![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#311 | |
|
ford::average
![]() Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Cytat:
http://i3.photobucket.com/albums/y59...a490ef3745.jpg Aj, trochę źle napisałem. Po jego włączeniu pipczy i pompuje pedał hamulca ale mi sam nie hamował nigdy bez włączonego tempomatu. Gdzieś przeczytałem że niby będzie sam hamował na włączonym radarze ale nie testowałem tego z uwagi na bezpieczeństwo ^^ Edit: zgadza się - wyczytałem to w instrukcji (strona 157 Adaptacyjny układ kontroli prędkości (ACC)): Kod:
Układ ostrzega Cię za pomocą brzęczyków ostrzegawczych oraz ostrzeżenia wizualnego na wyświetlaczu informacyjnym. Gdy układ ostrzegania o przeszkodzie z przodu pojazdu zostanie uruchomiony, na wyświetlaczu informacyjnym pojawi się czerwony migający trójkąt ostrzegawczy. Wskazówka: Możesz wyłączyć brzęczyki ostrzegawcze za pomocą przycisków na kierownicy. Patrz Akustyczne sygnały kontrolne i ostrzegawcze (strona 79). Układ ten nie działa we wszystkich sytuacjach na drodze i warunkach pogodowych. Czujnik radaru wykrywa pojazdy znajdujące się z przodu, które poruszają się w tym samym kierunku co Ty. Jeżeli ryzyko kolizji nadal zwiększa się po pierwszym ostrzeżeniu, uruchamiane zostaje wspomaganie hamulców. Wspomaganie hamulców przygotowuje układ hamulcowy na gwałtowne hamowanie i hamulce są lekko włączane, co może być zauważalne w postaci lekkiego szarpnięcia. Jeżeli pedał hamulca zostanie wciśnięty dostatecznie szybko, hamulce zostaną uruchomione z pełną siłą hamowania, nawet jeśli siła nacisku na pedał jest mała. Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-11-2016 o 00:01 |
|
|
|
|
|
|
#312 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#313 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
Dokladnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Grunt to wiedziec czym sie jezdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Mdo MK4 jedynymi systemami, ktore potrafia hamowac sa HLA i ACC (ale tylko max 30% sily hamulcow i tylko do min 35km/h). Nie ma natomiast i nigdy nie bylo systemu awaryjnego hamowania przed przeszkoda.
Focus 1.6 2000 | Focus MK2 1.8tdci 2007 | Mondeo MK4 Kombi FL 2.0tdci 2010 | Mondeo MK5 Kombi FL 2.0 EcoBlue Vignale 2020 Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 16-11-2016 o 00:09 |
|
|
|
|
|
#314 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Ford Mondeo kombi MK4 Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 175KM 411Nm
Rocznik: 2008
|
Kuba, no właśnie samego radaru z funkcją hamowania nie da się włączyć.
Przy włączonym tempomacie automatyczne hamowanie działa bardzo fajnie, używam tego zawsze na trasie. Natomiast przycisk na dole po lewej stronie wyłącza funkcje sygnalizacji zbliżania do pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. A czułość tego zmienia się w menu na C+. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#315 |
|
|
No oczywiście że tempomat lepiej hamuje. Ja tylko opisałem który przycisk mi działa a potem poparlem swoją wypowiedź że jednak rzeczywiście coś tam niby "automatycznie hamuje". Jak już pisałem, nie testowałem tego i nie mam zamiaru ale w instrukcji jest opisane oddzielnie działanie tego przycisku i aktywnego tempomatu - więc obydwie rzeczy wg instrukcji "hamują" z tym że jedna jest niepewna ;D
Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-11-2016 o 00:24 |
|
|
|
|
|
#316 | ||
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Edit: Jak jest komunikat "ACC niedostępne" to nie znaczy od razu, że radar nie działa. Ostatnio edytowane przez Parch ; 16-11-2016 o 00:29 |
||
|
|
|
|
|
#317 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#318 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Czytałem. Nie raz, to już czytałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To włączanie hamulców w instrukcji w praktyce oznacza, że pedał hamulca robi się twardszy, żebyś w krytycznej sytuacji naciskając hamulec od razu miał pełną siłę hamowania. Oszczędzisz przez to ułamki sekund, a te ułamki, to czas Twojej reakcji. |
|
|
|
|
|
#319 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-11-2011
Model: MONDEO VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 koników
Rocznik: 2017