Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-05-2010, 11:19   #31
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Trzęsie autem podczas przyspieszania

ewentualnie poduszka skrzyni, ale dwumasy nie wykluczaj aczkolwiek zostaw ją na końcu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tak w ogóle jaki przebieg?a czy to trzęsienie autem występuje również na postoju jak go wkręcasz na obroty bez biegów?

maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 11:29   #32
Pitermaster

Wlasnie nie, trzesienie jest tylko "w biegu" i to przy okreslonych obrotach. Zaczyna sie od 1.7 tys - lekkie drzenie, aczkolwiek na wyzszych biegach jest bardziej odczuwalne, od 2 tys juz mocno rzuca cala kabina do 2.7-2.8 tys. od 3 tys jest juz spokojnie, podobnie jak przestaje przyspieszac i jade na biegu. Przykładowo na jedynce nic nie czuje, zaczyna sie dopiero na 2.

Przebieg to 155.tys. Mam Mondeo 131 TDCI z 2005
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 13:51   #33
sebapl01
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał Pitermaster Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wlasnie nie, trzesienie jest tylko "w biegu" i to przy okreslonych obrotach. Zaczyna sie od 1.7 tys - lekkie drzenie, aczkolwiek na wyzszych biegach jest bardziej odczuwalne, od 2 tys juz mocno rzuca cala kabina do 2.7-2.8 tys. od 3 tys jest juz spokojnie, podobnie jak przestaje przyspieszac i jade na biegu. Przykładowo na jedynce nic nie czuje, zaczyna sie dopiero na 2.

Przebieg to 155.tys. Mam Mondeo 131 TDCI z 2005
Ja mam podobne objawy i wymieniłem już pół auta prawie, ale dochodzę do wniosku, że to któraś z poduszek pod silnikiem i skrzynią lub nawet wszystkie są do wymiany.
Za tydzień będę wymieniał więc się okaże czy wreszcie dobrze trafiłem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sebapl01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 14:02   #34
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał sebapl01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wymieniłem już pół auta prawie
półosie też ?
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 20:19   #35
R +
ford::beginner

Model: mondeo mk2
Silnik: 2,5v6 lpg
Rocznik: 1998

Ja mam ten sam problem na początku było tak jak opisujesz po ok miesiącu czasem jest efekt jak by palił na 4 garki (utrata mocy) nie mam pojęcia co to ale mam lpg więc myślę że to w tym problem co prawda na benzynie też tak się dzieje ale z tego co się orientowałem to jak komp od gazu coś szaleje to na benzynce też będzie świrował tym bardziej że usterka pokrywa się z usterką sterownika gazu który nie pokazuje poziomu gazu.
R + jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 22:20   #36
djsat76
ford::amateur

Model: mk I i teraz mk III 1.8 16v GHIA
Silnik: 1.8
Rocznik: 1994-2001

Cytat:
Napisał Pitermaster Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!

Mam w mojej mondziarce podobny problem jak opisany w tym poscie, otoz po ostatniej naprawie - peknieta sprezyna prawego przodu oraz wymiana opon na nowki pojawil sie problem trzesienia cala buda przy przyspieszaniu. Poczatkowo bylo to odczuwalne tyylko wtedy gdy pedal gazu tarl o podloge, lecz teraz juz na 2 lekko odczuwam delikatne drgania przy slabym przyspieszaniu, a gdy juz mocniej przyszpieszam to jest tragedia. Najgorzej auto spisuje sie na 4 biegu przy obrotach 2-3 tys. Co ciekawe, podobnie jak w poprzednich przypadkach efekt calkowicie znika, gdy przestawalem przyspieszac, lub gdy silnik wchodzni na oborty rzędu 3-3.5 tys. Kola niedawno wywazone, tarcze i klocki po wymianie, takze to nie jest przyczyna. Co jszcze zauwazylem, to przy redukcji biegow na nizsze i wskoczeniu na wysokie obroty autko rowniez wpada w drgania, a gdy redukcja nie wiazala sie z przejsciem na wysokie obroty silnika, efekt trzesienia jest odczuwalny w momencie zwalniania pedalu sprzegla. Podobnie gdy hamuje silnikiem lub przy podjazdach na wzniesienia. Jeden mechanik stwierdzil ze to mocno zuzyta poduszka przy silniku. Innny stwierdzil, ze to nowe opony są niedotarte i sie slizgaja. Inne symptomy to odglosz tluczenia, jakby gdzies byl luz w momencie gdy ruszam z miejsca, lub przy redukcji biegow, w momencie przeniesienia masy na przod. Myslalem o tym, ze to moze byc wlasnie przegub, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - podczas zmiany biegow slysze wyrazne, jednorazowe tlukniecie, ktorego wczesniej nigdy nie slyszalem - pytanie, czy wyciszenie kabiny zostalo naruszone, czy to moze cos ze skrzynia??

