Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2010, 23:29   #31
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Drgania silnika przy przyśpieszaniu!

kruger, zastanawiam się czy przyczyną falowania obrotów nie jest przypadkiem ślizgające sprzęgło... Możesz opisać trochę dokładniej ten objaw? Jeżeli zdejmujesz nogę ze sprzęgła, wciskasz gaz do podłogi (dajmy na to na 5-tce), obroty falują/rosną a Ty nie czujesz przyspieszenia i nie zwiększa się wskazanie prędkościomierza to celowałbym w sprzęgło...
Masz chipa czy fabrykę?

Stary 24-09-2010, 12:03   #32
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kruger, zastanawiam się czy przyczyną falowania obrotów nie jest przypadkiem ślizgające sprzęgło... Możesz opisać trochę dokładniej ten objaw? Jeżeli zdejmujesz nogę ze sprzęgła, wciskasz gaz do podłogi (dajmy na to na 5-tce), obroty falują/rosną a Ty nie czujesz przyspieszenia i nie zwiększa się wskazanie prędkościomierza to celowałbym w sprzęgło...
Masz chipa czy fabrykę?
Obroty falują w okolicach 3 000 obr przy wyższych prędkościach. Pomimo tego auto przyspiesza. To tak wygląda jak byś delikatnie, rytmicznie dodawał i ujmował gazu. Miałem już problem (Opel) ze ślizgającym się sprzęgłem i objawy były inne więc to raczej nie to. Teraz mam chipa ale ta usterka była zanim auto zawirusowałem. Liczyłem, że zmiana oprogramowania pomoże ale niestety nie pomogła. Moim zdaniem to jakaś pierdoła; przedmuch czy coś, może klapa gasząca. Tylko nikomu nie chce się dłubać i szukać usterki.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2010, 19:45   #33
groblin
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

już nie ma klap gaszących. Robi to elektronika. Stawiam jednak sprzęgło.
groblin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2012, 20:37   #34
ruszmar
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008

kruger i jak problem rozwiazałeś? Ja mam podobnie i zastanawiam sie nad wymianą tego zaworu podciśnienia turbiny.
ruszmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2012, 21:23   #35
Misialek21

Imię: Michał
Model: Mondeo mk4/ Focus mk3
Silnik: 2.0/2.0
Rocznik: 2009/2016
Domyślnie Czyżby koło dwumasowe ?

Witam kolegów, jadac na 4 biegu i majac 2 tys obrotów zaczynam przyspieszac to słychac dziwny hurgot i wibracje calego samochodu i po 2.5 tys obrotów to sie uspokaja, na 5 biegu to samo na 1,2,6 jest niewyczuwalne, na 3 tak delikatnie czuc wibracje. Zaczynam sie zastanawiac nad dwumasem albo ktoras poduszka pod silnikiem lub skrzynia...
Misialek21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2012, 21:44   #36
wesmond
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: Focus Active
Silnik: 1,5 PB 150 PS
Rocznik: 2019

W moim przypadku drgania podczas przyśpieszania w zakresie od 1800 do 2600 to była dwumasa. Wcześniej zmieniono w serwisie wszystkie przeguby i nie pomogło. Zmieniono więc dwumasę i wytrzymała 5000 km i zmowu ten sam efekt. Dopiero wymiana drugi raz dwumasy pomogła i od 60 000 km spokój.
Wszystko robione w ASO Forda w ramach gwarancji.
wesmond jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2012, 10:03   #37
michalkoczur

Imię: Michal
Model: mondeo mk4
Silnik: 1.8 tdci 125km
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał kubuspuchaty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koło dwumasowe jest w silnikach od 2.0 wzwyż. Są to odmienne konstrukcje od silnika 1.8, dlatego w Twoim jest koło zamachowe.
?!?!
michalkoczur jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2012, 12:13   #38
Peter82

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCi

Cytat:
Napisał kubuspuchaty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koło dwumasowe jest w silnikach od 2.0 wzwyż. Są to odmienne konstrukcje od silnika 1.8, dlatego w Twoim jest koło zamachowe.
Witam.
Mam podobny problem, najczęściej na 4,5 i 6 biegu od około 1900 obr.min do 2500 obr/min, czym mocniej przycisnę pedał gazu wibracje na kierownicy większe.
Jestem po wymianie koła zamachowego przy przebiegu 31000 km - niestety nie mam żadnych papierów - serwi ASO nie chciał przekazać papierów ze zlecenia, sokolim wzrokiem zapamiętałem nr katalogowy koła zamachowego nr 1703696. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co to za część?? Czy według tego co kolega napisał 1.8 TDCI nie ma koła dwumsaowego?? Tylko zwykłe koło zamachowe. Cena jaka była przy tej pozycji coś około 362 zł, Doradca serwisowy przekazał że na gwarancji mają inne kwoty za części.
Jaką różnice zauważyłęm po wymienai koła zamachowego - że podczas postoju na biegu jałowym przestała mi drgaąc cała konsola śrokowa - przenosiło wibracje, natomiast teraz przenosi wibracje na podłokietnik, kierownice i drzwi kierowcy - takie spostrzeżenia. Czy wynikiem zmiany odczucia wibracji przenoszenia na budę silnika może być wymiana koła zamachowego czy po prostu po zamontowaniu inaczej się ułożyło??

