napinaczu, ale poprzedni właściciel wymieniał 2 lata temu.
I nie wiem, co teraz zrobić czy źle zostało to zrobione przez mechanika a może napinacz jednak daje oznaki a może brak kółeczka sprzegielka powoduje to.
Kolega, który sprawdzał to chrobotanie mówił, że to pasek wpada w wibracje, bo ja bym na ucho obstawial jakąś rolkę czy kolo.
Czy ktoś może już sprawdzał jakim kluczem odkręcać to kółko (30 czy 33 zęby)?
Ja mam INA 535007410 i na 100% klucz 33 ząbki.
ethernal 30-07-2014, 09:21 Ile po pierwszych objawach ci jeszcze wytrzymało?
Myślę, że przejechałem jeszcze +/- 300km do całkowitego zablokowania tego sprzęgiełka, dlatego uważam że nie warto czekać z wymianą. A wyjazd na wakacje itp. to już całkowicie odpada bo można już nie wrócić na kołach ;)
Jak demontowałeś to kółko Magnetti Marelli to jakiego klucza użyłeś (chodzi mi o to czy miał 30 czy 33 zęby)?
Ja to zleciłem elektromechanikowi, który wcześniej regenerował mi alternator i założył sprzęgiełko (sam kupiłem) MM, także Ci nie pomogę w tej kwestii
Odkręcenie sprzęgiełka to nie problem, jeśli można je uszkodzić. Wsadzić w imadło i jedziesz. :-)
Nowe nawet nie trzeba skręcać kluczem, bo samo się dokręci w trakcie pracy alternatora.
Przy tym kółko zdejmowałeś "złoty pierścionek"? Wcześniej miałem Magnetti Marelli i musiałem zdejmować a nie wiem jak jest w przypadku INA
Bump: Odkręcenie sprzęgiełka to nie problem, jeśli można je uszkodzić. Wsadzić w imadło i jedziesz. :-)
Nowe nawet nie trzeba skręcać kluczem, bo samo się dokręci w trakcie pracy alternatora.
To że samo się dokręci to wiem bo już raz zakładałem. Dzięki za podpowiedź z odkręceniem:).
kpkp1985 02-08-2014, 13:52 Powiedzcie mi tylko czy jest sens wymieniać wszystko w dieselu bez założenia tego sprzegielka? Czy nie ma bata powinna być cisza i wszystko świetnie chodzić na nowych częściach mowie tutaj o wymianie całej napędu pasek, rolki, koło pasowe napinacz itd.
ethernal 03-08-2014, 01:51 Będzie chodziło cicho, ale do czasu. Jednym taki nowy układ wytrzymuje 10 tys km inny 50 tyś km, ale ostatecznie pojawi się nieprzyjemny dźwięk. Dlatego warto zainwestować +/- 250 PLN w to sprzęgiełko, aby przedłużyć "błogi spokój" ;)
Cytat:
Napisał dżizas
Przy tym kółko zdejmowałeś "złoty pierścionek"? Wcześniej miałem Magnetti Marelli i musiałem zdejmować a nie wiem jak jest w przypadku INA
Ja akurat mam altek Lukasa gdzie nic nie trzeba robić, zakładasz rolkę i jest git.
Mojemu koledze zakładałem tę samą rolkę na Visteona i tam zeszlifowałem kołnierz, który znajduje się pod sztywnym kołem na tyle aby rolka nie ocierała o niego. Z rolki nic ni zdejmowałem. Moim zdaniem usunięcie "złotego pierścionka" skróci żywotność rolki.
Witam wszystkich nie chcem zakładać nowego pytania, więc zapytam sie tu. Czemu zawsze jak jest wilgotno rano to piszczy mi przez jakiś czas pasek? Pasek został sprawdzony wizualnie i jakoś nie widać żeby był w złym stanie.
Czemu zawsze jak jest wilgotno rano to piszczy mi przez jakiś czas pasek?
Piszczy, ponieważ to jest Ford.
weteran bezdroży 03-08-2014, 11:22 Wymieniłem rolki, pasek i napinacz paska klinowego, bez koła pasowego,
przy przebiegu 175 tys. Coraz bardziej chroboliło, od przebiegu 120 tys., wtedy bardzo dyskretnie, później dokuczliwie i zaczęło popiskiwac przy odpalaniu i wyłączaniu silnika. Wszystkie odgłosy ustąpiły po naprawie.
ethernal 03-08-2014, 20:57 Piszczy, ponieważ to jest Ford.
Takie "teksty" zachowaj dla siebie.
Czemu zawsze jak jest wilgotno rano to piszczy mi przez jakiś czas pasek? Pasek został sprawdzony wizualnie i jakoś nie widać żeby był w złym stanie.
Być może pasek się naciągnął i/lub któraś rolka jest "zatarta" i nie obraca się tak swobodnie jak powinna.
Witam wszystkich nie chcem zakładać nowego pytania, więc zapytam sie tu. Czemu zawsze jak jest wilgotno rano to piszczy mi przez jakiś czas pasek? Pasek został sprawdzony wizualnie i jakoś nie widać żeby był w złym stanie.
Być może kolego przyszedł jego kres. Jeżeli pasek ma już za sobą odpowiednią ilość km to po pierwsze jest już wyciągnięty i z nominalnego 1640 zrobiło się np. 1660 skutkiem czego naprężenie w całym układzie zmalało. Druga rzecz pasek jest wielorowkowy i te tzw. "garby" po prostu z biegiem czasu i obrotów zużywają się i tym samym słabiej klinują w rolkach żebrowanych co powoduje uślizgi paska i pisk. Wyciągnięty pasek i wilgoć wzmagają ten efekt.
Moja rada zmienić na nowy.
Miałem identyczny problem w poprzednim MK3 1.8 Pb.
Sprzęgło alternatora wymienione.
Dotychczasowe sprzęgło Magnetti Marelli AMA-0031 wytrzymało przebieg 77 594km - wymienione ze względu na charakterystyczne "szuranie" przy wyłączaniu samochodu, głośniejszą pracę przy włączonej klimie oraz piszczenie paska (chwilowe tylko przy włączaniu klimy).
Obecnie założone sprzęgło to INA 535 007 410 - po wymianie stwierdzone objawy zniknęły.
Do odkręcenia starego sprzęgła zastosowałem klucz sprzęgła alternatora 33 zęby: http://allegro.pl/klucz-sprzegielka-alternatora-33-zeby-ai010090-01-i4410076150.html, oraz klucz torx T50: http://allegro.pl/klucz-nasadka-koncowka-1-2-torx-t50-yato-0443-i4406225248.html.
Nie trzeba używać klucza pneumatycznego. Wałek alternatora posiada wejście od strony wkręcanego sprzęgła na klucz torx T50 (akurat u mnie, słyszałem, że również jest na imbus 10).
Torxem blokujemy wałek a kluczem specjalnym odkręcamy sprzęgło. Nowe sprzęgło wystarczy dokręcić ręką (z biegiem czasu samo się dociągnie).
A co z tym INA 535 022 310 - kiedyś zamieszczałem chyba link, czy ktoś linkował do pfd z instrukcją wymiany, gdzie były podane alternatory Bosch i Visteon i 2 różnej grubości podkładki ?
Poniżej pdf po polsku:
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/automotiveaftermarket/serviceinfo/downloads_9/ina_2/ina_0083_pl_pl.pdf
A co z tym INA 535 022 310 - kiedyś zamieszczałem chyba link, czy ktoś linkował do pfd z instrukcją wymiany, gdzie były podane alternatory Bosch i Visteon i 2 różnej grubości podkładki ?
Poniżej pdf po polsku:
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/08_media_library/01_publications/automotiveaftermarket/serviceinfo/downloads_9/ina_2/ina_0083_pl_pl.pdf
Zastanawiałem się nad nim, choć jest droższe (ok. 240zł). Zdecydowałem się na INA 535 007 410 ze względu na to, że do tej pory zakładano w większości przypadków właśnie to koło. Więc nie ryzykowałem.
Tu jeszcze inny wątek o tej samej tematyce (może połączyć?) gdzie te koła były omawiane
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/97915-Wymiana-ko%C5%82a-pasowego-napinacza-rolek/page3
Podlacze sie do tematu z pytaniem.
Jak brzmi wibrujacy napinacz paska wieloworkowego ? Mam w swoim Mondku wibracje dziewk jakby plastik o cos stukal/wibrowal w zakresie 1.3 - 1.8 tys.obr. Przy 1.5 tys.obr dzwiek wibracji jest ciagly. Po samoadaptacji dzwiek ustal na chwile (jakies 2-3km) ale pozniej znowu nawrocil.
I to troche wskazuje na Dwumase ale dwumasa jest nowa (dopiero wymieniona).
Moze to byc napinacz paska ?
Moje Magneti Marelli po ok. 60k km padło.
Teraz zakładam INA 535007410.
Edycja: Niech mi ktoś powie, dlaczego na mój alternator INA nie wchodzi? Gwint koła jest o prawie 1 mm mniejszy. Sprawdzałem trzy różne koła z trzech różnych źródeł. Bez narzynki nie da rady.
Jestem zmuszony kupić używany alternator.
Witam wszystkich jako nowy user tego forum.
Przepraszam że zbaczam z tematu i umieszczam go w tymże wątku, ale właśnie ten wątek przeczytałem z uwagi na mój problem z kołem pasowym. W wątku tym poruszany był też temat - jakie koło pasowe najlepiej kupić.
Niektórzy bardzo się cieszyli, że choć nie kupili oryginału to cieszyli się, że kupili markowy zamiennik, na którym było zeszlifowane logo forda.
Otóż jako jako operator obrabiarek CNC pracujący w Anglii, który robi części dla różnych firm motoryzacyjnych czuję się w obowiązku poinformować was, że zdarza się, iż klient zwraca towar kwestionując jego jakość.
W kontrakcie z klientami mamy zazwyczaj mamy klauzulę, że zwrócony towar nie może być w jakikolwiek sposób wypuszczony na rynek z logo forda. Resztę sobie dopowiedzcie.
Oczywiście takie koło nie zawsze musi być złe, bo zwroty zdarzają się często z przyczyn formalnych lub też z uwagi, że znaleźli dwa złe koła w partii i zakwestionowali całą partię. Osobiście jednak takiego koła bym nie polecał.
RafiRypin 25-08-2014, 16:25 mam pytanie odnosnie napinacza, strasznie skacze i tłucze jakby mialo sie cos rozleciec na wolnych obrotach, zauwazylem ze spręzyna napinacza nie jest prosto tylko jest wygieta jak pałąk, ostatnio zdejmowalem pasek i przy zakładaniu zauważyłem ze pasek jest chyba za krótki bo trzeba go na sile wciskać na kołą przy odkreconej spręzynie napinacza,
RafiRypin 26-08-2014, 17:09 Panowie i panie rozwiązałem problem z chrobotajacym napinaczem i dającym paskiem w moim mondku, zalożylem napinacz hydrauliczny od Opla Omegi 2.5 TD i teraz nastała błoga cisza a pasek to nawet nie widac ze chodzi, dodam ze napinacz pasuje bez żadnych przeróbek!!!, miałem akurat 2 takie napinacze i załozylem tak dla sprawdzenia i jest rewelka!!!!
a zalozyłeś cały napinacz tzn. korpus plus koło plus napinacz czy tylko sam napinacz (spręzynę) hydrauliczy?
RafiRypin 02-09-2014, 20:25 a zalozyłeś cały napinacz tzn. korpus plus koło plus napinacz czy tylko sam napinacz (spręzynę) hydrauliczy?zalozylem tylko sam napinacz (tłoczek) zamiast tej spręzyny :D
ps. mam 2 na zbyciu takie napinacze Oplowskie jakby ktos chciał
Mondziorno. Ostatnio zauważyłem że przy gaszeniu mk3 po dłuższej trasie słychać piszczenie paska. co to może być? Dodam że rok albo dwa lata temu wymieniałem wszystkie paski
Napinacz albo koło alternatora.
licze na to że pasek sie wyrobił i trzeba wymienic:roll:
co to jest te koło alternatora?
Witam
Koledzy muszę przy swoim mondku wymienić napinacz wraz z rolką i wiadomo oryginalny jest drogi i mogę kupić SKF lub Febi i nie wiem który wybrać różnica cenowa między jednym a drugim jakieś ok 15zł.
Z góry dzięki za poradę.
Zdecydowanie SKF, przy założeniu, że nie podróba.
Jak sprawdzić czy oryginał czy podróba, zakupu już robiłem u tego sprzedawcy i zawsze części przychodziły oryginalne fordowskie jak chciałem, sprzedawca chyba jest z tego forum i nigdy nie mogłem narzekać na obsługę zawsze sprawnie i na czas i dobry asortyment
http://ewcar.pl/pl/p/Napinacz-paska-napedu-alternatora-wzdluznego-2.0%2C-2.2-TDCi-SKF-VKM34032/363745
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Napinacz-paska-wieloklinowego-alternatora-i-klimatyzacji-TDDi-TDCi-VKM-34032/67
http://ford.sklep.pl/product-pol-15819-napinacz-paska-napedowego-alternatora-Mondeo-Mk3-SKF-TDDI-TDCI.html
Kupione od kolegi z forum nowy SKF za 358zł
pro-choice 07-10-2014, 12:53 Ewentualnie FAG, jak byś jeszcze potrzebował to mogę pomóc :)
Pozdrawiam
Dzięki ale już kupione i założone SKF - a ta pomoc to w jakim sensie kolega ma dostęp do części
pro-choice 07-10-2014, 14:15 A no ma :)
No to jakby co będę pytał dobrze wiedzieć na przyszłość - ceny konkurencyjne ?
pro-choice 07-10-2014, 14:21 To nie miejsce na reklamę ale jesteśmy sklepem stacjonarnym który sprzedaje także na internecie. Mamy naprawdę konkurencyjną ofertę i w najbliższym czasie zamierzamy przedstawić ją szerszemu gronu forumowiczów. Mam nadzieję że nasza oferta znajdzie u Was uznanie :)
Obiecujemy że będzie korzystna. Wyżej opisywany napinacz mamy w ofercie w cenie 345zł.
Wracając do tematu, polecam często zerknąć na firmę SNR - pakują bardzo często oryginały Forda z zeszlifowanymi znaczkami.
Pozdrawiam
Witam czeka mnie wymiana paska i osprzętu wstępnie zdecydowałem się na ten zestaw SKF http://ewcar.pl/pl/p/Zestaw-napinacz-paska-napedu-alternatora-wzdluznego%2C-dwa-kola-posrednie%2C-pasek-i-sruba-2.0%2C-2.2-TDCi-SKF/14388430 (koło pasowe już mam), mam obawy co do paska DAYCO nie wiem czy słusznie, w mieście w którym mieszkam jest na miejscu w sklepie zestaw INA z paskiem contitecha w podobnej cenie i tu pytanie który wybrać? Planuje wymienić również rolkę alternatora na taka ze sprzęgłem znalazłem dwie w dość przystępnej cenie a mianowicie VALEO http://allegro.pl/sprzeglo-alternatora-ford-mondeo-iii-3-mk3-tdci-i4645284257.html i druga na zdjęciu INA a z opisu wynika, że to jednak inny producent http://allegro.pl/sprzeglo-alternatora-ford-mondeo-mk3-tdc-fag-i4612215130.html Czy oprócz tego co opisałem w poście jest jeszcze coś co powinienem wymienić? Na koniec link z najtańszym zestawem z napinaczem http://allegro.pl/napinacz-pasek-rolka-prowadzaca-ford-mondeo-mk3-pn-i4600688900.html co o tym sądzicie?
Dzień dobry.
Po przeczytaniu wszystkich postów postanowiłem wziąć się za moje mondeo.
Kupiłem dwie rolki po 25,59 Euro (INA o dziwo w pudełku INA były części SFK) napinacz miałem zapasowy używany, z którego użyłem tylko sprężyny bo moja była w stanie agonalnym. Po wielu pozytywnych opiniach o nowym kółku na alternator kupiłem INA 535 022 310 od transit'a za 39,24 Euro. Mała dwumasa była ostatnio jeszcze w niemczech w serwisie forda wymieniana przy przebiegu 128 tys. km. Obecnie mam na liczniku ponad 270 tys. km i nadal spełnia swoją role.
Na alternatorze musiałem obciąć kołnierz i użyć grubej podkładki pod kółko do alternatorów visteon. Kółko pasowało idealnie w jednej linij z innymi. Po wymianie wyżej opisanych części nastała błoga cisza, słychać tylko pomrukiwanie diesla.
Całość prac zajęła niespełna 2 godziny na podwórku pod domem, własnoręcznie zrobiony klucz do napinacza spełnił swoje zadanie.
Polecam wszystkim te magiczne kółko od transita.
Dziękuje wszystkim którzy wypowiadali się na ten temat, bo było co czytać i z czego wybierać.
Pozdrawiam
kpkp1985 15-10-2014, 12:00 Powiedzcie mi tylko jedną rzecz.
Wiem nie wymieniłem wszystkich części na raz na nowe, bo rok temu został zakupiony nowy napinacz za 550zł a nie dawno wymieniłem pasek wielorowkowy koło pasowe dayco oraz jedną rolkę.
Zrobiem około 10 tys km, od samego poczatku na biegu jałowym miałem co jakiś czas chrobotania.
-obecnie wystepuje ono cały czas.
Byłem dziś u mechanika mówi, że napinacz ok pasek koło pasowe też - tylko słyszał, że fordy takie odgłosy mają.
Czy ja mam coś nie tak z samochodem?, czy może pomóc tylko to sprzęgiełko.
Zastanawiam się czy mogę tak jeżdzić a jedyny minus to chrobotanie - tak mi powiedział mechanik, bo myślałem, że to pierwsze oznaki, że coś wysiądzie a on, że nie.
zapytam jeszcze czy pisk paska może być spowodowany przez nierówne obroty tzn spadki poniżej 700obr i podnoszenie.
proszę o poradę.
mkaminski100 28-10-2014, 11:03 Zrobilem ostatnio test.
W aucie byl zamontowany zestaw ktory lopotal strasznie, lacznie z tym, ze dzwieku po nagrzaniu silnika zmienialy sie w takt swiatel awaryjnych! W niektorych momentach napinacz uderzal juz metalicznie.
Po wyjeciu okazalo sie, ze rolki i sprezyna sa dobrym stanie i byly kilka lat temu wymieniane. Nie bylo sladu zuzycia na gumowych elementach sprezyny napinacza.
Z kilku zestawow jakie mam wybralem najgorsze rolki, stary pasek i nowa, ale najtansza sprezyne (twardsza niz oryginalna, ale skok ma taki sam). Rolki mialy juz widoczny luz. Do tego zamienilem alternator z pelna rolka na ten z benzyniaka ze sprzegielkiem.
Zalozenie bylo takie, zeby sprawdzic czy sprzegielko alternatora rzeczywiscie jest powodem wibracji.
Po zalozeniu gorszego zestawu z alternatorem ze sprzegielkiem, nie slychac w ogole dzwieku ukladu napinajacego a pasek pracuje bez wibracji (napinacz rusza sie jedynie minimalnie).
Wniosek stad taki, ze jezeli ktos robi wymiene sam to sprzegielko na alternatorze rozwiazuje caly problem.
To samo zagadnienie jest w wielu innych markach. Ostatnio przerabialem w Renault.
jendrekmak 02-11-2014, 16:23 zapytam jeszcze czy pisk paska może być spowodowany przez nierówne obroty tzn spadki poniżej 700obr i podnoszenie.sprawdź jeszcze alternator - ładowani. bo coś mi się wydaje, że te odgłosy dochodzą z niego. falowanie obrotów to też może być alternator
Witam . Mnie również czeka naprawa układu paska i w związku z tym mam kilka pytań. Czy jest ktoś na forum kto montował sztywne koło wału korbowego http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0-tddi-d6ba-kolo-pasowe-i4639979517.html zamiast tej nieszczęsnej "małej dwumasy" ? Czy sztywne koło , jeśli bym takie założył, może mi rozp... coś innego.
EEE no nikt nie zakładał?
radek9103 14-11-2014, 15:46 Przecież to jest koło od pompy wody i wspomagania.
Ale plama nie popatrzyłem dokładnie....:oops::oops:
U mnie występują drgania odczuwane podczas dodawania gazu przy 1800 i 2200 obrotów.
Posprawdzałem na jałowym pod maską i takie coś się dzieje:
https://www.youtube.com/watch?v=q-C9O9kTUv8&feature=youtu.be
jarkmerk 25-11-2014, 22:11 Witam wszystkich ford maniaków.
Zakładałem 4 lata temu to kółko na alternatorze marki INA.
Przejechałem na tym kole ok.60 tys.Według mnie to jest dobry wynik.
Wszyscy zakładają te kółka ale warto.Dzisiaj jestem po 2 wymianie tego koła na alternatorze.Tamto koło po prostu się zatarło.Pasek zaczął drgać,a koło pasowe wpada w drgania plus napinacz.
Nazwa koła INA 535007410.
Wszyscy się za zastanawiają ile to przejedzie kilometrów.
Proszę o wasze opinie jak się jeździ po wymianie.
Pozdrawiam Jarek
Ford Mondeo mk3 2.0 TDCI 130 KM
Witam wszystkich ford maniaków.
Zakładałem 4 lata temu to kółko na alternatorze marki INA.
Przejechałem na tym kole ok.60 tys.Według mnie to jest dobry wynik.
Wszyscy zakładają te kółka ale warto.Dzisiaj jestem po 2 wymianie tego koła na alternatorze.Tamto koło po prostu się zatarło.Pasek zaczął drgać,a koło pasowe wpada w drgania plus napinacz.
Nazwa koła INA 535007410.
Wszyscy się za zastanawiają ile to przejedzie kilometrów.
Proszę o wasze opinie jak się jeździ po wymianie.
Pozdrawiam Jarek
Ford Mondeo mk3 2.0 TDCI 130 KM
To jest to koło pasowe ze sprzęgiełkiem dobrze kojarzę?
To jest to koło pasowe ze sprzęgiełkiem dobrze kojarzę?
To je to:
http://www.motointegrator.pl/produkty/241190-kolo-pasowe-alternatora-ina-535-0074-10
jarkmerk 27-11-2014, 15:56 Witam
To jest to kolko.Ale powiem wam ze sprwadzalem to stare zatarte i popsikalem wd zobaczymy czy je uda sie obrocic.
Narazie sie moczy,dalsze zmagania opisze pozniej.
Pozdrawiam i zycze udanego montazu kolka na alternatorze.
Mondeo mk3 2.0 TDCI 130 km
Sdamian6 27-11-2014, 17:03 Ja u siebie w mk3 tez zamontowałem kółko ze sprzęgłem firmy INA przy okazji wymieniłem napinacz na nowy. Przejechałem na razie 5 tys ale po zamontowaniu cisza aż do dziś. A tak nawiasem mówiąc to na tą rolkę masz dwa lata gwarancji.
A co powiecie na to?
A co powiecie na to?
Wg mnie powoli kończy się koło pasowe wału korbowego. Wybita guma wewnątrz koła powoduje metaliczny dźwięk przy pracy w/w koła i drgania paska wielorowkowego. Wymiana koła i montaż kółka altka ze sprzęgłem pomoże.
Koło pasowe, pasek i rolka są praktycznie nowe - tak mówi juri i w sumie po pasku nie widać aby miał długi przebieg za sobą.
Załóż więc kółko altka ze sprzegłem, zobaczysz i posłuchasz wówczas różnice w pracy osprzętu.
Na początek mam w planie zdjąć pasek aby mieć pewność że drgania są na pewno związane z tym o czym mówicie, tylko muszę pożyczyć od kogoś klucz.
ethernal 29-11-2014, 20:58 Jakiej firmy masz koło pasowe? Pytam bo były przypadki, że fabrycznie nowe było wadliwe, tzn. biło zaraz po założeniu. Dotyczyło to kół firmy Corteco i Dayco, być może też innych firm. U mnie po ok. 30 tys km niemal rozpadło się koło firmy Febi-Bilstein. Teraz mam Dayco i na razie od ok. 20 tys km spokój.
Tak jak koledzy wcześniej pisali najlepszym sposobem jest założyć rolkę z sprzęgiełkiem (najlepiej firmy INA) na alternator. Nie dość, że błoga cisza to dodatkowo cały układ wytrzyma dłużej.
dokładnie, przerabiałem to ostatnio u siebie. Wymieniałem cały zestaw: napinacz, pasek, rolki - SKF, rolka ze sprzęgiełkiem INA, koło pasowe - FEBI-Bilstein (namówili mnie w sklepie). Pierwsze koło - duże bicie, oddałem do reklamacji, drugie - bicie + głośna praca, która po przejechaniu kilku km trochę cichła więc też oddałem do reklamacji. Pierwsze koło już uznali,a na decyzję z drugim czekam. Kupiłem DAYCO i jest super, żadnego bicia i odgłosów. Dodam że ok. 4 lata temu też miałem zmieniane koło pasowe na DAYCO i wytrzymało ponad 70 tyś km.
jarkmerk 30-11-2014, 09:13 dokładnie, przerabiałem to ostatnio u siebie. Wymieniałem cały zestaw: napinacz, pasek, rolki - SKF, rolka ze sprzęgiełkiem INA, koło pasowe - FEBI-Bilstein (namówili mnie w sklepie). Pierwsze koło - duże bicie, oddałem do reklamacji, drugie - bicie + głośna praca, która po przejechaniu kilku km trochę cichła więc też oddałem do reklamacji. Pierwsze koło już uznali,a na decyzję z drugim czekam. Kupiłem DAYCO i jest super, żadnego bicia i odgłosów. Dodam że ok. 4 lata temu też miałem zmieniane koło pasowe na DAYCO i wytrzymało ponad 70 tyś km.
Witam kolegę.
Założyłeś koło pasowe febi-bilstein i oddałeś do reklamacji,mam pytanie co było przyczyną ze uznali ci reklamację.
Tez zakupiłem to koło i okazuje się ze mam bicie na kole pasowym aż napinacz skacze ,a mam założone kółko na alternator INA.
Jak reklamowałeś żądali od ciebie paragon bo ja zgubiłem.
Mondeo mk3 2.0 tdci 130 km
Witam kolegę.
Założyłeś koło pasowe febi-bilstein i oddałeś do reklamacji,mam pytanie co było przyczyną ze uznali ci reklamację.
Tez zakupiłem to koło i okazuje się ze mam bicie na kole pasowym aż napinacz skacze ,a mam założone kółko na alternator INA.
A płaciłeś kartą czy gotówką?
Czasem wystarczy potwierdzić np. płatnością karty kiedy i o której kupowałeś, zajrzą w paragony i ewentualnie skserują do papierów reklamacyjnych.
jarkmerk 30-11-2014, 09:49 A płaciłeś kartą czy gotówką?
Czasem wystarczy potwierdzić np. płatnością karty kiedy i o której kupowałeś, zajrzą w paragony i ewentualnie skserują do papierów reklamacyjnych.
Witaj
Kupowałem na raty payu.Zastanawiam się czy zadzwonić do tego sklepu i powiedzieć jaka jest sytuacja.Co ty na to?
Pozdrawiam jarkmerk
No ja nie wiem nad czym się jeszcze zastanawiasz :)
Witam kolegę.
poszło PW
Hmm, no i dup.a (chyba).
w marcu 2013 zakladalem u mechanika: kolo pasowe Dayco, napinacz SKF, obie rolki, i pasek gates. Od około miesiąca na wolnych obrotach czuc ze buczy trochę klosniej niż normalnie i czuc w całym aucie drganie. Odpalilem i obserwowałem kolo pasowe: wyraźnie drzy. reszta chodzi ladnie. Podejrzewam ze po 1.5 roku i 15k km kolo za przeproszeniem pizgl. o. Porazka. nie po to bralem dayco i SKF żeby teraz co? na moje napinacz jest ok - kolo zaczelo się sypać. niby 2 lata gwarancji. oddam do mechanika to auto postoi z 3 tygodnie, nie ma takiej opcji - swieta idą. MAsakra. teoretycznie powinni uznac reklamacje. ale co? kupie kolejne kolo? co zrobie z reklamowanym jak uznają? nie mam pewności ze napinacz się nie uszkodzil i zajedzie mi za pol roku nowe kolo... kur.wa
Łukasz ZSW 21-01-2015, 12:49 A co powiecie na to?
Odświeżam temat, to co na grałeś miałem to samo u siebie i chodziło o sprężynę/teleskop od napinacza (on jak dobrze kojarzę jest olejowo-gazowy) sprawdzałem u siebie i wszystko było sprawne (rolki, koła itp) tylko był wyciek z tej "sprężyny"i dlatego paskiem tak rzucało i był taki odgłos jak na filmie. Sprawdzone na swoim mondzie i teraz gra gitara ale z tego co szukałem to samej sprężyny kupić się na da.
Pozdrawiam. Jeśli pomogłem to git ;))
mkaminski100 21-01-2015, 13:02 ... ale z tego co szukałem to samej sprężyny kupić się na da.
;))
Da się kupić i to calkiem dobrej jakości.
Łukasz ZSW 21-01-2015, 16:45 To jak ta mi padnie to wtedy poszukam narazić mam nadzieję że przynajmniej z pół roku pochodzi
mkaminski100 21-01-2015, 19:31 http://www.ebay.co.uk/itm/MONDEO-DRIVE-BELT-TENSIONER-SPRING-DAMPER-2-0-2-2-TDCi-/290737578404?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Model%3AMondeo&hash=item43b14f61a4
Wyglada i dziala tak jak oryginalny napinacz.
Piczonek 22-01-2015, 09:42 Siemanko Wszystkim :))) Pal Mondziaka otwieraj mache i zagladaj czy ci pasek ,,drga,, czy napinacz :D jak napinacz to jakies 500zeta nie twoje :D jak pasek to najlepiej wymien PASEK+ROLKE AMORTYZUJACA NA NAPINACZU TA ROLKA JEST GLADKA , ROLKE Z ROWKAMI oraz ROLKE GLADKA Z TULEJA DYSTANSOWA mnie to wyniosla 220 zeta ale wiem co mam teraz :))) znajac zycie teraz ktos napisze ze lepiej wymieniac to co sie psuje a reszta zostawic tylko jest duzo roboty przy tym i malo miejsca bez odp sprzetu sie nie obejdzie zeby to rozebrac .To nie sa duze koszta a bd mial pewnosc ze pasek i te 3 rolki masz wporzadku noo i autko znacznie lepiej chodzi :)))
siema!
ten temat ma chyba najwięcej stron z całego forum ;)
mam taką prośbę
dajcie link do tego "sztywnego" koła od transita lub napiszcie od jakiego transita ( silnik, rocznik) bo chciałem kupić nówkę i nie chcę kupić czegoś niepasującego/
z góry dzięki
ps. temat rzeka:diabel2:
Panowie, dwa pytania. Czy po założeniu kółka na alternator INA 535007419 trzeba szlifować kołnierz altka i dawać jakieś podkładki dystansujące ? Jak to jest z wymianą samej sprężyny napinacza ? Rolkę wymieniłem jakiś czas temu i jest w porządku. Znalazłem sprężynę na alledrogo
http://allegro.pl/ford-mondeo-2-0tdci-tddi-sprezyna-napinacza-paska-i5034886040.html
Witam
http://allegro.pl/amortyzator-napinacza-paska-opel-omega-b-2-5-td-i4995771836.html
A co myślicie o tym , wcześniej ktoś o tym pisał że pasuje ale jak się sprawuje ?
weteran bezdroży 11-02-2015, 08:19 A jak przebiegają dwa paski napędu osprzętu? Nie mogę tego znaleźć.
Napęd ze wspólnego koła pasowego?
ethernal 11-02-2015, 10:14 Nie, oba paski są na osobny układach. Jeden to układ pompa wody-wspomaganie, a drugi to układ alternator-klimatyzacja z kołem pasowym. Każdy z układów jest umiejscowiony po różnych stronach silnika.
Ten drugi graficznie przedstawia się następująco:
http://images47.fotosik.pl/718/09a4b00591c10b60.jpg
michal198 26-02-2015, 16:49 a ktos ma jakąś wiedze na temat kola dedykowanego do diesla a nie benzyny?
http://ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
ethernal 26-02-2015, 17:10 Seryjnie nie ma sprzęgiełka alternatora w diesel`ach. One są stosowane seryjnie w alternatorach w wersjach benzynowych. Sprzęgiełko z linku też jest z benzynowej wersji, ale kiedyś ktoś na forum wpadł na taki patent aby zastosować je również w diesel`ach więc jak widać nawet sklepy internetowy o tym się dowiedziały i zadziałały w odpowiedni sposób :one:
kpkp1985 26-02-2015, 19:05 Witajcie.
Tak się zastanawiam ciągle nad tym sprzęgiełkiem.
Fakt faktem napinacza nie wymieniałem, bo przecież miał rok jak kupywałem samochód teraz juz ponad 2 lata, ale wymieniłem 2 rolki i nowe koło pasowe jak i pasek wielorowkowy i nawet wtedy idealnie ciszy nie było.
na dzisiejszy dzień jak samochód tylko wejdzie na swoje obroty, bo wiadomo podczas zimy chodzi na ssaniu to, gdy już uzyska swoje obroty to występuję chorbotanie itd. strasznie mnie to wkurza.
Jest możliwość ustawić mu wyższe obroty chociaż o 50 do 100 więcej?, to by załatwiło wszystkie problemy??????
lsliwka1 09-03-2015, 19:11 Witam, w sumie to mój pierwszy post i to wcale w nieciekawym temacie, ale przestudiowałem wszystko i niewiem co u siebie wymieniać dokładnie. Autko nierówno chodzi na wolnych widać jak pasek podskakuje na wolnych obrotach, od wczoraj doszedł metaliczny pogłos, czytam posty i już jestem zakręcony co zamontować, ma to być w miarę tanie rozwiązanie no i żeby wytrzymało a nie że przejade 500 km i znów wymiana.
Widzę że montujecie rolkę alternatora ze sprzęgłem no i jakieś koło pasowe od francuza.
Sprawdza się to rozwiązanie?
Słowem podsumowania i ujednolicenia:
Ciekawe są wymiary niby identycznych 535007410 / F-556615 / AFP9007, interesje nas raczej wymiar L2 = 5.0mm, 5.3mm, 5.6mm tutaj:
https://as-pl.com/p/AFP9007%28V%29
https://as-pl.com/p/AFP9007%28INA%29
https://as-pl.com/p/AFP9007
A według i-c ten wymiar to 6.5mm
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119313015331-535_0074_10-kolo-pasowe-alternatora.html
A dla rolki niby dedykowanej 535022310 /F-556615.01 to 3.3mm+podkładka 3.0mm = 6.3mm
Poza tym średnica 410 według INA to 59.0, a na podanych przykładach w rejonach 53.0.
Na zdjęciach w i-c faktycznie jest inny napis na rolkach F-556615 i F-556615.01
ta powyżej i ta:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3213343331131-535_0223_10-kolo-pasowe-alternatora.html
Czyli?
Poza tym pisano, by w tym od benzyny 535007410 przed montażem zdejmować miedziany/mosięży/żółty pierścień ?
Jeden mechanik poleca i sobie kiedyś zakładał, inny odwrotnie - nie założył by sobie bo potem niby są problemy z altkiem, ale jak klient chce to wie o co chodzi i zakłada.
Poza tym pisano, by w tym od benzyny 535007410 przed montażem zdejmować miedziany/mosięży/żółty pierścień ?
Jeden mechanik poleca i sobie kiedyś zakładał, inny odwrotnie - nie założył by sobie bo potem niby są problemy z altkiem, ale jak klient chce to wie o co chodzi i zakłada.
Ten żółty pierścień to osłona przeciwpyłowa łożyska kierunkowego i usunięcie go jest równoznaczne z krótszą żywotnością rolki.
I nie wiem jakie mogą być problemy po założeniu.
Mój Mondas od jesieni 2012r. jeździ na 535007410 i nie widzę żadnych problemów, może poza tym, że pasek mi nie napi... i go nie słychać.
Jeżeli ktoś nie poleca tego rozwiązania to zapewne coś spartolił.
Ja polecam.
Pozdrawiam.
Witam,interesuje mnie czy ten amortyzator napinacza z opla omegi działa. Bo czytałem w którymś poście że ktoś założył. Czy pasuje bez żadnych przeróbek.Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.
Pozdrawiam.
Omega posiada silnik diesla od BMW więc i amortyzator jest BMW. Montowany był np. w E-36 i E-34 2,5 tds.
Też się zastanawiałem nad nim jak zabierałem się za układ napinacza w swoim Mondku ale po założeniu rolki ze sprzęgiełkiem wszystko gra więc sobie odpuściłem.
Mondeo z obu stron ma otwory pod śrubę ósemkę.
Z tego co pamiętam na szybko to jedna strona amortyzatora pasuje idealnie i jest pod śrubę ósemkę natomiast druga jest nieco szersza, 10 lub 12 mm i trzeba dobrać tulejkę, ale to żaden problem.
Jest dostępne w Intercarsie:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/1616211520130-EVR55022-O63-napinacz-paska-wielorowkowego.html
Założyłem rolkę 535007410, z tym "żółtym" pierścieniem trochę się męczyłem (kontaktowałem się z INA Schaeffler - powinien być montowany w niektórych typach alternatorów jak Mondeo Pb bo w nich powietrze jest właśnie kierowane w stronę rolki i niepotrzebnie pył i kurz mogą przedostawać się pod uszczelnienie, a tam wiadomo jest łożysko).
Bezpośrednie po ścięciu kołnierza na altku i wyrównania do płaszczyzny, ten pierścień i tak za mało daje się nabić na tulejkę rolki i obciera o obudowę altka. Nabiłem ile mogłem tak by zewnętrzna jego część weszła głębiej w stronę rolki (trzeba uważać by nie przesadzić i by nie dotykała uszczelniacza bo go przetrze), wewnętrzna część nie da się dalej nabić więc całość jest ciut po skosie. W altku wokół wałka trzeba "sfrezować" sam brzeg minimalnie by wewnętrzna część pierścienia nie obcierała bo zewnętrzna się mieści przez ten minimalny skos. Generalnie brakuje może z 1mm, ale nabijając i szlifując wokół wałka dało się spokojnie. Mogłem nie wkładać tego pierścienia, ale ..
Altek wyjąłem jednak dołek po odpięciu końcówki drążka i jednej strony łącznika stabilizatora - jak dla mnie to chyba szybsze i czystsze niż górą czyli filtr paliwa, "wspornik" amortyzatora i ewentualnie osłona termiczna turbiny..
Czy praca układu się bardzo uspokoiła - niby tak (koło pasowe ma coś koło 30kkm, sprężynę wziąłem z poprzedniego napinacza, który wymieniłem razem z całością po kupnie auta choć podobno były świeże, a teraz okazała się lepsza niż obecna).
Pasek furczy czasem między kołem pasowym, kompresorem klimy.
Koło pasowe nie jest zamontowane centrycznie, nawet stała część ma minimalne bicie - jajo (dzięki serwisowi na 29-listopada) więc to może jeszcze to. Na odpalonym silniku oznaczę kredą jajo i zdejmę go, sprawdzę i jeśli jest ok postaram się założyć poprawnie. Ale to później...
Witam, kilka dni temu miałem zabierać się już za wymianę paska wielorowkowego 6PK jednak uszkodzeniu uległa także rolka napinacza, która jest cała postrzępiona i pęknięta. Przeczytałem kilkadziesiąt postów, jednak dalej nie jestem pewien czy trzeba do tego unosić silnik.
Mój model to TDDI 115PS. Moje pytania:
1.Jak to zrobić najprościej ? Do dyspozycji mam kanał jeżeli zajdzie taka potrzeba to również i dźwig do silników.
2. Kiedy już zdemontuję napinacz, jaka jest kolejność zakładania paska ?
3. Na co zwrócić uwagę przy wymianie.
Zmieniałem ją ostatnio bo też uległa dezintegracji. Carly napinacz z mocowaniem i drugą rolką wyjmiesz przez nadkole, nawet nie wczołgiwałem się pod auto o ile w TDDI jest tak samo. Jest gdzieś ładny opis-poszukaj. Nie musisz wyjmować altka-wystarczy go odkręcić i dobrze jest tez odkręcić szpilki go mocujące od dołu by było miejsce. Ja pasek zakładam cały poza górną gładką rolką-zwalniam napinacz kluczem i pasek zakładam na nią. Klucz do rolki to torx 50.
Witam, odgrzeje trochę temacik.
A mianowicie może ktoś zapodać link do instrukcji wymiany roki altka ze zwykłej na ta ze sprzęgłem ? Lub samemu opisać jak to zrobić? co Było by potrzebne itp ?
Temat rzeka i ciężko wyhaczyć opis wymiany :)
Pozdrawiam Tomek
może ktoś zapodać link do instrukcji wymiany roki altka ze zwykłej na ta ze sprzęgłem?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1458323&postcount=261
sprzęgiełko już zamówiłem i nie wiem czy wymienić koło pasowe a jak tak to febi czy dayko?
u mnie w napinaczu były wywalone gumki w sprężynie,rolki ok.złożyłem dałem nowy pasek i tłucze się mniej,jedyna nadzieja w sprzęgiełku altka.za tydzień wymienie to dam znać.jak nie będzie ciszy to koło dayko tak jak kolega polecz trzeba będzie założyć
ethernal 21-06-2015, 20:05 sprzęgiełko już zamówiłem i nie wiem czy wymienić koło pasowe a jak tak to febi czy dayko?
Wymieniaj cały układ (rolki, napinacz, koło pasowe, pasek wielorowkowy +sprzęgiełko INA).
Koło pasowe tylko DAYCO. Miałem FEBI i padło po ok. 20-30 tyś km. DAYCO wytrzymuje (nadal) ponad 2 razy więcej. Nowy właściciel samochodu nie narzeka.
Witam. U mnie Febi wytrzymało ok. 7 tysięcy km.następnie po prostu się posypało. Nagle i konkretnie. Dayco jak na razie przejechało ok. 25 tysięcy km i nadal jest spokój. Z tym, że do koła Dayco dokupiłem nowe śruby. Przy Febi zostały stare a mechanik nie mówił nic czy warto zmieniać śruby na nowe.
Kiedyś ktoś wspominał, że można samą sprężynę napinacza wymienić. Są jakieś zestawy naprawcze? Bo u mnie ewidentnie skacze pasek między napinaczem a alternatorem i ogólnie dziwnie się napinacz zachowuje, a reszta jest w porządku.
Są jakieś zestawy naprawcze?
http://www.ebay.co.uk/itm/MONDEO-DRIVE-BELT-TENSIONER-SPRING-DAMPER-2-0-2-2-TDCi-/290737578404?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&fits=Model%3AMondeo&hash=item43b14f61a4
Ciekawi mnie czy to jest ta sama sprężyna co są od kupienia na allegro za stówkę, ze zdjęcia wyglądają identycznie.
Udało się znaleźć zdjęcia jak przerobić altka Vistona pod sprzęgiełko z benzyniaka.
Witam!
No i po operacji. Kółko wymienione. Drżenie paska i napinacza ustało, jest cicho :)
Poniżej wstawiam kilka poglądowych zdjęć z "zabiegu" z opisem (klikajcie na zdjęcie chcąc powiekszyć):
1. http://images47.fotosik.pl/305/6615a912a84894bfm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6615a912a84894bf.html)
Trochę mi sie kolejność zdjęć poprzestawiała :( Tutaj juz po operacji, altek gotowy do montażu.
2. http://images37.fotosik.pl/300/642bf7ced9db3a3dm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/642bf7ced9db3a3d.html)
Na tym zdjęciu pierścień, który należy zdjąć z kółka (podważamy delikatnie śrubokretem i łatwo schodzi, jego obecność jest dla mnie zagadką)
3. http://images39.fotosik.pl/301/3744c59d5eb1274em.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3744c59d5eb1274e.html)
Kółko po przykręceniu speckluczem (na zdjęciu po lewej).
4. http://images44.fotosik.pl/305/a4a0678600c13087m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4a0678600c13087.html)
Alternator po obróbce, gotowy do montażu kółka.
5. http://images47.fotosik.pl/305/c96b5157eef43229m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c96b5157eef43229.html)
Alternator w trakcie obcinania kołnierza - polecam użycie piłki do metalu i pilnika do wyrównania. Zapobiega to wdmuchnięciu (kątówką) opiłków do środka alternatora i przypadkowemu przyszlifowaniu wałka alternatora.
Do demontażu orginalnego kółka, konieczny jest klucz udarowy!
Pozdrawiam majsterkowiczów
Wygląda na to że znalazłem pasujące sprzęgiełko INA o średnicy 53.7mm
http://allegro.pl/kolo-pasowe-sprzeglo-alternatora-mondeo-mk3-ina-i5394343009.html
ethernal 24-06-2015, 09:31 Coś za tanie to sprzęgiełko jak na INA...
Porównując ceny do:
http://e-autoparts.pl/alternator-sprzeglo-jednokierunkowe-p-416061.html
http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=535+0074+10&b=0204&e=000003926&k=00036,04725,17612&g=01390&p=0100016,0102239&n=0102239&t=1&towkod=&tab=1
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-Duratec-HE-535-0074-10/1871
http://allegro.pl/kolo-pasowe-sprzeglo-alternatora-mondeo-mk3-ina-i5394343009.html
w tym ostatnim 139zł wydaje się być ceną atrakcyjną.
Nim się za to weźmiesz Krystian,według opisu kol. Robarek wróć kilkanaście postów wstecz do moich wypowiedzi w #1590 i #1592 i przemyśl sobie czy napewno chcesz tak zrobić. Masz tam również info czym ewentualnie zastąpić sprężynę chociaż osobiście uważam, że ona nie stanowi problemu i jeżeli nie jest pęknięta zakup nowej nic nie wniesie.
P.S. Nr rolki prawidłowy, latam na niej prawie 3 lata.
Panowie tak przyglądam się temu tematowi, bo i u mnie zaczyna się coś dziać po stronie osprzętu, a mianowicie tylko i wyłącznie przy odpalaniu i gaszeniu autka słychać głośny pisk. Na początku jak się zaczęło piszczało mi tylko przy gaszeniu autka, a od 2 tygodni piszczeć zaczęło i przy odpalaniu.
Przyglądaliśmy się z mechanikiem temu i wychodzi na to, że piszczy pasek, bo wszystkie rolki itp. chodzi prawidłowo i tutaj zaczyna się dylemat co z tym fantem zrobić - czy wymienić tylko pasek osprzętu i ewentualnie łożysko na rolce czy coś jeszcze ? Napinacz w 100% chodzi jak powinien jak i wszystko co po stronie osprzętu jest niby sprawne - chodzi równo bez drgań paska :)
Nim się za to weźmiesz Krystian,według opisu kol. Robarek wróć kilkanaście postów wstecz do moich wypowiedzi w #1590 i #1592 i przemyśl sobie czy napewno chcesz tak zrobić. Masz tam również info czym ewentualnie zastąpić sprężynę chociaż osobiście uważam, że ona nie stanowi problemu i jeżeli nie jest pęknięta zakup nowej nic nie wniesie.
P.S. Nr rolki prawidłowy, latam na niej prawie 3 lata.
Na myśli miałem szlif altka, bo pierścienia ze sprzęgiełka nie zamierzam zdejmować, skoro tam jest to ma za zadanie chronić łożysko przed zatarciem przez syf z zewnątrz.
Na myśli miałem szlif altka, bo pierścienia ze sprzęgiełka nie zamierzam zdejmować, skoro tam jest to ma za zadanie chronić łożysko przed zatarciem przez syf z zewnątrz.
Jak zeszlifujesz altek na prosto to pierścień będzie ocierał delikatnie więc będziesz musiał wjechać delikatnie w głąb.
Sprężynę możesz zastąpić tłumikiem od BMW:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/1616211520130-EVR55022-O7069-napinacz-paska-wielorowkowego.html
który ma o wiele lepsze właściwości tłumiące od fordowskiej sprężyny.
Jeden z forumowiczów zrobił taki patent. Też miałem to w planach ale po założeniu rolki wszystkie stuki ucichły więc odpuściłem sobie.
To rozwiązanie wygląda o wiele lepiej niż byle sprężyna.
Trzepie ten wątek ale nie natrafiłem na post odnośnie tłumika od bmw.
Pamiętasz może kto na forum założył ten tłumik?
przeczytałem wszystkie 160 stron i gdzieś się nadziałałem na wymiane altka na model od transita i taki kupiłem ze sprzęgiełkiem,jutro się biore za robote,ciekawe czy się nada?
To rozwiązanie wygląda o wiele lepiej niż byle sprężyna.
Trzepie ten wątek ale nie natrafiłem na post odnośnie tłumika od bmw.
Pamiętasz może kto na forum założył ten tłumik?
Niestety nie pamiętam, bo trafiłem na to jak robiłem porządek ze swoim Mondkiem czyli prawie 3 lata temu, ale wiem że pomysłodawca był bardzo zadowolony i twierdził że jest duża różnica na plus w pracy układu po założeniu tłumika od BMW. Z tego co się nie mylę ten tłumik jest olejowy.
Pogrzebię w swoich postach i jak trafię na ten wątek, to puszczę Ci na PW i dodatkowo wrzucę go w tym temacie dla potomnych.
dżizas dzięki ;)
patrząc na zdjęcia to chyba otwory się różnią pod śruby, postaram się gdzieś na śląsku poszukać tłumika i porównać do standardowej sprężyny.
Różnią się. Do tego większego trzeba dobrać tulejkę. To jedyna modyfikacja jakiej trzeba dokonać. Roztaw otworów podobno taki sam, ale dla pewności warto wziąć sprężynę dla porównania lub chociaż ją zmierzyć.
P.S. Przejrzałem swoje posty, ale niestety nie trafiłem na ten opis ani tego gościa który zrobił ten patent.
Wytoczenie tulei to żaden problem. Podziałam w tym kierunku zrobię fotorelację, założę temat w naprawach i będzie tutorial.
Byłem właśnie w intercarsie porównać do siebie ten tłumik z bemki do sprężyny napinacza SNR. Ogólnie wygląda to tak:
http://oi62.tinypic.com/2mmwvtw.jpg
Teraz pytanie czy różnica w rozstawie o te 4-5mm nie zrobi jakiegoś problemu w montażu...
Przebrnąłem jakoś przez wątek i mam pytanie o oryginalne koło febi, a nie chińczyka w ich pudełku za 300 zeta na aledrogo, czy ktoś ma i jak się sprawuje? Wg. katalogu febi http://cars.febi-parts.com/article.php?r_searchInput=30097 to koło pasowe jest odsprzęglone od wału, czyli odpadało by sprzęgło na altku ...
to koło pasowe jest odsprzęglone od wału, czyli odpadało by sprzęgło na altku ...
Co przez to rozumiesz?
Oryginalnie montowane jest koło pasowe z tłumikiem drgań skrętnych
http://motofocus.pl/media/img/article/0/0/7/5/9/2/4e4b7539e21f120110817_gates_8.jpg
http://eautonaprawa.nazwa.pl/html/i2013/Q4/OKP/2.jpg
Miałem wyobrażenie, że "odsprzęglenie" to konstrukcja taka jak w sprzęgle na alternator, czyli w jedną stronę koło jest blokowane - zgodnie z kierunkiem obrotu wału a w przeciwną obraca się swobodnie aby zapobiegać szarpaniu paska przy zmniejszaniu prędkości obrotowej silnika. Poza tym zasugerowałem sie ceną, sugerowana cena detaliczna to 126 euro, w niemieckich sklepach jest po ok 100, a w PL za blisko połowę tej kwoty.
Fiscior, wygląda na to, że miałeś złe wyobrażenie o konstrukcji koła pasowego do Mondeo. Rozumiesz zatem dlaczego zakładamy kółko altka ze sprzęgłem jednokierunkowym?
Wyobrażenie miałem, bo jedno już mi padło, zasugerowałem się tym, że w katalogu Febi jest informacja o "odsprzęgleniu" nie o tłumiku drgań
Poza tym zasugerowałem sie ceną ...
Powiadasz, ceną się zasugerowałeś?
http://ewcar.pl/pl/p/Kolo-pasowe-walu-korbowego-2.0%2C-2.2-TDDi-TDCi-Ford-1594853/363218
http://ford.sklep.pl/search.php
Dobra łopatologicznie - Febi jest firmą niemiecką cena koła w Niemczech - 100 (sugerowana 126)euro - 420 (500) zeta - w Polsce kupujesz je nawet poniżej 300 zł, gdzie marża, koszty transportu itp? Z tirów wypadają? Podany przez Ciebie link oryginał Forda w Niemczech trochę drożej niz febi - 115 euro do tego transport marże pośredników itp i wychodzi te 600 zeta.
Informacja z katalogu o "odsprzęgleniu" (wg. mojego wyobrażenia) oraz info na ich stronie, że ciągle muszą walczyć z podróbami i wychodzi mi teza że w PL są same podróby :)
w katalogu Febi jest informacja o "odsprzęgleniu" nie o tłumiku drgań
Świadome wprowadzanie w błąd? (załącznik)
Febi jest firmą niemiecką cena koła w Niemczech - 100 (sugerowana 126)euro - 420 (500) zeta
Może drugi sort, o czym my nie wiemy.
A tutaj prawie, prawie 100 €
http://allegro.pl/kolo-pasowe-walu-korbowego-ford-mondeo-mk3-transit-i5601770479.html
sylwester067 04-10-2015, 10:32 Witam, koledzy
Temat może wałkowany, czytałem pobieżnie bo jednak ponad 160 stron to dużo :D. Przechodząc do rzeczy zabieram się za kompletną wymianę układu paska napędowego i interesuje mnie zmiana koła alternatora na koło ze sprzęgłem, z tego co wyczytałem stosujecie ķoła od wersji benzynowej, przeglądając ofertę internetowego slepu z częściami do forda napotkałem na takie kółko http://ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
Teraz mam pytanie czy to faktycznie koło ze sprzęgłem do tdci? Ktoś może je kupywał, wie czy na 100% pasuje?
Pozdrawim i dziękuję za pomoc i odpowiedzi
wrobelp1 04-11-2015, 20:47 Tak pasuje do tdci z podkladka 3 mm,u mnie niewiele pomoglo.
marian008 02-01-2016, 17:57 Witam. To mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość. Mam dziwny problem po odpaleniu auta i dziwny dźwięk wydobywający się od przodu silnika. Dołączam link z nagraniem i proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
http://chomikuj.pl/marian963/Mondeo,5155014131.m4a (audio)
lsliwka1 20-01-2016, 19:47 Witam, mam pytanie , zabieram się się za kompletną wymiane zespołu napinacza , napisze mi ktoś w jednym poście jakie części zastosować ? jaka rolka do alternatora jaki napinacz itp, ginę w tych postach tutaj, każdy coś innego poleca, a auto coraz bardziej hałasuje ;)
Z góry dziękuje
Polecam cały zestaw SKF-a, nikt się na nim chyba nie zawiódł, plus koło alternatora ze sprzęgłem jednokierunkowym firmy INA. Do tego koło pasowe wału korbowego CORTECO.
http://allegro.pl/pasek-klinowy-napinacz-rolki-ford-mondeo-mk3-skf-i5898596131.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-alternatora-ford-mondeo-iii-luk-ina-i5907869135.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-walu-ford-mondeo-mkiii-2-0tdci-corteco-i5612603364.html
ethernal 21-01-2016, 12:44 Ja poleciłbym koło pasowe Dayco, swego czasu testowałem do mk3 tdci różne firmy i tylko Dayco dłużej pochodziło.
http://allegro.pl/kolo-pasowe-walu-mondeo-mkiii-mk3-2-0-tdci-dayco-i5878107569.html
http://allegro.pl/dayco-kolo-pasowe-ford-mondeo-mk3-2-0-tddi-tdci-i5764906365.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-walu-mondeo-mkiii-mk3-2-0-tdci-dayco-i5525998656.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-dayco-ford-mondeo-mk3-2-0-tddi-tdci-i5868459394.html
http://allegro.pl/dayco-kolo-pasowe-walu-mondeo-mkiii-mk3-2-0-tdi-i5653754344.html
http://allegro.pl/dayco-kolo-pasowe-walu-transit-mondeo-mk3-tdci-tdd-i5741169848.html
Jeśli chodzi o sprzęgiełko (koło pasowe) alternatora, niezmiernie ważne jest, aby było to sprzęgiełko INA o nr 535 0074 10 - tylko takie pasuje w 100%. A w aukcji, do której link podał, nie wiadomo jaki numer ma to sprzęgiełko.
lsliwka1 17-02-2016, 09:00 Witam ponownie , jestem po wymianie kompletnego napedu paska, kolo pasowe corteco no i wydaje mi sie ze minimalnie bije , zauwalem tez ze wytoczenie miejsca na wał w kole , jest ciut wieksze niz wał i mialo minimalny luz gora dól , czy macie jakis pomysl jak je centrycznie założyć?
Przeczytałem cały ten temat siedząc dziś w pracy :D i chciałem sie was zapytać o jedną rzecz :)
Powiedzcie mi czy dam radę sam wymienić koło sztywne alternatora na to ze sprzęgiełkiem bo u mnie też wali na wolnych obrotach pasek.
czasmai to mi wstyd gdzieś stać jak silnik sobie klepie.
Zamówiłem już sobie koło ze sprzęgiełkiem INA 535007410 oraz nowy pasek Dayco ( ceny koło 123 zł, pasek 36,00) i tym samym chciałem się dowiedzieć czy jak sciągnę pasek poprzez zluzowanie napinacza to potem bez problemu odkręce stare koło alternatora?
Jaki do tego klucz jest potrzebny i czy ogólnie coś muszę wiedzieć aby je odkręcić bez problemów i zamontować nowe ze sprzęgiełkiem?
czy dam radę sam wymienić koło sztywne alternatora na to ze sprzęgiełkiem ?
Dzięki wielkie Mariusz za przydatny link :)
Teraz muszę się dowiedzieć jeszcze co to za klucz jest potrzebny do przykręcenia koła.
Czy trzeba na gwint zastosować potem dla zabezpieczenia klej do śrub?
Da radę wytargać alternator bez podnośnika ?
Klucz tego typu:
https://www.google.pl/search?q=klucz+do+sprz%C4%99g%C5%82a+alternatora&rlz=1C1SAVU_enPL546PL547&espv=2&biw=1152&bih=745&tbm=isch&imgil=03RpUyFmxotcyM%253A%253Bi60KOZX-n-WKjM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.tesam.pl%252 52Fs0000053-klucz-do-sprzegla-jednokierunkowego-alternatora-bosch-p-462.html&source=iu&pf=m&fir=03RpUyFmxotcyM%253A%252Ci60KOZX-n-WKjM%252C_&usg=__idPeMTJozHpDxwCXORDGwkFKbYs%3D&ved=0ahUKEwi0lpz9sf_KAhXnEHIKHWeyCV8QyjcIQA&ei=47bEVvSYF-ehyAPn5Kb4BQ#tbm=isch&q=klucz+do+sprz%C4%99g%C5%82a+alternatora&imgrc=njkJhEVLuOJrFM%3A
Kleju nie potrzeba, bo kierunek obrotów koła powoduje samodokręcanie.
Alternator wyciągniesz górą, jak tylko zdejmiesz pasek.
Rolkę możesz dokręcić ręką, podczas pracy układu sama się dociśnie.
Nie potrzebujesz do tego klucza. Będziesz go potrzebował ewentualnie do odkręcenia rolki. Ja go kupiłem gdy robiłem porządek w swoim Mondku z układem napinacza i leży w skrzynce nie używany od ponad 3 lat.
Aby bezproblemowo wyjąć altek należy zdemontować filtr paliwa, obudowę turbiny i czarny wspornik pomiędzy pomiędzy prawym amortyzatorem a podszybiem, wtedy wyjdzie w całości włącznie z plastikową obudową.
Koledzy Mariusz i dżizas dziękuję wam bardzo za pomoc w temacie i cenne informacje.
Dziś powinno mi sprzęgiełko dolecieć więc jak tylko znajdę chwilę czasu w wekend zabieram się za nie :D
Do tego czasu muszę jeszcze usunąć ( spawnać) wydech bo zrobiła się mała dziurka na końcu rury oraz wymienić linki ręcznego bo mi łapie jedno koło.
Witam. Dzisiaj za radą i pomocą kolegi STECUS został wymieniony alternator na wersję z silnika benzynowego razem ze sprzęgiełkiem. Nastąpiła w końcu cisza, nawet na włączonej klimie pasek nawet nie drgnie. Kolega doradził żeby nie brnąć w zbędne koszta i nie wymieniać napinacza, paska czy rolek tylko poszukać używanego altka w komplecie ze sprzęgiełkiem.
Michał82 12-04-2016, 08:49 Byłem właśnie w intercarsie porównać do siebie ten tłumik z bemki do sprężyny napinacza SNR. Ogólnie wygląda to tak:
http://oi62.tinypic.com/2mmwvtw.jpg
Teraz pytanie czy różnica w rozstawie o te 4-5mm nie zrobi jakiegoś problemu w montażu...
A to przypadkiem nie miał być tłumik z Opla Omegi?
tomkal28 14-04-2016, 19:36 Witam
Na wstępie napiszę,że nie znalazłem odpowiedzi na mój problem na forum.
A więc rozpadło się koło pasowe walu i zaczął dobiegać metaliczny dzwięk od strony rozrządu , wymieniłem koło pasowe, wszystkie rolki, napinacz i pasek alternatora i co się okazało metaliczny dzwięk ustąpił natomiast pojawił się inny odgłos jakby stukot pochodzący od napinacza i tutaj rodzi się moje pytanie czy przyczyną może być uszkodzone łożysko na kole sprężarki lub samo koło bo tylko to nie było wymieniane a patrząc od dołu na pasek alternatora miedzy kołem pasowym wału a kołem klimatyzacji pasek wpada w drgania dość znaczne.
Pozdrawiam i czekam na wskazówki.
Michał82 14-04-2016, 19:49 U mnie po wymianie koła i rolek prowadzących pasek, między kołem a kółkiem sprężarki też drgał pasek. Dźwięk jakby ktoś brzdąkał na gitarze basowej. Pomogła wymiana rolki alternatora na taką ze sprzęgiełkiem.
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
tomkal28 15-04-2016, 10:44 U mnie po wymianie koła i rolek prowadzących pasek, między kołem a kółkiem sprężarki też drgał pasek. Dźwięk jakby ktoś brzdąkał na gitarze basowej. Pomogła wymiana rolki alternatora na taką ze sprzęgiełkiem.
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Dzięki za podpowiedź tylko mam problem bo dzwoniłem po taką rolkę za sprzęgiełkiem i gość powiedział że w silnikach disla występują rolki bez sprzęgiełka
gość powiedział że w silnikach disla występują rolki bez sprzęgiełka
Od tego właśnie masz ten temat. Jak go zgłębisz, to wszystko zrozumiesz.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
tomkal28 29-04-2016, 20:40 Od tego właśnie masz ten temat. Jak go zgłębisz, to wszystko zrozumiesz.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
Witam
Piszę po to aby oszczędzić poszukiwań i wydawania zbędnych pieniędzy jeżeli ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem.
A więc nie zakładałem żadnej rolki alternatora ze sprzęgiełkiem tylko założyłem krótszy pasek o wymiarze 1623 antypoślizgowy firmy "SKF"-chociaż firma pewnie nie gra roli i problem rozwiązany jest cichutko i słychać tylko przyjemny klekot disla i dodam że pisząc to jestem już 2 tygodnie po wymianie paska na krótszy i jest git.
krótszy pasek o wymiarze 1623
I czyzby o 2 cm krótszy pasek przestał drgać? Napinacz niby napina i dziwne ,że dało radę założyć taki krótki pasek. A czasem napinacz nie jest napięty na maxa na tym pasku?
jest i o to właśnie chodzi - ciekawe jaki to bedzie miało wpływ na łożyska osprzętu - ale to wyjdzie dopiero za jakiś czas
Ja sie trochę namęczyłem z rozbiórką wszystkich rolek (ostatnią centralną rolkę dopiero razem z pokrywą boczną udało się ściągnąć z powodu: za długa śruba mocująca i za mało przestrzeni do podłużnicy). Mam pytanie- w jakiej kolejności powinno sie demontować pasek i posczególne rolki? Ciągle coś mi przeszkadzało - musiałem zdemontować też altek.
Witam wszystkich. Może ktoś mi podpowie jak wymienić napinacz paska i rolkę gdyż niesamowicie charczą? Chodzi mi o pasek pompy wody i wspomagania kierownicy.
Kolego waldy6 chyba nie myślisz że ktoś będzie opisywał to samo po raz "enty" . Skoro trafiłeś do tego tematu to należy przeczytać go w całości ,a wiedza którą wchłoniesz pozwoli Ci na wymianę wszystkich podzespołów paska wielo klinowego.Pozdrawiam
Dziękuję Ci kolego Keram-1 za życzliwość. Są tu pomieszane tematy dotyczące dwóch napędów: paska alternatora i klimy oraz paska pompy wody i wspomagania. Nie ma jednak prostego opisu wymiany napinacza paska pompy wody i wspomagania.
detenboy 19-10-2016, 10:32 Witam, pewnie was nie zaskoczę ale mam ten sam problem. Wymieniłem cały zestaw napinaczy, rolek jak i paska. Przez 2 miesiące cisza, aż do teraz, słychać metaliczny odgłos na biegu jałowym, oraz jak silnik zostaje obciążony np w czasie zał. podgrzewania szyby lub jak dodaje gaz obroty schodzą. Z moich obserwacji w czasie obciążenia rusza się znacznie napinacz, jeden mechanik twierdzi, że do wymiany napinać, kolejny że rolka alternatora. Chce wymienić rolkę altka ze sprzęgłem, mam dwie opcje ale nie wiem która lepsza
http://allegro.pl/ford-mondeo-3-wolne-kolo-pasowe-alternator-2-0tdci-i6295837642.html
Czy przy tych rolkach trzeba wymieniać koniecznie pasek na krótszy ?
Martinowo 19-10-2016, 10:49 Polecam rolke ina, a pasek zostaje taki sam
Tylko wymiana rolki w twoim altku wiąże się z frezowaniem obudowy alternatora. Ja zakupiłem używany alternator od benzyniaka razem ze sprzęgiełkiem i wszystko gra.
Nie tak od razu z frezowaniem, normalne cięcie brzeszczotem.
detenboy 19-10-2016, 15:05 Super opis jak to zrobić, więc zabiorę się za to :) kwestia jeszcze doboru odpowiedniego sprzęgła, myślałem nad firmą INA, bo w tym opisie jest mój silnik. Pytanie czy w takim przypadku jest on przewidziany do mojego altka, czyli bez szlifowania. Czy to nie ma znaczenia i wszystkie trzeba szlifować ? na allegro znalazłem jeszcze inne, tańsze, ale są do benzyniaków, czyli pewnie nie podejdzie do mojego;/
sebollo69 19-10-2016, 17:35 Witam wszystkich,
Napiszę jak wygląda sprawa terkoczących rolek u mnie.Kiedy kupiłem Mondziaka ten nieprzyjemny dźwięk już się wydobywał z pod maski,ehh..trochę poczytałem na forum i szybko doszedłem do wniosku że bez sprzęgła na altku się nie obejdzie.Zamówiłem takie cudo firmy INA+rolkę napinacza.Wymiana trwała ze 4 godzinki ale warto było, po odpaleniu silnika cisza i przyjemny koci pomruk:razz:aż do teraz bo po wymianie świec żarowych(3 były spalone)problem nagle częściowo powrócił:027:.Na zimnym silniku "churgocze" przez kilka minut,po rozgrzaniu problem ustępuje,no chyba że włączę podgrzewanie przedniej szyby to powraca.
Co o tym myślicie,koło pasowe,napinacz,rolki czy może alternator wysiada?
weteran bezdroży 19-10-2016, 20:42 Alternator.
sebollo69 20-10-2016, 06:18 Też mi przyszło do głowy że altek ale zmierzyłem napięcie jest 12.8v , a na włączonym silniku 14,8v , niby ok:P
W okolicach koła pasowego wału nie widać żadnego czarnego pyłku? Świadczył by on o tym, że koło pasowe rozwarstwiło się i guma zaczyna "siać" w jego okolicy w postaci właśnie takiego pyłu.
sebollo69 20-10-2016, 07:26 Wydaje mi się że gdyby koło było uszkodzone to ,,churgotanie,,byłoby ciągłe,a ono ustaje(jak narazie:mrgreen:)po kilku minutach pracy silnika..Muszę sprawdzić jeszcze raz wszystkie rolki psikając w nie jakimś środkiem smarującym np.wd-40,jak będzie uszkodzona rolka czy też koło pasowe a dostanie smarowania szum na chwilę powinien się wyciszyć..w ten sposób może uda się znaleźć winowajcę..
w okolicach koła pyłku nie widzę,koło jest firmy Daico i przebieg jego to około 30tyś km..
Wydaje mi się że gdyby koło było uszkodzone to ,,churgotanie,,byłoby ciągłe,a ono ustaje(jak narazie:mrgreen:)po kilku minutach pracy silnika..Muszę sprawdzić jeszcze raz wszystkie rolki psikając w nie jakimś środkiem smarującym np.wd-40,jak będzie uszkodzona rolka czy też koło pasowe a dostanie smarowania szum na chwilę powinien się wyciszyć..w ten sposób może uda się znaleźć winowajcę..
Z tym wd-40 to bym nie kombinował-smar z niego nie najlepszy i jak rolki ok to potem może już takie nie będą ;) (łożyska są właściwie dość szczelne więc może na szczęście niewiele dotrze).
Jeśli były padnięte 3 świece, to teraz masz 4x większy pobór prądu na ich grzanie - może napinacz czy koło nie jest już idealne i w tych warunkach daje Ci to do zrozumienia swoim dźwiękiem..
sebollo69 20-10-2016, 07:46 Jeśli były padnięte 3 świece, to teraz masz 4x większy pobór prądu na ich grzanie - może napinacz czy koło nie jest już idealne i w tych warunkach daje Ci to do zrozumienia swoim dźwiękiem..[/QUOTE]
..co do koła to będę się upierał że jest w porządku(Daico mały przbieg) w napinaczu wymieniałem rolkę na nową..możliwe że sprężyna już wyjechana ale z drugiej strony mam sprzęgło na altku..oby tylko nie okazało się że to rozrząd:<
mam sprzęgło na altku
Na pewno dobre sprzęgło założyłeś/zastosowałeś?
INA 535 0074 10 (INA F-232854.3)
sebollo69 20-10-2016, 08:18 Na pewno dobre sprzęgło założyłeś/zastosowałeś?
INA 535 0074 10 (INA F-232854.3)
Mam właśnie to sprzęgiełko,dla pewności sprawdziłem numery na pudełku
Może to jednak altek mimo poprawnego napięcia zauważyłem że czasami na desce rozdzielczej kontroli migną albo np. jadę sobie z ustawioną temp. zewnętrzną,a komputer sam zmieni na spalanie chwilowe itp..
Miałem swego czasu problem z altkiem, ale jak zapalił na desce kontrolkę o braku ładowania, to już nie zgasła do ponownego uruchomienia silnika. Nie twierdzę, problem może leżeć w altku. Przeczytaj sobie ten temat:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=172961
sebollo69 20-10-2016, 08:31 Posprawdzam wszystkie roli,koło pasowe,zrzucę pasek i zobaczymy czy to nie rozrząd słychać(ale nie sądzę) i na koniec alternator..
Mariusz przejrzałem temat i u mnie kontrolka od ładowania nie zapala się nawet na pełnym obciążeniu..
Mr.Lechu 20-10-2016, 16:40 Padło już to pytanie ale nie padła chyba odpowiedź.
Jak chodzi o rolki INA to są dwie na sklepie forda:
Benzyna:
Czyli ta, którą często polecają ludzie ale trzeba pamiętać o spiłowaniu kołnierza alternatora
TDCI (ponoć):
Faktycznie różni się wyglądem. Czy przy niej nie trzeba wyciągać alternatora (nie wiem czy da się wyjąć rolke z altka bez jego wyjęcia) i go frezować?
INA 535 0074 10- w sklepie http://www.ford-esklep.pl/ piszą, że do PB, ale wg numeru finis pasuje również do ON, ponieważ http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2678206&postcount=1666.
Fotka w załączniku.
W tym przypadku http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320 nie piszą nawet numeru finis. Wg mnie chwyt marketingowy i chodzi o kasę. Kupuj pierwszy/tańszy i po zeszlifowaniu kołnierza montuj.
(nie wiem czy da się wyjąć rolke z altka bez jego wyjęcia) i go frezować?
Nie, nie da się.
ethernal 20-10-2016, 17:41 Nie kupowałbym pierwszej lepszej rolki. Ja tak zrobiłem i żałowałem. Chytry/skąpy 2 razy traci... :P
Najpierw kupiłem rolkę 2x tańszą od INA marki Magneti-Marelli czy jakoś tak (made in brasil), po ok. roku i 20-25 tyś km niemal się rozsypała, aku nie miało ładowania. następnie kupiłem INA i elegancko działało po przebiegu ponad 60tyś km, pewnie dalej działa, ale nie mam pewności bo sprzedałem auto :one:
Rolka - sprzęgiełko alternatora była dedykowana do benzyn czyli TA (http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-Duratec-HE-535-0074-10/1871). To że niby jest jakaś do dieseli to zwykła ściema ;)
Jeśli ktoś ma obie rolki ...310 i ....410 zjechane (w co wątpię) to proszę te rolki rozebrać i zobaczyć budowę wewnętrzną z naciskiem na ilość wałków. Temat z marketingiem najprawdopodobniej natychmiast umilknie.
W przypadku 310 w większści przypadków nie trzeba piłować kołnierza, w zmęczonych altkach już tak, ale zaledwie 1mm 2mm (np. osadzenie wirnika ma znaczenie, stan łożysk w altku).
PIKARZYK 12-01-2017, 09:24 Ja już byłem u mechanika. Zamiast wymieniać rolki i koło pasowe wymieniłem łożysko w sprężarce klimatyzacji. Rozleciało się całkowicie i to dawało takie metaliczne stukanie. Natomiast napinacz, rolki i koło pasowe są w idealnym stanie. Więc narazie zostawiam je na miejscu. Oczywiście wymieniłem też pasek :)
Czy ten metaliczny stukot pojawiac sie moze nawet przy wylaczonej klimie i grzaniu? Cos mi stula z tej strony i czytam temat od poczatku..jest tego troche :D
sebollo69 12-01-2017, 14:33 Czy ten metaliczny stukot pojawiac sie moze nawet przy wylaczonej klimie i grzaniu? Cos mi stula z tej strony i czytam temat od poczatku..jest tego troche
pewnie że może..najlepiej zrzucić pasek odpalić auto na chwilę i wtedy posłuchać jak się wyciszy to znaczy że problem w zestawie napędu alternatora,a jak będzie nadal głośno to prawdopodobnie rozrząd słychać
Jak stuka metal to znaczy, że sprężyna od napinacza ma rozwalone tulejki...polecam wymianę na tłumik drgań.
BUMP:
Proszę nie cytować całych postów
Jak stuka metal to znaczy, że sprężyna od napinacza ma rozwalone tulejki...polecam wymianę na tłumik drgań.
BUMP:
Proszę nie cytować całych postów
Napisz koledze że do tłumika trzeba jeszcze wymienić pasek na krótszy.
sebollo69 13-01-2017, 17:24 Napisz koledze że do tłumika trzeba jeszcze wymienić pasek na krótszy.
no tak jeżeli tłumik od Lt-ka to pasek 6pk1620..pytanie tylko czy warto i jak taki zestaw sprawdzi się po kilkutysięcznym przebiegu..
trzeba jeszcze wymienić pasek na krótszy.
tu bym się kłócił, mam standardowy i napina go jak trzeba, a nawet bym powiedział, że za bardzo.
Rachunek wg mnie jest prosty nowy napinacz SKF 340zł (ceny mogą być różne ale oscylują w takich wartościach). Tłumik najtańszy 65zł INA wydatek 100 zł
lub wiecej. I zostaje nam 200zł w kieszeni.
BUMP:
Panowie proszę po raz ostatni o niecytowanie całych postów
Michal220446 25-01-2017, 11:22 jak wiemy nasze mondeo to blizniaki jaguara xtpe proponuje zobaczyć
https://www.youtube.com/watch?v=rMVKt4zJhwI
https://www.youtube.com/watch?v=IdWwMubjUIg
https://www.youtube.com/watch?v=C3edFORTkCM
Michal220446 25-01-2017, 15:15 No dobra dopadł mnie problem małego dwumasu , po lekturze tematu potrzebne części to:
[ ] Pasek wieloklinowy 1S7Q-6C301-CA - 62 zł
[ ] Rolka rowkowana posrednia paska wieloklinowego XS7E-19A216-BC - 68 zł
[ ] Rolka gladka posrednia paska wieloklinowego XS7E- 19A216-AD - 67,50 zł
[ ] Napinacz paska wieloklinowego XS7E-6A228-CC - 335 zł
[ ] Koło pasowe wału korbowego 4C1Q-6B319-DC - 355 zł
[ ] Koło alternatora INA 535007410 - 167 zł
[ ] Śruby koła YC1Q-6A345-AA - 56,95zł
[ ] Razem 1111,45 zł
rolka INA rzeczywiście powoduje spokój pod machą, sprawdzone przez wiele osób i nie tylko na tym forum o tym jest.
Jakieś porady w sprawie wymiany tych elementów od kolegów z forum mile widziane, zajmie mi trochę kompletowanie ty elementów.
A może zamiast małej dwumasy sztywne kolo pasowe?
Jakieś porady w sprawie wymiany tych elementów
Oryginały, ewentualnie SKF. Małe koło dwumasowe Corteco- takie mam od 3 lat i spoko.
A może zamiast małej dwumasy sztywne kolo pasowe?
Nie baw się w to, załóż takie jak potrzeba.
Michal220446 26-01-2017, 10:24 Oryginały, ewentualnie SKF. Małe koło dwumasowe Corteco- takie mam od 3 lat i spoko.
Nie baw się w to, załóż takie jak potrzeba.
Dzięki Mariusz. pytanko koło Corteco ma w charakterystyce 5 żeber inne koła maja 6 czy tak jest u ciebie? czy może coś poknociłem :roll:
czy może coś poknociłem
Coś poknociłeś.
http://allegro.pl/elementy-napedu-kola-pasowe-255443?string=mondeo+mk3+corteco&order=pd&buyNew=1&bmatch=base-relevance-floki-5-aut-1-1-1025
Nie wnikaj. Masz link. Kupisz co uważasz, jak nie Corteco, to Dayco, FoMoCo lub co uważasz.
Michal220446 26-01-2017, 11:21 Dobra jeszcze temat owego sprzęgła alternatora po zgłębieniu informacji na zagranicznych angielskich forach dodam linkhttp://www.partinfo.co.uk/files/INA%200083.pdf
to jest rolka z fordsklep której numerów nie podali :lol: http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
instrukcja do rolki https://docs.google.com/file/d/0ByeH7RcAe7boU2JTOTdHeWZrN0U/edit?pli=1
a tu link do postu użytkownika NOISEMAN http://www.talkford.com/community/topic/146661-alternator-overrunning-pulleydoes-ford-knows-what-is-it/page-2
w którym opisuje że trzeba uzyć podkłdki 3 mm i spiłować kołnierz alternatora
a tu jeszcze link:http://mondeo.hu/wiki/index.php/Szabadonfut%C3%B3s_gener%C3%A1tor_d%C3%ADzelre
i jescze to:
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/97915-Wymiana-ko%C5%82a-pasowego-napinacza-rolek/page7
wychodzi na to że INA 535007410 pozdrawiam
Podkładkę dajesz jak idzie sprzęgło od transita. Jak sprzęgło z benzyny to tylko się szlifuje kołnierz i żadnych podkładek nie daje bo pasek krzywo chodzi.
Sprzegielko jakie Cie powinno interesować ma numer : 535 0074 10
Michal220446 27-01-2017, 05:42 Ok dzięki Panowie za pomoc wszystko jasne. A propo tych 5 żeber w kole corteco to producent liczy poprostu zebra wewnętrzne. Jak sobie zbiorę już całą sumę PLN-ów i zakupie to przy wymianie zrobię foty i manualna. Pozdrawiam.
jendrekmak 27-01-2017, 10:12 Sprzegielko jakie Cie powinno interesować ma numer : 535 0074 10 nie tylko bo może być też to INA 535022310, które jest już z podkładką
przy wymianie zrobię foty i manualna.
Oki zrób, choć taki manual z fotkami już istnieje :)
nie tylko bo może być też to INA 535022310, które jest już z podkładką
jesteś pewny że na tym sprzęgle pasek chodzi w osi osprzętu?
jendrekmak 27-01-2017, 10:33 tak bo sam tą rolkę użyłem i porównywałem ze starą rolką (odległość od korpusu etc.)
jedyna rzecz jaką trzeba zrobić dla przedłużenia pracy napinacza to zmierzyć średnicę demontowanej i nowej rolki i przeliczyć różnicę w długości paska (różnica połowy obwodu starej i nowej rolki w mm, którą trzeba dodać do rozmiaru fabrycznego paska - ale to było tak dawno, że nie pamiętam już rozmiaru). średnica 535 0074 10 to 53,7mm (mierząc po zewnętrznej średnicy na rolce - 5 wystających garbów, które prowadzą pasek) a 535022310 to 53,9 mm
INA 535022310, które jest już z podkładką jest dedykowana do diesla (w zależności od podkładki transit lub mondeo - obie są w komplecie) a 535 0074 10 jest do benzyny
w którym opisuje że trzeba uzyć podkłdki 3 mm i spiłować kołnierz alternatorazawsze trzeba spiłować kołnierz alternatora i nie zależy to od tego, które sprzęgiełko kupisz
średnica 535 0074 10 to 53,7mm (mierząc po zewnętrznej średnicy na rolce - 5 wystających garbów, które prowadzą pasek) a a 535 0074 10 to 53,9 mm
Czeski błąd??? :p
jendrekmak 27-01-2017, 10:51 już poprawiłem. dzięki za uważne czytanie moich wypocin. czuję się dowartościowany g:DD
Michal220446 27-01-2017, 11:24 Oki zrób, choć taki manual z fotkami już istnieje :)
Tak wiem. Myślę o całości roboty całego paska osprzetu klimy i altka dorobienie klucza oraz numery części aby było wszystko w jednym miejscu bo temat jest spory 😊
Michal220446 30-01-2017, 11:10 linwitam w trakcie poszukiwań potrzebnych częsci natrafiłem na ciekawostkę
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0tddi-zestaw-naprawczy-napinacza-i5888538375.html#thumb/2
może komuś się przyda, cena kusząca szkoda że nie na alternator jest rolka ZEN a nie INA.
pozdrawiam:surprise:
oraz drobna instrukcja https://carsys.pl/partscatalogue/docloader.ashx?brand=0050&doc=TB_VKMA_34030_34031_PL_0311.PDF
U mnie pękła śruba mocująca napinacz, ale to było dawno temu.
Nie wiem w jaki sposób może się rozlecieć napinacz bo to raczej jest proste urządzenie jak budowa cepa. Metalowa łapa, sprężyna z tłoczkiem, oraz rolka.
powitać :one:
komplet (koło, rolki, pasek, napinacz ) wymieniłem 6 tyg temu, przestało piszczeć ale jakby lekki rezonans był - ale ponoć się sam doszukuje / nasłuc***ę :P...
po 6 tyg zaczęło coś walić spalenizną, nic nie było widać ale czuć jak najbardziej...po 2 dniach lampka ładowania i strzępy paska.... (oczywiście w trasie) - bez świateł radia itp można nawet sporo ujechać :diabel2: (udało się wrócić, ale nerwy były)... auto na warsztat - niby nic nie było widać ale okazało się że PĘKŁA !!!! śruba trzymająca napinacz (ta na imbusa) - "wynalazek diabła i piekieł":619: jak stwierdził mechanior
...już się lekko spociłem widząc oczami wyobraźni kawałek śruby gdzieś tam w bloku silnika....na szczęście kawałek był na zewnątrz i bez problemu dał się odkręcić palcami.....
jak widać taka śruba może pęknąć (mam nadzieję że to była tylko jakaś wada materiałowa teraz siedzi tam śruba ze starego napinacza (cudem odnaleziona )
moje pytanie by nie zaśmiecać forum - jakim cudem można wymienić napinacz - jak to piszą magicy "po blokiem" ???? napinacz układam na miejsce docelowe - ok spoko nawet - ale jak zapodać tam śrubę ???? przeca brakuje kole 1cm i nawet kantowanie nie pomoże.....trza kombinować z silnikiem...nosz kurka nie ma innej opcji.....wiem bo brałem w tym udział :027:
swoją drogą - w nadkolu przydałby się otwór technologiczny ;) idealnie umiejscowiony by od zewnątrz zapodawać tą śrubę, 12mm - wystarczy w zupełności - w sumie z dobrym wiertłem kilkanaście sekund roboty, tylko dobrze potem to izolować/konserwować i gitara - da się ? kombinował ktoś ?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170205/506d58f7f04c4d184905253297a92dee.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170205/506d58f7f04c4d184905253297a92dee.jpg
:one: no proszę da się jednak
Michal220446 12-02-2017, 07:54 Witam dziś wieczorem dodam szablon klucza do luzowania napinacza narazie jestem w pracy.
dziś wieczorem dodam szablon klucza do luzowania napinacza
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=69158
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1470361&postcount=315
Michal220446 12-02-2017, 18:05 http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=69158
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1470361&postcount=315
rozumiem aluzję:P nie mam zamiaru nabijac postów:one:.
ale mimo to dodaje może komuś się przyda, czyli poniżej napinacz z dwoma otworami kwadratowymi o wym. 1,3cmx1,3cm środki kwadratów oddalone są od siebie o 5 cm oraz przesunięte względem siebie 1,3cm
https://s8362.chomikuj.pl/File.aspx?e=gDm6RVFda26EYB6eYUZTjg63wYPb99o17B7NUf gPl0GfTiLIA3ei2fg3DbCuWzVmCx7tnKn2tkI2f-Wu8a1U8cxcjJ25be1z76OtT4Lyq_fgYmwjfhgTfo5sXmvVz3qC voHtGaKwRcNJ9YnC3LHXyHom72BVoPdYN8lZC3b6M1w&pv=2
PIKARZYK 20-02-2017, 12:11 W fotorelacji robarka pisze ze usuwamy pierscien, to ten ktory chroni jakos alternator przed przedwczesnym zuzyciem? Czy to jest zupelnie cos innego?
Do mondeo przy tym numerze sprzęgiełka jest on zbędny. Jest on niezbędny do innych aut (jakich nie pamiętam, może Peugeot, Transit) celem wyeliminowania przekoszenia pomiędzy kółkami na pasku (montaż pod sprzęgiełko). Ja go w zestawie ze sprzęgiełkiem nie miałem, więc nie miałem takiego dylematu.
Załóż takie:
http://ewcar.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-INA-535-0074-10/14389776
http://ford.sklep.pl/product-pol-13101-sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-Luk-INA-535007410.html
http://allegro.pl/kolo-pasowe-sprzeglo-alternatora-mondeo-mk3-ina-i5225092593.html
nie będziesz miał dylematu.
Ewentualnie wersja bez "rzeźbienia":
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0tdci-tddi-sprzeglo-alternatora-i6062447061.html
Michal220446 23-02-2017, 16:46 Witam wykonałem dziś klucz do napinacza http://s6195.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=PoaKJad2vhLxyTv30P11_yO3UwulxTl k7IkEZXtMnxusBrW-r1CRITYA4_W9yv3uDWbtH5zVOPYi0kIdIDeReGyIDQeoDXB3m4 Pwu7I4Wc4&pv=2http://s6404.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=nRwNiJo7nZa368148wWvIzNbz6qRCsW Q9SmyEF2iv5fSQfuZW8xZGVvzmQKaTgWIO-pNq6ukOtOp1PVXXY71AgF7MR_1YMpumeHtCtdmXHo
Michal220446 27-02-2017, 12:13 Witam Serdecznie szanowne grono, chciałbym się poradzić na temat koła pasowego. Zdjąłem dziś pasek i mam kilka filmów z działania układu z paskiem i bez. Jest luz na kole pasowym, ale nie widać aby ograniczniki, tz. wąsy bieżni tego koła obijały się o obudowę koła, na bieżni jest luz, a guma w niektórych częściach koła lekko sparciała,dystans tz. taki pierścień z jakiegoś pcv można zdjąć i włożyć miedzy bieżnię a obudowę koła.
Jest luz na napinaczu paska, szumią wszystkie rolki. A tu filmy z oględzin
dźwięk mondeo bez paska https://www.youtube.com/watch?v=GgPuvXu_eGI&feature=youtu.be
dźwięk mondeo z paskiemhttps://www.youtube.com/watch?v=8y2jewzNHq0&feature=youtu.be
filmy obrazujące luz na owym kole:
https://www.youtube.com/watch?v=W2VxCiCm9wc&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=yYu3FYfuT_Y&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=SF_Lus8gZp8&feature=youtu.be
oraz zdjęcie pierścienia z PCV - potwierdzić link enterem
http://s6428.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=TBPMvI-URcTKbicpYDh3Y7YRaAvvporDepS6WG6sTqRb--5MIovXPeBxOlYx1cHsqipg5iNVGw70aHz0VzQCLSYAMfLI5pCU Z5XUFL5-GqI&pv=2
zastanawiam się czy owe koło jest do wymiany ale pewnie tak.
krzaku_87 27-02-2017, 20:22 witaj michal220446 tak jak myślisz koło do wymiany trzy dni temu wymieniałem dzwięk pojawił się jakieś 5000 km temu w następstwie czego bieżnia "odkleiła" się mój koszt to koło firmy MEYLE za 356,- robocizna moja
Mam też pytanie do wszystkich czy ktoś zmianiał napinacz paska?
Chodzi mi mianowicie jak go zdjąć mam problem z wyciągnięciem śróby umieszczonej pod rolką wydaje się jakby była za długa z góry dziękuje za pomoc
Michal220446 27-02-2017, 21:34 trzeba manewrować silnikiem na wykręconej poduszce silnika, silnik oparty niska na desce a deska na lewarku
Michal220446 03-04-2017, 11:58 no to komplet części napędu paska osprzętu (901 zł) plus 4 łączniki lemforder (236 zł) zakupione
w najbliższym tygodniu wymiana
https://images81.fotosik.pl/480/f93798cb395b10ca.jpg
Michal220446 11-04-2017, 23:11 Jak znajdę chwilę to postaram się wrzucić zdjęcia co i jak robiłem przy samodzielnej wymianie całego ustrojstwa.
Michal220446 15-04-2017, 10:22 Witam obiecany poradnik w pdf https://chomikuj.pl/michalbinoz/Mondeo/wymiana+paska+osprz*c4*99tu+mondeo+mk3+2.0+TDDI+11 5+km,5858564864.pdf
(https://chomikuj.pl/michalbinoz/Mondeo/wymiana+paska+osprz*c4*99tu+mondeo+mk3+2.0+TDDI+11 5+km,5858564864.pdf)
Ten działa dla wszystkich
http://uploadfile.pl/pokaz/1072418---6mkj.html
Bez abonamentu na chomiku nie da się tego pobrać.
Witam, chciałem się tylko podzielić moimi uwagami co do napinacza a konkretnie drgań i hałasu szczególnie na wolnych obrotach. W moim Mondeo mk3 2002 2.0 TDCI 130 wymieniłem już dwa napinacze i zawsze po kilkuset kilometrach to samo hałas wraca, w końcu wrzuciłem rolkę ze sprzęgiełkiem na alternator i temat od razu załatwiony,auto chodzi cichutko żadnego hałasu,polecam bo warto. Temat na pewno znany ale mało który mechanik to sugeruje woli wymienić napinacz. Chciałem jeszcze zapytać przy okazji o migającą sprężynkę, wczoraj jadąc na ostatnim biegu (5) pod górę czułem że mu trochę ciężko zapaliła się sprężynka brak mocy auto po chwili zgasło, odpaliłem za małą chwilę i wszystko wróciło do normy. Zastanawiałem się co mogło być przyczyną ,co nie domagało czy się przydusił,czy turbo nie dało rady. Dzisiaj dawałem mu pedał do końca i się normalnie zbierał. Nie wiem czy czekać czy już działać,może takie sytuacje się zdarzają i nie ma co panikować skoro chodzi dalej,pozdrawiam
incognitus 26-06-2017, 08:22 ...o migającą sprężynkę, wczoraj jadąc na ostatnim biegu (5) pod górę czułem że mu trochę ciężko zapaliła się sprężynka brak mocy...
mialem podobnie np przy wyprzedzaniu, ale nie zawsze, deptalem go do 190 i szedl
proby przelewowe wtryskow nic nie daly, okazalo sie ze wszystkie wtryskiwacze zawieszaly sie dopiero pod obciazeniem - niestety to duzy wydatek regeneracja - teraz mam spokoj. mozliwe ze masz to samo
a o sprezynie pisz w innym temacie tak na przyszlosc
Witam, chciałbym zapytać jak powinna wyglądać poprawna praca napinacza paska.
Na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=G5tJdjIR8m8 widać jak napinacz pracuje góra dół.
Jest to w normalne poprawne działanie czy właśnie tak zachowuję się już rozwalony napinacz ?
Nie jest to normalna praca paska, takich podskakiwań nie powinno być. Może to świadczyć o kończącym się kole pasowym wału korbowego, które już nie przyjmuje prawidłowo drgań całego układu. Może to być również kończący się napinacz. Załóż także wolne kolo ze sprzęgłem jednokierunkowym na alternator, to też może być przyczyną drgań paska przy sztywnym kole altka.
Witam, dzięki za odpowiedź, właśnie o to chodzi ze u mnie po wymianie rolek i napinacza on tak skacze, może troszkę mniej. Rolka na altku zmieniona, stary napinacz przed wyminą wgł się nie ruszał ale po jego wyjęciu wszystkie gumki koło sprężyny były rozerwane.
Pewnie znów koło pasowe na wale. Wymieniane z dobre pół roku temu
A czym przykręcić nową rolkę alternatora ze sprzęgiełkiem. Czy potrzebny jest jakiś klucz?
Czy potrzebny jest jakiś klucz?
Nie, nie jest potrzebny. Dokręcasz rękami, a kierunek obracania się powoduje samo dokręcanie się rolki lub inaczej nie spowoduje jej odkręcenia.
u mnie rowniez pojawilo sie lekkie skakanie paska i halasowanie napinacza, po wymianie na nowy jak reka odjal
W moim aucie pasek ledwo zipie i chrobota na wolnych obr. napinacz. Zamierzam założyć rolkę ze sprzęgiełkiem na alternator, nowy pasek i sprężynę napinacza. Czy to prawda, że należy szukać sprężyny napinacza twardszej niż standardowa bo ta standardowa się nie nadaje do modyfikacji rolki ze sprzęgiełkiem? Czy zakładał ktoś może samą spreżynę, którą może polecić? Dzięki za odpowiedzi.
xpander mam założony oryginalny napinacz:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Napinacz-paska-wieloklinowego-alternatora-i-klimatyzacji-TDDi-TDCi-VKM-34032-SKF/67
i koło alternatora ze sprzęgłem jednokierunkowym:
Tutaj masz taniej:
http://allegro.pl/kolo-pasowe-sprzeglo-alternatora-mondeo-mk3-ina-i5225092593.html
http://allegro.pl/napinacz-paska-ford-mondeo-mk3-transit-2-0-tdci-i7031822796.html
Jest spokój od ponad dwóch lat.
Zamiast całego napinacza zakładali co niektórzy samą sprężynę, jeśli dobrze pamiętam od Omegi i którejś wersji BMW.
W obecnym czasie na allegro pojawiły się już dedykowane:
https://allegro.pl/listing?string=spr%C4%99%C5%BCyna%20napinacza%20mo ndeo%20mk3&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-2-1003
Nie wiem jak z ich funkcjonalnością i wytrzymałością.
A jaki pasek do tego kupić jakiej długości?
A może coś w takiej ofercie?:
Facet, który to sprzedaje raczej wydaje się uczciwy.
http://allegro.pl/ford-mondeo-mk3-2-0tdci-zestaw-naprawczy-osprzetu-i6005746794.html
ROLKI OSPRZĘTU - na łożyskach NACHI JAPAN szt.3
PASEK WIELOROWKOWY - DRB WZMOCNIONY 6PK1637 szt.1
SPRĘŻYNA NAPINACZA - METALCAUCHE szt.1
SPRZĘGŁO ZWROTNE ALTERNATORA - ZEN ( WOLNE KOŁO ) sz.1
380 zł są w tym rolki.
Czy żeby wymienić rolki osprzętu trzeba manewrować z podnoszeniem silnika, żeby to poodkręcać? Mam lekko wgniecioną miskę olejową więc nie wiem czy dam rade oprzeć silnik o coś.
Może jednak posłucham i zastosuje się do sprawdzonych metod niż modzić.
xpander silnika podnosić nie trzeba. Kumaty mechanik poradzi z tym sobie bez problemu. Pasek jest tej samej długości, jak do zwykłego koła altka.
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Pasek-wieloklinowy-Mondeo-Mk3-TDDi-TDCi-na-alternator-i-klimatyzacje-1102827-FORD/544
Ten zestaw z allegro? Nie wiem, nie wypowiadam się. Może dobry, może to szajs, trudno mi powiedzieć.
Udało mi się wszystko załatwić za 475 zł u znajomego w sklepie. Pasek CONTITECH 6PK1642 czyli taka długość jak oryginał i tańszy sporo. Napinacz SKF i sprzegło alternatora INA. Postaram się wymienić to sam. Dzięki za pomoc.
Bez klucza do napinacza będziesz miał naprawdę ciężko, wręcz niemożliwe.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
https://www.google.pl/search?q=klucz+do+napinacza+mondeo+mk3&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-jIfywdXXAhXC-KQKHX0dAHsQ_AUIEigB&biw=360&bih=512
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Mam teścia złotą rączkę co taki klucz w moment zmontuje w swojej kanciapie:)
Mam teścia złotą rączkę
Szczęściarz :one:
Masz jeszcze film z YT:
https://www.youtube.com/watch?v=R1y8ZR9m-VQ
Ten link też będzie pomocny do wykonania takiego klucza:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=69158
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1470361&postcount=315
Masz w tym temacie nawet wymiary tego klucza.
Ten klucz do naciągnięcia napinacza to pestka. Najbardziej namęczyłem się z rolką pośrednią płaską. Ta która była założona za chiny nie chciała zejść ze szpilki, a jej tulejka oraz tależyk jakby były połączone. Rozciąłem w furii brzeszczotem całą rolkę :D dopiero zeszła, później na zdjętej już rolce z ciekawości chciałem ją rozebrać ale się nie dało.. Nowa idealnie weszła na miejsce, uff. Jutro rano muszę złożyć resztę. Na altu już siedzi nowa rolka ze sprzęgiełkiem. Pasek mam 1640, taki dostałem od znajomego ze sklepu, powinien raczej pasować. Wszystkim dziękuję za rady. Nigdy więcej się tego nie podejmę.
Auto faktycznie ciszej chodzi. Jakbym miał robić to 2 raz to może wyrobilbym się szybciej niż w 15h[emoji3]
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
wazne ze sie udalo, na przyszlosc bedziesz mial juz wiecej wprawy i doswiadczenia
czy to kolko na alternator ze sprzegielki pasuje bez zadnego przerabiania alternatora? http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprzeglo-alternatora-jednokierunkowe-MONDEO-Mk3-TDDi-TDCi-INA/4320
posiadam mondeo MK3 2.0 tdci 130 km, Już wymieniłem dwa razy koło pasowe febi , dwa razy pasek , napinacz i rolki , Po przeczytaniu tego wątku też postanowiłem zmienić rolkę na tę z sprzęgnikiem. I powiem wam że świetna sprawa od razu ciszej :) . polecam , wystarczy zrobić klucz do napinania paska, wyciągnąć alternator górą , zeszlifować kołnierz i wkręcić specjalnym kluczem sprzęgiełko i gotowe.
Tylko dodam że trzeba ściągnąć przy INA 535 0074 10 te kółko miedziane (nie wiem poco tam jest)
Bump: https://images37.fotosik.pl/300/642bf7ced9db3a3dmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/642bf7ced9db3a3d)
Pasek można założyć odktecając 2 śruby z 3 na dolnym kole napędowym. 3 śrube luzujesz przekrecasz koło. Zakładasz pasek obracasz kołem tak aby się napioł pasek wkręcasz 2 śruby i gotowe. Szybko sprawnie i bez zbędnych narzędzi.
przemek2709 01-09-2018, 23:15 Witam wszystkich,
przeczytałem znaczną część tego tematu i okazuje się że problem ten chyba dotknął również moje Mondeo MK4 2.0 TDCI, lecz nie jestem pewien.
Jeszcze kilka dni temu wszystko było w porządku.
Po 3 dniach bez jeżdżenia, ni z tego ni z owego usłyszałem świst oraz dziwne pukanie z okolic rozrządu/napinaczy.
Dodam tylko, że auto nie było ostatnio zbytnio eksploatowane.
Bardzo ciężko mi stwierdzić czy to jest dokładnie ten sam problem opisany przez was w tym temacie, dlatego będę bardzo wdzięczny jeżeli zerkniecie na nagrany film.
Może ktoś miał dokładnie te same objawy, lub po porostu wie co padło.
Dzięki za wszelką pomoc.
Link do filmu:
https://streamable.com/88fr2
Nie brzmi to jak układ paska, raczej jak problem z silnikiem (u mnie kiedyś jak koło było na wykończeniu to i tak mniej szarpało, choć kto wie) - jak to wygląda na obrotomierzu? A jeśli na luzie powoli dodajesz gazu to idzie gładko do 3000? Musisz sobie to lepiej podglądać, czy napinacz podskakuje, czy koło ma bicie..
przemek2709 03-09-2018, 08:42 Właśnie żadnych większych drgań nie czuje, nic po za tym co wcześnie na normalnym dislu.
Odnośnie obrotów to też nie czuje niczego dziwnego podczas jazdy. Przyspiesza bez problemu jak wcześniej.
Ten stukot słychać w zasadzie tylko na luzie. Na obrotach ustaje, no chyba że zaglusza go silnik i dlatego nie słyszę.
Chyba podjadę z tym do ASO bo samemu raczej ciężko będzie mi to zdiagnozować.
Przymierzałem się już do wymiany rozrządu bo to już 190k km na liczniku.
Więc to może dlatego...
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
posiadam mondeo MK3 2.0 tdci 130 km, Już wymieniłem dwa razy koło pasowe febi , dwa razy pasek , napinacz i rolki , Po przeczytaniu tego wątku też postanowiłem zmienić rolkę na tę z sprzęgnikiem. I powiem wam że świetna sprawa od razu ciszej :) . polecam , wystarczy zrobić klucz do napinania paska, wyciągnąć alternator górą , zeszlifować kołnierz i wkręcić specjalnym kluczem sprzęgiełko i gotowe.
Tylko dodam że trzeba ściągnąć przy INA 535 0074 10 te kółko miedziane (nie wiem poco tam jest)
Bump: https://images37.fotosik.pl/300/642bf7ced9db3a3dmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/642bf7ced9db3a3d)
będę chciał u siebie wymienić jaki klucz do sprzęgiełka jest potrzebny?
Czy ktoś stosował do wymiany koło https://as-pl.com/p/AFP9007(V) bez piłowania alternatora? Jest o 1mm węższe, będzie pasować?
Siemka, odkopuję temat, bo widzę, że mam podobny problem, ale proszę o ocenę - hałasuje czy nie? g:P Wytrzymie czy nie? Przejmować się tym w ogóle?
Auto ma tak, że czasem wchodzi na głośne "grzechoty" gdzieś od strony rozrządu, ale gdzie to nie wiem...
Poniżej filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=iEKnCdUrB_A
https://www.youtube.com/watch?v=--zfcnGXtr0
Ford Mondeo mk3 2004, 2.0 tdci 130KM, niedawno pękło 300k przejechane.
proszę o ocenę - hałasuje czy nie?
Wg mnie nie hałasuje, pracuje w miarę stabilnie i bez widocznych skoków na napinaczu paska.
Witam,
Panowie czy kółeczko na alternator z Citroena INA 535 0039 10 podejdzie? Już zakupiłem , ale bałem się modyfikować przed upewnieniem :/
Fordo_Mondo 28-09-2019, 17:11 czy komuś może skończyło się w międzyczasie (po wymianie) koło pasowe wału korbowego albo rolka ze sprzęgiełkiem na alternatorze i wymieniał już drugi raz, jeśli tak to po jakim dystansie, innymi słowy ile to zazwyczaj "trzymie" ?
Piasek80 28-09-2019, 18:30 Jakby który szukał tego napinacza, albo rolki prowadzącej czy koła pasowego z tłumikiem drgań ale do 1.8TDCI to mam z używki. Kontakt przez forum lub w temacie z podpisu.
czy komuś może skończyło się w międzyczasie (po wymianie) koło pasowe wału korbowego albo rolka ze sprzęgiełkiem na alternatorze i wymieniał już drugi raz, jeśli tak to po jakim dystansie, innymi słowy ile to zazwyczaj "trzymie" ?
W lutym minie dwa lata od założenia sprzęgiełka, nic się nie dzieje, cisza w dalszym ciągu,nie usuwałem pierścienia z mosiądzu,to jest odrzutnik kurzu, zakładałem takie jak kupiłem
|
|