Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2016, 23:50   #311
jaworq
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo MK4 Ghia X
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control

Cytat:
Napisał Robson102 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W jaki sposób można włączyć sam radar i żeby działało jeszcze automatyczne hamowanie?
Przyciskiem po lewej na dole:
http://i3.photobucket.com/albums/y59...a490ef3745.jpg

Aj, trochę źle napisałem. Po jego włączeniu pipczy i pompuje pedał hamulca ale mi sam nie hamował nigdy bez włączonego tempomatu. Gdzieś przeczytałem że niby będzie sam hamował na włączonym radarze ale nie testowałem tego z uwagi na bezpieczeństwo ^^

Edit: zgadza się - wyczytałem to w instrukcji (strona 157 Adaptacyjny układ kontroli prędkości (ACC)):
Kod:
Układ ostrzega Cię za pomocą brzęczyków
ostrzegawczych oraz ostrzeżenia wizualnego
na wyświetlaczu informacyjnym. Gdy układ
ostrzegania o przeszkodzie z przodu pojazdu
zostanie uruchomiony, na wyświetlaczu
informacyjnym pojawi się czerwony migający
trójkąt ostrzegawczy.
Wskazówka: Możesz wyłączyć brzęczyki
ostrzegawcze za pomocą przycisków na
kierownicy. Patrz Akustyczne sygnały
kontrolne i ostrzegawcze (strona 79).
Układ ten nie działa we wszystkich sytuacjach
na drodze i warunkach pogodowych.
Czujnik radaru wykrywa pojazdy znajdujące
się z przodu, które poruszają się w tym samym
kierunku co Ty. Jeżeli ryzyko kolizji nadal
zwiększa się po pierwszym ostrzeżeniu,
uruchamiane zostaje wspomaganie hamulców.
Wspomaganie hamulców przygotowuje układ
hamulcowy na gwałtowne hamowanie i
hamulce są lekko włączane, co może być
zauważalne w postaci lekkiego szarpnięcia.
Jeżeli pedał hamulca zostanie wciśnięty
dostatecznie szybko, hamulce zostaną
uruchomione z pełną siłą hamowania, nawet
jeśli siła nacisku na pedał jest mała.
edit2: czyli jednak dobrze napisałem - automatyczne hamowanie ;D

Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-11-2016 o 00:01
jaworq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 00:04   #312
Speedo
Junior Moderator

Model: S-Max
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzieś przeczytałem że niby będzie sam hamował na włączonym radarze ale nie testowałem tego z uwagi na bezpieczeństwo ^^
przetestuj, gwarantuję Ci, że wydzwonisz gościowi w kuper z wielkim hukiem przy akompaniamencie tych brzęczyków z instrukcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to tylko system ostrzegania o przeszkodzie, nic nie hamuje
Speedo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 00:07   #313
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Dokladnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Grunt to wiedziec czym sie jezdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Mdo MK4 jedynymi systemami, ktore potrafia hamowac sa HLA i ACC (ale tylko max 30% sily hamulcow i tylko do min 35km/h). Nie ma natomiast i nigdy nie bylo systemu awaryjnego hamowania przed przeszkoda.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 16-11-2016 o 00:09
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 00:09   #314
Robson102

Imię: Robert
Model: Ford Mondeo kombi MK4 Titanium X
Silnik: 2,0 TDCI 175KM 411Nm
Rocznik: 2008

Kuba, no właśnie samego radaru z funkcją hamowania nie da się włączyć.
Przy włączonym tempomacie automatyczne hamowanie działa bardzo fajnie, używam tego zawsze na trasie.
Natomiast przycisk na dole po lewej stronie wyłącza funkcje sygnalizacji zbliżania do pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku. A czułość tego zmienia się w menu na C+.

Bump:
Cytat:
Napisał Speedo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przetestuj, gwarantuję Ci, że wydzwonisz gościowi w kuper z wielkim hukiem przy akompaniamencie tych brzęczyków z instrukcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. to tylko system ostrzegania o przeszkodzie, nic nie hamuje
Muszę się z Tobą nie zgodzić. Ten bajer fajnie działa, ale nie zastąpi zdrowego rozsądku. Nie jest to system, który wyhamuje auto do zera, ale na autostradzie spisuje się znakomicie.
Robson102 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 00:22   #315
jaworq

No oczywiście że tempomat lepiej hamuje. Ja tylko opisałem który przycisk mi działa a potem poparlem swoją wypowiedź że jednak rzeczywiście coś tam niby "automatycznie hamuje". Jak już pisałem, nie testowałem tego i nie mam zamiaru ale w instrukcji jest opisane oddzielnie działanie tego przycisku i aktywnego tempomatu - więc obydwie rzeczy wg instrukcji "hamują" z tym że jedna jest niepewna ;D

Ostatnio edytowane przez jaworq ; 16-11-2016 o 00:24
Stary 16-11-2016, 00:23   #316
Parch

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał Robson102 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę się z Tobą nie zgodzić. Ten bajer fajnie działa, ale nie zastąpi zdrowego rozsądku. Nie jest to system, który wyhamuje auto do zera, ale na autostradzie spisuje się znakomicie.
Koledzy wyżej piszą o Alercie Kolizyjnym, A Ty piszesz o hamowaniu przez ACC.

Bump:
Cytat:
Napisał jaworq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
więc obydwie rzeczy wg instrukcji "hamują" z tym że jedna jest niepewna ;D
Alert Kolizyjny tylko ostrzega.

Edit: Jak jest komunikat "ACC niedostępne" to nie znaczy od razu, że radar nie działa.

Ostatnio edytowane przez Parch ; 16-11-2016 o 00:29
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2016, 00:30   #317
jaworq

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Alert Kolizyjny tylko ostrzega
No a przeczytaj wyżej tekst który wkleiłem z instrukcji o alercie kolizyjnym - ten pogrubioną czcionką ;D

Bump:
Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak jest komunikat "ACC niedostępne" to nie znaczy od razu, że radar nie działa.
No to tego nie wiedziałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. starałem się dokładnie opisać co się działo.
Stary 16-11-2016, 00:33   #318
Parch

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Czytałem. Nie raz, to już czytałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To włączanie hamulców w instrukcji w praktyce oznacza, że pedał hamulca robi się twardszy, żebyś w krytycznej sytuacji naciskając hamulec od razu miał pełną siłę hamowania. Oszczędzisz przez to ułamki sekund, a te ułamki, to czas Twojej reakcji.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2016, 12:15   #319
XDX

Model: MONDEO VIGNALE
Silnik: 2.0 TDCI 180 koników
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Porada nietrafna.
Kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] poprawnie włącza tempomat i dostaje info, że tempomat jest włączony - tyle, że to tylko info a nie funkcjonalność... W swojej historii miałem 2 takie samochody, które tak się zachowywały... Jeden (S-max) się wyjaśnił - miał podmieniony moduł tempomatu aktywnego na niewłaściwy.
Drugi (MK4) miał tempomat na wszystkich biegach, poza biegiem 6 - tam gdzie się go używa... Nie udało mi się dojść o co poszło. Żadnych błędów a tempomat nie chodził...

Dość częstym (i prozaicznym) powodem takiego zachowania jest błędna konfiguracja samochodu (przełożenie przekładni głównej). Innym powodem może być wymiana skrzyni na inny typ niż był oryginalnie w tym aucie (wtedy soft silnika nie jest kompatybilny z typem skrzyni biegów).
Dobra, sprawa już wyjaśniona. Po wyrzuceniu DPF nie ma możliwości aby działał tempomat. Obecnie nie ma (lub mam słabe info) programu do mondeo bez DPF aby działał tempomat. Coś ponoć ma to wspólnego i system nie aktywuje do końca tempomatu. Ponoć po nowym roku sprawa ma być opanowana przez magików od programów.
XDX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-11-2016, 12:39   #320
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
...Po wyrzuceniu DPF nie ma możliwości aby działał tempomat. ...
Pierwsze słyszę...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Grzesiu - wiesz coś o tym?
Odpowiedz

Zasady postowania