Bede bardzo wdzieczny za pomoc, bo juz zaczynam cierpliwosc do atuka tracic.
Jeśli chodzi o ten stukot przy wbijaniu biegów to u mnie on ustał po wymianie łącznika stabilizatora mimo,że mechanik wcześniej stawiał na poduszkę pod silnikiem.Sprawdź to również.
djsat76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 08:18   #37
sebapl01
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCi 140KM

Cytat:
Napisał Pinki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
półosie też ?
Półosie kompletne wymieniłem niedawno razem z łożyskiem podporowym i dwumasą przy okazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łożysko było tak zużyte,że aż przeskakiwało-jedne drgania mniej,bo aż mi łokieć od tego bolał po dłuższej jeździe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. No i odszedł klekot od dwumasy i wysprzęglika.
Ale podskakuje mi jeszcze buda, podczas gdy kierownica jest prawie w bezruchu.
Już chyba jedyne co mi przychodzi na myśl żeby to usunąć to wymiana kompletu poduszek.
Po tym zabiegu będzie już auto w stanie prawie jak z fabryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sebapl01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 11:31   #38
Pitermaster

Cytat:
Napisał sebapl01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Półosie kompletne wymieniłem niedawno razem z łożyskiem podporowym i dwumasą przy okazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łożysko było tak zużyte,że aż przeskakiwało-jedne drgania mniej,bo aż mi łokieć od tego bolał po dłuższej jeździe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. No i odszedł klekot od dwumasy i wysprzęglika.
Ale podskakuje mi jeszcze buda, podczas gdy kierownica jest prawie w bezruchu.
Już chyba jedyne co mi przychodzi na myśl żeby to usunąć to wymiana kompletu poduszek.
Po tym zabiegu będzie już auto w stanie prawie jak z fabryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moj problem rozpoczal sie przy wymianie sprezyny na przodzie, mechanik doradzil mi, ze niebawem poduszka pod silnikiem bedzie do wymiany, takze moze w tym lezy przyczyna.

Dziekuje wszystkim za pomocne rady. Stopniowo będę sprawdzał każdą z przyczyn. Wstepnie jestem umowiony z mechanikiem na poniedziałek, takze jak będe miał już diagnozę to opisze co i jak, może komus również się to przyda.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 12:41   #39
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Ja mam ten sam problem na początku było tak jak opisujesz po ok miesiącu czasem jest efekt jak by palił na 4 garki (utrata mocy) nie mam pojęcia co to ale mam lpg więc myślę że to w tym problem co prawda na benzynie też tak się dzieje ale z tego co się orientowałem to jak komp od gazu coś szaleje to na benzynce też będzie świrował tym bardziej że usterka pokrywa się z usterką sterownika gazu który nie pokazuje poziomu gazu.
ewentualnie możesz mieć niesprawną którąś siwecę, np. pękniętą.
Stary 06-05-2010, 12:53   #40
krecik_tychy
ford::beginner

Imię: Michał
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.2

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego ivan_tm napisałeś wczesniej że trzesie w zakresie pręd. 90-120 km/h i wg mnie to jest książkowy przykład złego wyważenia czy też nie wyważenia kół! Ja na Twoim miejscu najpierw pojechałbym wyważyć koła i zobaczył czy coś się zmieniło "in +" a jeśli dalej to samo to dalej szukał przyczyny. Wyważenie to groszowe sprawy.
Pozdrawiam
no nie do końca u mnie trzęsło budą w zakresie 80-120 i tylko podczas przyspieszania więc kupiłem 2 "funkielnowe używane" półosie i od tego czasu jest super
krecik_tychy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania