Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-06-2016, 00:02   #261
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Poliftowe modyfikacje Converse+ by Orion512

Inaczej - na tą chwilę nie ma takiej możliwości. A co przyniesie przyszłość, to tego nawet autor softu nie jest w stanie przewidzieć.

Stary 20-06-2016, 08:22   #262
lszwajnoch
ford::beginner

Imię: LUKASZ
Model: MONDEO MK4
Silnik: 2,0
Rocznik: 2007

witaj orion!!
posiadam uboga wersje mk4 tytanium 2007 nr.vin:WF0EXXGBBE7S47591 JEST JAKAS MOZLIWOSC UDOSKONALENIA TEGO KOMPUTERA POKLADOWEGO?PROSZE DAJ ZNAC NAPISZ MI KROK PO KROKU JAK TO ZROBIC CHCIALBYM DODAC TROCHE OD SIEBIE DO NIEGO ALE POTRZEBUJE PORADY!!DZIEKI POZDROWIONKA Z KIELC!!!!
lszwajnoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 01:29   #263
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

Przeprowadziłem jeszcze symulację tego LA.
Zrobiłem próbkę jak bedzie to wyglądało z akumulatorkiem przesuniętym w prawo o 2 pixele.
Ale faktycznie może nie jest głupim pomysłem przesunięcie kropek LA do środka.
Na kolejnej symulacji akumulatorek został na miejscu a kropki poszły o dwa pixele w stronę samochodu symetrycznie po obu stronach.

Niestety powoduje to pewną konsekwencję. Po otwarciu drzwi zaczynają one dotykać do kropek.
Oceńcie który wariant wygląda lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg volt low 1.jpg (11.8 KB, 217 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA akum +2 door 1.jpg (12.7 KB, 702 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA akum +2 door 2.jpg (12.5 KB, 215 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA akum +2.jpg (12.2 KB, 213 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA line -2 door 1.jpg (12.8 KB, 702 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA line -2 door 2.jpg (12.5 KB, 216 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA line -2.jpg (12.4 KB, 204 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg volt low LA test 2.jpg (12.2 KB, 206 wyświetleń)

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |

Ostatnio edytowane przez orion512 ; 22-06-2016 o 01:36
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 06:09   #264
fido
ford::advanced

Model: Ford Escape 2018r.
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2018

Jakbym miał LA to dla mnie bomba ;-)
fido jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 07:30   #265
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011

Nie widzę problemu, że drzwi stykają się z kropkami. Szczególnie, że drzwi otwiera się na postoju a wtedy LA jest na szaro.
Stary 22-06-2016, 09:35   #266
orion512
FCP member

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0TDCI 140->163KM
Rocznik: 2010

No to podsumowując który wariant wygląda lepiej: górny (akumulator nie ruszony, kropki zwężone), czy dolny (akumulator przesunięty)?
Najlepiej jak by się wypowiedzieli użytkownicy LA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sprzedam: Licznik Convers+ | chwilowo Grabarka |
orion512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 10:27   #267
latar
FCP member

Chyba jednak dolny.
Stary 22-06-2016, 17:36   #268
tom_3000
ford::average

Model: MK4 Ecoboost 240 KM PS / Mondeo MK5
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM PS / 2.0 Tdci 180 PS
Rocznik: 2012 / 2017

Dla mnie tez dolny

Wysłane z paletki
tom_3000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 18:32   #269
Krzy_Ku
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Smax
Silnik: 2.0TDI

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MaXyM ja nawiązuje do wypowiedzi ARTi_V6, którego tak jak ja razi nawigacja. Mnie Convers nie razi, więc mi zależy bardziej na ściemnieniu navi.
Panowie, te zmiany podświetlenia śmigają na potencjometrze, więc pewnie przy odrobinie samozaparcia można zmodyfikować zasilanie podświetlenia, żeby się samo ściemniało sterowane jakimś fotorezystorem/fototranzystorem. Nie angażujmy w to magistrali CAN, oprogramowania C+ i innych cudów techniki ;-) Podejrzewam że również oddzielna regulacja podświetlenia Navi byłaby do ogarnięcia przez umiarkowanie zdolnego z smykałką elektronika, tylko ja bym np. nie chciał mieć wierconej deski pod dodatkowy potencjometr do jasności navi... raczej słabe wizualnie. Choć odczywiście zaraz będą głosy że można dobrać gałkę z uszkodzonego pokrętła jasności itd :-)

Temat jest C+ - to może ja rzucę mój wish-list:
- temp oleju ( podobno bardziej adekwatna do decyzji czy już można pomęczyć trochę silnik, bo wystarczająco nagrzany) -nie mam pojęcia czy S-max wogóle taki parametr mierzy i czy wpuszcza go w CAN
- różnica ciśnień na we-wy DPF - to jest mierzone ale czy wrzucane w CAN, nie wiem - dałoby się po interpretacji wyników dać kierowcy info o stopniu zapchania DPF'a (eksploatuje diesla w mieście więc dla mnie czekanie na kontrolkę silnika - i wypalanie w serwisie jest akurat mało fajne)
- temperatura wewnętrzna - musi być mierzona, bo steruje tymi danymi klimę, ale nie ma nigdzie wizualizacji, a chętnie bym widział - ile jest po otwarciu pojazdu stojącego na słońcu, oraz czy "wydaje mi się że klima słabo sie wyrabia, czy też obiektywnie nie daje rady dociągnąć do ustawionej temp.
- widzę, że modyfikacje idą na dziś wyłącznie w kierunku odbioru danych, ale może rozszerzenie menu w C+ o pare przydatnych opcji konfiguracyjnych kiedyś też możnaby rozważać? Przykładowe blokowanie automatyczne drzwi, światła norweskie, itd. dziś ogarniane podpięciem komputera, a tak naprawdę powinno być przecież gdzieś tam może nieco głębiej w config

No to poleciałem, co? ;-)
-
-
Krzy_Ku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2016, 18:44   #270
latar
FCP member

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] moduł włącznika świateł ma podłączone 3 druty. Czyli to jak ustawione jest pokrętło postojowe/mijania/auto, włączenie przeciwmgłowych przednich/tylnych i ustawienie potencjometru jasności idzie od niego do jakiegoś ECU (BCM?) po CANie. Zarówno Navi jak i Converse+ odbierają te dane z BCMa. To jest informacja cyfrowa. Po jej przetworzeniu same PWMem przestawiają jasność swojego wyświetlacza. To jest podłączone na "krótko", wszystko na jednej płytce układu scalonego.

W nowoczesnych samochodach praktycznie nic nie da się dorobić analogowo. Gdyby wszystkie włączniki/przełączniki/potencjometry/czujniki miały swoje osobne druty to w samochodzie byłoby 10x więcej kabli. A i tak jest ich od cho...ery.

Oczywiście można podłączyć sobie dowolne urządzenie do magristrali i nim zmieniać jasność. Np fototranzystor do automatycznego dostosowania jasności. No ale razem z nim oczywiście jakiś chip.

Tagi
1507 , converse , converse+ , modyfikacje , pdc

Zasady postowania