![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-06-2013
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2005
|
Czołem,
jestem posiadaczem fiesty 1.25 (55KW) z 2005 roku. Auto regularnie serwisowane, 101.000 km przebiegu. Ostatnie trzy dni zauważyłem, że podczas jazdy od czasu do czasu wciskam sprzęgło do końca, a biegi nie wchodzą, tak jakby sprzęgło w ogóle nie było wciśnięte, dopiero za drugim trzecim naciśnięciem sprzęgła zaczynają chodzić normalnie i potem to znika na kilka kilometrów. Przed chwilą podjechałem pod dom i jak zaparkowałem na wstecznym, tak już tego wstecznego nie mogłem wybić, ani ze sprzęgłem, ani bez. Po kilku próbach odpuściło i działa normalnie. Sprzęgło jest hydrauliczne, więc linka to nie jest. To co to może być? Niby nie przeszkadza, bo na przestrzeni 3 dni zdarzyło się 3 razy, ale jak mnie takie coś złapie podczas wyprzedzania to powiększe statystyki policyjne... Dzięki za wszelkie pomysły. R |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
sprawdź poziom płynu hamulcowego
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki. sprawdziłem, płyn zielony, ale pełny zbiorniczek, więc to raczej nie to.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
to wysprzeglik może być zapowietrzony
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki. a da się to samemu naprawić czy to już robota dla serwisu?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-08-2009
Model: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
|
To akurat samemu możesz zrobić, w dieslu robi o się tak jak w linku poniżej, aczkolwiek skrzynie mogą być identyczne lub różnić się tylko przełożeniami.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jeżeli biegi ciężko wchodzą, to ja bym Ci proponował sprawdzić, stan cięgieł, powinny działać bez większego oporu, w tym celu musisz zdemontować taką czarną osłonę która znajduje się od przodu skrzyni biegów (jak stoisz przed autem). Odpiąć cięgna i zdiagnozować. Pozdrawiam
|
|