Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-10-2015, 20:12   #31
waski11
ford::beginner

Imię: Leszek
Model: Focus Cmax GHIA
Silnik: 1.8 125KM Duratec-HE
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: benzyna 1.8 125km szarpanie - diagnostyka

Cytat:
Napisał axel195 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To został jeszcze pedał gazu do sprawdzenia.
OK. Dzięki za podpowiedź. Mam tylko czy jak jadę na tempomacie to pedał gazu działa? Bo wydaje mi się że chyba jest odłączony podczas używania tempomatu a prędkością steruje komputer. Na tempomacie również szarpie.

Bump:
Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale przepustnica 1.8 a 2.0 Duratec są chyba inne z tego co ja się orientuje. Wygląd tak ale zaprogramowana jest inaczej chyba.
Wygląd troszkę inny. Rozstaw śrub taki sam. Wtyczka taka sama. W środku to samo tylko jest potencjometr. Sterowanie przepustnicy wychodzi gdzieś wcześniej. Po podłączeniu zaczęła drgać (minimalnie się otwierać) tak jak moja. W Mondeo ani drgnęła tylko minimalna szparka otwarcia przepustnicy. Reaguje tylko na dotknięcie pedału gazu.

Przekładałem jeszcze używaną ze szrotu od CMAX-a ale się zawieszała. Chyba była uszkodzona.

waski11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2015, 11:51   #32
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

Podobno można wymienić samą płytkę jeśli sciezki sie wytarły.
Sprawdzaliście to moze?
Wowczas koszt "regeneracji" przepustnicy jest relatywnie niski
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2015, 11:26   #33
waski11

Cytat:
Napisał Aaronik25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podobno można wymienić samą płytkę jeśli sciezki sie wytarły.
Sprawdzaliście to moze?
Wowczas koszt "regeneracji" przepustnicy jest relatywnie niski
A gdzie można dostać samą płytkę? W sumie w środku są takie druciki. W niektórych miejscach brakuje
Stary 03-11-2015, 17:03   #34
Aaronik25

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008

tego to i ja nie wiem.
Trzeba byloby pogadać z ASO, czy dają taką opcję.
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2015, 09:49   #35
waski11

Cytat:
Napisał Aaronik25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tego to i ja nie wiem.
Trzeba byloby pogadać z ASO, czy dają taką opcję.
W ASO to mają ale całą przepustnice i wiadomo w jakiej cenie. Do wymiany mam na pewno wtyczkę od przepustnicy. Mam już ale nie było kiedy zamienić. Sprawdzę jeszcze pedał gazu oraz mam info od innego użytkownika, że w jego przypadku pomogło ustawienie rozrządu bo miał podobny problem.
Stary 28-11-2015, 13:10   #36
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

A panowie czy też tak macie że po włączeniu zapłonu ale nie silnika z przepustnicy słychać jakby prace małego silniczka i lekki trykotanie. Mam czasem błąd przepustnicy ale nie wyświetla się na zegarach tylko widać go po podłączeniu kompa .
Z autem na benzynie nic się nie dzieje ale na gazie czasem potrafi mi wyłączyć gaz i od razu go włączyć spowrotem bez szarpnięć . Jeżdziłem ostatnio z rejestratorem parametrów jazdy i wyczytał że czasem auto ma brak obrotów, coś tam pozmieniał w parametrach ale jednak mały problem pozostał.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2015, 20:36   #37
waski11

Cytat:
Napisał c-matix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A panowie czy też tak macie że po włączeniu zapłonu ale nie silnika z przepustnicy słychać jakby prace małego silniczka i lekki trykotanie. Mam czasem błąd przepustnicy ale nie wyświetla się na zegarach tylko widać go po podłączeniu kompa .
Z autem na benzynie nic się nie dzieje ale na gazie czasem potrafi mi wyłączyć gaz i od razu go włączyć spowrotem bez szarpnięć . Jeżdziłem ostatnio z rejestratorem parametrów jazdy i wyczytał że czasem auto ma brak obrotów, coś tam pozmieniał w parametrach ale jednak mały problem pozostał.
Tak słychać dźwięk ale z nawiewu. Coś tam się ustawia. Po wyłączeniu silnika też czasami się przestawiają.
Stary 08-12-2015, 22:01   #38
c-matix
ford::professional

Model: Focus C-Max , Fusion
Silnik: 2.0 16v 145KM , 1.6 Tdci 90KM
Rocznik: 2006 Silver Polar, 2006 Jeans Metalik

Cytat:
Napisał waski11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak słychać dźwięk ale z nawiewu. Coś tam się ustawia. Po wyłączeniu silnika też czasami się przestawiają.
To u mnie czasem nie z nawiewu, a jak do cisnę palcem ten czarny plastik to jakby sie ucisza i jak puszczam tykocik powraca.
c-matix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2015, 15:02   #39
bartoleq

Model: c-max
Silnik: 1.8 125KM benzyna
Rocznik: 2004

Cytat:
To u mnie czasem nie z nawiewu, a jak do cisnę palcem ten czarny plastik to jakby sie ucisza i jak puszczam tykocik powraca.
Też to mam, ale zawsze myślałem że to z klimatronika - klapki sterujące przepływem powietrza.
bartoleq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2016, 15:38   #40
Tabasco

Imię: Wojtek
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 16V Duratec

W swoim C-Max'ie 2.0 2005r mam podobny problem jak koledzy dokładnie u mnie wygląda to tak:
Zimny wszystko OK.
Po rozgrzaniu OK.
Po przejechaniu około 50 km zauważalna lekka czkawka przy dodawaniu gazu do oporu na wolnych obrotach na LPG. (na przykład przy ruszaniu na skrzyżowaniu).
Po przejechaniu około 100km czuć w czasie jazdy pojedyncze czknięcia w czasie normalnej jazdy niezależnie od obrotów silnika.
Po przejechaniu około 150 km dławienie się przy dodawaniu gazu na wolnych obrotach na LPG i nieco słabsze na benzynie. Nieraz potrafi zgasnąć podczas ruszania.
Chcę uniknąć wymiany połowy podzespołów obecnie już zrobiłem:
1. Sprawdzenie błędów - brak.
2. Wymiana termostatu ( nie trzymał temperatury i z tego powodu był wymieniany)
3. Regulacja LPG (instalacja LiquidSi firmy Vialle na ciekłym wtrysku)
4. Wymiana świec na nowe Motorcraft
5. Sprawdzenie cewek przez podmianę (kupiłem jedną nową i po kolei podmieniałem)
Ktoś miał i rozwiązał podobny problem?
Tabasco jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania