Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|zachodniopomorska
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-02-2010, 21:25   #41
exit
ford::amateur

Model: Ford Probe I GT
Silnik: 2,2 Turbo benz. 147KM
Rocznik: 1991
Domyślnie Odp: Opinie o stacjach paliw w Szczecinie i okolicach

Cytat:
Napisał LolleQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. Samochód wychodzi z fabryki przystosowany do spalania benzyny - może dlatego. 2. Skoro takie tanie, eikologiczne i zdrowe - to dlaczego wciąż produkuje się silniki napędzane benzyną? Nie snuj teorii spiskowych skoro nie masz dowodów na jej potwierdzenie.
Samochód wychodzi z fabryki z silnikiem o zapłonie iskrowym, który aktualnie napędzany jest PB, benzynowy to w sumie potocznie przyjęta nazwa. równie dobrze możesz przestawić w kompie i jeździć na alkohol czy LPG. Są samochody z fabrycznie montowanym gazem: Skoda, Renualt, Mitsubishi .... . Dlaczego montują go mało? Teorie spiskowe?? To dlaczego jak ruskie zamkną kurek z gazem to nagle panika w całym kraju? A co jak Araby zaczynają ropę oszczędzać??? Wojna w Iraku?? Może chodziło o demokracje?? Jakoś dziwnie duże znaczenie ma ta ropa i inne paliwa. Ale to wcale nie są teorie spiskowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bo skoro toczą wojny o ropę, to zaczną masowo produkować samochody, to jeżdżą na alternatywne paliwa. No i kolejna teoria spiskowa: Brazylia i jej samochody na alkohol... czy wiesz jakie sankcje zapłacić ten kraj za wprowadzenie czegoś takiego??? Poczytaj na ten temat

Cytat:
Napisał LolleQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można też kupic Ferrari i napędzać je LPG, prawda? I wszystko będzie ok
Nie szalejmy, bo zaraz powiesz to czemu samolotów nie robią na LPG, Ale tych ferrari tyle wyjeżdża z salonu, że faktycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zwykły śmiertelnik ma co dyskutować o ferrari w LPG.

Cytat:
Ma być oszczędnie? To niech będzie - założyć tanio, jeździć tanio, uprawiać druciarstwo i zakładać używane opony - bo ma być tanio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem Golfa III z silnikiem AAM (1.8, monowtrysk, 75KM) z instalacją II generacji, nie pamiętam już nazwy, ale było automatyczne przełączanie Pb/LPG, wskaźnik poziomu z czterech diod... chyba Bingo, o! Pierwsze kilka miesięcy było pięknie - no, może poza wyprzedzaniem w trasie na LPG, trzeba było przełączać się na benzynę. Potem się zaczęło: falowanie obrotów, brak wchodzenia na obroty przy przyspieszaniu - i tylko na LPG. Na benzynie było dobrze. Kilku fachowców się zabierało za temat, bez rezultatu - wymienione świece, kable WN, filtry, diagnostyka na komputerze na różne strony. I skończyło się tym, że jeździłem na benzynie więcej niż na gazie, bo stwierdziłem, że koszta tych oszczędności są zbyt wysokie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak to jest: jedni lubią ciągle grzebać, eksperymentować i jeździć na diagnostykę a inni wolą po prostu jeździć
Jak tak tego golfa gazowałeś, to się nie dziwie, że tak jeździł. Tanio to jedno, ale w granicach rozsądku. Instalacja ma być dobrze założona. Jak zrobisz remont benzyniaka w taki sposób jak chcesz zakładać ten gaz to też długo nim nie pojeździsz. Co innego naprawy lub montaż, co innego ekonomia już z jazdy.

Cytat:
Ale nie tak często - LPG jest przecież wybredne co do jakości elektryki.

Nie oszczędzałem na tych elementach - mechanik mówił co do wymiany i się wymieniało, oczywiście nie z ASO ale też cena nie była najistotniejszym kryterium doboru

Podłączanie pod kompa miałem gratis, miałem też własny interfejs do komputera gazowego i podpinałem się notebookiem... wszystko na nic. Ale jest jeszcze taka trudno mierzalna wartość jak stracony czas - a tego w pewnym momencie ma się dosyć.
Instalacja gazowa jest tak samo wymagająca jak reszta elektryki samochodu. Jak jest dobrze zrobiona to nie ma z nią kłopotów, chyba, ze lutował Ci ją Pan Zdzichu w stodole, albo tylko skręcał kable i zawijał izolacją
Mechanik powiedział to tak się robi, jak się nie zna... to się tak robi co mechanik mówi - podobnie pewnie u Ciebie z LPG
No a ten interfejs, to jeszcze trzeba umieć obsługiwać. A ten komputer w II generacji LPG to nie za bardzo skomplikowany, wiec ja tam nie wiem co tam regulowałeś za specjalnie. Bo u mnie na sekwencji nie wiele mam do regulacji, bo wszystkie dane są brane z komputera samochodu.

Cytat:
Rozumiem, że instalację systemu zasilania LPG sfinansował mi dobry wujo z hameryki ?Zapomniałeś też o kasie na przeglądzie. 10% więcej to chyba jakaś supernowoczesna i serwisowana co tydzień instalka bierze
Jak dla mnie to może CI są zafundować nawet Chuck Norris. Koszt założenie to jedno razowy wydatek, który zwraca się po roku. Nie zapomnij, że zaczynasz odzyskiwać te pieniądze od pierwszego tankowania. Poza tym jak stać Cie na jazdę na PB to co tam jednorazowy wydatek na instalacje ??

Cytat:
Brak zaufania do samochodu czy mi czasem mocy nie zabraknie przy wyprzedzaniu też jakoś policzysz? A odorek z wydechu często spotykany w korkach? Nie, nie mówię o zapachu smażalni frytek, który to na pewno jest znośniejszy niż smród zgniłych jaj lub podobne w swej atrakcyjności aromaty.
Jak masz pusty zbiornik paliwa to wtedy też Ci mocy moze zabraknąć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozatym nawet w razie awarii LPG, zawsze dojedziesz na PB, to instalka nie ma wplywu na jazde na benzynie - no chyba, ze tak Ci założyli tę instalację, że na benzynie już nie jechał. Ale to już wina oszczędności na montażu. Po drugie, w momencie gdy normy emisji spalin są tak wysokie, Posiadasz po 4 sondy lambda, katalizator, filtry itp to nie ma szans, aby śmierdziało gazem. Ale jak jedziesz za fajną bryką za 200k pln, a ona da w gaz i nagle pojawia się czarny chmura zasłaniająca cały świat przed Tobą, to to jest cool Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A poza tym powiem Ci, że ja samochodem jeżdżę jako kierowca i jakoś nie zdarza mi się wsadzać nosa do wydechu i delektować się przepalonym Propan - butanem. No i rozumiem, że w domu gazu CNG też nie masz, w końcu to też profanacja, jak to gaz mieć w samochodzie a co dopiero w domu. Nie ma to jak kuchnie węglowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
1. Powyżej pewnej klasy pojazdu LPG nie wypada - po prostu, ot tak. Nie wyobrażam sobie np. jeździć W140 S500 i karmić to LPG.
2. Koszta wcale nie są tak drastycznie mniejsze, choć fakt - przy dużych pojemnościach/zużyciach zaczyna być to atrakcyjna alternatywa... ale patrz p. 1.
3. Jak jest z wjazdem na parkingi podziemne? Wszędzie wpuszczą bez problemu? Jeśli nie - to z jakiegoż to powodu?
4. Mniejszy przebieg na tankowanie (butla w koło) lub zajęty kawał bagażnika. Za tym idzie częstsze tankowanie - i znowu dochodzimy do kwestii czasu.
5. Dyskomfort jazdy zapalniczką.
6. Ingerencja mechaniczna w system zasilania silnika w paliwo.
7. Zwiększony stopień komplikacji systemu wytwarzania napędu - kolejny element, który może zawieść. Ok - mamy swego rodzaju redundancję, ale marna to pociecha podczas awaryjnej sytuacji na drodze, np. wyprzedzanie kolumny ciężarówek bez odpowiedniej widoczności.
8. Większa czułość na zawilgocenie.
9. Cena - miecz obosieczny: jednak parę groszy trzeba zainwestować w instalację, im bardziej skomplikowany silnik - tym drożej, co oczywiste.
1. - No tak, ja promu kosmicznego na LPG też nie widzę. Trochę stereotypem zajeżdża, a nie żadną techniczną argumentacją
2. - tutaj w sumie patrz pkt 1. Poza tym ja nie twierdzę, że wszystko co jeździ ma mieć LPG, bo i po co? Stałbym w kolejkach na stacji LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. - Z tymi parkingami to tak jak ktoś nie ma pojęcia a ma władze na parkingu podziemnym. Jakoś nikt CI nie zabroni wjechać na parking z 11kg butlą gazu w bagażniku. A poza tym w Polsce mamy tyle tych parkingów, że faktycznie jest w czym wybierać. Aczkolwiek jest to uciążliwy aspekt niedouczonego narodu.
4. - jedyne w czym przyznam Ci rację, ale rekompensuje to $$
5. - hmm, a wiesz, że benzyna się nie pali?? Palą się jej opary, wiec taka sama to zapalniczka jak LPG. Poza tym LPG w zbiorniku też jest wstanie ciekłym. A przy instalacji gazowej V generacji, nie masz nigdzie lotnego gazu, bo ciekły gaz jest wtryskiwany prosto do cylindra.
6. - Chyba nie wiesz jak wygląda instalacja gazowa, bo ingerencja jest znikoma i nie ma wpływu na jazdę na PB. Raczę trochę poczytać, bo nawet jak odłączysz zasilanie kompa od gazu, to na benzynie dalej jeździsz jakby nigdy nic.
7. - Zacznijmy od tego, że jeśli cokolwiek stanie się z instalacją gazową, to komputer automatycznie przełącza na PB i jedziesz dalej z boku kolumny ciężarówek. Poza tym, nie wyprzedza się kolumny ciężarówek na raz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
8. - o tym już gdzieś pisałem, jak dobrze zrobiona to nie różni się niczym od fabrycznej elektryki samochodu.
9. - tu też masz sporo racji, ale jeśli zakładasz do silnika v12, to i tak szybko Ci się zwróci, bo taki silnik swoje pali. A tu pali wszystko o połowę tajniej.
10. - Nie mam zamiaru nikogo zmuszać do LPG. Mi to rybka, bo ja na tym nie zarabiam. Jednak stereotypu i nie wiedza na ten temat jest porażająca.

P.S. trzeba jakiś spot zrobić, to sobie na żywo podyskutujemy o LPG i innych napędach oczywiście napędzając się jakimś dobrym puszkowym paliwem o wartości alkoholu ok 6% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

exit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2010, 21:44   #42
mad
ford::average

Model: Passat
Silnik: Delta Machine
Rocznik: 25.07.2013.

Cytat:
Nie, no co Ty? Mam AUY pędzone kryptonem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak super fantastyczna odmiana silnika ze szmelcwagena... gratulacje i już rozumiem dla czego to elpegie takie złe.
mad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2010, 21:49   #43
LolleQ
ford::advanced

Imię: Sylwester
Model: Tourneo Courier Titanium
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
No tak super fantastyczna odmiana silnika ze szmelcwagena... gratulacje i już rozumiem dla czego to elpegie takie złe.
Nie jest to mój pierwszy samochód, kolego. Było Pb, ON, LPG. Święty spokój jest w cenie.
LolleQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2010, 22:43   #44
LolleQ

Cytat:
Napisał exit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samochód wychodzi z fabryki z silnikiem o zapłonie iskrowym, który aktualnie napędzany jest PB, benzynowy to w sumie potocznie przyjęta nazwa. równie
dobrze możesz przestawić w kompie i jeździć na alkohol czy LPG.
Ale LPG do baku nie naleję - więc nie takie to proste.
Cytat:
Są samochody z fabrycznie montowanym gazem: Skoda, Renualt, Mitsubishi
Mercedes i Fiat montują fabrycznie CNG - ale to przemawia do mnie jeszcze mniej niż LPG.
Cytat:
Dlaczego montują go mało? Teorie spiskowe?? To dlaczego jak ruskie zamkną kurek z gazem to nagle panika w całym kraju?
Bo nikt nie lubi jak mu dupsko marznie... a poza tym ruskie chyba nie przykręcają kurka z LPG a z CNG jeśli już.
Cytat:
A co jak Araby zaczynają ropę oszczędzać???
Arabusy to słabszy przykład niż amerykańce - jak Ci zaczęli oszczędzać to się dopiero porobiło, runęła podstawa ich stylu życia przecież.
Cytat:
Wojna w Iraku?? Może chodziło o demokracje??
Dzisiaj nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że to wojna w sprawie wyzwolenia "bratniego narodu irackiego".
Cytat:
Jakoś dziwnie duże znaczenie ma ta ropa i inne paliwa. Ale to wcale nie są teorie spiskowe. Bo skoro toczą wojny o ropę, to zaczną masowo produkować samochody, to jeżdżą na alternatywne paliwa.
Zobacz - już jest ciśnienie na samochody elektryczne... ale to udowadnia niewiele.
Cytat:
No i kolejna teoria spiskowa: Brazylia i jej samochody na alkohol... czy wiesz jakie sankcje zapłacić ten kraj za wprowadzenie czegoś takiego??? Poczytaj na ten temat
Pojęcia nie mam - oświeć mnie.
Cytat:
Nie szalejmy, bo zaraz powiesz to czemu samolotów nie robią na LPG, Ale tych ferrari tyle wyjeżdża z salonu, że faktycznie zwykły śmiertelnik ma co dyskutować o ferrari w LPG.
No niech będzie coś tańszego i dostępniejszego - nie przymierzając Nissan Skyline GTR - może być? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Jak tak tego golfa gazowałeś, to się nie dziwie, że tak jeździł. Tanio to jedno, ale w granicach rozsądku. Instalacja ma być dobrze założona. Jak zrobisz remont benzyniaka w taki sposób
jak chcesz zakładać ten gaz to też długo nim nie pojeździsz. Co innego naprawy lub montaż, co innego ekonomia już z jazdy.
No właśnie nie żałowałem kasy na instalację i przydatki - na początku działało ok i byłem zadowolony... do czasu.
Cytat:
Instalacja gazowa jest tak samo wymagająca jak reszta elektryki samochodu. Jak jest dobrze zrobiona to nie ma z nią kłopotów, chyba, ze lutował Ci ją Pan Zdzichu w
stodole, albo tylko skręcał kable i zawijał izolacją
Jest tak samo wymagająca - tyle, że jakoś na benzynie nie było problemów na starych kablach WN, a na LPG i owszem.
Cytat:
Mechanik powiedział to tak się robi, jak się nie zna... to się tak robi co mechanik mówi - podobnie pewnie u Ciebie z LPG
Nie bardzo zrozumiałem tę wypowiedź, zapewne nie tylko ja. Możesz to zdekodować? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
No a ten interfejs, to jeszcze trzeba umieć obsługiwać. A ten komputer w II generacji LPG to nie za bardzo skomplikowany, wiec ja tam nie wiem co tam regulowałeś za specjalnie. Bo u mnie na sekwencji nie wiele mam do regulacji, bo wszystkie dane są brane z komputera samochodu.
A można sobie choćby przestawiać moment przełączenia na gaz temperaturę, obroty. Poza tym można też coś odczytać wygodnie.
Cytat:
Jak dla mnie to może CI są zafundować nawet Chuck Norris. Koszt założenie to jedno razowy wydatek, który zwraca się po roku. Nie zapomnij, że zaczynasz odzyskiwać te pieniądze od pierwszego tankowania. Poza tym jak stać Cie na jazdę na PB to co tam jednorazowy wydatek na instalacje ??
Stać czy nie stać - kasę trzeba jednorazowo wyrzucić, bez dwóch zdań. A koszt nie jest pomijalny raczej przy silniku np. V8.
Cytat:
Jak masz pusty zbiornik paliwa to wtedy też Ci mocy moze zabraknąć.
Tak - ale komornik mnie ostrzeże, że pora na karmienie. Z LPG to przyjdzie porządniejszy podmuch wiatru i już mogą byc kłopoty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Pozatym nawet w razie awarii LPG, zawsze dojedziesz na PB, to instalka nie ma wplywu na jazde na benzynie - no chyba, ze tak Ci założyli tę instalację, że na benzynie już nie jechał. Ale to już wina oszczędności na montażu. Po drugie, w momencie gdy normy emisji spalin są tak wysokie, Posiadasz po 4 sondy lambda, katalizator, filtry itp to nie ma szans, aby śmierdziało gazem. Ale jak jedziesz za fajną bryką za 200k pln, a ona da w gaz i nagle pojawia się czarny chmura zasłaniająca cały świat przed Tobą, to to jest cool.
Zależy dla kogo - diesel w klasie S to pomysł z tej samej półki co LPG.
Cytat:
A poza tym powiem Ci, że ja samochodem jeżdżę jako kierowca i jakoś nie zdarza mi się wsadzać nosa do wydechu i delektować się przepalonym Propan - butanem.
A korki omijasz zaginając przestrzeń?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
No i rozumiem, że w domu gazu CNG też nie masz, w końcu to też profanacja, jak to gaz mieć w samochodzie a co dopiero w domu. Nie ma to jak kuchnie węglowe.
No i dochodzimy do sedna: gaz jest dobry do kuchenek i zapalniczek a nie do samochodów.
Cytat:
1. - No tak, ja promu kosmicznego na LPG też nie widzę. Trochę stereotypem zajeżdża, a nie żadną techniczną argumentacją
Bo tak to jest - po co kupować np Phaetona jak można wygodnie przemieszczać się wypasionym Paskiem lub Superbem? To są pozatechniczne kryteria wyboru.
Cytat:
2. - tutaj w sumie patrz pkt 1. Poza tym ja nie twierdzę, że wszystko co jeździ ma mieć LPG, bo i po co? Stałbym w kolejkach na stacji LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ufff... cieszę się, że stawiasz na wygodę.
Cytat:
3. - Z tymi parkingami to tak jak ktoś nie ma pojęcia a ma władze na parkingu podziemnym. Jakoś nikt CI nie zabroni wjechać na parking z 11kg butlą gazu w bagażniku. A poza tym w Polsce mamy tyle tych parkingów, że faktycznie jest w czym wybierać. Aczkolwiek jest to uciążliwy aspekt niedouczonego narodu.
U Niemców i w innych zagramanicach nie ma tego problemu?
Cytat:
4. - jedyne w czym przyznam Ci rację, ale rekompensuje to $$ 5. - hmm, a wiesz, że benzyna się nie pali?? Palą się jej opary, wiec taka sama to zapalniczka jak LPG. Poza tym LPG w zbiorniku też jest wstanie ciekłym. A przy instalacji gazowej V generacji, nie masz nigdzie lotnego gazu, bo ciekły gaz jest wtryskiwany prosto do cylindra.
Ok - to może mały eksperyment z rozszczelnieniem baku pełnego benzyny i butli zatankowanej do pełna LPG?
Cytat:
6. - Chyba nie wiesz jak wygląda instalacja gazowa, bo ingerencja jest znikoma i nie ma wpływu na jazdę na PB. Raczę trochę poczytać, bo nawet jak odłączysz zasilanie kompa od gazu, to na benzynie dalej jeździsz jakby nigdy nic.
Rurki, parowniki, wiercenie w kolektorach... kiedyś gwizdki czy grzybki zabezpieczające przed kichnięciem. Tak, nic wielkiego.
Cytat:
7. - Zacznijmy od tego, że jeśli cokolwiek stanie się z instalacją gazową, to komputer automatycznie przełącza na PB i jedziesz dalej z boku kolumny ciężarówek. Poza tym, nie wyprzedza się kolumny ciężarówek na raz.
Jasna sprawa - ale przykład był w zamyśle ekstremalny. Niemniej mało doświadczony kierowca może nawalić w rajtuzy jak mu szarpnie przy przełączeniu z LPG na Pb przy 5k RPM.
Cytat:
8. - o tym już gdzieś pisałem, jak dobrze zrobiona to nie różni się niczym od fabrycznej elektryki samochodu.
Może i nie różni - ale w sytuacjach, gdzie LPG kręciło nosem Pb nie zgłaszało zastrzeżeń zupełnie. A więc coś na rzeczy być musi.
Cytat:
9. - tu też masz sporo racji, ale jeśli zakładasz do silnika v12, to i tak szybko Ci się zwróci, bo taki silnik swoje pali. A tu pali wszystko o połowę tajniej.
Tyle, że trzeba wydać worek siana no i obciach na dzielnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
10. - Nie mam zamiaru nikogo zmuszać do LPG. Mi to rybka, bo ja na tym nie zarabiam. Jednak stereotypu i nie wiedza na ten temat jest porażająca.
A ja nie mam zamiaru na siłę kogokolwiek zrażać, nawet nie zaklinam się, że nigdy nie wrócę do LPG. Niemniej jednak w związku z tym, iż większość warsztatów montujących owo dobro to druciarstwo i silikon to jakoś nie mam przekonania do ponownego testowania na sobie trafności podjętej decyzji. Kolega ma Jeepa GC z 5.7 HEMI i LPG - co oczywiście obśmiałem na dzień dobry (dobrze, że chociaz Mustanga nie zbezcześcił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), przejechaliśmy się i pokazał mi jak to idzie na gazie, nie ma różnicy (a już na pewno nie do zauważenia z fotela pasażera, jak ubędzie z 40 kucy z 400 to też nie tragedia) między Pb a LPG, ale za instalkę popłynał kilkanaście k PLN.
Cytat:
P.S. trzeba jakiś spot zrobić, to sobie na żywo podyskutujemy o LPG i innych napędach oczywiście napędzając się jakimś dobrym puszkowym paliwem o wartości alkoholu ok 6% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A pewnie, są spoty co jakiś czas bez %, ale bywają i w Pubie Warka takie, co to kończą się ograniczeniem świadomości Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zapraszamy oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-02-2010, 22:49   #45
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019

Cytat:
A pewnie, są spoty co jakiś czas bez %, ale bywają i w Pubie Warka takie, co to kończą się ograniczeniem świadomości Zapraszamy oczywiście
No i to mi sie najbardziej z Waszej dyskusji podoba......Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2010, 10:44   #46
jgrz

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012

Koledzy! Załączam link znaleziony na forum Ford Focus ( dzięki ). Może jego lektura spowoduje ostudzenie tej dyskusji i przejście do tematu, czyli "opinie o stacjach benzynowych". Raczej oczekiwałbym w tym temacie informacji o cenach paliw na poszczególnych stacjach i ostrzeżeń przed nieuczciwymi ajentami tychże. A to co teraz się dzieje w tym temacie, to przypomina mi dyskusję kobitek, w jakich to markowych salonach się ubierają, lub akademickie rozważania o wyższości Świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia...

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2010, 11:05   #47
Famul
ford::beginner

Model: Focus C-Max Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

To wracając do tematu.
W Stargardzie nie ma za dużej konkurencji, przynajmniej nie w centrum. Na Szczecińskiej 3 stacje paliw (Orlen, BP i Statoil) zmieniają ceny zawsze tej samej nocy i nigdy nie różnią się więcej niż o grosz czy dwa. Trochę tańszy jest Shell na wlocie, od Szczecina przy Tesco. Orlen na Bydgoskiej, na wylocie na Bydgoszcz oczywiście, bywał najdroższy. Teraz może dzięki temu, że tranzyt ich omija obwodnicą, to trochę spuszczą z tonu.
Ja od wielu lat tankuję na małym Orlenie na Szczecińskiej. Wcześniej Escorcika PB95 i od czasu do czasu PB98. Nigdy problemów nie miałem. A od kilku miesięcy leje tam do swojego C-Maxa ON Verva i nie narzekam.
Escorta raz zalałem paliwem niby ze Schwedt na Broniewskiego w Bumerangu. Kichał potem przez 2 tygodnie jakby się przeziębił. Przypadek? Może... Z C-Maxem nie ryzykuję. Na innych małych stacjach nigdy nie tankowałem, więc nie wiem. Choć widać , że ludzie tam zalewają swoje maszyny - pewno ze względu na cenę. Lotosy jakoś mi nie po drodze, a Lukoil odpada za pochodzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Famul ; 10-02-2010 o 11:07
Famul jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2010, 18:23   #48
jgrz

Model: Transit Westfalia
Silnik: 2,2 Duratorq TDCi 100 KM
Rocznik: 2012

Wkurzony na maxa, piszę w pierwszym dniu świąt! Przed wyjazdem w Polskę na święta, zatankowałem na ORLEN-ie przy Witkiewicza, tym na przeciwko myjni SPA. Mój osiołek, odporny na wszystkie wynalazki lane do baku ( jak to autorytatywnie stwierdził kol. LOLLEQ kilka postów wyżej ) stracił calkowicie resztki pary i jechał sobie przy gazie w podłodze z szybkością " patrolową" (ok.80/h) a nadto zeżarł ok. 14l/100!!! Żwawość odzyskał dopiero po wypaleniu całego tego szajsu (jazda do Leleniej G i z powrotem) i zalaniu go paliwem z innej stacji (tankowałem po drodze i nie będę pisał w jakiej, by mnie nie posądzono o jakoś reklamę). Zdecydowanie odradzam tankowanie w tym miejscu!!! Ja tam nawet papierosów już kupował nie będe!!! Pozdrawiam wszystkich świątecznie!!!
jgrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2010, 01:41   #49
LolleQ

Cytat:
Napisał jgrz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój osiołek, odporny na wszystkie wynalazki lane do baku ( jak to autorytatywnie stwierdził kol. LOLLEQ kilka postów wyżej ) stracił calkowicie resztki pary i jechał sobie przy gazie w podłodze z szybkością " patrolową" (ok.80/h) a nadto zeżarł ok. 14l/100!!!
Mój PD i kolegów CR pewnie skończyłyby na lawecie i wydrenowały kieszeń na kilka k PLN za naprawę. Gratuluję wywinięcia się grubszej sprawie i zapraszam na spota 10 kwietnia b.r., będzie temat przewodni chociaż poza jakością wędli na grilla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-04-2010, 21:14   #50
mad

Model: Passat
Silnik: Delta Machine
Rocznik: 25.07.2013.

I dlatego z całym szacunkiem do posiadaczy ON Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie kupię samochodu napędzanego tym paliwem.
mad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania