Piasek80
26-10-2019, 11:29
A nie masz na pokładzie navi travelpilot FX ?
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Jaki wybrać akumulator ? Jaki polecacie ? Piasek80 26-10-2019, 11:29 A nie masz na pokładzie navi travelpilot FX ? markiz323 17-11-2019, 20:18 Co sądzicie o Jenoxie 80 Ah i 700 A prąd rozruchowy? Czy ktoś posiada taki akumulator i mógłby podzielić się wrażeniami? luckyboy 17-11-2019, 22:15 Jenox to chłam. Lepiej już kupić jakiś ukraiński - tanie i trzymają parametry z etykiety. makinen 18-11-2019, 07:31 Widziałem dwa testy Yenoxa i trzymał parametry zadeklarowane przez producenta. Rozwiniesz dlaczego uważasz je za chłam? markiz323 18-11-2019, 09:05 Jenox to chłam. Lepiej już kupić jakiś ukraiński - tanie i trzymają parametry z etykiety. Kumpel ma sklep i mi go polecał. Ogólnie sprzedaje Vartę, Boscha, Zapa i Jenoxa i podobno, na Jenoxa jest najmniej zwrotów. _harry 18-11-2019, 09:09 Tak a propo' s statystyki "najmniej/najwiecej" Sprzedał dwa Jenoxy i tylko jeden zwrócili ;-) Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk luckyboy 18-11-2019, 09:12 Kumpel ma sklep i mi go polecał. Ogólnie sprzedaje Vartę, Boscha, Zapa i Jenoxa i podobno, na Jenoxa jest najmniej zwrotów.Mój kolega też ma sklep z akumulatorami i poleca to co ma na półkach [emoji38] markiz323 18-11-2019, 10:33 Mój kolega też ma sklep z akumulatorami i poleca to co ma na półkach [emoji38] Niech poleca co chce ;), ale Ty napisz dlaczego Jenox jest zły wg. Ciebie Ja osobiście brałbym Bosha lub Vartę, ale ostatnio nie maja dobrej prasy, nawet na tym forum luckyboy 18-11-2019, 10:59 Niech poleca co chce ;), ale Ty napisz dlaczego Jenox jest zły wg. Ciebie Ja osobiście brałbym Bosha lub Vartę, ale ostatnio nie maja dobrej prasy, nawet na tym forumJenoxy od lat padają jak muchy, to nie jest moją opinia, tylko opinie użytkowników przez lata co czytam. Też chciałem kupić i zaryzykować Jenoxa w ramach wsparcia rodzimego biznesu, bo w końcu 200-300zl to nie majątek, ale gość w sklepie wymiekl jak poprosiłem o zmierzenie prądu rozruchu testerem - widocznie wie co sprzedaje [emoji6] Pojechałem do kolegi, kupiłem najtańszy ukraiński akumulator i został potwierdzony testerem deklarowany na etykiecie prąd rozruchowy. Teraz dołożyłbym kasy do akumulatorów Amega. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191118/f5963eb68ed11e2c4c90246b3befe9f2.jpg daniel66 22-11-2019, 10:20 Czołem mam do wyboru Oberona 80ah (320zł) i Vartę F17 (350zł). Co waszym zdaniem jest lepsze ? luckyboy 22-11-2019, 10:58 Ten który ma parametry prądu rozruchowego na etykiecie i krócej leżakuje. Różnica w cenie pomijalna. makinen 22-11-2019, 11:30 Moim zdaniem najważniejszy jest długi czas rozładowania przy zadanym prądzie. Producenci chyba tego nie podają, ale czasami są testy rozładowalnicami. Dłuższy pozwoli na większą liczbę rozruchów. Prąd rozruchowy to około 80 A. Każdy akumulator temu sprosta. woro_woro 22-11-2019, 11:50 Czołem mam do wyboru Oberona 80ah (320zł) i Vartę F17 (350zł). Co waszym zdaniem jest lepsze ?Jeśli jest na miejscu, poproś o zmierzenie obu baterii. Napięcie, i prąd. Weź lepszy. Ja wziąłem F17 i jestem zadowolony od 3 lat. Parametry wyższe od nominału miała.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191122/7c27707aad9d3a6ecf49e67d687082aa.jpg markiz323 22-11-2019, 13:16 Dziś wyciągnąłem aku do ładowania. Wcześniej zmierzyłem go miernikiem i napięcie na aku wynosiło 12,62 V., więc jest chyba dobry.Drygi miernik wskazał 12,60V, a na zegarach wyświetla się 12,2 lub 12,3 V i komunikat "rozładowany akumulator" Czy restart BMS załatwi sprawę i komunikat przestanie się wyświetlać? luckyboy 22-11-2019, 13:21 Bo jest zużyty i minimalne obciążenie mocno obniża napięcie. karloss 22-11-2019, 14:05 Dziś wyciągnąłem aku do ładowania. Wcześniej zmierzyłem go miernikiem i napięcie na aku wynosiło 12,62 V., więc jest chyba dobry.Drygi miernik wskazał 12,60V, a na zegarach wyświetla się 12,2 lub 12,3 V i komunikat "rozładowany akumulator" Czy restart BMS załatwi sprawę i komunikat przestanie się wyświetlać? To zależy kiedy robiłeś pomiar, jeżeli niedługo po wyłączeniu silnika to takie napięcie mogło być, ale pewnie dość szybko spadało. Naładuj go przez 10-12 godzin dobrym prostownikiem (oby nie czymś automatycznym z lidla). Dodatkowo odepnij kabelek od BMS przy aku, pojeździj i daj znać czy coś się zmieniło. Gural bagienny 22-11-2019, 15:02 Kup orginalny ford będziesz miał spokój na lata markiz323 22-11-2019, 18:15 Naładuj go przez 10-12 godzin dobrym prostownikiem (oby nie czymś automatycznym z lidla). Dodatkowo odepnij kabelek od BMS przy aku, pojeździj i daj znać czy coś się zmieniło. Napięcie mierzone było dwie godziny po jeździe. Teraz się ładuje i jutro zobaczymy co będzie daniel66 25-11-2019, 10:32 Wybrałem Oberona Dynamic, 80Ah, 720A :) Podczas testów wyszło 875A, poziom naładowania 12,75. Dla porównania Varta F17 miała 760A przy podobnych parametrach. Na conajmniej dwa lata spokój ;) luckyboy 25-11-2019, 10:41 Wow no to niezłą miał nadwyżkę mocy. markiz323 25-11-2019, 10:58 Naładuj go przez 10-12 godzin dobrym prostownikiem (oby nie czymś automatycznym z lidla). Dodatkowo odepnij kabelek od BMS przy aku, pojeździj i daj znać czy coś się zmieniło. Na zegarach wyświetla teraz 12,60 i komunikat o rozładowanym akumulatorze.. daniel66 25-11-2019, 11:00 Na zegarach wyświetla teraz 12,60 i komunikat o rozładowanym akumulatorze.. Zobacz ile masz na rozruchu. Komunikat "Akumulator rozładowany" to takie zabezpieczenie Forda przezd totalna kaplicą. Czesto gęsto po dłuższej jeździe już info nie wyskakuje. Gural bagienny 25-11-2019, 15:24 Takie testy to lipa powinieneś naładować a potem sprawdzać a takie testy gość specjalnie tak zrobił i kupiłeś co chciał a Varta produkuje dla forda .krótko lolot 25-11-2019, 15:46 Ja dzisiaj wymieniłem na Bosch Silver C5 85ah 800A.Stary był oryginalny czyli pracował 7 lat,chyba że ktoś wcześniej wymienił na ori. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka Gural bagienny 25-11-2019, 17:55 Jak kupisz oryginał to masz min 5 lat klema minusowa data produkcji. Boscha minie gwarancja i Aku do wymiany szkoda kasy i czasu eclipse 26-11-2019, 06:47 Potwierdzam ... poprzednio miałem właśnie takiego boscha , i radość moja się zakończyła razem z gwarancją po 2 latach . grafmarr 27-11-2019, 10:12 Nie chcę specjalnie bronić Boscha, bo i po co? ale w naszym Focusie MK1 oryginał wytrzymał 8 lat, po nim Bosch Silver 7 lat i teraz kolejny Bosch Silver 5 lat bez żadnych problemów. W Mondeo MK4 oryginał 7 lat i teraz Bosch Silver 5 rok i jest w porządku. Pewnie mam szczęście. makinen 27-11-2019, 10:14 U mnie Varta Silver wytrzymała 5 lat. AlfredMAX 29-01-2020, 12:23 Witam z dnia na dzień coraz gorzej i dłużej pali latem tego niema więc obstawiam że to akumulator jakiej firmy i przede wszystkim jakie parametry. S-Max 1.8 TDCi widzę że nie które różnią długością Producent części: BOSCH Kod: 0092S50070 Producent części: VARTA Kod: 5804060743132 W tym że jeden jest dłuższy i nie wiem czy do s max też idzie długi? Taki będzie dobry ? https://allegro.pl/oferta/akumulator-varta-silver-85ah-800a-f18-7544335013?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka bocheno 21-02-2020, 21:02 Cześć. Czy ktoś po wymianie akumulatora na większy (oryginał miał 52Ah) na 74Ah ktoś zmieniał ustawienia w konfiguracji samochodu? W centralnej konfiguracji jest odpowiednia opcja. Zastanawiam się czy zmienić że większy siedzi... Gural bagienny 21-02-2020, 21:42 Następny będzie poprawiał fabrykę . Weź pod uwagę to że alternator jak robisz krótkie trasy niezdoła go naładować. Parch 21-02-2020, 21:55 Weź pod uwagę to że alternator jak robisz krótkie trasy niezdoła go naładować. Bzdura.ktoś zmieniał ustawienia w konfiguracji samochodu?Ja zmieniałem, ale miałem łatwą robotę, bo kupiłem fabryczny fordowski akumulator, który znajdował się na liście. Piasek80 22-02-2020, 05:02 W centralnej konfiguracji jest odpowiednia opcja. Zastanawiam się czy zmienić że większy siedzi... jeżeli masz taką opcję to przestaw na prawidłową lub zbliżoną do tego co tam włożyłeś bocheno 22-02-2020, 10:04 Następny będzie poprawiał fabrykę . Weź pod uwagę to że alternator jak robisz krótkie trasy niezdoła go naładować. Cel nie był poprawiać fabrykę, ale takie parametry wychodzą po podaniu danych samochodu. Dopiero po wszystkim zobaczyłem co siedzi w aucie. Dzięki za cenne uwagi, idę zmienić. :-) AlfredMAX 09-04-2020, 10:45 Mam aktualnie akumulator Forda ale już kończy żywot 80AH 700A czy do diesla 1.8 mogę kupić 85AH 800A F18?? Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka Piasek80 09-04-2020, 13:49 Możesz. luckyboy 09-04-2020, 16:00 Następny będzie poprawiał fabrykę . Weź pod uwagę to że alternator jak robisz krótkie trasy niezdoła go naładować.Jak robisz krótkie przejazdy i więcej energii zabierasz z akumulatora podczas rozruchu, niż dostarczasz podczas jazdy, to żadnego akumulatora nie doładujesz - ujemny bilans energetyczny. W takim przypadku większy akumulator będzie lepszy, bo stosunkowo mniej rozładowany, z większym napięciem spoczynkowym, czyli większym prądem rozruchowym i pojemnością. AlfredMAX 14-04-2020, 06:29 Czytałem że przy zmianie akumulatora na większy trzeba zmienić parametry w ELMConfigu to prawda? I zresetować czujnik BMS? Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka rojass 14-04-2020, 13:28 BMS jest tylko w polifcie, więc w Twoim przypadku nic nie musisz robić. W ELMConfig tez nic nie ruszasz. AlfredMAX 14-04-2020, 13:30 Serio? Czyli wymienić i tyle? Wysłane z mojego MIX 2 przy użyciu Tapatalka karloss 14-04-2020, 20:41 Tak serio. W mondeo mk4 i smax przedlift nie było tego ustrojstwa. Wymieniasz akumulator i tyle. Parch 14-04-2020, 20:51 Co nie oznacza, że nie ma czegoś takiego jak "inteligentne ładowanie". Ja pomimo braku BMS przy zmianie akumulatora na taki o większej pojemności i większym prądzie rozruchu zmieniłem dane w CCC. Tyle, że ja kupiłem akumulator z logo FORD więc o parametrach, które da się dopasować w CCC. Czarnecki 22-06-2020, 22:44 Cześć, powoli komunikat o rozładowującym się akumulatorze zaczyna mnie już męczyć... Gwóźdź do trumny został wbity jak zabrałem synka na kino samochodowe i co 5 minut musiałem uruchamiać silnik, bo przy włączonym radiu spadało do 12V i następowało odcięcie zasilania, a więc i brak głosu filmu z radia ;) Napiszcie jaki akumulator wybrać? Brać oryginał, czy warto coś wybrać z zamienników? Co jest wsadzane do poliftów 2.0 Ecoboost 240KM? Orientujecie się jaka cena oryginału w ASO? Ile ASO daje gwarancji na oryginał zakupiony u nich? Znalazłem w papierach, że poprzedni właściciel wymieniał na oryginał 60Ah w ASO w 2015r, niecałe 5 lat i szlag go trafił ;) Dziwne, bo wszędzie gdzie szukam do mocniejszych silników benzynowych 2.0 i 2.5 zalecany jest 72Ah, można to logicznie wyjaśnić? Tym bardziej, że są wypchane elektroniką... Jest akcja promocyjna w serwisach i najlepsze jest to, że 60Ah jest droższy, niż 72Ah... https://www.ford.pl/serwis/obsluga-i-oferty-serwisowe/ford-economy/naprawy/akumulatory Kto produkuje te akumulatory dla Forda pod szyldem Omnicraft? Zbliża mi się przegląd (jeżdżę, żeby utrzymać gwarancję 12) i zastanawiam się czy nie wziąć u nich... Tym bardziej, że doczytałem, że coś tam trzeba zmieniać na kompie przy wymianie? Akcja promocyjna i niecałe 380zl za oryginalny akumulator z wymianą to wydaje mi się bardzo dobra oferta, jak myślicie?? Piasek80 23-06-2020, 07:14 72-74Ah, co do producenta to co już sobie tam stryjenka winszuje... Na wolnym rynku za cenę którą podałeś kupujesz spokojnie to o czym piszę i to jeszcze z usługa wymiany. karloss 23-06-2020, 07:46 Zamontuj 60Ah. Przy tym silniku był montowane 52 i 60Ah. Nie ma co wydziwiać. Piasek80 23-06-2020, 07:53 Ja bym proponował policzyć najpierw ile tam jest lampek i lampeczek a w nich żaróweczek (W5W) każdorazowo rozświetlających wnętrze auta jak i jego otoczenie przy każdorazowym naciśnięciu przycisku otwierania na pilocie czy otwarciu drzwi. Policzyć a potem przemnożyć wszystko i dodać ze 400W bo mniej więcej tyle pożerają łącznie siłowniki ryglujące zamki. A przypominam że dopiero otworzyłeś auto. karloss 23-06-2020, 09:22 Ja bym proponował policzyć najpierw ile tam jest lampek i lampeczek a w nich żaróweczek (W5W) każdorazowo rozświetlających wnętrze auta jak i jego otoczenie przy każdorazowym naciśnięciu przycisku otwierania na pilocie czy otwarciu drzwi. Policzyć a potem przemnożyć wszystko i dodać ze 400W bo mniej więcej tyle pożerają łącznie siłowniki ryglujące zamki. A przypominam że dopiero otworzyłeś auto. Fabryka zakłada takie akumulatory. W moim fabrycznie był założony 52Ah, ale zmieniłem na 60Ah bo taki był akurat w sklepie. Powiem więcej, dlaczego nie założyć 100Ah idąc tym tokiem rozumowania? Odpowiedź jest prosta: bo jest to niepotrzebne. luckyboy 23-06-2020, 09:27 Fabryka zakłada mały akumulator ponieważ kosztuje ją to najmniej. Zasada jest taka że zakłada się największy możliwy akumulator z podstawowej linii. Duży zawsze będzie procentowo rozładowany mniej niż mały tzn będzie miał wyższe napięcie spoczynkowe. Mały akumulator prócz ceny nie ma żadnych zalet względem dużego. No może prócz wagi kiedy trzeba go wyjąć i nieść do domu [emoji1787] Piasek80 23-06-2020, 11:16 Fabryka zakłada mały akumulator ponieważ kosztuje ją to najmniej oczywiście że tak. Kolejnym kryterium jest rynek przeznaczenia: na taką południową Europę będzie sporo mniejszy niż na Skandynawię czy Rosję z wiadomych względów. dlaczego nie założyć 100Ah idąc tym tokiem rozumowania? dlatego że tam nikt nie zakłada że będziesz autem jeździł do kina samochodowego, że czasem będziesz chciał posłuchać muzyki z samochodu pracując gdzieś na działce czy dzieciaki wsiądą do auta, powłączają wszystko co możliwe i wyjdą. Nikt nie zakłada ze do gniazda zapalniczki podepniesz rozgałęźnik a do niego 10 urządzeń pobierajacych prąd. Fabryka produkuje setki tysięcy aut rocznie, różnica kilkunastu euro na jednym tylko akumulatorze idzie w miliony euro rocznie oszczędności. Nie zapominaj że dzisiaj auta budują księgowi. Mniejszy aku to mniejsza masa pojazdu i mniejsze spalanie oraz niższe emisje. Tam wszystko co zostało użyte zostało dokładnie obliczone i skalkulowane że "takie wystarczy" (aby przetrwać gwarancje) a potem to nie ich problem. Producent zawsze dążył będzie do jednorodności produktu bo to znacząco obniża mu koszty. Dlatego dzisiaj na jednej płycie podłogowej robi się 3 modele samochodów, dlatego silnik oferuje się jeden w 3 wariantach mocy i tak samo jednym aku chce się ogarnąć możliwie największą pulę modeli byleby tylko miał jak najwyższy prąd wyładowania. A że zdechnie za 3 lata (fabrycznie nowy akumulator w fabrycznie nowym aucie) a kogo to obchodzi, przyjdziesz po kolejny. Kiedyś taki setup starczał na 6-8-10 lat, zdarzali się rekordziści co 12 lat potrafili jeździć na fabrycznym akumulatorze. Dzisiaj auto 2011r i już 3ci akumulator trzeba zakładać. karloss 23-06-2020, 12:53 oczywiście że tak. Kolejnym kryterium jest rynek przeznaczenia: na taką południową Europę będzie sporo mniejszy niż na Skandynawię czy Rosję z wiadomych względów. dlatego że tam nikt nie zakłada że będziesz autem jeździł do kina samochodowego, że czasem będziesz chciał posłuchać muzyki z samochodu pracując gdzieś na działce czy dzieciaki wsiądą do auta, powłączają wszystko co możliwe i wyjdą. Nikt nie zakłada ze do gniazda zapalniczki podepniesz rozgałęźnik a do niego 10 urządzeń pobierajacych prąd. Fabryka produkuje setki tysięcy aut rocznie, różnica kilkunastu euro na jednym tylko akumulatorze idzie w miliony euro rocznie oszczędności. Nie zapominaj że dzisiaj auta budują księgowi. Mniejszy aku to mniejsza masa pojazdu i mniejsze spalanie oraz niższe emisje. Tam wszystko co zostało użyte zostało dokładnie obliczone i skalkulowane że "takie wystarczy" (aby przetrwać gwarancje) a potem to nie ich problem. Producent zawsze dążył będzie do jednorodności produktu bo to znacząco obniża mu koszty. Dlatego dzisiaj na jednej płycie podłogowej robi się 3 modele samochodów, dlatego silnik oferuje się jeden w 3 wariantach mocy i tak samo jednym aku chce się ogarnąć możliwie największą pulę modeli byleby tylko miał jak najwyższy prąd wyładowania. A że zdechnie za 3 lata (fabrycznie nowy akumulator w fabrycznie nowym aucie) a kogo to obchodzi, przyjdziesz po kolejny. Kiedyś taki setup starczał na 6-8-10 lat, zdarzali się rekordziści co 12 lat potrafili jeździć na fabrycznym akumulatorze. Dzisiaj auto 2011r i już 3ci akumulator trzeba zakładać. Dużo napisałeś, ale w sumie nie do końca w punkt. Zauważ, że 20, 25 a nawet 30 lat temu pojemności akumulatorów w autach z silnikiem benzynowym praktycznie zawsze była mniejsza niż z silnikiem diesla. Zawsze można to zwalać na księgowych, ale przecież 30 lat temu i wcześniej oni tak samo byli. Nie przekonują mnie argumenty, że teraz robi się akumulator na dwa/trzy lata i do wymiany. To użytkownicy się zmienili i w większości zaglądają pod maskę od przysłowiowego święta, żeby płynu do spryskiwaczy dolać. Kiedyś normą było doładowywanie akumulatorów i one rzeczywiście służyły znacznie dłużej (fakt wynikało to też z mniej sprawnych układów ładowania). Teraz mały procent regularnie doładowuje swoje akumulatory bo po co? Przecież zaawansowana elektronika dba, żeby wszystko działało, a energia bierze się z powietrza. Dlatego nie zwalajmy wszystkiego na "księgowych", dużo zależy od nas samych i od tego jak dbamy o to co mamy. Czarnecki 23-06-2020, 21:34 Panowie, czy ktoś z Was orientuje się kto produkuje te akumulatory dla Forda pod szyldem Omnicraft? Czy jeżeli zmienię z obecnego 60Ah (wymienionego w 2015r.) na 72Ah z własnego wyboru to wtedy na postoju wytrzyma mi chyba dłużej jeżeli będzie doładowywany do końca? Myślicie, że serwisanci w ASO mają wiedzę, że w systemie trzeba zmienić pojemność, żeby elektronika się dopasowała oraz zresetować moduł, czy trzeba im o tym przypominać?? Pozdrawiam luckyboy 23-06-2020, 21:43 Akumulator z ASO to nie akumulator fabryczny - nie widzę sensu przepłacać, lepiej kupić coś innego. Większa pojemność to dłuższy czas rozładowywania. robert101979 23-06-2020, 21:49 jak większy to nie dłużej Bump: zaczynamy zawsze od mocy alternatora Czarnecki 25-06-2020, 17:33 Moc alternatora na pewno będzie wystarczająca... Piasek80 07-07-2020, 11:10 Tak odnośnie akumulatorów i odwiecznego dylematu wielu: - brać nowy porządny z jakiejś firmy specjalizującej się w akumulatorach czy z ASO "oryginalny". W weekend rozmawiałem z kumplem który ma Volvo S60 z 2011r - polski salon, pierwszy właściciel. Wyprowadził nowe, do dziś dnia 156 tyś km najechane. 2.0 Turbo. Parę dni temu zaczął mu zdychać przy odpalaniu, komunikaty o niskim napięciu itp, w poniedziałek jechali na urlop no to nie ma na co czekać, w piątek pierwszy lepszy sklep z akumulatorami jaki ma po drodze do domu (żeby blisko było) i z usługa wymiany. Fabrycznie 12V/74Ah 700A z wielką etykietą Volvo. Włożony 76Ah 720A jakiegoś tam producenta którego mu w ów sklepie polecili Działa. Z ciekawości zapytał o ten stary, spojrzeli na obudowę, oznaczenia Johnson (czyli Varta i cała tam spółka), po rozkodowaniu daty produkcji: wrzesień 2009 roku !! A auto produkcja `11, zakup w salonie `11r Czyli jak widać nawet na etapie produkcji się nie ... ładując co na półce akurat zalega. smiechu 07-07-2020, 22:13 Odnośnie promocji na wymianę aku w ASO: https://www.ford.pl/serwis/obsluga-i-oferty-serwisowe/ford-economy/naprawy/akumulatory dopisane na końcu: Z promocji cenowej wyłączone są wszystkie akumulatory do systemu start-stop. eclipse 28-10-2020, 17:16 Tak odnośnie akumulatorów i odwiecznego dylematu wielu: W weekend rozmawiałem z kumplem który ma Volvo S60 z 2011r - Tu właśnie jest problem z nie wszyscy o tym wiedzą ( dot.to przecież tych samych silników volvo i ford np. Smax. Na naszym forum polecamy adaptacje nowego akumulatora ale dopiero w polift od 2010 r bodajże . Volvo ma ten sam silnik https://allegro.pl/ogloszenie/volvo-v50-545-2-0-d-136-km-9824890805 i już z 2007 r zalecają Wymiana akumulatora musi być zakodowana w sterowniku https://autowanda.pl/czesci-do-auta/volvo/v50-2004,4v2/2-0-d-136km,hfi/akumulator,7u Napisałem ten post celowo ponieważ uważam że w FORD S max przedlift coś jest na rzeczy . Ja myślę wymienić kolejny już 3ci akumulator . 1- to był raczej oryginał FORDA 72 ah wytrzymał ok 6 lat i często siadał . 2- Bosch Silver S5 010 85Ah 800A kosztował 380 zł wytrzymał gwarancję niecałe 3 lata i zaczął siadać. 3- najtańszy na rynku firma krzak ALSTAR 71Ah 640A za OK. 180-190 zł. i wytrzymał prawie 4 lata bez zająknięcia do dziś teraz nie da sie naładować, napięcie spadło do 4 V . Po wykręceniu korków 2 cele odkryte bez wody .Dolanie wody, podładowanie/z systemem odsiarczania impulsowo również nic nie pomogło - AREOMETR prawie na czerwonym polu, w większości cel akumulatora . Na podstawie mojego samochodu wydaje mi się że W VOLVO być może jednak mają rację co do adaptacji w tych samych silnikach i rocznikach jakie mamy w naszych fordach .Ja się nie znam na tym ale na moim przykładzie można by stwierdzić że najsłabszy akumulator ALSTAR sprawdzał sie najlepiej .Moje perypetie z akumulatorem to posty nr 68, 117, Danielo_82 28-10-2020, 19:33 Volvo ma czujnik ciśnienia oleju w silniku 2,5t, ford nie. Volvo ma czujnik poziomu cieczy chlodzacej, ford nie. Nie ma co porównywać. Jeśli nie masz na klemie - czujnika - nie masz bms. sprawdź. Mario87 31-10-2020, 10:36 Witajcie, czy ktoś wie jaki akumulator sprawdzi się najlepiej w tych czasach? Pomijając Vartę i Boscha ze względów raczej wiadomych, że nie jest to już jakość jaka była. Czytałem trochę o TUBORGU, ale nie wiem czy się zdecydować... Aku do S-max mk1 80ah prąd rozruchowy powyżej 740A. Pozdrawiam! luckyboy 31-10-2020, 10:39 Jakiś ze wschodu, gdzie nie dbają o ekologię i oszczędności, gdzie nie żałują ołowiu. bleeeh 31-10-2020, 12:50 Im wiekszy prad rozruchowy tym aku ma ciensze plyty a co za tym mniejsza trwalosc. Wiec sam prad rozruchowy nie jest wyznacznikiem trwalosci akumulatora. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Mario87 31-10-2020, 19:50 Pójdę na kompromis, dobry sprzęt plus prąd niech będzie te 740 tak jak mam teraz. Pytanie jaka firma. Gościu proponował mi Tuborga Silver. Polska firma, dostęp do cel, plus wziernik. Po "zniżce" 480 zł. Ale nie jestem przekonany do mało znanych firm. Te znane to też są przereklamowane tak jak passerati :) Speedo 01-11-2020, 19:04 ja kilka sezonów się przymierzałem, miałem oryginała z 2008 roku, latem zapalał, zimą za bardzo nie jeździłem i tak leciało ;) w tym roku latem wymieniłem na YUASA YBX5110, najpierw przeczytałem cały internet i na podstawie eliminacji padło na tego 416pln w ucando + kaucja 30pln, wysył gratiss, stary akumulator sobie możesz potem oddać na złom bez zaracania gitary z oddawaniem kurierowi, odsyłaniem itp no ale aktualnie niedostępny https://www.ucando.pl/p/akumulator-yuasa-ybx5110/N-9G2NSE052BU-1 Mario87 02-11-2020, 19:48 Dobra, akumulator kupiony. Jest to BAREN BLU POLAR 85AH. Zobaczymy jak się spisze. Cena to 470 zł po lekkiej zniżce. Wymieniłem sam, nie takie to straszne było :P Teraz pytanie, czy muszę w FORScanie zmieniać typ aku? bo jest sporo mocniejszy jak oryginał. Zrobiłem zdjęcia przewodowi -, wrzucę później bo teraz nie mam jak. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam! Danielo_82 02-11-2020, 19:54 Teraz pytanie, czy muszę w FORScanie zmieniać typ aku? bo jest sporo mocniejszy jak oryginał. Musisz. Mario87 02-11-2020, 20:09 Tak też czułem, dzięki za odp. Parch 02-11-2020, 20:10 Nie musisz. Możesz. Mario87 02-11-2020, 20:49 A czy te standardowe resetowanie czujnika nie wystarczy? Czyli ustawienie świateł mijania, potem 5 razy włączenie i wyłączenie świateł przeciwmgielnych itd. :) Parch 02-11-2020, 20:58 Jak nie chce Ci się czytać, to spróbuj. Co prawda w przedliftach BMS nie ma, ale może akurat Tobie się ta operacja powiedzie. Mario87 02-11-2020, 21:02 Nawymyślali i teraz kombinuj :) Czyli rozumiem jak jest czujniczek to ta łopatologiczna metoda zadziała, a jeśli go nie ma to tylko pod kompa? Danielo_82 02-11-2020, 21:08 Nie zauważyłem że masz przedlifta i zmiana parametrów akumulatora faktycznie nie jest potrzebna. Parch 02-11-2020, 21:30 jak jest czujniczek to ta łopatologiczna metoda zadziała, a jeśli go nie ma to tylko pod kompa?Echh. Jak nie ma BMS, to nie ma co "zerować". Nawet podpięcie się pod komputer NASA nic nie zdziała:p Natomiast ustawienie parametrów akumulatora w konfiguracji auta zawsze ma jakiś tam sens, więc warto ustawić wartość najbardziej zbliżoną do cyferek, które widnieją na akumulatorze, jaki montujesz do auta. Mario87 02-11-2020, 22:19 Oki, wszystko jasne. Dzięx i do zobaczenia w tym dziale za parę lat jak będę opisywał działanie tego aku :D Pozdrawiam! wilczak 04-11-2020, 13:15 U mnie bosch s5 74Ah 750A właśnie kończy żywot, mam go chyba 4 lata. W weekend żona zrobiła z 300km, poniedziałek do pracy, tańce z dziećmi, zakupy. Zostawiła auto w garażu, rano trup totalny, auto nawet nie chciało się otworzyć, a nawet mrozu nie było, w garażu spokojnie powyżej 10stopni na plusie... Dziś auto stoi i się wszystko sprawdza, na szybko ładowanie 14,4V, tester aku pokazał WEAK i żółtą diodkę. Magik ma wyjąć altka na stół i rozebrać, sprawdzić masy, kable prądowe, no zobaczymy. I prawdopodobnie nowy aku, być może AGM, obojętne jaki bo stwierdził że teraz wszystko na 3 lata... CARISMA 05-11-2020, 11:50 polecam aku polskiej produkcji...... AQU ( Autopart)-dobry, tani i nie robia problemu gwarancja. Danielo_82 05-11-2020, 13:48 A kto jest producentem? Bo dziś każdy może sobie zamówić "goły" aku i obkleić go swoją marką i pojemnością ;) . woro_woro 05-11-2020, 15:00 Przecie napisał, że Autopart. CARISMA 19-11-2020, 16:06 A kto jest producentem? Bo dziś każdy może sobie zamówić "goły" aku i obkleić go swoją marką i pojemnością ;) . widzisz, ja naciąłem się na polecany przez wszystkich akumulator Bosch. Poszukałem, popytałem, zadzwoniłem i znalazłem-AUTOPART To jest polski producent, całość produkcji robi w Polsce, produkty naprawdę dobrej jakości. Mój brat we wszystkich maszynach rolnicznych u siebie ma te akumulatory, wiadomo czasami potrafi oberwac się cela.....ale wiesz jak dostaje w doope taki aku np w traktorze, ale w przeciwieństwie do innych producentów.....gwarancja zawsze jest uznana i polega na wymianie na nowy.....a nie czarowanie, ładowanie i wmawianie, że układ ładowania był zły. Ja w nowozakupionej Kudze (3 lata) aku mi juz powoli siada i na pewno jak mi padnie zupełnie, kupię Autopart. Zresztą sam poczytaj i możesz zadzwonić do nich albo pojechać autopart.pl Grubaryba 21-11-2020, 05:17 Znasz kogoś kto skorzystał z gwarancji na akumulator? ;-) Znam dwóch co nic nie ugrali. Ja teraz reklamowalem centre futura po 2 latach i 2 miesiacach. Efekt - dali nowa z 3 letnia gwarancja Pele233 30-11-2020, 07:14 Witam jaki akumulator wybrać do s max 2.2 tdci 200km z webasto.Macie jakieś doświadczenia albo sprawdzone akumulatory proszę o informację. Pozdrawiam karloss 01-12-2020, 05:02 Witam jaki akumulator wybrać do s max 2.2 tdci 200km z webasto.Macie jakieś doświadczenia albo sprawdzone akumulatory proszę o informację. Pozdrawiam Kolego mało masz informacji chociaż w tym wątku??! Litości, trochę wysilku. NEFLAJTE 11-01-2021, 19:38 Niestety mój akumulator padł w hurtowni polecali mi akumulatory STARLINE podobno są super ktoś coś wie na ich temat brać czy omijać z daleka ? szynszyl 11-01-2021, 22:07 w hurtowni polecali mi amega woro_woro 19-01-2021, 22:38 https://youtu.be/DyR44JV52wE Wektor72 20-01-2021, 19:57 Ja kupiłem wynalazek Cartechnic 80 ah 740 a. Jak do tej pory 53 dni eksploatacji, przetrwał największe mrozy. Odpalałem przy -19 bez problemu. Robię codziennie krótkie trasy od kilku do kilkunastu km, w międzyczasie jeden wypad 300 km. Poziom naładowania wacha się od 88 do 94 % bez wspomagania prostownikiem. I nareszcie nie dręczy mnie komunikat "aku. rozładowany", więc nie mam powodów do narzekań "na razie" paoloWawa 21-01-2021, 08:57 Trudno żeby nawet największy noname padł po 53 dniach eksploatacji :) Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka Car Piotr 21-01-2021, 09:01 Ja po dobrych opiniach MrAkumatorka wybrałem po raz drugi Bars-a. W jednym aucie już 3 rok działa bez zarzutu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Juzek 21-01-2021, 10:43 Przedwczoraj musiałem pożegnać się po 5 latach z centra plus. Nie doładowywałem w między czasie. Oczywiście padła w poniedziałek, gdy było - 14. Wpadla centra Futura. Zobaczymy na jak długo starczy. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka _harry 21-01-2021, 11:47 Skąd taki pośpiech? Doładować, odsiarczyć, wysycić elektrolit, będzie służył w większości wypadków. A już przez rok do kolejnej zimy na pewno. Juzek 21-01-2021, 13:08 Nerwa miałem i musiałem iść na zakupy :-) Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka luckyboy 21-01-2021, 14:21 Skąd taki pośpiech? Doładować, odsiarczyć, wysycić elektrolit, będzie służył w większości wypadków. A już przez rok do kolejnej zimy na pewno.Mój akumulator po 16h wysycania zmienił SOH z 73% na 76% [emoji1787][emoji107] Jeżeli akumulator jest zużyty to ładowanie jemu już nie pomoże. _harry 21-01-2021, 15:12 Trudno dyskutować z faktami ;-) beribazoo 23-07-2021, 19:16 Cześć! Mam S-Max'a 1.6 Ecoboost z 2013, jeżdżę nim już ponad 2 lata i nadszedł czas na zmianę akumulatora - przeglądam oferty i widzę, że akumulatory do mojego modelu są przystosowane do Start&Stop. Z ciekawości rzuciłem okiem na ogłoszenie, które sobie zapisałem jak go kupowałem i w opisie rzeczywiście był "Start Stop System". Ale odkąd nim jeżdżę nigdy się nie wyłączył na postoju, nie widzę też na desce rozdzielczej żadnego przycisku. Podpowie mi ktoś czemu to nie działa? Możliwe, że poprzedni właściciel zdemontował? tedi_k 23-07-2021, 20:17 Jeśli nie ma takiego przycisku https://allegro.pl/oferta/przycisk-start-stop-czarny-mondeo-mk4-smax-galaxy-10080379356 = nie ma start-stop. beribazoo 24-07-2021, 12:14 Jeśli nie ma takiego przycisku https://allegro.pl/oferta/przycisk-start-stop-czarny-mondeo-mk4-smax-galaxy-10080379356 = nie ma start-stop. Dzięki za odpowiedź! Nie ma guzika. szynszyl 01-11-2021, 15:29 Ktoś montował akumulator o wysokosci 190 mm zamiast 175? Chce przejsc z dziadostwa na EFB lub AGM. Np. Amega oferuje wlasnie 190mm szynszyl 01-11-2021, 22:06 Serio nikt? Pare komentarzy na 60 stronach jest, ale bez konkretow :( robaczeq 01-11-2021, 22:38 Ktoś montował akumulator o wysokosci 190 mm zamiast 175? Chce przejsc z dziadostwa na EFB lub AGM. Np. Amega oferuje wlasnie 190mm Lepiej nie montuj AGMa pod maską, one bardzo nie lubią temperatur powyżej 50*C. Też mam do wymiany akumulator i też myślałem o wsadzeniu 190 zamiast 175, ale z tego co widzę bez wywalania obudowy jest to raczej niewykonalne. luckyboy 01-11-2021, 22:42 Westa Forse EFB ma wysokość 175mm szynszyl 02-11-2021, 05:41 Lepiej nie montuj AGMa wlasnie tez mnie to boli Bump: Westa Forse EFBkompletnie nie kojarze tej firmy. I z opisow to ma tylko szerokosc 175. Raczej varta silver... tombalt 02-11-2021, 06:20 Moll, albo inny cięższy niż varta szynszyl 04-11-2021, 14:36 Moll juz jedzie ;) robaczeq 04-11-2021, 18:26 Ja skusiłem się na zwykłego kwasiaka 4max 85Ah (marka własna IC, robi dla nich exide albo autopart w zależności od modelu). Cena bardzo przystępna (315), bardzo przyzwoita waga jak za te pieniądze (19,15 kg), ma też koreczki więc można łatwo kontrolować elektrolit. https://intercars.pl/produkty/1870431-4max-bat85850r4max Sądząc po wyglądzie i parametrach jest to, ten sam akumulator co AUTOPART Galaxy SILVER 85Ah 850A, tylko pozbawiony "zielonego oczka", które i tak jest bezużyteczne. https://sklep.autopart.pl/standardowe-585-430-akumulator-autopart-galaxy-silver-85ah-850a,c4,p285,pl.html szynszyl 06-11-2021, 18:09 Ten moll ma katalogowo 22.3 kg, a jest to 75Ah. Teraz pożyjemy i zobaczymy, jak to pożyje. Test zegarów po montażu 11.9V :( luckyboy 06-11-2021, 18:35 Uuuuu jakiś "leżak"? robaczeq 06-11-2021, 19:50 Właśnie dlatego lepiej brać to co schodzi w miarę regularnie, mój na klemach miał 12.7V, gęstość 1,26, szacunkowo po dacie produkcji "został popełniony" w lipcu tego roku. bleeeh 06-11-2021, 20:18 Ten moll ma katalogowo 22.3 kg, a jest to 75Ah. Teraz pożyjemy i zobaczymy, jak to pożyje. Test zegarów po montażu 11.9V :(11.9 V wskazuje na to ze akumulaor byl zle przechowywany a sprzedawca zalowal na pradzie i rzadko go doladowywal. Prawdopodobnie jest juz czesciowo zasiarczony wiec stracil na pojemnosci. Tak to jest jak sie zamawia aku z netu zamiast pofatygowac sie do sklepu z akumulatorami gdzie sprzedawca przy kliencie moze sprawdzic napiecie i pojemnosc resterem. Moll b. dobra firma tylko tak jak kolega wyzej pisal malo popularna a co za tym idzie aku moglo dlugo stac na regale czekajac na klienta. Rozkoduj sobie date produkcji ;) moze ma juz 1.5 roku Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka szynszyl 07-11-2021, 17:47 11.9 V wskazuje na to ze akumulaor byl zle przechowywany panowie. Wiara w test zegarow mnie zadziwia. Zawsze mi zaniżalo. Po przejechaniu ok. 80km w tym 60 km jazdy ciaglej i kilkadziesiat odpalen na slupkach 12.57 V. Na teście zegarów magiczne 12V. Nie zmierzylem od razu, bo bylo ciemno juz po montazu i wiało jak diabli. Leń mnie dopadł Dantheo 19-07-2022, 22:19 Hej, Jestem ciekawy ile lat wytrzymuje Wam akumulator ? Mój padł po 4 latach, latem, w trasie. Jeżdżę dość mało - maksymalnie 10kkm rocznie. Wcześniej nie dawał oznak zużycia, a przynajmniej ja nie skojarzyłem, że takie daje. Nie pojawiał mi się np. komunikat o rozładowaniu akumulatora. Po przejechaniu tego dnia 250km, wyłączyłem silnik i gdy po chwili próbowałem go uruchomić, to było słychać tylko kilkukrotne delikatne stukanie, chyba rozrusznika. Objawy jakie miałem wcześniej (i których nie skojarzyłem ze zużytym aku) - szyby nie chciały się zamykać, musiałem kilka razy "klikać" przyciski zamykania - myślałem że uszkodzony jest przełącznik szyb. Po wymianie aku problem zniknął. Vendetta88 01-10-2022, 18:45 Witam Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi kiedy został wyprodukowany ten akumulator? mkris 12-11-2022, 15:01 Witam, moze ktos mi napisac jaka wielkosc jest zalecana. Co strona to inaczej pisze. 75Ah 80Ah 85Ah Albo jeszcze wiekszy? Dzieki za pomoc luckyboy 12-11-2022, 15:02 Największy jaki wejdzie. khml 12-11-2022, 17:10 Hej, Jestem ciekawy ile lat wytrzymuje Wam akumulator ? Mój padł po 4 latach, latem, w trasie. Jeżdżę dość mało - maksymalnie 10kkm rocznie. Trzy moje przykłady: Renault Megane II z 2007 roku 1.4 16V - pierwszy właściciel - samochód sprzedany w 2019 roku (12 lat - ok 97.000km i .... akumulator od nowości oryginalny:shock:) Kupujący nie mógł uwierzyć, że nigdy nie był wymieniany. Samochód garażowany przez 5 lat - pozostałe 7 pod chmurką. Kia Cerato z 2005 roku 1.5 CRDI - w listopadzie 2012 roku wymieniony oryginalny akumulator, który miał jakiś wyciek. Założony Bosch S4 026 (70Ah/630A typowy do koreańskich z wystającymi czopami) i do października tego roku (10 lat i ok. 70.000km) sprawował się bez problemów. Samochód w tym czasie był garażowany. Wymieniłem teraz przed zimą z uwagi na jego wiek - uznałem, że 10 lat jego pracy wystarczy. W sklepie z akumulatorami nie mieli ani takiego samego Boscha ani Varty -kupiłem TAB Polar dedykowany do koreańskich z tymi czopami wystającymi 75Ah/750A. Hyundai i30 z 2009 roku 1.6 CRDI - wrzesień 2016 roku wymieniony oryginalny akumulator na sprawdzony już Bosch S4 026 (70Ah/630A typowy do koreańskich z wystającymi czopami). Aktualnie minęło 6 lat i blisko 80.000km i nadal jest w dobrej kondycji. Jeśli zadbasz o akumulator to zapewniam, że posłuży znacznie dłużej niż 4 lata. Chyba, że trafi się jakiś wadliwy lub gdy instalacja w samochodzie nie działa prawidłowo. Osobiście "opiekuję się" wszystkimi akumulatorami w posiadanych samochodach tak jak opisałem w tym temacie ładowania akumulatora: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3314634&postcount=7 Jeśli masz miejsce i możliwość podłączenia 2x w roku do dobrej ładowarki to akumulator powinien wytrzymać 8-10 lat. mkris 12-11-2022, 18:01 Największy jaki wejdzie. dzieki, a znasz moze wymiary? Aktualnie samochodu nie mam w domu a musze zamowic jakis akumulator. zastanawiam sie nad: Bosch S5 85Ah 800A albo Bosch S4 80Ah 740A albo sa lepsze firmy? khml 12-11-2022, 18:40 Jeżeli pojazd to S-max z 2011 roku 2.0 TDCi 163KM to możesz wybrać: 1. Bosch Silver S5 010 _85Ah 800A (długość 315/szerokość 175/wysokość 175) 2. Bosch S5 007 _74Ah 750A (długość 278/szerokość 175/wysokość 175) 3. Varta Blue Dynamic 580 406 074 _80Ah 740A (długość 315/szerokość 175/wysokość 175) 4. Varta Silver Dynamic 574 402 075 _74Ah 750A (długość 278/szerokość 175/wysokość 175) - o ile długość 315 mm nie stanowi problemu to wysokość 190mm może spowodować, że nie domknie się skrzynka luckyboy 12-11-2022, 19:53 Bosch/Varta (jedno i to samo) ostatnio podupadły na trwałości. khml 12-11-2022, 20:07 Od 10 lat nie mogę złego słowa powiedzieć o Bosch (kilka postów wyżej opisałem swoje doświadczenia). Wiem, że linia produkcyjna jest ta sama dla Bosch i Varty, ale żeby spadła ich jakość nie słyszałem. W Fordzie C -MAX 2.0 TDCi mam od 2019 roku Centra Futura CA722 - którą założył poprzedni właściciel. Sam się zastanawiam jak długo wytrzyma. Bocian123 16-11-2022, 09:34 W poprzednim Galaxy miałem Centrę która wytrzymała trzy i pół roku. Teraz do córki Focusa 2.0 tdci kupiłem Boscha. Auto jeździ na krótkich dystansach i na razie jest OK.W styczniu będzie rok czasu. krzysztofSJZ 16-11-2022, 15:33 Bosch/Varta (jedno i to samo) ostatnio podupadły na trwałości. kolega ma rację bosch i varta to już dno i kupa mułu, 2015 rok kupiłem do mondeo mk4 2.0 Pb Vartę zalecaną z katalogu Varty 3,5 roku i złom, w międzyczasie w 2016 kupiłem focusa mk2 po lifcie wymiana aku na Boscha ten nie wytrzymał tyle co Varta dokładnie 3 lata i 1 miesiąc i złom, ona miały jakieś specjalne płytki pokrywane srebrem i miały byc o przedłuzonej trwałości oczywiście cena jak za nowego merca, sąsiad kupił do mondeusza 1,6 Pb aku no name w 2017 i śmiga do dziś za jakieś 250 zetów tzn za poł ceny mojego Boscha Va Varta to jeszcze trza było by wtedy 100 dołozyć, kup aku u gościa który ma sklep czy też warsztat tacy ludzie z reguły wiedzą czym handlują, i raczej nie pozwolą se na złą reklamę... jak zamierzasz autkiem dłużej jezdzić to lepiej kupić taniej a może lepsze niż markowe a pózniej jak padnie to dokupisz , no ale może będziesz miał farta i obstukasz te 4-5 lat na no name luckyboy 16-11-2022, 15:36 Ja przed wojną kupiłem dwa ukraińskie akumulatory Oberon z przekonaniem że produkt spoza UE to może będzie miał więcej ołowiu w ołowiu [emoji846] Mijają 3 lata i akumulatory trzymają się mocno, prąd rozruchowy z testera nadal powyżej parametrów z etykiety. krzysztofSJZ 16-11-2022, 15:43 W styczniu będzie rok czasu. wiesz jak to mówią Rok nie wyrok, miałem Peugeota z 1999 roku i aku ori wytrzymało 19 lat, auto od nowości u mnie 136 tyś przebiegu przy sprzedaży dołożyłem kółka zimowe opony Dębica dokładnie z 1999 roku, kółka były dodawane w promocji w salonie, autem wyjechałem na Conti które po 9 latach rozleciały się tzn. bieżnik jeszcze ok ale boki rozsypały się tak żenie wszystko co polskie jest tak jak aku nie za bardzo sprawdzonego producenta Bump: moze ktos mi napisac jaka wielkosc jest zalecana. Co strona to inaczej pisze. znajdz stronę na której będą wypisane wartości do twojego auta centra bosch no i varta mają na 100% takie kalkulatory one nie kłamią masz pierwszy z listy https://dobierz-akumulator.pl khml 18-11-2022, 13:43 Ja przed wojną kupiłem dwa ukraińskie akumulatory Oberon z przekonaniem że produkt spoza UE to może będzie miał więcej ołowiu w ołowiu [emoji846] Mijają 3 lata i akumulatory trzymają się mocno, prąd rozruchowy z testera nadal powyżej parametrów z etykiety. O ukraińskich akumulatorach słyszałem dużo dobrego. Kolega z pracy ma od 2018 roku w Skoda Octavia (diesel) akumulator produkcji ukraińskiej Westa FORSE i twierdzi, że jeszcze ani razu nie doładowywał prostownikiem/ładowarką i wszystko jest ok. r0ck 21-11-2022, 07:18 No dobra, mój dziś dokonał żywota, nie będę go reanimował - były próby C-Tekiem ale niestety nie dało rezultatu. Reasumując, co nabyć tzn czy 80ah czy 85ah i co brać w perspektywie kilku lat aby było nie zawodne. Przeczytałem cały wątek ale może jakieś nowe typy? luckyboy 21-11-2022, 08:22 85 czy 80 - bez znaczenia. Polecam Grom EFB robiony przez DTR (Korea). r0ck 21-11-2022, 09:31 Gosciu tez zachwalal, tylko on 190 mm wys wejdzie? r0ck 21-11-2022, 12:42 Kurcze, może i te 190 by weszło ale to na dosłownie styk, dlatego pytam czy komuś się udało takiej wysokości zamontować. luckyboy 21-11-2022, 13:52 Jedź i zamontuj to dowiesz się r0ck 21-11-2022, 14:27 Jutro zrobię podejscie, obawiam się tylko o kabel minusowy ze go nie upchnę Mam jeszcze wariant na 74 ah efb on powinien wejść p&p tylko czy nie za mała pojemność Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka r0ck 21-11-2022, 18:20 Grom 85ah już na pokładzie, odpalił od strzała, waga 19 kg, 12,7 V. Zobaczymy ile pozyje Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka luckyboy 21-11-2022, 18:21 Ukraiński czy Koreański? tomao 21-11-2022, 20:09 na 100% takie kalkulatory one nie kłamią masz pierwszy z listy https://dobierz-akumulator.pl Sprawdziłem dwa samochody, które mam. Mimo wyboru silnika, ten system dobiera aku dużo większe, na pewno nie wielkości zalecanej przez fabrykę. r0ck 22-11-2022, 06:18 Ukraiński czy Koreański? Sprzedawca mówił, że Korea krzysztofSJZ 22-11-2022, 16:30 ten system dobiera aku dużo większe, na pewno nie wielkości zalecanej przez fabrykę a to ciekawostka mi zawsze dobiera zgodny z książką serwisową, oczywiście pojemność, napięcie, prawidłowo określa z której strony ma być plus, często są inne wymiary ale też z tolerancją 1-2 cm to co jest raczej dopuszczalne bo przecież komora aku nie jest ściśle pod fabryczny aku, jak znasz fabryczne parametry to taki kupuj bo kupisz za niski prąd rozruchu czy niższą pojemność lub odwrotnie to ci szybciej padnie koval1980 23-11-2022, 05:40 Ukraiński czy Koreański? Ja mam Grom Premium, kupiony w zeszłym roku, ale sprzedawca mi mówił, że Ukraiński, więc sobie pomyślałem, że do takiego czołgu jak mój idealny :P Jak będzie, zobaczymy. maviX 23-11-2022, 08:24 To ja mam pytanie, w jaki sposób mogę sprawdzić, czy ten akumulator: https://woopauto.com/sklep/produkt/varta-akumulator-varta-silver-d-225ah-1150a-varta-725103115 nada się do mojego Galaxy 3? Oczywiście informacji na stronie jak na lekarstwo, a po VIN nie wyświetla nic :( tomao 23-11-2022, 08:56 Takiej wielkości to raczej do kombajnu albo innego autobusu :619: W wyszukiwarkach trzeba szukać, najlepiej na stronach producentów, np https://www.varta-automotive.pl/pl-pl Dzikiromek 07-12-2022, 11:53 Witam serdecznie. Panowie duża prośba potrzebuje zamówić dziś akumulator do mojego S Maxa przejrzałem posty natknąłem się głównie na Diesla mam pytanko czy Aku będzie taki sam do benzyny jeżeli chodzi o wymiary? Mój smax to 2.0 benzyna z 2006 roku. Zastanawiam się nad tym modelem co myślicie? Centra Futura CA612 - NOWY MODEL Pojemność: 61Ah Napięcie: 12V Prąd rozruchowy: 600A Biegunowość: Prawy + Wymiary (dł x szer x wys): 242 X 175 X 175 tomao 07-12-2022, 12:04 Jeśli chodzi o maksymalne wymiary (jaki się zmieści w skrzynkę), to zapewne tak. Akumulatory od wysokoprężnych mają wyższe pojemności. Ten podany powinien pasować. Dzikiromek 07-12-2022, 12:12 Nie będzie problemu ze ma trochę większa pojemność i prąd rozruchowy niż oryginał? Znalazłem jeszcze Bosch S5 004 Pojemność: 61Ah Prąd rozruchowy: 600A Biegunowość: Prawy + Wymiary (dł x szer x wys): 175X175X242 tomao 07-12-2022, 12:19 Prąd rozruchowy aby mniejszy nie był, pojemność jak różnica mała też ok. 61Ah mam w swoim 1.6, obecnie varta d21. Speedo 02-07-2023, 12:34 w tym roku latem wymieniłem na YUASA YBX5110 a tymczasem po 3 latach... https://i.imgur.com/IL5Y0WGl.jpg Raczej nie polecam, taka aktualizacja ;) Teraz wziąłem Bars Silver 80Ah 730A - to taki Autopart brandowany pod lokalną firmę akumulatorową Batcar, zobaczymy co to za cudo :) Antej 02-07-2023, 13:28 tymczasem po 3 latach... Może tester taki "przypadkowy" i losuje wyniki? ;) luckyboy 02-07-2023, 13:42 Rezystancja duża, stąd też taki wynik. Speedo 02-07-2023, 14:55 Może tester taki "przypadkowy" Może ale użyty w zasadzie na koniec, wcześniej się zaczeło - po tygodniu nie odpalał, po 3 dniach nie odpalał, na koniec na drugi dzień nie odpalał albo ledwieodpalał, były pomiary upływu prądu cęgami, miernikiem, wyjmowanie przekaźników itd itp no bo akumulator przecież "nowy" i "to na pewno nie jego wina" a jednak... ;) Piasek80 02-07-2023, 16:19 Mam podobny i podobnie wskazuje. Jak złom to złom. Podepniesz pod nowy akumulator na sklepowej półce to zawsze pokaże że sprawny i wszystko OK. kacza1982 14-07-2023, 22:49 Ja miałem dziwny przypadek, miałem w aucie Centrę, potężną z diesla, zawinąłem bratu jak jego auto szło na złom, u niego jeździł jakieś 2 lata i po roku przerwy u mnie przetrwał 1,5 roku. Miałem do pracy 30km, więc zawsze doładowany, później zmieniłem robotę i miałem 4km, kręcił zimą jak wściekły, a teraz mam 20 do roboty i zdechł... nie ładował się, choć ładowanie było 14,3-14,5. Po pomiarze, rezystancja 180 (nie pamiętam czy mohm czy ohm), wg fachowca normalnie ma 4-6, więc już wiedziałem, że jest zwarcie na celi/celach, prąd rozruchowy 7A! Kupiłem Exide EB602, chciałem ten lepszy premium, ale gość powiedział, że ta technologia carbon coś tam powoduje mikrospięcia wewnątrz... nie wiem, nie znam się, zobaczymy jak będzie z żywotnością. Nie polecał Varty, Centrą też nie handlował i miał kupę jakichś dziwnych marek. No cóż zobaczymy Dudi71 15-07-2023, 08:30 Napisał Speedo Zobacz post w tym roku latem wymieniłem na YUASA YBX5110 Mój wytrzymał 5 lat i ani dnia dłużej ..padł z dnia na dzień.. robaczeq 21-07-2023, 13:50 Dlatego ja kupuję 4maxy bo: w zależności od pojemności robi je autopart albo jenox (jakościowo są to produkty całkiem spoko) cena jest bardzo przystępna generalnie są raczej z tych cięższych (a im więcej kg tym więcej ołowiu) dostępne w każdym IC duża rotacja towaru, co zmniejsza szansę na trafienie zleżałego makinen 23-07-2023, 20:03 a im więcej kg tym więcej ołowiu Są przypadki robienia wagi czym innym niż ołów w płytach. To warto mieć na uwadze. Koqs 20-08-2023, 11:30 a tymczasem po 3 latach... https://i.imgur.com/IL5Y0WGl.jpg Raczej nie polecam, taka aktualizacja ;) Teraz wziąłem Bars Silver 80Ah 730A - to taki Autopart brandowany pod lokalną firmę akumulatorową Batcar, zobaczymy co to za cudo :)Po 3 latach Varta padła całkowicie tak, że tak. Nie polecam. Właśnie zaczynam drążyć wątek bo szukam czegoś do mojego smaxa 2.0 TDCI Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka Piasek80 20-08-2023, 12:19 Było przepłacać ? Tyle stron wątku, tyle razy pisane że dzisiaj to już tylko nalepki kupujecie przepłacając za nie. A można było wrzucić dobrego polskiego Autoparta za 50% tych jułas i innych wartuff (klepanych w Indiach bo taniej się już nie da) Koqs 21-08-2023, 10:46 A co sądzicie polskim Zap Carbon? Na pewno nie kupię Varty , Boscha o innych "markowych" Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka szynszyl 22-08-2023, 12:20 kogs kup po prostu ciężki Koqs 22-08-2023, 21:52 Kupiony ciężki Grom Premium made in Korea. Nie wiem ile,ale tak myślę, że 3-4kg cięższy od starej varty... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka mru 27-08-2023, 08:21 Cześć. W Ford S-max 1.6 Ecoboost 2014 bez S&S po 9-ciu latach skończył się akumulator. Był to oryginalny aku Forda, wyprodukowany prze VARTA. 75Ah, 700A. Obecnie na rynku taki aku to cena ok. 1,1kPLN+, zaś konfigurator VARTA podpowiada model Blue Dynamic EFB 575 500 073 (75Ah, 730A). Obecnie połowę tańszy od tego sygnowanego "Ford". Prośba o radę, który wybrać oraz czy nominalna różnica 700A vs 730A nie spowoduje problemu. Czy szukać jeszcze innego? tomao 27-08-2023, 08:25 Brać tańszy, odpalać będzie na pewno, przy Focusie z tym silnikiem jest aku około 600 A. MaXyM 27-08-2023, 08:26 700 a 730 roznicy nie robi. troche sie dziwie ze do benzyny dzis sie wklada aku z takim samym pradem rozruchowym jak do diesla. Natomiast pytanie odnosnie tego oryginalnego aku: co znaczy ze mozna go nadal kupic? jaki ma symbol? mru 27-08-2023, 10:05 700 a 730 roznicy nie robi. troche sie dziwie ze do benzyny dzis sie wklada aku z takim samym pradem rozruchowym jak do diesla. Natomiast pytanie odnosnie tego oryginalnego aku: co znaczy ze mozna go nadal kupic? jaki ma symbol? Symbol Ford Part CC1T-10655-BA 12V 135RC. Jest dostępny w ASO lub w innych sklepach sieci też znalazłem rysiek53 27-08-2023, 13:21 dobrym wyborem o odpowiednich parametrach są akumulatory Viking,mam sprawdzone r0ck 28-08-2023, 07:22 Kupiony ciężki Grom Premium made in Korea. Nie wiem ile,ale tak myślę, że 3-4kg cięższy od starej varty... Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka również polecam |