Borykałem się jeszcze z problemem że w zakresie od 1800 obr/min gdzieś do 2100 obr/min przy dodawaniu ostrym gazu z konsoli środkowej było słychać chrobot - zaczęło się to dziać od momentu wizyty na przeglądzie rocznym. Zgłaszałem to kilka razy serwis że wszystko OK.
Zmieniłem serwis ASO bo kończy się gwarancja - okazało się że wypięta była jakaś rurak od turbiny i to powodowało chrobot z konsoli środkowej.
Pozostał jedynie temat drgań kierownicy od 1900 obr/min.
Prosze o porady bo serwisy ASO to wielka ściema, nic nie potrafią. CHyba będe musiał zostawić im auto i nie odbiore do czasu jak problemy nie znikną.
Problem mam także z biegami 1,2 i wsteczny. np. redukując bieg z 4ego np na 2 przy 40 km/h jest w miarę ok, natomiast wbijając bieg np przy 20-30 km/h jest jakby taka blokada - coś jakby się nie chowało i obciera chociaż nie słychać na razie żadnych zgrzytów ( biegi wchodza raz dobrze raz źle zależy od prędkości obrotowej silnika i prędkości jazdy )- Serwis stwierdził że może to wina dwumasy którą wymienili. Ale problem nie ustał.
Ciekawe czy w ogóle zostało wymienione koło zamachowe dwumasowe. 27.10.2012r kończy mi się gwarancja podstawowa a problemy pozostają.
Czy wogóle problemem z drganiem kierownicy powyżej 1900 obr/min może być zawór podciśnienia podawania powietrza na turbinę lub upustowy?? - Po zgaszeniu silnika słychac z komory silnika jakies kilkukrotne pstrykanie jakby się coś przełączało.
O drganiach poniżej 1500 obr/min nie wspomnę - w ogóle tego zakresu staram się nie używać.

PS Zrobiłem wywiad środowiskowy w innym serwisie ASO - po prostu podałem numer części że chce kupić - Pan powiedział że jest taka część na zamówienie kosztuje 560 zł brutto, to co to wogóle jest co wymienili??
Po numerze nadwozia Pan podał mi że dwumasa powinna być o numerze 1536110 i kosztuje 2017 zł.
Ktoś tu wpisywał w tym temacie że dopiero po drugiej wymianie dwumasy problem znikł, najprawdopodobniej także wstawili mu takie zwykłę jakieś koło zamachowe i dopiero wymienili na prawidłowe.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Peter82 ; 12-10-2012 o 13:05
Peter82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2012, 13:07   #39
Peter82

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCi
Domyślnie Odp: Czyżby koło dwumasowe ?

Cytat:
Napisał Misialek21 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam kolegów, jadac na 4 biegu i majac 2 tys obrotów zaczynam przyspieszac to słychac dziwny hurgot i wibracje calego samochodu i po 2.5 tys obrotów to sie uspokaja, na 5 biegu to samo na 1,2,6 jest niewyczuwalne, na 3 tak delikatnie czuc wibracje. Zaczynam sie zastanawiac nad dwumasem albo ktoras poduszka pod silnikiem lub skrzynia...
Witam.
Niestety mam podobnie, wymienili mi dwumase na jakiś chyba zamiennik i problem się tylko zmniejszy lecz nie znikł całkowicie.
Patrząc po forum to przyczyną tych wibracji to albo koło dwumasowe albo zawór sterujący podawaniem powietrza na turbinę.
Ja musze reklamowac ponownie puki mam gwarancję.

Ostatnio edytowane przez jvc ; 13-10-2012 o 11:30
Peter82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2012, 13:26   #40
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Z ciekawości sprawdziłem co to za część o nr 1703696.
Tak na szybko:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
na to wygląda, że to koło zamachowe (ale czy dwumasa?)
Cena (w hrywnach) sugeruje, że może to być jednak cena dwumasy > ok. 2200zł.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania