Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-05-2024, 18:57   #111
trampek
ford::beginner

Imię: Lukas
Model: Galaxy mk3
Silnik: 2.3 Duratec HE
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: convers nie wyświetla wszystkich funkcji

Witam. Podłącze się do wątku, bo mój Converse+ co raz bardziej świruje. Radio NX DVD. Losowo gasną i podświetlają się wybrane sekcje podświetlania, radio nie włącza się automatycznie. Po ręcznym włączeniu nie pamięta stacji. Giną niskie tony na FM i kilka razy zniknęły mi z zegarów i formacje radia. Został tylko komputer pokładowy. Czy po tych objawach to będą zimne luty w zegarach? Może to naprawić każdy elektronik czy może można wysłać komuś z forum i takie rzeczy ogarnia? Pozdrawiam

trampek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2024, 19:20   #112
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

C+ ma w innych miejscach przypadłość "zimnych lutow", wiec nie ma sensu wierzyc ze kazdy z lutownicą sobie poradzi.

Część tych usterek wskazuje na zegary, ale może być też problem z samym NXem, głębszej diagnozy nie postawię na odległość.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2024, 20:20   #113
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Albo problem wiązek
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2024, 07:45   #114
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał trampek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Losowo gasną i podświetlają się wybrane sekcje podświetlania
W zegarach czy w radiu?

Cytat:
Napisał trampek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Giną niskie tony na FM
Z tym zegary raczej nie mają nic wspólnego

Cytat:
kilka razy zniknęły mi z zegarów i formacje radia. Został tylko komputer pokładowy.
To akurat mogą być zegary, ale nie muszą. Jak koledzy wspomnieli takie objawy może wywołać też problem z radiem, jak i z wiązkami

Bez jakiejś choćby najprostszej diagnostyki trudno powiedzieć gdzie dokładnie leży problem.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-05-2024, 15:01   #115
trampek
ford::beginner

Imię: Lukas
Model: Galaxy mk3
Silnik: 2.3 Duratec HE
Rocznik: 2009

Podświetlanie ginie na zegarach. Usterki bardziej pojawiaja się latem. Zima praktycznie nie wystepuja. Szczególnie jak od słońca nagrzeje się buda auta.

Ostatnio edytowane przez trampek ; 18-05-2024 o 15:23
trampek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2025, 14:58   #116
Pellatio
ford::amateur

Imię: Tom
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 EB
Rocznik: 2011

Cześć Koledzy
Podpinam się pod ten temat bo mam podobny problem. Mam Mondeo Mk4, 2011, 1.6 Ecoboost. Zaczęło się od tego, że awarii uległ wentylator chłodnicy, który włączył się po jakimś czasie po zaparkowaniu auta w garażu (silnik nie był przegrzany) i nie chciał się wyłączyć. Przejechałem się kilka kilometrów, wróciłem do garażu, wyłączyłem auto i dalej wentylator kręcił. Podczas jazdy z wyjącym na maxa wentylatorem wszystko z conversem, radiem Blaupunkt NX, połączeniem z telefonem było ok. Zmuszony byłem zatem odpiąć klem ujemny na akumulatorze, bo inaczej rano nigdzie bym nie pojechał. Jak tylko z powrotem dotknąłem klemem do elektrody to od razu wentylator się uruchamiał i nie chciał się wyłączyć, zatem udałem się do mechanika, zostawiłem auto u niego na parkingu, odpiąłem zasilanie na aku i czekałem na naprawę. Mechanik po podłączeniu kompa powiedział, że był błąd wskazujący na usterkę wentylatora. Naprawiono wentylator tzn. wymieniono całe urządzenie, a nie jedynie moduł sterujący. Z wentylatorem teraz jest ok, ale po odebraniu auta teraz mam taki problem jak opisujecie.
Radio wariuje, co kilka sekund samo się włącza i wyłącza, klimatyzacja się sama włącza, ustawiona na 22 stopnie i nic nie można z tym zrobić, generalnie radio i całe z nim związane nastawy klimy itp. jest niesterowalne. Wszystkie klawisze fizyczne na radiu działają i można wejść na chwilę w menu zanim radio zgaśnie, za wyjątkiem klawisza PHONE. Klikając w niego nie można wejść w menu z wyborem sparowanego telefonu i następuje wyciszenie radia. Wszystkie pozostałe działają. Jak się radio włączy to wtedy na wyświetlaczu convers są aktywne wszystkie ikony, a jak się wyłączy, to kilka sekund później na conversie są tylko aktywne dwa menu tj. komputera pokładowego i ustawienia. I tak non stop, a za dwa tygodnie wyjeżdżam w dłuższą podróż i jazda z defaultowo nastawioną klimą na 22 stopnie będzie uciążliwa…
Błędy jakie komputer daje to U0184-00 i U0074-88.
Nie znam się na elektronice i sam tego nie naprawię, przeczytałem na forum większość tematów z tym związanym i zdaję sobie sprawę, że to może być problem z licznikiem. Pytanie od czego zacząć – licznik, radio, a może dobrać się do modułu bleotooth w schowku – to akurat sam był chyba ogarnął i wymontował ten schowek. Czy możecie polecić kogoś na Lubelszczyźnie (Lublin/Puławy) kto mógłby pomóc usunąć tą usterkę?
Pellatio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2025, 15:29   #117
Antej
FORD|AUTHORIZED

Radio NX ze zintegrowanym panelem klimy?

Restarty NXa moga oznaczac jego uszkodzenie, pojawiło się właśnie po odpięciu klemy.

Na uszkodzonego Convers raczej bym nie stawiał.
Stary 03-04-2025, 16:57   #118
Pellatio
ford::amateur

Imię: Tom
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 EB
Rocznik: 2011
Smile Odp: convers nie wyświetla wszystkich funkcji

[QUOTE=Antej;3521512]Radio NX ze zintegrowanym panelem klimy?

Antej może nieprecyzyjnie się wyraziłem, tak mam tego Blaupunkta NX SD, sterowanie klimatyzacją przez niego się odbywa i z racji tego, że jest awaria i non stop się włącza i wyłącza nie da rady tego zrobić i jest jakby z automatu na 22 stopnie ustawion.
Ta usterka ewidentnie wynika z odpięcia klemy, musiałem tak zrobić inaczej aku by padło przez noc.
Pellatio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2025, 17:00   #119
Antej
FORD|AUTHORIZED

Napisałem, raczej uszkodzone radio.
Stary 03-04-2025, 18:28   #120
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . "Zapomniałeś" napisać o jednym drobnym szczególe.
Pozwól, że delikatnie Cię naprowadzę:
Oryginalne mapy do nawigacji są bardzo drogie...

... dalej Ty.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania