Temat: [Focus 2014-2018] 1.5 TDCI Duże Spalanie ?
View Single Post
Stary 18-10-2024, 16:13   #25
olekte
ford::beginner

Imię: Olek
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.5 TDCI Duże Spalanie ?

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale jak czujnik będzie pokazywał 650, to load wskoczy na 100% i wypalać będzie
Ale on tak pokazuje czasami, glownie na jałowym, podczas jazdy czy po dodaniu gazu, rzadko się ta wartość pojawia.
W drugim focusie, podobnie, lecz na jałowym rzadziej niż u mnie. Więc albo ten typ tak ma, albo oba są tak samo zje... popsute Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie zastanawiam się skoro soot jest 11% to filtr nie będzie się wypalał. A że ciśnienie różnicowe wariuje to nie będzie to chyba trop dla wyższego spalania. Jaki masz MAF na wolnych? Rozumiem że ciągle wypalanie powodowało by wzrost spalnia. Ja uważam że nie tędy droga.
Jaki masz MAF na wolnych obrotach? U mnie jest ok 8-9 g/s mam 1.6tdci więc bliźniaczy silnik.
MAF na wolnych 7-8.

Cytat:
Napisał Flisator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałbyś też wysoki stan oleju silnika. Sprawdzałeś?
Tak, norma jest.

Cytat:
Napisał zmulim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie zasadnicze jak długo autor tematu z obecnym stanem rzeczy jeździ… Jeśli czujnik wariuje a z tego co pisze wygląda że tak, to cholera wie jaki jest faktyczny stan zatkania dpf i czy to on nie jest powodem większego „oporu” i podwyższonego spalania.
DPF_LOAD z 0% dziś wzrosła do 1%, DPF_SOOT_LD nadal 11%, wygląda chyba ok.
Dodatkowo mogę powiedzieć ze auto ma moc, nie jąka się, błędów zero.
Załączam jeszcze raz screeny. BTW, ten czujnik temp w drugim Focusie też pokazuje -40, obstawiam że Forscan chciałby coś odczytać ale nie może, bo tego czegoś nie ma.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez olekte ; 18-10-2024 o 16:25
olekte jest offline   Odpowiedź z Cytatem